Lesbrief Opa en oma gezocht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief Opa en oma gezocht"

Transcriptie

1 Lesbrief Opa en oma gezocht Sara en Ruben gaan samen op zoek naar een opa of oma voor Ruben. Zou het hun lukken er één te vinden? Een project over opa s en oma s met veel activiteiten waarin de kinderen van alles zullen ontdekken. Van hoe het vroeger was tot hoe je voor een ouder iemand kunt zorgen. Dit thema sluit aan bij de Kinderboekenmaand Geschreven bij het boek Opa en oma gezocht van Willemijn de Weerd en Marieke ten Berge.

2 Inleiding Een aantal jaren geleden gingen wij regelmatig op bezoek bij mijn opa in een woonzorgcentrum. Wat mij altijd is bijgebleven van deze bezoeken, is dat er iets gebeurde als wij daar met onze vier kleine kinderen rondliepen. Ah, wat leuk, begonnen de ouderen te roepen zodra we over de drempel stapten. Ze bewonderden onze jongste in de kinderwagen. Voor onze peuter zongen ze een lied. En ze vertelden verhalen over hun eigen gezin. Ook mijn opa genoot altijd van de aanwezigheid van onze kinderen. Als jong en oud elkaar bezoeken gebeurt er iets moois. Dit gegeven bracht ons op het idee om hier iets mee te doen voor de Kinderboekenmaand. Wat zou het mooi zijn als wij scholen aan woonzorgcentra zouden kunnen koppelen, zodat ouderen bezoek zouden krijgen van jonge kinderen. Samen met stichting Present zijn we deze ideeën verder gaan uitwerken. Stichting Present is een organisatie die veel ervaring heeft in het bij elkaar brengen van verschillende (doel)groepen. Als je besluit met je klas iets voor of met ouderen te doen, dan helpen zij je er graag bij. In het boek Opa en oma gezocht brengen de hoofdpersonen, Sara en Ruben, ook een bezoek aan een woonzorgcentrum. In deze lesbrief kunnen jullie verschillende lessen rondom dit boek vinden. Ze zijn geschreven voor de groepen 1-4. Daarnaast heb ik samen met Marieke Booy een voorstelling ontwikkeld. Met accordeon en viool hopen we scholen en woonzorgcentra te bezoeken. We gaan Oudhollandse liedjes zingen, bingo spelen, luisteren naar verhalen en er echt een feestje van maken. Hoofdpersoon Sara zal in de vorm van een handpop aanwezig zijn. Voor meer informatie of een boeking kun je mailen naar Ik wens jullie een mooie Kinderboekenmaand toe. Willemijn de Weerd

3 Les 1 Vertel nog eens Lessen Tijdens deze les wordt er een opa of oma uitgenodigd om over vroeger te vertellen. Inleiding Maak samen met de kinderen een woordweb over vroeger. Probeer op deze manier te ontdekken wat de kinderen al weten over de tijd dat opa en oma klein waren. Denk naar aanleiding van het woordweb na over vragen die gesteld kunnen worden over vroeger. Breng de vragen daarna onder in categorieën: vragen over thuis, vragen over school, vragen over spelen et cetera. Zorg dat er veel verschillende aspecten aan bod komen. Kern Een opa of oma komt in de klas over vroeger vertellen. Het liefst aan de hand van meegebrachte spullen. De kinderen krijgen gelegenheid om vragen te stellen aan de opa of oma. Afsluiting: maak een museum Bekijk de spullen van de opa en oma nog eens goed en geef ze een plek in de klas. Geef de kinderen de opdracht om de komende weken op zoek te gaan naar dingen van vroeger. Op deze manier zal er in de klas een museum ontstaan met allerlei materialen uit de tijd van opa en oma. Les 2 Zorgen voor ouderen Voorbereiding Maak een woonzorgcentrumhoek in de klas met onder andere een bed, een rollator, een rolstoel, een beker met rietjes, borden met lepels, steunkousen en een grijptang. Denk ook aan ouderwetse bloemetjesjurken, stropdassen, grijze pruiken, kleding van mensen die in een woonzorgcentrum werken (bijvoorbeeld witte jassen) et cetera. Inleiding Denk met de kinderen na over de volgende vragen: - Stel je voor dat jouw handen heel erg trillen. Hoe zou je dan kunnen eten? - Stel je voor dat je niet goed meer kunt lopen. Hoe kun je dan ergens komen? Kern Als je iets niet kunt, dan heb je hulp nodig. Als je ouder wordt, kun je vaak ook bepaalde dingen niet meer. Oudere mensen hebben daarom hulp nodig. In een woonzorgcentrum krijgen zij die hulp. Leg het materiaal uit de woonzorgcentrumhoek op tafel. Laat de kinderen vervolgens in een rollenspel uitspelen hoe je elkaar kunt helpen. Laat een van de kinderen een bejaard iemand spelen. Vertel wat er aan de hand is, bijvoorbeeld: Deze mevrouw kan niet goed lopen. Nu moet ze naar de tandarts. Welke hulp heeft ze nodig? Het kind dat het antwoord weet, mag de witte jas aantrekken en het laten zien. Andere opdrachten zouden kunnen zijn: - Deze meneer wil wat drinken, maar zijn handen trillen heel erg. Zorg dat deze meneer wat water krijgt. - Deze mevrouw is geopereerd aan haar heup. Ze moet in haar stoel blijven zitten. Hoe kan ze de zakdoek die gevallen is, weer pakken?

