Leiden technische ontwikkelingen van de elektrische auto tot een toename van het aantal elektrische auto s in Nederland?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leiden technische ontwikkelingen van de elektrische auto tot een toename van het aantal elektrische auto s in Nederland?"

Transcriptie

1 Leiden technische ontwikkelingen van de elektrische auto tot een toename van het aantal elektrische auto s in Nederland?

2 Inhoud 1. Inleiding 1.1 Motivatie 1.2 Verwachtingen 2. Deelvragen 2.1 Hoe werkt de elektrische auto? 2.2 Zijn er technische verschillen tussen elektrische auto s van verschillende merken? 2.3 Wat zijn de kosten van 100km rijden met de elektrische auto in vergelijking met een benzineauto? 2.4 Hoe zit het met de subsidies voor elektrische auto s? 2.5 Wat zijn de voor-en nadelen van de elektrische auto ten opzichte van een auto die rijdt op benzine? 2.6 Zijn de nadelen van de elektrische auto op te lossen door middel van technische ontwikkelingen? 2.7 Hoe is de elektrische auto in de afgelopen jaren op technisch gebied verbeterd en welke technische ontwikkelingen zijn er in de toekomst nog mogelijk? 3. Interviews 4. Bezoek BMW 5. Conclusie 6. Nawoord 7. Bronnen

3 1. Inleiding 1.1 Motivatie De auto bestaat al heel lang, rond het jaar 1834 werden de eerste auto s gebouwd. De allereerste auto s werden aangedreven door stoom. In 1885 werden deze vervangen door auto s met een verbrandingsmotor op benzine. De benzineauto werd op nagenoeg hetzelfde moment uitgevonden door verschillende uitvinders die onafhankelijk van elkaar werkten. In 1892 werd weer een nieuwe vorm bedacht om de auto aan te drijven, Rudolf Diesel vond de verbrandingsmotor van diesel uit. In de loop van de tijd werden steeds andere vormen bedacht om de auto aan te drijven. De verbrandingsmotoren die op benzine en diesel werken, maken gebruik van fossiele brandstoffen. Deze fossiele brandstoffen zijn slecht voor het milieu en zullen ooit op raken. Momenteel zijn elektrische auto s in opkomst omdat zij veel minder van het milieu eisen. Wij vragen ons af of door nieuwe technische ontwikkelingen van de elektrische auto, de elektrische auto zodanig verbeterd kan worden, dat het aantal op de weg hiervan fors toeneemt ten opzichte van andere auto s. Een tweede reden om graag onderzoek te doen naar de elektrische auto, is omdat de moeder van Frank bij BMW werkt. BMW heeft pas geleden een nieuwe elektrische auto ontwikkeld en geïntroduceerd, de BMW i3. We vonden het nog wel even moeilijk om een goede hoofdvraag te formuleren, die duidelijk was en een vraag die gericht was op het technische gedeelte. Maar uiteindelijk is het ons gelukt en hebben we als hoofdvraag geformuleerd: Leiden technische ontwikkelingen van de elektrische auto tot een toename van het aantal elektrische auto s in Nederland?

4 1.2 Verwachtingen Verwachtingen van Bart: Ik denk dat de technische ontwikkelingen van de elektrische auto zeker zullen leiden tot een toename van het aantal elektrische auto s in Nederland. Als voorbeeld moet je denken aan het verbeteren van de accu. Het rendement zou hoger kunnen, de capaciteit zou groter kunnen, de omzetting van stroom naar aandrijving zou beter kunnen enz. Het meeste rendement kan denk ik dus worden gehaald op de accu s. Als deze flink verbeterd kunnen worden zullen de auto s minder vaak opgeladen hoeven te worden, langer kunnen meegaan, sneller opgeladen kunnen worden enz. Al deze ontwikkelingen zijn denk ik erg belangrijk voor de toename van het aantal elektrische auto s in Nederland. Verwachtingen van Frank: Ik denk dat technische ontwikkelingen van de elektrische auto zullen leiden tot een toename van de aantal elektrische auto s in Nederland, omdat er steeds meer nieuwe dingen worden uitgevonden om de auto beter te maken. Ik vind wel dat de fabrieken waar de elektrische auto s gemaakt worden ook milieuvriendelijk moeten zijn. Dat zou denk ik nog een probleem kunnen worden. Verder denk ik dat in de loop van de jaren mensen meer elektrische auto s gaan kopen, omdat ze een keer een grote investering moeten doen en daarna hoeven ze geen benzine te betalen, alleen de auto elke keer op moeten laden. Er moeten meer oplaadpunten komen in alle delen van Nederland zodat er geen elektrische auto s stil komen te staan en zodat dat geen nadeel hoeft te zijn. Wanneer dit gebeurt in de toekomst denk ik dat er een grote kans van slagen is voor de elektrische auto op de markt.

5 2. Deelvragen 2.1 Hoe werkt de elektrische auto? 1. De Batterij De elektrische auto rijdt niet op brandstof maar op elektriciteit. Dit wordt opgeslagen in de batterij (accu.) De lithium ion batterij is op dit moment de lichtste accu met de meeste opslagcapaciteit. De accu bestaat uit 8 cel-blokken van elk 45V. deze zijn in serie geschakeld om zo op een totaal van 360V uit te komen. 2. Power control Unit De power control unit is het brein van de auto. Deze controleert de energiestromen van en naar de batterij, de elektromotor, en de generator. De hierdoor verkregen informatie kan weer worden gebruikt om de bestuurder een beeld te geven hoeveel kilometer deze nog kan rijden. 3. Oplader De Batterij moet ook worden opgeladen. Dit gebeurt met de oplader, deze is te vergelijken met oplaadbare batterijen. Als er geen gas wordt gegeven, wordt dit een soort dynamo en kan hij de batterij opladen.

6 4. Oplaataansluiting Er zijn 3 verschillende manieren om de elektrische auto op te laden. Dit kan gewoon thuis via een stopcontact, hiervoor heb je wel een speciale laadkabel nodig. Thuis wordt er geladen met wisselstroom (AC), de elektrische stroom (E) hierbij is 3,7kW. Het duurt dan 8 tot 10 uur voordat de accu volledig is opgeladen. Verder kan er worden opgeladen aan een Wall box (oplaadpaal). Hierbij wordt ook geladen met wisselstroom (AC) alleen is de elektrische stroom 2 x zo groot, deze is dus 7,4kW. Het opladen is dan ook 2x zo snel klaar en duurt dus 4 tot 5 uur. Tenslotte kan er worden opgeladen bij een speciale snel-lader. In tegenstelling tot de andere twee wordt hier gebruik gemaakt van gelijkstroom (DC). De elektrische stroom is ook veel groter dan bij de andere twee, namelijk 50kW. In min is de auto volledig opgeladen. In de auto zelf zijn er 2 verschillende soorten aansluitingen, de kabel voor het stopcontact en de oplaadpaal zijn namelijk hetzelfde. in een standaardauto zit maar 1 van de beide aansluitingen. De batterij hoeft niet perse vol te zijn om te functioneren en kan op elk gewenst moment worden bijgeladen. 5. De elektrometer Een elektrisch voertuig wordt aangedreven door een elektromotor, die van stroom wordt voorzien door een grote batterij. De auto rijdt dus op stroom en niet op benzine. De elektromotor zet de elektrische energie (E) uit de batterij om in mechanische energie (Ekin) waardoor de auto kan bewegen. 6. Laadpaal Zoals eerder gezegd, er zijn 3 verschillende soorten oplaadpunten, het stopcontact, de wallbox en de snel-lader. Er zijn tegenwoordig veel experimenten met de snel-lader maar dat is allemaal erg duur en gaat dus ook niet zo vlot. Naast veel van deze laadpalen zijn ook speciale parkeerplekken voor elektrische auto s gemaakt.

7 Soorten auto s: Benzine auto De meeste gezinnen hebben gewoon een benzine auto, het is daarom denk ik ook wel de meest bekende auto. De auto rijdt volledig op benzine en kan ongeveer 600 km rijden. Diesel auto Deze auto is het meest geschikt voor mensen die heel veel gebruik maken van hun auto. De aanschaf van de auto is iets duurder maar de prijs van de brandstof ligt veel lager. De auto rijdt volledig op diesel en kan een flinke afstand rijden. BEV (battery electric vehicle) Het is een auto die volledig gericht is op het rijden op elektriciteit. De auto kan ongeveer 130 tot 160 km rijden en is daarom vooral geschikt voor mensen die alleen kleine stukjes rijden, de auto is zeker niet geschikt om met mee op vakantie te gaan. REX (range extender) Deze auto word aangedreven door elektriciteit maar heeft een klein extra benzinetankje. Met deze benzine kan elektriciteit worden opgewekt om zo het bereik te vergroten. Hij is in staat on ongeveer 300 km rijden, dat is dus het dubbele van een BEV. TESLA Dit is een hele aparte elektrische auto. In de auto zit een hele grote en hele zware accu waardoor de auto meer dan 450 km kan rijden. Hybride Benzine en elektriciteit altijd Bereik? Niet opladen kan ook tegelijkertijd Phev-hybride Deze wel oplaadbaar kan stroom en stroom+benzine Bereik is?

