Brochure Leren en Werken

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brochure Leren en Werken"

Transcriptie

1 Brochure Leren en Werken Pastoor Dergentlaan AARSCHOT Tel Fax

2 DE WEG NAAR EEN OPLEIDING EN EEN JOB!!! DOOR 2 DAGEN TE LEREN EN 3 DAGEN TE WERKEN

3 Welkom Je denkt erover om DE stap te zetten, je wilt gaan werken. Maar helaas, je bent nog geen 18. Je wilt toch het gewone schoolleven verlaten en je wilt je toekomst op een andere manier voorbereiden. Dan hebben wij een oplossing voor jou: Deeltijds leren en werken. Leren en werken tegelijkertijd, het kan in het Damiaaninstituut. Mireille Vanderbruggen Coördinator CLW

4 Inschrijvingen/Info Inschrijvingen Schooljaar Tijdens de schooluren uur uur NIET op zaterdag Vakantie Vanaf 17 augustus 2015 Info Coördinator: Mireille Vanderbruggen Trajectbegeleiders: Margit Beunen Ludo Sannen Marjan Aerts Administratie: Veronique Janssens Lida Craeninckx Tel Gsm Gsm Gsm Tel Fax

5 Toelatingsvoorwaarden ALGEMEEN: 16 jaar zijn; 15 jaar zijn en het 1 ste en 2 de jaar van het secundair onderwijs gevolgd hebben; +18 jaar: in een opleiding verschillend van de studierichting waarvoor je al een kwalificatie behaalde. Wie 18 is, moet ook een tewerkstelling hebben. 2 de graad: niet in het bezit zijn van een A- of B- attest van een tweede leerjaar van de 2 de graad van het voltijds onderwijs; niet in het bezit zijn van het getuigschrift 2 de graad. 3 de graad: als je één van de bovenvermelde attesten wel hebt.

6 Leren Deeltijds onderwijs bestaat uit 2 dagen les en 3 dagen werken of leren werken, zodat iedereen aan een voltijdse invulling van de week komt. Het gedeelte leren bestaat uit 1 dag algemene vorming van 7 lesuren en 1 dag beroepsopleiding van 8 lesuren. De beroepsgerichte vorming wordt modulair georganiseerd. Je opleiding wordt opgedeeld in een aantal blokken (modules). Als je van elke module de basisvaardigheden hebt verworven, krijg je hiervoor een deelcertificaat. Een leerling die alle deelcertificaten voor een opleiding heeft behaald krijgt een certificaat voor die opleiding. De bedoeling van dit systeem is dat iedere jongere met een bepaalde beroepskwalificatie kan uitstromen ook al is dit maar met een aantal deelcertificaten. We hebben de getuigschriften en certificaten die je in het deeltijds kan behalen, hierna opgesomd.

7 Getuigschrift v/d 2 de graad v/h secundair onderwijs Voorwaarden: twee schooljaren op het niveau van 2 de graad zitten; voor de vakken algemene vorming geslaagd zijn; regelmatig aanwezig geweest zijn; een certificaat behaald hebben. Getuigschrift v/h 2 de jaar v/d 3 de graad secundair onderwijs Voorwaarden: twee schooljaren op het niveau van 3 de graad zitten; voor de vakken algemene vorming geslaagd zijn; regelmatig aanwezig geweest zijn; een certificaat behaald hebben. Diploma v/h secundair onderwijs Voorwaarden: drie schooljaren op het niveau van 3 de graad zitten; voor de vakken algemene vorming geslaagd zijn; regelmatig aanwezig geweest zijn; een certificaat behaald hebben.

8 Certificaat/deelcertificaat Harde sector Richting Auto : Bandenmonteur Onderhoudsmecanicien p.l.b. Carrosserie-hersteller Voorbewerker carrosserie Demonteur/ monteur carrosserie Plaatwerker carrosserie Spuiter carrosserie Richting Hout : Machinale houtbewerker Interieurbouwer Dakdekker Richting Bouw : Metselaar Voeger Tegelzetter Richting Metaal : Hoeknaadlasser Lasser TIG Monteur sanitaire installaties Zachte sector Richting Verkoop- Administratie : Winkelbediende Aanvuller Kassier Verkoper Administratief medewerker Richting Voeding- Horeca : Keukenmedewerker Hulpkok Hulpkelner Richting Zorg Thuishelper

9 Attest van verworven competenties Dit attest krijg je als: je enkele stappen van de beroepsopleiding met vrucht doorliep; je geen deelcertificaat behaalde. Getuigschrift bedrijfsbeheer Je kan het getuigschrift BBH behalen als je je inschrijft in het CVO Hageland, Schaluin 28 te Aarschot tel We hebben met het CVO Hageland een samenwerkingsovereenkomst, zij begeleiden je tot een getuigschrift BBH indien je geslaagd en altijd aanwezig bent. Let op, je moet +18 zijn of je 3de graad hebben behaald. VCA-attest In het CLW krijg je de kans om mee te doen aan het nationaal examen basisveiligheid. Wanneer je slaagt, krijg je het VCA-attest, dit heb je nodig op de werkvloer. Het bewijst dat je weet hoe je veilig moet werken. Andere attesten Rijbewijs op school NFTE-certificaat: jongeren stimuleren tot ondernemen VCL en INOM: certificaten lassen met de klas.

10 Richting Auto Bandenmonteur

11 Als bandenmonteur monteer en demonteer je wielen, banden en velgen. Je zorgt ervoor dat de banden weer in topconditie zijn, helemaal klaar voor de weg. Je trekt je zelfstandig uit de slag maar bent evenzeer een teamplayer. Waarschijnlijk werk je in een bandencentrale of een garage. Je maakt graag je handen vuil en je bent niet bang van zwaar werk.

12 Onderhoudsmecanicien

13 Als onderhoudsmecanicien sta je in voor de goede werking van het mechanisch gedeelte van werktuigen, installaties en traditioneel of geautomatiseerd productiemateriaal en om defecten te voorkomen of te herstellen. Je treedt op volgens de aanwijzingen van je baas, volgens de informatie die de gebruiker je verstrekt en volgens de technische dossiers van de machines.

14 Carrosserie hersteller

15 Als carrosserie-hersteller demonteer en monteer je onderdelen, herstel je carrosserieschade, vervang je beschadigde carrosserieonderdelen en gebruikt hierbij de nodige apparatuur. De carrosserie-hersteller plamuurt, schuurt en reinigt de ondergrond en brengt de grondlaag aan zodat het voertuig(onderdeel) spuitklaar is. Je zal volgens constructeurs-, veiligheids- en milieuvoorschriften moeten werken.