4 Afsluiting Laat de kinderen de komende weken in de woonzorgcentrumhoek spelen. Les 3 De leesplank Voorbereiding Ga op zoek naar een ouderwets aap-noot-miesleesplankje. Of zoek er een afbeelding van op internet. Inleiding Laat het leesplankje zien en vertel de kinderen hoe hier vroeger op school mee werd gewerkt. Kern Vertel de kinderen dat jullie zelf een leesplank gaan maken. Denk na over woorden die erop moet komen. Maak foto s van deze woorden. Andere suggesties: - Maak van alle kinderen een foto en schrijf hun namen eronder. - Voor de groepen 3 en 4: maak een leesplank met de woorden die deze week behandeld worden in de taal- en spellingmethode. Afsluiting Geef het leesplankje een plek in de klas, zodat de kinderen er deze week nog vaker mee kunnen werken. Les 4: Spelletjes van vroeger Voorbereiding Voor deze les heb je nodig: stoepkrijt, stelten en hoepels met een stok. Eventueel kun je nog andere Oudhollandse spelletjes meenemen. Inleiding Laat op het digibord een voorbeeld zien van een hinkelbaan. Vertel dat dit een heel oud spel is en leg uit hoe het hinkelspel gaat. Spelregels: - De vakjes zijn genummerd, bijvoorbeeld van 1 t/m 8. - Eerst moet er een steentje in vak 1 worden gegooid. Er mag nu in alle vakken worden gehinkeld, behalve in het vak met het steentje; daar wordt overheen gesprongen. Bij vak 8 aangekomen wordt weer terug gehinkeld naar vak 3 en 2, en over vak 1 heen gesprongen. - Als dit zonder fouten en vallen lukt, wordt geprobeerd de steen in vak 2 te gooien. Daarna wordt er weer gehinkeld, maar nu wordt over vak 2 heen gesprongen. - Als de steen niet in het juiste vak wordt gegooid, of als tijdens het hinkelen buiten het vak wordt gestapt, is de persoon af en is de volgende aan de beurt. Kern Laat de kinderen op het schoolplein zelf hinkelbanen tekenen. Ze mogen daarna het spel spelen. Afsluiting Laat de kinderen ook nog andere Oudhollandse spelletjes doen, zoals steltlopen, hoepelen et cetera.

