Onderzoek naar vocht en zoutbelasting van het Mikwe te Venlo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek naar vocht en zoutbelasting van het Mikwe te Venlo"

Transcriptie

1 Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus AA Delft TNO-rapport 034-DTM Onderzoek naar vocht en zoutbelasting van het Mikwe te Venlo T F wegwijzer@tno.nl Datum 16 december 2010 Auteur(s) Dr. B.A. Lubelli Prof.ir. R.P.J. van Hees Opdrachtgever Gemeente Venlo Ruimtelijke ontwikkeling Strategie en Beleid T.a.v. de heer M.Th.R.M.Dolmans Postbus RK VENLO Projectnummer /01.01 Aantal pagina's 19 (incl. bijlagen) Aantal bijlagen 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit rapport mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van TNO. Indien dit rapport in opdracht werd uitgebracht, wordt voor de rechten en verplichtingen van opdrachtgever en opdrachtnemer verwezen naar de Algemene Voorwaarden voor onderzoeksopdrachten aan TNO, dan wel de betreffende terzake tussen de partijen gesloten overeenkomst. Het ter inzage geven van het TNO-rapport aan direct belanghebbenden is toegestaan TNO

2 TNO-rapport 034-DTM / 17 Inhoudsopgave 1 Inleiding Onderzoek aanpak Visuele inspectie Bemonstering Resultaten Vocht- en zoutgehalte Ionenchromatografie Röntgendiffractieanalyses Relatie tussen zoutkristallisatie en klimaat Conclusies...17 Bijlage(n) A Locatie, vocht en hygroscopisch vochtgehalte van de monsters

3 TNO-rapport 034-DTM / 17 1 Inleiding In opdracht van de gemeente Venlo (TNO brief /LIB/hly van 15 oktober en brief ROSEB / 2010/25740 van de Gemeente Venlo) is door TNO een onderzoek uitgevoerd aan het Mikwe te Venlo (figuur 1). Het Mikwe bevindt zich momenteel onder een tentachtige structuur waar geen regeling van temperatuur en vochtigheid mogelijk is. Het doel van het onderzoek is het vocht- en zoutgehalte in het metselwerk van het Mikwe te meten om het risico van zoutschade te kunnen evalueren en de beste klimaatcondities (temperatuur en relatieve luchtvochtigheid) voor de conservering van het Mikwe te kunnen bepalen. Figuur 1. Een deel van de uitmergel opgebouwde muurconstructie van het Mikwe te Venlo.

4 TNO-rapport 034-DTM / 17 2 Onderzoek aanpak 2.1 Visuele inspectie Het Mikwe bestaat uit verschillende onderdelen en is met verschillende materialen opgebouwd. Het grootste deel van het Mikwe bestaat uit natuursteen metselwerk van mergel 1. De voegen bestaan gedeeltelijk uit kalkmortel en gedeeltelijk uit een iets donkergekleurd mortelmateriaal. Een kleiner gedeelte van het Mikwe is uit baksteen metselwerk opgebouwd. Lokaal zijn ook blokken rode natuursteen (zandsteen) aanwezig. Het Mikwe is, na het ontgraven, op de vindplaats op een betonconstructie geplaatst, en vervolgens in twee delen vervoerd naar de gemeentewerf, waar de constructie onder een niet-geklimatiseerde tentachtige constructie wordt bewaard. De mergel natuursteen verkeert lokaal in slechte conditie: zij is lokaal gescheurd (figuur 2), verpoedert (figuur 3) en brokkelt af. Ook de voegmortel brokkelt af op enkele locaties (figuur 4). Sommige mortelvoegen zijn van een enigszins donkere kleur (figuur 5). Figuur 2. Scheuren in de mergel natuursteen blokken (de scheuren zijn veroorzaakt door het uitplaatsen van het Mikwe). 1 In dit rapport wordt de term mergel zoals gangbaar gebruikt om de zuivere kalksteen uit de regio van Maastricht te benoemen. Geologisch gezien is de benoeming mergel onjuist: mergel is eigenlijk een afzettinggesteente bestaande uit een mengsel van klei en fijnverdeelde kalk.

5 TNO-rapport 034-DTM / 17 Figuur 3. Verpoedering van de mergel natuursteen. Figuur 4. De mortelvoeg brokkelt af.

6 TNO-rapport 034-DTM / 17 Figuur 5. Sommige voegen zijn van een enigszins donkere kleur. 2.2 Bemonstering Er zijn in totaal 56 monsters genomen uit de verschillende delen van het Mikwe. Het gaat om monsters boorpoeder, verkregen met een boor met diameter van 6-8 mm. Alle materialen (mergel, mortel, baksteen en rode natuursteen) zijn bemonsterd. De locaties van de bemonstering, zowel de hoogte als de diepte, zijn in figuren 6-8 en in Bijlage A aangegeven. Muur S25 Muur S26 Muur S28 Figuur 6. Schets van delen S28, S25 en S26 van het Mikwe.

7 TNO-rapport 034-DTM / 17 Muur S17 Muur S17 Muur D Figuur 7. Schets van deel S17 van het Mikwe. Muur S27 Figuur 8. Schets van muur S27 van het Mikwe. De gruismonsters zijn in een oven bij 40 C gedroogd en het vochtgehalte (MC) is gravimetrisch bepaald. Vervolgens zijn de monsters twee weken lang in een geconditioneerde ruimte bij 97% RV geplaatst om het hygroscopisch vochtgehalte (HMC) te bepalen. Het hygroscopisch vochtgehalte geeft een indicatie van de aanwezigheid van hygroscopische zouten. Aan een selectie van 10 monsters zijn de hoeveelheid en het type relevante ionen bepaald met behulp van ion chromatografie (IC). Aan een selectie van 4 monsters zijn röntgendiffractie analyses uitgevoerd om de exacte compositie van de monsters bepalen.

8 TNO-rapport 034-DTM / 17 3 Resultaten 3.1 Vocht- en zoutgehalte Het vochtgehalte (MC) en hygroscopisch vochtgehalte (HMC) bij 50%, 65% en 97% RV van de monsters zijn in bijlage A aangegeven. In figuren 9-14 worden het vochtgehalte (MC) en hygroscopisch vochtgehalte (HMC) bij 97% RV in muur S28 t/m S17 gegeven. MC & HMC (gewicht %) - mergel - muur S28 MC & HMC (gewicht %) MC mergel 50 cm HMC mergel 50 cm diepte (cm) Figuur 9. Vochtverdeling (MC) en hygroscopische vochtverdeling (HMC) in mergel natuursteen (muur S28) MC & HMC mergel - muur S25 MC 0-1 cm MC 1-5 cm MC 5-15 cm MC cm 100 HMC 0-1 cm hoogte (cm) HMC 1-5 cm HMC 5-15 cm HMC cm MC & HMC (gewicht %) Figuur 10. Vochtverdeling (MC) en hygroscopische vochtverdeling (HMC) in muur S25 (mergel natuursteen).