8 2.2 Zijn er technische verschillen tussen elektrische auto s van verschillende merken? Op het gebied van de soort batterij zijn voorlopig nog niet heel veel verschillen. Bijna elk bedrijf maakt gebruik de litiumion-batterij, wat eigenlijk een hele simpele batterij is. Wel zijn er verschillen in de grote van de batterij, zo heeft TESLA een hele grote en zware batterij ontwikkeld waarmee ze een heel stuk verder kunnen rijden. Maar zoals al gezegd is de batterij zwaarder, en hoe zwaarder het voertuig hoe meer kracht je nog hebt om vooruit te komen. Bij een TESLA duurt het ook meer dan 30 uur voordat deze weer volledig is opgeladen. Naast de batterij is er ook ontwikkeling op andere vlakken De BMW I3 is gemaakt van allemaal natuurlijke dingen

9 2.3 Hoe duur is 100km rijden met de elektrische auto in vergelijking met een benzineauto.? Om te beginnen gaan we kijken naar de kosten van een benzineauto per 100km. Wij nemen nu eerst de kosten voor 100km omdat bij een Brits-Amerikaanse meetsysteem nog gebruik wordt gemaakt van mijl per gallon (mpg). Mijl per gallon is gelijk aan liter per 100 kilometer. Bij het berekenen gaan we ervan uit dat auto niet zwaar beladen is en dat er maar 1 persoon inzit. De benzineprijs per liter benzine (euro95) is ongeveer 1,80. de gemiddelde benzineauto rijd 1 op 15, dit betekend dat er 1 liter benzine nodig is om 15km te kunnen rijden. Om 100km te kunnen rijden is dus (100 : 15) 6,7 liter nodig. De kosten hiervoor zijn (6,7 x 1,80) 12,00 per 100km. Om 1km te kunnen rijden kost dit dan (12 : 100) 0,12. De dieselprijs licht op ongeveer 1,47 en het gemiddelde verbruik van een dieselauto is 1 liter voor 20km (1 op 20). Per 100km is dus (100 : 20) 5 liter diesel nodig, wat betekent dat het (1,47 x 5) 7,35 kost om 100km te rijden. Om 1km te rijden kost het dan (7,35 : 100) 0,0735. Tenslotte gaan we de kosten van de elektrische auto per 100km bekijken. Voor huishoudens kost 1kWh 22cent en wanneer je rijdt gebruik je 0,16kWh/km. Dit betekent dat je (0,16 x 100) 16kWh/100km verbruikt, het kost dus (16 x 0,22) 3,52 om 100km te rijden. Om 1km te rijden kost het dan (3,52 : 100) 0,035. Het bespaard dus flink wat geld om elektrisch te rijden. Om het nog iets duidelijker te maken zullen het per jaar gaan bekijken. De gemiddelde Nederlander rijd km per jaar (mensen met een leaseauto s rijden gemiddeld 2 keer zoveel). Bij een benzineauto koste het 0,12 om 1km te rijden, om km te rijden kost het dan dus ( x 0,12) Met een dieselauto kost het (0,0735 x ) 918,75 om een jaar te rijden. En met een elektrische auto kost het maar (0.035 x ) 437,50 om de km te maken. Als je elektrisch gaat rijden in plaats van met een dieselauto bespaard dat (918,75-437,50) 481,25. Je bespaard zelfs ( ,50) 1.062,5 als je elektrisch rijd in plaats van met een benzineauto. Rijden met een benzineauto is meer dan 3 keer zo duur als rijden in een elektrische auto.

10 2.4 Hoe zit het met de subsidies voor elektrische auto s? Bijtelling wordt geheven als de werkgever de werknemer een auto ter beschikking stelt, als deze volledig wordt vergoed en de werknemer er privé meer dan 500 kilometer meer rijdt. Het wordt dan gezien als een extra inkomen. Er wordt dan een percentage van de aanschafwaarde van de auto als bijtelling bij je inkomen opgeteld. Het percentage hangt af van de CO2-uitstoot van je auto, wat wordt uitgedrukt in grammen per kilometer. De afgelopen tijd is er veel veranderd met betrekking tot de bijtelling. De overheid wil het gebruik van milieuvriendelijke auto s stimuleren door een lagere bijtelling te geven voor auto s met een lage CO2-uitstoot. In de bovenstaande tabel zie je dat zie je hoeveel procent je bijtelling is, bij een bepaalde uitstoot. Ook zie je dat een elektrische auto een bijtelling van maar 4% heeft (sinds het begin van dit jaar). Er is een uitzondering als het gaat om een auto van 15 jaar of ouder. Als dit het geval is wordt de bijtelling 35% van de marktwaarde (de waarde van de auto op dit moment), dit is dus een lagere bijteling. Bij een normaal geval dus een auto van minder dan 15 jaar oud, wordt de bijtelling berekend over de aanschafwaarde + de BPM + BTW + extra s vanuit de fabriek. Bij de dealer aangebrachte accessoires tellen niet mee bij de bijtelling. Vervolgens hangt het er van af in welke belastingschijf je valt hoeveel je netto moet betalen. Schijf 1 = < (37%), schijf 2 = van t/m (42%), schijf 3 = van t/m (42%) en schijf 4 = en hoger (52%).

11 Om het iets duidelijker te maken zal ik even een voorbeeld geven. Stel je verdient euro, je valt daarmee in de 42% belastingschaal. Je benzineauto kost euro met een uitstoot van 93g/km, het bijtellingspercentage van deze auto is dan dus 20%. Dan is de bijtelling 0,2 x = euro bruto. Netto is dat x 0,42 = euro per jaar. Dat is per maand 2.520:12 = 210 euro per maand aan bijteling. Je bijtelling wordt automatisch betaald, dit gebeurt doordat je werkgever loonbelasting in houd en deze afdraagt aan de belastingdienst. Op de elektrische auto wordt veel minder bijtelling gerekend dan over de benzine en diesel auto s, maar klopt dit wel, is de elektrische auto wel degelijk zuiniger dan andere auto s? De gemiddelde CO2-uitstoot van een benzine of diesel auto licht rond de 154 g/km. Hierbij gaat het dan om de directe emissie van de auto(wat de auto onder het rijden uitstoot). De indirecte emissie (wat vrijkomt bij de productie van benzine en diesel) wordt geschat op 15% van de directe emissie. De totale CO2 emissie is dan dus zo n g/km. Hoe vergelijkt dit nu met elektrische auto s? Daarvoor moeten we twee dingen weten: de prestaties van de auto (hoeveel kilometer rij je op 1 kwh) en de emissies die komen kijken bij elektriciteitsopwekking en distributie. Het brandstofverbruik van een elektrische auto is ongeveer kwh/100km. Bij de opwekking van energie in Nederland komt er ongeveer 480 tot 630g/kWh vrij. Dit is een gemiddelde van opwekking met kolen (900 en 1200 g/kwh), met gas (500 g/kwh) en dingen als wind, zon, biomassa of waterkracht (5 en 200 g/kwh). Het rendement van het vervoer van de stroom naar het stopcontact is zo n 90%. Dus om de stroom bij een stopcontact aan te laten komen kost dat g/kwh. Het gemiddelde gebruik is (11+22) : 2 = 16,5kWh/100km, dat is 0,165kWh/km. Het gemiddelde stroomopwekking en vervoer kost ( ) : 2 = 615 g/kwh. De emissie is dan 615 x = 101,475 g/km. De emissie van de elektrische auto is dus veel lager dan die van de benzine of dieselauto. Als de stroom dan ook nog is opgewekt gaat worden met groene stroombronnen als wind, zon, biomassa of waterkracht wordt het verschil alleen maar groter. We hebben hierbij alleen nog aan 1 ding niet gedacht, dat is de productie van de auto zelf. Er komt bijna 2 keer zoveel uitstoot vrij bij de productie van 1 elektrische auto, dan bij de productie van 2 auto s met een verbrandingsmotor. Hierdoor zal de reële totale emissie weer een beetje groter worden bij de elektrische auto.

