Astroforum s vakantiegids 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Astroforum s vakantiegids 2016"

Transcriptie

1 Astroforum s vakantiegids 2016 Gratis en wel: Je astronomische vakantiegids 2016 Handig & Compact voor op de achterbank, in de ligstoel en voor op vakantie. Al het materiaal is samengesteld uit gratis kaartjes, hemel.waarnemen.com. Kortom 100% legaal en eigen werk (teksten van Norbert Schmidt en rekenwerk van Marc van der Sluys) Veel plezier ermee, en we lezen je verslagen

2 Astroforum s vakantiegids Wat neem je mee? 3 Wat zou je moeten zien? 3 De Maanfasekalender voor Juli en Augustus 5 Maanfase Juli: 5 Maanfase Augustus: 6 Astronomische duisternis 7 De Astrokalenders (via hemel.waarnemen.com) 8 Astrokalender Juli 8 Astrokalender Augustus 24 Schetssjablonen 49 Het grote Messierlogboek 51

3 Wat neem je mee? Niet iedereen heeft beschikking over een telescoop. Vaak is een verrekijker met redelijke opening/vergroting (bijvoorbeeld 7*50 of 8*40) en een ligstoel voldoende. De bijgeleverde messierlijst is uitgebreid genoeg om een hoop verrekijkerobjecten te bewonderen. Wat zou je moeten zien? Behalve het feit dat het lekker donker is op je campingstek, ben je waarschijnlijk goed in de gelegenheid om sterrenbeelden als boogschutter te zien. Die staan in Nederland te laag. In zuidelijker streken is het sterrenbeeld (samen met Schorpioen) een walhalla voor de verrekijker en telescoop. Dit is het kaartje van begin Juli. Blik op het Zuiden. Onderin het kaartje staat boogschutter. Je ziet ook de lichte kleur van de Melkweg. Richting Boogschutter kijk je namelijk recht naar het centrum van onze Melkweg Veel mooie messier- objecten en talloze bolhopen zijn te zien. Gebruik de atlas om boogschutter en schorpioen eens te bestuderen De zomerhighlight: 12 op 13 augustus: De Perseiden

4 12 augustus is het hoogtepunt van deze meteorenzwem. Een nadeeltje: de Maan stoort behoorlijk. Maar in theorie kun je tot 70 meteoren per uur zien. De enige tip die ik je kan meegeven is het aanschaffen of meenemen van een heerlijke ligstoel en deken, wat drinken en eten (niet te veel zoetigheid) en wat waarneemvriendjes. Tip: organiseer van te voren een barbecue. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Een verrekijker is niet nodig. De perseïden zijn met het blote oog te zien. De meteoren lijken vanuit één punt: het sterrenbeeld Perseus te komen. Dit wordt het radiant genoemd. Het radiant heeft alles met de beweging van de aarde te maken, en kun je vergelijken als je met een auto door de sneeuw rijdt. De sneeuw lijkt uit één punt te komen. Je hoeft daar niet persé naar te kijken, in de praktijk zie je overal meteoren. Een beetje in de richting van Perseus liggen is voldoende. Zie ook het opzoekkaartje (hemel.waarnemen.com)

5 De Maanfasekalender voor Juli en Augustus Iets om rekening mee te houden: de Maan. Met volle Maan zie je veel minder objecten. Maanfase Juli: In de eerste helft van de maand is het nieuwe Maan. Probleem is nog wel dat het niet echt donker wordt. Pas tegen het eind van de maand zijn er (zeker in Zuidelijker oorden) wat donkere momenten.

6 Maanfase Augustus: In de eerste helft van de maand is het nieuwe Maan. Augustus is een fijne sterrenkijkmaand omdat de dagen al wat korter worden. Zeker tegen het eind. Ik plan er vaak mijn vakantie omheen. Vertrek bij afnemende maan en je kunt enkele dagen heerlijk kijken.

7 Astronomische duisternis Juli 2016 Augustus 2016

8 De Astrokalenders (via hemel.waarnemen.com) Astrokalender Juli vrijdag 1 juli 08.40: De Maan is in het punt van zijn baan dat het dichtst bij de Aarde ligt: het perigeum. De afstand tussen de Aarde en de Maan bedraagt km. Door de geringere afstand lijkt de Maan nu groter aan de hemel te staan dan gemiddeld: 32 39,0. De Maan is op dit moment krimpend, voor 10% verlicht en is kort voor zonsopkomst, dus tegen het einde van de nacht, zichtbaar. Het kaartje toont de Maan om 04:35 uur in het sterrenbeeld Stier, op een hoogte van 10 boven de horizon, in het oosten. Met een verrekijker op een statief zijn, vooral op de grens tussen licht en donker op de Maan, de maankraters goed te zien. zaterdag 2 juli 05.00:

9 De Maan staat op slechts 24' ten zuiden van Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier (+0,9m). De dichtste nadering van deze nauwe samenstand gebeurt om 05:27, in onze streken op 12 hoogte boven de oostnoordoostelijke horizon en in de schemering. De samenstand is alleen met veel moeite zichtbaar rond 5 uur. Het tweetal staat dan in het oostnoordoosten, op een hoogte van ongeveer 8, op een onderlinge afstand van 30'. De Zon staat slechts 4 onder de horizon. De Maan is voor 8% verlicht : Als het weer meewerkt is vanochtend, voor de volgende Nieuwe Maan, de laatste keer dat we de dunne maansikkel kunnen waarnemen. Het is 2,5 dagen voor Nieuwe Maan; de Maan is voor 7,3% verlicht en krimpend. De maansikkel heeft een breedte aan de hemel van 2,4 en is kort voor zonsopkomst, dus tegen het einde van de nacht, met moeite te zien. Bijgaand kaartje toont de Maan om 04:36 uur in het sterrenbeeld Stier, op slechts 4,3 boven de horizon, in het oostnoordoosten. De Zon staat nu 13,8 lager aan de hemel dan de Maan. De Maan komt om 03:58 op, 1,4 uur voor de Zon. De schijnbare afstand tussen Zon en Maan is nu 31,2. Een waarneemplaats met vrije blik op de horizon is aan te bevelen. Een eenvoudige verrekijker kan helpen om de dunne sikkel gemakkelijker te vinden. In tegenstelling tot de laatste maansikkel speelt de eerste verschijning van de jonge Maan een rol in een aantal traditionele kalenders, als indicator van het begin van een maand. De laatste dunne maansikkel is gewoon een mooi verschijnsel aan de sterrenhemel. Meer verschijningen en uitleg zijn te vinden op de pagina : Mercurius staat in het perihelium. De afstand van de planeet tot de Zon is op dit moment kleiner dan gemiddeld: 0,308AE, of zo'n 46,002 miljoen km. Een waarnemer op Mercurius ziet de schijnbare diameter van de Zon ongeveer 3,3 maal zo groot als een waarnemer op Aarde, en de planeet ontvangt circa 10,9 maal meer licht en warmte van de Zon dan de Aarde.

10 zondag 3 juli De maand juli is zeer geschikt om de open cluster M11, ook de Wild Duck cluster genaamd, te bekijken. De open cluster is te vinden in het sterrenbeeld Schild, heeft een magnitude van 5,8m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 14,0. De opkomst van dit object is om 20:18 uur, de ondergang om 07:15 uur en het bereikt zijn grootste hoogte om 01:49 uur, op 32 boven de horizon. Voor het waarnemen van deepsky-objecten is de precieze datum minder belangrijk dan een donkere, liefst maanloze, hemel. Voor het vinden van een donker en maanloos moment, zie de schemerdiagrammen in het hoofdstuk De Zon. Voor het waarnemen van een relatief helder en scherp deepsky-object als deze open cluster is een verrekijker (op een statief) al voldoende, al geeft een (kleine) telescoop meer details weer. maandag 4 juli Dit is een goed moment in het jaar om de planetaire nevel M57, genaamd de Ringnevel in Lyra, te bekijken. M57 is te vinden in het sterrenbeeld Lier, heeft een magnitude van 9,0m en een schijnbare afmeting van 2,5. De opkomst van dit object is om 15:59 uur, de ondergang om 11:32 uur en het bereikt zijn grootste hoogte om 01:47 uur, op 71 boven de horizon. Om een donker moment zonder Maan te vinden kunnen de schemerdiagrammen in het hoofdstuk De Zon van pas komen. Bij het waarnemen van een zwakker en nevelig object als deze planetaire nevel is een redelijke telescoop nodig om detail te kunnen zien : De Maan staat 6.4 ten zuiden van Mercurius (-1.7m), in het sterrenbeeld Tweelingen. De dichtste nadering gebeurt om 06:47, bij ons op een hoogte van 10, maar bij daglicht. Vanuit onze streken is er van de samenstand niet veel te zien.

11 13.01: Het is Nieuwe Maan. Vanaf de Aarde gezien staat de Maan in dezelfde richting als de Zon, zodat de verre kant van de Maan wordt verlicht en de donkere kant van de Maan naar de Aarde gekeerd is. Daarnaast staat de Nieuwe Maan alleen bij daglicht boven de horizon. Vanwege deze twee oorzaken kunnen we de Maan op dit moment niet waarnemen. Doordat de Maan zowel minimaal verlicht is, als 's nachts onder de horizon staat, zijn de dagen rond Nieuwe Maan een goed moment voor het waarnemen van deepsky-objecten. Er vindt in onze streken geen zonsverduistering plaats, doordat de Maan 5,0 ten zuiden langs de Zon beweegt : De Aarde is in het aphelium van haar baan. De afstand tot de Zon is nu groot en bedraagt 1,017AE, ofwel 152,104 miljoen km. Vanaf de Aarde gezien is de Zon nu kleiner dan gemiddeld, en daarnaast ontvangt de Aarde door de grotere afstand bijna 3,5% minder zonlicht en zonnewarmte. De zomers op het noordelijk halfrond zijn dan ook meetbaar koeler dan die op het zuidelijk halfrond, maar ook langer Op dit moment staat de Aarde ongeveer 5 miljoen km verder van de Zon dan in het perihelium, in januari. dinsdag 5 juli 03.39: De Maan staat 6.0 ten zuiden van Venus (-3.4m), in het sterrenbeeld Tweelingen. De dichtste nadering vindt om 03:39 plaats, onder de horizon voor een waarnemer in de Benelux. Bij ons is de samenstand niet of nauwelijks zichtbaar : Van 22:49 tot 23:48 uur staan alle Galileïsche manen ten oosten van Jupiter. Van binnen naar buiten: Ganymedes, Io, Europa en Callisto. Jupiter staat in het westen op een hoogte van 11 boven de horizon, dus kies een waarneemplaats met een vrije blik op de horizon. De Zon staat 9 onder de horizon, in de schemering. Om de Galileïsche manen van Jupiter te bekijken is een stabiele verrekijker voldoende.