5 Les 5 Twee emmertjes water halen Inleiding Vertel dat de mensen vroeger geen kraan hadden en daarom water bij de pomp moesten halen. Laat op het digibord een film zien over hoe een pomp werkt. Vertel daarna dat je de kinderen een lied gaat leren over meisjes die op klompen lopen en twee emmertje water halen. Kern Leer de kinderen het lied Twee emmertje water halen. Afsluiting Doe het spel dat bij dit kinderlied hoort. De kinderen staan in twee lange rijen tegenover elkaar. Twee kinderen die tegenover elkaar staan, vormen samen een paar. Regel 1-5: de twee kinderen houden kruislings elkaars handen vast en bewegen hun armen naar voren en achteren (tegelijk rechterarm naar voren en linkerarm naar achteren en vervolgens omgekeerd). Regel 6-7: de kinderen stappen achteruit en klappen met hun handen op de maat van de melodie. Het voorste paar kinderen houdt elkaars handen vast, huppelt zijwaarts tussen de rijen door en sluit achteraan aan. Regel 8-9: het paar dat dan vooraan staat volgt. Regel 10-11: het paar dat dan vooraan staat volgt. Regel 12: alle kinderen stappen weer naar elkaar toe en het spel begint opnieuw. Les 6 Koekjes bakken Voorbereiding Voor het koekjes bakken zijn de volgende ingrediënten nodig: 1 ei 150 g boter 100 g basterdsuiker wit 200 g bloem En de volgende keukenspullen: Keukenmachine Vershoudfolie Deegroller Uitsteekvormpjes (Ø 6 cm) Oven Bakpapier Inleiding Lees het boek Opa en oma gezocht voor. Kern Sara en Ruben gaan samen met oma Nel koekjes bakken voor de mensen in het woonzorgcentrum. Jullie gaan vandaag in de klas ook koekjes bakken om uit te delen aan ouderen.

6 Laat de kinderen in kleine groepjes koekjes maken op de volgende manier: splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng vervolgens alle ingrediënten in de keukenmachine tot het deeg een korrelige structuur heeft. Kneed de deegkruimels met koele handen tot een samenhangend deeg. Rol het tot een bal en verpak het in vershoudfolie. Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 175 C. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3 à 4 mm dik. Steek met behulp van uitsteekvormpjes of een glas koekjes uit het deeg. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in minuten lichtbruin en gaar. Neem ze van de bakplaat en laat ze afkoelen, bij voorkeur op een rooster. Les 8 Op bezoek in het woonzorgcentrum Voorbereiding Maak via stichting Present een afspraak met een woonzorgcentrum. Informeer naar de mogelijkheden in het woonzorgcentrum. Hier volgen enkele suggesties: De kinderen krijgen een rondleiding. De kinderen krijgen te zien welke zorg verleend wordt. En misschien kunnen ze wel helpen. De kinderen geven een concert en zingen Oudhollandse liedjes voor de ouderen. De kinderen mogen vertellen over hoe het nu op school gaat en de ouderen vertellen over hoe het vroeger was. De kinderen doen spelletjes met de ouderen, zoals ganzenbord of kwartet. De ouderen lezen de kinderen voor. De kinderen uit groep 3 en 4 lezen de ouderen voor. De kinderen delen hun eigengebakken koekjes uit.