16 Richting Hout Machinale houtbewerker

17 Als houtbewerker moet je oog hebben voor de prachtige kleuren en tekeningen van iedere houtsoort. Bovendien moet je handig zijn in het gebruik van de gereedschappen en in het nauwkeurig instellen van de machines. In de goed uitgeruste werkplaats maak je op een moderne manier allerlei werkstukken

18 Interieurbouwer

19 Je maakt en plaatst interieurmeubilair, zoals keukens, badkamers, burelen, winkel- en horeca-inrichtingen, binneninrichtingen. Vaak doe je de totale verbouwing of aankleding van een interieur. Je gebruikt ook vaak moderne materialen zoals platen in kunststof die op een speciale manier moeten bewerkt worden. Meestal worden de meubels en de andere onderdelen van het interieur (de binnenkant van een winkel of van een huis) in de werkplaats gemaakt. Daarna gaan ze naar de juiste plaats en zorgt de interieurbouwer voor de perfecte plaatsing.

20 Dakdekker

21 De dakdekker staat in voor het uitvoeren, onderhouden en herstellen van dakbedekkingen en andere bekledingen van gevels, gebouwen met leien, pannen, kunststofmateriaal, bitumenvilt of metalen platen. Vooraleer hij met pannen, leien of andere materialen het dak dichtlegt, moet hij eerst een reeks ondersteuningen aanbrengen, voorzien van lichtkoepels, de afvoer van regenwater, zinken en andere afdichtingen, aanbrengen van isolatiematerialen, beschermfolies, bliksemafleiders, Dat alles betekent dat hij een veelzijdig vakman moet zijn die met verschillende materialen zoals hout, koper, zink, lood, kunststof, glas en beschermingsproducten moet kunnen omgaan.

22 Richting Bouw Metselaar

23 De bouwsector kampt reeds jaren met een tekort aan gemotiveerde en geschoolde werknemers. Wanneer je graag met je handen werkt en in de buitenlucht vertoeft, dan is de richting Bouw misschien wel iets voor jou!

24 Voeger

25 Als voeger kan je aan de slag bij een aannemer van steenachtige gevelwerken of voegbedrijf. De werkzaamheden vinden meestal buiten plaats, waardoor je rekening moet houden met de weersomstandigheden. Je moet vaak bukken en tillen, waardoor het werk ook fysiek zwaar kan zijn.

26 Tegelzetter

27 In de richting tegelzetten leer je de basistechnieken van het tegelzetten; de ondergrond evalueren, oppervlakken schoonmaken en voorbehandelen, tegels plaatsen,...

28 Richting Metaal Hoeknaadlasser

29 De hedendaagse industrie heeft een nijpend tekort aan geschoolde arbeidskrachten met een gespecialiseerde opleiding. Is werken met metaal je ding, dan moet je zeker één van deze opleidingen overwegen.

30 Lasser TIG

31 De Tig-lasser is in staat elke lasopdracht met betrekking tot het proces TIG tot een goed einde te brengen. In de opleiding worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd die leiden tot een specialist in lassen. Je kan in het productieproces ingeschakeld worden voor opdrachten waar een hoge graad van kwaliteit vereist wordt of waar het laswerk onder zeer moeilijke omstandigheden moet uitgevoerd worden. Je leert opdrachten waarvoor een hoog uitvoeringsniveau vereist is of laswerk onder zeer moeilijke omstandigheden uitvoeren. Je leert het lassen van hoekverbindingen met de as horizontaal, verticaal of onder een hoek van 45. Deze opleiding richt zich meer naar het lassen van dunne materialen en buizen. Je leert staal (FE), inox (RVS) en aluminium lassen.

32 Monteur sanitaire installaties

33 Deze opleiding is voor jongeren die kennis willen maken met de wereld van het sanitair. Je leert hoe je sanitaire toestellen aansluit en buizensystemen zullen na deze opleiding geen geheimen meer hebben voor jou. We leren je hoe je een woning van een sanitaire installatie voorziet. Wanneer je een certificaat behaalt voor deze opleiding kan je aan de slag als monteur sanitaire installaties in een bedrijf.

34 Richting Handel-administratie Winkelbediende

35 Een winkelbediende begeleidt en adviseert de klant op een vriendelijke manier en nodigt uit tot kopen. Je staat in voor een correcte afhandeling van de verkooptransactie en voor het verzorgen, aanvullen en presenteren van artikelen.

36 Administratief medewerker

37 Teksten en bestandsgegevens verwerken, post behandelen en archiveren, faxen versturen, kopiëren: allerlei uitvoerende administratieve taken horen thuis bij de administratief medewerker. Je verzendt de correspondentie, neemt telefoongesprekken aan en geeft deze door. Maar je zal ook bezoekers ontvangen, documentatiemateriaal verzenden en vergaderingen voorbereiden.

38 Richting Voeding-Horeca Keukenmedewerker

39 Als keukenmedewerker voer je volgens instructies van de verantwoordelijke voorbereidende werkzaamheden uit. Je verwerkt ingrediënten tot basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van de basis kooktechnieken.

40 Hulpkok

41 Als hulpkok voer je voorbereidende werkzaamheden uit in functie van warme en koude keukenbereidingen. Je bestelt en ontvangt voedingsmiddelen binnen de keuken. Je organiseert, volgt keukenprocessen op en geeft instructies aan de keukenmedewerker.

42 Hulpkelner

43 De hulpkelner voert de voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) voor de zaal en de bar uit. Hij helpt bij het onthaal en de bediening van de klanten. Hij ruimt de tafels af na de dienst en verzorgt de mise-en-place voor de volgende dienst. De opleiding hulpkelner is een eenjarige opleiding en richt zich vooral op jongeren die in de horeca willen werken, specifiek in het zaalgebeuren. Ze is geschikt voor jongeren die graag ten dienste staan van klanten, vlot in de omgang en bediening, correct zijn en de liefde voor voeding in het hart dragen. Je kan met geld omgaan. Je ziet werk en weet je te organiseren in de zaal. Je werkt met een glimlach!

44 Thuishelper

45 De thuishelper staat in voor de schoonmaak, het onderhoud en het op orde zetten van particuliere woonruimtes. Soms staat hij in voor het groot onderhoud of het seizoensonderhoud. De thuishelper doet boodschappen, verricht eenvoudig verstelwerk en bereidt eenvoudige maaltijden. De thuishelper werkt al dan niet in aanwezigheid van de klant of de zorgvrager. Dit betekent dat de gewoontes van het gezin bij het werk worden gerespecteerd, evenals hygiënische en veiligheidsnormen. De opleiding is bedoeld voor +18jarige jongeren die een opleiding in de verzorgingssector willen. Veel tewerkstellingsmogelijkheden op de arbeidsmarkt: dienstencheques verzorgingsinstellingen Eenjarige opleiding, die +18jarigen een oplossing biedt om eventueel nog een diploma secundair onderwijs te behalen.