9 TNO-rapport 034-DTM / 17 MC & HMC (gewicht %) - mortel - muur S25 3 MC & HMC (gewicht %) MC mortel 25 cm MC mortel 65 cm HMC mortel 25 cm HMC mortel 65 cm diepte (cm) Figuur 11. Vochtverdeling (MC) en hygroscopische vochtverdeling (HMC) in muur S25 (mortel). hoogte (cm) MC & HMC (gewicht %) - mergel - muur S MC & HMC (gewicht %) MC mergel 0-1 cm MC mergel 1-5 cm MC mergel 5-15 cm MC mergel cm HMC mergel 0-1 cm HMC mergel 1-5 cm HMC mergel 5-15 cm HMC mergel cm Figuur 12. Vochtverdeling (MC) en hygroscopische vochtverdeling (HMC) in muur S26 (mergel natuursteen). hoogte (cm) MC & HMC (gewicht %) - mergel - muur S MC mergel 0-1 cm MC mergel 1-5 cm MC mergel 5-15 cm MC mergel cm HMC mergel 0-1 cm HMC mergel 1-5 cm HMC mergel 5-15 cm -100 MC & HMC (gewicht %) HMC mergel cm Figuur 13. Vochtverdeling (MC) en hygroscopisch vochtverdeling (HMC) in muur S17 (mergel natuursteen).

10 TNO-rapport 034-DTM / 17 MC & HMC (gewicht %) MC & HMC (gewicht %) - mortel - muur S17 MC mortel -60 cm HMC mortel -60 cm diepte (cm) Figuur 14. Vochtverdeling (MC) en hygroscopische vochtverdeling (HMC) in muur S17 (mortel). Het vochtgehalte is op alle locaties en in alle materialen heel laag. De verklaring is dat de natuursteen met name in de afgelopen 7 jaar, waarbij temperaturen rond 40 ºC voorkwamen sterk is gedroogd; mergel is door zijn vrij grove poriestructuur een materiaal dat onder die omstandigheden relatief snel kan drogen. Dat impliceert dat, als de condities zo blijven (d.w.z. als geen nieuwe vochttoetreding kan plaats vinden), geen vorstschade meer zal kunnen optreden, ook als te temperatuur onder 0 C zou komen. Het hygroscopisch vochtgehalte bij 97% geeft een indicatie van de aanwezigheid van hygroscopische zouten. De HMC bij 97% is in de mergel natuursteen betrekkelijk laag; daaruit kan worden afgeleid dat zich in de steen weinig hygroscopische zouten bevinden. De HMC van de mortel bij 97% is duidelijk hoger: dit betekent dat in de mortel hygroscopische zouten aanwezig zijn. De baksteen en de rode natuursteen hebben beiden een lage HMC en dus weinig zouten. 3.2 Ionenchromatografie Aan een selectie van 10 monsters, uit mergel, natuursteen en mortel, zijn ionenchromatografie (IC) analyses uitgevoerd om de hoeveelheid en type zoutionen te identificeren. De resultaten daarvan zijn in tabel 1 en in figuur 15 gegeven. De resultaten van de IC geven aan dat monster 3 (mortel, enigszins donker materiaal) de meeste zouten bevat. De andere mortelmonsters hebben een wat lager zoutgehalte; de mergel en de baksteen bevatten weinig zouten. De 1:1 ratio tussen chloride en natrium ionen wijst op de aanwezigheid van natrium chloride (NaCl). Natriumchloride is in dit geval het meest aanwezige zout. Daarnaast zijn lagere hoeveelheden nitraten en sulfaten aanwezig. In alle monsters zijn calcium ionen aangetroffen: calcium is zeer waarschijnlijk in combinatie met carbonaat aanwezig, in de vorm van CaCO 3, de belangrijkste component van zowel mergel als van kalkmortel.

11 TNO-rapport 034-DTM / 17 Tabel 1. Monster Resultaten van de IC analyses Cl - - Materiaal NO 3 SO 4 2- Na + + NH 4 K + Mg 2+ Ca 2+ µmol/g µmol/g µmol/g µmol/g µmol/g µmol/g µmol/g µmol/g 2 mergel mortel donkere mortel mergel mortel mortel donkere mortel mergel donkere mortel baksteen Figuur 15. Ionengehalte (µmol/g) in de geanalyseerde monsters. 3.3 Röntgendiffractieanalyses Op een selectie van 4 monsters uit mortel en mergel, zijn röntgendiffractieanalyses (XRD) uitgevoerd. De resultaten van de XRD-analyses zijn in figuren 16 t/m 19 gegeven. De XRDanalyses tonen aan dat de mortel uit kalk (als bindmiddel) en kwarts, d.w.z. zand (als aggregaat) bestaat. Monster 3 bevat, naast kalk en kwarts, muscoviet, een fylosilicaat mineraal van aluminium en kalium, kleurloos, met een laminaire structuur. Dit mineraal is hoogstwaarschijnlijk als toeslag in de mortel gebruikt.

12 TNO-rapport 034-DTM / 17 Figuur 16. XRD spectrum van monster 3 (iets donkere mortel). Het toont dat de mortel behalve uit kalk en zand ook uit muscoviet bestaat. Figuur 17. XRD spectrum van monster 19 (mortel). Het spectrum toont dat het hier een kalk-zandmortel betreft.

13 TNO-rapport 034-DTM / 17 Figuur 18. XRD spectrum van monster 20 (mortel). Het spectrum laat ook in dit geval een kalk-zandmortel zien. Figuur 19. XRD spectrum van monster 29 (mergel). Het spectrum toont dat het om een zuivere kalksteen gaat.