7

8

9

10

11

12 Informatie Deze lesbrief is ontwikkeld bij het boek en de voorstelling Opa en oma gezocht. Informatie over het boek Opa en oma gezocht voorleesverhaal over grootouders. Willemijn de Weerd en Marieke ten Berge. Gebonden, 40 pag., 10,00. Verschijnt half augustus Uitgever Ark Media, Amsterdam. Het boek is verkrijgbaar in de boekwinkel maar ook in mijn webshop: Informatie over de voorstelling Opa en oma gezocht Opa en oma gezocht is een vrolijke voorstelling met verhalen, muziek en een handpop. Tijdens de voorstelling ontdekken de kinderen hoe je er voor ouderen kunt zijn. Daarnaast gaan we terug naar de tijd van opa en oma en spelen we spelletjes van toen. Ook zullen we liedjes van vroeger zingen onder begeleiding van viool en accordeon. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek Opa en oma gezocht, dat in augustus verschijnt. GESCHIKT VOOR: scholen, bibliotheken, boekhandels. GROEPSGROOTTE: max. 70 kinderen, voor grotere groepen kunt u contact met ons opnemen. LEEFTIJD: 4-8 jaar. DUUR VOORSTELLING: ongeveer 45 minuten. AANTAL SPELERS: 2. PRIJS: op aanvraag. BESCHIKBAARHEID: beschikbaar vanaf september CONTACT: boekingen@willemijndeweerd.nl. Informatie over stichting Present Stichting Present wil een beweging in de samenleving op gang brengen waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. In 130 gemeenten in Nederland koppelt de organisatie groepen vrijwilligers, zoals studenten, gezinnen, kerkgenoten en collega s, aan hulpprojecten voor mensen met weinig sociale netwerken, een slechte gezondheid en/of weinig financiële middelen. Wat is het mooi om in vrijwilligerswerk ook de unieke kracht van kinderen in te zetten. Op school leren kinderen over hun toekomstige plek in de samenleving. Present wil scholen en klassen erbij begeleiden als ze zich vrijwillig inzetten voor kwetsbare mensen in hun eigen buurt. Dit idee sluit aan bij zowel de kerndoelen van het primair onderwijs als bij de Wet maatschappelijke ondersteuning. Present is actief in het ontwikkelen van methoden om diverse doelgroepen te bereiken. Zo ontwikkelde Present al eerder een werkwijze voor de inzet van gezinnen en voor het vormgeven van maatschappelijke stages. In beide voorbeelden ontdekten ouders en leraren in een nieuwe context nieuwe talenten van kinderen. Kinderen die maatschappelijke betrokkenheid leren door haar in praktijk te brengen, en volwassenen die dáár weer van leren.

13 Zo kunnen we samen kinderen al jong kennis laten maken met actief burgerschap in hun eigen buurt. Desgewenst begeleidt Present ook de oriëntatie van de klas op de verschillende mogelijkheden die er zijn om zich in te zetten, het ontdekken van de eigen talenten en de keuze van een project in de buurt. Kijk op voor een stichting bij jullie in de buurt.

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken Recepten Pannenkoeken (4 personen) 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren Mix de bloem, het zout, de eieren en de helft van de melk in een kom tot een glad beslag. Meng de resterende

Nadere informatie

Uitvinders. max 70 kinderen per voorstelling. Beschikbaarheid: vanaf september 2015. boekingen@willemijndeweerd.nl

Uitvinders. max 70 kinderen per voorstelling. Beschikbaarheid: vanaf september 2015. boekingen@willemijndeweerd.nl Uitvinders Uitvinders is een voorstelling die gaat over ontdekken en het doen van proeven. Tijdens de voorstelling komt Willemijn erachter dat ze al haar instrumenten is vergeten. En Marieke had nou net

Nadere informatie

Kokos - Havermout koekjes

Kokos - Havermout koekjes Kokos - Havermout koekjes Benodigdheden(16 personen) 40 g suiker 60 milliliter kokosolie / 70 gram boter 50 g havermout 50 g bloem 50 g geraspte kokos 1/2 theelepel kaneel Snuf zout 1. Verwarm de oven

Nadere informatie

Kerstkoekjes bakken. Voor elke leerling een exemplaar van de Kopieerbladen Kerstkoekjes bakken 1, 2 en 3.

Kerstkoekjes bakken. Voor elke leerling een exemplaar van de Kopieerbladen Kerstkoekjes bakken 1, 2 en 3. Kerstkoekjes bakken Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel: 3 De leerlingen leren vaste tijdstippen op analoge en/of digitale klokken aflezen en leren daarmee een dagindeling

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Kerst Kerstkoekjeskrans

Kerst Kerstkoekjeskrans Kerst Kerstkoekjeskrans Jippie! Het is bijna kerst! De winkels liggen heerlijk vol met allemaal kerstige dingen, waaronder allemaal leuke kookbladen die zich deze maand richten op kerst. Een van deze bladen

Nadere informatie

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen Citroentaart Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het deeg uit en leg in de beboterde of

Nadere informatie

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken. Het PIPPO-team SEPTEMBER Speelbrief - September p1. Jeanine, mama van Aliz OOT M

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken. Het PIPPO-team SEPTEMBER Speelbrief - September p1. Jeanine, mama van Aliz OOT M BEWEGEN HELEMAAL ZELF, NET ALS EEN GR ELEN, ETEN, OOT M P S : A M E TH ENS! s SEPTEMBER 2017 Speelbrief De voormalige leerkracht Chris Ulmer ging de wereld rond in een Youtube-filmpje dat toont hoe hij

Nadere informatie

Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf

Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesdoelen De kinderen kennen de Schijf van Vijf. De kinderen weten dat gezond eten belangrijk is. De kinderen weten dat bewegen gezond is.

