Handleiding Pétanque Toernooi Beheer. (versie 6.7) November 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Pétanque Toernooi Beheer. (versie 6.7) November 2015"

Transcriptie

1 Handleiding Pétanque Toernooi Beheer (versie 6.7) November 2015

2 2 Inleiding Het programma Pétanque Toernooi Beheer is bedoeld voor het beheren van eendaagse toernooien. De eerste versie van het programma dateert uit Uitganspunt bij het maken van het programma was dat het behalve functioneel ook gebruiksvriendelijk moest zijn. Voor competities kan het programma Pétanque Competitie Beheer worden gebruikt dat gratis wordt meegeleverd. De diverse schermen en menu s zijn duidelijk ingedeeld. Daar waar mogelijk is gebruik gemaakt van grote lettertypen en mede door het gebruik van kleuren zijn de schermen goed leesbaar. De bediening van het programma is eenvoudig en kan zowel met als zonder muis. Het resultaat is een programma waarmee op eenvoudige wijze verschillende soorten toernooien verwerkt kunnen worden vanaf inschrijving van de deelnemers tot en met het afdrukken van het eindklassement. Inschrijven van deelnemers kan snel en eenvoudig met minder kans op fouten door gebruik te maken van bestanden waarin gegevens van personen en clubs kunnen worden vastgelegd. Behalve een overzicht met de te spelen partijen per ronde is er ook een toernooischema met alle partijen en uitslagen van het toernooi. Door het toernooischema tussentijds af te drukken is het mogelijk uitslagen handmatig te verwerken voor het geval registratie met de computer door bijvoorbeeld stroomuitval niet meer mogelijk is. Verder kunnen wedstrijdkaartjes per team/speler worden afgedrukt. De uitslag van een gespeelde partij hoeft slechts één maal te worden ingevuld en het (tussen-) klassement is op ieder moment beschikbaar. Alle gegevens worden opgeslagen en blijven daardoor beschikbaar. De resultaten van meerdere gelijksoortige toernooien kunnen bij elkaar worden opgeteld en weergegeven als een totaal klassement over een periode. Het toernooischema s en klassementen kunnen worden opgeslagen als CSV bestanden (Excel).

3 3 Soorten toernooien / spelvormen Pétanque Toernooi Beheer is geschikt voor het beheren van de volgende soorten toernooien: 1. Toernooien voor teams met een vaste samenstelling (tête-à-tête, doubletten of tripletten) Behalve willekeurig voorgelote partijen is het ook mogelijk winnaars tegen winnaars en verliezers tegen verliezers te laten spelen met de mogelijkheid verliezers af te laten vallen (directe eliminatie). Na het spelen van voorrondes kunnen teams in poules worden ingedeeld met de mogelijkheid voor complementaires. Bij voldoende teams zal een team hooguit één keer dezelfde tegenstander hebben en partijen tussen teams van dezelfde club kunnen gedurende een aantal rondes vermeden worden. Bij een oneven aantal teams wordt één team vrijgeloot. De mogelijkheden op een rijtje: Toernooien zonder voorrondes Integrale willekeurige loting alle speelrondes. Winnaars tegen winnaars en verliezers tegen verliezers. Directe eliminatie. Toernooien met voorrondes, poules en eindrondes Voorrondes Integrale willekeurige loting voorrondes. Winnaars tegen winnaars en verliezers tegen verliezers. Poules en eindrondes Integrale willekeurige loting eindrondes. Winnaars tegen winnaars en verliezers tegen verliezers. Directe eliminatie. Directe eliminatie met complementaire 2. Toernooien voor samengestelde teams per toernooi (mix per toernooi, mêlee simple). Het programma stelt éénmalig een even aantal teams samen uit willekeurige individuele deelnemers. Afhankelijk van het aantal deelnemers en beschikbare banen worden doubletten en tripletten samengesteld waarbij er hooguit één partij tussen een triplette en een doublette voorkomt. De afwikkeling van het toernooi is gelijk aan een toernooi met vaste teams 3. Toernooien voor samengestelde teams per ronde (mix per ronde, mêlée tournante, super mêlée). Iedere speelronde stelt programma stelt teams samen uit willekeurige individuele deelnemers. Afhankelijk van het aantal deelnemers en beschikbare banen worden doubletten en tripletten samengesteld waarbij er hooguit één partij tussen een triplette en een doublette voorkomt. De indeling in een doublette- en tripletteteam wordt gelijkmatig verdeeld over alle deelnemers. Bij voldoende deelnemers en banen zal een speler niet meer dan één keer met en één keer tegen dezelfde persoon spelen. Het is mogelijk de deelnemers over twee groepen te verdelen en per groep te loten. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid meer banen in te delen dan er zijn. Als alle wedstrijden in een groep begonnen zijn kan een wedstrijd uit de andere groep beginnen zodra er een baan vrijkomt.

4 4 Installeren Het installatieprogramma kan vanaf het internet worden gedownload. Het kan zijn dat uw computer bij het downloaden en installeren een waarschuwing geeft dat het programma niet veel wordt gedownload en mogelijk onveilig is. Het programma is uiteraard niet onveilig. Het programma zal worden geïnstalleerd in de map Pétanque Toernooi Beheer in de standaard Windows map voor programma's. Bij het installeren van een nieuwere versie van het programma worden alleen verouderde programmabestanden overschreven. De in het programma aangemaakte toernooien, personen, clubs worden geplaatst in de map Pétanque Toernooi Beheer/Data die te vinden is in Mijn Documenten. Door deze map te kopiëren naar bijvoorbeeld een USB stick kunnen de gegevens worden veiliggesteld (backup) maar kunnen deze ook worden gekopieerd naar een andere PC waarop het programma geïnstalleerd is.

5 5 Bediening Het programma start altijd op met volledig gevuld beeld. Het is mogelijk het programma in een kleiner venster te tonen door te klikken op de daarvoor bestemde symbolen in de Windows titelbalk of daarvoor de Windows sneltoetsen te gebruiken. Behalve het scherm met het hoofdmenu zijn er verschillende andere menuschermen die het navigeren door het programma eenvoudig maken. De actieve rubrieken en knoppen hebben een gele achtergrond zodat altijd goed te zien is waar men is. Het programma is óók zonder de muis te bedienen. Zo kan de Enter toets gebruikt worden om de invoer van een rubriek af te sluiten. Het drukken van de Enter toets bij een geactiveerde knop heeft hetzelfde resultaat als het klikken op die knop. De Tab toets kan gebruikt worden om de volgende rubriek of knop te activeren en de combinatie Shift+Tab om terug te gaan naar de vorige rubriek of knop. Bij keuzemenu s en vakken met lijsten kunnen ook de pijltjes toetsten worden gebruikt om een volgende regel of optie te activeren. Bij het openen van een scherm wordt altijd een knop of rubriek geactiveerd. Als dan de Escape toets wordt gedrukt zal het scherm gesloten worden. Wordt de Escape toets op een andere plek gebruikt dan wordt de 1 e rubriek of knop opnieuw geactiveerd. Overzichten kunnen worden afgedrukt door te klikken op de op Print knop. Een andere printer kan geselecteerd worden door met de rechtermuisknop te klikken op de Print knop. In het venster kan de keuzelijst met beschikbare printers worden getoond door op het driehoekje aan de rechterkant van het vak te klikken. Door een PDF printer te installeren (bijv. PDF Creator) kan een afdruk als PDF document worden opgeslagen om deze bijvoorbeeld te en of op een website te plaatsen Bij de meeste schermen met overzichten is het mogelijk de grootte van de letters aan te passen door de + en - toets waardoor er meer of minder informatie zichtbaar is.

6 6 Menustructuur De menustructuur van het programma is als volgt: Hoofdmenu Toernooien Na het starten van een nieuw toernooi of het openen van een bestaand toernooi verschijnt het Toernooimenu - Toernooigegevens - Inschrijven deelnemers - Overzicht partijen - Toernooischema - Wedstrijdkaartjes - Invoeren uitslagen - Klassement - Lijst deelnemers - Verloting - Ander toernooi - Hoofdmenu Periode klassement Menu periode klassement - Mixtoernooien - Overige toernooien - Hoofdmenu Bestanden-instellingen Menu onderhoud bestanden en instellingen - Bestand personen - Bestand clubs - Instellingen toernooien - Instelingen programma - Hoofdmenu Afsluiten programma

7 7 Hoofdmenu Na het starten van het programma verschijnt het scherm met het hoofdmenu. Bij een op naam gestelde versie bevat het scherm naam en logo van de vereniging. Het programma start altijd met een volledig gevuld beeld. Het is mogelijk het programma in een kleiner venster te tonen door te klikken op de daarvoor bestemde symbolen in de Windows titelbalk of daarvoor de Windows sneltoetsen te gebruiken. In de titelbalk staat het versienummer van het programma Het hoofdmenu bestaat uit de volgende knoppen: - Toernooien. Een nieuw toernooi starten of een bestaand toernooi beheren. - Periode klassement. Een totaalklassement maken van gelijksoortige toernooien over een periode. - Bestanden-Instellingen. Bestanden (personen en clubs) onderhouden en standaard instellingen beheren. - Afsluiten. Het programma afsluiten. De standaard taal worden ingesteld met de knoppen: - FR: Frans als standaard taal instellen. - NL: Nederlands als standaard taal instellen.

