Brochure Leren en Werken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brochure Leren en Werken"

Transcriptie

1 Brochure Leren en Werken Pastoor Dergentlaan AARSCHOT Tel Fax

2 DE WEG NAAR EEN OPLEIDING EN EEN JOB!!! DOOR 2 DAGEN TE LEREN EN 3 DAGEN TE WERKEN

3 Welkom Je denkt erover om DE stap te zetten, je wilt gaan werken. Maar helaas, je bent nog geen 18. Je wilt toch het gewone schoolleven verlaten en je wilt je toekomst op een andere manier voorbereiden. Dan hebben wij een oplossing voor jou: Deeltijds leren en werken. Leren en werken tegelijkertijd, het kan in het Damiaaninstituut. Mireille Vanderbruggen Coördinator CLW

4 Inschrijvingen/Info Inschrijvingen Schooljaar Tijdens de schooluren uur uur NIET op zaterdag Vakantie Vanaf 17 augustus 2015 Info Coördinator: Mireille Vanderbruggen Trajectbegeleiders: Margit Beunen Ludo Sannen Marjan Aerts Administratie: Veronique Janssens Lida Craeninckx Tel Gsm Gsm Gsm Tel Fax

5 Toelatingsvoorwaarden ALGEMEEN: 16 jaar zijn; 15 jaar zijn en het 1 ste en 2 de jaar van het secundair onderwijs gevolgd hebben; +18 jaar: in een opleiding verschillend van de studierichting waarvoor je al een kwalificatie behaalde. Wie 18 is, moet ook een tewerkstelling hebben. 2 de graad: niet in het bezit zijn van een A- of B- attest van een tweede leerjaar van de 2 de graad van het voltijds onderwijs; niet in het bezit zijn van het getuigschrift 2 de graad. 3 de graad: als je één van de bovenvermelde attesten wel hebt.

6 Leren Deeltijds onderwijs bestaat uit 2 dagen les en 3 dagen werken of leren werken, zodat iedereen aan een voltijdse invulling van de week komt. Het gedeelte leren bestaat uit 1 dag algemene vorming van 7 lesuren en 1 dag beroepsopleiding van 8 lesuren. De beroepsgerichte vorming wordt modulair georganiseerd. Je opleiding wordt opgedeeld in een aantal blokken (modules). Als je van elke module de basisvaardigheden hebt verworven, krijg je hiervoor een deelcertificaat. Een leerling die alle deelcertificaten voor een opleiding heeft behaald krijgt een certificaat voor die opleiding. De bedoeling van dit systeem is dat iedere jongere met een bepaalde beroepskwalificatie kan uitstromen ook al is dit maar met een aantal deelcertificaten. We hebben de getuigschriften en certificaten die je in het deeltijds kan behalen, hierna opgesomd.

7 Getuigschrift v/d 2 de graad v/h secundair onderwijs Voorwaarden: twee schooljaren op het niveau van 2 de graad zitten; voor de vakken algemene vorming geslaagd zijn; regelmatig aanwezig geweest zijn; een certificaat behaald hebben. Getuigschrift v/h 2 de jaar v/d 3 de graad secundair onderwijs Voorwaarden: twee schooljaren op het niveau van 3 de graad zitten; voor de vakken algemene vorming geslaagd zijn; regelmatig aanwezig geweest zijn; een certificaat behaald hebben. Diploma v/h secundair onderwijs Voorwaarden: drie schooljaren op het niveau van 3 de graad zitten; voor de vakken algemene vorming geslaagd zijn; regelmatig aanwezig geweest zijn; een certificaat behaald hebben.

8 Certificaat/deelcertificaat Harde sector Richting Auto : Bandenmonteur Onderhoudsmecanicien p.l.b. Carrosserie-hersteller Voorbewerker carrosserie Demonteur/ monteur carrosserie Plaatwerker carrosserie Spuiter carrosserie Richting Hout : Machinale houtbewerker Interieurbouwer Dakdekker Richting Bouw : Metselaar Voeger Tegelzetter Richting Metaal : Hoeknaadlasser Lasser TIG Monteur sanitaire installaties Zachte sector Richting Verkoop- Administratie : Winkelbediende Aanvuller Kassier Verkoper Administratief medewerker Richting Voeding- Horeca : Keukenmedewerker Hulpkok Hulpkelner Richting Zorg Thuishelper

9 Attest van verworven competenties Dit attest krijg je als: je enkele stappen van de beroepsopleiding met vrucht doorliep; je geen deelcertificaat behaalde. Getuigschrift bedrijfsbeheer Je kan het getuigschrift BBH behalen als je je inschrijft in het CVO Hageland, Schaluin 28 te Aarschot tel We hebben met het CVO Hageland een samenwerkingsovereenkomst, zij begeleiden je tot een getuigschrift BBH indien je geslaagd en altijd aanwezig bent. Let op, je moet +18 zijn of je 3de graad hebben behaald. VCA-attest In het CLW krijg je de kans om mee te doen aan het nationaal examen basisveiligheid. Wanneer je slaagt, krijg je het VCA-attest, dit heb je nodig op de werkvloer. Het bewijst dat je weet hoe je veilig moet werken. Andere attesten Rijbewijs op school NFTE-certificaat: jongeren stimuleren tot ondernemen VCL en INOM: certificaten lassen met de klas.

