ROBINSON CRUSOE AVONTUUR OP DE FILIPPIJNEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ROBINSON CRUSOE AVONTUUR OP DE FILIPPIJNEN"

Transcriptie

1 ROBINSON CRUSOE AVONTUUR OP DE FILIPPIJNEN PROGRAMMA ALGEMENE INFORMATIE PERIODE Kerstvakantie: zon 23/12 zat 05/01 FAMILIES LEIRS Geert, Cathy, Caroline, Zander (6j), Indra (7j), Dorien (12j) en Maura (13j) CANINI Gio, Ann, Ramona (14j), Vittorio (12j) en Lorena (10j) *Jullie hebben dezelfde vluchten met KLM. Het is misschien een idee af te spreken om na het inchecken elkaar te ontmoeten in de Grand Café Het Paleis (Lounge 1, Schiphol Shopping Centre) EEN WOORDJE VOORAF -Bedoeling van de vakanties van De Prins van Hola Pola is om samen met de kinderen het echte leven in de Filippijnen te ontdekken. Rustig en in alle vrijheid. -Wij zorgen voor begeleiding vanaf je aankomst op de luchthaven tot je terug huiswaarts vertrekt. We werken daarvoor samen met Bert Peeters. Bert Peeters, een Vlaming, woont al sinds 1989 op de Filippijnen. Hij heeft zich sinds 2000 volledig toegelegd op duurzame ontwikkeling, het beheer en de bescherming van de unieke Filippijnse natuur. Hij werkt met gemeenschappen op het eiland Mindanao, Palawan en Luzon. Hij spreekt de voornaamste lokale taal en kent door en door de plaatselijke culturen. Hij is gedreven door en voor mensen die behoren tot de inheemse bevolking, boeren en vissers. We zijn bevoorrecht dat Bert ons meeneemt op avontuur en laat kennismaken met de locale mensen, projecten en natuur. - Het kan al eens gebeuren dat door omstandigheden het programma lichtjes aangepast wordt, bijv. activiteiten die van dag verwisseld worden. Bert zal je dan tijdig verwittigen. -Tot slot, vergeet niet dat je in een ander deel van de wereld te gast bent. Er zijn andere normen, gewoontes en soms is er ook een andere logica om dingen aan te pakken. Een beetje flexibiliteit, geduld, begrip en wat humor en alles komt in orde.

2 WAT IS ER ZO BIJZONDER AAN DEZE VAKANTIE? Je wil de zee ruiken en koraalriffen zien. Je wil duiken of snorkelen in een paradijselijke zee. Je wil al even graag met een boot dobberen op een eindeloze zee in alle gradaties van blauw. Je wil een landschap ontdekken zo oneindig vreemd en anders. Je wil vulkanen beklimmen en zwemmen in een kratermeer. En bovenal wil je kennismaken met prachtige, supervriendelijke mensen in locale dorpjes. Dan stellen we je graag een pareltje voor : we nemen je mee naar de Calamianes Archipel op de Filippijnen, een schitterend mozaïek van baaien, bergen, eilanden en koraalriffen. Dit is een reis die avontuur verzekert van aankomst tot vertrek. Als een ware Robinson Crusoe proef je van verschillende eilanden die elk op het juiste moment hun geheim zullen prijsgeven. Ongelooflijke kleuren en geuren brengen je in bekoring, in dit land van de eeuwige glimlach en zijn prachtige mensen. LOGIES We kozen voor een interessante resort en enkele logies in locale gemeenschappen. We beginnen de reis in Bayleaf, een modern hotel met mooie kamers. s Morgens is het er genieten van een ontbijt met prachtig zicht over Manila. We zijn er één nacht te gast. Daarna brengen we 2 nachten door op Cabiokid, een domein van 15 ha waar gids Bert Peeters al 10 jaar lang duurzame ontwikkeling in de praktijk brengt. We slapen in een bamboo-huis met eenvoudig comfort. Sommige kamers zijn uitgerust met een stapelbedden voor vier personen en iedereen heeft een muskieten-net en handdoek. We komen terug naar Manila voor een tweede nacht in Bayleaf hotel. Daarna vliegen we naar Palawan, het grootste eiland van de Calamian archipel, we logeren er 4 nachten in Sangat Dive Resort op Sangat eiland. We slapen in ruime kamers met eigen bad, toilet en klein terras. Het resort heeft een gezamenlijke eetplaats met een gezellige bar. Het domein is groot en je kan je er gerust alleen voelen. Indien mogelijk slapen we in een villa met een eigen strand te bereiken via een wandelpad langs de kalksteen rotsen We trekken verder naar Calauit over land, een dorp en inheemse gemeenschap gelegen aan de meest westelijke tip van het grote Busuanga eiland en verblijven er 3 nachten in een huis, omringd door velden en natuur, waar apen en vogels onze buren zijn. Met veel geluk zullen we ook zebra s en giraffen ontmoeten, want er is hier een wildpark met Afrikaanse herbivoren. We slapen in een familiehuis,aangepast voor bezoekers en gelegen net buiten de drukte van het dorp zodat we ons kunnen onderdompelen in de rust en kalmte. Er is een eenvoudig maar comfortabel sanitair. De dorpelingen en eigenaars van het huis koken voor en met ons en laten ons proeven van allerlei lekkers dat enkel hier te eten is. Onze laatste nacht brengen we door in Coron, in Gateway hotel ten midden van de dorpskern, nabij de markt en tegenover de zee.

