GOED GEVOEL DOOR LUCHTDICHTING MET SYSTEEMGARANTIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GOED GEVOEL DOOR LUCHTDICHTING MET SYSTEEMGARANTIE WWW.ISOCELL.COM"

Transcriptie

1 GOED GEVOEL DOOR LUCHTDICHTING MET SYSTEEMGARANTIE

2 Net als een waterdichte regenjas moet de buitenste laag regen, storm en sneeuw tegenhouden. De beproefde producten van ISOCELL bieden bescherming tegen weer en wind. OMEGA dak- en gevelstroken zijn regendicht en diffusieopen. Water en sneeuw druipen af, van binnen kan waterdamp ontsnappen. BESCHERM UW ISOLATIE TEGEN WEER EN WIND! INFORMATIE OVER NORMEN EN RICHTLIJNEN: IN OOSTENRIJK: ÖNORM B 4119 ÖNORM B IN DUITSLAND: ZVDH Deutsches Dachdecker Handwerk Regelwerk DE VOORDELEN IN EEN OOGOPSLAG: :: duurzame bescherming van hout en isolatie met systeem; :: gecontroleerde regendichtheid; :: robuust en scheurvast; :: bouwvocht kan ongehinderd opdrogen; :: de constructie kan volledig worden geïsoleerd; :: er stroomt geen koude buitenlucht door of onder het isolatiemateriaal; :: volledig geïsoleerde constructiedelen beschikken over een betere geluidsisolatie. De winddichting als optisch ontwerpelement voor gevels: voor gevels met open voegen of glazen gevels biedt ISOCELL duurzaam UV-bestendige gevelstroken.

3 Terwijl de constructie aan de buitenkant tegen weersinvloeden moet worden beschermd, moet aan de binnenkant worden voorkomen dat het vocht uit de vertrekken in de constructie en de isolatie kan dringen. De luchtdichte laag ligt altijd aan de zogenoemde warme kant van de buitenconstructie. In de massiefbouw wordt deze functie doorgaans door de binnen pleisterwerk overgenomen. In de houtbouw wordt bijvoorbeeld dampremmende folie gebruikt. DE LUCHTDICHTE LAAG VOOR BINNEN INFORMATIE OVER NORMEN EN RICHTLIJNEN: IN OOSTENRIJK: ÖNORM B , ÖNORM B 5320 IN DUITSLAND: EnEV, DIN MAXIMALE WATERDAMPOPNAME VAN DE LUCHT (= 100 % relatieve luchtvochtigheid) Temperatuur Waterdamp + 30 C max. 30,40 g/m C max. 17,31 g/m C max. 9,41 g/m 3 0 C max. 4,85 g/m 3-10 C max. 2,14 g/m 3-20 C max. 0,88 g/m 3 WATERDAMP WAAR KOMT HET VANDAAN EN WAAR GAAT HET NAARTOE? De bewoners van een huis produceren door ademen, slapen, koken, douchen enz. dagelijks vocht in de woonvertrekken. Een gezin van 4 personen kan in de loop van een dag tot wel 10 liter vocht aan de lucht in de vertrekken afgeven. Een deel hiervan verdwijnt door te luchten. De resterende waterdamp in de lucht zoekt, net als warmte, via de buitenconstructie een weg naar buiten. Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht, bijvoorbeeld bij 20 C 17,3 g/m 3 en bij 10 C slechts 2,14 g/m 3. Als warme lucht snel afkoelt, geeft ze het vocht af en ontstaat er condensaat. Diffusie convectie Het overgrote deel van het vocht ontsnapt op grond van luchtstromingen door lekkages. Terwijl via een muur of plafond van 1 m2 in een verwarmingsperiode slechts 0,3 liter water ontsnapt, ontsnapt door een 20 cm lange en 2 mm brede scheur tot wel 30 liter water naar de constructie.

