MIK module 10 Opdracht 2 Opzetten registratie voor transplantatie Eilandjes van Langerhans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MIK module 10 Opdracht 2 Opzetten registratie voor transplantatie Eilandjes van Langerhans"

Transcriptie

1 MIK module 10 Opdracht 2 Opzetten registratie voor transplantatie Eilandjes van Langerhans Groep 4: Rob van Os en Marlijne Dorrepaal Groep 8: Marjet van der Vegt en Marianne Heling

2 Inhoudsopgave 1. Introductie 2. Algemene informatie 3. Welke gegevens zou je hiervoor willen verzamelen? 4. Wat zou de eenheid van registratie zijn? 5. Waar zou je de gegevens vandaan kunnen halen? 6. Op welke wijze dient de registratie te worden opgezet en beheerd? 7. Referentie lijst 1. Introductie Voor deze opdracht moeten we een registratie opzetten voor de transplantatie van de eilandjes van Langerhans. Patiënten met Type I diabetes hebben een tekort aan insuline en daardoor een te hoog bloedsuikergehalte. Daardoor ontstaan op de lange termijn een aantal complicaties, die grote gevolgen hebben niet alleen voor de levensverwachting van de patiënt, maar ook voor het fysieke functioneren. Door middel van transplantatie van eilandjes van Langerhans zou het tekort aan insuline mogelijk kunnen worden opgeheven. Het Ministerie wil een kosten-effectiviteits analyse (KEA) laten verrichten om te zien of de kosten tegen de effecten opwegen. 2. Algemene informatie Eilandjes van Langerhans zijn groepjes bètacellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Bij mensen met type 1 diabetes zijn deze eilandjes door een vergissing van het eigen afweersysteem vernietigd 1,2 Ze komen ook niet meer terug. Momenteel zijn artsen druk bezig met uitzoeken hoe gezonde eilandjes van een donorpancreas kunnen worden getransplanteerd naar een patiënt met type 1 diabetes. Het wordt nog niet zomaar toegepast, omdat de nadelen nog erg groot zijn (bijvoorbeeld de rest van je leven zware medicijnen tegen afweer slikken). Bovendien is er een groot tekort aan donoren. Wereldwijd zijn er nu ongeveer 500 eilandjestransplantaties uitgevoerd. Veel mensen die hem ondergingen moeten echter na vijf jaar toch weer insuline spuiten. In Nederland verkeert eilandjestransplantatie nog in een experimenteel stadium. Wel zijn de recente voorbeelden weer hoopvolle stapjes op de goede weg. Ook in ons land wordt gewerkt aan verbetering van de transplantatietechnieken, met financiering van het Diabetes Fonds. Waarom is registratie belangrijk? Het doel van de registratie die wij gaan opzetten is een uiteindelijke kosten-effictiviteits analyse. Er is nog geen bestaande registratie in Nederland voor transplantatie van eilandjes van Langerhans. Het is nog een vrij experimentele techniek in Nederland, dus is er nog geen bestaande registratie 3. Een Landelijke registratie is belangrijk om een inzicht te krijgen in de survival, de kwaliteit van leven en het eventueel optreden van complicaties bij Diabetes Type I patiënten die een transplantatie hebben ondergaan aan de eilandjes van Langerhans. Kosten De gemiddelde algemene kosten voor een transplantatie van Langerhanscellen 4 is 77,745, de vier belangrijkste componenten zijn: Preparatie behandeling (30% van de totale kosten) Complicaties na behandeling (24%)

3 Medicijnen (14%) Hospitalisering (13%) Een DBC (Diagnose Behandel Combinatie) omvat alle activiteiten van ziekenhuizen en medisch specialisten die voortvloeien uit de zorgvraag (in dit geval Diabetes Mellitus Type 1) van de patiënt. De kosten voor de behandeling en de kosten voor complicaties na de behandeling zijn te herleiden via de DBC-registratie Van belang bij het slagen van het isoleren van Langerhanscellen bij donoren zijn de gegevens van donoren van belang (o.a. leeftijd, BMI, doodsoorzaak, glucosewaarden) 5 Met een streng selectie beleid kunnen de kosten die nodig zijn voor het isoleren van Langerhandscellen worden gereduceerd. Het gebruik van meerdere donoren heeft een gunstig effect op het resultaat (hospitalisering, morbiditeit), maar verhoogd de kosten van de behandeling 6 met name de preparatie. Bij de transplantatie zou (evt. via coderingslijsten) de gebruikte techniek (methode/protocol) geregistreerd moeten worden, omdat deze van invloed zijn op de hospitalisering, het optreden van evt. complicaties en de kosten van de preparatie. Het aantal te transplanteren cellen is afhankelijk van de Body Mass Index (BMI) van de patiënt 4 en dus van invloed op de preparatie van de transplantatie. Ook de tijd die de patiënt lijdt aan diabetes mellitus type 1 is bepalend voor het succes van de behandeling en heeft invloed op de hospitalisering, morbiditeit en complicaties. Met de rekenmodellen die zijn gemaakt voor de analyse van kosten bij diabetes mellitus type 1 en complicaties 7 kan een vergelijking worden met de resultaten van de specifieke kosten analyse van de patienten behandeld met een Langerhanstransplantatie. In bovengenoemde studie staan factoren beschreven die van invloed zijn op de kosten van de complicaties, deze factoren zullen ook in onze registratie worden gebruikt. 3. Welke gegevens zou je hiervoor willen verzamelen? Algemene patienten gegevens Patientengegevens o naam o geboortedatum o lichaamsgewicht, -lengte (BMI-index) o geslacht Voorgeschiedenis van de patient o datum diagnose o eventuele eerdere ingrepen o comorbiditeit o roker status o medicijn gebruik (tegen hoge bloeddruk) Behandelgegevens Behandeling (DBC) o Gebruikte Methode/protocol/techniek o Behandelingsdatum hospitalisering (aantal dagen)