3 PROGRAMMA Dag 1 (23/12) : Vertrek in Amsterdam Dag 2 (24/12) : Aankomst Manila Plaats van afspraak : bij aankomst op de luchthaven, ga je naar buiten, loop je de straat over en wandel je langs de rechterkant naar beneden (arrival extension area), waar er wat meer drukte is. Bert zal jullie daar opwachten met enkele voertuigen. Na aankomst in de luchthaven van Manila rijden we in minder dan een half uurtje naar onze eerste verblijfplaats in de oude binnenstad (Intramuros). We krijgen er nog een kleine maaltijd met lokale lekkernijen Logies: Bayleaf Hotel Avondmaal: Bayleaf Hotel Dag 3 (25/12) : Intramuros Na een laat ontbijt beginnen we onze reis met een bezoek aan de hoofdstad Manila. We vertrekken om 10 uur en bezoeken het oude fort, kijken hoe de Spaanse kolonisator zijn stempel op de locale cultuur heeft gedrukt en wanen ons weer even terug in de tijd, daarna is het verder naar China town en de lokale markten. Je vindt er van alles, van groenten, fruit, vis tot zoetigheden en van helende kruiden tot religieuze spulletjes. We nuttigen er iets en rijden daarna terug naar het hotel om uit te checken. Twee minibusjes wachten ons op en op weg naar Cabiokid bezoeken nog even het grote Luneta park, waar op kerst een heerlijke drukte te vinden is Na een korte wandeling rijden we dan verder naar Cabiokid. De rit duurt ongeveer 2.5 uur en we komen aan net op tijd voor een gezellig avondmaal. We brengen de nacht door in plaatselijk gebouwde (eenvoudige) bamboe huizen. Logies: Cabiokid Ontbijt:Bayleaf Hotel Lunch :ergens in Quiapo (China town) Avondmaal : Cabiokid Dag 4 (26/12) : Cabiokid Vandaag worden we wakker op Cabiokid, een permacultuur boerderij, waar gids Bert nauw bij betrokken is. Na het ontbijt trekken we uit op verkenning op het terrein en zullen voedsel verzamelen voor lunch en avondmaal. We zien er inheemse planten en rijstvelden en de Filippijnse dieren die op Cabiokid wonen (apen, herten, wilde varkens, waterbuffel). Na de middag kunnen we op tocht met een bamboo fiets in en rond het dorp en voor wie die wil kan er een zwempartij in de vijvers van Cabiokid in de latere namiddag. We gaan proberen om een picknick te organiseren nabij het water, waar we verzusteren en verbroederen met de plaatselijke bewoners. Voor wie wil kan er nog een massage geregeld worden. Logies: Cabiokid Ontbijt: Cabiokid Middag- en avondmaal: Cabiokid Dag 5 (27/12) : Zwemmen in een kratermeer Vandaag beklimmen we de vulkaan Pinatubo. We beginnen de dag vroeg. Een rit van 1.5u per minibus en een stukje per 4x4, brengt ons aan de voet van de vulkaan. We beginnen met een korte maar stevige klim naar het kratermeer. We duiken in het prachtig turquoise water en genieten van het zwemmen op deze hele bijzondere plek. We lunchen op de vulkaan. Na terugkeer in Manila gaan we avondmalen in een restaurant

