Informatie over de workshops. Locatie: ABC-wijkcentrum Ekeren, Moretuslei 64, 2180 Ekeren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over de workshops. Locatie: ABC-wijkcentrum Ekeren, Moretuslei 64, 2180 Ekeren"

Transcriptie

1 Informatie over de workshops Locatie: ABC-wijkcentrum Ekeren, Moretuslei 64, 2180 Ekeren De workshops worden gegeven voor wie al goed met de computer kan werken, en dat ook regelmatig doet. U kan dus vlot overweg met het toetsenbord en de muis, maar wil meer met uw computer doen. Daarom raden we u aan, voor u naar een workshop komt, nog eens goed te herhalen wat u eerder leerde. Want in de workshops willen we nieuwe dingen leren, aan de al wat ervaren computergebruiker. Ook deze workshops worden aangeleerd met het besturingssysteem Windows 7 (bepaalde workshops echter met Windows 8: zie hiervoor de specifieke uitleg bij de workshop zelf). Werken met Windows Office (Word, Excel, Powerpoint) Windows Office is een kantoorsoftware-pakket en wordt zo genoemd omdat deze programma s vooral op de werkvloer enorm veel gebruikt worden. Maar ook in de vrije tijd bieden ze vele interessante mogelijkheden. In enkele lessen leert u de basis om te kunnen werken met Word (voor tekstverwerking: brieven, wenskaarten, menu s etc.), Excel (voor het werken met lijsten en formules) of Powerpoint (presentaties, wenskaarten, fotoreeksen etc.). Workshop Word (3 lessen van 3 uur) In drie halve dagen kan u natuurlijk niet dit hele tekstverwerkingsprogramma leren. Maar we zorgen er wel voor dat u een basiskennis hebt, en dat u de meest gebruikte functies en de interessantste kneepjes van Word onder de knie hebt. Eerst leggen we de basis: we bekijken de opdrachten die telkens zullen terugkomen en die ervoor zorgen dat we verstandig werken, d.w.z. dat we zoveel mogelijk door de computer laten doen, en dat we ruim gebruik maken van sneltoetsen. En we leren hoe we Word onze fouten kunnen laten verbeteren. Daarna leren we het uiterlijk van onze tekst aantrekkelijker te maken door tekst te laten inspringen, kadertjes te maken, kolommen aan te brengen, pagina s te nummeren, watermerken aan te brengen, enz. Ten slotte brengen we tekeningen en (eigen) foto s aan in onze tekst. We maken de foto s groter of kleiner, knippen er een stuk uit, passen de kleuren aan en laten de tekst altijd mooi rond de foto lopen. Workshop Excel (3 lessen van 3 uur) Met Excel maakt u een huishoudboekje: u brengt tekst en getallen in, voert een paar formules toe en de computer rekent uit of u rijker of armer wordt. U leert ook adreslijsten maken en drukt die af op etiketten door te koppelen aan het programma Word. U leert vooral hoe u de computer het werk laat doen. Workshop Powerpoint (4 lessen van 3 uur)

