IEDERE LEERLING GUN JE DALTON

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IEDERE LEERLING GUN JE DALTON"

Transcriptie

1 IEDERE LEERLING GUN JE DALTON 2014/2015

2 INLEIDING Voor jullie/u ligt de brochure van de keuzemogelijkheid voor Daltononderwijs van het Haarlemmermeer Lyceum. Ons Daltonconcept komt voort uit 12 jaar vernieuwende onderwijservaring in de vorm van het Junior Studiehuis. Vanwege positieve ervaringen van zowel leerlingen, ouders als docenten gaat onze school inhoudelijk, organisatorisch en onderwijskundig op dezelfde wijze verder, maar vanaf schooljaar onder de vlag van de Nederlandse Dalton Vereniging (NDV). Binnen het Daltononderwijs richt een deelnemende school zich naar een aantal basisprincipes van de vereniging, waarbij ze ook haar eigen accenten kan kiezen. Doordat in het Daltononderwijs en het Junior Studiehuis de leerling in hetzelfde pedagogische en didactische klimaat centraal staat, vertonen beide onderwijsconcepten veel overeenkomsten. Hierdoor zijn nauwelijks aanpassingen door te voeren om leerlingen nog beter te kunnen begeleiden in het behalen en vasthouden van hun niveau. Deze brochure zal jullie/u informeren over onze invulling van het Daltononderwijs op het Haarlemmermeer Lyceum locatie Zuidrand.

3 Resolutie beeld is te laag voor Drukwerk VISIE Bij het Daltonconcept van het Haarlemmermeer Lyceum staat de ontwikkeling van de leerling in het onderwijs centraal. De zorg voor de opleiding tot het diploma maakt voor de school deel uit van de totale ontwikkeling. Onderdeel daarvan is dat jonge mensen zich een plaats verwerven in de samenleving. De school voorziet hen daartoe van de noodzakelijke kennis en vaardigheden. Bij de Daltonwerkwijze worden de leerlingen begeleid naar zelfstandigheid, naar normbesef en naar een toenemend verantwoordelijkheidsgevoel.

4 HET DALTONCONCEPT Het Daltononderwijs is in en door de praktijk ontstaan. Het kent geen leerstellige principes, maar is eerder een manier van werken (en denken). Daarin verschilt de Daltonbenadering van bijv. de Montessori en Vrije Scholen. Het Daltononderwijs gaat uit van 3 principes: 1 Vrijheid in gebondenheid Bij het Daltonconcept ligt de verantwoordelijkheid bij zowel leerlingen als docenten. Dalton geeft vrijheid, maar wel binnen bepaalde grenzen, dus beslist geen vrijblijvendheid. Daarnaast is het Daltononderwijs sterk taakgericht. Het Daltononderwijs maakt van leerlingen ondernemers, eigenaars van hun eigen leerproces. De leerlingen krijgen een leeromgeving geboden waarin zij zelf keuzes kunnen en moeten maken en zich ook moeten verantwoorden voor hun eigen keuzes. Natuurlijk moeten leerlingen deze houding nog deels aanleren en daarom worden zij hierin gesteund door hun docenten die hen begeleiden in dit proces. 2 Zelfstandigheid Het werken aan zelfstandigheid betekent niet dat de leerstof alleen maar individueel schriftelijk verwerkt wordt. Daltononderwijs is geen cursus schriftelijke verwerking. Er wordt gevarieerd zelfstandig gewerkt en vanzelfsprekend is er ook ruimte voor dat mooie klassikale geschiedenisverhaal van de docent. Er is sprake van veel afwisseling in didactische werkvormen: samenwerken, groepsopdrachten, projectonderwijs, maar ook klassikaal onderwijs. Er is sprake van een voorbereide omgeving waarin de keuzevrijheid wordt bevorderd. Dat wil zeggen door de inrichting van de Daltonuren (zie hieronder), de inrichting van het nieuwe gebouw (zie hieronder) en door de organisatie van de lessen worden de leerlingen uitgenodigd zelfstandig te gaan werken. Ook voor het zelfstandig leren geldt dat niet elke leerling meteen in staat is om geheel zelfstandig te werken. De docent begeleidt en ondersteunt ook hier de leerling in zijn proces naar steeds meer zelfstandigheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. 3 Samenwerkend leren Uitgangspunt in het Daltononderwijs is dat er zelfstandig gewerkt wordt. Omdat leerlingen veel kunnen leren van samenwerken, is het vaak toegestaan om in tweetallen te werken en soms ook in grotere groepen. De docent begeleidt dit samenwerkingsproces. Bij samenwerken behoort een bepaalde mate van ruis. Dit noemen we de fluistercultuur.

5 Resolutie beeld is te laag voor Drukwerk DALTONUREN In het rooster zijn Daltonuren opgenomen, één lesuur per dag. Tijdens deze Daltonuren kunnen de leerlingen zelf bepalen aan welk vak zij willen werken, tenzij de vakdocent anders bepaalt. De leerlingen kunnen tijdens deze Daltonuren samenwerken met leerlingen uit hun eigen bouw (onderbouw of bovenbouw) en van alle niveaus van de school. Zij kunnen elkaar overhoren, helpen en motiveren, maar ook individueel werken. Ook tijdens deze uren hanteren wij de fluistercultuur. Er zijn verschillende plekken waar gewerkt kan worden tijdens de Daltonuren. Het intekenen gebeurt in onze elektronische leeromgeving. Ook een Daltonleerling zal na de lessen nog moeten werken. In de school zal er ruimte geboden worden, waarin ook docenten aanwezig zullen zijn, waar de leerling zijn werk kan afronden. STUDIEWIJZER De studiewijzer is de naam van het digitale overzicht van het les- en toetsprogramma dat alle leerlingen krijgen. Ieder leerjaar, ieder niveau, ieder vakgebied heeft zijn eigen studiewijzer. Daarbij staan ook de digitale nakijkboekjes en het digitale, extra ondersteunend lesmateriaal. De studiewijzer is te vinden in Magister; de elektronische leeromgeving van de school.