10 Richting Auto Bandenmonteur

11 Als bandenmonteur monteer en demonteer je wielen, banden en velgen. Je zorgt ervoor dat de banden weer in topconditie zijn, helemaal klaar voor de weg. Je trekt je zelfstandig uit de slag maar bent evenzeer een teamplayer. Waarschijnlijk werk je in een bandencentrale of een garage. Je maakt graag je handen vuil en je bent niet bang van zwaar werk.

12 Onderhoudsmecanicien

13 Als onderhoudsmecanicien sta je in voor de goede werking van het mechanisch gedeelte van werktuigen, installaties en traditioneel of geautomatiseerd productiemateriaal en om defecten te voorkomen of te herstellen. Je treedt op volgens de aanwijzingen van je baas, volgens de informatie die de gebruiker je verstrekt en volgens de technische dossiers van de machines.

14 Carrosserie hersteller

15 Als carrosserie-hersteller demonteer en monteer je onderdelen, herstel je carrosserieschade, vervang je beschadigde carrosserieonderdelen en gebruikt hierbij de nodige apparatuur. De carrosserie-hersteller plamuurt, schuurt en reinigt de ondergrond en brengt de grondlaag aan zodat het voertuig(onderdeel) spuitklaar is. Je zal volgens constructeurs-, veiligheids- en milieuvoorschriften moeten werken.

16 Richting Hout Machinale houtbewerker

17 Als houtbewerker moet je oog hebben voor de prachtige kleuren en tekeningen van iedere houtsoort. Bovendien moet je handig zijn in het gebruik van de gereedschappen en in het nauwkeurig instellen van de machines. In de goed uitgeruste werkplaats maak je op een moderne manier allerlei werkstukken

18 Interieurbouwer

19 Je maakt en plaatst interieurmeubilair, zoals keukens, badkamers, burelen, winkel- en horeca-inrichtingen, binneninrichtingen. Vaak doe je de totale verbouwing of aankleding van een interieur. Je gebruikt ook vaak moderne materialen zoals platen in kunststof die op een speciale manier moeten bewerkt worden. Meestal worden de meubels en de andere onderdelen van het interieur (de binnenkant van een winkel of van een huis) in de werkplaats gemaakt. Daarna gaan ze naar de juiste plaats en zorgt de interieurbouwer voor de perfecte plaatsing.

20 Dakdekker

21 De dakdekker staat in voor het uitvoeren, onderhouden en herstellen van dakbedekkingen en andere bekledingen van gevels, gebouwen met leien, pannen, kunststofmateriaal, bitumenvilt of metalen platen. Vooraleer hij met pannen, leien of andere materialen het dak dichtlegt, moet hij eerst een reeks ondersteuningen aanbrengen, voorzien van lichtkoepels, de afvoer van regenwater, zinken en andere afdichtingen, aanbrengen van isolatiematerialen, beschermfolies, bliksemafleiders, Dat alles betekent dat hij een veelzijdig vakman moet zijn die met verschillende materialen zoals hout, koper, zink, lood, kunststof, glas en beschermingsproducten moet kunnen omgaan.

22 Richting Bouw Metselaar

23 De bouwsector kampt reeds jaren met een tekort aan gemotiveerde en geschoolde werknemers. Wanneer je graag met je handen werkt en in de buitenlucht vertoeft, dan is de richting Bouw misschien wel iets voor jou!

24 Voeger

25 Als voeger kan je aan de slag bij een aannemer van steenachtige gevelwerken of voegbedrijf. De werkzaamheden vinden meestal buiten plaats, waardoor je rekening moet houden met de weersomstandigheden. Je moet vaak bukken en tillen, waardoor het werk ook fysiek zwaar kan zijn.

26 Tegelzetter

27 In de richting tegelzetten leer je de basistechnieken van het tegelzetten; de ondergrond evalueren, oppervlakken schoonmaken en voorbehandelen, tegels plaatsen,...

28 Richting Metaal Hoeknaadlasser

29 De hedendaagse industrie heeft een nijpend tekort aan geschoolde arbeidskrachten met een gespecialiseerde opleiding. Is werken met metaal je ding, dan moet je zeker één van deze opleidingen overwegen.