2 Beelden zeggen duizend keer meer dan woorden, zeker als u ze op een aantrekkelijke manier toont. In deze cursus leert u met uw computer dia s maken, die u op allerlei manieren als een voorstelling op het scherm toont. Voor deze cursus,, raden we u aan eerst de workshop Word te volgen. Computer en internet in uw vrije tijd Dat computer en internet niet alleen nuttig zijn maar ook allerlei leuke mogelijkheden bieden voor uw vrije tijd, kan u ontdekken in onze workshops rond foto s, reizen, internetten, enzovoort. Het zijn steeds workshops van enkele lessen. Er komt weinig theorie aan te pas, zodat u onder begeleiding, snel kan oefenen en uitproberen. Natuurlijk staan de lesgever en eventuele begeleider steeds klaar om u daarbij te helpen. Maar ook hier moet u de basis goed onder de knie hebben. Workshop Internetten (3 lessen van 3 uur) Iedereen zal al wel eens iets hebben opgezocht op het Internet (dat noemen ze surfen ). Maar doet u dat wel op de gemakkelijkste en snelste manier? We leren enkele trucjes waardoor het zoeken (en, laat ons hopen, ook het vinden) sneller verloopt. We passen het programma waarmee we op het Internet gaan aan onze wensen aan, met eigen startpagina s, goed geordende favorieten, meerdere tabbladen, enz. We vullen formulieren in, en zoeken de beste treinreis naar de zee, waar we meteen een bed en break-fast boeken Maar we leren ook dat surfen op het internet niet zonder gevaar is. We geven veel informatie over onszelf weg, zonder dat we het beseffen. Wie aan onze computer kan, weet zowat alles over ons. Gelukkig bestaan er middelen om de gevaren te beperken. Workshop Fotobewerking (4 lessen van 3 uur) Deze workshop is geen Fotoshop! Maar is een foto te licht of te donker? Staat hij wat schuin? Loopt of staat er iets in de weg? In deze workshop leert u digitale foto s versturen met en van of digitaal fototoestel opslaan op de computer en ze daarna te bewerken en te verbeteren. Workshop Reis plannen (2 lessen van 3 uur) Deze twee lessen gaan verder op wat u leerde in de workshop Internetten. We gaan er dan ook van uit dat wie deze workshop volgt de basiskennis over surfen op het internet al onder de knie heeft. We overlopen de belangrijkste websites die ons kunnen helpen bij het voorbereiden van de reis: waar vinden we informatie over een land of stad, hoe kunnen we ernaartoe reizen, hebben we een visum nodig, wat mag het kosten, enz. Hoe boeken we een hotel, een trein- of vliegtuigreis, huren we een auto, enz. Hoe vermijden we het slachtoffer te worden van oplichters? We passen deze kennis toe door een hele reis te organiseren zonder uit onze luie zetel te komen, al zal je daarna wel goesting hebben om echt op reis te gaan.

3 Workshop Opkuis PC (2 lessen van 3 uur) Start uw computer traag op? Of werkt hij traag? Staan er allerlei bestanden op die u eigenlijk toch niet nodig hebt? In deze workshop gaat u leren wat u hieraan kan doen. Workshop PC hulp of -infosessie (1 sessie van 3 uur) U werkt met een PC (desk), notebook of laptop, maar u hebt vragen over software, wat moet ik updaten en wat niet? Is mijn bibliotheek goed geordend? Wat bij een foute handeling? Is de instelling van mijn virusscanner goed? Ik kan geen foto s bekijken, enzovoort Per 1 à 2 personen zal één lesgever bijstand bieden en proberen uw vragen te beantwoorden. Noteer vooraf uw vragen die u wilt stellen en breng uw laptop of notebook mee. Zowel Windows 7 als Windows 8 komen in aanmerking, echter geen Apple-configuratie. Tip! Vanaf september 2014 organiseren de vrijwillige lesgevers een PC-café : een vrij inloopmoment elke donderdagavond (uitgezonderd schoolvakanties) van tot uur, waarbij men u met raad en daad bijstaat. Informeer u eerst naar de bezettingsgraad, want het aantal deelnemers is beperkt! Workshop Starten met Cloud (2 lessen van 3 uur) In deze module leert u hoe u bestanden aanmaakt, bewaart en bewerkt in de Cloud (via SkyDrive). Workshop Windows 8 (2 lessen van 3 uur) De bedoeling van deze workshop is om een basis van Windows 8 mee te geven waardoor u in staat bent aanvullende mogelijkheden zelf te leren of via specifieke workshops u verder probleemloos te bekwamen. De leerstof wordt met een klassieke PC (met klavier en muisbediening) aangeleerd maar geeft direct mogelijkheden om thuis met een notebook, laptop of tablet, die uitgerust zijn met een touchscreen, ook deze kennis toe te passen. In 2 x 3 uur bent u in staat de aangeleerde hoofdstukken te gebruiken. Er is wel een voorwaarde om aan deze workshop te mogen deelnemen, namelijk dat je al voldoende met een besturingssysteem (Windows XP, Vista of Windows 7) hebt gewerkt. We leren volgende basishoofdstukken: Het startscherm met tegels en apps bedienen, indelen, wijzigen, aanvullen Tegels maken voor programma s en apps downloaden en verwijderen. De verschillende onderdelen van de charms leren (o.a. instellingen, zoeken, apparaten) Het gebruik van sneltoetsen en het instellen van de bureaubladachtergrond. We leren echter niet: Mailen, spelletjes, foto s maken en muziek downloaden. Al deze vaardigheden kunnen in de andere specifieke workshops aangeleerd worden.

