Preek Handelingen 02,42, voor 29 mei 2016mo, opvoeding 1, nr 418, JWB.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek Handelingen 02,42, voor 29 mei 2016mo, opvoeding 1, nr 418, JWB."

Transcriptie

1 Preek Handelingen 02,42, voor 29 mei 2016mo, opvoeding 1, nr 418, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 78:1,2 (staan) Lb 672:1,3,6 (zitten) Gebed Lezen Handelingen 2:22-24; Zingen Gk 45:1,2 bijbelklas 1-2 / 7-8 Tekst Handelingen 2:42 Preek Zingen Gk 62:1,2,3,4 wet Zingen Ps 103:5 Gebed Collecte agenda: Openbaring (ma) opvoeden (wo), (do), 25 jaar (za). Zingen Zegen Lb 416:1,2,3,4 koffie (spreek iemand +/- 20) Gemeente van Christus, gasten, Karel heeft zijn rijexamen gehaald 1. Helemaal blij, direct gaat hij het rijbewijs aanvragen bij het stadskantoor. Na een week kan hij het ophalen en mag nu alleen en zelfstandig auto rijden. Hij komt thuis, zijn vader geeft met brede grijns hem de autosleutels: zo zoon, ga jij maar eens een eind rijden; veel plezier. 1 Karel stapt in, zet alle spiegels goed, rijd weg. Het begin gaat goed, maar helaas. Karel is afgeleid; deze auto anders dan de lesauto en onderweg probeert hij de telefoon aan sluiten. Hij botst tegen een andere auto; zelf heeft hij niets, de andere bestuurder ook niet. Maar wel een flinke schade over de hele zijkant van de auto. Voor dat ik verder vertel, twee vragen. Eén: stel u even voor dat je zelf Karel of Karolien bent (vroeger, lang geleden of nu of over een paar jaar). Als dit gebeurd is, hoe kom je thuis? De auto doet het nog, je rijdt naar huis. Wat verwacht je dat je ouders zullen zeggen / zouden zeggen, hoe gaan ze reageren? Bang om naar huis te gaan? Hoe reageert je vader in zo n situatie? Hoe reageert je moeder? Of zou gereageerd hebben? Dus: wat denk je, wat voel je als je Karel / Karolien bent 1 Voorbeeld uit Els van Dijk, de hunkerende generatie, blz. 15.

2 Tweede vraag: leef je nu in in de ouders van die Karel of Karolien. U heeft uw auto uitgeleend, je zoon/dochter komt thuis, vertelt dat door zijn eigen domme schuld de auto in de pooier zit. Hoe reageer je? Je schrikt; ben je boos? Wat zeg je? En hoe zou je wíllen dat je reageert? Wat zou een goede reactie zijn op je kind, die zoiets doms doet?. (klik) Zo n ongeluk legt iets bloot van hoe je naar jongeren kijkt. Misschien wel juist onverwachte situaties laten zien hoe je bent. Hier kun je niet even over nadenken; dat gaat spontaan. Ik ben wel benieuwd hoe ik zelf zou reageren. Zou ik reageren als de vader van Karel? Ik vertel het verhaal verder: Karel gaat met lood in zijn schoenen naar huis. Als hij zijn vader verteld heeft wat hem is overkomen, is het even stil in de huiskamer. Dan zegt zijn vader: wat vind ik dat vervelend voor je, jongen. Prachtig hè? Karels vader denkt niet het eerst aan zichzelf, niet aan de schade en het gedoe wat daar allemaal uit voortkomt, maar hij denkt eerst aan zijn zoon en de moeite die de jongen heeft op dat moment. Dat zou je willen; zo spontaan vanuit je kind denken. Hoe kijk je naar je kinderen? Dat viel me op afgelopen week. Ik heb een aantal mensen gevraagd, wat ze meegekregen hebben van hun ouders of wat ze in hen waarderen 2. Wat kinderen het meest waarderen is echtheid. Dat de dingen die je ouders zeggen te geloven en uitdragen, dat die ook echt zo zijn, ook echt in praktijk gebracht worden. Hoe je zelf bent, vooral dat geef je door (2x). 2 Dat is het onderwerp van vandaag: het gaat over ouders en kinderen. Het gaat over opvoeden, liefde voor de Heer voorleven en doorgeven. Dat is een lastig onderwerp. Zeker voor een preek voor een hele gemeente. Ten eerste verschillende mensen hebben geen kinderen. Haal ik dat gemis naar boven? Heb je wat aan zo n preek? Ik hoop in de preek te zeggen, dat we in de gemeente juist ook anderen dan alleen ouders nodig hebben. (klik) Hoe je naar jongeren kijkt, leer je met elkaar. Dus heel goed en fijn, dat we er allemaal zijn vanmorgen. Maar dat neemt voor wie graag zelf kinderen gekregen had de pijn niet weg. Ten tweede een lastig onderwerp, omdat alle ouders kwetsbaar zijn. Opvoeden is persoonlijk; hoe jij bent tegenover je kind, daarin kom je zelf mee. 2 Via Facebook en op 3 avonden van on speaking terms.

