Rijk van Nijmegen Nieuwsbrief December Secretariaat Linda Janssen-Verriet Kerkdijk 38 Erlecom

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rijk van Nijmegen Nieuwsbrief December Secretariaat Linda Janssen-Verriet Kerkdijk 38 Erlecom"

Transcriptie

1 WINTER December 2014

2 Woord van de voorzitter Beste leden, Hierbij de laatste nieuwsbrief dit jaar was heel groeizaam. Mede door hoge temperaturen en op tijd regen zijn er gewas opbrengsten gehaald die tot voor kort voor onmogelijk gehouden werden. Het gevolg is dan wel weer dat opbrengstprijzen door het grote aanbod onder druk komen te staan. Door de MH 17 ramp en de economische sancties tegen Rusland is onze export positie weer eens aardig op de proef gesteld. Dergelijke maatregelen worden wel snel genomen, zonder de consequenties van onze boeren en tuinders goed in beeld te hebben. Een klein overschot in de markt heeft al snel een enorme daling van de prijzen tot gevolg. Wij zijn dan wel de nummer 2 wereld grootste exportland, maar tevens ook kwetsbaar voor alles wat er in wereld gebeurt. Enige oplossing hiervoor is spreiding, en koploper zijn wat betreft kwaliteit en duurzaamheid. Grote multinationals zijn nadrukkelijk op zoek naar partners die zich daarop positief onderscheiden. Zo heeft Unilever al aangekondigd dat ze in 2020 alles duurzaam willen inkopen. Opnieuw breekt er een dierziekte uit. Dit maal zijn de pluimveehouders de dupe. De zeer besmettelijke vogelgriep houdt menig pluimveehouder angstig in haar greep. Dit veroorzaakt veel spanning en stress bij deze sector, die het financieel de laatste jaren toch al niet breed heeft. Laten we hopen dat de maatregelen die getroffen zijn afdoende helpen om hier weer snel van af te zijn. Vooruitkijkend naar 2015 staat vooral de eindiging van het melkquotumtijdperk op de agenda. Na ruim 30 jaar met de handen op de rug te moeten ondernemen voelt het veel melkveehouders als Bevrijdingsdag. Maar is dat wel zo? Een koe kan nu eenmaal niet zonder ruwvoer en is daarmee bij voorbaat grondgebonden. De tweede kamer houdt er volop debat over. De Melkveewet moet in ieder geval voorkomen dat de derogatie niet in gevaar komt. Dit zou desastreus zijn voor veehoudend Nederland. Kortom genoeg werk aan de winkel voor onze belangenbehartigers. De noodzaak om ondernemers te ondersteunen in markt en maatschappij is en blijft onze kernboodschap. Nog meer nadruk wordt gelegd om dichter bij de leden te staan. Onze relatiebeheerder Herman Heuver heeft al bij menig lid aan tafel gezeten. Als speerpunt willen we het aantal bedrijfsleden verder uitbreiden. Het stoort ons dat er nog steeds bedrijven zijn die kosteloos meeliften met wat wij bereiken bij gemeenten, waterschap, provincie, Den Haag en Brussel. Ik wens jullie allen fijne feestdagen en een voorspoedig 2015 toe zowel privé als zakelijk. Martien Nillesen

3 Bestemmingsplan buitengebied Groesbeek De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan buitengebied vorig jaar augustus vastgesteld. Wij waren daar best over tevreden. Het bood de mogelijkheid om het bouwblok uit te breiden naar 1,5 ha. Echter de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek heeft hier bezwaar op aangetekend bij de Raad van State. Tevens vindt de werkgroep dat er op verschillende bedrijven geen agrarische bedrijvigheid meer plaats vindt. Op deze locaties zou geen gebruik gemaakt kunnen worden om het bouwblok van 1 hectare te benutten. Graag willen wij de betreffende bedrijven ondersteunen met raad en daad. De zitting is op 27 januari om uur in Den Haag. Iedereen die mee wil, graag even bij mij melden. Martien Nillesen tel Bruggetje Uiterwaard Winssen Het bruggetje in de Uiterwaard in Winssen is door Gemeente Beuningen als gevolg van onveiligheid voor motorverkeer al geruim een jaar afgesloten. de Uiterwaard is een belangrijke ontsluiting voor agrarisch verkeer. Een andere ontsluiting aan de westzijde is nog wel een mogelijkheid maar heeft voor veel leden het nadeel dat er fors moet worden omgereden en daarbij de kern van Winssen onwenselijk overbelast wordt. Dit wil alleen onze sector niet, maar ook de inwoners van het dorp hebben afgelopen seizoen de overlast met bijbehorende onveiligheid ervaren. Het bruggetje heeft 30 jaar geen onderhoud gehad waardoor is de constructie is aangetast. Gesprekken met de Gemeente heeft er toe geleidt dat er toch budget voor is gekomen. In eerst instantie zou er een verlaagde by-pass worden aangelegd om de bestaande waterschut heen ( onderdeel van de brug ). Nu is de Gemeente aan het berekenen of toch het dek van de brug met een aslast van 10 ton binnen datzelfde budget kan worden vernieuwd. In januari komt daar duidelijkheid over. Na vervolgens overleg met Rijkswaterstaat kan, zoals het er nu naar uitziet, ergens in het voorjaar/zomer de herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. ZLTO houdt druk op deze vervelende situatie. Tot die tijd blijft het dus helaas omrijden. Overleg College Gemeente Beuningen Dinsdag 13 januari hebben we overleg met het college van Gemeente Beuningen gepland. Hebt u nog zaken waarvan u vindt dat ze door het bestuur besproken moeten worden? We horen het graag! Neem contact op met Herbert Verploegen, ha.verploegen@gmail.com, , of het secretariaat.