8 Toernooien 8 In dit scherm kan een nieuw toernooi worden gestart, een bestaand toernooi worden geopend om er verder mee te werken en kunnen toernooien worden verwijderd. Ook is het mogelijk een toernooi te exporteren en te importeren. De aanwezige toernooien worden op historische volgorde getoond waarbij het laatst toegevoegde toernooi bovenaan staat. Zijn er meer toernooien dan in het scherm passen dan verschijnt een schuifbalk aan de rechterzijde waarmee de lijst verschoven kan worden. Nieuw toernooi starten Klik op de knop Nieuw. Het scherm Toernooigegevens wordt geopend waarin de gegevens van het toernooi kunnen worden ingevoerd. Standaard is de knop Nieuw actief en volstaat het dus om de Enter toets te gebruiken om een nieuw toernooi starten. Bestaand toernooi openen Dubbelklik met de muis op de omschrijving of klik met de rechter muisknop op omschrijving en kies in het keuzemenu voor de optie Toernooi openen. Een toernooi kan ook geselecteerd worden met de pijltjes toetsen op het toetsenbord. Een geselecteerd toernooi kan vervolgens geopend worden met de Enter toets. Het scherm Toernooimenu wordt geopend. Toernooi verwijderen Klik met de rechter muisknop op de omschrijving en kies in het keuzemenu voor de optie Toernooi verwijderen. Na bevestiging wordt het geselecteerde toernooi uit de lijst verwijderd. Een toernooi kan ook geselecteerd worden met de pijltjes toetsen op het toetsenbord. Een geselecteerd toernooi kan vervolgens geopend worden met de Delete toets. Toernooi exporteren Klik met de rechter muisknop op de omschrijving en kies in het keuzemenu voor de optie Toernooi exporteren. Kies in het venster een map waarin de bestanden van het toernooi moeten worden geplaatst en klik op OK. Toernooi importeren Klik met de rechter muisknop in de lijst met toernooien en kies in het keuzemenu voor de optie Toernooi importeren. Open in het venster de map met de export bestanden van het toernooi en selecteer het bestand waarvan de naam eindigt op info.ptb.

9 9 Scherm sluiten Om terug te keren naar het hoofdmenu klik op de knop Sluiten. Toernooien zoeken Klik met de rechter muisknop in de lijst met toernooien en kies in het keuzemenu voor de optie Toernooi zoeken of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+F om een zoekvenster te openen en vul de zoekcriteria in. Alleen toernooien die aan die criteria voldoen worden getoond. Het mogelijk te zoeken op toernooi omschrijving (of een gedeelte hiervan) of op naam van een deelnemer (of gedeelte hiervan)

10 10 Toernooigegevens De indeling van het scherm is afhankelijk van de gekozen toernooisoort maar bevat in iedere situatie een aantal vaste rubrieken. Bij een nieuw toernooi worden aantal rubrieken gevuld met de standaardwaarden die in het bestand instellingen zijn vastgelegd, in onderstaand voorbeeld een toernooi voor doubletten waarbij de teams per speelronde worden samengesteld. Bij alle soorten toernooien komen de volgende rubrieken voor: - Datum toernooi: Standaard verschijnt de systeemdatum. Deze kan worden gewijzigd - Omschrijving: Afhankelijk van de dag, tijd en soort toernooi verschijnt hier een tekst die gewijzigd kan worden. De tekst moet minimaal 3 en kan maximaal 35 tekens bevatten. - Soort toernooi: Door middel van een tweetal vakken met keuzelijsten kan het soort toernooi worden bepaald. Klik op het driehoekje aan de rechterkant van het vak om de keuzelijst te tonen. Spelvorm - Tête-à-tête. - Doubletten. - Tripletten. Samenstelling teams - Mix per ronde. Bij elke speelronde stelt het programma teams samen uit willekeurige individuele deelnemers. - Mix per toernooi. Het programma stelt éénmalig teams samen uit willekeurige individuele deelnemers - Vaste teams. - Mix per ronde 2 groepen. De deelnemers worden in twee groepen gesplitst waarna er per groep geloot als bij Mix per ronde - Aantal rondes: Het minimum aantal speelrondes is 2. Bij toernooien met vaste teams is het maximum 99 en bij mix-toernooien is het maximum Aantal banen: Het maximaal aantal banen is Toewijzing banen: Klik op het driehoekje aan de rechterkant van het vak om de keuzelijst te tonen. - Geen: teams kiezen zelf een baan. - Opeenvolgend: aan de gelote partijen worden opeenvolgende

11 11 baannummers toegekend. - Verspreiden: aan de gelote partijen worden baannummers toegekend waarbij de partijen worden verdeeld over de beschikbare banen. - Klassement punten: Standaard levert een gewonnen wedstrijd 1 punt op voor het klassement en verlies geen punten. Er kan ook voor een alternatieve puntentelling worden gekozen. Zo is het mogelijk punten toe kennen voor een gelijkspel en/of punten voor verlies met een klein verschil. Door op het knopje rechts te klikken wordt een venster wordt geopende waarin de volgende gegevens kunnen worden ingevoerd: - Winstpunten. Het aantal punten voor een gewonnen wedstrijd. - Gelijkspel punten. Het aantal punten voor een gelijkspel. Deze waarde moet kleiner zijn dan het aantal winstpunten. Indien 0 dan is geen gelijkspel mogelijk - Verliespunten. Het aantal punten voor een verloren wedstrijd. Deze waarde moet kleiner zijn dan het aantal winstpunten. Als gelijkspel mogelijk is dan moet de waarde kleiner of gelijk zijn aan het aantal gelijkspel punten. - Verliespunten %. Verliespunten worden toegekend als de verliezer meer wedstrijdpunten heeft behaald dan een percentage van het aantal wedstrijdpunten van de winnaar. Bijvoorbeeld: bij een uitslag van en 75% worden verliespunten toegekend want 10 punten is meer dan 75% van Maximum score: Standaard is 13 maar ook andere maximale score is mogelijk. Bij het invoeren van een uitslag is het niet mogelijk een getal in te vullen dat groter is dan de maximale score - Controle: J of N. Indien J wordt bij het invoeren van de uitslag gecontroleerd of bij het winnende team de maximumscore is ingevuld. Bij partijen waar op tijd wordt gespeeld kan de controle worden uitgeschakeld. Het soort toernooi, aantal rondes, aantal banen en toewijzing van de banen kunnen worden opgeslagen als standaardwaarden. Als één of meer van de ingevulde waarden afwijkt van de standaardwaarden die zijn vastgelegd in het bestand instellingen verschijnt er een diskettesymbool. Door een klik op het diskettesymbool worden de ingevoerde waarden als standaard waarden vastgelegd. Bij een volgend nieuw toernooi worden dan deze standaardwaarden getoond. Om de ingevoerde gegevens vast te leggen klik op de knop OK. Met de knop Sluiten wordt het scherm gesloten zonder wijzigingen aan te brengen. Toernooigegevens bij gemixte teams per ronde Behalve de standaardrubrieken is er de rubriek Vermijd teams met spelers van dezelfde club. Als deze wordt aangevinkt zullen indien mogelijk teams gevormd die bestaan uit leden van verschillende clubs. Om de ingevoerde gegevens vast te leggen klik op de knop OK. Met de knop Sluiten wordt het scherm gesloten zonder wijzigingen aan te brengen.

12 12 Toernooigegevens bij vaste teams en gemixte teams per toernooi Bij een toernooi met vaste teams en gemixte teams per toernooi kan ingesteld worden op welke wijze geloot moet worden en hoe een vrijloting wordt verwerkt. Een toernooi kan opgesplitst worden in voorrondes en eindrondes en voor zowel voorrondes als eindrondes kan worden ingesteld op welke wijze er geloot wordt. Behalve de standaardrubrieken zijn er de volgende rubrieken: - Loting: Als er geen voorrondes zijn is de wijze van loting van toepassing op het hele toernooi en anders alleen op de voorrondes. Klik op het driehoekje aan de rechterkant van het vak om de keuzelijst te tonen Klik op het driehoekje aan de rechterkant van het vak om de keuzelijst te tonen: - Willekeurig. Alle rondes worden willekeurig voorgeloot. - W-W, V-V willekeurig. Teams met evenveel gewonnen wedstrijden worden willekeurig tegen elkaar geloot. - W-W, V-V hoog-laag. Teams met evenveel gewonnen wedstrijden worden tegen elkaar geloot, waarbij de hoogste in het klassement tegen de laagste speelt, de één na hoogste tegen de voorlaatste, enzovoort. - W-W-, V-V klassement. Teams met evenveel gewonnen wedstrijden worden tegen elkaar geloot, waarbij nummer 1 tegen nummer 2 speelt, nummer 3 tegen nummer 4, enzovoort. - Directe eliminatie: Deze rubriek wordt alleen getoond bij een loting winnaar tegen winnaar. Indien aangevinkt zullen teams die verloren hebben direct af vallen. - Aantal voorrondes: Als er sprake is van voorrondes is de hierboven gekozen loting alleen van toepassing op de voorrondes. Dit wordt ook aangegeven door de tekst (voorrondes). In voorrondes is directe eliminatie niet mogelijk en deze optie is dan ook niet meer zichtbaar. - Club bescherming: Gedurende het aantal ingevoerde rondes zullen, voor zover mogelijk, geen partijen tussen teams van dezelfde vereniging geloot worden. - Vrijloting saldo: Bij een oneven aantal teams zal één team per ronde worden vrijgeloot en een fictieve uitslag toegewezen krijgen. Bij een maximum score van 13 en vrijloting saldo van 7 wordt de uitslag 13-6.

