Wake Up Call. Nieuwsbrief. Stichtingen N O 3 FEBRUARI 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wake Up Call. Nieuwsbrief. Stichtingen N O 3 FEBRUARI 2013"

Transcriptie

1 N O 3 FEBRUARI 2013 Wake Up Call INHOUDSOPGAVE WMP heeft zowel de UN PRI als de UN Global Compact getekend > Laat u zien en leen best practices > Deskundigen geven hun advies op de nieuwe transparantie-eisen > Transparantie in de praktijk In september 2012 hebben de overheid en de sector een overeenkomst getekend over Toezicht en Verantwoording in de filantropische sector. Standpunt van de overheid hierbij: iedere ANBI-stichting profiteert van fiscale voordelen en moet daarover verantwoording afleggen. Deze overeenkomst stelt dan ook nieuwe eisen aan ANBI s op het gebied van transparantie, toezicht en governance. Niet anders dan in andere maatschappelijke sectoren, zoals woningbouwcorporaties of de gezondheidszorg. Per 1 januari 2014 krijgt u te maken met de overeengekomen maatregelen. Denk aan: publicatieplicht van uw cijfers, ondertekenen van een gedragscode en verantwoording afleggen via een website. Aan u de uitdaging om deze maatregelen voor uw fonds gestalte te geven. In die dynamiek kan Wealth Management Partners uw klankbord zijn. Op 16 januari jl. organiseerden we voor circa 40 bestuurders van grotere vermogensfondsen het seminar Transparantie in de filantropische sector, nut en noodzaak. In deze nieuwsbrief leest u meer over de recente ontwikkelingen en wat wij daarbij voor u kunnen betekenen. Patrick Mol, managing partner

2 Laat u zien en leen best practices Succesvol seminar Transparantie filantropische sector, nut en noodzaak Op 16 januari jl. ontmoetten 40 bestuurders van zowel vermogensfondsen als wervende fondsen elkaar in het Concertgebouw in Amsterdam. Onder leiding van Jérôme Koelewijn ontstond een levendige discussie tussen een panel en de aanwezige bestuurders. Advies van FIN-voorzitter Rien van Gendt en WMP managing partner Patrick Mol: laat breed zien welk bijzonder werk uw fonds doet en leer van wervende fondsen hoe u kunt omgaan met governance-eisen. Bijzonder werk vermogensfondsen Rien van Gendt, o.a. voorzitter van de FIN, was medeonderhandelaar bij de gesprekken met de overheid. Hij lichtte uitgebreid toe welke uitdagingen en overwegingen meewegen bij het behartigen van de belangen van vermogensfondsen. Zijn overtuiging: Vermogensfondsen kunnen niet ontkomen aan toenemende eisen voor transparantie. Maar zij moeten juist veel breder laten zien wat voor goed en bijzonder werk ze doen. Ook riep hij de aanwezige bestuurders op om vooral nieuwe en eigenzinnige initiatieven te steunen. Fondsen hoeven niet per definitie mee te bewegen in de richting die de publieke opinie voorschrijft. Afkijken Als zijn gesprekspartner trad Patrick Mol op, managing partner bij Wealth Management Partners. Hij gaf aan hoe de afspraken met de overheid zullen uitwerken op de praktijk van vermogensfondsen. Zijn suggestie: kijk af bij wervende fondsen hoe zij omgaan met de strikte eisen voor transparantie en governance, die voor hen al langer gelden. Tot slot van de avond bezochten de bestuurders het nieuwjaarsconcert Breder dan Klassiek van Amsterdam Sinfonietta. Wealth Management Partners is al jarenlang sponsor van dit bijzondere muziekgezelschap. II Het Concertgebouw wordt wel gezien als hét voorbeeld van particulier initiatief. Gefinancierd met private middelen is het in 125 jaar uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande concertpodia ter wereld. Een inspirerende ontmoetingsplek om te discussiëren over de verdergaande transparantie in de filantropische sector.

3 Nieuwsbrief Drie deskundigen geven hun visie op de nieuwe transparantie-eisen Rien van Gendt, voorzitter Vermogensfondsen in Nederland (FIN) Matthijs van Seventer, penningmeester Karel Doorman Fonds (KDF) Frederik Kooij, penningmeester Stichting Dyslexie Fonds (SDF) en lid van het team van WMP Welke praktische gevolgen hebben de nieuwe eisen voor transparantie en governance voor uw (eigen) vermogensfonds(en)? Vermogensfondsen zullen zowel naar overheid als publiek uitgebreider moeten gaan rapporteren, ook over financiële gegevens. De uitwerking hiervan loopt deels via aanpassingen in het Burgerlijk Wetboek en kan daarom nog enige tijd vragen. Maar per 1 januari 2014 zullen de nieuwe eisen voor publieke transparantie al in werking treden. Het KDF ambieert vooralsnog geen ANBI-status. De nieuwe eisen spelen dan ook niet direct voor ons. Maar ik ben evengoed voorstander van meer openheid en transparantie. Op zich hebben wij al een systeem van checks and balances, maar hoofdzakelijk intern gericht: Ons bestuur is samengesteld uit diverse stakeholders, zoals de Koninklijke Marine en de familie Doorman. Onze statuten vormen de leidraad voor de bestedingen, het bestuur geeft daar invulling aan. Jaarlijks wordt de jaarrekening gecontroleerd door een externe accountant. SDF heeft wel een ANBI status. Hierdoor zijn er (fiscale) voordelen, maar het brengt ook verplichtingen met zich mee. Het bestuur van SDF discussieert voortdurend over het proces naar openheid en transparantie. Niet alleen vanwege de nieuwe regelgeving, maar ook om een duidelijk beeld te scheppen naar geïnteresseerden in SDF en aanvragers van giften. Onze website is recent voorzien van additionele (financiële) informatie.

