SHARING HISTORY GESCHIEDENIS DELEN IEPER HISTORISCHE TENTO ONSTELLING 4 OKTOBER JANUARI De Slag aan de IJzer De Eerste Slag bij Ieper

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SHARING HISTORY GESCHIEDENIS DELEN IEPER HISTORISCHE TENTO ONSTELLING 4 OKTOBER JANUARI De Slag aan de IJzer De Eerste Slag bij Ieper"

Transcriptie

1 HISTORISCHE TENTO ONSTELLING De Slag aan de IJzer De Eerste Slag bij Ieper SHARING HISTORY IEPER IJZER De dood van Ieper, gezien door de ogen van Robert en Maurice Antony 4 OKTOBER JANUARI 2015 GESCHIEDENIS DELEN IEPER

2 HARING ISTORY GESCHIEDENIS DELEN

3 HISTORISCHE TENTOONSTELLING De Slag aan de IJzer De Eerste Slag bij Ieper IEPER De dood van Ieper, gezien door de ogen van Robert en Maurice Antony 4 OKTOBER JANUARI 2015 IJZER IEPER/IJZER 1914: 100 jaar na de eerste Oorlogswinter. Tijdens de herdenkingsjaren belicht het In Flanders Fields Museum de chronologische volgorde van de historische gebeurtenissen aan de hand van een reeks historische tentoonstellingen, gewijd aan de verjaardagen van de grote veldslagen. Van 4 oktober 2014 tot 4 januari 2015 kunt u de eerste tentoonstelling uit een reeks van vijf bezoeken. Deze behandelt de Slag aan de IJzer, de Eerste Slag bij Ieper en de winter van met onder meer de Kerstbestanden. We volgen de terugtrekking van het Belgische leger achter de IJzer na de val van Antwerpen. Daar wil het volledig uitgeputte leger, met de hulp van Franse en koloniale troepen, nog één keer stand houden. Daarna zou België helemaal bezet zijn. De onderwaterzetting van de IJzervlakte kwam evenwel net op tijd. Door het kleine stukje land tussen de IJzer en de Franse grens te behouden, bleef de soevereiniteit van België gevrijwaard.

4 HISTORISCHE TENTOONSTELLING De Slag aan de IJzer De Eerste Slag bij Ieper IEPER De dood van Ieper, gezien door de ogen van Robert en Maurice Antony 4 OKTOBER JANUARI 2015 IJZER De dood van Ieper, gezien door de ogen van Robert en Maurice Antony. Nadat de Duitse opmars een halt toegeroepen werd was Ieper het laatste gat in de lijn : een Duitse doorbraak richting kanaalhavens leek hier nog mogelijk, waardoor de inzet des te groter werd. Ieper werd een symbool, een stukje heilige grond voor de Britten, die er hun beroepsleger bijna helemaal ten onder zagen gaan. Aan de hand van foto s (uit de recent verworven collectie van de Ieperse fotografenfamilie Antony), vertellen we het verhaal van de vernietiging van Ieper en het leven in de belegerde stad, gezien door de ogen vanrobert en Maurice Antony.

5

6 HARING ISTORY GESCHIEDENIS DELEN Geschiedenis delen. Tijdens de herdenkingsjaren van de Grote Oorlog plaatst het In Flanders Fields Museum het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in een hedendaagse context. Meer nog dan de voorbije jaren worden Ieper en de Westhoek de komende vier jaar een ontmoetingsplaats. Een plaats waar mensen van over de hele wereld op zoek gaan naar de geschiedenis van hun voorouders of van hun vaderland. Een plaats waar tijd en ruimte is om stil te staan bij zowel de Geschiedenis met een hoofdletter G als bij de vele persoonlijke verhalen van de soldaten, de verpleegsters, de plaatselijke bewoners... Verhalen die beklijven en die aanzetten om verder te zoeken, dieper te graven en uiteindelijk ook te delen. Over de generaties en de grenzen heen. Zo wordt het IFFM niet alleen een ontmoetingsplaats, maar ook en vooral een uitwisselingsplaats. Een plaats waar meer dan ooit duidelijk wordt dat mensen van over de hele wereld honderd jaar geleden letterlijk deel uitmaakten van eenzelfde verhaal. En dat verhaal wordt vandaag nog steeds verder geschreven... en gedeeld.

7 Persoonlijke verhalen. Het In Flanders Fields Museum heeft altijd de nadruk gelegd op de persoonlijke verhalen in het grotere verhaal van een conflict dat de wereldgeschiedenis mee bepaald heeft. Vandaag blijft het museum bijzondere aandacht besteden aan het verhaal van de kleine man, naast de honderden authentieke objecten en beelden, die in een innovatieve, ervaringsgerichte vormgeving gepresenteerd worden. Levensechte personages en interactieve opstellingen confronteren de hedendaagse bezoeker met zijn evenmens in de oorlog een eeuw geleden. De spiegel van de geschiedenis. In een land waar oorlog heeft gewoed, gaat die niet gauw meer voorbij, ook niet als die oorlog inmiddels een eeuw achter ons ligt. Voor elk van de meer dan doden die vielen in ons land, voor elk van de ruim graven en namen op monumenten en voor de honderden andere sporen en relicten in de frontstreek, voor elk van de miljoenen getroffenen bestaat er een verhaal van verdriet, pijn en beproeving ergens in de wereld. Het In Flanders Fields Museum confronteert de bezoeker met de gevolgen van de Grote Oorlog. Het confronteert oud en jong met leven en dood in de Ieperse frontstreek. Het houdt ons een spiegel voor en doet ons stilstaan bij hoe wij omgaan met ons verleden en dat van alle andere betrokken landen. Mensen kwamen uit meer dan vijftig verschillende landen en culturen om deel te nemen aan de oorlog in Vlaanderen. Vandaag ontvangt het museum dan ook bezoekers van over de hele wereld. En confronteert het hen met het universele karakter van een wereldbrand die 100 jaar geleden plaatsvond.