6 BEGELEIDING DOOR DE DOCENT Iedere vakdocent bewaakt de vorderingen van de individuele leerling. Hij houdt daar een eigen administratie van bij en hij tekent af in de studiewijzer van de leerling. De docent streeft ernaar zoveel mogelijk één-op-één gesprekken te voeren. Tijdens deze gesprekken mag de leerling van de docent begeleiding verwachten op vakinhoudelijk gebied. Daarnaast zal de docent zelfreflectie bij de leerling stimuleren en hem helpen bij eventuele problemen. De aftekenlijst biedt ruimte voor opmerkingen en/of afspraken. De vakdocent bewaakt het tempo van de leerling. Een leerling die het tempo niet kan bijhouden, verdient extra aandacht. Zo kan een leerling bijvoorbeeld tijdens het Daltonuur aan het desbetreffende vak werken. Ook kan de docent de leerling adviseren thuis extra aan zijn vak te werken.

7 BEGELEIDING DOOR DE MENTOR De mentor bouwt een vertrouwensrelatie met de leerling op en is het eerste aanspreekpunt voor zowel de leerling als de ouders/verzorgers. De mentor wordt bij studie- of tempoproblemen ingelicht door de vakdocent. In de eerste klas besteedt de mentor tijdens de mentorlessen vooral aandacht aan het groepsproces, het werken met de studiewijzers en aan een goede planning. In de tweede en derde klas spelen determinatie en keuzebegeleiding een belangrijke rol. In de bovenbouw worden de leerlingen begeleid op hun weg naar het eindexamen. In alle klassen geldt dat de begeleiding door de mentor in de eerste plaats gericht is op de individuele begeleiding van de leerlingen; de studievorderingen, resultaten en het welbevinden zijn de uitgangspunten.

8 TABLETS In 2013 zijn we als pilot in de eerste klas in het Junior Studiehuis met een tabletgroep gestart, de beide jaren daarvoor met laptopgroepen. De leerlingen werken voor de meeste vakken met een tablet. De studiewijzers en boeken zijn digitaal beschikbaar. In de studiewijzers kunnen naast antwoordbladen, extra oefenstof en ondersteunend lesmateriaal ook interactieve opdrachten en toetsen worden geplaatst en de leerlingen kunnen die dan meteen digitaal verwerken en inleveren. SCHOOLKLIMAAT In het Daltonconcept is zowel veel aandacht voor het individu als voor de groep/klas. Betrokkenheid en wederzijds respectvol met elkaar omgaan zijn een eerste vereiste. Het aangaan van sociale verantwoordelijkheden en het onderhouden van sociale contacten is daar een uiting van. Werken en leren in een sfeer van betrokkenheid met elkaar bevordert tevens de prestaties. Ons nieuwe gebouw bevordert deze sfeer nog eens door haar warme en lichte uitstraling.

9

10 HET NIEUWE SCHOOLGEBOUW: KLEINSCHALIG, WARM EN LICHT Ons nieuwe schoolgebouw aan de Zuidrand voldoet aan alle moderne inzichten om tot goed onderwijs te komen. Bij de inrichting van de school zijn leerlingen, ouders en medewerkers betrokken. Het wordt een school met een warme en lichte uitstraling. Het schoolgebouw is vierkant van vorm met de aula als centrale plek. Alle lokalen zijn rondom de aula gesitueerd en dat geen een communale sfeer die goed bij de Daltonopvatting past ( voorbereide leeromgeving ). In de school zijn veel leerplekken buiten de lokalen gecreëerd. Het buitengebied kent een parkachtige aanleg. Door de splitsing van de school in twee locaties is de kleinschaligheid weer nieuw leven ingeblazen. Met circa 900 leerlingen komt het de menselijke maat nog beter tot haar recht. We kijken uit naar ons nieuwe Daltonhuis. AANSLUITING BASISSCHOOL - ONDERBOUW - BOVENBOUW Leerlingen uit het huidige reguliere basisonderwijs worden steeds vaker uitgedaagd om zelfstandig te werken en bijv. te werken met weektaken. Dit betekent dat het Daltononderwijs niet alleen een prima aansluiting is voor leerlingen die van het montessori-, dalton-, freinet- of jena-onderwijs komen, maar ook voor leerlingen uit het reguliere basisonderwijs die zich kunnen vinden onze in de uitgangspunten. De ervaring leert ons dat, wanneer leerlingen van huis uit gewend zijn te worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheden, deze leerlingen goed zullen passen in het Daltononderwijs. Het Daltonconcept wordt niet alleen in de onderbouw, maar ook in de bovenbouw voortgezet (klas 4 en hoger). De aangeleerde zelfstandigheid komt goed van pas in de bovenbouw waar meer van de leerling wordt verwacht om te komen tot het gewenste diploma. DALTONONDERWIJS VOOR IEDEREEN? Binnen het Daltononderwijs wordt uitgegaan van de persoonlijke ontwikkeling van iedere leerling. De docent begeleidt de leerling in deze ontwikkeling en de leerling wordt uitgedaagd om zelfstandiger te werken. Over het algemeen kan gesteld worden dat kinderen die het prettig vinden om hun eigen zaakjes te regelen, verantwoordelijkheid willen dragen voor het eigen leerproces en die daar ook op aangesproken willen worden en die hun problemen zelf willen oplossen, zich thuis voelen binnen het Daltononderwijs. Het gevoel van het zelf te kunnen en het zelf te willen, moet in enige mate in het kind zitten. Deze houding moet ook thuis ondersteund en gestimuleerd worden.

