WELTMERZ (*) om de zwaarte van de uitgemolken oorlog te verlichten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WELTMERZ (*) om de zwaarte van de uitgemolken oorlog te verlichten"

Transcriptie

1 1 PILOOTPROJECT IEPER WELTMERZ (*) om de zwaarte van de uitgemolken oorlog te verlichten Synopsis De leerlingen van het laatste jaar Toegepaste Beeldende Kunst uit werken samen met een groep mensen met een verstandelijke handicap en onder begeleiding van hun docenten en drie externe kunstenaars rond Dada (kunst als antwoord op de gruwel van de Grote Oorlog). (*) De titel is een plaksel van Welt en Merz. De zinspeling met de Weltschmerz in relatie tot de tragiek van de Grote Oorlog ligt erin vervat. Partners: Technisch Instituut Heilige Familie Secundair Kunstonderwijs 6 jaar Toegepaste Beeldende Kunsten Projectleiding: Opsomer Vzw Wit.h, - Kortrijk Sociaal-artistieke werkplek voor personen met een verstandelijke beperking die zich artistiek wensen te ontplooien. Projectleiding: Luc Vandierendonck Diogenes/atelier Minnehuis - Wervik Kunstenaars met een verstandelijke handicap. Projectleiding: Ellen Desender De Lovie - Proven Kunstenaars met een verstandelijke handicap. Projectleiding: Birgit Provoost JOC- Werkplek tijdens werkweek Projectleiding: Klaas Kindt Cultureel centrum Het Perron - Tentoonstelling Projectleiding: Els Verlinde Inhoud: WELTMERZ. De herdenking van het begin van Wereldoorlog I wordt via een bijzondere artistieke insteek belicht, namelijk via kennismaking met de wereld van het dadaïsme (een anti-oorlog kunststroming al, begin 20 ste eeuw).

2 2 Inspiratie Het uitganspunt van dit traject is een dumping. Tijdens de eerste wereldoorlog werden in dumpings aangelegd. Dit waren plekken waar iedereen materiaal kon achterlaten dat hij zelf niet meer kon gebruiken ( of dat hij ergens aan het front had gevonden). Iemand anders kon dan vrij van die berg materiaal meenemen dat hij het wel kon gebruiken. Willekeurige verzamelingen aanleggen is ook in de hedendaagse kunst een beproefd werkstuk met doorgaans een bijzonder resultaat (cf Jan Hoet, Joseph Beuys, e.a.). Vandaar dat één aspect van het dadaisme specifiek wordt belicht: de Merz(bau) van kunstenaar Kurt Schwitters, die de rode draad vormt van de artistieke zoektocht. Een tracé wordt uitgewerkt waarin collage, assemblage maar ook verkenning van performance, video en klank/muziek aan bod komen. Studenten (laatstejaars uit de Afdeling Beeldende Vorming van het Instituut Heilige Familie uit ) en vijf kunstenaars met een verstandelijke handicap, waarvan 3 uit Diogenes/atelier Minnehuis en 2 uit De Lovie, werken een gans schooljaar rond dit thema, onder begeleiding van hun vakdocenten en 3 externe kunstenaars. Cabaret Volontaire: Daarnaast vindt er maandelijks een Café Volontaire plaats in, in een afgehuurde caféruimte. (Naar analogie met Cabaret Voltaire, de artistieke verzamelplaats van de dadaïsten destijds) In de Cafés Volontaires vinden performances plaats, door externe kunstenaars maar ook door de docenten, de studenten én de kunstenaars met een verstandelijke beperking. Werkweek Tijdens een werkweek (buiten de school) waarop alle leerlingen, kunstenaars met een verstandelijke handicap, begeleiders en externe kunstenaars aanwezig zijn, worden er (beeld- en klank) installaties gebouwd rond het thema dada Tentoonstelling: Het ganse werkproces mondt uit in een tentoonstelling in CC Het Perron. DIGITAAL VERSLAG VAN HET TRAJECT : Minstens 2 leerlingen kiezen er voor om als opdracht een geversteam te vormen. (het zou ook een groepje van 3 kunnen zijn: 2 leerlingen en één mentale kunstenaar) Dat gevers-team maakt een digitaal van het ganse traject. Dat team wordt gecoached en ondersteund door het mutimediaal atelier en indien mogelijk door één of twee stagestudenten uit de specifieke lerarenopleidingen van KASK of Sint-Lucas Beeldende Kunsten uit Gent. Leerlingen die echt willen leren filmen, monteren en digitaal archiveren kunnen hierbij erg veel leren.