4 U BESPAART ENERGIE Zelfs bij goed geïsoleerde huizen wordt tot wel 60 % van het energieverlies veroorzaakt door lekkages in de gebouwschil. Door de voegen en scheuren komt koude lucht naar binnen. Deze koude lucht moet door de verwarming weer worden verwarmd. Een goed uitgevoerde luchtdichtheidslaag bespaart energie en kosten. VOORDELEN VAN EEN LUCHTDICHTE WONING GEEN BOUWSCHADE GEEN ENERGIEVERLIEZEN GEEN TOCHT BETERE WARMTE-ISOLATIE Voegen in de buitenste constructiedelen verslechteren de isolerende werking aanzienlijk. Een voorbeeld: Bij een constructiedeel met de afmeting van 1 x 1 meter en een dikte van 14 cm met een doorlopende voeg van slechts een millimeter, verslechtert de U-waarde van 0,3 naar 1,44 W/m 2 K. Een luchtdicht uitgevoerde gebouwschil beschermt niet alleen tegen kou in de winter, maar ook tegen warmte in de zomer. BESCHERMING TEGEN DOOIWATER IN DE CONSTRUCTIE Condenswater in de constructie leidt eerst tot een verslechtering van de U-waarde. Het wordt echter veel problematischer als er sprake is van ernstige schade aan het gebouw als het vocht niet snel genoeg kan opdrogen. Volgens een schatting kan twee derde van alle gevallen van vochtschade in de bouw worden teruggevoerd op een slechte luchtdichtheid.

5 TOCHT IS VERBODEN De trek uit een stopcontact belemmert de behaaglijkheid van een woonvertrek aanzienlijk. De door de ondichte plekken aangezogen koude lucht verplaatst zich, omdat ze zwaarder is, naar het diepste punt in het vertrek, namelijk de vloer. Er ontstaat een onaangenaam gevoel, omdat de voeten koud worden. Zelfs een goede isolatiewaarde naar de kelder toe helpt niets als op andere plaatsen buitenlucht door kieren binnenkomt. EEN BETERE LUCHTKWALITEIT Ondichte plaatsen in de binnenmuren belasten het ruimteklimaat, omdat stof en isolatievezels in de lucht terechtkomen. Met ISOCELL-producten geïsoleerde muren garanderen bij een juiste ventilatie of bij de inzet van functionerende ventilatie-installaties een goede luchtkwaliteit. UW VENTILATIE-INSTALLATIE WERKT PERFECT Als u gebruik maakt van een mechanische ventilatie-installatie moet uw gebouw bijzonder luchtdicht zijn, omdat anders de functie van de klimatiseringstoestellen wordt belemmerd. De maximale toegestane waarde voor de luchtdoorlaatbaarheid is volgens de ISO-norm 9972 drie keer hoger dan voor een gebouw zonder zogenoemde gedwongen ventilatie. DE HERRIE WORDT BUITENGESLOTEN Herrie kan zelfs door de kleinste kieren binnendringen. Ook als de constructiedelen die het vertrek omgeven op zich een goede geluidsisolatie hebben, kan het geluidsniveau door voegen duidelijk stijgen. Met ISOCELL-luchtdichtheidssystemen kunt u ook dit probleem oplossen en storende geluiden buitensluiten.

6 TIPS VOOR DE VERWERKING VAN KLEEFBAND De te verwerken materialen moeten stof- en vetvrij zijn, de ondergrond droog en draagkrachtig. Voor poreuze ondergronden, zoals tegels, bepleistering of beton, wordt voor een hogere kleefkracht een primer gebruikt. Hoe hoger de aandruk, hoe beter de hechting. Raadpleeg onze systeemaanbevelingen en technische fiches. ZO WERKT HET De dampremmer moet met een overlapping van minimaal 10 cm worden geplaatst en met de tacker mechanisch worden bevestigd. De naden moeten moet AIRSTOP-kleefband worden verlijmd. Oppervlaktebelastingen (spanningen) moeten met behulp van mechanische beveiligingen, zoals houten latten of C-metaalprofielen, worden weggenomen. Kleefband en afdichtingsmateriaal vormen de afdichting en fungeren niet als krachtgesloten verbinding. :: Aansluitingen op onbepleisterde muren, zoals baksteen of beton moeten met een overpleisterbaar kleefband, bijvoorbeeld AIRSTOP-FLEX-kleefband, worden behandeld. Het AIRSTOP- FLEX-kleefband moet bij het pleisteren van de muren met een pleisterlaag van minimaal 2 cm worden afgedekt. :: Op gepleisterde muren of ook op ruwe betonoppervlakken of houten oppervlakken wordt de dampremmer met AIRSTOP-AFDICHTINGSMATERIAAL SPRINT aangebracht. :: Doorvoeren, zoals afzuig-, solar- of elektrische buizen, worden met het hoogelastische BU- TYL-DEHNFLEX met AIRSTOP-kabel of buismanchetten gegarandeerd luchtdicht afgesloten.