4 op het water en met zicht op het nachtelijke manila. Daarna trekken we ons terug in bayleaf hotel voor een laatste avond in de grootstad. Logies: Bayleaf Hotel Ontbijt : Cabiokid Lunch :lunchpakket op de vulkaan Avondmaal : Harbour view in Manila baai Dag 6 (28/12) : Op naar het eerste eiland Vroeg opstaan! Na een kort en krachtig ontbijt in Bayleaf, vertrekken we om 6:30 richting luchthaven. Na een korte rit en een uurtje vliegen landen we op Busuanga eiland, op de grootste ranch in Zuid-Oost Azie. Na een korte rit tot het dorp Coron varen we naar Coron-eiland en haar meren. Coron eiland is waar de eerste inwoners ooit hun nederzettingen bouwden. De torenhoge kalksteen rotsten boden een prima bescherming tegen rovers in een vroeger tijdperk. Het eiland telt een 12 tal meren waarvan enkele zoetwater bevatten. Het eiland wemelt van de kleine zwaluwachtige vogeltjes die hun nesten in de rotsten bouwen. Ze maken de fameuze vogelnestjes die zo gegeerd zijn in de Chinese keuken. We bezoeken 1 van de meren die open zijn voor het publiek. De andere worden streng beschermd door de inwoners en zijn niet toegankelijk voor toeristen. Bij aankomst aan de ingang van het meer maken we een korte klim en laten we ons onderdompelen in het meer. Het is heerlijk zwemmen tussen de rotsformaties in het helderblauwe water van het Kayangan-meer, het properste meer op de Filippijnen. Na een bootmaaltijd zetten we de tocht verder richting Sangat eiland. Langzaamaan zien we het prachtige rotsmassief opdoemen met een heldere streep wit onderaan : een paradijslijk blauwe zee, wit strand en prachtige natuur verwelkomen ons op Sangat. We checken in, genieten van het uitzicht en maken een korte verkenningswandeling in het resort. Logies: Sangat Resort Ontbijt: Bayleaf Hotel Middagmaal: op de boot nabij Coron eiland Avondmaal: Sangat Resort Dag 7 (29/12) : Kayak, snorkelen en/of duik-initiatie Net zoals Robinson Crusoe worden we s morgens gewekt door de vogels en het geruis van de zee... Na een heerlijk ontbijt trekken we erop uit met een kayak langs de rotsformaties van Sangat en gaan we op zoek naar een warmwaterbron. We manoevreren onze kayaks doorheen de mangrove bossen en houden ons rustig om de prachtig gekleurde ijsvogels te zien. We genieten van de stilte in een warm bad en keren rustig terug naar het resort voor de lunch. Na een korte siësta verkennen we de pracht van de zee. We kunnen kiezen : snorkelen of een duikinitiatie. Wat je ook kiest, je zal zien dat in de Filippijnen schoonheid zowel boven als onder de zee vertoeft. s Avonds luieren we in de hangmat of genieten van een drankje bij een prachtige sterrenhemel. Logies: Sangat Resort Ontbijt, middagmaal, avondmaal: Sangat Resort Dag 8 (30/12) : Eiland-school op Tending Na ontbijt worden we verwacht op de Tending eiland-school. We bezoeken het eiland en de school en gaan daarna samen op visvangst voor onze lunch. De lekkere visjes die we vangen barbecueën we op het strand. Samen met de inheemse schoolkinderen op Tending vieren we de (voor)laatste dag van het jaar. We zingen samen nog enkele liedjes uit eigen cultuur en luisteren naar Filippijnse liederen. Daarna varen we verder naar het dorp Culion, een vroegere melaatsen-kolonie en koloniaal dorp van de Amerikaanse heersers. We maken een rustige wandeling en klimmen op tot aan de kerk en vroeger Spaans fort voor een prachtig uitzicht. Na een kort bezoek aan een museum

5 blazen we de aftocht en varen terug naar Sangat waar een buffet met allerlei lekkers uit de zee op ons wacht. Logies: Sangat Resort Ontbijt, middagmaal, avondmaal: Sangat Resort Dag 9 (31/12) : Zee safari naar Black island/west Nalaut/ Bulalacao Vandaag verkennen we andere eilandengroepen van de Calamian archipelago. Afhankelijk van het weer en de plaatselijke omstandigheden maken we onze keuze. Het zal een trip worden van rotsen, witte stranden, blauwe zee en warme mensen die we ontmoeten. Samen maken we zo het laatste avontuur van het jaar mee. Na een dag van eilanden laten we ons drogen op de boot en keren terug naar Sangat voor opnieuw een lekker diner, maar deze keer in een speciale tuin-setting en met de nodige festiviteiten voor oudejaarsavond. Logies: Sangat Resort Ontbijt, middagmaal, avondmaal: op de boot en in Sangat Resort Dag 10 (01/01) : Land-safari naar Calauit Vandaag zeggen we vaarwel aan Sangat en na het ontbijt varen we terug naar Coron waar we in de auto stappen richting Calauit. Dit is het meest westelijk gelegen eiland van de Filippijnse archipelago. Na een rit van ongeveer 2 à 3 uur komen rond de middag toe in Calauit, waar we nog een korte oversteek met een boot richting centrum maken. Onze bagage sturen we rechtstreeks naar de plek waar we logeren. Zelf komen we toe te midden van het dorp waar we een gezellige gemeenschapslunch krijgen. We krijgen een woordje uitleg over de unieke en boeiende geschiedenis van Calauit. Daarna maken we een korte tour in het centrum en krijgen wat meer inzicht in de plaatselijke activiteiten. In de latere namiddag wandelen we een half uurtje richting Japnay, een gehucht net buiten het dorp, waar we logeren in een huisje te midden van de natuur. We laten ons omringen door vogels en andere dieren en we vinden een leuke plek om verhalen te vertellen over de Tagbanua en hoe die ooit op de eilanden zijn beland. Logies: Calauit Ontbijt :Sangat Resort Middagmaal : Calauit Avondmaal: Calauit Dag 11 (02/01) : Op verkenning in Calauit We nemen een lokaal ontbijt en gaan op verkenning in Calauit. We verkennen nabije gehuchten en proberen herten, zebras en giraffen te spotten. We maken een mooie wandeling door het wildreservaat waar we veel verschillende vogels, planten en unieke boemen zien. We nemen picknick mee. Op de terugweg kan er een boottocht geregeld worden al naargelang de route die we gaan volgen. Indien er nog tijd is, gaan we schelpen zoeken in de mangrove bossen en s avonds kunnen zij die willen nog hun geluk beproeven met een avondvangst op octopus en ander lekkers. Na zo n 2u komen we terug naar onze thuis op het eiland, hopelijk met een rijke vangst... Logies: Calauit Ontbijt, middag- en avondmaal: Calauit Dag 12 (03/01) : Zee-safari rond Calauit Vandaag gaan we op verkenning naar de eilanden van het clangebied rondom Calauit. Het clan-gebied is het geheel van eilanden en waters die door de overheid zijn toegewezen aan de inheemse Tagbanua-bevolking. Zo komen we terecht op een eiland met prachtige begroeiing en indrukwekkende natuur. We voelen ons alleen op de wereld. We verkennen een lagoon die uitpuilt van de vis en vinden er een haast sprookjesachtig landschap van heuvels en mangrove bossen. Het zal een avontuur worden met