12 woensdag 6 juli 22.23: Als het weer meewerkt is het vanavond, sinds de laatste Nieuwe Maan, de eerste keer dat we de dunne maansikkel kunnen waarnemen. Het is op dit moment 2,4 dagen na Nieuwe Maan; de Maan is wassend en voor 7,0% verlicht. De schijnbare breedte van de maansikkel bedraagt 2,2 en hij is kort na zonsondergang zichtbaar. Bijgaand kaartje toont de Maan om 22:19 uur in het sterrenbeeld Kreeft, op slechts 5,2 boven de horizon, in het westnoordwesten. Op dit moment staat de Maan 9,0 hoger aan de hemel dan de Zon. De Maan gaat om 23:02 onder, 1,0 uur na de Zon. De schijnbare afstand tussen Zon en Maan is nu 30,6. Een waarneemplaats met goed zicht op de horizon is aan te raden. Een eenvoudige verrekijker kan helpen om de dunne sikkel te zien. In verschillende traditionele kalenders begint een maand bij de eerste verschijning van de dunne maansikkel na Nieuwe Maan; ons woord maand komt dan ook van Maan. Daarnaast is een smalle maansikkel een mooi gezicht. donderdag 7 juli 05.24: Mercurius is in bovenconjunctie en beweegt achter de Zon langs. De binnenplaneet is nu onzichtbaar, doordat deze zich te dicht bij de Zon bevindt. In deze positie staan Mercurius, de Zon en de Aarde op één lijn. De planeet beweegt vanaf de Aarde gezien niet exact achter de Zon langs, maar 1,4 ten noorden ervan, en wordt niet bedekt door de Zon. In bovenconjunctie staat een binnenplaneet op maximale afstand (1,329 AE, ofwel 198,8 miljoen km) van de Aarde en heeft een minimale schijnbare diameter (5,1 ). Voor de conjunctie bevond Mercurius zich aan de ochtendhemel, erna staat de planeet aan de avondhemel :

13 De Maan staat 2,6 ten zuiden van Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw (+1,4m). De dichtste nadering gebeurt om 01:30, onder de horizon voor een waarnemer in de Lage Landen. Bekijk de samenstand op 7 juli rond 22:45 uur. Het tweetal staat dan in het westen, circa 8 boven de horizon, 3,0 van elkaar verwijderd. De Maan is voor 13% verlicht. vrijdag 8 juli 23.15: De Maan staat 1,4 ten zuidwesten van Jupiter (-1,4m), in het sterrenbeeld Leeuw. De dichtste nadering vindt plaats om 10:22 op 9 onder de horizon en bovendien bij daglicht. De samenstand is te zien op 8 juli rond 23:15 uur, of op 9 juli rond 22:45 uur. Het tweetal staat in het eerste geval in het westen, op een hoogte van ongeveer 8, op een afstand van 6,9 van elkaar. In het tweede geval staan de twee hemellichamen boven de westzuidwestelijke horizon, op een hoogte van circa 14, 5,6 van elkaar verwijderd. De Maan is voor ongeveer 26% verlicht :

14 De Galileïsche maan Europa staat 10,0 ten zuiden van Ganymedes. Jupiter staat in het westen op een hoogte van 4 boven de horizon. Een waarneemplaats met een vrije blik op de horizon is hierdoor noodzakelijk. De Zon staat 12 onder de horizon. Om de manen van Jupiter te bekijken is een verrekijker op statief al voldoende. maandag 11 juli 00.25: Mercurius staat 5.0 ten zuiden van Pollux, de helderste ster van het sterrenbeeld Tweelingen (+1,1m). De dichtste nadering vindt plaats om 00:25 op 9 onder de horizon. De samenstand is vanuit de Benelux niet of nauwelijks zichtbaar. Mercurius heeft op dit moment een helderheid van -1,5m : Venus staat in het perihelium. De afstand van de planeet tot de Zon is op dit moment kleiner dan gemiddeld: 0,718AE, of zo'n 107,479 miljoen km. Vanaf Venus lijkt de Zon circa 1,4 maal zo groot als vanaf de Aarde. De planeet ontvangt door de geringere afstand tot de Zon ongeveer 2,0 maal meer licht en warmte dan de Aarde :

15 De Galileïsche maan Io staat 5,6 ten noorden van Europa. Jupiter staat boven de westelijke horizon, op een hoogte van 12, dus kies een waarneemplaats met een vrije blik op de horizon. De Zon staat 7 onder de horizon en het schemert. Om de manen van Jupiter te bekijken is een goede, stabiele verrekijker genoeg. dinsdag 12 juli 00.15: De Maan staat 4,8 ten noorden van Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd (+1,0m). De dichtste nadering vindt om 08:51 plaats, onder de horizon voor een waarnemer in de Benelux en bovendien bij daglicht. De samenstand is te zien rond 0:15 uur, of op 12 juli rond 22:45 uur. Het tweetal staat in het eerste geval in het westzuidwesten, op een hoogte van ongeveer 6, op een onderlinge afstand van 6,8. In het andere geval is de samenstand te zien op een hoogte van ongeveer 18 in het zuidwesten, 7,6 van elkaar verwijderd. De Maan is voor ongeveer 54% verlicht : De Maan is in de fase van Eerste Kwartier. De rechter helft van de Maan is nu verlicht en de Maan is vooral in de avond en vroege nacht zichtbaar. Om de Maan waar te nemen door een verrekijker of telescoop is de tijd rond (en met name voor) Eerste Kwartier zeer geschikt. Op de grens tussen het verlichte en het donkere deel van de Maan komt de Zon net op. De lange schaduwen van de bergen en kraterranden brengen een extra diepte-effect met zich mee en de Maan is daarmee duidelijk meer dan een gladde schijf, gezien door een verrekijker of telescoop.

16 22.58: De Galileïsche maan Ganymedes staat op 18,3 ten zuiden van Callisto. Jupiter staat in het westen op een hoogte van 10 boven de horizon, dus kies een waarneemplaats met een vrije blik op de horizon. De Zon staat 8 onder de horizon en het schemert. woensdag 13 juli 07.24: De Maan staat in het apogeum; het punt van zijn baan om de Aarde dat het verst van de Aarde ligt. De afstand tot de Maan bedraagt op dit moment km. Door de grotere afstand lijkt de Maan nu kleiner aan de hemel te staan dan gemiddeld: 29 33,5. De Maan is wassend, voor 59% verlicht en is met name 's avonds (in het zuiden) en in de vroege nacht (in het westen) goed te zien. vrijdag 15 juli 00.16:

17 De Maan staat 6,8 ten noorden van Mars (-0,9m), in het sterrenbeeld Weegschaal. De dichtste nadering vindt om 00:16 plaats, in de Lage Landen op 11 hoogte boven de zuidwestelijke horizon. De Maan is voor 76% verlicht. zaterdag 16 juli 02.15: De Maan staat 2,8 ten noorden van Saturnus (+0,5m), in het sterrenbeeld Slangendrager. De dichtste nadering gebeurt om 07:53, onder de horizon voor een waarnemer in de Lage Landen en bovendien bij daglicht. De samenstand is te zien rond 2:15 uur. De twee objecten staan dan boven de zuidwestelijke horizon, op een hoogte van ongeveer 4, 4,0 van elkaar vandaan. De Maan is voor 84% verlicht. zondag 17 juli 00.46: Mercurius staat 31' ten noorden van Venus (-3.4m), in het sterrenbeeld Kreeft. De dichtste nadering gebeurt om 00:46, onder de horizon voor een waarnemer in de Lage Landen. Vanuit onze streken is er van de samenstand niet veel te zien. De helderheid van Mercurius is nu -0,9m. maandag 18 juli 22.34:

18 Tussen 22:34 en 23:21 uur staan alle Galileïsche manen ten westen van Jupiter. Van binnen naar buiten: Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Jupiter staat in het westen op een hoogte van 7 boven de horizon, dus kies een waarneemplaats met een vrije blik op de horizon. De Zon staat 8 onder de horizon, in de schemering. woensdag 20 juli Dit is een goed moment in het jaar om de planetaire nevel M27, ook de Halternevel genaamd, op te zoeken. De planetaire nevel is te vinden in het sterrenbeeld Vosje, heeft een magnitude van 8,1m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 15,2. Het object komt om 17:38 uur op, gaat om 09:59 uur onder en staat om 01:50 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 61 boven de horizon. Helder weer en een donkere, maanloze hemel zijn belangrijker voor het waarnemen van deepsky-objecten dan de precieze datum. Om een donker moment zonder Maan te vinden kunnen de schemerdiagrammen in het hoofdstuk De Zon van pas komen. Om detail te kunnen zien in een zwakker en contrastarm hemellichaam als deze planetaire nevel is een redelijke telescoop nodig :

19 Het is Volle Maan. De Maan staat tegenover de Zon aan de hemel. We zien hierdoor de Maan vrijwel de hele nacht, en de verlichte kant van de Maan is naar de Aarde gekeerd. Hoewel de Maan als geheel op dit moment erg goed te zien is, zijn er weinig details op de Maan zichtbaar. Voor een waarnemer in het midden van het deel van de Maan dat naar de Aarde toe gekeerd is staat de Zon in het zenit, en doordat het zonlicht vanuit de richting van de Aarde komt zien we vanaf de Aarde geen schaduwen van bergen en kraters, zodat er nauwelijks contrast is in het maanbeeld. Daarnaast is de Volle Maan een stoorzender bij het waarnemen van zwakkere objecten aan de sterrenhemel. woensdag 27 juli 01.00: De Maan is in de fase van Laatste Kwartier. De linker helft van de Maan is nu verlicht en de Maan is vooral in de late nacht en vroege ochtend zichtbaar. Om de Maan te zien door een verrekijker of telescoop is de tijd rond (en met name na) Laatste Kwartier zeer geschikt. Op de grens tussen het verlichte en het donkere deel van de Maan gaat de Zon net onder. De bergen en kraterranden werpen hierdoor lange schaduwen, wat een extra diepte-effect veroorzaakt, en de Maan is daarmee, bekeken door een verrekijker of telescoop, duidelijk meer dan een gladde schijf. Zie ook: Hoe ontstaan de fasen van de Maan? in de veelgestelde vragen :

20 De Maan is in het punt van zijn baan dat het dichtst bij de Aarde ligt: het perigeum. De afstand tussen de Aarde en de Maan bedraagt km. Door de geringere afstand lijkt de Maan nu groter aan de hemel te staan dan gemiddeld: 32 19,5. De Maan is afnemend, voor 43% verlicht en is vooral laat in de nacht (in het (zuid)oosten) en 's ochtends vroeg (ongeveer in het zuiden) goed te zien. Het kaartje toont de Maan om 05:11 uur in het sterrenbeeld Walvis, op 37 boven de zuidoostelijke horizon. Al met een verrekijker op een statief zijn kraters te zien, met name op de grens tussen het verlichte en het donkere deel van de Maan. donderdag 28 juli 14.00: De meteorenzwerm δ-aquariden bereikt zijn maximum. De radiant van de zwerm staat rond 4:00 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 21 boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 18 meteoren per uur te verwachten. De meteoren hebben lange sporen, zijn traag en helder. Rond 5:15 uur gaat het schemeren en om 5:57 uur komt de Zon op. De Maan komt om 1:56 uur op, is voor ongeveer 30% verlicht en kan eventueel storen. Het beste moment om δ-aquariden waar te nemen is rond 1:45 uur (zie het kaartje). De radiant staat op dat moment zo'n 16 boven de zuidzuidoostelijke horizon; niet erg gunstig. Door de matige omstandigheden zijn er in onze streken dan vermoedelijk maar circa 4 meteoren per uur van deze zwerm te zien. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er in totaal circa 17 meteoren per uur zichtbaar. De piek van deze zwerm is relatief hoog en de duur van het maximum is met 14 dagen vrij lang, zodat er in totaal zeer veel meteoren te zien zijn. Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Wanneer het helder is volstaat het blote oog, terwijl een ligstoel en warme kleding voor extra comfort kunnen zorgen. vrijdag 29 juli 05.15:

21 De Maan staat op slechts 18,3' ten zuiden van Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier (+0,9m). De dichtste nadering van deze nauwe samenstand gebeurt om 14:16, in onze streken op 27 hoogte, maar bij daglicht. Bekijk de samenstand rond 5:15 uur. Het tweetal staat dan in het oosten, circa 27 boven de horizon, 4,3 van elkaar vandaan. De Maan is voor 26% verlicht : Het maximum van de meteorenzwerm δ-cassiopeiïden vindt vandaag plaats. Rond 6:00 uur staat de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 79 ) aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 10 meteoren per uur te verwachten. Rond 5:15 uur gaat het schemeren en om 5:58 uur komt de Zon op. De Maan komt om 2:41 uur op, is voor ongeveer 20% verlicht en stoort niet erg. Het beste moment om δ-cassiopeiïden waar te nemen is rond 2:30 uur (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 61 boven de horizon, in het noordoosten. Er zijn dan bij ons ieder uur naar schatting ongeveer 6 meteoren van deze zwerm zichtbaar. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 20 meteoren per uur zichtbaar. De piek van deze zwerm is relatief hoog, maar de duur van het maximum is met 5 dagen vrij kort, waardoor het totaal aantal meteoren in deze zwerm toch niet al te groot is. Meteoren waarnemen kan zonder speciale instrumenten. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel en wat geduld zijn de belangrijkste ingrediënten. zaterdag 30 juli 22.00:

22 Mercurius staat 17,7' ten noordoosten van Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw (+1,4m). De dichtste nadering gebeurt om 21:31, bij ons op een hoogte van 7 boven de westelijke horizon en in de schemering. De samenstand is alleen met veel moeite zichtbaar rond 22 uur. Het tweetal staat dan zo'n 2 boven de westnoordwestelijke horizon, 18' van elkaar verwijderd. Kies een waarneemplaats met vrije blik op de horizon. De Zon staat slechts 4 onder de horizon. Mercurius heeft op dit moment een helderheid van -0,0m. zondag 31 juli 04.05: De ster SAO 95419, een ster met een helderheid van +5,9m in het sterrenbeeld Orion, wordt bedekt door de Maan. De ster verdwijnt om 04:05 achter de dunne verlichte maanrand en komt om 04:48 uur weer tevoorschijn aan de onverlichte kant van de Maan. Bij het begin van de bedekking staat de Maan te Utrecht 3 boven de horizon, bij het einde 9. De Maan is voor 9% verlicht : Van 22:12 tot 22:34 uur staan alle Galileïsche manen ten westen van Jupiter. In toenemende afstand van de planeet staan Europa, Io, Ganymedes en Callisto. Jupiter staat boven de westelijke horizon, op een hoogte van 5. Een waarneemplaats met een vrije blik op de

23 horizon is hierdoor noodzakelijk. De Zon staat 7 onder de horizon en het schemert. Om de Galileïsche manen van Jupiter te bekijken is een verrekijker op statief al genoeg.

24 Astrokalender Augustus maandag 1 augustus 06.34: Als het weer meewerkt is vanochtend, voor de volgende Nieuwe Maan, de laatste keer dat we de dunne maansikkel kunnen waarnemen. Het is op dit moment 1,8 dagen voor Nieuwe Maan; de Maan is krimpend en voor 3,5% verlicht. De maansikkel heeft een breedte aan de hemel van 1,1 en is met moeite aan het eind van de nacht, kort voor zonsopkomst, zichtbaar. Bijgaand kaartje toont de Maan om 05:20 uur in het sterrenbeeld Tweelingen, op een hoogte van slechts 5,5 boven de oostnoordoostelijke horizon. Op dit moment staat de Maan 13,4 hoger aan de hemel dan de Zon. De Maan komt om 04:33 op, 1,5 uur voor de Zon. De afstand aan de hemel tussen Zon en Maan bedraagt 21,5. Een waarneemplaats met goed zicht op de horizon is aan te bevelen. Een eenvoudige verrekijker kan van pas komen om de dunne sikkel gemakkelijker te vinden. In tegenstelling tot de laatste maansikkel is het waarnemen van de eerste, jonge maansikkel belangrijk voor een verschillende kalenders, als indicator van het begin van een maand. De laatste smalle maansikkel aan de hemel ziet er vooral erg fraai uit. Meer verschijningen en uitleg zijn te vinden op de pagina Eerste en laatste maansikkels : De planetoïde 20 Massalia is in oppositie. Het kleine planeetje, in het sterrenbeeld Steenbok, heeft nu een schijnbare helderheid van slechts +9,9m en kan alleen met een behoorlijke telescoop worden waargenomen. Voor een waarnemer in Utrecht staat Massalia rond

25 01:46 uur in het zuiden, op circa 21 boven de horizon. Klik op het kaartje hiernaast voor een grotere kaart, met de positie van de planetoïde en sterren tot magnitude +10,5m.

26 dinsdag 2 augustus 22.45: Het is Nieuwe Maan. De Maan staat vanaf de Aarde gezien in de richting van de Zon, zodat de donkere kant van de Maan naar de Aarde gekeerd is en de verre zijde van de Maan wordt verlicht. Bovendien is de Nieuwe Maan alleen overdag boven de horizon. De Maan is door deze combinatie van oorzaken op dit moment onzichtbaar. Doordat de Maan zowel minimaal verlicht is, als 's nachts onder de horizon staat, zijn de dagen rond Nieuwe Maan een goed moment om deepsky-objecten waar te nemen. Er vindt in onze streken geen zonsverduistering plaats, doordat de Maan 3,7 ten zuiden langs de Zon beweegt. donderdag 4 augustus De maand augustus is zeer geschikt om de nevel NGC6992, bekend als de Sluiernevel, waar te nemen. NGC6992 is te vinden in het sterrenbeeld Zwaan en zijn schijnbare afmeting bedraagt 60,0. De opkomst van dit object is om 16:15 uur, de ondergang om 11:16 uur en het bereikt zijn grootste hoogte om 01:48 uur, op 70 boven de horizon. Voor het vinden van een donker en maanloos moment, zie de schemerdiagrammen in het hoofdstuk De Zon. Er is een behoorlijke telescoop nodig om in een zwak en contrastarm hemellichaam als deze nevel iets van details te kunnen zien : De Maan staat 3.5 ten zuiden van Venus (-3.3m), in het sterrenbeeld Leeuw. De dichtste nadering gebeurt om 06:03, onder de horizon voor een waarnemer in de Lage Landen en in de schemering. De samenstand is vanuit de Lage Landen vrijwel onzichtbaar

27 21.37: Vanavond kunnen we, onder gunstige omstandigheden, de eerste maansikkel zien na de afgelopen Nieuwe Maan. Het is 2,0 dagen na Nieuwe Maan; de Maan is wassend en voor 4,2% verlicht. De maansikkel heeft een breedte aan de hemel van 1,3 en is met moeite aan het begin van de avond te zien, kort na zonsondergang. Bijgaand kaartje toont de Maan om 21:40 uur in het sterrenbeeld Leeuw, op een hoogte van slechts 2,2 boven de horizon, in het westen. Op dit moment staat de Maan 6,2 hoger aan de hemel dan de Zon. De Maan gaat 0,6 uur na de Zon onder, om 22:01. De afstand aan de hemel tussen Zon en Maan bedraagt 23,6. Een waarneemplaats met vrije blik op de horizon is nodig. Een verrekijker is waarschijnlijk nodig om de dunne sikkel te zien. In verschillende traditionele kalenders begint een maand bij de eerste verschijning van de dunne maansikkel na Nieuwe Maan; het begrip Nieuwe Maan hangt samen met nieuwe maand. Los daarvan ziet een jonge maansikkel aan de hemel er fraai uit : De Maan staat 1,4 ten zuiden van Mercurius (+0,2m), in het sterrenbeeld Leeuw. De dichtste nadering gebeurt om 00:20, onder de horizon voor een waarnemer in de Lage Landen. De samenstand is alleen met veel moeite zichtbaar op 4 augustus rond 21:45 uur. De twee objecten staan dan zo'n 2 boven de westelijke horizon, op een afstand van 2,0 van elkaar. De Maan staat eveneens 2,2 ten zuiden van Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw (+1,4m). De dichtste nadering gebeurt om 08:44, bij ons op een hoogte van 7, maar bij daglicht. De samenstand is alleen met veel moeite zichtbaar rond 21:45 uur. De twee objecten staan dan in het westnoordwesten, circa 2 boven de horizon, 6,5 van elkaar verwijderd. Kies een waarneemplaats met vrije blik op de horizon. De Zon staat slechts 4 onder de horizon. De Maan is voor 4% verlicht.

28

29 vrijdag 5 augustus 21.45: Venus staat 1,0 ten noorden van Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw (+1,4m). De dichtste nadering gebeurt om 18:33, bij ons op 30 hoogte, maar bij daglicht. De samenstand is met veel moeite te zien rond 21:45 uur. Het tweetal staat dan in het westnoordwesten, circa 2 boven de horizon, 1,0 van elkaar vandaan. Kies een waarneemplaats met vrije blik op de horizon. De Zon staat slechts 4 onder de horizon. De helderheid van Venus is nu -3,3m : De Maan staat 53' ten westen van Jupiter (-1,3m), in het sterrenbeeld Leeuw. De dichtste nadering gebeurt om 04:52, voor een waarnemer in onze streken onder de horizon. De samenstand is alleen met veel moeite zichtbaar op 5 augustus rond 22:15 uur. Het tweetal staat dan zo'n 2 boven de westelijke horizon, op een afstand van 4,1 van elkaar. Kies een waarneemplaats met vrije blik op de horizon. De Maan is voor 9% verlicht. zaterdag 6 augustus

30 Dit is een goed moment in het jaar om de planetaire nevel NGC7009, ook de Saturnusnevel genaamd, te zien. De planetaire nevel staat in het sterrenbeeld Waterman, heeft een helderheid van 8,0m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 1,7. Het object komt om 20:45 uur op, gaat om 06:47 uur onder en staat om 01:48 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 27 boven de horizon. Zoek een donkere waarneemplaats en kijk rond Nieuwe Maan, bijvoorbeeld in de dagen rond 2 augustus. Om een donker moment zonder Maan te vinden kunnen de schemerdiagrammen in het hoofdstuk De Zon van pas komen. Om een relatief helder, maar vaag hemellichaam als deze planetaire nevel te kunnen zien is een verrekijker op statief weliswaar voldoende, maar een telescoop is nodig om details weer te geven. Foto: DSS. maandag 8 augustus 11.00: De meteorenzwerm δ-aquariden noord bereikt zijn maximum. Rond 3:30 uur staat de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 40 ) aan de hemel. Zelfs onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm slechts zo'n 4 meteoren per uur te verwachten. Rond 5:30 uur gaat het schemeren en om 6:12 uur komt de Zon op. De Maan stoort niet. Door de matige omstandigheden zijn er bij ons dan ieder uur vermoedelijk slechts ongeveer 2 meteoren zichtbaar van deze zwerm. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 21 vallende sterren per uur te zien. De piek van deze zwerm is relatief laag, maar de duur van het maximum is met 21 dagen vrij lang, zodat in totaal toch nog een redelijk aantal meteoren te zien is. Zie de detailpagina δ-aquariden noord 2016 voor meer informatie over deze meteoren.

