Bron: Onderzoek Verplaatsingsgedrag 4.5 (september 2012-september 2013), Analyse van de verplaatsingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bron: Onderzoek Verplaatsingsgedrag 4.5 (september 2012-september 2013), Analyse van de verplaatsingen"

Transcriptie

1 Expertenworkshop Beleidsplan Ruimte Adviesnota interstedelijke mobiliteit 1 versie november 2015 Auteur: Dirk Lauwers Huidige situatie Dominante positie van het autoververkeer In het interstedelijk verkeer in Vlaanderen is de positie van de auto zeer dominant. Autoverkeer neemt in Vlaanderen op afstanden tussen 25 en 40 km ruim 82 % van de verplaatsingen voor zijn rekening, bij afstanden boven 40 km bedraagt dit aandeel 77%. Op die afstand is de trein goed voor 12,5 % van de verplaatsingen, op afstanden tussen 25 en 40 km is dit 10%. 2 Het gebruik van de trein verschilt sterk volgens oorsprong en bestemming van de verplaatsingen. Inwoners van het Metroplitaan Kerngebied (Vlaamse Ruit) gebruiken ongeveer 40% meer de trein dan die van daarbuiten, het treingebruik ligt vooral hoog bij inwoners van regionale en kleine steden die in dit gebied gelegen zijn. 3 Fig. 1: Vervoerswijzekeuze volgens afstand verplaatsing 1 Bron: Onderzoek Verplaatsingsgedrag 4.5 (september 2012-september 2013), Analyse van de verplaatsingen Belang van interstedelijke verplaatsingen binnen het Metropolitaan Kerngebied (Vlaamse ruit) Circa 1/5 van de woon-werk en woon-schoolverplaatsingen in Vlaanderen worden afgelegd tussen de stedelijke systemen. Interstedelijke verplaatsingen zijn duidelijk in het Metropolitaan kerngebied 1 Deze nota behandelt enkel de interstedelijke personenmobiliteit binnen Vlaanderen. Zodoende komen goederenvervoer en logistiek en internationale verplaatsingen niet expliciet aan bod. Wel wordt aandacht besteed aan de interferentie met de stedelijke mobiliteit. 2 Bron: Onderzoek Verplaatsingsgedrag 4.5 (september 2012-september 2013), Appendix 2 Lijst achterliggende tabellen, tabel Bron: Devos, Jonas Vlaanderen versus Nederland. Invloed van de ruimtelijke planning op verplaatsingsgedrag.

2 geconcentreerd, waarbij behalve de as Antwerpen-Brussel de vier buitenzijden van de ruit in het oog springen (zie fig. 2). Daarnaast zijn enkele toevoerassen vanuit regionale steden opvallend, alsook West-Vlaamse interstedelijk noord-zuid as. 4 Fig.2: Interstedelijke verplaatsingspatronen in Vlaanderen voor werk- en schoolverplaatsingen Bron: J Devos, 2011, Vlaanderen versus Nederland. Invloed van de ruimtelijke planning op verplaatsingsgedrag Opkomend belang van lange afstandsroutes voor het fietsen Hoewel nog weinig gedocumenteerd (het Onderzoek Verplaatsingsgedrag blijkt hierover niet gevoelig genoeg) zijn er meer en meer indicaties dat onder invloed van de doorbraak van e-bikes, betere fietsen en betere fietsinfrastructuur en onder invloed van het toenemend belang dat wordt gehecht aan actieve mobiliteit fietsen over lange afstand aan belang wint. Illustratief zijn de voorlopige resultaten van de fietstelweek waarbij behalve de stedelijke gebieden ook enkele interstedelijke fietssnelwegen in beeld komen als intens gebruikte infrastructuren (zie fig.3). 2 Fig.2: Heat map fietsverplaatsingen op een weekdag Bron: Fietsstelweek Vlaanderen (2015) 4 Bron: : Devos, Jonas Ibid.

3 Hoofdwegennet vooral in Metropolitaan Kerngebied onder toenemende (over)druk Uitdijend vanuit de grootstedelijke gebieden komen steeds grotere delen van het interstedelijk snelwegennet in het Metropolitaan Kerngebied onder verkeersdruk (zie fig. 3). Fig. 3: Globaal filebeeld op hoofdwegen tijdens ochtendspits, werkdagen 2014 Bron: Vlaams Verkeerscentrum (2015), Verkeersindicatoren Hoofdwegennet Vlaanderen 2014 Zo nam de filezwaarte in de Antwerpse regio de voorbije drie jaar toe met 27,3 % (zie fig. 4, periode september periode september 2015). 5 Het voorbije stabiliseerde deze druk, mogelijk als gevolg van een combinatie van minder sterke economische groei en enkele succesvolle Quick Win maatregelen op de Antwerpse ring. 3 Fig. 4 Evolutie filezwaarte per dag (werkdagen) op Antwerpse snelwegen en knooppunten Bron: Verkeersindicatoren, Vlaams Verkeerscentrum 5 Eigen berekening op basis van gegevens Vlaams Verkeerscentrum:

4 Ruimtelijke uitdagingen Doorbreken van de spiraal verspreide ruimtelijke ontwikkeling-toename van individuele gemotoriseerde verplaatsingen Er is een gekende spiraal van onderlinge versterking van de ontwikkeling van het individueel autosysteem en ruimtelijke verspreide ontwikkeling. In Vlaanderen heeft dit geleid tot de nevelstad Vlaanderen met een zowel meer diffuse ruimtelijke structuur als een grotere auto-afhankelijkheid dan in de buurregio s. 6 Het doorbreken van deze spiraal is ook voor de interstedelijke verplaatsingen een uitdaging voor zowel het ruimtelijk beleid als het infrastructuur- en mobiliteitsbeleid. Zowel het autosysteem als het ruimtelijk systeem botsen in Vlaanderen op hun systeemgrenzen. Realiseren van een nieuw evenwicht tussen mobiliteit en omgeving Ruimtelijke scheiding van (inter)stedelijke mobiliteitssystemen en stedelijke leefomgevingen is niet langer een optie. Zeker binnen het Metropolitaan Kerngebied moet gewerkt worden aan een beperking van de negatieve gezondheidseffecten van de mobiliteit. Ook grootschalige infrastructuur moet ruimtelijk beter geïntegreerd worden. Voor het infrastructuurontwerp betekent dit dat de ontwerpopgave niet mag beperkt worden tot het faciliteren van verkeers- en vervoersbewegingen maar dat het moet gaan om stadsprojecten, die ook een hoge mobiliteitsprestatie toelaten. Dit vergt het formuleren en begeleiden van geïntegreerde ontwerpopdrachten. 7 Opvangen van de toenemende mobiliteitsvraag door het inzetten van ruimteefficiënte interstedelijke vervoerssystemen Alleen al ten gevolge van de bevolkingstoename kan een significante toename van de mobiliteitsvraag verwacht worden: rekening houdend met de wet van BREVER zal een verwachte bevolkingstoename met circa inwoners tegen 2030 leiden tot een mogelijke stijging van de mobiliteitsvraag met meer dan 1,5 miljoen verplaatsingen per dag. Gezien de schaarse beschikbare mobiliteitsruimte dient ingezet te worden op die systemen die de hoogste ruimte-rendementen bieden (in termen van vervoerde personen per breedte-eenheid infrastructuur). 4 Voor de interstedelijke mobiliteit heeft hoogwaardig railvervoer een ruimtelijke performantie die een factor 40 hoger ligt dan die van een snelweg (zie fig. 5). De ontwikkeling van een hoogwaardiger interstedelijk openbaar vervoerssysteem is daarom een kritische succesfactor voor het functioneren van zowel de stedelijke systemen (bereikbaarheidseis) als het interstedelijk mobiliteitssysteem zelf (gekenmerkt door een hoge vorm van onbetrouwbaarheid, vooral dan van het auto systeem). Fig.5: Corridor capaciteit vervoerssystemen per ruimte-eenheid 6 Zie hierover o.a. Lauwers, Dirk & De Mol Johan Mobiliteit en Ruimte: Auto-infrastructuur binnen een veranderend mobiliteitsperspectief, in: Ter wille van de samenleving: Liber Amicorum Georges Allaert. p Zie hierover o.a. Verheijen, Marc Infratecture, Infrastructuur als ontwerpopgave.