4 Workshop Monteren en bewerken van muziek, foto s of film met eigen commentaar (8 lessen van 3 uur) Opgelet: deze workshop wordt enkel met Windows 8 gegeven Hier leert u alles tot één geheel brengen zodat u die thuis of elders als film of voorstelling op uw tv of tablet kunt afspelen. Ook het legaal downloaden van film, muziek en boeken wordt hier bekeken. Workshop SKYPE (2 lessen van 3 uur ) Opgelet: deze workshop wordt enkel met Windows 8 gegeven, dus let op de lesdata!!! Tijdens deze workshop leert u Skype downloaden en het programma gebruiken: gratis bellen met beeld en klank, zelfs in het buitenland, met uw pc of tablet naar familie of vrienden. Een nieuwe wereld gaat voor u open. Zelfcursus Typen (4 lessen van 3 uur) U kan leren typen wat vooral veel oefenen thuis betekent. We reiken u een manier aan met een softwarepakket en dan is het oefenen, oefenen. Breng uw eigen laptop of Notebook mee. Workshop Tablets Ipad (Apple-tablet) (3 lessen van 3 uur) In het eerste deel maakt u kennis met het toestel: de knopjes en stekkers, het aan-, uitzetten en ontgrendelen, het bekijken van de verschillende standaardapplicaties en een applicatie (app) installeren, het verplaatsen, openen en verwijderen, het gebruik van de camera en het bekijken van foto s, het gebruik van de routekaarten, een boek lezen of een filmpje bekijken of Youtube. In het tweede deel leert u een aantal tips en trics ( afbeelding invoegen, apps beheren, toetsenbord beheren, mailteksten opstellen). In het derde deel tenslotte maakt u kennis met het berichtencentrum, het gebruik van het bedieningspaneel, de Safari-tabbladen en leert u nuttige apps opzoeken en installeren Opgelet! Breng steeds uw Ipad in opgeladen toestand mee naar de workshop. Android tablets ( 2 lessen van 3 uur) In het eerste deel maakt u kennis met het toestel: de knopjes en stekkers, het aan-, uitzetten en ontgrendelen, het bekijken van de verschillende standaardapplicaties en een applicatie (app) installeren, het verplaatsen, openen en verwijderen, het gebruik van de camera en het bekijken van foto s, het gebruik van de routekaarten, een boek lezen of een filmpje bekijken of Youtube. In het tweede deel leert u een aantal tips en trics (verbinding maken met WIFI, afbeelding invoegen, apps beheren), het toetsenbord beheren, mailteksten opstellen ennuttige apps.

