WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN?"

Transcriptie

1 WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN? BVK VOORJAARSCONGRES 2016: GLUREN BIJ DE 3D BUREN MARTINE MIDDELVELD 12 MEI

2 Stelling Privacy staat integraal werken in het sociaal domein in de weg 2

3 Stelling Als de burger het goed vindt dat gegevens verwerkt worden, dan mag het 3

4 Agenda 1. Toelichting privacy in het sociaal domein 2. Introductie Triage-methode 3. Casus 4

5 5 1. Toelichting privacy in het sociaal domein

6 Wettelijke kaders Informationele privacy bescherming van persoonsgegevens Wettelijke kaders: o.a. in de (nieuwe) Jeugdwet, Participatiewet en de Wmo staat beschreven hoe met persoonsgegevens om moet worden gegaan binnen het desbetreffende domein. Domeinoverstijgende dienstverlening (bv. multiprobleem gezinnen): in die gevallen geldt de Wet bescherming persoonsgegevens. Onlangs nieuwe wetgeving aangenomen: General Data Protection Regulation (GDPR). 6

7 Privacy moet onderdeel zijn van ontwikkelproces in sociaal domein > Het belang van privacy is niet nieuw. Gemeenten moeten altijd al zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens van burgers > Vanwege nieuwe taken in het sociaal domein, waardoor er meer gegevens in handen van de gemeenten komen, is het nu een goed moment om privacy tegen licht te houden en direct mee te nemen in ontwerp nieuwe werkwijzen Het borgen van privacy vraagt bewustwording, tijd en inzet van gemeenten 7

8 Uitdaging zit in het vinden van de juiste balans > Uitdaging voor gemeenten om wettelijke kaders toe te passen in de praktijk > Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen noodzakelijke gegevensverwerking vanuit maatschappelijke opgave sociaal domein én borging van de privacy > Gegevens opvragen/verwerken en delen gebeurt altijd op basis van noodzaak, proportionaliteit en subsidiariteit en op basis van een professionele afweging > Verwerking van persoonsgegevens is situatie-afhankelijk. No-one size fits all De Wbp dwingt steeds tot een zorgvuldige afweging 8

9 De hoeveelheid benodigde persoonsgegevens verschilt waar in de piramide een hulpvraag zich bevindt Sociaal domein Multiprobleem- situaties Meervoudige of complexe vragen Enkelvoudige vragen Toegang 9

10 Kabinetsvisie Zorgvuldig & Bewust > Geeft richting waar het gaat om borging van privacy in het sociaal domein > Burger-gericht uitgangspunt: Hulpvraag burger is leidend en Wij werken op basis van informatie die de burger geeft. NB: Slechts in een zeer beperkt aantal gevallen zal de overheid gegevens uitwisselen buiten de betrokkenheid en zonder samenspraak met de burger > Gemeenten moeten het vermogen ontwikkelen om effectief het onderscheid te maken tussen eenvoudige situaties en potentiële multiprobleem-situaties > Het College van B&W is verantwoordelijk: voor de zorgvuldigheid van de gegevensverwerking die door of namens de gemeente plaats vindt. Het college is voor de wijze waarop het hieraan invulling geeft verantwoording verschuldigd aan de raad. 10

11 Dit betekent concreet. > Goede afspraken maken met samenwerkingspartners, aanbieders bij wie zorg wordt ingekocht en partijen aan wie gemeentelijke taken worden uitbesteed Gemeenten blijven verantwoordelijk voor gemeentelijke taken wanneer zij die uitbesteden > Scheiding maken tussen regie-informatie (plan) en inhoudelijke informatie (dossier) Het 1-plan bevat in beginsel géén informatie over de achtergrond van de problematiek, of de inhoudelijke overwegingen vanuit de verschillende disciplines of hulpverleners. Deze informatie is vastgelegd in de eigen dossiers van de verschillende hulpverleners. > Professionals trainen om een zorgvuldige afweging expliciet te maken Uitgangspunt is transparantie naar de burger

12 Wees transparant naar de burger over de verwerking van zijn persoonsgegevens > Ga uit van het transparantiebeginsel > Geen algemene toestemmingsverklaring waarin de burger toestemming geeft om persoonsgegevens te verwerken, want: o éénmaal getekend, heeft de burger geen zicht meer op wanneer persoonsgegevens worden verwerkt en met welk doel. o burger is in afhankelijkheidsrelatie met de gemeente > Wanneer burger het niet eens is met gegevensverwerking o Wanneer situatie dusdanig ernstig is en de burger dringend ondersteuning nodig heeft dan mogen er toch persoonsgegevens worden gedeeld o Leg altijd vast in het dossier!

