Samenvatting visie op stadsdeeltafels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting visie op stadsdeeltafels"

Transcriptie

1 Samenvatting visie op stadsdeeltafels Rondetafelconferentie Dinsdag 23 november 2010, van uur Bijlmer Parktheater

2 Voorgeschiedenis, het waarom van de stadsdeeltafel Inwoners van Amsterdam Zuidoost met problemen op psychisch, sociaal- economisch en psychosociaal gebied kennen niet altijd de weg naar ondersteuning. Dat kan verschillende redenen hebben. Ze zijn het niet gewend om hulp te vragen, ze weten niet waar ze naar toe moeten of ze weten niet dat ondersteuning bestaat. En als ze de weg al weten, is de hulpverlening niet altijd succesvol. Soms doet een bewoner een beroep op hulpverlening, maar blijken zijn problemen zo complex dat hulp weinig oplevert. Soms stemmen zorgverleners hun werk onvoldoende op elkaar af. Terwijl juist hulpvragers met meervoudige en complexe problemen voordeel hebben van een integrale benadering en goede coördinatie van het aanbod, zodat zij de hulp als één geheel ervaren. Ook hulpverleners hebben hier baat bij: dubbel werk wordt voorkomen en problemen sneller gesignaleerd. De zorg en hulpverlening in Zuidoost bestaat nu uit een groot aantal voorzieningen, uitgevoerd door verschillende organisaties en op verschillende niveaus. Voor elk probleem bestaat een gespecialiseerde loket. Ongeveer 80% van de bewoners heeft daar geen probleem mee; zij vinden hun weg wel. Mensen die kampen met meervoudige problemen hebben het lastiger. Zij hebben onvoldoende vaardigheden om van de ingewikkelde zorgstructuur gebruik te maken en verdwalen. Tussen de zorg en hulpverleners en zorgniveaus is vaak onvoldoende afstemming. Dat komt onder andere door de verdeling van verantwoordelijkheden, verschillende financieringsstromen en organisatievereisten. Het leidt tot versnippering en daarmee tot ineffectiviteit en frustraties, zowel bij de mensen voor wie de hulp is bedoeld als voor de zorgverleners die de hulp moeten bieden. Bijvoorbeeld doordat problemen te laat bekend zijn en dan kunnen ontsporen. Of omdat meervoudige problemen niet in samenhang maar in delen worden aangepakt. Zorgvragers worden van het kastje naar de muur gestuurd en de zorgvraag is niet opgelost. Het zorgaanbod was het vertrekpunt, niet de zorgvraag. Om het zorgaanbod beter op elkaar af te stemmen, zijn er de afgelopen jaren steeds meer multidisciplinaire overleggen gekomen. Deze overleggen of casuïstiektafels zijn ingericht op basis van aandachtsveld (criminaliteit, overlast, isolement, geweld, zorg), gebied (buurtnetwerken) en leeftijd (jeugd, gezinnen, volwassenen). Bij een deel van deze casuïstiektafels heeft het stadsdeel de procesregie, bij een ander deel ligt de regiefunctie bij externe partijen. De casuïstiektafels bleken niet de ultieme oplossing. Sterker, ze zorgen op hun beurt ook voor versnippering. Het gevoel is dat er teveel overleggen zijn, de activiteiten overlappen elkaar. De afbakening tussen de casuïstiektafels is niet scherp genoeg en er zijn veel dubbelingen in methodieken, protocollen en convenanten. Bovendien gebruikt niet iedereen dezelfde registratiesystemen waardoor er tijd en kennis verloren gaat bij het oplossen van een zorgvraag. Dat moet anders kunnen.

3 De nieuwe structuur: de stadsdeeltafel De casuïstiektafels moeten worden omgevormd. De uitgangspunten voor deze nieuwe overlegstructuur zijn helder: 1. Extra regie door het stadsdeel op het proces van samenwerking, de coördinatie van zorg en het terugdringen van het aantal overlegmomenten door het instellen van drie stadsdeeltafels met elk kernpartners (bij alle overleggen aanwezig) en schilpartners (alleen aanwezig als het nodig is): Eén stadsdeeltafel voor gezinnen: regie ligt bij de coördinator risicogezinnen. Eén voor volwassenen: regie ligt bij de coördinator van het Meldpunt Zorg & Overlast. Eén voor jong volwassenen (17+): regie ligt bij een nieuw aan te stellen coördinator. De stadsdeeltafels zijn aan zet als problemen complex of hardnekkig zijn of stagnatie in de zorg ontstaat. Het Jeugdnetwerk 12+ gaat op in de stadsdeeltafels. Dat geldt ook voor de persoonsgerichte zorg aan drugsverslaafden en jongeren met hinderlijk of crimineel gedrag 2. Goede afstemming en samenhang tussen de stadsdeeltafels onderling en tussen de stadsdeeltafels en de relevante frontoffices, de ketennetwerken en het lokale veld. De stadsdeeltafels vormen geen extra laag maar de verbinding in de bestaande zorgstructuur. 3. Elke stadsdeeltafel werkt op dezelfde manier. Met dezelfde werkprocessen, standaardmethodieken, hetzelfde privacyprotocol en escalatiemodel. Bij voorkeur werken de stadsdeeltafels ook met één registratie- en cliëntvolgsysteem, waarvan de verwijsindex (Matchpoint) een essentieel onderdeel van vormt. 4. Het leveren van snelle en volledige beleidsinformatie wordt makkelijker door de eenduidige registratie en organisatie. Hierdoor is voortgang goed te monitoren en zijn de resultaten te evalueren en te verantwoorden. Op basis van deze gegevens kunnen signalen worden afgegeven aan aanbieders over de effectiviteit van hun aanpak en het hulpverleningsaanbod. 5. De stadsdeeltafels krijgen een logische plek in de stadsdeelorganisatie, als back office van het Loket Zorg en Samenleven, Kansrijk Zuidoost en andere frontoffices. Kortom: Een stadsdeeltafel is meer dan een casusoverleg. Het gaat om procesregie, het zorgen dat er een effectief, integraal plan van aanpak komt en dat er afspraken met zorg en hulpverleners worden gemaakt en nagekomen. Als het reguliere werk niet tot een oplossing leidt, is het de beurt aan de stadsdeeltafel.

