Het stadhuis van Rotterdam. Hoogtepunten van het Rotterdamse stadhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het stadhuis van Rotterdam. Hoogtepunten van het Rotterdamse stadhuis"

Transcriptie

1 Het stadhuis van Rotterdam Hoogtepunten van het Rotterdamse stadhuis

2 2 Toegangsdeuren De toegangsdeuren van het stadhuis zijn van hout met bronzen platen.

3 Inhoud Geschiedenis 5 Gevels 9 Voorgevel 10 Johan van Oldenbarnevelt 16 Hugo de Groot 17 Zijgevel noord Doelwater 19 Achtergevel Raam, Rodezand 20 Zijgevel zuid Stadhuisstraat 20 Binnenterrein 21 Grote hal 23 Trouwkamers 27 Staatsietrap 28 Eerste klas trouwzaal 29 Burgerzaal kamer Collegekamer kamer Antichambre burgemeester 35 Wachtruimte burgemeester 36 Galerijen 38 Raadzaal kamer Vervolg Galerijen 42 Balustrade 44 Bordes 46 Voorhal 46 Rotterdam van Jan Prins 48 Burgemeesters van Rotterdam (sinds bouw stadhuis) 50 Colofon 50 3

4 4 < Namen der schenkers Eerste steenlegging > De eerste steen werd gelegd op 15 juli 1915, door H.M. Koningin Wilhelmina.

5 5 Geschiedenis In 1909 besloot de toenmalige gemeenteraad tot de bouw van een nieuw stadhuis en een nieuw PTT kantoor. Dat was hard nodig; de ambtenaren konden niet allemaal in het oude stadhuis werken en huisden her en der in de stad in gebrekkige onderkomens. Men koos door de huidige locatie aan de Coolsingel - indertijd de polder geheten omdat hier de rosse buurt gevestigd was -, een stadsdeel met een wat duister karakter. Voor het nieuwe stadhuis zou deze gehele buurt gesloopt moeten worden en zo hoopte de gemeenteraad ook de bijbehorende overlast op te lossen. Koos Speenhoff componeerde een lied, waarvan het laatste couplet op deze ontruiming sloeg: Zeg Rooie, wat zul jij verschrikken Als jij thuis gevaren ben, Dan zul je zien en ondervinden Dat jij de polder niet meer ken. De hele keet wordt afgebroken De heren krijgen nou d r zin De meiden motten uit d r zakies De burgemeester trekt er in. Prof. dr. Henri Evers Het stadhuis is ontworpen door prof. dr. Henri Evers. In augustus 1913 was de sloop van deze wijk (waarin circa 2400 mensen woonden) een feit. Ontwerp Het stadhuis is ontworpen door prof. dr. Henri Evers, architect en hoogleraar te Delft. Zijn ontwerp was één van de vijf inzendingen op een door het gemeentebestuur uitgeschreven besloten prijsvraag. De Rotterdamse gemeenteraad wilde een ouderwets gebouw. Vandaar dat het ontwerp in Beaux- Arts stijl van prof. dr. Evers werd verkozen boven enkele vooruitstrevender inzendingen. De leiding van de bouw berustte bij A.J.Th. Kok, architect bij de Dienst Plaatselijke Werken van Rotterdam. De eerste paal werd geslagen op 12 augustus De eerste steen werd gelegd op 15 juli 1915, door H.M. Koningin Wilhelmina. Op 15 juni 1918 was de bouw van het stadhuis zo ver gevorderd dat de eerste afdeling (de Woningdienst) kon verhuizen naar de Coolsingel.

6 6 Na 5 jaar, op 10 augustus 1920, was het stadhuis voltooid en op 17 augustus vond de eerste vergadering van burgemeester en wethouders (B en W) plaats. Op 1 september 1920 opende burgemeester Zimmerman met een toespraak de eerste gemeenteraadsvergadering in de nieuwe Raadzaal. Tijdens de bouw hebben een aantal gemeenten, besturen van gewest en land, vele vooraanstaande Rotterdamse bedrijven, verenigingen en families vrijwel alle onderdelen van het interieur en de verfraaiingen aan het in- en exterieur van het stadhuis geschonken. Hiervan bestaat een zeer gedetailleerde lijst. De glas-in-lood ramen, banken, mozaïeken, gevelbeelden e.d. werden bij de bouw ingepast en de overige geschenken, zoals schilderijen, beelden, kandelabers, luchters enz. konden direct na voltooiing van het gebouw worden geplaatst. Aan materiaal is in het stadhuis verwerkt: kg. ijzer, m 3 beton, houten heipalen, m 3 natuursteen, waaronder zeldzame marmersoorten uit Italië. Inhoud stadhuis: m 3. Totale kosten ƒ

7 7 Restauratie In september 2000 is een begin gemaakt met een groot restauratieproject aan het stadhuis. Dit restauratieproject is er op gericht om de historische luister van het pand te conserveren en te bewaren voor de toekomst en om het gebouw, rekening houdend met het monumentaire karakter (Rijksmonument sinds 2000), aan te passen aan de normen en eisen van deze tijd. De restauratie aan het exterieur richtte zich op: het inspecteren, reinigen en herstellen van de gevels en de toren, waarbij de oorlogsschade, gelet op het historisch karakter hiervan, niet is hersteld; herstelwerkzaamheden aan de daken, glazen kappen, goten en hemelwaterafvoeren, waarbij de oorspronkelijke materialen zijn toegepast; herstelwerkzaamheden aan de ramen, deuren, kozijnen en hekwerken, waarbij het geheel in de oorspronkelijke kleuren is geschilderd; reinigen van de gevels, toren en Binnenhof (zandsteen en turfsteen) met behulp van lasertechniek, waardoor de natuurlijke beschermlaag van de zandsteen en Publiekszaken De ruimte waar de stadswinkel is gevestigd, is teruggebracht in de oorspronkelijke vorm.

8 8 turfsteen, in tegenstelling tot de traditionele reinigingstechnieken, niet is aangetast. De onderhoudswerkzaamheden aan het interieur besteedden aandacht aan: installatietechniek (verwarming, koeling en ventilatie); sanitaire installaties (toiletgroepen en rioleringen); elektrische installaties (noodstroomvoorziening en elektrische energievoorziening); lifttechniek (invalidelift bij de ingang van dienst Publiekszaken). Beter toegankelijk In 2005 zijn twee projecten gestart om het stadhuis beter toegankelijk te maken voor bezoekers. Het eerste project is de herinrichting van het achterhuis, waar de dienst Publiekszaken is gevestigd. De ruimte is rustgevender gemaakt en in de oorspronkelijke vorm teruggebracht. Daarnaast zijn voor privacygevoelige zaken spreekcabines aangebracht. Begin 2006 is de ruimte in gebruik genomen. Het tweede project is gestart om het stadhuis beter bereikbaar te maken voor mensen met een handicap. Hiervoor zijn in het gebouw twee liften aangebracht, zodat alle verdiepingen bereikbaar zijn binnen het stadhuis, inclusief de zolder. Een complexe ingreep in een historisch gebouw. De restauratie van het stadhuis is eind 2008 afgerond. Het stadskantoor aan de Rodezand is gesloopt. In 2015 is hier een nieuw pand voor in de plaats gekomen, het Timmerhuis. Het personeelsrestaurant en de keukenfaciliteiten zijn daarom ondergebracht naar de voorzijde van de zolderverdieping van het stadhuis. De zolderverdieping aan de zijde van de Stadhuisstraat en het Doelwater is verbouwd tot vergaderruimte. In de kapruimte van de zolderverdieping zijn afzonderlijke vergaderunits gemaakt. Op de tweede en derde verdieping van het stadhuis bevinden zich kantoorruimtes met flexplekken voor de medewerkers. Kantoorruimten Vernieuwende kantoorruimten voor medewerkers van het stadhuis.

9 9 Start Gevels Dit bezoek aan een deel van het stadhuis begint op de Coolsingel, met een beschrijving van de voorgevel. Daarna worden achtereenvolgens de gehele buitengevel, het binnenterrein, de centrale hal, de trouwafdeling, de Burgerzaal, de B en W-kamer en de Raadzaal beschreven. Grondpatroon Het stadhuis heeft als grondpatroon een rechthoek met een voor- en een achtergebouw, die met elkaar verbonden zijn door smalle vleugels. In de vleugels bevinden zich poorten die via een inrit toegang geven tot een binnenplaats. Het gebouwencomplex heeft boven de begane grond drie verdiepingen plus een zolderverdieping. Boven het midden van het voorgebouw verrijst de toren, die wordt bekroond door ene gouden Vredesengel. Het uiterste puntje van dit beeldhouwwerk reikt tot een hoogte van 75 meter. De middenbouw van dit voorgebouw omvat de hoofdingang en op de eerste verdiepingen de Burgerzaal, de officiële ontvangstzaal van de gemeente. Voor de Burgerzaal bevindt zich een balkon, dat uitzicht geeft op de Coolsingel en het Stadhuisplein. De afmetingen van het stadhuis zijn: lengte voorgevel Coolsingel 86 m., hoogte toren 71,5 m. Het stadhuis heeft en het voormalige postkantoor, de HBU en de oude Bijenkorf hebben als enige gebouwen aan de Coolsingel het bombardement van 14 mei 1940 doorstaan. Voorgevel De 86 meter lange voorgevel van het stadhuis.

10 10 Voorgevel De stijl van het gebouw is Beaux-Arts, laat 19e eeuwse architectuur waarin stijlen uit verschillende periodes worden gecombineerd. Over de functionele, moderne structuur wordt een kleed geworpen van decoraties die verwijzen naar het verleden, zonder daarvan een exacte kopie te zijn. De gebouwen hebben een heldere geleding en regelmatige plattegrond. Het Rotterdamse stadhuis is naast het Vredespaleis in Den Haag één van de weinige Beaux- Artsgebouwen in Nederland. De gevelopbouw is klassiek. Dit komt tot uitdrukking in de symmetrie: de linker- en rechterhelft van de voorgebel zijn elkaars spiegelbeeld, waarbij de hoekpartijen en het middendeel iets vooruit steken. Andere renaissance kenmerken zijn o.a. het trapgevelelement boven de ingangspartij en de koepeltjes. De gevel is opgetrokken uit zandsteen, een steensoort die vrij makkelijk te bewerken is. De sculptuur aan de voorgevel moest vooral de roemrijke geschiedenis van de stad verbeelden en de deugdzaamheid van haar bestuur. In het oorspronkelijke gevel-ontwerp waren drie kleine balkonnetjes opgenomen. Na een opmerking van Koningin Wilhelmina < Laurenskerk De heropbouw van de Laurenskerk na het bombardement van 14 mei Het stadhuis, postkantoor en de Bijenkorf overleefden de aanval. Toegang > De toegangsdeuren, geschonken door de familie Chabot.