13 13 Voorrondes en eindrondes Als er sprake is van voorrondes verschijnen een aantal extra velden voor de afwikkeling van de eindrondes - Aantal poules: Op basis van het eindklassement van de voorrondes worden teams ingedeeld in het gewenste aantal poules. De teams zullen zodanig worden verdeeld dat er hoogstens één poule met een oneven aantal teams zal voorkomen. Er kunnen tot 26 poules worden aangemaakt - Loting eindrondes: De loting kan ingesteld worden door op het driehoekje aan de rechterkant van het vak te klikken en te kiezen uit de volgende opties: - Willekeurig. Alle eindrondes worden willekeurig voorgeloot. - W-W, V-V willekeurig. Teams met evenveel gewonnen wedstrijden worden willekeurig tegen elkaar geloot. - W-W, V-V hoog-laag. Teams met evenveel gewonnen wedstrijden worden tegen elkaar geloot, waarbij de hoogste in het klassement tegen de laagste speelt, de één na hoogste tegen de voorlaatste, enzovoort. - W-W-, V-V klassement. Teams met evenveel gewonnen wedstrijden worden tegen elkaar geloot, waarbij nummer 1 tegen nummer 2 speelt, nummer 3 tegen nummer 4, enzovoort. - Directe eliminatie: Deze optie verschijnt alleen als gekozen is voor loting W-W, V-V. Teams die verloren hebben vallen direct af en doen net meer mee. - Complementaires: Deze optie verschijnt alleen als gekozen is voor directe eliminatie. Teams die de eerste eindronde verliezen worden ingedeeld in een complementaire

14 14 Toernooimenu Afhankelijk van de situatie zullen alle of een beperkt aantal opties beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld: Om een overzicht van de te spelen partijen kunnen maken moeten er voldoende deelnemers zijn ingevoerd. De volgende keuzeknoppen zijn aanwezig: - Toernooigegevens: Gegevens van het toernooi tonen of wijzigen. - Inschrijven deelnemers: Deelnemers inschrijven, bestaande inschrijvingen wijzigen of verwijderen. - Overzicht partijen: Indien nodig de loting uitvoeren en de te spelen partijen per ronde tonen of afdrukken. - Toernooischema: Indien nodig de loting uitvoeren en het schema met alle gelote partijen en ingevoerde uitslagen tonen, afdrukken of exporteren. - Wedstrijdkaartjes: Indien nodig de loting uitvoeren en per team of speler de gelote partijen afdrukken. - Invoeren uitslagen: De uitslagen van gespeelde partijen invoeren. - Klassement: Het klassement tonen, afdrukken of exporteren. - Lijst deelnemers: Lijst deelnemers tonen en afdrukken. - Verloting: Willekeurige deelnemers selecteren voor bijvoorbeeld een verloting. - Ander toernooi: Een nieuw toernooi starten of een bestaand toernooi openen. - Hoofdmenu: Het toernooimenu sluiten en terug gaan naar het hoofdmenu. De gewenste keuze kan gemaakt worden door een knop met de muis aan te klikken of een knop te activeren met de pijltjestoetsen op het toetsenbord en vervolgens Enter te drukken Loting De loting wordt automatisch uitgevoerd. Op het moment dat er gekozen wordt voor het overzicht van de te spelen partijen, het toernooischema of de wedstrijdkaartjes zal indien nodig de loting worden uitgevoerd. Als het bij mix-lotingen niet mogelijk is een even aantal teams met het gewenste aantal spelers per team te maken verschijnt een melding waarin het aantal doubletten en tripletten wordt getoond. Als dit akkoord is wordt de loting uitgevoerd. Bij de indeling van poules is het mogelijk een apart toernooi per poule aan te maken, waardoor het mogelijk is per poule een verschillend wedstrijdsysteem te hanteren. Zolang de loting niet is uitgevoerd kunnen de toernooigegevens nog worden gewijzigd. Daarom wordt in dat geval voordat de loting wordt uitgevoerd gevraagd of de toernooigegevens correct zijn.

15 15 Inschrijven deelnemers In dit scherm kunnen deelnemers aan een toernooi worden ingeschreven. Afhankelijk van het soort toernooi zijn daarvoor één of meerdere regels beschikbaar. De gegevens van een deelnemer kunnen worden ingevuld maar kunnen ook worden geselecteerd uit een lijst met bekende personen. Door gegevens van regelmatig terugkerende personen vast te leggen in het personenbestand kan het inschrijven snel en eenvoudig met minder kans op fouten. Tijdens het inschrijven is het mogelijk deelnemers van wie de gegevens nog niet in het bestand voorkomen hieraan worden toegevoegd. In het vak deelnemers worden de namen weergegeven van de al ingeschreven deelnemers. Het vak bekende personen toont de lijst met namen van de nog beschikbare personen in het personenbestand. Bij het eerste gebruik van het programma is de lijst nog leeg. Als de lijst met bekende personen 200 of minder namen bevat wordt deze op alfabet gesorteerd.

16 16 Naam of licentienummer Het vak Naam of licentienummer is standaard geactiveerd. Tijdens invoer van een naam of licentienummer past de lijst met bekende personen zich voortdurend aan en zal alleen personen vermelden die nog niet ingeschreven zijn en waarvan de voornaam, achternaam of licentienummer geheel of gedeeltelijk overeenkomt met de invoer (de eerste 200 overeenkomende namen worden getoond). Het kan voorkomen dat meer personen dezelfde naam hebben zijn waardoor het moeilijk is een keuze te maken. Door de tekst Bekende personen boven de lijst met namen aan te klikken kunnen bij de namen het licentienummer en de naam van de club getoond worden. Door nog een keer hierop te klikken wordt de extra informatie weer verborgen. Naam gebruiken uit lijst bekende personen Om een bekende persoon in te schrijven dubbelklik de regel met de naam of klik met de rechtermuisknop op de naam en kies in het keuzemenu de optie Persoon inschrijven. Als tijdens invoeren van een naam of nummer nog maar één naam in de lijst voorkomt en deze van de gezochte persoon is, volstaat het om de Enter toets te drukken om deze persoon in te schrijven. Indien aanwezig wordt de regel voor een volgend teamlid geactiveerd. Na het laatste teamlid zijn er twee mogelijkheden: - Als de gegevens van alle teamleden al in de lijst met bekende personen voorkomen worden de teamleden direct aan de lijst deelnemers of teams toegevoegd en kan vervolgens de volgende deelnemer of het volgende team worden ingeschreven. - Komt één van gegevens van de teamleden niet voor in de lijst met bekende personen dan wordt de knop OK geactiveerd. Hierdoor is het mogelijk de invoer te controleren en te wijzigen. Het is in dit scherm ook mogelijk een bekend persoon te verwijderen uit het personenbestand door met de rechtermuisknop op de naam aan te klikken en in het keuzemenu te kiezen voor optie Verwijderen uit het bestand bekende personen. Na bevestiging wordt de persoon uit het bestand verwijderd. Ook zonder het gebruik van een muis kan een bekende persoon ingeschreven of verwijderd worden. Met behulp van de pijltjestoetsen op het toetsenbord kan een naam gemarkeerd worden die vervolgens ingeschreven kan worden door het drukken van de Enter toets of verwijderd kan worden door middel van de Delete toets.

17 17 Naam deelnemer komt niet voor in de lijst bekende personen Wanneer er in het vak Naam of licentienummer een achternaam is ingevoerd en er geen overeenkomst is gevonden in de lijst bekende personen is het niet nodig om de voornaam voor de achternaam te zetten. Het volstaat om na de achternaam een komma tikken, gevolgd door de voornaam. Bij het verlaten van het vak wordt het gedeelte achter de komma automatisch voor de achternaam geplaatst. Ook is het niet nodig namen met hoofdletters te beginnen, het programma doet ook dat zelf. Een naam kan maximaal 40 tekens bevatten. Als een nummer is ingevoerd dan zal deze bij het verlaten van het vak worden verplaatst naar het vak licentienummer en kan de naam bij de licentie worden ingevoerd of in de lijst met beschikbare personen worden opgezocht. Is de lijst met beschikbare personen leeg en is de invoer van vereniging en licentie niet nodig dan is het drukken van de Enter toets voldoende het vak voor het invoeren van een volgend teamlid te activeren. Na het laatste teamlid wordt de OK knop geactiveerd. Als invoer van vereniging en/of licentie wel gewenst is dan moet de Tab toets of de muis worden gebruikt om naar het betreffende vak te gaan. Er verschijnt een diskettesymbool aan het einde van de regel en de vakken waarvan de gegevens nog niet in het personenbestand voorkomen krijgen een groene achtergrond.