5 Bron: Eigen verwerking gegevens TRR (2009), Litman (2013), Peterson (2004) Ruimte voorzien voor interstedelijke mobiliteitsinfrastructuur rekening houdend met te verwachten disrupties in het mobiliteitssysteem Al te veel wordt in de Vlaamse planningspraktijk gewerkt met toekomstscenario s waarin abstractie gemaakt van innovaties binnen het vervoerssysteem zelf. Nochtans zijn er de komende decennia wezenlijke disrupties in het mobiliteitssysteem te verwachten Zo kan verwacht worden dat door de veralgemeende invoering van autonoom en/of connected rijdende individuele voertuigen de capaciteit van snelwegen met een factor 1,5 tot maximum 4 zal toenemen. 8 Dit houdt in dat binnen de bestaande verkeersruimte op termijn een groter aantal voertuigen zal kunnen afgewikkeld worden. Daarmee moet rekening gehouden worden bij het bepalen van infrastructuurbehoeften op middellange termijn. Bovendien betekent dit dat ook de toekomst kan verwacht worden dat de ruimte-efficiëntie van interstedelijk railvervoer ook bij geoptimaliseerde capaciteiten van toekomstige slimme autowegen minstens een factor tien hoger blijft dan van het autosysteem. 5 Een selectievere ruimtelijke ontwikkeling tot stand brengen De mate waarin de te verwachten stijging van de mobiliteitsvraag zich zal vertalen in interstedelijke verplaatsingen (al dan niet binnen het Metropolitaan Kerngebied) of in stedelijke dan wel diffuse verplaatsingspatronen zal afhangen van zowel de kwaliteit van de betrokken vervoerssystemen als van het ruimtelijk locatiebeleid. Disrupties in het mobiliteitssysteem kunnen aanleiding zijn tot een versterkende tendens van ruimtelijke spreiding van activiteiten. Met name zijn er scenario s denkbaar waarin de weerstanden daartegen vanuit aan mobiliteit gerelateerde milieubekommernissen (dank zij de ontwikkeling van lage emissievoertuigen) of sociologische beperkingen (zelfrijdende wagens laten die bv. ook ouderen langer toegang kunnen geven tot het autovervoersyteem) zouden wegvallen. Een versterking van het stedensysteem vergt een ruimtelijk beleid dat ontwikkelingen ent op het interstedelijk vervoersysteem en diffuse ruimtelijke ontwikkeling tegengaat. Gezien de beschikbare bouwgronden en prijsniveaus van bouwgronden en transport is een suburbane ontwikkeling te verwachten Bij ongewijzigd beleid en bij gelijke 8 Bron: Lauwers, Dirk Naar Een Slimmere Mobiliteit: Een Aantal Toekomstscenario s Doorgelicht. Ed. Koen Raeymaekers. Ruimte (27):

6 transportkosten is het erg waarschijnlijk dat de woningdruk zal verschuiven naar de flanken van de as Brussel-Antwerpen (zie fig. 6), gebieden met een slechte openbaar vervoerontsluiting 9 Fig 6.: Bouwgrondprijzen in België Bron: SVR Het ruimtelijk faciliteren van een hoogwaardig net van fietssnelwegen Fietssnelwegen zijn een ontbrekend netwerk in Vlaanderen. Enkele corridors zijn gerealiseerd maar ook in de stedelijke gebieden zijn er nog veel ontbrekende verbindingen. De samenhang is nog onbestaande. Hoewel ook lange afstand fietsverplaatsingen zich voornamelijk binnen de stedelijke gebieden afspelen biedt de uitbouw van een samenhangend net op interstedelijk schaalniveau een meerwaarde voor recreatieve verplaatsingen en een opkomend aantal occasionele zeer lange utilitaire verplaatsingen. Onderzocht kan worden of fragmenten die de stedelijke netwerken verbinden ook een rol kunnen spelen in de ketenmobiliteit. Het ruimtelijk faciliteren van ketenmobiliteit door de uitbouw mogelijk te maken van intermodale knooppunten van interstedelijke vervoerssystemen met stedelijke systemen Het ontbreken van vlotte overstapmogelijkheden van het autosnelwegsysteem op stedelijk openbaar vervoer (collectief en fietsdeelsystemen) maakt dat automobilisten ook de last mile van interstedelijke verplaatsingen bijna steeds ook met de wagen afleggen. De uitbouw van dergelijke transferpunten is een belangrijke ruimtelijke opgave. 9 Coppens, Tom et al Uitdagingen en opgaven voor het Beleidsplan Ruimte. Expertenforum Beleidsplan Ruimte.

7 Het beperken van sluipverkeer in stedelijk gebieden ten gevolge van overbelasting of incidentgevoeligheid van interstedelijke autosnelwegen Het ontbreken van volwaardige interlokale netwerken voor het autoverkeer en congestie (structureel en/of ten gevolge van incidenten) van hoofdwegen leidt momenteel tot sluipverkeer in woonstraten in stedelijke en randstedelijke gebieden. Daarom is de combinatie wenselijk van een beleid van spitsmijden, beter benutten van het bestaande wegennet en van de robuustere uitbouw van het hoofdwegennet en het onderliggend net in de stedelijke (en randstedelijke) gebieden. Dit vergt een gebiedsgericht benadering van de mobiliteitsproblematiek in regio s onder hoge verkeersdruk, waarbij tevens rekening gehouden wordt met verkeersleefbaarheidseisen. Het managen van incidentele zeer hoge mobiliteitsvragen door flexibel en meervoudig ruimtegebruik en sterkere verknoping van de vervoerssystemen Activiteiten met een metropolitaan allure (festivals, internationale sportwedstrijden, ) generen tijdelijke maar zeer hoge mobiliteitsvragen. Een doordachte keuze van deze eventlokaties, meervoudig en flexibel ruimtegebruik (parkings, tijdelijke overstapplaatsen) kunnen het managen van deze vervoersstromen helpen faciliteren en verduurzamen. Ruimtelijke beleidsopties en randvoorwaarden Ontwikkeling van een hoogwaardiger interstedelijk vervoersysteem Het functioneren van het hoofdwegennet moeten op een robuuster (t.t.z. minder gevoelig voor incidentele verstoringen) kunnen gebeuren. Dit moet in de eerste plaats gebeuren door een adequater managen van de vervoersvraag (Transport Demand Management) en van de verkeersstromen (Traffic Management). Ruimte voor adequate interstedelijk infrastructuur moet waar nodig voorzien worden. Missing links kunnen in dat perspectief opgespoord en uitgebouwd worden. Omwille van de fundamentele filewet 10 en de negatieve ruimtelijke impact van een verdere toename van het interstedelijk autoverkeer (met name op de stedelijke leefkwaliteit) is een structurele uitbreiding van de interstedelijke wegcapaciteit niet wenselijk. De bijkomende interstedelijke vervoersvraag wordt opgevangen door een verhoging van de vervoerscapaciteit van het interstedelijk railvervoer en het minder belasten van het hoofdwegennet met lokaal verkeer. De verhoging van de interstedelijke vervoerscapaciteit voor spoorverkeer kan op bepaalde plaatsen ruimte inname met zich meebrengen. 7 Hoogwaardig openbaar vervoersysteem hanteren als ruggengraat voor ruimtelijke ontwikkeling Het stedelijk openbaar vervoersysteem dient als ruggengraat beschouwd voor de ruimtelijke ontwikkeling, in de internationale literatuur en praktijk omschreven als Transit Oriented 10 De fundamentele filewet (fundamental law of road congestion, ook wel of traffic congestion) werd in 1962 door Downs geformuleerd. In het Engels: Elasticity of highway vehicle kilometers to highway lane kilometers is close to one. Er is meer en meer empirische basis voor geformuleerd o.a.: Duranton, Gilles, and Matthew A. Turner "The Fundamental Law of Road Congestion: Evidence from US Cities." American Economic Review, 101(6):

