Stefan van Alphen RoNiN Photography

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stefan van Alphen RoNiN Photography"

Transcriptie

1

2

3 Welkom bij deze hand-out over concertfotografie! Let wel, het is echt een basis. Er zijn zoveel aspecten rondom het fotograferen bij en rond concerten dat er meerdere boeken over te schrijven zijn. Om het leuk te houden, begin hier eens mee.. Wat meer over mijzelf. Ik ben Stefan en heb mijn eigen bedrijf, RoNiN Photography. Ik fotografeer al enige tijd en ben onder andere actief als huisfotograaf bij 1 poppodium en fotografeer onder andere voor 3voor12 (VPRO), tijdens evenementen en op aanvraag van bands. Voor je denkt, WOW!.. Ook ik ben simpel begonnen met m n eerste camera en m n eerste lens. En ja, ook met de eerste teleurstellingen die je vast al wel tegengekomen bent. Dat geeft niet, hier leer je alleen maar van. En wie wil leren, kan groeien. Ik wens je in ieder geval veel plezier met het lezen van deze hand-out! Met vriendelijke groet, Stefan van Alphen RoNiN Photography

4 Ok, hier je belangrijkste werkgereedschap. Of, toch niet? Belangrijkste gereedschap is de mens achter de camera. Die moet het zien en de camera vertaalt het voor je. Let wel, in feite is er geen slechte camera. Alleen, niet ieder type camera is even geschikt. Zo ook de camera die je wilt gaan gebruiken voor concerten. Compact camera s, systeem camera s, spiegelreflex.. Noem het maar op en je ziet het bij concerten. En nee, een selfie-stick is echt not done. Laat dat lekker thuis want steeds meer zalen verbieden het (en terecht naar mijn idee). Wil je echt thuiskomen met mooie foto s, raad ik van harte de spiegelreflex aan. Simpelweg omdat een compact-camera het niet aankan en zeker niet de kwaliteit geeft van een spiegelreflex camera en een systeemcamera het wel probeert maar ook geen garantie is. Bovendien heeft de spiegelreflex het voordeel dat de lenzen gewisseld kunnen worden, wat de mogelijkheden aanzienlijk verbetert. Er zijn spiegelreflex camera s te koop in allerlei merken en prijzen. Welke beweegredenen je hebt om welk merk of type te kopen, zijn eindeloos. Ik geef je in ieder geval de volgende tips: - Neem een camera die goed overweg kan met hoge ISO-waarden. - Dit kan dus zowel een camera met crop-sensor zijn of fullframe. Fullframe staat er wel om bekend dat er beter omgaan kan worden met de hoge ISO s. Maar ik kan me voorstellen dat je niet zo maar even het budget daarvoor hebt. - Zorg dat je een camera hebt waarvoor lichtsterke lenzen te koop zijn (in volgende hoofdstuk meer hierover). - Doe gerust eens goed onderzoek op internet over de te kopen camera. - Flitsen is een leuke optie op een camera maar een echte no-go in concertfotografie. Ook hier later meer over. - Een goede camera-sling voor je camera en nek is zeker aan te bevelen. - Een handgrip maakt het vasthouden zo nu en dan best handig, ook met kantelend gebruik van de camera. - Zorg dat je voldoende accu s bij krijgt of koopt (vaak is de handgrip ook een battery-grip, dat is ook wel zo fijn) - Zorg voor voldoende memorycards en ruimte, het kan hard gaan!