31 22.00: De Maan staat 4,7 ten noordoosten van Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd (+1,0m). De dichtste nadering vindt om 18:56 plaats, bij ons op een hoogte van 28, maar bij daglicht. De samenstand is te zien rond 22 uur. De twee objecten staan dan in het westzuidwesten, circa 10 boven de horizon, op een onderlinge afstand van 4,9. De Maan is voor 32% verlicht. woensdag 10 augustus 00.00: Het maximum van de meteorenzwerm η-eridaniden vindt vandaag plaats. Rond 7:30 uur staat de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 25 ) aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 5 meteoren per uur te verwachten. Rond 5:30 uur gaat het schemeren en om 6:16 uur komt de Zon op. De Maan is voor ongeveer 45% verlicht, maar gaat om 0:00 uur onder. Het beste moment om η-eridaniden waar te nemen is rond 4:00 uur (zie het kaartje). De radiant staat op dat moment zo'n 12 boven de zuidoostelijke horizon, dus niet zeer gunstig. Er is dan bij ons ieder uur niet meer dan één meteoor zichtbaar van deze zwerm. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er in totaal circa 30 meteoren per uur zichtbaar. De piek van deze zwerm is relatief laag en de duur van het maximum is met 4 dagen vrij kort, waardoor er ook in totaal maar weinig meteoren te zien zijn :

32 Condensed Astronomy Observation Record Index: Subject/Position: Date: Time: Observing Location: Aperture: Focal Length: EP/Mag: Conditions: Transparency: Notes: Subject/Position: Date: Time: Observing Location: Aperture: Focal Length: EP/Mag: Conditions: Transparency: Notes: Subject/Position: Date: Time: Observing Location: Aperture: Focal Length: EP/Mag: Conditions: Transparency: Notes: De Maan staat in het apogeum; het punt van zijn baan om de Aarde dat het verst van de Aarde ligt. De afstand tot de Maan bedraagt op dit moment km. De schijnbare diameter van de Maan is kleiner dan gemiddeld (29 33,5 ), door de grotere afstand. De Maan is wassend, voor 42% verlicht en hij is vooral 's avonds in het zuiden en aan het begin van de nacht in het westen zichtbaar. Het kaartje toont de Maan om 21:52 uur in het sterrenbeeld Weegschaal, op 18 boven de horizon, in het zuidwesten. Met een verrekijker op een statief zijn, vooral op de grens tussen licht en donker op de Maan, de maankraters goed te zien : Subject/Position: Date: Time: Observing Location: Aperture: Focal Length: EP/Mag:

33 De planetoïde 19 Fortuna is in oppositie. De planetoïde, die in het sterrenbeeld Waterman staat, heeft tijdens de oppositie een magnitude van slechts +9,6m. Er is daarom een telescoop met redelijke opening nodig om het object te kunnen zien. Voor een waarnemer in Utrecht staat Fortuna rond 01:43 uur in het zuiden, op circa 25 boven de horizon. De kaart (zie hiernaast) toont de positie van de planetoïde en sterren tot een helderheid van +10,5m.

34 20.21: De Maan is in de fase van Eerste Kwartier. De rechter helft van de Maan is nu verlicht en de Maan is met name 's avonds zichtbaar. Rond, en vooral voor Eerste Kwartier is een goed moment om het maanoppervlak waar te nemen; Op de grens tussen het verlichte en het donkere deel van de Maan komt de Zon net op. De lange schaduwen van de bergen en kraterranden brengen een extra diepte-effect met zich mee en het maanoppervlak krijgt daarmee, bekeken door een kijker, een duidelijk driedimensionaal karakter. donderdag 11 augustus 19.31: De planetoïde 349 Dembowska is in oppositie. De planetoïde, die in het sterrenbeeld Zuidervis staat, heeft tijdens de oppositie een schijnbare magnitude van slechts +9,7m en kan alleen met een behoorlijke telescoop worden waargenomen. Voor een waarnemer in Utrecht staat Dembowska rond 02:05 uur in het zuiden, op circa 11 boven de horizon. De kaart (zie hiernaast) toont de positie van de planetoïde en sterren tot een helderheid van +10,5m. Kijk voor meer details over de oppositie van Dembowska op deze pagina :

35 De Maan staat 7,3 ten noorden van Mars (-0,4m), in het sterrenbeeld Schorpioen. De dichtste nadering gebeurt om 02:25, voor een waarnemer in onze streken onder de horizon. Bekijk de samenstand op 11 augustus rond 23 uur. Het tweetal staat dan in het zuidwesten, circa 10 boven de horizon, 7,5 van elkaar verwijderd. De Maan is voor 61% verlicht.

36 vrijdag 12 augustus 19.00: Het maximum van de meteorenzwerm Perseïden vindt vandaag plaats. De radiant van de zwerm staat rond 7:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 84 boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 85 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Rond 5:45 uur gaat het schemeren en om 6:21 uur komt de Zon op. De Maan is voor ongeveer 70% verlicht en kan flink storen dit jaar; de zwakkere meteoren zullen hierdoor niet zichtbaar zijn. De Maan gaat om 1:35 uur onder. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 3:30 uur (zie het kaartje). De radiant staat op dat moment zo'n 58 boven de noordoostelijke horizon. In onze streken zijn dan vermoedelijk altijd nog circa 60 meteoren per uur van deze zwerm te zien. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 72 meteoren per uur zichtbaar. De piek van deze zwerm is relatief hoog, maar de duur van het maximum is met 3 dagen vrij kort, waardoor het totaal aantal meteoren in deze zwerm toch niet al te groot is. Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Wanneer het helder is volstaat het blote oog, terwijl een ligstoel en warme kleding voor extra comfort kunnen zorgen.zie de pagina Perseïden 2016 voor meer details voor deze zwerm : De Maan staat 3,1 ten noorden van Saturnus (+0,6m), in het sterrenbeeld Slangendrager. De dichtste nadering vindt om 13:59 plaats, onder de horizon voor een waarnemer in de Benelux en bovendien bij daglicht. Bekijk de samenstand rond 21:45 uur. Het tweetal staat

37 dan boven de zuidzuidwestelijke horizon, op een hoogte van ongeveer 18, op een onderlinge afstand van 4,5. De Maan is voor 69% verlicht. zaterdag 13 augustus Deze tijd van het jaar is prima geschikt om de bolhoop M2 waar te nemen. M2 staat in het sterrenbeeld Waterman, heeft een helderheid van 6,5m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 12,9. Het object komt om 19:51 uur op, gaat om 07:44 uur onder en staat om 01:50 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 37 boven de horizon. Om een donker moment zonder Maan te vinden kunnen de schemerdiagrammen in het hoofdstuk De Zon van pas komen. Voor het waarnemen van een relatief helder en scherp deepsky-object als deze bolhoop is een verrekijker (op een statief) al voldoende, al geeft een (kleine) telescoop meer details weer. Augustus is een goede maand om de bolhoop M15 te zien. M15 staat in het sterrenbeeld Pegasus, heeft een magnitude van 6,4m en een schijnbare afmeting van 12,3. De opkomst van dit object is om 18:39 uur, de ondergang om 08:49 uur en het bereikt zijn grootste hoogte om 01:46 uur, op 50 boven de horizon. Helder weer en een donkere, maanloze hemel zijn belangrijker voor het waarnemen van deepsky-objecten dan de precieze datum. Voor het waarnemen van een relatief helder en scherp deepsky-object als deze bolhoop is een verrekijker (op een statief) al voldoende, al geeft een (kleine) telescoop meer details weer. Gegevens van andere fraaie deepskyobjecten zijn te vinden op de pagina Deepsky-objecten per maand. Foto: DSS 11.50:

38 Saturnus is stationair in ecliptische lengte. De planeet keert zijn bewegingsrichting langs de ecliptica om en gaat weer in de gangbare richting bewegen. Dit is het einde van Saturnus' oppositielus en de planeet wordt nu langzaam minder goed zichtbaar. De planeet is op dit moment met name 's avonds goed zichtbaar, maar gaat iedere dag wat vroeger onder en is steeds korter zichtbaar. Saturnus is met het blote oog als een heldere ster vrij gemakkelijk aan de hemel te vinden. Al met een verrekijker op een statief zijn de beroemde ringen van de reuzenplaneet te onderscheiden. Met een telescoop kunnen meer details, zoals de schaduw van de ring op de planeet en de scheidingen in de ringen worden waargenomen, evenals de grootste manen van Saturnus. Zie de maandelijkse slingerdiagrammen voor de manen van Saturnus. De helderheid van Saturnus bedraagt +0,6m, zijn schijnbare diameter is 17,2. We vinden de planeet in het sterrenbeeld Slangendrager. Gebruik deze hemelkaart om de planeet op te zoeken. Voor meer informatie over de positie en zichtbaarheid van de planeet, zie het hoofdstuk Saturnus.

39 maandag 15 augustus Deze tijd van het jaar is prima geschikt om de bolhoop M30 waar te nemen. De bolhoop is te vinden in het sterrenbeeld Steenbok, heeft een helderheid van 7,5m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 11,0. De opkomst van dit object is om 21:59 uur, de ondergang om 05:34 uur en het bereikt zijn grootste hoogte om 01:49 uur, op slechts 15 boven de horizon. Een waarneemlocatie met een goede blik op de zuidelijke horizon is daardoor noodzakelijk om de bolhoop waar te nemen. Om een donker moment zonder Maan te vinden kunnen de schemerdiagrammen in het hoofdstuk De Zon van pas komen. Foto: DSS : Mercurius is in het aphelium van zijn baan. De afstand tot de Zon is nu groot en bedraagt 0,467AE, ofwel 69,817 miljoen km. Vanaf Mercurius lijkt de Zon circa 2,2 maal zo groot als vanaf de Aarde. De planeet ontvangt door de geringere afstand tot de Zon ongeveer 4,7 maal meer licht en warmte dan de Aarde. dinsdag 16 augustus 02.04: De Maan bedekt SAO , een ster met een helderheid van +5,7m in het sterrenbeeld Boogschutter. Om 02:04 wordt de ster bedekt door de dunne onverlichte maanrand en om 03:11 komt deze weer tevoorschijn van achter de verlichte rand. In Utrecht staat de Maan

40 dan 13, respectievelijk 6 boven de horizon. De Maan is voor 93% verlicht, wat het niet gemakkelijker maakt om de bedekking waar te nemen : Mercurius bereikt zijn grootste oostelijke elongatie en is avondster. De hoekafstand van Mercurius tot de Zon bedraagt De planeet staat ten oosten van de Zon en gaat na de Zon onder. De planeet heeft nu magnitude +0,6, is voor 51% verlicht en heeft een schijnbare diameter van 7,4. Wanneer 's avonds de burgerlijke schemering eindigt (om 21:39 uur) is Mercurius 1 onder de westelijke horizon te vinden. Dit is dus een zeer ongunstige avondverschijning (voor meer uitleg over de wisselende zichtbaarheid van Mercurius, zie Waardoor zijn Mercurius en Venus soms ver van de Zon slecht zichtbaar? in de veelgestelde vragen). Mercurius gaat 00:34 uur na de Zon onder (om 21:35 uur). Er is een horizonkaart voor deze verschijning beschikbaar. De grootte van het stipje op de kaart is een maat voor de helderheid. Voor de grootste elongatie is Mercurius helderder dan erna. Bij het waarnemen van Mercurius kan een verrekijker van pas komen. Voor een lijst met ochtend- en avondverschijningen, zie de tabel Grootste elongaties van Mercurius. donderdag 18 augustus 11.27: Het is Volle Maan. De Maan staat vrijwel precies tegenover de Zon aan de hemel. We zien hierdoor de Maan vrijwel de hele nacht, en de verlichte kant van de Maan is naar de Aarde gekeerd. Hoewel de Volle Maan veel opvallender is dan iedere andere maanfase, is dit niet

41 het beste moment om de Maan waar te nemen. Doordat het zonlicht op de Maan ongeveer uit de richting van de Aarde komt zijn er vanaf de Aarde geen schaduwen van kraters en bergen op de Maan te zien, wat ervoor zorgt dat er nauwelijks contrast is op het maanoppervlak. Daarnaast is de Volle Maan een stoorzender bij het waarnemen van zwakkere objecten aan de sterrenhemel :. Het maximum van de eclips vindt om 11:44 plaats, bij ons onder de horizon en bovendien bij daglicht. De details van de verduistering zijn te vinden op deze pagina. Zie ook Hoe ontstaat een maansverduistering? in de veelgestelde vragen. Voor de gegevens van andere eclipsen, zie de lijst met maansverduisteringen. zaterdag 20 augustus 08.28: Mercurius staat 3.8 ten zuidwesten van Jupiter (-1.2m), in het sterrenbeeld Maagd. De dichtste nadering gebeurt om 08:28, bij ons 8 onder de horizon en bovendien bij daglicht. De samenstand is vanuit de Lage Landen vrijwel onzichtbaar. De helderheid van Mercurius is nu +0,7m :