13 Wanneer is expliciete toestemming van de burger vereist? > Toestemming is in specifieke gevallen nodig om geheimhoudingsverplichtingen (zoals het medisch beroepsgeheim) te doorbreken > Ook in die gevallen dient de gegevensverwerking noodzakelijk te zijn voor de goede taakuitvoering > Maak aan de burger duidelijk met welk doel de gemeente gegevens wil verwerken > Vraag expliciet om toestemming en wijs de burger op zijn/haar rechten. Deze toestemming moet specifiek zijn en gemotiveerd

14 Privacy vraagt om een integrale aanpak Governance Governance richt zich op de inrichting van de organisatie m.b.t. privacy. Denk hierbij aan rollen en verantwoordelijkheden, wie voert de regie, wie controleert, hoe wordt verantwoording afgelegd en op welke wijze. Werkprocessen & triage Het inrichten van werkprocessen rondom het omgaan met persoonsgegevens, het uitwerken van processen mbt vraagverheldering, selectie en toeleiding van vragen en het borgen van deze processen in werkafspraken en convenanten. Governance Werkprocessen & Triages Beheer en opslag gegevens Beleid Bewustwording & training Beheer en opslag gegevens Persoonsgegevens worden in allerlei systemen geregistreerd, gedeeld en openbaar gemaakt. Denk bv. aan vragen als; is er nagedacht over welke rol welke informatie mag inzien? Wat voor type persoonsgegevens worden opgeslagen? En met welke termijn? Welke systemen intern en extern hier toegang tot hebben? Beleid Dit onderdeel beschrijft het kader waarbinnen de verwerking van persoonsgegevens gegevensuitwisseling in het sociaal domein plaatsvindt. Het kader betreft zowel het beleidsmatige kader als ook het juridisch kader. Hierin wordt beschreven hoe de gemeenten, zowel intern als extern, om moet gaan met persoonsgegevens. Bewustwording en training Betrokken professionals moeten over een zekere mate van privacy bewustzijn beschikken om privacy situaties te herkennen. Ze moeten getraind worden in hoe zij met specifieke situaties om moeten gaan. Communicatie intern en aan burgers zijn essentieel. 14

15 15 2. Introductie Triage-methode

16 Triage > Triagemomenten zijn momenten waarop een afweging door de professional wordt gemaakt hoe er in die situatie gehandeld moet worden: welke gegevens mogen worden gedeeld en welke niet? > Triage is het proces van verhelderen, routeren en escaleren van vragen en casussen > Triage maakt het professionele afwegingsproces expliciet. > Voor het borgen van de privacy is het belangrijk om het triagebesluit vast te leggen. 16

17 Expliciete triagemomenten in het werkproces > Er zijn 3 triagemomenten te onderscheiden: 1. Vraagverheldering en eerste routering 2. Meervoudige problematiek Plan van aanpak 3. Evaluatie en escalatie > Bij elk triagemoment de volgende vragen stellen: Noodzaak (doel): Welke gegevens zijn noodzakelijk (dat is iets anders dan mogelijk en wenselijk) gegeven het gestelde doel? Subsidiariteit (bronkeuze): is het delen of opvragen van informatie de minst ingrijpende maatregel? Proportionaliteit (zwaarte): staan het delen of opvragen van de informatie en doel met elkaar in verhouding? Kan het ook met minder? Kan het en mag het: zijn er beperkingen of specifieke regels? 17

18 Triage-methode > De triage-methode helpt om de afweging inzichtelijk te maken over de verwerking van persoonsgegevens en dit vast te leggen in een zogenaamd triagebesluit. > Vier stappen triage-methode: 1. Komen tot een aanpak 2. Afwegen gegevensverwerking 3. Informeren 4. Documenteren 18

19 Fictief voorbeeld traigemomenten werkproces > In onderstaand werkproces zijn de triagemomenten benoemd: 19

20 20 3. Casus

21 Opdracht > Lees de casus eerst goed door. Bespreek daarna de casus in tweetallen en beantwoord de volgende vragen: 1. Welke triagemomenten zijn te definiëren in de casus? 2. Is er op deze momenten gehandeld volgens de triage-methodiek? Waar en hoe zou het beter kunnen? 21

22 Samenvattend > Wat mag wel, wat mag niet met gegevens van de burger is situatieafhankelijk > Van belang om te inventariseren en identificeren in je eigen werkprocessen wanneer er triagemomenten zitten. Vervolgens op elk moment dat een afweging moet worden gemaakt is het belangrijk om de triage-methodiek toe te passen: 1. Komen tot een aanpak 2. Afwegen gegevensverwerking: noodzakelijkheid, subsidiariteit en proportionaliteit 3. Informeren 4. Documenten > Wees transparant naar de burger. 22