5 Gefeliciteerd! Je hebt dus een toffe camera. En nu komt het slechte nieuws. De kitlens bij je camera gaat het niet trekken. Welkom in de moeilijkste tak van sport, concertfotografie. Weinig licht, hoge ISO en niet alle ruimte en vrijheid. Plus nog zoveel andere beperkingen. Om in ieder geval met zo goed mogelijk beeldwerk thuis te komen, heb je lenzen nodig met een zo laag mogelijk F-getal. Oftewel een klein diafragmagetal. Simpelweg omdat je dus te weinig licht hebt en veel constante beweging, afhankelijk van de band en artiest die voor je staat. F/1.4 is zeker aan te bevelen, F/1.8 ook. Hoger als F/2.8 moet je eigenlijk niet willen. Afhankelijk van je budget, kan je behalve nieuwe lenzen ook eens kijken naar een goede tweedehandse lens. Maar, wat voor lens heb ik dan nodig? Er zijn diverse lenzen te koop namelijk. Zoom, maar ook met een vaste brandpuntsafstand. Een goed voorbeeld van de laatste is een 50mm F/1.8, oftewel de Plastic Fantastic. Maakt mooie foto s en kost vaak ook nieuw niet zo veel in aanschaf. Dan heb je de categorie zoomlenzen. Je hebt ze al bijvoorbeeld als of Kijk wel of je een crop sensor of een fullframe camera hebt in verband met geschiktheid. Zelf heb ik een 28-70, F/2.8 van Sigma voor dichtbij. Maar, als je de kans krijgt, zou ik toch écht kijken of je een F/2.8 kan krijgen. Maakt hele mooie foto s, zowel close-up als van grotere afstand. Kost vaak wel even wat meer maar geloof me, als je hem hebt doe je die nooit meer weg. Ik vind hem ideaal als ik na 3 nummers vanuit de voorzijde van het podium naar de zij en achterkant van de zaal ga. Kort gezegd: Een goede lichtsterke lens dus echt een must in deze tak van sport..

6 Nou dat is mooi, een mooie camera met goede lens. Maar, ook al naar alle instellingen gekeken en dat draaiwieltje bovenop? Aiiiiii Er zijn fotografen die zweren bij de A-stand (oftewel diafragma) of de S (sluitertijd). P is af te raden, en automatisch.. Koop dan vooral geen spiegel reflex, hard gezegd. Mijn advies, kijk voor jezelf wat het beste werkt. Mijn echte aanrader, ga meteen door naar de M-stand, die van Manual. Hiermee leer je gelijk alles in 1x in te stellen en geloof me dat zal je best nodig hebben. Hoge ISO, sluitertijden die jojo-en en een diafragma die zo laag mogelijk moet. Om nog even te zwijgen over witbalans.. Dat het diafragmagetal zo laag mogelijk moet, is wel duidelijk nu. Fijn is wel dat je artiest er scherp opkomt en de rest er omheen een mooie bokeh krijgt. Houd er wel rekening mee dat bij sommige lenzen een F-standje hoger (dus bijv F/1.8) nét even beter is. Maar genoeg websites op internet die je kunnen helpen over de beste instellingen bij een specifieke lens. De beste sluitertijd voor een goed resultaat, is afhankelijk van je lens. Als vuistregel voor scherpte, zorg je ervoor dat je minimale sluitertijd gelijk staat aan het hoogste getal van je brandpunt. Is dat dus 50, begin dan vanaf 1/50 ste als sluitertijd, als voorbeeld. Je kán met lager wegkomen maar dit is geen garantie op succes. De kans op onscherpte, beweging etc. is groot en pakt zeker weinig goed uit. Verder is het een kwestie van vooral ervaren en instellen. ISO: Zoals gezegd, laat je goed informeren wat je camera aankan. Hoe hoger de ISO, des te meer ruis in je foto s. Zeker bij de APS-C oftewel crop-sensors. Fullframe staat er om bekend dat ze met hogere ISO s makkelijker wegkomen. Er vanuit gaande dat je een crop-sensor hebt, moet je rekening houden dat het na ISO al snel ophoudt kan soms, maar dan ook heel soms en Good luck. Witbalans: Witbalans is ook een instelling om goed te bekijken. Let op, je bent sterk afhankelijk van wat de lichtman van de zaal tevoorschijn tovert voor je. Wees bedacht op veel dominante lichten zoals rood en blauw, deze kunnen roet in het eten gooien en vergt een goede nabewerking. Dat gezegd hebbende, op naar witbalans. Daglicht, nee vergeet het maar. Wil je het goed doen, ga dan voor kunstlicht of TL als witbalans. Dit afhankelijk van de lichten in de zaal. Soms blijkt met bewerken welke witbalans het mooiste effect geeft. Experimenteer hier gerust mee en met dit gezegd hebbende, kom ik op de volgende instelling Bestandsformaat: Je hebt dus de keuze uit RAW en JPEG. Mijn advies, ga puur voor RAW. Beewerken kom je eigenlijk niet aan onderuit en dan behalve in RAW ook nog eens in JPEG opslaan is dan naar mijn idee nutteloos en vreet onnodig ruimte. Waarom niet alleen JPED? JPEG comprimeert al teveel de foto s waardoor bewerking wel mogelijk is maar al moeilijk wordt. De witbalans verandert dan nogal snel. RAW is nog altijd de beste aanbeveling.