18 18 Deelnemer inschrijven met dezelfde naam als andere persoon Het kan voorkomen dat een deelnemer dezelfde naam heeft als een bekende persoon in de lijst bekende personen, maar niet dezelfde persoon is. De Enter toets kan dan niet worden gebruikt omdat dan de gegevens van de persoon uit de lijst worden gebruikt. Gebruik in dat geval de Tab toets of de muis om naar het vak licentienummer of club te gaan. Het programma vraagt dan of de al aanwezige persoon geselecteerd moet worden. Door deze vraag met Nee te beantwoorden wordt de deelnemer als een nieuw persoon beschouwd. Club of plaats Het invullen van dit vak is niet verplicht. Net als bij de invoer van een deelnemer past de lijst met bekende clubs tijdens de invoer van de naam of plaats zich voortdurend aan en zal alleen die clubs vermelden waarvan de naam of plaats gedeeltelijk overeenkomt met de invoer. Door een klik op de tekst Bekende clubs boven het vak kan de plaats van de club bij de naam getoond en verborgen worden. Bij het eerste gebruik van het programma is het bestand met clubs nog leeg. Als de lijst met bekende clubs 200 of minder namen bevat wordt deze op alfabet gesorteerd. Naam club gebruiken uit de lijst bekende clubs Als de naam van de club in de lijst met bekende clubs voorkomt kan deze worden geselecteerd door een dubbelklik op de betreffende naam of door een klik met de rechtermuisknop op de naam en de optie Selecteer Club in het keuzemenu. Als er nog maar één naam in de lijst voorkomt en dit de gezochte club is volstaat het om de Enter toets te drukken om deze club te selecteren. Het is ook mogelijk een club te verwijderen uit het bestand met clubs. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende regel met de naam en kies de optie Verwijderen uit het bestand clubs in het keuzemenu. Na bevestiging wordt de club uit het bestand verwijderd. Ook zonder het gebruik van een muis kan een club geselecteerd of verwijderd worden. Met behulp van de pijltjestoetsen op het toetsenbord kan een naam gemarkeerd worden die vervolgens geselecteerd kan worden door het drukken van de Enter toets of verwijderd kan worden door middel van de Delete toets. Naam club komt niet voor in de lijst bekende clubs Als de naam van de club nog niet voorkomt in de lijst met clubs kan deze ook tijdens het inschrijven van deelnemers aan het bestand clubs worden toegevoegd. Daarvoor verschijnt een diskettesymbool in de omschrijving boven het vak. Door hierop te klikken wordt een scherm geopend waarin de clubgegevens kunnen worden ingevoerd.

19 19 De volgende gegevens kunnen worden ingevoerd: - Naam: De naam uit het vorige scherm wordt overgenomen en kan nog worden aangepast. De naam bestaat uit minimaal 3 en maximaal 30 tekens - Plaats: De plaats bestaat uit minimaal 3 en maximaal 30 tekens Om de ingevoerde gegevens vast te leggen klik op OK. Klik op Sluiten om het scherm te sluiten zonder wijzigingen aan te brengen. Licentienr. In dit vak kan het licentienummer worden ingevuld, maar het is niet verplicht. Personenbestand bijwerken Gegevens van deelnemers die nog niet in het bestand personen voorkomen zijn herkenbaar aan een groene achtergrond. Bij een nieuw persoon zijn dit dus drie vakken. Ook bij een bestaand persoon kunnen groene vakken voorkomen. Bij een persoon van wie de naam al in het personen bestand voorkomt maar licentienummer en/of club nog niet bekend zijn betreffende vakken nog leeg en hebben de normale witte achtergrond. Als een van deze gegevens alsnog wordt ingevoerd krijgt het betreffende vak ook een groene achtergrond. Bij een deelnemer van wie de gegevens afwijken van de in het personenbestand opgeslagen informatie hebben de betreffende vakken een rode achtergrond. Om de gegevens in het personenbestand op te slaan klik op het diskettesymbool aan het einde van de regel. Als een licentienummer is ingevuld moet ook een bestaande club zijn geselecteerd, zo niet zal het diskettesymbool niet zichtbaar zijn. De club wordt alleen opgeslagen deze voorkomt in het bestand clubs. Zo niet is de club alleen in het betreffende toernooi zichtbaar.

20 20 Deelnemer of team opslaan Door het klikken op de knop OK worden de gegevens van een deelnemer(s) opgeslagen en kan vervolgens de volgende deelnemer of het volgende team worden ingeschreven. Met de knop Sluiten wordt het scherm gesloten en het scherm met Toernooimenu getoond.

21 Overzicht partijen 21 Gemixte teams per ronde Als nog geen loting is uitgevoerd zal er eerst worden geloot. Als er geen even aantal teams met het gewenste aantal spelersmogelijk is wordt dit gemeld. Bij eerste gebruik van het programma worden de partijen per speler getoond. Een deelnemer kan bij zijn/haar inschrijfnummer zien met en tegen wie gespeeld moet worden. Bij een toernooi bestaande uit doubletten zal iedere partij dus 4 keer op de lijst voorkomen. Het is ook mogelijk een compactere lijst met alleen de te spelen partijen weer te geven door te klikken op de tekst Partijen per speler of de tekst Baan boven de kolom met baannummers. De weergave per baan is compacter, maar de spelers moeten dan wel zichzelf in het overzicht opzoeken. Er kan weer worden teruggekeerd naar de weergave van de partijen per speler door te klikken op de tekst Partijen per baan of op de tekst Baan boven de kolom met baannummers. Andere rondes kunnen worden weergegeven door op de pijltjesknoppen te klikken. De lettergrootte van de lijst kan worden gewijzigd met de + of toets. Hierdoor kan er minder of meer informatie worden getoond. De lijst kan hiermee passend gemaakt worden voor het scherm.

22 22 De lijst kan worden afgedrukt op de standaard printer door op Print te klikken. Een andere printer kan gekozen worden door met de rechter muisknop op Print te klikken. Er wordt gevraagd of de loting van de betreffende ronde definitief gemaakt moet worden waardoor en in deze ronde geen spelers meer kunnen worden toegevoegd of verwijderd. In plaats van een lijst met partijen per baan kunnen ook aparte kaartjes per baan worden afgedrukt. Klik daarvoor met de rechter muisknop op de lijst met partijen per baan en selecteer in het keuzemenu de optie kaartjes. Met de knop Sluiten wordt dit scherm gesloten. Vaste teams en gemixte teams per toernooi Als nog geen loting is uitgevoerd zal er eerst worden geloot. Als er bij een mix per ter toernooi geen even aantal teams met het gewenste aantal spelers kan worden gemaakt wordt dit gemeld. Bij eerste gebruik van het programma worden de partijen per team getoond. Een team kan bij zijn inschrijfnummer zien tegen wie gespeeld moet worden. Iedere partij zal dus 2 keer op de lijst voorkomen. Het is ook mogelijk een compactere lijst met alleen de te spelen partijen weer te geven door te klikken op de tekst Partijen per team of de tekst Baan boven de kolom met baannummers. De weergave per baan is compacter, maar de teams moeten dan zichzelf in het overzicht opzoeken.

23 23 Er kan weer worden teruggekeerd naar de weergave van de partijen per speler door te klikken op de tekst Partijen per baan of op de tekst Baan boven de kolom met baannummers. Het is mogelijk wedstrijdkaartjes per baan af te drukken door met de rechtermuis op het overzicht te klikken. Er verschijnt een keuze menu waarin gekozen kan worden voor Lijst of Kaartjes per baan. Andere rondes kunnen worden weergegeven door op de pijltjesknoppen te klikken. De lettergrootte van de lijst kan worden gewijzigd met de + of toets. Hierdoor kan er minder of meer informatie worden getoond. De lijst kan hiermee passend gemaakt worden voor het scherm. De lijst kan worden afgedrukt op de standaard printer door op Print te klikken. Een andere printer kan gekozen worden door met de rechter muisknop op Print te klikken. Als de loting van de betreffende loting nog niet definitief is wordt gevraagd deze definitief gemaakt moet worden. Hierdoor kunnen in deze ronde geen spelers meer kunnen worden toegevoegd of verwijderd. Met de knop Sluiten wordt dit scherm gesloten.

24 Toernooischema 24 Het toernooischema vermeldt alle gelote partijen en ingevoerde uitslagen. Door het overzicht af te drukken kunnen uitslagen ook handmatig worden bijgehouden mocht de computer om een of andere reden uitvallen. De lettergrootte van de lijst kan worden gewijzigd met de + of toets. Hierdoor kan er minder of meer informatie worden getoond. De lijst kan hiermee passend gemaakt worden voor het scherm. Het schema kan worden afgedrukt op de standaard printer door op Print te klikken of door de Enter toets drukken. Een andere printer kan gekozen worden door een klik met de rechter muisknop op Print. Het schema kan worden geëxporteerd naar een CSV bestand dat in Excel kan worden geopend. Door het drukken van de Ctrl toets wordt de tekst Print gewijzigd in Export. Door vervolgens op Export te klikken wordt een venster geopend waar een map geselecteerd kan worden waarin het CSV bestand geplaatst moet worden. Standaard is de map met gegevensbestanden (Mijn documenten\pétanque Toernooi Beheer\Data) geselecteerd. Printen en exporten is ook mogelijk door met de rechter muisknop op het schema te klikken en vervolgens in het keuzemenu te kiezen voor Printen of Exporteren. Een getoonde uitslag kan gewijzigd worden door daarop te dubbelklikken. Het scherm voor invoeren van uitslagen wordt geopend. Na het invoeren of wijzigen van een uitslag verschijnt opnieuw het toernooischema. Met de knop Sluiten wordt dit scherm gesloten. Gemixte teams per ronde In dit overzicht is per speler te zien met wie en tegen wie gespeeld moet worden.

