Informatieboekje voor groep 1 en 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje voor groep 1 en 2"

Transcriptie

1 Informatieboekje voor groep 1 en 2 Welkom op OBS Het Slingertouw U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor kinderen vaak erg wennen. Het gaat anders als op de peuterspeelzaal of op het kinderdagverblijf. Ook ouders weten lang niet altijd hoe het er in een kleutergroep aan toe gaat. De tijd dat ze zelf op school zaten, ligt vaak al ver achter hen en in de tussentijd is er ook wel wat veranderd. We willen u daarom door middel van dit boekje informeren en verschillende zaken uitleggen. Vriendelijke groeten, De leerkrachten van groep 1 en 2

2 Schooltijden We werken op onze school met het 5-gelijke-dagen-rooster. Dit houdt in dat de kinderen van maandag t/m vrijdag van uur naar school gaan. De kinderen eten in de klas onder begeleiding van de leerkracht. Hierover vindt u verder in dit boekje meer informatie. De deur van school gaat open om 8.15u en de les start om 8.30u. Om 13.55u is de lesdag afgelopen en komen de kleutergroepen met de leerkracht naar buiten bij het hek. Zo zijn we de stroom kinderen van de hogere groepen voor. De eerste keer op school Als uw kind vier jaar wordt, mag hij/zij op de dag, dat hij/zij vier wordt, voor het eerst officieel naar school. Hierop maken we twee uitzonderingen, de decembermaand en de maand voor de zomervakantie. Deze maanden zijn erg onrustige periodes en voor de kinderen minder geschikt om in een nieuwe groep te wennen. Voor de kinderen, die in de maand december vier jaar worden, vinden we het als school wenselijk, dat deze kinderen na de kerstvakantie in de groep starten. Kinderen, die in de maand voor de zomervakantie vier jaar worden, worden uitgenodigd op de doorschuifmiddag vlak voor de vakantie. Op die middag maken ze kennis met hun klasgenoten en de leerkrachten, waarmee ze starten na de zomervakantie. Voordat uw kind vier jaar wordt, mag het nog drie keer meedraaien in de groep waarin hij of zij geplaatst wordt. De desbetreffende leerkracht van de groep zal ongeveer 6 weken, voordat uw kind 4 jaar wordt, contact met u opnemen om deze zogeheten wenafspraken met u te maken.

3 Als de eerste schooldag is aangebroken dan verwacht de leerkracht uw kind om 8.15 uur met een tas met fruit, de lunch en 2x drinken. De leerkracht zal u uitleggen waar de jas en de tas opgehangen kunnen worden. Vervolgens zal de leerkracht u en uw kind even wegwijs maken in de klas, waarna uw zoon/dochter al snel de draai zal vinden. Hoe vervelend het ook is voor de ouders, dit gaat vaak het best zonder hen. Ons advies is om na de kennismaking met leerkracht en de klas snel en kort afscheid te nemen. De eerste periode in de kleutergroep kan voor uw kind erg intensief zijn. In overleg met de leerkracht is het mogelijk om de tijden voor de 4-jarigen aan te passen aan de behoefte van het kind. Groep 1 en 2 Op onze school hebben we de kleutergroepen gecombineerd. Dit is een bewuste keuze geweest. Omdat we een groeischool zijn, kan het voorkomen dat er in de loop van het schooljaar veel nieuwe kinderen op school komen. Deze kinderen worden dan in een instroomgroep geplaatst. Bij de start van het nieuwe schooljaar zullen deze kinderen dan in een combinatiegroep geplaatst worden.

4 Een combinatiegroep 1/2 heeft de volgende voordelen: De kinderen van groep 1 zien al van de oudere kinderen wat de regels zijn en hoe het gaat in de groep. Kinderen van groep 2 kunnen de kinderen van groep 1 bij bepaalde zaken helpen: veters strikken, jassen dichtmaken, etc. waardoor jongere kinderen eerder gestimuleerd worden om dit ook zelf te doen en oudere kinderen zich erg gewaardeerd voelen. De opvang van nieuwe leerlingen gebeurt in kleinere aantallen. De samenstelling van de groep wisselt niet zo sterk, waardoor er meer eenheid in de groep komt. Kinderen van groep 1 kunnen al meedoen met activiteiten, die ook voor groep 2 geschikt zijn, daardoor worden ze eerder gestimuleerd om zich te ontwikkelen. Kinderen ervaren de verschillende rollen die ze hebben als jongste of oudste kind in de groep. In ons gebouw, in de vorm van een boom, hebben de groepen 1/2 een naam gekregen in de sfeer van bos, bomen en bosdieren.

5 Even voorstellen: De Eekhoorns, de Uilen, de Vossen en de Egels. Methode Kleuterplein In de kleutergroepen werken we met de methode Kleuterplein. Kleuteronderwijs is speels, maar niet vrijblijvend. Kleuterplein is een complete methode die alles biedt wat uw kind nodig heeft om verantwoord kleuteronderwijs te krijgen. Met deze methode ontdekken en ervaren de kleuters de wereld om hen heen. Er wordt spelenderwijs en doelgericht gewerkt aan de brede ontwikkeling van de kinderen d.m.v. thema s. Kleuters willen spelen en dingen ontdekken. Binnen de thema s biedt Kleuterplein daarom veel activiteiten in hoeken met wisselende materialen. Door deze rijke speel- en leeromgeving worden kleuters uitgedaagd om hun omgeving en mogelijkheden te onderzoeken. Dit leidt tot betrokkenheid en groei. Het plezier van de kleuters staat bij al deze activiteiten centraal. Spelen wordt leren, en leren spelen. Kleuters ontwikkelen zich het beste als het onderwijsaanbod is afgestemd op hun individuele pedagogische en didactische behoefte. Kleuterplein biedt ons ondersteuning bij het opbrengst- en doelgericht werken. Zo krijgt uw kind onderwijs op maat.

6 Bij elk thema bieden we activiteiten aan op het gebied van taal-lezen, rekenen, sociaalemotionele ontwikkeling, wereldoriëntatie / burgerschap, bewegingsonderwijs, drama, muziek, beeldende vorming, voorbereidend schrijven en Engels. We sluiten aan op actuele gebeurtenissen en halen de wijde wereld in de school om met elkaar op ontdekking te gaan. Taal Naast het gebruik van de methode Kleuterplein werken we o.a. met prentenboeken, verteltafels, poppen en diverse ontwikkelingsmaterialen op het gebied van de ontluikende geletterdheid. In elke groep hangt de lettermuur, uitgangspunt voor veel taalspelletjes. Met behulp van het programma Met woorden in de weer vergroten we de woordenschat van de kinderen. Door veel met taal bezig te zijn worden de kinderen gestimuleerd en enthousiast gemaakt voor boeken, letters en lezen. De kinderen van groep 2 werken gedurende het schooljaar met letters in hun zogeheten themawerkboekje. Rekenen Behalve van de methode Kleuterplein maken we voor het rekenonderwijs ook gebruik van het rekenprogramma Met Sprongen Vooruit, waarbij op speelse wijze wordt gewerkt aan tellen, getalbegrip, meten en meetkunde. Spel Bij elk thema worden hoeken ingericht die hierbij aansluiten. De huishoek verandert bijvoorbeeld in het kantoor van Sinterklaas, een museum, de winkel of het reisbureau. Er worden ook specifieke taal- en rekenhoeken, ontdekhoeken en constructiehoeken ingericht. Hier kunnen kinderen pas verworven informatie weer uiten in hun spel en tevens leren ze van elkaar. De leerkracht observeert het spel om te kijken wat er gebeurt en hoe er wordt gespeeld door een of meerdere kinderen. Ook zal de leerkracht regelmatig meespelen in een hoek om zo de kinderen te stimuleren.