4 Follow-up gegevens complicaties (gerelateerd aan Diabetes Mellitus Type 1 (DBC)) hospitalisering (gerelateerd aan Diabetes Mellitus Type 1. (DBC)) afstoting overlijdensdatum o reden van overlijden 4. Wat zou de eenheid van registratie zijn? Patientgegevens van Diabetes Type I patienten De registratie heeft als doel een kosten-effictiviteits analyse. De registratie eenheid die wij gaan gebruiken zijn Diabetes Type I patiëntgegevens. Zodat we daar later de kosteneffictiviteits analyse kunnen uitvoeren. We hebben alle gegevens van Diabetes Type I patiënten nodig en niet alleen de gegevens van patiënten die een transplantatie hebben ondergaan aan de eilandjes van Langerhans. De kosten-effictiviteits analyse moet namelijk laten zien of transplantatie van de eilandjes van Langerhans voordeliger is ten opzichte van de reguliere behandeling van Diabetes Type I. Daarom hebben we niet alleen data nodig van getransplanteerde patiënten met Diabetes Type I, maar hebben we de gegevens nodig van de hele populatie van Diabetes Type I patiënten. 5. Waar zou je de gegevens vandaan kunnen halen? Huisartsen praktijken, Hulpverleners houden de Diabetes Type I patienten onder controle en patienten die getransplanteerd zijn (Follow-up). Centra die de transplantaties uitvoeren (medisch specialisten) Centra waar de evt. complicaties behandeld worden (medisch specialisten). De gegevens die we moeten gaan verzamelen zijn de gegevens van de patienten met Diabetes Type I. Deze patienten zijn onder controle bij hun huisarts en/of bij de Diabetes verpleegkundige. Ook patienten die een transplantatie hebben gehad van de eilandjes van Langerhans zullen onder controle zijn van hun huisarts en/of bij de Diabetes verpleegkundige. We zullen dus allereerst onze gegevens bij de huisartsen praktijken moeten verzamelen. In geval van een transplantatie zullen de centra die de transplantaties uitvoeren de gegevens moeten leveren. Ook eventuele follow-up controles bij deze centra moeten in de database terecht komen. Het kan zijn dat een patient complicaties krijgt en dat deze behandelt worden in een ander centra, ook dan moeten de gegevens geregistreerd worden. In de centra zullen de medisch specialisten de gegevens invoeren en dus leveren. 6. Op welke wijze dient de registratie te worden opgezet en beheerd? Opzet van de registratie: In overleg met enkele hulpverleners zal een standaardformulier worden gemaakt. Dit zal dan door de hulpverleners worden ingevuld, waarbij voor complicatie registratie standaard coderingslijsten worden gebruikt, dit om ervoor te zorgen dat de data zo goed mogelijk te analyseren is en om te zorgen dat er eenduidige invoer is, in alle centra. Omdat de informatiebronnen verschillende centra kunnen zijn en geen koppeling bestaat tussen de centra moet geregistreerd worden aan de hand van de naam en geboortedatum van de patiënt. De registratie is daardoor niet anoniem en de patiënt zal hiervoor toestemming moeten geven.

5 Omdat de registratie in opdracht is van het ministerie zal deze door de overheid worden gefinancierd. Het ministerie wil graag een de kosten-effectiviteits analyse zien. Het Beheer van de registratie: De registratie zal Landelijk worden beheerd. Via een webinterface zullen de gegevens worden ingevoerd en zullen dan in een landelijke database terecht komen. We doen dit op deze manier omdat verschillende hulpverleners gebruik zullen maken van de registratie. Als alles in eigen database zou worden opgeslagen en daarna verstuurd zouden er problemen kunnen ontstaan en niet elke hulpverlener heeft een eigen database. Op deze manier kunnen de hulpverleners makkelijk de gegevens invoeren. Via een login code kunnen de hulpverleners inloggen en gegevens toevoegen of up-date. Hiermee is ook de beveiliging gewaarborgd. De producten zijn: - web-based invulscherm voor het invullen van gegevens - coderingslijst van gebruikte technieken/methode /protocollen - conversie programma die DBC-gegevens filtert uit Ziekenhuis Informatie Systemen m.b.t. Diabetes Mellitus type I patiënten. - een geanonimiseerde database (SQL) met gegevens met betrekking hebben op kostenaspecten van patiënten die een Langerhans transplantatie hebben ondergaan. - statistische analyse + rapportage Reference List (1) Shapiro AM, Lakey JR, Ryan EA et al. Islet transplantation in seven patients with type 1 diabetes mellitus using a glucocorticoid-free immunosuppressive regimen. N Engl J Med. 2000;343: (2) Wolffenbuttel BHR, Roep BO. Transplantaties van eilandjes van Langerhans. Bloedsuiker < (3) Prismant. Internet (4) Guignard AP, Oberholzer J, Benhamou PY et al. Cost analysis of human islet transplantation for the treatment of type 1 diabetes in the Swiss-French Consortium GRAGIL. Diabetes Care. 2004;27:

6 (5) Lakey JR, Warnock GL, Rajotte RV et al. Variables in organ donors that affect the recovery of human islets of Langerhans. Transplantation. 1996;61: (6) Frank A, Deng S, Huang X et al. Transplantation for type I diabetes: comparison of vascularized whole-organ pancreas with isolated pancreatic islets. Ann Surg. 2004;240: (7) Palmer AJ, Weiss C, Sendi PP et al. The cost-effectiveness of different management strategies for type I diabetes: a Swiss perspective. Diabetologia. 2000;43:13-26.