12 2.5 Wat zijn de voor-en nadelen van de elektrische auto ten opzichte van een auto die rijdt op benzine? - Voordelen Het grootse voordeel van elektrisch rijden is natuurlijk dat het beter is voor het milieu, dan rijden met een benzine auto.. De uitlaatgassen (CO2) van een benzineauto zorgen onder meer voor het broeikaseffect. Doordat de gassen in de atmosfeer komen ontstaat er een soort van isolerend laagje om de aarde. Door dit laagje kan de warmte van de aarde niet meer weg, omdat deze blijft hangen zal de aarde opwarmen. Verder is de elektrische auto op lange termijn veel goedkoper dan de benzineauto. Benzine is erg duur en doordat er steeds minder van is is wordt het alleen maar duurder. Elektriciteit kan door met natuurlijke en onuitputbare bronnen worden opgewekt, voorbeelden hiervan zijn windenergie of zonenergie. De mens is dus wel genoodzaakt om over te stappen op een andere manier van rijden. Het geluid dat een elektrische auto maakt is veel minder dan dat wat een benzine auto maakt. Wij hebben toen we een bezoek aan BMW brachten ook een ritje gemaakt in een elektrische auto en hebben toen kunnen concluderen dat dit inderdaad echt zo is. Mensen die langs snelweg wonen klagen meestal over het geluid van al die auto s. Er worden miljoenen euro s uitgegeven aan geluidswallen, dit hoeft niet meer met de elektrische auto want deze is nagenoeg geruisloze. Toen we bij BMW waren hebben we ook gemerkt dat de elektrische auto veel sneller optrek dan de auto op benzine. Het lijkt net of je in een achtbaan zit zo snel kan hij optrekken, het is echt heel gaaf.

13 - Nadelen Dat de auto minder geluid maakt zien veel mensen ook als een nadeel. Ze denken dat er meer ongelukken zullen gebeuren omdat bijvoorbeeld spelende kinderen de auto s niet horen aankomen, het gebeurt helaas nog al vaak dat wanneer mensen niks horen, ze zonder te kijken oversteken. Het grootste nadeel van de elektrische auto is dat er een hele beperkt bereik is. Het bereik verschilt natuurlijk per auto maar ligt ergens tussen de 100 en 200 kilometer. De auto is dus niet geschikt om op vakantie te gaan naar het buitenland. Hij is wel geschikt voor korte ritjes zoals een ritje naar je werk of je sportvereniging. Zoals je in de tabel hieronder kan zien, zijn de meeste autoritjes ongeveer 15 tot 16 kilometer lang, deze afstand is gemakkelijk te halen met de elektrische auto. Een ander nadeel is dat er te weinig oplaadpunten zijn. Mensen vinden het al snel zo veel moeite om een oplaadpunt te vinden. Het laden vinden mensen sowieso al snel een probleem, het duurt namelijk veel te lang volgens iedereen.

14 2.6 Zijn de nadelen van de elektrische auto op te lossen doormiddel van technische ontwikkelingen? Het eerste nadeel was dat de auto voor meer ongelukken in woonwijken kan zorgen doordat hij geen geluid maakt. Een hele simpele technische oplossing hiervoor is, een knopje instaleren waarmee een motorgeluid kan worden geproduceerd. Zo kan het geluid worden aangezet in woonwijken en worden uitgezet op snelwegen. Het tweede nadeel was de te korte afstand van de elektrische auto. Dit is op te lossen door het verbeteren of vergroten van de accu. Het vergroten is bijna niet mogelijk, omdat als je de accu vergroot, deze ook veel zwaarder zal worden. Een zwaardere auto is moeilijker vooruit te krijgen waardoor het verbruik weer toeneemt en zo weer meer energie nodig is. Het vergroten van de accu gaat op een gegeven moment dus zelfs weer negatief werken. De oplossing is dus de accu verbeteren waardoor de opslag groter word. Ook zou de auto misschien nog iets lichter gemaakt kunnen worden waardoor er minder energie nodig is om de auto vooruit te krijgen. Er is een hele simpele oplossing bedacht voor als je elektrisch rijdt en je toch op vakantie wilt. BMW en andere autobedrijven bieden je een leenauto op benzine aan waarmee je dan op vakantie kunt gaan, De auto wordt aangeboden tegen een heel schappelijk tarief. De laatste nadelen waren dat er te weinig oplaadpunten zijn en dat het opladen te lang duurt om de accu op te laden. Als je de auto thuis aan normale stroom oplaad duurt. Het ontwikkelen, maken en plaatsen van oplaadpunten kost natuurlijk een beetje tijd, maar in de tabel hieronder zie je dat het aantal oplaadpunten in de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Blauw = standaard publiek laadpunt Rood = standaard semi-publiek laadpunt Wit = snellaadpunt Er zijn dus al aardig wat oplaadpunten in Nederland, zelfs in Wateringen staat er al een. Je kan het elektrisch laden trouwens ook zien als een voordeel. Wanneer er een parkeerplaats voor elektrisch laden is, mogen daar geen benzine auto s staan, als je de enige in de straat bent, het je je eigen parkeerplekje.

15 In de nieuwe BMW i3 zit een navigatiesysteem ingebouwd waarmee je heel makkelijk kan kijken hoeveel kilometer je nog kan rijden, waarnaartoe je nog kan rijden, welke oplaadpunten je onderweg tegenkomt, waar het dichtbij zijnde oplaadpunt is en nog veel meer van de technische snufjes. Het duurt ongeveer 1 uur om de elektrische auto voor 25 km op te laden. Het duurt dan dus 6 tot 8 uur voordat deze volledig is opgeladen. Bij een snellaadpunt duurt dit ongeveer een half uur om hem 150 km op te laden. De oplossing spreekt dus voor zich, er moeten meer snellaadpunten komen. Dit kan de gemeente doen, maar dat kost natuurlijk veel geld. Zoals je ziet zijn alle nadelen heel simpel op te lossen door technische ontwikkelingen

16 2.7 Hoe is de elektrische auto in de afgelopen jaren op technisch gebied verbeterd en welke technische ontwikkelingen zijn er in de toekomst nog mogelijk? Eind 19 e eeuw bestond de elektrische auto al, deze deelden toen de weg met stoomauto s en nog een paar andere alternatieven. De elektrische auto's had toen al een relatief kort bereik als je deze vergelijkt met de andere opties, maar toch waren ze erg populair. Men had er helemaal geen last van de het bereik niet zo groot was. In die tijd was het wegennet nog niet zo groot, je kon dus toch nog niet zo ver reizen. Ten tweede, ze waren heel makkelijk te starten, terwijl een auto op benzine moest worden aangezwengeld en een auto op stoom veel tijd nodig had om op te warmen. Begin 20 ste eeuw draaiden de rollen om. Het weggennet werd flink uitgebreid, er kwamen meer tankstations voor benzineauto s en op een begeven moment startte de benzineauto even snel als een elektrische auto. Bovendien introduceerde Ford in 1908 het Ford Model T, deze aan de band geproduceerde auto was twee tot drie keer goedkoper dan de elektrische auto van die tijd. Tot slot daalde de prijs voor benzine flink in die tijd, al dit bij elkaar zorgde ervoor dat in 1912 de benzineauto ruim 90 procent van de markt in handen had. De ontwikkeling van de elektrische auto kon die van de benzine auto gewoonweg niet bijhouden. De beperkte capaciteit van de batterij zorgde voor een lagere snelheid en een beperkte actieradius. De elektrische auto werd bijna helemaal uitgeroeid, het enige voordeel dat overbleef was dat de elektrische auto geen rook of lawaai maakten, de reden waarom we hem vandaag terug willen. Nu is de grote vraag, gaan nieuwe ontwikkelingen aan de elektrische auto er wel voor zorgen dat de elektrische weer in grote aantallen verkocht gaat worden. Een tweede vraag is er de afgelopen jaren wel degelijk iets nieuws ontwikkeld. Begin 20 ste eeuw kon een elektrische auto doormiddel van snel-laden al in minder dan 30 minuten worden opgeladen, er bestond al de geautomatiseerde omwisseling van batterijen, publieke oplaadpalen, het terugwinnen van energie bij het remmen. In 1908 bestond er zelfs al een elektrische aangedreven auto met een bereik van ongeveer 160km. Dat is nog steeds het bereik van de elektrische auto van vandaag. Dit komt misschien mede doordat er tegenwoordig ook andere factoren meespelen, zoals de koplampen, verwarming, airco enz. De auto s van begin 20 ste eeuw maakten gebruik van loodaccu s met een energiedichtheid (de hoeveelheid energie per massa- of volume-eenheid, opgeslagen in een stof) van 20 tot 40 watt-uur per kilogram (0,02-0,04kWh/kg). De auto van tegenwoordig heeft een lithium-ion batterij met een energiedichtheid van ongeveer 140 watt-uur per kilogram (0,14kWh/kg).