8 Development of T.O.D.. 11 Dit vergt een geïntegreerde aanpak van openbaar vervoer infrastructuur en exploitatie en van ruimtelijke inrichting op het gebied van planvorming en uitvoering. Het beperken van suburbane en diffuse ontwikkelingen zal bovendien zowel een restrictief (ruimtelijk) beleid vergen t.a.v. pure autolocaties. Hoewel T.O.D. in eerste instantie een stedelijk concept is, geënt op stedelijk openbaar vervoer kan het sterk ontwikkelen van stationsomgevingen van IC stations een directe synergie realiseren met het interstedelijk vervoersystemen. Ontwikkelingen in de stedleijke gebieden die binnen aanvaardbare tijdsafstand (NMBS hanteert als criteria: maximum één uur reistijd met maximum één overstap) van deze stations gelegen zijn vertonen een indirecte synergie met het interstedelijk vervoersysteem. Werken aan een integratie van infrastructuur en omgeving Ontwerp van interstedelijke infrastructuur dient opgevat als een ruimtelijke opgave, zowel functioneel als qua beleving dienen deze infrastructuren een meerwaarde te generen voor hun omgeving. Het Vlaams Bouwmeesterschap dient in te staan voor de ruimtelijke kwaliteitszorg van deze ontwerpprocessen. Deze integratie vergt ook dat lokale actoren (bestuurlijk, civiele maatschappij, bedrijfsleven) bij deze ontwerpprocessen betrokken te worden. Ruimtelijke ontwikkelingsperspectieven Ontwikkeling van een hoogwaardiger interstedelijk collectief vervoersysteem in het Metropolitaan Kerngebied Een sterkere differentiatie wordt doorgevoerd tussen het interstedelijk collectief vervoersysteem in het Metropolitaan Kerngebied en daarbuiten. Binnen dit gebied functioneert het interstedelijk collectief vervoer als een interstedelijke metro. Dank zij dit systeem kan dit gebied zoveel mogelijk functioneren als een Daily Urban System. 8 Ontvlechting van interstedelijke en stedelijke vervoersinfrastructuren en ruimtelijke versterking van de knooppunten Interstedelijke en stedelijke vervoersinfrastructuren worden sterker ontvlochten, wel worden ze gekoppeld in intermodale transfertpunten. Deze knooppunten met een zeer hoge vervoerwaarde worden ook als knooppunten met zeer hoge plaatswaarde verder ontwikkeld. Locatie van knooppunten in stedelijke centra en aan de stedelijke rand De verknoping van de interstedelijke railsystemen met de stedelijke vervoersystemen gebeurt zeker in de centra van de steden, in grotere steden ook (meer) aan de rand. De verknoping van de interstedelijke snelwegen en stedelijke (snel) wegen en andere vervoersystemen gebeurt aan de rand van de stedelijke gebieden, ze worden multimodaal uitgebouwd. 11 Meer informatie en visie-ontwikkeling omtrent T.O.D. voor Vlaanderen is te vinden in het VRP Manifest Mobiliteit:

9 Elementen interstedelijk mobiliteitssysteem Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Deze elementen dienen zowel betrekking te hebben op de hardware (planconcepten), de software (instrumentarium) als de orgware (governance) Naar een aangepast principe van categorisering van netwerken en knoopunten Bestaande netwerken blijven de hardware waarmee de toekomstige interstedelijke mobiliteitsbehoeften wordt opgevangen. Reconversie ervan in functie van zowel een hogere mobiliteitsprestatie als een betere ruimtelijke inpassing dient de belangrijkste ambitie te zijn. Afweging tussen leefbaarheid (inclusief gezondheid) en bereikbaarheid blijft in de Vlaamse context, gekenmerkt door diffuse ruimtelijke patronen en de zeer dichte structuur van de infrastructuurnetwerken een belangrijk uitgangspunt voor het ruimtelijk beleid. Er dient vermeden te worden dat de mobiliteitsinfrastructuren als verzelfstandige ruimtelijke objecten worden ontwikkeld. Een toekomstgerichte categorisering van netwerken dient tegelijk eenvoudiger en complexer opgevat te worden dan deze vastgelegd in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Complexiteit heeft te maken met het feit dat netwerken niet langer als unimodale systemen mogen opgevat worden. Het is van belang de schakelpunten tussen de netwerken (bv. tussen individueel en collectief vervoer) als structuurbepalende elementen te selecteren. Het Beleidsplan Vlaanderen dient de typologie en selectiemethodiek van deze schakelpunten vast te leggen. Ook de principes voor de schakelpunten tussen het interstedelijke en stedelijke niveau dient voor elk van de netwerken bepaald te worden. 9 De rigide boomstructuur van de wegencategorisering vastgelegd in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen dient in de regio s onder mobiliteitsdruk vervangen door meer dragende onderliggende netwerken. Dit mag echter niet te koste gaan van de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid in doortochten. Naar een aangepast locatiebeleid T.O.D. is een leidend principe voor het locatiebeleid. De ontwikkeling van een locatiebeleid dat geënt wordt op interstedelijk en stedelijk openbaar vervoer vergt onder andere een zorgvuldige afweging van de selectie van te ontwikkelen stationsomgevingen. Ontwikkelingen in tussengebieden die ten koste zouden gaan van de interstedelijke bereikbaarheid moeten vermeden worden. De selectie(methodiek) voor deze te ontwikkelen knooppunten dient omschreven te worden in het Beleidsplan Ruimte. De ontwikkeling van een nieuw instrumentarium waar stedelijke ruilverkavelingen en verhandelbare ontwikkelingsrechten deel van uitmaken moet het mogelijk maken de slecht gelegen juridische bouwvoorraad in te wisselen voor vanuit mobiliteitsoogpunt meer geschikte locaties. Naar een aangepaste governance

