Naam lesgever << Zelf in te vullen >> Datum les << Zelf in te vullen >> Duur van de les << Zelf in te vullen >>

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam lesgever << Zelf in te vullen >> Datum les << Zelf in te vullen >> Duur van de les << Zelf in te vullen >>"

Transcriptie

1 Lesvoorbereiding I Schoonspringen Naam lesgever << Zelf in te vullen >> Datum les << Zelf in te vullen >> Duur van de les << Zelf in te vullen >> Bassin << Zelf in te vullen >> (diepteverloop) Lesopdracht Lesorganisatie De eerste kennismakingsles voor kinderen in de leeftijdsgroep 6 tot 12 jaar Deze les maakt onderdeel uit van een lessenreeks (1 van de 5 lessen) De inleiding en afsluiting van de les vinden plaats met de gehele groep. Tijdens de kern wordt de groep in twee subgroepen verdeeld. Alle kinderen nemen deel aan twee stations. Doelstellingen Kinderen op een leuke en speelse manier kennis laten maken met het schoonspringen Specifieke kennismaking gericht op standsprongen en rollen vanaf de kant Beginsituatie De kinderen beschikken niet over ervaring met het schoonspringen Kinderen beschikken over het B diploma Beginniveau: naast het behalen van het zwemdiploma hebben de kinderen nauwelijks tot geen zwemervaring. Groepsgrootte: max 25 kinderen; hierdoor bestaan de twee subgroepen uit maximaal 12 á 13 kinderen. Het is gewenst om per station een trainer / begeleider in te zetten.

2 Tijdsplanning Activiteiten Didactische werkvormen Aandachtspunten Inleiding (tijd: ± 10 min) Warming-up op de kant. Tikkertje met verlos in het water. Warming up op de kant - Sprongen, kikkersprongen, hinkelen met armen hoog - Rollen, koprollen maken op mat, zowel voor- als achterover - Spanningsoefeningen, in tweetallen, rugligging: benen optillen, plank maken, in stand: knijp je billen bij elkaar en armen omhoog, druk op armen (of zittend in langzit). Armen blijven gespannen Te water: Tikkertje met verlos. Er wordt een of meerdere tikkers aangewezen. Wanneer kind getikt is, blijft hij op de plaats staan/watertrappelen waar bij getikt is. Een andere kind kan hem bevrijden als hij de enkels aantikt. Verlossen kan ook door jezelf naar de bodem van het zwembad te laten zakken of de bodem aan te tikken met de handen. (evt. situatietekening) x x x x x x Tikker x x x x x Tikker xxxx x Warming-up begint op de kant. Zorg voor droge vloer Meestal is er maar beperkte ruimte in het bad voor warming up. Laat kinderen niet rennen. Benodigde materialen: Matten voor warming up op de kant Warming-up op de kant Bij schoonspringen is het belangrijk dat de kinderen voor de les een goede warming up doen, op de kant. De variatie in oefeningen is groot. Per les worden slechts enkele voorbeelden gegeven. Let op bij warming up op de kant op een natte en dus gladde vloer. Probeer als mogelijk op matten te werken. Maak de oefeningen voor de kinderen leuk! Te water: het tweede deel van de inleiding is een spelvorm. Kinderen vinden het altijd leuk om een spelletje te doen. Probeer in het spel vaardigheden te laten terug komen die vereist ijn voor het schoonspringen. Tikkertje met verlos. Verlossen onder water door bodem aan te tikken (in ieder geval zo diep mogelijk) Kinderen leren dus naar beneden te zwemmen, ervaren de diepte van het zwembad. Verlossen moet met ogen open!