17 De accu van tegenwoordig kan dus per kilogram ongeveer 3,5 tot 7 keer meer energie opslaan dan een accu van begin 20 ste eeuw. Als je dan ook nog bedenkt dat naast de betere accu, deze ook lichter is geworden, zou je denken dat de auto minstens een 3,5 keer zo groot bereik zou moeten hebben. Begin 20 ste eeuw kon de auto 160km rijden op een vollen accu, dat zou nu dan toch wel 560km moeten zijn, maar dat is niet het geval. De Elektrische auto uit begin 20 ste eeuw had ongeveer 10PK en een snelheid van ongeveer 40km/h. Een elektrische auto van nu heeft minimaal 100PK (de nieuwe BMW I3 heeft 170 PK), dat is dus 10 keer zoveel. De elektrische auto van tegenwoordig haalt met gemak een snelheid van 120km/h. Om 2 keer zo snel te rijden, moet een auto 4 keer zoveel brandstof gebruiken. Je zou nu denken dat je nu weet waarom de auto van vroeger een even groot bereik heeft als de auto van tegenwoordig, maar dat klopt niet. Het officiële bereik wordt gemeten volgens de EPA City. Hierbij wordt gekeken hoeveel kilometer de auto kan rijden bij een gemiddelde snelheid van 31km/h. Elke auto rijd dus met een snelheid die gemiddeld hetzelfde is. Bij een soortgelijke test had de elektrische auto van begin 20 ste eeuw een bereik van 160km. Er is dus iets anders aan de hand. Hoewel de accu een flink stuk lichter is geworden, is de auto zelf groter en dus ook zwaarder geworden. Ondanks dat er veel word gedaan om een auto licht te houden, bijvoorbeeld door het gebruik van carbon, is de auto in de aflopen 100jaar ongeveer 35% zwaarder geworden. Dit kan leiden tot een afname van het bereik met 28%. Een andere reden is dat een elektrische motor het meest efficiënt is op 75% van zijn kunnen. Onder de 25% van het maximale vermogen van de motor, is deze heel inefficiënt. De maximale snelheid van de elektrische auto van begin 20 ste eeuw was ongeveer40km/h. Als je 75% neemt van 40 kom je uit op 30, deze auto reed bij de test dus heel erg efficiënt. Ga je kijken naar de elektrische auto van nu, licht de maximale snelheid boven de 120. Als je 25% neemt van 120 kom je uit op 30, deze auto rijd bij de test dus heel erg inefficiënt. De derde factor is de grote hoeveelheid elektronica in de auto. Voorbeelden zijn de airco, radio, elektrische ramen, navigatie, achteruitkijkcamera, deurvergrendeling, rembekrachtiging, dashboard management enz. In totaal zitten er in een auto ongeveer 30 tot 100 microprocessoren ingebouwd. Al deze kleine computertjes gebruiken de hele tijd elektriciteit en zullen het bereik dus doen afnemen. De auto van begin 20 ste eeuw gebruikte ongeveer 7kWh per 100 kilometer terwijl die van tegenwoordig minstens 15kWh per 100 kilometer verbruikt. Momenteel word er heel veel geld en tijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe en betere accu s. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de accu in de afgelopen tijd zeker wel veel ontwikkeld maar neemt door deze ontwikkeling alleen de veiligheid en het comfort toe in plaats van een groter bereik. Als je de accu van tegenwoordig stopt in de auto van 100jaar geleden, zal je een bereik van meer dan 1000km kunnen krijgen. Het enige nadeel is dat je dan bijna geen comfort en een maximale van 40km/h hebt. Wanneer je zorgt voor meer comfort en een hogere maximale snelheid zal het bereik van zelf weer afnemen

18 3. Interviews Interview met dhr. Niels Burgman 1. Welke elektrische auto rijdt u? De BMW i3 2. Rijdt u de elektrische auto privé en/of zakelijk? Zakelijk 3. Sinds wanneer rijdt u de elektrische auto? 19 December Hoeveel kilometer rijdt u jaarlijks? A. Hoeveel kilometer kunt u rijden op een volle accu? B. Bent u hier tevreden mee? Ja 6. A. Hoelang duurt het opladen van de accu? 6 uur

19 B. bent u hier tevreden mee? Ja C. Wat is de maximale aanvaardbare oplaadtijd voor u? 8 uur 7. A. Heeft u een oplaadpunt thuis? Zoja, privé of publieke laadpaal? Publieke laadpaal B. weet u plaatsen in Nederland waar u uw auto zou kunnen opladen? Ja, deze zijn gemakkelijk te vinden via de navigatie of met de BMW i Remote App. 8. A. Wat was voor u de belangrijkste reden om voor de elektrische auto te kiezen? Innovatie B. Heeft u naast de elektrische auto ook een benzine/diesel auto? Nee C. Heeft u wel eens een andere auto dan een elektrische auto gehad? Ja D. welke auto heeft de voorkeur? De elektrische auto of die op benzine/diesel? Elektrische??????? 9. Vindt u de elektrische auto betrouwbaar op technisch gebied? Ja, alleen de toekomst van de accu technologie is onzeker. Echter heeft dat ook niemand tegengehouden met het kopen van de eerste PC. 10. Wat zou u willen veranderen aan de elektrische auto? Niks, zou alleen de hoeveelheid publieke laadpalen willen veranderen, maar daar wordt nu hard aan gewerkt door FastNed.

20 Interview met mevrouw Tamara Franken 1. Welke elektrische auto rijdt u? Mitsubischi Outlander PHEV 2. Rijdt u de elektrische auto privé en/of zakelijk? Zakelijk 3. Sinds wanneer rijdt u de elektrische auto? 10 december Hoeveel kilometer rijdt u jaarlijks? Tussen de en km 5. A. Hoeveel kilometer kunt u rijden op een volle accu? In praktijk ongeveer 40 (zou theoretisch 52 moeten zijn) B. Bent u hier tevreden mee? Meer zou mooi zijn maar het was een bewuste keuze omdat deze gecombineerd verder rijdt als een full-electric

21 6. A. Hoelang duurt het opladen van de accu? 3 tot 3,5 uur B. bent u hier tevreden mee? Ja C. Wat is de maximale aanvaardbare oplaadtijd voor u? Aangezien ik meestal s nachts oplaadt maakt het niet zoveel uit, maar dit is wel OK. 7. A. Heeft u een oplaadpunt thuis? Zoja, privé of publieke laadpaal? Ja prive B. weet u plaatsen in Nederland waar u uw auto zou kunnen opladen? Ja, ik ken diverse openbare laadpunten wel meest in de buurt waar ik kom zoals parkeergarages bij ons in de stad, maar dat is ook makkelijk op te zoeken via de boordcomputer 8. A. Wat was voor u de belangrijkste reden om voor de elektrische auto te kiezen? Fiscale voordelen B. Heeft u naast de elektrische auto ook een benzine/diesel auto? Ja, een diesel C. Heeft u wel eens een andere auto dan een elektrische auto gehad? Ja, benzine en diesel D. welke auto heeft de voorkeur? De elektrische auto of die op benzine/diesel? Ze zijn niet echt vergelijkbaar. Mijn vorige/andere auto is een Opel Corsa en de Outlander is een veel grotere luxere auto (SUV). De Mitsubishi rijd super en nieuw is altijd weer leuk. De Corsa rijdt wel zuiniger, gezien de afstanden die ik rijd. Het blijft natuurlijk zo dat het voordeel van elektrisch rijden groter is wanneer je steeds korte afstanden rijd en dus zoveel mogelijk volledig elektrisch kunt rijden. Wellicht dat ik wanneer het nieuwtje eraf is voor de lange afstanden toch weer af en toe de Corsa meeneem, maar dat heeft dan meer te maken het voordeel dan dat ik die fijner vind rijden. 9. Vindt u de elektrische auto betrouwbaar op technisch gebied? Hij is dus pas 3 weken oud dus de tijd zal het leren. Ik heb er wel vertrouwen in. 10. Wat zou u willen veranderen aan de elektrische auto? De actieradius maar wel in combinatie met benzine ik vind puur elektrisch rijden op dit moment nog wel een risico mede omdat niet overal (buitenland) de infrastructuur al goed is ontwikkeld.

22 4. Bezoek BMW Op woensdag 11 december 2013 hebben wij een bezoek gebracht aan BMW Group Nederland in Rijswijk. Als voorbereiding hadden wij een vragenlijst opgesteld. Wij zijn zeer veel te weten gekomen over de elektrische auto van BMW. We werden ontvangen door Jurgen de Groot. Jurgen is Programmacoördinator training en hij heeft in de afgelopen maanden alle trainingen voor het commerciële personeel van de BMW i dealer georganiseerd. In Rijswijk heeft hij ons door de wereld van BMW i geleid We hebben onder andere met technische trainers gepraat die ons precies hebben uitgelegd hoe de elektrische auto in ze werk gaat en wat er in de toekomst verbeterd kan worden. We hebben de auto van binnen kunnen bekijken en ook de stof waar de delen van gemaakt zijn. In de showroom van BMW staat de BMW i wereld opgesteld. Na de uitleg van Jurgen de Groot kregen we de gelegenheid om ook daadwerkelijk met een BMW i3 te rijden.

23 Na de bijzondere proefrit werden we begeleid naar het Technisch Trainingscentrum. Daar waren de technische trainers nog bezig met het trainen van een groep van 12 monteurs van de dealers. Direct na de training kregen wij de gelegenheid om het trainingscentrum te bekijken. De trainers Toine Visser en Albert Vissers hebben ons een uitleg gegeven over de training die de technische mensen van de dealers moeten volgen om in de werkplaats aan de BMW i3 te mogen werken. Er stond een BMW i3 op een speciale brug. Van onderaf kan je goed zien welke componenten waar gemonteerd zijn. Er was een accupakket gedemonteerd. Monteurs leren hoe ze een pakket kunnen vervangen. Dit moet zeer veilig gebeuren, want deze werkzaamheden zijn levensgevaarlijk. Verder kregen we een demonstratie hoe een i3 opgeladen kan worden. De blauwe kleur rondom de stekker geeft aan dat de auto aan het opladen is.