6 zwemmen, snorkelen, vissen en heel veel verkennen. We lunchen op het eiland en in de late namiddag passeren we nog nabij een kolonie hondsvleermuizen (de grootste soort vleermuis ter wereld) die bij zonsondergang hun magische tocht naar het grotere eiland beginnen. Daarna keren we terug naar Calauit voor een laatste gezellige avond met onze gastfamilie Logies: Calauit Ontbijt, middag- en avondmaal: Calauit Dag 13 (04/01) : Reis Calauit-Coron Na een verkwikkend ontbijt maken we ons klaar voor het afscheid. We keren terug naar Coron met een land voertuig. Onderweg gaan we even stoppen nabij een waterval en bij aankomst in Coron checken we in in een gezellig luxe hotel midden in het stadje. Na een korte wandeling door het dorp en de leuke achterbuurten bezoeken we Saragpunta, het kantoor van de Tagbanua-volkeren. We krijgen nog wat meer uitleg over de geschiedenis van de organisatie. Tegen de late namiddag trekken we naar warmwaterbronnen net buiten Coron om ons een uurtje onder te dompelen. Ons avondmaal is in een leuk en gezellig plaatselijk restaurant. Logies:Gateway hotel Ontbijt : Calauit Middagmaal : Saragpunta office Avondmaal: La Serenita of Coron Bistro Dag 14 (05/01) : Reis Manila-Belgie s Morgens beklimmen we Mount Tapias voor een prachtige zicht op de baai van Coron. We nemen wat broodjes en water mee voor wie al honger heeft, maar na de afdaling nuttigen we een lekkere maaltijd in een privehuis met mooie tuin en nemen op die manier afscheid van Palawan. Daarna keren we terug naar het hotel voor een laatste opfrissing en in de vroege namiddag trekken we dan naar de luchthaven om in te checken voor de vlucht naar Manila. Bij aankomst nemen we nog een korte taxi rit naar de internationale luchthaven voor onze vlucht huiswaarts. Ontbijt-brunch : Manang Vits Dag 15 (06/01) : Home Sweet Home INBEGREPEN Verblijf 2 nachten in een hotel in Manila 4 nachten in een resort op het eiland Sangat 5 nachten bij 2 locale gemeenschappen (eenvoudig, maar voorzien van alle noodzakelijk comfort). 1 nacht in een hotel in Coron Maaltijden en dranken Vol pension, behalve dranken. Activiteitenprogramma : Begeleiding door Vlaamse gids gedurende de hele vakantie en alle omschreven activiteiten en entréetickets. Transport Locaal transport gedurende de hele reis, per boot en minibus Vluchten Manila-Coron en Coron-Manila.

