Argentijns Paardenvlees: kwaliteit en dierenwelzijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Argentijns Paardenvlees: kwaliteit en dierenwelzijn"

Transcriptie

1 Argentijns Paardenvlees: kwaliteit en dierenwelzijn Argentinië is een heel vruchtbaar land met een aangenaam klimaat. Het is hét vleesland bij uitstek. De Argentijnse pampa s bieden een ideale leefomgeving voor paarden en ander vee, dat door het gunstige klimaat zowel in de winter als in de zomer buiten kan grazen. Hierdoor is Argentijns vlees een natuurlijk en duurzaam product. Hieronder beantwoorden wij enkele veel gestelde vragen over Argentijns paardenvlees. Waar komen de paarden vandaan? 2 Hoe geraken de paarden in het slachthuis? 3 Hoe verloopt het transport van de paarden? 4 Eens aangekomen in het slachthuis: hoe worden de paarden gelost? 5 Zijn de paarden traceerbaar? 6 Is Argentijns paardenvlees veilig? 7 Worden de paarden verdoofd voor het slachten? 7 Zijn er controles? 8 Welke impact heeft het consumeren van paardenvlees op het milieu? 9 Wordt het dierenwelzijn wel in acht genomen? 9 Worden er inspanningen gedaan om het dierenwelzijn nog te verbeteren? 10

2 Waar komen de paarden vandaan? Het paardenvlees voor de Europese markt komt uitsluitend van zogenaamde rurale paarden. Die dieren grazen op de Argentijnse weides op het platteland, de pampa s, net zoals ander vee (voornamelijk runderen).

3 Hoe geraken de paarden in het slachthuis? De paarden die voor het slachthuis bestemd zijn, worden eerst naar verzamelplaatsen gebracht. Op die verzamelplaats lopen de paarden rond in open lucht. Indien er niet voldoende grasland is, krijgen de dieren extra water en voeding. Elke verzamelplaats moet een vergunning hebben verkregen van het Argentijnse voedselagentschap SENASA. Vooraleer de paarden naar het slachthuis gaan, controleert een veearts of de paarden in goede gezondheid verkeren. De veearts is een ambtenaar in dienst van het Argentijnse voedselagentschap.

4 Hoe verloopt het transport van de paarden? Om paarden te mogen transporteren, moeten de chauffeurs en hun wagens een vergunning hebben van het Argentijnse voedselagentschap. Zonder vergunning mogen ze geen transport verzorgen. Het transport gebeurt in veewagens die voorzien zijn met een antislipvloer. De grotere veewagens zijn opgedeeld in compartimenten. Aangezien de dieren voornamelijk buiten geleefd hebben, zijn ze niet vertrouwd met gesloten ruimtes. Daarom worden ze in open wagens vervoerd. Het tijdstip van transport wordt aangepast in functie van de weersomstandigheden. In de zomer wordt er bijvoorbeeld op gelet om het transport zoveel mogelijk in de vroege ochtend te laten plaatsvinden, omdat de temperatuur in de dag te hoog zou oplopen om een dierwaardig transport te garanderen. Hoewel Argentinië een zeer groot land is, zijn de slachterijen en verzamelplaatten strategisch gelegen zodat bijna alle transporten minder dan 10u duren. Dit komt omdat de meeste verzamelplaatsen niet verder dan 500 kilometer van het slachthuis verwijderd zijn.

5 Eens aangekomen in het slachthuis: hoe worden de paarden gelost? In het slachtuis is een speciale loskade met antisliplaag en aangepaste hellingsgraad voorzien. Het lossen wordt steeds gefilmd om onregelmaltigheden te vermijden (camera rechts boven op foto). Er wordt een vlag gebruikt om de paarden vooruit te sturen naar de loskade.

6 Zijn de paarden traceerbaar? De paarden hebben een paspoort. Door middel van een oormerk kan de slachterij nagaan van waar de paarden komen. Zowel op de verzamelplaatsen als in het slachthuis is ook een controleur van het Argentijnse voedselagentschap SENASA aanwezig om de traceerbaarheid en gezondheid van de dieren te controleren. Paarden met oormerk.

7 Is Argentijns paardenvlees veilig? Argentinië hanteert een strikte regelgeving en heeft controlemechanismen ingebouwd om te voorkomen dat bepaalde stoffen zoals Fenylbutazon in de voedselketen terecht zouden komen. Het Argentijnse controlesysteem is ook goedgekeurd door de Europese Unie (EU). Naar aanleiding van het paardenvleesschandaal van begin 2013, voerde ook de EU intensieve controles uit naar Fenylbutazon. Dat intensieve controleproces werd na een aantal maanden ietwat teruggeschroefd omdat er geen wijdverbreide en herhaalde inbreuken (2014/180/EU) werden vastgesteld. Daarnaast heeft ook elk slachthuis afzonderlijk zijn eigen labo dat regelmatige controles uitvoert. Tot slot laten ook de paardenvleesimporteurs nog supplementaire analyses uitvoeren door erkende laboratoria, zodat er een maximale garantie op veilig paardenvlees is. Worden de paarden verdoofd voor het slachten? De paarden worden verdoofd alvorens geslacht te worden. Dat gebeurt op dezelfde manier als bij ander groot vee.