23 Instrumenten en voorbeelden Privacy 23 Privacy Governance Sociaal domein Handreiking verantwoording aan de gemeenteraad Aandachtspunten privacy bestekteksten bij uitbesteden taken Factsheet Triage Triagekader en instrument Informatie analyse op het werkproces Werkprocessen privacy: inzage, wijzigen en verwijderen van gegevens Governance Werkprocessen & Triages Beleid Bewustwording & training Beheer en opslag gegevens > Kabinetsvisie Zorgvuldig en bewust PIA 3D PIA Jeugd Factsheet Privacy Stappenplan Privacy beleid sociaal domein Factsheet omgaan met toestemming PIF Jeugd Handreiking Communiceren met burgers over privacy Handreiking Privacy voor de professional Factsheet: de gegevens van uw kind vastgelegd

24 Vragen? Martine Middelveld Consultant security & privacy Phone:

Workshop Privacy en Triage

Workshop Privacy en Triage Workshop Privacy en Triage Programma 1. Over de streep 2. Introductie Privacy & Triage 3. Triage in casus Privacy staat integraal werken in sociaal domein in de weg Gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is Tea Bouma Wijkaanpak Leeuwarden Eerste frontlijnteam in 2008 In 2014 naar 7 wijkteams, 2 pilots jeugd- en gezinsteam, 1 scholenteam en 1 dorpenteam Doorontwikkeling

Nadere informatie

Belastingen en gegevens Hoe, wat, waar en waarom? Femke Salverda Hans Versteeg

Belastingen en gegevens Hoe, wat, waar en waarom? Femke Salverda Hans Versteeg Belastingen en gegevens Hoe, wat, waar en waarom? Femke Salverda Hans Versteeg Wat gaan we doen? 1. De achtergrond: algemene principes privacy 2. De organisatie: privacy borgen in de organisatie 3. De

Nadere informatie

Privacy Scan VISD juni 2014. Antwoordcategorie Ja/Nee/ Onbekend

Privacy Scan VISD juni 2014. Antwoordcategorie Ja/Nee/ Onbekend 1 Governance Deze vragen geven inzicht in de te ondernemen acties met betrekking tot de governance en organisatie van privacy. Dit is afhankelijk van de lokale situatie vanaf 2015. Elke gemeente moet nadenken

Nadere informatie

Handreiking voor de professional: het verwerken van persoonsgegevens in het sociaal domein

Handreiking voor de professional: het verwerken van persoonsgegevens in het sociaal domein Handreiking voor de professional: het verwerken van persoonsgegevens in het sociaal domein 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Het doel van dit document is gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van een handreiking

Nadere informatie

Congres: de AVG bent u er klaar voor? Workshop privacy en Sociaal Domein

Congres: de AVG bent u er klaar voor? Workshop privacy en Sociaal Domein Congres: de AVG bent u er klaar voor? 06-06-2017 Workshop privacy en Sociaal Domein Wie zijn we? Wat gaan we doen? Wat verandert er met de komst van de AVG? Actualiteit, media, politiek Calamiteiten Te

Nadere informatie

VNG Congres 2016 Privacy in het sociaal domein. Sessie 2J Eric Schreuders

VNG Congres 2016 Privacy in het sociaal domein. Sessie 2J Eric Schreuders VNG Congres 2016 Privacy in het sociaal domein Sessie 2J Eric Schreuders schreuders@n2l.nl Stelling 1 Bij (1) een duidelijke toebedeling van werkzaamheden en de daarbij behorende bevoegdheden, (2) duidelijke

Nadere informatie

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 Wat is er aan de hand? Actualiteit, media, politiek Calamiteiten Te weinig samenwerking en informatiedeling door professionals roep om meer regie (Heerlen) Juridische kritiek

Nadere informatie

Beleidsnotitie Gegevensdeling en Privacy in het Sociaal Domein Fryslân

Beleidsnotitie Gegevensdeling en Privacy in het Sociaal Domein Fryslân Beleidsnotitie Gegevensdeling en Privacy in het Sociaal Domein Fryslân 1. Inleiding Deze notitie geeft handvatten voor gemeenten om hun beleid ten aanzien van gegevensdeling en privacy in het sociaal domein

Nadere informatie

Triagekader en instrument Privacy in het sociaal domein

Triagekader en instrument Privacy in het sociaal domein Triagekader en instrument Privacy in het sociaal domein Versie december 2015 Inhoud Triagekader en instrument Privacy in het sociaal domein... 1 1. Achtergrond... 2 2. Doel document... 2 3. Triage in het