8 De Namenlijst: herdenken en herinneren van een gedeelde geschiedenis. Sinds 4 augustus jaar na de Duitse inval in België is de eeuwherdenking permanent te zien voor alle bezoekers van het In Flanders Fields Museum. Vier jaar lang worden elke dag de namen van de mensen geprojecteerd die dag op dag honderd jaar eerder omkwamen als gevolg van de Eerste Wereldoorlog op het Belgisch grondgebied. De Namenlijst wil een mondiale en inclusieve lijst zijn, een register van ALLE slachtoffers van de oorlog in België: burgers en militairen, vrienden en voormalige vijanden, Belgen die in eigen land omkwamen en niet-belgen die hier het leven lieten of dodelijk gewond raakten. Omdat elke naam vandaag nog altijd naar plaatsen leidt (een plaats van geboorte, afkomst, dood en herdenking), maakt de Namenlijst het verleden tot een gedeelde geschiedenis. Deze virtuele herdenking delen we via onze website ook met mensen over de hele wereld. Herdenken is immers herinneren en herinneren is verbinden.

9 De poppy armband. Om het belevingsaspect nog te vergroten, ontvangt elke bezoeker bij zijn aankomst een persoonlijke poppy -armband. Dankzij de chip die in de armband zit, wordt de taalkeuze automatisch ingesteld en kan de bezoeker 4 verhalen van personen ontdekken doorheen de permanente tentoonstelling. Multimediaal en multidisciplinair. Het In Flanders Fields Museum heeft een sterke reputatie hoog te houden op het vlak van multimediale voorstellingstechnieken. Ook in de scenografie is er ruimschoots aandacht voor de nieuwste museale toepassingen. Touchscreens, de interactieve poppy armband, videoprojectie, geluidsfragmenten... alles staat in het teken van een intense beleving en een authentieke onderdompeling in het leven aan het front. Het museum gaat bovendien verder dan een louter historisch of militair relaas van de feiten. Zo is er naast de historische (gebruiks)voorwerpen, dagboeknotities en artefacten ook ruimte voor persoonlijke impressies van soldaten en kunstenaars. Zowel uit het begin van de 20ste eeuw als van hedendaagse dichters, auteurs, schilders, fotografen en beeldhouwers. Hun kunstzinnige interpretatie van de gebeurtenissen zorgt steeds weer voor een persoonlijke en aangrijpende confrontatie met de oorlog... maar ook met de hoop op vrede.

10 Educatieve werking. Nu de laatste getuigen van de oorlog die een eind moest maken aan alle oorlogen gestorven zijn, is het In Flanders Fields Museum meer dan ooit de poort naar de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. In het museum kunnen leerlingen de verhalen van WOI op een intensere manier ontdekken en beleven. Zo worden ze aan de hand van de gepersonaliseerde Poppy - armband geconfronteerd met vier persoonlijke verhalen. In combinatie met een begeleide tocht in de streek rond Ieper wordt het museumbezoek helemaal persoonlijk op het moment dat de jongeren halt houden op die plaatsen waar deze verhalen zich afspeelden. Na een bezoek aan het museum leidt een gekwalificeerde gids de schoolgroep langs de sporen in het landschap of in de stad. Daarbij komen onder meer volgende thema s uit de Grote Oorlog aan bod: de Eerste Wereldoorlog en literatuur, het multiculturele aspect van de oorlog, de wederopbouw, de vluchtelingen, executies tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ontdek het uitgebreide educatieve aanbod op (onder Educatieve Dienst). Er is een uitgebreid programma voor het secundair en het lager onderwijs (vanaf het 4de leerjaar).

11 Dieper graven in het Kenniscentrum. Het In Flanders Fields Museum huisvest een Kenniscentrum. Hier kan elke bezoeker nog dieper ingaan op deze dramatische periode uit de wereldgeschiedenis. Individueel kunt u er op zoek naar aspecten van het grote, mondiale achtergrondverhaal, maar ook naar de zeer persoonlijke of lokale geschiedenis. Beklim het belfort. Het hedendaagse landschap is een van de laatste tastbare getuigen van de oorlogsgeschiedenis en is dan ook een belangrijk thema binnen de scenografie van het museum. Het museumparcours biedt bovendien de mogelijkheid het belfort te bezoeken. De beklimming van de 231 treden wordt beloond met een uniek zicht over de stad en de omliggende slagvelden. Het bezoek van het belfort is optioneel en kost 2 EURO extra. De poort naar WOI in Vlaanderen. In het In Flanders Fields Museum vindt de bezoeker ook informatie over de stad en de omliggende slagvelden. Zo is er een attractief toeristisch bezoekerscentrum met een streektentoonstelling over Ieper en de Westhoek. www De site is het ideale middel om een bezoek voor te bereiden of er over na te kaarten. U vindt er alle praktische info over het museum, maar ook downloads, persoonlijke verhalen. Of u kunt er onze catalogi, de Namenlijst en het dagboek van Achiel Van Walleghem raadplegen.

12 De IEPERBOOG, het landschap als getuige. De oorlog is niet alleen virtueel nog aanwezig. De sporen in het actuele landschap getuigen nog honderdvoudig van de oorlog van een eeuw geleden. Het gaat over goed zichtbare relicten in het landschap zoals bunkers, loopgraven, mijnkraters..., zowel als over ontelbare ondergrondse, archeologische sporen. Daarnaast werden na de oorlog honderden begraafplaatsen en monumenten aangelegd, en bezoeken nog vele honderdduizenden pelgrims en toeristen de voormalige frontstreek. Bijna allen brengen hun eigen verhaal (familiaal, lokaal) van de oorlog mee. De Westhoek is daarom ook honderd jaar later nog altijd een levendige getuige, een actueel oorlogslandschap, waar de oorlog nooit echt overgaat. Nadat u in het museum kennisgemaakt hebt met het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek, kunt u zelf op stap. 3 Ieperse kerngebieden (Zuid, Midden, Noord) met talrijke relicten (Hill 60/Caterpillar/The Bluff/ Bellewaerde Ridge/ Caesar s Nose/ Pilkem Ridge) zijn met elkaar verbonden via wandel- en fietstrajecten.