14 TNO-rapport 034-DTM / 17 4 Relatie tussen zoutkristallisatie en klimaat Het belangrijkste doel van dit onderzoek is het bepalen van het optimale microklimaat (temperatuur en relatieve vochtigheid) waarin het Mikwe zou moeten worden bewaard om het risico van schade in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Om de relatie tussen het ontstaan van zoutschade en het microklimaat te begrijpen, kunnen theoretische modellen en/of experimentele technieken gebruikt worden: Theoretisch model: Als soort en hoeveelheid aanwezige zouten bekend zijn, is het mogelijk (door het gebruik van een rekenmodel) het type en de hoeveelheid zouten die bij een bepaalde RV en temperatuur kristalliseren te bepalen. Dit helpt om het meest riskante microklimaat te identificeren. Dit rekenmodel heeft enkele beperkingen: zo wordt er bij voorbeeld geen rekening gehouden met de aanwezigheid van gips. Experimentele methoden: Experimentele methoden kunnen ook helpen om het RV gebied te identificeren dat riskant voor zoutschade is. Door het meten van het hygroscopisch vochtgehalte van het zoutbelaste materiaal bij verschillenden RV s, kan een goede indicatie gekregen worden. In dit geval is van beide wijzen van aanpak gebruikt gemaakt. Theoretisch model De data uit de ionenchromatografie zijn met behulp van het rekenmodel RUNSALT [1 2 ] verwerkt. Als eerste is naar de optie gekeken waarbij de temperatuur constant op 20 ºC wordt gehouden en de RV tussen 30 en 90 % varieert. Uit dit rekenmodel blijkt dat in bijna alle monsters de grootste hoeveelheid zouten begint te kristalliseren als de RV onder % komt (een voorbeeld van de resultaten van de simulaties is in figuur 20 te vinden). Dat betekent dat als de RV hoger dan deze waarden is, adsorptie van vocht en dissolutie van de zouten zal plaatsvinden. Als de RV lager dan deze waarden blijft, zullen de zouten in gekristalliseerde vorm blijven. Als de RV constant op een hogere of constant op een lagere dan deze waarden zou blijven zal dus weinig zoutschade plaatsvinden, omdat er zich geen wisselingen van kristal- naar vloeistoffase en omgekeerd voordoen. Om het risico van zoutschade laag te houden, moeten RV cycli door een RV van 60-65% dan ook vermeden worden. Omdat een RV die constant hoger is dan % tot een verhoogd vochtgehalte in de zoutbelaste delen van de muur zal leiden (door hygroscopische adsorptie), verdient het de voorkeur om de RV constant lager dan 60-65% te houden. Op verzoek van de architect zijn extra berekeningen gemaakt voor andere binnenklimaatcondities. Er is naar de optie gekeken waarbij de RV constant bij 55% of 60% blijft en de temperatuur varieert tussen 0 en 50 ºC. Uit deze simulaties blijkt dat als de RV constant bij 55% blijft temperatuurwisselingen tussen 0 en 30 C geen oplossing-/kristallisatiecycli zullen veroorzaken. Als de RV constant bij 60 % blijft, kunnen in sommige gevallen (monster 46), al bij 16 C kristallisatie cycli plaatsvinden (figuur 21). Dit betekent dat als de temperatuur niet constant gehouden kan worden, de RV onder 55% moet blijven. 2 RUNSALT is a front end to the program SALT included in the ECOS package as described in Price, C. A. (Ed.), 2000: "An expert chemical model for determining the environmental conditions needed to prevent salt damage in porous materials". European Commission Research Report No 11, (Protection and Conservation of European Cultural Heritage). Archetype Publications, London.

15 TNO-rapport 034-DTM / 17 Figuur 20. Resultaat van de simulatie voor monster 3: de temperatuur is constant op 20 C en de RV varieert tussen 30 en 90 %; de simulatie is uitgevoerd onder veronderstelling dat alle Ca en CO 3 bij elkaar horen (als calcium carbonaat). Figuur 21. Resultaat van de simulatie voor monster 46: de RV is constant op 60% en de temperatuur varieert tussen 0 en 50 C; de simulatie is uitgevoerd onder veronderstelling dat alle Ca en CO 3 bij elkaar horen (als calcium carbonaat). Amount of substance (µmol/g) Amount of substance (µmol/.g) Amount of substance (µmol/g) Figuur 22. Resultaat van de simulatie voor monster 46: de RV is constant op 55% en de temperatuur varieert tussen 0 en 50 C; de simulatie is uitgevoerd onder veronderstelling dat alle Ca en CO 3 bij elkaar horen (als calcium carbonaat).

16 TNO-rapport 034-DTM / 17 Experimentele methode Het hygroscopisch vochtgehalte van de monsters is bij 55%, 65% en 97% gemeten (bijlage A). Uit de resultaten blijkt dat de adsorptie in het algemeen heel laag is bij 55% RV en aanzienlijk toeneemt boven de 65%. Op basis van deze resultaten kan geconcludeerd worden dat het risico van zoutschade drastisch wordt beperkt als de RV constant lager dan 60 % wordt gehouden (bij een temperatuur van 20 C). Het was niet mogelijk binnen de huidige opdracht de HMC bij verschillende temperaturen en constante RV te meten; de simulatie bij een constante RV en verschillende temperaturen kon dus experimenteel niet geverifieerd worden.

17 TNO-rapport 034-DTM / 17 5 Conclusies Uit het onderzoek kunnen de volgende conclusies getrokken worden: Het vochtgehalte in het metselwerk is momenteel zeer laag; als het vochtgehalte laag blijft, bestaat er dus geen (nieuw) risico van vorstschade. Nb de meest waarschijnlijke processen die de tot nu toe opgetreden schade kunnen verklaren zijn: mechanische belastingen, droog-nat cycli, vorstcycli en kristallisatiecycli. Er wordt echter benadrukt dat het onderzoek niet gericht was op het verklaren van de opgetreden schade, maar op het beperken van de risico s door vocht en zouten voor de toekomst. Het zoutgehalte is het hoogst in de mortel. Het zoutgehalte in de mergel, in de rode natuursteen en in de baksteen is laag. Het meest aanwezige zout is natriumchloride (NaCl). Daarnaast zijn sulfaten en nitraten aanwezig. Al deze zouten zijn hygroscopisch en kunnen dus, door oplossing-/kristallisatiecycli, in principe schade veroorzaken. Uit zowel de experimentele resultaten als de simulatie met het theoretische model blijkt dat een constante RV, lager dan 60% het risico van zoutschade zal voorkomen. RV cycli door 60-65% RV moeten absoluut vermeden worden. Het geheel betekent dat voor een duurzame conservering van het Mikwe een binnenopstelling, met een klimatisering op een relatief lage RV een noodzakelijke voorwaarde is. Om ook het risico van schade door afwijkingen in de RV regeling te vermijden verdient het aanbeveling de installatie op een RV van maximaal 55% te regelen. Als deze RV condities gehandhaafd worden, hebben temperatuur wisselingen tussen 0 en 30 ºC geen risico van zoutschade. De huidige situatie in de tentconstructie dient zo spoedig mogelijk te worden beëindigd.

18 TNO-rapport 034-DTM Bijlage A 1/2 A Locatie, vocht en hygroscopisch vochtgehalte van de monsters materiaal locatie Diepte (cm) MC HMC 97%RV HMC 65% RV 1 mergel muur S28 85 boven oppervlak mergel + mortel muur S28 85 boven oppervlak iets donkere mortel muur S25 25 oppervlak mortel muur S25 65 oppervlak mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mortel muur S mortel muur S iets donkere mortel muur S iets donkere mortel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mortel muur S oppervlak rode zandsteen muur S26 5 oppervlak mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mortel muur S boven oppervlak mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S mergel muur S iets donkere mortel muur S HMC 55%RV

19 TNO-rapport 034-DTM Bijlage A 2/2 47 iets donkere mortel muur S iets donkere mortel muur S baksteen muur S baksteen muur S baksteen muur S baksteen muur S baksteen muur S baksteen muur S baksteen muur S mortel trede