3 3 Het is wel belangrijk dat dit - zowel door de leerlingen als door de docenten gezien wordt als een volwaardige, evenwaardige opdracht als die van de andere leerlingen. Het traject heeft 2 niveaus: - enerzijds het eigenlijke traject, de werkweek en de tentoonstelling - anderzijds: het digitaal documenteren van dat ganse proces en zorgen dar er een eindproduct overblijft dat in de tijd blijft bestaan (op het platform). De leerlingen zijn verantwoordelijk voor het tot een goed einde brengen van die 2 lijnen en dat betekent: 1. dat de leerlingen kunnen kiezen: ofwel doen ze hun stage, ofwel stellen ze zich verantwoordelijk voor de 2 lijn: minstens 2 leerlingen vormen een geversteam dat instaat voor het documenteren en archiveren van het hele project (dat is dan hun opdracht) (dat team wordt specifiek gecoached en ondersteund door het mutimediaal atelier) 2.de workload voor dat team verschilt van dat van de andere leerlingen: misschien hebben ze het in het begin wat makkelijker (want ze hoeven zelf niets te bedenken), maar zij moeten na het afsluiten van het project wel doorwerken tot het eindresultaat van het project op het platform staat (het eindresultaat van het project zijn niet enkel de stage-filmpjes en de evaluaties, maar echte webpagina's bestaande uit tekst + filmpjes) 3. hoe accurater zij het proces opvolgen en bijhouden, hou sneller ze het materiaal verwerken, hoe makkelijker het op het einde zal zijn om het proces af te sluiten. TRAJECTVERLOOP PRAKTISCHE VOORBEREIDING TRAJECT Overleg met docenten en partners. periode: juni- september eindproduct: inhoudelijk scenario en uitgewerkte productieplanning project personeel: PB VOORBEREIDING TRAJECT DOOR MULTIMEDIAAL ATELIER Voor het traject start (en doorheen het traject) moet er content aangemaakt worden en op het platform geplaatst, die de deelnemers aan het project ondersteunt: - de resultaten van de labo-trajecten inspiratiefilms, archief en tutorials. Periode: januari 2012-september 2013 Personeel: multimediaal atelier (PB, Dries Moreels, Bénédicte en Shabini)

4 4 WERKING MET DE LEERLINGEN. Periode: september juni 2013 Sessie 1. Introductie-sessie (20 september 2012) Op donderdag 20 september 2012 introduceert dichter Peter Holvoet- Hanssen de ziel van het dadaïsme. Leerlingen en kunstenaars met een beperking trekken er samen een ganse dag op uit, met een voormalige lijnbus doorheen de frontstreek. De tocht eindigt in het Talbot House te Poperinge waar we de dumpings leren kennen die een belangrijke rol zullen spelen in dit project. (Dumpings waren tijdens WO.I plekken waar iedereen materiaal kon achterlaten die hij zelf niet meer kon gebruiken, of dat hij ergens aan het front had gevonden. Iemand anders kon dan vrij van die berg materiaal meenemen indien hij het wel kon gebruiken). Het zou goed zijn mochten de studenten hier reeds informatie krijgen over het. Dan kan wie daar deel daar deel wil van uitmaken meteen beginnen. Uitleg over het geversteam (bedoeling, werking, eindresultaat). Het eversteam is ideaal voor wie echt wil leren filmen, monteren en digitaal archiveren. Dit team wordt specifiek gesteund en gecoached door het atelier Belangrijk: dit is een volwaardige opdracht die doorloop tot het einde van het schooljaar, en evenzeer geëvalueerd wordt. Verder verloop van het traject Lessen op school: De deelnemers met een verstandelijke beperking volgen diverse klassen mee op de school (waarnemingstekenen, grafiek,...) gedurende het ganse schooljaar. Café Volontaire Daarnaast is er maandelijks een Café Volontaire (zie hoger) Het gevers-team maakt een digitaal van al deze activiteiten. Ze filmen en archiveren wat er gebeurt. Sessie 2. Werksessie. (05/10/2012) Tijdens de werksessies wordt het gevers-team begeleid door het atelier (en eventueel door de stagestudenten van KSK en/of Sint Lucas). Realisaties van het geversteam kunnen tijdens de Cafés Volontaire getoond worden (als work in progress). De werksessies met het gevers-team vallen op de vrijdagnamiddagen waarop er s avonds Café s Volontaires georganiseerd worden. Sessie 3. Werksessie. (09/11/2012) Sessie 4. Werksessie. (07/12/2012) Sessie 5. Werksessie.