4 Rien van Gendt, voorzitter Vermogensfondsen in Nederland (FIN) Matthijs van Seventer, penningmeester Karel Doorman Fonds (KDF) Frederik Kooij, penningmeester Stichting Dyslexie Fonds (SDF) en lid van het team van WMP Vermogensfondsen hebben in het verleden volledig hun eigen koers kunnen bepalen, ook aan wie of wat ze hun giften willen besteden. Voorziet u hier in de toekomst wijzigingen in? Men moet volgens mij de eigen koers varen als het gaat om wat en aan wie men giften wil besteden. Fondsen moeten in hun bestedingen niet gaan lijken op overheden en overheden moeten hier met hun handen van afblijven. Particulier geld bevordert de kwaliteit en pluriformiteit van de samenleving. Publiekelijk verantwoording afleggen over wat we doen met geld dat niet van ons is, vinden wij gewenst. Niet alleen omdat vreemde ogen dwingen, maar ook om elke schijn van verkeerd gebruik weg te nemen. We hebben niets te verbergen - alleen de gegevens van onze cliënten, die zijn natuurlijk vertrouwelijk. Wij zien veel begunstigden, die hun nuttige projecten zonder steun van SDF niet hadden kunnen realiseren. Ik verwacht dat de overheid, met meer transparantie van de fondsen en meer kennis van zaken, juist dankbaar zal zijn voor de mogelijkheden die vermogensfondsen bieden aan de samenleving. De afspraken tussen de sector en de overheid worden door werkgroepen verder uitgewerkt. Welk aspect moeten ze zeker meenemen? Het is heel belangrijk dat deze werkgroepen de diversiteit van de sector respecteren. In de komende discussie is het belangrijk dat vermogensfondsen aandacht kunnen blijven besteden aan de waardevolle initiatieven die zij voor de samenleving nemen. Zij kunnen meer risico s nemen en trajecten afleggen over langere termijn dan de fondsenwervende instellingen. Ik hoop dat de eigenheid van de vermogensfondsen goed naar voren komt in deze werkgroepen. In de werkgroepen moet de maatvoering worden meegenomen van de te stellen eisen. Men moet er rekening mee houden dat veel fondsen nauwelijks een apparaat hebben en vaak drijven op vrijwilligers. De verscheidenheid onder vermogensfondsen is heel groot. De nieuwe afspraken moeten voor alle categorieën vermogensfondsen goed uitvoerbaar zijn. Ook voor kleinere fondsen. Bestuurders zijn meestal zeer betrokken bij de doelstelling van het fonds. Dat moeten we niet verstoren.

5 Nieuwsbrief Transparantie in de praktijk Adviezen van Jérôme Koelewijn De paneldiscussie op het WMPseminar over transparantie werd begeleid door Jérôme Koelewijn. Jarenlang was hij als partner verbonden aan het gerenommeerde adviesbureau Roland Berger, heeft voor Morgan Stanley gewerkt en zich recent aangesloten bij WMP. We stelden hem enkele vragen, hij deelt zijn ervaring als adviseur met u. Jérôme, wat viel je op in de discussie over transparantie Allereerst adviseer ik bestuurders een huishoudelijk reglement op te stellen, al dan niet met een apart beleggingsstatuut. Daarin kunnen zaken worden vastgelegd zoals: het hanteren van een vierogenprincipe, het periodiek opstellen van een beleids- en beleggingsplan en het periodiek evalueren van inkomsten en uitgaven Qua verslaglegging hebben lang niet alle vermogensfondsen een website. En als ze deze wel hebben, zijn daar vaak niet alle elementen uit de nieuwe publicatieplicht beschikbaar. Brancheorganisaties kunnen dit met een internetportaal wel ondersteunen, maar de fondsen moeten zelf de benodigde informatie samenstellen en onderhouden. Hoe kunnen WMP en jijzelf bestuurders concreet helpen bij het opzetten van een goede structuur? Allereerst kunnen wij helpen met het ontwikkelen van een huishoudelijk reglement en een beleggingsstatuut, al dan niet met een duurzaamheidsparagraaf. Met het opzetten en het gebruik van dergelijke documenten hebben wij de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan. Uit deze ervaringen en de feedback van bestuurders hebben we enkele modellen opgebouwd die als sjabloon kunnen dienen voor andere vermogensfondsen. Daarnaast kunnen we een aanpak ontwerpen om maatschappelijke impact van een vermogensfonds vast te stellen. Dit is relatief nieuw: de laatste jaren wordt er steeds meer over gepubliceerd, vooral in Angelsaksische landen. Mijn collega Roland Engbers heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Het implementeren van deze nieuwe vorm van evalueren is een spel van vallen en opstaan. Daarbij kunnen wij goed als klankbord fungeren. Het opzetten van bijvoorbeeld een website moeten bestuurders in eerste instantie zelf oppakken. Wel organiseren wij regelmatig netwerkbijeenkomsten waar bestuurders ervaringen kunnen uitwisselen en hun voordeel doen met elkaars kennis. I I