10 Geïntegreerde ontwikkeling van knooppunten, infrastructuur en ruimte vergt ook een aangepaste governance. De drijvende operationele kracht voor deze ontwikkeling dient gesitueerd in de stedelijke regio s. Partnerships tussen overheden en overheidsbedrijven, projectontwikkelaars, mobiliteitsmakelaars en vervoerbedrijven, organisaties uit de civiele maatschappij, betrokken burgers moeten kunnen werken aan territoriale pacten en programma s. Het Vlaams beleid kan deze samenwerkingsverbanden stimuleren door opgaven te formuleren, zonder de oplossing zelf vast te leggen. 12 Daarom dient het Beleidsplan Ruimte aan te geven volgens welke principes deze opgaven zullen geformuleerd worden. Strategische allianties tussen de belangrijkste actoren op Vlaams niveau (Ruimte Vlaanderen, MOW, NMBS, AWV, de Lijn en vertegenwoordigers van de lokale overheden, van de betrokken private sectoren en van het maatschappelijk middenveld) kunnen afstemmen hoe en met welke middelen de gewenste mobiliteits- en ruimtelijke ontwikkeling moet opgevat en aangepakt worden. Gebiedsgerichte samenwerkingen dienen ook andere vervoerswijzen en daarmee verbonden ruimtelijke ontwikkelingen aan te pakken. Betere benutting van de wegcapaciteit tijdens de spits of de uitbouw van een fietsroutestructuur zijn eveneens belangrijke opgaven. Ook voor deze thema s kunnen er op Vlaams niveau strategische allianties opgezet te worden indien er kaders nodig zijn voor de uitwerking van regionale pacten en programma s. Bronnen Zie voetnoten Coppens, Tom et al Ibid.

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 BRV strategische visie Het Vlaams ruimtelijk beleid maakt zich sterk voor een goede integratie

Nadere informatie

Expertadvies Beleidsplan Ruimte Vlaanderen verbinden, nabijheid en bereikbaarheid als leidend principe 1

Expertadvies Beleidsplan Ruimte Vlaanderen verbinden, nabijheid en bereikbaarheid als leidend principe 1 Expertadvies Beleidsplan Ruimte Vlaanderen verbinden, nabijheid en bereikbaarheid als leidend principe 1 versie 1.1-25 maart 2016 Auteur: Dirk Lauwers Focus: voorgaande adviezen In de opdrachtformulering

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening en mobiliteit: stadsregionale uitdagingen

Ruimtelijke ordening en mobiliteit: stadsregionale uitdagingen Ruimtelijke ordening en mobiliteit: stadsregionale uitdagingen Casestudy Regionet Leuven www.regionetleuven.be Studievoormiddag 29 mei 2015 Kenniscentrum Vlaamse Steden Johan Van Reeth johan@buur.be Ruimtelijke

Nadere informatie

RUIMTE EN MOBILITEIT een sinistere relatie? Dirk Lauwers

RUIMTE EN MOBILITEIT een sinistere relatie? Dirk Lauwers . 23 maart 2018, Antwerpen RUIMTE EN MOBILITEIT een sinistere relatie? Dirk Lauwers Afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur - UGent Onderzoeksgroep

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening als basis voor basisbereikbaarheid

Ruimtelijke ordening als basis voor basisbereikbaarheid Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Ruimtelijke ordening als basis voor basisbereikbaarheid Hans Tindemans (beleidsmedewerker VRP) Studiedag: van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid 2 okt.

Nadere informatie

Mobiliteit in ruimte en tijd verkenningen van de toekomst van de mobiliteit en de mobiliteit van de toekomst

Mobiliteit in ruimte en tijd verkenningen van de toekomst van de mobiliteit en de mobiliteit van de toekomst Mobiliteit in ruimte en tijd verkenningen van de toekomst van de mobiliteit en de mobiliteit van de toekomst Prof. verbonden aan Universiteit Gent AMRP Afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning IDM -

Nadere informatie

Over (goede) manieren om zich in Antwerpen te verplaatsen

Over (goede) manieren om zich in Antwerpen te verplaatsen Over (goede) manieren om zich in Antwerpen te verplaatsen De modal split uitdaging in Antwerpen, met een wetenschappelijk bril bekeken Lezing 25ste Horta avond 18 juni 2018 Prof. Dirk Lauwers Onderzoeksgroep

Nadere informatie

KANSEN DOOR NIEUWE MOBILITEIT. Voorstelling Manifest Mobiliteit 2.0 Vlaams Parlement 3 juni Prof. Dirk Lauwers

KANSEN DOOR NIEUWE MOBILITEIT. Voorstelling Manifest Mobiliteit 2.0 Vlaams Parlement 3 juni Prof. Dirk Lauwers Voorstelling Manifest Mobiliteit 2.0 Vlaams Parlement 3 juni 2016 KANSEN DOOR NIEUWE Prof. Dirk Lauwers Onderzoeksgroep Stedelijke Ontwikkeling Faculteit Ontwerpwetenschappen UA Afdeling Mobiliteit en

Nadere informatie

Openbaar vervoer als ruggengraat voor ruimtelijke ontwikkeling

Openbaar vervoer als ruggengraat voor ruimtelijke ontwikkeling Openbaar vervoer als ruggengraat voor ruimtelijke ontwikkeling Prof. Dirk Lauwers Onderzoeksgroep Stedelijke Ontwikkeling Faculteit Ontwerpwetenschappen UA Afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning Faculteit

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

Naar een slimme bereikbaarheid van Antwerpen

Naar een slimme bereikbaarheid van Antwerpen Naar een slimme bereikbaarheid van Antwerpen Lezing 17 de Horta avond 22 mei 2015 Ademloos en Straten Generaal Prof. Dirk Lauwers (in eigen naam) Onderzoeksgroep Stedelijke Ontwikkeling Faculteit Ontwerpwetenschappen

Nadere informatie

nabijheid en bereikbaarheid als leidend principe Prof. Dirk Lauwers

nabijheid en bereikbaarheid als leidend principe Prof. Dirk Lauwers Expertenworkshop BRV 21 maart 2016 Vlaanderen verbinden nabijheid en bereikbaarheid als leidend principe Prof. Dirk Lauwers Afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning Faculteit Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

Expertenworkshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23 november 2015

Expertenworkshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23 november 2015 Raakvlakken Ruimte & Mobiliteit Peter Cabus Filip Boelaert Secretaris-Generaal Secretaris-Generaal Departement Ruimte Vlaanderen Departement Mobiliteit en Openbare Werken Expertenworkshop Afstemmen van

Nadere informatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit in stedelijke regio s 23/11/15

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit in stedelijke regio s 23/11/15 Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit Mobiliteit in stedelijke regio s 23/11/15 Strategische visie BRV over mobiliteit in stedelijke regio s 20/11/2015 3 20/11/2015 4 20/11/2015 5 20/11/2015 6 Stellingen

Nadere informatie

Inspiratieboek Attractieve Mobipunten. Studiedag Basisbereikbaarheid 29 maart 2019 Brussel

Inspiratieboek Attractieve Mobipunten. Studiedag Basisbereikbaarheid 29 maart 2019 Brussel Inspiratieboek Attractieve Mobipunten Studiedag Basisbereikbaarheid 29 maart 2019 Brussel AANLEIDING Basisbereikbaarheid door combimobiliteit multimodaal reisgedrag waarbij personen voor hun verplaatsingen

Nadere informatie

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. Regiomarkt

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. Regiomarkt MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam Regiomarkt 10-3-2016 1 Brede Aanpak Aanleiding Eerder onderzoek: knelpunten A9 Achterliggende ontwikkelingen: toenemende verstedelijking, vergrijzing, technologische