46 Project Algemene Vakken (PAV) Tijdens de algemene vorming wordt er gewerkt rond verschillende thema s die aansluiten bij de leefwereld van de jongeren. Deze thema s, zoals muziek, schoolverlaterwerking, milieu, relaties en seksualiteit, bank en budget,, worden uitgediept zodat de jongeren hun taalvaardigheid, rekenvaardigheid en algemene ontwikkeling kunnen uitbreiden. Een flinke brok actualiteit wordt echt niet geschuwd. Het is immers belangrijk te weten wat er in de wereld gebeurt en dat je een eigen opinie over een aantal zaken leert te ontwikkelen. Ook aan specifieke reken en taalproblemen wordt de nodige aandacht besteed. Iedereen verschilt immers van elkaar en wat voor de ene gesneden koek is, betekent voor een andere soms een echt karwei (en omgekeerd). Om van de deskundigheid van bepaalde mensen te kunnen genieten, nodigen wij regelmatig een spreker uit of brengen wij een bezoek aan verschillende instellingen of bedrijven. Omdat we een goede groepssfeer belangrijk vinden, laten we geregeld sport en ontspanning aan bod komen. Kortom, tijdens de algemene vorming proberen we aan de jongeren de kans te bieden om, op verschillende manieren, hun licht op te steken.

47 VOLTIJDS AAN DE SLAG Tijdens de 3 dagen dat je geen les hebt, ben je verplicht om een zinvolle invulling van je tijd te hebben. Met het stuk leren erbij moet je aan minimum 28 uren per week komen. Dat kan via: een tewerkstelling; een brugproject; een voortraject; een persoonlijk ontwikkelingstraject. We leggen ze hierna één voor één uit. Als jongere in het deeltijds onderwijs heb je een ander statuut dan wanneer je in het voltijds onderwijs les volgt, ook dat komt hierna aan bod.

48 Tewerkstelling Een jongere kan op verschillende wijzen tewerkgesteld zijn: met een leerovereenkomst (WLC, ILW, JLW); met een deeltijds arbeidscontract (DAC); met een opleidingsovereenkomst in een brugproject; als thuishelper; met een IBO-overeenkomst; met een beroepsinlevingsovereenkomst (BIO); vrijwilligerswerk. Elk van deze contracten houdt een verschillend statuut en verschillende financiële aanmoedigingen in. De trajectbegeleider helpt je door de bomen het bos te zien. Wat is de leerovereenkomst? De leerovereenkomst is een deeltijdse opleiding op de werkvloer bij een werkgever, gecombineerd met een deeltijdse opleiding in een centrum. Het is een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Deze jongeren ontvangen een maandelijkse leervergoeding die schommelt volgens leeftijd, van 480,60 voor een 15-jarige, 525,70 voor een 16-jarige, 570,70 voor een 17-jarige, 615,80 voor een 18-jarige tot 705,90 voor een 20-jarige. Sommigen ontvangen een verlaagde vergoeding: zij ontvangen voor een korte periode twee derde van de bedragen hierboven. RSZ-bijdragen zijn enkel verschuldigd voor jaarlijkse vakantie (niet voor leerling-bedienden) en in bepaalde gevallen voor arbeidsongevallen en beroepsziekten.

49 Wat is een deeltijds arbeidscontract? Deze arbeid geeft recht op een minimum loon afhankelijk van de sector of de leeftijd. Voor de lonen zijn ook aanzienlijke verminderingen inzake sociale zekerheidsbijdragen voorzien. Thuishelper Een jongere mag naast zijn schooldagen in het CLW, thuis meehelpen in het bedrijf en er is dan geen sprake van een arbeidscontract. Dit mag enkel in een éénmanszaak (dus geen nv, bvba, vzw, pvba) en indien er een familiale band met de zaakvoerder is (vader, moeder, broer, zuster, oom of tante), bv. een zoon die zijn vader helpt op het ouderlijk landbouwbedrijf. IBO Dit is een overeenkomst tussen de werkgever, VDAB en de werknemer. De werkgever geeft een opleiding gedurende één, drie of zes maanden tot één jaar. Daarna is de werkgever verplicht de werknemer in dienst te nemen met een contract van onbepaalde duur. De opleiding is minimum halftijds. De werknemer ontvangt een normale verloning en de verplaatsingskosten worden vergoed. De werkgever verzekert tegen arbeidsongevallen. Beroepsinlevingsovereenkomst Dit is een overeenkomst waarbij een leerling in het kader van zijn opleiding bepaalde kennis of vaardigheden verwerft bij de overheid als werkgever door het uitvoeren van arbeidsprestaties. Vrijwilligerswerk Wie 18 jaar is en deeltijds wil leren en werken is verplicht om een tewerkstelling te hebben. Voor wie daar niet in slaagt is er de mogelijkheid om vrijwillig aan de slag te gaan bij een VZW, vereniging of openbaar bestuur. Op die manier laat de jongere zijn/ haar bereidheid zien om te willen werken en kan hij/zij de opleiding vervolmaken.

50 Brugproject Een brugproject is voor jongeren die er niet in slagen een gepaste tewerkstelling te vinden. Door een individuele begeleiding in een onderneming kunnen jongeren voldoende arbeidsattitudes en vaardigheden ontwikkelen. Een brugproject omvat een sterk begeleide leerwerkperiode om jongeren voor te bereiden op een inschakeling in het gewone arbeidscircuit. De werkgever, hier promotor genoemd, is een organisatie met rechtspersoonlijkheid die structureel, organisatorisch en functioneel volledig onafhankelijk werkt van het CLW. Meestal zijn het OCMW s, vzw s en dergelijke. De jongeren in brugprojecten ontvangen een vergoeding van ongeveer 280,00 per maand. Je kan maximaal 9 maanden in een brugproject blijven. Plaatsen waar je kan tewerkgesteld worden: SPIT Alma universiteitsrestaurants Stad Leuven groendienst Wonen en werken IGO Leuven OCMW Aarschot St. Rochus RVT Dijlehof De Vlaspit Herstelwerkplaats kringwinkel Tienen Leren Ondernemen Velo Aarschot Velo Leuven...

51 Voortraject Een voortraject is bedoeld voor jongeren die niet de nodige vaardigheden bezitten om aan een tewerkstelling te beginnen of om deze vol te houden. Het is de bedoeling dat je tijdens dit project je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt. Door allerlei activiteiten werk je aan sociale vaardigheden en arbeidsattitudes. Je leert werken! Het is niet de bedoeling dat je een volledig schooljaar doorbrengt in het voortraject. Wij schatten een voortraject op maximum 3 maanden per leerling. Je wordt om 8.30 uur op de school verwacht en om uur eindigt de dag. Je bent 2 dagen op school om les te volgen en 2 dagen om in het voortraject vaardigheden te leren. Op woensdag ben je vrij. Het is een opstapje naar een brugproject of een gewone tewerkstelling. Om het voortraject te organiseren werken wij samen met vzw Profo. Vzw Profo Profo is een centrum voor deeltijdse vorming dat voortrajecten, brugprojecten, leerlinggebonden activiteiten en persoonlijke ontwikkelingstrajecten aanbiedt aan jongeren uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs.

