Onderzoek naar wensen en verwachtingen van eerste generatie academici

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek naar wensen en verwachtingen van eerste generatie academici"

Transcriptie

1 Onderzoek naar wensen en verwachtingen van eerste generatie academici t.b.v. de bachelorvoorlichting van de studie Rechten G-5 project, deel instroom Universiteit Utrecht Faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie Rechtsgeleerdheid (RGL) USBO Advies 31 oktober 2011

2 Presentatie onderzoeksresulaten 1. Aanleiding en doelstelling 2. Vraagstelling 3. Aanpak 4. Bevindingen professionals 5. Bevindingen studenten en scholieren 5.1 Studiekeuzeproces 5.2 Verwachtingen t.a.v. studie / studeren 5.3 Verwachtingen t.a.v. toekomst 5.4 Waardering voorlichtingsactiviteiten 6. Conclusies 6.1 Studiekeuzeproces 6.2 Verbeteringsuggesties voorlichting 1e generatie academici 6.3 Overeenkomsten en verschillen 1e en 2e/3e generatie academici 7. Aanbevelingen 7.1 Concrete en uitgebreide informatie bieden 7.2 Ervaringsinformatie bieden 7.3 Versterken band met rechten 7.4 Erkennen ervaringen en talenten Bijlagen

3 1. Aanleiding en doelstelling Participatie UU in G5-project ter bevordering van talent en studiesucces met focus op eerste generatie academici. Onderzoek bij RGL. Voorlichting hier niet eerder vanuit oogpunt van diversiteit bestudeerd. Doel is behoud, rendement en instroom van deze studenten. Dit project richt zich op de wensen en verwachtingen t.a.v. de bachelorvoorlichting van Rechtsgeleerdheid

4 2. Vraagstelling Welke wensen en verwachtingen hebben eerste generatie academici (studiekiezers en studenten rechten aan de Universiteit Utrecht) ten aanzien van de bachelorvoorlichting? Met specifieke aandacht voor de volgende deelvragen: Wat is bepalend in je studiekeuze in het algemeen? Welke overwegingen spelen een rol? Hoe wordt er vanuit je gezin gekeken naar de studiekeuze? Welke waarde wordt er gehecht aan opleiding? Wat waren je verwachtingen van studeren in het algemeen? Wat is bepalend in de keuze voor rechten? Welke overwegingen spelen een rol? Wat waren je verwachtingen van de studie rechten? Wat zijn je toekomstambities? Hoe helpen het voorlichtingsmateriaal en de voorlichtingsdagen je bij je studiekeuze? Op welke punten kan het materiaal/ kunnen de activiteiten verbeterd worden om de aansluiting op de doelgroep te vergroten en het studiekeuzeproces beter te ondersteunen?

5 3. Aanpak I Oriëntatie Viertal oriënterende gesprekken met professionals Mary Tupan, directeur ECHO; Josien Jacobs, communicatiemedewerker faculteit REBO; Mick Matthijs, expert over het gebied van eerste generatie academici; Ali Karatas, alumnus Rechten aan de Universiteit van Utrecht en eerste generatie academicus. Bestudering voorlichtingsmateriaal Focusgroepen Tweetal focusgroepen studenten RGL (1 e generatie) Focusgroep scholieren (1 e generatie) Controlegroep studenten RGL (2 e en 3 e generatie)

6 3. Aanpak II De focusgroepen waren als volgt samengesteld: Twee groepen studenten RGL (1e generatie) In totaal 22 deelnemers; 4 eerstejaars, 9 tweedejaars, 9 derdejaars en 1 vierdejaars student(en). Groep scholieren (Gerrit Rietveld College) (1e generatie) 11 deelnemers; 10 VWO 4, 1 VWO 5; Viertal scholieren toont interesse voor rechten. Controlegroep studenten RGL (2e en 3e generatie) 10 deelnemers; 4 eerstejaars, 3 tweedejaars en 4 derdejaars studenten.

7 4. Bevindingen professionals Doel: leveren van achtergrondinformatie voor onderzoekers en input voor de topiclijst in de focusgroepen. Vanuit de gesprekken zijn onder meer de volgende zaken meegenomen in de topiclijst: Belang gezinscultuur en loyaliteiten; Betrokkenheid bij universiteit: als actief onderdeel van het leven van de student of meer als passant ; Studentenleven: belang dat wordt gehecht aan studentenvereniging en op kamers gaan; Belang toekomstambities; Mogelijkheid van nazorg na focusgroepen.

8 5. Bevindingen studenten en scholieren De volgende slides tonen de resultaten uit de focusgroepen met studenten en scholieren. Daarbij besteden we achtereenvolgens aandacht aan: 5.1 Studiekeuzeproces 5.2 Verwachtingen t.a.v. studie en studeren 5.3 Verwachtingen t.a.v. toekomst 5.4 Waardering voorlichtingsactiviteiten

9 5.1 Studiekeuzeproces I Studiekeuzeproces kent sterk individueel verloop, maar opvallend is wel dat: Het keuzeproces bij eerste generatie academici meer stress lijkt op te leveren dan bij kinderen van afgestudeerde ouders. Scholieren geven aan veel last te hebben van keuzestress en de angst voor het maken van verkeerde keuzes; Vooral eerste generatie studenten aangeven vooraf een relatief klein referentiekader te hebben gehad t.a.v. studeren aan de universiteit en beroepsperpectieven; Met name deze doelgroep zich daardoor kenmerkt door een grote informatiehonger, met name ervaringsinformatie. Zij hechten vooral grote waarde aan ervaringen van studerende vrienden, broers/zussen of andere peers ; Een deel van de eerste generatie studenten reeds een mbo of hbo traject heeft gevolgd. Zij zijn zeer ambitieus en gemotiveerd om door te studeren. Ze vragen daarbij wel erkenning voor en afgestemming op hun voorgaande studieloopbaan.

10 5.1 Studiekeuzeproces II Verder is opvallend dat: Met name meeloopdagen behulpzaam worden geacht als het gaat om voorlichtingsactiviteiten die helpen in dit proces (zie bijlagen); De breedte van de opleiding helpt om de keuze nog enigszins uit te stellen ; De maatschappelijke component van de studie een grote rol speelt; Dat steun van ouders belangrijk blijft, al is die niet inhoudelijk van aard.

11 5.1 Studiekeuzeproces III Studenten en scholieren hebben hun studiekeuzeproces in de focusgroep geïllustreerd aan de aan de hand van zelf gekozen beelden. Hierna volgt een selectie van deze beelden, die de hiervoor besproken resultaten ondersteunen. De eerste vijf beelden zijn afkomstig van 1e generatie scholieren/studenten. De laatste twee beelden zijn afkomstig uit de controlegroep met tweede en derde generatie academici.

12 5.1 Studiekeuzeproces IV Ik wist echt niet wat ik wilde. Ik moest vooral afstrepen. Toen bleef rechten over.

13 5.1 Studiekeuzeproces V De keuze voor mijn studie was een zweverig proces. De breedte van rechten was fijn, want daarmee kon ik een echte keuze nog wat uitstellen.

14 5.1 Studiekeuzeproces VI Het maken van de keuze zorgde voor veel stress. Ik heb veel belemmeringen moeten wegwerken voordat ik uiteindelijk een besluit kon nemen.

15 5.1 Studiekeuzeproces VII Ik heb gedegen vooronderzoek gedaan. Samen met mijn ouders ben ik heel veel open dagen afgegaan. Tegelijkertijd wordt daarbij ook gezegd: Het is net zoiets als mijn opa uitleggen wat Hyves is, dat werkt niet echt.

16 5.1 Studiekeuzeproces VIII Ik heb voor rechten gekozen omdat ik op zoek was naar diepgang. Het aandachtig lezen en analyseren van maatschappelijke vraagstukken vind ik fascinerend.

17 5.1 Studiekeuzeproces IX Mijn ouders hebben me altijd stap voor stap begeleid in mijn keuzes. Dat voelde erg veilig en fijn. Het gaf me rust. (Controle focusgroep)

18 5.1 Studiekeuzeproces X Ik heb veel gehad aan mijn vader die als rechter werkt en aan zijn vriendenkring. Het maakte het voor mij vrij makkelijk om een richting te kiezen. (Controle focusgroep)

19 5.2 Verwachtingen studie en studeren Pittige opleiding: hoge studielast, veel contacturen; Zelfstandigheid en zelfdiscipline staan centraal; Vooral strafrecht en een loopbaan als rechter of advocaat; Weinig verwachtingen t.a.v. studentenverenigingen: veel onwetendheid bij m.n. scholieren over wat dit precies inhoudt, daardoor vooraf ook niet van plan lid te worden; Onder meer daardoor meer verwachting van vrienden binnen de studie en behoefte aan een vaste mentorgroep; Scholieren geven aan niet meteen op kamers te willen gaan (studenten uit de regio Utrecht blijven ook daadwerkelijk het eerste jaar meestentijds nog thuis en gaan erna op kamers). Achteraf blijken met name de verwachtingen van 1e generatie academici ten aanzien van de opleiding niet te stroken met de werkelijkheid. De opleiding wordt vooral als minder zwaar ervaren dan van tevoren verwacht. Dit verschil tussen verwachting en realiteit bestaat ook bij de controlegroep, maar lijkt hier wel minder pregnant aanwezig.

20 5.3 Verwachtingen t.a.v. toekomst I De verwachtingen en wensen ten aanzien van de toekomst als jurist zijn zeer wisselend: In veel gevallen hebben studenten nog geen helder toekomstbeeld. Wanneer er wel een beeld bestaat over de toekomst dan is dat vaak de wens om advocaat of rechter te worden. Tegelijkertijd hebben meerdere studenten ook interesse voor de niet standaard beroepen na een studie rechten, bijvoorbeeld in een internationale functie bij de V.N. of als onderzoeker maar weten ze vooraf onvoldoende over de mogelijkheden. Deze ambities onstaan gaandeweg de studie, maar hadden ze graag eerder als optie willen kennen.

21 5.3 Verwachtingen t.a.v. toekomst II Studenten en scholieren hebben hun toekomstambities in de focusgroep geïllustreerd aan de aan de hand van zelf gekozen beelden. Hierna volgt een selectie van deze beelden, die de hiervoor besproken resultaten ondersteunen.

22 5.3 Verwachtingen t.a.v. toekomst III Ik wil misschien wel een academische carriere. Maar dat weet ik pas sinds kort. Toen ik rechten ging studeren, wist ik echt niet dat dat een mogelijkheid was. Je kunt blijkbaar veel meer worden dan rechter of advocaat.

23 5.3 Verwachtingen t.a.v. toekomst IV Deze afbeelding staat voor het scala aan mogelijkheden dat rechtsgeleerdheid biedt. Ik weet nog niet precies wat ik daarmee ga doen...

24 5.3 Verwachtingen t.a.v. toekomst V Deze leeuw staat voor macht. Ik wil graag rechter worden; een invloedrijke positie bekleden. Dan moet je rechten studeren.

25 5.4 Waardering voorlichtingsactiviteiten I Voorlichtingsactiviteiten die studenten/ scholieren spontaan noemen zijn: Voorlichtingsdagen Websites Stuvo Meeloopdagen/ dagje studeren Studiestartdagen

26 5.4 Waardering voorlichtingsactiviteiten II In de bijlagen zijn tabellen te vinden met daarin de precieze uitkomsten per groep wat betreft bekendheid met en behulpzaamheid van verschillende voorlichtingsactiviteiten of -materiaal. Daaruit blijkt dat de bekendheid en de mate waarin activiteiten en materiaal behulpzaam zijn geweest grotendeels overeenkomen. Het meest bekend en behulpzaam zijn: Bachelorbrochure Website Dagje studeren Studiestartdag: mits voor aanmelding en niet daarna! Scholenbezoek

27 5.4 Waardering voorlichtingsactiviteiten III Tweede en derde generatie studenten (controlegroep) gaan minder af op algemene evenementen (zoals stuvo), zijn positiever over de geschreven informatie zoals de website en de brochures en durven daardoor meer af te gaan op alleen deze geschreven informatie.

28 5.4 Waardering voorlichtingsactiviteiten IV Gemiddeld cijfer (indicatief!) voorlichtingsactiviteiten: 1e focusgroep studenten: 6,6 2e focusgroep studenten: 6,2 Controle focusgroep: 7,1 Cijfer bij scholieren niet achterhaald vanwege gebrek aan overzicht over aanbod voorlichtinsgmateriaal. De controlegroep geeft een beduidend hoger cijfer voor de voorlichting.

29 6.1 Conclusies studiekeuzeproces I Zowel scholieren als studenten geven aan de breedte van de opleiding te waarderen en hebben zich daardoor sterk laten leiden in hun uiteindelijke keuze. Ook de maatschappelijke link en status zijn overwegingen voor het kiezen van de studie rechtsgeleerdheid. De mate waarin het gezin waarde wordt gehecht aan opleiding is in bijna alle gevallen groot.

30 6.1 Conclusies studiekeuzeproces II Verschillen tussen 1e en 2e/3e generatie studenten: Het referentiekader van studiemogelijkheden/beroepen is voor de 1e generatie aanzienlijk kleiner. De mogelijkheid ouders bij inhoudelijke overwegingen te betrekken bij zowel de studiekeuze als de studie is voor de 1e generatie beperkt. Waar tweede en derde generatie studenten in hun keuze met regelmaat inhoudelijk advies van de ouders krijgen en daardoor minder last hebben van keuzestress zijn eerste generatie academici meer op zich zelf aangewezen in het maken van hun keuze. Zij hebben daardoor sterke behoefte aan ervaringsinformatie en uitgebreide en zo volledig mogelijke informatie. Eerste generatie academici kenmerken zich door hun grote zelfredzaamheid. Ondanks de mogelijke belemmeringen vinden zij gedreven door ambitie hun weg. Meestentijds wel sterke morele steun van de ouders in. Het studeren maakt deze ouders extra trots. Studenten zijn in eerste instantie minder gericht op een studentenvereniging en meer op houvast binnen de studie zelf.

31 6.2 Verbeteringssuggesties voorlichting 1e generatie academici Behoefte aan gedegen, inhoudelijke en eerlijke informatie: Nu worden uitingen nogal eens ervaren als windowdressing of reclameuitingen: Deze tekst had net zo goed in de brochure van Amsterdam kunnen staan. Daar heb ik niks aan. Belang ervaringsinformatie: Als die bij ouders niet te halen is, dan zijn studerende broers/zussen, kennissen of vrienden de belangrijkste informatiebron. Ook verhalen over vergelijkingen tussen rechtenstudies in verschillende steden spelen een rol. Behoefte aan echte voorlichting, zoals een dagje studeren of een studiestartdag waar men de sfeer kan proeven. Naast echte voorlichting blijft behoefte bestaan aan geschreven informatie in de vorm van brochures en een duideljke website. Daarbij is wel van belang dat hierin uitgebreide en realistische informatie te vinden is over het curriculum en de studiebelasting.

32 6.3 Overeenkomsten en verschillen 1e en 2e/3e generatie academici Veel van de wensen en verwachtingen van 1e generatie academici zijn ook geuit door studenten van de 2e en 3e generatie. Zo bestaat er overlap in de behoefte aan: Eerlijke informatie over onder meer studielast en toekomstmogelijkheden Specifieke en concrete informatie over het curriculum (vakken, aantal uren, herkansingen), RGL Utrecht in vergelijk met andere universiteiten, ervaringen van andere studenten, ervaringen van alumni t.a.v. het eigen keuzeproces, keuzes tijdens de studie en de eigen loopbaan Zo breed mogelijke informatie Breedte studie tonen in vakken en loopbaanmogelijkheden Het verschil zit vooral in de mate van informatiehonger en behoefte aan ervaringsinfomatie van 1e generatie academici.

33 7. Aanbevelingen Eerste generatie academici onderscheiden zich in een aantal opzichten weinig van hun tweede en derde generatie collega studenten. Toch hebben eerste generatie studenten te maken met een aantal extra barrieres die geslecht moeten worden alvorens ze de collegebanken kunnen betreden. In veel gevallen lukt hen dit prima vanuit hun eigen kracht en doorzetttingsvermogen. Toch kan RGL deze doelgroep een handje helpen om mogelijke barrieres te overwinnen. Daartoe is het vooral van belang rekening te houden met het beperkte refentiekader van deze groep door: 7.1 Het bieden van een zo concreet en uitgebreid mogelijk beeld van de opleiding; 7.2 Het bieden van uitgebreide ervaringsinformatie; 7.3 Het versterken van de binding met rechten; 7.4 Inzicht hebben in en erkennen van levensverhalen en de talenten eerste academische generatie studenten.

34 7.1 Concrete en uitgebreide info bieden Brede palet van de opleiding schetsen, zowel in het geschreven materiaal als tijdens voorlichtingsdagen, bijvoorbeeld door studenten uit verschillende afstudeerrichtingen hun verhaal te laten houden. Brede palet aan beroepsmogelijkheden tonen d.m.v. het eigen brede netwerk van alumni. Zo precies mogelijke informatie bieden over de zwaarte van de opleiding en over de vakken. zonder te veel te vervallen in jargon. Richt op betrokken docenten binnen RGL die deze studenten persoonlijk benaderen.

35 7.2 Ervaringsinformatie bieden Contact faciliteren met ervaringsdeskundigen, zoals net afgestudeerden, mensen met mogelijke banen en huidige studenten, met daarin aandacht voor de breedte aan mogelijkheden. Ervaringen van studenten en almuni (o.a. eerste generatie) opnemen in het geschreven materiaal. Schetsen van vergelijkbare levensverhalen en gemaakte afwegingen. Dit kan door in brochures en op de website meer concrete ervaringen te tonen van het studiekeuzeproces, de studeerervaringen en loopbanen van ervaringsdeskundigen. USBO Advies, oktober 2011

36 7.3 Versterken band met rechten Naast de studievoorlichting zijn tijdens de gesprekken ook enkele verbeterpunten ter tafel gekomen t.a.v. de binding van studenten met de opleiding. Vooral eerste generatie academici kunnen last ondervinden van de beperkte gezamelijkheid in de opleiding. De volgende zaken kunnen een bijdrage leveren aan het versterken van de binding van deze doelgroep met de opleiding rechten: Zet in op het versterken van sociale interactie met andere studenten (ook buiten de studentenverenigingen om, bijvoorbeeld d.m.v. vaste werkgroepen). Houd bij de samenstelling van de werkgroepen rekening met deze doelgroep zodat ook binnen de groep sprake kan zijn van herkenning. Studentmentoren blijven inschakelen. Hun bijdrage wordt door de meeste studenten als waardevol ervaren, mits mentoren ervaringen van deze doelgroep onderkennen en daar rekening mee te houden. USBO Advies, oktober 2011

37 7.4 Inzicht hebben in en erkennen van ervaringen en talenten 1e generatie Eerste generatie academici worden vaak gekenmerkt door amibitie en doorzettingsvermogen. Deze groep heeft vaak meer hobbels moeten nemen en een langere weg moeten afleggen. Zo heeft een groot deel van de groep via het MBO/HBO hun weg naar de universiteit bewandeld deze groep heeft daarom meer behoefte aan een benaderingswijze die hier rekening mee houdt en aan maatwerk in zowel het onderwijssysteem als in de communicatie.

38 BIJLAGEN

39 Bestaande activiteiten: scholieren (N=11) Communicatievorm Deelgenomen/gebruikt Behulpzaam?. 1. Stuvo Bekend bij allen Deelgenomen: allen 2. Voorlichtingsdagen Bekend: 10 leerlingen Deelgenomen: 10 leerlingen 3. Scholenbezoek Bekend: allen Deelgenomen: 7 leerlingen 4. Opleidingsbrochure Bekend: 10 leerlingen Gebruikt: 8 leerlingen 5. Bacholer website Bekend: 8 leerlingen Gebruikt: 5 leerlingen 6. Dagje studeren Bekend: 8 leerlingen Deelgenomen: 1 leerling 7. Studieblog Bekend: 3 leerlingen Gebruikt: geen enkele leerling Allen: enigszins behulpzaam. 8 leerlingen: enigszins behulpzaam 2 leerlingen: zeer behulpzaam. 7 leerlingen: enigszins behulpzaam. 5 leerlingen: enigszins behulpzaam 2 leerlingen: zeer behulpzaam 1 leerling: niet behulpzaam. 2 leerlingen: zeer behulpzaam 3 leerlingen: enigszins behulpzaam 1 leerling: enigszins behulpzaam. N.v.t. 8. Zomervoorlichting Bekend: 2 leerlingen missing 9. Chatten studievoorlichting Onbekend bij allen N.v.t. 10. Studiestart Onbekend bij allen N.v.t.

40 Bestaande activiteiten: studenten eerste gen.. gen. (N=22) Communicatievorm Deelgenomen/gebruikt Behulpzaam? 1. Stuvo Bekend bij allen Allen deelgenomen 2 studenten: zeer behulpzaam 20 studenten: niet behulpzaam. 2. Opleidingsbrochure Bij allen bekend en door allen gebruikt. 7 studenten: zeer behulpzaam 11 studenten: enigszins behulpzam 4 studenten: niet behulpzaam 3. Voorlichtingsdagen Bekend en deelgenomen: 20 studenten 4. Bacholer website Bekend en deelgenomen: 19 studenten 5. Dagje studeren Bekend: 19 studenten Deelgenomen: 12 studenten 6. Studieblog Bekend en deelgenomen: 5 studenten 7. Scholenbezoek Bekend en deelgenomen: 5 studenten 8. Zomervoorlichting Bekend en deelgenomen: 4 studenten 9. Studiestart Bekend: 4 studenten Deelgenomen: 1 student 10. Chatten studievoorlichting Bekend: 2 studenten Gebruikt: 1 student 3 studenten: zeer behulpzaam 14 studenten: enigszins behulpzaam 3 studenten: niet behulpzaam. 6 studenten: zeer behulpzaam 9 studenten: enigszins behulpzaam 4 studenten: niet behulpzaam. 6 studenten: zeer behulpzaam 2 studenten: enigszins behulpzaam 4 studenten: niet behulpzaam 4 studenten: zeer behulpzaam 1 student: enigszins behulpzaam. 5 studenten: zeer behulpzaam. 3 studenten: zeer behulpzaam 1 student: enigszins behulpzaam. 1 student: zeer behulpzaam 1 studentent: enigszins behulpzaam

41 Bestaande activiteiten: controlegroep (N=10) Communicatievorm Deelgenomen/gebruikt Behulpzaam? 1. Opleidingsbrochure Bekend bij allen 5 studenten: zeer behulpzaam. 2 studenten: enigszins behulpzaam 3 studenten: missing 2. Bacholer website Bekend bij allen. 5 studenten: zeer behulpzaam 4 studenten: enigszins behulpzaam 1 student: missing 3. Voorlichtingsdagen Bekend en deelgenomen: 8 studenten 4. Studiestart Bekend: 8 studenten Deelgenomen: 4 studenten 5. Dagje studeren Bekend: 6 studenten Deelgenomen: 1 student 6. Zomervoorlichting Bekend: 3 studenten Deelgenomen: 2 studenten 7. Stuvo Bekend en deelgenomen: 2 studenten 8. Scholenbezoek Bekend en deelgenomen: 2 studenten 9. Studieblog Bekend en deelgenomen: 1 student 2 studenten: zeer behulpzaam 2 studenten: enigszins behulpzaam 4 studenten: missing 2 studenten: zeer behulpzaam 1 student: enigszins behulpzaam 1 student: niet behulpzaam 1 student: zeer behulpzaam. 1 student: enigszins behulpzaam 1 student: niet behulpzaam 1 student: enigszins behulpzaam 1 student: niet behulpzaam 2 studenten: enigszins behulpzaam. 1 student: enigszins behulpzaam. 10. Chatten studievoorlichting Onbekend. N.v.t.

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid. Ouders: Studiekiezers: Mijn kind moet zelf kiezen. mijn ouders zijn belangrijk 55% wo, 70% hbo studenten

Ouderbetrokkenheid. Ouders: Studiekiezers: Mijn kind moet zelf kiezen. mijn ouders zijn belangrijk 55% wo, 70% hbo studenten Ouderbetrokkenheid Ouders: Mijn kind moet zelf kiezen Studiekiezers: mijn ouders zijn belangrijk 55% wo, 70% hbo studenten Volwassenen rondom studiekiezer Tweederde 1e jaars zegt: De meeste info over studeren

Nadere informatie

*) Dit is ook het aantal respondenten waarop de cijfers en grafieken in dit rapport zijn gebaseerd, tenzij anders aangegeven.

*) Dit is ook het aantal respondenten waarop de cijfers en grafieken in dit rapport zijn gebaseerd, tenzij anders aangegeven. INLEIDING Goede loopbaanoriëntatie en begeleiding is voor veel scholen een belangrijk onderwerp. Begrijpelijk, want uit vele onderzoeken blijkt dat een goede aanpak van LOB werkelijk kan bijdragen aan

Nadere informatie

Hermien Miltenburg en studenten. (presentatie)

Hermien Miltenburg en studenten.  (presentatie) Hermien Miltenburg en studenten www.wageningenuniversity.nl/ouders (presentatie) Ouder: je moet zelf kiezen...ja... maar wat zegt de student? Mijn ouder is mijn belangrijkste adviseur: 55% eerstejaars

Nadere informatie

Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze. oktober 2011

Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze. oktober 2011 Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze oktober 2011 Hoog percentage studie uitvallers Uit cijfers van de HBO-raad blijkt dat gemiddeld 15,8% van de HBO studenten afvalt

Nadere informatie

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten student: score: studentnummer: vraag 1: opleiding: Rechtsgeleerdheid vraag 8: email: vraag 12: 1 Met welke vooropleiding heb je toegang tot de opleiding

Nadere informatie

Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen??

Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen?? Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen?? Decaan F. Kerkhof september 2015 Het keuzeproces : hoe zit dat in elkaar? Havo 4 en vwo 5 oriënteren door middel van: - www.studiekeuze123.nl - www.startstuderen.nl

Nadere informatie

Adviezen voor studiekiezers op basis van de Startmonitor

Adviezen voor studiekiezers op basis van de Startmonitor Adviezen voor studiekiezers op basis van de Startmonitor Conclusies en aanbevelingen op basis van jaarlijks onderzoek naar studiekeuze en studiesucces Jules Warps ResearchNed mei 2012 2012 ResearchNed

Nadere informatie

Centraal en decentraal: always the twain shall meet.

Centraal en decentraal: always the twain shall meet. Centraal en decentraal: always the twain shall meet. Presentatie: drs. Leneke Visser, adviseur facultair alumnibeleid Universiteit Utrecht Chair: mr. Han van Manen, oud-bestuurslid Utrechts Universiteitsfonds

Nadere informatie

Hermien Miltenburg en studenten. (presentatie)

Hermien Miltenburg en studenten.   (presentatie) Hermien Miltenburg en studenten www.wageningenuniversity.nl/ouders (presentatie) Ouder: je moet zelf kiezen...ja... maar wat zegt de student? Mijn ouder is mijn belangrijkste adviseur: 55% eerstejaars

Nadere informatie

Blok 5. Ouderbetrokkenheid, 1 uur

Blok 5. Ouderbetrokkenheid, 1 uur Blok 5. Ouderbetrokkenheid, 1 uur Ouders: Mijn kind moet zelf kiezen Studiekiezers: mijn ouders zijn belangrijk 55% wo, 70% hbo studenten Volwassenen rondom studiekiezer Tweederde 1e jaars zegt: De meeste

Nadere informatie

De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht Finance & Control. Voltijd 27 juni 2019

De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht Finance & Control. Voltijd 27 juni 2019 De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht Finance & Control Voltijd 27 juni 2019 Waarom De Haagse Matchingsdagen? Tijdens De Haagse Matchingsdagen heeft de opleiding van jouw keuze een programma

Nadere informatie

Vervroegde aanmelding, matching en studiekeuzecheck. Eerste resultaten Startmonitor VSNU-conferentie Matcht het?

Vervroegde aanmelding, matching en studiekeuzecheck. Eerste resultaten Startmonitor VSNU-conferentie Matcht het? Vervroegde aanmelding, matching en studiekeuzecheck Eerste resultaten Startmonitor 2014-2015 VSNU-conferentie Matcht het? Vandaag Kort: Startmonitor Achtergronden studieuitval Vervroeging aanmelding en

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2017-2018 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie

Nadere informatie

LOB, wat moet ik ermee als ouder?

LOB, wat moet ik ermee als ouder? LOB, wat moet ik ermee als ouder? U heeft als ouder/ verzorger veel invloed op de loopbaankeuzes van uw zoon of dochter. Omdat u uw kinderen goed kent, weet waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden.

Nadere informatie

DECANAAT OUDERAVOND 5 VWO. 10 september 2019

DECANAAT OUDERAVOND 5 VWO. 10 september 2019 DECANAAT OUDERAVOND 5 VWO 10 september 2019 Even voorstellen. Decaan havo - vwo Wilfred Bardoul De keuzebegeleiding 3 ATH: Keuze profiel 4 ATH: Eerste kennismaking met universiteit 5 ATH: Vooral oriënteren

Nadere informatie

Algemene informatie. Beste aanstaande student,

Algemene informatie. Beste aanstaande student, Algemene informatie Beste aanstaande student, Ter voorbereiding op het gesprek vragen we je een korte enquête in te vullen. Met het invullen bevestig je tegelijk je komst naar het kennismakingsgesprek,

Nadere informatie

Voorlichting voor Ouders van Aankomende Studenten (VOAS)

Voorlichting voor Ouders van Aankomende Studenten (VOAS) Voorlichting voor Ouders van Aankomende Studenten (VOAS) Wouter van Egmond Studieadviseur van BSc. en MSc. opleidingen in het Levenswetenschappen domein www.rug.nl/voas VOAS - 11/19/2017 1 Taken studieadviseur

Nadere informatie

Aansluiting hoger onderwijs. De laatste stap

Aansluiting hoger onderwijs. De laatste stap Aansluiting hoger onderwijs De laatste stap Augustus 2014 Inleiding Zoals de minister van OC&W in haar reactie op het advies van de Onderwijsraad Overgangen in het onderwijs stelt moet het onderwijs maximaal

Nadere informatie

DECANAAT OUDERAVOND 4 HAVO. 12 september 2017

DECANAAT OUDERAVOND 4 HAVO. 12 september 2017 DECANAAT OUDERAVOND 4 HAVO 12 september 2017 Even voorstellen. Decaan havo - vwo Wilfred Bardoul Het keuzeproces 3 havo: profielkeuze 4 havo: vooral oriëntatie op vervolgstudies 5 havo: Keuze vervolgstudie

Nadere informatie

Succesvol eerste studiejaar

Succesvol eerste studiejaar Succesvol eerste studiejaar Wat kunt u als ouder doen Hermien Miltenburg Een succesvol eerste jaar begint met goed oriënteren op de opleiding Onderzoek van researchnet (startmonitor) op www.mijnkindgaatstuderen.nl

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

KLANTTEST. Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard.

KLANTTEST. Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard. KLANTTEST Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Onderzoeksvraag 3. Vraagstuk 4. Doelstelling 5. Hypothese 6. Functieomschrijving

Nadere informatie

4 Toegankelijkheid optimaliseren

4 Toegankelijkheid optimaliseren 4 Toegankelijkheid optimaliseren Benutten van talent betekent ook dat degenen die na een vooropleiding geschikt zijn voor een opleiding in het hoger onderwijs dit onderwijs ook kunnen volgen. Institutionele

Nadere informatie

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT NAAR VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VERDIEPT, VERRIJKT EN VERBINDT De VU wil graag met u werken aan de versterking van de kwaliteit van het voortgezet

Nadere informatie

Studie- loopbaan plannen

Studie- loopbaan plannen Studie- loopbaan plannen aan de Universiteit Leiden De ideale student - Kennis op WO niveau - Programma binnen norm doorlopen - Goed voorbereid op een loopbaan > (academische) carrière van +/- 40 jaar

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Nanotechnologie voor de VWO bovenbouw

Nanotechnologie voor de VWO bovenbouw Nanotechnologie voor de VWO bovenbouw Benny Aalders (s1960636) bennyaalders@gmail.com Jakko Arbeider (s1528742) jakkoarbeider@hotmail.com Floris Harmanni (s2592274) floris.harmanni@gmail.com Kristel Lok

Nadere informatie

Studievoortgang en studiesucces in het wo

Studievoortgang en studiesucces in het wo Evidence-based verbeteren Studievoortgang en studiesucces in het wo VSNU Conferentie Studiesucces, 13 juni 2012 Studentenmonitor Toegankelijkheid Determinanten van studiegedrag Studiekeuze Determinanten

Nadere informatie

Hermien Miltenburg en studenten

Hermien Miltenburg en studenten Hermien Miltenburg en studenten hermien.miltenburg@wur.nl Presentatie: www.wur.nl/ouders en bij de decaan Wat zeggen scholieren: Studiekeuze.. (LAKS) hartstikke moeilijk: Wij worden het best geholpen door

Nadere informatie

Programma 19 september: uur. Tweede Fase Overstappen 5h-5v Maatwerk Aansluiting VO-HO Rol ouders

Programma 19 september: uur. Tweede Fase Overstappen 5h-5v Maatwerk Aansluiting VO-HO Rol ouders Programma 19 september: 20.15-20.45 uur Tweede Fase Overstappen 5h-5v Maatwerk Aansluiting VO-HO Rol ouders Taken decaan Anne-Marie Rijsdijk: a.rijsdijk@beekdallyceum.nl Ondersteunt mentoren bij LOB Begeleidt

Nadere informatie

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent NTERVIEW In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze Doen waar je goed in bent Ieder mens moet regelmatig keuzes maken. Dat begint al met de keuze voor een bepaalde school, een studie of een opleiding.

Nadere informatie

Fontys Kwaliteitsagenda Groei door aandacht en uitdaging

Fontys Kwaliteitsagenda Groei door aandacht en uitdaging Fontys Kwaliteitsagenda Groei door aandacht en uitdaging Met grote passie en betrokkenheid wordt bij Fontys elke dag hard gewerkt aan de kwaliteit waar wij trots op zijn. Tegelijkertijd vinden wij dat

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

DECANAAT OUDERAVOND 5 VWO. 12 september 2017

DECANAAT OUDERAVOND 5 VWO. 12 september 2017 DECANAAT OUDERAVOND 5 VWO 12 september 2017 Even voorstellen. Decaan havo - vwo Wilfred Bardoul De keuzebegeleiding 3 ATH: Keuze profiel 4 ATH: Eerste kennismaking met universiteit 5 ATH: Vooral oriënteren

Nadere informatie

Stedelijk Gymnasium Breda

Stedelijk Gymnasium Breda Stedelijk Gymnasium Breda Een bewuste keuze begint met een goede voorbereiding! EEN MODERNE SCHOOL MET EEN KLASSIEKE TRADITIE LOB-programma StudieKeuze klas 4-5-6 Alle activiteiten op een rijtje in 1 document:

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek

Tevredenheidsonderzoek Tevredenheidsonderzoek 2015 - mei 2016 Inleiding Stichting Onderwijsbegeleiding biedt aan jongeren en hun ouders, van wie de inkomenssituatie en/of thuissituatie onvoldoende is, de mogelijkheid om hun

Nadere informatie

Stap 2 D Check Jouw droom

Stap 2 D Check Jouw droom D-Check van: Stap 1 D Check Waar sta jij nu? Misschien weet jij al wat je na het VMBO wilt gaan doen, maar misschien heb je nog geen enkel idee. Dan is het best een lastige keuze, er zijn namelijk veel

Nadere informatie

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam Ik wil weten wát ik kies Proef Studeren bij Hogeschool Rotterdam Proefstuderen Als je (bijna) zeker weet welke opleiding je wilt gaan volgen, is het leuk en interessant om alvast eens te proeven aan je

Nadere informatie

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Ouderavond 5Havo 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Hallo,. 2 Programma Decanaat Oriënteren, verkennen, beslissen Aanmelding Studiefinanciering en kosten Dedecaan.net Tijdspad 3 Goed kiezen, waar loop je tegenaan?

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijenkomst: een spel over motieven, kwaliteiten en beroepen

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijenkomst: een spel over motieven, kwaliteiten en beroepen Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Bijlage 4: Pabo-specifieke Kenmerken van studiesucces en studie-uitval in beeld

Bijlage 4: Pabo-specifieke Kenmerken van studiesucces en studie-uitval in beeld Bijlage 4: Pabo-specifieke Kenmerken van studiesucces en studie-uitval in beeld In deze bijlage worden theoretische aanknopingspunten voor de inzet en inrichting van studiekeuze gesprekken binnen dit project

Nadere informatie

Radboud Pre-University College of Society dr. Clarie Ramakers, drs. Irene Larooy & Anne Kempers MA

Radboud Pre-University College of Society dr. Clarie Ramakers, drs. Irene Larooy & Anne Kempers MA Radboud Pre-University College of Society dr. Clarie Ramakers, drs. Irene Larooy & Anne Kempers MA www.ru.nl/pucofsociety ` Nieuwe ontwikkelingen Radboud Pre-University College of Society Anne Kempers

Nadere informatie

Hoe kies jij je studie?

Hoe kies jij je studie? Hoe kies jij je studie? Een peiling onder scholieren over studiekeuzestress, het studiekeuzeproces, persoonlijke ontwikkeling, zelfkennis en loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Peiling in opdracht

Nadere informatie

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten.

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. 1. Samenvatting Scholieren willen LOB! Dat is goed want loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is belangrijk.

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

(ZELF)SELECTIE IN DE LERARENOPLEIDING: PROBLEMEN, INTERVENTIES MECHANISMEN UITKOMSTEN. Jacqueline Kösters Velon 2017

(ZELF)SELECTIE IN DE LERARENOPLEIDING: PROBLEMEN, INTERVENTIES MECHANISMEN UITKOMSTEN. Jacqueline Kösters Velon 2017 (ZELF)SELECTIE IN DE LERARENOPLEIDING: PROBLEMEN, INTERVENTIES MECHANISMEN UITKOMSTEN Jacqueline Kösters Velon 2017 1 Wat: NRO-onderzoek naar de voorspellende waarde van selectie-instrumenten voor de toelating

Nadere informatie

Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & uur Start ronde uur Start ronde uur Start ronde uur individuele vragen

Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & uur Start ronde uur Start ronde uur Start ronde uur individuele vragen Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & 6 19.30 uur Start ronde 1 20.05 uur Start ronde 2 20.40 uur Start ronde 3 21.15-22.00 uur individuele vragen Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 Centrale presentatie

Nadere informatie

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Ontdek welke studie écht bij je past Intermijn is een studiekeuzeorganisatie met een duidelijke visie als het gaat om kiezen: kiezen moet je leren. Een

Nadere informatie

NR 01 Opstellen individueel LOB-traject

NR 01 Opstellen individueel LOB-traject NR 01 Opstellen individueel LOB-traject Deelname Verplicht Doel en verantwoording Je moet per leerjaar een planning maken van je LOB-activiteiten. het is de bedoeling dat je uit de verzameling LOB-wijzers

Nadere informatie

Havo 5 11 september Voorlichting vervolgstudie en aanmelding

Havo 5 11 september Voorlichting vervolgstudie en aanmelding Havo 5 11 september 2018 Voorlichting vervolgstudie en aanmelding Decaan havo Maaike van de Wetering Decaan havo Docente geschiedenis Bereikbaar via m.vande.wetering@t-atrium.nl Leerlingen worden begeleid

Nadere informatie

Studievoorlichting: maak het tastbaar en geef een realistisch beeld!

Studievoorlichting: maak het tastbaar en geef een realistisch beeld! Studievoorlichting: maak het tastbaar en geef een realistisch beeld! De juiste studiekeuze is belangrijker geworden Sinds in het studiejaar 2015-2016 de basisbeurs is vervangen door het sociaal leenstelsel

Nadere informatie

Monitor beleidsmaatregelen Anja van den Broek Jessica Nooij

Monitor beleidsmaatregelen Anja van den Broek Jessica Nooij Monitor beleidsmaatregelen 2015 Anja van den Broek Jessica Nooij Maatregelen, vraagstelling en data Beleidsmaatregelen Invoering studievoorschot (2015) Wet Kwaliteit in verscheidenheid (loting, toelating

Nadere informatie

Informatieavond V5 1 oktober 2015

Informatieavond V5 1 oktober 2015 Informatieavond V5 1 oktober 2015 WELKOM Indeling avond 19.00u 19.30u -Plenair Dhr. T. Sliphorst visie VWO Mw. R. Hol V5 algemeen informatie Mevr. I. Boamfa decanaat 19.30u-20.00u Mentor: kennismaking

Nadere informatie

Waarom ga je dat doen volgend jaar?

Waarom ga je dat doen volgend jaar? Waarom ga je dat doen volgend jaar? Susanne de Haar, Marlien Douma, Jan-Willem Kalhorn, Michiel Tolboom, Lotte Bonsel Begeleider: Marja ter Wal Inleiding Aan het einde van de middelbare school komt voor

Nadere informatie

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Even voorstellen Drs. Loes Nordlohne Loopbaanadviseur Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen De WO-Monitor - Landelijk onderzoek onder alle

Nadere informatie

De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht

De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht Ondernemerschap & Retail Management Voltijd 27 juni 2019 Waarom De Haagse Matchingsdagen? Tijdens De Haagse Matchingsdagen heeft de opleiding ORM een event

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Beste leerlingen, Na het Pleysier College Westerbeek naar het MBO, HBO of universiteit? Of liever werken en leren tegelijk? Misschien wil je ICT er worden

Nadere informatie

Factsheet Toelatingstoets PABO

Factsheet Toelatingstoets PABO Pabo-opleidingen zitten in de lift De pabo s hebben de afgelopen jaren veel stappen gezet om de kwaliteit verder te versterken, onder meer door de invoering van de toelatingstoetsen. Deze maatregelen betalen

Nadere informatie

PERSBERICHT: Jongens worden ingehaald. Meisjes zijn de toekomstige bèta s

PERSBERICHT: Jongens worden ingehaald. Meisjes zijn de toekomstige bèta s PERSBERICHT: Jongens worden ingehaald. Meisjes zijn de toekomstige bèta s Grootste populariteitsonderzoek naar schoolvakken ooit onder 25. scholieren. De bètavakken natuurkunde, scheikunde, techniek, wiskunde

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Evaluatieonderzoek naar de effecten van studiekeuzebegeleiding bij studenten. Managementsamenvatting

Evaluatieonderzoek naar de effecten van studiekeuzebegeleiding bij studenten. Managementsamenvatting Evaluatieonderzoek naar de effecten van studiekeuzebegeleiding bij studenten Managementsamenvatting 1. Managementsamenvatting Inleiding In 2007 opende Centrum Studiekeuze haar deuren voor studenten van

Nadere informatie

Sterk LOB in havo en vwo belang en urgentie actuele beleidsontwikkelingen

Sterk LOB in havo en vwo belang en urgentie actuele beleidsontwikkelingen Sterk LOB in havo en vwo belang en urgentie actuele beleidsontwikkelingen Masterclass LOB in havo/vwo 29 november 2012 Janina van Hees en Karen Oostvogel Programma Korte introductie project Stimulering

Nadere informatie

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren Bijlage 3 Materiaal Workshop Studiekeuze (1,5 uur) werkboek voor leerlingen Centrum voor Studie en Loopbaan, Vrije Universiteit Amsterdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

Een evaluatieonderzoek naar vmbo Carrousel TL Groningen en Drenthe SCHOOLJAAR : LEERLINGRESULTATEN DOCENTRESULTATEN BEDRIJFSRESULTATEN

Een evaluatieonderzoek naar vmbo Carrousel TL Groningen en Drenthe SCHOOLJAAR : LEERLINGRESULTATEN DOCENTRESULTATEN BEDRIJFSRESULTATEN Een evaluatieonderzoek naar vmbo Carrousel TL Groningen en Drenthe SCHOOLJAAR 2014 2015: LEERLINGRESULTATEN DOCENTRESULTATEN BEDRIJFSRESULTATEN PROJECTBUREAU CARROUSEL GRONINGEN EN DRENTHE MEI 2015 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Programma 18 september Algemene informatie over LOB + (reken)examen

Programma 18 september Algemene informatie over LOB + (reken)examen Programma 18 september 2018 19.00 19.30 uur : 19.45 20.30 uur: Algemene informatie over LOB + (reken)examen Kennismaken mentor Nog geen diploma maar al met 1 been in het vervolgonderwijs! Vroeger de knoop

Nadere informatie

Ouderavond 4 vwo

Ouderavond 4 vwo Ouderavond 4 vwo 2019-2020 Decaan vwo Marloes Wittenberg Programma o Studiekeuzetraject o Goed oriënteren/kiezen is belangrijk o Goed oriënteren/kiezen is moeilijk o Voorlichtingsactiviteiten o Toekomstdossier

Nadere informatie

SCHOLIERENEN STUDENTEN PARTICIPATIE

SCHOLIERENEN STUDENTEN PARTICIPATIE SCHOLIERENEN STUDENTEN PARTICIPATIE 1 Nina Hoek van Dijke - Jongerenexpert bij Jong & Je Wil Wat 2 Wij helpen jou bij het jongerenproof maken van je organisatie. Waarbij je als organisatie écht aansluit

Nadere informatie

Rapportage brainstorm

Rapportage brainstorm Rapportage brainstorm ALGEMENE INFORMATIE Datum: 16 oktober 2013 Locatie: AOC Oost, Almelo Deelnemers: Jongeren tussen 13-20 jaar van (V)MBO, HAVO, VWO en HBO en ondernemers in de Agri&Food sector Centrale

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 www.qompas.nl Februari 2016 Surrounded by Talent Inleiding In deze rapportage laten we de resultaten zien van een enquête onder eerstejaars studenten welke met de Qompas

Nadere informatie

Pedagogische wetenschappen (BSc)

Pedagogische wetenschappen (BSc) Pedagogische wetenschappen (BSc) Bachelor Bij ons leer je de wereld kennen Type Bachelor Voertaal Nederlands Plaats Leiden Als je Pedagogische Wetenschappen in Leiden studeert, dan houd je je bezig met

Nadere informatie

WORKSHOP FACTA CONGRES. - donderdag 26 januari Wa ht iet tot ze struikele

WORKSHOP FACTA CONGRES. - donderdag 26 januari Wa ht iet tot ze struikele WORKSHOP FACTA CONGRES - donderdag 26 januari 2017 - Wa ht iet tot ze struikele Hé MBO er! Klaar voor een volgende stap? Jaap Kloos Teamleider opleiding Facility Management, Haagse Hogeschool. Even voorstellen..

Nadere informatie

nog nooit zo allochtoon gevoeld als op de universiteit.

nog nooit zo allochtoon gevoeld als op de universiteit. nog nooit zo allochtoon gevoeld als op de universiteit. Onderzoek naar sociale hulpbronnen als studiesuccesfactor voor niet-westerse allochtone studenten in het Nederlandse hoger onderwijs Lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Leo Molenaar studiekeuzeadviseur. Vrije Universiteit Amsterdam

Leo Molenaar studiekeuzeadviseur. Vrije Universiteit Amsterdam Leo Molenaar studiekeuzeadviseur Vrije Universiteit Amsterdam Programma - Wat maakt kiezen zo lastig? - Het keuzeproces - Hoe kunt u uw kind helpen? Oefening: Kiezen hoe ging dat ook alweer? Hoe koos u

Nadere informatie

Informatieavond VWO6 Agenda. 1. Examen 2. Studiekeuze 3. Studiefinanciering

Informatieavond VWO6 Agenda. 1. Examen 2. Studiekeuze 3. Studiefinanciering Informatieavond VWO6 Agenda 1. Examen 2. Studiekeuze 3. Studiefinanciering Informatieavond VWO6 14 september welkom Planning SchoolExamen (SE) Week Wat 45 Toetsweek1 50 Herkansing toetsweek1 03 Toetsweek

Nadere informatie

Studiekeuze & studeren Waar begint mijn kind aan?

Studiekeuze & studeren Waar begint mijn kind aan? 1 Studiekeuze & studeren Waar begint mijn kind aan? Hidde de Haas - Studieadviseur Faculteit der Letteren Geschiedenis & IRIO Naomi Schuitema & Vivien van Dongen 2 Rijksuniversiteit Groningen sinds 1614

Nadere informatie

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid LOB als voorbereiding op Participatie Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid Als we denken aan Participatie. Dan denken we waaraan o.a. gewerkt dient te worden. Optimaliseren

Nadere informatie

Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken.

Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken. ONDERWIJSVISIE OP HO OFDLIJNEN Geachte collega s, 1 Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken. We

Nadere informatie

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student 30-5-2016 1 Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student Geartsje Zondervan Anneke Schrik Bart Borghols Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen 30-5-2016 2 30-5-2016 3 Even voorstellen Geartsje

Nadere informatie

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een Naam opleiding: Werktuigbouwkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan

Nadere informatie

Informatieavond havo 5 Schooljaar maandag 26 september 2016

Informatieavond havo 5 Schooljaar maandag 26 september 2016 Informatieavond havo 5 Schooljaar 2016-2017 maandag 26 september 2016 Programma Opening Algemene informatie: de examenroute Loopbaan Oriëntatie Begeleiding Presentatie Dienst Uitvoering Onderwijs over

Nadere informatie

Studiekeuzechecks binnen de G5

Studiekeuzechecks binnen de G5 Onderwijs & Innovatie Studiekeuzechecks binnen de G5 Lectorale Rede Dr. F. Rutger Kappe Haarlem, 23 maart 2017 Carlijn Knuiman, lectoraat studiesucces Carlijn.Knuiman@inholland.nl #LRStudiesucces @Studiesuccesinh

Nadere informatie

En wat kan ik later dan worden?

En wat kan ik later dan worden? En wat kan ik later dan worden? Een onderzoek naar het studiekeuzeproces van juridische hbo-studenten Jeany van Beelen-Slijper Achtergrond onderzoek studiekeuzeproces Een aantal belangrijke bevindingen

Nadere informatie

DeDecaan.net. DeDecaan.net. uw decanaat online. DeDecaan.net info@dedecaan.net 030 3200 324

DeDecaan.net. DeDecaan.net. uw decanaat online. DeDecaan.net info@dedecaan.net 030 3200 324 DeDecaan.net DeDecaan.net uw decanaat online Scholieren die een gegronde pakket- en studiekeuze maken. Dat is het doel van iedere decaan. DeDecaan.net ondersteunt u en uw leerlingen om dat doel te bereiken.

Nadere informatie

Al (bijna) een traditie: de tweede Speeddateavond met ouders en oudleerlingen

Al (bijna) een traditie: de tweede Speeddateavond met ouders en oudleerlingen De LOB-maanden op het Comenius! Vorige week was een drukke LOB-week op het Comenius. Op dinsdagavond de speeddate met ouders voor de leerlingen van 4 en 5 havo, op woensdagavond de voorlichting van vele

Nadere informatie

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren hebben behoefte aan LOB Uit het onderzoek blijkt dat scholieren behoefte hebben aan meer LOB. Dat begint in leerjaar één. In de laatste

Nadere informatie

Ouder informatieavond V5 13 sept 2016

Ouder informatieavond V5 13 sept 2016 Ouder informatieavond V5 13 sept 2016 WELKOM Indeling avond 19.00u 19.40u -Plenair Dhr. Sliphorst visie VWO en invoering CT Mw. Hol Wat maakt V5 bijzonder? Dhr. Kesselring decanaat Mw. Boamfa - decanaat

Nadere informatie

Programma 26 september: uur. Kiezen Overstappen 5h-5v Maatwerk Aansluiting VO-HO Rol ouders

Programma 26 september: uur. Kiezen Overstappen 5h-5v Maatwerk Aansluiting VO-HO Rol ouders Programma 26 september: 20.00-20.30 uur Kiezen Overstappen 5h-5v Maatwerk Aansluiting VO-HO Rol ouders Taken decaan Anne-Marie Rijsdijk: a.rijsdijk@beekdallyceum.nl Ondersteunt mentoren bij LOB Begeleidt

Nadere informatie

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 19.15 uur: inloop 19.30 uur: plenaire bijeenkomst over de aanmeldprocedure en decentrale selectie 2 oud leerlingen aan het woord. 20.15 uur: mogelijkheid tot napraten

Nadere informatie

LOB in atheneum-5. LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding. studiekeuze. Marja Bos, decaan atheneum-5/6

LOB in atheneum-5. LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding. studiekeuze. Marja Bos, decaan atheneum-5/6 LOB in atheneum-5 LoopbaanOriëntatie en LoopbaanBegeleiding studiekeuze Marja Bos, decaan atheneum-5/6 HO = Hoger Onderwijs HBO Hoger BeroepsOnderwijs WO Wetenschappelijk (universitair, academisch) Onderwijs

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN

BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN VOORLICHTING BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP > Wat is Bestuurs- en organisatiewetenschap (B&O)? > Zo zit je opleiding in elkaar

Nadere informatie

Hoe begeleid ik mijn kind bij het maken van een passende STUDIEKEUZE? Gundalyn Hemmink

Hoe begeleid ik mijn kind bij het maken van een passende STUDIEKEUZE? Gundalyn Hemmink Hoe begeleid ik mijn kind bij het maken van een passende STUDIEKEUZE? Gundalyn Hemmink Keuzestress Te grote keuzevrijheid talloze studies hbo en wo Leidt tot keuzestress Voorbeeld keuze-experiment: Wel

Nadere informatie