8 Zijn er controles? Paardenvlees wordt intensief gecontroleerd tijdens elke fase van het proces. Vanaf het grazen in pampa s tot en met aflevering van het vlees aan onze klanten. Hieronder vindt u een niet-limitatieve lijst van controles die tijdens de verschillende etappes van het productieproces worden uitgevoerd. Argentijnse Voedselagentschap (SENASA): Dit agentschap controleert de keten tot op het moment dat het vlees het land verlaat. Iedere betrokkene in die keten (verzamelplaatsten, chauffeurs, slachthuizen, ) heeft een vergunning nodig om zijn activiteit te kunnen uitvoeren. Europa: De EU controleert het vlees door middel van audits in de plaatselijke slachthuizen en bij binnenkomst in Europa. Equinox: De firma verbindt zich ertoe om jaarlijks ten minste drie controles uit te voeren in het land van herkomst. Bij deze controles worden ook leveranciers van paarden (verzamelplaatsten) bezocht. Het slachthuis: Bezoekt op regelmatige basis de verzamelplaatsen. Tijdens het slachtproces is er ook verplicht een veearts van het Argentijnse voedselagentschap aanwezig.

9 Welke impact heeft het consumeren van paardenvlees op het milieu? De paarden die we voor slachting bestemd zijn hebben op een natuurlijke wijze geleefd. De paarden hebben kunnen grazen in open weiden en zijn op een duurzame manier gefokt. Hoewel vleesconsumptie altijd een impact heeft op het milieu, proberen we deze te beperken door het transport zo kort mogelijk te houden en samen te werken met slachthuizen die het slachtingsproces respectvol en efficiënt laten verlopen. Wordt het dierenwelzijn wel in acht genomen? Uiteraard. Respect voor dieren en dierenwelzijn staan hoog op ons prioriteitenlijstje. Niet enkel kunnen de paarden zo een veel natuurlijke leven lijden maar een gelukkig paard resulteert in een kwaliteitsvoller eindproduct. In tegenstelling tot ander vee worden paarden niet gehouden voor hun vleesopbrengst. Ander vee, zoals runderen, zijn hiervoor veel geschikter. Runderen worden doorgaans al na twee jaar geslacht, bij paarden loopt dat op tot zes jaar. Bovendien brengen paarden ook minder vlees per dier op. Zelfs al zou de prijs van paardenvlees 50% verhogen, dan nog zou het niet de moeite lonen om paarden te houden voor hun vlees. Het houden van paarden is dus eigenlijk cultureel bepaald. De paarden die uiteindelijk in het slachthuis belanden, zijn paarden die de eigenaars niet meer wensen te houden. Het al dan niet consumeren van paardenvlees heeft daar geen invloed op. Meer zelfs, in de Verenigde Staten mogen sinds 2007 geen paarden meer geslacht worden voor menselijke consumptie en onderzoek toont aan dat het aantal gevallen van verwaarlozing van paarden daar net gestegen is. Duurzame paardenhandel komt dus indirect ook het dierenwelzijn ten goede. Het is namelijk zo dat slachthuizen gezonde wensen. Hierdoor worden paardeneigenaars gemotiveerd om hun dieren in de best mogelijke omstandigheiden te verzorgen. Van tijd tot tijd roepen sommige organisaties op om de consumptie van Argentijns paardenvlees te staken. De reden hiervoor zou zijn dat de dieren niet op een waardige manier worden behandeld en er een gevaar zou bestaan voor de gezondheid van de consument. Niets is minder waar. Wij waken erover en dringen er bij onze partners op aan dat het dierenwelzijn in iedere fase van de consumptieketen wordt gerespecteerd. De Argentijnse overheid heeft zich ook geëngageerd om tijdens de volgende EU-audit dierenwelzijn expliciet als criterium op te nemen.