3 Tijdsplanning Activiteiten Didactische werkvormen Aandachtspunten 1. Standsprongen 2. Rollen vanaf de kant (evt. situatietekening) Kern (tijd: ± 30 min) Station 1: Standsprongen in het water. De kinderen staan allemaal aan de badrand en voeren diverse standsprongen uit: voorwaarts gestrekt - achterwaarts gestrekt - achterwaarts gehurkt - voorwaarts gehurkt Variaties in de afstand - ver weg springen - dichtbij springen - in de hoepel springen - over flexbeam heen springen Variaties in: - vanaf de kant, vanaf startblok, vanaf 1 en 3 meter plank Station 2: rollen vanaf de kant - Koprollen op mat op de kant - Koprollen vanaf de kant in het water. Gehurkt op de kant, voorover rollen, onderbenen vasthouden, zo klein mogelijk maken, kin op de borst -Koprol op mat op de kant gevolgd door standsprong in het water Station 1 Station 2 x x x x x x x x Werkvorm: Bij schoonspringen is het heel belangrijk om de veiligheid goed in acht te nemen. Werk bij voorkeur de eerste les op commandovorm. Bij standsprongen kun je de kinderen op een rij laten werken of kun je groepjes maken (max. 3 kinderen) Laat kinderen wel zoveel mogelijk springen en ervaren. Probeer de 'wachttijd' tot een minimum te beperken Laat kinderen zelf aangeven of ze van de 1 en/of de 3 meter plank durven. Stelregel: als je niet durft, niet doen! Station 1: Standsprongen in het water Zorg ook bij kennismakingsles en kleinere kinderen voor voldoende diepte (min. diepte van 2.5 meter) Variaties in standsprongen aanbrengen afhankelijk van het niveau van de kinderen Standsprong: - armen hoog - armzwaai: smal voor, snel omhoog, langs de oren, gestrekte armen (stoppen bij de oren), handen dichtbij elkaar - Actie vanuit de benen - Afzet is met twee voeten - Aanspannen van het lichaam Laat kinderen het verschil voelen tussen springen met / zonder armzwaai. Station 2: Rollen vanaf de kant Kinderen moeten een goede koprol op de kant kunnen maken waarbij handen op de schenen, rollen in de nek (niet op het hoofd) en eindigen op de voeten voor evt. afzet sprong Bij rollen op de kant evt. wel hulp mogelijk Bij rollen vanaf de kant: niet helpen Moeilijk om voorwaartse beweging (rollen) om te zetten in een opwaartse beweging (standsprong)

4 Tijdsplanning Activiteiten Didactische werkvormen Aandachtspunten Kruissprongen en vrij springen van de planken (evt. situatietekening) Afsluiting (tijd: ± 10 min) Kruissprongen: De hele groep staat in twee rijen klaar om met kleine aanloop in het water te springen. Tijdens de aanloop kruisen de kinderen elkaar. Kinderen springen en/of duiken in het water en zwemmen door naar de overkant. Vrij springen van de planken. Kinderen mogen een aantal keer vrij springen van de planken. x x x x x x x x Laat de kinderen zelf de hoogte van de plank bepalen. Als een kind echt niet van de plank afdurft, komt hij via de trap weer naar beneden. Laat hem andersom de trap afkomen. Dit voorkomt de kans op uitglijden en vallen. Kruissprongen: De eerste paar keer de kinderen op commando laten starten. Nummer 2 pas starten als nummer 1 weg is. Door te werken op commando geeft de lesgever het tempo aan. Als de kinderen een aantal keer gesprongen hebben, kun je de kinderen zelf in laten schatten wanneer ze kunnen aanlopen en duiken. Laat de kinderen doorzwemmen naar de overkant. Nummer 2 duikt dan niet op nummer 1. Wanneer dit niet mogelijk is, laat de kinderen dan naar de zijkant zwemmen. Aan de overkant op de kant klimmen en zo kan op en neer geoefend worden. Vrij springen: Geef van te voren het aantal keer dat ze mogen springen duidelijk aan. Nummer 2 wacht op de grond, totdat nummer 1 van de plank is. Na de landing in het water de kinderen direct weg laten zwemmen. (streng op toezien!) Let op: de veiligheid in verband met aanloop op gladde vloer. Laat kinderen evt. over een mat aanlopen.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

4.7.1 Wedstrijd 1&2&3 bij 5 wedstrijden (wedstrijd 1&2 bij 4 wedstrijden): E-groep D-groep C-groep B-groep A - groep Masters

4.7.1 Wedstrijd 1&2&3 bij 5 wedstrijden (wedstrijd 1&2 bij 4 wedstrijden): E-groep D-groep C-groep B-groep A - groep Masters Als er achter de sprong/oefening een cijfer tussen haakjes staat, dan is er voor deze sprong/oefening een uitleg beschikbaar. 4-7-1 4.7.1 Wedstrijd 1&2&3 bij 5 wedstrijden (wedstrijd 1&2 bij 4 wedstrijden):

Nadere informatie

basis leergang startduik

basis leergang startduik basis leergang startduik 1. afzet onder water in buikligging afzetten van de muur 2. dolfijnen vanuit stand in heupdiep water (door een hoepel) duiken 3. duiken zittend op de bassinrand; met armen gestrekt

Nadere informatie

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan.