11 KLANKBORDGROEPEN Binnen het Daltononderwijs zijn wij ons ervan bewust dat contact tussen leerling, ouders/verzorgers en school onze leerlingen ten goede komt. Wij organiseren daarom extra momenten, waarop wij op informele manier met elkaar in gesprek kunnen komen. Deze gesprekken vinden onder andere plaats in de leerlingenklankbordgroep en de ouderklankbordgroep. Tijdens deze bijeenkomsten wordt de dagelijkse gang van zaken binnen de school besproken, maar ook de projecten en hoe we met elkaar onze school kunnen verbeteren. De groepen worden begeleid door de coördinator.

12 Resolutie beeld is te laag voor Drukwerk PERIODES Het schooljaar is verdeeld in 3 periodes van ongeveer 12 weken. Iedere periode wordt afgesloten met een rapport. Drie keer per jaar wordt er op school een spreekavond georganiseerd, waarin de ouders de vorderingen, het werktempo en de motivatie kunnen bespreken met de vakdocenten in tien-minuten gesprekken. Na de eerste periode (november) in de eerste klas wordt het rapport op school aan de ouders uitgereikt. TOETSEN EN RAPPORTEN Afhankelijk van het vak worden toetsen individueel dan wel klassikaal afgenomen. Individueel is pas mogelijk indien alle lesstof is afgetekend. Klassikaal wordt volgens de studiewijzer afgenomen. Aan het eind van iedere periode ontvangt de leerling een rapport. Op dit rapport staan de gemiddelde cijfers per vak vermeld. Daarnaast worden verschillende vaardigheden beoordeeld en benoemd.

13 Resolutie beeld is te laag voor Drukwerk PROJECTDAGEN Binnen het Daltononderwijs zijn projecten belangrijke onderdelen. De afgelopen jaren zijn er op het Haarlemmermeer Lyceum al succesvolle projecten geweest. De ervaringen die daar zijn opgedaan zullen worden ingezet op de Daltonschool. 1e klas: augustus kennismakingskamp november en april project juni proefwerkweek 2e klas: augustus groepsactiviteiten november en april project juni proefwerkweek 3e klas: augustus groepsactiviteiten november filmproject januari profielkeuzeproject april 3 dagen kampafsluiting alle klassen: november afternoon tea

14 AANMELDING DALTONONDERWIJS Het uitgangspunt voor toelating en plaatsing is het advies van de basisschool. Dit moet worden ondersteund door een tweede gegeven. Meestal is dit de uitslag van de Cito-toets. De door ons gehanteerde normen zien er als volgt uit: Vwo: Vwo-advies plus een Cito-score van tenminste 544 of een Nio-uitslag van tenminste 114. Havo: Havoadvies plus een Cito-score van tenminste 538 of een Nio-uitslag van tenminste 105.

15 DALTON VWO/HAVO: Om op de Daltonafdeling geplaatst te kunnen worden gelden de volgende toelatingscriteria: 1 De Cito-scores zoals hierboven vermeld voor Vwo of Havo. 2 Een positief advies voor deze keuzemogelijkheid van de basisschool. 3 Een intakegesprek met de leerling. SAMENSTELLING VAN DE KLASSEN De Daltonleerlingen worden ingedeeld in vwo/havo-klassen. In een mengklas hebben de leerlingen een startniveau. Dit start-niveau wordt aangegeven op het onderwijskundig rapport van de basisschool. De leerlingen kunnen na rapport 1 per vak opstromen naar een hoger niveau. Naast de mengklassen wordt ook geprobeerd om aparte klassen te formeren (bijv. aparte Vwo-klas). TOT SLOT Wij hopen dat deze brochure een goed beeld geeft van ons Daltononderwijs op het Haarlemmermeer Lyceum. Natuurlijk is deze brochure niet volledig en daarom kijken wij ook uit naar uw/jullie aanwezigheid tijdens één van onze informatieavonden en ons Open Huis. En dan hopen we natuurlijk dat u en uw kind geïnspireerd raken door deze bijzondere onderwijsopvatting. Graag tot dan!!

16 INFORMATIE Op woensdag 22 januari 2014 vindt de algemene informatieavond plaats voor ouders vwo, havo en mavo, aanvang uur. Op dinsdag 28 januari 2014 vindt de informatieavond Daltononderwijs vwo, havo plaats voor leerlingen en hun ouders, aanvang uur. Op dinsdag 4 en woensdag 5 februari 2014 heeft het Haarlemmermeer Lyceum Open Huis en dan kan natuurlijk ook de Daltonafdeling worden bezocht: van tot uur. Meer informatie over Daltononderwijs is te verkrijgen bij de teamleider van de brugklassen: De heer A. Wellerdieck Haarlemmermeer Lyceum Baron De Coubertinlaan CG Hoofddorp T (023) en kan natuurlijk ook: E daltoninfo@haarlemmermeerlyceum.nl I

17

DaLTon onderwijs voor vwo en Havo

DaLTon onderwijs voor vwo en Havo DALTON ONDERWIJS voor vwo en havo 1 Van harte welkom op het Haarlemmermeer Lyceum, in onze nieuwe, lichte daltonlocatie Zuidrand! Dit is een kleine vwo/havoschool waar iedereen jou kent en waar wij liever

Nadere informatie

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk SG Nelson Mandela mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk Dalton is een Daltonschool Zo wil Scholengemeenschap Nelson Mandela bekend staan. In een open sfeer bepalen de leerlingen zelf voor een deel hun