4 Water: hergebruiken, lozen of zuiveren Wat mag, kan, moet en wanneer? De emissies vanuit de glastuinbouw van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen (gbm) is al jaren een punt van aandacht. Voor het beperken van de emissie van meststoffen zijn voor de substraatteelten emissienormen in de milieuwetgeving opgenomen en voor de grondgebonden teelten is de zorgplicht opgenomen. Het streven is om in 2027 nagenoeg emissievrij te zijn. Beperking van de emissie Voor de beperking van de emissie van gbm zijn extra maatregelen nodig. In de tweede nota Duurzame gewasbescherming kondigde het ministerie van EZ het voornemen aan om individuele zuivering voor elk bedrijf verplicht te stellen per 1 januari Via een motie in de Tweede Kamer heeft LTO het ministerie zover gekregen dat er overleg plaatsvindt over het tijdspad van het verplichtstellen van de zuivering. Dat lijkt een goed resultaat, maar als de sector de normoverschrijdingen van gbm in oppervlaktewater niet voor 2018 fors weet te verminderen, dan wordt het beschikbare middelenpakket veel kleiner (de wijziging van het etiket van Admire is daar al een voorbode van, maar op termijn kunnen toelatingen ook komen te vervallen). De algemene tendens is, dat ondernemers het middelenpakket willen behouden. Dit heeft automatisch de consequentie dat actie moet worden ondernomen en dat kan het beste in de regio. Aan de slag in de regio s In verschillende regio s worden nu al oplossingen uitgeprobeerd, waardoor er een diversiteit aan mogelijkheden ontstaat. In grote glastuinbouwgebieden met voldoende riolerings-capaciteit kan met het Waterschap worden overlegd of er bij de rioolwaterzuivering (rwzi) een extra zuiveringsstap kan worden geplaatst in plaats van de zuivering op elk bedrijf afzonderlijk. Daarnaast worden collectieve zuivering van rioolwater (AquaReUse te Bleiswijk), collectieve zuivering van proceswater (Nieuw Prinsenland te Dinteloord en op termijn waarschijnlijk ook in de Bommelerwaard) en collectieve zuivering van oppervlaktewater (Glas Zuiver Water te Klazienaveen) getest. Voor de bedrijven binnen ons gebied blijft waarschijnlijk slechts de optie van individuele zuivering over. De ZLTO wil u graag ondersteunen bij het kijken naar oplossingen die bij u en uw bedrijf passen.

5 Ontmoetingsviering ZLTO Maandag 29 december 2014 organiseert de commissie Landbouw en Samenleving van ZLTO haar jaarlijks terugkerende Ontmoetingsbijeenkomst. Dit alles in het teken van Kerst en het nieuwe jaar De bijeenkomst vindt plaats in de Pascaliskerk in de Woezik. Aanvang van de viering is uur. Bij deze viering zijn alle leden van onze afdeling Rijk van Nijmegen (boeren en tuinders) van harte welkom. Daarnaast zijn ook voor niet leden, dus parochianen, zijn hierbij van harte welkom. De deuren staan voor iedereen open. Het thema van deze viering zal zijn MENS LIEF IK HOU VAN JOU De zorg die zeker het komende jaar voor ieder van ons en onze medemens veel, heel veel aandacht, ook van ons zal vragen. De zang zal deze avond verzorgd worden door William Bangert. Er zullen o.l.v. William, Kerstliederen gezongen worden. Ook is er deze avond weer aandacht voor onze zieken en voor hen die onze steun en aandacht hard nodig hebben, vooral in deze, voor hen, soms donkere dagen. Na afloop van deze viering wordt u allen, lid of geen lid, van harte uitgenodigd om onder het genot van een kop koffie / thee of chocolademelk elkaar te ontmoeten. Uiteraard zult u getrakteerd worden op iets lekkers daarbij!! U kunt na deze viering samen van gedachte wisselen / napraten over de zorg en de verantwoordelijkheid die wij hebben tegenover elkaar en onze medemens. Deze bijeenkomst is voorbereid door de leden van de commissie Landbouw en Samenleving van ZLTO. Graag zien wij u op maandag 29 december om uur in de Paschaliskerk in de WOEZIK. Commissie Landbouw en Samenleving ZLTO Rijk van Nijmegen.

6 Bestuursleden in training Om als bestuurleden bij de tijd te blijven, volgen wij regelmatig cursussen georganiseerd door ZLTO in Den Bosch. In de afgelopen jaren hebben we al eens vaker een teambuildingsmiddag gehouden. Tevens zijn met ieder van ons functioneringsgesprekken gevoerd. Een goede zaak voor u en ons allemaal. Wanneer u dit leest heeft uw bestuur dit jaar gezamelijk de cursus Resultaatgericht Besturen ZLTO 3.0 doorlopen. In 3 middag- en 2 avonddelen hebben wij zelf tijd en energie geinvesteerd in de portefeuilles Omgeving, Maatschappij en Ontwikkeling. Door te leren nog beter samen te werken en te presenteren komen we tot nog meer daadkracht voor de leden. Dit uit zich ondermeer met een concreet jaarplan Met trots kunnen wij u meedelen dat uw bestuur er sterker, soepeler en socialer door geworden is. En dat past weer mooi bij de visie om dicht bij de leden te willen zijn en uw betrokkenheid te vergroten Wist u dat: Het bestuur nog steeds op zoek is naar een lid, gezinslid of iemand uit de periferie van de landbouw, die het secretariaat van Linda over wil nemen? Kent u iemand die hiervoor geschikt zou zijn, laat het weten! Lid onder de loep Deze keer in lid onder de loep: Stan de Wildt. Wie ben je en wat is je persoonlijke situatie? Stan de Wildt (39) is melkveehouder in Beuningen. Samen met zijn vrouw Debby en 2 kinderen Ruben (8) en Amy (7) woont Stan aan de Ficary straat bij het bedrijf. Het bedrijf telt 100 melkkoeien. Paardrijden en fokken zijn hobby. Bedrijfsontwikkeling Stan vertelt over de geschiedenis van het bedrijf: In 1958 is het bedrijf gestart met melkvee aan de Ficarystraat. Na de HAS in Den Bosch heb ik 8 jaar les gegeven in het agrarisch onderwijs. Vervolgens 7 jaar gewerkt bij Lely center Venray als begeleider koemanagement.