7 Motoriek De kinderen hebben in ieder geval 1x in de week in één van de speelzalen gymles. Afhankelijk van het weer spelen de kinderen ook veel buiten waar we ook gerichte spelactiviteiten met de kinderen ontplooien. Als voorbereiding op de schrijfmotoriek werken we met de kinderen uit groep 2 vanaf de Kerstvakantie met Pennenstreken, een methode die in de groepen 2 t/m 8 gebruikt wordt. Verder wordt de motoriek natuurlijk ook gestimuleerd door de vele knutselactiviteiten en ontwikkelingsmaterialen. Sociaal-emotionele ontwikkeling We besteden veel aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van het kind en aan de groepsvorming. We maken gebruik van de methode Goed gedaan en Kinderen en hun sociale talenten. Op een speelse manier komen onderwerpen als o.a. wennen, voor jezelf opkomen, plagen, pesten, wat voel ik, samen spelen, kiezen en jezelf de baas aan de orde. Daarnaast oefenen onze kinderen schoolbreed hun sociale vaardigheden in de situatie zelf m.b.v. werkvormen uit het handboek Gelukkige Klas.

8 Muziek, dans en drama Bij elk thema wordt gezongen, gedanst en toneel gespeeld. Twee keer per jaar treden de kinderen met hun groep op voor de ouders en medeleerlingen van school. Elk jaar volgen de kleuters een workshop op gebied van dans en muziek bij Atelier Majeur. Beeldende vorming Binnen elk thema uiten kinderen zich op gebied van tekenen, schilderen, kleien, knutselen en bouwen. Hierbij is een mix van opdrachten en vrije reproducties, waarin kinderen volop hun eigen fantasie kunnen gebruiken. Engels Op het Slingertouw krijgen de kinderen vanaf groep 1 Engelse les. We pleiten ervoor dat alle kinderen vanaf jonge leeftijd een vreemde taal onderwezen krijgen. Wij zien kleuters als wereldburgers in de dop. Hoe jonger gestart wordt met onderdompeling in een vreemde taal, hoe meer bagage de kinderen krijgen. Vroeg vreemdetalenonderwijs draagt bij aan een goede cognitieve ontwikkeling. ICT Ook de computer en de ipad horen bij de belevingswereld van het jonge kind. Elke kleutergroep heeft de beschikking over een aantal ipads en we maken gebruik van de computers op het onderwijsplein. Ook deze middelen worden bij de planning van de thema s ingezet. Daarnaast maken we in de kleutergroepen ook nog gebruik van het digibord.

9 Bij de organisatie in de groep staat onze eigen ontwikkelde zogeheten kieskast centraal. Hiermee leren we de kinderen zelfstandig keuzes te maken en kiezen de kinderen doelgericht. Op de kieskast hangen foto s van de activiteiten die gepland staan binnen het thema. Met behulp van een sleutelhanger met daarin een foto van het kind, geeft het kind aan waar het aan het werk gaat. De haakjes geven aan hoeveel werk-/speelplekken er zijn, zodat het kind zelf kan zien of een bepaalde hoek vol is of niet. Kinderen van groep 2, maar soms ook kinderen die daar eerder aan toe zijn, werken met een eigen registratie mapjes. Hierin staan de verplichte opdrachten, die het kind tijdens het thema moet maken. Deze registratiemapjes, de themawerkboekjes en eventuele extra opdrachten op het gebied van lezen en rekenen voor kinderen worden opgeborgen in een deze overzichtelijke verrijdbare kast. Met behulp van deze kieskast kunnen de kinderen vrije of verplichte werk zelf leren plannen. Kinderen geven door het kleuren van de smiley aan wanneer de opdracht af is.

10 Tijdens de speel/werktijd werken we met uitgestelde aandacht. De leerkracht heeft een ketting om en dat is voor de kinderen een teken dat ze niet bij de leerkracht mogen komen, maar dat ze moeten wachten tot deze bij hen komt. De leerkracht loopt een vaste route door de klas en zal dus regelmatig bij de kinderen langs komen. Op deze manier leren de kinderen problemen zelf op te lossen of met elkaar en het geeft de leerkracht ruimte om ook eens bij een groepje wat extra instructie te geven of te werken met een kleine kring. Het geeft de leerkracht bovendien de mogelijkheid om extra aandacht aan individuele kinderen of kleine groepjes kinderen te geven. Hoe ziet een schooldag er uit? Binnenkomst van de leerlingen: Vanaf 8.15 uur mogen de leerlingen van groep 1 en 2 met hun ouders binnen komen. Op school gebruiken we luizencapes. De ervaring heeft geleerd dat dit goed en preventief werkt. De capes zijn op school te koop voor 10 euro. Jassen horen aan de kapstok onder de luizencape. Het is belangrijk dat de kinderen zelf leren om hun jas op te hangen in de luizencape. De tassen met mogen in de manden die bij de ingang van de klas staan en de bekers met drinken kunnen in een aparte bak in de klas gezet worden (dit om lekken in de tas te voorkomen). Drinken voor de lunch kan in de koelkast gezet worden. Op maandag, woensdag en vrijdag kunnen de kinderen in de kring starten. Op dinsdag en donderdag wordt de dag gestart met een zogeheten inloop. De kinderen kunnen dan meteen aan het werk met de materialen die de leerkracht op de tafels heeft klaargezet. Er kan op alle dagen tot 8.30 uur afscheid genomen worden, daarna begint de lesdag. We beginnen de dag met een welkomstliedje, er worden twee hulpjes gekozen en we bekijken welke dag het is en wat we die dag gaan doen. Hiervoor ziet u in elke groep kaartjes hangen met de dagen van de week en dagritmekaartjes, die de activiteiten van de dag aangeven. Kinderen weten zo wat ze kunnen verwachten.

