MIK module 10 Opdracht 2 Opzetten registratie voor transplantatie Eilandjes van Langerhans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MIK module 10 Opdracht 2 Opzetten registratie voor transplantatie Eilandjes van Langerhans"

Transcriptie

1 MIK module 10 Opdracht 2 Opzetten registratie voor transplantatie Eilandjes van Langerhans Groep 4: Rob van Os en Marlijne Dorrepaal Groep 8: Marjet van der Vegt en Marianne Heling

2 Inhoudsopgave 1. Introductie 2. Algemene informatie 3. Welke gegevens zou je hiervoor willen verzamelen? 4. Wat zou de eenheid van registratie zijn? 5. Waar zou je de gegevens vandaan kunnen halen? 6. Op welke wijze dient de registratie te worden opgezet en beheerd? 7. Referentie lijst 1. Introductie Voor deze opdracht moeten we een registratie opzetten voor de transplantatie van de eilandjes van Langerhans. Patiënten met Type I diabetes hebben een tekort aan insuline en daardoor een te hoog bloedsuikergehalte. Daardoor ontstaan op de lange termijn een aantal complicaties, die grote gevolgen hebben niet alleen voor de levensverwachting van de patiënt, maar ook voor het fysieke functioneren. Door middel van transplantatie van eilandjes van Langerhans zou het tekort aan insuline mogelijk kunnen worden opgeheven. Het Ministerie wil een kosten-effectiviteits analyse (KEA) laten verrichten om te zien of de kosten tegen de effecten opwegen. 2. Algemene informatie Eilandjes van Langerhans zijn groepjes bètacellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Bij mensen met type 1 diabetes zijn deze eilandjes door een vergissing van het eigen afweersysteem vernietigd 1,2 Ze komen ook niet meer terug. Momenteel zijn artsen druk bezig met uitzoeken hoe gezonde eilandjes van een donorpancreas kunnen worden getransplanteerd naar een patiënt met type 1 diabetes. Het wordt nog niet zomaar toegepast, omdat de nadelen nog erg groot zijn (bijvoorbeeld de rest van je leven zware medicijnen tegen afweer slikken). Bovendien is er een groot tekort aan donoren. Wereldwijd zijn er nu ongeveer 500 eilandjestransplantaties uitgevoerd. Veel mensen die hem ondergingen moeten echter na vijf jaar toch weer insuline spuiten. In Nederland verkeert eilandjestransplantatie nog in een experimenteel stadium. Wel zijn de recente voorbeelden weer hoopvolle stapjes op de goede weg. Ook in ons land wordt gewerkt aan verbetering van de transplantatietechnieken, met financiering van het Diabetes Fonds. Waarom is registratie belangrijk? Het doel van de registratie die wij gaan opzetten is een uiteindelijke kosten-effictiviteits analyse. Er is nog geen bestaande registratie in Nederland voor transplantatie van eilandjes van Langerhans. Het is nog een vrij experimentele techniek in Nederland, dus is er nog geen bestaande registratie 3. Een Landelijke registratie is belangrijk om een inzicht te krijgen in de survival, de kwaliteit van leven en het eventueel optreden van complicaties bij Diabetes Type I patiënten die een transplantatie hebben ondergaan aan de eilandjes van Langerhans. Kosten De gemiddelde algemene kosten voor een transplantatie van Langerhanscellen 4 is 77,745, de vier belangrijkste componenten zijn: Preparatie behandeling (30% van de totale kosten) Complicaties na behandeling (24%)