30 Lasser TIG

31 De Tig-lasser is in staat elke lasopdracht met betrekking tot het proces TIG tot een goed einde te brengen. In de opleiding worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd die leiden tot een specialist in lassen. Je kan in het productieproces ingeschakeld worden voor opdrachten waar een hoge graad van kwaliteit vereist wordt of waar het laswerk onder zeer moeilijke omstandigheden moet uitgevoerd worden. Je leert opdrachten waarvoor een hoog uitvoeringsniveau vereist is of laswerk onder zeer moeilijke omstandigheden uitvoeren. Je leert het lassen van hoekverbindingen met de as horizontaal, verticaal of onder een hoek van 45. Deze opleiding richt zich meer naar het lassen van dunne materialen en buizen. Je leert staal (FE), inox (RVS) en aluminium lassen.

32 Monteur sanitaire installaties

33 Deze opleiding is voor jongeren die kennis willen maken met de wereld van het sanitair. Je leert hoe je sanitaire toestellen aansluit en buizensystemen zullen na deze opleiding geen geheimen meer hebben voor jou. We leren je hoe je een woning van een sanitaire installatie voorziet. Wanneer je een certificaat behaalt voor deze opleiding kan je aan de slag als monteur sanitaire installaties in een bedrijf.

34 Richting Handel-administratie Winkelbediende

35 Een winkelbediende begeleidt en adviseert de klant op een vriendelijke manier en nodigt uit tot kopen. Je staat in voor een correcte afhandeling van de verkooptransactie en voor het verzorgen, aanvullen en presenteren van artikelen.

36 Administratief medewerker

37 Teksten en bestandsgegevens verwerken, post behandelen en archiveren, faxen versturen, kopiëren: allerlei uitvoerende administratieve taken horen thuis bij de administratief medewerker. Je verzendt de correspondentie, neemt telefoongesprekken aan en geeft deze door. Maar je zal ook bezoekers ontvangen, documentatiemateriaal verzenden en vergaderingen voorbereiden.

38 Richting Voeding-Horeca Keukenmedewerker

39 Als keukenmedewerker voer je volgens instructies van de verantwoordelijke voorbereidende werkzaamheden uit. Je verwerkt ingrediënten tot basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van de basis kooktechnieken.

40 Hulpkok

41 Als hulpkok voer je voorbereidende werkzaamheden uit in functie van warme en koude keukenbereidingen. Je bestelt en ontvangt voedingsmiddelen binnen de keuken. Je organiseert, volgt keukenprocessen op en geeft instructies aan de keukenmedewerker.

42 Hulpkelner

43 De hulpkelner voert de voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) voor de zaal en de bar uit. Hij helpt bij het onthaal en de bediening van de klanten. Hij ruimt de tafels af na de dienst en verzorgt de mise-en-place voor de volgende dienst. De opleiding hulpkelner is een eenjarige opleiding en richt zich vooral op jongeren die in de horeca willen werken, specifiek in het zaalgebeuren. Ze is geschikt voor jongeren die graag ten dienste staan van klanten, vlot in de omgang en bediening, correct zijn en de liefde voor voeding in het hart dragen. Je kan met geld omgaan. Je ziet werk en weet je te organiseren in de zaal. Je werkt met een glimlach!

44 Thuishelper

45 De thuishelper staat in voor de schoonmaak, het onderhoud en het op orde zetten van particuliere woonruimtes. Soms staat hij in voor het groot onderhoud of het seizoensonderhoud. De thuishelper doet boodschappen, verricht eenvoudig verstelwerk en bereidt eenvoudige maaltijden. De thuishelper werkt al dan niet in aanwezigheid van de klant of de zorgvrager. Dit betekent dat de gewoontes van het gezin bij het werk worden gerespecteerd, evenals hygiënische en veiligheidsnormen. De opleiding is bedoeld voor +18jarige jongeren die een opleiding in de verzorgingssector willen. Veel tewerkstellingsmogelijkheden op de arbeidsmarkt: dienstencheques verzorgingsinstellingen Eenjarige opleiding, die +18jarigen een oplossing biedt om eventueel nog een diploma secundair onderwijs te behalen.