7 Sinds 1999 heeft Stan een maatschap met zijn ouders (1999). Het bedrijf melkt nu liter met 100 stuks melkvee. Sinds 2010 wordt er automatisch gemolken. Mijn doelstelling is doestelling: het maximale uit huidige stal halen. Een gezinsbedrijf voortzetten en de juiste balans tussen bedrijf en privé. Betrokkenheid ZLTO Stan s vader Jan zat lange tijd in besturen van ZLTO en voorgangers. Maar nu hij gestopt is als bestuurder moet ik er langzaam mijn weg in zoeken. In het verleden kwam alle info tijdens een kop koffie. Nu wordt ik regelmatig bijgepraat door bestuurslid Pierre Hopman. En de nieuwsbrief op internet lees ik goed. Stan vindt het noodzakelijk dat boeren en tijdens hun krachten bundelen via ZLTO: De individuele boer kan niet op tegen de overheid. En ontwikkelingen op wet en regelgeving volgen. De communicatie vanuit de afdeling en Den Bosch kan beter: De Nieuwe Oogst lees ik zeker niet altijd. Dit is anders met de nieuwsbrief. Die lees ik bijna altijd. Welk advies/tip zou je het bestuur mee willen geven? Stan s advies aan het bestuur: Mail het verslag van bestuursvergaderingen rond. Bespreek de goede onderwerpen. Let op daarbij zeker ook op wat anderen organiseren en kies niet voor dezelfde onderwerpen. Durf samen met andere partijen te organiseren. We moeten al genoeg van huis af. Vraag van Riny Bruysten De vraag van Riny Bruysten luidt: Je melkt nu 10 jaar met een robot. Hoe kijk je daaropterug? Zou je nu nog steeds dezelfde keuzes gemaakt hebben? Wat zijn de grote struikelblokken momenteel voor jonge ondernemers? Het melken met robots bevalt erg goed. De robots geven veel data waar je veel mee kunt bereiken. En zorgen ook voor een mooie balans tussen bedrijf en privé. De beperkingen voor jonge ondernemers zijn de financiering en de vaak veranderende regelgeving. Het stokje gaat naar? Stan de Wildt geeft het stokje door aan Bert Kuijpers uit Batenburg De vraag luidt: Hoe kijk aan je aan tegen een samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders?

Waterzuivering Westland Bijeenkomst 's-gravenzande

Waterzuivering Westland Bijeenkomst 's-gravenzande Waterzuivering Westland Bijeenkomst 7-12-2015 's-gravenzande Even voorstellen Bas Nanninga Hoogheemraadschap van Delfland Daan van Empel LTO Glaskracht Nederland Programma 19.30 uur Ontvangst en opening

Nadere informatie

32627 (Glas)tuinbouw. 27858 Gewasbeschermingsbeleid. Nr. 19 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

32627 (Glas)tuinbouw. 27858 Gewasbeschermingsbeleid. Nr. 19 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu 32627 (Glas)tuinbouw 27858 Gewasbeschermingsbeleid Nr. 19 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 juni 2015 Mede

Nadere informatie

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid.

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid. Uitgangssituatie Evaluatie Nota duurzame gewasbescherming 2004-2010 Doel Doelstelling 2010 Resultaat ACTIEPLAN Gezond gewas, Schoon water Ecologische kwaliteit oppervlaktewater Drinkwaterkwaliteit Reductiemilieubelasting

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

Waterbijeenkomst Voorne Konneweg 10 te Tinte. Even voorstellen. Inhoud. Waterkwaliteit en middelenpakket. Achtergronden

Waterbijeenkomst Voorne Konneweg 10 te Tinte. Even voorstellen. Inhoud. Waterkwaliteit en middelenpakket. Achtergronden Aan de slag met de zuiveringsplicht 25 mei 2016 Even voorstellen Daan van Empel Vanuit ZLTO werkzaam voor LTO Glaskracht Nederland o.a. op dossier water @: daan.van.empel@zlto.nl M: +31 6 295 202 56 Waterbijeenkomst

Nadere informatie

Waterbijeenkomsten LTO Glaskracht Nederland. Najaar 2015

Waterbijeenkomsten LTO Glaskracht Nederland. Najaar 2015 Waterbijeenkomsten LTO Glaskracht Nederland Najaar 2015 Website versie, samengestelde hand-out van de presentaties door Daan van Empel tijdens de waterdagen in het najaar 2015 van LTO Glaskracht Nederland.

Nadere informatie

Waterdagen april, Moerkappele 20 april, Made 26 april, Burgerveen 28 april, Beek en Donk 11 mei, Maasdijk

Waterdagen april, Moerkappele 20 april, Made 26 april, Burgerveen 28 april, Beek en Donk 11 mei, Maasdijk Waterdagen 2016 14 april, Moerkappele 20 april, Made 26 april, Burgerveen 28 april, Beek en Donk 11 mei, Maasdijk Waterdagen 2016 Mede mogelijk gemaakt door: Aan de slag met de zuiveringsplicht Webversie

Nadere informatie

Rijk van Nijmegen Nieuwsbrief Juli 2014. Secretariaat Linda Janssen-Verriet Kerkdijk 38 Erlecom 024 6632061 zltorijkvannijmegen@zlto.

Rijk van Nijmegen Nieuwsbrief Juli 2014. Secretariaat Linda Janssen-Verriet Kerkdijk 38 Erlecom 024 6632061 zltorijkvannijmegen@zlto. ZOMER Juli 2014 Woord van de voorzitter Beste leden, Graag willen wij als bestuur u meenemen in de zaken die in onze afdeling spelen. U kunt dit overigens ook volgen op onze website. Hierop staan de verslagen

Nadere informatie

Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid

Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid Helma Verberkt Beleidsspecialist Gewasbescherming / Plantgezondheid LTO Glaskracht Nederland 4 december 2013 Ontwikkelingen op nationaal en Europees

Nadere informatie

Duurzaam omgaan met Water. Margreet Schoenmakers Programmamanager/ innovatiespecialist Water

Duurzaam omgaan met Water. Margreet Schoenmakers Programmamanager/ innovatiespecialist Water Duurzaam omgaan met Water Margreet Schoenmakers Programmamanager/ innovatiespecialist Water Programma Water - Eisen omgeving/wetgeving - Hoe nu verder? Rol bedrijf en sector - Onderzoeksprogramma water

Nadere informatie

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch Nieuwsbrief december 2016 Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch In deze Nieuwsbrief Eskil aan het woord Partners van... Movie night Stichting specsavers Sociale vaardingsheids training Vrijwilliger

Nadere informatie

AKTIVITEITENOVERZICHT

AKTIVITEITENOVERZICHT AKTIVITEITENOVERZICHT nummer 2 FEBRUARI 2019 Mannensoos iedere dinsdagmorgen in de Vurkaomer voor alle mannen 55+ Kom gezellig buurten, kaarten of met gezelschapsspelen meedoen. De tuinploeg gaat eerst