Nadere informatie

Triagekader en instrument privacy in het sociaal domein

Triagekader en instrument privacy in het sociaal domein Triagekader en instrument privacy in het sociaal domein Versie oktober 2015 Inhoud Triagekader en instrument... 1 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Doel van het triagekader... 3 1.3 Voor wie is

Nadere informatie

Informatieanalyse op het werkproces sociaal domein

Informatieanalyse op het werkproces sociaal domein Informatieanalyse op het werkproces sociaal domein -- concept -- 30 september 2014 Inhoud 1. Situatieschets: privacy binnen gemeenten.3 2. Doel van het document 4 3. Informatieanalyse: de uitgangspunten..5

Nadere informatie

Triagekader en instrument

Triagekader en instrument Triagekader en instrument Inhoud Triagekader en instrument... 1 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Doel van het triagekader... 2 1.3 Voor wie is dit triagekader?... 3 2. Triage in het sociaal domein...

Nadere informatie

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma Fettje Nolles

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma Fettje Nolles De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is Tea Bouma Fettje Nolles Wijkaanpak Leeuwarden Eerste frontlijnteam in 2008 In 2014 naar 7 wijkteams, 2 pilots jeugd- en gezinsteam, 1 scholenteam en 1 dorpenteam

Nadere informatie

Privacy in het jeugddomein

Privacy in het jeugddomein Privacy in het jeugddomein VNG-regiobijeenkomsten Jeugd 16-12-2016 Hans Versteeg, VNG Privacy in de actualiteit Calamiteiten Te weinig samenwerking en informatiedeling door professionals roep om meer regie

Nadere informatie

Implementatieplan privacy sociaal domein

Implementatieplan privacy sociaal domein Implementatieplan privacy sociaal domein Inleiding Doel document Dit document heeft tot doel om gemeenten een handvat te bieden om met behulp van alle handreikingen die door de VNG zijn opgesteld 1 de

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Brummen

Rekenkamercommissie Brummen Rekenkamercommissie Brummen REKENKAMERBRIEF Privacy in de 3 decentralisaties INLEIDING Door de 3 decentralisaties verwerkt de gemeente vanaf 1 januari 2015 veel meer persoonlijke en privacygevoelige gegevens.

Nadere informatie

Bijeenkomsten van contract tot controle

Bijeenkomsten van contract tot controle Bijeenkomsten van contract tot controle 3-11-2016 Hans Versteeg, Marjolein Hoff 1. Privacy in de cyclus van-contract-tot-controle 2. Algemene principes privacy 3. Uitdiepen belangrijkste vragen / issues

Nadere informatie

Privacybeleid. Sociaal domein

Privacybeleid. Sociaal domein Privacybeleid Sociaal domein Privacybeleid sociaal domein Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Juridisch kader 4 Hoofdstuk 2 Visie 6 Hoofdstuk 3 Integrale dienstverlening 7 Hoofdstuk 4 Raamwerk

Nadere informatie

Gegevensverwerking en privacy in het sociaal domein

Gegevensverwerking en privacy in het sociaal domein Gegevensverwerking en privacy in het sociaal domein Een visiedocument om richting te geven aan de lerende praktijk Colofon: Versie Auteurs/initiatief Actie V2014-12-17 CIO Office Enschede, Juridische Zaken

Nadere informatie

PRIVACY GOVERNANCE BINNEN HET SOCIAAL DOMEIN

PRIVACY GOVERNANCE BINNEN HET SOCIAAL DOMEIN PRIVACY GOVERNANCE BINNEN HET SOCIAAL DOMEIN 1 Inhoudsopgave Privacy Governance binnen het Sociaal Domein... 1 HOOFDSTUK 1 doel en opzet van dit document... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Opzet document... 3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Privacy en de decentralisaties

Privacy en de decentralisaties Privacy en de decentralisaties Raad op Zaterdag 30 januari 2016 Den Haag Hans Versteeg, VNG Informatie is overal Privacy in het sociaal domein Drie voorbeelden: 1. Wat is privacybescherming? 2. Casus Suwinet

Nadere informatie

Kadernotitie voor Gegevensverwerking en Privacybescherming Sociaal Domein gemeente Assen. mei 2015

Kadernotitie voor Gegevensverwerking en Privacybescherming Sociaal Domein gemeente Assen. mei 2015 Kadernotitie voor Gegevensverwerking en Privacybescherming Sociaal Domein gemeente Assen mei 2015 1. Inleiding Het college van burgemeester en wethouders van Assen schetst in deze kadernotitie de gemeentelijke