4 De voordelen Kwaliteit Door versterking van de regie op samenwerking en resultaten zal de doorlooptijd per casus afnemen. En door het evalueren van de resultaten wordt geleerd van vorige cases zodat toekomstige cases beter kunnen worden aangepakt. De hulpvrager is eerder geholpen en de kwaliteit van de dienstverlening neemt toe omdat het om een afgestemd antwoord op al zijn problemen gaat. Transparantie In plaats van de zes bestaande casuïstiektafels onder regie van het stadsdeel komen er drie stadsdeeltafels. Door de indeling naar leeftijd en de korte lijnen is het helder waar nulde en eerstelijns instellingen met vragen of aanmeldingen naar toe moeten. Over de casustoedeling en de aanpak van overlappende problemen worden afspraken gemaakt door de coördinatoren van de stadsdeeltafels. Doordat een gezamenlijk registratie- en cliëntvolgsysteem wordt gebruikt is uitwisseling van gegevens eenvoudig. De klant centraal, outreachend werken Het werkveld brengt de coördinator op de hoogte als de situatie zo ernstig en complex is dat extra inzet noodzakelijk wordt. Naast het ontvangen van signalen zal de coördinator risicogevallen en zorgmijders actief volgen. Met name bij de groep jong volwassenen wordt ingezet op outreachend werken.

5 Drie in plaats van twee stadsdeeltafels De stedelijke beleidslijn van de Sociale Alliantie gaat uit van twee stadsdeeltafels, één voor Jeugd en Gezin en één voor Volwassenen. Stadsdeel Zuidoost richt daarnaast een derde tafel op voor jongeren tussen de 17+ en 25 jaar. Deze afbakening is geen harde lijn. De problemen van jong volwassenen eindigen niet altijd bij deze leeftijdsgrenzen. Waarom is deze derde stadsdeeltafel nodig? Stadsdeel Zuidoost is een jong stadsdeel met relatief veel jong volwassenen (33,8% van de bewoners is jonger dan 25 jaar, in Amsterdam ligt dat op 28,6%). Er is een veelheid aan probleemsituaties. Zuidoost kenmerkt zich onder andere door een grote diversiteit aan nationaliteiten (126), er zijn veel alleenstaande ouders (54%) en er zijn relatief veel mensen met ontwikkelingsachterstanden. Daarnaast laat onderzoek zien dat Zuidoost ongunstig scoort als het gaat om jeugdcriminaliteit, ontwikkeling in de schoolloopbaan, aantal vroegtijdige schoolverlaters, aantal jongeren dat een baan vindt in Zuidoost en het aandeel jongeren in een schuldhulpverleningstraject. Bij veel multiprobleem jongeren worden tussen de 17+ en 25 jaar psychiatrische en psychosociale problemen zichtbaar. Gezien hun leeftijd zou deze groep gebruik moeten maken van de volwassenenzorg. Uit verschillende onderzoeken en praktijkervaringen (bijvoorbeeld uit de aanpak Intensivering Jeugd in Zuidoost) blijkt dat deze jongeren een andere vorm van hulpverlening nodig hebben. De meeste multiprobleem jongeren hebben geen zin om hulp te zoeken, ze hebben vaak een hulpverleningsgeschiedenis en zijn niet meer gemotiveerd. Dat terwijl de volwassenenzorg vraaggericht werkt. Voor de jongeren werkt een outreachende aanpak het beste, in combinatie pedagogische en coachende begeleiding bij praktische zaken en het ontwikkelen van een sociaal netwerk. Uiteraard worden bij de opzet van deze derde stadsdeeltafel de resultaten van de ontwikkeling van de Veiligheidshuizen en het onderzoek van de stedelijke initiatiefgroep 18+ meegenomen. Naast de drie stadsdeeltafels blijven er ketennetwerken bestaan die aanbod coördineren voor specifieke doelgroepen, zoals mensen met dementie of zwerfjongeren. De betekenis van de buurtnetwerken 12- wordt in 2011 nog onderzocht.