10 Worden er inspanningen gedaan om het dierenwelzijn nog te verbeteren? Samen met de sector verbindt Equinox zich ertoe om permanent te streven naar respect voor het dierenwelzijn. We proberen in elke fase van ons productieproces het dierenwelzijn voorop te plaatsen. We zijn ons bewust van de maatschappelijke functie die wij als importeur vervullen en zoeken dan ook samen met onze sectorpartners constant naar manieren om ons engagement op het vlak van dierenwelzijn kracht bij te zetten. Maatregelen genomen met de sectorpartners - April 2014: Oprichting European Horse Meat Federation (HoMeFe). Dit is de Europese beroepsfederatie van de Europese paardenvleessector voor wat betreft het in de EU ter consumptie aangeboden paardenvlees. Als stichtend lid van deze federatie, stelden we mee een intentieverklaring op. Bedoeling hiervan is om een gemeenschappelijke standaard voor dierenwelzijn te bepalen. Een eerste ontwerp van een gemeenschappelijk lastenboek voor de paardenvleesindustrie werd al afgewerkt in juni Tegen eind 2014 wordt een definitieve versie gepubliceerd. Hierbij gaat prioritaire aandacht naar de controle op de situatie op verzamelplaatsen in het land van herkomst, het garanderen van een dierwaardig paardentransport naar het slachthuis, een dierwaardige behandeling en handeling van de dieren en het bewaken van een slachtprocedure comform met alle regelgevingen. Verder besteden we ook aandacht aan opleiding, educatie en sensibilisering en werken we samen met overheden en instanties om onregelmatigheden de wereld uit te helpen. De implementatie van het het lastenboek zal in de toekomst ook opgevolgd worden door onafhankelijke audits om na te gaan of alle critera ter zake worden nageleefd mei 2014: Presentatie van het Actieplan van het Argentijns Voedselagentschap. Belangrijkste engagementen in dit plan zijn: o Actualisering en invoering van een nieuw chipsysteem voor een nog betere tracering van paarden o Het invoeren van een nieuwe transportregeling en regelmentering die het dierenwelzijn nog beter garandeert o De vastberadenheid van het Argentijnse voedselagentschap om slachthuizen nog meer te sensbiliseren over dierenwelzijn en ook intensiever te controleren of ze tijdens het slachtproces het dierenwelzijn maximaal in acht nemen - Naar aanleiding van dit Actieplan heeft Argentinië de EU op eigen initiatief verzocht om bij de volgende Europese audit op 3 september 2014 het dierenwelzijn expliciet als criterium mee op the nemen.

11 Maatregelen genomen door Equinox en leverancier Lamar - Oktober 2013: Aanpassingen van de loskade voor paarden (minder stijle hellingsgraad, meer antislip,...) - Mei 2014: Plaatsing van camera s bij Lamar om het slachtproces nauwkeurig op te volgen. Wij filmen 24/24 7/7 het lossen van de paarden en de manier waarop ze naar de slachtpen worden gebracht. Zo kunnen we precies vaststellen hoe de paarden aankomen in het slachthuis en hoe de dieren door het personeel worden behandeld.

Argentijns Paardenvlees: kwaliteit en dierenwelzijn

Argentijns Paardenvlees: kwaliteit en dierenwelzijn Argentijns Paardenvlees: kwaliteit en dierenwelzijn Argentinië is een heel vruchtbaar land met een aangenaam klimaat. Het is hét vleesland bij uitstek. De Argentijnse pampa s bieden een ideale leefomgeving

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 991 Voedselveiligheid Nr. 424 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU De Europese Unie mikt hoog Europese Commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling Bijdrage van het landbouwbeleid Het GLB biedt landbouwers een aantal stimuli

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: definitief Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004, (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004 van het

Nadere informatie

Paardenvleesschandaal

Paardenvleesschandaal Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Paardenvleesschandaal RC - 27/02/2013 Drie verschillende problemen 1. Vlees en Vleesproducten Fraude m.b.t. de samenstelling FOD Economie Fenylbutazon

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 29.11.2007 COM(2007) 761 definitief 2007/0266 (ACC) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD over het standpunt van de Gemeenschap in het Gemengd Comité EG-Faeröer

Nadere informatie

DIERENWELZIJN IN DE BELGISCHE KETEN

DIERENWELZIJN IN DE BELGISCHE KETEN DIERENWELZIJN IN DE BELGISCHE KETEN Michael Gore, gedelegeerd bestuurder FEBEV Wouter Wytynck, adviseur dierlijke veredeling bij Boerenbond Anneleen Vandewynckel, directeur Fenavian 2 Dierenwelzijn in

Nadere informatie

3328 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [3328] v1

3328 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [3328] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : 28 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [28] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk B:

Nadere informatie

Verre veetransporten in de Europese Unie

Verre veetransporten in de Europese Unie Verre veetransporten in de Europese Unie Presentatie voor Studium Generale Hogeschool van Hall Larenstein Geert Laugs, CIWF Nederland 14 maart 2012 Verdrag van Lissabon: Peter Roberts (+2006) richtte in

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

(PAARDEN-) ASIELEN, IN BESLAGNAME EN OPVANG IN VLAANDEREN: REGELGEVING KARLIEN DE PAEPE - DIENST DIERENWELZIJN

(PAARDEN-) ASIELEN, IN BESLAGNAME EN OPVANG IN VLAANDEREN: REGELGEVING KARLIEN DE PAEPE - DIENST DIERENWELZIJN (PAARDEN-) ASIELEN, IN BESLAGNAME EN OPVANG IN VLAANDEREN: REGELGEVING KARLIEN DE PAEPE - DIENST DIERENWELZIJN 2 (Paarden-) asielen, in beslagname en opvang in Vlaanderen: Regelgeving Karlien De Paepe