11 In de kring vinden diverse kringactiviteiten plaats. Voorlezen, taalspelletjes, rekenspelletjes, muziek, poppenkast, spelletjes rondom de zintuigen, drama etc. Na de kring begint de speel/werktijd. De kinderen kiezen een activiteit op de kieskast en/of krijgen van de leerkracht een opdracht, die ze moeten doen. Het werken in de verschillende hoeken wordt door de leerkrachten goed geobserveerd en geregistreerd. Waar nodig spelen de leerkrachten mee om de kinderen te leren hoe het spel in een hoek zou kunnen. Op deze manier leren we de kinderen goed te spelen en te werken.

12 Na de speel/werktijd gaan we in de kring eten en drinken. Het is een gezellig rustmoment van de ochtend. Hierbij willen we u verzoeken: Om de kinderen drinken en/of fruit mee te geven. We willen niet dat de kinderen snoepen tijdens dit moment. Wilt u ook niet teveel eten meegeven? We willen graag namen op de bekers en bakjes, want er raakt nog wel eens iets kwijt. In verband met de hoeveelheid afval gaat onze voorkeur uit naar bekers. Zijn er bijzonderheden wat eten en drinken betreft dan horen we dat graag. Als de magen gevuld zijn, gaan we verder met spel en beweging. Dit gebeurt buiten of in één van de speellokalen. De apenkooi, speciaal voor klimmen en klauteren, de balzaal voor spel, dans en gym met klein hanteermateriaal en de circustent ingericht voor schommelen en balanceren. De kinderen gymmen op gymschoenen en eenvoudige gymkleren (een kort broekje en een T-shirt zijn voldoende). De gymkleren zitten in een gymtas en hangen op het achterste haakje aan de kapstok. De gymkleren blijven op school. Het is handig om voor de vakanties de gymkleren mee naar huis te nemen om gewassen te worden. Buitenspelen doen we vaak, ook als het niet zo warm is en natuurlijk worden de kinderen wel eens vies. Wilt u daar met kleding rekening mee houden?

13 Lunchpauze bij groep 1/2 De lunch is een rustmoment op de dag en we willen daar met de kinderen ook de tijd voor nemen. De leerkrachten eten met de kinderen van uur tot uur. De kinderen zitten allemaal aan de tafel in vaste groepjes. Deze groepjes worden na elke vakantie opnieuw samengesteld. Alle kinderen zitten in ieder geval 15 minuten aan tafel, ook al is het eten op. Tijd om gezellig met je vriendjes en vriendinnetjes bij te praten. Kinderen die na een kwartier klaar zijn met eten, mogen natuurlijk voor de gezelligheid aan tafel blijven zitten, maar kunnen ook in de kring met spullen uit de spelletjesbak spelen. In deze bak zitten kleine spelletjes, zoals geduldspelletjes, geheugenspelletjes, punniken, vingerhaken, denkspelletjes, boekjes, autootjes etc. Ook kunnen de kinderen op de ipads aan de slag. De kinderen hebben voor of na het eten hun buitenspeeltijd of gymnastiek. Na het half uur beginnen we weer met de les.

14 Eten In principe hanteren we het begrip gezonde voeding bij de lunch. We stimuleren de kinderen om het meegebrachte eten op te eten. Als dit na aandringen niet lukt, maken we er geen drama van. Het overgebleven eten gaat altijd weer in het bakje mee naar huis, zodat u kunt zien wat uw kind gegeten heeft en kunt bekijken of de hoeveelheid goed is. Regels wat betreft het meegebrachte eten: Melk/karnemelk/yoghurtdrink/chocolademelk en sap zijn toegestaan. Graag in goed afgesloten bekers (liever geen pakjes i.v.m. hoeveelheid afval). Op de onderwijspleinen staat een koelkast waar u drinken voor de lunch in kan zetten. Het is de bedoeling dat uw kind brood meeneemt en evt. fruit. Een gezonde koek is ook toegestaan, maar chips, snoep e.d. niet. Wilt u uw kind toch iets lekkers meegeven, denk dan bv. aan een stukje kaas, komkommer, tomaatje, worteltje etc. Brood graag in een bakje. Beker en bakje duidelijk voorzien van naam. Speelgoedmiddag In alle groepen sluiten we de week af met een speelgoedmiddag op vrijdag. De kinderen mogen eigen speelgoed meenemen en dat aan de anderen laten zien en er wordt na de lunch mee gespeeld. Wilt u niet te kleine spulletjes of heel kwetsbaar/duur speelgoed meegeven? Gezelschapsspelletjes vinden we erg geschikt voor deze middag. Op andere dagen is het niet de bedoeling dat kinderen eigen speelgoed meenemen.

15 Toiletgebruik Wilt u ervoor zorgen dat de kinderen, voordat ze op school komen, thuis naar het toilet zijn geweest. Dit bevordert de rust tijdens het startmoment in de kring. In alle groepen hangen kettingen, die gebruikt worden om naar het toilet te gaan. Is er geen ketting, dan moeten de kinderen wachten. Er zijn duidelijke regels afgesproken: Jongens gaan tijdens het plassen gewoon zitten op de wcbril. Dit is om gezondheidsredenen beter en het toilet blijft schoner. Na het toiletbezoek moeten de handen gewassen worden. Verder vinden we dat een kind zich in principe zelf moet kunnen redden op het toilet. We vragen u als ouders dan ook om dit goed met ze te oefenen. Als het door omstandigheden nog niet helemaal lukt, zullen we een handje helpen, maar het is niet de bedoeling dat de leerkracht met elk kind naar de wc gaat. We zullen u er dan ook op aanspreken als het kind niet zindelijk is en dit een probleem wordt voor ons.

16 Ophalen van uw kind Aan het eind van de dag komen de kinderen samen met de leerkracht naar buiten. Om u als ouder goed overzicht te laten houden op de kinderen die uit school komen, gaan we 5 minuten eerder (om uur) naar het hek. De kinderen lopen met de leerkracht naar de afgesproken plek en blijven bij het hek, totdat er iemand is die ze ophaalt. De kinderen zeggen eerst tegen de leerkracht wie ze bij het hek zien staan en pas na akkoord van de leerkracht mogen de kinderen naar hun ouders/oppas lopen. Waar staat iedereen? De Eekhoorns lopen naar het hek tegenover de uitgang en gaan links van het hek staan. De Egels gaan naar hetzelfde hek en gaan rechts van het hek staan. De Uilen lopen naar het hek aan de zuidkant van het plein en gaan links van het hek staan. De Vossen lopen naar hetzelfde hek en gaan rechts van het hek staan. Buiten Schoolse Opvang Gaat uw kind naar de Buitenschoolse Opvang, dan wordt hij/zij in de klas door de BSOjuf/meester opgehaald. De Buitenschoolse Opvang wordt in MFA De Spil verzorgd door Kinderwoud. Wetenswaardigheden Na elke vakantie worden de kinderen van onze school op de woensdag door een aantal ouders gecontroleerd op hoofdluis. Vanuit elke groep zit één ouder in deze commissie. We zijn hiermee gestart, omdat we willen voorkomen dat luizen een probleem worden op school. Door goede, preventieve maatregelen zijn we er snel bij en is bestrijding snel te verwezenlijken. Worden er luizen of neten gevonden dan worden de ouders van het kind op de hoogte gesteld. Ook de ouders van de groep worden geïnformeerd, dat in de groep van hun kind luizen zijn. Hierbij worden geen namen genoemd.