6 De drie stadsdeeltafels nader bekeken Door de tafels in te richten op leeftijdsgroep en niet op aandachtsveld wordt het aantal van zes casuïstiektafels waarover het stadsdeel de regie voert teruggebracht tot drie stadsdeeltafels. Per stadsdeeltafel zijn er accentverschillen. Wat houdt dat per leeftijdsgroep in? Stadsdeeltafel 1: Jeugd en Gezin Deze stadsdeeltafel bestaat uit het lokaal gezinsoverleg (LGO). De doelgroep van deze stadsdeeltafel bestaat uit de risico- en multiprobleemgezinnen (MPG) niveau 1 van de MPG-aanpak zonder jeugdbeschermingsmaatregel en geïndiceerde zorg. De regie van de stadsdeeltafel Jeugd en Gezin ligt bij de coördinator risicogezinnen. Het uitgangspunt is dat wat regulier kan, regulier wordt opgepakt. De aanpak en werkwijze zijn voor alle drie de stadsdeeltafels hetzelfde. Daarbij is de MPGaanpak die door stad en stadsdelen samen met betrokken uitvoerders is ontwikkeld, leidend. Deze aanpak voorziet ook in een escalatiemodel. Partners Altra, AMC de Meren (Arkin), Bascule, Bureau Jeugdzorg, DWI, GGD (vangnet Jeugd), Zorgcoördinator Ketenunit, MaDi, MEE, Politie regio Amsterdam-Amstelland, Spirit. Als de praktijk uitwijst dat er meer partners nodig zijn, wordt de lijst uitgebreid. Stadsdeeltafel 2: Volwassenen Deze stadsdeeltafel bestaat uit het huidige Groot Overleg (GO) van het Meldpunt Zorg & Overlast. De doelgroep van de stadsdeeltafel Volwassenen bestaat uit volwassen burgers met meervoudige en/of complexe problemen die ertoe leiden dat zij overlast veroorzaken. De regie van deze stadsdeeltafel ligt bij de coördinator van het bestaande Meldpunt Zorg & Overlast. Het uitgangspunt is ook hier dat wat regulier kan, regulier wordt opgepakt. De aanpak en werkwijze worden voor alle drie de stadsdeeltafels hetzelfde. Daarbij is de MPG-aanpak die door stad en stadsdelen samen met betrokken uitvoerders is ontwikkeld, richtinggevend met voor de stadsdeeltafel Volwassenen extra aandacht voor de overlast en veiligheidsdimensies. Dit betekent dat er ook voor deze stadsdeeltafel een escalatiemodel komt. Partners AMC de Meren (Arkin), Cordaan Thuiszorg, DWI, GAZO, GGD (vangnet Jeugd en Vangnet en Advies), Jellinek (Arkin), Kansrijk Zuidoost, Leger des Heils, MaDi (schuldhulpverlening), MEE, Politie regio Amsterdam-Amstelland, Steunpunt Huiselijk Geweld, Woningcorporaties (De Alliantie, Eigen Haard, de Key, Rochdale, Stadgenoot en Ymere). Een aantal partijen is vaste deelnemer. Anderen nemen deel als de casus daartoe aanleiding geeft. Stadsdeeltafel 3: Jong Volwassenen (17+) Tot de doelgroep van de stadsdeeltafel Jong Volwassenen behoren bewoners van 17 jaar en ouder met meervoudige en/of complexe problemen die kunnen leiden tot criminaliteit en/of overlast. Voor de regie van de stadsdeeltafel Jong Volwassen wordt een nieuwe functie gecreëerd. Ook hier geldt dat wat regulier kan, ook regulier gedaan wordt. Naast het ontvangen van signalen levert de coördinator 6

7 een bijdrage aan de doorontwikkeling van aanpak, methodiek en aanbod voor jong volwassenen, mede in vervolg op het actieplan Intensivering Jeugd. De aanpak en werkwijze worden voor alle drie de stadsdeeltafels hetzelfde. Daarbij is de MPG-aanpak die door stad en stadsdelen samen met betrokken uitvoerders is ontwikkeld, richtinggevend. Deze aanpak voorziet ook in een escalatiemodel. Partners Politie regio Amsterdam-Amstelland, Openbaar Ministerie, Zorgcoördinator Ketenunit, GGD, GGZ, de Bascule, Bureau Jeugdzorg, Willem Schrikker Groep, Reclassering Nederland, Verslavingszorg, DWI, UWV, MaDi, Spirit, Streetcornerwork, MEE, Bureau Leerplicht. Een aantal partijen behoort tot de kernpartners, anderen nemen deel als de casus daartoe aanleiding geeft. Als de praktijk uitwijst dat er meer partners nodig zijn, wordt de lijst uitgebreid. 7