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan. Leerlijn Balanceren Klimmen op een drijvende mat. Vervolgens gaan staan op de drijvende mat. Dan eraf springen. Houd indien nodig één hand van de kinderen vast. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens

Nadere informatie

11. De Lessen: Zwemmen Zwemvaardigheid Accommodatie & materiaal Lestijd & groepsgrootte

11. De Lessen: Zwemmen Zwemvaardigheid Accommodatie & materiaal Lestijd & groepsgrootte 79 11. De Lessen: Zwemmen Deze lessencyclus is ontwikkeld naar de mogelijkheden en beperkingen van de groepen die actief waren in de proeftuinperiode en de beschikbare accommodatie binnen De Bossche Zwemvereniging.

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan.

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan. Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. 1. Bellen blazen. 2. Zich in het water laten vallen zowel voorover als achterover en weer opstaan. 3. Iets oppakken van de bodem op circa 40 cm waarbij gezicht

Nadere informatie

Masterszwemmen Basis leergang

Masterszwemmen Basis leergang Borstcrawl B1. Tegen de muur staan, voet tegen de muur en onder water laten zakken. B2. In buikligging afzetten, met twee voeten, van de muur en uitdrijven B3. In buikligging afzetten van de muur met armen

Nadere informatie

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren.

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren. LES 32. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Koprol O De leerling komt niet zelfstandig rond op een dun turnmatje. V De leerling maakt zelfstandig een koprol op het dunne turnmatje. G De

Nadere informatie

Startduik. Hieronder staat in stappen aangegeven hoe je een kind de startduik kan aanleren. Afzet: Afzetten van de muur in stroomlijn en uitdrijven

Startduik. Hieronder staat in stappen aangegeven hoe je een kind de startduik kan aanleren. Afzet: Afzetten van de muur in stroomlijn en uitdrijven Startduik Hieronder staat in stappen aangegeven hoe je een kind de startduik kan aanleren. Afzet: Afzetten van de muur in stroomlijn en uitdrijven Duik oefenen: Vanuit staande positie in heupdiep water

Nadere informatie

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen.

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen. LES 7. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Touwzwaaien: - De leerling zwaait heen en weer en landt op de bank. Brandweerspel: - Als brandweer handelt de leerling snel als zijn of haar brand geblust

Nadere informatie

LES 5 Sportlessen. Kern: Drie winteroefeningen LES 1 - ONDERBOUW. Afsluiting: Reactiespel. Inleiding (10 minuten)

LES 5 Sportlessen. Kern: Drie winteroefeningen LES 1 - ONDERBOUW. Afsluiting: Reactiespel. Inleiding (10 minuten) LES 1 - ONDERBOUW LES 5 Sportlessen Drie winteroefeningen Inleiding: Bobslee Kern: Drie winteroefeningen Afsluiting: Reactiespel 10 minuten 25 minuten 10 minuten Inleiding (10 minuten) Bobslee Twee leerlingen

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER LESVOORBEREIDINGSFORMULIER Naam van de lesgever: Nathalie Salihu School: Opleidingsjaar: 2 de jaar leraar lager onderwijs Klas: 6 de lj. Aantal lln.: 14 + 18 Datum: 5 mei 2006 Titularis: Lestijden: van

Nadere informatie

1 Vanaf een verhoging voor de balk opstappen tot schredestand op de balk

1 Vanaf een verhoging voor de balk opstappen tot schredestand op de balk Balk RW 6 1 Vanaf een verhoging voor de balk opstappen tot schredestand op de balk 2 Lopen tot het midden van de balk 3 Inhurken, met 2 handen de balk aanraken en komen tot stand 4 Streksprong 5 Tot het

Nadere informatie

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN NIVEAU 1 Sticker 1 t/m 4 Te water gaan: Met voetsprong van de bassinrand afspringen in diepwater 0.50-1.10 meter Onder water: Onder of door een B.v. hoepel, flexi-beam of surfmat. Zink figuurtjes van de

Nadere informatie

Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen

Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen Les 1: drie zomeroefeningen Inleiding: Roeien Kern: Drie zomeroefeningen Afsluiting: Reactiespel 10 minuten 25 minuten 10 minuten Olympische waarden: Bij de Olympische

Nadere informatie

Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1. Gekleed zwemmen:

Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1. Gekleed zwemmen: Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1 Te water gaan van de bassinrand of een startblok met sprong naar keuze (helemaal onder water gaan); na het boven water komen aansluitend hiermee 30 seconden blijven drijven;

Nadere informatie

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits.