Nadere informatie

Afvalwatersysteem Bommelerwaard Inspraakbijeenkomst Glastuinbouw. 18 oktober 2016

Afvalwatersysteem Bommelerwaard Inspraakbijeenkomst Glastuinbouw. 18 oktober 2016 Afvalwatersysteem Bommelerwaard Inspraakbijeenkomst Glastuinbouw 18 oktober 2016 Opening Henk Kolbach LTO Noord Glaskracht sectie Glastuinbouw Gelderland West Platform Tuinbouw Bommelerwaard Programma

Nadere informatie

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse Mantelzorgadvies Hillegom Lisse 1 Beste mantelzorger, Dit is de eerste nieuwsbrief van 2018 met informatie voor mantelzorgers uit Hillegom en Lisse. Wij informeren u middels deze nieuwsbrief over zaken

Nadere informatie

Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer. John Baars

Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer. John Baars Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer John Baars Dirksen Management Support Hans Dirksen eigenaar/oprichter Vanaf 1986 melkveehouder (parbme) en DMS (parbme) Vanaf 2000; Begeleiden en ondersteunen

Nadere informatie

Waterevent Waterkwaliteit en GBM

Waterevent Waterkwaliteit en GBM Waterevent Waterkwaliteit en GBM 5 oktober 2017 Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving Aanleiding 2015 Waterkwaliteit is nog onvoldoende door normoverschrijdingen Maatschappelijke discussie Tweede

Nadere informatie

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Actieplan 2018 1 Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Begin 2018 start de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De peilingen voorspellen een fors verlies. Het is alle hens aan dek. Samen met onze

Nadere informatie

Kloppend hart. voor leden ZLTO:

Kloppend hart. voor leden ZLTO: ZLTO: Kloppend hart voor leden Het welzijn van de leden staat altijd voorop. Want als het met de boer / boerin als mens niet goed gaat, dan gaat het meestal ook niet goed met het bedrijf. De mens achter

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

19 mei 2016 De Dompelaar. Verslag startbijeenkomst proeftuin VAB Elsendorp

19 mei 2016 De Dompelaar. Verslag startbijeenkomst proeftuin VAB Elsendorp 19 mei 2016 De Dompelaar Verslag startbijeenkomst proeftuin VAB Elsendorp Proeftuin Elsendorp Ook Elsendorp krijgt te maken met leegstand op het platteland. Steeds meer agrarische bedrijven verliezen hun

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Bijeenkomst 26 januari P.G. Kusters land- en tuinbouwbenodigdheden B.V, Dreumel Optimus advies Gestart in 2014 als samenwerkingsverband

Nadere informatie

Het nieuwe structuurplan buitengebied Helden, Maasbree, Meijel en Kessel.

Het nieuwe structuurplan buitengebied Helden, Maasbree, Meijel en Kessel. Windows Live Hotmail bericht afdrukken Windows Live" bezorgde bewoners van Meijel Van: VercSonscfiot Meijel (verdo679@planet.nl) Verzonden: maandag 23 juni 2008 18:51:02 Aan: Wiel Hendriks (wielhendriks@hotmail.com)

Nadere informatie

LTO. academie. kennis zaaien. kennis zaaien. ontwikkeling oogsten. ontwikkeling oogsten

LTO. academie. kennis zaaien. kennis zaaien. ontwikkeling oogsten. ontwikkeling oogsten LTO academie 2018-2019 kennis zaaien kennis zaaien ontwikkeling oogsten ontwikkeling oogsten Kennis zaaien, Ontwikkeling oogsten Als boer of tuinder leeft u in een tijd vol uitdagingen. De samenleving

Nadere informatie

GLASTUINBOUW. Wat kunt u van het waterschap verwachten?

GLASTUINBOUW. Wat kunt u van het waterschap verwachten? GLASTUINBOUW NR 1 - APRIL 2015 GLASTUINBOUW NIEUWSBRIEF VOOR GLASTUINDERS IN DE NOORDOOSTPOLDER EN ZUIDELIJK EN OOSTELIJK FLEVOLAND RAPPORTAGEVERPLICHTING VOOR GLASTUINBOUWBEDRIJVEN Om de waterkwaliteit

Nadere informatie

Nieuwsbrief 23 december 2016

Nieuwsbrief 23 december 2016 Volleybalvereniging Clam Dycke Nieuwsbrief 23 december 2016 Toen was het alweer kerst.! En maken we langzaam maar zeker de balans op van het oude jaar 2016. Wat ging er goed, minder goed, hoogte- en dieptepunten.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente. Meer info volgt z.s.m.

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente. Meer info volgt z.s.m. NIEUWSBRIEF afdeling Noord-Oost Twente 2019 januari Deze afdeling is ontstaan uit een fusie in 2017 van de afdelingen Oldenzaal/Dinkelland, Losser en Tubbergen 1. Boer ndag x Carola MINISTER Schouten uitnodiging

Nadere informatie

Bijlage 6 Model voor de rapportage, behorend bij artikel 3.73. Jaarlijks voor 1 mei inleveren, lees voor invullen eerst de toelichting.

Bijlage 6 Model voor de rapportage, behorend bij artikel 3.73. Jaarlijks voor 1 mei inleveren, lees voor invullen eerst de toelichting. BIJLAGE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL J, VAN DE REGELING VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU VAN (6.0.202), NR. IENM/BSK-202/7597, TOT WIJZIGING VAN DE REGELING ALGEMENE REGELS VOOR INRICHTINGEN

Nadere informatie

VOORJAAR. Rijk van Nijmegen Nieuwsbrief Mei 2015

VOORJAAR. Rijk van Nijmegen Nieuwsbrief Mei 2015 VOORJAAR Mei 2015 Woord van de voorzitter Beste leden, Inmiddels staan we aan het begin van een nieuw groeiseizoen, met nieuwe kansen en bedreigingen. Dat is nu eenmaal het lot waar je voor gekozen hebt

Nadere informatie

Nieuwsbrief NOVEMBER 2018

Nieuwsbrief NOVEMBER 2018 Nieuwsbrief Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Met trots presenteren wij u de poster van het jaarverslag van de Poort. Middels deze poster (zie bijlage) krijgt u een samenvatting van het

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Westland/Oostland, samen op weg naar de emissieloze kas in 2027