7 CONTACTGEGEVENS Bert Peeters (+63) (0) Je eerste logies Bayleaf Hotel Muralla corner Victoria streets Intramuros, 1002 Manila PRAKTISCHE INFORMATIE DOCUMENTEN Geldig internationaal paspoort (reispas), ook voor de kinderen. Vereiste geldigheidsduur van uw paspoort: ten minste 6 maanden vanaf de dag van binnenkomst op de Filipijnen. Voor een toeristisch verblijf van minder dan 21 dagen heb je geen visum nodig. TEMPERATUREN Lekker warm, rond 25 à 30 C. Normaal gezien zal er geen regen zijn in dit seizoen. WELKE KLEDING RADEN WE JE AAN? Lichte kleding en zwemgerief. Teensleffers en gemakkelijke schoenen (sportschoenen of katoenen schoeisel) Zeker geen bergschoenen meenemen. We zijn veel op of aan het water dus rubberen schoeisel is gemakkelijk. Neem niet teveel kledij mee meenemen. Kleine sneldrogende handdoeken (Tec Towel) zijn altijd handig. Let op, voor de binnenlandse vlucht met Airphil Express is slechts 10 kg bagage per persoon en per valies toegelaten met daarboven nog 7kg handbagage. Overwicht moet betaald worden, maar kan zeker mee op het vliegtuig. MUGGEN EN MALARIA Kleding met lange mouwen beschermt niet alleen tegen de zon, maar ook tegen de muggen. Vooral rond de schemering komen deze in grote getallen naar buiten al verschilt dit wel van gebied tot gebied. Zorg dat je muggenbescherming liefst met Deet meeneemt. Je kun bij veel winkels in de Filipijnen ook 'mosquito coils' kopen. Op de meest bezochte eilanden komt geen malaria meer voor. Het wordt over het algemeen niet genomen door toeristen. Het Tropisch Instituut is niet zo duidelijk in zijn advies, maar vermeldt dat toch vooral preventie (lange mouwen, muggenmelk) belangrijkste is. De mening van Bert is dat het beter is iets tegen de muggen mee brengen, maar die producten zijn lokaal ook te verkrijgen. Het is geen regenseizoen meer dus heel wat minder kans op muggen.

8 VARIA -Een of enkele drinkkannetjes! -Zaklamp!!! (ideaal met hoofdband, te koop in Decathlon of AS Adventure) -Zonnecrème, zonnebril, petje -Oordopjes -Toiletgerief (tandpasta, shampoo) -Dagrugzak -Opladers fototoestel, gsm GELD De munteenheid in de Filipijnen is de peso. 60 peso is ongeveer 1 EUR Bert kan EURO s wisselen aan een schappelijke koers. Op Sangat en in Intramuros zou je normaal gezien ook een credit card kunnen gebruiken. VALIEZEN Als het enigszins mogelijk is, zou je dan harde koffers willen vermijden. Ideaal zijn zachte valiezen (genre Eastpak). Zware valiezen zijn niet echt handig om in de boten mee te nemen. Verder heb je een dagrugzakje nodig voor persoonlijke spullen (paspoorten, zonnecrème enz). HANDDOEKEN Neem zelf enkele grote handdoeken mee! Ideaal zijn de TEK TOWEL handdoeken die bij AS Adventure te koop zijn. Die nemen weinig plaats in en drogen heel snel. ELECTRICITEIT & WiFi In Palawan is er geen electriciteit op de meeste eilanden, enkel in de hoofddorpen is er wel electriciteit (220V). Het zijn Amerikaanse stekkers, met 2 platte pinnen, dus een universele wereldstekker/adaptor is noodzakelijk. Bert heeft er ook altijd enkele bij in geval van nood. Oplaadbare ledlampen (te koop in Decathlon) zijn heel handig. Op Cabiokid, Sangat en Intramuros (=oude centrum van Manila) is er WiFi. In Calauit niet. HYGIENE Was altijd goed je handen met zeep voor je gaat eten!! Er bestaat (oa bij Kruidvat) een soort gel waarmee je je handen kan wassen zonder dat je water nodig hebt. Drink NOOIT water van de kraan, zelfs niet bij het tandenpoetsen, maar gebruik water uit flessen. FOOIEN & CADEAUTJES Fooien zijn niet echt nodig, Bert wil er geen gewoonte van maken. Je kan wel, in overleg met hem, een kleine schenking maken aan een locale organisatie. Geef kinderen nooit geld!! Geef ze ook geen snoep of cadeautjes. Anders leer je hen dat ze met bedelen bij toeristen heel wat kunnen krijgen en ondermijn je het ouderlijk gezag. Kleine spullen, zoals schoolgerief, zijn nuttig voor de kinderen op Palawan. Belangrijk is dat je het dan aan een leraar of aan de gids overhandigt. Niet zelf beginnen uitdelen!