3 Ik zei al: hoe je zelf bent, vooral dat geef je door. Wat zou een ander daarvan mogen zeggen? Je ervaart een opmerking al snel als kritiek. En allemaal denk ik vinden we het ook moeilijk om elkaar aan te spreken. Ik zie soms dingen misgaan: kinderen die teveel hun zin krijgen. Ouders die geen leiding geven, maar alles aan hun kind vragen. Moet ik daar wat van zeggen? Is dat een patroon of komt het omdat ik er toevallig ben? En wat ken ik de kinderen van een ander? Als een kind niet stil kan zitten, is dat gebrek aan discipline, slapheid van ouders? Of kan een kind ook echt niet anders, zit er zoveel beweging en energie in; goed dat het beweegt? Dan maar nergens over praten? Dat zou jammer zijn. Dat we elkaar soms even de spiegel voorhouden, elkaar corrigeren, elkaar helpen; hebben we er niet allemaal behoefte aan? Omgaan met mensen, ook met je kinderen, je leert het met elkaar. Maar lastig. Ten derde is preken over opvoeden lastig, omdat ik samen Yvonne ook zelf kinderen heb. Wat weet ik nu meer dan een ander in de gemeente? Ik ben ook net als iedereen beperkt in mijn blik. Moet ik nu zeggen hoe je moet opvoeden? Handig misschien dat ik weet wat het is om vader te zijn. Maar het gevaar is dat, dat alle andere kinderen vergelijk met de mijne. En vier keer raden, wie ik beter opgevoed vind. 3 Toch goed om hier met elkaar over te praten. Preken nu en over een paar weken 3, twee maal een avond met [naam vrouw] (woensdag 1 en dinsdag 7 juni). Lopen we niet allemaal tegen dezelfde dingen aan? Waarin kun je je kinderen tot iets goeds dwingen? Waarin loslaten? Hoe stel je grenzen? Moet dat wel? Waar heb je invloed op? Waarop niet? Daarin leren we van elkaar. En met nadruk zeg ik dat ook tegen wie zelf geen kinderen heeft. Alle ouders hebben blinde vlekken. En wij als ouders zitten soms te dicht op onze kinderen om van afstand dingen te zien. Heb je zelf geen kinderen, dan is het waar, dat je met veel dingen geen ervaring hebt. Mensen zeggen dat soms tegen je. Trek je daar niets van aan juni 2016 (DV)

4 Juist daarom hebben wij en onze jongeren jullie nodig. Jullie hebben andere ervaringen, hebben meer afstand, zijn vaak meer nuchter. We leren met elkaar. Onze kinderen en jongeren hebben behoefte aan voorbeelden, aan verhalen, aan mensen die met God leven. Niet alleen van eigen ouders, maar ook van ooms, tantes, vrienden van hun ouders, mensen in gemeente, zeker ook ouderen: hoe leef je nu met de Heer? Hoe ga je om met teleurstelling? Hoe ga je om met de fouten van je ouders? Je leert van elkaar. Neem alleen al dit: veel van onze kinderen zullen geen kinderen krijgen, verschillende zullen alleen blijven, niet trouwen; sommige van onze kinderen zullen ontdekken dat zij homo of lesbienne zijn. Natuurlijk zul je als ouders je kinderen steunen en helpen. Maar je weet niet zelf hoe dat is. Ze hebben ook anderen nodig die helpen de weg te vinden. We hebben elkaar nodig. Praat allemaal mee, juist ook over opvoeding, kinderen, geloof voorleven en liefde uitstralen. (klik) Hoe je naar jongeren kijkt, leer je met elkaar. Geniet van de wereld van onze God. Een belangrijk deel van de tekst heb ik nu uitgelegd. De tekst gaat over de eerste christelijk gemeente. Je proeft door alles heen het woord samen. Samen enthousiast rond een middelpunt: de wereld van God, de Vader van Jezus Christus. 4 Je moet je zo voorstellen: Pinksteren, allerlei mensen komen tot geloof. Een wereld gaat voor hen open. De wereld is van God, God gaf Jezus hier op aarde. Hij werd wel vermoord, maar Hij stond op. De wereld is opengebroken, definitief veranderd. Leven is anders geworden, er is meer dan ons bestaan hier. De Heer Jezus, de mooiste mens, Hij is in ons leven aanwezig. Dit maakt ons blij. Dit is waard om voor te leven. Dit is het waard om door te geven. Dit is de reden dat ik deze tekst gekozen heb. Opvoeden is kinderen leren leven op de wereld van God. Leren genieten van God. Onze kinderen, de volgende generatie, inwijden in alles wat de Heer geeft. Hen helpen om Hem Zelf te ontmoeten. Dat heb je niet in de hand. Of onze kinderen, of de volgende generatie de Heer ook echt leert kennen en liefhebben, dat is in Gods hand. En hoe pijnlijk is het, als dat niet gebeurt, als je kinderen andere keuzes maken.