Westland/Oostland, samen op weg naar de emissieloze kas in 2027 Westland/Oostland, samen op weg naar de emissieloze kas in 2027 Afsprakenkader waterkwaliteit en glastuinbouw Context afsprakenkader Het doel van dit afsprakenkader is: het op een zo efficiënt mogelijke

Nadere informatie

Esdonk 8, Gemert. Onderbouwing grondgebonden karakter. Rundveehouderij Meulepas V.O.F. Bedrijfsopzet Esdonk 8, Gemert

Esdonk 8, Gemert. Onderbouwing grondgebonden karakter. Rundveehouderij Meulepas V.O.F. Bedrijfsopzet Esdonk 8, Gemert Onderbouwing grondgebonden karakter Rundveehouderij Meulepas V.O.F. Onderbouwing grondgebonden karakter rundveehouderij Esdonk 8 - Gemert 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Locatie 4 3 Beschrijving van de inrichting

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda

Nieuwsbrief. Kerst Agenda Jaargang 2016-2017 23 december 2016 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2016 In de weken van advent leven we met de kinderen toe naar het kerstfeest. In een donkere nacht in Bethlehem straalt plotseling een licht.

Nadere informatie

Over winkelen op zondag

Over winkelen op zondag Over winkelen op zondag Zouden alle winkels iedere zondag open moeten kunnen zijn? En de supermarkten? Moeten die open op zondag? Stadserf van de Gemeente Schiedam 11 oktober 2010 Aanvang 20.00 uur Aleidazaal,

Nadere informatie

Winterbraam

Winterbraam Winterbraam 2015 www.bvbramerland.nl Woordje vanuit het bestuur Input Braam Angelique Leenheers Haagakker 7 We zitten aan het einde van het jaar. We hebben er weer een mooi jaar op zitten met de buurtvereniging.

Nadere informatie

H O F N I E U W S NIEUW SCHOOLJAAR ZEELSTERHOF IS OPGEFRIST? AGENDA groepen Activiteit

H O F N I E U W S NIEUW SCHOOLJAAR ZEELSTERHOF IS OPGEFRIST? AGENDA groepen Activiteit H O F N I E U W S AGENDA groepen Activiteit Dinsdag 4 september 7 Informatieavond, aanvang 19.00 uur Dinsdag 4 september 8 Informatieavond, aanvang 20.00 uur Woensdag 5 september 1 en 2 Informatieavond,

Nadere informatie

Programma Uitleg waarom deze bijeenkomst JC Vogelaar en stukje historie Geesje Rotgers normstellingen in naam van de ecologie aan KRW-wateren Vragen A

Programma Uitleg waarom deze bijeenkomst JC Vogelaar en stukje historie Geesje Rotgers normstellingen in naam van de ecologie aan KRW-wateren Vragen A Welkom Programma Uitleg waarom deze bijeenkomst JC Vogelaar en stukje historie Geesje Rotgers normstellingen in naam van de ecologie aan KRW-wateren Vragen Aanbeveling Mesdagfonds Mestbeleid 33 jaar 1984

Nadere informatie

V a n d e d i r e c t i e. Sterke vaders gezocht. NSA activiteiten. Beste ouders/verzorgers,

V a n d e d i r e c t i e. Sterke vaders gezocht. NSA activiteiten. Beste ouders/verzorgers, Nummer: 8 Agenda V a n d e d i r e c t i e Beste ouders/verzorgers, Vorige week donderdagavond hebben we een geweldig optreden gehad van alle kleuters. Zij speelden deze avond de musical De kleine Kerstman.

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2014

Sociaal Jaarverslag 2014 Sociaal Jaarverslag 2014 Voor u ligt het sociaal jaarverslag 2014 van Dorpsraad Lieshout. Waarom dit jaarverslag? Graag willen wij u informeren over het doel van de Dorpsraad en welke activiteiten we in

Nadere informatie

Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6

Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6 Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6 Groep 6 heeft gisteren een kerstoptreden gegeven in het bejaardenhuis de 10 gemeenten. Al weken hebben we hiervoor geoefend.

Nadere informatie

Kan stimuleren van agrobiodiversiteit zonder externe gelden?

Kan stimuleren van agrobiodiversiteit zonder externe gelden? Resultaten met functionele agrobiodiversiteitsmaatregelen vanuit project Boeren en Agrobiodiversiteit.. Kan stimuleren van agrobiodiversiteit zonder externe gelden? Jan de Wit Louis Bolk Instituut 1 Biodiversiteit?

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN!

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! Hogere kwaliteit dienstverlening Uitbreiding van voorzieningen Dorpen en kernen blijven bestaan Samenwerking in de regio Praat mee over uw nieuwe gemeente! Wat betekent

Nadere informatie

LTO Noord, Afdeling Veluwerand

LTO Noord, Afdeling Veluwerand LTO Noord, Afdeling Veluwerand Agenda Jaarvergadering 1. Opening en mededelingen 2. Notulen 3. Jaarverslag 4. Jaarrekening 2015 5. Verkiezingen 6. Pauze 7. Fusie voorstel 8. Rondvraag 9. Sluiting Agenda

Nadere informatie

HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW

HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW LTO Glaskracht Nederland, Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto), Unie van Waterschappen (UvW), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG),

Nadere informatie

Voorsprong met mineralen

Voorsprong met mineralen Voorsprong met mineralen Samen staan de sectoren sterker Deze bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door LTO Gelderland, Overijssel en de Rabobank. Circulaire Economie Nieuwe toverwoord of kansrijke uitdaging

Nadere informatie

Waarde netwerk Optimalisatie 2 e & 3 e N-gift in Tarwe en loofdoding in aardappels

Waarde netwerk Optimalisatie 2 e & 3 e N-gift in Tarwe en loofdoding in aardappels Waarde netwerk Optimalisatie 2 e & 3 e N-gift in Tarwe en loofdoding in aardappels Vanuit de praktijk samen vernieuwend en duurzaam implementeren van KRW maatregelen Opzet Waarde Netwerk 3 Waarde netwerken:

Nadere informatie

40e jaargang nr. 7 vrijdag 25 november 2016

40e jaargang nr. 7 vrijdag 25 november 2016 NIEUWSBRIEF 40e jaargang nr. 7 vrijdag 25 november 2016 21 november Start week van de mediawijsheid 28 november Oudervereniging overleg 20.00 uur 30 november Groep 2 vrijdag 01 december Start nieuwe kleutergroep