11 11 zijn deze veranderd in één breed balkon. Onder het balkon wordt de Scheepvaart belicht; de bedrijfstak die het meest heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de stad door vier zittende figuren (beeldhouwer A. Leeflang). Zij stellen de ontwikkeling van de scheepvaart voor met (v.l.n.r.) de Scheepstimmerman, de Zeilmaker, de Stoomwerker en de Elektricien. De toegangsdeuren tot het stadhuis zijn van hout met bronzen platen, een geschenk van de familie Chabot. Op elke deur staan vier zeeduivels afgebeeld; de handgrepen hebben steeds het gemeentewapen. Links en rechts van het bordes, boven de twee parterreramen bevinden zich basreliëfs: links de Portier (waakzaamheid) en rechts de Fiscus (belasting). Zij zijn vervaardigd door de beeldhouwer S. Miedema. De letters U.P.N.O. bij de fiscus staan voor: Ultra Posse Nemo Obligatur, wat betekent: Tot meer dan hij kan wordt niemand gedwongen. Rond het portierraam en verder links op de gevel ziet u vele kogelinslagen die herinneren aan de strijd om Rotterdam in de meidagen van De subtropische phoenixpalmen links en rechts van de stadhuisingang staan hier alleen s zomers. Zij worden s winters verzorgd in de kassen van de Gemeentekwekerij in Kralingen. De figuren direct boven het balkon stellen van links naar rechts overheidsdeugden voor: Ondernemingsgeest, Beleid, Betrouwbaarheid en Volharding (beeldhouwer prof. A.W.M. Odé). Hierboven zijn drie koppen van historische personen aangebracht (beeldhouwer E. Van der Tuuk), die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van verschillende gebiedend van het culturele leven in Rotterdam: Johannes van der Veeken, bewindhebber van de Oost-Indische Compagnie (ca. 1600) op het gebied van de Handel en Scheepsvaart; Erasmus, humanist en meest vooraanstaande intellectueel van zijn tijd (ca. 1500) op het gebied van de Wetenschap; Pieter de Hooch, kunstschilder die lange tijd in Rotterdam heeft gewerkt (ca. 1650) op het gebied van Kunst. Voorgevel Figuren boven het balkon.

12 12 Ertussen staan de emblemen van deze cultuurgebieden afgebeeld: Mercatura en Ars Scientia. Onder de kroonlijsten van de voor- en zijgevels zijn de bouwambachten herdacht door koppen in medaillons (beeldhouwer L.P.M. Wensing). In de trapgevel, boven de zittende Stedenmaagd staat de spreuk: S(enatus) P(opulus) Q(ue) R(oterodamus). Aedificari Coeptum A(nno) D(omini) MIMXIV. Perfectum Ao Di MIMXX. Vertaald: Het Gemeentebestuur en de Burgerij van Rotterdam. De bouw is begonnen in het Jaar des Heeren 1914, voltooid in Boven deze spreuk staat het Gemeentewapen afgebeeld (beeldhouwer S. Miedema). Tevens staan hier de wapens van de zes gemeenten die bij Rotterdam zijn gevoegd: Charlois, Delfshaven, s-gravesande (Hoek van Holland, dat bij Rotterdam werd gevoegd, maakte vroeger deel uit van deze gemeente) Cool, Kralingen en Katendrecht. Linksonder het Provinciewapen, vastgehouden door twee figuren met emblemen van Tuinbouw en Veeteelt; rechts het Rijkswapen met emblemen van Handel en Scheepsvaart. De bekroning van de topgevel is een bronzen genius met lichtfakkel (beeldhouwer T. Dupuis), als symbool van vooruitgang en ontwikkeling. In het linkerdeel van de middenpartij symboliseren de boogvelden van de drie grote ramen (Trouwzaal 1e klas) het huwelijk. Boven het linkerraam is een jonge man Fortitudo (Kracht) afgebeeld, boven het rechterraam een jonge vrouw met kind Maternitas (Moederschap), terwijl boven het middelste raam het huwelijksaltaar met opschrift Mutua Fides (Wederkerige Trouw) de onderlinge band aangeeft. < Vredesengel Regelmatig slaat de bliksem in de gouden Vredesengel, de bliksemafleiders werken uitstekend en de engel blijft onbeschadigd. Vooruitgang > Bronzen genius met lichtfakkel als symbool van de vooruitgang.

13 13 Achter de trapgevel ziet u de vlaggentoren en daarachter de klokkentoren met koperen bedekking. Deze toren wordt bekroond door een gouden Vredesengel (beeldhouwer J. Keller). Het beeld is 3,5 meter hoog en komt tot een hoogte van 75 meter. Een gemeentelijke memorie van toelichting uit 1916 vermeldt waarom gekozen is voor een engel: Vredesfiguur ter herinnering aan den vrede die in dezen oorlogstijd, dankzij het Regeringsbeleid, door Nederland mocht behouden blijven. Een subcommissie tekende hierbij aan dat men in 1916 hoopte dat bij de opening van het stadhuis de vrede op aarde hersteld zal zijn, daarom verdient een engel aanbeveling. De Engel is een geschenk van de heer en mevrouw W. Rueb. Rueb was een fabrikant die rond 1916 aan de Mauritsweg 65 woonde. In 1979 is het beeld drastisch opgeknapt en via een ingewikkeld procedé bedekt met een nieuw laagje goud. Hiervoor werden 70 boekjes dubbeltoren goud (10 bij 10 cm.) gebruikt. Regelmatig slaat de bliksem in de engel, maar dat geeft niks want de bliksemafleiders werken uitstekend: de engel wordt er niet door beschadigd. De Stedemaagd In de nis van de topgevel (beeldhouwer T. Dupuis).

14 14 Carillon Tweemaal in de week, elke dinsdag en vrijdag (koopavond), zijn de prachtige klanken van dit machtige instrument te horen. Carillon In de klokkentoren bevindt zich het carillon. Het oorspronkelijke carillon was geschonken door de heren P.J. van Ommeren en Phs. van Ommeren Jr. en werd voor het eerst bespeeld op 1 januari Het bestond uit 48 klokken, met een totaalgewicht van kg. In de zomer van 1943 werd dit carillon door de bezetters naar Duitsland gevoerd; er is nooit meer iets van teruggevonden. Het huidige carillon is een geschenk van het gemeentepersoneel en de erven van de heren Van Ommeren en werd op 27 augustus 1948 geïnstalleerd. Het is gegoten door de klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle Rixtel. De drie grootste klokken hebben als opschrift Welvaart, Arbeid en Vrede. De Vredeklok is de zwaarste. Het carillon van het stadhuis is één van de grootste carillons van Nederland. Maar ook binnen Europa behoort hij tot de grootste in zijn soort. Tweemaal in de week, elke dinsdag en vrijdag, zijn de prachtige klanken van dit machtige instrument te horen. Het carillon wordt dan bespeeld door stadsbeiaardiers Geert Bierling of Richard de Waardt. In 1996 is het carillon grondig gerestaureerd, de restauratiewerkzaamheden

15 15 duurden vier maanden. Niet alleen werd het carillon schoongemaakt en opnieuw gestemd, maar kreeg het ook twee extra klokken. Het totaal aantal klokken bedraagt nu 63. Verder kreeg het carillon een computergestuurd mechanisme. Hierdoor is het mogelijk het carillon ook te laten spelen, wanneer de stadsbeiaardier niet achter het klavier zit. De beiaardier kan een bepaald lied programmeren, zodat dit op een later tijdstip kan wordt gehoord, Dit gebeurt met name bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld met kerst. Carillon De Vredeklok is de zwaarste klok. Stadsbeiaardiers waren achtereenvolgens: Ferdinand Timmermans, van 1924 tot 1956; Leen t Hart, van 1957 tot 1975; Cor Don, van 1975 tot 1978; Addie de Jong, van 1978 tot 1997; Gerard de Waardt, van 1978 tot 2014; Geert Bierlink, van 1997 tot nu; Richard de Waardt, van 2013 tot nu. Rechts van het balkon, boven de drie grote ramen van de vergaderkamer van Burgermeester en Wethouders, zijn de hoofden te zien van Salomo en Pericles. Salomo was koning van Israël in de 10e eeuw voor Christus en was vermaard om zijn wijsheid en internationale handel. Pericles was een beroemd Atheens staatsman uit de 5e eeuw voor Christus, ook beroemd als redenaar en veldheer. Hij wilde de staat tot een zo zuiver mogelijke democratie maken. Tussen de hoofden in bevindt zich een voorstelling van de wet, met de tekst: Servi legis simus, wat betekend: Slaafse navolging van de wet is onverstandig.

16 16 Johan van Oldenbarnevelt In het rechter hoekpaviljoen staat het bronzen standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt, van de beeldhouwers Ch. van Wijk en prof. A.W.M. Odé. Van Oldenbarnevelt ( ) was telg uit een regentenfamilie en staatsman. Hij studeerde onder meer in Leuven, Keulen en Heidelberg en vestigde zich in 1570 als advocaat in Den Haag. Hij sloot zich na 1572 (de slag bij Den Briel) aan bij de opstand tegen de Geuzen. Hij probeerde samen met Willem van Oranje een Geuzendictatuur te voorkomen en de regering terug te brengen aan de regentenfamilies. In 1576 werd hij benoemd tot raadspensionaris van Rotterdam. Een pensionaris was advocaat van de stad, penvoerder in de vergaderingen en afgevaardigde namens de Gewestelijke Staten. Het permanente karakter van zijn ambt gaf hem veel invloed. Hij bekleedde dit ambt tot 1586, toen hij raadspensionaris van Holland en West-Friesland werd. Hij voorkwam dat het stadhouderschap uitgroeide tot een monarchenfunctie en wist in 1609 het Twaalfjarig Bestand te sluiten (tegen de zin van prins Maurits). Na een hoog opgelopen kerkelijk conflict waarbij prins Maurits de zijde van zijn tegenstanders koos, werd Van Oldenbarnevelt voor een speciale rechtbank gedaagd, ter dood veroordeeld en onthoofd. Aan weerszijden van het beeld zijn het Gemeentewapen en het familiewapen van de Van Oldenbarnevelts afgebeeld. Onder de erker van de Burgemeesterskamer (boven het standbeeld) staat de spreuk: Sera parsimonia in fundo (Te laat begint de spaarzaamheid, wanneer ze begint op de bodem). Op de hoekpijlers van deze kamer staan adelaars. De zittende figuur der Gerechtigheid (van de beeldhouwer prof. Odé) die de Wet (Lex) vasthoudt, vult de Bronzen standbeeld Johan van Oldenbarnevelt.