3 Medicijnen (14%) Hospitalisering (13%) Een DBC (Diagnose Behandel Combinatie) omvat alle activiteiten van ziekenhuizen en medisch specialisten die voortvloeien uit de zorgvraag (in dit geval Diabetes Mellitus Type 1) van de patiënt. De kosten voor de behandeling en de kosten voor complicaties na de behandeling zijn te herleiden via de DBC-registratie Van belang bij het slagen van het isoleren van Langerhanscellen bij donoren zijn de gegevens van donoren van belang (o.a. leeftijd, BMI, doodsoorzaak, glucosewaarden) 5 Met een streng selectie beleid kunnen de kosten die nodig zijn voor het isoleren van Langerhandscellen worden gereduceerd. Het gebruik van meerdere donoren heeft een gunstig effect op het resultaat (hospitalisering, morbiditeit), maar verhoogd de kosten van de behandeling 6 met name de preparatie. Bij de transplantatie zou (evt. via coderingslijsten) de gebruikte techniek (methode/protocol) geregistreerd moeten worden, omdat deze van invloed zijn op de hospitalisering, het optreden van evt. complicaties en de kosten van de preparatie. Het aantal te transplanteren cellen is afhankelijk van de Body Mass Index (BMI) van de patiënt 4 en dus van invloed op de preparatie van de transplantatie. Ook de tijd die de patiënt lijdt aan diabetes mellitus type 1 is bepalend voor het succes van de behandeling en heeft invloed op de hospitalisering, morbiditeit en complicaties. Met de rekenmodellen die zijn gemaakt voor de analyse van kosten bij diabetes mellitus type 1 en complicaties 7 kan een vergelijking worden met de resultaten van de specifieke kosten analyse van de patienten behandeld met een Langerhanstransplantatie. In bovengenoemde studie staan factoren beschreven die van invloed zijn op de kosten van de complicaties, deze factoren zullen ook in onze registratie worden gebruikt. 3. Welke gegevens zou je hiervoor willen verzamelen? Algemene patienten gegevens Patientengegevens o naam o geboortedatum o lichaamsgewicht, -lengte (BMI-index) o geslacht Voorgeschiedenis van de patient o datum diagnose o eventuele eerdere ingrepen o comorbiditeit o roker status o medicijn gebruik (tegen hoge bloeddruk) Behandelgegevens Behandeling (DBC) o Gebruikte Methode/protocol/techniek o Behandelingsdatum hospitalisering (aantal dagen)

4 Follow-up gegevens complicaties (gerelateerd aan Diabetes Mellitus Type 1 (DBC)) hospitalisering (gerelateerd aan Diabetes Mellitus Type 1. (DBC)) afstoting overlijdensdatum o reden van overlijden 4. Wat zou de eenheid van registratie zijn? Patientgegevens van Diabetes Type I patienten De registratie heeft als doel een kosten-effictiviteits analyse. De registratie eenheid die wij gaan gebruiken zijn Diabetes Type I patiëntgegevens. Zodat we daar later de kosteneffictiviteits analyse kunnen uitvoeren. We hebben alle gegevens van Diabetes Type I patiënten nodig en niet alleen de gegevens van patiënten die een transplantatie hebben ondergaan aan de eilandjes van Langerhans. De kosten-effictiviteits analyse moet namelijk laten zien of transplantatie van de eilandjes van Langerhans voordeliger is ten opzichte van de reguliere behandeling van Diabetes Type I. Daarom hebben we niet alleen data nodig van getransplanteerde patiënten met Diabetes Type I, maar hebben we de gegevens nodig van de hele populatie van Diabetes Type I patiënten. 5. Waar zou je de gegevens vandaan kunnen halen? Huisartsen praktijken, Hulpverleners houden de Diabetes Type I patienten onder controle en patienten die getransplanteerd zijn (Follow-up). Centra die de transplantaties uitvoeren (medisch specialisten) Centra waar de evt. complicaties behandeld worden (medisch specialisten). De gegevens die we moeten gaan verzamelen zijn de gegevens van de patienten met Diabetes Type I. Deze patienten zijn onder controle bij hun huisarts en/of bij de Diabetes verpleegkundige. Ook patienten die een transplantatie hebben gehad van de eilandjes van Langerhans zullen onder controle zijn van hun huisarts en/of bij de Diabetes verpleegkundige. We zullen dus allereerst onze gegevens bij de huisartsen praktijken moeten verzamelen. In geval van een transplantatie zullen de centra die de transplantaties uitvoeren de gegevens moeten leveren. Ook eventuele follow-up controles bij deze centra moeten in de database terecht komen. Het kan zijn dat een patient complicaties krijgt en dat deze behandelt worden in een ander centra, ook dan moeten de gegevens geregistreerd worden. In de centra zullen de medisch specialisten de gegevens invoeren en dus leveren. 6. Op welke wijze dient de registratie te worden opgezet en beheerd? Opzet van de registratie: In overleg met enkele hulpverleners zal een standaardformulier worden gemaakt. Dit zal dan door de hulpverleners worden ingevuld, waarbij voor complicatie registratie standaard coderingslijsten worden gebruikt, dit om ervoor te zorgen dat de data zo goed mogelijk te analyseren is en om te zorgen dat er eenduidige invoer is, in alle centra. Omdat de informatiebronnen verschillende centra kunnen zijn en geen koppeling bestaat tussen de centra moet geregistreerd worden aan de hand van de naam en geboortedatum van de patiënt. De registratie is daardoor niet anoniem en de patiënt zal hiervoor toestemming moeten geven.