Technologische ontwikkelingen: belangrijke tussenstap (pompen, sensoren, kunstalvleesklier )

Technologische ontwikkelingen: belangrijke tussenstap (pompen, sensoren, kunstalvleesklier ) De toekomst van diabetes. Eilandjes- en pancreas, een futuristische kijk Belangen gerelateerd aan deze presentatie Wetenschappelijk coordinator Diabetes Cell Therapy Initiative Consortium (DCTI) waarbij

Nadere informatie

Diabetes: kan een Pancreastransplantatie een oplossing bieden?

Diabetes: kan een Pancreastransplantatie een oplossing bieden? Diabetes: kan een Pancreastransplantatie een oplossing bieden? Daniel Jacobs-Tulleneers-Thevissen Oncologische, Thorax- en Transplantatieheelkunde, UZ Brussel Diabetes Research Center, Vrije Universiteit

Nadere informatie

1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project

1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Ontwikkelen van een eilandjesbron ten behoeve van transplantatie van geëncapsuleerde eilandjes van Langerhans voor behandeling van diabetes 1.2 Looptijd van

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2017 Start registratie: 2014 Inclusie & exclusie criteria DATO Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING ACHTERGROND Diabetes mellitus ofwel suikerziekte is een metabole ziekte waarbij de glucosehuishouding in het menselijk lichaam ontregeld raakt, doordat de patiënt onvoldoende insuline

Nadere informatie

De ziektelast aan hepatitis in Nederland feiten gebaseerd op cohortmonitoring en registratie

De ziektelast aan hepatitis in Nederland feiten gebaseerd op cohortmonitoring en registratie De ziektelast aan hepatitis in Nederland feiten gebaseerd op cohortmonitoring en registratie Joop Arends Internist-Infectioloog Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) Voorzitter van de European Study

Nadere informatie

Vitale Vaten. Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011

Vitale Vaten. Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011 Vitale Vaten Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011 Dé Gezonde regio: waar? Dé Gezonde regio: wie? Verleiden Opbouw presentatie Inleiding hart- en vaatziekten Project Vitale Vaten Gorinchem

Nadere informatie

Gestoorde TGFbèta-BMP signalen bij diabetische hart- en vaatziekten. Beperkte respons op schade na hartinfarct

Gestoorde TGFbèta-BMP signalen bij diabetische hart- en vaatziekten. Beperkte respons op schade na hartinfarct Gestoorde TGFbèta-BMP signalen bij diabetische hart- en vaatziekten. Beperkte respons op schade na hartinfarct Dr. F.A. van Nieuwenhoven. Duur en kosten: 1 jaar, 45.000. Project nr 2003.11.022 Beter herstellen

Nadere informatie

Voorstellen. Winnie van El Verpleegkundig Specialist Diabeteszorg Universitair Medisch Centrum Groningen

Voorstellen. Winnie van El Verpleegkundig Specialist Diabeteszorg Universitair Medisch Centrum Groningen Voorstellen Winnie van El Verpleegkundig Specialist Diabeteszorg Universitair Medisch Centrum Groningen Niertransplantatie UMCG Niertransplantatie 8 centra NL * UMC 1 e jaar UMC vervolg 2 e lijn, periferie

Nadere informatie

RAIview maakt objectieve beoordeling in de zorg mogelijk

RAIview maakt objectieve beoordeling in de zorg mogelijk RAIview maakt objectieve beoordeling in de zorg mogelijk Op basis van een uniek internationaal meetinstrument RAI, is een nieuwe gebruiksvriendelijke internettoepassing RAIview ontwikkeld. RAIview levert

Nadere informatie

Checklists. Uitneembaar katern, handig om mee te nemen

Checklists. Uitneembaar katern, handig om mee te nemen Uitneembaar katern, handig om mee te nemen Hoofdstuk 2 Zorgverleners bij diabetes type 2 21 Checklists Dit uitneembare katern bevat checklists over controles die bij goede zorg horen; tips voor communicatie

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Owise app

Beoordelingsrapport Owise app Beoordelingsrapport Owise app Met OWise heb je alle gegevens over je leven met borstkanker bij elkaar via een mobiele app of website. Jij voert ze in en OWise geeft je inzicht en overzicht terug. OWise

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2016

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2016 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2016 Start registratie: 2015 Inclusie & exclusie criteria DATO Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische chirurgie (DATO) 2016

Factsheet Indicatoren Bariatrische chirurgie (DATO) 2016 Factsheet en Bariatrische chirurgie (DATO) 2016 Start registratie: 2014 Inclusiecriteria Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische interventie ondergaan

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek DBC Diabetes Mellitus Eerste lijn

Klanttevredenheidsonderzoek DBC Diabetes Mellitus Eerste lijn Inleiding: Sinds 1 januari 2008 wordt in Noord-Limburg de diabeteszorg in de eerste lijn door Cohesie Cure and Care georganiseerd. De diabeteszorg wordt als DBC Diabetes Mellitus Eerste Lijn op gestructureerde

Nadere informatie

Handleiding QRNS Quality Registry Neuro Surgery

Handleiding QRNS Quality Registry Neuro Surgery Handleiding QRNS Quality Registry Neuro Surgery Servicedesk QRNS: servicedesk-qrns@sivz.nl Telefoon: 030 63 58 246 (tussen 09.00 en 16.30 uur) Aanmelden en inloggen Op de website www.qrns.nl onder documenten

Nadere informatie

Klinisch onderzoek bij kinderen en jongeren met kanker. wat is het en hoe werkt het?

