De kortste weg naar Fiscaal Adviseur. Opleiding mondeling of schriftelijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De kortste weg naar Fiscaal Adviseur. Opleiding mondeling of schriftelijk"

Transcriptie

1 De kortste weg naar Fiscaal Adviseur Opleiding mondeling of schriftelijk

2 Breng uw fiscale expertise op niveau Belastingzaken kennen een geheel eigen problematiek. Je moet alert zijn op wijzigingen, en feilloos de link weten te leggen naar de specifieke situatie van de onderneming van uw cliënt. Soms kan het zijn dat uw kennis tekortschiet. Of dat u net dat stukje extra zekerheid wenst. De opleiding tot Fiscaal Adviseur (FA) biedt u die kennis en zekerheid. De opleiding is modulair van opzet en zeer praktisch. De docenten zijn allen werkzaam in de belastingpraktijk. FA: opleiding tot belastingadviseur voor het MKB De opleiding maakt deel uit van het contractonderwijs van Hogescholen. Het eindniveau is vergelijkbaar met het eindniveau van de fiscale vakken van de HBO-opleidng Fiscale Economie aan een Hogeschool. te volgen op vijf HBO-scholen verspreid over het land in de opleidingsmarkt concurrerend geprijsd binnen tien maanden afgerond praktijkgericht deskundige docenten uit de belastingpraktijk beschermde titel (FA)

3

4 Over de opleiding Na de opleiding bent u een belastingexpert en erkend belastingadviseur voor het midden- en kleinbedrijf. U bent gekwalificeerd om alle belastingzaken te verzorgen. Zoals de jaarlijkse belastingaangifte inkomsten-, en vennootschapsbelasting alsook de aangifte voor de loonbelasting en de omzetbelasting. Voor wie is deze opleiding bedoeld? De opleiding tot Fiscaal Adviseur is opgezet voor mensen die in hun beroep veel met belastingen te maken hebben, zoals: medewerkers van belastingadviesbureaus, accountantsmaatschappen en administratiekantoren; beginnende zelfstandige belastingconsulenten; ondernemers en financieel deskundigen van bedrijven.

5 Ik voel me zekerder tegenover mijn cliënt om te adviseren C.J. van Vliet, Administrateur, Rijswijk mondeling schriftelijk Duur van de opleiding 10 maanden* 10 maanden* Kosten van de opleiding e e Aantal lessen Tijd lessen uur thuisstudie Studiebelasting per week 15 uur 15 uur Locatie zes locaties in Nederland thuis/werk Startdatum september** september** * het is ook mogelijk twee jaar over de opleiding te doen. ** tussentijdse instap mogelijk

6 Welke onderdelen behandelt de opleiding? De opleiding bestaat uit zeven modules en een inleiding. In totaal 26 lessen. Iedere module wordt afgesloten met een examen. Samen geven zij recht op het einddiploma Fiscaal Adviseur en de beschermde titel FA. mondeling schriftelijk 0. Inleiding 1 les 1 les 1. Inkomstenbelasting (niet-winst) en winst uit aanmerkelijk belang 5 lessen 7 lessen 2. Loonbelasting 3 lessen 5 lessen 3. Inkomstenbelasting (winst uit onderneming) 4 lessen 8 lessen 4. Vennootschapsbelasting, dividendbelasting en internationaal belastingrecht 5 lessen 8 lessen 5. Omzetbelasting 3 lessen 5 lessen 6. Formeel belastingrecht 3 lessen 3 lessen 7. Successie- en schenkingsrecht en belastingen van rechtsverkeer 2 lessen 3 lessen TOTAAL 26 lessen 40 lessen Meer inhoudelijke informatie over de opleiding vind je onder De opleiding in detail verderop in deze brochure.

7 De praktijkcasussen kan ik voor 70% direct in de praktijk toepassen I.P. de Haan, Belastingadviseur, Breda Hoe werkt de schriftelijke opleiding? U zendt de uitwerkingen in per . U kunt daarbij ook vragen stellen over de studiestof. De docenten van het FSDC, allen werkzaam in de belastingpraktijk, voorzien uw uitwerking van commentaar en beantwoorden uw vragen. Dit wordt u toegezonden per .

8 Wat kost de opleiding? De opleiding tot Fiscaal Adviseur (FA) is zeer concurrerend geprijsd. Mondeling Schriftelijk Gehele opleiding e e Losse les e 210 e 80 Prijzen zijn exclusief examentrainingen, examens en literatuur. Over de les- en examengelden is geen btw verschuldigd. Het boekenpakket Voor de opleiding Fiscaal Adviseur (FA) maken we gebruik van het meest recent beschikbare boekenpakket op fiscaal gebied. Dit omvat de Handleiding Belastingrecht, Belastingrecht voor HBO, Belastingrechtspraak voor MKB, Belastingenwetten, Examenbundel Fiscaal Adviseur (FA) en Privaatrecht. De kosten voor het boekenpakket bedragen e 640 excl. 6% btw en verzendkosten, inclusief aanvullingen op de losbladige Handleiding Belastingrecht en een unieke toegangscode tot gedurende twaalf maanden na inschrijving.

9 De opleiding is kort en toch van een hoog niveau G.P.C. Bogers FA, Financieel adviseur, Schinfeld

10 Examens De opleiding bestaat uit zeven modules. Iedere module wordt apart geëxamineerd. Slaagt u voor het examen, dan ontvangt u een certificaat. Wanneer u voor alle zeven module-examens bent geslaagd, ontvangt u het diploma Fiscaal Adviseur (FA). De examens worden georganiseerd in samenwerking met de deelnemende hogescholen (zie inlegkaart). Zij worden afgenomen in de Jaarbeurs te Utrecht. Voor de locaties te Leeuwarden en Sittard, ter plaatse. Alle examens duren 2,5 uur. Hoog slagingspercentage % van de deelnemers slaagt in een keer. Indien u onverhoopt niet slaagt voor een module-examen, dan kunt u het examen het volgende jaar opnieuw doen. De certificaten blijven drie jaar geldig. Indien u opnieuw les wilt, dan is dit mogelijk tegen de halve moduleprijs.

