Preek over 1 Koningen 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over 1 Koningen 8"

Transcriptie

1 Preek over 1 Koningen 8 Niemand van ons heeft ooit God gezien. Sterker nog: in de wereld waarin wij leven, is God zo goed als verdwenen. Er zijn veel mensen die zeker weten dat er geen God bestaat. Maar ook christenen leven vaak alsof God niet bestaat. Als dat zo is dan hebben wij God opgesloten in de hemel, en we stellen nuchter vast dat Hij met ons dagelijkse leven niets te maken heeft. Wij leven hier, wij leven nu, en áls er een God bestaat, dan heeft hij met deze wereld niks te maken. Wat we zien, dat bestaat. En wat we niet zien, dat is er niet. Dit is het. Dat is de ene kant. Maar tegelijk is er aan de andere kant tegenwoordig weer meer dan vroeger aandacht voor dat, wat je juist níet kunt zien. Steeds meer mensen wijzen op de realiteit van machten en geesten. Deze onzichtbare krachten beïnvloeden ons leven op een mystieke manier. Deze verborgen werkelijkheid is niet ver weg, maar dichtbij. In de natuur, en in onszelf. En, als we weten hoe, kunnen we deze krachten gebruiken (dat is manipuleren) in ons voordeel. Ik denk aan bijvoorbeeld the secret, de nieuwste hype waar nogal wat mensen mee weglopen, waaronder bijvoorbeeld Oprah Winfrey. God is volgens de bedenkers van deze hype een codewoord: (quote) want we bedoelen er verschillende dingen mee: vader, herder, licht, universele kracht of geest, energie, schepper of alwetende. Eigenlijk bestaat niet alleen God maar alles uit energie, en door je iets voor te stellen en er sterk naar te verlangen kun je iets werkelijkheid laten worden. Je moet alleen afstemmen op de juiste energiefrequentie. Bijv. de frequentie van geluk, gezondheid of geld. Manipulatie van goddelijke energieën door je verbeeldingskracht.

2 Broers en zussen, en iedereen die meeluistert, midden in deze wereld met al die verschillende ideeën heeft de Bijbel een boodschap. Er is een God, schepper van hemel en aarde, van alle zichtbare en onzichtbare dingen. Deze God woont in een ontoegankelijk licht, Hij gaat ons verstand ver te boven. Toch is hij ook op jou en mij betrokken, en bereikbaar. Niemand heeft ooit God gezien. Toch is mijn boodschap vandaag: Thema: er ís een God, en er is niemand zoals Hij. Drie dingen: 1. deze God is groot. 2. deze God is betrokken. 3. deze God is bereikbaar. 1. Deze God is groot. Dat ontdekken we als we de bijbel lezen. We stappen in de wereld van Salomo. Salomo heeft het helemaal gemaakt! Hij is een rijke, oosterse koning die zijn land goed bestuurt. Hij staat zelfs bekend om zijn wijsheid. Er is genoeg te eten en te drinken. De bevolking is gelukkig, staat in hoofdstuk 4 vers 20. Er stonden prachtige paleizen en gebouwen. Met Salomo bevinden we ons op de absolute top van de geschiedenis van Israël. Gods bedoeling lijkt goed te lukken: door dit volk Israël de hele wereld laten zien wie Hij is. Het lijkt wel alsof het vanaf hier alleen maar slechter kan.