17 Op onze school gaan we aan het begin van het schooljaar op schoolreis. Dit in het kader van de groepsvorming. Bij onze groepen 1/2 is dat een themadag in de buurt van school. We profiteren volop van de mooie omgeving waar we zitten. Hierbij maken we gebruik van ouders, die helpen bij het vervoer en spelletjes. Zo was er al eens een indianenfeest, een kabouterdag en een bezoek aan de kinderboerderij. Het thema wordt uitgewerkt in de klas en de themadag sluit hier dan bij aan. Verjaardagen zijn voor kleuters erg belangrijk. De kinderen mogen trakteren en zijn die dag extra belangrijk in de groep. Ze worden uitgebreid toegezongen en mogen ook met hun traktatie naar de andere groepen op de begane grond. Om teleurstellingen te voorkomen, stellen we het op prijs dat uitnodigingen voor verjaarspartijtjes buiten school uitgedeeld worden.

18 Aan het begin van ieder schooljaar wordt in elke groep een informatieavond gehouden, waarin we uitleggen en laten zien wat er allemaal in de groepen gebeurt. We raden u dan ook aan om deze avond te bezoeken. We willen graag dat u zo veel mogelijk de namen zet op de kleding, bakjes, bekers, fruittassen, gymtassen, jassen, etc. Dit voorkomt een hoop zoeken. In alle kleutergroepen zijn de kinderen om de beurt hulpje. De leerkracht heeft een bakje met alle namen van de kinderen en daar worden elke ochtend twee hulpjes uit getrokken. Deze kinderen mogen naast de leerkracht zitten en assisteren met allerlei zaken. Ook mogen ze de tassen uitdelen. De kinderen vinden dit een hele grote eer. Door het systeem met de kaartjes weten we dat alle kinderen aan de beurt komen. In elke kleutergroep is een vertelkoffer met logeerdier. Welk dier, dat verschilt per groep. De vertelkoffer gaat op vrijdag mee met één van de kinderen en moet maandag weer terug zijn in de klas, want dan wordt de inhoud van de vertelkoffer in de klas besproken. Een uitleg over de werkwijze van de vertelkoffer is te vinden in de koffer zelf.

19 Regels zijn erg belangrijk voor kinderen. Ze moeten weten waar ze aan toe zijn. Aan het begin van elk schooljaar starten we een project over omgangsvormen en groepsvorming. Hier wordt aandacht besteed aan hoe we met elkaar om zouden moeten gaan. Verder worden de bestaande regels over allerlei organisatorische zaken met ze ingeoefend en besproken. Gedurende het hele schooljaar werken we aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kleuters. Voor de kieskast en naamkaartjes gebruiken we foto s van de kinderen. Wilt u hiervoor vier (pas)foto s van uw kind meegeven? Voor kinderen die op de fiets naar school komen, staat in de klas een bakje waar de fietssleutels in bewaard worden. Oudergesprekken Drie keer per jaar zijn er 10-minuten gesprekken. Tijdens deze gesprekken zal de ontwikkeling van het kind met u worden besproken. We volgen de kinderen van groep 1 en 2 met behulp van een toetsen en observatie- en registratielijsten. Om de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen (van groep 1 t/m 8) in kaart te brengen maken we gebruik van Zien! De CITO toets taal nemen we af in groep 2 in januari en juni (bij onvoldoende score in januari). In groep 2 nemen we ook CITO rekenen af in januari en juni (bij onvoldoende score in januari).

20 Met betrekking tot vroegtijdige signalering van dyslexie vullen we in groep 1 en 2 een signaleringslijst in. Daarnaast vinden we de observaties van de leerkracht en van u als ouder erg belangrijk. Deze gegevens samen vormen de leidraad tijdens de oudergesprekken. Zijn er tussentijds bijzonderheden met uw kind, dan kan op verzoek van de leerkracht of van u als ouder altijd een afspraak worden gemaakt. Ouderhulp Aan het begin van het schooljaar worden twee klasse!ouders gekozen. Deze ouders assisteren de leerkracht bij het organiseren van activiteiten binnen en buiten de klas. Regelmatig, vooral bij speciale gebeurtenissen zoals schoolreis, Sinterklaas, Kerst, laatste schooldag, schoonmaakavond etc. zullen we een beroep doen op hulp van u als ouder. De contacten verlopen vaak via de mail. Het is dus belangrijk dat we het juiste adres van u hebben. Samen met u willen we uw kind een hele fijne schooltijd bezorgen.

21 We hopen dat u door middel van dit informatieboekje een beeld hebt gekregen van de groep waarin uw kind zit. Het is natuurlijk altijd spannend en nieuw. Voor u als ouder, maar ook voor uw kind. Als er onduidelijkheden zijn dan horen we dat graag van u. Kijk ook regelmatig op onze website Daar vindt u onze wekelijkse nieuwsbrief, waar u zich online voor kunt aanmelden, en natuurlijk klassenwerk, waarin foto s en verslagen uit de groepen staan. En.voor de laatste nieuwtjes, volg ons ook via Facebook.

22 Op onderstaande plattegrond vindt u de groepen 1/2 in de school.

23

Informatieboekje voor groep 1 en 2

Informatieboekje voor groep 1 en 2 Informatieboekje voor groep 1 en 2 Welkom op OBS Het Slingertouw U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor kinderen vaak erg wennen. Het gaat

Nadere informatie

Informatie boekje groep 1 en 2

Informatie boekje groep 1 en 2 Informatie boekje groep 1 en 2 Informaeboekje voor groep 1 en 2 Welkom op o.b.s. de Commanderije Dank voor uw vertrouwen, dat U voor onze school gekozen hee=. In het begin is het vaak voor de kinderen

Nadere informatie

Welkom op de Koningin Beatrixschool!

Welkom op de Koningin Beatrixschool! Ridderstraat 10 4101 BK Culemborg 0345-512542 info@beatrixschool-culemborg,nl www.beatrixschool-culemborg.nl Welkom op de Koningin Beatrixschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en

Nadere informatie

Ik ga naar de basisschool!

Ik ga naar de basisschool! Ik ga naar de basisschool! Informatieboekje voor groep 1 en 2 van Basisschool De Wegwijzer Welkom op de Wegwijzer! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede, leerzame en leuke tijd te geven.