52 Het persoonlijk ontwikkelingstraject In een persoonlijk ontwikkelingstraject stippelen we samen met de jongere een traject op maat uit. Elke jongere krijgt een programma waarin hij of zij kan werken aan de leerpunten die samen bepaald zijn. De jongere dient te voldoen aan het voltijds engagement en krijgt dus een volledig programma van 28 uur op maat aangeboden. Hij/Zij blijft dan ook in orde met de leerplicht. Op woensdag en vrijdagnamiddag is de jongere vrij. Elke week evalueren en bekijken we welke stappen we nog moeten zetten. We proberen kort op de bal te spelen om de jongere zo snel mogelijk weer te laten instromen in de school. Mogelijke activiteiten zijn: atelierwerking: boortechnieken, decoratietechnieken, kookatelier; Sport; rots & water: weerbaarheidstraining; zelfverdediging; vrijwilligerswerk, Je bent ingeschreven in het CLW, maar eigenlijk doorloop je het traject in ARKTOS.

53 Samenwerkende organisaties De VDAB Als je je inschrijft in een CLW word je ook automatisch ingeschreven in de VDAB. Dit wordt geregeld in de school, je moet hiervoor bij de inschrijving papieren ondertekenen. Deze dienst werkt samen met het CLW om je sneller aan een job te helpen. Er wordt een trajectbegeleider aangesteld die je opvolgt tijdens je schoolperiode en als je de school verlaat. Hij zorgt ervoor dat je kansen op de arbeidsmarkt maximaal blijven. De VDAB heeft een cliëntvolgsysteem waarin je naam terechtkomt en op die manier kunnen de trajectbegeleiders je stappen naar werk volgen. Het CLB De CLB-begeleidsters vangen jongeren met problemen op en zoeken samen met hen naar een oplossing. Ze hebben de tijd om individueel dieper op de problemen in te gaan, op huisbezoek te gaan, allerlei contacten te nemen, Sofie en Inge zijn meestal bereikbaar tijdens de schooluren. Je kan ze ook telefonisch contacteren op het CLB-centrum, Bekaflaan 63, 3200 Aarschot, tel Vzw Arktos Arktos is onze partner voor het persoonlijke ontwikkelingstraject en de vorming op school. Wil je meer informatie over deze organisatie dan kan je terecht op hun website

54 Vaak gestelde vragen over je statuut Wat met de studietoelage? Iedereen in het deeltijds onderwijs kan een studietoelage krijgen van de overheid, of je nu een tewerkstelling hebt of niet. Hoeveel hangt af van je loon, kinderen ten laste, Op het nummer 1700 kan je meer uitleg krijgen. Heb je graag hulp bij het invullen ervan, kan je terecht op de school. Je kan de studietoelage verliezen als je zoon of dochter meer dan 30 halve dagen afwezig is op school, tijdens het voortraject, brugproject of op de werkplaats. Hoe zit het met de kinderbijslag? Zolang je leerplichtig bent (einde schooljaar van het jaar waarin je 18 wordt) blijft het recht op kinderbijslag steeds doorlopen (tot 31 aug.), wat je ook verdient. Als je na de leerplicht verder deeltijds onderwijs volgt en je niet meer dan 520,08 (bruto) verdient per maand, blijft het recht op kinderbijslag eveneens bestaan. Als je thuis meehelpt in het bedrijf blijft het recht op kinderbijslag eveneens bestaan zolang je regelmatige leerling bent in het deeltijds onderwijs. Moet ik een eigen ziekenboekje hebben? Geen werk GEEN eigen ziekteverzekering (die van je ouders) Brugproject GEEN eigen ziekteverzekering (die van je ouders) Industriële leerovereenkomst WEL een eigen ziekteverzekering Deeltijds arbeidscontract WEL een eigen ziekteverzekering

55 Wat is een startbonus? Het is een extraatje dat je van de overheid krijgt omdat je een tewerkstelling hebt. Hoeveel? 500 op het einde van het eerste en het tweede opleidingsjaar. 750 op het einde van het derde jaar opleiding. Wat moet je doen om deze te krijgen? geen 18 jaar zijn; een opleidings een arbeidsovereenkomst of beroepsinlevingsovereenkomst hebben (bij IBO-contract krijg je geen startbonus); een brugproject hebben; slagen in het opleidingsjaar. Heb ik nog vakantie? Wanneer je werkt: Ons sociaal zekerheidssysteem geeft je recht op vakantiedagen + extra loon (= vakantiegeld). Het aantal dagen dat je recht hebt op vakantie wordt bepaald op basis van de gepresteerde arbeidsdagen tijdens het vorige jaar. Bijvoorbeeld: Je begint te werken op 1 september Je kan pas vakantiedagen krijgen in Het aantal dagen vakantie dat je krijgt wordt berekend op basis van het aantal dagen dat je in 2014 hebt gewerkt. In dit voorbeeld zijn dat ca. 40 werkdagen (september, oktober, november, december). Dit komt overeen met 3 vakantiedagen. In 2015 heb je recht op meer vakantiedagen vermits je het voorgaande jaar hebt gewerkt (deeltijds), nl. 138 dagen. Dit komt overeen met 10 vakantiedagen.

56 Wanneer je een brugproject hebt: Tijdens de maanden juli en augustus gaat het brugproject niet door. Je bent vrij maar je hebt ook geen loon. Tijdens de korte verlofperiodes tijdens het schooljaar moet je gaan werken. Wanneer je een voortraject hebt: Het voortraject is gelijklopend met de school: wanneer er schoolvakanties zijn, is er ook geen voortraject. Mag ik een vakantiejob doen? Als je een deeltijdse overeenkomst hebt of een ILW kan je in de vakantieperiodes die in de duur van het contract vallen GEEN vakantiejob doen, niet in hetzelfde bedrijf en ook niet in een ander bedrijf. Als je een voortraject hebt, mag je WEL een vakantiejob uitoefenen. Blijf ik ten laste van mijn ouders? Woon je nog thuis en bedraagt je netto belastbaar inkomen of meer, dan ben je fiscaal niet meer ten laste van je ouders. Voor een alleenstaande ouder wordt het bedrag opgetrokken tot Voor de meest recente bedragen contacteer je best de belastingen. Moet ik belastingen betalen? Je zal zelf een belastingaangifte moeten indienen. Dat wil echter niet zeggen dat je belastingen zal moeten betalen. Het belastingvrij minimum bedraagt

57

58 Notities

59 Notities

60

Brochure 2012-2013. Pastoor Dergentlaan 220 3200 AARSCHOT Tel. 016 56 3733 Fax 016 52 58 77. clw@damiaaninstituut.be www.damiaaninstituut.