Nadere informatie

Paardenverzamelplaatsen + -slachthuizen

Paardenverzamelplaatsen + -slachthuizen ONDERZOEKSGROEP DIER&WELZIJN Paardenverzamelplaatsen + -slachthuizen Verslag n.a.v. plaatsbezoeken in Argentinië en Uruguay Bert Driessen Jos Van Thielen augustus 2018 Inhoud Woord vooraf... 3 Programma...

Nadere informatie

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER Normen voor varkensslachterij / uitsnijderij / verwerker Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. =

Nadere informatie

Vertaling. Overwegende:

Vertaling. Overwegende: Vertaling Protocol van akkoord over de voorwaarden voor de grensoverschrijdende handel in slachtdieren en slachtpluimvee tussen het Koninkrijk België, het Groothertogdom Luxemburg en de Franse Republiek.

Nadere informatie

Professionals in veelogistiek, belangrijke schakel in een duurzame voedselketen

Professionals in veelogistiek, belangrijke schakel in een duurzame voedselketen Professionals in veelogistiek, belangrijke schakel in een duurzame voedselketen Vee&Logistiek Nederland is de brancheorganisatie voor ondernemers in de veehandel en het veetransport, ondernemers met veeverzamelcentra

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de verplichtingen van de slachthuisexploitanten in het kader van de controle van de identificatie van paarden

Omzendbrief betreffende de verplichtingen van de slachthuisexploitanten in het kader van de controle van de identificatie van paarden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de verplichtingen van de slachthuisexploitanten in het kader van de controle van de identificatie van paarden Referentie

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor grote pluimveeslachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018)

Tabellenboek Naleefmonitor grote pluimveeslachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018) (e naleving in de periode 1 juli 201530 juni 2018) Datum: 22102018 Versie: 1 (definitief) Introductie De NVWA heeft haar toezicht op de aangescherpt. Deze Naleefmonitor geeft de naleving van de geldende

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-018) REV 4 2016-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Generische autocontrolegids voor slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van

Nadere informatie

DE ROOTS VHIVER 1-10-2013

DE ROOTS VHIVER 1-10-2013 HET PAARDENPASPOORT DE ROOTS VHIVER 1-10-2013 VOORSTELLEN GEBOREN 1955 GRONINGEN PONY CAESAR DIERENARTSEXAMEN 1981 VHIVER 1-10-2013 HOBBY EN WERK BEGONNEN OP HET DPN / LIMBURG DAC OOSTERWOLDE FRL WERKZAAM

Nadere informatie

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben?

01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben? Juni 2014 01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben? Het is een Europese verplichting, dat alle eenhoevigen ( paard, pony, ezel of zebra) een paspoort moeten hebben waarmee zij te identificeren zijn.

Nadere informatie

Gezondheidscertificaat voor de export van pluimvee- en kalkoenvlees en separatorvlees naar de Republiek Cuba

Gezondheidscertificaat voor de export van pluimvee- en kalkoenvlees en separatorvlees naar de Republiek Cuba I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-Code Land Pluimveevlees 0207 020890 II. Europees certificaat Type certificaat EX.VTP.CU.01.02 Titel van het certificaat Gezondheidscertificaat voor de export

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Voldoet

Nadere informatie

KONIJNENSLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 15-11-2012

KONIJNENSLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 15-11-2012 Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Versie 1 Slachten: Controle op slachthuis Personeel BLKSAP01 IKB certificaat Jaarlijks wordt het bedrijf

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot het toekennen van een statuut verwaarloosbaar of gecontroleerd risico op klassieke scrapie, noodzakelijk in het

Nadere informatie

CERTISYS DE LANDBOUWER. VOLLEDIGE FYSIEKE CONTROLE alle percelen gebouwen/stallen dieren(welzijn) voorraden oogsten verwerkingsproces (eventueel)

CERTISYS DE LANDBOUWER. VOLLEDIGE FYSIEKE CONTROLE alle percelen gebouwen/stallen dieren(welzijn) voorraden oogsten verwerkingsproces (eventueel) DE LANDBOUWER VOLLEDIGE FYSIEKE CONTROLE alle percelen gebouwen/stallen dieren(welzijn) voorraden oogsten verwerkingsproces (eventueel) ADMINISTRATIEVE CONTROLE veeboek (voeding, geboorten, sterftes, diergeneeskundige

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2252 Kort en lang transport van landbouwhuisdieren - Traceerbaarheid (Identificatie

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-018) REV 1 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Generische autocontrolegids voor slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor grote roodvlees slachterijen