7 De controle van de gebouwdichtheid wordt met behulp van de zogenoemde Blowerdoor-test uitgevoerd. Als de meting tijdens de bouw op tijd wordt uitgevoerd, kunnen hiermee eventuele ondichtheden worden opgespoord en zonder veel moeite worden verholpen. LUCHTDICHTHEID CONTROLEREN Bij de Blowerdoor-test wordt bepaald hoe vaak het luchtvolume van het gebouw bij een bepaald drukverschil met de buitenlucht per uur wordt uitgewisseld. Om deze verschildruk op te bouwen, wordt in een open raam of een buitendeur een telescoopkozijn geplaatst dat met folie is bespannen. In een opening van de folie bevindt zich een ventilator. Het toerental van de ventilator wordt zo geregeld dat er een gedefinieerde druk tussen buiten en binnen ontstaat. Om deze druk te handhaven, moet de ventilator een zo groot luchtvolume transporteren als door lekkages van het gebouw ontsnapt. Wanneer het drukverschil is opgebouwd (onderdruk in huis) kunnen lekkages in de gebouwschil gemakkelijk worden gevonden. Zelfs met de blote hand kunnen de ondichte plekken worden opgespoord. Het tocht bij wijze van spreken uit alle kieren. Andere hulpmiddelen voor het opsporen van lekkages zijn rookmachines (in overdruk), luchtsnelheidsmeters en thermografie. Voor de graad van de luchtdichtheid, de n50-waarde, gelden vastgestelde, bindende grenswaarden, die moeten worden nageleefd.

8 Bij ISOCELL vindt u niet alleen één product, maar een innovatief systeem voor mens en milieu. Luchtdichtheid met systeem garandeert een optimaal resultaat! LUCHTDICHT BOUWEN MET SYSTEEMGARANTIE UW VERKOPER: MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ISOCELL GMBH A-5202 NEUMARKT AM WALLERSEE BAHNHOFSTRASSE 36 TELEFON: +43 (0) / FAX: +43 (0) / INTERNET:

pro clima Systeem Binnendichting

pro clima Systeem Binnendichting pro clima Systeem Binnendichting Inhoud Principe luchtdichting 2-5 Dichtingsbanen 6-8 Verbindingsmiddelen 8-11 Detailoplossingen / verwerking 12-21 Kwaliteitsgarantiesysteem 22-23 Dakrenovatie 24-25 Gebruiksmatrix

Nadere informatie

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning .BE Beste (ver)bouwer Uw verwarming is verantwoordelijk voor meer dan de helft van uw energiefactuur en

Nadere informatie

VOORWOORD. -uitstoot, iets waar wereldwijd heel wat politieke en maatschappelijke inspanningen voor geleverd worden.

VOORWOORD. -uitstoot, iets waar wereldwijd heel wat politieke en maatschappelijke inspanningen voor geleverd worden. NATUURLIJK ISOLEREN NATUURLIJK ISOLEREN VOORWOORD Bezit je een stuk bouwgrond en ben je volop op zoek naar mensen milieuverantwoorde bouwtechnieken voor je droomhuis? Of heb je een bestaande woning gekocht

Nadere informatie

Vocht & ventilatie. Kluswijzer

Vocht & ventilatie. Kluswijzer Kluswijzer Vocht & ventilatie In deze Kluswijzer wordt beschreven waar vocht vandaan komt, hoe je het kunt voorkomen en hoe je vochtproblemen kunt bestrijden. Vocht Vocht in negatieve zin is een verzamelterm

Nadere informatie

VEA. Binnenisolatie van buitenmuren

VEA. Binnenisolatie van buitenmuren VEA Binnenisolatie van buitenmuren Inleiding Inleiding 3 1 Aandachtspunten bij de toepassing van binnenisolatie van buitenmuren 4 2 Checklist voor de start van de werken 7 3 Keuze binnenisolatieconcept

Nadere informatie

Vocht in huis? Elke druppel is er één te veel!

Vocht in huis? Elke druppel is er één te veel! Vocht in huis? Elke druppel is er één te veel! I N H O U D Inhoud. Vocht in huis? Elke druppel is er één te veel! Vocht in huis,... da s pas nattigheid! Vocht, een vaak voorkomend en vervelend probleem.