Brochure 2012-2013. Pastoor Dergentlaan 220 3200 AARSCHOT Tel. 016 56 3733 Fax 016 52 58 77. clw@damiaaninstituut.be www.damiaaninstituut. Brochure 2012-2013 Pastoor Dergentlaan 220 3200 AARSCHOT Tel. 016 56 3733 Fax 016 52 58 77 clw@damiaaninstituut.be www.damiaaninstituut.be DE WEG NAAR EEN OPLEIDING EN EEN JOB!!! DOOR 2 DAGEN TE LEREN

Nadere informatie

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs)

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Geachte ouders, Beste jongere, Aan alle andere geïnteresseerden, Deze informatiebrochure heeft als bedoeling een kort inzicht

Nadere informatie

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK Halmstraat 6 A - 3600 Genk Tel: 089 38 58 12-089 84 30 58 Fax: 089 38 58 12 E-mail: dbso.tisl.genk@skynet. Verbonden aan : INFO-BRUCHURE Technisch

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leren & werken Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles over leertijd www.leertijd.be

Nadere informatie

DIA SJCA SJIB SMA. scholengemeenschap aarschot-betekom choose learn create enjoy

DIA SJCA SJIB SMA. scholengemeenschap aarschot-betekom choose learn create enjoy DIA SJCA SJIB SMA scholengemeenschap aarschot-betekom choose learn create enjoy 2 Welkom...3 Sint-Jozefsinstituut...4 Instituut Sancta Maria...5 Sint-Jozefscollege...6 Damiaaninstituut...7 Studieaanbod

Nadere informatie

Centrum school. Meewerkende scholen. Technicum Centrum leren en werken Gildestraat 22 3800 Sint-Truiden 011/69.71.02. VIIOTongeren

Centrum school. Meewerkende scholen. Technicum Centrum leren en werken Gildestraat 22 3800 Sint-Truiden 011/69.71.02. VIIOTongeren Centrum school Technicum Centrum leren en werken Gildestraat 22 3800 Sint-Truiden 011/69.71.02 Meewerkende scholen VIIOTongeren Scholengroep O.L.V. Sint-Truiden Deeltijds onderwijs Centrum leren En werken

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leertijd en deeltijds leren & werken Leren Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leertijd en deeltijds leren & werken Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles over leertijd

Nadere informatie

Hoe ziet je schooljaar eruit?

Hoe ziet je schooljaar eruit? Wat is het? Hoe ziet je schooljaar eruit? Soorten overeenkomsten Bij duaal leren leer je vaardigheden in je school, Centrum voor Deeltijds Onderwijs of in je Syntra-lesplaats en op de werkvloer. Wil je

Nadere informatie

Infobundel : Het Deeltijds onderwijs in vraag en antwoord

Infobundel : Het Deeltijds onderwijs in vraag en antwoord Infobundel : Het Deeltijds onderwijs in vraag en antwoord A. Wat is DBSO? De afkorting DBSO staat voor Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs. In het deeltijds onderwijs volgen jongeren tussen de 15 en 25

Nadere informatie

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Campus Provil Duinenstraat 1 3920 Lommel DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS Welkom in het deeltijds

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Dakdekker metalen dak BO BW 027 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 1 Deel

Nadere informatie

Schilderwerk. Pistoolschilderwerk

Schilderwerk. Pistoolschilderwerk Opleiding: SCHILDER Een schilder is iemand die het houtwerk of andere materialen van een gebouw van een verflaag voorziet. Je mag geen hoogtevrees hebben, want soms werk je op een ladder en/of steiger.

Nadere informatie

uitgave december 2007

uitgave december 2007 ... als je centen wilt uitgave december 2007 ... als je centen wilt Muziek op je kamer, met je vrienden naar de bioscoop, een cadeautje voor je lief,. Het kost allemaal centen. Je zakgeld aan de kant zetten

Nadere informatie

Welkom. Het DBSO-team. K.A. Redingenhof Redingenstraat 90 3000 Leuven Tel. 016 31 97 19 Fax 016 31 98 73 cdbso@karedingenhof.be www.karedingenhof.

Welkom. Het DBSO-team. K.A. Redingenhof Redingenstraat 90 3000 Leuven Tel. 016 31 97 19 Fax 016 31 98 73 cdbso@karedingenhof.be www.karedingenhof. Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs in combinatie met een aanvulling van werkplekleren

Nadere informatie

Een goeie job vinden

Een goeie job vinden Een goeie job vinden en houden! Voor wie? pagina 4 2 Wat mag je verwachten van je werkgever? pagina 6 Wat verwacht een werkgever van jou? pagina 8 Hoe geraak je aan een goede job? pagina 10 Mogelijke arbeidscontracten

Nadere informatie

Opleiding: MEDEWERKER KAMERDIENST

Opleiding: MEDEWERKER KAMERDIENST Opleiding: MEDEWERKER KAMERDIENST Je moet voor deze opleiding zeer graag met mensen werken, je komt tenslotte altijd in contact met zakenmensen of mensen op vakantie. In deze opleiding krijg je heel wat

Nadere informatie

Centrum Deeltijds Onderwijs SCHOONHEIDSZORG, PERSONENZORG, BOUW, HANDEL EN ADMINISTRATIE, VOEDING-HORECA, HOUT. toch wel anders

Centrum Deeltijds Onderwijs SCHOONHEIDSZORG, PERSONENZORG, BOUW, HANDEL EN ADMINISTRATIE, VOEDING-HORECA, HOUT. toch wel anders Centrum Deeltijds Onderwijs SCHOONHEIDSZORG, PERSONENZORG, BOUW, HANDEL EN ADMINISTRATIE, VOEDING-HORECA, HOUT toch wel anders Opleidingen binnen ons centrum Schoonheidszorg: Kapper - modulair - Kapper-salonverantwoordelijke

Nadere informatie

Opleiding: LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN

Opleiding: LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN Opleiding: LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN Als logistiek helper ga je vooral werken in rust - en verzorgingstehuizen. Het is dus heel belangrijk dat je goed kan omgaan met bejaarden en gehandicapten.

Nadere informatie

Centrum leren En werken

Centrum leren En werken Deeltijds onderwijs Centrum leren En werken Technicum Sint-Truiden Gildestraat 22 011/69.71.02-0484/ 53.52.48 clw@technicum.be www.ikleerwerken.be Welkom, Wil je deeltijds onderwijs volgen? Dan ben je

Nadere informatie

Opleiding: PLAATSER SOEPELE VLOERBEKLEDING

Opleiding: PLAATSER SOEPELE VLOERBEKLEDING Opleiding: PLAATSER SOEPELE VLOERBEKLEDING Je leert soepele vloerbekleding plaatsen met de bedoeling het interieur te verfraaien. De opleiding plaatser soepele vloerbekleding kan een aanvulling zijn op

Nadere informatie

Centrum Leren & Werken

Centrum Leren & Werken Centrum Leren & Werken Gildestraat 22 3800 Sint-Truiden 011 69 71 02 clw@technicum.be CLW Technicum Welkom! Wil je deeltijds onderwijs volgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! In deze brochure

Nadere informatie

Opleiding: KEUKENMEDEWERKER

Opleiding: KEUKENMEDEWERKER Opleiding: KEUKENMEDEWERKER Deze opleiding is bedoeld om te kunnen meewerken in de keuken van een restaurant. Je zorgt voor de mise-en-place : dit is het voorbereidend werk voor de kok. Als je werkt in

Nadere informatie

Opleiding: TEGELZETTER

Opleiding: TEGELZETTER Opleiding: TEGELZETTER Op elke bouwwerf worden tegels geplaatst. Als tegelzetter bekleed je wanden, vloeren, trappen, en/of terrassen met tegels. Je werkt met mortel of lijm. Basistechnieken tegelzetten

Nadere informatie

1. Samenvattende tabel nieuwe overeenkomsten en overgangsmaatregelen

1. Samenvattende tabel nieuwe overeenkomsten en overgangsmaatregelen 1. Samenvattende tabel nieuwe overeenkomsten en overgangsmaatregelen In deze tabel geven we algemene info over de verschillende overeenkomsten die mogelijk zijn in het huidige stelsel van Leren en Werken

Nadere informatie

Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE

Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE Een snackbarmedewerker maakt bereidingen in de keuken, verzorgt de bardienst en bedient de klanten in een snackbar-taverne of sneldienstrestaurant. Stressbestendigheid

Nadere informatie

Welkom. werkgevers,... die deze onderwijsvorm niet kennen.