3 Maar weet je, het mooiste hieraan is misschien nog wel dit. Op het hoogtepunt van al zijn macht, en in al zijn plannen speelt God een hoofdrol. Salomo vergeet God niet. Sterker nog, het plan om voor God een tempel te bouwen speelt een belangrijke rol in Salomo s politiek. Iedereen zou het zo moeten kunnen zien: niet de koning, maar de God van Israël is de belangrijkste figuur in deze machtige stad. De échte koning die hier woont is God. Deze échte koning, de God van Israël, neemt nu zijn intrek in deze prachtige tempel die Salomo heeft laten bouwen. Als de ark van God in het allerheiligste wordt gezet dan vult een wolk de tempel. Het was onmogelijk voor de priesters om nog langer hun dienst te verrichten, want de majesteit van God vulde de tempel. Dan, terwijl deze zichtbare wolk nog in de tempel hangt, bidt Salomo. Hij zit geknield en met zijn handen richting hemel. En Hij prijst God. Heer, God van Israël, er is geen god als U, niet in de hemel daarboven, en ook niet op de aarde hier beneden. Dat is één. God is dus onvergelijkelijk. Hij valt niet samen met wat ook maar in de hemel of op aarde. Of onder de aarde. Wij kunnen niet uit onszelf afstemmen op zijn energiefrequentie. Daarvoor is Hij te groot. Maar dan bidt Salomo verder, en hij vraag zich hardop af (let op: terwijl de wolk nog zichtbaar in de tempel hangt): zou God werkelijk op áárde kunnen wonen? zou God werkelijk op áárde kunnen wonen? Hallo Salomo! Pardon? waar is je geloof? Of God op aarde kan wonen? Dat zie je toch? Dáár, in die wolk. Daar is Hij, zichtbaar, voelbaar en bijna tastbaar. Hier, in deze tempel. Hier, op aarde. Is het voor Salomo niet duidelijk genoeg dat God op aarde woont? Hier, op deze plaats, in deze nieuwe tempel? Salomo, waar is je geloof?

4 Maar is Salomo ongelovig? Ik denk het niet. Uit zijn gebed blijkt juist een diep geloof. Hij weet wie God is. Salomo is wijs, en dat blijkt ook hier. God is zo groot, zo vol heerlijkheid en majesteit, dat Hij niet is op te sluiten in een gebouw. Er staat dat zelfs de hoogste hemel kan hem niet bevatten, niet kan opsluiten. In de hoofdstukken hiervóór kun je lezen dat het hele gebied rond Jeruzalem en Israël in Salomo s onderhoud voorzag. Dat ging door middel van belastingen in natura: hout, voedsel, goud en olie. Alles werd afgedragen aan Salomo, om in zijn behoeften te voorzien. Maar van God wordt nu gezegd: Hij is zo machtig dat zelfs de hoogste hemel niet kan voorzien in wat Hij nodig heeft. Zo groot. Zo machtig. Zo is God! God is zo groot, dat Hij niet kan worden opgesloten. Salomo weet, dat hij niet over God kan beschikken. Er zit geen handvat aan God. In de andere tempels, in de landen rondom Israël, stonden beelden. De goden van die volken waren zeg maar opgesloten in hun tempels. Zij waren hanteerbaar gemaakt in een beeld. En hanteerbaar is ook: manipuleerbaar. Met een beeld, opgesloten in een tempel, kun je alles doen. Via het beeld heb jij hebt controle over jouw God. We kunnen dan zeggen; Als ík dit, God, dan moet ú God opsluiten in een tempel betekent dan: hij woont onder ons. Nu hébben wij hem. Nu móet hij ons wel helpen Maar zo niet bij Salomo. Hij weet: onze God laat zich niet opsluiten. Onze God laat zich niet hanteren op ons commando. Hij laat zich niet vangen in een huis. Of dit nu een tempel is of een kerkgebouw. Niemand heeft God. Ook voor christenen geldt: God laat zich niet vangen. Hij is niet manipuleerbaar. Niet door middel van ernergiegolven die wij met onze voorstelling sturen. Maar ook

5 niet in de naam van Christus. Zouden we de naam van Jezus gebruiken om God te manipuleren? In Jezus naam bidden met een houding van: God, beste vriend nu moet U wel kom nu toch? Er ís een God, en er is niemand zoals Hij. Hij laat zich niet manipuleren, Hij is groot. 2. deze God is betrokken. Er ís een God, en er is niemand zoals Hij. Deze God is groot. Én deze God is betrokken. Tja ik heb nu wel een probleem. En dit probleem is denk ik voor veel mensen herkenbaar. Als God zo groot is, zo ver weg, zo machtig, zo, ongelofelijk en vol majesteit, ja wat dán? ja, de vraag is dan: hoe kom in contact met deze God? Het probleem is duidelijk: als we wel wíllen geloven in de God van de Bijbel maar Hij is zo ver weg, en zo groot; hoe kom ik dan met Hem in contact? Als je wel gelooft in een god, maar er tegelijk ten diepste van overtuigd bent dat er geen contact mogelijk is, dan blijft God vaag en ver weg. Opgesloten in de hemel. Hoe kom ik met Hem in contact? Is er een link tussen mijn bestaan en dat van Hem? Heb ik iets met God te maken en Hij met mij? Als je de Bijbel leest ontdek je dat God bestaat. Deze God heeft hemel en aarde gemaakt en is zo oorsprong van alles wat leeft. Van u en mij. Van iedereen. Maar je ontdekt ook dat deze God ons opzoekt. Dat Hijzelf contact legt. In de tijd van het Oude Testament ging zijn liefde in het bijzonder uit naar het volk Israël. God wilde dat iedereen zou zien wie Hij was, machtig in de bevrijding uit Egypte.