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Zwembad de Trits werkt in groepjes van 8 kinderen met een leeftijd vanaf 4 jaar en 3 maanden, deze lessen worden bij voorkeur door 1 docent tijdens dit traject

Nadere informatie

Gymlessen (kleuterbouw/onderbouw) Winterspelen

Gymlessen (kleuterbouw/onderbouw) Winterspelen Gymlessen (kleuterbouw/onderbouw) Winterspelen Les 1: Drie winteroefeningen Inleiding: Bobslee Kern: Drie winteroefeningen Afsluiting: Reactiespel 2 Olympische waarden: Bij de Olympische Spelen is de strijd

Nadere informatie

Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. Speler bij Warming-up

Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. Speler bij Warming-up Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. André Kuipers heeft zich tijdens deze clinic vooral gericht op alle technische aspecten die je moet oefenen om makkelijk een bal te gooien, een

Nadere informatie

Aanpassingen in het bewegingsonderwijs voor kinderen met overgewicht

Aanpassingen in het bewegingsonderwijs voor kinderen met overgewicht Aanpassingen in het bewegingsonderwijs voor kinderen met overgewicht Touwzwaaien/schommelen Touwverhuizen Steunspringen Duikelen rekstok/ringen Koprollen Klimmen Spellen Inleiding Eén op de vier Venlose

Nadere informatie

SCHOONSPRINGERS DOEN HET MET HUN OGEN OPEN

SCHOONSPRINGERS DOEN HET MET HUN OGEN OPEN SCHOONSPRINGERS DOEN HET MET HUN OGEN OPEN Door Wessel Zimmermann 1992, revisie 1997 Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het komt dat Edwin Jongejans na 3½ salto in 1½ seconde bijna altijd weer precies

Nadere informatie

EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I. Gekleed zwemmen: zwembad DE JOFFER Voerendaal

EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I. Gekleed zwemmen: zwembad DE JOFFER Voerendaal I EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I Gekleed zwemmen: 1.1. Te water gaan van de bassinrand of een startblok met sprong naar keuze (helemaal onder water gaan); na het boven water komen aansluitend 1.2. al

Nadere informatie

Hoera, kleurtje blauw

Hoera, kleurtje blauw Hoera, kleurtje blauw Ik,... heb op. kleurtje blauw behaald en dat wil zeggen dat ik: in het water durf springen en even mijn gezicht onder water kan houden. even op de buik durf drijven met hulpmiddelen.

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3

Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3 Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3 Inleiding Het belangrijkste doel van de Zwemvaardigheidsdiploma s is een oriëntatie te zijn op de actuele sporten recreatiecultuur in, op en aan het water.

Nadere informatie

Rood 60 min Maximaal tempo Minimum 1,5-2,5 dagen 1 l water 1 yoghurt (of ander

Rood 60 min Maximaal tempo Minimum 1,5-2,5 dagen 1 l water 1 yoghurt (of ander Legende Kleur Duur Wat Min. tijd tss de trainingen Drinken tijdens training Eten na training Groen 90 min Basisuithouding: gewoon Minimum 8-12 u 1-1,5 l water of/en aquarius of 1 yoghurt (of ander tempo

Nadere informatie

LES 36. GROEP: 3/4 Over de kop gaan, Klauteren, Tikspelen.