8 Wat moet er gebeuren voordat het zover is Om tot drie stadsdeeltafels te komen is een aantal acties gewenst. Samenwerkingsafspraken met kernpartners Om de stadsdeeltafels succesvol te laten zijn, zijn committent en medewerking van kernpartners van groot belang. Stadsdeel en partners moeten tot niet-vrijblijvende en sluitende afspraken komen over samenwerking. De rondetafelconferentie op 23 november is de eerste stap. Hier praten kernpartners op managementniveau over een visie op een sluitende aanpak voor kinderen/gezinnen en (jong) volwassen, over de inrichting van de drie stadsdeeltafels en worden er kaderstellende afspraken gemaakt over operationele zaken, zoals werkproces, casemanagement, registratie, monitoring en effectmeting. Dit leidt tot een overzicht van heldere randvoorwaarden voor samenwerking. Afstemming tussen stadsdeeltafels, front offices en andere ketennetwerken. Onder de regie van het stadsdeel moeten samenwerkingsafspraken worden gemaakt met de front offices, met andere ketennetwerken en partners als de eerstelijnszorg, scholen en Openbaar Ministerie. Het stadsdeel zal hiertoe het initiatief nemen. Standaardisering werkwijze De stadsdeeltafels worden alle drie op dezelfde manier ingericht en maken gebruik van dezelfde werkwijzen, van een zelfde escalatiemodel, een overkoepelend convenant, en een informatie- en registratiesysteem. Deze punten maken deel uit van de implementatie van het Dienstverleningsmodel Sociaal Domein (Sociale Alliantie) en wordt stedelijk opgepakt. De afspraken, gemaakt tijdens de rondetafelconferentie van 23 november, worden hierin meegenomen. Personeel en organisatie De drie stadsdeeltafels krijgen elk een coördinator. De regie van de stadsdeeltafel Jeugd en Gezin ligt bij de coördinator risicogezinnen, die van de stadsdeeltafel Volwassenen bij de coördinator van het Meldpunt Zorg & Overlast. Voor de regie van de stadsdeeltafel Jong Volwassenen wordt een functie gecreëerd. Verder moeten de functie- en competentieprofielen van de coördinatoren worden afgestemd en moeten de stadsdeeltafels in de back office van het Loket Zorg en Samenleven en andere frontoffices in het stadsdeel worden geïntegreerd. De acties die daarvoor nog nodig zijn: Het ontwikkelen van een functie- en competentieprofiel, De werving en aanstelling van een coördinator stadsdeeltafel Jong Volwassenen, Het inrichten van de administratieve ondersteuning voor de stadsdeeltafels, Deskundigheidsbevordering van coördinatoren en ondersteunend personeel. Communicatie In de realisatiefase worden de Wmo-adviesraad en de Regiegroep Zorg en Samenleven van stadsdeel Zuidoost gevraagd om mee te denken over de visie en het realisatieplan. Ook het overkoepelend convenant dat eind 2010 wordt verwacht wordt aan hen voorgelegd. Uiteraard worden de raadscommissie Welzijn, de stadsdeelraad en het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost tijdens de 8

9 realisatiefase op de hoogte gehouden. Het draagvlak en succes van de stadsdeeltafels is afhankelijk van goede communicatie en betrokkenheid van de partners en bekendheid van de regierol van de stadsdeeltafels bij nulde, eerste en tweede lijn. Uiteraard moeten bewoners de weg richting hulp en ondersteuning kunnen vinden. Daarom is ook na instelling van de stadsdeeltafels communicatie richting bewoners, instellingen en maatschappelijke organisaties essentieel. De communicatie wordt door de afdeling communicatie van Stadsdeel Zuidoost gecoördineerd. Ambtelijke organisatie Er is een ambtelijke projectgroep ingesteld. Daarin hebben de coördinatoren van de stadsdeeltafels, beleidsambtenaren/projectleiders van programma s met een direct raakvlak met de stadsdeeltafels en een communicatieadviseur zitting. De projectgroep is verantwoordelijk voor alles wat er moet gebeuren voor de stadsdeeltafels startklaar zijn. Planning Een aantal acties is al in gang gezet, een aantal moet nog worden gedaan. De planning van de standaardisering van de werkwijze is afhankelijk van de planning van de Sociale Alliantie die op stedelijk niveau met richtinggevende adviezen komt over werkproces, werkwijze, escalatiemodel en convenant. Cluster van acties Planning 1. Samenwerkingsafspraken partners Okt jan Afstemming tussen stadsdeeltafels, front offices en andere ketenpartners Sep - dec Standaardisering werkwijze Sep - jan Personeel en organisatie Sep - jan Communicatie Juni jan Uitrol stadsdeeltafels Vanaf jan 2011

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Directie Realisatie Inleiding Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Aan Van Stadsdeelraad Zuidoost

Nadere informatie

Aanpak: Integrale Aanpak. Beschrijving

Aanpak: Integrale Aanpak. Beschrijving Aanpak: Integrale Aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Mondriaan

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving Aanpak: GRIP-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau Jeugdzorg

Nadere informatie

Samenwerking tussen en in de Veiligheidshuizen

Samenwerking tussen en in de Veiligheidshuizen Samenwerking tussen en in de Veiligheidshuizen Factsheet s-hertogenbosch Mill en Sint Hubert Sint- Michielsgestel Sint Anthonis Voorwoord Een nieuwe fase is aangebroken voor de Veiligheidshuizen, zowel

Nadere informatie

Aanpak: OGGz. Beschrijving

Aanpak: OGGz. Beschrijving Aanpak: OGGz De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: OGGz Z.O. Drenthe GGD

Nadere informatie

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens Jaarverslag 2012 Professionaliseren en versterken van de ketens Inleiding H et Veiligheidshuis is dé plek waar veiligheid, zorg en bestuur samen komen rond complexe problematiek. Het is een netwerksamenwerking

Nadere informatie

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Bestemd voor: Gevraagd besluit: Onderwerp: wethouder Jeugd Hans van der Velde Commissie Zorg, Welzijn en Onderwijs kennisnemen van de stand van zaken en ontwikkelingen

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN. Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie

INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN. Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie ACHTERGRONDINFORMATIE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR 15 MEI 2008 1. Inleiding

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP plan van aanpak Centrum voor Jeugd en Gezin 2012 2013 DATUM 21 juni 2012 KOPIE AAN S. Rijninks BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen!