Nadere informatie

Naar mobiliteit 2.0 met Basisbereikbaarheid

Naar mobiliteit 2.0 met Basisbereikbaarheid Naar mobiliteit 2.0 met Basisbereikbaarheid 1 1 1 Inhoud 1. Van Basismobiliteit naar Basisbereikbaarheid 2. Wat is Basisbereikbaarheid? 3. Beslissingstraject 4. Mobiliteitsplanning op 3 niveaus 5. Hoe

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. BBL Studienamiddag Brussel, 13 december 2016

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. BBL Studienamiddag Brussel, 13 december 2016 Beleidsplan Ruimte Vlaanderen BBL Studienamiddag Brussel, 13 december 2016 Inhoud Ruimte in een veranderende wereld We nemen veel ruimte in, een hypotheek op de toekomst Resultaat van de structuur en gewestplanning

Nadere informatie

RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN

RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN Lien Poelmans (VITO) Studiedag Basisbereikbaarheid 29 maart 2019 VITO Not for distribution 1 RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN Toestand van urban sprawl in

Nadere informatie

Ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen

Ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen Ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen KADER=MOBILITEITSDECREET Lange termijnplan (20-jaar en doorkijk op LT) Opmaak door gewestelijke planningscommissie (PC) en via participatietraject (participatiebeginsel)

Nadere informatie

Transportinnovaties en ruimte: uitdagingen en dilemma s

Transportinnovaties en ruimte: uitdagingen en dilemma s Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Transportinnovaties en ruimte: uitdagingen en dilemma s George Gelauff Seminar NOVI Opzet Dilemma s in transitie: technologie en gedrag Gemengd verkeer Ontvlechten

Nadere informatie

Onderzoek slim verdichten. [Hoe] kunnen beleidsdocumenten bijdragen aan slim ruimtegebruik?

Onderzoek slim verdichten. [Hoe] kunnen beleidsdocumenten bijdragen aan slim ruimtegebruik? Onderzoek slim verdichten [Hoe] kunnen beleidsdocumenten bijdragen aan slim ruimtegebruik? Afsluitende reflectie Workshop 8 juni 2015 Johan Van Reeth johan@buur.be Beleidsdocumenten? Evolutie in het ruimtelijk

Nadere informatie

Bijlage B: Ontwerp-tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2

Bijlage B: Ontwerp-tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 Bijlage B: Ontwerp-tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 Uitgangspunten van de verkeersberekeningen Datum mei 2013 Inhoud 1 Beschrijving gehanteerde verkeersmodel 3 1.1 Het Nederlands

Nadere informatie

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 1 PBL project Verstedelijking & Infrastructuur Analyseren van verwachte knelpunten en kansen bij afstemming verstedelijking en infrastructuur Samenhang

Nadere informatie

Vervoerregio s in het Vlaamse mobiliteitsbeleid

Vervoerregio s in het Vlaamse mobiliteitsbeleid Vervoerregio s in het Vlaamse mobiliteitsbeleid 1 11 Aanleiding Basisbereikbaarheid Regeerakkoord Vlaamse Regering 2014-2019 Herziening mobiliteitsdecreet (2009) Vaststellingen OV niet bekeken vanuit samenhang

Nadere informatie

Uitdagingen voor het mobiliteitsbeleid in Vlaanderen

Uitdagingen voor het mobiliteitsbeleid in Vlaanderen Vervoerregio Gent Plattelandsacademie Landelijke Gilden 16 april 2019 Hannelore Deblaere Voorzitter vervoerregio Gent Departemen Mobiliteit en Openbare Werken 1 Uitdagingen voor het mobiliteitsbeleid in

Nadere informatie

Stedelijk Verkeersplan Rotterdam Januari 2016

Stedelijk Verkeersplan Rotterdam Januari 2016 Slimme bereikbaarheid voor een sterke economische, gezonde en attractieve stad! Rotterdamse Mobiliteitsagenda IN ROTTERDAM HEB JE DE LUXE OM TE KIEZEN HOE JE REIST. WIL JE OP DE FIETS, GA JE MET DE FIETS.

Nadere informatie

Mobiliteit in perspectief

Mobiliteit in perspectief George Gelauff Route 66, D66 Opzet Snapshot Mobiliteitsbeeld Veelzijdig fenomeen Vooruitblik personenvervoer 2015 2040 Groei steden en stedelijke mobiliteit zet zeker de eerste tijd door Knelpunten rondom

Nadere informatie

Woon-werkverkeer drijvende kracht achter groei mobiliteit

Woon-werkverkeer drijvende kracht achter groei mobiliteit Samenvatting De economische crisis heeft vorig jaar uiteenlopende effecten gehad op het verkeer vervoer in Nederland. Door de invloed van internationale ontwikkelingen was het effect van de crisis op het

Nadere informatie

Plan-MER Oosterweelverbinding

Plan-MER Oosterweelverbinding Plan-MER Oosterweelverbinding Infovergadering 26 juni 2013 FASE 3 - VERKEERSKUNDIGE ANALYSE TUSSENTIJDSE CONCLUSIES Dirk Engels MER-Deskundige Mens-Mobiliteit Agenda 1. Doel tussentijdse evaluatie mobiliteit

Nadere informatie

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert?

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert? 06 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl Net zoals de meeste Europese grootsteden heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Inhoud. Dynamisch Verkeersmanagement Beleidskader Verkeerscentrum Dynamisch Verkeersmanagement Instrumenten

Inhoud. Dynamisch Verkeersmanagement Beleidskader Verkeerscentrum Dynamisch Verkeersmanagement Instrumenten Vlaams Verkeerscentrum Staten-Generaal Vlaanderen Geoland 2 december 2010 Inhoud Dynamisch Verkeersmanagement Beleidskader Verkeerscentrum Dynamisch Verkeersmanagement Instrumenten Mobiliteit op HWN Analyse:

Nadere informatie

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Verplaatsingen in Vlaanderen vandaag (2007) Dagelijks gebruik transportmiddel of enkele keren per week 89% de auto 48% de fiets

Nadere informatie

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Ronde tafel Vlaamse Klimaattop 25 oktober 2016 Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Advies- en ingenieursbureaus Bureaux d ingénierie et de consultance Houston! We have a

Nadere informatie

Basisbereikbaarheid Inleiding

Basisbereikbaarheid Inleiding Basisbereikbaarheid Inleiding Eric Sempels Departement Mobiliteit en Openbare Werken Afdeling Beleid Programmamanagement Basisbereikbaarheid 29/03/2019 1 1 1 1. Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid

Nadere informatie

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg Knelpuntenanalyse Holland Rijnland Portefeuillehoudersoverleg Alex van Gent en Lieke Hüsslage Agenda 1. Inleiding 2. Trends & Ontwikkelingen 3. Regionale mobiliteitsagenda 4. Vervolgproces 2 1. Inleiding

Nadere informatie

ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/ Lier/Kapellen/Ranst

ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/ Lier/Kapellen/Ranst De nieuwe visie voor mobiliteit in uw regio ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/24.01.2019 Lier/Kapellen/Ranst WELKOM PROGRAMMA 19.00 19.10 uur: Opening 19.10 19.25 uur: Vervoerregio

Nadere informatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23/11/15. Technologische innovatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23/11/15. Technologische innovatie Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23/11/15 Technologische innovatie Strategische visie BRV over Technologische innovatie 20/11/2015 2 Technologische innovatie, een kans Meer te doen met minder

Nadere informatie

Stedelijke transitie: uitdagingen vanuit mobiliteit

Stedelijke transitie: uitdagingen vanuit mobiliteit Stedelijke transitie: uitdagingen vanuit mobiliteit George Gelauff Smart Urban Mobility Symposium Opzet Terugblik 2005 2015 Toenemende mobiliteit van, naar en binnen steden Vooruitblik 2015 2050 Groei

Nadere informatie

Wat wordt de Randstad er beter van?