13 Landschap en luchtfotografie. De oorlog was ook overal in deze regio aanwezig. Een uitstekende manier om dat te visualiseren is de luchtfotografie die als systematische observatiewijze ontstond tijdens de oorlog. In een applicatie in het museum, maar ook in het centrum voor luchtfotografie in het kenniscentrum, brengen we duizenden luchtfoto s samen als een extra laag uit de tijd. Met een eenvoudige klik kan je het landschap van nu vergelijken met dat van de oorlog, en er zo ook de onvermoede of verdwenen sporen in terugvinden.

14 NIEUW vanaf 2014/15 Landschap en herinneringsbomen. De talloze sporen in het huidige landschap mijnkraters, begraafplaatsen, monumenten getuigen ook vandaag nog van het verwoestende effect van de oorlog die een eeuw geleden door heel Europa woedde. Om zowel de plaatselijke bevolking als de bezoekers de kans te bieden het oorlogslandschap van de Ieperboog als geheel beter te begrijpen en te beleven, werd het project van de Herinneringsbomen in het leven geroepen. De aangeplante bomen staan als merkteken op de eerste loopgraaf of frontlijnen die tussen 1915 en 1917 bijna onafgebroken dienst deden en het niemandsland afbakenden. Door een bescheiden kleurgebruik een blauwe lijn op de bovenzijde van de boomkorven voor de geallieerde frontlijn en rood voor de Duitse frontlijn zien we vandaag nog hoe het front 100 jaar geleden het landschap doorkruiste.

15 EVENEMENTEN /10/ /01/2015: Ieper / IJzer Antony d Ypres Historische tentoonstelling - In Flanders Fields Museum _ 17/10/2014: Lichtfront - Participatief herdenkingsproject: De frontlinie anno oktober 1914 uitgelicht met fakkels van het strand in Nieuwpoort tot de Franse grens in Ploegsteert. - Gone West - Provincie West-Vlaanderen - _ De Namenlijst - Projectie van alle oorlogsslachtoffers op de drie symbolische torens. Belforttoren Ieper, IJzertoren Diksmuide en Albert I Monument Nieuwpoort _ 18/10/2014: Käthe Kollwitz Vredesloop _ 26/10-16/11/2014: War Lace / Oorlog & Kant Tentoonstelling - Kazematten / Bollingstraat 1 Ieper - _ 28/10/2014: Nationale herdenking Eerste Wereldoorlog in Nieuwpoort en Ieper Internationale herdenking van de eerste slag bij Ieper en de onderwaterzetting van de IJzervlakte. s Avonds concert van Wim Mertens - Voice of the Living in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper _ 29-30/10/2014: Slijk - Wouter Deprez Première - 20u15 - CC Het Perron - Tickets: _ 07/11-10/11/2014: Herdenkingsmars tussen Somme en IJzer Vierdaags wandelevenement tussen Albert (Fr.) en Ieper (09/11 derde etappe Herdenkingsmars - Wandeldag Diksmuide - 10/11 vierde etappe Herdenkingsmars - Wandeldag Ieper) _ 10/11/2014: Elfnovemberlezing Reflectie op Wapenstilstand, samenwerking van In Flanders Fields Museum, Stad Ieper, Vlaams Vredesintituut en Cultuurcentrum Ieper _ 11/11/2014: Herdenkingsconcert The Great War remembered Herdenking 96 jaar Wapenstilstand - Org. Last Post Association - _ Uitreiking Vredesprijs _ 18/12/2014: Alan Stivell Concert in kader van De Kerstbestanden - 20u - Kerk Boezinge - Tickets: 21,50 euro Balie Toerisme Ieper _ 22/12/2014: Michael Morpurgo - The Best Christmas Present in the world Opvoering met vertellers Michael Morpurgo en Virginia McKenna over het Kerstbestand en muziek door The Voices at the Door. 20u30 - Sint-Maartenskathedraal - Tickets VVK: 16,50 euro - ADD: 19,50 euro Balie Toerisme Ieper _ 04/04/2015: Opening drie nieuwe instappunten in de Ieperboog De Ieperboog wordt ontsloten met nieuwe wandelparcours en fietsroutes bij Hoeve Klein Zwaanhof in het noorden, Hooge Crater Museum in het centrum en provinciedomein De Palingbeek in het Zuiden _ 11/04-30/08/2015: Tweede slag bij Ieper - Gasaanval / Kasteeldomeinen Westhoek Zuid Historische Tentoonstelling - In Flanders Fields Museum _ 17/04/2015: Start tweede editie Gone West _ 22/04/2015: Herdenking Eerste Gasaanval Herdenkingsplechtigheid 100 jaar Eerste Gasaanval: samenwerking stad Ieper, gemeente Langemark-Poelkapelle en OPCW _ 23-25/04/2015: Conferentie over massavernietigingswapens Gekoppeld aan literair programma van Gone West 2 _ 24/04/2015: Theatermonoloog van Erwin Mortier _ 25/04/2015: Herdenking ANZAC Day _ 30/04-02/05/ 15: Ypres, as we remember De Koninklijke Harmonie Ypriana nodigt nationale en internationale artiesten uit voor een uitzonderlijk concert. Met o.a. Luka Bloom, Willem Vermandere, Patrick Riguelle, Wannes Cappelle, - CC Het Perron _ 24/05/2015: Babel Internationale dansvoorstelling van Sidi Larbi Cherkaoui rond de herdenking van de Tweede Slag bij Ieper - Organisatie Gone West _ 04/07/ /01/2016: Artist in Residence - In Flanders Fields Museum _ 09/07/2015: Een ode aan de Ode ste Last Post Groot participatief evenement onder leiding van Wim Opbrouck _ 22/08/2015: Vierdaagse van de IJzer Slotdag in Ieper - _ 18/09/ /01/2016: A Group Photograph Tentoonstelling - In Flanders Fields Museum/Andrew Tatham _ 10/11/2015: Elfnovemberlezing _ 11/11/2015: Herdenkingsconcert The Great War remembered Herdenking 97 jaar Wapenstilstand - Org. Last Post Association - Toerisme Ieper is niet verantwoordelijk voor enige wijzigingen in de evenementenkalender. Voor up to date informatie wendt u zich tot