46 Project Algemene Vakken (PAV) Tijdens de algemene vorming wordt er gewerkt rond verschillende thema s die aansluiten bij de leefwereld van de jongeren. Deze thema s, zoals muziek, schoolverlaterwerking, milieu, relaties en seksualiteit, bank en budget,, worden uitgediept zodat de jongeren hun taalvaardigheid, rekenvaardigheid en algemene ontwikkeling kunnen uitbreiden. Een flinke brok actualiteit wordt echt niet geschuwd. Het is immers belangrijk te weten wat er in de wereld gebeurt en dat je een eigen opinie over een aantal zaken leert te ontwikkelen. Ook aan specifieke reken en taalproblemen wordt de nodige aandacht besteed. Iedereen verschilt immers van elkaar en wat voor de ene gesneden koek is, betekent voor een andere soms een echt karwei (en omgekeerd). Om van de deskundigheid van bepaalde mensen te kunnen genieten, nodigen wij regelmatig een spreker uit of brengen wij een bezoek aan verschillende instellingen of bedrijven. Omdat we een goede groepssfeer belangrijk vinden, laten we geregeld sport en ontspanning aan bod komen. Kortom, tijdens de algemene vorming proberen we aan de jongeren de kans te bieden om, op verschillende manieren, hun licht op te steken.

47 VOLTIJDS AAN DE SLAG Tijdens de 3 dagen dat je geen les hebt, ben je verplicht om een zinvolle invulling van je tijd te hebben. Met het stuk leren erbij moet je aan minimum 28 uren per week komen. Dat kan via: een tewerkstelling; een brugproject; een voortraject; een persoonlijk ontwikkelingstraject. We leggen ze hierna één voor één uit. Als jongere in het deeltijds onderwijs heb je een ander statuut dan wanneer je in het voltijds onderwijs les volgt, ook dat komt hierna aan bod.

48 Tewerkstelling Een jongere kan op verschillende wijzen tewerkgesteld zijn: met een leerovereenkomst (WLC, ILW, JLW); met een deeltijds arbeidscontract (DAC); met een opleidingsovereenkomst in een brugproject; als thuishelper; met een IBO-overeenkomst; met een beroepsinlevingsovereenkomst (BIO); vrijwilligerswerk. Elk van deze contracten houdt een verschillend statuut en verschillende financiële aanmoedigingen in. De trajectbegeleider helpt je door de bomen het bos te zien. Wat is de leerovereenkomst? De leerovereenkomst is een deeltijdse opleiding op de werkvloer bij een werkgever, gecombineerd met een deeltijdse opleiding in een centrum. Het is een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Deze jongeren ontvangen een maandelijkse leervergoeding die schommelt volgens leeftijd, van 480,60 voor een 15-jarige, 525,70 voor een 16-jarige, 570,70 voor een 17-jarige, 615,80 voor een 18-jarige tot 705,90 voor een 20-jarige. Sommigen ontvangen een verlaagde vergoeding: zij ontvangen voor een korte periode twee derde van de bedragen hierboven. RSZ-bijdragen zijn enkel verschuldigd voor jaarlijkse vakantie (niet voor leerling-bedienden) en in bepaalde gevallen voor arbeidsongevallen en beroepsziekten.

49 Wat is een deeltijds arbeidscontract? Deze arbeid geeft recht op een minimum loon afhankelijk van de sector of de leeftijd. Voor de lonen zijn ook aanzienlijke verminderingen inzake sociale zekerheidsbijdragen voorzien. Thuishelper Een jongere mag naast zijn schooldagen in het CLW, thuis meehelpen in het bedrijf en er is dan geen sprake van een arbeidscontract. Dit mag enkel in een éénmanszaak (dus geen nv, bvba, vzw, pvba) en indien er een familiale band met de zaakvoerder is (vader, moeder, broer, zuster, oom of tante), bv. een zoon die zijn vader helpt op het ouderlijk landbouwbedrijf. IBO Dit is een overeenkomst tussen de werkgever, VDAB en de werknemer. De werkgever geeft een opleiding gedurende één, drie of zes maanden tot één jaar. Daarna is de werkgever verplicht de werknemer in dienst te nemen met een contract van onbepaalde duur. De opleiding is minimum halftijds. De werknemer ontvangt een normale verloning en de verplaatsingskosten worden vergoed. De werkgever verzekert tegen arbeidsongevallen. Beroepsinlevingsovereenkomst Dit is een overeenkomst waarbij een leerling in het kader van zijn opleiding bepaalde kennis of vaardigheden verwerft bij de overheid als werkgever door het uitvoeren van arbeidsprestaties. Vrijwilligerswerk Wie 18 jaar is en deeltijds wil leren en werken is verplicht om een tewerkstelling te hebben. Voor wie daar niet in slaagt is er de mogelijkheid om vrijwillig aan de slag te gaan bij een VZW, vereniging of openbaar bestuur. Op die manier laat de jongere zijn/ haar bereidheid zien om te willen werken en kan hij/zij de opleiding vervolmaken.