Tabellenboek Naleefmonitor grote roodvlees slachterijen Publicatie datum: 1812017 Introductie De NVWA heeft het toezicht op aangescherpt. Deze naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer bij grote, waar 90% van de totale productie in Nederland wordt

Nadere informatie

Celsius Temperatuursnormen vlees tijdens vervoer

Celsius Temperatuursnormen vlees tijdens vervoer Celsius Temperatuursnormen vlees tijdens vervoer Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Celsius Temperatuursnormen vlees tijdens vervoer Datum: September 2008 Versie: extern Auteur: AID Communicatie

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 31 571 Voorstel van wet van het lid Thieme tot wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren in verband met het invoeren van een verplichte

Nadere informatie

Jaarverslag. Commissie dierlijke bijproducten (CoABP) 2009. Deel BIM

Jaarverslag. Commissie dierlijke bijproducten (CoABP) 2009. Deel BIM Jaarverslag Commissie dierlijke bijproducten (CoABP) 2009 Deel BIM 1 Inhoud Brussels Hoofdstedelijke Gewest : Leefmilieu Brussel - BIM... 3 1. Voorstelling Leefmilieu Brussel - BIM... 3 2. Projecten en

Nadere informatie

Februari ,

Februari , I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-Code Land Rundvlees Varkensvlees Schapenvlees Slachtafval van runderen, varkens of schapen Varkensvet en -spek, niet gesmolten Darmen, blazen en magen van runderen,

Nadere informatie

KALVERSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 16-11-2011

KALVERSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 16-11-2011 Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Versie 1 Slachterij Personeel BLKSAP01 IKB certificaat

Nadere informatie

Belgisch vlees. Feiten & Cijfers In België worden jaarlijks 11,7 miljoen varkens, runderen en kalveren geslacht.

Belgisch vlees. Feiten & Cijfers In België worden jaarlijks 11,7 miljoen varkens, runderen en kalveren geslacht. Belgisch vlees Feiten & Cijfers 2013 In België worden jaarlijks 11,7 miljoen varkens, 515.000 runderen en 300.000 kalveren geslacht. België Poznan: 1.018 km Berlijn: 781 km Warschau: 1.341 km Londen: 332

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de verplichtingen van de slachthuisexploitanten in het kader van de controle van de identificatie van paarden

Omzendbrief betreffende de verplichtingen van de slachthuisexploitanten in het kader van de controle van de identificatie van paarden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de verplichtingen van de slachthuisexploitanten in het kader van de controle van de identificatie van paarden Referentie

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 23 juli 2014

PERSBERICHT Brussel, 23 juli 2014 1/7 PERSBERICHT Brussel, 23 juli 2014 Minder vleesconsumptie in België maar aanzienlijk meer uitvoer Vleesconsumptie daalt in België. De productie van de vleessector blijft echter hoog dankzij de uitvoer.

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-006) REV 1 2009-2/8 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGGEBIED De bedoeling van dit document is de vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande de Generische autocontrolegids voor

Nadere informatie

Paarden: verzamelplaatsen, transport en slachthuizen in Argentinië en Uruguay

Paarden: verzamelplaatsen, transport en slachthuizen in Argentinië en Uruguay ONDERZOEKSGROEP DIER&WELZIJN Paarden: verzamelplaatsen, transport en slachthuizen in Argentinië en Uruguay Verslag n.a.v. een wetenschappelijke studie in 2016-2017 Bert Driessen Liesbeth Vermeulen Jos

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018)

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018) Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (e naleving in de periode 1 juli 201530 juni 2018) Datum: 22102018 Versie: 1 (definitief) Introductie De NVWA heeft het toezicht op

Nadere informatie

Handleiding voor het toezicht op het islamitisch Offerfeest

Handleiding voor het toezicht op het islamitisch Offerfeest Handleiding voor het toezicht op het islamitisch Offerfeest 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Reglementair kader 2.1. Het slachten 2.1.1. Het ritueel slachten van dieren 2.1.2. Verdoving 2.1.3. Machtiging

Nadere informatie

oktober 2013 Veterinair certificaat voor de uitvoer naar Marokko van runderen bestemd voor de vetmesting afkomstig uit België

oktober 2013 Veterinair certificaat voor de uitvoer naar Marokko van runderen bestemd voor de vetmesting afkomstig uit België I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-Code Land Runderen 0102 II. Bilateraal certificaat Code FAVV EX.VTL.MA.04.01 Titel van het certificaat Veterinair certificaat voor de uitvoer naar van runderen

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie 9.2.2015 B8-0097/1 1 Overweging D D. overwegende dat, afhankelijk van de desbetreffende lidstaat, naar schatting 30-50 % van de totale hoeveelheid geslacht vlees verwerkt wordt tot vleesingrediënten voor

Nadere informatie

NT3849nl03 Page 1/5 26/12/13. Informatienota: Europese regelgeving voor de export/import van bio producten