16 Tarieven 2014/15. INDIVIDUEEL * Volwassenen Kinderen 7 jaar Jongeren 7 18 Jongeren Gezinnen (max. 2vw + 3 kind) MUSEUM + TENTOONSTELLING IEPER/IJZER 1914 (4/10/2014-4/1/2015) 9,00 GRATIS 4,00 5,00 20,00 ENKEL TENTOONSTELLING IEPER/IJZER 1914 (4/10/2014-4/1/2015) 5,00 GRATIS 2,00 3,00 12,00 IN GROEP * (min. 15 pers.) Gemengde groepen Scholen ( 26 jaar) Volwassenenonderwijs MUSEUM + TENTOONSTELLING IEPER/IJZER 1914 (4/10/2014-4/1/2015) 7,00 4,00 5,00 OPGELET: - Bezoek ook de belforttoren ( 2) - Om van het groepstarief te genieten, dient u minimaal 14 dagen op voorhand te reserveren ENKEL TENTOONSTELLING IEPER/IJZER 1914 (4/10/2014-4/1/2015) 4,00 2,00 3,00 Museumcafé. Voor of na uw bezoek aan het museum en het belfort kunt u terecht in het museumcafé, waar ruim 100 zitplaatsen zijn. In een uniek kader van de Lakenhallen kunt u nog wat nakaarten of even uitblazen na de helse beklimmig van de trappen van het belfort. De menukaart biedt een ruime keuze aan warme en koude dranken, streekgebonden gerechten, slaatjes, belegde broodjes en desserts. Museumshop. Openingsuren 2014/15. 1 april» 15 november elke dag van 10 tot 18 uur * 16 november» 31 maart van dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur * * Ticketverkoop stopt 1 uur voor sluiting Het museum is gesloten op 25 december, 1 januari en van 5 januari tot en met 19 januari In de museumshop kunt u rustig grasduinen in de publicaties over de meest uiteenlopende thema s. U vindt er een ruim assortiment aan herinneringspostkaarten, t-shirts, posters, cd s, auto- en fietskaarten, Lakenhallen - Grote Markt 34 - B 8900 Ieper t. +32(0) flandersfields@ieper.be

We weten NIETS van de soldaat SHARING HISTORY. TENTOONSTELLING De Geschreven Oorlog. 3 september 2016 8 januari 2017

We weten NIETS van de soldaat SHARING HISTORY. TENTOONSTELLING De Geschreven Oorlog. 3 september 2016 8 januari 2017 De Geschreven Oorlog 3 september 2016 8 januari 2017 Canada in Flanders 26 maart 2016 3 juli 2016 We weten NIETS van de soldaat IEPER SHARING HISTORY Geschiedenis delen. Tijdens de herdenkingsjaren van

Nadere informatie

WARS? TO END ALL TENTOONSTELLING EEN BILAN VAN DE EERSTE WERELDOORLOG IEPER

WARS? TO END ALL TENTOONSTELLING EEN BILAN VAN DE EERSTE WERELDOORLOG IEPER HET IN FLANDERS FIELDS MUSEUM PRESENTEERT DE TIJDELIJKE TENTOONSTELLING: TO END ALL WARS? TENTOONSTELLING 27.10.2018 15.11.2019 EEN BILAN VAN DE EERSTE WERELDOORLOG Het is een weelde dat bij jullie zo

Nadere informatie

GoneWest. 3 sporenbeleid : West-Vlaamse cultuurmakers Subsidiereglement ( 50%, max euro) Rechtstreekse opdrachten

GoneWest. 3 sporenbeleid : West-Vlaamse cultuurmakers Subsidiereglement ( 50%, max euro) Rechtstreekse opdrachten GoneWest Herdenken na 100 jaar 600.000 slachtoffers op Belgische bodem, 90% in West-Vlaanderen Verantwoordelijkheid tegenover de lokale bevolking en de bezoekers : kwaliteit en sereniteit in het omgaan

Nadere informatie

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps!

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! Wil je met je klas een project uitwerken rond WOI en gebruik maken van nieuwe media? Dan zijn deze drie apps

Nadere informatie

IEPERBOOG BELEGERDE STAD

IEPERBOOG BELEGERDE STAD IEPERBOOG BELEGERDE STAD Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de

Nadere informatie

Werkblad In Flanders Fields Museum

Werkblad In Flanders Fields Museum Werkblad In Flanders Fields Museum Hallo! Je bezoekt vandaag het In Flanders Fields Museum. Dit werkblad stelt je vragen over wat je in het museum zal zien en horen. Natuurlijk mag je ook verder kijken

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG ZUID Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING 2016 2017 2018 BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING TENTOONSTELLING FRONT 14/18 - DE EERSTE WERELDOORLOG IN 3D 10.04 7.08 / Gratis

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG Noord Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

IEPERBOOG OOST. De oproep om aan de oorlog deel te nemen werd ook. door de familie Grenfell gehoord. In de List of Etonians

IEPERBOOG OOST. De oproep om aan de oorlog deel te nemen werd ook. door de familie Grenfell gehoord. In de List of Etonians IEPERBOOG OOST Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

IEPERBOOG OOST. De oproep om aan de oorlog deel te nemen werd ook door de familie Grenfell gehoord. In de List of Etonians

IEPERBOOG OOST. De oproep om aan de oorlog deel te nemen werd ook door de familie Grenfell gehoord. In de List of Etonians IEPERBOOG OOST Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

IEPER. De busreis vangt aan aan De Brukkes te Neerhespen. Uur later te bepalen.