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2018

Nieuwsbrief april 2018 Nieuwsbrief april 2018 AGENDA Vrijdag 27 april: Start meivakantie! t/m zondag 13 mei (Moederdag) Woensdag 16 mei: Luizenfeest! Maandag 21 mei: Tweede Pinksterdag Vrijdag 25 mei: Fiets sponsortocht voor

Nadere informatie

Glastuinbouw Waterproof. KOEPELTREKKERS Margreet Schoenmakers, LTO Glaskracht Nederland Ellen Beerling, Wageningen Research BU Glastuinbouw

Glastuinbouw Waterproof. KOEPELTREKKERS Margreet Schoenmakers, LTO Glaskracht Nederland Ellen Beerling, Wageningen Research BU Glastuinbouw Glastuinbouw Waterproof KOEPELTREKKERS Margreet Schoenmakers, LTO Glaskracht Nederland Ellen Beerling, Wageningen Research BU Glastuinbouw Inhoud Doel Wat is daarvoor nodig? Hoe bereiken we de emissieloze

Nadere informatie

De nieuwe stap. 20 februari 2019

De nieuwe stap. 20 februari 2019 De nieuwe stap 20 februari 2019 Een korte terugblik 2014 Samenwerkingsverband LTO Glaskracht Nederland is opgericht; Lidmaatschap blijft bij ZLTO, LLTB of LTO Noord Glaskracht. 2018 Leden wensen herijking

Nadere informatie

Nieuwsbrief 13 november 2015

Nieuwsbrief 13 november 2015 Nieuwsbrief 13 november 2015 Schoolnieuws Beste ouders / verzorgers, Hierbij ontvangt u de zesde nieuwsbrief van het schooljaar 2015-2016. Ouderraad Van mevrouw Linda Edelenbos Tijssen (moeder van Maikel

Nadere informatie

Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company. Evaluatie

Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company. Evaluatie Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company Evaluatie Conclusie Happy Cow Project: april 2013 Happy Cow Project succesvol afgesloten! Bijna alle deelnemers hebben reeds

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2, MIDDELLAND COLLEGE, 23 juli 2018

NIEUWSBRIEF 2, MIDDELLAND COLLEGE, 23 juli 2018 Middelland College NIEUWSBRIEF 2, MIDDELLAND COLLEGE, 23 juli 2018 Beste ouder(s)/verzorger(s), De verbouwing is al een aantal weken gaande, in eerste instantie hebben de bouwers zich gericht op het verwijderen

Nadere informatie

En dan Nog.. Even Dit

En dan Nog.. Even Dit En dan Nog.. Even Dit Enschede, 13 oktober 2015 ALLE LOCATIES Hoofdlocatie St. Jan Haaksbergerstraat 255 7545 GH Enschede Tel: 053 431 43 01 st.jan@skoe.nl Locatie Veldkamp Joh. Ter Horststraat 30 7513

Nadere informatie

WaterEvent 6 oktober 2016 Ervaringen zuiveringsclusters

WaterEvent 6 oktober 2016 Ervaringen zuiveringsclusters WaterEvent 6 oktober 2016 Ervaringen zuiveringsclusters 1. Ervaringen zuiveringsclusters Workshop Collectieve aanpak zuiveringsplicht en het businessplan Martine Tieleman Bas Nanninga Daan van Empel Inhoud

Nadere informatie

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN 2017-2018 LEREN LOONT LEREN LOONT De wereld verandert snel. Als afdelingsbestuur is het belangrijk dat u op de juiste manier blijft aanhaken en u als bestuur blijft

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente VERKIEZINGSKRANT. 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten & waterschap

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente VERKIEZINGSKRANT. 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten & waterschap NIEUWSBRIEF afdeling Noord-Oost Twente 2019 februari Deze afdeling is ontstaan uit een fusie in 2017 van de afdelingen Oldenzaal/Dinkelland, Losser en Tubbergen 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten

Nadere informatie

Collectieve waterzuivering Dinsdag 19 april 2016

Collectieve waterzuivering Dinsdag 19 april 2016 Collectieve waterzuivering Dinsdag 19 april 2016 Opening Jos van der Knaap Voorzitter LTO Glaskracht Westland Programma 20.25u Toelichting zuiveringsplicht, collectieven en mogelijke centrale variant AWZI

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Wekelijkse inloopavonden familieopstellingen

Wekelijkse inloopavonden familieopstellingen Subscribe Nieuwsbrief Transparant Juli 2014 View this email in your browser Beste lezer, Vol trots presenteren wij de vernieuwde nieuwsbrief van Transparant. Transparant maakt op dit ogenblik een positieve

Nadere informatie

Afasie-ondersteuningsgroep trapt officieel 6 maart 2019 af!

Afasie-ondersteuningsgroep trapt officieel 6 maart 2019 af! Uitgave van NAH Trefpunt Voorne-Putten Nummer 2 februari 2019 Afasie-ondersteuningsgroep trapt officieel 6 maart 2019 af! Als je getroffen wordt door Niet Aangeboren Hersenletsel is de mogelijkheid dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 Daltonlocatie Agenda Daltonlocatie

Nieuwsbrief 3 Daltonlocatie Agenda Daltonlocatie Nieuwsbrief 3 Agenda 30 sept. Dag van de Westlandse Techniek, groepen 7 en 8 3 okt. Middag en avond Startgesprekken Themabijeenkomst Leesplezier Deze week opa en oma activiteiten 5 okt. Middag en avond

Nadere informatie

Robot & Weiden. Resultaten enquête 2

Robot & Weiden. Resultaten enquête 2 Robot & Weiden Resultaten enquête 2 Inleiding Inhoudsopgave De deelnemers van Robot & Weiden beantwoorden driemaal een enquête met als doel in kaart te brengen hoe zij omgaan met de combinatie melken met

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

Informatiesheet deelname collectief AWZI Nieuwe Waterweg

Informatiesheet deelname collectief AWZI Nieuwe Waterweg Informatiesheet deelname collectief AWZI Nieuwe Waterweg Onderwerp: Centrale collectieve waterzuivering AWZI Nieuwe Waterweg Status: Informatie behorende bij deelnameformulier AWZI Nieuwe Waterweg Datum:

Nadere informatie

2018 Nr. 8. Kalender Verjaardagen

2018 Nr. 8. Kalender Verjaardagen Nieuwsbrief 2018-2019 December 2018 Nr. 8 In Nederland zijn 220 jenaplanscholen, 10 jenaplanscholen voor voortgezet onderwijs. De scholen zijn verenigd in de njpv. www.jenaplan.nl Kalender 2018-2019 10

Nadere informatie

DE HELIOSCOOP. https://t.co/txg64oww37. Pagina 1. Jaargang 5 Nummer 12 1 juni Belangrijke data: Voorstelling groep 4b vanaf 14.