LES 36. GROEP: 3/4 Over de kop gaan, Klauteren, Tikspelen. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klauteren en glijden: - De leerling kan zelfstandig omhoog klimmen in het wandrek. Duikelen: - De leerling kan steunen op de brug en maakt daarna een koprol voorover. Boer mag

Nadere informatie

Paco s T- shirtrace Voorbereiding: - zwemmers verdelen in groepen van bijvoorbeeld 4 of 5 zwemmers - voor elke groep 1 T- shirt voorzien

Paco s T- shirtrace Voorbereiding: - zwemmers verdelen in groepen van bijvoorbeeld 4 of 5 zwemmers - voor elke groep 1 T- shirt voorzien PACO S- SPELENBOEK Estafette Paco s tijdestafette - groepen maken van bijvoorbeeld 4 zwemmers De verschillende groepen moeten een bepaalde afstand zwemmen (bv.: 4 x 25 tot max. 4 x 50). De groepen bepalen

Nadere informatie

Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC

Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC Diploma A Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien een basisconditie te hebben en de basisvaardigheden te beheersen

Nadere informatie

LES 14. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Tikspelen, Afgooispelen. DOELSTELLINGEN:

LES 14. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Tikspelen, Afgooispelen. DOELSTELLINGEN: LES 14. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 O De leerling kan zichzelf niet vasthouden aan de ringen met gestrekte armen. V De leerling zwaait met gestrekte armen en gesloten benen, kan vaart maken

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Springen, tikspelen, jongleren. DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Springen, tikspelen, jongleren. DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Trampolinespringen: - De leerling kan met korte verhoogde aanloop in de trampoline springen. 1 voet afzetten voor de trampoline, 2 voeten in de trampoline,

Nadere informatie

vv Woudenberg 26 oktober 2011

vv Woudenberg 26 oktober 2011 Agenda Samenvatting vorige bijeenkomst Aandachtspunten E-pupillen De behandelde oefeningen met een vervolg Looptraining Film Feyenoord Stabiliteitsoefeningen De meeste blessures op deze leeftijd zijn aan

Nadere informatie

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Week 1 - Leerlijn: balanceren, bew thema: balanceren Balanceren op een bank, op een bank in het wandrek

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat eten en drinken je verse energie geven om te bewegen. De kinderen weten dat eten en drinken ook zorgen dat je kunt groeien.

Nadere informatie

Werkstuk LO Tikspelen

Werkstuk LO Tikspelen Werkstuk LO Tikspelen Werkstuk door een scholier 1501 woorden 30 april 2007 6,1 57 keer beoordeeld Vak LO TIKSPELEN - Slingertikkertje - Slager en de Honden - 2 is te weinig, 3 is te veel - Tv tikkertje

Nadere informatie

Onderdeel 5: 10 cm of minder 3 punten; 11 t/m 20 cm = 2 punten; 21 cm of meer = 1 punt.

Onderdeel 5: 10 cm of minder 3 punten; 11 t/m 20 cm = 2 punten; 21 cm of meer = 1 punt. ZEILBOOTDIPLOMA 1. Van zwemmen naar voortbewegende technieken a.25 m rugcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. b.25 m borstcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. 2. Stuwen a.stuwen

Nadere informatie

Oefenstof Teamcompetitie

Oefenstof Teamcompetitie Oefenstof Teamcompetitie Hieronder vind u de oefenstof en beoordeling voor sprong, brug, balk, vloer en ballet. Trampoline wordt van tevoren niet bekend gemaakt, dit zal bestaan uit een bewegingsbaan die

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie Het Marnix bestaat uit een wedstrijdbad van 25 meter en een instructie van 2o meter lang, met beide een beweegbare bodem. Het wedstrijdbad en het instructiebad worden

Nadere informatie

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN:

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN: LES 2 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Hardlopen: - De leerling is snel weg vanuit een zelfgekozen startpositie. Kogelstoten: - De leerling stoot de bal met twee handen vanaf de borst. Vortexen:

Nadere informatie

kuiten kuiten Quadriceps benen 1 OPDRACHT: maak de knipmes beweging

kuiten kuiten Quadriceps benen 1 OPDRACHT: maak de knipmes beweging Rudy Duvillier benen 1 maak de knipmes beweging benen 2 ter plaatse 15'' knieen hoog afwisselend L en R en met de armen eveneens afwisslend L en R hoog.(snel tempo) benen 3 B Bal moet gerold worden van

Nadere informatie

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes.