6 Wealth Management Partners is actief als vermogensbeheerder en vermogensregiseur (investment reporting en consultancy) voor vermogens fondsen, publieke fondsen en religieuze instellingen. WMP heeft de voor deze doelgroep benodigde expertise ondergebracht in een apart team. In de goede doelensector is op dit moment sprake van een steeds verdere professionalisering, mede vanwege toenemende bestuurlijke en maatschappelijke eisen. Dit geldt zeker ook voor het beheer van het vermogen, waarbij ook (ANBI) wetgeving een rol speelt. WMP herkent bovenstaande trend en onderscheidt zich in haar dienstverlening door de vergaande aandacht voor governance, verantwoord beleggen, transparantie in beleggingsbeleid (en kosten) en het monitoren van risico s. Boven: Jérôme Koelewijn, Frederik Kooij Onder: Patrick Mol, Roland Engbers Wealth Management Partners NV is in het bezit van een vergunning als vermogensbeheerder op grond van de Wet op het Financieel Toezicht en staat als zodanig onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Wealth Management Partners NV is deel nemer in het Dutch Securities Institute (DSI), en haar vermogens beheer ders zijn geregistreerd bij het DSI. Het DSI heeft tot doel het vertrouwen van het publiek in de financiële markten te versterken, o.a. door het verstrekken van een keur merk aan gekwalificeerde effectenspecialisten en financieel adviseurs. Wealth Management Partners NV staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer Contact Indien u meer wilt weten over onze dienstverlening dan is een persoonlijke kennismaking de logische volgende stap. Bel gerust Patrick Mol voor een vrijblijvend gesprek. Wealth Management Partners NV Krijgsman DM Amstelveen T +31 (0) F +31 (0) patrickmol@wmpartners.nl De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Maximale transparantie voor Stichtingen en Instellingen

Maximale transparantie voor Stichtingen en Instellingen Maximale transparantie voor Stichtingen en Instellingen WMP heeft zowel de UN PRI als de UN Global Compact getekend Wealth Management Partners is actief als vermogensbeheerder en vermogensregiseur (investment

Nadere informatie

Goede Doelen Wereld in Beweging

Goede Doelen Wereld in Beweging N O 1 OKTOBER 2011 Goede Doelen Wereld in Beweging INHOUDSOPGAVE 2 Onderzoek Nyenrode inzake verantwoord beleggen bij vermogensfondsen > 4 WMP breidt stichtingen team uit > 5 Beleggingsreglement leidt

Nadere informatie

Bent u net zo onafhankelijk?

Bent u net zo onafhankelijk? No2 juli 2012 Nieuwsbrief Bent u net zo onafhankelijk? Wealth Management Partners hanteert de slogan Net zo onafhankelijk als u. Maar bent u als bestuur inderdaad onafhankelijk? Regelmatig komen wij situaties

Nadere informatie

Visie op Transparantie en Toezicht

Visie op Transparantie en Toezicht Visie op Transparantie en Toezicht Op verzoek van de SBF zet Kennisbank Filantropie in dit document beknopt haar visie uiteen op Transparantie en Toezicht in de filantropische sector. Kennisbank Filantropie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Historie. 3. Doelstelling van het fonds. 4. Maatschappelijke omgeving. 5. Activiteiten. 6.

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Historie. 3. Doelstelling van het fonds. 4. Maatschappelijke omgeving. 5. Activiteiten. 6. Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Historie 3. Doelstelling van het fonds 4. Maatschappelijke omgeving 5. Activiteiten 6. Het bestuur 7. Adviescommissie Projecten 8. Beleidsplan van de stichting

Nadere informatie

Erkenningsregelingen Goede doelen

Erkenningsregelingen Goede doelen Erkenningsregelingen Goede doelen Molencontactdag 20 november 2015 Leo Endedijk directeur De Hollandsche Molen Publieksvertrouwen Directeuren van goede doelen verdienen teveel Ze hebben veel te grote vermogens

Nadere informatie

Medicidesk Rabobank Rijk van Nijmegen

Medicidesk Rabobank Rijk van Nijmegen Medicidesk Rabobank Rijk van Nijmegen Samen sterker. Dat is het idee. Rabobank Rijk van Nijmegen De gezondheidszorg is volop in beweging. Toenemende markt - werking, schaalvergroting en professionalisering

Nadere informatie

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst AEGON Rendementplan voor uw kind Je gunt je kind een mooie toekomst Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Ook uw kind heeft een eigen wil. De wil om iemand te

Nadere informatie

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen AEGON Rendementplan Je wilt meer dan sparen Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Nadenken over wat je echt wilt. Iedereen doet dat van tijd tot tijd. Even stilstaan

Nadere informatie

Visie op toezicht en verantwoording in de filantropische sector

Visie op toezicht en verantwoording in de filantropische sector Visie op toezicht en verantwoording in de filantropische sector I. Aanleiding Op 21 juni 2011 tekenden het Kabinet en de Stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) het convenant Ruimte

Nadere informatie

Enquête. Gebruik bij uw antwoorden SVP de door ons aangebrachte nummering. Uw antwoorden ontvangen wij graag uiterlijk op donderdag 26 januari retour.

Enquête. Gebruik bij uw antwoorden SVP de door ons aangebrachte nummering. Uw antwoorden ontvangen wij graag uiterlijk op donderdag 26 januari retour. Enquête Instructie Deze enquête vormt een van de bouwstenen voor het ontwikkelen van een breed gedragen visie op Transparantie en Verantwoording. De enquête bestaat uit drie delen: In deel 1 vragen we

Nadere informatie

Een nieuwe toezichthouder is een kans.

Een nieuwe toezichthouder is een kans. Een nieuwe toezichthouder is een kans. Search & Selectie, NR Academy en Kenniscentrum VERNIEUWING VANUIT ERVARING Een nieuwe commissaris of toezichthouder is een kans en een stimulans voor goed bestuur.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V.

Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V. Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V. Algemeen 1. Waarom wordt Robeco Life Cycle Funds N.V. geliquideerd? 2. Waarheen wordt het geliquideerde vermogen overgebracht?