9 MAAG- EN DARMPROBLEMEN Verandering van eten, andere temperaturen maken je gevoeliger voor maag- en darmproblemen en diarree. Zorg voor een goeie reisapotheek en vraag advies daarvoor aan je huisarts of het Tropisch Instituut (www.itg.be). Vergeet natuurlijk je eigen persoonlijke medicatie niet. Wat wij persoonlijk doen om maag- en darmproblemen te vermijden, is het volgende : Preventief : - flessenwater drinken, nooit kraantjeswater; - regelmatig handen wassen, zeker voor het eten; - best geen rauwe groenten eten die gewassen zijn met leidingwater; - niet te veel suikers innemen, want de slechte bacteriën voeden zich hiermee, waardoor ze snel in aantal groeien; - yoghurt eten. Hier zitten goede bacteriën in, die slechte bacteriën opheffen; - - in de apotheek zijn ook probioticamiddelen verkrijgbaar (bijv enterol of lacteol), die gedurende een week op voorhand kunnen ingenomen worden ter versterking van de darmflora. - voor de volwassenen, een klein digestief na het eten (met minstens 40 alcohol) elimineert alvast een heleboel slechte bacteriën (goede helaas ook, dus zuinig zijn hiermee). Wij nemen altijd een klein flesje vodka mee in de valies (niet in de handbagage uiteraard). Als er dan toch maag- en darmproblemen en hinderlijke diarree optreden : - Belangrijkste is ervoor te zorgen dat je voldoende water en zout binnenkrijgt. Om het lichaam snel van de nodige mineralen te voorzien, is het raadzaam ORS zakjes te gebruiken. Die zijn overal verkrijgbaar in het buitenland. Maar het smaakt niet lekker. Een alternatief kan zijn : zoute chips, zoute stokjes of de locale gezouten nootjes. Beter geen cola of zoete dranken geven. - Motilium helpt voor maagproblemen, Immodium stopt de diarree, maar dit laatste gebruiken wij alleen maar om comfortabel een uitstap te kunnen doen (of wanneer je moet reizen), want uiteindelijk zorgt het ervoor dat de slechte bacteriën te lang in ons lichaam blijven zitten, terwijl ze er eigenlijk zo snel mogelijk uitmoeten. -Wij nemen ook altijd Buscopan mee tegen krampen. - Voor het geval het echt ernstig moest worden, hebben wij ook altijd een breedspectrum antibioticum mee. Voor kinderen : Bactrim siroop. Voor volwassenen : Azithromycine of Ciproxine. Meer informatie vind je op de site van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde (http://www.itg.be) of bij je huisarts.

1.3 Reisvoorstel. 1.2.3 Contact lokale bevolking. Indonesie Avontuur Exploratie

1.3 Reisvoorstel. 1.2.3 Contact lokale bevolking. Indonesie Avontuur Exploratie 1. Reisinfo 1.1 Reiskenmerken Algemene kenmerken brochure Avontuur: actief een reis beleven reizen in kleine groep aandacht voor duurzaam reizen ontmoetingen met lokale bevolking Algemene kenmerken formule

Nadere informatie

EXTRA REISINFORMATIE CUBA 16-daagse avontuurlijke rondreis langs cultuur en tropische stranden

EXTRA REISINFORMATIE CUBA 16-daagse avontuurlijke rondreis langs cultuur en tropische stranden EXTRA REISINFORMATIE CUBA 16-daagse avontuurlijke rondreis langs cultuur en tropische stranden Ben je al enthousiast over de reis, maar wil je nog meer weten? In deze extra reisinformatie Rondreis Cuba

Nadere informatie

Armenië - wandelreis, 16 dagen Wandelen door een geschiedenisboek, wandelvakantie langs hotels, gasthuizen en met tenten, groepsreis

Armenië - wandelreis, 16 dagen Wandelen door een geschiedenisboek, wandelvakantie langs hotels, gasthuizen en met tenten, groepsreis Wandelreizen / Europa / Armenië Code 101400 R groepsreis Niveau Accommodatie Waardering Armenië - wandelreis, 16 dagen Wandelen door een geschiedenisboek, wandelvakantie langs hotels, gasthuizen en met

Nadere informatie

Indonesië - Java & Bali, 20 dagen Plantages, vulkanen en snorkelen, gezinsvakantie langs hotels

Indonesië - Java & Bali, 20 dagen Plantages, vulkanen en snorkelen, gezinsvakantie langs hotels Gezinsvakanties / Azië / Indonesië Code 230302 LA individuele reis Niveau Accommodatie Waardering Indonesië - Java & Bali, 20 dagen Plantages, vulkanen en snorkelen, gezinsvakantie langs hotels Reis met

Nadere informatie

1. Reisinfo. 1.1 Reiskenmerken. 1.2 Joker-kenmerken. 1.2.1 Actieve beleving. 1.2.2 Duurzaamheid. Cambodja Go-26 Exploratie

1. Reisinfo. 1.1 Reiskenmerken. 1.2 Joker-kenmerken. 1.2.1 Actieve beleving. 1.2.2 Duurzaamheid. Cambodja Go-26 Exploratie 1. Reisinfo 1.1 Reiskenmerken Algemene kenmerken brochure Go-26: reizen met leeftijdsgenoten van 18 tot 26 jaar actief een reis beleven reizen in kleine groep aandacht voor duurzaam reizen ontmoetingen