17 17 vlakke nis boven het erkerdak, met de spreuk Lex dura sed lex (De Wet is hard, doch het is de Wet). Op de pijlers van het zijbalkon van de Burgemeesterskamer (in de Stadhuisstraat) beelden de twee figuren, Beleid en Toewijding uit (beeldhouwer E. Jacobs). De figuren zijn geïnspireerd door de twee gelijkenissen in Mattheus 25, n.l. De Wijze Maagd en De Trouwe Dienstknecht. Boven het raam staat de spreuk Sciam ommia augusta esse mensus Deum (Moge ik er mij van bewust zijn dat alles klein is, gemeten naar de maatstaf van God). De twee kleine figuren (van A. Leeflang) onder het balkon stellen het geestelijke en het stoffelijke belang voor. Onder het raam van de voormalige kamer van de wethouder van Financiën wordt in een kleine sculptuur een toespeling gemaakt op diens functie. Tussen het stadhuis en het voormalig postkantoor ziet u de uitgangen van de ontluchtingsinstallatie van de atoomvrije schuilkelders die tussen deze twee gebouwen aangelegd zijn. Hugo de Groot De wandeling begint bij het linker (= het noorder) hoekpaviljoen. Hier is in 1970 een bronzen standbeeld van Hugo Grotius, de Latijnse naam van Hugo de Groot ( ), geplaatst. Het is vervaardigd door de kunstenaar Auke Hettema. In de 16e eeuw was het de gewoonte om namen in het Latijn te vertalen. Hugo Grotius was rechtsgeleerde, staatsman en diplomaat. Hij groeide op als een wetenschappelijk Ontluchting Tussen het stadhuis en het voormalig Postkantoor ziet u de uitgangen van de ontluchtingsinstallatie van de atoomvrije schuilkelders. wonderkind en werd reeds op 16-jarige leeftijd advocaat. In 1607 werd hij benoemd tot advocaat fiscaal van het Hof van Holland, en in 1613 tot Pensionaris van Rotterdam. Hij heeft als eerste het zeerecht gecodificeerd (als wetboek opgesteld). Daarbij ging hij er van uit dat de volle zee aan niemand onderhorig kon zijn. Zijn opvatting wordt tot de dag van vandaag aangehouden als richtlijn voor het moderne zeerecht. Hij was een aanhanger van de Remonstranten en van Van Oldenbarnevelt. In 1618 werd hij op slot Loevestein gevangen gezet. Hij ontsnapte in 1621 in een boekenkist en vestigde zich in Parijs. Daar schreef hij onder meer Over het recht van oorlog en vrede (De iure belli ac pacis, 1625). Van was hij Zweeds gezant in Frankrijk. Hugo de Groot was de grondlegger van het Volkenrecht. Op het voetstuk staat aan de linkerkant de tekst Dat men voor al de waerheyd hebbe en de behoude: want sonder de waerheyd

18 18 Bronzen standbeeld Hugo de groot. en is het geen vrede en is het geen liefde. Aan de rechterkant staat: Omnia fort Batavis coelum aut mare: quicquid in orbe est huc venit Hollandum nomen ubique patet (= alles wordt de Bataven gebracht door de hemel of door de zee: al wat ter wereld is komt hier, de naam van Holland is overal bekend). Het bronzen beeld is een waardig pendant van (vormt een paar met) het beeld van Johan van Oldenbarnevelt dat voor de rechter hoekpaviljoen staat. Beide pensionarissen dienden de stad in een tijd dat de grote bloei van Rotterdam als havenstad begon. Aan het hoekpaviljoen achter Hugo de Groot, duiden de twee grote figuren de deugden aan welke het bestuur eigen moeten zijn: Verdraagzaamheid en Onafhankelijkheid (beeldhouwer J. Keller). Boven het raam staat de spreuk In legibus libertas (in de wetten is de vrijheid). De kleine figuren onder het balkon stellen de ontwikkeling van het Politiekorps voor. De Armenzorg is herdacht door een kleine sculptuur onder het parterreraam voorstellende Weldadigheid op de grondslag van der wet.

19 19 Zijgevel noord Doelwater Hoog boven het raam van het noorder hoekpaviljoen staat de spreuk: Quid leges sine moribus et fides sine operibus (Wat zijn wetten zonder zeden en trouw zonder daden). De twee figuren naast het raam duiden wederom deugden aan die het bestuur eigen moeten zijn, hier Waakzaamheid en Arbeidzaamheid (beeldhouwer A. Hesselink). Onder het < De leerplicht Tussen de deuren van de voormalige ingang Burgerlijke Stand is een jongetje afgebeeld, voorstellende de Leerplicht. Pelikaan > De pelikaan met een nest jongen heeft betrekking op de Armenzorg. raam in de parterre staat een pelikaan met een nest jongen afgebeeld, wederom een voorstelling die betrekking heeft op de Armenzorg. Aan de zijgevels is het figurale beeldhouwwerk tot de ingangen beperkt. Boven de ingang naar het binnenterrein ziet u het Gemeentewapen. U loopt verder langs de gevel en ziet tussen de deuren van de voormalige ingang Burgerlijke Stand/ Bevolking/ Onderwijs enz. een jongetje afgebeeld, voorstellende de Leerplicht. De beeltenis daarboven is er één uit de serie bouwambachten (beeldhouwer L.P.M. Mensing). Daarboven is weer het Gemeentewapen aangebracht.

20 20 Achtergevel Raam, Rodezand U gaat nu de hoek om en loopt onder de oude loopbrug door die het stadhuis met het politiebureau verbindt. Deze straat heet Raam. Op het dak boven de leveranciersingangen staat boven het Gemeentewapen een haan afgebeeld. Verder bevinden zich in de dakramen enkele figurale voorstellingen die betrekking hebben op de (voormalige) gemeentelijke diensten Bevolking en Burgerlijke Stand, nu dienst Publiekszaken Rotterdam. In het perk op het Raamplein keert na de bouw van het Timmerhuis het monument terug. Dit monument (door M. Ficheroux) heeft de vorm van een langspeelplaat, ter nagedachtenis aan de Rotterdamse zanger en cabaretier Louis Davids ( ). Davids werd op deze plek geboren, in de Zandstraat, één van de straten van de rosse buurt die moest wijken voor de bouw van het stadhuis. Raamplein Ter nagedachtenis aan Louis Davids ( ). Zijgevel zuid Stadhuisstraat Tussen de deuren van de voormalige tweede ingang van de dienst Publiekszaken Rotterdam, staat een beeld van een jongetje met cape en zandloper dat Tijd uitbeeldt (beeldhouwer F.E. Jeltesma). De kop erboven is er weer één uit de serie bouwambachten. Onder het balkon boven de toegang tot de voormalige politiepost stellen de vier hoofden de ontwikkeling in het politiewezen voor. Van links naar rechts de nachtwacht, de politie met handboeien, de politie in de vorige eeuw en de havenpolitie. Onder de portiek ziet men rechts de heilige Hermandad en links de Medusakop (beeldhouwer A. Leeflang). Boven de doorgang naar het binnenterrein staat een figuurtje dat Plicht voorstelt (beeldhouwer J. Keller).

21 Binnenterrein U gaat nu door de poort naar het binnenterrein. Direct rechts aan de muur ziet u een bronzen plaquette voorstellende Maria de la Quillerie, huisvrouw van Jan van Riebeeck (koloniaal pionier, ), ter herinnering aan de landing op de Kaap in Zuid-Afrika op 6 april Deze plaquette werd in april 1952 onthuld. Boven de koepelingang staat een tekst die betrekking heeft op de bouw van het stadhuis. Op de muren van de koepel staan beeldgroepen, uitgevoerd in brons, van de kunstenares Loekie Metz. Zij herinneren < Koepel Beelden van Loekie Metz herinneren aan de jodenvervolging. aan de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder in de linkergroep staat de tekst: Verberg de verdrevenen, verraad vluchtelingen niet. Jes.16:5 met daaronder Indachtig joodse inwoners van Rotterdam. Aan de pilaren zijn reliëfs van dezelfde kunstenares bevestigd, die de verschrikkingen van de Jodenvervolging uitbeelden. De kunstwerken werden op 27 oktober 1981 onthuld door Hare Majesteit Koningin Beatrix. 21 Midden in de stadhuistuin staat een hardstenen fontein met een bronzen kindergroep (door S. Miedema, 1920). Het kunstwerk herinnert aan Handel, Visserij en Techniek, de voornaamste bronnen van bestaan in Rotterdam. De fontein is een geschenk van de Maassteden Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. De wapens van deze steden zijn ook rondom het waterbassin afgebeeld. Links van de fontein staat een bronzen beeld van Neptunes, rechts van de fontein staat een beeld van Mercurius met slang.

22 22 Beide beelden zijn gemaakt door de beeldhouwer B. Ingen Housz. In 1997 is de stadhuistuin grondig onder handen genomen. Niet alleen is er gekozen voor een ander patroon, ook de beplanting van de tuin is danig gewijzigd. Zo groeien er nu rozen, leibomen en hortensia s. De tuin wordt omzoomd door buxushaagjes, ook zijn iedere zomer weer enkele phoenixpalmen te bewonderen. De tuin is tevens voorzien van nieuwe bestrating. Boven de boogvormige toegangen tot de galerij onder de Raadzaal, symboliseert het grote terracottafries de vijf hoofdafdelingen van de gemeentelijke administratie van weleer: Onderwijs, financiën, Armenzorg, Openbare Werken en Bedrijven (beeldhouwer J. Keller). De beide stenen hoekfiguren zijn herauten met het Gemeentewapen. Binnenterrein De hardstenen fontein.

