VOEDINGSRICHTLIJNEN EET 5-6 MAALTIJDEN PER DAG!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOEDINGSRICHTLIJNEN EET 5-6 MAALTIJDEN PER DAG!"

Transcriptie

1 VOEDINGSRICHTLIJNEN Proficiat, je hebt er goed aan gedaan om te kiezen voor extra lichaamsbeweging en dus voor een betere gezondheid. Wil je echter graag overbodig gewicht verliezen dan is het essentieel de extra beweging aan te vullen met een evenwichtige voeding. Enkele voedingsrichtlijnen voor een gezonder voedingspatroon kunnen je hier al aardig mee op weg helpen. Veel succes! EET 5-6 MAALTIJDEN PER DAG! Het is wetenschappelijk aangetoond dat door je voedingsopname te verdelen over verschillende maaltijden je ervoor zorgt dat je energiebalans stabieler blijft en je gemakkelijker vet verbrand. Zorg ervoor dat je zeker een ontbijt neemt en dat je tussen je maaltijden tussendoortjes eet, zoals granenrepen, een handje noten, een stuk fruit, enz. Minder maaltijden per dag en geen ontbijt vergroten de kans om gewicht aan te komen. DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK

2 DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK NADER BEKEKEN De voedingsdriehoek is ontworpen om je een idee te geven over de juist verhouding en hoeveelheden van een evenwichtige voeding. De piramide is van onderuit opgebouwd, wat wil zeggen hoe groter de trap, hoe groter je portie ervan mag zijn. In dit deel wordt hij nader bekeken en is er een selectie gemaakt van enkele goede voedingsmiddelen die kort worden toegelicht. 1. LICHAAMSBEWEGING Voor een goede gezondheid gaan voeding en lichaamsbeweging hand in hand. Vandaar dat de voedingsdriehoek is aangevuld met een extra trap. Volgens de gezondheidsrichtlijnen zou je minstens 30 min lichaamsbeweging aan een gematigde intensiteit moeten doen, per dag. Wil je echter nog minder kans hebben op hart- en vaatziekten, dan is dit eerder een uur. Voor jongeren en kinderen is een uur zelfs aangegeven als het minimum. Het is tevens bewezen dat regelmatig trainen aan hoge intensiteit zorgt voor 27% minder kans op hart- en vaatziekte vergeleken met enkel lichte intensiteit. Wil je effectief kunnen sporten zonder een appelflauwte of blessures eet dan 2 à 3u voor een training een volwaardige maaltijd met voldoende trage suikers, zoals pasta, rijst, bruin brood, aardappelen, enz. Je kan 1u à 30min voor je training ook nog een kleine versnapering eten zoals een stuk fruit, mueslireep, boterham, enz. Direct na je training kan je best je reserves aanvullen door opnieuw iets kleins te eten en voldoende te drinken. Heb je stevig getraind dan kan het ook geen kwaad om extra eiwitten op te nemen. Je volwaardige maaltijd na je training zou opnieuw voldoende trage suikers (koolhydraten) moeten bevatten. Hoe langer en zwaarder de inspanning hoe meer je nodig hebt. 2. DRINKEN MET ALS BASIS: WATER Water is essentieel en zou de basis van al onze drank moeten uitmaken. Aanbevolen hoeveelheid bedraagt 1,5L 2L per dag in normale omstandigheden. Water, thee of andere dranken met weinig toegevoegde suikers Waarom? Je hebt water nodig om je voedsel goed te verteren, je stofwisseling draaiende te houden en je afvalstoffen af te voeren. Water geeft je ook een vol gevoel waardoor je minder honger zal hebben. Vaak wordt dorst fout geïnterpreteerd als een honger gevoel. Alcohol, frisdranken of andere dranken met veel suikers, beperken Waarom? Ze leveren calorieën die je niet nodig hebt. Alcohol zelfs meer dan koolhydraten of eiwitten. Het stimuleert je om nog meer te gaan eten en minder vet te verbranden. Probeer het te beperken tot slechts enkele consumpties per week. 3. GRAANPRODUCTEN, AARDAPPELEN EN ANDERE Onze energieopname zou voor 55% moeten bestaan uit koolhydraten (suikers), en dan liefst de complexe, trage suikers zoals zetmeel (graan, rijst,...). Dit wil zeggen gemiddeld sneden brood van 40 gram voor mannen en 5-7 sneden voor vrouwen, of 4-5 stuks aardappelen.