Welkom. werkgevers,... die deze onderwijsvorm niet kennen. Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs. Het systeem leren en werken bestaat ondertussen

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Bewijs van studies - De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Om recht te hebben op uitkeringen, moet u: - jonger dan 25 jaar oud zijn op het moment dat u inschakelingsuitkeringen aanvraagt;

Nadere informatie

Opleiding: HULPKELNER

Opleiding: HULPKELNER Opleiding: HULPKELNER Deze opleiding is bedoeld om te kunnen werken in een restaurant. Je zorgt voor het opdekken en afdekken van de tafels. Je zorgt voor een vlotte bediening en bent klantvriendelijk.

Nadere informatie

Opleidingsvorm 3 (OV3) Beroepsopleiding die jongeren klaar maakt voor het gewone arbeidsleven

Opleidingsvorm 3 (OV3) Beroepsopleiding die jongeren klaar maakt voor het gewone arbeidsleven Opleidingsvorm 3 (OV3) Beroepsopleiding die jongeren klaar maakt voor het gewone arbeidsleven 1 Buitengewoon Secundair Onderwijs - opleidingsvorm 3 (BUSO - OV3) De Basisschool heb je afgerond en je bent

Nadere informatie

Opleiding: VOEGER. Voegwerk in cement. Elastisch voegwerk

Opleiding: VOEGER. Voegwerk in cement. Elastisch voegwerk Opleiding: VOEGER De voeger voert zowel voegwerk in cement als elastisch voegwerk uit. Hij werkt tevens het voegwerk af en sluit gevelelementen aan. Basistechnieken metselwerk Voegwerk in cement Elastisch

Nadere informatie

1/09/ /12/2015

1/09/ /12/2015 Extra tewerkstellingsplaatsen in PC 319.01 voor laatstejaars studenten uit het deeltijds onderwijs 1/09/2014 31/12/2015 BROCHURE VOOR CLW PC 319.01 1. Het project Werken en studeren Situering project Eind

Nadere informatie

nr. 723 van LORIN PARYS datum: 16 juni 2015 aan JO VANDEURZEN Gemeenschapsinstellingen - Onderwijsaanbod

nr. 723 van LORIN PARYS datum: 16 juni 2015 aan JO VANDEURZEN Gemeenschapsinstellingen - Onderwijsaanbod SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 723 van LORIN PARYS datum: 16 juni 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Gemeenschapsinstellingen - Onderwijsaanbod Jongeren in een gemeenschapsinstelling

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR DEMONTEUR/MONTEUR CARROSSERIE

OPLEIDINGENSTRUCTUUR DEMONTEUR/MONTEUR CARROSSERIE OPLEIDINGENSTRUCTUUR DEMONTEUR/MONTEUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) DEMONTEUR/MONTEUR Beroepscompetentieprofiel (EDUCAM, januari 2011) (DE)MONTEUR

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Dakdekker leien en pannen BO BW 028 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 1

Nadere informatie

EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT

EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT PERIODE 211-21 december 21 - Noerens Veerle 1. INLEIDING In het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social profit verbinden de sociale

Nadere informatie

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014 SOCIAAL - JURIDISCHE DIENST GEZINSBOND JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014 I Zijn Sociale Zekerheidsbijdragen verschuldigd? De algemene regel stelt dat zowel de student als de werkgever sociale zekerheidsbijdragen

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK

Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK De bestuurder reachtruck verplaatst en stapelt goederen over korte afstanden, vooral in smalle gangpaden van een magazijn. Hij gebruikt de reachtruck om goederen te stapelen

Nadere informatie

DE TEWERKSTELLING VAN STUDENTEN (2015)

DE TEWERKSTELLING VAN STUDENTEN (2015) DE TEWERKSTELLING VAN STUDENTEN (2015) Studentenarbeid zit nog steeds in de lift en is een inherent onderdeel van het studentenleven geworden, zowel tijdens de zomervakantie als gedurende het academiejaar.

Nadere informatie

Plaatsing wandbekleding

Plaatsing wandbekleding Opleiding: BEHANGER Je kan ENKEL starten met de opleiding als je al een certificaat van schilder hebt behaald,waar je hebt geleerd hoe je de ondergrond moet voorbereiden. De behanger brengt het behang

Nadere informatie

Kinderbijslag. Nog vragen? Sociale zekerheid. Studietoelage

Kinderbijslag. Nog vragen? Sociale zekerheid. Studietoelage Ouders ontvangen kinderbijslag voor hun schoolgaande kinderen tot 31 - Wanneer je minder dan 2540 netto ( 3670 voor een kind van een alleenstaande ouder) verdiend hebt op een jaar, dan blijf je ten laste

Nadere informatie

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden?

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Ms. Leen Biesemans Legal Consultant leen.biesemans@groups.be De zomermaanden, waarin veel van uw werknemers verlof opnemen, kunnen voor u de ideale gelegenheid

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VOORBEWERKER CARROSSERIE

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VOORBEWERKER CARROSSERIE OPLEIDINGENSTRUCTUUR VOORBEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) VOORBEWERKER Standaard/Ervaringsbewijs (SERV, juli 2010) VOORBEWERKER Beroepscompetentieprofiel

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Tegelzetter BO BW 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten Kinderbijslagfonds Horizon Het Gezin Gistelse Steenweg 238-240, B-8200 Brugge Ons kenmerk: Consulente: Telefoon: (050) 44 93 00 E-mail: info@horizonhetgezin.be Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PLAATWERKER CARROSSERIE. Plaatwerk carrosserie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PLAATWERKER CARROSSERIE. Plaatwerk carrosserie OPLEIDINGENSTRUCTUUR PLAATWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) PLAATWERKER Standaard/Ervaringsbewijs (SERV, juli 2010) PLAATWERKER Beroepscompetentieprofiel

Nadere informatie

Warme keukenbereidingen. Koude keukenbereidingen. Keukenprocessen

Warme keukenbereidingen. Koude keukenbereidingen. Keukenprocessen Opleiding: HULPKOK Deze opleiding is bedoeld om te kunnen meewerken in een restaurant. Je zorgt voor de mise-en-place, de voorbereidende werken voor de kok. In deze opleiding zal je koken voor anderen,

Nadere informatie

Korte schets van de problematiek

Korte schets van de problematiek Korte schets van de problematiek 1 Hoofdstuk Titel Enkele cijfers WERKZAAMHEIDSGRAAD NAAR LEEFTIJD EN PER OPLEIDINGSNIVEAU (2007-2012) Bron: VDAB (Bewerking Departement WSE/Steunpunt WSE) 2 Hoofdstuk Titel

Nadere informatie

Infobrochure. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat 90 3000 LEUVEN 016 31 97 19 cdbso@karedingenhof.be

Infobrochure. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat 90 3000 LEUVEN 016 31 97 19 cdbso@karedingenhof.be Infobrochure Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs in combinatie met een aanvulling

Nadere informatie

Opleiding: BESTUURDER HEFTRUCK

Opleiding: BESTUURDER HEFTRUCK Opleiding: BESTUURDER HEFTRUCK De bestuurder heftruck verplaatst en stapelt goederen over korte afstanden, zowel binnen als buiten. Hij laadt en lost externe transportmiddelen. Hij voorziet de heftruck

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... Wat na het afstuderen?... Kinderbijslag... Wanneer blijft je ten laste van je ouders?... Drie voorwaarden...