5 5 (11/01/2013) Sessie 6. Werksessie. (08/02/2013) Sessie 7. Werksessie. (08/03/2013) Werkweek (22 26 april 2013) Tijdens de werkweek krijgt het ganse project vorm. De deelnemers werken onder begeleiding van externe kunstenaars onder meer aan: - een soundscape (ism Damien Magnette) - een actieve videoinstallatie (ism KoenMoerman) - en een ruimtelijke installatie (ism Nick Ervinck) Verslaggevers-team. Het geversteam filmt en archiveert wat er gebeurt. Interviews De leerlingen en kunstenaars vertellen voor de camera over hun ervaringen. Tentoonstelling 29/04 03/05 tentoonstelling in CC Het Perron. Het geversteam filmt en archiveert wat er gebeurt. Interviews De leerlingen en kunstenaars vertellen voor de camera over hun ervaringen. Afsluit moment. 17/05/2013 Grote afsluit met ouders en genodigden in het Perron. Dit afsluitmoment is tevens een tussentijds toonmoment zvoor het work in progress van het geversteam. Specifieke Werksessie : Na 17/05/2013 met andere woorden NA het afsluiten van het eigenlijke project is er nog minstens één werksessie met het gevers-team voor de nabewerking: afwerken filmpjes - + begeleidende teksten en het verzamelen van het materiaal (indien nodig kan dat meer dan één sessie zijn). WERKING MULTIMEDIAAL ATELIER Verwerking door multimediaal atelier (afwerking films, uitschrijven teksten, inbedden in platform, enz.) periode: juni sept 2013

6 6 EINDRESULTAAT: Publicatie op platform voor mediawijsheid (sept 2013) SCHEMA Datum Inhoud Resultaat Locatie Betrokkenen Fase 1: VOORBEREIDING TRAJECT MET DE DOCENTEN Juni - augustus Overleg met docent Concept traject /Gent Paul en 24 augustus Overleg met partners Afspraken () Kortrijk Paul en Vakdocenten Luc (Wit.h) 30 aug 9 sept Uitwerking traject Stappenplan /Gent Paul en 20 september Input, Inspiratie en opdracht 5 oktober Werksessie 9 november Werksessie 7 december Werksessie 11 januari Werksessie 8 Februari Werksessie 8 Maart Werksessie april Fase 2: WERKING MET DE LEERLINGEN Werkweek Leerlingen begrijpen opdracht Tentoonstelling bouwen Busreis door Frontstreek, Talbothouse Peter Holvoet-Hanssen Docenten Leerlingen, Mentale kunstenaars Alle docenten Alle leerlingen Alle mentale kunstenaars Externe kunstenaars 29 april -3 mei Tentoonstelling Toonmoment en evaluatie Alle docenten Alle leerlingen Alle mentale kunstenaars Externe kunstenaars

7 7 Fase 3. WERKING MET VERSLAGGEVINGSTEAM 17 mei Afsluitmoment Toonmoment geving (work in progress) Na 17 mei Specifieke werksessie Alle docenten Alle leerlingen Alle mentale kunstenaars Externe kunstenaars nabewerking FASE 4. WERKING MULTIMEDIAAL ATELIER Juni-september Verwerking materiaal Resultaten voor het platform worden afgewerkt en online geplaatst. Gent EINDRESULTAAT: Publicatie op platform Paul Bénédicte Shabini

OPRICHTING 21/12/2012 2013-2014 OPSTART 2015: OVERGANGSJAAR. Financiering Minister Gatz & Minister Crevits

OPRICHTING 21/12/2012 2013-2014 OPSTART 2015: OVERGANGSJAAR. Financiering Minister Gatz & Minister Crevits OPRICHTING 21/12/2012 2013-2014 OPSTART 2015: OVERGANGSJAAR Financiering Minister Gatz & Minister Crevits VIAA: FOCUS EN MODEL DIGITALISEREN INTERACTIE ARCHIVEREN Nog 500.000 uur te digitaliseren in de

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare graad jongeren Beeldende

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING & DRAAIBOEK VORM EN KLEURDAGEN 2 de LEERJAAR. HERBERT VISSER COLLEGE woensdag 26 en donderdag 27 november 2014

DOCENTENHANDLEIDING & DRAAIBOEK VORM EN KLEURDAGEN 2 de LEERJAAR. HERBERT VISSER COLLEGE woensdag 26 en donderdag 27 november 2014 DOCENTENHANDLEIDING & DRAAIBOEK VORM EN KLEURDAGEN 2 de LEERJAAR HERBERT VISSER COLLEGE woensdag 26 en donderdag 27 november 2014 Inhoud Inleiding Programma Stappenplan en draaiboek Woensdag 26 november

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare Graad Volwassenen Oriëntatie

Nadere informatie

Wat is een sectorwerkstuk?

