Flexibele Casco s. Vanaf 34 m Inschrijving vanaf 340,- Reserverings-overeenkomst vanaf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Flexibele Casco s. Vanaf 34 m Inschrijving vanaf 340,- Reserverings-overeenkomst vanaf"

Transcriptie

1 Flexibele Casco s 2 Vanaf 34 m Inschrijving vanaf 340,- Reserverings-overeenkomst vanaf 3.400,- Richtprijs V.O.N. vanaf en mogelijk voordeliger.

2 Geef toe! Het uitzicht vanaf de Pier. Onvergelijkbaar. Geen dag hetzelfde. Het licht, de luchten, de zee. Badgasten langs de vloedijn. Het grote genieten. De zinnen verzetten. Even niets. Uitwaaien. Dromen. Vergeten. De kust laat niemand onberoerd. Temidden van dit alles torent op ranke benen trots de Pier. Onverzettelijk geworteld in branding en zee. Wie wil er niet dingen naar haar hand?

3 Inleiding Bouwgroepen op zelfbouwplatform HIJ IS TE KOOP! De Pier is een symbool voor Den Haag en voor de relatie van ons Nederlanders met de zee. Binnenkort wordt de Pier geveild. Wat ons betreft wordt de Pier van Scheveningen de Pier van U. Wij hebben ons tot doel gesteld om de Pier behouden voor Nederland en teruggeven aan de mensen. Dit doen we door de openbaarheid te garanderen. Dit doen we door u ruimte op de Pier aan te bieden om samen met ca. 150 andere particulieren hier uw droomhuis, recreatiewoning, bed & breakfast, winkel, werkplek, galerie of restaurant te realiseren. Dit willen we doen tegen de laagst mogelijke prijs dus zonder winstdoelstelling. Als u na het lezen van dit plan net zo enthousiast bent als ons kunnen we samen de Pier behouden voor Scheveningen en Den Haag. Het is eenvoudiger dan u denkt en bovendien ook een goede investering. De grote lijnen leest u hier. De details hoort u op de informatiebijeenkomst die we bij voldoende belangstelling organiseren. INTERESSE? Lijkt het u interessant om dit samen met ons te realiseren? Meldt u zich dan aan op zelfbouwplatform nl, type PierDORP in het zoekscherm, download onze brochure en schrijf u in. Ook kunt u ons een sturen op: We mailen u dan onze brochure en inschrijfformulier. Iedereen die zich ingeschreven heeft nodigen we uit voor de informatiebijeenkomst. Wie wij zijn? PierDORP is een initiatief van Cooper Feldman, ondernemers in gebouwen gebiedsontwikkeling. We werken samen met Holland Legal Partners, een bekend Haags architectenbureau en een van de meest gerenommeerde ingenieursbureaus van Nederland. Deze partijen beschikken samen over de kennis en ervaring om de Pier naar nieuwstaat terug te brengen,om samen met u een mooi ontwerp te maken, om goede en heldere overeenkomsten met elkaar op te stellen en bovenal: om de Pier voor de komende eeuw veilig te stellen.

4 Ons aanbod VRIJPLAATS We verbouwen de Pier tot een vrijplaats met flexibele vestigingsmogelijkheden voor ondernemende mensen. Wandelend over de Pier kom je straks langs kleinschalige winkels, eettentjes, terrasjes en ateliers, gerund door particulieren. De beleving van de ruimte is afwisselend met enkele pleintjes waar in de zomer terrasjes kunnen zijn, of waar de Italiaanse ijswagen staat. Er zouden golfkarretjes heen en weer kunnen rijden voor toeristen, of voor het bevoorraden van woningen, winkels en restaurants. Op de eilanden is eventueel ruimte voor grotere voorzieningen. Uiteraard is het daarbij niet de bedoeling om nacht-