25 25 Vaste teams en gemixte teams per toernooi In dit overzicht is per team te zien tegen wie gespeeld moet worden. Vrijlotingen worden weergegeven door xx

26 Wedstrijdkaartjes 26 Op de wedstrijdkaartjes kunnen de teams/spelers zien welke wedstrijden zij moeten spelen en zelf hun uitslagen bijhouden. Op het scherm wordt een vereenvoudigde weergave van de kaartjes getoond. Op de afdruk worden de kaartjes voorzien van lijntjes (zie hieronder). Standaard zijn alle teams/spelers geselecteerd, maar het is mogelijk afzonderlijk teams/spelers te selecteren door de rubrieken Van team en Tot team (bij mix per ronde: Van speler en Tot speler ) De kaartjes kunnen worden afgedrukt op de standaard printer door op Print te klikken of, als deze knop actief is, door de Enter toets drukken. Als de laatste ronde nog niet definitief is wordt er gevraagd of alle gelote rondes definitief gemaakt moet worden waardoor er geen spelers meer kunnen worden toegevoegd of verwijderd. Een andere printer kan gekozen worden door een klik met de rechter muisknop op Print. Met de knop Sluiten wordt dit scherm gesloten.

27 27 De kaartjes worden afgedrukt op A4. Bij minder dan 6 rondes bij vaste teams en minder dan 4 rondes bij mix-perronde passen er 4 kaartjes op een A4. Tussen de kaartjes worden hulplijntjes afgedrukt voor het makkelijker afknippen/afsnijden

28 28 Invoeren uitslagen Gemixte teams per ronde De actuele ronde wordt weergegeven. Een andere ronde kan gekozen worden door op de pijltjesknoppen te klikken. Als de loting van de betreffende ronde definitief is zal dit worden getoond. Als alle uitslagen in een speelronde zijn ingevoerd wordt dit getoond en zal het actuele rondenummer worden verhoogd. Het vak Nog in te voeren uitslagen vermeldt het aantal nog in te voeren uitslagen en de namen van spelers waarbij in de betreffende ronde nog geen uitslagen zijn ingevoerd. Door een klik op de tekst boven het vak kunnen ook de namen van spelers met ingevulde uitslagen worden getoond en verborgen worden. Het vak Nummer of naam speler is standaard geselecteerd. Om een deelnemer te selecteren kan in dit vak het nummer of de naam van de deelnemer worden ingevoerd. Tijdens het invoeren van een naam past de lijst Nog in te voeren uitslagen zich voortdurend aan en zal alleen die namen vermelden waarvan de naam of deelnemersnummer geheel of gedeeltelijk overeenkomt met de invoer. Een naam uit de lijst kan worden geselecteerd door een dubbelklik op de naam. Als tijdens invoer in de lijst slechts één naam zichtbaar is het drukken van de Enter toets voldoende om de naam te selecteren

29 29 Nadat een deelnemer is geselecteerd verschijnen in het vak rechts de namen van alle deelnemers aan de betreffende partij en wordt de samenstelling van beide teams getoond. Het vak voor het invoeren van de punten van het team van de geselecteerde deelnemer is geactiveerd. Als de uitslag al ingevoerd was zal deze worden getoond waarna deze nog aangepast kan worden. Een bestaande uitslag kan worden gewist door 0-0 in te voeren. Na het invoeren van een uitslag kan natuurlijk de muis worden gebruikt om het vak van de tegenstander te activeren. Makkelijker is het om daarvoor de Enter toets te gebruiken. Ook is het mogelijk een uitslag van 13 tegen 10 in te voeren als Het liggend streepje zorgt er in dit geval voor dat het vak van de tegenstander geactiveerd wordt. Om het invoeren nog makkelijker te maken is het niet nodig de maximum score (normaal 13) in te vullen. Als in één van beide vakken een getal wordt ingevuld dat ongelijk is aan de maximum score en het andere niet wordt ingevuld zal in dit lege vak de maximum score worden vermeld. Bijvoorbeeld: Een uitslag van kan ingevoerd worden door Enter te drukken bij het 1 e vak en 10 plus Enter bij het 2 e vak. Afhankelijk van de instellingen bij de toernooigegevens wordt gecontroleerd dat één van de vakken de maximale score moet bevatten. De knop OK kan pas worden geactiveerd als er een naam en een correcte uitslag is ingevuld. Door Enter te drukken of met de muis op deze knop de klikken zal de uitslag worden vastgelegd. Met de knop Sluiten wordt dit scherm gesloten.

30 30 Vaste teams en gemixte teams per toernooi De indeling van het scherm en de wijze waarop uitslagen kunnen worden ingevoerd zijn gelijk aan het invoeren van uitslagen bij een toernooi met gemixte teams per ronde. Bij een loting winnaar tegen winnaar zal na de invoer van de laatste uitslag in een ronde gevraagd worden of de ingevoerde uitslagen definitief gemaakt moeten worden en de volgende ronde geloot moet worden. Uitslagen van eerdere rondes kunnen nog wel bekeken worden maar niet meer worden gewijzigd. Als er sprake is van meerdere poules zal nadat alle uitslagen in de laatste voorronde zijn ingevoerd gevraagd worden of poules aangemaakt moeten worden. Het scherm voor het samenstellen van de poules wordt geopend. Nadat de poules zijn samengesteld zijn de eerdere uitslagen definitief en kunnen niet meer worden gewijzigd.

31 31 Poules samenstellen Dit scherm toont een samenvatting van het klassement en een indeling van de poules op basis van het aantal poules, aantal eindrondes en de wijze van loting. Als de gewenste afwikkeling in een poule niet mogelijk is wordt de betreffende regel in rood weergegeven. In het voorbeeld hieronder is in de toernooigegevens aangegeven dat er 3 poules zijn waarin gedurende 3 rondes winnaars tegen winnaars spelen met directe eliminatie en complementaires. Om dit mogelijk te maken moeten er dus minimaal 8 teams in een poule zitten. Bij 20 deelnemers heeft de laatste poule slechts 4 teams en is de indeling van deze poule ongeldig. Het aantal teams, het aantal speelrondes en de manier van loting in een poule kan worden gewijzigd door in het vak Indeling poules de poule aan te klikken of door het invullen van de poule-letter in de rubriek Poule. Een wijziging in een poule kan doorgevoerd worden door de OK knop. Zolang de indeling van de geselecteerde poule niet mogelijk is zal de OK knop niet actief zijn. Als de indeling van alle poules mogelijk is en het totaal aantal teams in de poules gelijk is aan het aantal teams in het klassement wordt ook de knop Opslaan actief. Door hierop te klikken wordt de indeling van de poules vastgelegd. Het is mogelijk voor iedere poule een nieuw toernooi aan te maken door Maak nieuwe toernooien te aan te klikken. Als de poules op een verschillende manier worden geloot of het aantal speelrondes niet gelijk is en bij

32 32 complementaires worden altijd nieuwe toernooien aangemaakt. Bijvoorbeeld: A-Poule en B-poule 3 rondes afval al dan niet met complementaire en de C-Poule 3 rondes voorgeloot. Het aantal winstpartijen en saldo is bepalend voor de indeling in poules, maar als er sprake is van 2 voorrondes waarin winnaar tegen winnaar geloot is en 4 poules dan kan het klassement ook gesorteerd worden op winstvolgorde. In onderstaand voorbeeld worden de 4 teams die beide partijen gewonnen hebben in de A-poule ingedeeld, de 4 teams die alleen de eerste partij gewonnen hebben in de B-poule, de 4 teams die alleen de tweede partij hebben gewonnen in de C-poule en de 4 teams die niets hebben gewonnen in de D-poule. Met de knop Opslaan wordt de poule-indeling definitief. Met de knop Annuleren wordt de samenstelling van poules geannuleerd en het scherm gesloten.

33 33 Klassement Gemixte teams per ronde Het klassement tot en met de actuele ronde wordt weergegeven. Andere rondes kunnen gekozen worden door op de pijltjesknoppen te klikken. Als de toewijzing van klassementspunten niet standaard is wordt niet het aantal gewonnen partijen getoond maar het aantal berekende klassementspunten De namen van de clubs kunnen getoond worden door op de tekst Club te klikken. De lettergrootte van de lijst kan worden gewijzigd met de + of toets. Hierdoor kan er minder of meer informatie worden getoond. De lijst kan hiermee passend gemaakt worden voor het scherm. Het klassement kan worden afgedrukt op de standaard printer door op Print te klikken of door de Enter toets drukken. Een andere printer kan gekozen worden door een klik met de rechter muisknop op Print. Het klassement kan worden geëxporteerd naar een CSV bestand dat in Excel kan worden geopend. Door het drukken van de Ctrl toets wordt de tekst Print gewijzigd in Export. Door vervolgens op Export te klikken wordt een venster geopend waar een map geselecteerd kan worden waarin het CSV bestand geplaatst moet worden. Standaard is de map met gegevensbestanden (Mijn documenten\pétanque Toernooi Beheer\Data) geselecteerd. Door met de rechtermuisknop te klikken op het klassement verschijnt een menu met een aantal opties: 1. Afdrukken. Het klassement afdrukken op de standaard printer 2. Exporteren. Het klassement exporteren naar een CSV bestand 3. Verkorte weergave. Het klassement tonen zonder uitgebreide informatie (standaard) 4. Uitgebreide weergave. Het klassement tonen met uitgebreide informatie over clubs en wedstrijden 5. Inclusief vervallen. Het klassement tonen inclusief vervallen deelnemers/teams (standaard) 6. Exclusief vervallen. Het klassement tonen exclusief vervallen deelnemers/teams Met de knop Sluiten wordt dit scherm gesloten.