Nadere informatie

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst oktober 2014 Inleiding Misschien staat u er niet bij stil, maar het is heel goed mogelijk om in uw bestaande woning uw muren, dak en vloeren te isoleren. Welk comfort deze isolatie met zich meebrengt vertellen

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

Isover Renovatiehandboek Alle oplossingen voor het isoleren van dak, gevel, wand, plafond en vloer

Isover Renovatiehandboek Alle oplossingen voor het isoleren van dak, gevel, wand, plafond en vloer Isover Renovatiehandboek Alle oplossingen voor het isoleren van dak, gevel, wand, plafond en vloer www.isover.nl/renovatiewijzer Inhoud Renovatie en na-isolatie is de moeite waard 3 Beter vergelijken met

Nadere informatie

UI T D E P R A K T IJ K

UI T D E P R A K T IJ K VOH IN GEOUWEN UI D E P R A K IJ K Veel schadegevallen in de bouw hebben te maken met vocht. Vochtproblemen komen zowel voor in de bouwfase, als in de gebruiksfase van een gebouw. Zij kunnen verregaande

Nadere informatie

Laag-energiewoningen in massiefbouw

Laag-energiewoningen in massiefbouw Laag-energiewoningen klimaatverbond Voorwoord Beste bouwprofessional, Gent moet morgen nog meer dan vandaag een duurzame en klimaatvriendelijke stad zijn. Het aandeel van de bebouwde omgeving in de uitstoot

Nadere informatie

Comfortabel en voordelig wonen met duurzame verwarming en koeling in Veenendaal-oost

Comfortabel en voordelig wonen met duurzame verwarming en koeling in Veenendaal-oost Comfortabel en voordelig wonen met duurzame verwarming en koeling in Veenendaal-oost Veenendaal-oost kiest voor duurzame energie. In deze brochure leest u hoe het werkt, wat de voordelen zijn, waar u op

Nadere informatie

THIJCO BVBA TIPS & TRICKS LUCHTDICHT BOUWEN

THIJCO BVBA TIPS & TRICKS LUCHTDICHT BOUWEN THIJCO BVBA TIPS & TRICKS LUCHTDICHT BOUWEN In dit document zullen de basisvereisten voor een goede luchtdichtheid kort besproken worden. Indien deze principes aangehouden worden tijdens de werken zal

Nadere informatie

energiebesparing in een historische woning

energiebesparing in een historische woning energiebesparing in een historische woning Bespaar energie in uw historische woning. Behaal snel resultaat met eenvoudige maatregelen, zie de quick wins op pagina 6. dakisolatie pagina 8 duurzame energie

Nadere informatie

energiebesparing in een historische woning

energiebesparing in een historische woning energiebesparing in een historische woning Bespaar energie in uw historische woning. Behaal snel resultaat met eenvoudige maatregelen, zie de quick wins op pagina 6. Duurzaamheid in een historische omgeving

Nadere informatie

Renovatie & na-isolatie: alle oplossingen en systemen

Renovatie & na-isolatie: alle oplossingen en systemen Renovatie & na-isolatie: alle oplossingen en systemen I. Je dak isoleren p.6 Een spantendak isoleren p.8 Een gordingendak isoleren p.0 Een dakkapel isoleren p.2 Een dakvenster isoleren p.3 IV. Andere toepassingen

Nadere informatie

EPS. en vocht HANDLEIDING VOOR DE OPLOSSING VAN VOCHTPROBLEMEN LOGISCH PROCES: BOUWEN MET EPS.

EPS. en vocht HANDLEIDING VOOR DE OPLOSSING VAN VOCHTPROBLEMEN LOGISCH PROCES: BOUWEN MET EPS. EPS en vocht HANDLEIDING VOOR DE OPLOSSING VAN VOCHTPROBLEMEN LOGISCH PROCES: BOUWEN MET EPS. INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 1.1. GEBOUWGEBRUIKER EN EIGENAAR 3 1.2. OVERHEIDSBELANG 3 2. VOCHT IN DE BOUW

Nadere informatie

Binnenisolatie van Buitenmuren

Binnenisolatie van Buitenmuren Binnenisolatie van Buitenmuren 1 Paul Steskens - Xavier Loncour - Anneleen Acke - Jörg Wijnants Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf - WTCB Lombardstraat 42 B-1000 Brussel Belgïe

Nadere informatie

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk Hofstra Hulshof Bouw b.v. Noorderdiep 126a 9521 BG telefoon (0599) 21 29 77 fax (0599) 21 23 09 E-mail: info@hofstrahulshof.nl website: www.hofstrahulshof.nl Rabobank 3112.07.820 k.v.k. meppel 04065540

Nadere informatie

Het Multi-Comfort House

Het Multi-Comfort House Nieuw: bereken uw warmtevraag met de Multi- Comfort House Designer Gebouwd voor de toekomst Het Multi-Comfort House Comfortabel en energiezuinig wonen Het Multi-Comfort House Inhoudsopgave Het concept...