Nadere informatie

Informatieboekje voor groep 1 en 2

Informatieboekje voor groep 1 en 2 Informatieboekje voor groep 1 en 2 Welkom op OBS De Optimist U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor de kinderen vaak even wennen op de

Nadere informatie

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom op Het Krijt Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom bij ons op Het Krijt In dit boekje hebben we de belangrijkste informatie voor de groepen 1 en 2 voor u op een rijtje

Nadere informatie

Informatie voor de groepen 1 en 2

Informatie voor de groepen 1 en 2 Informatie voor de groepen 1 en 2 Welkom op de Maximaschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een fijne tijd te geven. In het begin is het voor de kinderen erg wennen. Het gaat anders dan op

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 en 2

Informatieboekje groep 1 en 2 Informatieboekje groep 1 en 2 CBS Goudenstein Vredeplein 1 4175 HA Haaften 0418-591661 Informatieboekje voor groep 1 en 2 Welkom op CBS Goudenstein! Fijn dat u gekozen hebt voor onze school. U hebt gekozen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Buitenschoolse Opvang blz. 11. Algemene zaken blz. 12. Overige wetenswaardigheden blz. 14. Beleid t.a.v. hulpouders blz.

Inhoudsopgave. Buitenschoolse Opvang blz. 11. Algemene zaken blz. 12. Overige wetenswaardigheden blz. 14. Beleid t.a.v. hulpouders blz. Inhoudsopgave Welkom op Basisschool Op Dreef blz. 2 De eerste paar keer op school blz. 3 De kleutergroep blz. 5 Basisontwikkeling blz. 6 Hoe ziet een schooldag er uit? blz. 8 Buitenschoolse Opvang blz.

Nadere informatie

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2 Welkom op de Kogge Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare basisschool de Kogge in IJlst! In het begin is het voor u en uw kind best even wennen op school. Een spannende

Nadere informatie

Inleiding. Beste ouders, verzorgers, lezers,

Inleiding. Beste ouders, verzorgers, lezers, Inleiding Beste ouders, verzorgers, lezers, Wij heten uw kind van harte welkom op PCBO De Fakkel. Deze kleuterinfo is een korte aanvulling op onze schoolgids en bevat informatie die speciaal bestemd is

Nadere informatie

informatie boekje groep 1 en 2

informatie boekje groep 1 en 2 informatie boekje groep 1 en 2 1 Van harte welkom! Met dit informatieboekje willen wij u van harte welkom heten op C.B.S. de Bargeweide. U heeft gekozen voor onze school om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

Informatie voor de groepen 1 en 2

Informatie voor de groepen 1 en 2 Informatie voor de groepen 1 en 2 Welkom op de Maximaschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een fijne tijd te geven. In het begin is het voor de kinderen erg wennen. Het gaat anders dan op

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS Pastoor van Arsschool Oude Aaltenseweg 28, 7131 NZ Lichtenvoorde. 0544-371908 www.pastoorvanars.eu HET PROGRAMMA VAN DEZE MIDDAG ZIET ER ALS

Nadere informatie

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon,

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon, Informatiefolder van groep 1/2 Welkom in groep 1/2 van de Joannesschool. Wij hopen er samen met uw zoon of dochter een fijne schooltijd van te maken. Via deze informatiefolder willen wij u van een aantal

Nadere informatie

groepsgids Groepen 1 en 2

groepsgids Groepen 1 en 2 groepsgids Groepen 1 en 2 Welkom op de Zonnepoort U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede leerzame en leuke tijd te geven. In het begin is het voor kinderen en voor u soms even wennen. Het

Nadere informatie

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van:

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van: Welkom op De Gooilandschool Dit boekje is van:. Een dag bij ons in de klas Hieronder ziet u de activiteiten die plaatsvinden in groep 1 en 2. 08.20 uur De deur van de kleuteringang gaat open. U kunt vanaf

Nadere informatie

Informatie over groep 1/

Informatie over groep 1/ Informatie over groep 1/2 2016-2017 Van harte welkom op de Nicolaasschool en we wensen u en uw kind een fijne tijd. In groep 1/2 speelt een aantal ontwikkelingsaspecten een grote rol, maar de belangrijkste

Nadere informatie

Informatieboekje. voor groep 1 en 2. Comeniusschool Zinzendorflaan 2b 3703 CG Zeist

Informatieboekje. voor groep 1 en 2. Comeniusschool Zinzendorflaan 2b 3703 CG Zeist Informatieboekje voor groep 1 en 2 Comeniusschool Zinzendorflaan 2b 3703 CG Zeist Inhoudsopgave Welkom 3 Vier jaar: naar school 4 Intake 4 Wennen 4 Allergie of ziekte 5 Groep 0 of groep 1 5 Schooltijden

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter Kleuterboekje De Hoeksteen Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op de Hoeksteen! En dan is het ineens zover: Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u hoe het eraan toe gaat bij de

Nadere informatie

Informatieboekje kleutergroepen

Informatieboekje kleutergroepen Informatieboekje kleutergroepen Beste ouder(s), verzorger(s), Van harte welkom op onze school! Voor u ligt het informatieboekje voor groep 1 en 2. Door middel van dit boekje willen wij u, als ouders, wegwijs

Nadere informatie

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij.

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij. De dagindeling in groep 1 en 2 De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00 uur Vrijdagmiddag vrij 10 minuten

Nadere informatie

Basisschool St. Jozef Kerkendijk ET Someren-Heide Tel Website:

Basisschool St. Jozef Kerkendijk ET Someren-Heide Tel Website: Basisschool St. Jozef Kerkendijk 81 5712 ET Someren-Heide Tel. 0493-491654 E-mail: info.jozef@prodas.nl Website: www.bs-someren-heide.nl Facebook: https://www.facebook.com/basisschool.sintjozef Kleuter-informatieboekje

Nadere informatie

groepsgids Groepen 1 en 2

groepsgids Groepen 1 en 2 groepsgids Groepen 1 en 2 Welkom op de Zonnepoort U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede leerzame en leuke tijd te geven. In het begin is het voor kinderen en voor u soms even wennen. Het

Nadere informatie

Wilt u uw kind geen chocola, chocoladekoeken, brood of priklimonade meegeven?