3 Probeer het grootste aantal koolhydraten of energie in het algemeen in het begin van de dag op te nemen en bouw af naar de avond toe. s Ochtends en s middags laad je de batterij op, om hem geleidelijk te gebruiken overdag! s Avonds heb je weinig extra energie nodig, want tijdens de nacht verbruik je minder. Hierop bestaan wel uitzonderingen, namelijk wanneer er de volgende dag een langdurige inspanning gepland staat doe je er wel goed aan tijdens het avondeten extra koolhydraten op te nemen. Vezelrijke, ongesuikerde ontbijtgranen, bruin brood, of andere volkoren producten Waarom? De vezels zorgen voor je maag- en darmsysteem, maar ze zijn ook nuttig om je cholesterolgehalte op pijl te houden. Graanproducten zijn tevens een zeer goede energieleverancier omdat ze complexe, trage suikers bevatten. Over het algemeen geven deze hun energie veel trager vrij, in tegenstelling tot de snelle suikers in bv. snoep. Je zal dus langere tijd een voldaan gevoel hebben. 4. GROENTEN Als richtlijn wordt hier aangegeven 300 gram groenten per dag, met als voorkeur de verse. Probeer ook gevarieerd te eten. Eet groenten (en fruit) in alle kleuren van de regenboog! Bonen en peulvruchten Waarom? Bonen en peulvruchten zijn een zeer goede bron van eiwitten, ijzer en vezels, die belangrijk zijn voor je spiermassa op te bouwen en te onderhouden. IJzer is zeer belangrijk voor ons bloed en meerbepaald voor het vervoer van de zuurstof. Spinazie, broccoli en andere groene groenten Waarom? Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen, belangrijk voor ons immuunsysteem en als bescherming tegen hart- en vaatziekten. 5. FRUIT Eet 2 à 3 porties van 125 gram fruit per dag en wissel af tussen verschillende soorten. Vers fruit, met frambozen en andere bessen in het bijzondere Waarom? Bessen zijn rijk aan mineralen en vitaminen en antioxidanten. Antioxidanten hebben een kankerbestrijdende werking en worden ook in verbrand gebracht met verschillende heilzame herstellende processen tijdens en na sport. 6. ZUIVEL OF CALCIUMVERRIJKTE SOJAPRODUCTEN 2-3 glazen melk ( ml), gram yoghurt, platte kaas, enz, 1-2 sneden kaas, Zuivel of soja, mager of halfvol Waarom? Ze zijn opnieuw een uitstekende bron van eiwitten, maar ook van calcium, wat een essentieel voedingsbestanddeel is voor ons skelet, hart, spieren en zenuwstelsel. Calcium wordt recent ook in verband gebracht met de controle van gewicht. Het opnemen van voldoende calcium kan u dus helpen bij het vermageren.