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes. LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiek: lopen en verspringen. Materialen & tekening 1. 10 pionnen 5 touwtjes/1-meterstokken Stopwatch 2. 4 kleine matjes 3. Pion 4 kleine matjes Tape 1-meterstok. Activiteitkaarten

Nadere informatie

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen)

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Het eerste doel van zwemlessen is zwemveiligheid. Zwemonderwijs is bedoeld om de kans op verdrinking te minimaliseren. Maar het zwemonderwijs doet meer. Het

Nadere informatie

Opspringen tot steun, 1 been overheffen tot rijzit (basis) of Ophurken, kwart draai in hurkzit, komen tot rijzit (+0,30) spreidhoeksteun

Opspringen tot steun, 1 been overheffen tot rijzit (basis) of Ophurken, kwart draai in hurkzit, komen tot rijzit (+0,30) spreidhoeksteun Instap d3 balk Opspringen tot steun, 1 been overheffen tot rijzit (basis) of Ophurken, kwart draai in hurkzit, komen tot rijzit (+0,30) spreidhoeksteun Zitten op de balk; benen zijn gespreid en boven de

Nadere informatie

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven.

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. SCHAATSLES GEVEN. Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. Tips voor de begeleider. Draag handschoenen. (verplicht!) Ga vóór de groep staan en praat luid. Kijk in de schaatsrijrichting.

Nadere informatie

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig?

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Over deze les Wat heeft u nodig? Banken 11 pylonen Wandrek 3 lintjes Tennisrackets* (of beachplankjes) Zachte tennisballen* Krijt (bijv. stoepkrijt) 6 dunne matten

Nadere informatie

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym 1 e deel: tempo telling erg traag (vergelijkbaar met een dodenmars), tellen tot 4 2 e deel: tempo snel (snelle mars), tellen tot 8 Na pieptoon opmaat van circa 3 tellen, tel 1 van maat 1 begint met pianospel

Nadere informatie

Niveau 1. Duur van de les. 45 minuten

Niveau 1. Duur van de les. 45 minuten Niveau 1 1 Springen Diverse voetwaartse sprongen: voorwaarts/achterwaarts/met draai en aansluitend geheel onder water gaan. In diep water met Easyswim 2 Onder water zijn en blijven Geheel onder water zijn

Nadere informatie

Oefenstof Teamcompetitie

Oefenstof Teamcompetitie Oefenstof Teamcompetitie Hieronder vind u de oefenstof en beoordeling voor sprong, brug, balk, vloer en ballet. Trampoline wordt van tevoren niet bekend gemaakt, dit zal bestaan uit een bewegingsbaan die

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL Springersknie De springersknie is een chronische blessure, waarbij de kniepees is geïrriteerd. Bij te grote belastingen, zoals explosief

Nadere informatie

Groep ca. 15-25 zwemmers 16.30-18.30

Groep ca. 15-25 zwemmers 16.30-18.30 Training: Start en keerpunt Z&PC Bubble vrijdag 22 februari 2013 Door Thijs van Valkengoed Groep ca. 15-25 zwemmers 16.30-18.30 Assistentie van 4 trainers? Bad: 6 banen 25 meter in Zwembad Tropiqua Opzet:

Nadere informatie

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN: LES 37. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Wandrek klimmen - De leerling klimt vlot in het wandrek naar boven en omlaag. Hurksprong: - De leerling zet af met 2 voeten op de plank en landt op zijn

Nadere informatie

Reglement airtumblingspringen individueel

Reglement airtumblingspringen individueel Reglement airtumblingspringen individueel Keuze oefenstof Algemeen De oefening dient te bestaan uit: 3 of 4 series die heen en weer over de lengte van de airtumblingbaan gesprongen worden. Een serie bestaat

Nadere informatie

Kracht- en Coördinatiecircuit

Kracht- en Coördinatiecircuit Kracht- en Coördinatiecircuit Kracht en Coördinatiecircuit Het circuit wordt 2 keer uitgevoerd. Er worden tweetallen gevormd. De duur is ca. 30 minuten, steeds na 50 seconden wisselen van station. Zorg

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

Algemene basis voor het geven van handbalinitiatie op scholen/speelplein

Algemene basis voor het geven van handbalinitiatie op scholen/speelplein Algemene basis voor het geven van handbalinitiatie op scholen/speelplein Inleiding Dit document bevat de opbouw van 3 algemene handbalinitiaties. Elke initiatie is bedoeld voor één van de 3 graden van

Nadere informatie

Roof to roof. Bobbelbaan. Palm spin. Overgaan Touwtje springen. Catjump. Speed vault. Touw zwaaien. Wandrek klimmen

Roof to roof. Bobbelbaan. Palm spin. Overgaan Touwtje springen. Catjump. Speed vault. Touw zwaaien. Wandrek klimmen Plattegrond van onze gymzaal waarin deze mediakaarten allemaal zijn opgebouwd. Elk onderdeel is ook apart te gebruiken. Mocht je 2 dikke matten hebben, dan kun je de running up gebruiken i.p.v. het overgaan.