42 De planetoïde 2 Pallas is in oppositie. De planetoïde, die in het sterrenbeeld Pegasus staat, heeft tijdens de oppositie een schijnbare helderheid van slechts +9,2m en kan alleen met een behoorlijke telescoop worden waargenomen. Voor een waarnemer in Utrecht staat Pallas rond 01:13 uur in het zuiden, op circa 48 boven de horizon. De kaart (zie hiernaast) toont de positie van de planetoïde en sterren tot een helderheid van +10,2m. maandag 22 augustus 03.19: De Maan is in het punt van zijn baan dat het dichtst bij de Aarde ligt: het perigeum. De afstand tussen de Aarde en de Maan bedraagt km. De schijnbare diameter van de Maan is groter dan gemiddeld (32 33,3 ), door de kleinere afstand. De Maan is krimpend, voor 80% verlicht en is met name in de late nacht en vroeg in de ochtend goed te zien, in het (zuid)oosten, respectievelijk zuiden. Het kaartje toont de Maan om 04:51 uur in het sterrenbeeld Vissen, op 42 boven de zuidelijke horizon. Al met een verrekijker, het liefst op statief, zijn, vooral op de grens tussen licht en donker op de Maan, de maankraters goed te zien. dinsdag 23 augustus 22.15: Mars staat 1,8 ten noorden van Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen (+1,0m). De dichtste nadering vindt om 18:15 plaats, in de Lage Landen op een hoogte van 9, maar bij daglicht. Bekijk de samenstand op 23 augustus rond 22:15 uur, of op 24

43 augustus rond 21:15 uur. De twee objecten staan in het eerste geval in het zuidzuidwesten, op een hoogte van ongeveer 7, 1,8 van elkaar vandaan. In het andere geval is de samenstand te zien in het zuidzuidwesten, op zo'n 10 boven de horizon, zo'n 1,8 van elkaar vandaan. De Zon staat slechts 5 onder de horizon. Mars heeft op dit moment een helderheid van -0,2m : Mars staat 4,4 ten zuiden van Saturnus (+0,7m), in het sterrenbeeld Slangendrager. De dichtste nadering gebeurt om 15:46, bij ons 3 onder de horizon en bovendien bij daglicht. Bekijk de samenstand op 23 augustus rond 22:30 uur, of op 24 augustus rond 21:30 uur. De twee objecten staan in het eerste geval zo'n 9 boven de zuidwestelijke horizon, 4,4 van elkaar vandaan. In het tweede geval staan de twee hemellichamen boven de zuidzuidwestelijke horizon, op een hoogte van circa 13, 4,4 van elkaar verwijderd. Mars heeft op dit moment een helderheid van -0,2m. donderdag 25 augustus 05.41: De Maan is in de fase van Laatste Kwartier. De linker helft van de Maan is nu verlicht en de Maan is vooral in de late nacht en vroege ochtend zichtbaar. Om de Maan te zien door een verrekijker of telescoop is de tijd rond (en met name na) Laatste Kwartier zeer geschikt. Op de grens tussen het verlichte en het donkere deel van de Maan gaat de Zon net onder. De bergen en kraterranden werpen hierdoor lange schaduwen, wat een extra diepte-effect veroorzaakt, en het oppervlak van de Maan krijgt daarmee een driedimensionaal karakter, gezien door een kijker.

44

45 vrijdag 26 augustus 02.00: De Maan staat 41' ten zuiden van Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier (+0,9m). De dichtste nadering vindt om 19:06 plaats, onder de horizon voor een waarnemer in de Benelux en bovendien bij daglicht. De samenstand is te zien op 26 augustus rond 2 uur. De twee objecten staan dan in het oostnoordoosten, op een hoogte van ongeveer 12, op een onderlinge afstand van 4,8. De Maan is voor 41% verlicht. zaterdag 27 augustus 21.00: Venus staat 3,9' ten noordoosten van Jupiter (-1,2m), in het sterrenbeeld Maagd. De dichtste nadering gebeurt om 00:31, voor een waarnemer in onze streken onder de horizon. De samenstand is alleen met veel moeite zichtbaar op 27 augustus rond 21 uur, of op 28 augustus rond 21 uur. Het tweetal staat in het eerste geval zo'n 3 boven de westelijke horizon, 10' van elkaar verwijderd. In het tweede geval staan de twee hemellichamen in het westen, op zo'n 2 boven de horizon, zo'n 52' van elkaar vandaan. Kies een waarneemplaats met vrije blik op de horizon. De Zon staat slechts 4 onder de horizon. De helderheid van Venus is nu -3,3m. Voor de zichtbaarheid van de planeten, zie Vannacht aan de hemel. zondag 28 augustus

46 22.28: Mercurius staat 5.0 ten zuiden van Venus (-3.3m), in het sterrenbeeld Maagd. De dichtste nadering gebeurt om 22:28, voor een waarnemer in onze streken onder de horizon. De samenstand is vanuit de Benelux niet of nauwelijks zichtbaar. Mercurius heeft op dit moment een helderheid van +1,0m

47 maandag 29 augustus Dit is een goed moment in het jaar om de planetaire nevel NGC7293, bekend als de Helixnevel, te zien. De planetaire nevel staat in het sterrenbeeld Waterman en zijn schijnbare afmeting bedraagt 12,8. De opkomst van dit object is om 21:36 uur, de ondergang om 05:45 uur en het bereikt zijn grootste hoogte om 01:43 uur, op 17 boven de horizon. Bij het waarnemen van een zwak en contrastarm object als deze planetaire nevel is een behoorlijke telescoop nodig om iets te kunnen zien. Foto: DSS. dinsdag 30 augustus 15.04: Mercurius is stationair in ecliptische lengte. De planeet keert zijn bewegingsrichting ten opzichte van de sterren om en gaat tegen de gangbare richting in bewegen. Dit verschijnsel vindt plaats tussen de grootste avondelongatie en de benedenconjunctie van een binnenplaneet. woensdag 31 augustus 06.30: De Maan staat 2,4 ten zuiden van Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw (+1,4m). De dichtste nadering vindt om 18:06 plaats, bij ons op een hoogte van 18, maar bij daglicht. De samenstand is alleen met veel moeite zichtbaar rond 6:30 uur. Het tweetal

48 staat dan in het oostnoordoosten, circa 5 boven de horizon, op een onderlinge afstand van 5,7. De Zon staat slechts 4 onder de horizon. De Maan is voor 2% verlicht.

49 Schetssjablonen De kind ren een kleurboek op de achterbank en jij een plankje, rood lampje en dit sjabloon. Zo doet iedereen mee. (op de volgende pagina ivm uitprinten).

50

51 Het grote Messierlogboek

52 Een Astroforum.nl productie

53

54 Inleiding Voor je ligt een boekje met alle messierobjecten. Messier was een Fransman die eigenlijk op zoek was naar kometen, maar tijdens zijn speurtocht allerlei komeet-achtigen vond die hij heeft opgeschreven rond De lijst is een leuk begin van je waarneemcarrière. Sommigen zijn zo verslingerd aan de Messier-lijst dat ze zelfs marathons organiseren Dat gebeurt meestal rond maart. Er zijn naast de Messier-objecten nog een flink aantal sterrenhopen en nevels die met een kleine kijker (bijvoorbeeld een 8cm kijker) of verrekijker (bijv: 7x50) te vinden zijn. Messier bekeek zijn genoteerde objecten met verschillende kijkers. De meeste objecten zijn door hem gevonden met een kijker die je nu kunt vergelijken met een 11-15cm spiegelkijker Hij had toentertijd wel het geluk dat hij geen last had van lichtvervuiling. Veel lees- puzzel- en waarneemplezier en Clear Skies

55 Astroforum.nl 2007 v.1.1 Toelichting Bovenin zie je de omschrijving. Type: Supernova restant Sterrenbeeld: Taurus (stier) Magnitude: 8.4 Grootte: 8.0 x 4.0 Verrekijker: Telescoop: Uitdaging Makkelijk Type: Geeft aan welk type object het is. Sterrenbeeld: Spreekt voor zich. Magnitude: Helderheid van het object. Hoe lager de waarde, hoe helderder het object. (Let op Dit kan een instinker zijn, een object (zoals M33) kan een lage magnitude hebben,

Met de Kijker op Jacht, Universum 1, 2006 Door: Jeffrey Bout

Met de Kijker op Jacht, Universum 1, 2006 Door: Jeffrey Bout Met de Kijker op Jacht, Universum 1, 2006 Door: Jeffrey Bout Dag allemaal! Ook zo genoten van Mars eind vorig jaar? Wij wel! Mooie structuren waren er zichtbaar en sommigen hebben zelfs een heuse zandstorm

Nadere informatie

Met de Kijker op Jacht, Universum 4, 2004 Door Wouter Verheul

Met de Kijker op Jacht, Universum 4, 2004 Door Wouter Verheul Met de Kijker op Jacht, Universum 4, 2004 Door Wouter Verheul Nu de vakantie weer voorbij is, en de zomer op z'n einde loopt, zijn de Boogschutter en de Schorpioen met het centrum van de Melkweg onder

Nadere informatie

Maansverduistering 28 september 2015

Maansverduistering 28 september 2015 Maansverduistering 28 september 2015 In de nacht van maandag 28 september 2015 vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct

Nadere informatie

De mooiste 10 objecten aan de sterrenhemel met elke sterrenkijker op elke avond Door Jeffrey Bout

De mooiste 10 objecten aan de sterrenhemel met elke sterrenkijker op elke avond Door Jeffrey Bout De mooiste 10 objecten aan de sterrenhemel met elke sterrenkijker op elke avond Door Jeffrey Bout Veel mensen die net een sterrenkijker hebben gekocht vragen zich af wat er nu allemaal mee te zien valt.

Nadere informatie

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus Inhoud 4 Het heelal 6 De zon 10 8 De aarde De maan Jupiter 18 12 Ons zonnestelsel 14 15 16 Mars Mercurius Venus 22 Saturnus Verre planeten 24 Satellieten van het zonnestelsel 20 26 Planetoïden 27 Kometen

Nadere informatie

Lespakket basisonderwijs

Lespakket basisonderwijs Eise Eisinga en zijn planetarium In de Friese plaats Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. In zijn eigen huis bouwde Eise Eisinga een nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel.