Nadere informatie

Inspiratie familiereis "Op zoek naar de BIG5"

Inspiratie familiereis Op zoek naar de BIG5 Cl ub Pagina 1 PERSOONLI J KE REI ZEN Inspiratie familiereis "Op zoek naar de BIG5" Arusha Lake Manyara National Park -Ngorongoro Crater - Central Serengeti - Ngorongoro Region - Zanzibar 14 Dagen / 13

Nadere informatie

Vrijdag 5 oktober, dag 1: Schiphol Johannesburg Na maanden van uitkijken en voorbereiden is het dan vandaag eindelijk zover, we gaan naar Afrika. Eerst nog de laatste spullen bij elkaar gezocht en dan

Nadere informatie

Costa Rica met de kids, 14 dagen Per jeep over de backroads van Costa Rica, gezinsvakantie per 4WD huurauto langs hotels & lodges

Costa Rica met de kids, 14 dagen Per jeep over de backroads van Costa Rica, gezinsvakantie per 4WD huurauto langs hotels & lodges Gezinsvakanties / Midden-Amerika / Costa Rica Code 267802 LA individuele reis Niveau Accommodatie Waardering Costa Rica met de kids, 14 dagen Per jeep over de backroads van Costa Rica, gezinsvakantie per

Nadere informatie

Rondreis door Thailand 2005. Deel 111

Rondreis door Thailand 2005. Deel 111 Rondreis door Thailand 2005. Deel 111 Vrijdag, 22 april 2005. Om 07.30 uur a.m. verlaten we Chiang Mai, om met vier minibusjes verder te reizen naar Pai, een rit door de bergen. Weer zijn de wegen goed

Nadere informatie

Rondreis door Thailand 2005. Deel 111

Rondreis door Thailand 2005. Deel 111 Rondreis door Thailand 2005. Deel 111 Vrijdag, 22 april 2005. Om 07.30 uur a.m. verlaten we Chiang Mai, om met vier minibussen verder te reizen naar Pai, een rit door de bergen. Weer zijn de wegen goed

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Namibië Botswana Zimbabwe

Namibië Botswana Zimbabwe Self-drive 4x4 (zonder gids) Tag-Along 4x4 (met gids) Namibië Botswana Zimbabwe Vertrekdata self-drive: in overleg Vertrekdatum tag-along: 18 juli 2011 (bij deelname van minimaal 2 auto s) Hoogtepunten:

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Antarctica * natuurcruise, 11 dagen het Antarctisch Schiereiland, internationale expeditieschip Plancius

Antarctica * natuurcruise, 11 dagen het Antarctisch Schiereiland, internationale expeditieschip Plancius Rondreizen / Zuid-Amerika / Argentinië Code 644601 R Internationale groep Niveau Accommodatie Antarctica * natuurcruise, 11 dagen het Antarctisch Schiereiland, internationale expeditieschip Plancius Antarctica

Nadere informatie

RONDREIS MAROKKO 2002. Door koningssteden en oases

RONDREIS MAROKKO 2002. Door koningssteden en oases RONDREIS MAROKKO 2002 Door koningssteden en oases Marokko is al eeuwenlang een schakel tussen Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Overal in dit land tref je sporen aan van zeer uiteenlopende culturen.

Nadere informatie

Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata

Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata Voor je ligt een projectdossier over jouw werkvakantie van aankomende zomer. Je kunt er verschillende dingen in vinden die je helpen bij de voorbereidingen van

Nadere informatie

6-15 juli 2015 Tierra Photo Tours

6-15 juli 2015 Tierra Photo Tours 1 Inleiding Spitsbergen 6-15 juli 2015 Reizen naar Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring. Dankzij zijn moeilijk te bereiken ligging, is de natuur hier nog zeer ongerept en de wildlife uniek. Net door

Nadere informatie

Antarctica * natuurcruise, 11 dagen basecamp op het Antarctisch Schiereiland, internationale expeditieschip Plancius

Antarctica * natuurcruise, 11 dagen basecamp op het Antarctisch Schiereiland, internationale expeditieschip Plancius Rondreizen / Zuid-Amerika / Argentinië Code 644635 R Internationale groep Niveau Accommodatie Antarctica * natuurcruise, 11 dagen basecamp op het Antarctisch Schiereiland, internationale expeditieschip

Nadere informatie

Reizigers. Jaap. Willy. Jochem. Marieke

Reizigers. Jaap. Willy. Jochem. Marieke 1 Reizigers Jaap Leeftijd: 57 jaar Relevante reiservaring: wiet roken in Marokko en de hitte van Egypte getrotseerd. Let op: kan zomaar in slaap vallen of weglopen. Willy Leeftijd: 54 jaar (aan het begin

Nadere informatie

Mozambique. D Tofo. Maputo. Sodwana Bay. Durban Umkomaas. Totaal

Mozambique. D Tofo. Maputo. Sodwana Bay. Durban Umkomaas. Totaal Botswana Mozambique Kruger National Park B Pretoria C A Johannesburg Namibië D Tofo Swaziland Maputo E F Sodwana Bay Zuid-Afrika Kaapstad M K L Oudtshoorn Hermanus Reissom Addo Lesotho G Durban Umkomaas

Nadere informatie

Alle informatie voor georganiseerde en niet-georganiseerde activiteiten voor clubs en volwassenen kan je terugvinden in de aximfo.