Wilt u uw kind geen chocola, chocoladekoeken, brood of priklimonade meegeven? Informatie groep 1/2 Als eerste willen wij dat de kleuters een fijne tijd bij ons hebben. Ze moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. We streven er naar dat de kinderen zich zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Basisschool De Waterloop Terlostraat KW Bergeijk

Basisschool De Waterloop Terlostraat KW Bergeijk Basisschool De Waterloop Terlostraat 5 5571 KW Bergeijk 0497-571235 Welkom Binnenkort wordt uw kind vier jaar en mag hij/zij starten in unit 1-2-3 op de basisschool. U hebt gekozen voor onze school om

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2

Informatieboekje groep 1-2 Informatieboekje groep 1-2 Wij heten u en uw kind van harte welkom op onze school. De eerste schooldag is niet alleen erg spannend voor uw kind, ook bij ouders kan het leiden tot vragen. Met dit informatieboekje

Nadere informatie

OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat AN Lemelerveld tel

OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat AN Lemelerveld tel OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat 22 8151 AN Lemelerveld tel. 0572 371850 info-heidepark@ooz.nl www.obsheidepark.nl Inleiding Binnenkort start uw kind op obs Heidepark met de wendagen. Spannend voor

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS Pastoor van Arsschool Oude Aaltenseweg 28, 7131 NZ Lichtenvoorde. 0544-371908 www.pastoorvanars.eu HET PROGRAMMA VAN DEZE MIDDAG ZIET ER ALS

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Daltonschool de Klipper Berkel en Rodenrijs Schooljaar 2016-2017 Voorwoord Graag willen wij als team de ouders en kinderen die onze school bezoeken van harte welkom heten. Voor

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 A Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Erna Klein Obbink, Liza Vos (vervangster van Erna) en Uschi Braun. Liza is werkzaam op maandag en vrijdag. Uschi werkt op

Nadere informatie

Informatiebrief groep 1 en 2

Informatiebrief groep 1 en 2 Informatiebrief groep 1 en 2 SCHOOLTIJDEN De schooltijden zijn van 8.30 tot 14.15 uur. Op woensdagochtend tot 12.30 uur. Ongeveer 10 minuten voor aanvang van de schooltijd kunt u uw kind in de klas brengen.

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 Welkom op de onze school t Bossche hart!! Onze school zal er voor zorgen dat uw kind een goede en leerzame tijd tegemoet gaat. In het begin is het voor kinderen vaak erg

Nadere informatie

Informatieboekje nieuwe kleuters

Informatieboekje nieuwe kleuters Informatieboekje nieuwe kleuters OBS De Springplank Marum JULI 2016 Beste ouders, Fijn dat u uw kind heeft aangemeld voor obs De Springplank. Voor u en uw kind begint een hele nieuwe periode. Uw kind wordt

Nadere informatie

Informatieboekje 2014-2015 Groep 1 en 2 Hortensiastraat 31 8013 AA Zwolle Tel. 038 421 95 83 directie.het.mozaiek@vivente.nu www.het-mozaiek.nl Informatie voor de kleutergroepen In dit informatieboekje

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2 basisschool LeerRijk

Informatieboekje groep 1-2 basisschool LeerRijk Informatieboekje groep 1-2 basisschool LeerRijk Welkom op basisschool LeerRijk! Wij rollen de loper voor je uit! Introductie Met dit boekje willen wij u welkom heten en u zo goed mogelijk informeren over

Nadere informatie

Voor het eerst naar school. Kennismaken met groep 1

Voor het eerst naar school. Kennismaken met groep 1 Voor het eerst naar school Kennismaken met groep 1 Beste ouder(s)/ verzorger(s), Wat fijn dat we u en uw kind mogen verwelkomen op onze school De Opdracht. We hopen natuurlijk dat hij of zij het snel naar

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 B Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Liza Vos en Mariëlle Gerritsen en samen werken we in groep 1/ 2 B. Liza werkt op de woensdag en Mariëlle op de maandag, dinsdag,

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 van basisschool De Duinsprong. Wij willen in deze brief wat informatie over onze klas geven die u later altijd nog eens rustig kunt teruglezen.

Nadere informatie

Spelen, werken, leren op het Slingertouw

Spelen, werken, leren op het Slingertouw Spelen, werken, leren op het Slingertouw Leer mij het zelf te doen. Opvoeden is jezelf overbodig maken Gras groeit niet door eraan te trekken, maar door de wortels water te geven. (Afrikaans spreekwoord)

Nadere informatie

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas?

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Voor het eerst naar school: dat is heel spannend voor kinderen én ouders. Om u en uw kind een beetje wegwijs te maken, treft u hieronder

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF. voor de kleutergroepen schooljaar

INFORMATIEBRIEF. voor de kleutergroepen schooljaar INFORMATIEBRIEF voor de kleutergroepen schooljaar 2014-2015 CBS de Burcht Spijk Deze informatiebrief is opgesteld voor het schooljaar 2014-2015. U kunt in deze brief lezen wat er dit schooljaar gaat gebeuren,

Nadere informatie

Informatieboekje Onderbouw. Samen school zijn! Pius X

Informatieboekje Onderbouw. Samen school zijn! Pius X Informatieboekje Onderbouw 2018 Samen school zijn! Pius X 2 Voorwoord Van harte welkom op basisschool Pius X! In dit boekje vindt u praktische zaken die voor u en uw kind in groep 1-2 belangrijk zijn.

Nadere informatie

Basisschool St.Bernardus Loo KP Bergeijk Jij bent welkom.

Basisschool St.Bernardus Loo KP Bergeijk Jij bent welkom. Basisschool St.Bernardus Loo 109 5571 KP Bergeijk 0497-571235 Jij bent welkom Email: infostbernardus@skozok.nl www.stbernardus.nl Welkom Binnenkort wordt uw kind vier jaar en mag hij/zij starten bij ons

Nadere informatie

Beste ouders, Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties na het lezen van dit boekje, laat het ons dan weten, wij denken graag met u mee!

Beste ouders, Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties na het lezen van dit boekje, laat het ons dan weten, wij denken graag met u mee! Beste ouders, Van harte welkom op onze school! Voor u ligt het informatieboekje voor groep 1 en 2. Door middel van dit boekje willen wij u, als ouders, wegwijs maken in de kleutergroepen van onze school.

Nadere informatie

Lestijden maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen: maandag-, dinsdag-, donderdagmiddag:

Lestijden maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen: maandag-, dinsdag-, donderdagmiddag: Informatieboekje groep 1/2 2018-2019 Welkom bij ons op school! Uw kind komt binnenkort bij ons in groep 1/2 op school, welkom op De Lichtboei! Dit boekje is bedoeld om u praktische informatie te geven

Nadere informatie

Januari Welkom op de Van Harte School!

Januari Welkom op de Van Harte School! Januari 2018 Welkom op de Van Harte School! Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. Om goed voorbereid te kunnen starten hebben we wat praktische informatie voor u op een rijtje gezet over

Nadere informatie

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas?