Klinisch onderzoek bij kinderen en jongeren met kanker. wat is het en hoe werkt het? Klinisch onderzoek bij kinderen en jongeren met kanker wat is het en hoe werkt het? De behandeling van kinderen en jongeren met kanker vindt meestal plaats in combinatie met een klinisch onderzoek. We

Nadere informatie

Bent u al donor? Ja Nee

Bent u al donor? Ja Nee Nederland zegt Bent u al donor? Ja Nee Wist u dat u als donor in één keer acht levens kunt redden? En dat het heel makkelijk is om u als donor te registreren? Of u nu oud, jong, groot, klein, dik, dun,

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Ontwikkelen individueel Diabetes Mellitus protocol

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Ontwikkelen individueel Diabetes Mellitus protocol Kwaliteitsproject AVG-opleiding Ontwikkelen individueel Diabetes Mellitus protocol Marjan Fischer, Stichting Ipse November 2006 1 Inleiding: In de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap vergt

Nadere informatie

Genezing van diabetes is mogelijk, dat weten we!

Genezing van diabetes is mogelijk, dat weten we! -THEMANUMMER- Onderzoekers Eelco de Koning en Bart Roep Genezing van diabetes is mogelijk, dat weten we! Eelco de Koning en Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) weten het zeker:

Nadere informatie

Handleiding QRNS Quality Registry Neuro Surgery

Handleiding QRNS Quality Registry Neuro Surgery Handleiding QRNS Quality Registry Neuro Surgery Servicedesk QRNS: servicedesk-qrns@sivz.nl Telefoon: 030 63 58 246 (tussen 09.00 en 16.30 uur) Aanmelden en inloggen Op de website www.qrns.nl onder documenten

Nadere informatie

Samenvatting voor niet-ingewijden

Samenvatting voor niet-ingewijden voor niet-ingewijden Type 2 diabetes Diabetes is een ernstige chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door te hoge glucosespiegels (de suikers ) in het bloed. Er zijn verschillende typen diabetes, waarvan

Nadere informatie

Verplichte indicatoren die moeten worden aangeleverd aan Zorginstituut Nederland

Verplichte indicatoren die moeten worden aangeleverd aan Zorginstituut Nederland Zorginstituut Nederland Kwaliteitsinstituut Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl T +31 (0)20 797 89 20 Transparantiekalender@zinl.nl Oplegger indicatorenset

Nadere informatie

Een kwaliteitsverbeteringsproject voor diabeteszorg in het Wit-Gele Kruis

Een kwaliteitsverbeteringsproject voor diabeteszorg in het Wit-Gele Kruis Een kwaliteitsverbeteringsproject voor diabeteszorg in het Wit-Gele Kruis Resultaten van de implementatie van verpleegaanbevelingen voor diabetes in het Wit-Gele Kruis. Wouters R., Debaillie R., Roucloux

Nadere informatie

Factsheet Privacy - Uitkomstindicatoren Dementiezorg (bijlage VI)

Factsheet Privacy - Uitkomstindicatoren Dementiezorg (bijlage VI) - Uitkomstindicatoren Dementiezorg (bijlage VI) Herziene versie, 1 juni 2016 Waar dien ik als zorgprofessional rekening mee te houden? De gegevens waarmee je als zorgprofessional werkt in het systeem zijn

Nadere informatie

Informatiebrief patiënten

Informatiebrief patiënten Informatiebrief patiënten Voor volwassenen ( 16 jaar) HemoNED Register: Landelijk register van patiënten met hemofilie en aanverwante aandoeningen. Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u om deel te nemen aan

Nadere informatie

Levende donorniertransplantatie

Levende donorniertransplantatie Levende donorniertransplantatie Niertransplantatie met de nier van een levend(e) familielid of van een niet-verwante donor. Uw behandelend arts heeft verteld dat u in aanmerking kan komen voor niertransplantatie.

Nadere informatie

Samen diabetes de baas

Samen diabetes de baas Samen diabetes de baas Samen voor ú Inhoudsopgave Samen diabetes de baas 3 Wat is diabetes 3 Verschil tussen type 2 en type 1 diabetes 4 Samen met u 5 Jaarschema diabeteszorg eerste jaar 8 Leefstijl 8

Nadere informatie

Diabetes kan ook erfelijk zijn: MODY

Diabetes kan ook erfelijk zijn: MODY Diabetes kan ook erfelijk zijn: MODY Verzekeren en erfelijkheid 1 Veel mensen denken dat er maar twee soorten diabetes zijn: diabetes type 1 en 2. Dit klopt niet. Er bestaan ook nog enkele zeldzamere vormen

Nadere informatie

Goede gegevensvastlegging voor een betrouwbare HSMR

Goede gegevensvastlegging voor een betrouwbare HSMR Goede gegevensvastlegging voor een betrouwbare HSMR Een betrouwbare HSMR berekening is alleen mogelijk als ziekenhuizen volgens dezelfde regels, dus op uniforme wijze hun opnamen in de LMR (en diens opvolger

Nadere informatie

Handleiding QRNS Quality Registry Neuro Surgery

Handleiding QRNS Quality Registry Neuro Surgery Handleiding QRNS Quality Registry Neuro Surgery Servicedesk QRNS: servicedesk-qrns@sivz.nl Telefoon: 030 63 58 246 (tussen 09.00 en 16.30 uur) Aanmelden en inloggen Op de website www.qrns.nl onder documenten

Nadere informatie

TransplantLines. De Transplantatiebiobank. Informatiebrochure voor potentiële nierdonoren

TransplantLines. De Transplantatiebiobank. Informatiebrochure voor potentiële nierdonoren De Transplantatiebiobank Informatiebrochure voor potentiële nierdonoren U bent bij het Universitair Groningen Transplantatie Centrum (GTC) omdat u een nier zult doneren. U bent gevraagd deel te nemen aan

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen?