IEPER. De busreis vangt aan aan De Brukkes te Neerhespen. Uur later te bepalen. IEPER 2-daage reis op maandag 7 en dinsdag 8 april 2014 (eerste week paasvakantie) De busreis vangt aan aan De Brukkes te Neerhespen. Uur later te bepalen. Toelichting : Het gebied rond Ieper was van 1914

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG Noord Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

IEPERBOOG Noord PROPAGANDA. Beste leerling,

IEPERBOOG Noord PROPAGANDA. Beste leerling, IEPERBOOG Noord Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

Wereldoorlog I Herdenkingstoerisme in de Westhoek. Persconferentie 24 september 2018

Wereldoorlog I Herdenkingstoerisme in de Westhoek. Persconferentie 24 september 2018 Wereldoorlog I Herdenkingstoerisme in de Westhoek Persconferentie 24 september 2018 Westfront Monitor bezoekerscijfers WOI-sites Westhoek Dodengang Mus. a/d IJzer D. Vladslo 7 MUSEA / SITES: (via ticketing)

Nadere informatie

Schoolproject: IK KIES VOOR VREDE

Schoolproject: IK KIES VOOR VREDE Schoolproject: IK KIES VOOR VREDE Klasproject 6de leerjaar: Wereldoorlog I Anne Van Hemelryck Uitgangspunten: Een duidelijke vredesboodschap voor de kinderen vanuit een verantwoorde herinnering NIET: kinderen

Nadere informatie

Herdenking 100 ste verjaardag van de Groote Oorlog ( )

Herdenking 100 ste verjaardag van de Groote Oorlog ( ) Herdenking 100 ste verjaardag van de Groote Oorlog (2014-2018) De Eerste Wereldoorlog of de Groote Oorlog was het eerste internationale conflict op wereldschaal. Het vond plaats van 28 juli 1914 tot 11

Nadere informatie

Arrangementen en Daguitstappen voor groepen

Arrangementen en Daguitstappen voor groepen Arrangementen en Daguitstappen voor groepen 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 Op een steenworp van Dinant, niet ver van de Lessevallei, nodigt u uit om zijn unieke toeristische omgeving te ontdekken en om

Nadere informatie

(HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari)

(HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 10 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) We ontvingen 800.000 WOI-toeristen Het Laatste Nieuws* - 13 Jan. 2015 Pagina 21 * Het Laatste

Nadere informatie

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN Gemeente Evergem ontwikkelde een aanbod rond de Eerste Wereldoorlog in de eigen gemeente voor scholen van het lager onderwijs. Het aanbod is meest

Nadere informatie

Daguitstappen en arrangementen voor groepen

Daguitstappen en arrangementen voor groepen Daguitstappen en arrangementen voor groepen 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 In Oostduinkerke, te midden van de duinen en slechts op enkele minuten van het strand nodigt u uit voor een heerlijk verblijf

Nadere informatie

Voorstel van resolutie

Voorstel van resolutie stuk ingediend op 1614 (2011-2012) Nr. 1 11 mei 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de heer Johan Verstreken, mevrouw Kathleen Deckx, de heren Lieven Dehandschutter, Marc Vanden Bussche en Luckas

Nadere informatie

EVALUATIE VAN HET NIEUWE IFFM

EVALUATIE VAN HET NIEUWE IFFM EVALUATIE VAN HET NIEUWE IFFM BEZOEKERSAANTALLEN Bijna evenveel bezoekers in 2012 als in 2010 300 000 250 000 200 000 168 729 236 915 231 167 222 100 218 871 212 298 205 301 192 995 216 174 206 263 214

Nadere informatie

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede heb ik meegekregen van mijn vader, die de gastvrijheid van de Duitse bezetter aan den lijve heeft mogen ondervinden. Mijn vader heeft in Scheveningen gezeten,

Nadere informatie

Antwoordenbundel fietszoektocht

Antwoordenbundel fietszoektocht Groepsnaam:. Groepsleden:.. Opdracht 1: De Eerste Wereldoorlog mag dan wel al 100 jaar geleden zijn, vandaag zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar. Daarom noemen we het landschap ook de laatste ooggetuige

Nadere informatie

Voorstelling Netwerk Herdenkingspartners Westhoek. Stephen Lodewyck Programmacoördinator 100 jaar Groote Oorlog

Voorstelling Netwerk Herdenkingspartners Westhoek. Stephen Lodewyck Programmacoördinator 100 jaar Groote Oorlog Voorstelling Netwerk Herdenkingspartners Westhoek Stephen Lodewyck Programmacoördinator 100 jaar Groote Oorlog Doel van het netwerk Herdenkingspartners Westhoek Ondersteuning van de privaattoeristische

Nadere informatie

Pontonbrug over de Schelde 03/10/2014

Pontonbrug over de Schelde 03/10/2014 Pontonbrug over de Schelde 03/10/2014 Excellenties (Geachte president van Europa, geachte minister-president), Waar je -behalve in onze gedachten- ook bent liefste Marleen, Dames en heren, Precies honderd

Nadere informatie

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten als ge van ze leven in de westhoek passeert deur regen en noorderwinden keert omme den tijd als g' alhier passeert den oorlog ga j' hier were vinden (uit het liedje 'Duizend soldaten' van Willem Vermandere)

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Bayernwald. Duitse loopgraven in de Groote Oorlog. Opdrachten 4de, 5de en 6de leerjaar