Wat is een sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk Wat is een sectorwerkstuk? Bij het sectorwerkstuk gaat het om een vakoverstijgende thematiek die past binnen de sector. Het onderwerp moet gaan over een maatschappelijk relevant thema

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Wie zijn wij? Onze academie is op

Nadere informatie

BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN

BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN tweede graad KSO BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN De tweede graad KSO beeldende en architecturale kunsten is een theoretisch artistiek-creatieve studierichting. In deze studierichting krijg je een uitgebreide

Nadere informatie

INSULA NEWS INSULA NEWS

INSULA NEWS INSULA NEWS MEDIAWIJS KLASSENJOURNAAL INSULA NEWS INSULA NEWS INSULA NEWS Maak je eigen journaal! STAPPENPLAN DOCENT INSULA NEWS STAP 1 INDELING [ CA. 10 MINUTEN] Om een filmpje te maken moeten er veel dingen gebeuren.

Nadere informatie

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marielle van Rijn 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73011 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Deel-PTA voor twee vakken

Deel-PTA voor twee vakken Deel-PTA voor twee vakken Let op: dit PTA voor het deelvak audiovisuele vormgeving telt mee bij 2 hoofdvakken: bij het hoofdvak grafimedia en het vak kunstvakken II beeldend. In dit PTA wordt in afzonderlijke

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Docentenhandleiding Thema Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Oktober 2009 Inleiding. Deze handleiding is bedoeld als een gids voor de lessen die rondom het thema Dromen zijn bedrog!? gegeven zullen

Nadere informatie

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Zin om UITtester te worden? Als UITtester breng je elke maand samen met een tvploeg van Mediaraven een gratis bezoek aan een toffe culturele activiteit

Nadere informatie

Dossier Mediacoach 2015

Dossier Mediacoach 2015 Dossier Mediacoach 2015 Mediacoach is een opleiding voor professionelen die werken met jongeren en/of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in hun eigen beroepspraktijk. Mediawijsheid is onontbeerlijk

Nadere informatie

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Zin om UITtester te worden? Als UITtester breng je elke maand samen met een tvploeg van Mediaraven een gratis bezoek aan een toffe culturele activiteit

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen Kunstenaars raken maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme Snelheid:

Nadere informatie

KENNISMAKING: RATATOUILLE & BEURS- SCHOUWBURG

KENNISMAKING: RATATOUILLE & BEURS- SCHOUWBURG KENNISMAKING: RATATOUILLE & BEURS- SCHOUWBURG WIE: RATATOUILLE/D BROEJ & BEURSSCHOUWBURG LOCATIE: SCHAARBEEK & BRUSSEL BETROKKEN TIENERS: 15- EN 16-JARIGEN Ratatouille zocht naar manieren om meer met kunstenaars

Nadere informatie

GENT 6 ARO GIP RISICO KUNST OBJECTIEF GIP. Door je Gip toon je aan dat je nu op zelfstandige wijze een gegeven opdracht kan

GENT 6 ARO GIP RISICO KUNST OBJECTIEF GIP. Door je Gip toon je aan dat je nu op zelfstandige wijze een gegeven opdracht kan OBJECTIEF KUNST GIP H E T BE G EL E IDE ND E GIPTE AM HUMANIORA Door je Gip toon je aan dat je nu op zelfstandige wijze een gegeven opdracht kan K JE LL D E MA ERT EL EIR E, S O N IA H A EN TJE S, H A

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

Kinderen Baas #2. Over participatieve trajecten tussen cultuur- en jeugdorganisaties.

Kinderen Baas #2. Over participatieve trajecten tussen cultuur- en jeugdorganisaties. Kinderen Baas #2 Over participatieve trajecten tussen cultuur- en jeugdorganisaties. JES en Lasso bieden met het project Kinderen Baas aan Brusselse jeugd- en cultuurorganisaties een platform om elkaar

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten Handleiding voor docenten Educatieproject Design en techniek Design en techniek in het kort Kunstructeur gaat verder als Design en techniek. Sinds mei 2018 zijn wij van Stedelijk Museum s-hertogenbosch

Nadere informatie

Diego Joosten Studies Tentoonstellingen

Diego Joosten Studies Tentoonstellingen Diego Joosten 01.01.1962 Rumst Studies: Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Mechelen 1ste jaar artistieke opleiding 1985 Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent Richting monumentale

Nadere informatie

SLAC - NIEUWSBRIEF 13

SLAC - NIEUWSBRIEF 13 SLAC - NIEUWSBRIEF 13 jaargang 6 - december 2014 EDITO SLAC/Academie Beeldende Kunst is naast een educatieve en artistieke deeltijdse opleiding ook een plek waar het accent ligt op individuele ontwikkeling