4 7. VLEES, VIS, EIEREN OF VERVANGINGSPRODUCTEN Vlees, vis, eieren of vervangingsproducten zijn een uitstekende bron aan eiwitten. 75 tot 100 gram is voldoende uit deze trap. Een normale hoeveelheid eiwitten ligt rond de 10 à 15% van je energieopname en dient gespreid te worden over de dag. Je kan perfect leven zonder vlees, maar let er dan wel op dat je al de nodige bouwstoffen voldoende binnenkrijgt. Proteïnen, vit B12, ijzer en zink kunnen extra inspanning vragen om voldoende op te nemen. Mager vlees (kip, kalkoen, ), vis of eiwitrijke vleesvervangers zoals tofu, Waarom? Mager vlees, vis of vleesvervangers zijn een uitstekende bron van eiwitten. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor je spieren, maar kunnen er ook voor zorgen dat je makkelijker vet verbrand. De verbranding van eiwitten vraagt meer energie dan deze van koolhydraten, waardoor je dus meer calorieën verbruikt. Vis is tevens een goede bron van meervoudig onverzadigde vetten zoals Omega-3, welke essentieel zijn in onze voeding. Eieren (eiwit) of eiwitsupplementen Waarom? Vooral het wit van het ei is een zeer goede bron van eiwitten en dus belangrijk voor je spieropbouw en -behoud. Het geel van het ei is rijk aan vetten en cholesterol en dus niet zo goed in grote hoeveelheden. De aanbeveling voor eigeel bedraagt maximaal 2-3 consumpties per week. Noten Waarom? Noten bevatten eiwitten, onverzadigde enkelvoudige vetten, mineralen en alsof dat nog niet genoeg is, vezels. Een bom aan essentiële voedselbestanddelen dus. Daarenboven zorgen ze voor een verzadigd gevoel en worden niet alle calorieën opgenomen. 8. SMEER- EN BEREIDINGSVET De groep van de vetten is een heterogene groep die dan ook voor iets meer uitleg vraagt. Sommige vetten, meer bepaald de onverzadigde zijn essentieel voor bv. vetoplosbare vitamines, andere, de verzadigde en transvetten, zijn schadelijk in grote hoeveelheden, doen onze slechte cholesterol stijgen en kunnen lijden tot hart- en vaataandoeningen. Binnen de onverzadigde vetten hebben we de enkelvoudige en de meervoudige. De ons waarschijnlijk wel bekend in de oren klinkende Omega 3 en 6 zijn tevens meervoudige onverzadigde vetten. Deze zijn belangrijk voor onze bloedkwaliteit en huid. We hebben niet meer dan gram extra vetstof per dag nodig, dit omdat we al voldoende vetten opnemen uit onze voeding. Vervang dierlijke vetten zoveel mogelijk door plantaardige vetten, zoals bv. bakboter door olijfolie. Olijfolie of andere plantaardige oliën Waarom? Ze zijn een uitstekende bron van enkelvoudige en/of meervoudige onverzadigde vetten. Het opnemen van deze soort vetten is zeer belangrijk voor de regulatie van een groot aantal processen.