7 Camera ingesteld, lens of lenzen klaar voor gebruik.. En nu? Waar te gaan staan? Waar moet je gaan staan Dit is natuurlijk aan jezelf. Maar ook een beetje niet. Er zijn steeds meer zalen die een beleid hanteren waarbij je de 3 eerste nummers vooraan mag staan en daarna naar de zij- en achterkant dient te gaan of zelfs moet stoppen. Wees dus op de hoogte van de huisregels voor fotografen bij een concert. Het kan dus ook zijn dat er alleen strikt gefotografeerd mag worden met een zogeheten pers-accreditatie! Mijn advies (wat ik vaak doe dus), neem de eerste 3 nummers de tijd om vooraan te fotograferen. Met wat oog voor mensen heb je al snel genoeg door wie wat doet van de muzikant(en) en kan je snel wat mooie platen maken. Na die 3 nummers, zoek een positie elders op. Geef vooral bezoekers die betalen voor hun concert en de artiest de ruimte. (Ook al betaal je zelf ook voor het kaartje, niemand word happy van een fotograaf continu voor de neus.) Wees een heer of dame en bedank ook de mensen die jou even hebben moeten dulden. Wat betreft framen, is ook veel over te zeggen en te vertellen. Rechtop, liggende foto s. Het kan allemaal. Mijn advies, maak een set met voldoende variatie. Muzikant alleen, maar ook de band als groep op een foto. (Als je toch meer achterin staat kan dat perfect) Let vooral op dat ene bandlid of die artiest die helemaal opgaat in zijn of haar spel! Dat levert hele mooie foto s op. Maar, een gave foto van een artiest die samen is met zijn publiek, aan stagediven doet of iets anders bijzonders doet, is ook een hele goeie in je set! Probeer verder een zo recht mogelijke horizon te behouden, heel soms kan echter een schuine horizon ook erg gaaf zijn!

8 Foto s in kleur of zwart wit. Er valt voor beiden wat te zeggen. Mijn advies, kijk goed naar welke artiest je voor je hebt. Helaas wordt zwart wit nogal als een escape ingezet. Zwart wit moet naar mijn idee en ervaring een kunstzinnige bijdrage opleveren. Kijk naar het voorbeeld en oordeel zelf: Versus zwart wit:

9 Over bewerken is al veel te schrijven dus ik hou het hier kort. Een goede nabewerking is zeker essentieel voor een mooie en goede foto. Zeker als je voor een organisatie werkt of voor een artiest. Als je werk gepubliceerd moet worden, is het achteraf bewerken van je RAW-images gewoonweg noodzakelijk. Geen discussie over mogelijk. Al is het maar even een fijne touchering, of net even die dramatische lichten bewerken. Zoals je wellicht weet zijn er diverse programma s om mee te bewerken. De bekendste zijn eigenlijk wel: - Adobe Lightroom - Adobe Photoshop Zelf heb ik met deze programma s hele fijne ervaringen. Zoveel mogelijkheden, ongekend! Voor concertfotografie begin ik meestal in Lightroom, simpelweg omdat je in 1x een hele batch naar binnentrekt. Zo kan je een shifting maken van welke foto s je wel en niet wilt hebben. Tijdens het bewerken in LR, gaat eigenlijk iedere foto wel bij mij naar PS toe. Of, via Adobe Bridge, naar PS. Na deze bewerkt te hebben sla ik de foto op in JPEG. Wat wel even een hele cruciale tip is, maar dat is sowieso bij iedere tak van fotografie.. Zorg dat je scherm gekalibreerd is. Zeker met alle felle kleuren en verschillende witbalansen wil je proberen te voorkomen dat er straks een rare kleurzweem over je foto s zichtbaar is