5 Omdat de registratie in opdracht is van het ministerie zal deze door de overheid worden gefinancierd. Het ministerie wil graag een de kosten-effectiviteits analyse zien. Het Beheer van de registratie: De registratie zal Landelijk worden beheerd. Via een webinterface zullen de gegevens worden ingevoerd en zullen dan in een landelijke database terecht komen. We doen dit op deze manier omdat verschillende hulpverleners gebruik zullen maken van de registratie. Als alles in eigen database zou worden opgeslagen en daarna verstuurd zouden er problemen kunnen ontstaan en niet elke hulpverlener heeft een eigen database. Op deze manier kunnen de hulpverleners makkelijk de gegevens invoeren. Via een login code kunnen de hulpverleners inloggen en gegevens toevoegen of up-date. Hiermee is ook de beveiliging gewaarborgd. De producten zijn: - web-based invulscherm voor het invullen van gegevens - coderingslijst van gebruikte technieken/methode /protocollen - conversie programma die DBC-gegevens filtert uit Ziekenhuis Informatie Systemen m.b.t. Diabetes Mellitus type I patiënten. - een geanonimiseerde database (SQL) met gegevens met betrekking hebben op kostenaspecten van patiënten die een Langerhans transplantatie hebben ondergaan. - statistische analyse + rapportage Reference List (1) Shapiro AM, Lakey JR, Ryan EA et al. Islet transplantation in seven patients with type 1 diabetes mellitus using a glucocorticoid-free immunosuppressive regimen. N Engl J Med. 2000;343: (2) Wolffenbuttel BHR, Roep BO. Transplantaties van eilandjes van Langerhans. Bloedsuiker < (3) Prismant. Internet (4) Guignard AP, Oberholzer J, Benhamou PY et al. Cost analysis of human islet transplantation for the treatment of type 1 diabetes in the Swiss-French Consortium GRAGIL. Diabetes Care. 2004;27:

6 (5) Lakey JR, Warnock GL, Rajotte RV et al. Variables in organ donors that affect the recovery of human islets of Langerhans. Transplantation. 1996;61: (6) Frank A, Deng S, Huang X et al. Transplantation for type I diabetes: comparison of vascularized whole-organ pancreas with isolated pancreatic islets. Ann Surg. 2004;240: (7) Palmer AJ, Weiss C, Sendi PP et al. The cost-effectiveness of different management strategies for type I diabetes: a Swiss perspective. Diabetologia. 2000;43:13-26.