5 Laat het in Gods hand. Je kinderen zijn niet jouw project. We krijgen kinderen op de wereld van God. En die wereld is zoveel groter dan wat wij er hier van maken. Onze kinderen zijn van de Heer. En als gemeente hebben we daarin allemaal een verschillende taak; velen om zelf vader of moeder te worden. Velen op een andere manier. En allemaal verbonden aan elkaar. We hebben de boodschap van de Heer Jezus lief, we zijn aan Hem verbonden. Dat beleven we hier, dat is het vuur dat de Heer ons geeft. En onze kinderen mogen zich aan dat vuur warmen. En daar gaat de tekst over. De gemeente die Jezus had leren kennen bleef trouw aan 4 dingen: (1) onderricht van de apostelen, (2) vormden met elkaar een gemeenschap, dat is dus dat je verbonden weten door hetzelfde geloof; het leven als samen doelgericht leven, (3) braken het brood, dat is avondmaal vieren en (4) blijven bidden. Dat zij bleven trouw aan, dat kan klinken als volhouden, vasthouden, zorgvuldig bewaren. Zo iets stond in een vorige vertaling: ze bleven volharden bij het onderwijs, samen zijn, avondmaal en gebed. Krijg daar niet het beeld bij van Steven Kruiswijk 4, die doodmoe toch nog een tandje bijzet; of als hij gevallen is, toch weer opstaat en de laatste etappe rijdt. Liever benadruk ik, dat het vrolijker en bevlogener is: de eerste gemeente had het vuur gezien, had het geloof in de Heer Jezus gevonden, was er blij om. Dat straalden ze uit in nog eens horen wat Jezus allemaal gezegd had. En je samen vrolijk maken over alles wat je leven verandert. Ze gingen door met avondmaal vieren en bidden. Niet zozeer krampachtig vasthouden van wat ze overgeleverd gekregen hadden. Maar er enthousiast en blij mee zijn. 5 En dat steekt aan. Dat is de kern van gezamenlijk de liefde van de Heer overdragen. Kinderen zien het geloof en de liefde voor de Heer van ouders en anderen en dat steekt aan. Een mooi verhaal hoorde ik; een vader, jaren geleden. Drukke baan, veel weg ook voor de kerkenraad en andere kerkelijke en goede dingen. Hij was er vaak ook niet op de verjaardagen van zijn kinderen; een groot gezin, sommigen getrouwd, kleinkinderen. Rekening houden met verjaardagen, geen beginnen aan, zie hij. Niemand vond dat leuk, hijzelf zeker ook niet. Maar hij zei daarover: mijn kinderen weten altijd wel waar ik ben en vooral waarom ik dit doe: Ik doe dit uit liefde voor de Heer. Kinderen voelen prima aan of dat echt de reden is. 4 Preek geschreven in de week dat Steven Kruiswijk in de roze trui fietst in de Giro Italia