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

B.A. Lubelli & R.P.J. van Hees TNO, Delft & MIT, TU Delft

B.A. Lubelli & R.P.J. van Hees TNO, Delft & MIT, TU Delft Hoe kan effectieve ontzouting bereikt worden? Theorie en ervaringen uit de praktijk B.A. Lubelli & R.P.J. van Hees TNO, Delft & MIT, TU Delft Abstract Ontzouten door het gebruik van kompressen is een techniek

Nadere informatie

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning TNO-rapport 060-DTM-2011-02437 De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning Technical Sciences Van Mourik

Nadere informatie

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft TNO-rapport MON-RPT-033-DTS-2008-00750 Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies www.tno.nl T +31 15 269 20 00 F +31 15 269 21 11 Datum 5 maart 2008

Nadere informatie

Supplement op rapport regionale studie aardwarmtepotentie provincie Limburg

Supplement op rapport regionale studie aardwarmtepotentie provincie Limburg TNO-rapport TNO 2012 R11208 Supplement op rapport regionale studie aardwarmtepotentie provincie Limburg Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl T +31 88 866 42 56 F +31

Nadere informatie

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels TNO-rapport TNO 2018 R11383 Onderzoek Nefit Topline CV-ketels Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Datum 19 november 2018 Auteur(s) Aantal pagina's

Nadere informatie

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm TNO-rapport 2005-CVB-R0485 Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg

Nadere informatie

Onderwerp TNO-rapport 2006-D-R0199 Onderzoek metselmortels Papsluis t.b.v. restauratie

Onderwerp TNO-rapport 2006-D-R0199 Onderzoek metselmortels Papsluis t.b.v. restauratie Retouradres: Postbus 49, 2600 AA Delft Waterschap Rivierenland T.a.v. D. Vlaander Postbus 599 4000 AN Tiel 4000AN599 Civiele Infrastructuur Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl

Nadere informatie

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen)

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) TNO-rapport TNO 2015 R10125 Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) Gebouwde Omgeving Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus

Nadere informatie

Onderzoek vocht- en zoutbelasting

Onderzoek vocht- en zoutbelasting Onderzoek vocht- en zoutbelasting Gemeente: Instelling of verzameling: Brussel Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis Voormalige zaal kant en kostuums Links: KIK-IRPA, Brussels (Belgium), cliché

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof VERSIE 3.0 juni 2010 Pagina 1 van 5 BAM/deel 1/12 1 PRINCIPE Het

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0111 Brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van lineaire voegafdichtingen in wanden of vloeren voorzien van Detafire Silicone,

Nadere informatie

TESTRAPPORT. Waterdichtheid volgens NEN 2778:2015 SnelBouwSysteem (SBS) geïsoleerd met gebonden EPSschuimparels

TESTRAPPORT. Waterdichtheid volgens NEN 2778:2015 SnelBouwSysteem (SBS) geïsoleerd met gebonden EPSschuimparels TESTRAPPORT 22 december 2016 Waterdichtheid volgens NEN 2778:2015 SnelBouwSysteem (SBS) geïsoleerd met gebonden EPSschuimparels van Termokomfort Opdrachtgever: Termokomfort Europe BV Neonweg 151 1361 AG

Nadere informatie

Energetische besparing zonneboiler DSS ZB 120 TX 2,37

Energetische besparing zonneboiler DSS ZB 120 TX 2,37 Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Opbrengstverklaring Energetische besparing zonneboiler DSS ZB 120 TX 2,37

Nadere informatie

De warmteweerstand van De Hoop Reno systeemvloer volgens NEN 1068:2012

De warmteweerstand van De Hoop Reno systeemvloer volgens NEN 1068:2012 TNO-rapport TNO 2014 R10329-A De warmteweerstand van De Hoop Reno systeemvloer volgens NEN 1068:2012 Technical Sciences Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl T +31

Nadere informatie

Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag?

Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag? TNO-rapport TNO/LS 2012 R10218 Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag? Behavioural and Societal Sciences Wassenaarseweg 56 2333 AL

Nadere informatie

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock Efectis Nederland BV nederland The European experts in fire safety Samenvatting van onderzoek Producteigenschappen Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 CB Rijswijk www.efectis.nl T 015 276 3480 F 015 276

Nadere informatie

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN TNO-rapport 22-CVB-R5576 Bepaling van de brandveiligheid van het STB dubbelwandig schoorsteensysteem met omkokering van Schoorsteentechniek Brummen B.V. toegepast als rookgasafvoersysteem van stooktoestellen

Nadere informatie

Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2

Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2 TNO-rapport TNO 2015 R10073 Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2 Earth, Life & Social Sciences Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl T +31 88 866 42 56 Datum 14

Nadere informatie

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG IT 00 * * FI _ NO 4 5 ilzm 1 W. - j r* * * * * * Ri.:istaaI Pctu' 20.)(iO 3'2 LA U'çhi TNO-rapport 99M1-00809ISCAJVIS WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG TNO

Nadere informatie

Beoordeling Legionellaveiligheid StatiqCooling dauwpuntskoeler

Beoordeling Legionellaveiligheid StatiqCooling dauwpuntskoeler Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn TNO-rapport 2007-A-R0544/B

Nadere informatie

Hoofdg roep Maatschappelijke voortoegepast ' TechnologieTNO natdurwetenschappelijk 13. APR, 1 989 onderzoek. Nederlandse organisatie. o. LI ,,.

Hoofdg roep Maatschappelijke voortoegepast ' TechnologieTNO natdurwetenschappelijk 13. APR, 1 989 onderzoek. Nederlandse organisatie. o. LI ,,. Nederlandse organisatie Hoofdg roep Maatschappelijke voortoegepast ' TechnologieTNO natdurwetenschappelijk 13. APR, 1 989 onderzoek o. LI YT,,.,- Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk

Nadere informatie

Zinvol meten: wat en waarom kanttekeningen bij de praktijk. C.A.M. Snepvangers Athene Noctua Binnenmilieuadvies

Zinvol meten: wat en waarom kanttekeningen bij de praktijk. C.A.M. Snepvangers Athene Noctua Binnenmilieuadvies Zinvol meten: wat en waarom kanttekeningen bij de praktijk C.A.M. Snepvangers Athene Noctua Binnenmilieuadvies Inhoud Samenvatting/conclusie Schrikbeeld: opnieuw problemen Visie op de adviespraktijk Handvaten

Nadere informatie

OPSTIJGEND VOCHT. Rewah nv. Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding

OPSTIJGEND VOCHT. Rewah nv. Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding OPSTIJGEND VOCHT Rewah nv Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding Diagnose: opstijgend vocht! - Vlekvorming - Geurhinder - Vochtig pleisterwerk - Schimmels - Zoutuitbloeiingen

Nadere informatie

Bepaling corrosiesnelheid van koperen leidingen voor en na de AquaCell waterontharder. Deel 2: Bepaling corrosiesnelheid na 10, 11 en 12 maanden

Bepaling corrosiesnelheid van koperen leidingen voor en na de AquaCell waterontharder. Deel 2: Bepaling corrosiesnelheid na 10, 11 en 12 maanden TNO-RAPPORT TNO 2012 R10424 Bevesierweg, Gebouw MML (Fort Harssens) -- 1781 CA Den Helder Postbus 505 1780 AM Den Helder www.tno.nl TNO-rapport TNO 2012 R10424 Bepaling corrosiesnelheid van koperen leidingen

Nadere informatie

Rewah nv OPSTIJGEND VOCHT. Nabehandeling. Hebt u nog vragen? Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding

Rewah nv OPSTIJGEND VOCHT. Nabehandeling. Hebt u nog vragen? Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding Nabehandeling Wat na het injecteren? Na het injecteren moet het product de tijd krijgen om in te dringen in de poriën van de mortel en de steen, alsook om te polymeriseren, dus uit te harden en de waterafstotende

Nadere informatie

03 ontwerp 02 voegtypen en voegkeuze door : ir J.A. Kooren, arch bna.