6 Machtig, wijs en rechtvaardig en zichtbaar in de regering van Salomo. Hij wilde dat jij en ik zouden zeggen: inderdaad, wat een God. Deze God heeft het voor het zeggen. Ook nu zoekt deze God nog mensen op. God is dus betrokken op mensen. Inderdaad, Hij is machtig, hij is niet te manipuleren, maar Hij wil wel contact. Hij wil erkenning. Hij wil ook jouw leven leiden en zo ook jouw God zijn in álles. Zodat je het ook inderdaad in alles verwacht van Hem. Je kunt alles aan Hem vragen. Lees het vervolg van het gebed van Salomo maar. Vers 37 bijvoorbeeld: wanneer het volk in eigen land door vijanden bedreigd wordt, wanneer er kortom bij enige ramp of ziekte ook maar iemand van uw volk Israël een smeekgebed tot u richt en zijn handen heft in de richting van deze tempel ieder onder de druk van het leed dat hem persoonlijk treft, aanhoor hem dan vanuit de hemel, uw woonplaats, en vergeef hem. Grijp in en geef hem wat hem toekomt, want u weet wat er in hem omgaat. Want U alleen kunt de mens doorgronden. Indrukwekkend. Er is geen probleem dat je niet aan God kunt voorleggen. Salomo laat zien dat je met alle nood, en elke dringende vraag bij God terecht kunt. Er ís een link tussen zijn bestaan en dat van jou. Salomo bouwt een tempel. Die tempel was als het ware de link tussen God en zijn volk Israël. Die tempel was de verbinding tussen hemel en aarde. In die tempel kwamen hemel en aarde bij elkaar. Die tempel, dat was genade van God. Die tempel, dat was niet vanzelfsprekend! Dat Hij zo dichtbij ons komt en dat geldt ook voor kerst, dat is heel spannend en bijzonder! dat God nam als het ware het risico dat het volk Israël, net als de andere volken, zou gaan denken: ha, nu hebben wij Hem. Hier, in onze tempel. Maar God beloofde toch: dáár, op die tastbare plaats zal mijn naam wonen.

7 Bouw daar maar een tempel. Mijn naam is JaHWHe: IK BEN. Ik ben bij jullie. Ik wíl bij jullie zijn. Dat betekent dus: dáár in die tempel ben ik voortaan bij jullie. Via die tempel ben ik op jullie betrokken. Ik ben niet de grote onbewogene/grote energie, maar ik ben bij jullie. Mijn naam is Ik ben erbij. Zo lijkt het leven weer op het paradijs. God, en mens samen in een relatie van aandacht, liefde en erkenning. De tempel was dus de plaats waar hemel en aarde samenkomen. Er staat in vers 29 dat Salomo bidt: wees dag en nacht opmerkzaam op wat er gebeurt in deze tempel. Dag en nacht konden mensen bidden en smeken in, of in de richting van deze tempel. En God had beloofd altijd te luisteren! Nooit zou zijn aandacht verslappen! De poort naar de hemel stond via de tempel open voor alle mensen, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. God is groot. God is betrokken. Nu is er alleen één probleempje. De tempel is niet meer. De tempelberg is bepaald geen ontmoetingsplek meer tussen hemel en aarde. de tempelberg is nu symbool van gewelddadige conflicten tussen mensen. Conflict in plaats van gebedshuis voor de volken. Heeft God zich weer teruggetrokken zijn woonplaats? Let op, wij kerkmensen weten wel van Jezus Christus. Dat in Hem God bij ons kwam. Maar is dit vanzelfsprekend? God had zijn naam (Ik Ben) heel speciaal verbonden aan die plek. Die tempel. Maar het project tempel is mislukt! Zo mogen we dat denk ik wel zeggen. Het project tempel is mislukt. We hebben in Matteüs gelezen hoe de mensen uiteindelijk met de tempel omgingen. Het was een huis geworden om God hanteerbaar te maken. Laat God zich manipuleren?