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

Survivalclinic. In 2006 eerste keer Nederlands Kampioen RUC, in 07, 09, 10, 11 en 12 Nederlands Kampioen TSC.

Survivalclinic. In 2006 eerste keer Nederlands Kampioen RUC, in 07, 09, 10, 11 en 12 Nederlands Kampioen TSC. Survivalclinic Amsterdam, 13 juli 2012 Welkom bij de eerste survivalclinic van Politie Amsterdam-Amstelland. Binnen deze eerste clinic behandelen we een aantal basisprincipes van de survivalsport. De insteek

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning:

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning: LES 21. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Free running: - De leerling kan op eigen niveau verschillende hindernissen passeren. Tikstrijd: - De tikker richt zich op alle lopers. - De leerling houdt

Nadere informatie

A diploma Zwemsurvival

A diploma Zwemsurvival A diploma Zwemsurvival Met extra kleding: sokken, hemd, korte broek, t- shirt met korte mouw en waterschoenen 1. Spring in het water met een rechtstandige sprong en ga vervolgens 15 tellen watertrappen

Nadere informatie

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar)

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Floorball training Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Junior Redder

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Junior Redder Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september 2018 Examenprotocol Junior Redder Reddingsbrigade Nederland Dokweg 149 1976CA IJmuiden +31 (0)255 54 58 58 info@reddingsbrigade.nl www.reddingsbrigade.nl 2018

Nadere informatie

EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Gekleed zwemmen: In badkleding:

EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Gekleed zwemmen: In badkleding: EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Door GZC DONK zijn de eisen voorzien van een toelichting. De toelichting is vooral gebaseerd op de BREZ. Zie ook de BREZ (www.npz-nrz.nl of www.zwemwiki.org)

Nadere informatie

Minitrampoline. Oefenstof individuele springwedstrijd

Minitrampoline. Oefenstof individuele springwedstrijd Minitrampoline Leeftijd Geboortejaar 2008 en 2007 Geboortejaar 2006 en 2005 Geboortejaar 2004 en 2003 Geboortejaar 2002 en eerder F Streksprong Hurksprong Spreidsprong Skatesprong Hurksprong Spreidsprong

Nadere informatie

Leer zwemmen. met Fred Brevet. Sportdienst Kuurne

Leer zwemmen. met Fred Brevet. Sportdienst Kuurne Leer zwemmen met Fred Brevet Sportdienst Kuurne 2019-2020 Leren zwemmen met Fred Brevet De leerlijn zwemmen is een onderbouwde leidraad om zwemlessen in zwembaden te coördineren en stroomlijnen. De leerlijn

Nadere informatie

LES 16. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Mikken, Hardlopen.

LES 16. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Mikken, Hardlopen. LES 16. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan 3 keer veren en daarna rollen, waarbij de leerling de kin op de borst plaatst en zich klein maakt. - De leerling kan in tweetallen verschillende

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

De nieuwe leerlijn zwemmen?

De nieuwe leerlijn zwemmen? De nieuwe leerlijn zwemmen? De nieuwe leerlijn zwemmen is een onderbouwde leidraad om het zwemonderricht in zwembaden te coördineren en stroomlijnen. Het gaat om zwemmen als sport, als belangrijke vaardigheid

Nadere informatie

Doelstelling; Onderwijsleersituatie;

Doelstelling; Onderwijsleersituatie; Lesvoorbereiding voor 10 lessen Tijdsduur les 60 minuten per les Inleiding; Begingsituatie: De studenten zijn net begonnen met karateles, zij weten niets van karate en moeten de basis nog leren.sommige