24 Bij BMW Group Nederland zijn 2 snelladers geplaatst. Hiermee kan je een i3 zeer snel opladen. In Barneveld is de eerste publieke snellader geplaatst, het is de bedoeling dat dit in 2014 snel uitgebreid wordt. Op het parkeerterrein stonden een aantal elektrische auto s van het type BMW i3. Omdat Frank al zijn rijbewijs heeft, konden we een proefrit maken. Het is een hele aparte ervaring geweest om in de i3 te rijden. De auto is bij het optrekken zeer snel, echt een racemonster.

25 5. Conclusie Leiden de technische ontwikkelingen van de elektrische auto tot een toename van het aantal elektrische auto s in Nederland? In Nederland hebben we te maken met belastinggedreven autogebruik. De bijtellingsregeling heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat het aantal elektrische automobielen explosief gestegen is. Voordeel hiervan is dat we momenteel veel ervaring opdoen in het Nederlandse wegennet met elektrische automobielen. Dat zal nieuwe bestuurders van elektrische auto s opleveren. Dus de technische ontwikkelingen van de elektrische auto zal zeker een toename van het aantal elektrische auto s in Nederland betekenen. Het huidige aanbod elektrische auto s in Nederland geeft een verscheidenheid aan producten. De Opel Ampera, Nissan Leaf, Renault Zoe, Mitsubishi Outlander, Tesla models en de BMW i3 hebben allen een andere aanpak met betrekking tot accupakketten en een ander bereik. Hoe zwaarder het accupakket (Opel Amper en Tesla), hoe minder dynamisch het rijgedrag is en hoe langer de oplaadtijd is. Als we snelle, flexibele elektrische voertuigen willen, zullen we tevreden moeten zijn met een korter bereik. Als we de (energie)kosten van de benodigde infrastructuur voor elektrische auto's binnen de perken willen houden, zullen we moeten toegeven op snelheid of gewicht. De les die hieruit te leren valt, is dat we niet alles tegelijk kunnen hebben: zware, snelle elektromobielen met een grote actieradius. Nochtans is het precies dat wat we momenteel proberen te doen. Toch zullen de accupakketten in de komende jaren zich sterk ontwikkelen, waardoor het bereik van elektrische auto s sterk verbeterd zal worden. Meer zal de focus op de mindset van de berijders moeten liggen. Het gebruik van een elektrische auto vergt een andere instelling. Daar kan je niet mee op vakantie naar Spanje, met andere woorden, dan moet gezocht worden naar flexibele mobiliteit. De allereerste volledige levenscyclusanalyse van een elektrische auto komt tot de conclusie dat de totale uitstoot van broeikasgassen nauwelijks kleiner is dan bij een auto met verbrandingsmotor. Dat valt niet zo op, omdat de ene helft van de uitstoot plaatsvindt tijdens de productie van de elektriciteit, en de andere helft tijdens de productie van de batterij en de auto zelf. De productie van één elektrische auto veroorzaakt evenveel emissies als de productie van twee auto's met verbrandingsmotor. Een uitzondering hierop is toch wel de fabriek van de BMW i3. Deze fabriek haalt stroom uit de 4 windmolens, die op het terrein staan. Verder wordt 70% van het gebruikte water hergebruikt.

26 6. Nawoord In het begin zagen we er heel erg tegenop om ons PWS te gaan maken. Het was heel moeilijk om een leuk onderwerp en een goede hoofdvraag te bedenken. Ook wisten we echt niet waar we moesten beginnen, de eerste keer dat we bij elkaar kwamen hebben we eigenlijk niet zo heel veel gedaan. Op een gegeven moment zijn we naar BMW gegaan, dat was echt een hele leuke ervaring om mee te maken. Frank mocht ook nog even rijden in de nieuwe BMW I3. Na deze ervaring kwamen we er lekker in en zijn we echt begonnen met werken aan ons PWS. Wij hadden hoge verwachtingen van de elektrische auto en wij dachten voordat we ons PWS gingen maken dat de elektrische auto de markt op een gegeven moment zeker zal overnemen. Na het maken van ons PWS denken we daar nog hetzelfde over. Wij hebben gezien dat er veel wordt gedaan om de elektrische auto te ontwikkelen. Nu we zo terug kijken op ons PWS was het eigenlijk best leuk om eraan gewerkt te hebben. We hebben veel geleerd en zijn dingen tegengekomen die we van te voren echt niet wisten. We vinden het onderwerp dat we hebben gekozen goed bij ons passen en hopen dat het een goede voldoende wordt..

27 7. Bronnen Hoe je een pws moet maken powerpoint anwb site nu.nl (heel veel artikelen) wikipedia accu overheidssite (subsidies) subsides (met percentages) uitstoot natuurkunde opladen voor nadeel bmw opslag

28 opslag stroom

01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY

01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY 01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY 1 Brochure ALD electric INLEIDING Ons ALD electric aanbod is bijzonder volledig, met zowel oplaadbare hybrides (plug-in), elektrische auto s met verlengde

Nadere informatie

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN ALD FAQ WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN INHOUD 1. Is elektrisch rijden iets voor mij? 3 2. Welke soorten elektrische auto s zijn er? 3 3. Welke auto is voor mij geschikt? 4 4. Hoe ver kan ik rijden

Nadere informatie

Zie het auto-overzicht van Athlon Car Lease.

Zie het auto-overzicht van Athlon Car Lease. VEELGESTELDE VRAGEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN A. Voertuigen en mogelijkheden 1. Met welke voertuigen kun je elektrisch rijden? Elektrisch rijden op de weg kun je met een fiets, scooter of auto. Om met een

Nadere informatie

4,6. Betoog door T woorden 8 september keer beoordeeld. Nederlands. Hybride auto s zijn niet de toekomst.

4,6. Betoog door T woorden 8 september keer beoordeeld. Nederlands. Hybride auto s zijn niet de toekomst. Betoog door T. 1338 woorden 8 september 2016 4,6 20 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Hybride auto s zijn niet de toekomst. Toine Schonk 4Vwo 21/05/2016 Indeling: - Alinea 1: inleiding:

Nadere informatie

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S,

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, D E C O N T R A S E N D E P R E M I E S. Elektrische wagens zijn in. De We vertellen u alles wat u moet media hebben er de mond van vol, weten over elektrische wagens.

Nadere informatie

Elektrisch rijden Wanneer wordt het financieel interessant?

Elektrisch rijden Wanneer wordt het financieel interessant? Elektrisch rijden Wanneer wordt het financieel interessant? What s next? 05-2019 Elektrisch rijden is sterk in opmars, maar organisaties twijfelen of ze er iets mee moeten doen. De bijdrage aan een schoner

Nadere informatie

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in Toyota Prius plug-in Gestroomlijnd Autotest Het kan nog zuiniger! De Toyota Prius is al ruim tien jaar hét boegbeeld van milieuvriendelijk rijden. De Prius dankt het succes aan een slimme combinatie van

Nadere informatie

Elektrisch Rijden Monitor 2018

Elektrisch Rijden Monitor 2018 Elektrisch Rijden Monitor 2018 Samenvatting consumentenonderzoek December 2018 De context Elektrisch vervoer is voor de ANWB een zeer relevant onderwerp. De overheid ontwikkelt nieuw beleid om te komen

Nadere informatie

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug Renault Zoe Twee stapjes naar voren, een stapje terug Rij-impressie Eind 2016 onderging de Renault Zoe een facelift. De compacte elektrische auto van Renault kreeg een zuinigere motor en een grotere batterij.

Nadere informatie

Smart ForFour Electric Drive

Smart ForFour Electric Drive Smart ForFour Electric Drive Slim alternatief Autotest Wie eenmaal een elektrische auto heeft gereden, wil nooit meer anders. Het comfort, de souplesse en de prestaties zijn superieur aan vrijwel iedere

Nadere informatie

VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek

VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek Smart Hub Vlaams-Brabant 8 maart 2018 Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen Paul Jacobs 1 Over Volta Kenniscentrum en opleidingscentrum voor de elektrotechnische

Nadere informatie

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Bron 1: Elektrische auto s zijn duur en helpen vooralsnog niets. Zet liever in op zuinige auto s, zegt Guus Kroes. 1. De elektrische auto is in

Nadere informatie

Elektrische auto van de zaak? What s next?

Elektrische auto van de zaak? What s next? Elektrische auto van de zaak? What s next? 201705-EV-V1 Alleen volledig elektrische auto s hebben vanaf 2017 een lagere bijtelling voor privégebruik en blijven daarmee interessant voor medewerkers die

Nadere informatie

Smart ForTwo Electric Drive

Smart ForTwo Electric Drive Smart ForTwo Electric Drive Rijdt als een trein Autotest De Smart ForTwo is van nature kampioen zuinig rijden. Dat is te danken aan de geringe omvang van de auto. Bij een geringe omvang hoort ook een gering

Nadere informatie

DE VOLKSWAGEN E-GOLF. BRENGT U VERDER.