De Nationale Levertransplantatie Registratie

De Nationale Levertransplantatie Registratie Opdracht 3: Data kwaliteit De Nationale Levertransplantatie Registratie Module 10: Registratie en Classificatie 25-2-2009. Suraja Padarath(5745039) & Diena Mahran (5840007) Inhoudsopgave INLEIDING... 3

Nadere informatie

Figuur 1: Type zorg waarvoor men naar het buitenland ging (N=145)

Figuur 1: Type zorg waarvoor men naar het buitenland ging (N=145) Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding worden gebruikt (R. Bes, S. Wendel, E. Curfs & J. de Jong). Ervaringen met zorg in het buitenland positief, Factsheet.

Nadere informatie

Tot 1900: op het goede spoor. 1900-1960: de pioniers. 1961 2000: explosie van kennis. 2001 heden: perspectieven voor de toekomst

Tot 1900: op het goede spoor. 1900-1960: de pioniers. 1961 2000: explosie van kennis. 2001 heden: perspectieven voor de toekomst Al duizenden jaren vechten mensen tegen diabetes. Tot begin vorige eeuw was het hopeloos. Mensen gingen binnen een paar dagen of maanden dood aan diabetes type 1. Nog maar anderhalve eeuw weten we wat

Nadere informatie

Ongelijkheid in gezondheid, is gezondheidszorg van belang?

Ongelijkheid in gezondheid, is gezondheidszorg van belang? Ongelijkheid in gezondheid, is gezondheidszorg van belang? Sociaaleconomische en etnische verschillen in gezondheidszorguitkomsten op het terrein van hart- en vaatziekten in Nederland 17 november 2009

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen

Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen 2/15 Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen Opdrachtnemer: Websdesign Internet Communicatie, Wouter Janssen Opdrachtgever: Websdesign

Nadere informatie

Protocollaire Zorg. Curasoft: meer dan alleen ondersteuning?

Protocollaire Zorg. Curasoft: meer dan alleen ondersteuning? Protocollaire Zorg Curasoft: meer dan alleen ondersteuning? Dit onderzoek in het kader van de bachelor opdracht Gezondheidswetenschappen verbonden aan de Universiteit Twente zal protocollaire zorg belichten.

Nadere informatie

Even het Medisch acceptatieproces bij de Overlijdensrisicoverzekering.

Even het Medisch acceptatieproces bij de Overlijdensrisicoverzekering. Even het Medisch acceptatieproces bij de Overlijdensrisicoverzekering. Uitleg en inzicht . In deze digitale folder leest u wat u kunt verwachten bij ons medisch acceptatieproces. Hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

dit is Pieter Informatie en educatie via internet voor mensen met diabetes in Drenthe Vita

dit is Pieter Informatie en educatie via internet voor mensen met diabetes in Drenthe Vita dit is Pieter Informatie en educatie via internet voor mensen met diabetes in Drenthe - Vita dit is Avalange dit is Eliza informatiebrochure De zorg voor mensen met diabetes is in Drenthe op een goed niveau.

Nadere informatie

Praktijktest ziekenhuistransparantie

Praktijktest ziekenhuistransparantie Kiezen in zorg Praktijktest ziekenhuistransparantie Eindrapportage Drs. N. Beersen Dr. M. Kallewaard Ir. S. Drevers PRAKTIJKTEST ZIEKENHUIS TRANSPARANTIE Een studie naar de specificaties en haalbaarheid

Nadere informatie

Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat

Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat Je eigen wolk binnen de Overlaat Geschreven door: Maurice Heeren Datum: 10-12-2014 Versie 2.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Toegang krijgen tot

Nadere informatie

medischw e t e n s c h a p p e l i j k o n d e r z o e k

medischw e t e n s c h a p p e l i j k o n d e r z o e k medischw e t e n s c h a p p e l i j k o n d e r z o e k opzet risico s toetsingscommissie 2 Inhoud m e d i s c h w e t e n s c h a p p e l i j k onderzoek Voorwoord 2 Inleiding 4 Medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