23 23 Grote hal U gaat nu het stadhuis binnen. In dit omvangrijke centrum van het stadhuis, vanuit architectonisch oogpunt één der belangrijke gedeelten van het inwendige, wilde de ontwerper vooral de betekenis van Rotterdam als havenstad en als centrum van transitoverkeer uitbeelden. De afmetingen van de hal zijn: m. lang, 20 m. breed en m. hoog. Grote hal Centrum van het stadhuis. In de koepel zijn landen van Europa uitgebeeld. De koepel met daarboven de 71,5 m. hoge toren, steunt op vier hoofdpijlers waarin beelden (van Johan Keller) de andere vier werelddelen voorstellen: Afrika, Azië, Amerika en Oceanië. In de kruin van de koepel hangt een deksel waarop rond het Gemeentewapen de spreuk Navigare necessare est (Er moet gevaren worden) staat. Dit deksel kan verwijderd worden om doorgang te verschaffen voor de klokken. Dit bleek reeds tweemaal nodig te zijn: na extreme vorst was het geluid dermate veranderd dat de klokken in Aerle Rixtel moesten worden gestemd. Bij de gemeentespreuk ontbreekt de wapenspreuk Sterker door strijd. Deze spreuk werd pas later aan het officiële Rotterdamse stadswapen toegevoegd, nadat Koningin Wilhelmina op 19 januari 1948 het besluit hiertoe had getekend. De Kroon nam dit besluit om voor het nageslacht de herinnering te bewaren aan de moed en kracht waarmee de bevolking van Rotterdam alle beproevingen van de oorlog heeft gedragen en aan het belangrijke aandeel, dat zij genomen heeft in de bevrijding van het vaderland. Het was echter niet mogelijk de spreuk aan te brengen op het stadswapen van de koepel.

24 24 Midden in de hal staat het beeld Sterker door strijd, een geschenk van Koningin Wilhelmina. Het is op 30 november 1951 onthuld door Koningin Juliana (het beeld stelt David voor met een gevelde adelaar: de adelaar, die Duitsland voorstelt, is vertrapt en verslagen). Het voetstuk is 1 meter hoog, de figuur 2,5 m. Het beeld is uit één blok Carrara marmer gehouwen, door mej. J.H. Hans. Om de nodige tegenstelling te krijgen met de vloer van de hal, die uit hetzelfde marmer bestaat, is het beeld niet gepolijst. Het weegt à kilo. Om het te kunnen dragen moest de vloer met een pilaar van beton in de kelder verstevigd worden. In de centrale hal staat een zwartmarmeren klok op een hoge zuil. Het is een geschenk van Amsterdam, aangeboden op 27 juli 1921 ter gelegenheid van de opening van het Stadhuis (beeldhouwer Hildo Krop). De zuil bestaat uit Pavonazzo marmer en de klokbol uit brons. Het geheel is 3 m. hoog en weegt ca kilo. Langs de marmeren zuil zijn in opgaande lijn reliëfvoorstellingen aangebracht, die aangeven hoe in verschillende tijden de mensheid tegenover de natuur en het bovenzinnelijke stond. Vanaf de voet is Hildo Krop Beeldhouwer Hildo Krop. Sterker door strijd Het beeld van David met een gevelde adelaar is uit één blok Carrara marmer gehouwen.

25 25 dit allereerst een naakte mensfiguur, wegschuilend voor het hem verontrustende hemellicht. Hierna volgen drie Egyptische figuren, vervolgens enige Griekse figuren. De Middeleeuwen worden uitgebeeld door knielende mensfiguren; de Gotiek wordt voorgesteld door twee mensen in de schaduw van een kerktoren, maar omrankt door allerlei natuuremblemen. De renaissance wordt aangeduid door een mens die zijn eigen hart ontdekt. De spiraal eindigt met twee mensen, gebogen onder een last. Daarmee wordt de tegenwoordige tijd aangeduid, waarin het individualisme tot een drukkende last uitgroeit (deze beschrijving stamt uit 1921!). De maskers aan de top van de zuil hebben ieder een eigen betekenis: het brute geweld, het geestelijke geweld, de materiële nood, een besef van een zich openbarende toekomst. De laatste reliëfs worden gevormd door een meisjesgezicht, dat in zijn uitdrukking de geboorte van een geestelijk evenwicht aankondigt; het laatste masker symboliseert een bereikt evenwicht tussen geestelijk en materieel bestaan. Achter de ontvangstbalie hebben de drie gebrandschilderde ramen betrekking op het werk van de brandweer. Zij zijn in 1918 vervaardigd bij atelier A. Lipjes ter herinnering aan het 50-jarig bestaan van de Rotterdamse brandmeesters en geschonken door de Rotterdamse vrijwillige brandweer. Spuit 11 en Spuit 13 werden nooit benoemd. De premie ging in die tijd naar de eerste brandmeester die water op de brand spoot, niet naar degene die het eerst bij de brand arriveerde! In de centrale hal bevindt zich ook de Marshallplaquette. Deze plaquette van de hand van de Rotterdamse beeldhouwer Willem Verbon werd op 28 mei 1997 onthuld door de Amerikaanse President Clinton. De Amerikaanse president bracht een bezoek aan Rotterdam in het kader van de viering van 50 jaar Marshallhulp. Op 5 juni 1997 was het namelijk vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Generaal C. Marshall, zijn plannen ontvouwde voor de financiële ondersteuning van West-Europa. Dit gebeurde tijdens een door hem gehouden rede aan de Harvard Universiteit. Nadrukkelijke eis was wel dat deelnemende Europese landen moesten samenwerking bij de uitvoering van het herstelprogramma. Nederland ontving $ 1127 miljoen aan hulp uit de Verenigde Staten,

26 26 Centrale hal Winston Churchill. Rotterdam heeft als geen andere Europese stad geprofiteerd van de Marshallhulp (wederopbouw van de stad en de haven). Indertijd hebben alle Amerikaanse burgers zelf bijgedragen aan de Marshallhulp, gedurende vier jaar werd door iedereen fl. 85,- gulden extra belasting betaald. Als dank voor deze financiële steun heeft het gemeentebestuur op 28 mei 1997 een feest gegeven ter ere van de in Nederland wonende Amerikanen. Een andere blikvanger in de centrale hal is het borstbeeld van Winston Churchill. Het is op 30 november 1954 onthuld, ter gelegenheid van het feit dat deze Britse staatsman op 13 mei 1946 bij hoge uitzondering als erelid van de Rotterdamse gemeenteraad werd geïnstalleerd. Het uit brons vervaardigde beeld is ook van de hand van de beeldhouwer Willem Verbon. Churchill was tijdens de Tweede Wereldoorlog minister president van het Verenigd Koninkrijk en is hier uitgebeeld als Ridder van de Orde van de Kousenband. Hij draagt de riddersmantel over zijn Admiraalsuniform, met de distinctieven van Lord Warden of the cinq Ports. De keten is de beroemde Great George, die aan de grote voorvader, de Hertog van Marlborough, was toegekend. Op de kraag van het uniform prijkt de Order of Merit. Een van de beroemdste leuzen van Churchill was: The world is open to you (De wereld ligt voor u open). Het door twee vingers gevormde V teken (Victory = overwinning), typerend voor hem, werd in de oorlogsjaren ook voor vele Nederlanders een veelzeggend symbool. Aan weerszijden van de staatsietrap bevinden zich gebrandschilderde ramen van de kunstenaar Henricus uit Het linkerraam stelt het begin van de Waterweg voor: een koopvaardijschip op de rede van Hoek van Holland. Er waait een sterke westenwind, want het schip vaart achter zijn eigen rook aan. Het rechterraam stelt het einde van de Waterweg voor: de bedrijvigheid in één van de Rotterdamse havens, met enkele binnenvaartschepen, een botter en twee vrachtschepen. Alle bronzen balustrades van de trap en in de hal zijn geschonken door de Holland Amerika Lijn.

27 27 Wachtruimte Ontluchtingskanaal, afgedekt met een luik in de vorm van een zon. Trouwkamers U gaat nu geheel rechts van de staatsietrap de deuren door. Via deze galerij komt u bij de trouwkamers. De jade-kleurige tegels zijn vervaardigd bij de Porcelijne Flesch in Delft. De open ruimte links is de wachtruimte voor de trouwparen met hun gevolg. Boven de radiator rechts ziet u een opengewerkte cirkel. Dit is een ontluchtingskanaal, afgedekt met een luik in de vorm van een zon. Deze ontluchtingskanalen lopen door het hele stadhuis. Oorspronkelijk werden de kamers 11 tot met 18 als trouwkamers gebruikt. In de loop der jaren is het een en ander nogal veranderd. De kamers 11 en 12 worden nu nog gebruikt als trouwkamers. Deze kunt u bezichtigen. De kamers 13 en 14 zijn felicitatieruimtes. En de kamers 15 t/m 18 zijn nu fractiekamers. De monumentale schouw van Delfts sectieltegelwerk in kamer 11 is geschonken door de Rotterdamse Zaankanters. Deze Rotterdamse houthandelaren waren rond de eeuwwisseling naar Zaandam getrokken, omdat de houthandel zich steeds meer concentreerde rond de Amsterdamse scheepswerven, waar het benodigde hout voor de zeeschepen via de Zuiderzee uit o.a. de Scandinavische landen werd aangevoerd. Rechts boven in de schouw is het wapen van Zaandam afgebeeld.