50 Brugproject Een brugproject is voor jongeren die er niet in slagen een gepaste tewerkstelling te vinden. Door een individuele begeleiding in een onderneming kunnen jongeren voldoende arbeidsattitudes en vaardigheden ontwikkelen. Een brugproject omvat een sterk begeleide leerwerkperiode om jongeren voor te bereiden op een inschakeling in het gewone arbeidscircuit. De werkgever, hier promotor genoemd, is een organisatie met rechtspersoonlijkheid die structureel, organisatorisch en functioneel volledig onafhankelijk werkt van het CLW. Meestal zijn het OCMW s, vzw s en dergelijke. De jongeren in brugprojecten ontvangen een vergoeding van ongeveer 280,00 per maand. Je kan maximaal 9 maanden in een brugproject blijven. Plaatsen waar je kan tewerkgesteld worden: SPIT Alma universiteitsrestaurants Stad Leuven groendienst Wonen en werken IGO Leuven OCMW Aarschot St. Rochus RVT Dijlehof De Vlaspit Herstelwerkplaats kringwinkel Tienen Leren Ondernemen Velo Aarschot Velo Leuven...

51 Voortraject Een voortraject is bedoeld voor jongeren die niet de nodige vaardigheden bezitten om aan een tewerkstelling te beginnen of om deze vol te houden. Het is de bedoeling dat je tijdens dit project je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt. Door allerlei activiteiten werk je aan sociale vaardigheden en arbeidsattitudes. Je leert werken! Het is niet de bedoeling dat je een volledig schooljaar doorbrengt in het voortraject. Wij schatten een voortraject op maximum 3 maanden per leerling. Je wordt om 8.30 uur op de school verwacht en om uur eindigt de dag. Je bent 2 dagen op school om les te volgen en 2 dagen om in het voortraject vaardigheden te leren. Op woensdag ben je vrij. Het is een opstapje naar een brugproject of een gewone tewerkstelling. Om het voortraject te organiseren werken wij samen met vzw Profo. Vzw Profo Profo is een centrum voor deeltijdse vorming dat voortrajecten, brugprojecten, leerlinggebonden activiteiten en persoonlijke ontwikkelingstrajecten aanbiedt aan jongeren uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs.

52 Het persoonlijk ontwikkelingstraject In een persoonlijk ontwikkelingstraject stippelen we samen met de jongere een traject op maat uit. Elke jongere krijgt een programma waarin hij of zij kan werken aan de leerpunten die samen bepaald zijn. De jongere dient te voldoen aan het voltijds engagement en krijgt dus een volledig programma van 28 uur op maat aangeboden. Hij/Zij blijft dan ook in orde met de leerplicht. Op woensdag en vrijdagnamiddag is de jongere vrij. Elke week evalueren en bekijken we welke stappen we nog moeten zetten. We proberen kort op de bal te spelen om de jongere zo snel mogelijk weer te laten instromen in de school. Mogelijke activiteiten zijn: atelierwerking: boortechnieken, decoratietechnieken, kookatelier; Sport; rots & water: weerbaarheidstraining; zelfverdediging; vrijwilligerswerk, Je bent ingeschreven in het CLW, maar eigenlijk doorloop je het traject in ARKTOS.

53 Samenwerkende organisaties De VDAB Als je je inschrijft in een CLW word je ook automatisch ingeschreven in de VDAB. Dit wordt geregeld in de school, je moet hiervoor bij de inschrijving papieren ondertekenen. Deze dienst werkt samen met het CLW om je sneller aan een job te helpen. Er wordt een trajectbegeleider aangesteld die je opvolgt tijdens je schoolperiode en als je de school verlaat. Hij zorgt ervoor dat je kansen op de arbeidsmarkt maximaal blijven. De VDAB heeft een cliëntvolgsysteem waarin je naam terechtkomt en op die manier kunnen de trajectbegeleiders je stappen naar werk volgen. Het CLB De CLB-begeleidsters vangen jongeren met problemen op en zoeken samen met hen naar een oplossing. Ze hebben de tijd om individueel dieper op de problemen in te gaan, op huisbezoek te gaan, allerlei contacten te nemen, Sofie en Inge zijn meestal bereikbaar tijdens de schooluren. Je kan ze ook telefonisch contacteren op het CLB-centrum, Bekaflaan 63, 3200 Aarschot, tel Vzw Arktos Arktos is onze partner voor het persoonlijke ontwikkelingstraject en de vorming op school. Wil je meer informatie over deze organisatie dan kan je terecht op hun website