5 9. RESTGROEP Onder deze groep horen alle voedingsmiddelen die strikt genomen niet nodig zijn in een evenwichtige voeding. Probeer deze dan ook zoveel mogelijk te beperken. Voedingsmiddelen rijk aan vetten, toegevoegde suikers, alcohol horen in deze groep. Er wordt aangeraden om dagelijks maximaal 150 kcal uit deze groep op te nemen, bv. een zakje chips, een halve Mars, 33cl pils. NIET DRASTISCH DIËTEN Een extreem dieet werkt niet. Het is meermaals aangetoond dat je door te diëten op lange termijn juist zorgt voor gewichttoename in de plaats van afname. Vaak worden er teveel belemmeringen opgelegd door een dieet waardoor het moeilijk vol te houden is en je na afloop gaat compenseren met de dingen die je zo lang hebt moeten missen. Je gewicht neemt weer toe en je besluit een volgende dieet te volgen. Je zal opnieuw een gemis creëren en achteraf daarvoor willen compenseren. Hierdoor krijg je een jojo -effect en ga je op termijn eerder meer dan minder wegen. Ook met calorieën tellen moet je oppassen. Niet alle calorieën zijn evenwaardig. Zo sla je bv. Calorieën uit verzadigde vetten gemakkelijker op dan deze uit eiwitten of koolhydraten. Het is goed om je bewust te zijn van de energie die een product levert, maar wanneer je er te hard mee bezig bent geniet je niet meer van je voeding en maak je de verboden lekkernijen juist onweerstaanbaar. Een dieet is ook vaak ongezond omdat je onbewust zeer belangrijke bouwstenen niet meer opneemt, waardoor je lichaam minder optimaal kan functioneren. Wanneer je deze richtlijnen volgt en je porties matigt zal je op een gezonde en aangename manier afvallen. Een bruikbaar hulpmiddel dat je bewuster kan maken van je eetgewoontes is een voedingsdagboek waar je in schrijft wat je eet en drinkt. Je kan dit tevens aanvullen met de sporten die je beoefent. Door er bewuster mee bezig te zijn ga je merken dat je minder van de ongezonde, overbodige dingen eet en de tekorten gaat aanvullen. ÉÉN MAALTIJD PER WEEK MAG JE DE ANDERE RICHTLIJNEN AAN JE LAARS LAPPEN Je kan het zien als een beloning voor de inspanning die je levert om je te houden aan de andere richtlijnen. Wil je bv. een stapje in de wereld zetten of eens goed gaan eten op restaurant dan mag je daar eens voluit van genieten. Wat zijn de voordelen van deze richtlijn? Je eens laten gaan zorgt ervoor dat je gemotiveerd kan blijven om deze voedingsgewoonten aan te houden. Je hoeft je er ook helemaal niet schuldig om te voelen, want dit één keer per week doen heeft geen ongunstig effect op je vetmassa. Je lichaam gaat zelfs extra moeite doen om deze extra opname te verbranden, waardoor je metabolisme voor enkele uren op hogere toeren gaat draaien. Het zou ook kunnen helpen om de gewenning van je lichaam aan de verminderde calorie opname tegen te gaan, al is dit nog niet echt bewezen. SUCCES! Mocht je nog vragen hebben, het Sportoase Fitnessteam helpt je graag verder in de mate van het mogelijke. Wil je graag persoonlijke begeleiding om je voeding- en beweeggewoontes aan te passen vraag dan naar het Shape-4-life programma aan de balie. Ook voor een doorverwijzing naar een voedingsspecialist kan je bij ons terecht. Voor onbeantwoorde vragen of aanmerkingen omtrent deze richtlijnen kan je mij contacteren via mail:

Sadia Rodjan Danique Stoop

Sadia Rodjan Danique Stoop Sadia Rodjan Danique Stoop Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker Foto: eerste plaats 4x100m vrij op de olympische spelen 2008. Naast training en talent zijn er nog een

Nadere informatie

DE ENE CALORIE is de andere niet. Door v/h Mr. Universe Jan de Weerd. Nog nooit was het ZO DUIDELIJK. SIMPEL, VERBLUFFEND en LEERZAAM

DE ENE CALORIE is de andere niet. Door v/h Mr. Universe Jan de Weerd. Nog nooit was het ZO DUIDELIJK. SIMPEL, VERBLUFFEND en LEERZAAM DE ENE CALORIE is de andere niet Door v/h Mr. Universe Jan de Weerd Gezonder eten of diëten Nog nooit was het ZO DUIDELIJK SIMPEL, VERBLUFFEND en LEERZAAM Met als toevoeging de caloriestrip INHOUD DE ENE

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen Mijn voeding 12/03/2014

Tennis Vlaanderen Mijn voeding 12/03/2014 Tennis Vlaanderen Mijn voeding 12/03/2014 Louizapoortgalerij 203 bus 3, 1050 Brussel Tel.: 02/548.03.00 Fax: 02/548.03.03 E-mail: info@tennisvlaanderen.be E-mail clubs: elit@tennisvlaanderen.be www.tennisvlaanderen.be

Nadere informatie

Evenwichtig eetplezier

Evenwichtig eetplezier Evenwichtig eetplezier Evenwichtig eetplezier De kunst van lekker en gezond eten is om binnen de actieve voedingsdriehoek te variëren met voedingsmiddelen, de grootte van de verschillende groepen te respecteren

Nadere informatie

Uitgave van de Liberale Mutualiteit. Gezonde voeding. uw gezondheid, zó werkt u eraan!