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes type 1, diabetes type 2 de

Nadere informatie

Informatiebrief patiënten

Informatiebrief patiënten Informatiebrief patiënten Voor ouders van kinderen van 0 t/m 11 jaar HemoNED Register: Landelijk register van patiënten met hemofilie en aanverwante aandoeningen. Geachte Ouder / Voogd, Wij vragen u om

Nadere informatie

Transplantatie voor Diabetes: Pancreas- en Betacel Transplantatie

Transplantatie voor Diabetes: Pancreas- en Betacel Transplantatie Transplantatie voor Diabetes: Pancreas- en Betacel Transplantatie 4 e VLAAMSE NEFROLOGIEDAG P Gillard UZ-Leuven PANCREAS BETACEL RATIONALE METHODE RESULTATEN TECHNIEK PATIENTEN OVERLEVING DIABETESCOMPLICATIES

Nadere informatie

Omgaan met patiëntengegevens

Omgaan met patiëntengegevens Omgaan met patiëntengegevens Inleiding Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat uw behandelaar een medisch dossier (ook wel status genoemd) aanlegt. Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt

Nadere informatie

Informatiebrochure voor proefpersonen.

Informatiebrochure voor proefpersonen. Informatiebrochure voor proefpersonen. COPE-COMPARE: Koude machinale bewaring met zuurstof van nieren van overleden donoren Een onderzoek dat bestudeert of de toevoeging van zuurstof tijdens het bewaren

Nadere informatie

Levende donorniertransplantatie

Levende donorniertransplantatie Levende donorniertransplantatie Niertransplantatie met de nier van een levend(e) familielid of van een niet-verwante donor. Uw behandelend arts heeft verteld dat u in aanmerking kan komen voor niertransplantatie.

Nadere informatie

Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 4 september 2017

Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 4 september 2017 Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 4 september 2017 Handleiding LROI Data invoer maart 2017. Wijzigingen voorbehouden. 2014-2016 by LROI-Reports. All rights reserved.

Nadere informatie

Donoren zijn van levensbelang Inclusief donorformulier

Donoren zijn van levensbelang Inclusief donorformulier Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting www.donorvoorlichting.nl Donoren zijn van levensbelang Inclusief donorformulier Donoren zijn van levensbelang Donororganen en donorweefsels zijn nodig om ernstig

Nadere informatie

Data Management Patiënt toevoegen en onderzoeksdata invoeren

Data Management Patiënt toevoegen en onderzoeksdata invoeren Data Management Patiënt toevoegen en onderzoeksdata invoeren U bent door uw organisatie gevraagd op te treden als contactpersoon voor het FreeStyle Libre register van het Zilveren Kruis. De patiënt vult

Nadere informatie

GIANTT REGISTRATIE RICHTLIJNEN EN TIPS. Januari 2011

GIANTT REGISTRATIE RICHTLIJNEN EN TIPS. Januari 2011 GIANTT REGISTRATIE RICHTLIJNEN EN TIPS Januari 2011 Hoofdpunten Gegevens over lab-uitslagen en lichamelijk onderzoek: Journaal: meetwaarden in journaalteksten moeten herkenbaar zijn door de notatie label,

Nadere informatie

van chaos naar eenheid

van chaos naar eenheid van chaos naar eenheid Alles is aanwezig, je moet het alleen op de juiste plek zetten Carel Bakx, huisarts Doesburg Mark van der Wel Henny Peelen Wat gaat er gebeuren? Waarom een nieuw Vasculair Risico

Nadere informatie

Uitgangspunten registratie hoofdbehandelaar en geen geregelde zorg (of geen programmatische zorg):

Uitgangspunten registratie hoofdbehandelaar en geen geregelde zorg (of geen programmatische zorg): Uitgangspunten registratie hoofdbehandelaar en geen geregelde zorg (of geen programmatische zorg): Indien patiënt in het KIS wordt geïncludeerd hoeft hoofdbehandelaar niet vastgelegd te worden. Deze gaat

Nadere informatie

Informatiebrochure voor proefpersonen.

Informatiebrochure voor proefpersonen. Informatiebrochure voor proefpersonen. COPE-COMPARE: Koude machinale bewaring met zuurstof van nieren van overleden donoren Een onderzoek dat bestudeert of de toevoeging van zuurstof tijdens het bewaren

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz blz donor in hart en nieren Module 2 DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz Lessen over orgaandonatie Dit boekje gaat over orgaandonatie Donororganen en donorweefsels

Nadere informatie

Handleiding Data invoer in LROI

Handleiding Data invoer in LROI Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 5 december 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Systeemeisen... 3 Inloggen LROI portaal... 4 Eerste keer inloggen of wachtwoord vergeten...

Nadere informatie

Wat is diabetes? Informatiebrochure. Wat is diabetes? Items:

Wat is diabetes? Informatiebrochure. Wat is diabetes? Items: I Informatiebrochure Wat is diabetes? Items: Diabetes type 1 Afweersysteem Vingerprikken Insuline injecteren Diabetes type 2 Andere vormen Wat is diabetes? Eilandjes van Langerhans in de Alvleesklier Er

Nadere informatie

Bloedtransfusie... 1. Waarom een bloedtransfusie... 1. Hoe veilig is een bloedtransfusie... 2. Bijwerkingen van de bloedtransfusie...