34 34 Vaste teams en gemixte teams per toernooi Het klassement tot en met de actuele ronde wordt weergegeven. Andere rondes kunnen gekozen worden door op de pijltjesknoppen te klikken. De namen van de clubs kunnen getoond en verborgen worden door op de tekst Club in de kopregel te klikken. Bij voorrondes en eindrondes is het in de eindrondes mogelijk ook het resultaat van de voorrondes in het klassement mee te tellen. Klik hiervoor op de tekst eindrondes boven het overzicht onder het ronde nummer. Bij toernooien met eindrondes en poules wordt het klassement per poule getoond. De lettergrootte van de lijst kan worden gewijzigd met de + of toets. Hierdoor kan er minder of meer informatie worden getoond. De lijst kan hiermee passend gemaakt worden voor het scherm. Het klassement kan worden afgedrukt op de standaard printer door op Print te klikken of door de Enter toets drukken. Een andere printer kan gekozen worden door een klik met de rechter muisknop op Print. Afhankelijk van de standaard instelling bij instellingen programma worden de poules onder elkaar of op aparte pagina s. Het klassement kan worden geëxporteerd naar een CSV bestand dat in Excel kan worden geopend. Door het drukken van de Ctrl toets wordt de tekst Print gewijzigd in Export. Door vervolgens op Export te klikken wordt een venster geopend waar een map geselecteerd kan worden waarin het CSV bestand geplaatst moet worden. Standaard is de map met gegevensbestanden (Mijn documenten\pétanque Toernooi Beheer\Data) geselecteerd. Door met de rechtermuisknop te klikken op het klassement verschijnt een menu met een aantal opties: 1. Afdrukken. Het klassement afdrukken op de standaard printer 2. Exporteren. Het klassement exporteren naar een CSV bestand 3. Verkorte weergave. Het klassement tonen zonder uitgebreide informatie (standaard) 4. Uitgebreide weergave. Het klassement tonen met uitgebreide informatie over clubs en wedstrijden 5. Inclusief vervallen. Het klassement tonen inclusief vervallen deelnemers/teams (standaard) 6. Exclusief vervallen. Het klassement tonen exclusief vervallen deelnemers/teams Met de knop Sluiten wordt dit scherm gesloten.

35 35 Lijst deelnemers De lijst met deelnemers vermeldt alle deelnemers op volgorde van deelnemersnummer De namen van de clubs kunnen getoond en verborgen worden door op de tekst Club in de kopregel te klikken. Het overzicht kan ook gesorteerd worden op naam door te klikken op de tekst Naam in de kopregel en weer gesorteerd worden op nummer door te klikken op de tekst Nr. in de kopregel. Als deelnemers in poules zijn ingedeeld wordt de poule-letter ook vermeld en kunnen de deelnemers per poule worden weergegeven door te klikken op tekst Poule die in dat geval in de kopregel staat. De lijst kan worden afgedrukt op de standaard printer door op Print te klikken of, als deze knop actief is, door de Enter toets drukken. Een andere printer kan gekozen worden door een klik met de rechter muisknop op Print. Met de knop Sluiten wordt dit scherm gesloten.

36 36 Verloting Dit onderdeel van het programma kan worden gebruikt om onder de deelnemers prijzen te verloten. Het aantal gewenste deelnemers dat geloot moet worden kan worden ingevoerd en door een klik op de startknop worden willekeurige deelnemers geselecteerd. (Door de Enter toets vast te houden blijven willekeurige nummers geselecteerd worden totdat de toets wordt losgelaten) Met de knop Sluiten wordt dit scherm gesloten.

37 37 Onderhoud bestanden en instellingen Vanuit dit menu kunnen verschillende bestanden en instellingen onderhouden worden. De volgende keuzeknoppen zijn aanwezig: - Bestande personen: Onderhoud bestand met personen - Bestande clubs: Onderhoud bestand met clubs - Instellingen toernooien: Standaard waarden vastleggen die worden gebruikt voor een nieuw toernooi - Instellingen programma: - Hoofdmenu: Scherm sluiten en terug gaan naar het hoofdmenu.

38 38 Onderhoud personen Bij het inschrijven van deelnemers kan gebruik gemaakt worden van een bestand waarin gegevens van personen zijn vastgelegd waardoor het inschrijven snel en eenvoudig kan met minder kans op fouten. In dit scherm kunnen nieuwe personen worden toegevoegd en bestaande personen worden gewijzigd of verwijderd. Tijdens het inschrijven van deelnemers kunnen deze bewerkingen ook worden uitgevoerd. Het vak bekende personen toont de lijst met namen van de personen in het personenbestand. Bij het eerste gebruik van het programma is de lijst nog leeg. Het invoervak Naam of licentienummer is standaard geactiveerd. Tijdens invoer van een voornaam, achternaam of licentienummer past de lijst met bekende personen zich voortdurend aan en zal alleen personen vermelden waarvan de voornaam, achternaam of licentienummer geheel of gedeeltelijk overeenkomt met de invoer (de eerste 200 overeenkomende namen worden getoond). Het kan voorkomen dat er meer personen met dezelfde naam voorkomen waardoor het moeilijk is een keuze te maken. Door een klik op de tekst Bekende personen boven de lijst met namen kunnen het licentienummer en de naam van de club getoond en verborgen worden.

39 39 Naam uit de lijst bekende personen gebruiken Om een persoon te selecteren dubbelklik de regel met de naam of klik met de rechtermuisknop op de naam en kies de optie Selecteer persoon in het keuzemenu. Als tijdens invoeren van de naam er nog maar één naam in de lijst voorkomt en deze van de gezochte persoon is, volstaat het om de Enter toets te drukken om deze persoon te selecteren. De gegevens van de persoon worden getoond en kunnen worden gewijzigd of worden verwijderd. Om de persoon te verwijderen klik na het selecteren op de knop Verwijderen of klik met de rechtermuisknop op de regel met de betreffende naam en kies de optie Verwijderen uit het bestand bekende personen in het keuzemenu. Na bevestiging wordt de persoon uit het bestand verwijderd. Ook zonder het gebruik van een muis kan een bekende persoon geselecteerd of verwijderd worden. Met behulp van de pijltjestoetsen op het toetsenbord kan een naam gemarkeerd worden die vervolgens geselecteerd kan worden door het drukken van de Enter toets of verwijderd kan worden door middel van de Delete toets. Naam komt niet voor in de lijst bekende personen Wanneer is gezocht op achternaam of licentienummer en er geen overeenkomst is gevonden in de lijst bekende personen is de al ingevulde informatie gewoon bruikbaar. Zo is het niet nodig om de voornaam voor de achternaam te zetten. Het volstaat om na de achternaam een komma tikken, gevolgd door de voornaam. Het programma verplaatst bij het verlaten van het invoervak het gedeelte achter de komma automatisch voor de achternaam. Ook is het niet nodig namen met hoofdletters te beginnen, het programma doet dat zelf. Als een licentienummer was ingevuld dan zal deze worden verplaatst naar het vak licentienummer en kan de naam bij de licentie worden ingevoerd of in de lijst met beschikbare personen worden opgezocht. Persoon met dezelfde naam toevoegen Als er nieuwe persoon met dezelfde naam wordt toegevoegd kan na het invoeren van de naam niet de Enter toets worden gebruikt, hierdoor wordt de al aanwezige persoon met dezelfde naam geselecteerd. Gebruik in dat geval de Tab toets of de muis om naar het vak licentienummer of club te gaan. Het programma vraagt dan of de al aanwezige persoon geselecteerd moet worden. Zo niet wordt een nieuw persoon toegevoegd. Licentienummer Het invullen van dit vak is niet verplicht.

Handleiding Klaverjas Toernooi Beheer. (versie 2.1) April

Handleiding Klaverjas Toernooi Beheer. (versie 2.1) April Handleiding Klaverjas Toernooi Beheer (versie 2.1) April 2015 2014 2 Inleiding De eerste versie van het programma dateert uit 2012. Uitgangspunt bij het maken was dat het programma behalve functioneel

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer

Handleiding Pétanque Competitie Beheer Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 2.2) Augustus 2017 2 Algemeen De applicatie Pétanque Competitie Beheer is ontworpen voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Toernooi Beheer

Handleiding Pétanque Toernooi Beheer Handleiding Pétanque Toernooi Beheer (versie 7.5.2) Augustus 2017 2 Inleiding De applicatie Pétanque Toernooi Beheer is ontworpen voor het beheren van toernooien. Voor het beheren van competities is er

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Toernooi Beheer

Handleiding Pétanque Toernooi Beheer Handleiding Pétanque Toernooi Beheer (versie 8.0) Juli 2018 2 Inleiding De applicatie Pétanque Toernooi Beheer is ontworpen voor het beheren van toernooien. Voor het beheren van competities is er Pétanque

Nadere informatie

Bij het opstarten van het programma zie je

Bij het opstarten van het programma zie je OnTip Hussel is een php programma van Erik Hendrikx voor het bijhouden van de scores van Hussels en Voorgelote partijen. Een Hussel is een spelvorm waarbij je per ronde loot voor je medespeler(s) en tegenstander(s).