8 Zeker niet. En het gevolg was uiteindelijk de vernietiging van de tempel. De profeten hadden het al gezegd: ik zal met mijn huis, waarop jullie je vertrouwen zetten, doen zoals ik met Silo heb gedaan. Jer. 7:14. En nu? Geen tempel, geen toegang? God zij dank weten wij van het evangelie van Jezus Christus. Jezus sprak over zijn eigen lichaam als een tempel. Mensen hebben geprobeerd deze tempel te vernietigen aan het kruis. Maar ook dit project is mislukt. Jezus leeft en zijn verrezen lichaam is een levende tempel bij God. In Hem komen hemel en aarde bij elkaar. Als wij bidden in de naam van Jezus dan zal God naar ons luisteren. Dag en nacht zal Hij bijzonder letten op wat er in Jezus naam gebeurt. Er ís een God, en er is niemand zoals Hij. Hij is groot. En Hij is betrokken. 3. deze God is bereikbaar. In Jezus naam mag je bidden, smeken. In zijn naam mogen wij alles aan God vragen. Want zijn naam is IK BEN. HIJ IS in Jezus Christus bij ons geweest. En hij verbindt ons nóg door zijn Geest met Jezus, en via Jezus met zichzelf. Let wel op, ik heb het al een paar keer gezegd: het is zeker niet vanzelfsprekend dat God zó dicht bij ons wil wonen. Hij wil zelfs in ons hart wonen, zegt Paulus ergens (1 Kor. 3:16) In de tijd van Salomo was het niet logisch dat hij in een tempel wilde wonen, zo dichtbij. De tempel was genade. En zo is ook de nieuwe tempel genade. God heeft nog steeds geen handvat. Alsof wij omdat wij naar de kerk gaan, geld geven en bidden, God kunnen bedienen met de afstandsbediening van het gebed in Jezus naam. Dat is de ene kant. Geen vanzelfsprekendheid.

9 De andere kant is dit. God ís wel betrokken. En Hij ís bereikbaar als wij bidden in de naam van Jezus. Zijn naam is echt IK BEN. Salomo ligt op zijn knieën met de handen omhoog. Hij smeekt. Hij bidt vol emotie. Hij roept het uit voor het aangezicht van God. Hij maakt volop gebruik van de toegangspoort tot God. Doet u dit ook? Verwacht u alles van Hem, die u gemaakt heeft? Is er verdriet of eenzaamheid? Stort je je hart dan ook zo uit bij God. Is er geluk, overvloed? Dank je God dan ook zo op je knieën voor zijn goede gaven? Is er zonde? Ga je ermee naar God toe? Durf je je zonden te benoemen en smeek je God om vergeving? Salomo wist al dat ieder mens vergeving nodig heeft. Maak je dagelijks gebruik van de toegangspoort naar God? God is betrokken, ook op jouw leven. En er ís een link tussen zijn bestaan en dat van jou. Die link is Jezus. En God wacht, dag en nacht op jou totdat je je leven weer opnieuw toevertrouwt aan Hem. Nader tot Hem, en Hij zal tot u naderen. Amen.

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Een boekje over God. voor jou!

Een boekje over God. voor jou! Een boekje over God voor jou! Dit boekje is voor jou. Het gaat over God. Weet jij Wie God is? Wat zie je buiten? Buiten zijn allemaal mooie dingen. Kijk maar omhoog. Je ziet kleine en grote wolken. Soms

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Biddag 2019 Wat vraag jij?

Biddag 2019 Wat vraag jij? Biddag 2019 Wat vraag jij? Voorganger: Dhr. Treur Koster: van der Leede Orgel: Mw. Veenstra - Piano: Wilbert Baelde - Dwarsfluit: Maria van Dijk Welkom! Fijn dat je er bent! We zingen: Als je bidt Refrein:

Nadere informatie

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET?