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen! Er zijn 27 Ouder- en Kindteams. 22 teams zitten in de wijken, vier teams zijn er voor het voortgezet onderwijs en één team is er speciaal voor het MBO. We werken samen vanuit een aantal functies: ouder-

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

Aanpak Achter de Voordeur/ Multiprobleem gezinnen

Aanpak Achter de Voordeur/ Multiprobleem gezinnen Aanpak Achter de Voordeur/ Multiprobleem gezinnen 1 Landelijk projectleider: Jeanet Zonneveld 14 november 2012 1 REGEERAKKOORD 2012! 1 gezin/huishouden 1 plan 1 regisseur 1 budget 1 privacyprotocol 1 ontschot

Nadere informatie

Aanpak: Frontlineteam. Beschrijving

Aanpak: Frontlineteam. Beschrijving Aanpak: Frontlineteam De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD Kennemerland

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Beter Samen in Noord (BSIN)

Beter Samen in Noord (BSIN) Beter Samen in Noord (BSIN) Integrale zorg voor bewoners met meervoudige en/of complexe problemen in Amsterdam Noord 3 april 2014 Hanneke Keus, Projectleider BSiN Ronny Bohnenn, kwartiermaker BSiN Hanneliek

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Ontwikkeling OGGZ-loket als meldpunt voor onrust en overlast Programma / Programmanummer Maatschappelijke zorg en dienstverlening / 7320 Portefeuillehouder G.

Nadere informatie

Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen

Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen door persoonsgerichte aanpak naar gedragsverandering Emile Curfs Plv Manager veiligheidshuis www.veiligheidshuisheerlen.nl Veiligheidshuis: Het Veiligheidshuis is

Nadere informatie

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen.

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Om deze ambitie te realiseren, zetten we in op maatregelen

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Directie Inwoners Ingekomen stuk D11 (PA 18 juni 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Roadmap uitrol CJG Meppel 2013 Activiteit 2013 Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Eindverantwoordelijke 1. Realisatie sluitend aanbod jeugd-en opvoedinformatie

Nadere informatie

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Sluitende aanpak. voor risico- en. probleemjongeren

Sluitende aanpak. voor risico- en. probleemjongeren Sluitende aanpak voor risico- en probleemjongeren Stad van jongeren Rotterdam is een stad van jongeren. Dat is een statistisch gegeven. Maar je ziet het ook als je op straat loopt. Overal jonge mensen

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving Aanpak: Bijzondere Zorg Team Namens de gemeente Deventer hebben drie netwerkpartners de vragenlijst gezamenlijk ingevuld. Dit zijn Dimence GGZ, Tactus verslavingszorg, en Iriszorg maatschappelijke opvang.

Nadere informatie

Signaleringssysteem voor Jeugd

Signaleringssysteem voor Jeugd Signaleringssysteem Zorg voor Jeugd Samen sterker voor de jeugd Informatie voor cliënten en cliëntvertegenwoordigers Samen sterker voor de jeugd U ontvangt deze informatie omdat wij uw kind registreren

Nadere informatie

Aanpak: 1 Gezin 1 Plan Nieuw Den Helder. Beschrijving

Aanpak: 1 Gezin 1 Plan Nieuw Den Helder. Beschrijving Aanpak: 1 Gezin 1 Plan Nieuw Den Helder De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Uitkomsten toezichtonderzoek Gouda

Uitkomsten toezichtonderzoek Gouda Uitkomsten toezichtonderzoek Gouda Toezichtonderzoek op beleidsniveau naar de verantwoorde zorg en ondersteuning van gezinnen met geringe sociale redzaamheid September 2013 Samenwerkend Toezicht Jeugd

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo Aanpak: Sociale wijkteams Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een gezin met chronische

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Netwerkdossier Gemeente Valkenswaard Signaleringsoverleg 2013

Netwerkdossier Gemeente Valkenswaard Signaleringsoverleg 2013 Lumens 6 Valkenswaard Netwerkdossier Gemeente Valkenswaard Signaleringsoverleg 03 Inleiding Vanaf mei 0 is het Woonoverlastteam en het Verbeterteam samengevoegd tot het Breed Signaleringsoverleg. In 03

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Almere

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Almere Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Almere Aanpak: Wijkteams en Gezinsbegeleiders Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een gezin

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 19 november Onderwerp Uitvoering van Het gesprek in de WMO Besluitvormend

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 19 november Onderwerp Uitvoering van Het gesprek in de WMO Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 19 november 2013 nummer: 2013_BW_00715 Onderwerp Uitvoering van Het gesprek in de WMO 2014 - vormend Beknopte samenvatting Per 1 januari 2013 wordt het WMO-beleid zoals

Nadere informatie

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving Aanpak: Multiprobleemgezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD

Nadere informatie

Uitkomsten toezichtonderzoek Haarlemmermeer

Uitkomsten toezichtonderzoek Haarlemmermeer Uitkomsten toezichtonderzoek Haarlemmermeer Toezichtonderzoek op beleidsniveau naar de verantwoorde zorg en ondersteuning van gezinnen met geringe sociale redzaamheid Oktober 2013 Samenwerkend Toezicht