NT3849nl03 Page 1/5 26/12/13. Informatienota: Europese regelgeving voor de export/import van bio producten NT3849nl03 Page 1/5 26/12/13 Inleiding Informatienota: Europese regelgeving voor de export/import van bio producten Een bio product afkomstig uit een niet-europees land moet bij elke inklaring steeds vergezeld

Nadere informatie

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE L 48/28 Publicatieblad van de Europese Unie 21.2.2013 AANBEVELINGEN AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 19 februari 2013 betreffende een gecoördineerd controleplan ter opsporing van frauduleuze praktijken

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Gearchiveerd op 06/01/2014

Gearchiveerd op 06/01/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DPA 224 Hygiëne en infrastructuur in de verzamelcentra [224] v2 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

maart 2016 Productomschrijving GN-code Land Rundvlees Titel van het certificaat

maart 2016 Productomschrijving GN-code Land Rundvlees Titel van het certificaat I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-code Land Rundvlees 0201 Kalfsvlees 0202 II. Bilateraal certificaat FAVV-code Titel van het certificaat EX.VTP.SA.01.01 Sanitair certificaat voor de uitvoer

Nadere informatie

(3) Het verslag bevat feedback over de ervaringen met de overgangsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 2076/2005 van de Commissie (4). In het verslag

(3) Het verslag bevat feedback over de ervaringen met de overgangsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 2076/2005 van de Commissie (4). In het verslag VERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 2 februari 2017 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de toepassing van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004 en (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement

Nadere informatie

STRUCTUUR GROEP Netwerk van 6 Belgische productiesites Slachten, versnijden en verwerken van varkens van A tot Z 420.000 ton/jaar, 800 mio euro omzet Top 10 in Europa. Export naar > 40 landen >1800 werknemers

Nadere informatie

UW PAARD CORRECT IDENTIFICEREN: In 5 eenvoudige stappen

UW PAARD CORRECT IDENTIFICEREN: In 5 eenvoudige stappen 1 UW PAARD CORRECT IDENTIFICEREN IN 5 EENVOUDIGE STAPPEN! EEN KLEINE MOEITE OM ONPRETTIGE GEVOLGEN TE VERMIJDEN Op het terrein wordt vastgesteld dat tot op vandaag lang niet alle paarden, pony s en ezels

Nadere informatie

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.10.017 C(017) 78 final VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 1.10.017 tot wijziging van bijlage III bij Verordening (EG) nr. 85/004 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

IEC 3026 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [3026] v.1

IEC 3026 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [3026] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : IEC 326 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [326] v.1 C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep

ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep Bijlagen WOORD VOORAF DOOR JEAN-LOUIS BOUCHARD, VOORZITTER

Nadere informatie

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [047]

Nadere informatie

VOEDSELAUTHENTICITEIT GARANDEREN: 5 STAPPEN OM UW BEDRIJF TEGEN VOEDSELFRAUDE TE BESCHERMEN

VOEDSELAUTHENTICITEIT GARANDEREN: 5 STAPPEN OM UW BEDRIJF TEGEN VOEDSELFRAUDE TE BESCHERMEN VOEDSELAUTHENTICITEIT GARANDEREN: 5 STAPPEN OM UW BEDRIJF TEGEN VOEDSELFRAUDE TE BESCHERMEN Voedselauthenticiteit: 5 stappen om uw bedrijf te helpen zich tegen voedselfraude te beschermen Fabrikanten van

Nadere informatie

Juni ,

Juni , I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-Code Land Rundvlees Varkensvlees Schapenvlees Slachtafval van runderen, varkens of schapen Varkensvet en -spek, niet gesmolten Darmen, blazen en magen van runderen,

Nadere informatie

KALVERSLACHTERIJ VERSIE 1.1, dd

KALVERSLACHTERIJ VERSIE 1.1, dd Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. BLKSAP01 BLKSAP01a BLKSAP01b BLKSAP01c BLKSAP02a

Nadere informatie

PRI 2183 Het vervoer van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren en loopvogels met handelsdoeleinden - Dierenwelzijn [2183] v6

PRI 2183 Het vervoer van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren en loopvogels met handelsdoeleinden - Dierenwelzijn [2183] v6 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 218 Het vervoer van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren en loopvogels met handelsdoeleinden

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot noodslachtingen van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren

Omzendbrief met betrekking tot noodslachtingen van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot noodslachtingen van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren Referentie PCCB/S32/GDS/952588 Datum 14/05/2014 Huidige

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen. Datum: Versie: 4 (definitief)

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen. Datum: Versie: 4 (definitief) Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen Datum: 20092017 Versie: 4 (definitief) Introductie De NVWA heeft het toezicht op aangescherpt. Deze naleefmonitor geeft de naleving