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET? :14-21 14 Want de liefde van Christus dringt ons, 15 dit oordelend*: indien één voor allen stierf, dan dus allen stierven. En Hij stierf voor allen, opdat de levenden niet meer voor zichzelf zouden leven,

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij?

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij? Liturgie voor de Biddag Wat vraag jij? Hervormde Gemeente Kerkwijk-Delwijnen-Nederhemert woensdag 13 maart 2019 Welkom! Samen met alle kinderen van de school, vaders en moeders, meesters en juffen en gemeenteleden

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God Kingdom Faith Cursus KF03 ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij?

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij? Liturgie voor de Biddag Wat vraag jij? Hervormde Gemeente Bruchem woensdag 13 maart 2019 Welkom! Samen met alle kinderen van de school, vaders en moeders, meesters en juffen en gemeenteleden gaan we deze

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 1 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem de tijd om stil te worden door een moment van stilte te nemen voor je het gebed als opening van de

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Hoofddorp, 19 juli middagdienst. Onderwerp: HC zondag 46. Aanwijzingen voor de liturgie: lezen: HC 46. Zingen: GK 178, 181 (Onze Vader); psalm 115.

Hoofddorp, 19 juli middagdienst. Onderwerp: HC zondag 46. Aanwijzingen voor de liturgie: lezen: HC 46. Zingen: GK 178, 181 (Onze Vader); psalm 115. Hoofddorp, 19 juli middagdienst. Onderwerp: HC zondag 46 Aanwijzingen voor de liturgie: lezen: HC 46. Zingen: GK 178, 181 (Onze Vader); psalm 115. Preek Gemeente van Christus, gasten, Tegen wie zeg je

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Eredienst 21 mei 2017 10:00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Opwekking 462 Wet Gezang 165 Gebed Handelingen 4 : 10B - 12 Psalm 99 : 1, 4, 6, 8 >> Regenboog Preek Opwekking 733

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

GOEDE EN SLECHTE KONINGEN

GOEDE EN SLECHTE KONINGEN Bijbel voor Kinderen presenteert GOEDE EN SLECHTE KONINGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Drie delen. Dia 3 1. wat is discipelschap? 2. wat werkt discipelschap uit? 3. hoe missionair is discipelschap?

Drie delen. Dia 3 1. wat is discipelschap? 2. wat werkt discipelschap uit? 3. hoe missionair is discipelschap? 1 Preek Dia 1 = blanco [1] Een themapreek over discipelschap. Dia 2 Laten we meteen constateren zeggen dat discipelschap in is. Sinds een jaar of twee hoor je de term discipelschap opeens overal. Discipelschap

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen.

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg Lezen: Psalm 104:1-18 Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Deze Psalm begint met een indringende oproep: Loof den HEERE,

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Heer, U doorgrondt en kent mij; mijn zitten en mijn staan en U kent mijn gedachten, mijn liggen en mijn gaan. De woorden van

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

Eredienst 14 mei uur Voorganger: Ds. R. Roth

Eredienst 14 mei uur Voorganger: Ds. R. Roth Eredienst 14 mei 2017 10.00 uur Voorganger: Ds. R. Roth Liturgie Votum / zegengroet (Sela) Gezang 161: 1, 2 Gebed Gezang 161: 3, 4 Schriftlezing 1 Samuël 17 Psalm 25: 1, 2 >> Regenboog Preek Opwekking

Nadere informatie

Liturgie voor de Startdienst op Zondagochtend 25 September 2016

Liturgie voor de Startdienst op Zondagochtend 25 September 2016 Liturgie voor de Startdienst op Zondagochtend 25 September 2016 Psalm 149: 1 en 2 NB 1.Halleluja! laat opgetogen een nieuw gezang den Heer verhogen. laat allen die Gods naam belijden zich eensgezind verblijden.

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17)

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september 2015 OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Wij willen samen vieren dat God van mensen houdt en dat Hij in ons midden zijn rijk

Nadere informatie

Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7

Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7 Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7 Toen Jezus vlak voor zijn lijden en sterven verhoord werd door de hogepriester vroeg deze aan Hem: Ben u de messias, de Zoon van de gezegende?

Nadere informatie

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied.