Nadere informatie

Beleggingsstatuut Longfonds (voorheen Astma Fonds)

Beleggingsstatuut Longfonds (voorheen Astma Fonds) Beleggingsstatuut Longfonds (voorheen Astma Fonds) April 2012 Inhoud 1. Algemeen...3 1.1 Inleiding...3 1.2 Wet- en regelgeving...3 2. Financiële middelen...3 2.1 Algemeen...3 2.2 Schulden en reserves...4

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een (financiële) overeenkomst / opdracht tot dienstverlening onderstaande

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Aanvraag procedure Keurmerk Goede Doelen. 30 juni 2009 Den Haag

Voorlichtingsbijeenkomst Aanvraag procedure Keurmerk Goede Doelen. 30 juni 2009 Den Haag Voorlichtingsbijeenkomst Aanvraag procedure Keurmerk Goede Doelen 30 juni 2009 Den Haag 1 Welkom! Programma 09.15 uur Inloop en koffie 09.30 uur Introductie en achtergrond (Peter Helmer) 09.35 uur Waarom

Nadere informatie

Hier vindt u per thema haar uitleg en het antwoord op praktische vragen van (collega)fondsen.

Hier vindt u per thema haar uitleg en het antwoord op praktische vragen van (collega)fondsen. Geslaagde informatiebijeenkomst in Sociëteit De Witte Overeenstemming over uitleg ANBI-regels Vermogensfondsen, adviseurs en de Belastingdienst zijn het in grote lijnen eens over de manier waarop de ANBI-wet

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Van As Financieel Advies Bovenbuurtweg 27 6717 XA EDE Telefoon: 088-0205999 Mobiel: 06-51954659 E-mail: info@vanasadvies.

Dienstenwijzer. Van As Financieel Advies Bovenbuurtweg 27 6717 XA EDE Telefoon: 088-0205999 Mobiel: 06-51954659 E-mail: info@vanasadvies. Dienstenwijzer Dienstenwijzer Op grond van de Wet Financieel Toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een overeenkomst onderstaande informatie te verstrekken. Wij vinden het

Nadere informatie

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt VERMOGENS PLANNING Inhoud In het kort Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen Uw wens is ons startpunt Adequate vermogensplanning voor directeuren/grootaandeelhouders

Nadere informatie

Beleggingsstatuut Longfonds

Beleggingsstatuut Longfonds Beleggingsstatuut Longfonds April 2016 Inhoud 1. Algemeen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Wet- en regelgeving... 3 2. Financiële middelen... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Schulden en reserves... 4 2.3 Doel en tijdshorizon

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA 2014 1 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 3 2. Activiteiten 4 3. Publiciteit 5 4. Samenwerking en kennisuitwisseling 5 5. Interne organisatie

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Seniorenwens 2015-2019

Beleidsplan Stichting Seniorenwens 2015-2019 Inhoud Inleiding 2 1. Stichting Seniorenwens 2 2. Strategie 2 2.1. Kernprincipes en uitgangspunten 2 2.2. Statutaire doelstelling 3 2.3. Afwezigheid van winstoogmerk 3 2.4. Bestemming liquidatiesaldo 3

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. SchuldHulp Maatje Zeist. Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zeist 2016-2020

BELEIDSPLAN. SchuldHulp Maatje Zeist. Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zeist 2016-2020 BELEIDSPLAN SchuldHulp Maatje Zeist Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zeist 2016-2020 Inhoud 1. Inleiding 2. Missie 3. Visie 4. Wat wil SHMZ bereiken 5. Voor wie is SHMZ 6. Met wie werkt SHMZ samen 7. De Organisatiestructuur

Nadere informatie

Beleidsplan Careyn Zorgfonds

Beleidsplan Careyn Zorgfonds Beleidsplan Careyn Zorgfonds Priscilla Loor Fondsenwerver Careyn Zorgfonds Utrecht, november 2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Careyn Zorgfonds... 3 3. Activiteiten... 4 3.1 Fondsenwerving... 4

Nadere informatie

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER KERNWAARDEN TRUSTPARTNERS ONAFHANKELIJK Trustpartners is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Daarmee weet u zeker dat wij alleen uw belang behartigen.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Van Eekhout & Partners Financieel Adviseurs

Dienstverleningsdocument Van Eekhout & Partners Financieel Adviseurs Dienstverleningsdocument Van Eekhout & Partners Financieel Adviseurs Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een (financiële) overeenkomst/opdracht

Nadere informatie

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER KERNWAARDEN TRUSTPARTNERS ONAFHANKELIJK Trustpartners is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Daarmee weet u zeker dat wij alleen uw belang behartigen.

Nadere informatie

Familie Voorbeeld. 4e kwartaal 2015. Uw beheerders. 4e kwartaal 2015

Familie Voorbeeld. 4e kwartaal 2015. Uw beheerders. 4e kwartaal 2015 4e kwartaal 2015 Familie Voorbeeld 4e kwartaal 2015 Uw beheerders Uw rekeningnummer : 123456 Portefeuille overzicht per : 31 december 2015 Rapportagevaluta : Euro MiFID-categorie : Niet-professionele belegger

Nadere informatie

Stichting AF is een algemeen nut beogende instelling (anbi). Stichting AF heeft geen winstoogmerk.