28 28 Staatsietrap U gaat nu rechts door de gang naar de hal en direct linksaf naar de staatsietrap. De bronzen kandelabers ter weerszijden van de trap zijn een deel van het geschenk van de vijf gebroeders Stokvis. De trap opgaande ziet u in de muur op het trapbordes een ingemetselde gedenksteen, ter herinnering aan de in de Tweede Wereldoorlog gevallen ambtenaren. De twee Japanse vazen van 1.80 meter hoog werden in 1919 aan de gemeente geschonken door de heer en mevrouw P. Kleykamp-Haagen Smit. De glas-in-lood ramen zijn gewijd aan ideële uitingen van het maatschappelijk leven: links Gewijde en profane muziek, midden Beeldhouw en schilderkunst en rechts Poëzie en dramatische kunst. U gaat links de trap op en passeert een bronzen beeld van Graaf Floris V (beeldhouwer B. Ingen Housz). Floris V werd in 1256 op anderhalf jarige leeftijd graaf van Holland en Zeeland. Hij was een zoon van Graaf Willem ll. In 1296 werd de bij het volk populaire Floris door Gijsbrecht van Aemstel e.a. vermoord. Staatsietrap Graaf Willem III. Aan de andere kant van de trap staat een bronzen beeld van Graaf Willem III ( ), zoon van Jan I. Hij werd de Goede genoemd, was als Willem lll Graaf van Holland, en als Willem I Graaf van Henegouwen. Hij gaf het aan hem toebehorende deel van Rotterdam in 1328 rechten op het gebied van bestuur en rechtspraak. Dit leidde in 1340 tot het verkrijgen van volledige stadsrechten voor geheel Rotterdam. Deze gaven een stad grote financiële voordelen door het mogen innen van belastingen en het heffen van tolgelden.

29 29 Eerste klas trouwzaal U gaat nu rechtsaf, de Burgerzaal in (Kamer 111) en weer rechtsaf naar de eerste klas trouwzaal (Kamer 113). Alle versieringen in deze trouwzaal verbeelden liefde, geluk en eenheid. De klok (Miedema) op de marmeren schouw is een symbolische voorstelling van het huwelijk. Aan de linker- en rechterkant van de vonkenvanger voor de open haard zijn koperen harten bevestigd. In alle houten deurposten zijn hartjes uitgesneden. De panelen zijn met fraai houtsnijwerk opgesierd. In het vloerkleed (ook ontwerp van prof. dr. Henri Evers) zijn ineengevlochten ringen geweven, symbool van eeuwige trouw. In de deksels van de luchtroosters zijn harten afgebeeld, alsook in de ombouwen van de centrale verwarming. Bij de bouw van het stadhuis is centrale verwarming ingebouwd, voor die tijd vrij revolutionair. In alle ruimten zijn ook open haarden aangelegd, deze worden echter nooit gebruikt. De schilderingen van de Franse schilder Joseph-Marius Avy zijn historiserend, in de beste traditie van de Franse Salonschilderkunst. Dergelijke ensembles, waarbij de grens tussen decoratie en wandschildering eigenlijk niet goed kan worden getrokken, zijn in Nederland zeldzaam. Avy vulde omstreeks 1925 het grote middenvak op de lange wand met een op de Griekse mythologie Kamer 113 Eerste klas trouwzaal. < Eros en Psyche Franse Salon-schilderkunst.

30 30 geïnspireerde bruiloft, wellicht die van de goden Eros en Psyche. Op de achtergrond is een beeldhouwwerk van de drie Gratiën geschilderd. Links en rechts van deze grote schildering staan de voor deze schilderstijl typerende stevige Amor-figuurtjes afgebeeld, compleet met pijlenkoker en een lint waarop Omnia vincit amor aangeeft dat de liefde alles overwint. Op de overige bovendeurstukken zijn toeschouwers afgebeeld, die delen in de feestvreugde. De manier waarop Avy een samenhang tussen de schilderijen en de werkelijke ruimte suggereert, zou passen in een zaal van een barok paleis. Het zonnige impressionistische verf en kleurgebruik doet heel eigentijds aan en geeft een enigszins vervreemdend en toch vrolijk effect. Het kunstwerk met bruidspaar, duiven en ringen boven de deuren naar de Burgerzaal is een verbluffend staaltje van de trompe l oeil techniek: het lijkt werkelijk een driedimensionaal beeldhouwwerk dat tegen een blauw mozaïeken achtergrond bevestigd is. Onder de linker boomtak van het middenstuk is een kogelgat te zien. Ook in het rechter schilderstuk boven de schouw bevindt zich een kogelgat, in de arm van de jonge vrouw rechts. De kogels werden in de Tweede Wereldoorlog buiten afgevuurd; één kogel schampte de voorgevel en beschadigde de middenkolom van de linker raampartij. In deze zaal is geen goud gebruikt voor ornamenten en muurschilderingen, maar een hoogwaardig materiaal dat op goud lijkt. Bij een huwelijk in deze trouwzaal wordt voor en na de plechtigheid het orgel bespeeld en schrijdt het bruidspaar door de Burgerzaal om voor de schouw de felicitaties in ontvangst te nemen.

31 31 De Burgerzaal Representatieve ruimte. Burgerzaal Kamer 111 De Burgerzaal is de representatieve ruimte voor officiële bijeenkomsten, ontvangsten, diners, lezingen, prijsuitreikingen en dergelijke. De afmetingen van de Burgerzaal zijn: lengte 32 m., breedte m. en hoogte m. Het concertorgel op de galerij is in 1918 geschonken door Cornelis Immig. De bouw van het orgel stagneerde ernstig tijdens de oorlog van Maar omdat orgelbouwer Standaart uit Schiedam het orgel op tijd wilde opleveren, zocht hij naar andere mogelijkheden: oude tinnen gebruiksen siervoorwerpen, zoals potten, schalen en vazen, werden her en der verzameld en omgesmolten. Zo verkreeg hij het benodigde tin voor de orgelpijpen en kwam het orgel gelijk met de Burgerzaal gereed. Het front van het orgel bestaat uit een hoogoplopend recht middenveld en twee zijronden, onderling verbonden door twee kleine rechte pijpvelden. De orgelkas (9 m. hoog, 6 m. breed en 2.80 m. diep) is uitgevoerd in een donkerrode tint, gedecoreerd met gouden biezen. De pijpen zijn vervaardigd uit een legering van 63% tin en 37% Spaans lood. Alle houten pijpen zijn gemaakt van cipressenhout. De windladen zijn van eikenhout. Het orgel telt momenteel 25 stemmen. Vaste bespeler van het orgel is Geert Bierling. Hij bespeelt het concertorgel tijdens officiële ontvangsten, eerste klas huwelijken, concerten en andere bijzondere gelegenheden. Overigens wordt de akoestiek van de Burgerzaal als uitstekend aangemerkt. In een halve cirkel boven de galerijkoepel zijn weer ontluchtingskanalen verwerkt. Naast de ingang ziet u mahoniehouten lambriseringen waarin de centrale verwarmingsapparatuur is ingebouwd. Samen met alle marmerwerken in deze Burgerzaal is dit een geschenk van de heer A. van Hoboken van Cortgene. Alle kandelabers en luchters zijn van brons en geschonken door de Amsterdamse Bank Bijbank Rotterdam. De wandschilderingen zijn van de Nederlandse schilder Johan Thorn

32 32 Kandelaber Prikker ( ). Zij zijn een geschenk van Mevrouw Maria Carolina Blankenheijm, Douairière Jhr. mr. C.J. van Nispen tot Pannerden. Thorn Prikker kreeg de opdracht in 1925, vijf jaar na voltooiing van het stadhuis. Op de lange wand schilderde hij allegorische voorstellingen en afbeeldingen over de historie van Rotterdam, en op de korte wand een verbeelding van de toekomst. Exacte gegevens over de onderwerpen zijn niet bekend; zij staan nergens vermeld. Onderstaande toelichting berust op mondelinge mededelingen van Thorn Prikker zelf, o.a. aan de pers gedaan, en via overlevering. Links van de ingang: de Rotterdamse zeevaarder Olivier van Noort ( ), die als eerste een reis om de wereld maakte (van 1598 tot 1601). De reis duurde drie jaren. Boven de linkerdeur een versiering die het element lucht voorstelt. Het drieluik verbeeldt de strijd van de mens tegen de verwoestende elementen: het water (de St.Elizabethsvloed van 1421) en het vuur (de brand van Rotterdam in 1563). In de middelste schildering is de wederopbouw van Rotterdam uitgebeeld middels het vreedzame werk Opbouw en Bescherming, gesymboliseerd door het versterken van dijken. Het ensemble moet worden gezien als de uitdrukking van een algemene gedachte: de grote bedreigingen waaraan het aardse leven onderworpen is en de strijd van de arbeidende mens daartegen. Boven de rechterdeur: het element water. De beide schilderingen rechts van deze deur verbeelden de autoriteit in zijn wereldlijke en staatkundige voorkomen (de magistraat = de stedelijke bestuurder) en in zijn geestelijke en morele hoedanigheid (een bisschop bij een altaarwijding). Samengevat is de boodschap van de decoratie: Rotterdam heeft een roemrijke geschiedenis, en hoewel rampen en tegenslagen de groei bemoeilijkten, stond het stadsbestuur altijd paraat. Op het grote doek boven de schouw beeldde Thorn Prikker de toekomst van Rotterdam uit door allerlei vlaggen. Hij overleed voor dit doek voltooid was, in De glazenier Warffenius en de schilder Den Besten vulden zo goed en zo kwaad als het ging de onvoltooide delen aan. Direct na de De toekomst Verdeelde meningen over de verbeelding van Thorn Prikker van de toekomst.