Nadere informatie

DALTON ONDERWIJS VOOR VWO EN HAVO

DALTON ONDERWIJS VOOR VWO EN HAVO DALTON ONDERWIJS VOOR VWO EN HAVO 1 BESTE LEERLING VAN GROEP 8 Welkom op het Haarlemmermeer Lyceum, locatie Zuidrand! Deze brochure is interessant voor jou, als je op zoek bent naar een school voor het

Nadere informatie

DALTON ONDERWIJS VOOR VWO EN HAVO

DALTON ONDERWIJS VOOR VWO EN HAVO DALTON ONDERWIJS VOOR VWO EN HAVO 1 BESTE LEERLING VAN GROEP 8 Welkom op het Haarlemmermeer Lyceum, locatie Zuidrand! Deze brochure is interessant voor jou, als je op zoek bent naar een school voor het

Nadere informatie

DALTON ONDERWIJS VOOR VWO EN HAVO

DALTON ONDERWIJS VOOR VWO EN HAVO DALTON ONDERWIJS VOOR VWO EN HAVO 1 BESTE LEERLING VAN GROEP 8 Welkom op het Haarlemmermeer Lyceum, locatie Zuidrand! Deze brochure is interessant voor jou, als je op zoek bent naar een school voor het

Nadere informatie

Dalton Skills. 2 e leerjaar. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. 2 e leerjaar. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills 2 e leerjaar Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College in Dalton Skills. Dit geldt

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar 2 Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt

Nadere informatie

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat.

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat. SLIM LEREN Plus school met intensieve begeleiding op maat. Over Roekhorst Wij zijn een particuliere middelbare school. We bieden kwaliteitsonderwijs op alle niveaus met een duidelijke identiteit. Modern

Nadere informatie

Welkom op DAlToN mavo

Welkom op DAlToN mavo Welkom op DALTON MAVO Wie zijn wij? Lentiz Dalton MAVO is een mavo-school in Naaldwijk met 640 leerlingen en 80 personeelsleden. Onze school is bruisend en tegelijkertijd kleinschalig. Met elkaar zorgen

Nadere informatie

Welkom op DAlToN HeT GRoeNe lyceum

Welkom op DAlToN HeT GRoeNe lyceum Welkom op DALTON HET GROENE LYCEUM Wie zijn WIJ? Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past Dalton Het Groene Lyceum

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt ook

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt ook

Nadere informatie

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren).

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren). Waarom kiezen voor onze school? Het is geen gemakkelijke opgave, een goede basisschool te kiezen voor uw kind(eren). De basisschool vervult immers een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Scheikunde 2 e graads (0,5-0,7 fte)

Scheikunde 2 e graads (0,5-0,7 fte) Voor schooljaar 2017/2018 zoeken wij een kandidaat met (ruime) onderwijservaring voor het vak: Scheikunde 2 e graads (0,5-0,7 fte) Voor deze functie ligt de focus op het functioneren binnen de havo/atheneum

Nadere informatie

LOCATIE BUITENBAAN. Juniorcollege. OSG Sevenwolden

LOCATIE BUITENBAAN. Juniorcollege. OSG Sevenwolden LOCATIE BUITENBAAN Leerlingen van de basisscholen uit Heerenveen en omgeving met schoolkeuze advies vmbo theoretisch, havo of vwo kunnen instromen op de locatie Buitenbaan. Binnen het vmbo is leerwegondersteunend

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Gerard Spijkers Sectordirecteur vmbo en praktijkonderwijs Typisch Elde College De leerling is in beeld Goede resultaten en prima kwaliteit van het onderwijs; slagingspercentage

Nadere informatie

Stanislascollege Reinier de Graafpad

Stanislascollege Reinier de Graafpad Stanislascollege Reinier de Graafpad Kennismakingsavond Mavo 3 Programma Dhr. Klokman(teamleider bovenbouw): Klasse-indeling Rekenen De reizenweek Start examen Dalton-uren De maatschappelijke stage (MAS).

Nadere informatie

Nederlands (2 e graad); 12 lesuren

Nederlands (2 e graad); 12 lesuren Wij zoeken wegens zwangerschapsvervanging voor de periode na de meivakantie tot de zomervakantie een kandidaat met onderwijservaring voor het vak: Nederlands (2 e graad); 12 lesuren Voor deze functie ligt

Nadere informatie

Onderwijsassistent (0,6 fte /5 dagen per week, uitzicht op vast)

Onderwijsassistent (0,6 fte /5 dagen per week, uitzicht op vast) Per 21 augustus a.s. zoeken wij: Onderwijsassistent (0,6 fte /5 dagen per week, uitzicht op vast) Taken: ondersteunt de docenten bij hun lesgevende taak en bij het toezicht op de leerlingen administratieve

Nadere informatie

Kennismakingsavond havo , mentordeel KENNISMAKINGSAVOND LEERJAAR 3 HAVO - LOKAAL-

Kennismakingsavond havo , mentordeel KENNISMAKINGSAVOND LEERJAAR 3 HAVO - LOKAAL- KENNISMAKINGSAVOND LEERJAAR 3 HAVO - LOKAAL- Kennismakingsavond havo 3 2018, mentordeel VOORSTELLEN H3A: M. van der Hout Houm@stanislascollege H3B: E. van Rij Rije@stanislascollege Mentor verzorgt: Mentorlessen

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding (0,4 fte)

Lichamelijke opvoeding (0,4 fte) Voor schooljaar 2017/2018 zoeken wij een kandidaat met onderwijservaring voor het vak: Lichamelijke opvoeding (0,4 fte) Wegens een zwangerschaps- en ouderschapsverlofvervanging heeft de GSG Leo Vroman