Nadere informatie

Middagsessie 3. Hedendaagse Beeldende Kunst

Middagsessie 3. Hedendaagse Beeldende Kunst Middagsessie 3 Hedendaagse Beeldende Kunst Discussie Wat vinden jullie? Wat vinden jullie? Leerlingen interesseren voor kunst kan beter via hedendaagse kunst dan via kunst van al overleden kunstenaars

Nadere informatie

naam..braspenning Meester in de Dramatische Kunsten 2003-2007 Fontys Hogeschool voor de Kunsten; drama-academie Zwijzenplein 1 Tilburg

naam..braspenning Meester in de Dramatische Kunsten 2003-2007 Fontys Hogeschool voor de Kunsten; drama-academie Zwijzenplein 1 Tilburg CURRICULUM VITAE Persoonlijke gegevens naam..braspenning voornaam Leen adres..pyckestraat 49 2018 Antwerpen Telefoon.0486/85.95.41 e-mailadres..leenbraspenning@telenet.be datum van geboorte...29/09/1980

Nadere informatie

Schoolcultuur: een inleiding

Schoolcultuur: een inleiding Schoolcultuur: een inleiding De Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst is de plaats bij uitstek waar je in een programma van voltijds secundair onderwijs een opleiding in de beeldende kunsten krijgt.

Nadere informatie

Het is feest, een speciaal feest. Een specials edition?

Het is feest, een speciaal feest. Een specials edition? Het is feest, een speciaal feest. Een specials edition? Met belangstelling kijken naar de ander is het begin van een ontmoeting. Het kan met een oogopslag, een gerichte blik, je durven open-stellen voor

Nadere informatie

Plan van aanpak. Media product. Kasumi van Eijk Klas: MM3B. Docent: Peter Mulder Opdracht: Plan van aanpak

Plan van aanpak. Media product. Kasumi van Eijk Klas: MM3B. Docent: Peter Mulder Opdracht: Plan van aanpak Plan van aanpak Media product Kasumi van Eijk 16053 Klas: MM3B Docent: Peter Mulder Opdracht: Plan van aanpak December 2015 Inhoud 1. Achtergronden 3 2. Projectopdracht 4 3. Projectactiviteiten 5 4. Projectgrenzen

Nadere informatie

Fase 7: Presenteren en exposeren

Fase 7: Presenteren en exposeren Fase 7: Presenteren en exposeren 2 uur Geef leerlingen in deze fase een podium zodat ze met trots hun werkstuk kunnen tonen en over ervaringen kunnen vertellen. Maak er een feest van en organiseer een

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Fontys Hogeschool voor de Kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING hoofdfase Naam student: Valerie Maas Studentnummer: 1880 Jaar: VT Naam stageschool: Het College Naam SPD: Robert Tobben

Nadere informatie

KUNST KUNST TECHN KU WETENSC

KUNST KUNST TECHN KU WETENSC KUNST KUNST TECHN KU WETENSC OPLEIDINGSAANBOD Kunst: voor leerlingen met een uitgesproken belangstelling voor kunst, architectuur en wooncultuur Wetenschappen: voor leerlingen met een brede interesse die

Nadere informatie

De navorming wordt afgesloten met een muzisch moment van de leerkracht voor de eigen klas, leerlingen. Tot slot volgt er een reflectiemoment.

De navorming wordt afgesloten met een muzisch moment van de leerkracht voor de eigen klas, leerlingen. Tot slot volgt er een reflectiemoment. Muzische Vorming, MuVo Het project Muzische Vorming van de Academie Regio Tienen onderging tijdens het schooljaar 2014-2015 een grondige vernieuwing! Aan het einde van dit schooljaar mogen we ons aan een

Nadere informatie

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Zin om UITtester te worden? Als UITtester breng je elke maand samen met een tvploeg van Mediaraven een gratis bezoek aan een toffe culturele activiteit

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

Cirkus in Beweging Projecten Sociaal circus

Cirkus in Beweging Projecten Sociaal circus Cirkus in Beweging Projecten Sociaal circus Atobaf (p. 1) Attractief en circus (p. 2) Inclusie (p. 3) Pee en Nel (p. 4) Retrocircus (p. 5) Steltengroep Vogels (p. 6) Atelier ATOBAF Rika Taeymans Jan Peyls

Nadere informatie

Reglement OPEN M 2019

Reglement OPEN M 2019 Reglement OPEN M 2019 De tentoonstelling OPEN M nodigt kunstenaars uit om hun werk te presenteren aan een jury en te tonen in M Museum Leuven. De tentoonstelling OPEN M loopt van 24 mei 2019 tot en met

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen Kunstenaars raakten maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme blz.43

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT PROJECT MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN DOCENT WEGING PROJECT Leerdoelen De deelnemers leren: Leerlingen kunnen in teamverband werken aan een werkstuk met behulp van moderne

Nadere informatie

Inleiding Tijdspad TechSkills Monitor Voorbereiding Doelstelling Activiteiten Resultaat... 5

Inleiding Tijdspad TechSkills Monitor Voorbereiding Doelstelling Activiteiten Resultaat... 5 Studenthandleiding Contents Inleiding... 3 Tijdspad TechSkills Monitor... 4 Voorbereiding... 5 Doelstelling... 5 Activiteiten... 5 Resultaat... 5 Verkenning bedrijf en verkenning functies... 6 Doelstelling...