Wat wordt de Randstad er beter van? Wat wordt de Randstad er beter van? Afronding DBR Arie Bleijenberg I&M, Den Haag, 3 juni 2015 Verantwoording DBR: 10,6 M, 100 onderzoekers, 14 programma s, 6 jaar Betere Randstad? Gebaseerd op: 9 artikelen

Nadere informatie

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers Het centrum in cijfers 1,155 miljoen inwoners in het Brussels Gewest BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 1,106 miljoen inwoners in Vlaams-Brabant BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 619.000 jobs

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017 83 Stadsperimeter Brussel München 84 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 1.400.000 (sterke groei verwacht tegen 2030) " Grootstedelijk gebied: 5.500.000 o Netwerk " Regionale treinen: 14 lijnen " Metro: 6

Nadere informatie

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven?

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? De beoordeling voor de discipline MENS-MOBILITEIT gebeurde op vlak van de doelstellingen van het MASTERPLAN 2020: verbeteren van de bereikbaarheid

Nadere informatie

Stadsregionale Regie

Stadsregionale Regie CONCLUSIES Stadsregionale Regie VRP Voorstelling Manifest Mobiliteit 2.0 3 juni 2016 Vlaams Parlement Stephan Reniers projectcoördinator Regionet Leuven In de ban van de ring De minimale beschikbaarheid

Nadere informatie

Grootstedelijke territoriale visie voor een duurzaam gewestelijk ontwikkelingsplan voor Brussel en haar regio in 2040 HEROVER DE STAD!

Grootstedelijke territoriale visie voor een duurzaam gewestelijk ontwikkelingsplan voor Brussel en haar regio in 2040 HEROVER DE STAD! Grootstedelijke territoriale visie voor een duurzaam gewestelijk ontwikkelingsplan voor Brussel en haar regio in 2040 HEROVER DE STAD! Diagnose Gen Zone Brussel Metropool Brussel Metropool 2040 Metropool

Nadere informatie

Ben Immers. Mobiliteitsontwikkeling Amsterdam

Ben Immers. Mobiliteitsontwikkeling Amsterdam Ben Immers Mobiliteitsontwikkeling Amsterdam Mobiliteitsontwikkeling in Nederland 2 Mobiliteitsgroei sinds 1960 1000 900 800 700 autokm BNP OV-km inwoners Auto-km 600 500 400 300 BNP 200 100 OV-km Inwoners

Nadere informatie

Mobiliteit & Duurzame ontwikkeling. Kirsten De Mulder Stafmedewerker/Clusterverantwoordelijke Vorming Professionals

Mobiliteit & Duurzame ontwikkeling. Kirsten De Mulder Stafmedewerker/Clusterverantwoordelijke Vorming Professionals Mobiliteit & Duurzame ontwikkeling Kirsten De Mulder Stafmedewerker/Clusterverantwoordelijke Vorming Professionals Basisopleiding Mobiliteiscoördinatoren module 1 donderdag 18 april 2013 Inhoud Mobiliteit

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 74 Provincie Vlaams Brabant MOBILITEIT Mobiliteit is een beleidsdomein op zich. Toch verdient het bijzondere aandacht in de Visienota Ruimte: mobiliteit is immers het resultaat van de ruimtelijke organisatie

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Ruimtelijke staat van Vlaanderen Demografische evoluties (groei, krimp, vergrijzing, gezinsverdunning,

Nadere informatie

Witboek. Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Infomomenten Januari 2017

Witboek. Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Infomomenten Januari 2017 Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Infomomenten Januari 2017 Het Witboek BRV als mijlpaal in een traject van samenwerking Witboek BRV Mijlpaal in het globaal traject Groenboek BRV (5 mei 2012) Witboek

Nadere informatie

de ontwikkeling van de nieuwe duurzame stadswijk aan Gent Sint Pieters

de ontwikkeling van de nieuwe duurzame stadswijk aan Gent Sint Pieters de ontwikkeling van de nieuwe duurzame stadswijk aan Gent Sint Pieters Reginald Claeys Departementshoofd Departement Ruimtelijke Planning, Mobiliteit en Openbaar Domein Stad Gent Aanleiding De projectontwikkeling

Nadere informatie

(Fiets)logistiek integreren in het lokale mobiliteitsbeleid

(Fiets)logistiek integreren in het lokale mobiliteitsbeleid (Fiets)logistiek integreren in het lokale mobiliteitsbeleid Dominique Ameele & Tijl Dendal Vlaamse Overheid Departement MOW Workshop event fietslogistiek 5/5/2017 Mechelen 1 1 2 Overzicht Duurzaam lokaal

Nadere informatie

Deze avond. Aanleiding Opdracht Ambitie en urgentie. Visie 2050 MRA netwerkniveau Geïntegreerde aanpak (TOD) Zuid-Kennermerland en IJmond

Deze avond. Aanleiding Opdracht Ambitie en urgentie. Visie 2050 MRA netwerkniveau Geïntegreerde aanpak (TOD) Zuid-Kennermerland en IJmond Deze avond Aanleiding Opdracht Ambitie en urgentie Visie 2050 MRA netwerkniveau Geïntegreerde aanpak (TOD) Zuid-Kennermerland en IJmond Strategie 10-jaarsstrategie corridor Zuid- Kennemerland Strategische

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Openbaar vervoersysteem

Hoofdstuk 2 Openbaar vervoersysteem 29 Hoofdstuk 2 Openbaar vervoersysteem 1. Ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen In het ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen vormt de Mobiliteitsvisie 2020 van De Lijn de basis voor de verdere uitbouw van het

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek Beleidsatria Lokaal Leuven, 24 november 2015 / Gent, 25 november 2015 / Antwerpen, 2 december 2015 / Hasselt, 14 december 2015 / Brugge, 15 december 2015

Nadere informatie

METROPOOL VLAANDEREN 2050: DE NIEUWE METAFOOR VOOR HET VLAAMS STRATEGISCH RUIMTELIJK ONTWIKKELINGSBELEID

METROPOOL VLAANDEREN 2050: DE NIEUWE METAFOOR VOOR HET VLAAMS STRATEGISCH RUIMTELIJK ONTWIKKELINGSBELEID METROPOOL VLAANDEREN 2050: DE NIEUWE METAFOOR VOOR HET VLAAMS STRATEGISCH RUIMTELIJK ONTWIKKELINGSBELEID Peter Cabus Antwerpen 24 april 2014 RSAN - Over mobiliteit en infrastructuur in polycentrische stedelijke

Nadere informatie

Documentair onderzoek naar proefprojecten in het kader van de kilometerheffing

Documentair onderzoek naar proefprojecten in het kader van de kilometerheffing Documentair onderzoek naar proefprojecten in het kader van de kilometerheffing Dr. Inge Mayeres en Dr. Carolien Beckx VITO 13/09/2013 Dit onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de wetenschappelijke

Nadere informatie

Welkom. Informatiebijeenkomst Raad & Staten. 3 december 2013

Welkom. Informatiebijeenkomst Raad & Staten. 3 december 2013 Welkom Informatiebijeenkomst Raad & Staten 3 december 2013 Koningsas Zone rond het spoor, de A28 en NW Kanaal tussen Groningen en Assen Panoramische snelweg en spoor beleving van het landschap essentieel

Nadere informatie

Samenvatting... Figuur S.1 De groei van de personenmobiliteit verklaard. Groei aantal reizigerskilometers. 60% bevolkingsgroei 40% overig.