Nadere informatie

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Het Graaf Huyn College biedt de leerlingen bij aanmelding voor de brugklas ruime keuzemogelijkheden uit diverse onderwijssoorten. Vanaf het schooljaar 2019-2020

Nadere informatie

KENNISMAKINGSAVOND BRUGKLAS

KENNISMAKINGSAVOND BRUGKLAS KENNISMAKINGSAVOND BRUGKLAS VOORSTELLEN Mentor verzorgt: Mentorles Studieles Vakles De mentor is het 1 e aanspreekpunt voor ll en ouders! VOORSTELLEN OUDERS Namen, ouders van DALTONSCHOOL Uitgaan van kernwaarden

Nadere informatie

atheneum, havo en mavo roene art een Calvijn school

atheneum, havo en mavo roene art een Calvijn school atheneum, havo en mavo roene art een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind staat op het punt de overstap te maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs: een grote en belangrijke stap.

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Vmbo/PRO Jeanine Hamers Decaan vmbo Theoretische /Gemengde Leerweg Vmbo KB-TK brugklas Typisch Elde College De leerling is in beeld > we kennen de leerling Goede resultaten

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Informatiefolder gymnasium - technasium - atheneum - havo - mavo Kom je ook naar het Dalton Lyceum Barendrecht? Zit jij in groep

Nadere informatie

Opstel Levensbeschouwing Onderzoek scholen

Opstel Levensbeschouwing Onderzoek scholen Opstel Levensbeschouwing Onderzoek scholen 0 Opstel door Hans 939 woorden keer beoordeeld 19 juni 2018 Vak Levensbeschouwing Eindopdracht Levensbeschouwing Verschillende schoolsystemen uitpluizen/vergelijken

Nadere informatie

Wij zoeken per 1 september voor onze locatie aan de Willem de Zwijgersingel:

Wij zoeken per 1 september voor onze locatie aan de Willem de Zwijgersingel: De Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman is een kleinschalige school met ca. 1500 leerlingen, voor mavo(-sport), havo en atheneum (A+). De school is gehuisvest in drie gebouwen. Wij zoeken per 1 september

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Keuze voor een school Ervaringen uit het verleden Bereikbaarheid Doorstromingsmogelijkheden Sfeer Begeleiding Grootte van de school Typisch Elde College De leerling is in beeld

Nadere informatie

Drama/ Theater (0,4 fte)

Drama/ Theater (0,4 fte) Per 1 februari 2017 zoeken wij een kandidaat met onderwijservaring voor het vak: Drama/ Theater (0,4 fte) Voor deze functie ligt de focus op het functioneren binnen de havo/atheneum onderbouw (locatie

Nadere informatie

Stanislascollege Reinier de Graafpad

Stanislascollege Reinier de Graafpad Stanislascollege Reinier de Graafpad Kennismakingsavond Mavo 4 Hoe verloopt deze avond? Sprekers: Dhr. Klokman (teamleider) Dhr. Van Offeren (decaan) Mw. Leenaers (examensecretaris) Met de mentoren naar

Nadere informatie

brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3

brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 Hoi groep 8-er! Het is bijna zover! We hopen dat je voor het Elzendaalcollege

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Gepersonaliseerd Onderwijs! Ondersteuningsprofiel Locatie Norg

Gepersonaliseerd Onderwijs! Ondersteuningsprofiel Locatie Norg Gepersonaliseerd Onderwijs! Ondersteuningsprofiel 2018-2022 Locatie Norg Inhoud 1. Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school?... 3 2. Wat zijn de grenzen aan onze ondersteuning? (wat kunnen

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

Afdelingsleider Atheneum (1,0 fte)

Afdelingsleider Atheneum (1,0 fte) Voor schooljaar 2016/2017 zoeken wij een: Afdelingsleider Atheneum (1,0 fte) Als afdelingsleider geeft u leiding aan uw afdeling en stuurt u de docenten van uw afdeling aan. De afdelingsleider heeft een

Nadere informatie

ZORGPLAN. Haarlemmermeer lyceum Hoofddorp 1

ZORGPLAN. Haarlemmermeer lyceum Hoofddorp 1 ZORGPLAN Haarlemmermeer lyceum Hoofddorp 1 Inhoud: 0. Inleiding blz. 2 1. Missie van de school blz. 3 2. De (zorg)kenmerken van de organisatie blz. 4 3. Zorg op het Haarlemmermeer Lyceum blz. 9 4. Beleidsdoelen

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Beleidsdocument Huiswerk opgeven en plannen De Passie Utrecht Namens de werkgroep: Matthijs Langeraar April 2018

Huiswerkbeleid Beleidsdocument Huiswerk opgeven en plannen De Passie Utrecht Namens de werkgroep: Matthijs Langeraar April 2018 Huiswerkbeleid Beleidsdocument Huiswerk opgeven en plannen De Passie Utrecht Namens de werkgroep: Matthijs Langeraar April 2018 1 P a g i n a Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Problemen... 3 3. Doel visiedocument...

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 52 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

Inrichting van de Tweede Fase op het HML

Inrichting van de Tweede Fase op het HML 1 tweede fase Inrichting van de Tweede Fase op het HML 1. Uitgangspunten van de school 2. De profielen 3. Werken in de bovenbouw 4. Examendossier 5. Het studiehuis op het HML 6. Leerlingbegeleiding 7.