Nadere informatie

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab De invasie =platform voor beginnende ontwerpers, bestaat sinds 3 jaar, draait op vrijwilligers Filosofie -Kansen bieden aan beginnende, jonge

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Dienstverlenende organisatie Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Erfgoedcel Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken.

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DE NATIONALE JONGERENHERDENKING Op 4 mei herdenken we in aanwezigheid van het koningshuis, politici en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen De Middeleeuwen kennen verschillende stijlen en uitingsvormen van religieuze thema s Om de leerlingen hier een goed inzicht in te geven en zelf mee aan te slag

Nadere informatie

In deze folder vind je meer informatie over

In deze folder vind je meer informatie over WERKPLEKLEREN In deze folder vind je meer informatie over 1 Waarom werkplekleren? 2 Wie zijn de partners? 3 Doelpubliek 4 Hoe ziet de opleiding eruit? 5 Verschillen met de reguliere leerroute 6 Les binnen

Nadere informatie

Urban Garden Schoolopdracht IE 2015/2016. Inhoudsopgave

Urban Garden Schoolopdracht IE 2015/2016. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Bouwen jullie een zelfvoorzienende Urban Garden?... 2 Informatie voor de docent... 3 Opdracht en aanpak... 3 Verloop wedstrijd... 3 Promotie techniek & school... 3 Plan van aanpak... 4 De

Nadere informatie

Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012

Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012 Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012 In de Vrije School proberen we om het leren niet een

Nadere informatie

Wat is een sectorwerkstuk?

Wat is een sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk Wat is een sectorwerkstuk? Bij het sectorwerkstuk gaat het om een vakoverstijgende thematiek die past binnen de sector. Het onderwerp moet gaan over een maatschappelijk relevant thema

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT. Beste leerkracht,

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT. Beste leerkracht, INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT Beste leerkracht, Ook dit jaar organiseren we opnieuw de PEP- dagen. Proeven en proberen in het secundair onderwijs. In dit document vind je alle nuttige informatie. HET CONCEPT

Nadere informatie

Toeleidingsmechanismen naar een archief

Toeleidingsmechanismen naar een archief Toeleidingsmechanismen naar een archief Vrijwilligerswerking, educatie en reminiscentie Tijs Goethals, intergemeentelijk archivaris Poperinge-Vleteren Situatieschets Intergemeentelijke archiefdienst, opgericht

Nadere informatie

Korte beschrijving project: De leerlingen van groep 7 en 8 maken per groep één gezamenlijk lied. Ze maken muziek, tekst en videoclip zelf.

Korte beschrijving project: De leerlingen van groep 7 en 8 maken per groep één gezamenlijk lied. Ze maken muziek, tekst en videoclip zelf. Lesbrief CmK Titel Project: Dit zijn wij! Groep: 7/8 Ontwikkeld door: Jos Netto Korte beschrijving project: De leerlingen van groep 7 en 8 maken per groep één gezamenlijk lied. Ze maken muziek, tekst en

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal Gegevens Student: Naam student: Liesbeth Goderie Studentnummer: 2372762 E-mailadres: liesbeth@gastyling.nl Studiejaar+ Klas: Docent

Nadere informatie

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving.

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving. Heilige Familie In de Heilige Familie bieden we je opleidingen in het technisch, beroeps- en kunstsecundair onderwijs. Hier ligt de nadruk vooral op creativiteit en ondernemen. In het eerste leerjaar A

Nadere informatie

Thema: I NCZ. Vrijzinnig humanisme is...?