Bloedtransfusie... 1. Waarom een bloedtransfusie... 1. Hoe veilig is een bloedtransfusie... 2. Bijwerkingen van de bloedtransfusie... Bloedtransfusie Inhoudsopgave Bloedtransfusie... 1 Waarom een bloedtransfusie... 1 Hoe veilig is een bloedtransfusie... 2 Bijwerkingen van de bloedtransfusie... 3 Registratie van gegevens... 4 Kan ik een

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor deelnemers in zelfinstellingsgroep

Beknopte handleiding voor deelnemers in zelfinstellingsgroep www.mijndialog.nl Beknopte handleiding voor deelnemers in zelfinstellingsgroep U geeft aan mee te willen doen. De huisartspraktijk meldt u aan bij het onderzoekscentrum (VU medisch centrum Amsterdam) U

Nadere informatie

Diabetes Mellitus (suikerziekte) belicht

Diabetes Mellitus (suikerziekte) belicht Diabetes Mellitus (suikerziekte) belicht In Nederland is bij 740.000 mensen de diagnose diabetes gesteld. Elk jaar komen daar 71.000 nieuwe patiënten bij. In werkelijkheid is het aantal mensen dat diabetes

Nadere informatie

DOELGROEPENONDERZOEK CHRONISCHE NIERSCHADE

DOELGROEPENONDERZOEK CHRONISCHE NIERSCHADE DOELGROEPENONDERZOEK CHRONISCHE NIERSCHADE Samenvatting Opdrachtnemer: Hans Mak Instituut Uitgevoerd door: Gezonde Nieren B.V. Opdrachtgever: Nierstichting Nederland Het volledige rapport is op te vragen

Nadere informatie

Werken met het ketenprogramma CVRM

Werken met het ketenprogramma CVRM Werken met het ketenprogramma CVRM Praktijkinformatie Zorgprogramma CVRM voor huisartsen en praktijkondersteuners www.rohamsterdam.nl Inhoud 1. AAN DE SLAG MET CVRM!... 3 2. KETENPARTNERS... 3 3. WAT DOET

Nadere informatie

Versie augustus Zorgprotocol COPD

Versie augustus Zorgprotocol COPD Versie augustus 2018 Zorgprotocol COPD Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inclusiecriteria... 4 3. Uitvoering zorg... 5 3.1 Nieuwe COPD-patiënt (na stellen diagnose)... 5 3.2 Bekende COPD-patiënt (follow-up)...

Nadere informatie

Geïntegreerde diabeteszorg in Groningen

Geïntegreerde diabeteszorg in Groningen Geïntegreerde diabeteszorg in Groningen Is de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) op de goede weg? Een visie vanuit de 2 e lijn Rapport van de Taakgroep Programma Diabeteszorg. Congres Kantelen en uitrollen!

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Gewicht in kg. Lengte in m. 5 % gewichtsverlies binnen 1 maand

Gewicht in kg. Lengte in m. 5 % gewichtsverlies binnen 1 maand Bijlage 1 Samenwerkingsafspraken diëtisten binnen DBC COPD GHC 1. Criteria voor verwijzing naar diëtist Afspraken over diëtetiek welke gefinancierd worden binnen de DBC hebben alleen betrekking op dieetadvisering.

Nadere informatie

samenvatting de belangrijkste vraagstellingen van dit proefschrift zijn:

samenvatting de belangrijkste vraagstellingen van dit proefschrift zijn: Samenvatting Hodgkin lymfoom en zaadbalkanker zijn beide zeldzame maligniteiten die voornamelijk bij jong-volwassenen voorkomen. Beide ziekten hebben tegenwoordig een uitstekende prognose, o.a. door de

Nadere informatie

Inhoud. 2.5 De comateuze patiënt 22 2.6 Herhalen van receptuur voor bloedglucoseverlagende

Inhoud. 2.5 De comateuze patiënt 22 2.6 Herhalen van receptuur voor bloedglucoseverlagende Inhoud 1 Inleiding 7 11 Ontregelde diabetes mellitus en de werkwijze op de huisartsenpost 7 12 Contact op de huisartsenpost: verschillende patiënten, verschillende artsen 9 2 Hulpvragen rond diabetes mellitus

Nadere informatie

Op de wachtlijst voor orgaantransplantatie

Op de wachtlijst voor orgaantransplantatie Informatie voor patiënten Dit is een uitgave van de Nederlandse Transplantatie Stichting transplantatiestichting.nl Op de wachtlijst voor orgaantransplantatie Waarom krijgt u deze brochure? U krijgt deze

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor reguliere patiënten Web applicatie Tropaz 2.0

Gebruikershandleiding voor reguliere patiënten Web applicatie Tropaz 2.0 Gebruikershandleiding voor reguliere patiënten Web applicatie Tropaz 2.0 Versie: 4.0 Datum: 10 september 2015 Handleiding Tropaz, regulier Met behulp van deze handleiding maakt u kennis met Tropaz. Tropaz

Nadere informatie

Bij de behandeling en begeleiding van CVRM neemt de diëtist als zorgaanbieder binnen de zorgketen de dieetadvisering 1 op zich.