03 ontwerp 02 voegtypen en voegkeuze door : ir J.A. Kooren, arch bna. 03 ontwerp 02 voegtypen en voegkeuze door : ir J.A. Kooren, arch bna. Doel Deze informatie geeft inzicht in de keuzeaspecten die een rol spelen bij het kiezen van soort en type voeg voor metselwerk. Het

Nadere informatie

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen :

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen : TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN Ongeacht de aard van de ingreep en zijn doeltreffendheid vergt het drogen van muren vrij veel tijd. Zo bijvoorbeeld bevat een muur met een dikte van 40

Nadere informatie

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2009-Efectis-R0111 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van houten, beglaasde wanden, al dan niet voorzien van deuren

Nadere informatie

Rapportage voor Saffier De Residentiegroep. Lerende Evaluatie: De stand voor de transitie naar een nieuw woonzorgconcept

Rapportage voor Saffier De Residentiegroep. Lerende Evaluatie: De stand voor de transitie naar een nieuw woonzorgconcept Rapportage voor Saffier De Residentiegroep Lerende Evaluatie: De stand voor de transitie naar een nieuw woonzorgconcept 24 februari 2015 Lerende Evaluatie: De stand voor de transitie naar een nieuw woonzorg-

Nadere informatie

Het Zwevende Bord. TNO-rapport TNO 2012 R Van Mourik Broekmanweg XE Delft Postbus AA Delft.

Het Zwevende Bord. TNO-rapport TNO 2012 R Van Mourik Broekmanweg XE Delft Postbus AA Delft. TNO-rapport TNO 212 R1478 Het Zwevende Bord Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus 49 26 AA Delft www.tno.nl T +31 88 866 3 F +31 88 866 3 1 infodesk@tno.nl Datum 23 augustus 212 Auteur(s) Hans

Nadere informatie

Hygroscopische eigenschappen

Hygroscopische eigenschappen 2013/12 Hout Hygroscopische eigenschappen Hout en vocht Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht. Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Gebeurt dit ongelijkmatig,

Nadere informatie

met TE-YD 28/59 holle boor en VC 20-U-Y stofzuiger

met TE-YD 28/59 holle boor en VC 20-U-Y stofzuiger Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

2 uur. 1 uur BOSCH GBH 2-23 REA COMBIHAMER LOGO STOFVRIJWERKEN.TNO.NL IN COMBINATIE MET GEINTEGREERD STOFAFZUIGSYSTEEM

2 uur. 1 uur BOSCH GBH 2-23 REA COMBIHAMER LOGO STOFVRIJWERKEN.TNO.NL IN COMBINATIE MET GEINTEGREERD STOFAFZUIGSYSTEEM BOSCH GBH 2-23 REA COMBIHAMER IN COMBINATIE MET GEINTEGREERD STOFAFZUIGSYSTEEM LOGO Meer informatie vindt u op www.bosch-professional.nl Verantwoord gebruik: 240 gaten (Ø5-Ø14 mm) per urige werkdag in

Nadere informatie

Stabiliteit land- en waterbodems in Groot Mijdrecht

Stabiliteit land- en waterbodems in Groot Mijdrecht Stabiliteit land- en waterbodems in Groot Mijdrecht Auteur: TNO Bouw en ondergrond Achtergrondrapport van de Verkenning water Groot Mijdrecht Noord Februari 2008 Voorwoord Het voorliggende rapport maakt

Nadere informatie

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Metacon B.V James Wattstraat 14 2809 PA GOUDA

Metacon B.V James Wattstraat 14 2809 PA GOUDA TNO-rapport 2004-CVB-R0281 Bepaling van de brandwerendheid volgens NEN- EN 1634-1:2001 in samenhang met NEN 6069: 2001 van een brandwerend scherm voorzien van een doek; type BD 30 Centrum voor Brandveiligheid

Nadere informatie

Validatie CO2-reductiemodel Nuon warmtenetten Publieke samenvatting. TNO-rapport TNO 2018 R10435

Validatie CO2-reductiemodel Nuon warmtenetten Publieke samenvatting. TNO-rapport TNO 2018 R10435 TNO-rapport TNO 2018 R10435 Validatie CO2-reductiemodel Nuon warmtenetten 2017 Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Publieke samenvatting Datum 19

Nadere informatie

bosch gbh 2-23 rea combihamer voor sds-plus met geïntegreerd stofafzuigsysteem

bosch gbh 2-23 rea combihamer voor sds-plus met geïntegreerd stofafzuigsysteem Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 0 6 63023 T 0 6 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Molariteit van zouten in water

Molariteit van zouten in water Molariteit van zouten in water Introductie Open de volgende link: Molariteit zouten in water (cmp). Je verkrijgt de volgende simulatie. Het is de bedoeling dat je onderstaande opdrachten uitvoert met de

Nadere informatie

Opbrengstverklaringen Zonneboilers

Opbrengstverklaringen Zonneboilers en Zonneboilers ATON Solarsaver 125 Bos Solar Bos-200-24/286-4,7 Bos Solar Bos-300-36/429-4,7 Bos Solar Bos-400-48/572-5,6 Dutch Solar Systems ZB 120 TX 2,37 Dutch Solar Systems ZB 120 TX 4,74 Dutch Solar

Nadere informatie

Onderzoek naar het brandgedrag van een gestoffeerde zitting met bekleding, type Gabriel Fame. Brandtesten volgens EN 1021, delen 1 & 2

Onderzoek naar het brandgedrag van een gestoffeerde zitting met bekleding, type Gabriel Fame. Brandtesten volgens EN 1021, delen 1 & 2 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2011-Efectis-R0833 Onderzoek naar het brandgedrag van een gestoffeerde zitting met bekleding, type Gabriel Fame. Brandtesten volgens EN 1021, delen 1 & 2

Nadere informatie

OPWEKKINGSRENDEMENT VERWARMING t.b.v. de NEN 7120:2011 voor de Alpha InnoTec warmtepompen, type SWC 120HK en SWC 170HK