5 ZUID-EILAND PierDORP samen bouwen, wonen, recreëren en ondernemen op de opmerkelijkste uitloper van Nederland WEST-EILAND voorzieningen te realiseren. Dus geen discotheek, maar eerder een bijzondere trouwkapel met een klein en luxe hotel, NOORD-EILAND misschien een zwembad, of pied-aterre voor kamerleden en expats. Om ieder een juiste plek te kunnen bieden onderscheiden we op de Pier zones met meer en minder activiteit. Hoe dichter bij het strand hoe meer levendiger. Aan het eind van de plein Pier willen we iets realiseren waar je naar toe wilt wandelen. Kijken naar het bijzondere gebouw, of op plein een zomerterras uitkijken over zee. Randvoorwaarde is dat dit niet ten koste gaat van het verblijfsgenot in de avonden en de ochtenden. Natuurlijk moet de Pier levendig te zijn. Rustzoekers vinden buiten het hoogseizoen hier hun plek wel. Maar ook voor het hoogseizoen willen we wel grenzen stellen. In overleg met de gemeente zal gekeken worden hoe het toezicht geregeld wordt plein op het openbare wandeldeel. Dit deel loopt voor de units langs tot aan het Loggers- en het Toreneiland. Als voor het toezicht onvoldoende garanties worden gevonden is het onze insteek om een deel van de Pier tussen en 07.00u alleen voor eigenaren/gebruikers open te stellen. De gemeente heeft aangegeven een parkeergarage te willen realiseren bij het ingang van de Pier. Wij hebben alvast aangegeven dat wij graag parkeerplekken willen aanbieden aan mensen die geïnteresseerd zijn in de Pier. Voor vervoer van zware boodschappen tussen garage en unit hebben we al een idee..

6 NOORD-EILAND WEST-EILAND plein plein plein ZUID-EILAND FLEXIBELE CASCO S Het PierDORP biedt voordelige casco s aan die in grootte variëren van ca. 34m 2 tot maximaal ca. 300 m 2. In het huidige opzet zit een mix van klein, gemiddeld en groot (resp. 32m 2 88m 2 130m 2 ). Incidenteel zijn een paar grotere eenheden mogelijk, maar we willen de Pier juist kleinschalig maken. Heel anders dan de Pier nu, dit gebouw verwacht je eerder op Schiphol dan in Scheveningen-Bad. Bij voldoende interesse willen we dan ook voorrang geven aan particulieren en kleine investeerders. Op moment dat heel veel interesse ontstaat voor vooral kleinere of vooral grotere units veranderen de prijzen iets. Kleine units zijn namelijk per m 2 duurder om te maken dan grotere. De casco s zijn ruimtes met zo min mogelijk binnenmuren. Daardoor zijn ze door u zelf af te bouwen naar eigen smaak en functie. U kunt kiezen hoe breed uw casco moet zijn, over hoeveel lagen en op welke plek u op de Pier wilt zitten. Wij verzamelen de wensen en proberen die voor iedereen te vervullen. De casco s worden water en winddicht opgeleverd met vloeren en trappen, meterkast, aan en afvoer van water en nuts en riolering. Zelf kunt u vervolgens binnenmuren, wand- en plafond-afwerking, sanitair, keuken, CV etc (laten) aanbrengen. Doordat we alleen de ruwbouw aanbieden kunnen we de lage prijzen aanbieden. Mocht overigens veel belangstelling bestaan voor complete afbouw dan kunnen wij ook dit tegen kostprijs voor u regelen. casco s in afmeting variërend van ca. 25 m 2 tot maximaal ca. 300 m, door particulieren, zelf regel-arm af te bouwen en flexibel te gebruiken als (recreatie)woning, winkel of restaurant.

7 ZORGELOZE DRAAGCONSTRUCTIE De casco s worden gerealiseerd op een compleet gerenoveerde draagconstructie voorzien van een langjarig onderhoudsplan met bijbehorende financiêle middelen. De op te richten vereniging van eigenaren (VVE) ziet toe op deugdelijke uitvoering van het onderhoudsplan. We kunnen de kwaliteit van de draagconstructie na renovatie garanderen voor de komende eeuw. Bij onze reserveringsovereenkomsten zullen de precieze garanties worden beschreven. De kosten voor de renovatie en het jaarlijks onderhoud zijn al in de VON-prijzen verwerkt en worden in een beheerfonds geplaatst die de Vereniging van Eigenaren beheert. Dat betekent dat u de komende decennia geen grootschalige onderhoudskosten heeft. Ook bij het ontwerp en de materiaalkeuze van de nieuwbouw wordt ingestoken op minimaal onderhoud. Gedacht kan worden aan 3-dubbel hitte-werend glas (stiller en zuiniger), kunststofkozijnen etc. Tevens wordt nadrukkelijk ingezet op comfort en kwaliteit. Alternatieve energiebronnnen als zonne-, winden getijden-energie kunnen u van comfortabele, betaalbare en duurzame energie voorzien. FLEXIBELE PROGAMMERING De casco s kunnen door u zelf flexibel worden gebruikt als woning, werkplek of recreatiewoning, maar u heeft ook allerlei mogelijkheden om er iets mee te ondernemen. Een ijswinkel, een sushi-bar, een kledingzaak, een café

8 WINTER WINTER FLEXIBELE ZOMER PROGRAMMERING ZOMER ZOMER (RECREATIE)WONING HORECA WINKEL (RECREATIE)WONING HORECA WINKEL (RECREATIE)WONING met bescheiden terras, een theehuis HORECA een bed & breakfast. U speelt hierbij WINKEL uiteraard in op de behoefte en het aanbod van andere ondernemers op de Pier in verschillende seizoenen, waardoor het aanbod eigenlijk nooit hetzelfde is. Zo kunt u er voor kiezen om in het hoogseizoen een deel van uw unit te verhuren als winkel of recreatiewoning. ZONDER WINSTOOGMERK We ontwikkelen het project bij voorkeur met u tegen kostprijs, dus zonder commerciële partijen en zonder winstoogmerk. Hierdoor is het aanzienlijk eerder mogelijk om de Pier te handhaven. We doen dit met particulieren, die zelf bereid zijn een klein bedrag te investeren in de planontwikkeling. Per fase worden alle stappen en risico s met u doorgenomen. Na realisatie kunt u er zelf gaan wonen, ondernemen, (deels) verhuren, of om alsnog met winst doorverkopen. Mochten er niet genoeg eindgebruikers zelf willen financieren, dan kan alsnog financiering worden betrokken bij commerciële partijen. Hierdoor zullen de units wel iets duurder worden in verband met de dan verlangde winstopslag. ZO VOORDELIG MOGELIJK Met de aanpak dat u zelf financiert en wij tegen kostprijs voor u werken, kunnen de casco s zeer voordelig worden gerealiseerd. De afnameprijs van een casco van 32 m 2 begroten we nu op ca ,- euro. Bij de verdere planuitwerking zal blijken in hoeverre de casco s voordeliger kunnen worden gerealiseerd. We ontwikkelen tegen kostprijs en delen de meevallers met u. We nemen geen risico s met uw geld en uw Pier. Wij gaan bijvoorbeeld uit van het zwaarste opknap-scenario. Als dit meevalt kan de prijs al zakken naar ca voor 32 m 2. De verschillende partijen moeten dan wel willen meewerken. Als het Rijk (RVOB) tegen de verwachting in bijvoorbeeld als dank voor het handhaven van de Pier de erfpacht fors verhoogt stijgt de prijs weer. Dit zoeken wij allemaal uit.

9 WAT voorlopige 1 e indrukken NIVO 2 NIVO 1 BEGANE GROND

10 INHOUDELIJKE STAPPEN PLANUITWERKING In de uitwerking zullen we nadrukkelijk aandacht besteden aan het totaalbeeld. We zullen met onze ontwerpers een ruime keuzemogelijkheid in gevels aanbieden. Ook hier is het van belang dat u kunt kiezen. Het gemeenschappelijk belang qua uitstraling en waarde-ontwikkeling is dat het geheel meer is dan de som der delen. Daarom zullen wij ook regie houden op het eindresultaat met dorpse variatie als uitgangspunt. Ook zullen we veel aandacht besteden aan de scheiding tussen openbare ruimte en uw ruimte zodat u altijd voldoende privacy heeft. We werken met zeer ervaren architecten die voor u mooie en praktische bruikbare units zullen ontwerpen. CO-CREATIE Zodra u een reserveringsovereenkomst met ons heeft afgesloten bent u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (V.V.E.). Dit is een coöperatieve bouwvereniging met een zelfgekozen bestuur. De vereniging is de afnemer en aandeelhouder van de ontwikkeling. Het bestuur van deze coöperatie maakt deel uit van het planontwikkelteam en heeft daarin een toetsende rol. VAKKUNDIGE ONDERSTEUNING Ons team bestaat uit zeer ervaren mensen in gebouw- en gebiedsontwikkeling, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. We hebben onze partners geselecteerd op hun vermogen om op een eerlijke en prettige manier met klanten om te gaan. Bij ons geen gelikte jongens en meisjes, maar bevlogen vakmensen die houden van hun werk. KOSTEN We hebben onze ervaring met ontwikkelings-projecten samengevat in een exploitatie. Zodra mensen zich hebben ingeschreven zullen we deze met u doornemen. Tijdens de ontwikkeling nemen we u mee in kostenposten op gebied van : verwerving, planontwikkeling, oprichting, renovatie, contractvorming, onderhoud, sloop, nieuwbouw etc.. Ons model is zo opgebouwd dat wij net als u belang hebben bij een snelle en goede realisatie tegen een scherpe prijs. Uiteraard loodsen wij u erdoor heen en zorgen wij dat het goed komt. Wij bewaken de kosten, u kunt zich

11 CROWDFUNDING besteedde werkzaamheden. Zo delen we samen het risico en hebben beiden een groot belang om dit daadwerkelijk en zo goedkoop mogelijk te realiseren. Kosten die we in deze fase niet maken worden niet berekend en ziet u dus terug in de projectwinst. Transparant, bij twijfel mag u onze boeken inzien. OPBRENGSTEN Wij denken dat een unit op de Pier een goede investering is. Wie wil het energie-systeem etc.etc. De helft daardoor richten op de opbrengsten; een eigen plekje op de Pier. In eerste instantie is financiering nodig voor de uitwerking van het idee tot een realiseerbaar project. Deze kosten zijn nodig voor de ontwikkeling van het ontwerp, constructie- en wind-onderzoek, vergunningen, opzet eigendom en beheer, opstellen van het grootschalig onderhoudsplan, van deze planontwikkelingskosten financieren we met de uitgifte van reserveringsovereenkomsten aan investeerders als u. De reserverings-kosten zullen ongeveer 100/ m 2 bedragen. Voor het kleinste appartement van 32m 2 is dit dus ca Deze reserveringsovereenkomst geeft u het (verhandelbare) recht op de afname van de door u gereserveerde vierkante meters op de door u gekozen plek. Deze bedragen zijn pas verschuldigd nadat u een reserveringsovereenkomst heeft getekend die we in de komende maanden speciaal voor u zullen opstellen. De andere helft van de planontwikkelingskosten financieren we zelf. Zolang het ons nog niet is gelukt het plan realiseerbaar te maken rekenen we maar de helft van onze niet wonen of huren op een van de bekendste gebouwen van Nederland? De verwachting is ook dat de waarde van de units snel kan toenemen. Tijdens de ontwikkeling zullen we daarvoor meerdere experts uitnodigen die ons de vooruitzichten uit de doeken kunnen doen.

12 Meedoen AANMELDING Wanneer het u interessant lijkt om als koper, huurder, investeerder of sympathisant betrokken te raken kunt u zich op bij de regio Den Haag aanmelden als geïnteresseerde. Op Wikaza bij de locatie PierDORP kunt u kiezen uit enkele bouwgroepen: wonen, werken, recreëren, winkels, horeca, leisure, kunst & cultuur. U kunt daarvoor gratis een profiel aanmaken. U kunt zich ook aanmelden op nl. Dan sturen we u de stukken over de mail thuis. Bij voldoende belangstelling ontvangt u een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. 340, , ,- maatwerk INVESTEERDER 1. ORIËNTATIE 2. INSCHRIJVING 3. RESERVERING 4. REALISATIE info bijeenkomsten lid bouwvereniging pdf-brochure wensen ligging voorkeuren gebruiksoppervlak 2 casco 35 m coll. onderhoud draagconstructie 5. AFBOUW casco afwerking indeling

13 Uitgangspunten ZAKELIJK Een aantal zaken moeten we heel aanmeldingen zijn we genoodzaakt een helder stellen. De Pier is nog niet inschrijfbedrag te betalen van ca 10 /2 ons eigendom, als er voldoende (minimum is dan 320). Krijgen we interesse is voor ons concept en onze geen positie bij de curator dan krijgt u aanpak kunnen we een bieding doen. dit geld terug. Krijgen we wel de positie Uiteraard hopen wij dat gemeente dan is dit de eerste aanbetaling en Den Haag en de overheid zich met de bent u dit bedrag kwijt. Dit is dan een selectie bezig houden zodat partijen kleine tegemoetkoming voor de kosten die de Pier echt willen behouden de die we maken om de plannen verder uit voorkeur krijgen boven bedrijven die de te werken. curator een hoger bedrag bieden. Ter geruststelling: uw risico hierin is erg klein. Klein financieel risico in de Ook is sprake van erfpacht onder de zomer Pier, daarom is het rijk betrokken, want De reserverings-vergoeding die in het strand is van de BV Nederland. de zomer betaald wordt als u een Dat betekent natuurlijk niet dat u reserverings-overeenkomst getekend geen rechten heeft. De erfpacht is hebt is wel risicodragend. Op basis van momenteel al tot 2048 betaald. huidige inzichten is dit 100/m2 dus minimaal Wel hebben we met elkaar een contract gesloten waarin Geen financieel risico nu alle voorwaarden en risico s helder Tot de reserverings-overeenkomst benoemd zijn. loopt u geen financieel risico. Bij veel Geen projectverlies Als voorafgaand aan de reserveringsovereenkomst de kosten tegenvallen en er zijn onvoldoende mensen die wel een reserverings-overeenkomst tekenen voor het hogere bedrag dan bent u alleen uw inschrijdbedrag kwijt. Als na de reserverings-overeenkomst er tegenvallers zijn dan heeft u het recht om de reservering te ontbinden, wel bent u dan u reserveringsvergoeding kwijt, tenzij blijkt dat er sprake is van evident mismanagement. Uw maximale projectverlies is dan 100/m 2. Pier 100 jaar zeker en vast, geen bouwkundig risico Er zijn partijen die om commerciêle redenen er belang bij hebben om te stellen dat het achterstallig onderhoud wel mee valt. Hij gaat uit van het lichtste reparatie-scenario. Wij nemen geen risico met uw belangen, noch de toekomst van de Pier. Samen met de ingenieurs van ons support team gaan wij uit van het zwaarste scenario. Ook hebben we deze kosten zijn in onze prijzen al verwerkt. Mocht het wel meevallen dan delen we samen het voordeel. Onderhoudsarm Ons ontwerp gaat uit van minimaal onderhoud. Voor een gebouw aan zee geen overbodige luxe. Tevens maken wij bij de reserveringsovereenkomst een onderhoudsplan zodat u precies weet waar u aan toe bent. Het onderhoud aan de constructie is voor de komende 20 jaar al ondervangen in ons aanbod. Regelgeving Ook al is de Pier een bijzonder gebouw, wij zullen er uiteraard voor zorgdragen dat aan alle regelgeving wordt voldaan. Het gebouw wordt dermate robuust gemaakt dat het bestand is tegen weer- en wind.

14 Achtergronden

15 Voorgeschiedenis bron: Jenneken.nl De Pier van Scheveningen is al ruim 100 jaar een begrip in Nederland. Maar De Pier waarover men spreekt, is niet één en dezelfde Pier. Oudere generaties denken met weemoed terug aan het eerste bouwwerk in zee, het Wandelhoofd Wilhelmina. De Pier is rond 1900 in samenhang met het Kurhaus ontworpen. Anderhalf jaar duurde de bouw van de oude Pier. Recht tegenover het Kurhaus baande het bouwwerk zich meter voor meter een weg de zee in. Er voerde een brug van het Kurhaus terras, over de boulevard naar de entree van het Wandelhoofd. De 380 meter lange wandeling eindigde op een achthoekig platform, waarop het voor muziekuitvoeringen gebruikte paviljoen aan mensen onderdak bood. In de Tweede Wereldoorlog werd het paviljoen door de Duitse bezetter gebruikt. In 1943 sloopten de Duitsers de Pier en ontstond er een leegte in Scheveningen. Nog jaren na de oorlog verscheen bij laag water een zonderlinge plattegrond. De resten werden in 1955 definitief opgeruimd. Bezoekers en inwoners van Scheveningen hadden het gevoel dat Scheveningen zonder Pier niet compleet was. Vanuit die gedachte ontstonden plannen voor een nieuwe

16 Pier. In 1961 werd deze gerealiseerd en geopend door Prins Bernhard. Tijdens de wederopbouw kreeg De Pier dankzij de moderne vormgeving en het gebruikte beton een nieuwe uitstraling en een dubbel zo groot oppervlak als voorheen. Het uiterlijk was anders, maar aan het karakter veranderde niets. Flaneren, pierewaaien, zien en gezien worden daar ging het om! In 1991 werd De Pier voor het symbolische bedrag van 1 gulden door Van der Valk overgenomen van Nationale Nederlanden. In nauw overleg met de gemeente Den Haag heeft Van der Valk zich met energie gestort op dit prestigieuze project. De doelstelling was duidelijk: De Pier moest weer als beeldbepaler en trekpleister van de badplaats Scheveningen gaan fungeren. Lange tijd is van der Valk hierin met haar invulling van de Pier ook geslaagd. De Pier kreeg een overdekt gedeelte en werd een attractie voor iedereen met een veelzijdig aanbod. Desondanks is de Pier de laatste jaren geleidelijk in verval geraakt. De Pier is, met haar draagconstructie in zee en een opbouw die is blootgesteld aan de weersinvloeden, een relatief kostbaar gebouw om te onderhouden en beheren. Geleidelijk aan bleek dat de door van der Valk gekozen formule eenvoudigweg niet in staat was genoeg inkomsten te genereren om in het duurzaam herstel en onderhoud van de Pier te kunnen voorzien.

17 Huidige situatie Na jaren proberen heeft Van der Valk in 2012 de handdoek in de ring geworpen en geprobeerd de Pier te verkopen. Hoewel er best serieuze gegadigden waren is dit niet gelukt. Een combinatie van factoren heeft daarin een rol gespeeld. Allereerst de vraagprijs van Van der Valk waaruit zij faalkosten uit het verleden hadden willen dekken. Ten tweede het achterstallige onderhoud, waardoor een majeure investering nodig is om de draagconstructie weer uitstekend te maken. Ten derde de financiële crisis, waardoor commerciële partijen zoals projectontwikkelaars de financiële slagkracht missen om deze opgave -op risico- aan te pakken. Het belangrijkste was wellicht het algehele gebrek aan inventiviteit om het heel anders aan te pakken. Het eerste punt is inmiddels opgelost doordat de Pier Vastgoed B.V. eigenaar van de Pier failliet is verklaard en een curator is aangesteld om het faillissement verder af te wikkelen. De overige punten vormen een uitdaging en waren voor ons de basis om onze aanpak de afgelopen maanden voor u in de steigers te zetten. Veiling is zorgelijk De curator heeft besloten de Pier te willen veilen. Het ziet ernaar uit dat de Pier dan per opbod naar de hoogste bieder zal gaan. Interessant voor wie voor weinig de nieuwe eigenaar van de Pier wil worden. Maar ook best zorgelijk, voor de omgeving van de Pier en de uitstraling van Scheveningen, aangezien we inmiddels weten hoe lastig het is om de Pier kostendekkend te krijgen met de verlangde renovatie. Wij hopen dat niet alleen de financiêle afhandeling van het faillissement de boventoon voert. Zeker omdat er nu een aanpak is om met 100% privaat geld de Pier voor de volgende eeuw veilig te stellen.

18 2013 Cooper Feldman ondernemers in gebouw en gebiedsontwikkeling in samenwerking met Holland Legal Partners.

- 1 - www.nicla-casas.com

- 1 - www.nicla-casas.com - 1 - Onderweg naar Spanje Stap-voor-Stap richting een Spaanse woning Teksten, foto s en art-work: Claus van Mierlo NICLA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt

Nadere informatie

BEWONERSONDERZOEK GANZEDIJK

BEWONERSONDERZOEK GANZEDIJK BEWONERSONDERZOEK GANZEDIJK Auteurs: Wouter Schepers, RIGO Research en Advies BV Adré Buys, RIGO Research en Advies BV Rotterdam, oktober 2009 Dit is een publicatie uit het SEV-programma: Wat beweegt de

Nadere informatie

Een wijk verandert. Bewoners vertellen over wonen en leven in Het Lage Land

Een wijk verandert. Bewoners vertellen over wonen en leven in Het Lage Land Een wijk verandert Bewoners vertellen over wonen en leven in Het Lage Land Het Lage Land is een gezellige wijk in Rotterdam Prins Alexanderpolder. Van dat zij zelf ontwikkelden. Een vertelde geschiedenis,

Nadere informatie

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u het huis van uw dromen vindt.

Nadere informatie

VERDIEN +MODEL+! LEREN=!

VERDIEN +MODEL+! LEREN=! VERDIEN +MODEL+ LEREN= 1 De Kunst van het Verdienmodelleren zelf aan de slag gaan met vernieuwing in het verdienmodel VERDIENMODELLEREN 04 Inleiding 04 #1 Gratis waarde 06 #2 Samen sterk 08 #3 Functies

Nadere informatie

Resultaten Enquête Broodfondsen

Resultaten Enquête Broodfondsen Resultaten Enquête Broodfondsen Behorend bij MA Thesis Masterprogramma: Politiek en maatschappij in historisch perspectief Student: Jonathan Fink Jensen Studentnummer: 3483649 Scriptiebegeleider: prof.

Nadere informatie

DUINSTRAAT ACACIASTRAAT DE CONSTANT REBECQUEPLEIN E.O. MIENT KEPPLERSTRAAT ISABELLALAND VROONDAAL JACOB CATSSTRAAT VAN DER VENNESTRAAT

DUINSTRAAT ACACIASTRAAT DE CONSTANT REBECQUEPLEIN E.O. MIENT KEPPLERSTRAAT ISABELLALAND VROONDAAL JACOB CATSSTRAAT VAN DER VENNESTRAAT Maart 2014 1 DUINSTRAAT ACACIASTRAAT DE CONSTANT REBECQUEPLEIN E.O. MIENT KEPPLERSTRAAT ISABELLALAND VROONDAAL ESCAMPLAAN STORTENBEKERSTRAAT VAN DER VENNESTRAAT WAPSERVEENSTRAAT JACOB CATSSTRAAT VAN DIJCKSTRAAT

Nadere informatie

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Planmatig Ondernemen Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven Mei 2014 Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512

Nadere informatie

Het ideale moment om de boel op te knappen!

Het ideale moment om de boel op te knappen! Kamer van Koophandel Midden-Nederland Postbus 48 3500 AA Utrecht www.kvk.nl/middennederland 030-2396600 Kantoren: Tiel, Laan van Westroyen 6 Utrecht, Kroonstraat 50 Het ideale moment om de boel op te knappen!

Nadere informatie

Een huis op maat. ook voor u? Handboek particulier opdrachtgeverschap voor (bijna) ieder inkomen

Een huis op maat. ook voor u? Handboek particulier opdrachtgeverschap voor (bijna) ieder inkomen Een huis op maat ook voor u? Handboek particulier opdrachtgeverschap voor (bijna) ieder inkomen Aan deze uitgave werkten mee: Friedeke Drewes, De Regie Ellen van Vossen, De Regie In de projectgroep zaten:

Nadere informatie

Eerste fase en voorbereiding van toepassing op grote schaal Blok voor blok-consortium Deventer Energieke Verbinding

Eerste fase en voorbereiding van toepassing op grote schaal Blok voor blok-consortium Deventer Energieke Verbinding Het Deventer woningabonnement op comfort en energiebesparing Eerste fase en voorbereiding van toepassing op grote schaal Blok voor blok-consortium Deventer Energieke Verbinding September 2014 Het Deventer

Nadere informatie

Kratos Beach Center. Plan tot realisatie en exploitatie 2013-2018. Versie 2.2

Kratos Beach Center. Plan tot realisatie en exploitatie 2013-2018. Versie 2.2 Kratos Beach Center Plan tot realisatie en exploitatie 2013-2018 Versie 2.2 21-01-2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Introductie 3 Doelgroep 4 Visie 6 Ontwerp beachvelden 8 Terreininrichting 12 Impressies

Nadere informatie

Transformatie. Woonoplossingen in leegstaand vastgoed. Transformatie wordt steeds makkelijker

Transformatie. Woonoplossingen in leegstaand vastgoed. Transformatie wordt steeds makkelijker In Nederland staat meer dan 8 miljoen vierkante meter kantoren leeg, inclusief verborgen leegstand (gedeeltelijk leegstaande panden) meer dan 10 miljoen. Daar staat tegenover dat er in veel gemeenten vraag

Nadere informatie

Grootschalige inkoopacties

Grootschalige inkoopacties Grootschalige inkoopacties Ervaringen en leerpunten Onderzoeksrapport SMZ2013001 Utrecht, 22 februari 2013 Stichting Monitoring Zonnestroom Grootschalige inkoopacties 1 Projecttitel Onderzoeksrapport Grootschalige

Nadere informatie

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed De beurskoersen schommelen en kennen een neergaande trend. De rente is historisch laag. Voor beleggers een onzekere situatie, en voor wie op

Nadere informatie

Nieuw: Servicepunt voor lokale initiatieven Drentse Energie Organisatie. Laat u inspireren door zon. Themanummer Lokaal energie opwekken in Drenthe

Nieuw: Servicepunt voor lokale initiatieven Drentse Energie Organisatie. Laat u inspireren door zon. Themanummer Lokaal energie opwekken in Drenthe DOEN Magazine over duurzaam ondernemen in Drenthe Themanummer Lokaal energie opwekken in Drenthe Hooghalen Duurzaam: lokale bedrijven en bewoners bundelen krachten Laat u inspireren door zon 7 juli 2012

Nadere informatie

De transformatie van leegstaand vastgoed naar woonruimte voor studenten en jongeren

De transformatie van leegstaand vastgoed naar woonruimte voor studenten en jongeren De transformatie van leegstaand vastgoed naar woonruimte voor studenten en jongeren Wat leren we van de praktijk? 1 Thijs van Giezen Den Haag, februari 2013 1 Dit onderzoek maakt deel uit van het experiment

Nadere informatie

Organisaties onder één dak;

Organisaties onder één dak; Organisaties onder één dak; beheer en onderhoud van multifunctionele gebouwen Weesp, mei 2004 In opdracht van het Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg Linda Sanders (Sanders Advies en Projecten) Colofon

Nadere informatie

Actuele vragen: Is uw vraag er niet bij?

Actuele vragen: Is uw vraag er niet bij? Actuele vragen: Is uw vraag er niet bij? We doen ons best om op deze plek zo veel mogelijk vragen te verzamelen en te publiceren. Het kan natuurlijk zijn dat juist uw vraag nog niet is gesteld. Laat ons

Nadere informatie

De wereld verandert Stappenplan Duurzame Energie Achter de Meter (DEAM) in opdracht van

De wereld verandert Stappenplan Duurzame Energie Achter de Meter (DEAM) in opdracht van De wereld verandert Stappenplan Duurzame Energie Achter de Meter (DEAM) in opdracht van 18 juni 2003 Wegwijzer (klik op de gekleurde teksten) Inleiding Als projectontwikkelaar wilt U op een locatie gaan

Nadere informatie

klushuisamsterdam.nl

klushuisamsterdam.nl klushuisamsterdam.nl A JOUW KLUSHUIS IN DE FLAT Waar is De Flat? 4 Wat is een klushuis? 6 Jij jouw huis, wij de rest 8 Woordje van de architect 10 Kopen, klussen, wonen 12 Al 100 kopers gingen je voor

Nadere informatie

Jonge woning eigenaren klem door restschuld. Europees geld voor Nederlandse projecten. Laat ouderen eerder nadenken over woningaanpassingen.