Samenvatting... Figuur S.1 De groei van de personenmobiliteit verklaard. Groei aantal reizigerskilometers. 60% bevolkingsgroei 40% overig. Samenvatting... Personenmobiliteit: meer mensen en grotere woon-werkafstanden In de periode 1995-2005 is de personenmobiliteit met 10% gegroeid tot 184 miljard reizigerskilometers. Circa 60% van de groei

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant:

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUID OOST BRABANT BEREIKBAARHEIDSAKKOORD ZUID OOST BRABANT Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: Bereikbaarheidsagenda als basis voor een bereikbaarheidsakkoord De directe aanleiding

Nadere informatie

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort 4 4 De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort Bereikbaar en bewegen Voorwoord van H. Brink, Wethouder verkeer gemeente Amersfoort Hoe houden we Amersfoort bereikbaar

Nadere informatie

DUURZAME INFRASTRUCTUUR

DUURZAME INFRASTRUCTUUR DUURZAME INFRASTRUCTUUR wisselwerking van stad, spoor, snelweg en fietspad TON VENHOEVEN VENHOEVENCS architecture+urbanism Krimp werkgelegenheid Percentage 65+ Woon-werkverkeer Grondprijzen 2007, Toegevoegde

Nadere informatie

De bruisende stad. Beleidskader

De bruisende stad. Beleidskader De bruisende stad Vlaams Regeerakkoord: Beleidskader» Werk maken van duurzame, creatieve steden» Stedelijke kernen uitbouwen tot aantrekkelijke woonkernen met een interessant cultureel, onderwijs-, verzorgings-,

Nadere informatie

Hoe versnipperde ruimte duurzamer inrichten? Het Vlaams beleid

Hoe versnipperde ruimte duurzamer inrichten? Het Vlaams beleid Hoe versnipperde ruimte duurzamer inrichten? Het Vlaams beleid Peter Cabus Duurzaam Ruimtegebruik Antwerpen, 23 maart 2018 Leiegardens 2014, Your Estate Solution Inhoud 1. Context 2. Witboek Beleidsplan

Nadere informatie

CHALLENGE LANDSCHAP Kwaliteit door ontwikkelen

CHALLENGE LANDSCHAP Kwaliteit door ontwikkelen CHALLENGE LANDSCHAP 2070 Kwaliteit door ontwikkelen 54 JAAR TERUG, 54 JAAR VOORUIT landschap in transitie - 1962 1962 54 JAAR TERUG, 54 JAAR VOORUIT landschap in transitie - 2016 2016 LANDSCHAP IN 2070

Nadere informatie

Een simpel en robuust spoorsysteem. Naar een koersvaste ontwikkeling op het spoor

Een simpel en robuust spoorsysteem. Naar een koersvaste ontwikkeling op het spoor Een simpel en robuust spoorsysteem Naar een koersvaste ontwikkeling op het spoor Grote groei transport verwacht in de hele Europese Unie Europa staat voor grote uitdagingen op het gebied van transport:

Nadere informatie

Bijlage B: bij Toelichting Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2

Bijlage B: bij Toelichting Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 Bijlage B: bij Toelichting Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 Uitgangspunten van de verkeersberekeningen Datum Augustus 2014 Inhoud 1 Beschrijving gehanteerde verkeersmodel 3 1.1 Het

Nadere informatie

Het regionaal mobiliteitsplan

Het regionaal mobiliteitsplan Het regionaal mobiliteitsplan 1 1 1 Inhoud Kader voor de regionale mobiliteitsplanning - doelstellingen Schaalniveau in de mobiliteitsplanning Fasering van een RMP Stand van zaken vervoerregio s 2 2 Kader

Nadere informatie

Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag?

Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag? Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag? Plattelandsacademie Landelijke Gilden 12 maart 2019 Sven Lieten Voorzitter Vervoerregio Limburg Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Nadere informatie

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012.

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Inleiding Güler Turan, schepen voor stedelijk wijkoverleg

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Netwerken

CT2710 Transport & Planning Netwerken CT2710 Transport & Planning Netwerken Rob van Nes, Transport & Planning 5-4-2012 Delft University of Technology Challenge the future Kritiekpunten Tracénota A4 creëert congestie in Beneluxtunnel Problemen

Nadere informatie

Mobiliteit en Stad. Twee kanten van dezelfde medaille. Utrecht, 21 maart Arie Bleijenberg Koios strategy

Mobiliteit en Stad. Twee kanten van dezelfde medaille. Utrecht, 21 maart Arie Bleijenberg Koios strategy Mobiliteit en Stad Twee kanten van dezelfde medaille Utrecht, 21 maart 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy www.ariebleijenberg.nl Twee eeuwen groei mobiliteit: steeds sneller Grübler 1990 Veertig jaar

Nadere informatie

Voorstelling MOW en afdeling Beleid

Voorstelling MOW en afdeling Beleid Voorstelling MOW en afdeling Beleid 1 1 1 Structuur beleidsdomein MOW Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Beleidsraad Strategische adviesraad Mobiliteit (MORA) Maritieme Dienstverlening en Kust

Nadere informatie

Parkeerbeleid met impact: het moet en kan anders! 10 gouden regels

Parkeerbeleid met impact: het moet en kan anders! 10 gouden regels Parkeerbeleid met impact: het moet en kan anders! 10 gouden regels Bram van Luipen Kennisplatform Verkeer en Vervoer bram.vanluipen@kpvv.nl Hans Voerknecht Kennisplatform Verkeer en Vervoer hans.voerknecht@kpvv.nl

Nadere informatie

BETREFFENDE HET STREEFBEELD ALS BELEIDSINSTRUMENT STUDIE MC/03/1201 JULI 2004

BETREFFENDE HET STREEFBEELD ALS BELEIDSINSTRUMENT STUDIE MC/03/1201 JULI 2004 ONDERZOEKSOPDRACHT BETREFFENDE HET STREEFBEELD ALS BELEIDSINSTRUMENT STUDIE MC/03/1201 SAMENVATTING EINDRAPPORT JULI 2004 OPDRACHTGEVER MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT LEEFMILIEU EN INFRASTRUCTUUR

Nadere informatie

3. Kenmerken van personenwagens

3. Kenmerken van personenwagens 3. Kenmerken van personenwagens Tabel 29: Verdeling van personenwagens volgens bouwjaarcategorie Bouwjaar categorie bjcat 1990 en eerder 403.46 3.89 403.46 3.89 1991 tot 1995 997.17 9.62 1400.63 13.52

Nadere informatie

Hoe ruimtelijke planning fietsen HOD maakt

Hoe ruimtelijke planning fietsen HOD maakt Hoe ruimtelijke planning fietsen HOD maakt Inzichten vanuit de RO ploeg van de Tour de Force Groningen, 2 juni 2016 Lucas Harms Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Ministerie van IenM Onderzoeker Urban