11 Kosten examen(training) Examentraining Het bijwonen van een examentraining: E 100 per training Examengeld Examengeld voor een module-examen: E 140 Instellen beroep Instellen van beroep tegen de uitslag: E 80 Over de les- en examengelden is geen btw verschuldigd. Examentraining Voor ieder module-examen is er een examentraining in Utrecht. Deelname is facultatief. De trainingen worden gehouden op zaterdagmorgen van uur. Voor actuele data:

12 De opleiding in detail Welke onderwerpen worden er tijdens de opleiding behandeld? De opleiding bestaat uit zeven modules en een inleidende les. Per module wordt kort weergegeven wat we behandelen. 0. Inleiding Tijdens de inleiding wordt een globaal overzicht gegeven van de in de opleiding te behandelen belastingen. Ook leert u de pocket Belastingwetten hanteren. Naast de wet in formele zin maakt u kennis met de uitgebreide materiële wetgeving, bestaande uit uitvoeringsmaatregelen, beleidsregels (pseudo-wetgeving) en algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Tot slot komen de hoofdlijnen van de organisatie van de Belastingdienst, de rechterlijke macht en de Nationale ombudsman aan bod. 1. Inkomstenbelasting niet-winst De module Inkomstenbelasting niet-winst bestaat uit: structuur van de wet/boxensysteem, toerekening inkomensbestanddelen aan echtgenoten, partners en kinderen, binnenlandse/buitenlandse belastingplichtige. Box 1: loon uit dienstbetrekking, resultaat van overige werkzaamheden, periodieke uitkeringen, eigen woning en verliesverrekening. Box 2: winst uit aanmerkelijk belang, meesleep en meetrekregeling en DGA-problematiek. Box 3: vermogensrendementsheffing, vrijgestelde beleggingen, waardeproblematiek, persoonsgebonden aftrekken, buitengewone uitgaven, aftrekbare giften, heffingskortingen, voorlopige teruggaaf, wel of geen aanslag en middeling.

13 2. Loonbelasting De module Loonbelasting behandelt de structuur van de Wet op loonbelasting en de samenhang daarvan met de Wet op de inkomstenbelasting, het werknemersbegrip, de (fictieve) dienstbetrekking, de inhoudingsplichtige, het loonbegrip, aanspraken, loon in natura (waaronder de auto van de zaak), fictief salaris voor de AB-houder, tariefstructuur, inhoudingen via loonbelastingtabellen, (pseudo) eindheffing bij de werkgever op aangifte, naheffing n.a.v. controle, administratieve verplichtingen en afdrachtvermindering. Door de verplichte invoering van de werkkostenregeling met ingang van 2015 is dit een van de centrale onderwerpen van de cursus geworden. Hierbij komen de gerichte vrijstellingen, (waaronder het nieuwe noodzakelijkheidscriterium) werkplekvoorzieningen, concernregeling en afrekensystematiek aan de orde. 3. Inkomstenbelasting winst Box 1: ondernemingsvormen en samenwerkingsverbanden zoals firma s en commanditaire vennootschappen, verhuur van de onderneming, huur en/of verkoop van de onderneming, onderscheid totale winst- jaarwinst, vermogensetikettering, autokostenfictie, goedkoopmansgebruik, bestendige gedragslijn, waardering van activa en passiva, pensioenverplichtingen, afschrijvingen, investeringsaftrek, reserves, staking van de onderneming, overdracht overlijden, echtscheiding, emigratie van de onderneming, doorschuifmogelijkheden, oprichting bv, inbreng in de bv, terugkeer uit de bv, aandelenfusie en juridische fusie en splitsing, opvolgingsproblematiek en firmaproblematiek.

14 4. Vennootschapsbelasting, dividendbelasting en internationaal belastingrecht Tijdens de deelmodule Vennootschapsbelasting wordt behandeld: doel en nut van het oprichten van een BV, belastingplicht, (informele) kapitaalstorting en verkapte winstuitdeling, winstberekening, behandeling van eigen en vreemd vermogen, renteaftrekbeperkingen, moeder-dochterverhouding, deelnemingsvrijstelling, bedrijfsfusie, geruisloze terugkeer, fiscale eenheid, buitenlandse belastingplicht en verrekening verliezen. De deelmodule Dividendbelasting bestaat uit: belastingplicht, heffingsmaatstaf, inhoudingsvrijstelling bij deelnemingsvrijstelling en inhoudingsvrijstelling in specifieke EU-situaties. En de deelmodule Internationaal belastingrecht bestaat uit: verdragssluiting, OESO-modelverdrag, eenzijdige regeling ter voorkoming van dubbele belasting, woonplaats-, nationaliteits- en situsbeginsel, objectvrijstelling, verrekeningsmethode, kostenaftrek, intercompanypricing en vaste inrichting. 5. Omzetbelasting Tijdens de module Omzetbelasting leert u over: leveringen van goederen, diensten, plaats van levering, plaats van dienst, intracommunautaire verwervingen, invoer van goederen, het ondernemerschap, vergoeding, aftrek voorbelasting, herzieningsregeling, tarieven, vrijstellingen, onroerende zaakproblematiek (levering en verhuur), wijze van heffen, verleggingsregelingen, factuurstelsel, kasstelsel, kleine ondernemersregeling en administratieve verplichtingen.

15 6. Formeel belastingrecht De module Formeel belastingrecht behandelt de Algemene wet inzake rijksbelastingen, de Algemene wet bestuursrecht en de hoofdlijnen van de Invorderingswet. Bij de behandeling van het formele recht komt aan de orde: aangiften, heffingstechniek, bestuurlijke boetes, bezwaar en beroep, belastingrente, vertegenwoordiging, administratieplicht, inlichtingenplicht, fiscaal strafrecht en algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De behandeling van de Invorderingswet bestaat uit: betalingstermijnen, dwanginvordering, bodemrecht, uitstel en kwijtschelding, invorderingsrente, ketenaansprakelijkheid en bestuurdersaansprakelijkheid. 7. Erf- en schenkbelasting & Wet op belastingen van rechtsverkeer U leert over: beginselen van erfrecht, huwelijksvermogensrecht en geregistreerd partnerschap, woonplaatsbeginsel, erfrechtelijke verkrijgingen, legaten, levensverzekeringen en pensioenproblematiek, verblijvings- en overnemings- en toedelingsbedingen, lasten, tarieven, vrijstellingen, imputatie van pensioenen en lijfrentes, bedrijfsopvolging, beginselen van estate planning, de meest gebruikelijke testamentvormen en schenkbelasting. Bij het onderdeel Wet op belastingen van rechtsverkeer staat de overdrachtsbelasting en assurantiebelasting centraal, met een nadruk op de overdrachtsbelasting. Binnen de overdrachtsbelasting gaan we onder andere in op: verkrijging van juridische en economische eigendom, waardebepalingsregelingen, opvolgende verkrijgingen en de wijze van heffing.

16 Opleiding Fiscaal Adviseur (FA) Hoofdweg GG Loenen T (055) E info@fsdc.nl I Wilt u meer weten over de opleiding, of van gedachten wisselen of deze opleiding iets voor u is? Neem dan contact op met onze studieadviseur Reinier Willemse. Telefoonnummer Wilt u spreken met één van onze oud-cursisten? Ga dan naar de website Vul uw postcode in en vindt een afgestudeerde Fiscaal Adviseur bij u in de buurt. Fiscaal Adviseur (FA) is een beschermde titel, ingeschreven bij het Beneluxmerkenbureau Ontwerp & realisatie: eerst.nl

De kortste weg naar Fiscaal Adviseur. Opleiding mondeling of schriftelijk

De kortste weg naar Fiscaal Adviseur. Opleiding mondeling of schriftelijk De kortste weg naar Fiscaal Adviseur Opleiding mondeling of schriftelijk Breng uw fiscale expertise op niveau Belastingzaken kennen een geheel eigen problematiek. Je moet alert zijn op wijzigingen, en

Nadere informatie

Fiscaal Adviseur. Werken en leren

Fiscaal Adviseur. Werken en leren Fiscaal Adviseur Je bent geinteresseerd in belastingrecht en wilt je carriere 'upgraden' naar Fiscaal Adviseur. Met deze opleiding word je volwaardige gesprekspartner voor het MKB over alle fiscale aangelegenheden.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding belastingrecht 19. Deel 1 Inkomstenbelasting 26. Lijst van afkortingen 15. Studiewijzer 17

Inhoud. Inleiding belastingrecht 19. Deel 1 Inkomstenbelasting 26. Lijst van afkortingen 15. Studiewijzer 17 Inhoud Lijst van afkortingen 15 Studiewijzer 17 Inleiding belastingrecht 19 Deel 1 Inkomstenbelasting 26 1 Algemene uitgangspunten 29 1.1 Wie moet belasting betalen? (art. 1.1 en 1.2 Wet IB) 29 1.2 Waarover

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24 Inhoud Lijst van afkortingen 13 Studiewijzer 15 Inleiding belastingrecht 17 Deel 1 Inkomstenbelasting 24 1 Algemene uitgangspunten 26 1.1 Wie moet belasting betalen? (art. 1.1 en 1.2 Wet IB) 26 1.2 Waarover

Nadere informatie

1 Begrippen en beginselen 24 1.1 Overheidsheffingen 24 1.2 Indeling en typering van belastingen 25 1.3 Beginselen van belastingheffing 26 Opgaven 27

1 Begrippen en beginselen 24 1.1 Overheidsheffingen 24 1.2 Indeling en typering van belastingen 25 1.3 Beginselen van belastingheffing 26 Opgaven 27 Inhoud Lijst van afkortingen 18 Studiewijzer 20 Deel 1 Inleiding belastingrecht 22 1 Begrippen en beginselen 24 1.1 Overheidsheffingen 24 1.2 Indeling en typering van belastingen 25 1.3 Beginselen van

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingrecht niveau 6 Niveau

EXAMENPROGRAMMA. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingrecht niveau 6 Niveau EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Financieel-Administratief Diploma('s) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Eamen Belastingrecht niveau 6 Niveau Vergelijkbaar met hbo Versie 1-0 Geldig

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingwetgeving niveau 5 Niveau

EXAMENPROGRAMMA. Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingwetgeving niveau 5 Niveau Diplomalijn(en) Financieel-Administratief Diploma('s) Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Eamen Belastingwetgeving niveau 5 Niveau 5 (vergelijkbaar

Nadere informatie

Hoofdlijnen van het Nederlands belastingrecht

Hoofdlijnen van het Nederlands belastingrecht Hoofdlijnen van het Nederlands belastingrecht door Mr. P.M. van Schie Prof. dr. CA. de Kam Mr. J. Lamens Mr. drs. F.J.P.M. Haas Twaalfde herziene druk Kluwer Deventer - 2004 INHOUDSOPGAVE Voorwoord bij

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Financieel-Administratief Diploma('s) Diplomalijn(en) Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Examen. Belastingwetgeving Niveau

EXAMENPROGRAMMA. Financieel-Administratief Diploma('s) Diplomalijn(en) Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Examen. Belastingwetgeving Niveau EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Financieel-Administratief Diploma('s) Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Eamen Belastingwetgeving Niveau vergelijkbaar met hbo-ad Versie 2.0 Geldig vanaf 1-09-14 Vastgesteld

Nadere informatie

Belastingrecht in Hoofdlijnen

Belastingrecht in Hoofdlijnen Belastingrecht in Hoofdlijnen Prof. dr. CA. de Kam (eindredactie) Mr. P.M. van Schie Prof. dr. I.J.J. Burgers Mr. drs. F.J.P.M. Haas Mr.J. Lamens Dr. mr. A.M. van Amsterdam RA Mr. C.M. Ettema Mr. dr. D.V.E.M.

Nadere informatie

Examenprogramma Belastingwetgeving 1

Examenprogramma Belastingwetgeving 1 Diplomalijn Examen Niveau Positionering Financieel-Administratief Belastingwetgeving mbo+ Versie 0.2 Geldig vanaf 01-01-2013 Vastgesteld op 28-10-2011 Vastgesteld door Veronderstelde voorkennis Examencommissie

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingrecht niveau 6 Niveau

EXAMENPROGRAMMA. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingrecht niveau 6 Niveau EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Financieel-Administratief Diploma('s) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Eamen Belastingrecht niveau 6 Niveau Vergelijkbaar met hbo Versie 3-0 Geldig

Nadere informatie

De kortste weg naar Payroll Adviseur

De kortste weg naar Payroll Adviseur De kortste weg naar Payroll Adviseur PAYRO PA-adviseur16.pag.brochure_120312.indd 1 24-04-2012 09:54:53 Breng uw payroll expertise op niveau De Payrollopleiding is één van de opleidingen die in samenwerking

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingrecht niveau 6 Niveau

EXAMENPROGRAMMA. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingrecht niveau 6 Niveau EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Financieel-Administratief Diploma('s) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Eamen Belastingrecht niveau 6 Niveau Vergelijkbaar met hbo Versie 7-0 Geldig

Nadere informatie

Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie - Belastingrecht

Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie - Belastingrecht Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie - Belastingrecht K= Kennisvraag, de kandidaat moet één of meerdere begrippen beschrijven, noemen of herkennen, en/of kenmerken, voorbeelden, verschillen

Nadere informatie

De kortste weg naar Payroll Adviseur

De kortste weg naar Payroll Adviseur De kortste weg naar Payroll Adviseur PAYRO Breng uw payroll expertise op niveau De Payrollopleiding is een opleidingvan het FSDC. Wordt Payrolladviseur in 4 maanden en verwerf daarmee de erkenning door

Nadere informatie

Inhoud LIjsT Van Bewerkers afkortingen 17 InLeIdIng BeLasTIngrechT InkomsTenBeLasTIng winst

Inhoud LIjsT Van Bewerkers afkortingen 17 InLeIdIng BeLasTIngrechT InkomsTenBeLasTIng winst Inhoud Lijst van bewerkers 15 Afkortingen 17 1 Inleiding belastingrecht 21 1.1 Inleiding 21 1.2 Soorten heffingen 21 1.3 Doel van belastingheffing 23 1.4 De plaats van het belastingrecht in het recht 24

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. 1 Loonbelasting 1. 1.1 Inleiding 1. 1.2 Dienstbetrekking 2. 1.3 Inhoudingsplichtige 10. 1.4 Loon 13

Inhoud. Voorwoord. 1 Loonbelasting 1. 1.1 Inleiding 1. 1.2 Dienstbetrekking 2. 1.3 Inhoudingsplichtige 10. 1.4 Loon 13 Inhoud Voorwoord V 1 Loonbelasting 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Dienstbetrekking 2 1.2.1 Inleiding 2 1.2.2 Privaatrechtelijke dienstbetrekking 3 1.2.3 Publiekrechtelijke dienstbetrekking 5 1.2.4 Fictieve dienstbetrekking

Nadere informatie

algemeen 1.1 Belastingplichtige/partner/pleegkinderen / 17

algemeen 1.1 Belastingplichtige/partner/pleegkinderen / 17 INHOUD Lijst van afkortingen / 13 1. Inkomstenbelasting / 17 algemeen 1.1 Belastingplichtige/partner/pleegkinderen / 17 raamwerk 1.2 Heffing inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen / 19 1.3 Tarieven

Nadere informatie

1.2 kan het onderscheid tussen het fiscale en het niet-fiscale doel van belastingheffing maken. (K)

1.2 kan het onderscheid tussen het fiscale en het niet-fiscale doel van belastingheffing maken. (K) Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie ---- Belastingrecht K= kennisvraag, kandidaat moet dan de gegevens uit de toetsterm met behulp van meerkeuzevragen kunnen beantwoorden. Het gaat dan om

Nadere informatie

INHOUD. Lijst van afkortingen / Inkomstenbelasting / Belastingplichtige/partner/(pleeg)kinderen / 17

INHOUD. Lijst van afkortingen / Inkomstenbelasting / Belastingplichtige/partner/(pleeg)kinderen / 17 INHOUD Lijst van afkortingen / 13 1. Inkomstenbelasting / 17 ALGEMEEN 1.1 Belastingplichtige/partner/(pleeg)kinderen / 17 RAAMWERK 1.2 Heffing inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen / 19 1.3 Tarieven

Nadere informatie

1.4 Toerekeningsregels/gemeenschappelijke inkomensbestanddelen

1.4 Toerekeningsregels/gemeenschappelijke inkomensbestanddelen Titelpagina Copyright Pagina Voorwoord Lijst van afkortingen 1. Inkomstenbelasting ALGEMEEN 1.1 Belastingplichtige/partner/(pleeg)kinderen RAAMWERK 1.2 Heffing inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen

Nadere informatie

Inhoud Inkomstenbelasting algemeen

Inhoud Inkomstenbelasting algemeen Inhoud 1 Inkomstenbelasting algemeen 11 1.1 Algemeen 11 1.1.1 Belastingplichtigen 11 1.1.2 Partnerbegrip met ingang van 1 januari 2011 en uitbreiding per 1 januari 2012 11 1.1.3 Pleegkinderen 12 1.2 Raamwerk

Nadere informatie

Belastingrecht voor niet-fiscalisten

Belastingrecht voor niet-fiscalisten Schriftelijke cursus in 8 delen Start wanneer u wilt Belastingrecht voor niet-fiscalisten n bij Schriftelijke cursus in 8 delen met praktijkbijeenkomst Startdatum 16 april 2010 Belastingrecht voor niet-fiscalisten

Nadere informatie

Fiscaal Boekenpakket Online Inhoud

Fiscaal Boekenpakket Online Inhoud Fiscaal Boekenpakket Online Inhoud Nummer Fiscale Monografieën 1 Overdrachts- en liquidatiewinst 8 Voorraadwaardering 13 Schadevergoeding 20 De deelnemingsvrijstelling 30 Onroerend goed omzetbelasting

Nadere informatie

Inhoud. Afkortingen 17 I INLEIDEND DEEL 19

Inhoud. Afkortingen 17 I INLEIDEND DEEL 19 Inhoud Afkortingen 17 I INLEIDEND DEEL 19 1 Positie van de DGA binnen het fiscale spectrum 21 1.1 Inleiding 21 1.2 De DGA fiscaal vergeleken met de IB-ondernemer 22 1.3 Vergelijking box 2 en box 3 Wet

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010

Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010 Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010 IB ONDERNEMER Uitstellen van winst Het uitstellen van winst is voor een IB-ondernemer fiscaal voordelig, want in 2010 is de MKB-winstvrijstelling verhoogd

Nadere informatie

INLEIDING 1 GEBRUIKSAANWIJZING Opzet en indeling van de Almanak Werken in de actualiteit De winstaangifte 9

INLEIDING 1 GEBRUIKSAANWIJZING Opzet en indeling van de Almanak Werken in de actualiteit De winstaangifte 9 INLEIDING 1 GEBRUIKSAANWIJZING 9 1.1 Opzet en indeling van de Almanak 9 1.2 Werken in de actualiteit 9 1.3 De winstaangifte 9 1.4 Aangiftesoftware 9 1.5 Het register 10 1.6 Hulpmiddelen en aanwijzingen

Nadere informatie

Inhoud I INLEIDEND DEEL 17

Inhoud I INLEIDEND DEEL 17 Inhoud I INLEIDEND DEEL 17 1 Positie van de DGA binnen het fiscale spectrum 19 1.1 Inleiding 19 1.2 De DGA fiscaal vergeleken met de IB-ondernemer 20 1.3 Vergelijking box 2 en box 3 Wet IB 2001 22 1.4

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4 Op welk tijdstip wordt de winst in aanmerking genomen? / 73

HOOFDSTUK 4 Op welk tijdstip wordt de winst in aanmerking genomen? / 73 INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V Lijst van gebruikte afkortingen / XIII HOOFDSTUK 1 Winst uit onderneming / 1 1.1 Korte terugblik op de heffing over opbrengsten uit ondernemingsactiviteiten / 1 1.2 De belastingheffing

Nadere informatie

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten 18 september 2014 Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2014 is het Belastingplan 2015 gepresenteerd. Het Belastingplan 2015 bevat voor specifiek de vastgoedsector weinig belangrijke

Nadere informatie

LIJST VAN BEWERKERS 17

LIJST VAN BEWERKERS 17 Inhoud LIJST VAN BEWERKERS 17 AFKORTINGEN 19 1 INLEIDING BELASTINGRECHT 23 1.1 Inleiding 23 1.2 Soorten heffingen 23 1.3 Doel van belastingheffing 25 1.4 De plaats van het belastingrecht in het recht 26

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. De BV goed gestart... 3. 2. Alles goed geregeld tussen u en uw BV?... 26. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. De BV goed gestart... 3. 2. Alles goed geregeld tussen u en uw BV?... 26. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Voorwoord... 1 1. De BV goed gestart... 3 1.1. De oprichting.... 3 1.2. De gang naar de notaris... 4 1.2.1. Flexibilisering en vereenvoudiging BV-recht.......... 6 1.2.2. Afschaffing verplicht

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

Fiscaal Actueel

Fiscaal Actueel Fiscaal Actueel 4-2017 Belangrijke wijziging huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 Tot 1 januari 2018 worden huwelijken nog standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Daarna is de standaard

Nadere informatie

3.6 Aangifte, rubriek 5: Voorbelasting, kleineondernemersregeling en totaal 22

3.6 Aangifte, rubriek 5: Voorbelasting, kleineondernemersregeling en totaal 22 ALGEMEEN 1 WAT IS NIEUW 8 1.1 Overzicht wijzigingen 8 1.2 Opzet en indeling Almanak 10 1.3 Belastingdienst 11 2 BTW-SYSTEEM 13 2.1 Omzetbelasting volgens btw-systeem 13 AANGEVEN EN BETALEN 3 AANGIFTE OMZETBELASTING,

Nadere informatie

1.1 Doel van belastingheffing Rechtsgrond voor belastingheffing Inleiding Plaats binnen de wetten 3

1.1 Doel van belastingheffing Rechtsgrond voor belastingheffing Inleiding Plaats binnen de wetten 3 Inhoud Voorwoord V 1 Algemene inleiding 1 1.1 Doel van belastingheffing 1 1.2 Rechtsgrond voor belastingheffing 2 1.2.1 Inleiding 2 1.2.2 Plaats binnen de wetten 3 1.3 Soorten belastingen 4 1.3.1 Inleiding

Nadere informatie

DGA uit de loonheffing

DGA uit de loonheffing DGA uit de loonheffing Met ingang van 1 januari 2008 Art 6 lid 6 wet LB 1964 Degene tot wie uitsluitend één of meer directeuren-grootaandeelhouders als bedoeld in art. 6, eerste lid, onderdeel d, van de

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. 1 Algemene inleiding 1. 1.1 Doel van belastingheffing 1. 1.2 Plaats van het belastingrecht 2. 1.3 Soorten belastingen 4

Inhoud. Voorwoord. 1 Algemene inleiding 1. 1.1 Doel van belastingheffing 1. 1.2 Plaats van het belastingrecht 2. 1.3 Soorten belastingen 4 Inhoud Voorwoord V 1 Algemene inleiding 1 1.1 Doel van belastingheffing 1 1.2 Plaats van het belastingrecht 2 1.2.1 Publiekrecht privaatrecht 2 1.2.2 Plaats binnen de wetten 3 1.2.3 Materieel recht formeel

Nadere informatie

BELASTINGPLAN 2010 SCHENK- EN ERFBELASTING 2010 - LOONHEFFING/ SOCIALE VERZEKERINGSWETTEN

BELASTINGPLAN 2010 SCHENK- EN ERFBELASTING 2010 - LOONHEFFING/ SOCIALE VERZEKERINGSWETTEN BELASTINGPLAN 2010 - LOONHEFFING/ SOCIALE VERZEKERINGSWETTEN door Henk Bosman AA - INKOMSTENBELASTING/ VENNOOTSCHAPSBELASTING door Bennie Wijnne AA SCHENK- EN ERFBELASTING 2010 door Kees Westeneng AA/Fb

Nadere informatie

Fiscale aspecten van de coöperatie. Kamer van coöperatie basiscursus 11 december 2015

Fiscale aspecten van de coöperatie. Kamer van coöperatie basiscursus 11 december 2015 Fiscale aspecten van de coöperatie Kamer van coöperatie basiscursus 11 december 2015 Agenda - Even voorstellen - Maatschappelijke ontwikkelingen - Bekendheid en kennis over coöperaties - Fiscale aspecten

Nadere informatie

OPLEIDING REGISTER FINANCIEEL ECHTSCHEIDINGS- ADVISEUR PARTICULIER

OPLEIDING REGISTER FINANCIEEL ECHTSCHEIDINGS- ADVISEUR PARTICULIER OPLEIDING REGISTER FINANCIEEL ECHTSCHEIDINGS- ADVISEUR PARTICULIER Deze opleiding wordt door eerdere deelnemers gewaardeerd met het rapportcijfer 8,4! 1 De ScheidingsDeskundige-Opleidingen en Bureau D

Nadere informatie

Ondernemerschap in de bouw. mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB

Ondernemerschap in de bouw. mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB Ondernemerschap in de bouw mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB Introductie Martine ten Hove: Trip Advocaten & Notarissen vestigingen in Assen, Groningen en Leeuwarden circa 80 juristen

Nadere informatie

Belangrijke informatie

Belangrijke informatie Belastingwetgeving niveau 5 Correctiemodel voorbeeldexamen Belangrijke informatie 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Belastingwetgeving niveau 5 1 / 9 Vraag 1 Toetsterm 1.1 Beheersingsniveau:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. De BV goed gestart... 1. 2. Alles goed geregeld tussen u en uw BV?... 19. Inhoudsopgave. Voorwoord... VII

Inhoudsopgave. 1. De BV goed gestart... 1. 2. Alles goed geregeld tussen u en uw BV?... 19. Inhoudsopgave. Voorwoord... VII Voorwoord....................................................... VII 1. De BV goed gestart... 1 1.1. De oprichting.... 1 1.2. De gang naar de notaris... 1 1.2.1. Flexibilisering en vereenvoudiging BV-recht............

Nadere informatie

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Grensoverschrijdende arbeid neemt steeds meer toe en heeft allerlei gevolgen voor de werknemer, zijn de gezinsleden en zijn werkgever(s). Bij het bepalen van de

Nadere informatie

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni 2012 7.7 6 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Brutoloon Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van zijn werkgever. Van dit loon worden

Nadere informatie

Algemene inhoudsopgave

Algemene inhoudsopgave pag. Voorwoord...5 Algemene inhoudsopgave...7 Alfabetische inhoudsopgave...12 Lijst van afkortingen...17 1 Inkomstenbelasting...1 Wet inkomstenbelasting 2001...5 Overgangsrecht Wet inkomstenbelasting 2001.....

Nadere informatie

Vakgebied(en) 1. Omzetbelasting 2. Formeel belastingrecht

Vakgebied(en) 1. Omzetbelasting 2. Formeel belastingrecht Modulebeschrijving FFEBLO0322 Aangemaakt door: Wim Laman Eerste versie 02-nov-2010 Laatste revisie 25-nov-11 Initieel bedoeld voor collegejaar 2010-2011, opleidingsjaar 2011-2012, blok 2.2 Gecontroleerd

Nadere informatie

Belastingrecht Examennummer: 19795 Datum: 19 november 2011 Tijd: 12:30 uur - 14:00 uur

Belastingrecht Examennummer: 19795 Datum: 19 november 2011 Tijd: 12:30 uur - 14:00 uur Belastingrecht Examennummer: 19795 Datum: 19 november 2011 Tijd: 12:30 uur - 14:00 uur Dit examen bestaat uit 8 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 40 meerkeuzevragen (maximaal 40 punten)

Nadere informatie

Lijst van afkortingen / 21

Lijst van afkortingen / 21 INHOUD Lijst van afkortingen / 21 1. Inkomstenbelasting / 25 ALGEMEEN 1.1 Algemene bepalingen / 25 1.2 Gereserveerd / 25 1.3 Partnerregeling/kinderen / 25 1.4 Belastingplichtigen / 27 RAAMWERK 1.5 Wonen

Nadere informatie

Algemene inhoudsopgave

Algemene inhoudsopgave Algemene inhoudsopgave pag. Voorwoord...5 Algemene inhoudsopgave...7 Alfabetische inhoudsopgave...12 Lijst van afkortingen...17 1 Inkomstenbelasting...1 Wet inkomstenbelasting 2001...5 Overgangsrecht Wet

Nadere informatie

Lever ook het kladpapier na afloop van het examen in bij de toezichthouder. Dit wordt vernietigd en niet meegenomen in de beoordeling.

Lever ook het kladpapier na afloop van het examen in bij de toezichthouder. Dit wordt vernietigd en niet meegenomen in de beoordeling. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DINSDAG 27 JUNI 2017 Belangrijke informatie 09.00 11.00 UUR Deze examenopgave bestaat uit 6 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

Vervallen tijdelijke verlenging doorleveringstermijn overdrachtsbelasting.

Vervallen tijdelijke verlenging doorleveringstermijn overdrachtsbelasting. 11 november 2014 Eindejaarstips 2014 Deze nieuwsbrief staat in het teken van fiscale eindejaarstips. Hieronder treft u eerst een aantal actiepunten aan. Vervolgens zijn deze actiepunten verderop in deze

Nadere informatie

Formeel recht -- Deel 4

Formeel recht -- Deel 4 Formeel belastingrecht les 4 programma Verplichtingen informatieverplichtingen administratieveverplichtingen Rente Heffingsrente Invorderingsrente Invordering Informatieplicht De informatieplicht valt

Nadere informatie

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 5

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 5 Inkomstenbelasting winst 5 programma Staken onderneming Stakingsaftrek Stakingswinst Doorschuiven Staking en de fiscale oudedagsreserve Oefeningen 1 Enkele begrippen 1 van 3 Staken Ondernemer stopt de

Nadere informatie

1. Benut de fiscale oudedagsreserve maar doe dat met beleid

1. Benut de fiscale oudedagsreserve maar doe dat met beleid 1. Benut de fiscale oudedagsreserve maar doe dat met beleid De fiscale oudedagsreserve (hierna: FOR) is een mooie aftrekpost, maar heeft een keerzijde. Bij staking van uw onderneming moet u ook hierover

Nadere informatie

This slide contains a slide transition, please do not remove.

This slide contains a slide transition, please do not remove. This slide contains a slide transition, please do not remove. Programma Onderwerpen Even voorstellen Onderneming Inkomstenbelasting Omzetbelasting Auto Belastingrente Vragen Even voorstellen Harm te Hennepe

Nadere informatie

Van de Nederlandse Antillen naar Caribisch Koninkrijk: fiscale historie / 25

Van de Nederlandse Antillen naar Caribisch Koninkrijk: fiscale historie / 25 Voorwoord / 15 Lijst van gebruikte afkortingen / 19 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.5.1 1.5.2 1.5.3 1.5.4 1.6 1.6.1 1.6.2 1.7 Van de Nederlandse Antillen naar Caribisch Koninkrijk: fiscale historie / 25 Inleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wetteksten 2010, verzameling belastingwetten Inkomstenbelasting Wet inkomstenbelasting 2001 / 15 Invoeringswet Wet inkomstenbelasting

Inhoudsopgave Wetteksten 2010, verzameling belastingwetten Inkomstenbelasting Wet inkomstenbelasting 2001 / 15 Invoeringswet Wet inkomstenbelasting Inhoudsopgave Wetteksten 2010, verzameling belastingwetten Inkomstenbelasting Wet inkomstenbelasting 2001 / 15 Invoeringswet Wet inkomstenbelasting 2001 / 184 Overgangsrecht Inhaal pensioenrechten / 209

Nadere informatie

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis 16-11-2017 Flynth, prettig kennismaken De adviseurs en accountants van Flynth ondersteunen ondernemers met het realiseren van ambities en doelen.

Nadere informatie

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Gooilanden Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Aftrek van voorbelasting 2.2.1 Geen privé gebruik recreatiewoning 2.2.2 Privé gebruik

Nadere informatie

Formeel recht -- Deel 4

Formeel recht -- Deel 4 Formeel belastingrecht les 4 programma Verplichtingen informatieverplichtingen administratieveverplichtingen Rente Heffingsrente Invorderingsrente Invordering Informatieplicht De informatieplicht valt

Nadere informatie

DGA in de pocket. Themabijeenkomst over alles wat een DGA moet weten DGA in de pocket 1

DGA in de pocket. Themabijeenkomst over alles wat een DGA moet weten DGA in de pocket 1 DGA in de pocket Themabijeenkomst over alles wat een DGA moet weten 14-5-2017 DGA in de pocket 1 Weten wat u verdient 14-5-2017 DGA in de pocket 2 Weten wat u verdient Gebruikelijk loon Werknemersverzekeringen

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije Second Home maart 2017 - Utrecht ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland 3. Niet-inwonerschap

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

De bv in oprichting (i.o.): de voorperiode / Aandeelhouders, het bestuur en de raad van commissarissen / 21

De bv in oprichting (i.o.): de voorperiode / Aandeelhouders, het bestuur en de raad van commissarissen / 21 Voorwoord / 11 Afkortingenlijst / 13 1 Inleiding / 15 2 2.1 2.2 2.2.1 2.2.2 2.2.3 2.2.4 2.2.5 2.3 2.3.2 2.4 2.4.1 Ondernemen in een bv / 17 Inleiding / 17 Waarom een bv? / 17 Aansprakelijkheid en risico

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Aangifte 2016 doen Onderdeel: Persoonlijke gegevens van uzelf Onderdeel: Partner...

Inhoudsopgave. Voorwoord Aangifte 2016 doen Onderdeel: Persoonlijke gegevens van uzelf Onderdeel: Partner... Voorwoord 1 1 Aangifte 2016 doen 3 11 Hoe moet u dit dossier gebruiken? 3 12 Hoe doet u aangifte? 3 121 Nieuw: Pilot inloggen Idensys en idin 4 122 Iemand anders aangifte laten doen? 4 123 Wat kan een

Nadere informatie

Huwelijkse voorwaarden? Let op schenk- en/of erfbelasting!

Huwelijkse voorwaarden? Let op schenk- en/of erfbelasting! Fiscaal Uitgave van het Register Belastingadviseurs 04 Klantennieuwsbrief met actuele en praktische artikelen, speciaal voor klanten van leden van het RB. Daarom is nu in een wetsvoorstel vastgelegd wanneer

Nadere informatie

Even voorstellen 19-05-2015. Belastingzaken voor verenigingen en stichtingen 18 mei 2015. Marcel de Bree

Even voorstellen 19-05-2015. Belastingzaken voor verenigingen en stichtingen 18 mei 2015. Marcel de Bree Belastingzaken voor verenigingen en stichtingen 18 mei 2015 Even voorstellen Marcel de Bree Sr. Belastingadviseur/ vennoot bij accountenz, breda 16 jaar ervaring in fiscale adviespraktijk Generalist Vragen

Nadere informatie

Uitnodiging. Cursussen. Wet Vennootschapsbelasting 2007 Bedrijfsopvolging in de Successiewet Eindejaarstips en Pensioenwet

Uitnodiging. Cursussen. Wet Vennootschapsbelasting 2007 Bedrijfsopvolging in de Successiewet Eindejaarstips en Pensioenwet Uitnodiging Cursussen Wet Vennootschapsbelasting 2007 Bedrijfsopvolging in de Successiewet Eindejaarstips en Pensioenwet Wet Vennootschapsbelasting 2007 donderdag 2 november 2006 De voorstellen voor de

Nadere informatie

Checklist Dga en zijn bv Haal het beste uit de fiscale positie van de dga

Checklist Dga en zijn bv Haal het beste uit de fiscale positie van de dga Checklist Dga en zijn bv Haal het beste uit de fiscale positie van de dga 1. Wie is directeur-grootaandeelhouder? De directeur-grootaandeelhouder (dga) is enerzijds directeur van een bv en anderzijds aandeelhouder.

Nadere informatie

OEFENEXAMEN BELASTINGPRAKTIJK VOOR DE BV EN DE DGA

OEFENEXAMEN BELASTINGPRAKTIJK VOOR DE BV EN DE DGA OEFENEXAMEN BELASTINGPRAKTIJK VOOR DE BV EN DE DGA NIBE-SVV, 2013 1. Wat is een rioolrecht? A. Een belasting. B. Een bestemmingsheffing. C. Een retributie. 2. De omzetbelasting is een (1) belasting in

Nadere informatie

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland April 2017 Mr. P. Homan Belastingadviseur E-mail: p.homan@edo.nl Internet: www.edo.nl Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inkomstenbelasting Zorgverzekering Toeslagen Loonbelasting

Inhoudsopgave Inkomstenbelasting Zorgverzekering Toeslagen Loonbelasting Inhoudsopgave Inkomstenbelasting Wet inkomstenbelasting 2001 / 15 Invoeringswet Wet inkomstenbelasting 2001 / 183 Overgangsrecht Wet inkomstenbelasting 2001 / 208 Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting

Nadere informatie

Belastingrecht voor het ho 2014

Belastingrecht voor het ho 2014 Belastingrecht voor het ho 2014 Uitwerkingen opgaven Deel 1 Inleiding belastingrecht Bart Kosters Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten Belastingrecht voor het ho 2014 Uitwerkingen Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao. Second Home oktober Utrecht. Maurice De Clercq

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao. Second Home oktober Utrecht. Maurice De Clercq Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao Second Home oktober 2017 - Utrecht Maurice De Clercq Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Hoe oud zijn uw debiteuren?

Hoe oud zijn uw debiteuren? Fiscaal Uitgave van het Register Belastingadviseurs 04 Klantennieuwsbrief met actuele en praktische artikelen, speciaal voor klanten van leden van het RB. nummer 4 2017 Rijksweg 88, 5941 AG Velden Telefoon

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Hoofdinhoudsopgave Introductie Trefwoorden. Fiscale eindejaarstips 2014. Belastingcijfers 2014.

Inhoudsopgave. Voorwoord Hoofdinhoudsopgave Introductie Trefwoorden. Fiscale eindejaarstips 2014. Belastingcijfers 2014. Inhoudsopgave Voorwoord Hoofdinhoudsopgave Introductie Trefwoorden Fiscale eindejaarstips 2014 Belastingcijfers 2014 Prinsjesdag 2014 Tabblad 100.00 Juridische- en economische aspecten van de BV 110.00

Nadere informatie

Overzicht voorstel herinrichting kennisgroepen Rtp (bijlage 2b)

Overzicht voorstel herinrichting kennisgroepen Rtp (bijlage 2b) WB IB-winst/digra Privé-gebruik auto Auto 1,5 0,6 BAV Loonbelasting Vervoer Auto 1,2 0,2 BAV Loonbelasting / IB-winst/digra Auto 2,1 0,6 Totaal Auto 2,7 0,8 2,1 0,6 BAV Loonbelasting Bijzondere vormen

Nadere informatie

Algemene inhoudsopgave

Algemene inhoudsopgave Algemene inhoudsopgave pag. Voorwoord...5 Algemene inhoudsopgave...7 Alfabetische inhoudsopgave...12 Lijst van afkortingen...17 1 Inkomstenbelasting...1 Wet inkomstenbelasting 2001...5 Overgangsrecht Wet

Nadere informatie

Het omzetten van een bedrijf naar een BV

Het omzetten van een bedrijf naar een BV Het omzetten van een bedrijf naar een BV DELS, donderdag 19 november 2009 DDJ Accountants & Adviseurs E.A.M. (Eric) Geurts Inhoud Inleiding Kenmerken B.V. Soorten B.V.'s Voor- en nadelen B.V. Specifieke

Nadere informatie

ESJ Accountants & Belastingadviseurs

ESJ Accountants & Belastingadviseurs ESJ Accountants & Belastingadviseurs Het realiseren van vermogen vanuit een vennootschap Juni 2013 Maurice de Clercq Programma Realiseren van vermogen 1. Inleiding 2. Emigratie België 3. Luxemburg/ Curaçao

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DONDERDAG 5 MAART UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DONDERDAG 5 MAART UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DONDERDAG 5 MAART 2015 12.15-14.15 UUR 2015 Stichting ENS Opgave 1 Onderdeel omzetbelasting Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 (3 + 2 punten)

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING MAANDAG 19 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING MAANDAG 19 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING MAANDAG 19 DECEMBER 2016 9.00-11.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Fiscale aspecten van de onderneming B / 6 Vraag 1 2016 NGO-ENS

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf / V

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf / V INHOUDSOPGAVE Woord vooraf / V HOOFDSTUK 1 Belastingen in Nederland / 1 1.1 Inleiding / 1 1.1.1 Belastingen en premies: een overzicht / 1 1.1.2 Wat zijn belastingen? / 3 1.1.3 Het Nederlandse belastingstelsel:

Nadere informatie

Bijlage: overzicht regelingen omtrent bedrijfsbeëindiging per 1 januari 2010

Bijlage: overzicht regelingen omtrent bedrijfsbeëindiging per 1 januari 2010 Bijlage: overzicht regelingen omtrent bedrijfsbeëindiging per 1 januari 2010 Onderstaand wordt een overzicht gegeven van de diverse regelingen omtrent bedrijfsbeëindiging in de Wet op de inkomstenbelasting

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. 1 Algemene inleiding Doel van belastingheffing Plaats van het belastingrecht Soorten belastingen 4

Inhoud. Voorwoord. 1 Algemene inleiding Doel van belastingheffing Plaats van het belastingrecht Soorten belastingen 4 Inhoud Voorwoord V 1 Algemene inleiding 1 1.1 Doel van belastingheffing 1 1.2 Plaats van het belastingrecht 2 1.2.1 Publiekrecht privaatrecht 2 1.2.2 Plaats binnen de wetten 3 1.2.3 Materieel recht formeel

Nadere informatie

Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang

Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang 7 hoofdstuk Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang Opgave 7.1 Ja. Samen bezitten ze 5% van het geplaatste aandelenkapitaal. Beiden hebben een aanmerkelijk belang. Opgave 7.2 Nee. Na de echtscheiding

Nadere informatie

VOORWOORD BIJ DE TWEEENVEERTIGSTE EDITIE

VOORWOORD BIJ DE TWEEENVEERTIGSTE EDITIE VOORWOORD BIJ DE TWEEENVEERTIGSTE EDITIE Elsevier VPB Almanak 2012 behandelt de vennootschapsbelasting aan de hand van de vragen voor de aangifte 2011 (boekjaar 2011/2012). De Almanak is een betrouwbare

Nadere informatie

17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s

17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s 17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s FNV KIEM is met 35.000 leden de grootste belangenbehartiger in creatieve sector. Wij bieden: onafhankelijk advies training, scholing collectieve

Nadere informatie

Fiscale aspecten van samenwerken binnen een coöperatie

Fiscale aspecten van samenwerken binnen een coöperatie Fiscale aspecten van samenwerken binnen een coöperatie Martijn Hoedemakers martijn.hoedemakers@ondernemerscooperatie.nl 06-33681789 Drie onderwerpen 1. De ondernemerscoöperatie 2009-2013 2. Fiscale aspecten

Nadere informatie

INLEIDING WAT IS NIEUW?

INLEIDING WAT IS NIEUW? 1 2 3 4 INLEIDING WAT IS NIEUW? 1.1 Algemeen 1.2 Wet- en regelgeving 1.3 Rechtspraak 1.4 Wetteksten aangiftejaar 2010 en wijzigingen in 2011 1.5 Beleid inzake de vennootschapsbelasting PRAKTIJKTIPS 2.1

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Als u nadenkt over de aankoop van een vakantiewoning in Nederland, is het verstandig u eerst te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en

Nadere informatie

Wonen in Duitsland 2016

Wonen in Duitsland 2016 Wonen in Duitsland 2016 Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen (GWO) Nicole Janssen Inhoud presentatie Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting NL-D: Uitkeringen in belastingverdrag tot en met

Nadere informatie