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

Avena Biljart. Programma voor KNBB Biljartkampioenschappen

Avena Biljart. Programma voor KNBB Biljartkampioenschappen Avena Biljart Programma voor KNBB Biljartkampioenschappen Nico Stoffels en Ad Bijvelds Versie 1.0f, 6-12-2000 Avena Biljart 2 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De werking in grote lijnen...

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten EDUscope Administratie Versie 1.0 19-04-2016 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1.1 Formulier toevoegen... 3

Nadere informatie

Dit document bevat een beknopte handleiding voor het gebruik van de Windows versie van V-Base.

Dit document bevat een beknopte handleiding voor het gebruik van de Windows versie van V-Base. Handleiding V-Base Dit document bevat een beknopte handleiding voor het gebruik van de Windows versie van V-Base. Inhoud 1. starten V-Base... 2 2. zoeken / toevoegen personen... 3 3. inzending (reçu) en

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Biljart Competitie. Versie 7.1. Gebruiksaanwijzing

Biljart Competitie. Versie 7.1. Gebruiksaanwijzing Biljart Competitie Versie 7.1 Gebruiksaanwijzing Triple C 2013-2017 Triple C Pagina 2 Inhoudsopgave 1. Verbeteringen in versie 7.x... 4 2. Menustructuur... 5 3. Invoeren uitslagen... 7 4. Uitslagen corrigeren...

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

Veiligstellen resultaten en groepen IJsbreker Plus & Code Plus

Veiligstellen resultaten en groepen IJsbreker Plus & Code Plus Inhoudsopgave Inleiding... 1 Veiligstellen leerlingresultaten IJsbreker Plus... 2 Veiligstellen leerlingresultaten Code Plus... 4 Groepen exporteren vanuit IJsbreker Plus... 6 Groepen exporteren vanuit

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. INLEIDING 5 2. DE HUIDIGE VOORRAAD NULSTELLEN EN LOKATIES VERWIJDEREN 6 3. HANDMATIG TELLINGEN INVOEREN 7

Inhoudsopgave 1. INLEIDING 5 2. DE HUIDIGE VOORRAAD NULSTELLEN EN LOKATIES VERWIJDEREN 6 3. HANDMATIG TELLINGEN INVOEREN 7 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 5 2. DE HUIDIGE VOORRAAD NULSTELLEN EN LOKATIES VERWIJDEREN 6 3. HANDMATIG TELLINGEN INVOEREN 7 4. TELLINGEN IMPORTEREN UIT EEN TEKSTBESTAND 8 5. INVENTARISEREN MET EEN BARCODESCANNER

Nadere informatie

Handleiding Concours 3.5 voor breedtesport

Handleiding Concours 3.5 voor breedtesport Handleiding Concours 3.5 voor breedtesport Inhoud 1. Invoeren van de wedstrijdgegevens... 3 2. Het Hoofdscherm... 4 3. Aanmaken Roosters... 5 4. Deelnemers aanmelden... 6 5. Deelnemers in de roosters plaatsen...

Nadere informatie

Opstarten/instellen Sportlink Bond

Opstarten/instellen Sportlink Bond Opstarten/instellen Sportlink Bond Inhoud 1.1 Inloggen... 2 1.2 Instellen voorkeursseizoen en voorkeur waterpolo... 3 1.3 Menustructuur... 4 1.4 Overzichten: Tabellen... 5 1.5 Overzichten: Kolominstellingen

Nadere informatie

Scorebord voor ADL Openen van Help Commando s met toetsencombinaties Ophalen van gegevens nadat het programma afgesloten werd

Scorebord voor ADL Openen van Help Commando s met toetsencombinaties Ophalen van gegevens nadat het programma afgesloten werd Scorebord voor ADL Openen van Help F1 toets (op de bovenste rij knoppen) opent de help vanuit iedere pagina. Door de help scrollen kan met de muis en pijtjestoetsen. Het versienummer van de software staat

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007...

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007... ESIS en Excel 2003 en 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand... 4 4. Sorteren in Excel 2003... 9 5. Sorteren in Excel 2007...10 6. Filteren in Excel

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag)

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) De Tenniskids planner is een goed hulpmiddel om je wedstrijden samen te stellen. Met behulp van het KNLTB Tenniskids indeelprogramma is het erg makkelijk om een

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Scheidsrechter en aantekenaar?

Scheidsrechter en aantekenaar? Scheidsrechter en aantekenaar? Het systeem gaat uit van een Excel sjabloon met macro s. Dat houdt in dat telkens vertrokken wordt vanuit een leeg bestand. Als je een tweede scherm verbindt met de PC of

Nadere informatie

Handleiding 2 e tijdvak SABA2.0. voor zorginstellingen

Handleiding 2 e tijdvak SABA2.0. voor zorginstellingen Handleiding 2 e tijdvak SABA2.0 voor zorginstellingen Versie 2: 5 juni 2018 Inhoud 1 Inloggen indien u nieuw bent op het portal... 2 2 Inloggen indien u zich in tijdvak 1 al geregistreerd heeft... 6 3

Nadere informatie

Scorebord voor ADL Systeemvereisten Controleren van de versie en openen van Help Ophalen van gegevens nadat het programma afgesloten werd

Scorebord voor ADL Systeemvereisten Controleren van de versie en openen van Help Ophalen van gegevens nadat het programma afgesloten werd Scorebord voor ADL Systeemvereisten Windows XP of hoger met framework 4 geïnstalleerd, behalve de 32 bit versie van Windows 8.1 RT. Minimale schermresolutie 1440 x 900. Controleren van de versie en openen

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

ADRES 2000 VOOR WINDOWS

ADRES 2000 VOOR WINDOWS Theun Bollema 2011 Met Adres 2000 voor Windows is het mogelijk om eenvoudige databases te maken of om adressenbestanden (met meer dan 50000 adressen is geen probleem) te beheren. Door zijn opzet kan het

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Handleiding KW Cup - Toernooiplanner

Handleiding KW Cup - Toernooiplanner Installatie Toernooiplanner Handleiding KW Cup - Toernooiplanner Een gratis demo-versie van de Toernooiplanner voor badminton kan gedownload worden op deze pagina: http://www.toernooi.nl/product/demo.aspx?id=15&s=2

Nadere informatie

Inhoud van dit document

Inhoud van dit document Handleiding OVM Menu versie 1.0.0 (definitief) november 2012 Inhoud van dit document 1 INLEIDING... 2 2 MENU... 3 3 GEBRUIKERSBEHEER... 4 3.1 SORTEREN EN FILTEREN... 5 3.2 'UITGESTELD' BEHEER... 5 3.3

Nadere informatie

Verkorte handleiding uitstelregeling

Verkorte handleiding uitstelregeling Verkorte handleiding uitstelregeling Log in op Accept SBR en kies voor SBR Dossier Het SBR dossier programma wordt nu gestart. Het dossier dient als opslag voor uw SBR documenten. Druk hiervoor op de knop

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 4.0. KraamzorgCompleet versie 4.0

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 4.0. KraamzorgCompleet versie 4.0 Update documentatie KraamZorgCompleet versie 4.0 KraamzorgCompleet versie 4.0 Inhoudsopgave Update documentatie versie 4.0 Hoofdstuk 1 Declareren partusassistentie...1 1.1 Declareren partusassistentie

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Handleiding scoreverwerking MicroMagic met Excel en ZW-scoring 4.022

Handleiding scoreverwerking MicroMagic met Excel en ZW-scoring 4.022 Handleiding scoreverwerking MicroMagic met Excel en ZW-scoring 4.022 Dit dokument is ter lering en vermaak over hoe de scores te verwerken met de diverse programma s die op het net beschikbaar zijn. In

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave. Competitie voetbalpoule in Excel door VMP-Online

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave. Competitie voetbalpoule in Excel door VMP-Online VMP-Online Page 1 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave Competitie voetbalpoule in Excel door VMP-Online 1. Het hoofdmenu 2. Het invulformulier 3. Werkelijke scores 4. Ranglijsten bekijken 5. Deelnemer bekijken/aanpassen

Nadere informatie

Uitleg voor deze scherm is op pagina 7, In eerste instantie gaat men deze venster sluiten

Uitleg voor deze scherm is op pagina 7, In eerste instantie gaat men deze venster sluiten HET SCOREBORD Pagina 1 Starten met het programma: Scorebord Er verschijnt een venster Vandaag hier te spelen Bij een eerste gebruik van het scorebord, moeten de instellingen juist aangepast worden!!!!