Bij de behandeling en begeleiding van CVRM neemt de diëtist als zorgaanbieder binnen de zorgketen de dieetadvisering 1 op zich. Bijlage 1: samenwerkingsafspraken diëtisten binnen DBC CVRM GHC Uitgangspunten Cardio Vasculair Risico Management (CVRM) staat voor de diagnostiek, behandeling en follow-up van risicofactoren voor hart-

Nadere informatie

HOST INSTITUTION. Informatiebrochure voor proefpersonen

HOST INSTITUTION. Informatiebrochure voor proefpersonen Informatiebrochure voor proefpersonen COPE-POMP: Binnenshuis pre-implantatie geoxygeneerde hypotherme machine perfusie reconditionering na koude opslag versus koude opslag alleen bij ECD nieren van hersendode

Nadere informatie

Werken met het ketenprogramma Diabetes Mellitus 2

Werken met het ketenprogramma Diabetes Mellitus 2 Werken met het ketenprogramma Diabetes Mellitus 2 Praktijkinformatie voor huisartsen, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen www.rohamsterdam.nl Inhoud 1. AAN DE SLAG MET DIABETES!... 3 2. KETENPARTNERS...

Nadere informatie

Roken en een orthopedische ingreep

Roken en een orthopedische ingreep Roken en een orthopedische ingreep 2 In Nederland roken 4 miljoen mensen, 80 procent zou willen stoppen met roken. Veel mensen denken bij stoppen met roken vooral aan iets dat ze zullen missen: hun nicotineshotje,

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie Transplantatie

Praktische opdracht Biologie Transplantatie Praktische opdracht Biologie Transplantatie Praktische-opdracht door een scholier 1784 woorden 19 oktober 2010 7,5 6 keer beoordeeld Vak Biologie Orgaantransplantatie Wat houdt een transplantatie in? Inleiding

Nadere informatie

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Patiënteninformatie Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Geachte heer/mevrouw, U bent in het Erasmus MC onder behandeling voor een vorm

Nadere informatie

HANDLEIDING. coachtool

HANDLEIDING. coachtool HANDLEIDING coachtool INHOUD Inloggen Nieuwe groep aanmaken Groep aanpassen Groepen bekijken Deelnemer bekijken Acties bekijken en op acties reageren Coach berichten maken en reageren Notities maken en

Nadere informatie

Informatiebrochure voor deelnemers

Informatiebrochure voor deelnemers De Transplantatiebiobank Informatiebrochure voor deelnemers U bent bij het Universitair Groningen Transplantatie Centrum (GTC) omdat u een transplantatie dient te ondergaan of in het verleden heeft ondergaan.

Nadere informatie

Patiënteninformatie locatie Blaricum. Diabetes mellitus bij kinderwens. Informatie over erfelijkheid en zwangerschap bij diabetes

Patiënteninformatie locatie Blaricum. Diabetes mellitus bij kinderwens. Informatie over erfelijkheid en zwangerschap bij diabetes Patiënteninformatie locatie Blaricum Diabetes mellitus bij kinderwens Informatie over erfelijkheid en zwangerschap bij diabetes Inhoudsopgave Bladzijde Welke soorten diabetes zijn er? 4 Is diabetes erfelijk?

Nadere informatie

Oefentherapie bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit. Mariëtte de Rooij

Oefentherapie bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit. Mariëtte de Rooij Oefentherapie bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit Mariëtte de Rooij Inhoud Artrose en comorbiditeit Aangepaste oefentherapie bij comorbiditeit Resultaten pilot studie Voorbeeld Conclusie Randomized

Nadere informatie

Indicatorensets Meetbaar Beter

Indicatorensets Meetbaar Beter Indicatorensets Meetbaar Beter 2015 Uitkomstindicatoren Uitkomstindicator Definitie Coronairlijden Aortakleplijden Atriumfibrilleren PCI CB AVR TAVI CB Procedurele 30-daagse 120-daagse 1-jaars 30-daagse

Nadere informatie

Samenvatting R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9

Samenvatting R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 SAMENVATTING 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 134 Type 2 diabetes is een veel voorkomende ziekte die een grote impact heeft op zowel degene waarbij

Nadere informatie

Thoraxcentrum Harttransplantatie

Thoraxcentrum Harttransplantatie Thoraxcentrum Harttransplantatie 1. De voorbereiding Thoraxcentrum Inleiding U heeft te horen gekregen, dat u mogelijk een harttransplantatie zult ondergaan. De voorbereiding op een transplantatie is

Nadere informatie

Patiëntenrechten en -plichten

Patiëntenrechten en -plichten Patiëntenrechten en -plichten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Rechten 1 Toestemming voor behandeling 2 Minderjarige patiënten 2 Het recht op inzage in uw dossier 3 Wetenschappelijk

Nadere informatie

Instructie t.b.v. gebruikers (versie )

Instructie t.b.v. gebruikers (versie ) Inhoudsopgave. Inloggen.... Contact maken met server.... Inloggen gebruiker figuur....3 Wachtwoord vergeten figuur.... Patiëntgegevens... 3. Openen patiënt dossiers... 3.. Startscherm zorgpad figuur 6...

Nadere informatie

Professor dr. E van Leeuwen Dr. W Dekkers Dr. M Dees

Professor dr. E van Leeuwen Dr. W Dekkers Dr. M Dees Professor dr. A van der Heide Dr. L van Zuylen Drs. E Geijteman Professor dr. E van Leeuwen Dr. W Dekkers Dr. M Dees Professor dr. Zuurmond Dr. R Perez Drs. B Huisman Medicatiemanagement in de laatste

Nadere informatie

Somatische zorg voor mensen met een psychotische aandoening

Somatische zorg voor mensen met een psychotische aandoening Somatische zorg voor mensen met een psychotische aandoening zorggebruik, resultaten 1 dr. Wilma Swildens a, dr. Fabian Termorshuizen b,c, drs. Alex de Ridder M.D. a, dr. Hugo Smeets, M.D. b,d,, prof dr.