33 33 plaatsing van de doeken op de lange wand (in 1927) bleken de meningen over de wandversieringen op z n zachtst gezegd verdeeld te zijn. B&W waren van mening dat ze geen harmonisch geheel vormden met de overige aankleding van de Burgerzaal. Hun voorstel uit 1929 aan de gemeenteraad om de schilderijen te verwijderen, werd echter verworpen, waarschijnlijk omdat de gemeente dan verplicht zou zijn de gage en de onkosten van Thorn Prikker terug te geven aan de particulieren die het geld beschikbaar hadden gesteld. Uiteindelijk kwam een inderhaast benoemde commissie in 1931 op het verlossende idee om de aankleding van de zaal dan maar aan te passen aan de kunstwerken! Over het grote doek dat de toekomst voorstelt, oordeelde het bestuur in 1932 echter: De conceptie ervan leidt, naar het schijnt, een nieuwe phase van de kunstenaar in. Het is nu niet voor te stellen dat men zich zo vlak na de dood van de kunstenaar zo n oordeel over zijn werk durfde aan te matigen. Thorn Prikker zal er beslist een bedoeling mee hebben gehad de toekomst zo totaal anders uit te beelden dan het verleden. Het doek werd toen niet geplaatst, doch opgeslagen op de zolder van het stadhuis. Vlak na de oorlog had men wel iets anders aan zijn hoofd dan zich druk te maken over verschillende stijlperiodes en besloot de raad het doek alsnog te laten aanbrengen. De grote marmeren schouw is een geschenk van Koningin Wilhelmina. In het bronzen reliëf boven de schouw schudt de god van de zee Neptunus de hand van de stroomgodin van de Rotte, onder toeziend oog van de stroomgodin van de Maas. De goudbronzen Jugendstilklok die ervoor staat, is een geschenk uit De letters S.P.Q.R. staan voor Senatus Populus Que Roterodamus, hetgeen betekent: de senaat en het volk van Rotterdam (afgeleid van Senatus Populus Que Romanus = de senaat en het Romeinse volk). Het schilderij, ook van Thorn Prikker, stelt de toekomst van Rotterdam voor, met vele vlaggen, wapens en getallen. De wapens zijn van indertijd zelfstandige gemeentes die door Rotterdam zijn geannexeerd. Jugendstil klok op de schouw in de collegekamer

34 34 Collegekamer Kamer 105 In deze kamer, de Collegekamer of de kamer van B & W (Burgemeester en Wethouders), vergadert het College van Burgemeester en wethouders iedere dinsdagmiddag en vrijdagmorgen. De wanden zijn bedekt met zwart dooraderd marmer, afgewisseld met blauwgrijs velours. Op de schilderijen staan de laatste vier koninginnen en de koning afgebeeld. Van recht naar links: Koning Willem-Alexander (2013 tot heden) door Richard van Klooster; Koningin Beatrix ( ) door Rien Bout; Koningin Juliana (regeringsperiode ) door Adrianus van der Plas; Koningin Wilhelmina ( ) door Herman Mees; Koningin Emma (regentesseperiode ) door dr. Jan Veth. (kunstenaar D. Wolbers) stellen de Wijsheid en de Rechtvaardigheid voor. De bronzen klok is een geschenk van de heer Fr. Swarttouw. De deuren links in de hoek geven toegang tot de Koninklijke wc, speciaal gebouwd voor gebruik tijdens staatsiebezoeken. Tussen de ramen hangt een koperen datumkalender, een geschenk van wethouder drs. J. van der Ploeg aan de stad bij de afsluiting van zijn ambtsperiode ( ). Het is een voorstelling van de Oude Maasbrug, gemaakt door de kunstenaar Ger van lersel. Het datumgedeelte is een koperen uitvoering van een theekistenstempel, zoals deze in de haven gebruikt werden om de kisten te nummeren. Iedere dag verwisselt de kamerbewaarder het datumgedeelte. De vergadertafel en stoelen behoren niet tot het originele meubilair. Ook de originele koperen luchters en lampen zijn vervangen. De rechtvaardigheid Twee bronzen beelden op de zwartmarmeren schouw stellen de Wijsheid en de Rechtvaardigheid (op deze foto) voor.

35 35 Antichambre Burgemeester Aan de dichte deur van deze Kamer 105 naar de Antichambre is een koperen plaat bevestigd ter herinnering aan de razzia van Rotterdam op 10 november De wand naast deze deur is bedekt met een tegeltableau voorstellende de eerste steenlegging van het stadhuis op 15 juli 1915 door Koningin Wilhelmina. De voorstelling is een ontwerp van de kunstenaar Huib Luns (vader van de voormalige minister Joseph Luns). De tegels zijn vervaardigd door De Porcelijne Flesch te Delft. Het tableau is een geschenk van de dochters van de heer C. Sijthoff, toenmalig directeur van het Rotterdamsch Nieuwsblad. De heer Sijthoff staat met zijn vrouw rechtsonder afgebeeld (Sijthoff met bril en bolhoed). Zijn drie dochters staan (met gouvernante) daarboven. Links ziet u de deur naar de kamer van de Burgemeester. Deze kamer is niet te bezichtigen. Links naast de deur hangt een plaquette met de beeltenis van Erasmus en de tekst Plutôt moins savoir et aimer davantage, liever minder weten en meer liefhebben. Links van de plaquette hangt een gong met klankstok. Deze werd in het verleden geluid voorafgaande aan het diner in de Burgerzaal om de gasten te verzoeken naar binnen te gaan. Eerste steenlegging De wand naast de deur van Kamer 105 is bedekt met een tegeltableau. Het glas-in-lood gedeelte in het raam is een geschenk van een Zwitserse roeisportvereniging, die in 1948 van Bern naar Rotterdam roeide. Het hangende glas-in-lood paneeltje is een geschenk van de Zwitserse zusterstad Bazel, uit 1984.

36 36 Wachtruimte Burgemeester Uit de Antichambre komt u in de galerij. Direct links bevindt zich de wachtruimte voor de bezoekers aan de Collegevergaderingen en aan de Burgemeester. De grote teakhouten bank links is tijdens de bouw speciaal voor deze plek ontworpen. Het tegelschilderij boven de bank stelt De Oude Hooftpoort voor, van de schilder Leon Senf. In de hoek staat: De Toren van Babel. Deze werd in 1974 geschonken door VVD wethouder Polak ( ) als dank voor de jaren waarin hij genoten had van zijn werk bij de gemeente en waardoor hij gegroeid is. Hij wilde iets anders dan... een rijke oogst parafen, een niet gering aantal handtekeningen en wat bladvulling voor het boek der Handelingen van de gemeenteraad... Het kunstwerk is vervaardigd door kunstenares Lily ter Kuile Nijpels en verbeeldt de opvatting Waar teveel IK en te weinig WIJ gezegd wordt, dreigt het gevaar van Babelse afloop. Overal op het kunstwerk is het woord IK aangebracht. Polak wilde met dit beeld duidelijk maken... dat een gemeenschappelijk werk niet verricht en zeker niet voleindigd kan worden, als ieder < Wachtruimte Fietsfanaat Minus Polak heeft zijn fiets laten vereeuwigen op een van de kunstuitingen. een andere taal spreekt, als men elkaar niet meer meer begrijpt en verstaat. Ook wij Rotterdamse gemeentemensen moeten erop bedacht zijn dat wat gebeurde in Babylon, al evenzeer gelegen aan een grote rivier in een meerstromenland, ons niet bespaard zal blijven indien bij de gekozenen en bij de ambtenaren zou komen te ontbreken de fundamentele bereidheid om te luisteren en te begrijpen wat het standpunt van anderen is. Sámen praten, sámen werken, sámen besturen! Niet alleen het belang van de eigen groep, de eigen dienst, de eigen kiezers, niet alleen IK, maar óók het belang van andere Wachtruimte > Eremedailles L.A. Ketley.

Hoogtepunten van het Rotterdamse stadhuis. Het stadhuis van Rotterdam

Hoogtepunten van het Rotterdamse stadhuis. Het stadhuis van Rotterdam Hoogtepunten van het Rotterdamse stadhuis Het stadhuis van Rotterdam 2 Toegangsdeuren De toegangsdeuren van het stadhuis zijn van hout met bronzen platen. Inhoud Geschiedenis 5 Gevels 9 Voorgevel 10 Johan

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Aan de geachte zusters en broeders in de Katholieke Kerk in Nederland

Aan de geachte zusters en broeders in de Katholieke Kerk in Nederland Aan de geachte zusters en broeders in de Katholieke Kerk in Nederland De Pastoor en de Parochianen van de parochie van de H. Aartsengel Michael in Mieścisko verzoeken om hulp bij de renovatie van een plaatselijke

Nadere informatie

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam Cees de Wit Het Paleis op de Dam te Amsterdam 16 48-1665 Architect: Jacob van Campen Constructeur: Daniël Stalpaert Het paleis is In de 17 e eeuw gebouwd als Stadhuis van het toen rijke en oppermachtige

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

: onbekend, houten kruisbeeld vermoedelijk van beeldhouwer Tiessen uit Roermond

: onbekend, houten kruisbeeld vermoedelijk van beeldhouwer Tiessen uit Roermond Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM060 Naam monument : Aerenkapel Adres : Moosterstraat bij 15 Postcode en plaats : 6012 RC Haler Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie G nr(s) 145 Coördinaten

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig vrijstaand woonhuis met een vooruitspringend linkerdeel dat in de voorgevel eindigt in een topgevel met zadeldak.

Typering van het monument: Statig vrijstaand woonhuis met een vooruitspringend linkerdeel dat in de voorgevel eindigt in een topgevel met zadeldak. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM021 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 14 Postcode en plaats : 6082 AP Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie A nr(s) 2231 Coördinaten

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 521251 Smallepad 5 Woonhuis/tabakskerverij Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 521253, 521252 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject:

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

Te koop Kasteel in departement Seine-Maritime omgeving Rouen ,-

Te koop Kasteel in departement Seine-Maritime omgeving Rouen ,- Te koop Kasteel in departement Seine-Maritime omgeving Rouen 690.000,- https://www.yourhouseoninternet.com/publisher/fsef/image/full/30434/0.jpg Referentienummer CC F7695585 Prijs 690.000,- Gebouwd in

Nadere informatie

IN Augustus 1940 constitueerden Burgemeester en Wethouders

IN Augustus 1940 constitueerden Burgemeester en Wethouders DE GEMEENTE EN DE BEELDENDE KUNST IN 1941 DOOR MR. J. C. J. VAN SCHAGEN IN Augustus 1940 constitueerden Burgemeester en Wethouders de Gemeentelijke Commissie voor de Beeldende Kunst. Blijkens haar verslag

Nadere informatie

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek 15 JAAR STICHTING BEHOUD SYNAGOGE BRIELLE 10 JAAR SJOEL BRIELLE Het jaar 5775/5776 (2015/2016) is een bijzonder jaar. Honderdvierenveertig

Nadere informatie

Zoektocht. Open Monumentendag

Zoektocht. Open Monumentendag Zoektocht Open Monumentendag Opdracht 1: Kijk en zoek! Bekijk de gevel van het gemeentehuis aandachtig. Vind je de bouwdatum van het gemeentehuis terug? Duid ook aan op de foto. Hoe ziet het wapenschild

Nadere informatie

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn De bescherming betreft de voormalige tuinderswoning uit 1929 aan de Lookwatering 1. De recente serre valt niet onder de bescherming. De tuinderswoning is gelegen in het

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Renovatie van het klokkenspel op het Stadhuis te Rotterdam

Renovatie van het klokkenspel op het Stadhuis te Rotterdam Renovatie van het klokkenspel op het Stadhuis te Rotterdam 1996 Door Laura J. Meilink-Hoedemaker Logo van de Rotterdamse Beiaard Commissie. Ontleend aan een Hemonyklok uit 1660. Pagina 1 van 7 Overdracht

Nadere informatie

e jaargetijden 4Herengracht 498. Amsterdam.

e jaargetijden 4Herengracht 498. Amsterdam. e jaargetijden 4Herengracht 498. Amsterdam. 4 es Saisons Herengracht 498. Amsterdam. 4 keer een foto van de ornamenten 4 jaargetijden FOTOGRAFEREN! L es4saisons Herengracht 498. Kantoor met charisma in

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110 DE EN HAAR WINDVAAN De Koepoort, afgebroken in 1864, was niet de eerste poort van die naam doch de tweede. In gaf Hertog verlof aan de stad Leiden tot het optrekken van muren en poorten rondom de stad.