Stichting AF is een algemeen nut beogende instelling (anbi). Stichting AF heeft geen winstoogmerk. Beleidsplan 2017 van de Stichting het Algemeen Fonds (hierna te noemen Stichting AF) van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao STRATEGIE Doelstelling Stichting AF heeft ten doel

Nadere informatie

Beleidsplan. Voor de jaren 2008-2009

Beleidsplan. Voor de jaren 2008-2009 Beleidsplan Voor de jaren 2008-2009 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Doe Wat. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en activiteiten en geeft inzicht in de werving en het

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens De

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Stichting Voetbal Helpt Naam: Stichting Voetbal Helpt KvK:

BELEIDSPLAN Stichting Voetbal Helpt Naam: Stichting Voetbal Helpt KvK: BELEIDSPLAN 2018-2022 Naam: KvK: 71247947 Referentie Beleidsplan-2018-2022 Voetbal Helpt Datum 06-04-2018 Status Definitief Auteur(s) A.R. Nonnekes A.D. van Beijsterveldt 1. Inleiding In 2018 werd de opgericht.

Nadere informatie

Dit is het beleidsplan van De Stichting Ambulante Dagbesteding, opgesteld voor de periode 2015-2016. De stichting is opgericht en notarieel geregistreerd op 22 juli 2015 en gevestigd te Utrecht. Dit beleidsplan

Nadere informatie

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs 23 september 2014 Alex Poel Beleggingsbeleid 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 VBA Discussion Paper 5 Kanttekeningen discussion

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Cardano Development

Beleidsplan Stichting Cardano Development Beleidsplan Stichting Cardano Development Versie december 2013 Status: Voorgelegd aan bestuur Inleiding Dit document is het beleidsplan van Stichting Cardano Development. Een van de doelstellingen van

Nadere informatie

Leidraad voor het opstellen van een beleidsplan. Opzet van het beleidsplan

Leidraad voor het opstellen van een beleidsplan. Opzet van het beleidsplan Leidraad voor het opstellen van een beleidsplan Om te kunnen worden aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (hierna: ANBI) dient de instelling onder andere te beschikken over een actueel beleidsplan.

Nadere informatie

Corporate Governance - de rol van de accountant

Corporate Governance - de rol van de accountant Corporate Governance - de rol van de accountant Corporate Governance Seminar Allen & Overy Okura Hotel, Amsterdam 26 augustus 2003 Jaap van Manen jaap.van.manen@nl.pwc.com Agenda Corporate Governance Uitspraken

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies.

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies. Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies. Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail

Nadere informatie

Professioneel beleggen volgens een bewezen aanpak

Professioneel beleggen volgens een bewezen aanpak Professioneel beleggen volgens een bewezen aanpak Vermogensgroei begint met vermogensbehoud Minder kosten, meer rendement Altijd actueel inzicht in uw vermogen Introductiebrochure Welkom bij Care IS vermogensbeheer

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens De

Nadere informatie

STICHTING KIND IN BEELD BELEIDSPLAN

STICHTING KIND IN BEELD BELEIDSPLAN STICHTING KIND IN BEELD BELEIDSPLAN 0 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Strategie 3 2.1 Missie/Visie 3 2.2 Doelstelling 3 2.3 Afwezigheid winstoogmerk 3 2.4 Bestemming liquidatiesaldo 3 3. Beleid 3 3.1 Te verrichten

Nadere informatie

Thema ANBI Netwerkbijeenkomst Instituut Fondsenwerving FI. Jack van Tilborg. Belastingdienst Team ANBI s-hertogenbosch.

Thema ANBI Netwerkbijeenkomst Instituut Fondsenwerving FI. Jack van Tilborg. Belastingdienst Team ANBI s-hertogenbosch. Thema ANBI Netwerkbijeenkomst Instituut Fondsenwerving FI 16 februari 2012 Jack van Tilborg Belastingdienst Team ANBI s-hertogenbosch Algemeen Nut Beogende Instellingen Algemeen belang Open norm Ingevuld

Nadere informatie

Rabobank Eindhoven-Veldhoven Een aandeel in elkaar

Rabobank Eindhoven-Veldhoven Een aandeel in elkaar Medicidesk Thuis in de medische wereld. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Een aandeel in elkaar Rabobank Eindhoven-Veldhoven De gezondheidszorg is volop in beweging. Toenemende marktwerking, schaalvergroting

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Obdam. 1 april 2015 Dorpsstraat 155, Obdam.

Inspiratiebijeenkomst Obdam. 1 april 2015 Dorpsstraat 155, Obdam. Obdam 1 april 2015 Dorpsstraat 155, Obdam. Programma 19:30 Opening en welkom 19:40 Betekenis van een lokaal fonds voor de omgeving, door Monique van Bijsterveld 19:55 De oprichting van een lokaal fonds,

Nadere informatie

Bijzondere Deelnemersvergadering 24 april 2014

Bijzondere Deelnemersvergadering 24 april 2014 Bijzondere Deelnemersvergadering 24 april 2014 2 1. Opening, mededelingen en ingekomen stukken 2. Achtergrond Wet versterking bestuur pensioenfondsen 3. Wet versterking bestuur pensioenfondsen 4. Wijzigingen

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens

Nadere informatie

IF 2.0 Innovatie Filantropie Platform voor Maatschappelijke initiatieven

IF 2.0 Innovatie Filantropie Platform voor Maatschappelijke initiatieven IF 2.0 Innovatie Filantropie Platform voor Maatschappelijke initiatieven 1 November 2014 Werkplan, versie 2 Inhoud Waarom dit plan?... 2 Vanwaar IF?... 4 Wat gaat IF 2.0 doen?... 5 Wie doen er mee en wat

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer:

Dienstenwijzer. Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer: Dienstenwijzer INFORMATIE OVER ONZE DIENSTVERLENING Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze dienstenwijzer leest u daar meer over. Wij gaan

Nadere informatie

MVO-beleid Human Rights Supplement

MVO-beleid Human Rights Supplement MVO-beleid Human Rights Supplement 2018 MVO-BELEID HUMAN RIGHTS SUPPLEMENT 1. INLEIDING De Nederlandse Waterschapsbank N.V. (NWB Bank) onderschrijft dat mensenrechten universele waarden zijn en heeft als