5 Opgelet! Breng steeds uw Android-tablet in opgeladen toestand mee naar de workshop. Wat zijn de kosten van een deelname en hoe inschrijven aan een workshop? Voor deelname aan een workshop betaalt u minstens vijf euro. De uiteindelijke deelnameprijs wordt bepaald door het aantal cursusmomenten (per cursusmoment 1 euro extra). Inschrijven voor een workshop kan enkel tijdens de contacturen van het ABC-wijkcentrum, Moretuslei 64, op de eerste donderdag van elke maand tussen 9.30 en uur (behalve tijdens schoolvakanties). Een lesgever bekijkt dan samen met u of u voldoende basiskennis heeft om de workshop te volgen. Praktisch Een workshop gaat door bij een voldoende aantal inschrijvingen. U krijgt dan een bevestigingsbrief en betaalverzoek. Uw betaling geldt als definitieve inschrijving voor de lessen. Bij onvoorziene omstandigheden kan u afmelden via of via het telefoonnummer Afmelden kan enkel tijdens de permanenties op donderdagvoormiddag of bij aanvang van de cursus. U kunt eventueel een uitgeprinte of digitale versie van de cursusstof aanschaffen tijdens de cursus zelf (kostprijs maximum 5 euro). Info Seniorenconsulent Ekeren Veltwijcklaan 19 (JC 't Velt), 2180 Ekeren tel

Computercursussen en workshops. programma najaar 2014

Computercursussen en workshops. programma najaar 2014 Computercursussen en workshops programma najaar 2014 Inhoudsopgave Cursussen en workshops... 3 Computer en internet Computer, internet en e-mail voor absolute beginners...4 Vervolgcursus Computer, internet

Nadere informatie

Inhouden computercursussen in Lokale Dienstencentra Kortrijk 14-15

Inhouden computercursussen in Lokale Dienstencentra Kortrijk 14-15 Inhouden computercursussen in Lokale Dienstencentra Kortrijk 14-15 Picasa 5 lessen 2 Fotoalbums 5 lessen 2 Windows 8 op tablet 5 lessen 2 Werken met de ipad 10 lessen 3 Android: tablets en smartphones

Nadere informatie

Computercursussen en workshops. Cursusoverzicht najaar 2012

Computercursussen en workshops. Cursusoverzicht najaar 2012 Computercursussen en workshops Cursusoverzicht najaar 2012 Inhoudsopgave Cursussen en workshops...4 Computer, internet en e-mail voor absolute beginners...7 Vervolgcursus Computer, internet en e-mail...9

Nadere informatie

Computercursussen en workshops. programma najaar 2013

Computercursussen en workshops. programma najaar 2013 Computercursussen en workshops programma najaar 2013 Inhoudsopgave Cursussen en workshops... 3 Computer en internet Computer, internet en e-mail voor absolute beginners...4 Vervolgcursus Computer, internet

Nadere informatie

Inleiding en Inhoudsopgave

Inleiding en Inhoudsopgave september 2015 Inleiding en Inhoudsopgave Inleiding SeniorCompAS is een in 1997 opgerichte stichting, die senioren vertrouwd wil maken met de computer. Steeds meer dringt de digitale wereld zich aan ons

Nadere informatie

Computercursussen en workshops. programma voorjaar 2014

Computercursussen en workshops. programma voorjaar 2014 Computercursussen en workshops programma voorjaar 2014 Inhoudsopgave Cursussen en workshops... 3 Computer en internet Computer, internet en e-mail voor absolute beginners...4 Vervolgcursus Computer, internet

Nadere informatie

Computercursussen Programma 2013-2014

Computercursussen Programma 2013-2014 Computercursussen Programma 2013-2014 Voor wie niet met de computer is opgegroeid, ongeacht leeftijd! SeniorWeb Eindhoven is een vrijwilligersorganisatie die computercursussen verzorgt. OVERZICHT CURSUSSEN

Nadere informatie

Mevrouw N. de Oude is een oud-cursist van de SWOL. Zij heeft het volgende stukje geschreven in het boekje van de ANBO.