Nadere informatie

Sterrenkunde met de verrekijker

Sterrenkunde met de verrekijker Sterrenkunde met de verrekijker Jan van Gastel Jan (juni van 2018) Gastel December 2009 Waarnemen van de sterrenhemel kan op veel manieren 1. Met het blote oog - de melkweg - sterrenbeelden - meteoren

Nadere informatie

sterrenbeeld orion Het Sterrenbeeld orion

sterrenbeeld orion Het Sterrenbeeld orion sterrenbeeld orion Het Sterrenbeeld orion In de winter staat het sterrenbeeld Orion prominent aan de zuidelijke hemel. Met het blote oog valt er al heel wat te zien aan Orion. In deze blog lopen we de

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019 Basiscursus Sterrenkunde Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019 Inhoud van de les Zijn er nog vragen n.a.v. de vorige les? Deze les: Komeet Wirtanen Sterrenhemel waarnemen Telescopen Komeet Wirtanen

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 1 Mei 2019

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 1 Mei 2019 Basiscursus Sterrenkunde Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 1 Mei 2019 Deze les Zijn er nog na vorige keer nog vragen? Deze les: Planeten in het zonnestelsel Zonnestelsel - overzicht Mercurius Is de

Nadere informatie

door: Wouter Verheul Jupiter

door: Wouter Verheul Jupiter universum3-2006.qxp 05-06-06 14:09 Page 38 38 UniVersum 3 2006 door: Wouter Verheul De Zomer is weer in aantocht, en veel mensen kijken uit naar de wat aangenamere temperaturen. Voor de waarnemers onder

Nadere informatie

DE STERRENHEMEL VAN MAAND TOT MAAND

DE STERRENHEMEL VAN MAAND TOT MAAND jn-, met ige ere oie plarneapps 11 1 1 3 ZENIT 1 21 2 ANDROMEDA 3 30 2 STERREN & PLANETEN 2015 DE STERRENHEMEL VAN MAAND TOT MAAND 5 el van innen- Erwin van Ballegoij, Roy Keeris en Edwin Mathlener Gebaseerd

Nadere informatie

Algemeen. Inleiding. Gebruikshandleiding Astroset Maan en planeten. Inleiding. Robs Nieuwsbrief. november 2015

Algemeen. Inleiding. Gebruikshandleiding Astroset Maan en planeten. Inleiding. Robs Nieuwsbrief. november 2015 Gebruikshandleiding Astroset Maan en planeten Algemeen Robs Nieuwsbrief Inleiding Inleiding De bouwplaten De Astroset Maan en Planeten bestaat uit vijf kleurenplaten, waarvan twee dubbelzijdig. Daarnaast

Nadere informatie

Planeten. Zweven in vaste banen om een ster heen. In ons zonnestelsel zweven acht planeten rond de zon. Maar wat maakt een planeet nou een planeet?

Planeten. Zweven in vaste banen om een ster heen. In ons zonnestelsel zweven acht planeten rond de zon. Maar wat maakt een planeet nou een planeet? Planeten Zweven in vaste banen om een ster heen In ons zonnestelsel zweven acht planeten rond de zon. Maar wat maakt een planeet nou een planeet? Een planeet: zweeft in een baan rond een ster; is zwaar

Nadere informatie

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6 Samenvatting ANW Hoofdstuk 6 Samenvatting door een scholier 1776 woorden 4 november 2006 6,4 15 keer beoordeeld Vak Methode ANW Solar H6 Het zonnestelsel H6.1 Dagen, maanden, jaren Rondom de zon in een

Nadere informatie

DE STERRENHEMEL OBSERVEREN

DE STERRENHEMEL OBSERVEREN DE STERRENHEMEL OBSERVEREN Peter van Kessel Het is donker, koud en helder Een mooie avond om naar een televisieprogramma of computerbeeldbuis te kijken7 Of vandaag maar wat anders7 Je hebt in Universum

Nadere informatie

Mercurius Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen

Mercurius Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen Mercurius Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen kilometer van de Zon en het is er dus gloeiendheet,

Nadere informatie

De Interkomeet Driemaandelijks tijdschrift van de Jan Paagman Sterrenwacht Pieterse Planetarium Ostaderstraat WC Asten Jaargang 2013 nummer 4

De Interkomeet Driemaandelijks tijdschrift van de Jan Paagman Sterrenwacht Pieterse Planetarium Ostaderstraat WC Asten Jaargang 2013 nummer 4 De Interkomeet Driemaandelijks tijdschrift van de Jan Paagman Sterrenwacht Pieterse Planetarium Ostaderstraat 28 5721WC Asten Jaargang 2013 nummer 4 Vereniging Jan Paagman Sterrenwacht Adres: Ostaderstraat

Nadere informatie

Nationale sterrenkijkdagen 2012

Nationale sterrenkijkdagen 2012 Nationale sterrenkijkdagen 2012 Gemeenteschool Vichte Beukenhofstraat 38 Vichte Op 21 en 22 december 2012 Vanaf 19h00 tot 24h00 De toegang is gratis!!!!! We zitten weer in de mooiste periode van het jaar

Nadere informatie

T2b L1 De ruimte of het heelal Katern 1

T2b L1 De ruimte of het heelal Katern 1 Het heelal of de kosmos is de ruimte waarin de zon, de maan en de sterren zich bevinden. Het heelal bestaat uit een oneindig aantal hemellichamen waarvan er steeds nieuwe ontdekt worden. De hemellichamen

Nadere informatie

Waarom zijn er seizoenen?

Waarom zijn er seizoenen? Waarom zijn er seizoenen? Waarom zijn er seizoen? Vorig weekeinde was het ineens zover. Volop zomer op zaterdag met ruim 24 graden en een zonnetje, de dag erna was het herfst met 15 graden en gemiezer.

Nadere informatie

6.1. Boekverslag door K woorden 22 mei keer beoordeeld

6.1. Boekverslag door K woorden 22 mei keer beoordeeld Boekverslag door K. 1555 woorden 22 mei 2002 6.1 301 keer beoordeeld Vak ANW 1. Inleiding Ik doe mijn werkstuk over ons zonnestelsel, omdat het me boeit wat er verder is dan onze aarde. Ook doe ik mijn

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde

Basiscursus Sterrenkunde Basiscursus Sterrenkunde Les 1 Sterrenwacht Tweelingen te Spijkenisse 24 April 2019 Inhoud van de cursus Inleiding Geschiedenis Afstanden in het heelal Het zonnestelsel Onze zon en andere sterren Sterrenstelsels

Nadere informatie

Kennismaking Praktische Sterrenkunde

Kennismaking Praktische Sterrenkunde Kennismaking Praktische Sterrenkunde Introductie Practicum 1 Kennismaking Nachtelijke Hemel Inleveren 3 mei 2010 bij het college (als het slecht weer blijft wordt deze datum veranderd). 1 Introductie Een

Nadere informatie

De Interkomeet Driemaandelijks tijdschrift van de Jan Paagman Sterrenwacht Pieterse Planetarium Ostaderstraat WC Asten Jaargang 2014 nummer 4

De Interkomeet Driemaandelijks tijdschrift van de Jan Paagman Sterrenwacht Pieterse Planetarium Ostaderstraat WC Asten Jaargang 2014 nummer 4 De Interkomeet Driemaandelijks tijdschrift van de Jan Paagman Sterrenwacht Pieterse Planetarium Ostaderstraat 28 5721WC Asten Jaargang 2014 nummer 4 1 2 Vereniging Jan Paagman Sterrenwacht Adres: Ostaderstraat

Nadere informatie

Kijk nooit met een telescoop zomaar naar de zon!!!

Kijk nooit met een telescoop zomaar naar de zon!!! Kijk nooit met een telescoop zomaar naar de zon!!! Een eenvoudige gids bij project sterren schitteren voor iedereen Wij beperken ons in eerste instantie tot de circumpolaire sterrenbeelden. Dat zijn de

Nadere informatie

MAAN KALENDER Rustig-aan-Dagen

MAAN KALENDER Rustig-aan-Dagen MAAN KALENDER 2018 Rustig-aan-Dagen 白 露 Báilù Witte Dauw 秋 分 Ch iu Fen Herfstequinox Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag September 1 2 SM=Stille Maan, de maan maakt geen contact

Nadere informatie

maksutov telescoop Maksutov telescoop

maksutov telescoop Maksutov telescoop maksutov telescoop Maksutov telescoop Deze blogpost gaat over de techniek van de Maksutov telescoop via een review van de National Geographic 90/1250 goto telescoop. Lenzen of spiegel? Grofweg onderscheiden

Nadere informatie

Sterrenkaart groep 3-4

Sterrenkaart groep 3-4 Sterrenkaart groep 3-4 Als je naar de sterren kijkt, komen vanzelf veel vragen bovendrijven. Hoeveel sterren zijn er? Waar bestaan sterren uit? Hoe ver weg zijn ze? Hoe groot is het heelal? In deze les

Nadere informatie

Ik doe mijn spreekbeurt over de ruimte omdat ik het een interessant onderwerp vind en ik er graag meer over wilde weten.

Ik doe mijn spreekbeurt over de ruimte omdat ik het een interessant onderwerp vind en ik er graag meer over wilde weten. Boekverslag door J. 1981 woorden 29 juli 2003 6.3 208 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik doe mijn spreekbeurt over de ruimte omdat ik het een interessant onderwerp vind en ik er graag meer over wilde weten.

Nadere informatie

In voor een uitdaging voor de zomervakantie? Zoek de Palomars! Jan van Gastel

In voor een uitdaging voor de zomervakantie? Zoek de Palomars! Jan van Gastel In voor een uitdaging voor de zomervakantie? Zoek de Palomars! Jan van Gastel Bij de SSA zijn de afgelopen paar jaar flinke telescopen gebouwd. En met flink bedoel ik dan met spiegels van 30 centimeter

Nadere informatie

De ruimte. Thema. Inhoud

De ruimte. Thema. Inhoud Thema De ruimte Inhoud 1. Het heelal 2. Het ontstaan van het heelal en het zonnestelsel 3. Sterren en sterrenstelsels 4. De zon 5. De planeten van ons zonnestelsel 6. De stand van de aarde de maan de zon

Nadere informatie

Een redelijk grote open sterrenhoop. Waar de sterren aardig uit mekaar staan. In de zoeker is deze duidelijk al te zien.

Een redelijk grote open sterrenhoop. Waar de sterren aardig uit mekaar staan. In de zoeker is deze duidelijk al te zien. DeepskyLog waarnemingen M 48 (NGC 2548) Open sterrenhoop in Hydra Een redelijk grote open sterrenhoop. Waar de sterren aardig uit mekaar staan. In de zoeker is deze duidelijk al te zien. M 50 (NGC 2323)

Nadere informatie

Leraar: H. Desmet, W.Van Dyck Handtekening: Pedagogisch begeleider: G. Tibau

Leraar: H. Desmet, W.Van Dyck Handtekening: Pedagogisch begeleider: G. Tibau Schooljaar: 2010/2011 Tri-/semester: 2 Score 107 Max. Naam:... Nr.:... Studierichting: TSO Klas:... Graad: 3 Leerjaar: 1 Dag en datum: dinsdag 16 juni 2011 Leraar: H. Desmet, W.Van Dyck Handtekening: Pedagogisch

Nadere informatie

Hoe meten we STERAFSTANDEN?

Hoe meten we STERAFSTANDEN? Hoe meten we STERAFSTANDEN? Frits de Mul voor Cosmos Sterrenwacht nov 2013 Na start loopt presentatie automatisch door 1 Hoe meten we STERAFSTANDEN? 1. Afstandsmaten in het heelal 2. Soorten sterren 3.

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door een scholier 1826 woorden 27 november keer beoordeeld. Natuurkunde. De Dierenriem

6,5. Werkstuk door een scholier 1826 woorden 27 november keer beoordeeld. Natuurkunde. De Dierenriem Werkstuk door een scholier 1826 woorden 27 november 2001 6,5 79 keer beoordeeld Vak Natuurkunde De Dierenriem Er is veel onderzoek gedaan aan het ontstaan van de dierenriem. Eén van de theorieën wijst

Nadere informatie

Stappen: A Windows to the Universe Citizen Science Event. windows2universe.org/starcount. 29 Oktober 12 November, 2010

Stappen: A Windows to the Universe Citizen Science Event. windows2universe.org/starcount. 29 Oktober 12 November, 2010 Stappen: WAT heb ik nodig? Pen of potlood Rood licht of een nachtzicht zaklamp GPS, toegang tot het internet of een topografische kaart Uitgeprinte Activiteitengids met het antwoordformulier HOE maak ik

Nadere informatie

Zon, aarde en maan. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/87197

Zon, aarde en maan. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/87197 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 december 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/87197 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Sterren kijken met een verrekijker

Sterren kijken met een verrekijker Sterren kijken met een verrekijker Sterren kijken met een verrekijker Inleiding Sterren kijken met een verrekijker wordt nogal eens onderschat. Er wordt vaak gedacht dat een verrekijker niet aan een telescoop

Nadere informatie

Het eetbare zonnestelsel groep 5-7

Het eetbare zonnestelsel groep 5-7 Het eetbare zonnestelsel groep 5-7 Hoe groot is de aarde? En hoe groot is de zon in vergelijking met de aarde? Welke planeet staat het dichtst bij de zon en welke het verst weg? Deze les leren de leerlingen

Nadere informatie

Avontuurlijke ruimtestages. 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.)