Nadere informatie

Informatiebrochure

Informatiebrochure Informatiebrochure 02 11 2017 Onderwijsvisie Strabrecht College Reguliere brugklas, onderwijsconcept ST-uren Onderwijs met ST-uren Verschillen serieus nemen Strabrechtklas, onderwijsconcept Kunskapsskolan

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO

Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO Ouderversie, schooljaar 2015-2016 Adres Vondelpad 1 en 3 9721 LX Groningen T 050 5244531 / 050 5224575 E havo-vwo@gomaruscollege.nl / onderbouw@gomaruscollege.nl

Nadere informatie

Poort, school voor havo en mavo

Poort, school voor havo en mavo Poort, school voor havo en mavo Toegangspoort tot het hbo De beste worden die je kunt zijn Op Poort, school voor havo en mavo word je geprikkeld om het beste uit jezelf te halen. Dat betekent niet alleen

Nadere informatie

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe!

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! JENAPLAN Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! BUITENGEWOON JENA een andere, succesvolle aanpak In Heerenveen kunnen leerlingen sinds 1997 in de onderbouw van Jenaplan-onderwijs volgen in heterogene klassen:

Nadere informatie

LIBANON LYCEUM. vraagt veel, geeft veel. mavo havo atheneum gymnasium WWW.LIBANONLYCEUM.NL

LIBANON LYCEUM. vraagt veel, geeft veel. mavo havo atheneum gymnasium WWW.LIBANONLYCEUM.NL LIBANON LYCEUM mavo havo atheneum gymnasium vraagt veel, WWW.LIBANONLYCEUM.NL geeft veel UW KIND IS HET MOOISTE DAT U HEEFT! Daarom kiest u met zorg de school waar uw kind na de basisschool naar toe gaat.

Nadere informatie

Onderwijs en begeleiding B2 gymnasium

Onderwijs en begeleiding B2 gymnasium Onderwijs en begeleiding B2 gymnasium 2017-2018 Inhoud Pagina INLEIDING... 1 1 ONDERWIJS... 1 1.1 Algemeen... 1 1.2 Onderwijs in het tweede brugjaar... 1 1.3 Rapportage en overleg... 2 1.4 Afdelingskeuze

Nadere informatie

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo 2017-2018 Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen, In dit document staan onze

Nadere informatie

groene lyceum het Kom naar DE GROENE ROUTE NAAR HET HBO WWW.GROENEWELLE.NL

groene lyceum het Kom naar DE GROENE ROUTE NAAR HET HBO WWW.GROENEWELLE.NL Kom naar het groene lyceum WWW.GROENEWELLE.NL SCHOOLJAAR 15/16 DE GROENE ROUTE NAAR HET HBO Ondernemend onderwijs voor slimme doeners in een groene omgeving. Dat is Het Groene Lyceum van De Groene Welle.

Nadere informatie

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we oog voor

Nadere informatie

Ik ga voor havo. avobrugklassen. mavo-havo

Ik ga voor havo. avobrugklassen. mavo-havo Ik ga voor havo avobrugklassen mavo-havo Ik ga voor havo. Dit boekje gaat over de avo-brugklassen van het Cosmicus Montessori Lyceum (CML): een bijzonder onderwijsconcept voor leerlingen met een mavo/havoadvies,

Nadere informatie

FUNCTIE PROFIELDOCENT LB SCHOLENGEMEENSCHAP BONAIRE

FUNCTIE PROFIELDOCENT LB SCHOLENGEMEENSCHAP BONAIRE FUNCTIE PROFIELDOCENT LB SCHOLENGEMEENSCHAP BONAIRE FUNCTIE-INFORMATIE Functienaam Docent LB Codering 004 Organisatie Scholengemeenschap Bonaire Salarisschaal 10 Werkterrein Onderwijsproces Docenten Activiteiten

Nadere informatie

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! Onderwijs op maat voor jou! Je krijgt van je basisschool een gemiddeld advies. Een havo-advies betekent bijvoorbeeld dat je over gemiddeld over alle schoolvakken het best past op havo. Maar jij bent natuurlijk

Nadere informatie

minimaal een half jaar lang een aangepast programma is gevolgd.

minimaal een half jaar lang een aangepast programma is gevolgd. Dyslexie Protocol Montessori College Twente In het dyslexieprotocol wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende niveaus en onderbouw/bovenbouw. Voor de bovenbouw mavo, havo en VWO verwijzen we

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! Onderwijs op maat voor jou! Je krijgt van je basisschool een gemiddeld advies. Een havo-advies betekent bijvoorbeeld dat je over gemiddeld over alle schoolvakken het best past op havo. Maar jij bent natuurlijk

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

boxmeer gennep brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school werken met je kwaliteit reach for quality mavo havo atheneum gymnasium

boxmeer gennep brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school werken met je kwaliteit reach for quality mavo havo atheneum gymnasium brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school boxmeer reach for quality gennep werken met je kwaliteit mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 Hoi groep 8-er!

Nadere informatie

Alles wat je móet weten. over onze school. mavo havo atheneum gymnasium. basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3

Alles wat je móet weten. over onze school. mavo havo atheneum gymnasium. basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 Hoi groep 8-er! Het is bijna zover! We hopen dat je voor het Elzendaalcollege

Nadere informatie

Pedagogisch medewerker (0,4-0,6 fte op 4-6 dagdelen)

Pedagogisch medewerker (0,4-0,6 fte op 4-6 dagdelen) Per direct zoeken wij een: Pedagogisch medewerker (0,4-0,6 fte op 4-6 dagdelen) Door de groei van de school is er, ter ondersteuning van onze begeleider/coach van nieuw personeel, een vacature voor een

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM samenwerkingsverband staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM samenwerkingsverband  staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen

Nadere informatie

Elke dag vertrouwd. Sint-Michielsgestel. elke dag een uitdaging

Elke dag vertrouwd. Sint-Michielsgestel. elke dag een uitdaging Elke dag vertrouwd Sint-Michielsgestel elke dag een uitdaging Van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is een hele verandering. Als het aan het Elde College in Sint-Michelsgestel ligt, een prettige