Alle informatie voor georganiseerde en niet-georganiseerde activiteiten voor clubs en volwassenen kan je terugvinden in de aximfo. Carry-Le-Rouet animatieprogramma Hôtel Club Vacanciel Vakantie met aximfo Aan u de keuze, elke dag opnieuw Beste vakantiegast, welkom in Carry-le-Rouet! Wij willen er ook dit jaar alles aan doen om u een

Nadere informatie

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols Africa 2003 Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp Verslaggeving door Danny Pols Afrika 2003 Wat hebben we het slecht met z n allen. Eerst moet je 1,5 week

Nadere informatie

Chimpansee Safari West- Tanzania. Dag-tot-dag beschrijving. Dag-tot-dag beschrijving

Chimpansee Safari West- Tanzania. Dag-tot-dag beschrijving. Dag-tot-dag beschrijving Dag 1. Aankomst in Dar es Salaam s avonds, bv. vlucht KLM. Verblijf in een resort aan het strand. Dag 2. s Morgens tijd om rond te kijken in Dar es Salaam, een museum of een markt te bezoeken of wat te

Nadere informatie

Ellotis Villas Griekenland Kreta Vamos

Ellotis Villas Griekenland Kreta Vamos Ellotis Villas Griekenland Kreta Vamos 1. Algemene informatie Eliza was here - Ellotis Villas - /griekenland/kreta/vamos/ellotis_villas.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Ellotis Villas - (Griekenland

Nadere informatie

Dar es Salaam Windhoek groepsreis!

Dar es Salaam Windhoek groepsreis! Dar es Salaam Windhoek groepsreis! Jambo Mzungu! Matoke Tours geeft aan minstens zes en maximum twaalf Afrika-avonturiers, de kans om deel te nemen aan een eerste unieke exploratiereis, door maar liefst

Nadere informatie

Tisza Lodge. Belgische gulheid in. Hongarije. Tisza-Meer

Tisza Lodge. Belgische gulheid in. Hongarije. Tisza-Meer 56 Tisza Lodge Belgische gulheid in Hongarije Tisza-Meer insider 57 Sommige mensen leiden een rustig leventje waaraan op het eerste gezicht niets ontbreekt. Als die op een dag aankondigen dat ze alles

Nadere informatie

This is India! Zaterdag 5 juli 2003. Van Rotterdam via Schiphol en Frankfurt naar Delhi. Zondag 6 juli 2003. Delhi.

This is India! Zaterdag 5 juli 2003. Van Rotterdam via Schiphol en Frankfurt naar Delhi. Zondag 6 juli 2003. Delhi. This is India! Na drie jaar ga ik voor een tweede reis naar India. Nu niet naar het zuiden, maar naar het zuidelijke noorden van het land: Delhi (tevens de stadsstaat Delhi), Uttar Pradesh (Agra) en Rajasthan.

Nadere informatie

Dag 1: Houston we have a problem

Dag 1: Houston we have a problem Dag 1: Houston we have a problem Vandaag is het eindelijk zover, de reis gaat beginnen. Na de voorbereidingsdagen en het halen van inentingen vandaag eindelijk met een gezonde spanning op weg naar Schiphol

Nadere informatie

LA GOMERA en LA PALMA (Canarische eilanden)

LA GOMERA en LA PALMA (Canarische eilanden) Reisverslag LA GOMERA en LA PALMA (Canarische eilanden) Juli 2006 Door : Valérie Van Genechten Frederik Degrauwe Wijnegemsteenweg 119 Gitsestraat 365 2970 Schilde 8800 Roeselare vangenechtenvalerie@hotmail.com

Nadere informatie

Macedonië - Ohrid, 8 dagen Langs het fotogenieke Meer van Ohrid, wandelvakantie langs hotel en pensions

Macedonië - Ohrid, 8 dagen Langs het fotogenieke Meer van Ohrid, wandelvakantie langs hotel en pensions Wandelreizen / Europa / Macedonië Code 331005 LA individuele reis Niveau Accommodatie Waardering GPS tracks aanwezig Macedonië - Ohrid, 8 dagen Langs het fotogenieke Meer van Ohrid, wandelvakantie langs

Nadere informatie