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Brussel, 27 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 94/44 31.3.2004 VERORDENING (EG) Nr. 599/2004 VAN DE COMMISSIE van 30 maart 2004 tot vaststelling van een geharmoniseerd model voor een certificaat en inspectieverslag voor het intracommunautaire handelsverkeer

Nadere informatie

DPA 2223 Vervoer van levende dieren - Infrastructuur [2223] v3

DPA 2223 Vervoer van levende dieren - Infrastructuur [2223] v3 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... DPA 222 Vervoer van levende dieren - Infrastructuur [222] v C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het voorstel van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, gedaan op 23 juni 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het voorstel van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, gedaan op 23 juni 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage I, IV, V, VI, VIII en X bij het besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 1997 betreffende de verplichte bijdragen bestemd voor de promotie

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 14.1.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 12/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van 11 januari 2012 tot vaststelling van voorschriften voor

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 28.02.2006 COM(2006) 89 definitief Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren (door de Commissie ingediend)

Nadere informatie

Specifieke toelichting op de vragen van de inspectielijst

Specifieke toelichting op de vragen van de inspectielijst Specifieke toelichting op de vragen van de inspectielijst Hieronder wordt een nadere toelichting op de vragen van de inspectielijst, behorende bij het toezicht op HACCP in slachterijen/uitsnijderijen,

Nadere informatie

PROCEDURE VOOR HET BEKOMEN VAN EEN AFWIJKING TEN AANZIEN VAN HET GEBRUIK VAN WATER IN DE VOEDSELKETEN

PROCEDURE VOOR HET BEKOMEN VAN EEN AFWIJKING TEN AANZIEN VAN HET GEBRUIK VAN WATER IN DE VOEDSELKETEN PB 00 P 11 REV 0 2005 1/6 PROCEDURE VOOR HET BEKOMEN VAN EEN AFWIJKING TEN AANZIEN VAN HET GEBRUIK VAN WATER IN DE VOEDSELKETEN Van toepassing vanaf : 1-01-06 Opgesteld door : DG Controlebeleid Ir. A.

Nadere informatie

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking?

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking? FAQ 1. Waaruit bestaat de Europese Verordening 183/2005? Deze nieuwe Verordening bepaalt de voorschriften voor diervoederhygiëne. Alle verschillende activiteiten in de diervoederketen worden onderverdeeld

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2012R0028 NL 25.06.2012 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie internationale handel 20.3.2015 2013/0433(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie internationale handel aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

Nadere informatie

Opsporen van trichinen bij karkassen van gedomesticeerde varkens tijdens de post-mortemkeuring.

Opsporen van trichinen bij karkassen van gedomesticeerde varkens tijdens de post-mortemkeuring. Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen Omzendbrief betreffende onderzoeken ter opsporing van de aanwezigheid van Trichinella in de karkassen van gedomesticeerde varkens in slachthuizen

Nadere informatie

Protocol Veetransport onder extreme temperaturen

Protocol Veetransport onder extreme temperaturen Protocol Veetransport onder extreme temperaturen Inleiding Transportverordening 1/2005 bevat verwijzingen naar te nemen maatregelen (m.n. aanpassing beladingsgraad bij hitte) bij extreme temperaturen (hitte

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/07/2012

Gearchiveerd op 01/07/2012 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... IEC 2473 CHECKLIST VOOR OPERATOREN DIE PRODUCTEN VOOR HUMANE CONSUMPTIE ONDERWORPEN AAN

Nadere informatie

PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER

PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER Normen voor pluimveeslachterij/ uitsnijderij / verwerker Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. =

Nadere informatie

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 VERORDENING (EU) Nr. 284/2011 VAN DE COMMISSIE van 22 maart 2011 tot vaststelling van specifieke voorwaarden en gedetailleerde procedures voor de invoer

Nadere informatie

Garantiesysteem Tracering SKV-Vleeskalveren

Garantiesysteem Tracering SKV-Vleeskalveren 51 BIJLAGE IV CSR Garantiesysteem Tracering SKV-Vleeskalveren Het Garantiesysteem Tracering SKV Vleeskalveren (GTSKV) maakt onderdeel uit van het Controle- en Sanctiereglement SKV (CSR). 1. Doel en reikwijdte

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-018) REV 2 2009-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Generische autocontrolegids voor slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van

Nadere informatie

Rapport: vlees van ernstige mishandelde paarden uit Zuid- Amerika wordt nog altijd in Nederland verkocht

Rapport: vlees van ernstige mishandelde paarden uit Zuid- Amerika wordt nog altijd in Nederland verkocht Rapport: vlees van ernstige mishandelde paarden uit Zuid- Amerika wordt nog altijd in Nederland verkocht Stichting Dier&Recht 12 Juni 2019 INHOUDSOPGAVE INLEIDING EN SAMENVATTING... 3 EU-CERTIFICERING...