Mevrouw N. de Oude is een oud-cursist van de SWOL. Zij heeft het volgende stukje geschreven in het boekje van de ANBO. Computercursussen 2013-2014 Mevrouw N. de Oude is een oud-cursist van de SWOL. Zij heeft het volgende stukje geschreven in het boekje van de ANBO. Mijn computer Het was hartje zomer, toen er een nichtje

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2010

Nieuwsbrief december 2010 SeniorWeb Zuid Friesland Redactieadres: Eppie Delfsma Wilfred Berrystraat 20 8474 CT Oldeholtpade e-mail: webmasterzf@home.nl Internet: http://zuidfriesland.seniorweb.nl Nieuwsbrief december 2010 5e jaargang

Nadere informatie

Gisteren, vandaag, morgen. Leren werken met een ipad Fotograferen met een digitaal fototoestel

Gisteren, vandaag, morgen. Leren werken met een ipad Fotograferen met een digitaal fototoestel Gisteren, vandaag, morgen Leren werken met een ipad Fotograferen met een digitaal fototoestel E - b o e k e n Leren werken met skype Tablets voor beginners Windows 8.1 - PC-EHBO Leren werken met tablets

Nadere informatie

SeniorWeb in de bibliotheek. CURSUSPROGRAMMA jan 2014

SeniorWeb in de bibliotheek. CURSUSPROGRAMMA jan 2014 SeniorWeb in de bibliotheek CURSUSPROGRAMMA jan 2014 De Lesingang: Theo van Goghhof, Nuenen 1 VRIJWILLIGERSORGANISATIE Stichting SeniorWeb Nuenen c.a. Computeronderwijs voor senioren door senioren Bestuur

Nadere informatie

WINDOWS LIVE TRAINING

WINDOWS LIVE TRAINING WINDOWS LIVE TRAINING INHOUDSTAFEL VOORWOORD VOORWOORD... 3 LES 1: JOUW ONLINE IDENTITEIT AANMAKEN... 4 LES 2: ZET ESSENTIËLE HULPMIDDELEN OP JOUW PC... 5 2.1. De Windows Live Essentials software downloaden...

Nadere informatie

cc @Actief Computer Centrum

cc @Actief Computer Centrum computercursussen cc @Actief Computer Centrum Programma vanaf januari 2010 o.a. Beginnerscursus, Internet, Word, Excel Trajectcursus, Photoshop, Webdesign Opleiding Europees computerrijbewijs Elke middag

Nadere informatie

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen )

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) Alles wat je al wou weten over de ipad (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) 1 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Een tablet kiezen hoe doe je dat?... 4 3. De basics... 7 4. Multi-touch

Nadere informatie

Computercursussen en workshops

Computercursussen en workshops Computercursussen en workshops najaar 2015 Aan de slag met computers en tablets! De mogelijkheden van computers zijn eindeloos: chatten met familie aan de andere kant van de wereld, vakantiefoto s delen,

Nadere informatie

Uitgeverij Visual Steps

Uitgeverij Visual Steps Uitgeverij Visual Steps Visual Steps: marktleider op het gebied van computer- en tabletboeken! Ruim vijftien jaar geleden is uitgeverij Visual Steps gestart met de bekende serie Computerboeken voor senioren

Nadere informatie

SeniorWeb in de bibliotheek CURSUSPROGRAMMA 2014-2015

SeniorWeb in de bibliotheek CURSUSPROGRAMMA 2014-2015 SeniorWeb in de bibliotheek CURSUSPROGRAMMA 2014-2015 SeniorWeb Nuenen is verhuisd van de oude bieb aan het Theo van Goghhof naar de nieuwe bieb in het gemeentehuis. De entree is aan de achterzijde van

Nadere informatie

1 Kennismaken met Google Drive en Docs 1. 2 Werken met Google Drive 11

1 Kennismaken met Google Drive en Docs 1. 2 Werken met Google Drive 11 1 Kennismaken met Google Drive en Docs 1 Voor wie is dit boek? 2 Uw bestanden in de wolken 3 Een kantoorpakket in de browser 4 Apps koppelen aan Drive 6 Voor- en nadelen van Drive 7 Systeemvereisten 10