DE VOLKSWAGEN E-GOLF. BRENGT U VERDER. vanaf 40.325 * DE VOLKSWAGEN E-GOLF. BRENGT U VERDER. Update prijzen en tarieven per 1 februari 2019. *Inclusief bpm, btw en inclusief afleverkosten. INHOUD. 1. De e-golf propositie 2. Laadabonnement 3.

Nadere informatie

Handleiding voor elektrisch laden

Handleiding voor elektrisch laden Handleiding voor elektrisch laden Elektrische auto in de praktijk Diversen U heeft voor een elektrische auto gekozen. Gefeliciteerd! Vanaf nu rijdt u comfortabel, milieuvriendelijk en heel voordelig. Maar

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst Elektrisch Rijden

Kennisbijeenkomst Elektrisch Rijden Kennisbijeenkomst Elektrisch Rijden Mobiel VTO Buurtnetwerk voor delen vervoer in de wijken Veemarkt - Voordorp - Tuindorp - Tuindorp Oost Han Ellenbroek PROGRAMMA Kennismaken Presentaties Mobiel VTO Introductie

Nadere informatie

Plug-in Hybrid. juni 2013

Plug-in Hybrid. juni 2013 Plug-in Hybrid Electric Vehicles juni 2013 Begin 2013 reden In Nederland ongeveer 8.000 personenauto s met 0% fiscale bijtelling. Het overgrote deel hiervan zijn elektrische auto s die tevens een benzine-

Nadere informatie

Elektrisch rijden en leasen. What s next?

Elektrisch rijden en leasen. What s next? Elektrisch rijden en leasen What s next? Steeds meer bedrijven denken erover na om elektrische wagens in de car policy op te nemen. Uw bedrijf wellicht ook. Omdat u het milieu zo min mogelijk wilt belasten.

Nadere informatie

Accelerating happiness in e-mobility Sandra Neuray Manager Partnerships Eneco emobility

Accelerating happiness in e-mobility Sandra Neuray Manager Partnerships Eneco emobility #FleetEventNL Accelerating happiness in e-mobility Sandra Neuray Manager Partnerships Eneco emobility #FleetEventNL Inhoud 1. Eneco in het kort 2. EV in NL 3. Laaddienstverlening 4. Laadpunten 5. Laadtarieven

Nadere informatie

Elektriciteitopslag ZX ronde 4 december 2016

Elektriciteitopslag ZX ronde 4 december 2016 Elektriciteitopslag ZX ronde 4 december 2016 In een van eerdere verhaaltje heb ik iets verteld over alternatieve vormen van elektriciteit opwekking en opslag daarvan. Wel het is zover, momenteel wordt

Nadere informatie

VOLT DE NIEUWE CHEVROLET

VOLT DE NIEUWE CHEVROLET VOLT DE NIEUWE CHEVROLET Chevrolet Volt De elektrische droom De nieuwe Chevrolet Volt is een unieke, multi-award winnende auto. Door het combineren van de voordelen van een elektrische auto met de actieradius

Nadere informatie

S 500 PLUG-IN HYBRID. 14% bijtelling

S 500 PLUG-IN HYBRID. 14% bijtelling S 500 PLUG-IN HYBRID. 4% bijtelling Z n sterkste kracht: efficiëntie. Met de S 500 PLUG-IN HYBRID legt Mercedes-Benz wederom nieuwe maatstaven aan op technologiegebied. Daarbij zijn onovertroffen comfort,

Nadere informatie

Vraag 1. Antwoord 1. Vraag 2 en 3

Vraag 1. Antwoord 1. Vraag 2 en 3 Vraag 1 Klopt het dat de Mitsubishi Outlander PHEV in aanmerking komt voor 0% BPM (belasting op personenauto s en motorrijwielen), de subsidieregelingen KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), MIA (milieuinvesteringsaftrek)

Nadere informatie

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd Ford Focus Electric Alle begin is moeilijk Rij-impressie Ford is de op één na grootste leverancier van auto's met een elektromotor ter wereld. In Europa was daar tot nu toe weinig tot niets van te merken,

Nadere informatie

15 mythes over elektrische auto's

15 mythes over elektrische auto's 15 mythes over elektrische auto's Zin en onzin van elektrisch rijden Diversen Sinds de zomer van 2017 rijdt de redactie van Autozine in een elektrische auto. Elektrisch rijden is sindsdien het favoriete

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Energietransitie bij Mobiliteit

Energietransitie bij Mobiliteit Energietransitie bij Mobiliteit Aanpak openbaar vervoer in Zuid-Holland Jan Ploeger Presentatie voor Inspiratiedag KPVV 15 oktober 2015 In Zuid-Holland is pas 2,2 % van het energieverbruik duurzaam. Nationale

Nadere informatie

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor Opel Ampera Nooit meer bang Autotest Klamme handen en zweet op het voorhoofd. Alle eigenaren van elektrische auto's delen dezelfde angst: hebben de accu's nog stroom genoeg om de bestemming te halen? De

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Volkswagen e-up! Up en top groen

Volkswagen e-up! Up en top groen Bjorn Blokzijl 30 maart 2014 Up en top groen Met de Nissan Leaf als pionier op het gebied van volledig elektrisch aangedreven productieauto's, druppelen de laatste tijd steeds meer EV's de markt op. Door

Nadere informatie

Autorijden met 10 zonnepanelen

Autorijden met 10 zonnepanelen Autorijden met 10 zonnepanelen - 29 Januari 2018 Wilma Eerenstein en Peter Leenders 1 De energietransitie Een complete verandering naar een 100% hernieuwbare energievoorziening is technisch mogelijk in

Nadere informatie

JAGUAR ELECTRIC CARE

JAGUAR ELECTRIC CARE JAGUAR ELECTRIC CARE UW ELEKTRISCHE TOEKOMST KAN BEGINNEN Op het moment dat u in een Jaguar I-PACE stapt, voelt u: dit is een bijzondere auto. Elektrisch rijden biedt u een unieke ervaring. En achter

Nadere informatie

Knelpunt 1: Elektrisch rijden wordt fiscaal zwaarder belast dan rijden op fossiele brandstoffen

Knelpunt 1: Elektrisch rijden wordt fiscaal zwaarder belast dan rijden op fossiele brandstoffen Inbreng Nuon voor de Ronde Tafel Elektrisch Rijden 9 juni 2016, Kamercommissie voor Economische Zaken Contact: alied.wessels.boer@nuon.com of joris.hupperets@nuon.com Samenvatting Randvoorwaarde voor elektrisch

Nadere informatie

E Series TRUCKS.COM. New Energy Efficiency Sustainability Safety

E Series  TRUCKS.COM. New Energy Efficiency Sustainability Safety E Series WWW.GINAF TRUCKS.COM New Energy Efficiency Sustainability Safety GINAF Trucks Nederland B.V. is een vrachtwagenfabrikant met 70 jaar ervaring in ontwikkeling en truckbouw voor de niche markt.

Nadere informatie

S 500 PLUG-IN HYBRID.

S 500 PLUG-IN HYBRID. S 500 PLUG-IN HYBRID. Z n sterkste kracht: efficiëntie. Met de S 500 PLUG-IN HYBRID legt Mercedes-Benz wederom nieuwe maatstaven aan op technologiegebied. Daarbij zijn onovertroffen comfort, voortreffe

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Om een tekst goed te begrijpen is het erg belangrijk om een tekst actief te lezen. In de uitleg lees je hoe je dat moet doen. Als je actief leest, dan: - controleer je

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

Mitsubishi Outlander PHEV

Mitsubishi Outlander PHEV Mitsubishi Outlander PHEV Vandaag is alles beter Autotest Een jaar geleden werd de nieuwe Mitsubishi Outlander geïntroduceerd. Een prima auto die een prima recensie kreeg. Maar zowel de klanten als de

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

#FleetEventNL. Welkom op het. Fleet Event. 21 maart 2019

#FleetEventNL. Welkom op het. Fleet Event. 21 maart 2019 #FleetEventNL Welkom op het Fleet Event 21 maart 2019 #FleetEventNL Fleet Event wordt mede mogelijk gemaakt door #FleetEventNL Welke problemen lossen we op..en welke nieuwe problemen ontstaan er? Als je

Nadere informatie

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Steel Protectors Group staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

Inhoud. Elektrisch rijden: consequenties voor het ontwerp van de auto. Voorbeelden van elektrische auto s. Globale beschouwing elektrische aandrijving

Inhoud. Elektrisch rijden: consequenties voor het ontwerp van de auto. Voorbeelden van elektrische auto s. Globale beschouwing elektrische aandrijving Elektrisch rijden: consequenties voor het ontwerp van de auto Igo Besselink Werktuigbouwkunde Kivi bijeenkomst 7 juni 2010 PAGE 1 Inhoud Voorbeelden van elektrische auto s Globale beschouwing elektrische

Nadere informatie

Informatie Spreekbeurt Elektrische Auto s

Informatie Spreekbeurt Elektrische Auto s Informatie Spreekbeurt Elektrische Auto s Hier vind je de volgende informatie: 1. Ontstaan van de auto 2. Brandstof auto s en de toekomst 3. Elektriciteit 4. Elektrische auto s 5. Kosten elektrische auto

Nadere informatie

met elf Concept Plug-in Hybrids deel, die worden geleased door Rijkswaterstaat, Eneco, Stedin, Roteb, TNT en Van Gansewinkel.

met elf Concept Plug-in Hybrids deel, die worden geleased door Rijkswaterstaat, Eneco, Stedin, Roteb, TNT en Van Gansewinkel. Concept Toyota Plug-In Hybrid R&D praktijktest techniek toekomstvisie Uitvoerige praktijktest Toyota test wereldwijd zeshonderd Concept Plug-in Hybrid Vehicles (Concept PHV) in een R&D praktijktest. Het

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer 2014 Ketenanalyse Woon- Werkverkeer Rapportage: KAWWV 2014 Datum: 12 Augustus 2014 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.1.1 Zakelijke

Nadere informatie

GAAT HIJ HET MAKEN????