Bayernwald. Duitse loopgraven in de Groote Oorlog. Opdrachten 4de, 5de en 6de leerjaar Bayernwald Duitse loopgraven in de Groote Oorlog Opdrachten 4de, 5de en 6de leerjaar Hoi, ik ben Hanna. Ik ben 11 jaar. Ik woon in Heuvelland. Vandaag neem ik jullie mee op reis in de tijd, terug naar

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

HET LEGERMUSEUM OP OORLOGSVOET! HONDERD JAAR 14-18 IN DE COLLECTIES VAN HET KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS

HET LEGERMUSEUM OP OORLOGSVOET! HONDERD JAAR 14-18 IN DE COLLECTIES VAN HET KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS HET LEGERMUSEUM OP OORLOGSVOET! HONDERD JAAR 14-18 IN DE COLLECTIES VAN HET KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS Het Legermuseum (KLM) heeft een uitgebreid programma om de gebeurtenissen

Nadere informatie

Persconferentie WOI-toerisme 7 oktober 2014

Persconferentie WOI-toerisme 7 oktober 2014 Persconferentie WOI-toerisme 7 oktober 2014 Opvolging bezoekerscijfers WOI Januari-september 2014 Opvolging bezoekerscijfers op 10 WOI-sites 6 MUSEA: via ticketing 4 BEGRAAFPLAATSEN: via tellers Reeds

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

100 jaar Groote Oorlog. 2014-2018 tips voor bezoekers met een visuele beperking FLANDERSFIELDS1418.COM TOERISMEVLAANDEREN

100 jaar Groote Oorlog. 2014-2018 tips voor bezoekers met een visuele beperking FLANDERSFIELDS1418.COM TOERISMEVLAANDEREN 100 jaar Groote Oorlog 2014-2018 tips voor bezoekers met een visuele beperking TOERISMEVLAANDEREN FLANDERSFIELDS1418.COM 1 Inleiding / p4 2 Zuidelijke Westhoek / p7 3 Noordelijke Westhoek / p13 4 Evenementen

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA EUROPA INHOUDSOPGAVE Inhoud Liberation Route Europa 3 Stichting 4 Route 4 Arrangementen 5 Evenementen 5 Luisterplekken 6 App 7 Financiele ondersteuning 7 Pagina 2. Liberation Route Europa Liberation Route

Nadere informatie

Ontdek het. mijnmuseum

Ontdek het. mijnmuseum Ontdek het verhaal van mijnwerkers in het mijnmuseum MIJN MUSEUM Ontdek het nieuwe Mijnmuseum Bezoek het imposante industriële mijnterrein van Beringen en ervaar de geschiedenis van de Limburgse steenkoolmijnen

Nadere informatie

HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG ( ) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014

HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG ( ) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014 HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG (2014-2018) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014 PROGRAMMA DE GROTE OORLOG (2014-2019) Seizoen Thema Toelichting 2013-2014 Beveren aan de vooravond van

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Om de volledige context te schetsen breng ik hier de integrale versie van de open brief:

Om de volledige context te schetsen breng ik hier de integrale versie van de open brief: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 345 van STEFAAN SINTOBIN datum: 12 juni 2017 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Herdenking

Nadere informatie

Herdenkingstoerisme Westhoek 2014

Herdenkingstoerisme Westhoek 2014 Visitor Management Herdenkingstoerisme Westhoek 2014 Persconferentie 8 april 2015 Opvolging bezoekerscijfers WOI-sites Westhoek BC Westfront 7 MUSEA: via ticketing 4 BEGRAAFPLAATSEN: via tellers Forse

Nadere informatie

Waarom, is dan de vraag, is het dat wel waard???? Het is 9 mei 1940, de oostflank van Europa staat in brand.

Waarom, is dan de vraag, is het dat wel waard???? Het is 9 mei 1940, de oostflank van Europa staat in brand. St Jozefkapel, 19 maart 2017 Beste mensen, Ik vind het heel erg fijn dat ik vandaag samen met jullie naar deze bijzondere plek mocht lopen. Als 3 jarige nam mijn vader me mee als hij hielp om deze plaats

Nadere informatie

Het Rode Kruis kiest bij conflicten geen partij. Het kiest altijd voor de slachtoffers, tot welke zijde zij ook behoren.

Het Rode Kruis kiest bij conflicten geen partij. Het kiest altijd voor de slachtoffers, tot welke zijde zij ook behoren. Het Rode Kruis is ontstaan uit het verlangen hulp te bieden, zonder onderscheid. Overal ter wereld handelt de organisatie volgens dezelfde zeven grondbeginselen: Menslievendheid Onpartijdigheid Neutraliteit

Nadere informatie

THE OLD CONTEMPTIBLES. 100 years later. Voorwoord 1

THE OLD CONTEMPTIBLES. 100 years later. Voorwoord 1 THE OLD CONTEMPTIBLES 100 years later Voorwoord 1 COLOFON Hoofdredactie & Coördinatie: Communicatiedienst en dienst voor toerisme/ Memorial Museum Passchendaele 1917, Zonnebeke Teksten: Dienst voor toerisme/

Nadere informatie

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen Koninklijke Vereniging 5 Linie Regiment Rotselaar 1914 2014 100-jarige Herdenking van de Slag aan de Molen In het Vossenblad van juni hebben jullie de uitnodiging voor de deelname aan de jaarlijkse herdenking

Nadere informatie

Lesbrief Voedingsonderwijs

Lesbrief Voedingsonderwijs Lesbrief Voedingsonderwijs 1 _Voorstelling Om te weten moet je proeven De Oude Kaasmakerij is het enige kaasmuseum van het land. In De Oude Kaasmakerij leert de bezoeker de veelzijdigheid en ongelooflijke

Nadere informatie

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal Attracties Het Memoriaal 1815 Het Memoriaal Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Daguitstappen en arrangementen voor groepen

Daguitstappen en arrangementen voor groepen Daguitstappen en arrangementen voor groepen Domein Westhoek 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 In Oostduinkerke, te midden van de duinen en slechts op enkele minuten van het strand nodigt Domein Westhoek u

Nadere informatie

EDUCATIEF PAKKET Het droommuseum van Dre

EDUCATIEF PAKKET Het droommuseum van Dre N EDUCATIEF PAKKET Het droommuseum van Dre Inhoudstafel Dit educatief pakket is gemaakt voor leerkrachten van het e, e en e leerjaar. Het is bedoeld om een klasbezoek aan het In Flanders Fields Museum

Nadere informatie

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn 1 HET BEZOEKERSCENTRUM VAN BOEKHOUTE Het bezoekerscentrum van Boekhoute heeft tal van troeven. Op de

Nadere informatie

Aanvraag voor deelname tot de wedstrijd voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog.