10 Zoals je ziet is er in de basis al een hoop informatie die tot je komt. Neem gerust de tijd om het nog eens door te lezen. Met deze hand-out kom je al een aardig eind voor een goed begin. En dat is natuurlijk al het halve werk! Ik bedank je voor het doorlezen van deze hand-out en wens je veel succes met het fotograferen van concerten! (En wie weet, tot ziens?) Grtz, Stefan

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

10 tips voor het fotograferen op een festival

10 tips voor het fotograferen op een festival 10 tips voor het fotograferen op een festival Het festival seizoen nadert zijn einde, maar wij geven je graag nog een paar adviezen voor de laatste paar festivals van dit jaar, of natuurlijk je voorbereiding

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN GLOW in Eindhoven GLOW is een jaarlijks, terugkerend lichtspektakel in het centrum van Eindhoven. Er zijn inmiddels ruim 10 edities georganiseerd en jaarlijks komen

Nadere informatie

HANDS OUT LANDSCHAPFOTOGRAFIE BIESBOSCH

HANDS OUT LANDSCHAPFOTOGRAFIE BIESBOSCH HANDS OUT LANDSCHAPFOTOGRAFIE BIESBOSCH RVK 11-2017 DOEL HANDS OUTS Landschap fotografie kent vele stijlen en vormen, ieder met zijn eigen doel om het landschap vast te leggen in een foto. Afhankelijk

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

Voedsel fotograferen? 7 tips!

Voedsel fotograferen? 7 tips! Voedsel fotograferen? 7 tips! Welk verhaal wil je vertellen? Vraag jezelf allereerst af welk verhaal je wilt vertellen. Wil je de lezer instructies geven? Dan kun je alle stappen fotograferen die de lezer

Nadere informatie

Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS. gratis. Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1

Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS. gratis. Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1 gratis Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1 01 Hey you! Wat super leuk dat je dit ebook gedownload hebt! Dat betekent dat je meer wilt leren over

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

10 tips voor straatfotografie

10 tips voor straatfotografie 10 tips voor straatfotografie maandag 21 december 2015, 20:20 door Iris van Liempt 5992x gelezen 19 reacties Straatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant.

Nadere informatie

Verbeter jezelf met deze handige tips!

Verbeter jezelf met deze handige tips! Verbeter jezelf met deze handige tips! Het hart van elk fotografisch systeem is de lens. Gedurende ons fotografische leven kunnen we bergen met geld en tijd spenderen aan het kopen en gebruiken van lenzen

Nadere informatie

Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE

Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE IS ER EIGENLIJK EEN PROBLEEM? Eigenlijk niet als Je alleen maar vakantie kiekjes maakt Hooguit 100 foto s per jaar maakt Je ze groepeert per gebeurtenis

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE Tip 1 Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik de zelfontspanner functie van de camera of een afstandsbediening of externe trigger. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

www.studio-vandam.eu Eerste Druk Uitgifte in eigen beheer: studio vandam 2015: studio vandam ISBN: 979402137712 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar

Nadere informatie

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) De onderwerpen binnen honden fotografie die in dit document besproken worden zijn Honden op plaats fotograferen Honden in actie fotograferen

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Jeroen Horlings, juli 2012 www.jeroenhorlings.nl

Jeroen Horlings, juli 2012 www.jeroenhorlings.nl en opgebouwde ervaring wordt het uiteindelijk steeds makkelijker om in elke situatie de beste instellingen te bedenken. Los van de instellingen spelen ook andere zaken een rol. De compositie bijvoorbeeld.

Nadere informatie

Architectuurfotografie. Tips

Architectuurfotografie. Tips Architectuurfotografie Tips Compositie Onderwerp zien?) Abstractie detail) Standpunt vogelperspectief) Kadering (omgeving) Lijnenspel beweging) Structuur symmetrie) Contrast(en) elementen) Lichtval en

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

10 tips voor sportfotografie

10 tips voor sportfotografie 10 tips voor sportfotografie door Iris van Liempt De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met sportfotografie, met name het fotograferen van voetbalwedstrijden. Omdat dat me zo bevalt ben ik erover gaan

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Jeroen Horlings, april 2013 (update januari 2016)

Jeroen Horlings, april 2013 (update januari 2016) Jeroen Horlings Voorwoord Gefeliciteerd met uw Canon EOS 700D! Net als de 600D, 650D en de 60D kenmerkt de 700D zich door zijn uitklap- en kantelbare lcd-scherm. Als unicum is het scherm van de 700D aanraakgevoelig,

Nadere informatie

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS)

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Begrippen: Projectteam: Een groep personen bestaande uit minimaal 1 fotograaf, 1 model, 1 MUA(H)/(Hair)stylist. Mogelijk kan er ook, afhankelijk van

Nadere informatie

M A C R O fotografie

M A C R O fotografie Macrofotografie M A C R O fotografie wat is macrofotografie welke lens sluitertijd diafragma en bokeh scherpte/diepte verlichting A F S P R AA K negatief = beeldsensor = full frame full frame (ff) = 24

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

Focus Stacking in Photoshop CC

Focus Stacking in Photoshop CC Focus Stacking in Photoshop CC Focus stacking, sorry er is geen fatsoenlijke Nederlandse term, is het stapelen van verschillende foto's en die omzetten tot één foto waarop veel meer scherp is. Bij iedere

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS Heleen Schrijvershof INHOUD 1 INTRO 2 TWEE SOORTEN MENSEN 3 DIT BOEK IS VOOR JOU ALS 4 MIS MET DE AUTO STAND 5 AUTO VS MANUEEL 6 LENZEN 7 8 9 WAT WIL JE LEREN? WAT IS JE STIJL?

Nadere informatie

BELICHTING(SDRIEHOEK)

BELICHTING(SDRIEHOEK) BELICHTING(SDRIEHOEK) Wat je moet weten om foto s te maken Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 19 september 2017, Paul van der Zwan 2 INHOUD Werking camera Diafragma Sluitertijd ISO De belichtingsdriehoek

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie Introductie Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie De schoonheid van het duister Bijna niets is zo betoverend als een nachtfoto. Denk aan een stad bij nacht, met verlichte gebouwen, lantaarns langs

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw.

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Fototechniek www.welmanstudio.nl Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Wat heb je nodig 2 Vuurwerkfoto s Het maken van vuurwerkfoto s is in principe

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Straatfotografie. Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen.

Straatfotografie.  Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. Straatfotografie www.welmanstudio.nl Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. welmanstudio cursussen en workshops fotografie, photoshop en fotoreizen www.welmanstudio.nl Thema kiezen!2

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? Wat je moet weten om foto s te maken en te bewaren Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 5 september 2017, Paul van der Zwan INHOUD Opslag foto s

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

Breng diepte in je foto

Breng diepte in je foto Gewoon 10 tips Fotograferen is het vertalen van wat je ziet naar een afbeelding. Je kunt gewoon richten en klikken maar je kunt er ook net iets verder over nadenken. Foto's worden dan al een heel stuk

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Gebruik hyperfocale afstand

Gebruik hyperfocale afstand Gebruik hyperfocale afstand Hyperfocale afstand wordt veel gebruikt door landschapsfotografen. Het gaat over een scherpstelafstand waarbij een zo groot mogelijke scherptediepte behaald wordt. De scherpstelafstand

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Photo Hobby Club Werken met de witbalans

Photo Hobby Club Werken met de witbalans Inleiding: Je kent het gevoel wel. Je denkt een mooie foto te hebben gemaakt, maar je bent niet tevreden over het uiteindelijke resultaat. Bijvoorbeeld, de kleuren op de foto vallen behoorlijk tegen en

Nadere informatie

Driedimensionaal. LOREO 3D macro lens contra DEWIJS 3D macro lens

Driedimensionaal. LOREO 3D macro lens contra DEWIJS 3D macro lens 16 Driedimensionaal LOREO 3D macro lens contra DEWIJS 3D macro lens Het doosje arriveerde, het doosje ging open en daar was hij dan! De LOREO 3D macro lens. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen;

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Over fotograferen versie 1.1

Over fotograferen versie 1.1 Over fotograferen 1 Inleiding 1.1 Doelgroep Dit document is bedoeld voor iedereen die fotograferen leuk vindt en het gevoel heeft dat er meer uit te halen valt dan op dit moment het geval is. Het maakt

Nadere informatie

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB?