54 Vaak gestelde vragen over je statuut Wat met de studietoelage? Iedereen in het deeltijds onderwijs kan een studietoelage krijgen van de overheid, of je nu een tewerkstelling hebt of niet. Hoeveel hangt af van je loon, kinderen ten laste, Op het nummer 1700 kan je meer uitleg krijgen. Heb je graag hulp bij het invullen ervan, kan je terecht op de school. Je kan de studietoelage verliezen als je zoon of dochter meer dan 30 halve dagen afwezig is op school, tijdens het voortraject, brugproject of op de werkplaats. Hoe zit het met de kinderbijslag? Zolang je leerplichtig bent (einde schooljaar van het jaar waarin je 18 wordt) blijft het recht op kinderbijslag steeds doorlopen (tot 31 aug.), wat je ook verdient. Als je na de leerplicht verder deeltijds onderwijs volgt en je niet meer dan 520,08 (bruto) verdient per maand, blijft het recht op kinderbijslag eveneens bestaan. Als je thuis meehelpt in het bedrijf blijft het recht op kinderbijslag eveneens bestaan zolang je regelmatige leerling bent in het deeltijds onderwijs. Moet ik een eigen ziekenboekje hebben? Geen werk GEEN eigen ziekteverzekering (die van je ouders) Brugproject GEEN eigen ziekteverzekering (die van je ouders) Industriële leerovereenkomst WEL een eigen ziekteverzekering Deeltijds arbeidscontract WEL een eigen ziekteverzekering

55 Wat is een startbonus? Het is een extraatje dat je van de overheid krijgt omdat je een tewerkstelling hebt. Hoeveel? 500 op het einde van het eerste en het tweede opleidingsjaar. 750 op het einde van het derde jaar opleiding. Wat moet je doen om deze te krijgen? geen 18 jaar zijn; een opleidings een arbeidsovereenkomst of beroepsinlevingsovereenkomst hebben (bij IBO-contract krijg je geen startbonus); een brugproject hebben; slagen in het opleidingsjaar. Heb ik nog vakantie? Wanneer je werkt: Ons sociaal zekerheidssysteem geeft je recht op vakantiedagen + extra loon (= vakantiegeld). Het aantal dagen dat je recht hebt op vakantie wordt bepaald op basis van de gepresteerde arbeidsdagen tijdens het vorige jaar. Bijvoorbeeld: Je begint te werken op 1 september Je kan pas vakantiedagen krijgen in Het aantal dagen vakantie dat je krijgt wordt berekend op basis van het aantal dagen dat je in 2014 hebt gewerkt. In dit voorbeeld zijn dat ca. 40 werkdagen (september, oktober, november, december). Dit komt overeen met 3 vakantiedagen. In 2015 heb je recht op meer vakantiedagen vermits je het voorgaande jaar hebt gewerkt (deeltijds), nl. 138 dagen. Dit komt overeen met 10 vakantiedagen.

56 Wanneer je een brugproject hebt: Tijdens de maanden juli en augustus gaat het brugproject niet door. Je bent vrij maar je hebt ook geen loon. Tijdens de korte verlofperiodes tijdens het schooljaar moet je gaan werken. Wanneer je een voortraject hebt: Het voortraject is gelijklopend met de school: wanneer er schoolvakanties zijn, is er ook geen voortraject. Mag ik een vakantiejob doen? Als je een deeltijdse overeenkomst hebt of een ILW kan je in de vakantieperiodes die in de duur van het contract vallen GEEN vakantiejob doen, niet in hetzelfde bedrijf en ook niet in een ander bedrijf. Als je een voortraject hebt, mag je WEL een vakantiejob uitoefenen. Blijf ik ten laste van mijn ouders? Woon je nog thuis en bedraagt je netto belastbaar inkomen of meer, dan ben je fiscaal niet meer ten laste van je ouders. Voor een alleenstaande ouder wordt het bedrag opgetrokken tot Voor de meest recente bedragen contacteer je best de belastingen. Moet ik belastingen betalen? Je zal zelf een belastingaangifte moeten indienen. Dat wil echter niet zeggen dat je belastingen zal moeten betalen. Het belastingvrij minimum bedraagt

57

58 Notities

59 Notities

60

DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT. Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee

DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT. Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken Welkom in ons

Nadere informatie

Hier kan je steeds terecht

Hier kan je steeds terecht Hier kan je steeds terecht ACV in je buurt ACV-Jongeren Postbus 10, 1031 Brussel www.acv-jongeren.be 02/246.32.33 (of.34) jongeren@acv-csc.be CM in je buurt Postbus 40, 1031 Brussel www.cm.be schoolverlaters@cm.be

Nadere informatie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie MBO-Opleidingen 2015-2016 www.rocrivor.nl Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie Aandacht

Nadere informatie

Studiewijzer (met OER) Administratief Medewerker

Studiewijzer (met OER) Administratief Medewerker Studiewijzer (met OER) Administratief Medewerker Nummer kwalificatiedossier: Naam kwalificatiedossier: CREBO nummers kwalificatie: 22156 Versie kwalificatiedossier: 2013 Administratief medewerker 90471,

Nadere informatie

wegwijs in de stageovereenkomst

wegwijs in de stageovereenkomst uw opleiding onze zaak wegwijs in de stageovereenkomst Wegwijs in je stageovereenkomst Wegwijs in de stageovereenkomst een leidraad voor cursisten-stagiairs en ondernemingshoofden Deze wegwijs geldt als

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Volwassenenonderwijs LBC-NVK 2015-2016

Huishoudelijk reglement. Volwassenenonderwijs LBC-NVK 2015-2016 Huishoudelijk reglement Volwassenenonderwijs LBC-NVK 2015-2016 INHOUDSTAFEL Welkom 4 1. Wie zijn wij en waar staan wij voor? 5 1.1. Wat beoogt ons CVO? 5 1.2. Wie is wie? 8 2. Hoe schrijf ik in? 9 2.1.