DE HELIOSCOOP. https://t.co/txg64oww37. Pagina 1. Jaargang 5 Nummer 12 1 juni Belangrijke data: Voorstelling groep 4b vanaf 14. Basisschool De Heliotroop Beemdgrasstraat 12 1313 CM Almere Tel.: 036-7670460 directie@heliotroop.asg-almere.nl www.heliotroop.asg-almere.nl DE HELIOSCOOP Jaargang 5 Nummer 12 1 juni 2016 Belangrijke data:

Nadere informatie

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 NOOT: mensen met een beperking is de meest moderne term voor mensen die een lichamelijke of geestelijke - al dan niet aangeboren - beschadigde,

Nadere informatie

ACTIVITEITENAGENDA. Februari 2014. Thema: Winter

ACTIVITEITENAGENDA. Februari 2014. Thema: Winter ACTIVITEITENAGENDA Februari 2014 Thema: Winter Activiteitenagenda Februari 2014 (over de dikgedrukte activiteiten kunt u hierna een toelichting lezen) Dag Feb. Activiteit Tijd Plaats Maandag 3 - Doove

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. NR. 16 vrijdag 18 december 2015

NIEUWSBRIEF. NR. 16 vrijdag 18 december 2015 NR. 16 vrijdag 18 december 2015 Kerstfeest! Kerst is een tijd voor familie. Tijd voor gezelligheid, fijne kaarsjes in het donker, liefst even geen geruzie, tijd voor lekker uitgebreid eten. Het is mooi

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf JAARVERSLAG GEHANDICAPTENRAAD LANDGRAAF 2013 Pagina 1 2 INLEIDING: De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. samen spelen + leren = groeien. Mediaopvoeding

NIEUWSBRIEF. samen spelen + leren = groeien. Mediaopvoeding NIEUWSBRIEF samen spelen + leren = groeien Beste ouder, Mediaopvoeding Al vanaf zeer jonge leeftijd komen kinderen in aanraking met media. Vooral met de komst van de tablet kunnen kinderen van alles zien

Nadere informatie

Juli Marcel Kersten

Juli Marcel Kersten Juli 2019 De vakantieperiode staat voor de deur. Wat is er veel gebeurd de afgelopen maanden! Op alle fronten is Koprol springlevend. De kanjers van Koprol s Aqua Unique zetten zich volop in voor de actie

Nadere informatie

nieuwsbrief Van de directie Schooljaar nummer 5 Kerstmarkt 2 Even voorstellen Nieuwe baan Buitenschoolse opvang Vanuit de MR

nieuwsbrief Van de directie Schooljaar nummer 5 Kerstmarkt 2 Even voorstellen Nieuwe baan Buitenschoolse opvang Vanuit de MR nieuwsbrief Schooljaar 2018 2019 nummer 5 Van de directie Van de directie 1 Kerstmarkt 2 In dit nummer: Nieuwe baan Even voorstellen Buitenschoolse opvang Vanuit de MR Interessante informatie: 3 4 5 4

Nadere informatie

WOC ZUID. Woord van de voorzitter. Inhoudsopgave Woord van de voorzitter. 1. Artikelen. Regionale bijeenkomst met de verenigingen uit Zuid-Nederland 2

WOC ZUID. Woord van de voorzitter. Inhoudsopgave Woord van de voorzitter. 1. Artikelen. Regionale bijeenkomst met de verenigingen uit Zuid-Nederland 2 WOC ZUID 04 April 2015 Communicatie, Bergen op Zoom. Artikelen Inhoudsopgave Woord van de voorzitter. 1 Regionale bijeenkomst met de verenigingen uit Zuid-Nederland 2 Barcelone stage WOC zuid 2015 Communicatie

Nadere informatie

wonen in catharinahof Zelfstandig wonen met aandacht voor elkaar

wonen in catharinahof Zelfstandig wonen met aandacht voor elkaar wonen in catharinahof Zelfstandig wonen met aandacht voor elkaar Enthousiast Tijdens het dagelijkse koffie-uurtje is het gezellig druk in de ontmoetingsruimte. Elke dag schuiven bewoners bij elkaar aan

Nadere informatie

Rol adviseur cruciaal in toekomstige (behoud van) bloembollenteelt. Agrodis 20 november 2014 Jan Bouwman Manager Duurzaamheid & Stewardship

Rol adviseur cruciaal in toekomstige (behoud van) bloembollenteelt. Agrodis 20 november 2014 Jan Bouwman Manager Duurzaamheid & Stewardship Rol adviseur cruciaal in toekomstige (behoud van) bloembollenteelt Agrodis 20 november 2014 Jan Bouwman Manager Duurzaamheid & Stewardship Zonale toelatings proces EU (Her) registratie dossier Syngenta

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda. Jaargang december 2018 nummer 6

Nieuwsbrief. Kerst Agenda. Jaargang december 2018 nummer 6 Jaargang 2018-2019 21 december 2018 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2018 Het kerstverhaal is ook in 2018 actueel en bij de tijd! We zijn met elkaar op zoek, op reis, op weg Op zoek naar geborgenheid, op reis

Nadere informatie

Samenkind eindejaars nieuwsbericht!