Nadere informatie

Data Management Patiënt toevoegen en onderzoeksdata invoeren

Data Management Patiënt toevoegen en onderzoeksdata invoeren Data Management Patiënt toevoegen en onderzoeksdata invoeren U bent door uw organisatie gevraagd op te treden als contactpersoon voor het FreeStyle Libre register van het Zilveren Kruis. De patiënt vult

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS)

INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS) INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS) Protocoltitel: Protocolnummer: Naam opdrachtgever: Naam van THAOS-arts, contactgegevens en telefoonnummer:

Nadere informatie

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Non Hodgkin lymfoom Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne

Nadere informatie

Obesitas op de recovery

Obesitas op de recovery Obesitas op de recovery Marlous Huijzer AIOS anesthesiologie UMC Utrecht Inzichten Toegenomen arbeid hart en longen Verhoogde kans metabool syndroom Verhoogde kans op DVT of longembolie Obesitas hypoventilatie

Nadere informatie

Maagoperaties bij ernstig overgewicht

Maagoperaties bij ernstig overgewicht CHIRURGIE Maagoperaties bij ernstig overgewicht BEHANDELING Maagoperaties bij ernstig overgewicht U hebt deze folder meegekregen omdat u erover denkt een maagoperatie te ondergaan om uw overgewicht te

Nadere informatie

Erasmus MC Biobank: PANCBANK

Erasmus MC Biobank: PANCBANK Patiënten Informatie Formulier behorend bij het onderzoek PANCBANK: pancreatic biobanking Geachte heer/mevrouw, U bezoekt het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) in verband met behandeling van een aandoening

Nadere informatie

GIANTT REGISTRATIE RICHTLIJNEN EN TIPS

GIANTT REGISTRATIE RICHTLIJNEN EN TIPS Hoofdpunten GIANTT REGISTRATIE RICHTLIJNEN EN TIPS Maart 2013 Gegevens over lab-uitslagen en lichamelijk onderzoek: Journaal: meetwaarden in journaalteksten moeten herkenbaar zijn door de notatie label,

Nadere informatie

Beste DAPA-gebruiker, Vanaf 2 januari 2018 gaat de DAPA-2018 live.

Beste DAPA-gebruiker, Vanaf 2 januari 2018 gaat de DAPA-2018 live. Beste DAPA-gebruiker, Vanaf 2 januari 2018 gaat de DAPA-2018 live. Ten opzichte van 2017 zijn er geen grote veranderingen behoudens een aanpassing in de structuur waarin er nu een dataset anamnese is voor

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk. De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk. De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak Officiële titel: De rol van endoscopische echografie

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

PROFILES infrastructuur voor (online) data verzameling. Lonneke van de Poll-Franse

PROFILES infrastructuur voor (online) data verzameling. Lonneke van de Poll-Franse PROFILES infrastructuur voor (online) data verzameling Lonneke van de Poll-Franse Eindhoven Cancer Registry (ECR) Onderdeel van de Nederlandse Kankerregistratie* Gebied van 2,4 miljoen inwoners 10 ziekenhuizen

Nadere informatie

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom Kwaliteitsnormen Blaascarcinoom Versie 6 September 2018 Achtergrond herziening 2017 De NVU heeft eind 2010 de eerste kwaliteitsnormen blaascarcinoom openbaar gemaakt en deze in 2012 en 2014 herzien. Sinds

Nadere informatie

Privacy. Opgesteld onder verantwoordelijkheid van het bestuur van het LECK

Privacy. Opgesteld onder verantwoordelijkheid van het bestuur van het LECK Privacy Opgesteld onder verantwoordelijkheid van het bestuur van het LECK Geldigheid Opgesteld op 4 mei 2018 Geldig gedurende 1 jaar tot 4 mei 2019 PRIVACY GEVOELIGE GEGEVENS INLEIDING Per 25 mei 2018

Nadere informatie

Casemanagement. Sandra Oosterlaar Stoma- en DEC verpleegkundige Casemanager Colorectaal

Casemanagement. Sandra Oosterlaar Stoma- en DEC verpleegkundige Casemanager Colorectaal Casemanagement Sandra Oosterlaar Stoma- en DEC verpleegkundige Casemanager Colorectaal Deventer Ziekenhuis 2 dagen stomapoli 2 dagen GE-verpleegkundige spreekuur 1 dag defeacatie expertise centrum Cijfers:

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Praktische informatie Patiënten Informatie Map COPD Deze map is eigendom van Patiëntensticker Uw behandelend longarts is: Inhoud PIM COPD Praktische informatie PIM COPD Informatie Polikliniek Longziekten

Nadere informatie

CoRPS Kwaliteit van leven data verzamelen endelen met de PROFILES registratie: dikkedarmkanker als voorbeeld Center of Research on Psychology in Somatic diseases Dr. Floortje Mols - Tilburg University

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Aanvraagprocedure. 2. Welke patiënten kunnen naar de gipskamer verwezen worden? 3. Behandeling op de gipskamer

Inhoudsopgave. 1. Aanvraagprocedure. 2. Welke patiënten kunnen naar de gipskamer verwezen worden? 3. Behandeling op de gipskamer 1e Lijns-gipsen Inhoudsopgave 1. Aanvraagprocedure 2. Welke patiënten kunnen naar de gipskamer verwezen worden? 3. Behandeling op de gipskamer 4. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden 5. De centrale gipskamer

Nadere informatie

DiHAG-statement voetzorg. Inleiding

DiHAG-statement voetzorg. Inleiding DiHAG-statement voetzorg Secretariaat: p/a Nederlands Huisartsen Genootschap Mercatorlaan 1200 Postbus 3231 3502 GE Utrecht Tel. 030 2823500 Fax 030 2823501 E-mail: dihag@nhg.org www.dihag.nl KvK: 41261381

Nadere informatie