Nadere informatie

Basiscursus Computergebruik. Windows 7

Basiscursus Computergebruik. Windows 7 Basiscursus Computergebruik Windows 7 1 Inhoud Voor u begint 4 Les 1: De basis 5 1.1 Soorten computers 5 1.2 Onderdelen van de computer 6 1.3 De computer aanzetten en aanmelden 7 1.4 De computermuis 8

Nadere informatie

Rooster ACC-Noord. Najaar 2014

Rooster ACC-Noord. Najaar 2014 Rooster ACC- Najaar 2014 Cursus Start Op Tijd Lessen Kosten Stadspas >> blz Windows 7 Basis 5 sep vr 9.30-11.30 9 45 35 14 Tablet Android Basis 11 sep do 9.30-11.30 6 42 36 24 Windows 8 Basis 15 sep ma

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7

Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7 Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7 Deze keer een korte Nieuwsbrief en deze heeft vooral betrekking op de laatste cursussen en workshops die dit voorjaar worden gegeven in de leercentra. Zowel

Nadere informatie

Programma Computer Cursussen

Programma Computer Cursussen Programma Computer Cursussen van februari t/m juni 2015 versie 1 Voorwoord De Stichting Ontmoetingsruimte voor en door Ouderen in de Plantage-Weesperbuurt, kortweg SOOP, presenteert hier het programma

Nadere informatie

Oefeningen maken in PowerPoint

Oefeningen maken in PowerPoint Oefeningen maken in PowerPoint Het is in PowerPoint mogelijk om allerhande oefeningen te maken. Een gewone PowerPoint presentatie kan een fotoreportage, een gesproken boek of een leesoefening worden. Om

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Onderzoek Tablets in het onderwijs

Onderzoek Tablets in het onderwijs Onderzoek Tablets in het onderwijs September 2011 Voorwoord In dit verslag presenteren we onze bevindingen van de tablettest die we hebben uitgevoerd. Zowel de ipad 2 als verschillende Android tablets

Nadere informatie

Computers, wat kan ik ermee?

Computers, wat kan ik ermee? Studio Visual Steps Computers, wat kan ik ermee? Een handige gids voor senioren B.V. Tekst: Martijn Vet en Ria Beentjes Opmaak: Marleen Vermeij Tekstcorrectie: Lidy Deutekom Eindredactie: Ria Beentjes

Nadere informatie

Microsoft Office cursussen Word, Excel, PowerPoint, Access en Outlook. Adobe cursussen Photoshop, Illustrator en Indesign

Microsoft Office cursussen Word, Excel, PowerPoint, Access en Outlook. Adobe cursussen Photoshop, Illustrator en Indesign Microsoft Office cursussen Word, Excel, PowerPoint, Access en Outlook Adobe cursussen Photoshop, Illustrator en Indesign Secretariële ondersteuning Notuleren, typevaardigheid - Notuleren met of zonder

Nadere informatie

C o m p u t e r C l u b A r n h e m

C o m p u t e r C l u b A r n h e m ComputerClubArnhem C o m p u t e r C l u b A r n h e m De eenvoud van een computer De ComputerClub is ondergebracht bij de APNSA Arnhem VOORWOORD Dit blad is gemaakt om de beginnende computergebruiker

Nadere informatie

Wegwijs in internet. Docentenhandleiding. Hannie van Osnabrugge. u i t g e v e r ij coutinho. bussum 2011

Wegwijs in internet. Docentenhandleiding. Hannie van Osnabrugge. u i t g e v e r ij coutinho. bussum 2011 Wegwijs in internet Docentenhandleiding Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij coutinho c bussum 2011 Deze docentenhandleiding hoort bij Wegwijs in internet van Hannie van Osnabrugge. 2011 Hannie van

Nadere informatie

cursusboekje 2015-2016

cursusboekje 2015-2016 Mechelen Lier Willebroek Boom Heist-op-den-Berg www.cbe-openschool.be cursusboekje 2015-2016 Nederlands opfrissen Inhoud Inhoud 2 CBE Open School vzw 6 Info en inschrijven 8 Ik sta sterk voor de toekomst

Nadere informatie