Vijf jaar cardiovasculair risicomanagement in Nederland: the state of the art

Vijf jaar cardiovasculair risicomanagement in Nederland: the state of the art Vijf jaar cardiovasculair risicomanagement in Nederland: the state of the art van en voor mensen met een hart- of vaatziekte Voorwoord Samen werken aan een betere aanpak van risicofactoren voor hart-

Nadere informatie

Diabetes en nierziekten

Diabetes en nierziekten Diabetes en nierziekten Vernieuwende inzichten in de ontwikkeling van diabetische nefropathie Diabetesbericht nr. 2 mei 2015 Jaargang 15 Diabetes is één van de snelst groeiende, chronische ziekten van

Nadere informatie

Zorgadministratie en Informatie

Zorgadministratie en Informatie Zorgadministratie en Informatie Elektronisch verpleegkundig dossier 104 j a a rgang 27 juni 2001 een kwartaaluitgave van de Nederlandse Vereniging voor Medische Administratie Internet in de gezondheidszorg

Nadere informatie

Als u te horen krijgt dat u leukemie hebt, is de schrik natuurlijk groot. Vaak komen er dan veel vragen op over

Als u te horen krijgt dat u leukemie hebt, is de schrik natuurlijk groot. Vaak komen er dan veel vragen op over Wat is leukemie? Leukemie is de verzamelnaam voor verschillende soorten beenmergkanker. Alle vormen worden gekenmerkt door een ontregelde groei van verschillende soorten witte bloedcellen. In het beenmerg,

Nadere informatie

Prijzen RIVOS. RIVOS Prijzen Pagina 1

Prijzen RIVOS. RIVOS Prijzen Pagina 1 Prijzen RIVOS De totale investering voor RIVOS bestaat uit de basis aanschafprijs, optionele modules, bijkomende kosten en jaarlijks terugkerende kosten. De basis aanschafprijs wordt bepaald door het aantal

Nadere informatie

www.dvn.nl Diabetes Zorgwijzer Een overzicht van de zorg voor volwassenen met diabetes type 2 Dagelijkse zorg voor jou, de beste zorg voor iedereen

www.dvn.nl Diabetes Zorgwijzer Een overzicht van de zorg voor volwassenen met diabetes type 2 Dagelijkse zorg voor jou, de beste zorg voor iedereen 2010 www.dvn.nl Diabetes Zorgwijzer Een overzicht van de zorg voor volwassenen met diabetes type 2 Dagelijkse zorg voor jou, de beste zorg voor iedereen Diabetes Zorgwijzer Een overzicht van de zorg voor

Nadere informatie

Diabetes in Nederland Omvang, risicofactoren en gevolgen, nu en in de toekomst

Diabetes in Nederland Omvang, risicofactoren en gevolgen, nu en in de toekomst RIVM Rapport 260322001/2007 Diabetes in Nederland Omvang, risicofactoren en gevolgen, nu en in de toekomst M.C. Poortvliet C.T.M. Schrijvers C.A. Baan Contact: C.A. Baan Centrum voor Preventie- en Zorgonderzoek

Nadere informatie

GROEPSWERK BINNEN HET MEDISCH MAATSCHAPPELIJK WERK

GROEPSWERK BINNEN HET MEDISCH MAATSCHAPPELIJK WERK GROEPSWERK BINNEN HET MEDISCH MAATSCHAPPELIJK WERK De aansluiting van vraag op aanbod Mei, 2012 Afstudeeronderzoek in opdracht van de NVMW Opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Christelijke

Nadere informatie

Aan de slag met VIPLive

Aan de slag met VIPLive Aan de slag met VIPLive Inhoud Stap 1 - Inloggen:... 2 Stap 2 - Eenmalige instellingen:... 4 Stap 3 - Declaratiebestanden uploaden:... 6 Stap 4 - Overzicht declaraties:... 8 Stap 5 - Geschiedenis:... 11

Nadere informatie

Informatie voor donoren. Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting transplantatiestichting.nl. Donatie bij leven nier en lever

Informatie voor donoren. Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting transplantatiestichting.nl. Donatie bij leven nier en lever Informatie voor donoren Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting transplantatiestichting.nl nier en lever Inleiding U overweegt tijdens uw leven een nier of een deel van uw lever af te staan. Dit noemen

Nadere informatie

Diabetes Mellitus. Er zijn verschillende soorten diabetes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen diabetes type 1 diabetes type 2 zwangerschapsdiabetes.