Nadere informatie

MEERWAARDE REALISEREN kosten SPAREN. www.rehau.be. Construction Automotive Industry

MEERWAARDE REALISEREN kosten SPAREN. www.rehau.be. Construction Automotive Industry MEERWAARDE REALISEREN kosten SPAREN OPLOSSINGEN VOOR ENERGIE-EFFICIENT BOUWEN EN moderniseren www.rehau.be Construction Automotive Industry De drie pijlers van energie-efficiënt bouwen: 1. Energieverlies

Nadere informatie

E P B. e n e r g i e s t u d i e s e n a d v i e s V O O R S T U D I E. Datum. Dossiernummer Naam Project. EPB EPC EAP haalbaarheidsstudies contact

E P B. e n e r g i e s t u d i e s e n a d v i e s V O O R S T U D I E. Datum. Dossiernummer Naam Project. EPB EPC EAP haalbaarheidsstudies contact e n e r g i e s t u d i e s e n a d v i e s V O O R S T U D I E E P B Datum Dossiernummer Naam Project EPB EPC EAP haalbaarheidsstudies contact GHW Studiebureau bvba Opitterpoort 10 3960 Bree Tel: 089

Nadere informatie

Hoe isoleer ik mijn dak?

Hoe isoleer ik mijn dak? Hoe isoleer ik mijn dak? Bespaar fors geld met een goed geïsoleerd dak Milieudienst De belangrijkste principes van een winddicht, isolerend dak op een rijtje. Hoe isoleer je je dak? 1. Onderdak p. 2 Waarvoor

Nadere informatie

Foto: Havenbedrijf Gent agh. Tertiaire gebouwen in passiefbouw. klimaatverbond

Foto: Havenbedrijf Gent agh. Tertiaire gebouwen in passiefbouw. klimaatverbond Foto: Havenbedrijf Gent agh Tertiaire klimaatverbond Tertiaire klimaatverbond 1 Voorwoord Beste bouwprofessional, Gent moet morgen nog meer dan vandaag een duurzame en klimaatvriendelijke stad zijn. Het

Nadere informatie

Energiezuinig (ver)bouwen: Dik isoleren of een dure installatie? VIBE-publicatie december 2004. Isoleren of installeren? VIBE vzw - december 2004

Energiezuinig (ver)bouwen: Dik isoleren of een dure installatie? VIBE-publicatie december 2004. Isoleren of installeren? VIBE vzw - december 2004 Energiezuinig (ver)bouwen: Dik isoleren of een dure installatie? VIBE-publicatie december 2004 1 C D/2004/8296/29 v.u.: Herman Remes Statiestraat 115 2600 Antwerpen-Berchem 2 Inhoud ing. Geert Bellens

Nadere informatie

KwaliteitsbewaKing. bij de bouw van passiefhuizen

KwaliteitsbewaKing. bij de bouw van passiefhuizen KwaliteitsbewaKing bij de bouw van passiefhuizen impressum KwaliteitsbewaKing bij de bouw van passiefhuizen titel Kwaliteitsbewaking bij de bouw van passiefhuizen auteur dr. Thomas Maue institut für umweltschutz

Nadere informatie

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen Ventileren Antwoorden op de meest gestelde vragen Ventileren Antwoorden op de meest gestelde vragen Inhoudsopgave 1 Waarom deze brochure? 05 2 Ventileren van uw woning, een gezonde zaak 06 3 Feiten over

Nadere informatie

Comfortabel en milieuvriendelijk wonen met duurzame verwarming en koeling in Vaartsche Hoek- Nieuwkoop

Comfortabel en milieuvriendelijk wonen met duurzame verwarming en koeling in Vaartsche Hoek- Nieuwkoop Comfortabel en milieuvriendelijk wonen met duurzame verwarming en koeling in Vaartsche Hoek- Nieuwkoop De wijk Vaartsche Hoek in Nieuwkoop kiest voor duurzame energie. In deze brochure leest u hoe het

Nadere informatie

Dow - Oplossingen voor de Bouw. Muren

Dow - Oplossingen voor de Bouw. Muren Dow - Oplossingen voor de Bouw Muren 25 Inleiding Het STYROFOAM-product WALLMATE is ontwikkeld voor het isoleren van muren en wanden. Er zijn specifieke types beschikbaar, die uitermate goed voldoen aan

Nadere informatie

Renovatie en na-isolatie. Comfortabel isoleren met Isover

Renovatie en na-isolatie. Comfortabel isoleren met Isover Renovatie en na-isolatie Comfortabel isoleren met Isover Isolatie en ons klimaat De gevolgen van een veranderend klimaat De zeespiegel stijgt, de ijskap van de Noordpool is kleiner geworden en de gemiddelde

Nadere informatie