OPWEKKINGSRENDEMENT VERWARMING t.b.v. de NEN 7120:2011 voor de Alpha InnoTec warmtepompen, type SWC 120HK en SWC 170HK OPWEKKINGSRENDEMENT VERWARMING t.b.v. de NEN 7120:2011 voor de Alpha InnoTec warmtepompen, type SWC 120HK en SWC 170HK In opdracht van Alpha InnoTec heeft TNO voor de functie ruimteverwarming het opwekkingsrendement

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van nitraatstikstof

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van nitraatstikstof - Bemonsterings- en analysehodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van nitraatstikstof VERSIE 3.1 juni 2010 Pagina 1 van 5 BAM/deel 1/04 1 PRINIPE Voor de bepaling van nitraatstikstof

Nadere informatie

DryStone Gel Combibox

DryStone Gel Combibox Product Solventvrij en gebruiksklaar injectie systeem op basis van siloxanen en silanen voor het blokkeren van opstijgend vocht. Eenvoudig in te brengen met een kokerpistool in boorgaten in een horizontale

Nadere informatie

Bijlagen bij: Rapportage over meting 1 tot en met 6 van de Monitor Gezond Gewicht

Bijlagen bij: Rapportage over meting 1 tot en met 6 van de Monitor Gezond Gewicht Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research BIJLAGEN BIJ TNO-rapport Jeugd 2011.002 Bijlagen bij: Rapportage over

Nadere informatie

Bouwbesluit: Regeling formaldehyde voor alle gebouwen Hoofdstuk: Eisen en bepalingsmethoden voor formaldehyde ten gevolge van bouwmaterialen

Bouwbesluit: Regeling formaldehyde voor alle gebouwen Hoofdstuk: Eisen en bepalingsmethoden voor formaldehyde ten gevolge van bouwmaterialen TNO Ruimte en Infrastructuur Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft www.tnomi T 0152763000 F 0152763023 B -92-o468 Bouwbesluit: Regeling formaldehyde voor alle gebouwen Hoofdstuk: Eisen en bepalingsmethoden

Nadere informatie

Digitale Platforms: een analytisch kader voor het identificeren en evalueren van beleidsopties

Digitale Platforms: een analytisch kader voor het identificeren en evalueren van beleidsopties TNO-rapport TNO 2015 R11271 NL Samenvatting Digitale Platforms: een analytisch kader voor het identificeren en evalueren van beleidsopties Earth, Life & Social Sciences Anna van Buerenplein 1 2595 DA Den

Nadere informatie

ICN advies over de klimaateisen in de oudbouw van het Dordrechts Museum

ICN advies over de klimaateisen in de oudbouw van het Dordrechts Museum Nr. PM/2.007/tV?o ICN advies over de klimaateisen in de oudbouw van het Dordrechts Museum Datum 14-6-2007 Status Projectnummer 2007.040 Opdrachtgever P.J. Schoon Directeur Auteur Doorkiesnummer Auteur

Nadere informatie

TNO Quality Services BV

TNO Quality Services BV TNO Quality Services BV Retouradres: Postbus 6235, 5600 HE Eindhoven Flameguard B.V. t.a.v. De heer F. Vogelzangs Postbus 6572 6503 GB NIJMEGEN Onderwerp Analyse Flameguard De Rondom 1 Postbus 6235 5600

Nadere informatie

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT Bladnr. 1 van 6 2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS Bladnr. 2 van 6 PAR 01 TEKENINGEN... 02 PEILEN EN HOOFDAFMETINGEN... 03 KWALITEITSBORGING Bij het opstellen van een kwaliteitsplan, zoals bedoeld in

Nadere informatie

Verwijdering van gascondensaat uit productiewater

Verwijdering van gascondensaat uit productiewater Utrechtseweg 48 3704 HE Zeist Postbus 360 3700 AJ Zeist TNO-rapport TNO 2017 R10312 Final report Verwijdering van gascondensaat uit productiewater www.tno.nl T +31 88 866 60 00 F +31 88 866 87 28 Datum

Nadere informatie

LekkagePartner L E K D E T E C T I E

LekkagePartner L E K D E T E C T I E Datum onderzoek 31 januari 2018 Bezoekadres Huygenstraat 85, 5171 EP Kaatsheuvel Opdrachtgever K. Rijpma Telefoon 06-38641447 Contactpersoon E-mail rijpma-post@home.nl Schadenummer n.n.b. Opdracht omschrijving

Nadere informatie

Makita HR4510C SDS-max combihamer in combinatie met een Makita VC3210 LX1 stofzuiger

Makita HR4510C SDS-max combihamer in combinatie met een Makita VC3210 LX1 stofzuiger Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft Rapportnummer: Geldig tot: juni 2015 TNO.NL/stofvrijwerken F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem

Nadere informatie

Initiatieven richting duurzame ontwikkeling ondergrond succesvoller met Grondslagen voor Governance

Initiatieven richting duurzame ontwikkeling ondergrond succesvoller met Grondslagen voor Governance Behavioural and Societal Sciences Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus 49 2600 AA Delft TNO-rapport TNO 2013 R10274 Initiatieven richting duurzame ontwikkeling ondergrond succesvoller met Grondslagen

Nadere informatie

DryStone Gel Combibox

DryStone Gel Combibox Product Solventvrij en gebruiksklaar injectie systeem op basis van siloxanen en silanen voor het blokkeren van opstijgend vocht. Eenvoudig in te brengen met een silicone pistool in boorgaten in een horizontale

Nadere informatie

Makita BHR242 snoerloze combihamer geschikt voor SDS-plus met Makita DX01 stofafzuigsysteem

Makita BHR242 snoerloze combihamer geschikt voor SDS-plus met Makita DX01 stofafzuigsysteem Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft Rapportnummer: Geldig tot: mei 2015 TNO.NL/stofvrijwerken F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem

Nadere informatie

Bosch combihamer GBH 11 DE in combinatie met Bosch afzuigmodule GDE 162 en Bosch stofzuiger GAS 35 M AFC

Bosch combihamer GBH 11 DE in combinatie met Bosch afzuigmodule GDE 162 en Bosch stofzuiger GAS 35 M AFC Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com tremco illbruck Productie BV T.a.v. dhr. F. Hendrikse Vlietskade 1032 4241 WC ARKEL Onze referentie

Nadere informatie

Hilti accu-boorhamer TE 4-A22 in combinatie met Hilti stofzuigmodule DRS-4-A

Hilti accu-boorhamer TE 4-A22 in combinatie met Hilti stofzuigmodule DRS-4-A Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD DELFT STOFVRIJWERKEN.TNO.NL T 088 866 34 10 Exemplaarnummer: 0100282579 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Rob R, J, van Hees en Barbars

Rob R, J, van Hees en Barbars Restauratietechniek - Bureau Monumenten & Archeologie Rob R, J, van Hees en Barbars id ate Zoutkristallisatie lean leiden tot ernstige aantasting van steen en metselwerlc. Dit veelvoorkomende probleem

Nadere informatie

: Onderzoek verfschade van kookverf op houten gevelbekleding

: Onderzoek verfschade van kookverf op houten gevelbekleding Titel Oorspronkelijke titel Auteur Bron : Onderzoek verfschade van kookverf op houten gevelbekleding : Idem : Verf Advies Centrum : Intern rapport Inleiding De vuren gevelbekleding van een natuur- en milieucentrum

Nadere informatie

De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten.