Thema: I NCZ. Vrijzinnig humanisme is...? WEDSTRIJDREGLEMENT SAPERE AUDE! WEDSTRIJD 2012-2013 Thema: I NCZ. Vrijzinnig humanisme is...? Reglement De Werkgemeenschap Leraren Ethiek stelt zich tot doel de leraren niet-confessionele zedenleer van

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

THEMA S PERSOONLIJK NETWERK / CENTRUM VOOR HEDENDAAGSE KUNST PRAKTISCH. - Contacten kunstenaars

THEMA S PERSOONLIJK NETWERK / CENTRUM VOOR HEDENDAAGSE KUNST PRAKTISCH. - Contacten kunstenaars Netwerk / Centrum voor Hedendaagse Kunst, BAM en PACKED vzw Project: Kennisborging Netwerk Interviewer: Isabel van Bos Geïnterviewde: Paul Lagring, artistiek directeur Netwerk Diepte-interview 1 9 april

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas

docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas 1 docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas Deze digitale les is gemaakt in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De les is geschikt voor de bovenbouw van havo en vwo en kan gegeven worden

Nadere informatie

Musea en erfgoed in Kortrijk. Aanbod voor scholen 2009-2010. secundair onderwijs

Musea en erfgoed in Kortrijk. Aanbod voor scholen 2009-2010. secundair onderwijs Musea en erfgoed in Kortrijk Aanbod voor scholen 2009-2010 secundair onderwijs Aanbod voor het secundair onderwijs Het museum als ideale leerplek Kortrijk heeft drie stedelijke musea die zeker ook jongeren

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool Sectorwerkstuk Kandinsky College locatie Sint Jorisschool schooljaar 2015-2016 1 Wat is het sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over de door jou gekozen sector.

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 1. ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. De school wordt toegewezen door de opleiding. In semester 1 zijn er 5

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen Kunstenaars raken maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme Snelheid:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER

NIEUWSBRIEF DECEMBER NIEUWSBRIEF DECEMBER 1 1 IN DE KIJKER: Werken van gedetineerden 2 FACEBOOK.COM/STUDENTENACADEMIEOUDENAARDE Wil je voortdurend op de hoogte blijven van alle nieuwtjes binnen de academie? Neem dan een kijkje

Nadere informatie

JONG GEWELD. najaar 2019

JONG GEWELD. najaar 2019 JONG GEWELD najaar 2019 kijken en ontdekken tussen de expo s workshops en performance Kunstendag voor iedereen tijdens het schooljaar op woensdagnamiddag voor jong en oud Voor elke bezoeker met honger

Nadere informatie

U vraagt voor de expositie natuurlijk ook enkele (installatie)gidsen. Wedden dat de bezoekers nog nooit zo n visueel wereldbeeld konden ervaren?

U vraagt voor de expositie natuurlijk ook enkele (installatie)gidsen. Wedden dat de bezoekers nog nooit zo n visueel wereldbeeld konden ervaren? Het verhaal Het kunstwerk op de rotonde: is het een installatie, een assemblage of een beeldhouwwerk? Vergelijken met kunstinstallaties of art-installations op internet. Meteen de hedendaagse maatschappelijke

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Intervisie Thema: evalueren van werking

Intervisie Thema: evalueren van werking Intervisie Thema: evalueren van werking Universiteit Gent Steunpunt Diversiteit & Leren Intervisie, 19 april 2013 Evaluatie van Brede School Evaluatie? Verschillende niveaus? Wie evalueert? Waarom evalueert

Nadere informatie

Wie ik ben, is een verhaal. Bildung en onderwijs

Wie ik ben, is een verhaal. Bildung en onderwijs Bildung en onderwijs Wie ik ben, is een verhaal THEODOOR MEEDENDORP Om onze leer- en vormingsdoelen te bereiken, laten we leerlingen in 4-havo en 4-vwo hun eigen levensverhaal schrijven onder de titel

Nadere informatie

BASISOPLEIDING VOOR MOBILITEITSCOÖRDINATOREN INHOUD VAN DE OPLEIDING

BASISOPLEIDING VOOR MOBILITEITSCOÖRDINATOREN INHOUD VAN DE OPLEIDING BASISOPLEIDING VOOR MOBILITEITSCOÖRDINATOREN INHOUD VAN DE OPLEIDING Module 1 Mobiliteitsmanagement en verkeersveiligheid in alle facetten In module 1 wordt het verband gelegd tussen mobiliteitsmanagement

Nadere informatie

De Strip. Fris je geheugen op. www.prismaproject.nl

De Strip. Fris je geheugen op. www.prismaproject.nl www.prismaproject.nl Fris je geheugen op De Strip In het voorjaar van 2002 startte in een voormalige winkelgalerij in de Vlaardingse Westwijk het kunstproject De Strip. Dit project was een initiatief van

Nadere informatie

GWT: Gemeenschappelijke werktijd

GWT: Gemeenschappelijke werktijd GWT: Gemeenschappelijke werktijd Benaming (actie) Beginsituatie en/ of weergave van de problematiek Link met de basisprincipes Gemeenschappelijke werktijd 2 e graad. Op onze school is elke klas enorm divers:

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur.