GAAT HIJ HET MAKEN???? GAAT HIJ HET MAKEN???? Jaap Frijlink mail@loofboom.nl 17 oktober 2012 Probusclub Santpoort 1. Een warboel van argumenten en spelers 2. Achilleshiel van de huidige autotechniek 3. Focus op elektrische tractie

Nadere informatie

Kia Niro PHEV. Overbruggingskrediet. Van Hybride naar plug-in hybride

Kia Niro PHEV. Overbruggingskrediet. Van Hybride naar plug-in hybride Kia Niro PHEV Overbruggingskrediet Autotest Is tijd voor een elektrische auto? Daar zijn de meningen over verdeeld. Iedereen is het er over eens dat elektrische auto's stil, snel en schoon zijn. Maar het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 202 203 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 323 Vragen van de leden Omtzigt,

Nadere informatie

Rijden op H2 is meer dan een andere bus Op weg naar een schone toekomst. Kivi Niria congres Sustainable Mobility

Rijden op H2 is meer dan een andere bus Op weg naar een schone toekomst. Kivi Niria congres Sustainable Mobility Rijden op H2 is meer dan een andere bus Op weg naar een schone toekomst Kivi Niria congres Sustainable Mobility Rob van der Sluis 1 Van fossiel naar duurzaam Andere brandstof / energiedrager Andere infrastructuur

Nadere informatie

Elektrisch rijden: in. stappen van 0 naar 100% MRA elektrisch

Elektrisch rijden: in. stappen van 0 naar 100% MRA elektrisch Elektrisch rijden: in 5 stappen van 0 naar 100% MRA elektrisch 1 Waarom elektrisch rijden? - 5 2 Welke elektrische auto? - 6 3 Wat kost een elektrische auto? - 8 4 Hoe laad ik mijn elektrische auto op?

Nadere informatie

Alternatieve aandrijfvormen

Alternatieve aandrijfvormen Alternatieve aandrijfvormen Als alternatief voor de klassieke benzine- en dieselmotor zijn er momenteel acht andere aandrijfvormen beschikbaar. We lijsten ze even op met telkens een definitie, de voor-

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie naar elektrische voortstuwing in de kottervisserij

Haalbaarheidsstudie naar elektrische voortstuwing in de kottervisserij Haalbaarheidsstudie naar elektrische voortstuwing in de kottervisserij Wat is in de komende 20 jaar technisch mogelijk, ecologisch verantwoord en economisch haalbaar? 20 Oktober 2016 Academic Consultancy

Nadere informatie

Nissan Leaf. Stille revolutie. Gewoon elektrisch

Nissan Leaf. Stille revolutie. Gewoon elektrisch Nissan Leaf Stille revolutie Autotest 2011 was een gedenkwaardig jaar in de autoindustrie. Toen ontketende Nissan een revolutie door de eerste betaalbare en in massa geproduceerde elektrische auto te introduceren:

Nadere informatie

Enquête gebruikers e-laadpunten

Enquête gebruikers e-laadpunten Enquête gebruikers e-laadpunten Inleiding Begin juli 2013 heeft stichting e-laad een enquête uitgezet met als doel inzicht te krijgen in de ervaringen en wensen van gebruikers die hun elektrische auto

Nadere informatie

Elektrische oplaadpunten

Elektrische oplaadpunten Elektrische oplaadpunten Lunchbijeenkomst Vexpan 13 februari 2014 Stijn Otten The New Motion Jeroen Quee Grontmij Inhoud De zin en onzin van elektrisch vervoer Marktcijfers en ontwikkelingen Techniek Oplaadpalen

Nadere informatie

Autobelastingen vanaf 2012 De meest gestelde vragen

Autobelastingen vanaf 2012 De meest gestelde vragen Autobelastingen vanaf 2012 De meest gestelde vragen Wat betekent bijtelling voor u? Vanwege uiteenlopende factoren is de regelgeving vanuit de overheid omtrent autogebruik en -bezit nogal aan veranderingen

Nadere informatie

Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric Hyundai Kona Electric De ideale auto? Autotest Het is al vaker gezegd: Hyundai dankt zijn succes aan het feit dat het als geen ander luistert naar de wensen van de klant. En op dit moment willen automobilisten

Nadere informatie

De doelstellingen luidt: 4% reductie veroorzaakt door elektraverbruik door het geheel over te stappen naar groene stroom in 2017.

De doelstellingen luidt: 4% reductie veroorzaakt door elektraverbruik door het geheel over te stappen naar groene stroom in 2017. Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

Welkom. Terence Otemann Area Service Manager DAF Nederland A PACCAR COMPANY DRIVEN BY QUALITY

Welkom. Terence Otemann Area Service Manager DAF Nederland A PACCAR COMPANY DRIVEN BY QUALITY Welkom Terence Otemann Area Service Manager DAF Nederland OP WEG NAAR NOG SCHONER TRANSPORT GLOBAL WARMING LUCHT KWALITEIT Local Nationaal Week + trip ~ 1500km 2-3 day trip ~ 500km 1 day trip ~ 250km DC

Nadere informatie

Mobiliteit. Verdiepende opdracht

Mobiliteit. Verdiepende opdracht 2015 Mobiliteit Verdiepende opdracht Inleiding In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Mobiliteit. Pagina 1 Inhoud 1. Mobiliteit... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 Pagina 2 1. Mobiliteit

Nadere informatie

WB Evolving Design Hybride systemen

WB Evolving Design Hybride systemen WB3110 - Evolving Design Hybride systemen Marco de Beurs Examiner EPO Brandstof Electriciteit Voertuig met verbrandingsmotor: compact / licht, veel vermogen, vervuiling, complexe aandrijflijn. Voertuig

Nadere informatie

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting 5,2 Samenvatting door Syb 763 woorden 4 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Natuurkunde Methode Pulsar Natuurkunde H6 Samenvatting PARAGRAAF 1 Er zijn veel verschillende soorten energie: Bewegingsenergie

Nadere informatie

Duurzame voordelen van Volkswagen

Duurzame voordelen van Volkswagen Duurzame voordelen van Volkswagen Wat betekenen de fiscale regelingen voor u? Vanwege uiteenlopende factoren is de regelgeving vanuit de overheid omtrent autogebruik en -bezit nogal aan veranderingen onderhevig.

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 april 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Samenvatting NaSk 1 Hoofdstuk 5

Samenvatting NaSk 1 Hoofdstuk 5 Samenvatting NaSk 1 Hoofdstuk 5 Samenvatting door R. 956 woorden 12 oktober 2015 7,4 4 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Paragraaf 1 De belangrijkste energiebronnen in huis zijn elektriciteit en aardgas. De meeste

Nadere informatie

Geen uitstoot meer. Wubbo Ockels gaat elektrisch. Werknemers opgelet! 1500 euro om jezelf te ontwikkelen

Geen uitstoot meer. Wubbo Ockels gaat elektrisch. Werknemers opgelet! 1500 euro om jezelf te ontwikkelen Alles wat je moet weten over metaalbewerking najaar 2007 www.metaaljournaal.nl WIN DEZE BEACHCRUISER Geen uitstoot meer Wubbo Ockels gaat elektrisch Werknemers opgelet! 1500 euro om jezelf te ontwikkelen

Nadere informatie

Made By: Arber Veseli Martik Petrosjan

Made By: Arber Veseli Martik Petrosjan Made By: Arber Veseli Martik Petrosjan Promotiefilm van de Duracell MygGrid: Draadloos opladen van je telefoon.. Editie NL van gisteren 18 april.. http://www.youtube.com/watch?v=_fdqkx8jqje http://www.rtl.nl/xl/#/u/a46c4974-b0ac-48cd-92b7-8eaf32672b35/

Nadere informatie

Plugsurfing maakt opladen gemakkelijker voor berijders van elektrisch aangedreven Jaguars en Land Rovers