Avontuurlijke ruimtestages. 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.) Euro Space Center 15/12/2013 1/5 ACTIVITEITENPROGRAMMA Astronomiestage 6 dagen - 5 nachten Duur 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.) Timing n Dag 1 17.00 u : Aankomst / onthaal

Nadere informatie

Hoe meten we STERAFSTANDEN?

Hoe meten we STERAFSTANDEN? Hoe meten we STERAFSTANDEN? (soorten sterren en afstanden) Frits de Mul Jan. 2017 www.demul.net/frits 1 Hoe meten we STERAFSTANDEN? (soorten sterren en afstanden) 1. Afstandsmaten in het heelal 2. Soorten

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk

Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk Werkstuk door Denise 1472 woorden 24 maart 2019 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Het zonnestelsel Inhoudsopgave Inleiding Onderzoeksvraag Het ontstaan Planeten De

Nadere informatie

2.280 km doorsnede km doorsnede km doorsnede km doorsnede

2.280 km doorsnede km doorsnede km doorsnede km doorsnede Mercurius: Venus: Aarde: 4.879 km doorsnede 12.104 km doorsnede 12.756 km doorsnede Mars: 6.794 km doorsnede Jupiter: 142.080 km doorsnede Saturnus: 120.536 km doorsnede Uranus: 51.118 km doorsnede Neptunus:

Nadere informatie

HERTENTAMEN PLANETENSTELSELS 13 JULI 2015,

HERTENTAMEN PLANETENSTELSELS 13 JULI 2015, HERTENTAMEN PLANETENSTELSELS 13 JULI 2015, 14.00-17.00 LEES ONDERSTAANDE GOED DOOR: DIT TENTAMEN OMVAT DRIE OPGAVES. OPGAVE 1: 3.5 PUNTEN OPGAVE 2: 2.5 PUNTEN OPGAVE 3: 2.0 PUNTEN HET EINDCIJFER OMVAT

Nadere informatie

DE STERRENHEMEL. G. Iafrate (a), M. Ramella (a) en V. Bologna (b) (a)

DE STERRENHEMEL. G. Iafrate (a), M. Ramella (a) en V. Bologna (b) (a) (b) DE STERRENHEMEL G. Iafrate (a), M. Ramella (a) en V. Bologna (b) (a) INAF - Sterrenkundig Observatorium van Trieste Istituto Comprensivo S. Giovanni Sc. Sec. di primo grado M. Codermatz" Trieste Nederlandse

Nadere informatie

Clear Skies Atlas voor de Hickson Catalogus of Compact Galaxy Groups (review door Jan van Gastel)

Clear Skies Atlas voor de Hickson Catalogus of Compact Galaxy Groups (review door Jan van Gastel) Clear Skies Atlas voor de Hickson Catalogus of Compact Galaxy Groups (review door Jan van Gastel) Figuur 1: Clear Skies website Al enige tijd kunnen waarnemers van deepskyobjecten en carbonsterren via

Nadere informatie

Nationale sterrenkijkdagen 2014

Nationale sterrenkijkdagen 2014 Nationale sterrenkijkdagen 2014 Gemeenteschool Vichte Beukenhofstraat 38 Vichte Op 7 en 8 Maart 2014 Vanaf 19h00 tot 24h00 De toegang is gratis!!!!! We zitten weer in de mooiste periode van het jaar waarin

Nadere informatie

Cursus Inleiding in de Sterrenkunde

Cursus Inleiding in de Sterrenkunde Cursus Inleiding in de Sterrenkunde Sterrenbeelden naamgeving ca. 3000 v Chr. (Kreta) 48 klassieke sterrenbeelden, w.o. Dierenriem nu 88 officieel (door I.A.U.) met blote oog ca. 6000 sterren sternamen:

Nadere informatie

HELICAAL RIJZEN VAN STERREN EN PLANETEN

HELICAAL RIJZEN VAN STERREN EN PLANETEN HELICAAL RIJZEN VAN STERREN EN PLANETEN MARS EN JUPITER VEROVEREN TWEELINGEN: gevaar op de weg Tijdens de maand juli 2013 waren er niet minder dan 4 ernstige spoorwegongelukken met daarbij nog een zwaar

Nadere informatie

Inhoud. Bijlage B: Planeettabellen...7. Bijlage C: Blanco horoscoop...71. Bijlage D: Woordenlijst...73. Bijlage E: Symbolen...85

Inhoud. Bijlage B: Planeettabellen...7. Bijlage C: Blanco horoscoop...71. Bijlage D: Woordenlijst...73. Bijlage E: Symbolen...85 Inhoud Bijlage A: Je ascendant uitrekenen: een handleiding...3 Bijlage B: Planeettabellen...7 Bijlage C: Blanco horoscoop...71 Bijlage D: Woordenlijst...73 Bijlage E: Symbolen...85 Bijlage F: De aspecten

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Planeten

Praktische opdracht ANW Planeten Praktische opdracht ANW Planeten Praktische-opdracht door een scholier 1867 woorden 7 juni 2004 7,5 58 keer beoordeeld Vak ANW Hoofdstuk 1: HOE ONTSTAAN PLANETEN? Het woord planeet komt van het Griekse

Nadere informatie

Veilig de zon waarnemen

Veilig de zon waarnemen Veilig de zon waarnemen ken Zonsverduistering Op 20 maart is er totale verduistering te zien, in een strook over de Atlantische Oceaan, van een gebied ten zuiden van Groenland, onder IJsland door en over

Nadere informatie

MESOPOTAMISCHE ASTROLOGIE. Case studie:vlucht MH17 EN DE STERREN

MESOPOTAMISCHE ASTROLOGIE. Case studie:vlucht MH17 EN DE STERREN 1 MESOPOTAMISCHE ASTROLOGIE Case studie:vlucht MH17 EN DE STERREN Het is nu ( juli 2015) meer dan een jaar geleden dat op 17 juli 2014 een vliegtuig van Malaysian Airlines-vlucht MH17 dat op weg was van

Nadere informatie

Jef De Wit 27 april De Messierlijst met een bino

Jef De Wit 27 april De Messierlijst met een bino Jef De Wit 27 april 2017 De Messierlijst met een bino Libra 4x22 WA Superview dakkant spotgoedkoop ( 15) geen centrale scherpstelling 16 beeldveld (theorie 17 ) W van Cassiopeia uittredepupil 5,5 mm nog

Nadere informatie

Veilig de zon waarnemen

Veilig de zon waarnemen Veilig de zon waarnemen ken Zonsverduistering Op 20 maart is er totale verduistering te zien, in een strook over de Atlantische Oceaan, van een gebied ten zuiden van Groenland, onder IJsland door en over

Nadere informatie

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6 ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6 OPKAMER (12) Dit onderdeel past bij kerndoel 46, 52, 53 en 56. Het bed hier is heel kort. Eise zelf was 1 meter 74. Hoe moest hij dan slapen? Mensen sliepen

Nadere informatie

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl De zon is een ster, net als alle andere sterren aan de hemel. Zij staat alleen veel dichter bij ons en daarom zien we haar als een schijfje aan de hemel. Een ster is een grote gasbol waar binnenin kernfusie

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Negen planeten

Werkstuk Natuurkunde Negen planeten Werkstuk Natuurkunde Negen planeten Werkstuk door een scholier 1608 woorden 3 januari 2005 5,7 93 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Planeten Ontstaan van het zonnestelsel Vlak na een explosie, de Big Bang

Nadere informatie

Astrologische scheurkalender Esther van Heerebeek

Astrologische scheurkalender Esther van Heerebeek Astrologische scheurkalender 2017 Esther van Heerebeek Voorwoord Met de Astrologische Scheurkalender 2017 blijf je het hele jaar door op de hoogte van actuele astrologische gebeurtenissen. Per dag wordt

Nadere informatie

NACHTFOTOGRAFIE Olaf Oudendijk Dinsdag 25 oktober 2016

NACHTFOTOGRAFIE Olaf Oudendijk Dinsdag 25 oktober 2016 www.natuurlijkinbeeld.com NACHTFOTOGRAFIE Olaf Oudendijk Dinsdag 25 oktober 2016 www.natuurlijkinbeeld.com Programma Introductie Voorbereidingen De Maan (techniek en aanpak) Lange belichting (techniek

Nadere informatie

Ontdek de planeten van ons zonnestelsel. In 90 minuten door het helal. Tijdens een wandeling tussen Ehrenfriedensdorf en Drebach

Ontdek de planeten van ons zonnestelsel. In 90 minuten door het helal. Tijdens een wandeling tussen Ehrenfriedensdorf en Drebach Ontdek de planeten van ons zonnestelsel In 90 minuten door het helal Tijdens een wandeling tussen Ehrenfriedensdorf en Drebach Zonnestelsel Sonnensystem Het zonnestelsel bestaat uit de Zon en de hemellichamen

Nadere informatie

www.pauldekort.nl info@pauldekort.nl 2009 HET GETIJDENPARK VAN SAENDELFT Paul de Kort

www.pauldekort.nl info@pauldekort.nl 2009 HET GETIJDENPARK VAN SAENDELFT Paul de Kort Paul de Kort Paul de Kort www.pauldekort.nl info@pauldekort.nl 2009 HET GETIJDENPARK VAN SAENDELFT Paul de Kort Het Catharijne Convent in Utrecht heeft een heel bijzonder boek in haar collectie; het Getijdenboek

Nadere informatie

LIEVE KINDEREN VAN PULAU MOTI. Dit boekje gaat over een bijzondere gebeurtenis, die binnenkort zal plaatsvinden. Op woensdag 9 maart 2016 zal er iets heel moois te zien zijn aan de hemel. Op die ochtend

Nadere informatie

VEROVER DE RUIMTE. webversie

VEROVER DE RUIMTE. webversie VEROVER DE RUIMTE 5 Doelen Eindtermen en leerplandoelen Materiaal Groeperingsvorm Soort spel Speldoel box 3 Verover de ruimte 3 1 De kinderen kunnen zich houden aan de vooraf opgestelde tijdspanne. 2

Nadere informatie

Periodiek systeem voor amateurastronomen. Guido Gubbels

Periodiek systeem voor amateurastronomen. Guido Gubbels Periodiek systeem voor amateurastronomen Guido Gubbels Urania, WGAS, 27 sep 2018 Astronomie Sedert 1981 Visueel waarnemen Verenigingsleven 1981 - LVSW 1981 - VVS 1982 1995: JVS-VVS Triangulum 1989-2004:

Nadere informatie

ECLIPS. SAMENVATTING Opdrachten om de eclips op 20 maart 2015 waar te nemen. Z. van Meekeren, W. van der Pol en F. Behnen Eclips 2015

ECLIPS. SAMENVATTING Opdrachten om de eclips op 20 maart 2015 waar te nemen. Z. van Meekeren, W. van der Pol en F. Behnen Eclips 2015 SAMENVATTING Opdrachten om de eclips op 20 maart 2015 waar te nemen. Z. van Meekeren, W. van der Pol en F. Behnen Eclips 2015 ECLIPS Opdrachten ANW, biologie en O&O Inhoud Inleiding... 2 Weersomstandigheden...