Jonge woning eigenaren klem door restschuld. Europees geld voor Nederlandse projecten. Laat ouderen eerder nadenken over woningaanpassingen. 01 2015 2 Onderzoek EIB Financiering restschuld scheiden van nieuwe hypotheek 6 Henk Hartveld, ANBO Laat ouderen eerder nadenken over woningaanpassingen. 8 Ronald Schneider, wethouder Rotterdam Wij staan

Nadere informatie

Bieden op je droomwoning. Tips bij bieden, onderhandelen & alles wat daarbij komt kijken

Bieden op je droomwoning. Tips bij bieden, onderhandelen & alles wat daarbij komt kijken 1 Bieden op je droomwoning Tips bij bieden, onderhandelen & alles wat daarbij komt kijken In samenwerking met Een publicatie van 2 Wat lees je in dit ebook? Of het nu gaat om je eerste of je volgende koopwoning,

Nadere informatie

Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders. Rapportage

Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders. Rapportage Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders Rapportage Amsterdam, september 2012 Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders Rapportage Amsterdam, september 2012 Woonbond Kennis- en Adviescentrum Nieuwe Achtergracht

Nadere informatie

INVESTEREN IN MENSEN

INVESTEREN IN MENSEN INVESTEREN IN MENSEN Evaluatie van projecten behorende bij het experimententhema van de SEV Auteurs: Freddie Rosenberg Edgar Wever Annelien Thedinga Rebecca Wouters Dit is een publicatie uit het SEV-programma:

Nadere informatie

Houd het simpel. Partnerkeuze bij gebiedsontwikkeling. met vlag en wimpel. Een handreiking voor marktpartijen en overheden

Houd het simpel. Partnerkeuze bij gebiedsontwikkeling. met vlag en wimpel. Een handreiking voor marktpartijen en overheden Partnerkeuze bij gebiedsontwikkeling Houd het simpel met vlag en wimpel Een handreiking voor marktpartijen en overheden in het verlengde van de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2011 1 Partnerkeuze bij gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Flexibel wonen voor Oost-Europese werknemers

Flexibel wonen voor Oost-Europese werknemers Flexibel wonen voor Oost-Europese werknemers Auteur: V. Kojadin Studentnummer: 0788836 Opleiding: Bouwkunde Voorwoord Dit onderzoeksverslag is gemaakt in het kader van het afstuderen voor de opleiding

Nadere informatie

Ga mee naar buiten. Bouwveld informatie Blixembosch Buiten. CPO-paspoort Samen bouwen Bouwveld 3

Ga mee naar buiten. Bouwveld informatie Blixembosch Buiten. CPO-paspoort Samen bouwen Bouwveld 3 Ga mee naar buiten Bouwveld informatie Blixembosch Buiten CPO-paspoort Samen bouwen Bouwveld 3 1 Inleiding 4 2 Overzichtskaart 5 3 Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)? 8 3.1 Definitie

Nadere informatie

Beleidsplan 2012-2015. SLV Het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg: podium voor kunst, cultuur en geschiedenis TOEN, NU EN IN DE TOEKOMST

Beleidsplan 2012-2015. SLV Het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg: podium voor kunst, cultuur en geschiedenis TOEN, NU EN IN DE TOEKOMST Beleidsplan 2012-2015 SLV Het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg: podium voor kunst, cultuur en geschiedenis TOEN, NU EN IN DE TOEKOMST Vastgesteld door het Bestuur van het Stadsmuseum d.d. 22 maart 2012

Nadere informatie

Projectinformatie. De Fennen. Winkelpand op zichtlocatie in Gorredijk Kromten 20, 8401JJ

Projectinformatie. De Fennen. Winkelpand op zichtlocatie in Gorredijk Kromten 20, 8401JJ Projectinformatie De Fennen Winkelpand op zichtlocatie in Gorredijk Kromten 20, 8401JJ Even voorstellen Goed zijn is niet genoeg, je moet beter zijn. Dat zeggen Remko en Wessel Kort van Kort & Kort B.V.

Nadere informatie