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Welkom op De Duif! Voor het eerst naar school: dat is heel spannend voor kinderen én ouders. Om u en uw kind een beetje wegwijs te

Nadere informatie

Openbare basisschool De Kweekvijver Paling 2, 1511 LK Oostzaan Telefoon 075-6841332 Email: administratie@dekweekvijver.nl Informatieboekje Groep 1/2

Openbare basisschool De Kweekvijver Paling 2, 1511 LK Oostzaan Telefoon 075-6841332 Email: administratie@dekweekvijver.nl Informatieboekje Groep 1/2 Openbare basisschool De Kweekvijver Paling 2, 1511 LK Oostzaan Telefoon 075-6841332 Email: administratie@dekweekvijver.nl Informatieboekje Groep 1/2 Dit boekje geeft naast de Schoolgids aanvullende informatie

Nadere informatie

De Zonnewijzer. Groepen 1 en 2

De Zonnewijzer. Groepen 1 en 2 De Zonnewijzer Groepen 1 en 2 Werkdagen en lestijden Met deze powerpoint willen wij u informeren over de gang van zaken in onze kleutergroepen 1 en 2. Heeft u nog vragen of tips na het lezen van deze powerpoint,

Nadere informatie

Informatieboekje voor groep 1 en 2

Informatieboekje voor groep 1 en 2 Informatieboekje voor groep 1 en 2 CBS Klingelenburg Weerklank 1 4176 CE Tuil 1 Inhoudsopgave Welkom 3 Vier jaar: naar school 4 Intake/huisbezoek 4 Wennen 4 Allergie of ziekte 5 Groep 0 of groep 1 5 Schooltijden

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1/2

Informatieboekje Groep 1/2 Informatieboekje Groep 1/2 Basisschool Marcoen I Dennenlaan 71 I 4849 BD Dorst I 0161 411376 www.basisschoolmarcoen.nl I schoolpost@marcoen.nl Inhoud 1. Welkom op basisschool Marcoen... 3 2. Groep 1 en

Nadere informatie

Informatiebrief groep 1 en 2

Informatiebrief groep 1 en 2 Informatiebrief groep 1 en 2 SCHOOLTIJDEN De schooltijden zijn van 8.30 tot 14.20 uur. Op woensdagochtend tot 12.30 uur. Ongeveer 10 minuten voor aanvang van de schooltijd kunt u uw kind in de klas brengen.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1 en 2

Informatieboekje Groep 1 en 2 Informatieboekje Groep 1 en 2 Dagritme Inloop: - Jassen aan het haakje. - Tas met fruitspullen in het vakje. - In de tas een extra plastic tas met reserve kleding. - Gymschoenen in een aparte tas. Deze

Nadere informatie

De Crayenester is een openbare school, hetgeen betekent dat kinderen van alle culturen en geloven welkom zijn.

De Crayenester is een openbare school, hetgeen betekent dat kinderen van alle culturen en geloven welkom zijn. KLEUTERGIDS WELKOM Geachte ouder(s)/verzorger(s), Welkom op de OBS de Crayenester. We stellen het op prijs dat u voor onze school heeft gekozen. De Crayenester is een openbare school, hetgeen betekent

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2 Basisschool het Talent

Informatieboekje groep 1-2 Basisschool het Talent Informatieboekje groep 1-2 Basisschool het Talent Basisschool Het Talent Asterstraat 35 5721 EE Asten 0493-670090 info@hettalent-asten.nl Beste ouders/verzorgers, Wij heten u en uw kind van harte welkom

Nadere informatie

OBS de Arcade. Werken in warmte en waardering. Informatie voor (nieuwe) ouders over de gang van zaken in de groepen 1/2

OBS de Arcade. Werken in warmte en waardering. Informatie voor (nieuwe) ouders over de gang van zaken in de groepen 1/2 OBS de Arcade Werken in warmte en waardering Informatie voor (nieuwe) ouders over de gang van zaken in de groepen 1/2 Informatie voor (nieuwe) ouders over de gang van zaken in de groepen 1/2 Hartelijk

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Januari 2019 Welkom bij de voorschool van De Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

Peutergids. Foxkidz Sint Willibrordus

Peutergids. Foxkidz Sint Willibrordus Peutergids Foxkidz Sint Willibrordus 2018-2019 Welkom op het Kindcentrum St. Willibrordus Voorwoord Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de peutergroep van kindcentrum St. Willibrordus. Voor nieuwe ouders

Nadere informatie

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Welkom in onze klas Spelend leren. In groep 1 en 2 staat spelend leren centraal in een hiertoe uitdagende omgeving. Van belang is dat de kinderen zich op hun gemak voelen

Nadere informatie

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien.

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien. Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op openbare

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon,

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon, Informatiefolder van groep 1/2 Welkom in groep 1/2 van de Joannesschool. Wij hopen er samen met uw zoon of dochter een fijne schooltijd van te maken. Via deze informatiefolder willen wij u van een aantal

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 van basisschool De Duinsprong. Wij willen in deze brief wat informatie over onze klas geven die u later altijd nog eens rustig kunt teruglezen.

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE WILDE WINGERD ONDERBOUWBOEKJE

BASISSCHOOL DE WILDE WINGERD ONDERBOUWBOEKJE BASISSCHOOL DE WILDE WINGERD ONDERBOUWBOEKJE Beste ouders/ verzorgers, Hierbij treft u informatie aan over de groepen 1 en 2 van basisschool de Wilde Wingerd. Dit informatiepakket is bedoeld om u een beeld

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. Eén ingang ligt

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 b van basisschool De Duinsprong. In deze brief vindt u wat informatie over onze klas. Deze kunt u nog eens rustig nalezen. Heeft u nog vragen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1 en 2

Informatieboekje Groep 1 en 2 Informatieboekje 2015-2016 Groep 1 en 2 Hortensiastraat 31 8013 AA Zwolle Tel. 038 421 95 83 directie.het.mozaiek@vivente.nu www.het-mozaiek.nl Informatie voor de kleutergroepen In dit informatieboekje

Nadere informatie

Voor het eerst naar school. Kennismaken met groep 1

Voor het eerst naar school. Kennismaken met groep 1 Voor het eerst naar school. Kennismaken met groep 1 Beste ouder(s)/ verzorger(s), Wat fijn dat we u en uw kind mogen verwelkomen op onze school De Opdracht. We hopen natuurlijk dat hij of zij het snel

Nadere informatie

WELKOM OP OBS VUURVOGEL

WELKOM OP OBS VUURVOGEL WELKOM OP OBS VUURVOGEL Informatieboekje kleuters Uw kind zit of komt misschien binnenkort bij ons op school in groep 1. De werkwijze bij de kleuters is toch heel anders dan in de hogere groepen. We willen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep leraar Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie 1. Inleiding

Nadere informatie

WereldKidz Koppel De Clomp KC Zeist tel koppel.wereldkidz.nl. Kleuter-informatieboekje

WereldKidz Koppel De Clomp KC Zeist tel koppel.wereldkidz.nl. Kleuter-informatieboekje WereldKidz Koppel De Clomp 2006 3704 KC Zeist tel 030-6950886 koppel.wereldkidz.nl Kleuter-informatieboekje Welkom op onze school! Hartelijk welkom op WereldKidz Koppel. Leuk dat uw kind bij ons op school

Nadere informatie

We vinden het fijn dat uw kind bij ons op school komt en heten hem/haar dan ook van harte welkom.