Nadere informatie

EIGEN BAAS? IETS MEER OVER ZELFSTANDIG ZIJN

EIGEN BAAS? IETS MEER OVER ZELFSTANDIG ZIJN Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten vzw EIGEN BAAS? IETS MEER OVER ZELFSTANDIG ZIJN De Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten helpt sinds enkele jaren buitenlandse werknemers die in

Nadere informatie

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Oriënteren op een job? p.4 Solliciteren? Waar werk ik in 2015? Lees meer over de diensten die Opleiding? p.12 je kunnen helpen. p.3 p.7 Andere

Nadere informatie

STUDENTEN www.centenvoorstudenten.be

STUDENTEN www.centenvoorstudenten.be 2013 CENTEN VOOR STUDENTEN www.centenvoorstudenten.be Deze brochure is een realisatie van de studentenvoorzieningen van alle hogescholen en universiteiten in Vlaanderen. P.4 Studietoelagen van de Vlaamse

Nadere informatie

campus Leopoldsburg Studieaanbod 2015-2016 www.campusleopoldsburg.be 1ste GRAAD 2de GRAAD "3de GRAAD 7de JAAR

campus Leopoldsburg Studieaanbod 2015-2016 www.campusleopoldsburg.be 1ste GRAAD 2de GRAAD 3de GRAAD 7de JAAR campus Leopoldsburg Studieaanbod 2015-2016 1ste GRAAD 2de GRAAD "3de GRAAD 7de JAAR Middenschool en Atheneum - Atheneumstraat 2-3970 Leopoldsburg www.campusleopoldsburg.be Geachte ouders, U zoekt voor

Nadere informatie

Centrumreglement 2014-2015

Centrumreglement 2014-2015 Centrumreglement 2014-2015 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden?

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden? Beroepsopleidingen 2014-2015 Economie Administratief Medewerker Uniformberoepen Secretariaat Financiële Beroepen Commerciële Dienstverlening Informatie & Communicatie Technologie Juridische Dienstverlening

Nadere informatie

De nieuwe war for talent win je door niet te vechten. www.admb.be. Inventief omgaan met welzijn op het werk

De nieuwe war for talent win je door niet te vechten. www.admb.be. Inventief omgaan met welzijn op het werk Inventief omgaan met welzijn op het werk Leon Frijters en Koen Van Caesbroeck, ATF De nieuwe war for talent win je door niet te vechten Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie UGent www.admb.be

Nadere informatie

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Starten als zelfstandige Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Jonge ondernemers delen hun ervaringen in deze startersgids aangeboden door LV Z Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Vrij Ondernemen

Nadere informatie

de start van een loopbaan

de start van een loopbaan de start van een loopbaan Binnenkort loopt het laatste schooljaar ten einde en behaal jij een diploma. Alvast gefeliciteerd! Het is een belangrijke stap in jouw leven, het belang ervan is immers niet te

Nadere informatie

Handleiding voor de leerkracht

Handleiding voor de leerkracht Handleiding voor de leerkracht ASO BSO TSO KSO Wijs! aan t werk (WAW) www.wijsaantwerk.be WAW is een project in het kader van het partnerschap Gent, stad in werking, gerealiseerd door Het Beroepenhuis

Nadere informatie

2015-2016. Schoolgids De Noordhoek

2015-2016. Schoolgids De Noordhoek 2015-2016 Schoolgids De Noordhoek Inhoud 1. Wie wij zijn... 3 1.2 Bestuur... 3 1.3 Medezeggenschap... 5 1.4 Gedragscode... 5 1.5 Klachten?... 8 2. Over het praktijkonderwijs... 9 2.1 De school... 10 2.2

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT DEEL: CURSISTENREGLEMENT SOCIALE EN ZORGOPLEIDINGEN

CENTRUMREGLEMENT DEEL: CURSISTENREGLEMENT SOCIALE EN ZORGOPLEIDINGEN VZW VOMIL CVO VSPW-HASSELT CAMPUS DE LAZARIJ CENTRUMREGLEMENT DEEL: CURSISTENREGLEMENT SOCIALE EN ZORGOPLEIDINGEN Vzw VOMIL CVO VSPW-Hasselt Blijde Inkomststraat 36 3500 Hasselt Tel: 011 25 49 75 directie@vspwhasselt.be