Nadere informatie

Sociale tewerkstelling in jouw bedrijf: een goede zet

Sociale tewerkstelling in jouw bedrijf: een goede zet 1 Sociale tewerkstelling in jouw bedrijf: een goede zet 2 Inhoud Ons engagement als OCMW 4 Jouw engagement als werkgever 6 Financiële voordelen 9 Win-win 10 Contact 12 Ben je op zoek naar een gemotiveerde

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... 1 Hoe inschrijven op student @ work?... 2 Belang van het attest!... 2 Wat na het afstuderen?... 2

Nadere informatie

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT DON BOSCO TECHNISCH INSTITUUT INPROFIEL info@donboscohoboken.be 2 de graad BSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het beroepsonderwijs. Kiezen voor het beroepsonderwijs

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in

Nadere informatie

PARITAIR LEERCOMITE VOOR DE PAPIER- EN KARTONBEWERKING LEEROVEREENKOMST

PARITAIR LEERCOMITE VOOR DE PAPIER- EN KARTONBEWERKING LEEROVEREENKOMST PARITAIR LEERCOMITE VOOR DE PAPIER- EN KARTONBEWERKING LEEROVEREENKOMST GESLOTEN BIJ TOEPASSING VAN DE WET VAN 19 JULI 1983 OP HET LEERLINGWEZEN VOOR BEROEPEN UITGEOEFEND DOOR WERKNEMERS IN LOONDIENST

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR INTERIEURBOUWER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR INTERIEURBOUWER OPLEIDINGENSTRUCTUUR INTERIEURBOUWER 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) Beroepsprofielen in de bouwnijverheid INTERIEURBOUWER (SERV/FVB 1998) Instapcompetenties

Nadere informatie

Gemeente Grimbergen werft aan (m/v):

Gemeente Grimbergen werft aan (m/v): Gemeente Grimbergen werft aan (m/v): 1 deeltijds administratief medewerker 26/36 uren per week voor de gemeentelijke basisschool te Borgt vervangingstewerkstelling opdrachten: Zelfstandig zorg dragen voor

Nadere informatie

Ik verlaat de school wat nu?

Ik verlaat de school wat nu? Ik verlaat de school wat nu? Je hebt geen werk? Schrijf je in bij de VDAB: Hoe? Via de website www.vdab.be Via het gratis nummer 0800/ 30 700 Via een kantoor in de buurt Wanneer? Voor 1 augustus Als je

Nadere informatie

ONDERWIJS HOOGSTRATEN ZIN OM EEN VAK TE LEREN? SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015. Kijk op pagina 6. Stephen Vincke - FOD Justitie

ONDERWIJS HOOGSTRATEN ZIN OM EEN VAK TE LEREN? SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015. Kijk op pagina 6. Stephen Vincke - FOD Justitie ONDERWIJS HOOGSTRATEN SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015 Stephen Vincke - FOD Justitie ZIN OM EEN VAK TE LEREN? Kijk op pagina 6. 1 COMPUTER STARTERSCURSUS COMPUTER Wil je graag meer weten over de

Nadere informatie

Paritair leercomité voor het garagebedrijf (PLC 112.00)

Paritair leercomité voor het garagebedrijf (PLC 112.00) Paritair leercomité voor het garagebedrijf (PLC 112.00) Beschrijving van de sector Mogelijke opleidingen en duur Bijzondere erkenningsregels voor patroons en opleidingsverantwoordelijken Bijzondere voorwaarden

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ZAALMEDEWERKER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ZAALMEDEWERKER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR ZAALMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking

Nadere informatie

School zkt. Arbeidsmarkt

School zkt. Arbeidsmarkt School zkt. Arbeidsmarkt Sectorspecifieke cijfers Bouw, Hout, Koeling & warmte Inleiding Secundair onderwijs in provincie Antwerpen: Voltijds onderwijs: TSO en BSO Werken & leren: DBSO en Syntra Buitengewoon

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR DAKDEKKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR DAKDEKKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) Beroepsprofielen in de bouwnijverheid (SERV/FVB, 1999) Instapcompetenties (TEMPERA/FVB,

Nadere informatie

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2013

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2013 SOCIAAL - JURIDISCHE DIENST GEZINSBOND JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2013 I Zijn Sociale Zekerheidsbijdragen verschuldigd? De algemene regel stelt dat zowel de student als de werkgever sociale zekerheidsbijdragen

Nadere informatie

nieuw Als je meer dan enkel thuisverpleging nodig hebt WGK_folder148,5x210_plus.indd 1 9/10/13 09:53

nieuw Als je meer dan enkel thuisverpleging nodig hebt WGK_folder148,5x210_plus.indd 1 9/10/13 09:53 nieuw Als je meer dan enkel thuisverpleging nodig hebt WGK_folder148,5x210_plus.indd 1 9/10/13 09:53 Mensen zo lang mogelijk op een verantwoorde manier in hun vertrouwde thuisomgeving verzorgen. Dat is

Nadere informatie

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug.

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug. Kinderbijslag na de leerplicht Studenten contact telefoon dossiernummer Als jongeren na de leerplicht studeren of een opleiding volgen, kan de kinderbijslag doorbetaald worden tot hun 25e. Om het recht

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

Het Agentschap Facilitair Bedrijf werft aan met een contract van bepaalde duur JOBSTUDENT CATERING

Het Agentschap Facilitair Bedrijf werft aan met een contract van bepaalde duur JOBSTUDENT CATERING functiebeschrijving /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Het Agentschap Facilitair Bedrijf werft aan met een contract van bepaalde duur JOBSTUDENT

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR SPUITER CARROSSERIE

OPLEIDINGENSTRUCTUUR SPUITER CARROSSERIE OPLEIDINGENSTRUCTUUR SPUITER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) SPUITER Standaard/Ervaringsbewijs (SERV, juli 2010) SPUITER Beroepscompetentieprofiel

Nadere informatie

De leervergoedingen voor 2017 in de drie gemeenschappen

De leervergoedingen voor 2017 in de drie gemeenschappen De leervergoedingen voor 2017 in de drie gemeenschappen Hierbij delen we u de aangepaste barema s mee van de leervergoedingen die officieel zijn vastgelegd binnen elke gemeenschap. Het gaat om een indexaanpassing.