We vinden het fijn dat uw kind bij ons op school komt en heten hem/haar dan ook van harte welkom. We vinden het fijn dat uw kind bij ons op school komt en heten hem/haar dan ook van harte welkom. In dit boekje vindt u informatie over de groepen 1 en 2 van Kiezel en Kei. Op dit moment hebben we drie

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 1 Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 Welkom op de Anne Frankschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor kinderen vaak erg wennen. Het gaat

Nadere informatie

Beste ouders / verzorgers,

Beste ouders / verzorgers, Beste ouders / verzorgers, Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar de basisschool, We beseffen dat er dan veel op u en uw kind afkomt. We willen proberen door middel van dit informatieboekje een aantal

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool!

Welkom op de St. Willibrordschool! Welkom op de St. Willibrordschool! Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Kleutergids 2013-2014 Inhoudsopgave

Kleutergids 2013-2014 Inhoudsopgave Kleutergids 2013-2014 Inhoudsopgave Inleiding pag 2 Halen en brengen pag 3 Bewegingsonderwijs in het speellokaal pag 4 Afspraken rondom eten en drinken pag 5 Verjaardag pag 6 Wennen op school pag 7 Klassenouder

Nadere informatie

Groepsbrief groep 1en 2

Groepsbrief groep 1en 2 Groepsbrief groep 1en 2 Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 Op de info/inloopavond heeft u al een indruk gekregen wat er in de klas allemaal gedaan wordt. In deze groepsbrief brengen we nog

Nadere informatie

Kerkstraat 32 1483 BN De Rijp Onderbouw Grafterbaan 29 1484 EC Graft Bovenbouw Telefoon: 0299-671889 0299-673148 E-mail: welkom@de balein.

Kerkstraat 32 1483 BN De Rijp Onderbouw Grafterbaan 29 1484 EC Graft Bovenbouw Telefoon: 0299-671889 0299-673148 E-mail: welkom@de balein. Kerkstraat 32 1483 BN De Rijp Onderbouw Grafterbaan 29 1484 EC Graft Bovenbouw Telefoon: 0299-671889 of 0299-673148 E-mail: welkom@de balein.nl Kleuterinformatie 2 Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben Mariëtte van Zutphen. Op maandag en dinsdag ben ik in groep 1/2A. Ik woon samen met mijn gezin in Veghel. Hallo,

Nadere informatie

MONTESSORISCHOOL RHENEN

MONTESSORISCHOOL RHENEN MONTESSORISCHOOL RHENEN INFORMATIEBOEKJE Onderbouw 2015-2016 Lijsterberg 113, 3911 DJ RHENEN 0317-612 976 directie@montessori-rhenen.nl www.montessori-rhenen.nl 1 Wetenswaardigheden voor de onderbouw 2015/2016

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Aanmelden 7

INHOUD. Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Aanmelden 7 INHOUD Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Aanmelden 7 Maart 2018 1.1 1-oktober regel 7 2 Wennen op school 8 3 Hoe ziet een schooldag eruit? 9 3.1 Binnenkomst. 9 3.2 Kring 9 3.3 Spel en beweging 9 3.4 Drinken en

Nadere informatie

Welkom op De Blinker!

Welkom op De Blinker! Welkom op De Blinker! Wij staan voor respect, talent, samenwerken en zelfstandigheid. Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare Daltonschool De Blinker in Bolsward! In het begin is het voor u en uw kind

Nadere informatie

Informatieboekje voor nieuwe ouders. Basisschool de Vogelweid

Informatieboekje voor nieuwe ouders. Basisschool de Vogelweid Informatieboekje voor nieuwe ouders Basisschool de Vogelweid 2 Informatieboekje voor nieuwe ouders Als u uw kind voor het eerst naar de basisschool brengt, is dat een bijzonder moment. Wij beseffen goed

Nadere informatie

OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw.

OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw. OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw. Informatie groep 1 en 2. Startblokken basisontwikkeling. In de groepen 1 en 2 werken we volgens de methodiek van Basisontwikkeling. Deze sluit aan op Startblokken

Nadere informatie

Informatieboekje. Vandaag peuter, morgen kleuter

Informatieboekje. Vandaag peuter, morgen kleuter Informatieboekje Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op Het Kompas! Voor u en uw kind is een bijzondere tijd aangebroken. Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u alles over hoe

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1 en 2

Informatieboekje Groep 1 en 2 Informatieboekje 2016-2017 Groep 1 en 2 Hortensiastraat 31 8013 AA Zwolle Tel. 038 421 95 83 directie.het.mozaiek@vivente.nu www.het-mozaiek.nl Informatie voor de kleutergroepen In dit informatieboekje

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op openbare

Nadere informatie

Voor het maatjesoverzicht hebben wij een pasfoto van uw kind nodig. Wilt u voor een recente foto zorgen?

Voor het maatjesoverzicht hebben wij een pasfoto van uw kind nodig. Wilt u voor een recente foto zorgen? Informatie groep 1/2 Als eerste willen wij dat de kleuters een fijne tijd bij ons hebben. Ze moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. We streven er naar dat de kinderen zich zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief: Elke maandag ontvangt u de nieuwsbrief van school via de mail. Hierin staat algemene informatie en nieuwtjes van elke groep afzonderlijk.

Nieuwsbrief: Elke maandag ontvangt u de nieuwsbrief van school via de mail. Hierin staat algemene informatie en nieuwtjes van elke groep afzonderlijk. Welkom op school in groep 1 en 2 schooljaar 2015-2016. Middels deze brief geven wij u weer informatie over het reilen en zeilen van onze groep. Wie werkt wanneer? dag ochtend middag maandag Juf Ineke Juf

Nadere informatie

Ik ga naar school. Welkom op Daltonschool de Zevensprong!

Ik ga naar school. Welkom op Daltonschool de Zevensprong! Ik ga naar school Welkom op Daltonschool de Zevensprong! Daltonschool De Zevensprong Scherpencamp 2 3992 RD Houten 030-6374563 info@7spronghouten.nl www.7spronghouten.nl 1 Inhoudsopgave Welkom!... 3 De

Nadere informatie

Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem tel: 026-3701183 Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op basisschool

Nadere informatie

Katholieke Jenaplanschool Gabriël

Katholieke Jenaplanschool Gabriël Katholieke Jenaplanschool Gabriël Informatieboekje Onderbouw Kelnarij Kelnarijstraat 40 3881 CC Putten 0341 351 959 info@gabriel-school.nl Bijstergoed Jan Nijenhuissstraat 77 3882 HS Putten 0341 351 959

Nadere informatie

Beste ouders! Juf Janke

Beste ouders! Juf Janke Beste ouders! Vaak krijg ik de vraag: Wat doen de kinderen nou eigenlijk op school? Mijn kind vertelt nooit wat! Via dit boekje wil ik proberen een antwoord te geven op deze vraag. Het kleuteronderwijs

Nadere informatie