Aanvraag voor deelname tot de wedstrijd voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog. Aanvraag voor deelname tot de wedstrijd voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog. Provinciebestuur West-Vlaanderen Cel Oorlog & Vrede Streekhuis Westhoek Woumenweg 100 8600 Diksmuide tel. 051/519433

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Dit pakket bevat de volgende onderdelen:

Inhoudsopgave. Dit pakket bevat de volgende onderdelen: EDUCATIEF PAKKET N Inhoudsopgave Dit educatief pakket is gemaakt voor leerkrachten van het hoger secundair onderwijs. Het is bedoeld om een klasbezoek aan het In Flanders Fields Museum en de Westhoek voor

Nadere informatie

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen Stedelijke Musea Ieper voor gezinnen Om te winnen moet je Om te winnen moet je is een speurtocht met krabloten die kinderen langs het Onderwijsmuseum, het Stedelijk Museum en het Museum Godshuis Belle

Nadere informatie

persmap oktober 2013

persmap oktober 2013 persmap oktober 2013 Vrijdag 5 september 2014 Zaterdag 6 september 2014 Zondag 7 september 2014 concert & dans op het fort sfeerwandelingen ceremoniële opening Vrijdag 12 september 2014 Zaterdag 13 september

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen,

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen, Toespraak Gerdi Verbeet Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni 2016 Geachte aanwezigen, Dank voor de uitnodiging om hier te komen spreken in Doorn, dichtbij Den Dolder

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2015-2016 mu-zee-um

Nadere informatie

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog OOS_02 Oostnieuwkerke, zo n 100 jaar geleden. De mensen komen uit hun huizen om te kijken naar de fotograaf. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31

Nadere informatie

Lesbrief Secundair Onderwijs

Lesbrief Secundair Onderwijs Lesbrief Secundair Onderwijs _De Oude Kaasmakerij De oude kaasmakerij is het kaasmuseum van Vlaanderen en ons land. Educatieve gidsen begeleiden de studenten doorheen het verhaal van kaas, dat ruimer gaat

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Jaar 1985 Plaatskenmerk 947 D 12 Trefwoorden WF2017 Toerisme ; Ieper Evenementen ; Ieper ; 20ste eeuw Horeca ; Ieper

Jaar 1985 Plaatskenmerk 947 D 12 Trefwoorden WF2017 Toerisme ; Ieper Evenementen ; Ieper ; 20ste eeuw Horeca ; Ieper Ieper 1985 Plaatskenmerk 947 D 12 Toerisme ; Ieper Evenementen ; Ieper ; 20ste eeuw Horeca ; Ieper 12 lieve hartjes plukken uit het Roeselaars cultuurfestival 1972 Plaatskenmerk 947 D 53 Roeselare ; tentoonstellingen

Nadere informatie

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN 2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN Zomer 2016 Dinsdag 16 en woensdag 17 augustus: 2-daags stedenbezoek aan Leuven - Ieper - Mechelen. Het stadhuis van Leuven nabij de Oude Markt Vervoer per

Nadere informatie

11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND

11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND EEN IDEE VOOR EEN LEERRIJKE COMPUTERLES ( 1 lestijden) 3 de en 4de leerjaar ( ook voor 5 de en 6 de maar dan zonder gebruik te maken van Zonnestraal ) 11 NOVEMBER WAPENSTILSTAND Deze les sluit aan bij

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

Sessie 3 Netwerk WOI partner

Sessie 3 Netwerk WOI partner Sessie 3 Netwerk WOI partner Het uitwerken van arrangementen/creatieve concepten op basis van storytelling voor en samen met toeristische ondernemers rond het thema WOI. Vandaag op het programma 1. Korte

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Voor de blinde en slechtziende bezoeker

Voor de blinde en slechtziende bezoeker NL Voor de blinde en slechtziende bezoeker Programma 2017-2018 Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Museum op maat wil ervoor zorgen dat iedereen, over handicap, cultuur,

Nadere informatie

Thema oorlog: de vestingroute in Ieper

Thema oorlog: de vestingroute in Ieper Thema oorlog: de vestingroute in Ieper Doelstelling: Lpd: 17/19/21 Lesdoelen: Inhoud: Ga naar het centrum van Ieper. Ga naar de toeristische dienst en vraag voor elke leerling een exemplaar van de vestingroute

Nadere informatie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie De Beeldbankquiz Donderdag 13 maart 2014 - WESTHOEK verbeeldt - receptie Enkele afspraken 14 vragen Telkens 1 mogelijk antwoord 1 schiftingsvraag 'WESTHOEK verbeeldt'- receptie - 13 maart 2014 2 De Beeldbankquiz

Nadere informatie

Vredeseducatie. Sofie Viaene en Heidi Timmerman

Vredeseducatie. Sofie Viaene en Heidi Timmerman Vredeseducatie Sofie Viaene en Heidi Timmerman Provincie West-Vlaanderen : beleidsnota 2008-2013 : Oorlog en Vrede in de Westhoek Beleidsopties : 1. Wetenschappelijk onderzoek 2. Zorgen voor het erfgoed