Nadere informatie

Gezondheidscertificaat voor de export van pluimveeen kalkoenvlees en separatorvlees naar de Republiek

Gezondheidscertificaat voor de export van pluimveeen kalkoenvlees en separatorvlees naar de Republiek I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-Code Land Pluimveevlees 0207 Pluimveeseparatorvlees 020890 II. Bilateraal certificaat Type certificaat EX.VTP.CU.01.02 Titel van het certificaat Gezondheidscertificaat

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot het in de voedselketen brengen van duiven.

Omzendbrief met betrekking tot het in de voedselketen brengen van duiven. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 0 Omzendbrief met betrekking tot het in de voedselketen brengen van duiven. Referentie PCCB/S2/1291129 Datum 15/06/2015 Huidige versie 1.0 Van

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 september 2006, TRCJZ/2006/2966 houdende wijziging (9) van de Regeling beperkingsgebieden

Nadere informatie

februari 2017 Productomschrijving GN-code Land Vers varkensvlees 0203 Zuid-Afrika

februari 2017 Productomschrijving GN-code Land Vers varkensvlees 0203 Zuid-Afrika I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-code Land Vers varkensvlees 0203 II. Bilateraal certificaat Code FAVV EX.VTP.ZA.04.01 Titel van het certificaat Veterinair certificaat voor de export naar van

Nadere informatie

(98/C 364/02) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1,

(98/C 364/02) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1, bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 364 van 25/11/98 GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT (EG) Nr. 59/98 door de Raad vastgesteld op 20 juli 1998 met het oog op de aanneming van Richtlijn

Nadere informatie

BELBEEF Werking databank en bescherming gegevens 24/5/2018, DGZ

BELBEEF Werking databank en bescherming gegevens 24/5/2018, DGZ BELBEEF Werking databank en bescherming gegevens 24/5/2018, DGZ Belbeef vzw: voorstelling Interprofessionele organisatie, opgericht op 9.02.1995, samengesteld uit de verschillende schakels van de vleesverwerkingsketen.

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de informatie over de voedselketen voor varkens.

Omzendbrief met betrekking tot de informatie over de voedselketen voor varkens. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de informatie over de voedselketen voor varkens. Referentie PCCB/S2/GDS/975092 Datum 24/09/2013 Huidige versie

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Ministerie van Economische Zaken. Tabellenboek: Naleefmonitor Kleine en middelgrote slachthuizen

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Ministerie van Economische Zaken. Tabellenboek: Naleefmonitor Kleine en middelgrote slachthuizen Tabellenboek: Naleefmonitor Kleine en middelgrote slachthuizen Naleefmonitor kleine en middelgrote slachthuizen Pagina 1 van 5 1. Inleiding De NVWA heeft het toezicht op slachthuizen aangescherpt. Deze

Nadere informatie

CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008

CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008 CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008 EIEREN VLEES VEE nummer : 19/2008 datum : 10 maart 2008 onderwerp bijlagen : Voorwaarden bij de invoer van fokrunderen van zuiver ras : Zie inhoudsopgave Voorwaarden bij de

Nadere informatie

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie 25.11.2006 II (Besluiten waarvan de publicatie niet voorwaarde is voor de toepassing) COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 17 november 2006 tot wijziging

Nadere informatie

IEC 3026 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [3026] v1

IEC 3026 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [3026] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : IEC 326 Douane Unie - ERKENNING EXPORT [326] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk

Nadere informatie

Gewijzigde identificatieprocedure paardachtigen 1

Gewijzigde identificatieprocedure paardachtigen 1 Gewijzigde identificatieprocedure paardachtigen 1 GEWIJZIGDE IDENTIFICATIEPROCEDURE PAARDACHTIGEN MET INGANG VANAF 1.7.2009 - KORTE OPSOMMING VERANDERINGEN Vanaf 1.7.2009 zal de procedure voor de identificatie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de uitvoering van het protocol voor het grensoverschrijdend handelsverkeer van slachtdieren tussen België, Frankrijk en

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur, en Voedselkwaliteit van 5 april 2007, nr. TRCJZ/2007/1185, houdende wijziging (39) van de Regeling beperkingsgebieden

Nadere informatie

HANDBOEK EENVOUDIGE REINIGINGS- EN ONTSMETTINGSPLAATS VERGUNNINGHOUDER

HANDBOEK EENVOUDIGE REINIGINGS- EN ONTSMETTINGSPLAATS VERGUNNINGHOUDER Versie 1.0 Pagina 1 van 6 HANDBOEK EENVOUDIGE REINIGINGS- EN ONTSMETTINGSPLAATS EN VERGUNNINGHOUDER INHOUDSOPGAVE paginanummer - VOORWOORD...2 - EENVOUDIGE R&O-PLAATS...3 - INRICHTINGSEISEN..3 - PROTOCOL...3

Nadere informatie