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied. e Opstandingskerk - 15 maart 2015 4 zondag van de veertig dagen - Laetare Lezing: Johannes 6, 1-15 Gemeente van Christus, Het is kort voor het paasfeest. Jezus gaat naar de overkant van het Meer van Galilea.

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht Jozef maar God heeft dit ten goede gedacht Liturgie van de themazondagdienst kerk en school op zondag 31 januari 2016 in de Oude Kerk om 9.00 uur samen met de Willem van Oranjeschool. De voorganger is

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie

Exodus 33,11-17 Gebed om Gods nabijheid: God luistert

Exodus 33,11-17 Gebed om Gods nabijheid: God luistert Exodus 33,11-17 Gebed om Gods nabijheid: God luistert Uitzending Radio Eenhoorn Preek bij ons jaarthema Leren van Gods liefde Liturgie Voorzang Gez 39 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 144,1.4.6.7

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst.

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Voor 16 jaar en ouder! Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Zondag 19 vraag en antwoord 50, 51 en 52. Vraag 50 : Waarom wordt daarbij gezegd : Zittende ter

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Afkondiging Ps 90:1 Morgendienst 9.30 uur Votum en groet Zingen Ps 63: 1,2,3 Wet Zingen Ps 36 Gebed zingen voor doopformulier 3 Ps 105: 5

Afkondiging Ps 90:1 Morgendienst 9.30 uur Votum en groet Zingen Ps 63: 1,2,3 Wet Zingen Ps 36 Gebed zingen voor doopformulier 3 Ps 105: 5 Afkondiging Ps 90:1 Morgendienst 9.30 uur Votum en groet Zingen Ps 63: 1,2,3 Wet Zingen Ps 36 Gebed zingen voor doopformulier 3 Ps 105: 5 Zingen met de kinderen ELB 439: 1,2 Hoger dan de blauwe luchten

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

DAG 1: Eerbied, want God is groot Lees Psalm 95:1-6 Stel je voor dat je op je hurken gaat zitten voor een flat of een kerktoren. Je kijkt omhoog. Wat is dat flat hoog! Wat is die kerktoren hoog! En wat

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

1570. Adventspreek voor Dienst met aanpassingen 1. Licht voor de wereld.

1570. Adventspreek voor Dienst met aanpassingen 1. Licht voor de wereld. 1570. Adventspreek voor Dienst met aanpassingen 1. Licht voor de wereld. Alle lezingen zijn uit de Bijbel in Gewone Taal (BGT). Wat we in de dienst doen... Wij belijden onze afhankelijkheid van God en

Nadere informatie

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed.

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed. 1 februari 17.00 uur JH Smit Liturgie bij Leerdienst Het doel van God Votum: gezongen Groet LvdK 434, 1.2.5 (LB 868) Gebed Woord Startvragen (zie ppt) Preek (Schriftlezingen in preek: o Deut. 8,7-9 en

Nadere informatie

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven'

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel Welkom en mededelingen Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 2. Wij delen met jou en met

Nadere informatie

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God DBO 46 Zondag 8 november 2015 Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God Welkom bij het programma De Bijbel Open. Dit is een wekelijks programma, waarin we samen de Bijbel lezen

Nadere informatie

Eredienst 17 september uur Voorganger: ds. G.A. Heek

Eredienst 17 september uur Voorganger: ds. G.A. Heek Eredienst 17 september 16.30 uur Voorganger: ds. G.A. Heek Liturgie Votum / zegengroet (Sela) Zingen: In de hemel is de Heer Juicht / Hij is verheerlijkt (Sela) Gebed Schriftlezing Jona 3:10 4:11 Preek

Nadere informatie

Na deze dienst mag je, je eigen kerstwerkje opzoeken en mee naar huis nemen.

Na deze dienst mag je, je eigen kerstwerkje opzoeken en mee naar huis nemen. Na deze dienst mag je, je eigen kerstwerkje opzoeken en mee naar huis nemen. JOUW LICHT SCHIJNT ALS VERLOSSER OM TE ONTHOUDEN: God geeft ons het verlossende wonder, zijn licht wil ook in ons leven

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Lieve Gemeente, De Engelse acteur Stephen Fry, een overtuigd atheïst, gelooft niet in God, want zegt hij: Als er een God is waarom is er dan nog altijd

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie