Algemene Beschouwingen CDA- Alblasserdam juni 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene Beschouwingen CDA- Alblasserdam 27+29 juni 2011"

Transcriptie

1 Algemene Beschouwingen CDA- Alblasserdam juni 2011 Het Gevoel van Urgentie Enkele maanden geleden. De gemeenteraad wordt door het college geïnformeerd over de dreigende financiële problemen. De wethouder schetst een proces. Er zullen pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. College en raad moeten terug naar de basis: Zero-Based Budgeting. College en raad moeten het dorp in: met burgers, bedrijven en instellingen praten over mogelijkheden om het een tandje zuiniger te doen. De opdracht: terug naar wat echt moet. Het vooruitzicht: pijnlijke keuzes, afbraak van verworvenheden. Deze mededelingen geven aanleiding tot een aantal onrustige discussies in de gemeenteraad. We waren er van overtuigd dat alle pijnvrije oplossingen nu wel gevonden waren. Het college is er in die periode enorm goed in geslaagd om een gevoel van urgentie te scheppen. Twee Scenario s Vandaag beginnen we aan de volgende stap. De informatie is verzameld. Het perspectief door het college geschetst. We hebben kennis genomen van het financiële perspectief van de gemeente. Het college schetst 2 scenario s: Scenario A: waarin een realistisch beeld van de financiële situatie wordt geschetst en Scenario B: waarin alle financiële rampspoed die op ons kan liggen te wachten is samengebracht. Wij richten ons op scenario A en we begrijpen de consequenties die scenario B zou hebben. Het gaat te ver om op dit moment al op scenario B te mikken en maatregelen te nemen die bij dit scenario nodig zouden zijn. Het is wel verstandig dat het college de komende maanden het oog op dit scenario houdt. Mocht dit scenario onverhoopt werkelijkheid worden, dan moet het college immers voorbereid zijn om de benodigde maatregelen voor te stellen. Risicobeheersing betekent in dit geval: voorbereid zijn! Bij de behandeling van de perspectiefnota willen wij ons zoals gezegd richten op scenario A.

2 Toch nog Pijnvrije Keuzes? In scenario A kan het college een groot deel van de benodigde financiële ruimte nog vinden door boekhoudkundige correcties. De meevaller uit de meicirculaire helpt daarbij om het resterende gat te dichten. We kunnen nu klagen met elkaar dat het college geen keuzes maakt. De CDA-fractie komt tot een ander oordeel: Juist doordat het financieel management door dit college ferm ter hand is genomen hebben we nu een rustig financieel beeld. Het aantal grote tegenvallers is enorm afgenomen. Daardoor zijn de risico s kleiner. Daardoor kunnen we het ons nu permitteren om een aantal slapende reserves aan te spreken. Dat dit mogelijk is, is een enorme prestatie van het college. De zware plicht rust nu ook op het college om de kwaliteit van het financieel beheer met kracht verder op te bouwen: we kunnen ons nu geen grote financiële tegenvallers meer permitteren! Een andere Manier van Denken: Het Dorp kan meer zelf Het college zet in op een andere manier van denken. Door initiatieven vanuit de samenleving te stimuleren zouden zaken efficiënter en effectiever georganiseerd kunnen worden. Het gevolg zou moeten zijn: kostenbesparing, betere resultaten en grotere betrokkenheid van de Alblasserdammers bij hun wijk of vereniging. Sprekende voorbeelden daarvan zijn de initiatieven van KDO en CKC om een eigen sportzaal te realiseren. Ook de initiatieven van de Wiekslag voor de realisatie van een nieuw zwembad passen in dit patroon. Wij zien dit als een uitstekende ontwikkeling. Het is goed om de samenleving te stimuleren om zelf verantwoordelijkheid te nemen. De gemeente doet er goed aan om dit soort initiatieven te ondersteunen. Steun voor de Verenigingen In dat kader spreken wij onze steun uit voor het voorstel om de verenigingen dit jaar wel inflatiecorrectie te bieden bij de subsidies. Hiervoor geven wij het college een groot compliment.

3 In geval van nood zal het niet te vermijden zijn om hierop te bezuinigen, maar als het dit jaar mogelijk is om deze steun aan de samenleving te geven spreekt ons dat bijzonder aan. Wij roepen het college en de verenigingen op om actief mogelijkheden voor bezuinigingen te blijven onderzoeken. Wij ontvangen van het college graag een overzicht van de mogelijkheden bij de aanbieding van de begroting Welzijn- en Opbouwwerk We verwachten dat per 1 januari 2012 de brede welzijnsorganisatie volledig functioneert en dat de integratie zijn/haar meerwaarde gaat bewijzen. Wij vragen het college om goed na te denken over de manier waarop de voorgestelde voor opvolging van de wijkschouw wordt ingezet. De wijkschouw is een prima middel om inwoners te activeren. Een wijkschouw staat dicht bij de Alblasserdammers. De vraag is: moet de gemeente van dit geld mensen inhuren om de reparaties in de wijk te doen? Of kan het geld gebruikt worden om wijkverenigingen te stimuleren om zelf de aanpassingen te doen? Een Heet Hangijzer: Het Zwembad Het gevolg van de keuzes van het college is dat echt pijnlijke keuzes in scenario A niet nodig zijn. Eén heet hangijzer resteert: Het Zwembad! Het CDA heeft in het verleden initiatieven genomen om tot instandhouding van een zwembad in Alblasserdam te komen. Wij hechten aan instandhouding van een bad waar onze kinderen zwemles kunnen krijgen, waar de verenigingen kunnen trainen en wedstrijden kunnen organiseren en waar Alblasserdammers recreatief kunnen zwemmen. Het is duidelijk dat het niet eenvoudig zal zijn om deze ambitie waar te maken. In scenario A is er perspectief op een nieuw zwembad, maar de risico s zijn flink. Zeer recent is het voorstel van de KNZB en de natte groep op tafel gekomen: een 2521-variant, die financieel perspectief biedt en die alle voorzieningen biedt die nodig zijn om alle gewenste functies in het zwembad een plek te geven. Dit concept lijkt ons op dit moment de meest gewenste variant. Als alle beloftes kloppen. Als het echt voor de genoemde bedragen gerealiseerd kan worden. Dat moet zeker gesteld worden. Is er echt commitment van de KNZB? Wil de KNZB en de projectontwikkelaar het risico dragen? Mag Alblasserdam het proof point zijn voor het concept? Daar moet het college op inzetten!

4 Draagvlak voor het zwembad plan is cruciaal. Ook het 2521-concept is alleen financieel haalbaar als de verenigingen actief deelnemen aan de exploitatie van het zwembad. Samen met de Natte Groep: Draagvlak en Kostenbesparing Omdat de natte groep met dit voorstel is gekomen is het draagvlak bij hen groot. Dat bleek ook bij de informatieavond die we hier recent met elkaar hebben gehad. Dit draagvlak is een belangrijk onderdeel van het perspectief op een zwembad in Alblasserdam. Het college moet nu actief met de natte groep aan de slag om het 2521-concept handen en voeten te geven, zodat we bij de besluitvorming over het zwembad in het najaar alle feiten op tafel hebben en zicht hebben op de bouwkosten en op de exploitatiekosten op basis van een actieve deelname van de verenigingen. In het najaar moet duidelijk zijn hoeveel we samen kunnen doen: gemeente en natte groep. Goede voornemens moeten omgezet worden in afspraken! Zoals eerder gezegd: actieve burgers bepalen waar we met ons dorp kunnen komen. De gemeenteraad en het college moeten daarom investeren in het activeren van de Alblasserdammers. Mensen mee op pad nemen, open en transparant blijven communiceren, verwachtingen afstemmen en ten slotte gebruik maken van de kennis en kunde van de Alblasserdammers. De Sportaccommodaties en Schoolzwemmen Wij hebben u gevraagd naar een overzicht van de bezetting van de sportaccommodaties in het dorp. Het is duidelijk dat er onvoldoende ruimte overblijft als de sportzaal van de LTS wordt gesloten. Snel zijn stappen nodig. Wij kennen de plannen van CKC en van KDO. Wij weten dat het college met deze verenigingen in gesprek is. Wij willen u meegeven dat dit voor het CDA een speerpunt is. We moeten als gemeente voldoende sportzalen aan kunnen bieden voor het sportonderwijs op de scholen. In dat kader vragen wij ons ook af of het afschaffen van het schoolzwemmen nou echt noodzakelijk is. De bezuiniging is gering. Bovendien vragen wij ons nog af of deze echt reëel is, omdat nu extra droge bewegingslessen gegeven moeten worden.

5 In het kader van de gezondheidszorg voor de jeugd heeft het aanbieden van bewegingsonderwijs veel waarde. Wij geven dit het college mee en vragen ons af of het echt wenselijk is om het schoolzwemmen af te schaffen. Zeker als het mogelijk blijkt het zwembad in Alblasserdam te handhaven. Een Kanttekening: Afvalheffing en OZB Tot slot nog een aantal kanttekeningen bij de voorstellen van het college: - De doorschuiftruc met het reinigingrecht spreekt ons niet aan. De eerste bezuiniging op het reinigingsrecht wordt gerealiseerd door de dienstverlening te verminderen: ophalen van grofvuil wordt afgeschaft. De verlaging van de tarieven die hierdoor wordt bereikt mag de gemeente niet zelf incasseren. Deze besparing zou voor de burgers moeten zijn. De dienstverlening wordt immers verminderd?! Verder vragen we ons nog af of dit een gewenste keuze is. Het ophalen van grofvuil heeft een functie bij het leefbaar houden van de openbare ruimte. Ziet het college dat anders? Natuurlijk kunnen veel mensen zelf hun zaken regelen en maken zij geen gebruik van de ophaalservice. Maar geldt dit voor iedereen? Er zijn ook mensen met een klein sociaal netwerk, die zelf niet in staat zijn om hun grofvuil weg te brengen. Wat betekent het voor hen als de ophaalservice wordt afgeschaft? De tweede bezuiniging komt voort uit het heronderhandelen van het contract. Dat is natuurlijk een must. Maar daar geldt: als het contract goedkoper kan, hebben de Alblasserdammers dan niet jarenlang teveel betaald? Is het dan een automatisme om de opbrengst direct in de gemeentekas te stoppen? Wat ons betreft niet. Het kan best zijn dat de OZB meer omhoog moet dan wij zouden willen, maar dat willen we dan niet maskeren door een truc met het reinigingsrecht. Dit zijn twee losstaande zaken en over de OZB moeten we een besluit nemen dat los staat van het reinigingsrecht. - Met betrekking tot de OZB willen wij het college oproepen om streven naar realisering van de afspraken in het collegeprogramma: de OZB zou maximaal met de inflatie verhoogd worden, tenzij er aantoonbaar voorzieningen in stand gehouden kunnen

6 worden door een verdere OZB verhoging. o Het zwembad: dit is een voorziening die we in stand willen houden. Als een OZB verhoging gekoppeld zou zijn aan de instandhouding van het zwembad zouden we daarover kunnen nadenken, maar deze koppeling bestaat op dit moment niet. Als alternatief voor een OZB verhoging zien we in de perspectiefnota: o Parkeerbelasting: dit lijkt ons slecht voor de middenstand in het centrum van ons dorp De vraag is: zijn er echt niet meer opties? Wij hebben hier de silver bullet ook niet, maar in onze brainstorm kwamen op tafel: o Wat levert het op als we Zuid Holland Zuid op zouden heffen? o Maken we echt geen overbodige kleine kosten? Vele kleintjes maken één grote! Als voorbeeld denken wij hierbij aan zaken zoals: de kosten van kunstwerken bij projecten? Ook al betaalt de projectontwikkelaar voor drie gouden stengels de kosten van dit werkje zouden ook in mindering gebracht kunnen worden op de totale projectkosten. Toch?! Zijn er niet meer van dit soort kleine besparingen te vinden? Volgens ons moet dat het geval zijn. Een Kanttekening: Het Innovatieprogramma - We zien een innovatieprogramma waarin fors geld geïnvesteerd moet worden. We zien in de perspectiefnota nog nauwelijks een prognose van de te verwachten baten. Dat vinden wij onbevredigend. Bij een dergelijke investering hoort commitment voor de opbrengsten. Wij verwachten bij de bespreking van de begroting in het najaar een duidelijk overzicht van de verwachte baten. De innovaties zullen waarschijnlijk pas over enkele jaren echt resultaten opleveren. Als we dan volgend jaar geld tekort komen, moeten we dan nu de investering doen? Of kan dat een of twee jaar wachten?

7 Zolang de business case niet overtuigend is, blijft bij ons de twijfel bestaan. Wij ondersteunen wel de investering in de kwaliteit van de organisatie. Daar hebben we eerder mee ingestemd en voor ons staat als een paal boven water dat een investering in de kwaliteit van de organisatie op korte termijn positieve effecten zal hebben. Het Innovatieprogramma Drechtsteden Sprekend over innovatieprogramma s willen wij nog even stil staan bij het IPD. Dit programma zou een fors bedrag op hebben moeten leveren en de resultaten blijven uit. De vraag die bij ons blijft hangen: er is het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in het ontwikkelen van innovaties. Is de investering uiteindelijk rendabel geweest? Wij weten het niet. We kunnen het ons niet voorstellen. Bij de eerste discussies over het IPD hebben wij ons verbaasd over de opzet: veel werkgroepen, geen focus, geen duidelijke targets voor de werkgroepen. Volgens ons was dat toen al een aanpak die niet veel belovend was. Wij roepen het college op om op alle niveaus te streven naar duidelijkheid rondom dit soort trajecten: zonder focus en duidelijke targets geen resultaten. Regionaal Financieel Beheer Ten slotte nog een herhaling van een oproep die we eerder hebben gedaan. De invloed van regionaal financieel beleid op onze financiële resultaten is enorm. Een investering in de kwaliteit van processen in de regio is essentieel. Wij zijn te klein en te kwetsbaar om financiële gevolgen van regionale uitglijders op te vangen. Als de regio haar zaakjes niet regelt hebben onze plaatselijke inspanningen niet het gewenste effect. Conclusie Het perspectief is voor de gemeente Alblasserdam veel beter dan wij een paar maanden geleden hadden verwacht. Het CDA geeft het college complimenten voor de bereikte resultaten. Maar het CDA plaatst ook een aantal kanttekeningen bij de voorstellen van het college. Die kanttekeningen geven we vanavond mee aan het college.

8 Wij zien in het najaar graag een begroting waarbij de voorstellen zijn aangepast naar aanleiding van onze kanttekeningen. De CDA fractie wenst het college veel wijsheid en Gods zegen bij het opstellen van de begroting voor 2012.

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie Programmabegroting Indeling en layout versie 22-01-2018 Opdracht aan de werkgroep Maken van een programmabegroting West Betuwe 2019-2022, te starten met format: Welke programma s Welke vragen worden beantwoord

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni Voorzitter, Voor ons ligt de voorjaarsnota 2015. Een voorjaarsnota die voortbouwt op de afgelopen raadsperiode. Het CDA vindt dat het College complimenten verdient voor het werk over die afgelopen raadsperiode.

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 5

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 5 Kadernota 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding.... 5 2 Financieel perspectief 2015-2018... 6 2.1 Inleiding... 6 2.2 Algemene uitgangspunten voor de begroting.... 6 2.3 Meerjarig perspectief, bestaand beleid....

Nadere informatie

Alternatieve begroting

Alternatieve begroting Alternatieve begroting 2019 2022 CDA fractie Twenterand: Frouwke Bramer Mayke Smelt Roswitha Uitslag Bertus Akse Henk Kerkdijk Jan Kuilder Alternatieve begroting 2019-2022 -1-9/10/2018 Verantwoord investeren

Nadere informatie

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7.

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. *ZE946A470E0* = = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. Aan de Raad No.ZA.13-22432/DV.13-190, afdeling Ruimte. Sellingen, 16 mei 2013 Onderwerp: Beleidsvisie Wonen en Leven Inleiding

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Voorzitter, dames, mijne heren,

Voorzitter, dames, mijne heren, Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de VVD voorstellen gedaan om de verkeersveiligheid op de Van Boetzelaerlaan en Sportlaan te verbeteren. Hieronder de volledige inbreng van de VVD tijdens de begrotingsbehandeling.

Nadere informatie

Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 9 juni Aanwezig: Dhr. R. van Lavieren voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer. Dhr. Th.

Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 9 juni Aanwezig: Dhr. R. van Lavieren voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer. Dhr. Th. Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 9 juni 2011 Aanvang Einde Plaats : 21.20 uur : 22.45 uur : burgerzaal Aanwezig: Dhr. R. van Lavieren voorzitter Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Dhr. O. Yilmaz Dhr. Th.

Nadere informatie

gemeente roerdalen Raadsvoorstel

gemeente roerdalen Raadsvoorstel Raadsvoorstel _9nderwerp: Besluitvorming Zwembad annex Apollocomplex J!ldiener ~J}~~~unt: ~_ojl~~ge_,,-an _~~rg~~~_e_~!_e_~e_n-",,~!_~~_uder:_s Roer~alen -== Po,!e_~euillehouder: -t J_:G:A.M.den Teulin!5_

Nadere informatie

Onderwerp. Behouden schoolzwemmen voor leerlingen van de basisscholen t/m schooljaar 2017/2018

Onderwerp. Behouden schoolzwemmen voor leerlingen van de basisscholen t/m schooljaar 2017/2018 B en W voorstel 14INT00741 Onderwerp Behouden schoolzwemmen voor leerlingen van de basisscholen t/m schooljaar 2017/2018 Samenvatting voorstel In het kader van de ombuigingsopdracht 2012-2015 heeft de

Nadere informatie

Inwoners / Welzijn en Edu. Albers. : BLOS, J. van de Ende, L. Albers. : Nee : Openbaar

Inwoners / Welzijn en Edu. Albers. : BLOS, J. van de Ende, L. Albers. : Nee : Openbaar B en W voorstel Onderwerp Datum Kenmerk Opgesteld door (tel.) Afdeling/productgroep Paraaf steller Paraaf manager Portefeuillehouder Paraaf portefeuillehouder Paraaf secretaris Afstemming Inhoudelijk afgestemd

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 28 oktober 2014 Registratienummer: 2014/44 Agendapunt nummer: 5a

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 28 oktober 2014 Registratienummer: 2014/44 Agendapunt nummer: 5a Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 28 oktober 2014 Registratienummer: 2014/44 Agendapunt nummer: 5a Onderwerp Scenario's dekkingsplan begroting 2015-2018 Voorstel

Nadere informatie

Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst

Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst Thijs Kiers, beleidsmedewerker afdeling Ontwikkeling, ontspannen Martin Niessink, coordinator cluster Groen, afdeling Beheer 13 accommodaties; 11 gemeentelijk

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december Nummer : 71

Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december Nummer : 71 Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december 2014 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december 2014 Nummer : 71 Onderwerp : Bezuinigingsmogelijkheden 2016 Bijlage(n) : 1. Schermprints website Begrotingswijzer.nl

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00533741 Onderwerp Exploitatie het Run 2018 Portefeuillehouder Wethouder K. van Bokhoven Datum raadsvergadering 20 februari 2018 Samenvatting Op 7 november 2017 is de situatie aangaande Stichting

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt 15 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 447274 Datum: Programma : Wmo, Jeugd, W&l Blad : Commissie : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bezuinigingsvoorstel fase IVa In het kader van de bezuinigingen is met de raad afgesproken dat om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting 2015-2018 omkeerbare

Nadere informatie

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Door de huidige staat van de installaties van zwembad Octopus loopt de gemeente Leusden voor het komende decennium grote risico s van extra kosten van

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting.

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Datum: 28-5-13 Onderwerp Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Status Besluitvormend Voorstel 1. In te stemmen met de uitvoering van de voorgestelde bouwkundige

Nadere informatie

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Tweede Termijn 9 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar moest ik in de tweede termijn starten met mijn excuus aan Mevrouw Vogelaar, die na de eerste termijn gevallen

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.3 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER 2017 Routekaart energietransitieopgave 2030 Te besluiten om: 1. De gidsprincipes voor de energietransitieopgave in Doetinchem vast te stellen,

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : 171865 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders.

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders. Riedsútstel Ried : 2 februari 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Conceptraadsbesluit Op besjen : - Underwerp Uitgangspunten voor

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg HIM Mil IIMil IIIIII BM1302306 Raadsvergadering 31 oktober 2013 Agendanummer Onderwerp Dossier kunstgrasvelden Steenbergen;

Nadere informatie

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet:

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet: Ons standpunt inzake het Centre Court. Voorzitter, In het rapport van Montesquieu over het Center Court staat (en ik citeer): Het plan en zijn vele aspecten is pretentieus, maar gelijk ook zeer vaag, vol

Nadere informatie

Nr. 2007-088 Houten, 4 december 2007. Onderwerp: Kaderstellende nota met visie en uitgangspunten voor de brede school ontwikkeling in Houten

Nr. 2007-088 Houten, 4 december 2007. Onderwerp: Kaderstellende nota met visie en uitgangspunten voor de brede school ontwikkeling in Houten Nr. 2007-088 Houten, 4 december 2007 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Kaderstellende nota met visie en uitgangspunten voor de brede school ontwikkeling in Houten Beslispunten: 1. In te stemmen met de kaderstellende

Nadere informatie

Geachte college, geachte leden van de raad.

Geachte college, geachte leden van de raad. Beschouwingen Hart voor Urk naar aanleiding van de kadernota 2013. Geachte college, geachte leden van de raad. Dankbaar zijn we dat we hier na een woelig jaar van bezuinigingen, en verkiezingen weer mogen

Nadere informatie

B&W-nr.: d.d

B&W-nr.: d.d B&W-nr.: 06.1112 d.d. 26-09-2006 Onderwerp Tarieven sportaccommodaties 2007 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. De tarieven sportaccommodaties 2007 vast te stellen, inhoudende een verhoging

Nadere informatie

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 3 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Voordat we ingaan op de begroting, eerst een aantal observaties over de context waarin deze tot stand is gekomen.

Voordat we ingaan op de begroting, eerst een aantal observaties over de context waarin deze tot stand is gekomen. Introductie: hoofdlijnen en kanttekeningen Het CDA-Alblasserdam zal in deze beschouwingen met name ingaan op de hoofdlijn van de begroting 2011 en de meerjarenbegroting. Op een aantal punten willen we

Nadere informatie

Kadernota Voorzitter,

Kadernota Voorzitter, 1 Kadernota 2014-2017 Voorzitter, De fractie van de Partij van de Arbeid bedankt het college en de ambtenaren voor het opstellen van de Kadernota 2014-2017 en voor de beantwoording van de 99 technische

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Beoogd effect een efficiënte en klantgerichte uitvoering van de taken op het vlak van belastingen, met geminimaliseerde bedrijfsrisico's.

Beoogd effect een efficiënte en klantgerichte uitvoering van de taken op het vlak van belastingen, met geminimaliseerde bedrijfsrisico's. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering E.Th. Kamminga 25 oktober 2012 Datum voorstel 18 september 2012 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van belastingen De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Programma 10. Financiën

Programma 10. Financiën Programma 10 Financiën Aandeel programma 10 in totale begroting 1% Financiën Overige programma's 99% Programma 10 Financiën Inleiding Ons college hanteert als uitgangspunt bij haar financiële beleid dat

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : Richtinggevend document Programmabegroting 2015-2018 : n.v.t. Portefeuillehouder : Raadswerkgroep Takendiscussie Contactpersoon : Afdeling

Nadere informatie

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Datum 02-05-2017 Naam en telefoon Mark Megens Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Aanleiding

Nadere informatie

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland RAADSVOORSTEL Datum en nummer 10 november 2015, nummer Raadsvergadering 10 december 2015 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Welkom Aanvang bijeenkomst 20.00

Welkom Aanvang bijeenkomst 20.00 Welkom Aanvang bijeenkomst 20.00 Da. Hilde Graafland 1 Agenda: 1. Inleiding 2. Voorgenomen wijzigingen in de Plaatselijke regeling van de AK 3. Toelichting op de situatie in de wijkgemeente Aller Erf 4.

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Kadernota 2011 inclusief BERAP 2011-1 30 juni 2011

Kadernota 2011 inclusief BERAP 2011-1 30 juni 2011 Kadernota 2011 inclusief BERAP 2011-1 30 juni 2011 Deze week verschijnt het ledenblad van CDA Emmen met daarin een artikel van wethouder Henk Jumelet. Het is getiteld: Nieuwe Blik en begint met een gedichtje

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

GEMEENTE MENTERWOLDE AANVULLENDE VOORSTELLEN OP BEGROTING 2016 EN MEERJARENRAMING

GEMEENTE MENTERWOLDE AANVULLENDE VOORSTELLEN OP BEGROTING 2016 EN MEERJARENRAMING GEMEENTE MENTERWOLDE AANVULLENDE VOORSTELLEN OP BEGROTING 2016 EN MEERJARENRAMING 2017-2019 Muntendam: 17 februari 2016 1 Inleiding De begroting 2016 en de meerjarenraming 2017-2019 zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Inkomstenpost Onderwerp maatregel Omschrijving maatregel Bedrag Onroerendezaakbelasting

Inkomstenpost Onderwerp maatregel Omschrijving maatregel Bedrag Onroerendezaakbelasting Inkomsten Inkomstenpost Onderwerp maatregel Omschrijving maatregel Bedrag Onroerendezaakbelasting te Verhoging OZB 3 opties, weten: De onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningen kan omhoog, waardoor huiseigenaren

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

Terugkijkend vooruitzien Algemene beschouwingen programmabegroting 2018

Terugkijkend vooruitzien Algemene beschouwingen programmabegroting 2018 Terugkijkend vooruitzien Algemene beschouwingen programmabegroting 2018 De fractie van Lokaal Almelo Samen (LAS) vindt de inleidende brief van het College aan de Raad ongepast. U doet hierin een beroep

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden, Aan de gemeenteraad van Ridderkerk Uw brief van: Ons kenmerk: 89398 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): 2 Doorkiesnummer: E-mailadres: C.Kolf@ridderkerk.nl Datum: 24 september 2014 Betreft: Aanbieding

Nadere informatie

_,, o- p^\ Gemeente Woerden 10A gemeente WOERDEN

_,, o- p^\ Gemeente Woerden 10A gemeente WOERDEN _,, o- p^\ Gemeente Woerden 10A.00985 gemeente WOERDEN VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Regisfratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 19/11/2010 O&W Tel.nr.: 8662 Afd.: Onderwijs en

Nadere informatie

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten!

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Begroting 2013 Meerjarenbegroting 2014-2016 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Waar staan we nu als gemeente? Economisch herstel gaat erg langzaam. Financieel hebben

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres

Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres Samenleving Inwonerszaken miranda.groot@oisterwijk.nl Voorstel tot het realiseren

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Voorzitter, leden van het college, collega raadsleden en overige aanwezigen,

Voorzitter, leden van het college, collega raadsleden en overige aanwezigen, Voorzitter, leden van het college, collega raadsleden en overige aanwezigen, Je moet wel een rasoptimist zijn om tegenwoordig de voorpagina van de dagbladen te blijven lezen of het 8-uur journaal te kijken:

Nadere informatie

KIEZERS BEZORGD OVER OZB, GEMEENTELIJKE POLITIEK NU AAN ZET

KIEZERS BEZORGD OVER OZB, GEMEENTELIJKE POLITIEK NU AAN ZET KIEZERS BEZORGD OVER OZB, GEMEENTELIJKE POLITIEK NU AAN ZET Resultaten OZB peiling Vereniging Eigen Huis 104.655 eigenwoningbezitters gaven hun mening. OZB PEILING In deze rapportage vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Hoofdfunctie 0, bestuur. 0.2 Nieuw beleid.

Hoofdfunctie 0, bestuur. 0.2 Nieuw beleid. Voorzitter, Met de kadernota hebben we een bestaand instrument waarmee we invulling kunnen geven aan de nieuwe werkwijze van de Raad binnen het duaal bestuur. Nog belangrijker als voorheen is deze kadernota,

Nadere informatie

ADVIESRAAD GEMEENTE GOES

ADVIESRAAD GEMEENTE GOES ADVIESRAAD GEMEENTE GOES College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Goes. Goes, 16 september 2013 Geacht college, De Adviesraad van de gemeente Goes geeft hierbij haar advies inzake het uitgebrachte

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

GGD HM Herpositionering 2020

GGD HM Herpositionering 2020 GGD HM Herpositionering 2020 Toelichting Algemeen Bestuur 10 december 2014 Aris van Veldhuisen Peter Wijga Dominique Snel Doel van de presentatie Beknopte toelichting op resultaten onderzoek AEF Bespreking:

Nadere informatie

*ZEA7B414146* Raadsvergadering d.d. 20 december 2016.

*ZEA7B414146* Raadsvergadering d.d. 20 december 2016. *ZEA7B414146* Raadsvergadering d.d. 20 december 2016. Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.16-41533/DV.16-643, afdeling Samenleving. Sellingen, 8 december 2016 Onderwerp: Visie Sport & Bewegen Westerwolde 2018-2022

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota 2016/229772 B&W-voorstel en besluitnota Domein Domein Maatschappelijke Ontwikkeling Registratiedatum 12-10-2016 Opsteller A. Meijer van Putten d.d. B&W 25-10-2016 Agendapunt A8 Portefeuille Minimabeleid

Nadere informatie

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Het college van Burgemeester en Wethouders Inspectie Werk en Inkomen Wilhelmina van Pruisenweg 52 drs. C.H.L.M. van de Louw D a t u m 2 6 OKT. 2011 Betreft Aanbieding Programmarapportages

Nadere informatie

Doelstelling Het geven van een tussentijdse rapportage van de stand van zaken met betrekking tot de programmabegroting 2017.

Doelstelling Het geven van een tussentijdse rapportage van de stand van zaken met betrekking tot de programmabegroting 2017. No. 486526-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 17 mei 2017. Onderwerp Voorjaarsrapportage 2017. Advies raadscommissie Bespreekstuk Aan de raad. Status: ter besluitvorming Voorgesteld besluit De gemeenteraad

Nadere informatie

Kaders voor burgerparticipatie

Kaders voor burgerparticipatie voor burgerparticipatie 1 Inhoud Pagina Hoofdstuk 3 1. Inleiding 1.1 Doel van deze notitie 1.2 Opbouw van deze notitie 4 2. Algemeen 2.1 Twee niveaus: uitvoering en meedenken over beleid 2.2 Tweerichtingsverkeer

Nadere informatie

Afvalpanel Horst aan de Maas

Afvalpanel Horst aan de Maas Agenda 2e bijeenkomst Afvalpanel Afvalpanel Horst aan de Maas Tweede bijeenkomst 25 maart 2013 WELKOM! Terugkoppeling keukenafvalemmers» Afvalpanel: kleine 1. Welkom / mededelingen 2. Toelichting op kosten

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Integraal Preventief beleid: 'Voorkomen is beter dan genezen'

Initiatiefvoorstel Integraal Preventief beleid: 'Voorkomen is beter dan genezen' Raadsvergadering: 04 juli 2017 Registratienummer: Naam: Willem Loupattij (VVD) Datum: 19 juni 2017 Fractie: VVD Telefoonnummer: 06-39569138 Initiatiefvoorstel aan de Raad Onderwerp Hoofdopgave Portefeuillehouder

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013 Onderwerp Inspanningen voor startende ondernemers besluiten:behoudens advies van de commissie 1. De brief vast te stellen inzake Inspanningen voor startende ondernemingen,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0015677* 17.0015677 Raadsvergadering: 1-2-2018 Voorstel: 2.46 Agendapunt: 13 Onderwerp Definitief besluit Muziekeducatie nieuwe stijl, Opmeer Actief

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 30 januari 2014 Herzien besluit inzake beëindiging vrijwilligersverzekering 24554

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 30 januari 2014 Herzien besluit inzake beëindiging vrijwilligersverzekering 24554 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 30 januari 2014 onderwerp Herzien besluit inzake beëindiging vrijwilligersverzekering 24554 zaakkenmerk Inleiding In september 2013 heeft uw Raad besloten

Nadere informatie

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Raadsvoorstel *Z01C3C9D81F* Aan de raad Documentnummer : INT-15-18695 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Inleiding In het door het college

Nadere informatie

Toeliching ProTIel op bezuinigingsvoorstellen 2015 2017 pagina 1/7

Toeliching ProTIel op bezuinigingsvoorstellen 2015 2017 pagina 1/7 Voorstel Toelichting ProTiel 2015 2016 2017 2018 e.v. 1. Voorstellen die vormgegeven aan de kanteling: als gemeente verantwoordelijkheid loslaten en meer samenwerken met de inwoners van Tiel om voorzieningen

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst01585 Dossiernummer 12.38.651 18 september 2012 Commissienotitie Betreft startnotitie over Sturen met normen: domein 'flexibiliteit'. Inleiding Op 28 augustus is in

Nadere informatie

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota Samenvatting Aanpak Pagina 2 Doelstelling Vergelijking van keuzes: Doorgaan met huidige uitvoering óf Opzetten van een gezamenlijk uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Dordrecht. Gemeentebestuur. Agendacommissie Gemeente Dordrecht. Geachte leden van de Agendacommissie,

Dordrecht. Gemeentebestuur. Agendacommissie Gemeente Dordrecht. Geachte leden van de Agendacommissie, Gemeentebestuur Dordrecht Postbus 8 3300 AA Dordr Agendacommissie Gemeente Dordrecht Bezoekadres Spuiboulevard 300 3311 GR Dordrecht Telefoon (078) 639 8977 Fax (078) 639 80 80 E-mail Behandeld door F.H.J.

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4922934 Aan : Gemeenteraad Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILPUNT Wij

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 27 juni 2013 Agendapuntnummer : XI, punt 5 Besluitnummer : 999 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Kaderstellende

Nadere informatie

J. Goossens raad november 2013

J. Goossens raad november 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email J. Goossens 040 2083571 jgo@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Programmabegroting 2014-2017. 13raad00542 7 november 2013

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Regiovisie op het sociaal domein Te besluiten om: 1. De regionale visie op samenwerking in het sociaal domein, zoals beschreven in het

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Riedsútstel (initiatiefvoorstel)

Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Ynformaasjekarrûsel : 5 februari 2015 Agindapunt : 1 Status : Informerend/Vergaderstuk Ferfolch : Opiniërend/Besluitvormend d.d. 12 februari 2015 (agendapunt 8) Portefúljehâlder

Nadere informatie