Nadere informatie

CPO LINDEHOEVE PRESENTATIE BELANGSTELLENDEN OUDE LANGSTRAAT 66 TILBURG. Wieggers ARCHITECT

CPO LINDEHOEVE PRESENTATIE BELANGSTELLENDEN OUDE LANGSTRAAT 66 TILBURG. Wieggers ARCHITECT CPO LINDEHOEVE OUDE LANGSTRAAT 66 TILBURG PRESENTATIE BELANGSTELLENDEN 13 december 2016 inleiding te slopen schuren, in deze zone nieuwbouw appartementen te renoveren schuur tot gemeenschappelijke ruimte(n)

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 525745 Smallepad 5 Schoolcomplex Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 525761, 525743 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Jan Smitzlaan

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ;

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; MINUUT Kopie aan: 1. wethouder Scholten 2. afd. SVM gemeente gouda Sector Stadsontwikkeling Afd.: S.V.M. Nr.: 94.21776 stadhuis markt 1 2801 jg gouda telefoon 01820-88211 telefax 01820-88464 Voor eensiuidenè

Nadere informatie

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument De vorm en samenstelling van het monument De omgeving van het monument 1. Kijk goed om je heen en duid aan wat het beste past voor dit monument. We kunnen het van ver zien. Het is gelegen aan een drukke

Nadere informatie

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september 2017 6 2 keer beoordeeld Vak Beeldende vorming Dit schilderij heet De onverschrokkenheid van Gaius Fabricius Luscinus in Pyrrhus legerkamp. De kunstenaar

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek.

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM027 Naam monument : n.v.t. Adres : Heerweg 2 en 4 Postcode en plaats : 6082 AC Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie A nr(s) 2109 Coördinaten

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 1 woensdag 23 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Gallery Talks (Flinck & Bol): Zaterdag- en zondagmiddag om uur en uur (+/-30 min)

Gallery Talks (Flinck & Bol): Zaterdag- en zondagmiddag om uur en uur (+/-30 min) Het Koninklijk Paleis Amsterdam is al ruim 200 jaar het officiële ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis, waar wereldleiders en staatshoofden worden ontvangen. Een gebouw waar troonswisselingen en huwelijken

Nadere informatie

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Projectnaam: Omschrijving: Klooster Walenburg Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Villa en Klooster Walenburg thema: restauratie exterieur en interieur Klooster Walenburg Factsheet Opdrachtgever:

Nadere informatie

Viering honderd jaar Algemeen Kiesrecht Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 17 mei 2019 Ridderzaal

Viering honderd jaar Algemeen Kiesrecht Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 17 mei 2019 Ridderzaal Viering honderd jaar Algemeen Kiesrecht Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 17 mei 2019 Ridderzaal Dames en heren, In het bijzonder Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit

Nadere informatie

In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet

In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet funktioneert en is opgegeven welke gebouwen in Hilversum door het Rijk beschermd zijn (de z g n o Rijksmonumenten) Van de mogelijkheid om voor objekten

Nadere informatie

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex St. Antoniusstraat 5-7-9 (Foto: Maarten van Loosbroek ) Korte omschrijving De STEENTJESKERK is gebouwd als KERK van de H. Antonius van Padua met PASTORIE EN KOSTERSWONING. Het ontwerp was ontleend aan

Nadere informatie

kaviaarhuis dr lelykade 150 scheveningen

kaviaarhuis dr lelykade 150 scheveningen kaviaarhuis dr lelykade 150 scheveningen Tussen authentieke havengebouwen, eigentijdse horeca en smaakvolle nieuwbouw wordt het Kaviaarhuis gerealiseerd. Direct aan de gezellige kade kunt u wonen met

Nadere informatie

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma 5 april 2016-1/7 Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden Programma Het huis gaat bewoond worden door een gezin met jonge kinderen. Het programma

Nadere informatie

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010 Krullenlaan 3 Straat en huisnummer : Krullenlaan 3 Postcode en plaats : 2061 HT Bloemendaal Kadastrale aanduiding : F746 Complexonderdeel : Schapenduinen Naam object : Bouwjaar : Eind 19 de eeuw (hoofdmassa),

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

Bakenessergracht 84. wijk: Burgwal

Bakenessergracht 84. wijk: Burgwal Bakenessergracht 84 wijk: Burgwal Soort : Gevelsteen 2 stenen Naam : DE PASSER EN DE VALK Datering : 1726 Perceel : Rijksmonument RM/18960 - hoofdgebouw Oorspronkelijke gevel : Ja Herschilderd / Herplaatst

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Loop naar de eerste verdieping van het museum. Wat zie je daar? Het Gorcums Museum verzamelt alles over de stad Gorinchem.

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTE "ERELIJST VAN NAMEN VAN GESNEUVELDE NIJMEEGSE MILITAIREN"

INITIATIEFVOORSTE ERELIJST VAN NAMEN VAN GESNEUVELDE NIJMEEGSE MILITAIREN INITIATIEFVOORSTE "ERELIJST VAN NAMEN VAN GESNEUVELDE NIJMEEGSE MILITAIREN" Ingediend door: M.F. Kossen (VVD Nijmegen) J. Brom (Stadspartij De Nijmeegse Fractie) M.T. Buck (CDA Nijmegen) Nijmegen, 1.7

Nadere informatie

HET HOLLANDIA-GEBOUW. In deze historische setting worden 15 exclusieve appartementen gerealiseerd, die ruim van opzet zijn met fraaie hoge plafonds.

HET HOLLANDIA-GEBOUW. In deze historische setting worden 15 exclusieve appartementen gerealiseerd, die ruim van opzet zijn met fraaie hoge plafonds. WONEN IN HOLLANDIA Een project van HERMON Erfgoed HET HOLLANDIA-GEBOUW In het voormalige hoofdkantoor van de N.V. Hollandia, Hollandsche Fabriek van Melkproducten, gelegen aan de Oosthavenkade 42, worden

Nadere informatie

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond.

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. Naam: Klas: Fotozoektocht Opdracht In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. In deze werkbladen vind je vragen en fotofragmenten. Ook heb je een los blad gekregen

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl speurtocht basisonderwijs gr.7/8 2014 tekst: MaritaVerlaan tekeningen:roel Mulder Loop naar de eerste verdieping van het

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 35. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 259 Coördinaten : x: y: 359.

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 35. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 259 Coördinaten : x: y: 359. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM006 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 35 Postcode en plaats : 6095 AE Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 259 Coördinaten

Nadere informatie

Kadastrale aanduiding : NEE00 sectie N nr(s) 279 Coördinaten : x: y: : Traditionele bouwstijl met invloeden van de neogotiek

Kadastrale aanduiding : NEE00 sectie N nr(s) 279 Coördinaten : x: y: : Traditionele bouwstijl met invloeden van de neogotiek Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM103 Naam monument : Isidoruskapel Adres : Gendijk 2b (hoek Rohrstraat) Postcode en plaats : 6086 NC Neer Kadastrale aanduiding : NEE00 sectie N nr(s)

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels.

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM043 Naam monument : n.v.t. Adres : Lindestraat 7a Postcode en plaats : 6096 BW Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie C nr(s) 1628 Coördinaten

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 72. Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 72. Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM053 Naam monument : "De Kamp" Adres : Napoleonsweg 72 Postcode en plaats : 6081 AE Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten

Nadere informatie

Kaart met bescherming

Kaart met bescherming Kaart met bescherming Gemeentelijke Monumentenlijst monumentnr. GM229 Pagina 4 van 4 - 2 - gelet op: de verordening Cultuurhistorie Sittard-Geleen 2008 ; besluit: Het object Veestraat 72 te Sittard op

Nadere informatie

Typering van het monument: Open, witte Heilig Hartkapel die is gebouwd tijdens de opkomst van de Heilig Hartdevotie.

Typering van het monument: Open, witte Heilig Hartkapel die is gebouwd tijdens de opkomst van de Heilig Hartdevotie. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM046 Naam monument : H. Hartkapel Adres : Hoek Markt - Gulden Eind Postcode en plaats : 6096 AL Grathem Kadastrale aanduiding : GTM00 sectie C nr(s)

Nadere informatie

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4.

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Vraagstelling. Wat zijn de maten, versieringen en vorm van de van de kerk van Drempt (kaart afb. 1) gerapporteerde grafplaat uit de (ruim te nemen) 12 e eeuw? Wat is zijn

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Gijselaarsbank, Leiden beschrijving en gebrekenopname

Gijselaarsbank, Leiden beschrijving en gebrekenopname Gijselaarsbank, Leiden beschrijving en gebrekenopname architektenburo Veldman Rietbroek Smit Leiden Vollersgracht 23 2312 VK Leiden 071 513 00 28 www.veldmanrietbroeksmit.nl b202-004a b202-004a blad 2

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2 X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN MAASVLAKTE 2 X De haven van Rotterdam x werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom

Nadere informatie

De evolutie van de Generaal J.B. van Heutszkazerne vanaf de vroege 19de eeuw. Plattegrond: Gemeentearchief Kampen; Fotobewerking: Ernst Hupkes.