De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten. 1. Hard water 1.1 Wat is hard water? Wanneer water 'hard' wordt genoemd, betekent dit alleen maar dat er mineralenin zitten dan in gewoon water. Het gaat dan met name om de mineralen calcium en magnesium.

Nadere informatie

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van de in rapport 2013-Efectis-R0409a

Nadere informatie

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2010-Efectis-R0778 Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg

Nadere informatie

Makita HR2611F combihamer geschikt voor SDSplus in combinatie met een Makita VC2510 LX1 stofzuiger

Makita HR2611F combihamer geschikt voor SDSplus in combinatie met een Makita VC2510 LX1 stofzuiger Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft Rapportnummer: TNO.NL/stofvrijwerken F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd

Nadere informatie

Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven

Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven Inventarisatie bladproblemen in de praktijk Hans Kok Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen PPO nr. 32 360 560 00 Maart 2008 2008 Wageningen,

Nadere informatie

Meerjaren Speurwerkprogramma Voortgangsrapportage 2013 Vraaggestuurd Programma Evidence Based Design

Meerjaren Speurwerkprogramma Voortgangsrapportage 2013 Vraaggestuurd Programma Evidence Based Design TNO-rapport TNO 2014 R10446 Meerjaren Speurwerkprogramma 2011-2014 Voortgangsrapportage 2013 Vraaggestuurd Programma Evidence Based Design Gebouwde Omgeving Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus

Nadere informatie

Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk

Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk BASISTEKST VOOR HET LASTENBOEK Deze basistekst voor het lastenboek beschrijft zowel het (her)metselen als het (her)opvoegen van een gevel in modern

Nadere informatie

2 uur. 3 uur beton / baksteen MAKITA HR4510C COMBIHAMER IN COMBINATIE MET MAKITA STOFAFZUIGADAPTER EN VC3210L STOFZUIGER

2 uur. 3 uur beton / baksteen MAKITA HR4510C COMBIHAMER IN COMBINATIE MET MAKITA STOFAFZUIGADAPTER EN VC3210L STOFZUIGER MAKITA HR4510C COMBIHAMER IN COMBINATIE MET MAKITA 195886-2 STOFAFZUIGADAPTER EN VC3210L STOFZUIGER Makita HR4510C combihamer voor SDS-max i.c.m. 195886-2 stofafzuigadapter Makita VC3210L stofzuiger met

Nadere informatie

INJECTIEPROCEDURE TEGEN OPSTIJGEND VOCHT

INJECTIEPROCEDURE TEGEN OPSTIJGEND VOCHT INJECTIEPROCEDURE TEGEN OPSTIJGEND VOCHT MF-PRODUCTS: INJECTIEPROCEDURE TER BEHANDELING VAN OPSTIJGEND VOCHT. MILIEUVRIENDELIJK DOELTREFFEND 1 ENKELE BEHANDELING! Opstijgend vocht is een vaak voorkomend

Nadere informatie

Eibenstock betonslijper EBS 180 H in combinatie met een Eibenstock stofzuiger DSS 35M ip

Eibenstock betonslijper EBS 180 H in combinatie met een Eibenstock stofzuiger DSS 35M ip Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Bouw. Injectiegel op basis van silaan voor de behandeling van optrekkend vocht. Product Omschrijving

Bouw. Injectiegel op basis van silaan voor de behandeling van optrekkend vocht. Product Omschrijving Productinformatieblad Editie 23/08/2011 Identificatie nummer 02 07 01 01 003 0 000002 Versie NL: 03-02-2014 Injectiegel op basis van silaan voor de behandeling van optrekkend vocht. Product Omschrijving

Nadere informatie

Zoutbepaling. Martine Leuvelink. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/60936

Zoutbepaling. Martine Leuvelink. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/60936 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Martine Leuvelink 04 maart 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/60936 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Bosch combihamer GSB 3-28 DFR in combinatie met Bosch afzuigtelescoop GDE 16 Plus en Bosch stofzuiger GAS 35 M AFC

Bosch combihamer GSB 3-28 DFR in combinatie met Bosch afzuigtelescoop GDE 16 Plus en Bosch stofzuiger GAS 35 M AFC Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Bakemastraat 97K Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL TNO-060-DTM-2013-R11803-1 F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd

Nadere informatie

Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water

Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Purgeerbare organische halogeenverbindingen () in water Versie februari 2009 WAC/IV/B/012 Inhoud INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3

Nadere informatie

Brandweer Haarlemmermeer T.a.v. dhr. G. van Ommeren Postbus 41 2130 AA HOOFDDORP 2130AA41. Geachte heer Van Ommeren,

Brandweer Haarlemmermeer T.a.v. dhr. G. van Ommeren Postbus 41 2130 AA HOOFDDORP 2130AA41. Geachte heer Van Ommeren, Retouradres: Postbus 49, 2600 AA Delft Brandweer Haarlemmermeer T.a.v. dhr. G. van Ommeren Postbus 41 2130 AA HOOFDDORP 2130AA41 Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA

Nadere informatie

Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water

Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water Purgeerbare organische halogeenverbindingen (POX) in water februari 2009 1/6 WAC/IV/B/012 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 3 4.1 APPARATUUR...

Nadere informatie

Editie september 2009 Memento verpakt cement

Editie september 2009 Memento verpakt cement Editie september 2009 Memento verpakt cement tv@enci.nl - www.enci.nl Overzicht ENCI verpakt cement Cementbenaming Portlandcement 42,5 N Portlandcement 52,5 R Wit portlandcement Wit portlandkalksteencement

Nadere informatie

Opwekkingsrendement warmtapwater t.b.v. de NEN 5128:2004/A1:2008 voor de Alpha InnoTec warmtepomp WZS 31H/KS

Opwekkingsrendement warmtapwater t.b.v. de NEN 5128:2004/A1:2008 voor de Alpha InnoTec warmtepomp WZS 31H/KS TNO Kennis voor zaken Opwekkingsrendement warmtapwater t.b.v. de NEN 5128:2004/A1:2008 voor de Alpha InnoTec warmtepomp WZS 31H/KS In opdracht van Alpha InnoTec is voor de warmte pomp type WZS 31H/KS,

Nadere informatie

Wat is nieuw? 4) Nieuw recept (JBL AquaDur M/T), herzien recept JBL AquaDur

Wat is nieuw? 4) Nieuw recept (JBL AquaDur M/T), herzien recept JBL AquaDur Wat is nieuw? 1) Nieuwe verpakking ) Nieuwe productomschrijving 3) Nieuwe doseerlepel ) Nieuw recept (JBL AquaDur M/T), herzien recept JBL AquaDur 5) Nieuwe gebruiksaanwijzing (herzien voor JBL AquaDur,

Nadere informatie

Rapport. Waterdichtheid Isotras funderingsaansluiting. Opdrachtnummer: 18-G-0040 Referentie: JGD/SK

Rapport. Waterdichtheid Isotras funderingsaansluiting. Opdrachtnummer: 18-G-0040 Referentie: JGD/SK Rapport Waterdichtheid Isotras funderingsaansluiting Opdrachtnummer: 18-G-0040 Referentie: JGD/SK Waterdichtheid Isotras funderingsaansluiting Versie : 01 Status : Definitief Opdrachtgever : Isotras B.V.