6 Maar als kinderen dat vuur zien, daar hebben ze misschien wel meer aan dan aan georganiseerde quality- time. Ziet de volgende generatie ons vuur? Mag ik daar een paar kritische vragen over stellen? Zien ze ons vuur, zien ze ons genieten van Gods wereld? Wat voor boodschap gaat naar onze jongeren als we hier over een tijdje s middags in de kerkdienst nog maar met een paar man zouden zitten? Wat voor een boodschap gaat daar van uit? Of als onze jongeren steeds meemaken, dat er nauwelijks mensen beschikbaar zijn voor een taak in de gemeente, omdat hun werk opnieuw voorgaat? Of als kinderen zeggen, dat hun grootouders nog nooit hebben zien glimlachen als ze over de kerk praten. Waar is dan het vuur? Geniet van God en Zijn wereld. Daar zijn ook zulke mooie voorbeelden van; die kennen we gelukkig ook. Er is veel liefde en ontzag voor de Heer, zichtbaar, voelbaar, aanstekelijk. En zoveel jongeren willen het weten, zijn nieuwsgierig, nemen het graag aan. Als ze iets nodig hebben, dan zijn het voorbeelden. Hoe leef je met de Heer? Hoe zoek je je weg? Hoe leer je dat? Hoe is dat als je leven lastig is? Hoe ga je om met teleurstellingen? Hoe beleef je dat de Heer er werkelijk is? Er is behoefte aan om de Heer Jezus in elkaar te zien, om samen blij te blijven met Hem. Laten we dat laten zien. Dat is trouw blijven; genieten van God, blij zijn met Hem en laten merken, dat je dat voor alles gaat. 6 (klik) Hoe je naar jongeren kijkt, leer je met elkaar: Geniet van de wereld van onze God volg Hem, kniel voor Hem en vier het. Vier dingen noemt Handelingen: onderwijs, samen zijn, avondmaal en gebed. Ik kan er veel over zeggen; ik neem er twee dingen uit: avondmaal en bidden. Avondmaal, de kern van ons geloof. De Heer Jezus die met vriendelijke ogen naar je kijkt. Kijk je zelf ook zo naar je kinderen, naar alle jongeren? God die zijn leven gaf voor ons. Dat is onze eerste houding. Dat is je eerste taak als moeder, als vader, als gemeentelid. Een vader en een moeder laat vooral weten dat het goed is dat je er bent. Misschien wel je eerste taak als ouder, als gemeentelid. Namens God laten weten: het is goed dat je er bent. Jij bent geschapen, jij bent gewild, jij bent er omdat God je graag ziet. Dat is het begin van alles. Avondmaal vieren is dit nazeggen, dat beleven.

7 Jezus gaf Zichzelf, we vieren dat we geliefd zijn. De komende weken praten we daar over, denken we daar over na, gaan we in op de praktijk. Goed dat je er bent en daarom grenzen stellen, loslaten, aanmoedigen, verbieden, beschermen, ze hun hoofd laten stoten. Wat is als geliefd kind Jezus leren volgen, Hem kennen, Hem liefhebben, met Hem leven? Hoe bereiden we deze mooie mensen voor op zelfstandig zijn, werk zoeken, een leven opbouwen met de Heer? Hoe je kijkt naar jongeren en ze helpt in het leven, je leert het met elkaar. Dan het tweede: bidden. Eén van de kenmerken van leven met de Heer Jezus: onderwijs, samen zijn, avondmaal en gebed. Gebed; ik denk dat vrijwel alle ouders voor hun kinderen bidden. En dat blijft, hoe oud je ook wordt. Bidden; ze als het ware iedere keer weer bij de Heer brengen. Heer, van U gekregen, blijf voor hen zorgen. Misschien vindt u het wel eens moeilijk om bidden voor je kinderen vol te houden. Tot slot wil ik u dit meegeven. Je bidt voor je dochter, waar je nauwelijks contact mee hebt. Je bidt voor je zoon die niet gelooft, dat God bestaat. Je bidt voor kinderen van een broer of een vriendin, maar hebben niets meer met de kerk. Hoe houdt je het vol? Heeft het zin? Mag je de Heer blijven vragen? 7 Ik weet niet meer waar ik het las 5. Het was een gesprek tussen een oma en haar kleinzoon Erik. De ouders van Erik hadden met de kerk gebroken, Erik was niet gedoopt, wist nauwelijks iets van God of de Heer Jezus. Als Erik bij oma op bezoek was, voor en na het eten bad oma hardop. Moest ze dat blijven doen? Erik zit daar maar met zijn ogen open, beetje ongemakkelijk. Op een dag brengt oma het gesprek daarop. En haast per ongeluk vertelt ze, dat ze iedere dag ook als Erik er niet is - voor hem bidt. En wat zegt Erik? Oma, alleen daarom al hoop ik dat u nog heel lang leeft. Amen. 5 Ik en mijn huis in het Nederlands Dagblad?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB.