Nadere informatie

De slimme. kilometerheffing voor vrachtwagens

De slimme. kilometerheffing voor vrachtwagens Een Tandje bij voor de Fiets Vlaams Fietsbeleidsplan Bespreking De slimme Commissie OPE 28 april 2016 kilometerheffing voor vrachtwagens Ben Weyts Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk. Partnerforum Gent 18 oktober 2016

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk. Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Ruimtebeslag in Vlaanderen 33% Prognose VITO: kan oplopen tot 50% in 2050 Ruimtebeslag = Ruimte ingenomen door

Nadere informatie

Toelichting De Werkvennootschap. ir. Tom Roelants

Toelichting De Werkvennootschap. ir. Tom Roelants Toelichting De Werkvennootschap ir. Tom Roelants 1 Overzicht 1. De rol van AWV 2. Vroegere samenwerking met Via Invest 3. Nieuwe samenwerking met De Werkvennootschap 2 De rol van AWV 3 De visie en missie

Nadere informatie

RUIMTELIJK BELEID IN VLAANDEREN ANNO 2018

RUIMTELIJK BELEID IN VLAANDEREN ANNO 2018 RUIMTELIJK BELEID IN VLAANDEREN ANNO 2018 Guy Vloebergh Ruimtelijk planner OMGEVING cvba Gastdocent Masteropleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning Uantwerpen guy.vloebergh@omgeving.be OPBOUW 1. Instrumenten

Nadere informatie

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Inhoud Achtergrond Strategische doelstelling verkeersveiligheid Operationele doelstellingen

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 122 Provincie Vlaams Brabant VOORZIENINGEN Voorzieningen zoals scholen, winkels, ziekenhuizen en sportvelden vormen een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. Het beschikbaar stellen van een voldoende

Nadere informatie

BELANG EN KANSEN VOOR HET HOMOGENISEREN VAN SNELHEDEN OP HET WEGENNET IN VLAANDEREN.

BELANG EN KANSEN VOOR HET HOMOGENISEREN VAN SNELHEDEN OP HET WEGENNET IN VLAANDEREN. BELANG EN KANSEN VOOR HET HOMOGENISEREN VAN SNELHEDEN OP HET WEGENNET IN VLAANDEREN. 11.09.2013 Johan De Mol, Dirk Lauwers, Dominique Gillis Instituut Duurzame Mobiliteit Universiteit Gent http://www.planning.ugent.be

Nadere informatie

Waarom een evenementenvervoerplan?

Waarom een evenementenvervoerplan? Waarom een evenementenvervoerplan? VSV Mobiliteitsacademie 17 november 2014 Scelta Mobility Mobiliteitsbureau Oplossingen op maat voor: Evenementen Recreatieve locaties: toerisme, cultuurhuizen, Tijdelijke

Nadere informatie

Verkeersvisie Ommen

Verkeersvisie Ommen Verkeersvisie Ommen 2030 2 Agenda 1. Opening en ontvangst 2. Toelichting op de agenda en achtergrond en doel van de bijeenkomst 3. Presentatie over ontwikkelingen 4. In 4 deelgroepen formuleren gemeenschappelijke

Nadere informatie

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven?

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? De beoordeling voor de discipline MENS-MOBILITEIT gebeurde op vlak van de doelstellingen van het MASTERPLAN 2020: verbeteren van de bereikbaarheid

Nadere informatie

MIRT NowA SAMENVATTING MIRT ONDERZOEK NOORDWESTKANT AMSTERDAM SEPTEMBER 2017

MIRT NowA SAMENVATTING MIRT ONDERZOEK NOORDWESTKANT AMSTERDAM SEPTEMBER 2017 MIRT NowA SAMENVATTING SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING N Het gebied tussen Alkmaar, IJmond, Haarlem, Haarlemmermeer en Amsterdam is het NowA-gebied: de Noord westkant van Amsterdam. Amsterdam heeft een grote

Nadere informatie

Mobiliteitsstrategie Nuenen. Werken aan de Bereikbaarheidsagenda Nuenen 31 mei 2016

Mobiliteitsstrategie Nuenen. Werken aan de Bereikbaarheidsagenda Nuenen 31 mei 2016 Mobiliteitsstrategie Nuenen Werken aan de Bereikbaarheidsagenda Nuenen 31 mei 2016 Doel van vanavond Informeren over de bereikbaarheidsagenda en het proces; Samenwerking opstarten met u (gemeentebestuur);

Nadere informatie

Logistiek Netwerk. Witboek BRV DEPARTEMENT OMGEVING

Logistiek Netwerk. Witboek BRV DEPARTEMENT OMGEVING Logistiek Netwerk Witboek BRV 23 11 2017 DEPARTEMENT OMGEVING Logistiek in Vlaanderen alle bedrijven met nace-code logistiek (28000) Strategische visie BRV Generiek: toename ruimtebeslag door: Ruimtelijk

Nadere informatie

Kijk uit, daar komt de fiets!

Kijk uit, daar komt de fiets! Kijk uit, daar komt de fiets! Fietsgebruik en veiligheid in Vlaanderen Horizon 25-17 november 217 Johan Van Gompel, Senior Economist KBC www.kbceconomics.be De eerste fiets Twijfels over de oorsprong en

Nadere informatie

Gedrag in mobiliteitsbeleid

Gedrag in mobiliteitsbeleid Gedrag in mobiliteitsbeleid Congres Kennis voor Gedragsbewust Beleid Arjen t Hoen plv. directeur Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) Inhoud 1. Mobiliteitsbeleid al zeer gedragsbewust maar wel

Nadere informatie

MULTIMODALE KNOOPPUNTEN en de wisselwerking van stad, spoor en snelweg. TON VENHOEVEN VENHOEVENCS architecture+urbanism

MULTIMODALE KNOOPPUNTEN en de wisselwerking van stad, spoor en snelweg. TON VENHOEVEN VENHOEVENCS architecture+urbanism MULTIMODALE KNOOPPUNTEN en de wisselwerking van stad, spoor en snelweg TON VENHOEVEN VENHOEVENCS architecture+urbanism Nederlandse regio s in nw Europese context Multimodale kaart vervoersnetwerken Europa

Nadere informatie

Logistieke Dag Limburg 2012:

Logistieke Dag Limburg 2012: Logistieke Dag Limburg 2012: Langetermijnvooruitzichten (2030) voor transport in België Bruno Hoornaert, Federaal Planbureau Logistieke dag Limburg 2012 21 september 2012 Vooruitzichten van de transportvraag

Nadere informatie

Trends in fietsgebruik

Trends in fietsgebruik Trends in fietsgebruik Lucas Harms i.s.m. Roland Kager Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Universiteit van Amsterdam Trends in fietsgebruik A. Sociale en ruimtelijke verschillen B. Fiets in de keten

Nadere informatie

BIJLAGE EEN CONCEPT VOOR DUURZAME STEDELIJKE MOBILITEITSPLANNING. bij de

BIJLAGE EEN CONCEPT VOOR DUURZAME STEDELIJKE MOBILITEITSPLANNING. bij de EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.12.2013 COM(2013) 913 final ANNEX 1 BIJLAGE EEN CONCEPT VOOR DUURZAME STEDELIJKE MOBILITEITSPLANNING bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD,

Nadere informatie