Uitgave van de Liberale Mutualiteit. Gezonde voeding. uw gezondheid, zó werkt u eraan! Uitgave van de Liberale Mutualiteit Gezonde voeding uw gezondheid, zó werkt u eraan! 2 Inleiding De ingrediënten van een gezonde levensstijl zijn eenvoudig: veel bewegen, gezond en gevarieerd eten, niet

Nadere informatie

Voedingsadvies ZGEEL

Voedingsadvies ZGEEL De voedingsdriehoek - alle dagen van de week Wat zit er in welke groep? 1. Lichaamsbeweging Dagelijks voldoende bewegen is essentieel voor de gezondheid. Als zwemmer in voorbereiding op een grote wedstrijd

Nadere informatie

Gezonde Lifestyle Voedingsspecial

Gezonde Lifestyle Voedingsspecial Gezonde Lifestyle Voedingsspecial Versie 2.0 Alle informatie in dit ebook heeft uitsluitend ten doel te informeren. De informatie is niet bedoeld om diagnoses te stellen of welk gezondheidsprobleem dan

Nadere informatie

Bart Damen Voeding voor en tijdens het mountainbiken Voeding en optimaal presteren en herstellen.

Bart Damen Voeding voor en tijdens het mountainbiken Voeding en optimaal presteren en herstellen. Voeding en optimaal presteren en herstellen. De energie om te fietsen haalt het lichaam uit vetten en koolhydraten. Hoe hoger de intensiteit van het fietsen word hoe groter het aandeel koolhydraten bij

Nadere informatie

Doelstelling In deze folder vindt u een compleet overzicht met alles wat u moet weten over sportvoeding.

Doelstelling In deze folder vindt u een compleet overzicht met alles wat u moet weten over sportvoeding. Inleiding Sport en voeding zijn met elkaar verbonden. Zonder goede voeding is het niet mogelijk om optimaal te presteren. Door op de juiste momenten voldoende te eten en de juiste productkeuze te maken,

Nadere informatie

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Ziekenhuis Gelderse Vallei Ieder kind heeft een goede voeding nodig, dat is bekend. Daarbij moet ook benadrukt worden dat geen enkel kind hetzelfde is. Een goede

Nadere informatie

Gezonde Lifestyle Voedingsspecial

Gezonde Lifestyle Voedingsspecial Gezonde Lifestyle Voedingsspecial Versie 2.3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar worden gemaakt zonder toestemming van de schrijver. Tegen overtreders

Nadere informatie

BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN

BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN Loes Neven, Erika Vanhauwaert, Krista Morren Acco Leuven / Den Haag Auteurs: Loes Neven, Erika Vanhauwaert, Krista Morren

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5.12: Week 12: Behoud van welzijn op lange termijn

HOOFDSTUK 5.12: Week 12: Behoud van welzijn op lange termijn TIPS VOOR EEN ACTIEVE LEVENSSTIJL Door Dr. Luigi Gratton, M.D., M.P.H. Hieronder vindt u een paar simpele strategieën om te genieten van een gezonde, actieve levensstijl in de buitenlucht. 1. DRINK GENOEG

Nadere informatie

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR Peuters en kleuters hebben een goede voeding nodig, dat is bekend. Maar waaruit moet deze voeding eigenlijk bestaan? In deze brochure wordt uiteengezet waaraan

Nadere informatie

Infobrochure Gezonde voeding voor kinderen WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Infobrochure Gezonde voeding voor kinderen WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Infobrochure Gezonde voeding voor kinderen WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Contact: Diëtisten: 014/712869 diëtisten@azmol.be GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN INHOUD Inleiding 4 Voor kinderen 5 Gezond

Nadere informatie

Gezond eten en je fit voelen

Gezond eten en je fit voelen NICE - Nutrition Information Center ONDER TOEZichT VAN EEN WETENSCHAPPELIJKE ADVIESRAAD 2 Gezond eten en je fit voelen TIPS EN TRICKS VOOR MANNEN Wat je moet (w)eten De ingrediënten van een gezonde levensstijl