Nadere informatie

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan. Inleiding

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan. Inleiding Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Inleiding Iedere leerling doorloopt de schoolperiode op zijn of haar eigen manier. Het proces van keuzes maken in leerniveau en uiteindelijk

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Elde Sint-Michielsgestel Luque Somers Docent L.O. Mentor H3 Basisschool - voortgezet onderwijs Meer vakken, meer docenten, meer lokalen Meer verantwoordelijkheid Meer huiswerk

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging Rijswijk vmbo bb vmbo kb mavo lwoo Brengt leren in beweging Elke dag beginnen met bewegen Het nieuwe vmbo in Rijswijk Het Stanislascollege is een vernieuwende VMBO-school die draait om jou. Om wat je goed

Nadere informatie

1 SCHOOL, 2 LOCATIES WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR

1 SCHOOL, 2 LOCATIES WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR 1 SCHOOL, 2 LOCATIES WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR AAN DE TOEKOMSTIGE LEERLINGEN EN HUN OUDERS VAN HARTE WELKOM OP HET HAARLEMMERMEER LYCEUM.Er klaar voor. Het Haarlemmermeer Lyceum is een begrip in Haarlemmermeer

Nadere informatie

BELEEF HET ASSINK. Locatie Bouwmeester OM THUIS NA TE LEZEN

BELEEF HET ASSINK.  Locatie Bouwmeester OM THUIS NA TE LEZEN BELEEF HET ASSINK OM THUIS NA TE LEZEN Locatie Bouwmeester www.hetassink.nl IEDEREEN IS ANDERS DAAROM DAGEN WIJ ONZE LEERLINGEN UIT OP ALLERLEI MANIEREN EN BEGELEIDEN EN ONDERSTEUNEN WIJ HEN WAAR NODIG

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten

Nadere informatie

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo)

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) informatie schooljaar 2018/2019 Over Groene Hart Rijnwoude Onze school is kleinschalig met een breed onderwijs- aanbod. Wij bieden de niveaus

Nadere informatie

Groot in kleinschaligheid. Op het Vecht-College heb ik mijn beste schooljaar ooit gehad. vecht-college.nl. Alexandra Bots, 17 jaar

Groot in kleinschaligheid. Op het Vecht-College heb ik mijn beste schooljaar ooit gehad. vecht-college.nl. Alexandra Bots, 17 jaar Groot in kleinschaligheid vecht-college.nl Op het Vecht-College heb ik mijn beste schooljaar ooit gehad Alexandra Bots, 17 jaar Veel succes en plezier dit schooljaar! Kies voor het Vecht-College Met persoonlijke

Nadere informatie

Groot in kleinschaligheid. Op het Vecht-College heb ik mijn beste schooljaar ooit gehad. vecht-college.nl. Alexandra Bots, 17 jaar

Groot in kleinschaligheid. Op het Vecht-College heb ik mijn beste schooljaar ooit gehad. vecht-college.nl. Alexandra Bots, 17 jaar Groot in kleinschaligheid vecht-college.nl Op het Vecht-College heb ik mijn beste schooljaar ooit gehad Alexandra Bots, 17 jaar Kies voor het Vecht-College Met persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

Kleur je toekomst. informatiebrochure 2011-2012. Kleur je toekomst. www.osghengelo.nl

Kleur je toekomst. informatiebrochure 2011-2012. Kleur je toekomst. www.osghengelo.nl Onze gemeenschap van scholen kenmerkt zich door de netwerkvorm, waarin de voordelen van de grote, brede scholengemeenschap gecombineerd worden met de kleinschaligheid in de vier afzonderlijke scholen.

Nadere informatie

visie op onderwijs en leren mavo havo vwo

visie op onderwijs en leren mavo havo vwo visie op onderwijs en leren mavo havo vwo talent HZM visie op onderwijs gelukkig en leren leren ontwikkelen talent HZM Met Talent HZM verzorgt Huizermaat passend onderwijs voor meer- en hoogbegaafde leerlingen.

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO 1. Inleiding Er zijn soms leerlingen die tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen op hun eigen school. De reden hiervoor is

Nadere informatie

Onderwijs en begeleiding B2 gymnasium

Onderwijs en begeleiding B2 gymnasium Onderwijs en begeleiding B2 gymnasium 2019-2020 Inhoud Pagina INLEIDING... 1 1 ONDERWIJS... 1 1.1 Algemeen... 1 1.2 Onderwijs in het tweede brugjaar... 1 1.3 Rapportage en overleg... 2 1.4 Bevordering...

Nadere informatie

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school?

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school? Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Stadslyceum (lyceum, atheneum, havo) Inleiding Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs

Nadere informatie

S L O E T S W E G H M H E N G E L O

S L O E T S W E G H M H E N G E L O DYSLEXIEPROTOCOL S L O E T S W E G 1 5 3 7 5 5 6 H M H E N G E L O Inhoud Inleiding... 3 Beleid aangepast programma Frans/Duits MAVO.. 4 Onderbouw (klas 1 en 2)... 4 Bovenbouw (klas 3 en 4)... 4 Beleid

Nadere informatie

Kennismakingsavond havo , mentordeel KENNISMAKINGSAVOND LEERJAAR 4 HAVO - LOKAAL-

Kennismakingsavond havo , mentordeel KENNISMAKINGSAVOND LEERJAAR 4 HAVO - LOKAAL- KENNISMAKINGSAVOND LEERJAAR 4 HAVO - LOKAAL- Kennismakingsavond havo 4 2016, mentordeel VOORSTELLEN H4A: R. de Vreede H4B: A. Wijlaars H4C: B. Kaun Vrer@stanislascollege.nl Wija@stanislascollege.nl Kaun@stanislascollege.nl

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 27 mei 2015 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

Welkom op de Uilenhof

Welkom op de Uilenhof Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo Havo Junior Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) Uilenhof, kijken door familie - ogen Opbouw van de presentatie Wie zijn wij? (missie/visie/belofte/kernwaarden) Vormen van

Nadere informatie

Ruimte voor jouw talent!