Diabetes Mellitus. Er zijn verschillende soorten diabetes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen diabetes type 1 diabetes type 2 zwangerschapsdiabetes. Diabetes Mellitus Diabetes Mellitus (in de volksmond suikerziekte genoemd) is een stofwisselingsziekte. Het lichaam is niet meer goed in staat om glucose (= bloedsuiker) uit het bloed te verwerken en op

Nadere informatie

Monitor Basis GGZ Quickscan

Monitor Basis GGZ Quickscan Bijlage 3 GEZONDHEIDSZORG Monitor Basis GGZ Quickscan In opdracht van het Ministerie van VWS Juni 2014 Juni 2014 Dit rapport is uitsluitend bestemd voor het Ministerie van VWS. Het is niet bedoeld voor

Nadere informatie

Kiezen voor één of twee embryo s?

Kiezen voor één of twee embryo s? Universitair Medisch Centrum St. Radboud Kiezen voor één of twee embryo s? Keuzehulp in het kader van de PITS studie. Versie oktober 2006 Deze keuzehulp is auteursrechtelijk beschermd en mag niet zonder

Nadere informatie

Ten tweede, om de mechanismen waardoor zelfcontrole mogelijk voordeel biedt aan deze groep patiënten te verkennen.

Ten tweede, om de mechanismen waardoor zelfcontrole mogelijk voordeel biedt aan deze groep patiënten te verkennen. SAMENVATTING SAMENVATTING Zelfcontrole speelt in het dagelijks leven een grotere rol dan we ons beseffen. Even snel in de spiegel kijken om te zien of ons haar nog goed zit en het wekelijkse momentje op

Nadere informatie

Implementatieverkenning zelfmanagement in de nefrologie. December 2014

Implementatieverkenning zelfmanagement in de nefrologie. December 2014 Implementatieverkenning zelfmanagement in de nefrologie December 2014 1 In opdracht van Nierstichting Nederland en Nierpatiënten Vereniging Nederland Ede, december 2014 Auteurs: drs. Janneke de Groot Femke

Nadere informatie

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Goede zorg voor iedereen met COPD Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Colofon Uitgever Binnenkort Longfonds 2010 Astma Fonds Astma Fonds Stationsplein 127 3818 LE Amersfoort Telefoon (033) 434 12 12

Nadere informatie

Rapportage resultaten Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen

Rapportage resultaten Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen Rapportage resultaten Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2012 Uitvoering Universiteit Maastricht CAPHRI School for Public Health and Primary Care, Department of Health Services Research Focusing

Nadere informatie

TRANSPARANTE KETENZORG DIABETES MELLITUS, COPD EN VRM RAPPORTAGE ZORGGROEPEN OVER 2013 OP WEG NAAR GENUANCEERDE RAPPORTAGE VAN ZORG

TRANSPARANTE KETENZORG DIABETES MELLITUS, COPD EN VRM RAPPORTAGE ZORGGROEPEN OVER 2013 OP WEG NAAR GENUANCEERDE RAPPORTAGE VAN ZORG TRANSPARANTE KETENZORG DIABETES MELLITUS, COPD EN VRM RAPPORTAGE ZORGGROEPEN OVER 2013 OP WEG NAAR GENUANCEERDE RAPPORTAGE VAN ZORG JUNI 2014 COLOFON, 1 juni 2014. Leden van InEen kunnen dit document voor

Nadere informatie