Nadere informatie

wegwijs in de stageovereenkomst

wegwijs in de stageovereenkomst wegwijs in de stageovereenkomst WEGWIJS IN DE STAGEOVEREENKOMST een leidraad voor cursisten-stagiairs en ondernemingshoofden Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming Vlaanderen Deze wegwijs geldt als

Nadere informatie

TOEKOMSTSPEL. antwoordboekje

TOEKOMSTSPEL. antwoordboekje bijlage 14 TOEKOMSTSPEL antwoordboekje De leerkracht kopieert dit boekje best twee keer per spelgroepje. Zo kunnen de kinderen van de groepjes die niet aan de beurt zijn, actief mee kijken of het antwoord

Nadere informatie

sociale zekerheid verzekeringen rechtsvorm financiering steunmaatregelen

sociale zekerheid verzekeringen rechtsvorm financiering steunmaatregelen www.startersservice.be Wij weten waar je aan begint kan u starten sociale zekerheid verzekeringen rechtsvorm financiering steunmaatregelen NU OOK VOOR vrije beroepen advies StartersGIDS U N I Z O S ta

Nadere informatie

SWA. sociale wetgeving actueel. www.jobcentrum.be

SWA. sociale wetgeving actueel. www.jobcentrum.be SWA sociale wetgeving actueel www.jobcentrum.be SWA Statuten voor kansengroepen Daisy Van der Auwera Deborah Callebert 1 VOORAF Sociale wetgeving wijzigt voortdurend. Onze cursus SWA ontsnapt hier jammer

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

DON BOSCOCOLLEGE HECHTEL St. - PAULUSCOLLEGE HOUTHALEN. St. - FRANCISCUSCOLLEGE CAMPUS HEUSDEN ECONOMIE

DON BOSCOCOLLEGE HECHTEL St. - PAULUSCOLLEGE HOUTHALEN. St. - FRANCISCUSCOLLEGE CAMPUS HEUSDEN ECONOMIE 1 DON BOSCOCOLLEGE HECHTEL St. - PAULUSCOLLEGE HOUTHALEN St. - FRANCISCUSCOLLEGE CAMPUS HEUSDEN ECONOMIE 3 de 4 de jaar ASO Geschiedenis 2 2 Lichamelijke opvoeding 2 2 Frans 4 4 Engels 3 2 Duits - 1 Wiskunde

Nadere informatie

Vrijwilligers zoeken. Vacature opmaken. Wat? Hoe? Stap 1: Denken

Vrijwilligers zoeken. Vacature opmaken. Wat? Hoe? Stap 1: Denken Vrijwilligers Vrijwilligers zoeken Vacature opmaken Wat? Een vacature helpt je om goed te verwoorden waarvoor je een vrijwilliger zoekt, wat die vrijwilliger moet kunnen en wanneer die beschikbaar moet

Nadere informatie

vzw Vrije Technische Scholen BSO/TSO

vzw Vrije Technische Scholen BSO/TSO vzw Vrije Technische Scholen BSO/TSO Breedstraat 152, 9100 Sint-Niklaas, 03/777.07.06 fax 03 766 40 21 E-mail : vts@vtssn.be URL : htpp://www.vtssn.be Reglement 1 september 2011 2 vzw Vrije Technische

Nadere informatie

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere 2015-2016 2012-2013 en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere Economie Brede kantooropleiding Secretarieel Financiële beroepen Juridisch Marketing en communicatie

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Efficiënt solliciteren. 3. Solliciteren bij de overheid a. Vast Wervingssecretariaat (VWS) b. Onderwijs

Inhoudstafel. 1. Efficiënt solliciteren. 3. Solliciteren bij de overheid a. Vast Wervingssecretariaat (VWS) b. Onderwijs Sollicitatietips Inhoudstafel 1. Efficiënt solliciteren 2. Alle wegen leiden naar uw droomjob 1. Ontdek ook de vacatures in de verborgen arbeidsmarkt 2. Telefonisch contact 3. Schriftelijk contact De begeleidende

Nadere informatie

sociale zekerheid verzekeringen rechtsvorm financiering steunmaatregelen

sociale zekerheid verzekeringen rechtsvorm financiering steunmaatregelen www.startersservice.be Wij weten waar je aan begint kan u starten sociale zekerheid verzekeringen rechtsvorm financiering steunmaatregelen NU OOK VOOR vrije beroepen advies StartersGIDS U N I Z O S ta

Nadere informatie

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten Rechten en valkuilen ABVV Samen sterk 1 Deeltijds werken: rechten en valkuilen Mannen - Vrouwen: Verwijzingen naar personen of functies

Nadere informatie