Ruimte voor jouw talent! Ruimte voor jouw talent! Kaj Munk College Waar staan we voor? Wat vinden we belangrijk? Ruimte voor jouw Talent Zonder een goede Relatie geen goede prestatie Binnen de regels maximale Invloed voor de leerlingen

Nadere informatie

Toetsbeleid niet-examenklassen

Toetsbeleid niet-examenklassen Toetsbeleid niet-examenklassen 1 Het toetsbeleid van het Einstein Lyceum INHOUDSOPGAVE 1 Doel en uitgangspunten van toetsing... 2 2 Functies van toetsing... 3 2.1 Diagnostisch (opbouwende toetsen)... 3

Nadere informatie

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij...

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij... Wat is dalton? Kiezen voor het Wolfert Lyceum betekent kiezen voor het daltononderwijs. Bij ons leer je zelfstandig werken, je eigen verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en goed samenwerken met je

Nadere informatie

Inschrijvingsbeleid Poort, school voor havo en mavo en

Inschrijvingsbeleid Poort, school voor havo en mavo en Inschrijvingsbeleid Poort, school voor havo en mavo 2018-2019 en 2019-2020 Inschrijvingsbeleid In dit document is het inschrijvingsbeleid voor Poort, school voor havo en mavo beschreven. Er wordt beschreven

Nadere informatie

JENAPLAN BUITENGEWOON JENA EEN ANDERE, SUCCESVOLLE AANPAK

JENAPLAN BUITENGEWOON JENA EEN ANDERE, SUCCESVOLLE AANPAK JENAPLAN BUITENGEWOON JENA EEN ANDERE, SUCCESVOLLE AANPAK In Heerenveen kunnen leerlingen sinds 1997 Jenaplan-onderwijs volgen in heterogene klassen: alle niveaus in één groep. Het Jenaplan-onderwijs sluit

Nadere informatie

Waarom Wolfert Dalton?

Waarom Wolfert Dalton? Waarom Wolfert Dalton? Wij gaan er samen met jou voor zorgen dat jij klaar bent voor de toekomst. Dat doen we door ons daltononderwijs, door masterclasses en door waardevolle ervaringen zoals het reizenprogramma.

Nadere informatie

Kennismakingsavond havo , mentordeel KENNISMAKINGSAVOND LEERJAAR 5 HAVO - LOKAAL-

Kennismakingsavond havo , mentordeel KENNISMAKINGSAVOND LEERJAAR 5 HAVO - LOKAAL- KENNISMAKINGSAVOND LEERJAAR 5 HAVO - LOKAAL- Kennismakingsavond havo 4 2016, mentordeel VOORSTELLEN H5A: W. Postma H5B: M. Genc H5C: A. van Rijnten Posw@stanislascollege.nl Gemu@stanislascollege.nl Rija@stanislascollege.nl

Nadere informatie

Gelukkig leren ontwikkelen: Talent HZM

Gelukkig leren ontwikkelen: Talent HZM Gelukkig leren ontwikkelen: Talent HZM Sinds 2011 verzorgt Huizermaat op Talent HZM passend onderwijs voor meer en hoogbegaafde leerlingen. Het onderwijs op Talent HZM is gebaseerd op een nieuw, eigen

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

Informatieavond 2 e klas. 20 augustus 2015

Informatieavond 2 e klas. 20 augustus 2015 Informatieavond 2 e klas 20 augustus 2015 Hartelijk welkom Mentorklas 2H Informatie Welkom Uitleg mentoraat en mentorlessen Klas 2H1 Rapporten en informatie-avonden SOMtoday SWT Studiewijzers Informatie

Nadere informatie

Elde College. Elke dag Een uitdaging

Elde College. Elke dag Een uitdaging Elde College Elke dag Een uitdaging VMBO Theoretisch Kader VMBO Kader- Basisberoeps Denny Arians Teamleider Onderbouw VMBO Keuze voor een schooltype De basisschool zegt : Theoretische leerweg En dan? U

Nadere informatie

Groot in kleinschaligheid

Groot in kleinschaligheid Groot in kleinschaligheid Over het Vecht-College Veel succes en plezier dit schooljaar! Met persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding op maat, haalt het Vecht-College het beste in elke leerling naar

Nadere informatie

Groep 8: Informatiebrief

Groep 8: Informatiebrief Groep 8: Informatiebrief September 2016 Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 8 Hierbij wat informatie over het komend schooljaar. Het eerste blad geeft algemene informatie over de werkwijze

Nadere informatie

Opbrengsten werkbijeenkomst ouders en leerlingen 28 februari

Opbrengsten werkbijeenkomst ouders en leerlingen 28 februari Opbrengsten werkbijeenkomst ouders en leerlingen 28 februari Gebouw, faciliteiten en ICT Waar loop je tegenaan? Docenten zitten niet altijd volgens rooster in het lokaal Er mag alleen pauze gehouden worden

Nadere informatie

Groenewald. Waar staat. voor?

Groenewald. Waar staat. voor? groenewald Waar staat Groenewald voor? Groenewald is een persoonlijke, kleinschalige school waar kwalitatief, eigentijds, toekomstgericht onderwijs wordt gegeven. Binnen een duidelijke structuur is er

Nadere informatie