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen 23 juni 2014 1 Inhoud INLEIDING... 3 MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD... 3 CRITERIA

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving Aanpak: Bemoeizorg De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD West-Brabant

Nadere informatie

VEILIGHEIDSHUIS IJSSELLAND INFORMATIE VOOR PARTNERS VERBINDT STRAF EN ZORG

VEILIGHEIDSHUIS IJSSELLAND INFORMATIE VOOR PARTNERS VERBINDT STRAF EN ZORG VEILIGHEIDSHUIS IJSSELLAND INFORMATIE VOOR PARTNERS VERBINDT STRAF EN ZORG Kansen om op hun eigen (lage) zelfredzaamheidsniveau mee te kunnen doen en te participeren in de samenleving. Als het nodig is,

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Waarom dichtbij mensen? Doelen Vergroten betrokkenheid inwoners bij elkaar en bij de stad Versterken informeel

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Prijslijst. Regie op zorg en veiligheid. Client centraal. Multiprobleem gezinnen. en Dwang. Praktijk Beleid Bestuur. Samenhangende interventies

Prijslijst. Regie op zorg en veiligheid. Client centraal. Multiprobleem gezinnen. en Dwang. Praktijk Beleid Bestuur. Samenhangende interventies Client centraal Multiprobleem gezinnen Zelfredzaamheid Drang en Dwang Is duidelijk wie op welk moment de regie voert in de gezinnen met problemen? Praktijk Beleid Bestuur Sluitende zorg- en veiligheidsketen

Nadere informatie

Centrum Jeugd & Gezin Maasland

Centrum Jeugd & Gezin Maasland 1 Centrum Jeugd & Gezin Maasland Presentatie BJZ Centrum Jeugd & Gezin Maasland "Meer dan een gebouw alleen" 5 juni 2012 2 Het Centrum Jeugd & Gezin Maasland voor Kinderen en jongeren (0-23 jaar) Ouders

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg & Veiligheid Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg en Veiligheid

Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg & Veiligheid Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg en Veiligheid Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg & Veiligheid 1 12-02-2019 Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg en Veiligheid 2 12-02-2019 Aanpak Woonoverlast en Convenant Zorg en Veiligheid De aanleiding Nieuwe

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp

Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp Werken met esar@almere.nl Werken met ESAR werkt! ESAR werkt! betere en snellere hulp Almeerse professionals over hun ervaringen met het Elektronisch Signaleringssysteem Alle Risicojeugd Telefoon 14 036

Nadere informatie

Wmo subsidiekader 2014. 1. Inleiding. Bijlage: Wmo subsidiekader 2014. Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren

Wmo subsidiekader 2014. 1. Inleiding. Bijlage: Wmo subsidiekader 2014. Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren Bijlage: Wmo subsidiekader 2014 Wmo subsidiekader 2014 Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren 1. Inleiding In onderstaande vindt u het Wmo subsidiekader 2014, op basis waarvan

Nadere informatie

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma Fettje Nolles

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma Fettje Nolles De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is Tea Bouma Fettje Nolles Wijkaanpak Leeuwarden Eerste frontlijnteam in 2008 In 2014 naar 7 wijkteams, 2 pilots jeugd- en gezinsteam, 1 scholenteam en 1 dorpenteam

Nadere informatie

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN gemeente Den Haag September 2015 Conceptversie 2.0 1 Inleiding In november jl. is door de Haagse gemeenteraad Motie 86 Geïsoleerde Vrouwen aangenomen. Om uitvoering te geven

Nadere informatie

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt We willen allemaal wel hulp bieden aan

Nadere informatie

Wat is een Veiligheidshuis?

Wat is een Veiligheidshuis? Wat is een Veiligheidshuis? Uit landelijk Programmaplan (2011): Een Veiligheidshuis is een lokaal of regionaal samenwerkingsverband tussen verschillende partners gericht op integrale, operationele en persoons-

Nadere informatie

Bijlage 1 bij Privacyconvenant Beschrijving van Overleggen VHH Haaglanden

Bijlage 1 bij Privacyconvenant Beschrijving van Overleggen VHH Haaglanden Bijlage 1 bij Privacyconvenant Beschrijving van Overleggen VHH Haaglanden In 2013 heeft het Veiligheidshuis Haaglanden de nieuwe focuswerkwijze geïntroduceerd. Met de nieuwe werkwijze zetten we de capaciteit

Nadere informatie

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Vijfhoek & Ronde Tafel, versie 31 juli 2017 1 Introductie De Vijfhoek Kindveiligheid (Ouder- en Kind Teams, Samen DOEN, Veilig Thuis, de William Schrikker groep,

Nadere informatie

Een licht verstandelijke beperking (lvb) en zelfstandig wonen met ondersteuning uit de Wmo? Wat komt daarbij kijken en wat is daarvoor nodig?