Nadere informatie

Lesbrief Uitvinders. Inleiding

Lesbrief Uitvinders. Inleiding Lesbrief Uitvinders Inleiding Ruben laat Sara zien dat hij een satéprikker door een ballon kan prikken zonder dat de ballon knapt! Ook kan hij een regenboog maken met een glas water. Sara vindt het erg

Nadere informatie

Logus Proefmenu December 2014

Logus Proefmenu December 2014 Logus Proefmenu December 2014 Blini s met gerookte zalm, rucola en bieslookroom - Vispakketjes met peterselie-citroenvulling & Aardappelsterren met broccoli - Appelplaatkoek met cranberry s en vanillesaus

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

KERST LESBRIEF AND A HAPPY NEW YEAR

KERST LESBRIEF AND A HAPPY NEW YEAR KERST LESBRIEF Deze week is er een speciale Kerst Lesbrief met verschillende educatieve en leuke opdrachten waaronder een invultekst, en verschillende puzzels. Veel plezier! 51 2016 AND A HAPPY NEW YEAR

Nadere informatie

ICT in de keuken? Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1

ICT in de keuken? Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 ICT in de keuken? Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? In de lessen Techniek worden heel wat opdrachten gegeven. Soms weten we er niet aan te beginnen en zoeken we inspiratie

Nadere informatie

LOGUS Proefmenu mei 2012

LOGUS Proefmenu mei 2012 LOGUS Proefmenu mei 2012 Tuinbonensoepje met ansjovis croutons Klassieke asperges met ei, gerookte zalm en krieltjes Victoriacake met aardbeien Vanille koekjes Tuinbonensoepje met ansjovis croutons Voorgerecht:

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

Recept van de maand mei Medaillekoekjes (12 stuks)

Recept van de maand mei Medaillekoekjes (12 stuks) Horst, 02-05-2015 Beste ouders en gastouders, Stopt u in 2015 met werken of wordt u werkloos? Dan hebt u nog 6 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dit was voorheen 3 maanden. Gaat u binnen deze 6 maanden

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes.

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes. HALLO! IK BEN EDDY DE EGEL. VANDAAG NEEM IK JE MEE OP ONTDEKKING IN DE SPITKEET! WIJ EGELS SCHARRELEN AL HEEL LANG TUSSEN DE MENSEN. MEESTAL ZIE JE ONS NIET MAAR WIJ ZIEN VAN ALLES! Ik laat je ontdekken

Nadere informatie

Bakrecepten. voor de feestdagen

Bakrecepten. voor de feestdagen Bakrecepten voor de feestdagen Speculaas 100 g boekweitmeel* 100 g rijstmeel** 100 g harde boter 125 g lichtbruine basterdsuiker 1 ei (50 g) 1 theelepel glutenvrije bakpoeder 1 eetlepel glutenvrije speculaaskruiden

Nadere informatie

Mijn schildpadmap. Bijlage 2. Bijlage 2. Mijn schildpadmap

Mijn schildpadmap. Bijlage 2. Bijlage 2. Mijn schildpadmap Bijlage 2 Mijn schildpadmap Bijlage 2. Mijn schildpadmap Hallo!!! Mijn naam is... Ik ben... jaar. De kleur van mijn ogen is... De kleur van mijn haar is... Ik heb... zussen en die heten... Ik heb... broers

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch blok 11 groep 4 naam:... Malmberg s-hertogenbosch blok 11 les 6 0 Kleur de antwoorden van de tafel van 2 geel en de tafel van 5 rood. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo Hotel Hallo - Thema 1 Hallo opdrachten VISITE 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

De letter j hebben we deze week aangeboden en de p en de oo zullen voor komende periode worden aangeboden.