Nadere informatie

In vier stappen naar een gezond gewicht

In vier stappen naar een gezond gewicht In vier stappen naar een gezond gewicht Inhoud Het proteïnedieet van Proday 3 Dáárom werkt het 4 Waarom val je af met eiwitten? 5 Starten met het proteïnedieet 7 De vier fasen van het proteïnedieet 9 Fase

Nadere informatie

ALS LOPER KAN JE MAAR BEST TEGEN EEN STOOTJE

ALS LOPER KAN JE MAAR BEST TEGEN EEN STOOTJE ALS LOPER KAN JE MAAR BEST TEGEN EEN STOOTJE Als recreatieve sporter verdien je terecht waardering! Je hebt de gezonde beslissing genomen om meer te gaan bewegen. Prima! Wist je ook dat het niet eens zo

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4

INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4 INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4 LITERATUUR BIJLAGE I Instructiehandleiding II Handleiding voor de ouders INLEIDING III Werkboek voor de kinderen De voorlichting

Nadere informatie

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen Vitamines en mineralen Is het nodig om extra vitamines en mineralen te slikken of krijg ik voldoende binnen via mijn voeding? Als we de reclame mogen geloven is er altijd wel een reden om vitaminepillen

Nadere informatie

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

Basisregels gezonde voeding

Basisregels gezonde voeding Basisregels gezonde voeding Door Vincent Hesselink Bescherm jezelf tegen ziekte, val fluitend af en voel je topfit! Gezond eten doe je met boeren verstand, eet voedsel dat voor de mens geschikt is Dat

Nadere informatie

Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker

Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker Inleiding Borstkanker is een vreselijke ziekte, die je hele leven totaal overhoop haalt. Van de ene

Nadere informatie

Voedingsfiches per leeftijdsgroep

Voedingsfiches per leeftijdsgroep Voedingsfiches per leeftijdsgroep Voedingstips voor peuters en kleuters Voedingstips voor lagere schoolkinderen Voedingstips voor jongeren Voedingstips voor volwassenen Voedingstips voor ouderen 61 Voedingstips

Nadere informatie

Zelfcontrole van de bloedglucose... Zo eenvoudig is het!

Zelfcontrole van de bloedglucose... Zo eenvoudig is het! Zelfcontrole van de bloedglucose... Zo eenvoudig is het! Voorwoord Is de diagnose pas gesteld of leeft u reeds meerdere jaren met diabetes, het blijft een aandoening met vele facetten die een grote invloed

Nadere informatie

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het:

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het: DE SCHIJF VAN VIJF IN KINDERTAAL Gezond eten en veel bewegen: waarom zou je? Gezond eten en veel bewegen is goed voor je. Dat hoor je waarschijnlijk zo vaak dat je het irritant vindt. Vraag je je weleens

Nadere informatie

Leven met gezond verstand

Leven met gezond verstand Leven met gezond verstand Deze brochure wordt u aangeboden door DekaMarkt, uitgave maart 2011 Inhoudsopgave Leven met gezond verstand 4 Bewegen 6 Drinken 10 Volop vezels 14 Groente en fruit 18 Vis, vlees

Nadere informatie

Gezond leven met Diabetes

Gezond leven met Diabetes Gezond leven met Diabetes Diëtetiek Bereikbaarheid afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk, Molengracht, Pasteurlaan: (076) 595 30 75 Algemeen telefoonnummer Amphia Ziekenhuis: (076) 595

Nadere informatie

van baby naar peuter met vitamines en mineralen

van baby naar peuter met vitamines en mineralen van baby naar peuter met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

ETEN VOOR TWEE JE BENT WAT JE MOEDER HEEFT GEGETEN EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK 69

ETEN VOOR TWEE JE BENT WAT JE MOEDER HEEFT GEGETEN EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK 69 6 ETEN VOOR TWEE Eten voor twee wil niet zeggen dat je twee keer zoveel moet eten. Wel dat je al voor een zwangerschap rekening houdt met het kind-inde-maak. Extra foliumzuur vermindert de kans op een

Nadere informatie