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 33: 1,4,5,8 Gebed Lezen Romeinen 3:21-30; 4:5-8; 5:1,9 Zingen Gk 185:1,2,3,4 (Heer, wij loven en aanbidden) Tekst Zondag

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527.

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Votum en zegengroet Ps 100: 1,2(t),3(t),4 Formulier 1 Wet Jezelf toetsen + 10 geboden Gebed Lezen Handelingen 22:1-16 Overdenking Gk

Nadere informatie

Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB.

Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB. Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB. Lied ivm overlijden Gk 172:2 (wijs Ps 92) Votum en zegengroet Zingen Lb 293:1,3,4

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, in deze dienst wil de Here Jezus ons laten horen en zien dat Hij ons wil laten delen in zijn blijdschap.

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht Preek Matteüs 28:18-20, voor 8 januari 2017, start RtN/O, nr 544. Leiding t/m preek: ds. Mark van Leeuwen Voor de dienst Laat ons samen één zijn (Sela) 1. Afkondigingen (Gemeente Noord/Oost) 2. Overdragen

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Voorbereiding Heilig Avondmaal Voorbereiding Heilig Avondmaal Delen (bijlage) MAANDAG: voor de jongere kinderen MAANDAG: voor de oudere kinderen Stel je bent in het buitenland op vakantie en je bezoekt daar een kerk. Bij binnenkomst

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen.

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen. Preek zondag 1524, 7 juli 2019mi, nr 600, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 122:1,2,3 (groep middelste regels, zie beamer) Gebed Lezen Efese 1:3-14; (genade, geloof, enz) Efese 4:1-6 (leven inrichten)

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat Het onzichtbare koninkrijk Heeft iemand ooit iets tegen je gezegd waardoor je anders gaat nadenken dan je daarvoor deed? Hoe heeft dat je leven veranderd? Denk aan een een jongen van jouw leeftijd die

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid 1 Petrus 4,6 Gastvrijheid Avondmaal Liturgie Voorzang: Gez 156,1.2.4 Welkom Stil gebed. Votum Zegengroet Zingen: Ps 84,1.2 Wet Zingen: Ps 135,3.12 Gebed Schriftlezing: - Genesis 18,1-10a - 1 Petrus 4,7-11

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen Startzondag 2016: Werken met kringen In deze dienst vieren we het Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Sieds de Jong Lezen : Handelingen 2 : 43-47 Openbaring 3 : 13-22 Gezang 119 : 1,

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist:

Nadere informatie

Een heel bijzonder huis

Een heel bijzonder huis Een heel bijzonder huis Kerk van de Gereformeerde Gemeenten in Aagtekerke Wil je eens kijken in een heel bijzonder huis? Vooral op zondag komen er veel mensen in. Weet je al welk huis het is? Een kerk!

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 Vertel het door

Handelingen 16,25-34 Vertel het door Handelingen 16,25-34 Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt Gebed

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt

Nadere informatie

Prediker 9:7 - God danken door te genieten

Prediker 9:7 - God danken door te genieten Prediker 9:7 - God danken door te genieten Dankdag: een dag om stil te staan bij alles wat we van God krijgen en hem te bedanken. Maar danken, hoe doe je dat eigenlijk? Van Prediker mag je leren dat je

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Preek zondag 1347, voor 3 april 2016mi, doop jongen, nr 512, JWB.

Preek zondag 1347, voor 3 april 2016mi, doop jongen, nr 512, JWB. Preek zondag 1347, voor 3 april 2016mi, doop jongen, nr 512, JWB. Votum en zegengroet Zingen Lb 513 (=LvK 1): 1,2,3,4 Bidden Formulier 3 (zonder belijdenis) eerst gebed, dan vragen Zingen Psalm 105:5 Formulier

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen Preek Matteüs 5,1-2, 6 januari 2019 mo, HA 1 e dienst nieuwe jaar, 577. mededelingen votum en zegengroet zingen Lb 513 (God heeft het) (nummering) bidden lezen Matteüs 4:12 5:2; 7:28-29 tekst Matteüs 5:1-2

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Liturgie jeugddienst/twitterdienst Emmen, 9 maart 2014 Thema: Waar leef JIJ voor?