De letter j hebben we deze week aangeboden en de p en de oo zullen voor komende periode worden aangeboden. Beste ouder(s) / verzorger(s), We gaan na het paasweekend starten met het thema Eten. Met de kinderen werken, lezen, praten, zingen en spelen we over allerlei dingen die met het onderwerp eten te maken

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos)

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) Bij deze versie hoort een digitale versie op Prezi: https://prezi.com/view/qdtwunxtktur20docoas/ Het is belangrijk om zelf alvast door

Nadere informatie

THEMA: Andere Landen. Uitwerking Ontwerpschema Dagdelen (Lesschema) Kernactiviteit 2: 9u-10u

THEMA: Andere Landen. Uitwerking Ontwerpschema Dagdelen (Lesschema) Kernactiviteit 2: 9u-10u Uitwerking Ontwerpschema Dagdelen (Lesschema) THEMA: Andere Landen Groep: 3 Aantal kinderen: 30 Hoofdleerdoel: Bekwaamheid: strategisch en betekenisvol onderwijzen, gebruikmakend van de fantasie, interesses

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Thema 7 Spel en spelen

Thema 7 Spel en spelen 118 wereldreizigers Thema 7 Spel en spelen Onderdelen 1 Start 2 Annemaria Koekoek 2 Woordweb: spel 4 Spelen toen en nu 5 Spelen in Nederland 6 Afronding Doelen Het gevoel krijgen dat het verleden er ook

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Broccoli-pie met gorgonzola

Broccoli-pie met gorgonzola Quiches & Pizza s Broccoli-pie met gorgonzola 567 kcal per portie vetten: 43 g koolhydraten: 26 g proteïnen: 20 g 6 30 min 30 min Ingrediënten 500 g bladerdeeg 2 stronken broccoli (ongeveer 700 g) 3 à

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

ZET JEZELF OP DE FOTO

ZET JEZELF OP DE FOTO ZET JEZELF OP DE FOTO Een fotografieproject Digitale media onderbouw primair onderwijs Colofon Deze lesbrief hoort bij de leskist Zet jezelf op de foto. Ontwikkeling en tekst: Vormgeving en Lay-out: i.o.v.

Nadere informatie

Driekoningen Door Kim Wagemans. Deze lessuggesties zijn geschreven voor laaggeschoolde anderstaligen, richtgraad 1.1. (vanaf module 2).

Driekoningen Door Kim Wagemans. Deze lessuggesties zijn geschreven voor laaggeschoolde anderstaligen, richtgraad 1.1. (vanaf module 2). Driekoningen Door Kim Wagemans Doelgroep Deze lessuggesties zijn geschreven voor laaggeschoolde anderstaligen, richtgraad 1.1. (vanaf module 2). Doelstellingen Een cursist kan relevante gegevens selecteren

Nadere informatie

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam.

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Je ziet het niet, toch gebeurt het Leeftijd: 9-12 Thema: avondmaal, Jezus, kerk, lichaam Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Doelen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen

In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen nog een weeshuis. Wij gaan in de zomervakantie even terug

Nadere informatie

Recepten met Oranjebloesemwater

Recepten met Oranjebloesemwater Recepten met Oranjebloesemwater Aardbeien- Sinaasappelschuimtaart 50 gram pistachenoten 4 eieren 150 gram zachte boter + boter om in te vetten 250 gram witte basterdsuiker 2 theelepels oranjebloesemwater

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs 31 oktober 2010 Zacheüs Ellen Zuijdwegt-Dronkers Van dit verhaal is een schetsbord verhaal gemaakt Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt. Dit kan heel eenvoudig

Nadere informatie

Gespreksspel. gespreksspel. Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen. Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen

Gespreksspel. gespreksspel. Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen. Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen Het grote Grote pleegzorg Pleegzorg gespreksspel Gespreksspel Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen Het grote pleegzorg gespreksspel Het Grote pleegzorg

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

De Kunstenaar. Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek. Doelgroep Groep 6-8. Leerdoelen