Plugsurfing maakt opladen gemakkelijker voor berijders van elektrisch aangedreven Jaguars en Land Rovers Plugsurfing maakt opladen gemakkelijker voor berijders van elektrisch aangedreven Jaguars en Land Rovers Jaguar Land Rover heeft voor bepaalde markten in Europa een partnerschap gesloten met Plugsurfing

Nadere informatie

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen de Van der Ende Steel Protectors Group BV staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

Mercedes-Benz GLC 350e

Mercedes-Benz GLC 350e Mercedes-Benz GLC 350e Schijnbare tegenstrijdigheden Rij-impressie Een SUV (Sports Utility Vehicle) dient groot, stoer en sterk te zijn. Maar Mercedes-Benz introduceert nu een SUV die juist compact, elegant

Nadere informatie

Soorten brandstoffen en aandrijvingen. Alternatieve Brandstoffen. Alternatieve Brandstoffen. Enkele voorbeelden. Alternatieve aandrijvingen

Soorten brandstoffen en aandrijvingen. Alternatieve Brandstoffen. Alternatieve Brandstoffen. Enkele voorbeelden. Alternatieve aandrijvingen Soorten brandstoffen en aandrijvingen WATT Roadshow wagens, alternatieve transportmiddelen en technologie De voor- en nadelen van WATT-voertuigen Prof. Joeri Van Mierlo Conventionele brandstoffen Benzine,

Nadere informatie

De noodzaak van waterstof. InnoTeP 2017 Jochem Huygen.

De noodzaak van waterstof. InnoTeP 2017 Jochem Huygen. De noodzaak van waterstof InnoTeP 2017 Jochem Huygen. Story line Korte introductie HyMove Uitdagingen energietransitie Wat wordt de elektriciteitsvraag? Hoe kan het net het aan? Rol van waterstof HyMove

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit vandaag Kristof Corthout Product Manager Sustainable Mobility

Duurzame mobiliteit vandaag Kristof Corthout Product Manager Sustainable Mobility Duurzame mobiliteit vandaag Kristof Corthout Product Manager Sustainable Mobility Groene mobiliteit: een complementair verhaal Aantal km 0 0 0 2 0 Complementariteit! Aantal km 0 0 1 5 0 Complementariteit!

Nadere informatie

De elektrische auto die je verder brengt. Opel Ampera.

De elektrische auto die je verder brengt. Opel Ampera. De elektrische auto die je verder brengt. Opel Ampera. Onze toekomst vraagt om positieve energie. De aarde is altijd goed voor ons geweest. Eeuwenlang heeft ze ons voedsel gegeven en ons voorzien van de

Nadere informatie

Elektrische taxi s. Kansen van elektrisch rijden voor taxibedrijven

Elektrische taxi s. Kansen van elektrisch rijden voor taxibedrijven Elektrische taxi s Kansen van elektrisch rijden voor taxibedrijven 1 Introductie Elektrisch vervoer groeit sterk in Nederland. Onder andere voor taxiondernemers kan de inzet van elektrische voertuigen

Nadere informatie

Vebruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh)

Vebruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh) Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

Verbruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh)

Verbruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh) Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

Renault Z.E. Smart Charge Slimmer, groener, goedkoper laden én besparen

Renault Z.E. Smart Charge Slimmer, groener, goedkoper laden én besparen Renault Z.E. Smart Charge Slimmer, groener, goedkoper laden én besparen (NEDC) 3 Easy Electric Life Het plezier van elektrisch rijden is veelzijdig: stil, schoon, soepel en eenvoudig. Je kunt kiezen uit

Nadere informatie

Nissan Leaf Tekna. Nu meer geleafd?

Nissan Leaf Tekna. Nu meer geleafd? Bjorn Blokzijl 24 april 2013 Nu meer geleafd? Het is een koude, regenachtige morgen als we in het Noorse Oslo voor het eerst in de gefacelifte Leaf stappen. Reden dat we juist hier zijn en niet in een

Nadere informatie

Fleetclub van 100. Welkom

Fleetclub van 100. Welkom Fleetclub van 100 Welkom Fleetclub van 100 Welkom Michel Dudok Manager Fleetsales & Leasing Doel van deze workshop Na afloop van de workshop bent u op de hoogte van De achtergronden, techniek en actuele

Nadere informatie

Renault Kangoo Maxi ZE

Renault Kangoo Maxi ZE Renault Kangoo Maxi ZE Groter, ruimer, verder Rij-impressie Zoekt u een bedrijfsauto of gezinsauto? Dan is groter en ruimer beter. Bijvoorbeeld de uiterst functionele Renault Kangoo. Moet het ook een elektrische

Nadere informatie

Plugsurfing maakt opladen gemakkelijker voor berijders van elektrisch aangedreven Jaguars en Land Rovers

Plugsurfing maakt opladen gemakkelijker voor berijders van elektrisch aangedreven Jaguars en Land Rovers Plugsurfing maakt opladen gemakkelijker voor berijders van elektrisch aangedreven Jaguars en Land Rovers Jaguar Land Rover heeft voor bepaalde markten in Europa een partnerschap gesloten met Plugsurfing

Nadere informatie

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie.

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Graag informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO 2 Emissie-inventarisatie, dit alles over 2014. Hierin zijn de hoeveelheden

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 september 2014) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Schooljaar: 2015-2016 TRANSPORT 3.3. Veiliger, groter en sneller KLAS 2A 2B 2C 2D 2G. Algemene Techniek Mnr. Baromeo

Schooljaar: 2015-2016 TRANSPORT 3.3. Veiliger, groter en sneller KLAS 2A 2B 2C 2D 2G. Algemene Techniek Mnr. Baromeo Schooljaar: 2015-2016 TRANSPORT 3.3 Veiliger, groter en sneller KLAS 2A 2B 2C 2D 2G Algemene Techniek Mnr. Baromeo 3.3.1. Veiliger Tegenwoordig worden de transportmiddelen veiliger, sneller en de laadruimte

Nadere informatie

Duurzaam Groninger wagenpark

Duurzaam Groninger wagenpark NVRD Grondstoffencongres 28 maart 2019 Duurzaam Groninger wagenpark Gerrit Griffioen Hoofd Materieel gemeente Groningen Brandstof aangedreven equipment Circa 230.000 inwoners Gemeente Groningen heeft ongeveer

Nadere informatie

Het interventievoertuig voor elektrische wagens. De VAB EV-Poly. Auto-Technisch Adviseur

Het interventievoertuig voor elektrische wagens. De VAB EV-Poly. Auto-Technisch Adviseur Het interventievoertuig voor elektrische wagens De VAB EV-Poly Koen Vanderheyden Auto-Technisch Adviseur VAB snellader EV Poly: Pechverhelping voor elektrische wagens 11 september 2012 De Elektrische wagen

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde A Vergelijking Benzine, LPG en Diesel

Praktische opdracht Wiskunde A Vergelijking Benzine, LPG en Diesel Praktische opdracht Wiskunde A Vergelijking Benzine, LPG en Diesel Praktische-opdracht door een scholier 1765 woorden 10 december 2006 5,6 11 keer beoordeeld Vak Wiskunde A Inleiding: Wij doen ons wiskunde

Nadere informatie

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de kosten van het rijden met de fossiele brandstoffen diesel en benzine en het rijden in

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de kosten van het rijden met de fossiele brandstoffen diesel en benzine en het rijden in Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de kosten van het rijden met de fossiele brandstoffen diesel en benzine en het rijden in een elektrische auto op grijze én groene stroom. Het

Nadere informatie

Autobelastingen vanaf 2013 De meest gestelde vragen. VW1293-02 Belastingbrochure.indd 1 29-11-12 14:15

Autobelastingen vanaf 2013 De meest gestelde vragen. VW1293-02 Belastingbrochure.indd 1 29-11-12 14:15 Autobelastingen vanaf 2013 De meest gestelde vragen VW1293-02 Belastingbrochure.indd 1 29-11-12 14:15 Wat betekent bijtelling voor u? Vanwege uiteenlopende factoren is de regelgeving vanuit de overheid

Nadere informatie

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,-! TOT 5 JAAR 0% BIJTELLING GEEN WEGENBELASTING ZEER LAAG VERBRUIK

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,-! TOT 5 JAAR 0% BIJTELLING GEEN WEGENBELASTING ZEER LAAG VERBRUIK Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,-! TOT 5 JAAR 0% BIJTELLING GEEN WEGENBELASTING ZEER LAAG VERBRUIK Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Prestaties (Quality) De veiligheid van de auto met een hybride aandrijving moet minimaal even goed zijn als de veiligheid van de benzine variant.

Prestaties (Quality) De veiligheid van de auto met een hybride aandrijving moet minimaal even goed zijn als de veiligheid van de benzine variant. Programma van eisen Binnen dit hoofdstuk wordt het pakket van eisen uitgewerkt. De uitdaging zit in het goed definiëren van alle eisen. Zo is het belangrijk om naar het complete plaatje te kijken en de

Nadere informatie