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11 10 Afdrukken & Exports ESIS WEBBASED webbased en Excel 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand.... 4 4. Sorteren...10 5. Filteren...11 6. Kolommen en

Nadere informatie

Handleiding Biljartcomputer

Handleiding Biljartcomputer Handleiding Biljartcomputer Inhoudsopgave Blz. 1. Aansluitschema 2 2. Verkorte handleiding scorebord: 3 2.1. Opstarten van het systeem 2.2. Service menu 2.3. Afstandsbediening 2.4. Menu 2.5. Tijdens een

Nadere informatie

Instructiekaart F4-58 > Verkopen per kas (Z-bon) verwerken

Instructiekaart F4-58 > Verkopen per kas (Z-bon) verwerken Voor het verwerken van de Z-bon is een boekingsstempel nodig. Bij de stappen wordt dit boekingsstempel als voorbeeld gebruikt: Boekingsstempel Nr.: K0705 Grootboekrekening Debet Credit 1000 Kas 1.844,50

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET QDAC VOLLEDIG

AAN DE SLAG MET QDAC VOLLEDIG AAN DE SLAG MET QDAC VOLLEDIG INHOUD Het uiterlijk van QDAC... 2 De rode draad... 4 Openen van een Excel bestand... 4 Totaliseren van velden... 6 Sorteren van velden... 7 Analyses: Gaps... 8 Openen van

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Handleiding Planmonitor wonen

Handleiding Planmonitor wonen Handleiding Planmonitor wonen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Systeemeisen 3. Toelichting per onderdeel 3.1 Opstarten en inloggen 3.2 De onderdelen van het venster 3.3 Plannen zoeken 3.3.1 (eenvoudig) zoeken

Nadere informatie

Werkinstructie Voorgangsverslag maken

Werkinstructie Voorgangsverslag maken Werkinstructie Voorgangsverslag maken In Mijn Rechtspraak Toezicht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden

Nadere informatie

Pagina 2 van 27. Kassa software

Pagina 2 van 27. Kassa software Laatste wijziging: 13-02-2008 Pagina 2 van 27 Kassa software Inhoudsopgave De Kassa... 5 De Schermopbouw... 6 Bediende inlogscherm... 6 Werken vanuit het hoofdscherm... 7 Gast invoeren... 18 Bestaande

Nadere informatie

3 Leerling speelt. Resultaten in LeerlingenVolgSysteem (LVS) 2. Handleiding app:

3 Leerling speelt. Resultaten in LeerlingenVolgSysteem (LVS) 2. Handleiding app: HANDLEIDING DOCENTEN Wat is Earz Earz is een laagdrempelige manier om via internet muzikale vaardigheden aan te leren. Het maakt gebruik van aantrekkelijke hulpmiddelen (pc, tablet en/of telefoon) en is

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERS HANDLEIDING

INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERS HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERS HANDLEIDING Login...2 Gebruikte symbolen...3 Bardiensten Invullen Bardienst...5 Bardiensten Mijn Bardiensten...6 Bardiensten Mijn Gegevens...7 Bardiensten Mijn Verhinderingen...8

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Installatie van Evry... 4 3 Algemene weetjes... 5 4 Voedingsberekening (Nevo2006)... 6 4.1 Voedingsberekening

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge. 3. Maak een keuze voor het aantal secties (=lijnen) en het aantal tafels

Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge. 3. Maak een keuze voor het aantal secties (=lijnen) en het aantal tafels Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge 1. Start Messerbridge Met een dubbelklik op de snelkoppeling Messerbridge op het bureaublad. 2. Kies de gewenste loopkaarten Klik op File, Nieuw uit loopkaart

Nadere informatie

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW HANDLEIDING In het kort Deze handleiding helpt u om stapsgewijs uw partijopgave te doen. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze handleiding, dan kunt u altijd telefonisch

Nadere informatie

Handleiding app Sportlinked

Handleiding app Sportlinked Handleiding app Sportlinked Inhoud App installeren en downloaden... 2 Account aanmaken... 2 Menu... 5 Persoonlijke instellingen... 6 Team(s) als favoriet instellen... 6 Privacy instellingen aanpassen...

Nadere informatie

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft.

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft. Doel Module Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming met Wat is nieuw in deze

Nadere informatie

HANDLEIDING Vectron Commander 6.xx

HANDLEIDING Vectron Commander 6.xx HANDLEIDING Vectron Commander 6.xx Kassanet Leza Atoomweg 7 1627 LE Hoorn Tel 0229-562110 Fax 0229-271611 Info@leza.nl 1 Uitlezen programmering van de kassa Menu communicatie Lees kassaprogramma Kies kassa

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Handleiding Albupad 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma voor Windows waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11 9 Afdrukken & Exports ESIS WEBBASED en Excel 2003 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand.... 4 4. Sorteren...10 5. Filteren...11 6. Kolommen en rijen verwijderen...12

Nadere informatie

Handleiding competitiesoftware verenigingen Visual Reality

Handleiding competitiesoftware verenigingen Visual Reality Handleiding competitiesoftware verenigingen Visual Reality Via de website http://badmintonnederland.toernooi.nl kunt u de keuze maken voor de competitie. De online competities staan aan de linkerkant van

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE QDAC AUDITFILE VIEWER

AAN DE SLAG MET DE QDAC AUDITFILE VIEWER AAN DE SLAG MET DE QDAC AUDITFILE VIEWER INHOUD Inleiding... 2 Het uiterlijk van QDAC light... 2 Bestandsformaten... 2 Standaardanalyses... 3 Filters en knoppen... 3 De rode draad... 4 Openen van een Auditfile...

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk!

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! De afbeeldingen en enkele punten van de programma-beschrijving hebben betrekking op versie 7.0.7 van Adobe Reader. Andere versies van dit programma

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de Cervix module

Handleiding voor het gebruik van de Cervix module Zorgdossier Handleiding voor het gebruik van de Cervix module Versie: 0.1 November 2006 Copyright: Labelsoft Clinical IT INHOUDSOPGAVE CERVIX OPROEPEN MAKEN... 1 Oproepschema 1 Selectie criteria 2 Oproepschema

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Dauwland Kompas Venstertoelichting

Dauwland Kompas Venstertoelichting Dauwland Kompas Venstertoelichting Dossiervenster Kompas start met het Dossiervenster geopend. Ga met de muis over de icoontjes en de tooltips geven aan welke functie het icoontje heeft. Achter de namen

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Het programma bestaat uit een map (FuwaOB) met diverse bestanden. In de map FuwaOB zit ook een bestand met 2

Het programma bestaat uit een map (FuwaOB) met diverse bestanden. In de map FuwaOB zit ook een bestand met 2 Fuwa-instrument OB Installatie, opstarten en inloggen Systeemvereisten Voor gebruik van het programma is een Windows-PC vereist met voldoende schijfruimte (> 0,5 GB) een kloksnelheid van minimaal 1 GHz

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Handleiding imuis Online. Snel aan de slag

Handleiding imuis Online. Snel aan de slag Snel aan de slag Wat leuk dat je hebt besloten om te werken met imuis Online, het online boekhoudprogramma van MUIS Software. MUIS Software ontwikkelt administratieve software voor accountants en ondernemers.

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden 6.1 PDF-bestand downloaden PDF-bestand downloaden Als je teksten, foto s of muziek van het internet wil opslaan op je computer, noem je dat downloaden. De teksten, foto s en de muziek noemen we bestanden.

Nadere informatie

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development Email2Act! Handleiding Versie 1.1 25-3-2015 Inleiding Met de standaardfunctionaliteit van Act! kunt u alleen een e-mail koppelen aan een contact. Met Email2Act! kunt u ook uitgaande en binnenkomende e-mails

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1 Inhoudsopgave...2 Werken met vensters...2 Handmatig aanpassen van de venstergrootte...2 Vergroten / verkleinen van vensters...2 Werken met meerdere vensters tegelijk...3 Werken met balken...3 Sneltoetsen...4

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie

Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie 6a Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie Datum Juni 2012 V3.0 Inhoudsopgave 1. Naar CareAssist internet urenregistratie 3 1.1 Toegang tot CareAssist internet urenregistratie 3 1.2 Toevoegen

Nadere informatie

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Pagina 1 van 56 Inhoud van deze help 1. Algemeen 1.1 Inhoud van deze box. 1.2 Minimum systeemvereisten 2.

Nadere informatie

Handleiding. Qu-Agenda. Versie V8.1. Quantaris B.V.

Handleiding. Qu-Agenda. Versie V8.1. Quantaris B.V. Handleiding Qu-Agenda Versie 2018 - V8.1 Quantaris B.V. VOORWOORD Allereerst willen wij u danken voor uw keuze op Qu-Agenda, dè notariële agenda van Quantaris. Met deze handleiding biedt Quantaris u een

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

Welkom bij BOEKLEZER

Welkom bij BOEKLEZER Welkom bij BOEKLEZER Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

U vult bij gebruikersnaam de gebruikersnaam in Bij wachtwoord vult u het wachtwoord in, let op dat dit hoofdletter gevoelig is

U vult bij gebruikersnaam de gebruikersnaam in Bij wachtwoord vult u het wachtwoord in, let op dat dit hoofdletter gevoelig is Inloggen U vult bij gebruikersnaam de gebruikersnaam in Bij wachtwoord vult u het wachtwoord in, let op dat dit hoofdletter gevoelig is Dan klikt u op de knop login. Als u bent ingelogd komt u in het start

Nadere informatie