Nadere informatie

Dossier steunpunt handicap & arbeid: De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP)

Dossier steunpunt handicap & arbeid: De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) Vop Dossier steunpunt handicap & arbeid: De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) De Vlaamse Ondersteuningspremie is een bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregel voor personen met een arbeidshandicap.

Nadere informatie

ORIENTERENDE STAGES BEROEPSVERKENNENDE STAGE. Stand van zaken mei 2008

ORIENTERENDE STAGES BEROEPSVERKENNENDE STAGE. Stand van zaken mei 2008 ORIENTERENDE STAGES Stand van zaken mei 2008 BEROEPSVERKENNENDE STAGE De beroepsverkennende stage is bedoeld voor een werkzoekende die - misschien geïnteresseerd is in een beroep, maar zich geen concreet

Nadere informatie

SECTOR: HANDEL EN ADMINISTRATIE in de MODULAIRE STRUCTUUR. De opleiding ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KERNTAKEN

SECTOR: HANDEL EN ADMINISTRATIE in de MODULAIRE STRUCTUUR. De opleiding ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KERNTAKEN SECTOR: HANDEL EN ADMINISTRATIE in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding ADMINISTRATIEF MEDEWERKER De administratief medewerker staat in voor het onthaal, het bedienen van de telefoon, het verwerken van

Nadere informatie

Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO)

Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO) Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO) Studiedag Werkgelegenheidsmaatregelen Donderdag 29 september Vilvoorde Voor welke jongeren? Leerwerkstatuut Industrieel leercontract bij private werkgevers Deeltijds

Nadere informatie

Zorgopleidingen. Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Zorgkundige Kennismakingstraject gezinsopvang

Zorgopleidingen. Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Zorgkundige Kennismakingstraject gezinsopvang Zorgopleidingen Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Zorgkundige Kennismakingstraject gezinsopvang Droom je van een job in de zorgsector, dan spreken onze zorgopleidingen je vast en zeker aan.

Nadere informatie

2009-2010 I S O. v.u. B. Ghise p.a. Tiso vzw Grotesteenweg 226 Berchem Antwerpen Niet op de openbare wer werpen - Art 198/7 cultureel doen / onderwijs

2009-2010 I S O. v.u. B. Ghise p.a. Tiso vzw Grotesteenweg 226 Berchem Antwerpen Niet op de openbare wer werpen - Art 198/7 cultureel doen / onderwijs 2009-2010 v.u. B. Ghise p.a. Grotesteenweg 226 Berchem Antwerpen Niet op de openbare wer werpen - Art 198/7 cultureel doen / onderwijs T I S O WELKOM Degelijk werk dat je toekomstperspectieven biedt, is

Nadere informatie

Papieren versie. Wie ben ik? Schematisch overzicht. Legende. Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Maximum 1 antwoord kiezen.

Papieren versie. Wie ben ik? Schematisch overzicht. Legende. Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Maximum 1 antwoord kiezen. Papieren versie Wie ben ik? Schematisch overzicht Legende Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Kies Maximum 1 antwoord kiezen. Duid aan Meerdere antwoorden aanduiden. 1 Vragen 1. Even voorstellen

Nadere informatie

Webinar werkplekleren VFU 28 NOVEMBER 2017

Webinar werkplekleren VFU 28 NOVEMBER 2017 28 NOVEMBER 2017 1 2 Op het programma 1. Wat is werkplekleren? Wat is het niet? Wat zijn kwaliteitscriteria van werkplekleren? 2. Wat bestaat er? 3. Wat is interessant voor jou als werkgever? 4. Wat is

Nadere informatie

Gemeente Grimbergen werft aan (m/v):

Gemeente Grimbergen werft aan (m/v): Gemeente Grimbergen werft aan (m/v): deeltijds toezichter basisonderwijs (E1-E3) voor de gemeentelijke basisscholen van Grimbergen arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd opdrachten: - toezicht houden op

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Installateur individuele gasverwarming BO KW 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie

Nadere informatie

Combineer werken en leren en behaal je diploma secundair onderwijs!

Combineer werken en leren en behaal je diploma secundair onderwijs! Combineer werken en leren en behaal je diploma secundair onderwijs! Geef iedereen het recht op kwaliteitsvol onderwijs Laat ze ervaren Laat ze proeven van het leven Ook zij verdienen kansen Ook zij hebben

Nadere informatie

Departement Onderwijs & Vorming

Departement Onderwijs & Vorming Leren en werken Departement Onderwijs & Vorming Inhoud Huidig stelsel leren en werken Stand van zaken: Duaal Leren. Een volwaardig kwalificerende leerweg. Stelsel leren en werken Deeltijds leerplichtige

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID 10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET SYSTEEM STAPT WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID Vorig jaar

Nadere informatie

U werft een jonge afgestudeerde aan? 2500 voor u!

U werft een jonge afgestudeerde aan? 2500 voor u! U werft een jonge afgestudeerde aan? 2500 voor u! Wat? Voor jongeren (m/v) van 18 tot en met 23 jaar met een getuigschrift uit het bouwonderwijs, die niet langer dan 6 maanden in een bouwbedrijf (PC 124)

Nadere informatie

AANSTELLINGS- EN TEWERKSTELLINGSPRINCIPES JOBSTUDENTEN

AANSTELLINGS- EN TEWERKSTELLINGSPRINCIPES JOBSTUDENTEN AANSTELLINGS- EN TEWERKSTELLINGSPRINCIPES JOBSTUDENTEN Vastgesteld in het college van Nevele in zitting van 1 februari 2016 Vastgesteld in de raad van OCMW Nevele in zitting van 9 februari 2016 De aanstellingsvoorwaarden

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

Equivalentie tussen: vormingen georganiseerd door het ministerie van Defensie en opleidingen van het volwassenenonderwijs

Equivalentie tussen: vormingen georganiseerd door het ministerie van Defensie en opleidingen van het volwassenenonderwijs - 1 - Equivalentie tussen: vormingen georganiseerd door het ministerie van Defensie en opleidingen van het volwassenenonderwijs 1. Vorming Infra Polyvalent Technische fiche van de vorming van Defensie

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR KELNER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector,

Nadere informatie

UA IP testversie vragenlijst alumni

UA IP testversie vragenlijst alumni pagina 1 van 17 UA IP testversie vragenlijst alumni There are 40 questions in this survey Arbeidsmarkt algemeen 1 Wat is uw huidige situatie? * Ik werk. Ik werk én ik volg een opleiding Ik werk niet. Ik

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KEUKENMEDEWERKER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KEUKENMEDEWERKER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR KEUKENMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR CARROSSERIEHERSTELLER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR CARROSSERIEHERSTELLER OPLEIDINGENSTRUCTUUR CARROSSERIEHERSTELLER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) CARROSSERIEHERSTELLER Beroepscompetentieprofiel (EDUCAM, januari 2011)

Nadere informatie