Nadere informatie

Kamervragen van de leden Omtzigt en Van Hijum (beiden CDA)

Kamervragen van de leden Omtzigt en Van Hijum (beiden CDA) De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt VERMOGENS PLANNING Inhoud In het kort Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen Uw wens is ons startpunt Adequate vermogensplanning voor directeuren/grootaandeelhouders

Nadere informatie

De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1. René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl

De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1. René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1 René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl Sinds giften aan culturele instellingen fiscaal gezien aantrekkelijker zijn geworden,

Nadere informatie

Limburg Financieel Advies b.v. Verzekeringen en Verzekeringsadviezen

Limburg Financieel Advies b.v. Verzekeringen en Verzekeringsadviezen 1 Limburg Financieel Advies b.v. Verzekeringen en Verzekeringsadviezen Dienstverleningsdocument Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie Ons is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Graag laten wij u onze werkwijze zien. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Wij geloven namelijk dat

Nadere informatie

_SFPA_ Smit Financiële Planning & Advies

_SFPA_ Smit Financiële Planning & Advies DIENSTVERLENINGSDOCUMENT ALGEMEEN In dit document stelt het kantoor zich graag aan u voor en wordt de werkwijze die gehanteerd wordt beschreven. Tevens treft u een beschrijving van de diensten aan en wordt

Nadere informatie

Op zoek naar evenwicht: De governance van filantropische instellingen

Op zoek naar evenwicht: De governance van filantropische instellingen Op zoek naar evenwicht: De governance van filantropische instellingen Pushpika Vishwanathan Agenda Corporate Governance: Een nieuwe manier van kijken Vraagstelling & Methode van ons onderzoek Bevinding

Nadere informatie

Alpha High Performance Fund

Alpha High Performance Fund Alpha High Performance Fund An Elite Fund Management B.V. Alternative Investment Fund INSCHRIJVING / WIJZIGING DEELNAMEBEDRAG [ ] Alpha Future Spread Fund [ ] Dutch Darlings Fund (voorheen AESF) [ ] Alpha

Nadere informatie

Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld

Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld Vermogensbeheer met meerwaarde Een vermogen biedt de mogelijkheid om toekomstwensen te vervullen. Voor uzelf én voor de wereld. ASN Vermogensbeheer

Nadere informatie

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Verstandig beleggen begint bij de Rabobank. Of u nu een beginnende of ervaren belegger bent, of u nu veel of weinig tijd voor uw beleggingen heeft. De Rabobank

Nadere informatie

DIT DOEN WIJ VOOR U. Alles wat u moet weten.

DIT DOEN WIJ VOOR U. Alles wat u moet weten. DIT DOEN WIJ VOOR U Alles wat u moet weten. 2 Inleiding U denkt erover een financieel product af te sluiten. Wie weet heeft u die beslissing zelfs al genomen. Daar komt enorm veel bij kijken. Wij willen

Nadere informatie

Kosten 14. Zijn er kosten verbonden aan de ontbinding? 15. Blijven de doorlopende kosten hetzelfde?

Kosten 14. Zijn er kosten verbonden aan de ontbinding? 15. Blijven de doorlopende kosten hetzelfde? Algemeen 1. Waarom wordt Robeco Duurzaam Aandelen N.V. gefuseerd? 2. Heeft het vertrek van de voormalige fondsmanager invloed gehad op het besluit tot fuseren? 3. Hoe zal de fusie worden uitgevoerd? 4.

Nadere informatie

Afspraken worden in overleg gepland op werkdagen tussen 10.00 uur en 21.00 uur

Afspraken worden in overleg gepland op werkdagen tussen 10.00 uur en 21.00 uur Dienstenwijzer Mijn kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag wil ik u laten zien hoe mijn werkwijze is. Bij mij staat u als klant centraal. Uw persoonlijke situatie en uw wensen zijn mijn

Nadere informatie

Wij bouwen graag met u aan. Visie & Strategie Advies & Realisatie Management& Beheer Slim & Duurzaam Lokaal & Samen

Wij bouwen graag met u aan. Visie & Strategie Advies & Realisatie Management& Beheer Slim & Duurzaam Lokaal & Samen Wij bouwen graag met u aan Visie & Strategie Advies & Realisatie Management& Beheer Slim & Duurzaam Lokaal & Samen Uw Vereniging van Eigenaren goed verzorgd de toekomst in Goed VvE beheer is van groot

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA 's-gravenhage Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag Directie Arbeidszaken Publieke Sector Arbeidsvoorwaarden en Overleg

Nadere informatie

Fondsenwervingsbeleid Saffier De Residentiegroep en Zorginstelling Saffier De Residentie

Fondsenwervingsbeleid Saffier De Residentiegroep en Zorginstelling Saffier De Residentie Fondsenwervingsbeleid Saffier De Residentiegroep en Zorginstelling Saffier De Residentie 1 Inleiding Saffier De Residentiegroep is een vernieuwende organisatie waar het welzijn van de cliënt voorop staat.