Nadere informatie

Watergewenningsoefeningen ter voorbereiding op de zwemles Februari 2017

Watergewenningsoefeningen ter voorbereiding op de zwemles Februari 2017 Watergewenningsoefeningen ter voorbereiding op de zwemles Februari 2017 KNZB 2016. Mede mogelijk gemaakt door: Floor van den Nieuwenhoff, Alice Schols, Karina Hannewijk, Gonnie Sartor, Aafke Willemsen

Nadere informatie

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

Vormen voor Warming up

Vormen voor Warming up Vormen voor Warming up Warming-up; panna-tikkertje 1. Maak een vak waarin alle spelers dribbelen met een bal. 2. Eén speler wordt als tikker aangewezen. 3. De tikker probeert zonder bal zoveel mogelijk

Nadere informatie

sprong met drie dikke matten en plankoline handstandoverslag tot ruglig (4,50) zweefrol (3,80) ophurken, koprol (2,80)

sprong met drie dikke matten en plankoline handstandoverslag tot ruglig (4,50) zweefrol (3,80) ophurken, koprol (2,80) D2 Instap Sprong sprong met drie dikke matten en plankoline handstandoverslag tot ruglig (4,50) zweefrol (3,80) ophurken, koprol (2,80) D2 Instap Brug trainer hangt turnster aan de hoge legger 3x hol/bol,

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

Beweeg B Verbeter je resultaten!

Beweeg B Verbeter je resultaten! Beweeg B Verbeter je resultaten! Niet tevreden met je resultaten? Wil je de volgende keer betere resultaten halen? Leer dan hier een paar manieren om beter te worden in elke oefening, zodat je de volgende

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Sluipen als een kat 1 Ik wil brullen als een tijger. Met een flinke grote bek. Hoog over de bomen kijken. Als giraf met

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 1: vier zomersporten Inleiding: Warming-up Kern: Vier zomersporten Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten Olympische waarden: Tijdens de

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. C junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

MULTISKILLS MOTORIEK WARMING-UP

MULTISKILLS MOTORIEK WARMING-UP Stichting Instituut MultiSkills De Stichting Instituut MultiSkills is een initiatief van bezorgde ouders, (ex-)topsporters en -trainers, ondersteund door bekende personen en instellingen uit sport en samenleving.

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Maak er een spel van! Loopscholing hoeft niet saai te zijn!

Maak er een spel van! Loopscholing hoeft niet saai te zijn! Loopscholing Bij loopscholing concentreer je je niet op de totale beweging van het hardlopen, maar focus je je op de verschillende spiergroepen die voor die totale beweging verantwoordelijk zijn. Door

Nadere informatie

Werkstuk LO Gym 5,5. Werkstuk door een scholier 1417 woorden 15 februari keer beoordeeld. Gym Werkstuk. Voorwoord

Werkstuk LO Gym 5,5. Werkstuk door een scholier 1417 woorden 15 februari keer beoordeeld. Gym Werkstuk. Voorwoord Werkstuk LO Gym Werkstuk door een scholier 1417 woorden 15 februari 2006 5,5 126 keer beoordeeld Vak LO Gym Werkstuk Voorwoord Elke dinsdag heeft klas 3A een blokuur gym. Dit zijn de twee uurtjes waar

Nadere informatie

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2)

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2) Overslag volt serie Vereisten: loopoverslag, handenstand overslag, volt Afstootafstand link Handen moeten achter de lijn door het rechte been staan heupen duwen steeds voorwaarts Armen blijven naast de

Nadere informatie

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs Schoolzwemwerkplan Bosbad-Putten. Hierbij treft u het schoolzwemwerkplan aan voor het schooljaar 2012-2013. Schoolzwemmen in Putten valt onder bewegingsonderwijs en is voor de groepen 4 en 5. De groepen

Nadere informatie

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging De benadering Bij de benadering is het belangrijk dat er met zoveel mogelijk snelheid het keerpunt ingegaan wordt.

Nadere informatie

Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen

Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen Steunpunt Schoonspringen Amersfoort Publicatie: 03 Datum: januari 2007 Auteur: Wessel Zimmermann Balazs Vloerprogramma Vanaf 01 oktober

Nadere informatie

Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A

Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A Dit zijn de proeven van het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma s. De proeven die hier beschreven staan vormen samen

Nadere informatie