Nadere informatie

Samenvatting van onderzoek Prestatietoets

Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Exemplaarnummer: 0100008501 Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd

Nadere informatie

Onderzoek Externe Veiligheid Corridor te Breukelen

Onderzoek Externe Veiligheid Corridor te Breukelen Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn TNO-rapport 2006-A-R0091/B

Nadere informatie

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen, type HW50

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen, type HW50 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0592 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen,

Nadere informatie

Brandrapport. 60 brandwerend, dubbele deur, volgens NEN-EN

Brandrapport. 60 brandwerend, dubbele deur, volgens NEN-EN Brandrapport 60 brandwerend, dubbele deur, volgens NEN-EN 1634-1 www.theuma.com Efectis Nederland BV nederland The European experts in fire safety Samenvatting van onderzoek Producteigenschappen Lange

Nadere informatie

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT Bladnr. 1 van 6 2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS Bladnr. 2 van 6 PAR 01 TEKENINGEN... 02 PEILEN EN HOOFDAFMETINGEN... 03 KWALITEITSBORGING Bij het opstellen van een kwaliteitsplan, zoals bedoeld in

Nadere informatie

6 uur. 8 uur MAKITA GA5021C BETONSLIJPMACHINE LOGO STOFVRIJWERKEN.TNO.NL IN COMBINATIE MET MAKITA 447M STOFZUIGER

6 uur. 8 uur MAKITA GA5021C BETONSLIJPMACHINE LOGO STOFVRIJWERKEN.TNO.NL IN COMBINATIE MET MAKITA 447M STOFZUIGER MAKITA GA5021C BETONSLIJPMACHINE IN COMBINATIE MET MAKITA 447M STOFZUIGER Makita GA5021C Betonslijpmachine met 195239-9 stofafzuigkap en B-12295 komslijpschijf Makita 447M stofzuiger met 3.0 meter afzuigslang

Nadere informatie

DE VOCHTKARAKTERISTIEKEN VAN EEN SERIE BIJ VERSCHILLENDE TEMPERATUUR GEBAKKEN STENEN. P.Jökóvi. J.N.B.Poelman

DE VOCHTKARAKTERISTIEKEN VAN EEN SERIE BIJ VERSCHILLENDE TEMPERATUUR GEBAKKEN STENEN. P.Jökóvi. J.N.B.Poelman Stichting voor Bodemkartering Postbus 98 6700 AB Wageningen Tel. 08370-19100 BIBUO* Rapport nr. 1730 DE VOCHTKARAKTERISTIEKEN VAN EEN SERIE BIJ VERSCHILLENDE TEMPERATUUR GEBAKKEN STENEN P.Jökóvi J.N.B.Poelman

Nadere informatie

Bosch boorhamer GBH 5-40 DCE in combinatie met Bosch SpeedClean holle boor mm en Bosch stofzuiger GAS 35 M AFC

Bosch boorhamer GBH 5-40 DCE in combinatie met Bosch SpeedClean holle boor mm en Bosch stofzuiger GAS 35 M AFC Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Bakemastraat 97 K Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig ISO

Nadere informatie

RESULTATEN DIOXINE-ANALYSES HARLINGEN, februari 2016

RESULTATEN DIOXINE-ANALYSES HARLINGEN, februari 2016 RESULTATEN DIOXINE-ANALYSES HARLINGEN, februari 2016 Bijlage(n) 1 Contactpersoon Mark van Bruggen A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683

Nadere informatie

HILTI HAMERBOORMACHINE TE 6-A36 HAMERBOORMACHINE TE 6-S MET STOFAFZUIGMODULE TE DRS-M. Samenvatting van onderzoek Prestatietoets

HILTI HAMERBOORMACHINE TE 6-A36 HAMERBOORMACHINE TE 6-S MET STOFAFZUIGMODULE TE DRS-M. Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Samenvatting van onderzoek Prestatietoets TNO-34-DTM-2010-04620-S Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is

Nadere informatie

Dit document is van toepassing op de vergunningaanvraag lozing brijn en reststromen waarbij effluent AWZI Suiker Unie als grondstof wordt ingenomen.

Dit document is van toepassing op de vergunningaanvraag lozing brijn en reststromen waarbij effluent AWZI Suiker Unie als grondstof wordt ingenomen. Toelichting vergunningaanvraag Effluent lozing brijn en reststromen BEM1301457 gemeente Steenbergen Gietwaterfabriek TOM 1. Inleiding Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) ontwikkelt het glastuinbouwgebied

Nadere informatie

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com T.a.v. dhr. A. Schouteten Postbus 5036 5004 EA TILBURG Onze referentie Rijswijk, Uw referentie -

Nadere informatie

Samenvatting. Geothermische energie uit Trias aquifers in de ondergrond van Noord-Brabant

Samenvatting. Geothermische energie uit Trias aquifers in de ondergrond van Noord-Brabant 1 Samenvatting Geothermische energie uit Trias aquifers in de ondergrond van Noord-Brabant De gemeenten Breda, Tilburg en Helmond hebben in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, Brabant Water en

Nadere informatie

HiKOKI ACCU BOOR-HAKHAMER DH36DMA MET AFZUIGADAPTER EN HiKOKI STOFZUIGER RP250YDM

HiKOKI ACCU BOOR-HAKHAMER DH36DMA MET AFZUIGADAPTER EN HiKOKI STOFZUIGER RP250YDM Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Bakemastraat 97K 2628 ZS Delft Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL T 088 866 20 00 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig ISO

Nadere informatie

Memorandum. Monitoring Systems Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft

Memorandum. Monitoring Systems Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft Memorandum Aan Reppel BV / Fonofloor BV t.a.v. de heer ing. R. van der Klis Postbus 102 3300 AC DORDRECHT Van prof.ir. E. Gerretsen Onderwerp Akoestische beoordeling vloersystemen Inleiding Reppel BV en

Nadere informatie

Wageningen UR Livestock Research

Wageningen UR Livestock Research Wageningen UR Livestock Research Partner in livestock innovations Mestverwerking met Evodossysteem Oktober 2009 Colofon O Opdrachtgever/financier / financier: Evodos BV Uitgever Wageningen UR Livestock

Nadere informatie