Nadere informatie

GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING. Prof. dr. Annick Schramme & Joke Schrauwen

GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING. Prof. dr. Annick Schramme & Joke Schrauwen GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING Prof. dr. Annick Schramme & Joke Schrauwen 2 trajecten Werkgroep Bilsen Fonds Leidraad: principes governance op organisatieniveau

Nadere informatie

Stichting Dogtrailing

Stichting Dogtrailing Stichting Dogtrailing Beleidsplan 2016 2020 Een vermist huisdier is in Nederland voor velen net zo emotioneel en ingrijpend als bij een vermist persoon. Bij het missen van een mens staan er allerlei instanties

Nadere informatie

Toonaangevend in accountancy en fiscale adviezen

Toonaangevend in accountancy en fiscale adviezen Blömer accountants en adviseurs Toonaangevend in accountancy en fiscale adviezen Als professional op het gebied van accountancy en fiscale advisering zijn we u graag van dienst. Deskundig en betrokken

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Stichting DMS [ ]

BELEIDSPLAN Stichting DMS [ ] BELEIDSPLAN Stichting DMS [2018 2022] Stichting Dutch Medical Service Vrusschenhusken 1 6422 PL Heerlen info@dutchmedicalservice.nl www.dutchmedicalservice.nl Inschrijvingsnummer Kvk 71024689 Bank: NL05

Nadere informatie

Hoffinass b.v. Verzekeringen en Verzekeringsadviezen

Hoffinass b.v. Verzekeringen en Verzekeringsadviezen 1 Hoffinass b.v. Verzekeringen en Verzekeringsadviezen Tarieven en werkzaamheden Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een (financiële)

Nadere informatie

Analyse belangenverstrengeling

Analyse belangenverstrengeling Analyse belangenverstrengeling Besproken in de bestuursvergadering van 7 mei 2015 Versie 31 mei 2015 Opgesteld door Mol & Pensioen 1 Inleiding Van belangenverstrengeling is sprake wanneer persoonlijke

Nadere informatie

Wat kunnen we van elkaar verwachten?

Wat kunnen we van elkaar verwachten? Wat kunnen we van elkaar verwachten? U heeft ons de zorg voor uw verzekeringen en/of andere financiële producten toevertrouwd of overweegt dit te gaan doen. In deze dienstenwijzer informeren wij u over

Nadere informatie

REGISTRATIEDOCUMENT IBUS FONDSEN BEHEER B.V.

REGISTRATIEDOCUMENT IBUS FONDSEN BEHEER B.V. REGISTRATIEDOCUMENT IBUS FONDSEN BEHEER juli 2011 - 2 - INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. WERKZAAMHEDEN VAN IBUS FONDSEN BEHEER 3 2.1 Activiteiten van IBUS Fondsen Beheer 3 2.2 Soorten belegginginstellingen

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2015. Universiteitsfonds Universiteit voor Humanistiek

Beleidsplan 2013-2015. Universiteitsfonds Universiteit voor Humanistiek Beleidsplan 2013-2015 Universiteitsfonds Universiteit voor Humanistiek Beleidsplan Universiteitsfonds Universiteit voor Humanistiek 2013-2015 Vastgesteld in de bestuursvergadering van 30 augustus 2013

Nadere informatie

Beleidsplan van Stichting Noah s Ark Children s Ministry Uganda

Beleidsplan van Stichting Noah s Ark Children s Ministry Uganda Beleidsplan 2018-2020 van Stichting Noah s Ark Children s Ministry Uganda Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Noah s Ark Children s Ministry Uganda. Deze stichting is 10 september 1999

Nadere informatie

Nico van Dijk, voorzitter; Janny van de Werfhorst-Mulder, secretaris; Martin van Dorp, penningmeester; Wim Balfoort; Fenna Frens en Jan-Paul Timmer

Nico van Dijk, voorzitter; Janny van de Werfhorst-Mulder, secretaris; Martin van Dorp, penningmeester; Wim Balfoort; Fenna Frens en Jan-Paul Timmer ANBI informatie Stichting Protestant Christelijk Hospice De Regenboog Hospice is door de belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Voor wie geld aan Stichting wil nalaten

Nadere informatie

JAARPLAN 2017 Versie: 1.0 Datum: April 2017

JAARPLAN 2017 Versie: 1.0 Datum: April 2017 JAARPLAN 2017 Versie: 1.0 Datum: April 2017 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. JAARPLAN 2016... 3 3. BEGROTING 2016... 3 4. ORGANISATIE... 4 Bijlagen I Begroting 2017 Stichting Huize Lydia Jaarplan 2017

Nadere informatie

Verenigingen en stichtingen Fiscale actualiteiten 2014. Denk ondernemend. Denk Bol.

Verenigingen en stichtingen Fiscale actualiteiten 2014. Denk ondernemend. Denk Bol. Verenigingen en stichtingen Fiscale actualiteiten 2014 Denk ondernemend. Denk Bol. Als bestuurder zet u zich in voor uw vereniging of stichting. Daarom wilt u op de hoogte blijven van alle actualiteiten.

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 van Pensioenfonds Vervoer Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Jaarverslag Maatschappelijk verantwoord beleggen

Jaarverslag 2017 van Pensioenfonds Vervoer Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Jaarverslag Maatschappelijk verantwoord beleggen Jaarverslag 2017 Maatschappelijk verantwoord beleggen 1 INLEIDING Pensioenfonds Vervoer vindt het belangrijk beleggen op een maatschappelijk verantwoorde manier in te richten. Het fundament van het beleid

Nadere informatie

Stichting Werkgroep Oost-Europa

Stichting Werkgroep Oost-Europa Jaarverslag 2011 Vastgesteld te Rijsenhout, 16 mei 2012 1 Bestuursverslag 1.1 Algemeen Hierbij presenteren wij het jaarverslag 2011 van Stichting, gevestigd te Rijsenhout, en ingeschreven in het handelsregister

Nadere informatie

ESG als vertrekpunt voor uw portefeuille

ESG als vertrekpunt voor uw portefeuille Verwijder deze afbeelding en voeg een nieuwe in. ESG als vertrekpunt voor uw portefeuille 30 januari 2018 Annette van der Krogt Agenda 1. Algemene ontwikkelingen verantwoord beleggen 2. MVB Investment

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 Versie: 1.0 Datum: April 2016

JAARPLAN 2016 Versie: 1.0 Datum: April 2016 JAARPLAN 2016 Versie: 1.0 Datum: April 2016 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. JAARPLAN 2016... 3 3. BEGROTING 2016... 4 4. ORGANISATIE... 4 Bijlagen I Begroting 2016 Stichting Huize Lydia Jaarplan 2016

Nadere informatie

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM?