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. De cursisten verkennen de expo door te praten over thema s zoals huizen, het straatbeeld en de stad Brussel vroeger & nu. Je sluit

Nadere informatie

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management Plan van aanpak Promotie, premiums en trendwatching Annika Woud - MM2a - 11 mei 2015 Voor Carla Kastelein - Management 1 Inhoudsopgave Inleiding In mijn project ga ik mij verdiepen in de promotie, premiums

Nadere informatie

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs 1. In de tweede en/of derde week van september komt de muzische vormer een halve dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen:

Nadere informatie

inschrijvingen kunstonderwijs

inschrijvingen kunstonderwijs inschrijvingen kunstonderwijs schooljaar 2015-2016 verantwoordelijk uitgever College van burgemeester en schepenen Stadionstraat 2 / 9190 Stekene stekene van nature actief foto: Martine Goossens Schone

Nadere informatie

Grace Ellen Barkey over Magnolia

Grace Ellen Barkey over Magnolia Grace Ellen Barkey werkt aan nieuwe site specific installaties. Grace Ellen Barkey over Magnolia De installaties zijn een onderzoek naar het transponeren van een ruimte naar een engte. Een aantal jaren

Nadere informatie

KUNST TENTOONSTELLING. kunstveiling IN SAMENWERKING MET DE ANDERE ACADEMIE. bieden kan tot 13/10/19 om 24:00u.

KUNST TENTOONSTELLING.   kunstveiling IN SAMENWERKING MET DE ANDERE ACADEMIE. bieden kan tot 13/10/19 om 24:00u. KUNST TENTOONSTELLING IN SAMENWERKING MET DE ANDERE ACADEMIE Bij deze vijfde editie van Izovino staat onze kunstproeverij helemaal in het teken van de Specials. Hiervoor konden we een beroep doen op De

Nadere informatie

Wil je gaan samenzitten in de groepjes van de oefensessie van 15 oktober?

Wil je gaan samenzitten in de groepjes van de oefensessie van 15 oktober? Wil je gaan samenzitten in de groepjes van de oefensessie van 15 oktober? Wie toen afwezig was, kan nu plaats nemen bij een groepje dat hetzelfde onderwijsvak heeft. Dank je wel! Krachtige leeromgevingen

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

Cultuurplan basisschool De Regenboog

Cultuurplan basisschool De Regenboog Cultuurplan basisschool De Regenboog (2015-2016) Dukdalf 28 3961 LA Wijk bij Duurstede 1 Dit beleidsplan omvat de volgende punten: Wat is onze visie op cultuur? Wat willen we dit jaar veranderen? Hoe pakken

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO 2018-2019 Charlemagne College, Eijkhagen Eijkhagenlaan 31, Landgraaf Voorwoord PTA Boekje 4 havo schooljaar 2018-2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je het

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. 5 (t) VWO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. 5 (t) VWO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 5 (t) VWO 2018-2019 Charlemagne College, Eijkhagen Eijkhagenlaan 31, Landgraaf Voorwoord PTA Boekje 5 (t)vwo schooljaar 2018-2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je

Nadere informatie

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond van attitudes, vaardigheden en kennis in eilig de van een groeiproces van wereldoriëntatie is meer dan alleen maar het toetsen van kennis. Behalve kennis zijn ook vaardigheden en attitudes heel belangrijk,

Nadere informatie

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 September 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61303 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

SOCIALE MEDIA TIJDENS P.O.

SOCIALE MEDIA TIJDENS P.O. SOCIALE MEDIA TIJDENS P.O. Een handleiding voor het gebruik van Pinterest in de klas Pinterest in de klas In deze handleiding kan U kennismaken met het gebruik van sociale media in de lessen plastische

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

Kreami. 2 november 30 november 29 maart 10 mei (van uur uur) Graag inleveren vóór vrijdag 5 oktober

Kreami. 2 november 30 november 29 maart 10 mei (van uur uur) Graag inleveren vóór vrijdag 5 oktober Bibliotheek Sinds dit schooljaar is er aan de zwevende bibliotheek op de bovenverdieping een blok van kasten toegevoegd. Deze is afkomstig van bibliotheek De Kempen en zij hebben ook gezorgd dat de kast

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs

Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs BESTE DOCENT Graag informeren wij u over het project DP Animatie waaraan uw school binnenkort mee doet.

Nadere informatie

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag GOSSE DE KORT HAAGSE KUNSTENAARS Gosse de Kort: "Ik studeerde architectuur aan de TU delft en behaalde in mijn master aan de interfaculteit Artscience

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen Groep 1-2 Project: Symbolische verhalen Twee leeuwen, een paling en een ooievaar. Dat zijn de dieren die op het stadswapen van Den Haag te zien zijn. In dit project gaan de leerlingen op onderzoek naar

Nadere informatie