De evolutie van de Generaal J.B. van Heutszkazerne vanaf de vroege 19de eeuw. Plattegrond: Gemeentearchief Kampen; Fotobewerking: Ernst Hupkes. De evolutie van de Generaal J.B. van Heutszkazerne vanaf de vroege 19de eeuw. Plattegrond: Gemeentearchief Kampen; Fotobewerking: Ernst Hupkes. 276 De Generaal J.B. van Heutszkazerne in beeld door Ernst

Nadere informatie

De kerken en het kleine detail

De kerken en het kleine detail De kerken en het kleine detail Een vijftal kleine verhalen over bijzondere details in de Bussumse kerken. In neobyzantijnse stijl door Eric de Ruijter De Koepelkerk aan de Brinklaan is een katholieke kerk

Nadere informatie

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch De omgeving van het monument 1. Dit monument is Kruis de antwoorden aan die van toepassing zijn op dit monument. 1. Het monument staat symmetrisch asymmetrisch op een plein/in een park op een rond punt

Nadere informatie

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis Bennebroekerlaan 10 Straat en huisnummer : Bennebroekerlaan 10 Postcode en plaats : 2121 GR Bennebroek Kadastrale aanduiding : A4647 Complexonderdeel : Naam object : De Lijsterhof Bouwjaar : Circa 1890

Nadere informatie

Koninginnedagboek: Groep 3/4 /5

Koninginnedagboek: Groep 3/4 /5 Naam: Groep: Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld.

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

TE KOOP - PETERSBURCH. Damplein 5 - Edam. Vraagprijs:

TE KOOP - PETERSBURCH. Damplein 5 - Edam. Vraagprijs: TE KOOP - PETERSBURCH Damplein 5 - Edam Vraagprijs: 1.950.000 www.reliplan.nl 2 Object Multifunctioneel Het object kan multifunctioneel aangewend worden voor bedrijvigheid, expositie, wonen en horeca.

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 1 Majesteit, Hartelijk welkom in het vernieuwde Huis der Provincie. Het Gelderse

Nadere informatie

Brugstraat 35, Roosendaal

Brugstraat 35, Roosendaal Brugstraat 35, Roosendaal Bouwjaar: 1921 Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Brugstraat 35, 4701 LB Roosendaal Woonhuis / Notariskantoor Bouwjaar: 1921 Architect: Soort monument: Jac. Hurks Gemeentelijk

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Collectie Museum De Lakenhal Leiden. Kunstenaar: Johan Coenraad Altorf

Collectie Museum De Lakenhal Leiden. Kunstenaar: Johan Coenraad Altorf Collectie Museum De Lakenhal Leiden Kunstenaar: Johan Coenraad Altorf 28-12-2010 Museum De Lakenhal Leiden 4416 Objectnaam: Beschrijvende Titel: Maker: Afgebeeld: Datumlabel: Materiaal: Afmetingen: Opm:

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

de Dorpskerk van Spijkenisse

de Dorpskerk van Spijkenisse de Dorpskerk van Spijkenisse een middeleeuws monument met muziek - Lesbrief over geschiedenis en muziek voor groep 7 en 8 van de basisschool De Dorpskerk van Spijkenisse Het oudste stuk papier dat we hebben

Nadere informatie

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL Lokatie: school en stadswandeling Doelgroep: groep 5 en 6 Duur: aantal lessen naar eigen inzicht. (2 a 3) doel: leren van feitelijke en begripmatige

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 2. Letters 3. Plaatjes lezen 4. Het pictogram 5. Van plaatje naar teken 6. Letters en klanken

inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 2. Letters 3. Plaatjes lezen 4. Het pictogram 5. Van plaatje naar teken 6. Letters en klanken Letters Letters inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 3 2. Letters 4 3. Plaatjes lezen 5 4. Het pictogram 6 5. Van plaatje naar teken 7 6. Letters en klanken 8 7. Overal letters 9 8. Rome 10 9. Vreemde

Nadere informatie

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen Thema en lezingen voor de Laatste zondag van het kerkelijk jaar, de zondagen van Advent en voor Kerstmorgen. SYMBOLISCH BLOEMSCHIKKEN: LAATSTE ZONDAG KERKELIJK JAAR 26 NOVEMBER 2017 Thema: Een open deur:

Nadere informatie

POMPGEBOUW DE ESCH. Trouwen, dineren & feesten in

POMPGEBOUW DE ESCH. Trouwen, dineren & feesten in Trouwen, dineren & feesten in POMPGEBOUW DE ESCH recepties, bruiloften, feesten, lunches, brunches, high tea, private diners, condoleances, verjaardagen en zaalverhuur. Catering door: Iets te vieren?

Nadere informatie

Expertmeeting 2015. Inventarisatie gebouwen voor UNESCO traject Optie 1- Spaarndammerbuurt

Expertmeeting 2015. Inventarisatie gebouwen voor UNESCO traject Optie 1- Spaarndammerbuurt Expertmeeting 2015 Inventarisatie gebouwen voor UNESCO traject Optie 1- Spaarndammerbuurt INHOUDSOPGAVE 1. Het Schip 2. Spaarndammerplantsoen 33 3. Spaarndammerplantsoen 68 4. Spaarndammercarré 5. Verdere

Nadere informatie

Historisch Archief Westland. Historisch Archief Westland

Historisch Archief Westland. Historisch Archief Westland ( 4 0 ) D E W A P E N S O P D E V O O R G E V E L. D e t h a n s a a n we zi g e wa p e n s d a t e r e n a l l e v a n a f d e g e v e l r e s t a u r a t i e va n 1 9 3 4 e n vo r m e n s i n d s d i

Nadere informatie

Museum De fundatie zwolle

Museum De fundatie zwolle 2013 Museum De fundatie zwolle Hal 13a Den Eikenhorst, Esch postbus 2126 nl-5260 cc Vught t +31 [0]411 601618 info@biermanhenket.nl www.biermanhenket.nl BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2010 Oplevering

Nadere informatie

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM086 Naam monument : Pand 'Schlangen' Adres : Rijksweg 1 Postcode en plaats : 6085 AA Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1993 Coördinaten

Nadere informatie

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk Voormalig zusterklooster Moerdijk Steenweg 41, Moerdijk Foto's Voormalig zusterklooster Moerdijk Kenmerken Adres Steenweg 41 Huidige functie Woonhuis Postcode/plaats Oorspronkelijke functie Bouwjaar MIP-code

Nadere informatie

RESTAURATIEPLAN REMONSTRANTSE KERK

RESTAURATIEPLAN REMONSTRANTSE KERK RESTAURATIEPLAN VAN HET ORGEL IN DE REMONSTRANTSE KERK IN WADDINXVEEN. Korte beschrijving van het orgel Het karakteristieke orgel in de Remonstrantse kerk aan de Zuidkade in Waddinxveen is een Rijksmonument.

Nadere informatie

G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten. Zwarte Parel Rotterdam Zuid

G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten. Zwarte Parel Rotterdam Zuid zwarte parel rotterdam ZUID titel ontwerp voorgevel ontwerp interieur programma periode Zwarte Parel Rotterdam Zuid Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten Studio Rolf.fr woning en atelier 2008-2010 Maatschappelijke

Nadere informatie

E25. Deel 2 van Expo 1913 bestaat uit 3delen omdat het bestand te groot was voor 2 delen van de grote expo

E25. Deel 2 van Expo 1913 bestaat uit 3delen omdat het bestand te groot was voor 2 delen van de grote expo E25 Deel 2 van Expo 1913 bestaat uit 3delen omdat het bestand te groot was voor 2 delen van de grote expo De doorgang van het Citadelpark naar het andere deel van de WT van 13ne noemde de Belvédèrelaan,

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

VOORONTWERP FLORIS VERSTERSTRAAT 10. 25 april 2012

VOORONTWERP FLORIS VERSTERSTRAAT 10. 25 april 2012 VOORONTWERP FLORIS VERSTERSTRAAT 10 25 april 2012 5 Floris Versterstraat 10 Bestaande situatie 1:200 BEGANE GROND EERSTE VERDIEPING 6 TWEEDE VERDIEPING DERDE VERDIEPING ACHTERGEVEL VOORGEVEL 7 Floris Versterstraat

Nadere informatie

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek.

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek. HISTORISCHE BLINGO Korte omschrijving werkvorm Deze kennisquiz is een combinatie van Bingo en Lingo. De klas wordt verdeeld in zes teams. Ieder team heeft een bingokaart met daarop negen jaartallen. Het

Nadere informatie

Zuiderkerk Groningen. Groningen adres Stationsstraat 12 kerkgemeenschap gereformeerd gebouwd 1901 architect. plaats

Zuiderkerk Groningen. Groningen adres Stationsstraat 12 kerkgemeenschap gereformeerd gebouwd 1901 architect. plaats Zuiderkerk Groningen plaats Groningen adres Stationsstraat 12 kerkgemeenschap gereformeerd gebouwd 1901 architect Tjeerd Kuipers verbouwd 1985 architect Sijpkes en Oving, Groningen eigenaar 25 aantal wooneenheden

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM007 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 45 Postcode en plaats : 6095 AE Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 675 Coördinaten

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 971 woorden 31 mei 2013 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1848 Censuskiesrecht Grondrechten Ministeriele verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Ze

Nadere informatie

TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem

TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem Kerkgebouw + dienstwoning met ruime bestemming herontwikkeling tot woningbouw mogelijk Omschrijving Het object betreft een vrijstaand voormalige

Nadere informatie

Dag jongens en meisjes!

Dag jongens en meisjes! . Dag jongens en meisjes! Ik ben baron Willem van den Bogaerde. Tot 1974 was ik de eigenaar van Kasteel Heeswijk. Jullie brengen binnenkort een bezoek aan het kasteel in verband met het project museumschatjes.

Nadere informatie

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Opdrachtgever: Particulier januari 2010 - juni 2012 Tuinontwerp: P.A.M. Buijs, Vught, 1956 & 2012 Fotograaf: René de

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Lied 454: 1 (Schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Lied 454: 1 (Schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Lied 454: 1 (Schoollied) > Wat zou ik zonder U geweest zijn, hoe zou ik zonder U bestaan? Ik zou ten prooi aan angst en vrees zijn en eenzaam door de wereld

Nadere informatie