Samenkind eindejaars nieuwsbericht! Samenkind eindejaars nieuwsbericht! 2017 wat ben je weer voorbij gevlogen!! Intens genoten van en met mijn gezin. Mijn man en kinderen zorgen er echt iedere keer weer voor dat ik blijf genieten van de

Nadere informatie

januari 2015 Datum Dag Activiteit Locatie Voor wie Tijd Organisatie

januari 2015 Datum Dag Activiteit Locatie Voor wie Tijd Organisatie januari 2015 5 januari Maandag Project Samen op weg De Toeloop, Tongelre Bewoners Tongelre 13.00 15.00 uur Fatma/Tayfun 6 januari Dinsdag Project Samen op weg Basisschool De 7 januari Woensdag Ontmoetingsochtend

Nadere informatie

Doelmatigheid hergebruik drainagewater en maatwerk gietwatervoorziening

Doelmatigheid hergebruik drainagewater en maatwerk gietwatervoorziening Doelmatigheid hergebruik drainagewater en maatwerk gietwatervoorziening Versie: 11-09-2014 INLEIDING Op grond van artikelen 3.66 en 3.71 van het Activiteitenbesluit kan bij substraatteelten respectievelijk

Nadere informatie

Deventer zoekt een nieuwe burgemeester

Deventer zoekt een nieuwe burgemeester Deventer zoekt een nieuwe 2 Deventer zoekt een nieuwe, een bestuurder die doortastend en met durf eraan bijdraagt dat onze gemeente een volgende stap zet. In het benutten van economische mogelijkheden,

Nadere informatie

HOORzaken december 2010 Kersteditie

HOORzaken december 2010 Kersteditie HOORzaken december 2010 Kersteditie Nog iets meer dan een week en dan is het al weer 2011. Het gaat snel dit jaar, vindt u ook niet? Ik aarzel al een paar dagen: ga ik nog even volle kracht vooruit om

Nadere informatie

Vragenlijst Landbouw effect rapportage Buizenzone Eemsdelta

Vragenlijst Landbouw effect rapportage Buizenzone Eemsdelta Vragenlijst Landbouw effect rapportage Buizenzone Eemsdelta Het doel van de Landbouw effect rapportage (LER) is de belangen van de agrarische sector binnen het besluitvormingsproces van de tracékeuze op

Nadere informatie

Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company. Evaluatie

Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company. Evaluatie Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company Evaluatie Conclusie Happy Cow Project: april 2013 Happy Cow Project succesvol afgesloten! Bijna alle deelnemers hebben reeds

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2016

Nieuwsbrief December 2016 Nieuwsbrief December 2016 Onderwerpen JONGleren in het verkeer (KDV en PA) Sinterklaas op bezoek bij PA (en KDV) Sintactiviteiten bij BSO Karen Workshop Techniek BSO in de kerstvakantie JONG leren in het

Nadere informatie

LTO Noord onderzoek Groningen, provincie van de toekomst januari 2012

LTO Noord onderzoek Groningen, provincie van de toekomst januari 2012 LTO Noord onderzoek Groningen, provincie van de toekomst 2011 januari 2012 Aanleiding en opzet Inzicht geven in: Bijeenkomsten Ledentevredenheid & -betrokkenheid Pootaardappelacademie en Melkvee Academie

Nadere informatie

Brugproat. Nieuwsbrief nr. 11 (3 17 febr.) Schooljaar 2015 2016

Brugproat. Nieuwsbrief nr. 11 (3 17 febr.) Schooljaar 2015 2016 Brugproat Nieuwsbrief nr. 11 (3 17 febr.) Schooljaar 2015 2016 Agenda Donderdag 4 febr. 19.00 u. Teamvergadering Dinsdag 9 febr. 19.30 u. Vergadering MR / OAC Woensdag 10 febr. 12.45 u. Teamvergadering

Nadere informatie

Nieuws van directie. Agenda

Nieuws van directie. Agenda Agenda 12 december Inloopochtend groep 6 13/14 december Kerstactie: voedselbank 14 december MR overleg 19 december Bord / bestek / beker mee voor kerstdiner 21 december Kerstdiner op school 22 december

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord Juli 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De provincie

Nadere informatie

ICBS De Windroos WEEKINFO 16. Belangrijke data: KERST. Kerstmis vieren op De Windroos: Galeistraat TJ Zaandam

ICBS De Windroos WEEKINFO 16. Belangrijke data: KERST. Kerstmis vieren op De Windroos: Galeistraat TJ Zaandam WEEKINFO 16 ICBS De Windroos Galeistraat 2 1503 TJ Zaandam 075 20 10 129 info@de-windroos.nl Belangrijke data: 22-12-2016 Kerst met de hele school Beste ouders/verzorgers, In deze donkere dagen voor de

Nadere informatie

Nieuw wssbrief w ww ww.peelbelang.nl Dertiende jaargang nummer 3 18 december

Nieuw wssbrief w ww ww.peelbelang.nl Dertiende jaargang nummer 3 18 december Nieuwsbrief www. peelbelang.nl Dertiende jaargang nummer 3 18 december 2011-1 - Voorwoord Voor u ligt de derde Nieuwsbrief van 2011. We zijn weer in de periode van het jaar beland waarin veel zaken georganiseerd

Nadere informatie

15 april 2019, Ommeren. Arne Bac, Sectorspecialist Tuinbouw

15 april 2019, Ommeren. Arne Bac, Sectorspecialist Tuinbouw 15 april 2019, Ommeren Arne Bac, Sectorspecialist Tuinbouw Visie F&A Nederland "De weg naar verandering" Gewoon wat we al jaren doen! Oplossen! Een enorme uitdaging Gezonde voeding voor de wereld De wereldbevolking

Nadere informatie

NOORD. Looienqa, Martina. Bericht onleesbaar? Kijk hier. Uitnodiging en programma ONDERNEMEN DOE JE SAMEN. Van:

NOORD. Looienqa, Martina. Bericht onleesbaar? Kijk hier. Uitnodiging en programma ONDERNEMEN DOE JE SAMEN. Van: naast in Looienqa, Martina Van: LTO Noord regio Noord Verzonden: woensdag 20januari 2016 21:07 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: UITNODIGING eerste Dag van LTO Noord in

Nadere informatie

Nieuwsbrief 31 juli t/m 6 augustus 2017

Nieuwsbrief 31 juli t/m 6 augustus 2017 Nieuwsbrief 31 juli t/m 6 augustus 2017 LINQUENDA THEATER Op MAANDAG 31 JULI komt er speciaal voor u een theatershow. Laat u verrassen met de show Terug naar vroeger van LINQUENDA Theatershows. Nodig hiervoor

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Karper praat Januari 2017

Karper praat Januari 2017 Karper praat Januari 2017 Welkomswoord! Droevig nieuws! Barney heeft een groot deel van zijn leven op de Karperhoeve door gebracht. Wanneer hij precies op de Karperhoeve is gekomen kan ik helaas niet terug

Nadere informatie