Een licht verstandelijke beperking (lvb) en zelfstandig wonen met ondersteuning uit de Wmo? Wat komt daarbij kijken en wat is daarvoor nodig? UITKOMSTEN VAN DE RAADPLEGING OP 23 SEPTEMBER 2013 Inleiding Cliëntenbelang Amsterdam heeft op 23 september 2013 een raadpleging gehouden over de positie van mensen met een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Ketenaanpak / netwerkaanpak actieve leefstijl De oplossing om meer mensen met een hoog gezondheidsrisico in beweging

Nadere informatie

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Ondergetekenden - (naam + functie), namens Gemeente Den Haag -, namens Regiopolitie Haaglanden, -, namens Algemeen Maatschappelijk Werk Den Haag, bestaande

Nadere informatie

Uitkomsten toezichtonderzoek Maastricht

Uitkomsten toezichtonderzoek Maastricht Uitkomsten toezichtonderzoek Maastricht Toezichtonderzoek op beleidsniveau naar de verantwoorde zorg en ondersteuning van gezinnen met geringe sociale redzaamheid Oktober 2013 Samenwerkend Toezicht Jeugd

Nadere informatie

Het werkproces van het regieteam Complexe multiprobleemgezinnen

Het werkproces van het regieteam Complexe multiprobleemgezinnen Het werkproces van het regieteam Complexe multiprobleemgezinnen 1. Inleiding In deze notitie beschrijven we de verschillende fasen in het werkproces van het regieteam complexe multiprobleemgezinnen (regieteam

Nadere informatie

Centrale helpdesk voor gemeenten. Samenwerken voor de jeugd

Centrale helpdesk voor gemeenten. Samenwerken voor de jeugd Centrale helpdesk voor gemeenten Samenwerken voor de jeugd Inhoud Woord vooraf 3 1. Meer preventie en meer opvoedondersteuning 5 Centrum voor Jeugd en Gezin 5 Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg 6 Digitaal

Nadere informatie

Anders denken, anders doen!

Anders denken, anders doen! Anders denken, anders doen! Emily Janssen en Martine Folkersma 11 november 2016 2015 Het jaar van de grote veranderingen 3 decentralisaties Implementatie Jeugdwet Inrichting van de toegang: start jeugdteams

Nadere informatie

Uitkomsten toezichtonderzoek Deventer

Uitkomsten toezichtonderzoek Deventer Uitkomsten toezichtonderzoek Deventer Toezichtonderzoek op beleidsniveau naar de verantwoorde zorg en ondersteuning van gezinnen met geringe sociale redzaamheid Oktober 2013 Samenwerkend Toezicht Jeugd

Nadere informatie

Leergang Procesmanager Veiligheidshuizen. Dag 1: Rol en competenties van procesmanager Complexe casuïstiek

Leergang Procesmanager Veiligheidshuizen. Dag 1: Rol en competenties van procesmanager Complexe casuïstiek Leergang Procesmanager Veiligheidshuizen Dag 1: Rol en competenties van procesmanager Complexe casuïstiek Programma leergang Doelgroep: Doel: Door: Procesmanagers van het casusoverleg Verhogen van de effectiviteit

Nadere informatie

Zorgcoördinatie door de Jeugdgezondheidszorg. Paul van der Velpen Directeur GGD Hart voor Brabant

Zorgcoördinatie door de Jeugdgezondheidszorg. Paul van der Velpen Directeur GGD Hart voor Brabant Zorgcoördinatie door de Jeugdgezondheidszorg Paul van der Velpen Directeur GGD Hart voor Brabant Definitie - Taakverdeling - Opschaling - Combinatie van taken - Taken en prestaties - Randvoorwaarden Zorgcoördinatie

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

Een haarscherp beeld? Of een blinde vlek? Weet u welke jongeren. risico lopen?

Een haarscherp beeld? Of een blinde vlek? Weet u welke jongeren. risico lopen? SIGNALEREN & SAMENWERKEN Een haarscherp beeld? Of een blinde vlek? Weet u welke jongeren risico lopen? Een sluitende aanpak van risicojongeren begint met vroegtijdige signalering Een goed begin Voorkomen

Nadere informatie

Bestedingsplan 2011 compensatie Awbz-pakketmaatregel Stadsdeel Zuidoost

Bestedingsplan 2011 compensatie Awbz-pakketmaatregel Stadsdeel Zuidoost Bestedingsplan 2011 compensatie Awbz-pakketmaatregel Stadsdeel Zuidoost 1. Analyse knelpunten Om een analyse te geven van de knelpunten die zijn ontstaan als gevolg van de AWBZ-pakketmaatregel, volgen

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Zorg- en adviesteam in het onderwijs

Zorg- en adviesteam in het onderwijs standaard Convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs Product van het programma Intensivering Kwaliteit Zorg- en adviesteams NJi Onderwijs & Jeugdzorg / LCOJ mei 2008 Inhoudsopgave Inleiding Convenant

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Taak- Functieomschrijving Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Taak- Functieomschrijving Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Taak- Functieomschrijving Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Deze taak-functieomschrijving is bruikbaar voor alle sectoren welke ondersteuning, begeleiding, zorg, hulp en bescherming

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk 06C

Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk 06C Cluster Stedelijk beleid en strategic Gemeente Enschede ill 7 $" ' b Q Provinciale Staten Overijssel T.a.v. Statencommissie Economic & bestuur Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE Datum 31 mei2006 Uw kenmerk Uw

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING...