Nadere informatie

Kaart 6: bezoekersattracties en -belevingspunten (actieplan)

Kaart 6: bezoekersattracties en -belevingspunten (actieplan) Tortelbos Huikerbossen Zwarte Leen ter-biezen atteputten bos aart 6: bezoekersattracties en -en (actieplan) ANAAL GENT - JABBEE mbardsijde du Moulin le pô utgracht Site redesmolen ollwitz Bestaand Bestaande

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde Dit prachtige gebouw in neo-vlaamse renaissancestijl was niet van in den beginne het restaurant en internaat van de hotelschool Ten Duinen. Het werd in 1938 opgericht door de Vrije Mijnwerkers van Limburg

Nadere informatie

GROEPSBROCHURE SCHOLEN

GROEPSBROCHURE SCHOLEN GROEPSBROCHURE 2017-2018 SCHOLEN PRESENTATIE VAN HET MUSEUM Een nieuw herinneringscentrum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Ardennen opende haar deuren op 22 maart 2014 op een boogscheut

Nadere informatie

TENTOONSTELLING OPERATIE KOGELVRIJ BEZOEK DUITSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS LOMMEL. Aanbod Lager Onderwijs 2017

TENTOONSTELLING OPERATIE KOGELVRIJ BEZOEK DUITSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS LOMMEL. Aanbod Lager Onderwijs 2017 TENTOONSTELLING OPERATIE KOGELVRIJ BEZOEK DUITSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS LOMMEL Aanbod Lager Onderwijs 2017 0 Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.v De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.v.

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

Vlaanderen 6 dagen per trein

Vlaanderen 6 dagen per trein Vlaanderen 6 dagen per trein individuele fietsvakantie vanaf 440 Het Brugse ommeland en de weidse polders Van oost naar west, van noord naar zuid: "In Vlaanderen geraakt ge overal in een ommezien", zoals

Nadere informatie

WAA zine. Mededelingen van de Werkgroep Aardrijkskunde Antwerpen. August 13. Bezoek ons ook op de ( Antwerpen Activiteiten)

WAA zine. Mededelingen van de Werkgroep Aardrijkskunde Antwerpen. August 13. Bezoek ons ook op de ( Antwerpen Activiteiten) WAA zine Mededelingen van de Werkgroep Aardrijkskunde Antwerpen August 13 Bezoek ons ook op de -site ( Antwerpen Activiteiten) Contact: e-mail website facebook Tenzij anders vermeld, gaan alle activiteiten

Nadere informatie

Projectoproep / Commemoraties 1914-18

Projectoproep / Commemoraties 1914-18 1. Algemene Informatie 1.1 Context Herdenkingsplechtigheden Eerste Wereldoorlog (1914-18) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt zich op voor de herdenking van honderd

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

Bedevaart en Boeiende Theaterwandeling

Bedevaart en Boeiende Theaterwandeling Info Ijzertoren Van: Museum aan de IJzer Verzonden: maandag 16 oktober 20178:54 Aan: Info Ijzertoren Onderwerp: Zaterdag 11 november 2017 - Vredesdag aan de IJzer - Preview Webversie

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

TIPS IN OMGEVING IEPER VOOR DE LEERKRACHT

TIPS IN OMGEVING IEPER VOOR DE LEERKRACHT TIPS IN OMGEVING IEPER VOOR DE LEERKRACHT LAGERE SCHOOL Naast een museumbezoek biedt de educatieve dienst ook wandelingen en workshops aan. Maar ook in de wijdere omgeving van het museum valt er heel wat

Nadere informatie

TRENDRAPPORT WESTHOEK

TRENDRAPPORT WESTHOEK TRENDRAPPORT WESTHOEK 2014-2015 Deel 1: Aanbod Tabel 1.1: Watersport en musea/ attracties, Westhoek 2002 2007 2012 2014 2015 2014-2015 Watersport Watersportclubs - 7 7 6 6 +0 Jachtclubs - 3 3 3 3 +0

Nadere informatie

Karel V. Jan Breydel Lucy. Godfried van Bouillon

Karel V. Jan Breydel Lucy. Godfried van Bouillon Even herhalen Schrijf bij elke belangrijke naam, uitvinding of ontdekking de correcte tijdsperiode. Alexander de Grote het eerste wiel Julius Caesar Noormannen Clovis Karel de Grote Karel V Christoffel

Nadere informatie

WESTFRONT NIEUWPOORT GROEPSBROCHURE

WESTFRONT NIEUWPOORT GROEPSBROCHURE WESTFRONT NIEUWPOORT GROEPSBROCHURE Binnencover WESTFRONT NIEUWPOORT Westfront Nieuwpoort Kustweg 2 8620 Nieuwpoort 058 23 07 33 www.westfrontnieuwpoort.be info@westfrontnieuwport.be Geachte Mevrouw, Geachte

Nadere informatie

Van loopgravenkaart tot ruimtelijk plan

Van loopgravenkaart tot ruimtelijk plan Van loopgravenkaart tot ruimtelijk plan Het oorlogslandschap van de eerste wereldoorlog in de Westhoek Hilde Verboven 11 juni 2013 Vlaamse overheid Beleidsdomein Ruimte, Wonen, Onroerend Erfgoed Onroerend

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering.

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Toespraak burgemeester K. Tigelaar ter gelegenheid van de dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2012 Dames en heren, jongens en meisjes, In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Herinneringen aan

Nadere informatie

NOVEMBER 2016Jg 4, nr10. Komende evenementen. Komende evenementen

NOVEMBER 2016Jg 4, nr10. Komende evenementen. Komende evenementen Komende evenementen DINSDAG 20 DECEMBER kerstfeest voor bewoners en familie DINSDAG 10 JANUARI 2017 modeshow Dimoda Plus Komende evenementen NOVEMBER 2016Jg 4, nr10 Paddestoel Kijk, ik ben een paddestoel

Nadere informatie