Nadere informatie

Verslag Sirenekamp 2006

Verslag Sirenekamp 2006 Verslag Sirenekamp 2006 Afgelopen zomer was het zo ver: voor het eerst sinds 2 jaar organiseerde de Jongerenwerkgroep (JWG) weer een sterrenkundekamp in de Provence in Zuid Frankrijk. En we mogen wel zeggen

Nadere informatie

Oktober december Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap.

Oktober december Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. ACG- I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat 93, 8900 Ieper afgiftekantoor Ieper 1 Oktober

Nadere informatie

Het visueel. waarnemen. van. faint fuzzies. Jan van Gastel 14 maart 2013

Het visueel. waarnemen. van. faint fuzzies. Jan van Gastel 14 maart 2013 Het visueel waarnemen van faint fuzzies Jan van Gastel 14 maart 2013 Wat bepaalt de zichtbaarheid van faint fuzzies? Kenmerken object (helderheid, grootte) Telescoop (aperture, vergroting) Contrast met

Nadere informatie

Bethlehem, wat betekent die ster?

Bethlehem, wat betekent die ster? Bethlehem, wat betekent die ster? Het woord ster kan verschillende betekenissen hebben. Een ster is in eerste instantie een hemellichaam. Als het donker en onbewolkte is, kan men sterren waarnemen. Een

Nadere informatie

De hobby van Guus Gilein: het visueel waarnemen van veranderlijke sterren en andere deep sky objecten Door Guus Gilein, november 2006

De hobby van Guus Gilein: het visueel waarnemen van veranderlijke sterren en andere deep sky objecten Door Guus Gilein, november 2006 De hobby van Guus Gilein: het visueel waarnemen van veranderlijke sterren en andere deep sky objecten Door Guus Gilein, november 2006 Laat ik mij eerst maar eens voorstellen: ik ben 47 jaar oud, hoofd

Nadere informatie

Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel

Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel Je zet je camera op de M stand. ISO waarden zet je op 800. De sluitertijd op -25 Je camera blijft dan 25 seconden open staan. Je diafragma zet op als het kan

Nadere informatie

Visueel waarnemen. De rol van achtergrondhelderheid, contrast, vergroting en aperture. Jan van Gastel. december, 2006

Visueel waarnemen. De rol van achtergrondhelderheid, contrast, vergroting en aperture. Jan van Gastel. december, 2006 Visueel waarnemen De rol van achtergrondhelderheid, contrast, vergroting en aperture Jan van Gastel december, 2006 Deepsky objecten Puntbronnen: sterren Uitgebreide objecten: galaxies, planetaire nevels

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Samenvatting. 8.1 Sterren en sterrenhopen

Hoofdstuk 8. Samenvatting. 8.1 Sterren en sterrenhopen Hoofdstuk 8 Samenvatting Een verlaten strand en een onbewolkte lucht, zoals op de voorkant van dit proefschrift, zijn ideaal om te genieten van de sterren: overdag van de Zon de dichtstbijzijnde ster en

Nadere informatie

Het Heelal. N.G. Schultheiss

Het Heelal. N.G. Schultheiss 1 Het Heelal N.G. Schultheiss 1 Inleiding Deze module volgt op de module De hemel. Deze module wordt vervolgd met de module Meten met een Telescoop. Uiteindelijk kun je met de opgedane kennis een telescoop

Nadere informatie

VIER JAAR HEMELHELDERHEID METINGEN IN UTRECHT

VIER JAAR HEMELHELDERHEID METINGEN IN UTRECHT VIER JAAR HEMELHELDERHEID METINGEN IN UTRECHT Er staat sinds augustus 2009 een meter om de nachtelijke hoeveelheid licht te meten op het dak van een woonboot in Utrecht. het is een SQM_EL van de firma

Nadere informatie

Sterrenkunde practicumverslag De thuisproef

Sterrenkunde practicumverslag De thuisproef Sterrenkunde practicumverslag De thuisproef Door: Jiri Tik Djiang Oen 5814685 Sterrenkunde 1 Natuur- & Sterrenkunde December 07 0 Het bestuderen van sterren is al eeuwen oud. De Egyptenaren gebruikte de

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 8 Mei 2019

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 8 Mei 2019 Basiscursus Sterrenkunde Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 8 Mei 2019 Deze les Zijn er nog vragen n.a.v. de vorige les? Deze les: Ontstaan zonnestelsel De Zon Ons zonnestelsel binnen het sterrenstelsel

Nadere informatie

Het draait allemaal om de Zon!

Het draait allemaal om de Zon! Het draait allemaal om de Zon! De zon: een doodgewone ster Henny J.G.L.M. Lamers Sterrenkundig Instituut Universiteit Utrecht lamers@astro.uu.nl astro.uu.nl Een reusachtige gloeiend hete gasbol De zon

Nadere informatie

Licht 7. Welk deel van het licht wordt door een plant gebruikt voor de fotosynthese? A. groen licht B. rood licht C. zwart licht D.

Licht 7. Welk deel van het licht wordt door een plant gebruikt voor de fotosynthese? A. groen licht B. rood licht C. zwart licht D. Licht 20 Hoe verklaar je lichtbreking aan de hand van de gebroken lepel in het glas met water? A.Licht heeft in water of glas een hogere snelheid dan in lucht; dit komt omdat water en glas en lagere dichtheid

Nadere informatie

Galileo waarneemproject

Galileo waarneemproject Galileo waarneemproject Galileo Galilei - Italiaanse wetenschapper (1564-1642) the godfather of visual astronomers and astrosketchers Michael Rosolina middelvinger van Galileo (1737) Misverstand 1 - niet

Nadere informatie

1. Overzicht Hemelmechanica 2. Elektromagnetische straling 3. Zonnestelsel(s) 4. Sterren: fysische eigenschappen 5. Sterren: struktuur + evolutie 6.

1. Overzicht Hemelmechanica 2. Elektromagnetische straling 3. Zonnestelsel(s) 4. Sterren: fysische eigenschappen 5. Sterren: struktuur + evolutie 6. Inleiding Astrofysica 1. Overzicht Hemelmechanica 2. Elektromagnetische straling 3. Zonnestelsel(s) 4. Sterren: fysische eigenschappen 5. Sterren: struktuur + evolutie 6. Sterren: stervorming, sterdood

Nadere informatie

Zonnestelsel en Heelal

Zonnestelsel en Heelal A N W Zonnestelsel en Heelal Orion M.J.W.Beck 2003-2006 Zonnestelsel en Heelal 2003 2006; M.J.W. Beck, Edison College, Apeldoorn Vernieuwde en verbeterde uitgave. Toegevoegd: 80 opgaven, extra afbeeldingen,

Nadere informatie

De golvende dierenriem

De golvende dierenriem Capella Pollux Castor Tweelingen oerman Stier Perseus Grote Beer eeuw Kreeft Regulus aterslang Kleine ond Procyon Grote ond Betelgeuze Sirius Orion aas zuiden Rigel Aldebaran Eridanus alvis Plejaden Ram

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Basiscursus astro-fotografie

Basiscursus astro-fotografie Basiscursus astro-fotografie Hoofdstuk 1: Astro-fotografie met DLSR camera Docent: Jan Vissers EDUCATIE-werkgroep Inleiding Inhoud van het hoofdstuk: Camera-instellingen Voorbeelden astro-fotografie met

Nadere informatie

Gezichten van de maan

Gezichten van de maan Leerkrachtinformatie - pag 1 Gezichten van de maan Doelgroep Dit educatieve programma is bestemd voor groep 5 t/m 8. Onze begeleiders stemmen de opdrachten af op het niveau van uw groep. Geef relevante

Nadere informatie

Het imagen van de nachtzijde van Venus

Het imagen van de nachtzijde van Venus Het imagen van de nachtzijde van Venus De nachtzijde vanvenus - in het kort: Venus wordt omringd door een ondoordringbaar wolkendek, dat het planeetoppervlak volledig aan het zicht onttrekt. Op geen enkele

Nadere informatie

Werkblad. Ons zonnestelsel. Naam Ruimte-ontdekkingsreiziger. Zon en planeten Missie opdracht 1: Streep door wat niet goed is.

Werkblad. Ons zonnestelsel. Naam Ruimte-ontdekkingsreiziger. Zon en planeten Missie opdracht 1: Streep door wat niet goed is. pagina 1 Met Space Expo de ruimte in is een werkblad bestemd voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en brugklassers. Door middel van vraag en opdracht verwerven de leerlingen zelfstandig

Nadere informatie

Nieuwsbrief Curiosity

Nieuwsbrief Curiosity Nieuwsbrief Curiosity Inhoud Uitgelicht: Open Monumentendag WW: zaterdag 3 oktober Op de agenda Uitgelicht Darwin Nederland in het donker Hemelkalender oktober Bloedmaan Beste lezers, Dit weekend is het

Nadere informatie

Astronomie. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Astronomie. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Sander Bons Laatst gewijzigd 03 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75725 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

dag en nacht Vragen behorende bij de clip dag en nacht op

dag en nacht Vragen behorende bij de clip dag en nacht op RUIMTE Naam: dag en nacht Vragen behorende bij de clip dag en nacht op www.schooltvbeeldbank.nl 1. Planeten Uit hoeveel planeten bestaat ons zonnestelsel? De aarde en dan nog.. planeten. (vul aantal in)

Nadere informatie

VAN STEELPAN NAAR LEEUW

VAN STEELPAN NAAR LEEUW ROUTE 1 VAN STEELPAN NAAR LEEUW SPRING VAN DE STEELPAN NAAR ZEVEN PATRONEN AAN DE STERREN HEMEL, WAARONDER POLARIS (DE NOORDELIJKE POOLSTER). SPOT ONDERWEG TWEE STERRENSTELSELS. DE LENTEHEMEL IS HET BESTE

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording TULE - ORIËNTATIE OP JEZELF EN DE WERELD KERNDOEL 46 162 TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek Kerndoel 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde

Nadere informatie

(c) Alle rechten voo. Cursus Praktische Sterrenkunde 2015 Deel 2

(c) Alle rechten voo. Cursus Praktische Sterrenkunde 2015 Deel 2 (c) Alle rechten voo Cursus Praktische Sterrenkunde 2015 Deel 2 Cursus Praktische Sterrenkunde LES 1: 18 November (Jan Vanautgaerden) Wat is er aan de (sterren)hemel te zien? Sterrenbeelden, Welke ster

Nadere informatie

Werkstuk ANW Zonnestelsel

Werkstuk ANW Zonnestelsel Werkstuk ANW Zonnestelsel Werkstuk door een scholier 2012 woorden 16 mei 2004 5,8 188 keer beoordeeld Vak ANW Het zonnestelsel Het zonnestelsel waar wij in leven, bestaat uit de zon met daarom heen cirkelende

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VAN DE NOORDHOLLANDSE WEER- EN STERRENKUNDIGE ORGANISATIE

NIEUWSBRIEF VAN DE NOORDHOLLANDSE WEER- EN STERRENKUNDIGE ORGANISATIE NIEUWSBRIEF VAN DE NOORDHOLLANDSE WEER- EN STERRENKUNDIGE ORGANISATIE Stichting J.C. van der Meulen De doelstelling van stichting J.C. van der Meulen is het populariseren van; Weer- en sterrenkunde, oudheidkunde,

Nadere informatie

Sterrenkunde en wiskunde van : interacties.

Sterrenkunde en wiskunde van : interacties. Sterrenkunde en wiskunde van 1570-1700: interacties. De hemelsfeer 1 Al in de oudheid werden de bewegingen van zon, maan, planeten en sterren beschreven tegen de achtergrond van de hemelsfeer. Dit is een

Nadere informatie