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB? Witbalans Wat is WB? Waarom zou je je bezighouden met WB? Wit licht bestaat niet, althans er is niet één unieke witte kleur. Maar de ogen (en vooral de hersenen) zijn minder kritisch wat kleur betreft

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De camera van je smartphone Hoofdstuk 2: Foto s maken met je smartphone

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De camera van je smartphone Hoofdstuk 2: Foto s maken met je smartphone INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: De camera van je smartphone 1 Een échte camera 2 Camerasensor 3 Cameralens 4 Lensfouten 4 Brandpuntsafstand 5 Diafragma 5 Scherptediepte 6 Sluitertijd 7 ISO-waarde 8 OIS of EIS?

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen Nachtfotografie de nacht geeft haar geheimen prijs G. van Koppen Nachtfotografie? Bij nachtfotografie wordt het onderwerp niet door direct zonlicht verlicht. Het tijdstip is vanaf het moment dat de zon

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag 05.01.2016 Nederland Woningfotografie Agenda Introductie Doel van cursus: foto s die ervoor zorgen dat een listing wordt

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 Inhoud 1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 2: Gereedschap 21 Introductie 22 Camera 22 Lenzen 29 Belichting 39 Accessoires 45 Samenvatting 55 3: Instellingen 57 Introductie

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

SPIEGELREFLEX TIPS ELSE KRAMER

SPIEGELREFLEX TIPS ELSE KRAMER SPIEGELREFLEX TIPS ELSE KRAMER HOE HAAL JE ZOVEEL MOGELIJK UIT DEZE CURSUS? Heel eenvoudig. Door te doen. Te maken. Ik ga je allemaal handige dingen leren, maar die zullen alleen beklijven en effect hebben

Nadere informatie

Tips Natuurfotografie en Landschapfotografie

Tips Natuurfotografie en Landschapfotografie www.devalkenhof.nl Tip: Alle focuspunten geselecteerd + AI Servo + ISO 400 = onverslaanbare combinatie In de natuurfotografie is snel handelen vaak een must. Essentieel is natuurlijk dat jij als fotograaf

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE RvK 3-2018 DOEL HAND-OUT Macro (en close up) fotografie kent vele stijlen en technieken ieder met zijn eigen doel om een, meestal, klein onderwerp vast te leggen. Afhankelijk

Nadere informatie

Steelwool Lightpainting

Steelwool Lightpainting Steelwool Lightpainting Redactie 18 november 2014, 11:20 Brandend staalwol is een leuk alternatief voor de klassieke lightpainting methode. Fotogroep FPS organiseert meerdere malen per jaar een fotosessie

Nadere informatie

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE Wil je ook de mooiste natuurfoto s maken? In deze online workshop over natuurfotografie nemen we je mee in het hele proces: de voorbereiding, het fotograferen zelf én het aan

Nadere informatie

Tips bij concertfotografie

Tips bij concertfotografie Tips bij concertfotografie Concertfotografie is één van de meest uitdagende vormen van fotografie. Eigenlijk zit alles er wel in; technisch is het uitdagend omdat het licht vaak wisselt en dat licht is

Nadere informatie

STOF OP DE SENSOR WAT NU.

STOF OP DE SENSOR WAT NU. STOF OP DE SENSOR WAT NU. SAMENVATTING AANLEIDING - INLEIDING HOE KOMT STOF OP DE SENSOR TIPS HOE KAN IK STOF OP DE SENSOR CONSTATEREN HOE KRIJG IK HET STOF ERAF REINIGINGSMETHODEN CONCLUSIES KINDERDIJK

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg FOTOGRAFEREN MET GEMAK Webinar serie - vervolg Avondfotografie Wat is avondfotografie? Wat is avondfotografie? Definitie: alles tussen zonsondergang en zonsopkomst, dus tussen de twee blauwe uurtjes in

Nadere informatie

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 Inhoud 1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 2: Achtergrond 9 Inleiding 10 Gouden uur 10 Zonsondergang 10 Het blauwe uur 11 Na het blauwe uur 20 Seizoenen 26 Nachtzicht 28 Schemeringen 31 Compositie

Nadere informatie

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel?

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Lenzen Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Soorten lenzen Zoom lenzen (b.v. 24-70mm) Superzooooom lenzen (b.v. 18-300mm) Vast lenzen (b.v. 50mm) Soorten lenzen Macro lenzen (b.v. 100mm) (Super)

Nadere informatie