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER... 2 2. SAMENVATTING... 2 3. DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING... 4 4. DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... 4 4.1 Integrale aanpak... 4 4.2 Termijnen... 4 4.3 Doelen

Nadere informatie

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden 1 Inleiding Veilig Thuis, bij wet het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, is vormgegeven door het samenvoegen van het Steunpunt

Nadere informatie

Ervaringen van een RAAK-regio

Ervaringen van een RAAK-regio Ervaringen van een RAAK-regio Zaanstreek Waterland Voorgeschiedenis In Zaanstreek Waterland: - een sterke traditie van samenwerking tussen welzijnsorganisaties, jeugdzorginstellingen, jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Interventieteam Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Fier

Nadere informatie

Toezicht op zorg aan kwetsbare groepen. Heleen Buijze Senior inspecteur

Toezicht op zorg aan kwetsbare groepen. Heleen Buijze Senior inspecteur Toezicht op zorg aan kwetsbare groepen Heleen Buijze Senior inspecteur 22 april 2010 SGZ 2010: Vernieuwend toezicht in twee speerpunten 1. Effectiviteit van gemeentelijk gezondheidsbeleid gericht op het

Nadere informatie

De kwaliteit van Veilig Thuis Drenthe Stap 1

De kwaliteit van Veilig Thuis Drenthe Stap 1 De kwaliteit van Veilig Thuis Drenthe Stap 1 Utrecht, november 2015 1 Inspectie Jeugdzorg Dit is een uitgave van: Inspectie Jeugdzorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inspectie voor de

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Dienst Gezondheid

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Uitkomsten toezichtonderzoek Venlo

Uitkomsten toezichtonderzoek Venlo Uitkomsten toezichtonderzoek Venlo Toezichtonderzoek op beleidsniveau naar de verantwoorde zorg en ondersteuning van gezinnen met geringe sociale redzaamheid September 2013 Samenwerkend Toezicht Jeugd

Nadere informatie

Deel I Geweld in gezinnen: met de neus op de feiten

Deel I Geweld in gezinnen: met de neus op de feiten Inhoudsopgave Inleiding 17 Deel I Geweld in gezinnen: met de neus op de feiten 1 Definitie en begripsafbakening 23 1.1 Geweld in gezinnen: an inconvenient truth 23 1.2 Kenmerken van geweld in gezinnen

Nadere informatie

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak)

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) 19 september 2013 Dick Laan, sr adviseur Informatievoorziening Soc. Domein, Gemeente Enschede Aanleiding Ontzorgen en normaliseren Benutten talenten en eigen kracht

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving Aanpak: CJG-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: CJG Icare Deze

Nadere informatie

Uw contact We denken mee over al uw vragen en problemen. Vanuit ons buurtteam heeft u contact met: Naam... Contactgegevens... Naam...

Uw contact We denken mee over al uw vragen en problemen. Vanuit ons buurtteam heeft u contact met: Naam... Contactgegevens... Naam... Bezoekadres Weesperstraat 101 Postbus 1840 1000 BV Amsterdam Programma Samen DOEN in de buurt Telefoon 020 251 8000 ING 45 94 497 amsterdam.nl/samendoen Datum: Onderwerp: Kenmerk: E-mail:

Nadere informatie

Uw kind. in de Verwijsindex. Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar

Uw kind. in de Verwijsindex. Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Uw kind in de Verwijsindex Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Uw kind in de Verwijsindex, wat betekent dat? Met de meeste kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Veiligheidshuis Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Jaarplan 2017 Veiligheidshuis Bonaire, Sint Eustatius en Saba Jaarplan 2017 Veiligheidshuis Bonaire, Sint Eustatius en Saba Justine Verschoor Januari 2017 1 Inleiding Vanaf maart 2015 is een start gemaakt met het opzetten van een Veiligheidshuis op Bonaire met de

Nadere informatie

Sociaal Team Tonny van den Berg, Tempre 1 Gauw, april 2007

Sociaal Team Tonny van den Berg, Tempre 1 Gauw, april 2007 Sociaal Team 1 1. Visie en doelstellingen Sociaal Team Een volwaardige deelname aan de samenleving in de gemeente is helaas niet voor alle burgers weggelegd. Een aantal gezinnen en alleenstaanden redt

Nadere informatie

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG WAAROM DE TRANSFORMATIE? Het zorgstelsel in Nederland is in de loop der jaren complex en duur geworden. Bovendien krijgen mensen

Nadere informatie

Integrale Veiligheidszorg in Twente

Integrale Veiligheidszorg in Twente Integrale Veiligheidszorg in Twente -Achtergrond -Werkwijze & organisatie Platform IVZ -Actieplan IVZ 2009-2010 - Evaluatietraject -Resultaten Platform IVZ -Vervolg samenwerking in Twente Platform IVZ

Nadere informatie

Model convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs

Model convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs Model convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs CONVENANT Zorg- en adviesteam School/Scholen/SWV xxx Deelnemende organisaties: Deelnemer 1 Deelnemer 2 Deelnemer 3 Deelnemer 4 Deelnemer 5 Deelnemer

Nadere informatie

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo.

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Overzicht volgens beleidsdoelen uit kadernota Wmo 2008-2012 Mee(r)doen in Dalfsen* 2009 Thema Wmo-loket Informatie geven over wonen, welzijn en zorg Wmo-loket

Nadere informatie