Liturgie jeugddienst/twitterdienst Emmen, 9 maart 2014 Thema: Waar leef JIJ voor? Liturgie jeugddienst/twitterdienst Emmen, 9 maart 2014 Thema: Waar leef JIJ voor? 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Psalmen Voor

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Preek over Romeinen 8,16 (avondmaalsviering): We mogen kinderen van God heten!

Preek over Romeinen 8,16 (avondmaalsviering): We mogen kinderen van God heten! Preek over Romeinen 8,16 (avondmaalsviering): We mogen kinderen van God heten! Voorzang: Psalm 138, 2 Votum en Groet Zingen: Psalm 138, 2 en 4 Gebed om ontferming Zingen: Psalm 91, 7 en 8 Kindermoment

Nadere informatie

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN Onzevader in de voorbereiding op de eerste communie Onzevader in eerste communievoorbereiding Doelgroep: Kinderen die zich voorbereiden op de eerste communie Doelstelling: Met

Nadere informatie

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding In gesprek Voor ouders en hun kinderen vanaf ca. 12 jaar Het is heerlijk om een goed gesprek te voeren met iemand waar je veel van houdt. Maar soms lukt dat niet goed. Laat je daarom uitdagen tot een eerlijk

Nadere informatie

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden.

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden. INLEIDING Stil zijn. Geen woorden. Of een paar woorden. Een enkele zin misschien. Maar vooral: stil zijn, tot rust komen, contact maken met mijn eigen hart en met het hart van God. Als je mij op dit moment

Nadere informatie

Luk. 1, preek NGKE

Luk. 1, preek NGKE Luk. 1, 39-56 preek NGKE 11-12- 16 Onze Lieve Vrouwe? Wees gegroet, Maria, vol van genade. De Heer zij met u, gezegend zijt gij onder alle vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot, Jezus. Heilige

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik heb een boek in de kast staan, met de titel: Wat doen wij als we bidden? Ik moest aan dit boek denken bij de voorbereiding van deze dienst. Afgelopen

Nadere informatie

(klik) Door geloof in Christus komt alles goed; Hij doet alle kwaad weg. Geloof is de sleutel tot contact met die God.

(klik) Door geloof in Christus komt alles goed; Hij doet alle kwaad weg. Geloof is de sleutel tot contact met die God. Preek zondag 1507, 27 januari 2019 mi, nr 581, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 66:2,3,7 Gebed Lezen Johannes 1:6-18 (geloven niet iets, maar Iemand) Zingen Gk 178:1,2,3,4,5 (Wij willen God de ere..

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Inleiding. Jezus hield van God, als van een Vader, maar ook als zijn Vriend. Hij besprak alles met Hem. Hij vertelde wat hem was overkomen en hij vroeg Hem om raad.

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 JANUARI 3 arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 05-07-16 09:56 1 JANUARI De Heer houdt zich echt aan zijn belofte, ook al beweren sommige mensen van niet. Hij wacht omdat hij geduld heeft met jullie!

Nadere informatie

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Liturgie Voorzang - E&R 157,1.2.3 Mijn Vader dank u wel - Gez 142 Als een hert dat verlangt naar water Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW (t)op survival Zondag 3 september Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW Welkom Zingen: Kom in de kring Kom in de kring van Gods gezin, geef mij een hand en kom, want

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 3: februari 2019 Blijf bij wat je geleerd is

Preek 2 Timotheüs 3: februari 2019 Blijf bij wat je geleerd is Preek Gemeente van Christus, De ene na de andere golf slaat op het strand. Een zee met een flinke branding. Je ziet het wel voor je, denk ik. Wat is er mooier dan spelen met de krachten van de golven?

Nadere informatie

7 juli uur. Thema: Ga in vrede

7 juli uur. Thema: Ga in vrede 7 juli 2019 9.30 uur Thema: Ga in vrede Tijdens deze dienst nemen Tim Nicolaas Gerrit van der Veen en Jochem Korjan Vink afscheid van de kinderverteldienst. Voorganger: ds. Gerdien Neels Organist: Hans

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

De Geest wil het geluid van God verstaanbaar maken

De Geest wil het geluid van God verstaanbaar maken Lezen: Handelingen 2:1-13 (BGT) Tekst: Handelingen 2:11b Lieve mensen, Vorige week vierden we Pinksteren. Dat is het feest van de Geest. Gods Geest komt op alle mensen. De komende weken vragen we ons af:

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 165 4. Gebed voor de opening van het Woord 5. Schriftlezing : Psalm 103 (vertaling 1951) 6.

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Jezus als het Lam van God. Navertelling

Nadere informatie