De Kunstenaar. Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek. Doelgroep Groep 6-8. Leerdoelen De Kunstenaar Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek Doelgroep Groep 6-8 Leerdoelen De leerlingen ontdekken via een spiegelverhaal kernmomenten uit de christelijke traditie en kunnen verwoorden

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

Het klasnieuws: week 30 Ditjes en datjes

Het klasnieuws: week 30 Ditjes en datjes Het klasnieuws: week 30 Ditjes en datjes 15, 16 en 17 juni: Mierekamp Week 30 Twee weken geleden hadden we een deadline, moederdag. We werkten op volle kracht aan onze cadeau. De portretten zijn gemaakt

Nadere informatie

ELKEZONDAG HEERLIJKTAART

ELKEZONDAG HEERLIJKTAART CAROLINE LEBAR ELKEZONDAG HEERLIJKTAART Van Halewyck INHOUD APPELKARAMELWALNOOT 4 ABRIKOOSBRAAM 6 ANANASAARDBEI 8 RODE&WITTEKERSEN 10 PERZIKVIJGBRAAM 12 APPELKARAMELSESAM 14 FRAMBOOSAALBESSPECULAAS 16

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine De Tijdmachine Mu1/2a Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine - Leerlingen begrijpen het verschil tussen hun zang-, spreek- en gedachtenstem - Leerlingen ontdekken dat je je stem op heel

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 2 Geld

Spreekopdrachten thema 2 Geld Spreekopdrachten thema 2 Geld Opdracht 1 bij 2.1 Cursist A is groenteman. Cursist B koopt iets bij hem op de markt. Cursist A begint het gesprek. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1. Goedemiddag!

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen leren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen als je daar talent voor hebt, en dit al op school uit te proberen;

Doelen: - De leerlingen leren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen als je daar talent voor hebt, en dit al op school uit te proberen; Lesbrief 3 Beroemd blijven Voorbereiding Doelen: - De leerlingen leren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen als je daar talent voor hebt, en dit al op school uit te proberen; - De leerlingen leren

Nadere informatie

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C Relaties C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C1 Bij wie hoor ik Geeft door middel van ja of nee aan of hij iemand aardig/lief vindt (leerlijn vso 4.1)

Nadere informatie

vroeger, toen opa en oma nog klein waren

vroeger, toen opa en oma nog klein waren vroeger, toen opa en oma nog klein waren In de kleuterklassen zijn we bezig geweest met het project: Vroeger, toen opa en oma nog klein waren. We hadden aan alle kinderen gevraagd of ze van thuis spulletjes

Nadere informatie

Samen appelflensjes bakken

Samen appelflensjes bakken Samen appelflensjes bakken Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen leren rekenhandelingen

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Schoolplein groep 3-4. Schoolplein

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Schoolplein groep 3-4. Schoolplein UNICEF Handleiding lessuggestie Schoolplein groep 3-4 Handleiding Schoolplein Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Artikel

Nadere informatie

Luister naar het lied en lees mee met de tekst. Kies telkens het juiste woord.

Luister naar het lied en lees mee met de tekst. Kies telkens het juiste woord. 7 Doe Maar Pa werkblad 1-1 Luister naar het lied en lees mee met de tekst. Kies telkens het juiste woord. Pa Doe Maar Zoals je daar nu zit, je haren (1) bijna/weldra wit De rimpels op je handen Zo (2)

Nadere informatie

Wijchense Molen. Lesbrief

Wijchense Molen. Lesbrief Wijchense Molen Lesbrief Lesbrief de Wijchense Molen Inleiding In het kader van het bezoek aan Wijchense Molen is deze lessenserie ontwikkeld. Tijdens het project maken de leerlingen kennis met de molen

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT opdrachten Nog meer Hotel Hallo - Thema 6 Wat een feest! SPROET DE BRUID 1 Knip de strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken

Nadere informatie

Les 1.3 Lichamelijke beperking

Les 1.3 Lichamelijke beperking Les 1.3 Lichamelijke beperking Prentenboek Duur - 35 minuten Kringgesprek Coöperatieve werkvorm Lesdoelen - De leerlingen leren wat een lichamelijke beperking is. - De leerlingen werken samen aan een gemeenschappelijk