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM? Informatie over de Autoriteit Financiële Markten Een kennismaking Wat doet de AFM? Wie is de AFM? AFM is de afkorting voor Autoriteit Financiële Markten. De AFM is de gedragstoezichthouder op de financiële

Nadere informatie

Conceptcode GOED ONDERWIJSBESTUUR VOS/ABB primair onderwijs Conceptcode Goed onderwijsbestuur

Conceptcode GOED ONDERWIJSBESTUUR VOS/ABB primair onderwijs Conceptcode Goed onderwijsbestuur Conceptcode GOED ONDERWIJSBESTUUR VOS/ABB primair onderwijs Conceptcode Goed onderwijsbestuur Inleiding De code is opgebouwd uit twee elementen. Het eerste deel bestaat uit een aantal uitgangspunten en

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat

Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail

Nadere informatie

Betrokken ondernemen. Steun het sociaal initiatief in Nederland!

Betrokken ondernemen. Steun het sociaal initiatief in Nederland! Betrokken ondernemen Steun het sociaal initiatief in Nederland! Hartelijk dank voor uw belangstelling voor het Oranje Fonds. Uw hulp en betrokkenheid kunnen een wereld van verschil maken. Het Oranje Fonds

Nadere informatie

Het aantal toegekende aanvragen in 2018, naar soort

Het aantal toegekende aanvragen in 2018, naar soort JAARVERSLAG 2018 1. De resultaten Het aantal toegekende aanvragen in 2018, naar soort Aantal toegekende en afgewezen aanvragen 2017 en 2018 Aantal 2018 Bedrag 2018 Aantal 2017 Bedrag 2017 Fietsen 135 24.800

Nadere informatie

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen. Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen. Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven December 2015 Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Paardkrachtig 2014-2018

Beleidsplan Stichting Paardkrachtig 2014-2018 Beleidsplan Stichting Paardkrachtig 2014-2018 Geachte lezer, Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Paardkrachtig, opgesteld voor de periode 2014 tot 2018. Stichting Paardkrachtig is opgericht en notarieel

Nadere informatie

Beleidsplan. van de STICHTING AANMOEDIGINGSFONDS VAN DE KONINKLIJKE FACULTATIEVE

Beleidsplan. van de STICHTING AANMOEDIGINGSFONDS VAN DE KONINKLIJKE FACULTATIEVE Beleidsplan van de STICHTING AANMOEDIGINGSFONDS VAN DE KONINKLIJKE FACULTATIEVE INHOUD 1. Inleiding 2. Kernprincipes van de Stichting 2.1. Statutaire doelstelling 2.2. Afwezigheid van winstoogmerk 2.3.

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Pole Position 2016-2020

Beleidsplan Stichting Pole Position 2016-2020 Beleidsplan Stichting Pole Position 2016-2020 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting Pole Position. De stichting is opgericht op 2 augustus 2013. Inmiddels hebben 70 mensen mogen genieten

Nadere informatie

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven Publicatiedatum: December 2015 Laatste aanpassing: 3

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Jeugd en Sanctietoepassing Directie Sanctie- en

Nadere informatie

Patrick Verhorst Voorzitter

Patrick Verhorst Voorzitter Jaarverslag 2012 Hoewel met de grootst mogelijke nauwkeurigheid samengesteld kunnen in dit jaarverslag onvolkomenheden voorkomen. Aan dit verslag kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Stichting

Nadere informatie

WHITEPAPER INRICHTING EN GOVERNANCE VAN VERMOGENSBEHEER

WHITEPAPER INRICHTING EN GOVERNANCE VAN VERMOGENSBEHEER WHITEPAPER INRICHTING EN GOVERNANCE VAN VERMOGENSBEHEER 6 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleggingsbeleid... 4 3. Governance bestuur... 4 3.1. Samenhang met de keuze voor een bestuursmodel...

Nadere informatie

Verslag verantwoording betrokken aandeelhouderschap 2016

Verslag verantwoording betrokken aandeelhouderschap 2016 Verslag verantwoording betrokken aandeelhouderschap 2016 In dit verslag: 1. Stemresultaten over 2016 2. Implementatie Nederlandse Corporate Governance Code Verantwoordelijkheid van institutionele beleggers

Nadere informatie

GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING

GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING 2 trajecten Werkgroep BilsenFonds GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING Prof. dr. Annick Schramme & Joke Schrauwen Leidraad: principes governance op organisatieniveau

Nadere informatie

VDL Hypotheken B.V., Kerkbuurt 52 te Sliedrecht.

VDL Hypotheken B.V., Kerkbuurt 52 te Sliedrecht. VDL Hypotheken B.V., Kerkbuurt 52 te Sliedrecht. Dit document Dit dienstverleningsdocument geeft inzicht in wie wij zijn, wat wij doen en wat u van ons kunt verwachten. Het geeft daarnaast informatie over

Nadere informatie

Beleggingsadvies Specifiek

Beleggingsadvies Specifiek Beleggingsadvies Uw vermogen belegd in één belegging of enkele specifieke beleggingen. Met advies van onze ervaren beleggings specialisten. 3 redenen om te kiezen voor Beleggingsadvies 1 Toegang tot specifieke

Nadere informatie