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 Bij Samsam nr. 2 2018 Aan tafel Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

DE GOEIEN INDRUK. Maandelijks tijdschrift Scouts & Gidsen Linden Sint-Kwinten

DE GOEIEN INDRUK. Maandelijks tijdschrift Scouts & Gidsen Linden Sint-Kwinten DE GOEIEN INDRUK Maandelijks tijdschrift Scouts & Gidsen Linden Sint-Kwinten Kijk in januari altijd goed het maandboekje na, want deze zullen afwijken van de normale zondag vergadering door examens! Elke

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Bodyclap. Make the Music with your body

Bodyclap. Make the Music with your body Bodyclap Make the Music with your body 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Bodyclap Inleiding In deze leuke en stoere workshop

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

Galactosemie - recepten

Galactosemie - recepten Galactosemie - recepten Ideeën en tips voor tussendoortjes en desserts 1 INHOUDSTAFEL 1. Zandkoekjes... 3 2. Pannenkoeken... 4 3. Griesmeelpudding... 5 4. Kruidenkoekjes... 6 5. Cake... 7 6. Droge wafeltjes...

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

SCHOOL VAN VROEGER LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 5 EN 6 EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN SINGELSTRAAT 13, 4461 HZ GOES

SCHOOL VAN VROEGER LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 5 EN 6 EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN SINGELSTRAAT 13, 4461 HZ GOES SCHOOL VAN VROEGER LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 5 EN 6 EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN SINGELSTRAAT 13, 4461 HZ GOES INHOUDSOPGAVE DEEL I VOOR DE LEERKRACHT: DOCENTENHANDLEIDING I Achtergrondinformatie

Nadere informatie

Wat leuk dat je ons hebt gevonden

Wat leuk dat je ons hebt gevonden Wat leuk dat je ons hebt gevonden In dit informatieboekje vertellen we je alles wat je moet weten over De Musical4daagse. Bij De Musical4daagse gaan we zeker voor een te gek eindresultaat: de voorstelling,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Red Bull de taart met vleugels

Red Bull de taart met vleugels Op het werk hebben we een collega welke verslaafd is aan Red Bull. Het is zelfs zo erg dat hij ons erop attendeerde dat er verschillende smaken Red Bull zijn. Je zou denken een normaal blikje Red Bull

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014 Nieuwsbrief 6 Schooljaar 2014-2015 november 2014 Hoofdweg 2034 2158MC Buitenkaag 0252 544308 directeur@st-willibrordusschool.nl www.st-willibrordusschool.nl In dit nummer Pepernoten bakken Sinterklaasfeest

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al twee weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten er

Nadere informatie

Turbo karamels Turbo karamels voor paarden Ingrediënten: Bereiding:

Turbo karamels Turbo karamels voor paarden Ingrediënten: Bereiding: Turbo karamels Turbo karamels voor paarden 250 g suiker 50g MediBronchiaal 10-15 druppels TurboBronchiaal als nodig Fit BARF fruit Karameliseer de suiker in een steelpan. Ondertussen, de cdvet TurboBronchiaal

Nadere informatie

Les over tussendoortjes

Les over tussendoortjes Les over tussendoortjes Groep 7 en 8 Leerdoel Na de les weten de kinderen: - wat gezonde tussendoortjes zijn. - waarom we beter gezonde tussendoortjes kunnen eten dan de gangbare. - waarvoor tussendoortjes

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties

Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties 1. Overal zijn data! Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties Leerstofonderdeel Doel van de les

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

Lesbrief bij De vader van

Lesbrief bij De vader van Lesbrief bij De vader van Thema s: familie, beroepen Leeftijd: vanaf circa 4 jaar Lesbrief bij De vader van Kikker, geïllustreerd door Max Velthuijs en geschreven door Rindert Kromhout. Elk kind heeft

Nadere informatie

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven.

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Een les Wordpress Studenten: Mentor: Stageschool: Groep: Datum: Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Beginsituatie: In deze les word

Nadere informatie