Nadere informatie

Verslag privacy conferentie, 22 juni 2016

Verslag privacy conferentie, 22 juni 2016 Verslag privacy conferentie, 22 juni 2016 De privacy conferentie en het manifest benadrukken het belang van de zorgvuldige omgang met persoonsgegevens. De goede dialoog hierover voeren met elkaar is van

Nadere informatie

Privacy Protocol sociaal domein gemeente Landsmeer 2016

Privacy Protocol sociaal domein gemeente Landsmeer 2016 Privacy Protocol sociaal domein gemeente Landsmeer 2016 Inleiding De gemeente Landsmeer werkt met een aantal publieke en private organisaties samen om aan de inwoners van de gemeente integrale en effectieve

Nadere informatie

Privacy sociaal domein

Privacy sociaal domein Privacy sociaal domein December 2014 Intern Advies Juridisch Advies en Control Jacco Beks Gwen Paling 1 Inleiding Met de decentralisaties in het sociale domein krijgen de gemeenten er een fors aantal taken

Nadere informatie

Privacy en gegevensuitwisseling in de Wmo 2015

Privacy en gegevensuitwisseling in de Wmo 2015 Privacy en gegevensuitwisseling in de Wmo 2015 Maayke Swank & Gerlinde Wolting mswank@ggznederland.nl g.wolting@promens-care.nl Jurist Juridisch medewerker GGZ Nederland Promens Care 1 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Aanleiding voor dit protocol

Aanleiding voor dit protocol Privacy Protocol voor de samenwerking binnen het project Optimalisering samenwerking tussen instanties ter bevordering van de arbeidsparticipatie van mensen met psychische aandoeningen tussen Sociaal domein

Nadere informatie

Privacy en gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden. mr. Iris Koetsenruijter

Privacy en gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden. mr. Iris Koetsenruijter Privacy en gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden mr. Iris Koetsenruijter koetsenruijter@considerati.com De speciale rol van de overheid De overheid is monopolist op veel (beleids)terreinen Verwerkingen

Nadere informatie

Gedragscode medewerkers (Peelregio)

Gedragscode medewerkers (Peelregio) Gedragscode medewerkers (Peelregio) Gedragscode privacy medewerkers sociaal domein Inleiding Peel 6.1. wil integrale en effectieve ondersteuning bieden aan de inwoners van de zes Peelgemeenten bij vragen

Nadere informatie

Privacy charter Buurtteams Utrecht

Privacy charter Buurtteams Utrecht Privacy charter Buurtteams Utrecht Gemeente Utrecht biedt haar burgers sociale basiszorg via buurtteams. Hiertoe heeft zij twee buurtteamorganisaties gemandateerd; Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht

Nadere informatie

Registratie in het AMHK

Registratie in het AMHK Registratie in het AMHK Congres Huiselijk Geweld 18 november Hans Versteeg VNG Gegevensuitwisseling en Privacy 1. In en romdom het AHMK 2. In en rondom het sociaal domein gemeenten Gegevensuitwisseling

Nadere informatie

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen,

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, Naar aanleiding van uw mail d.d. 15 december wil ik graag vanuit de gemeente Beesel reageren op uw vragen. Wij hebben elkaar donderdag

Nadere informatie

Uw privacy bij de gemeente Woerden

Uw privacy bij de gemeente Woerden Uw privacy bij de gemeente Woerden Om onze taken als gemeente uit te kunnen voeren, moeten wij persoonsgegevens verwerken. We doen bij de gemeente Woerden ons uiterste best om zorgvuldig om te gaan met

Nadere informatie

Privacyprotocol Sociaal Domein regio Utrecht Zuidoost

Privacyprotocol Sociaal Domein regio Utrecht Zuidoost Privacyprotocol Sociaal Domein regio Utrecht Zuidoost Aanleiding voor dit protocol De gemeente werkt met andere publieke en private organisaties (hierna aan te duiden met: partner) samen om aan inwoners

Nadere informatie

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 Agenda Persoonsinformatie en wettelijke kaders Actuele ontwikkelingen in wetgeving en praktijk De risico s: juridisch

Nadere informatie

VNG: Referentiemodellen Gegevensuitwisseling Jeugddomein. Concept, 30 september 2014.

VNG: Referentiemodellen Gegevensuitwisseling Jeugddomein. Concept, 30 september 2014. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Een dossier delen met derden. Kan een inhoudelijk dossier worden gedeeld in een samenwerkingsverband?

Een dossier delen met derden. Kan een inhoudelijk dossier worden gedeeld in een samenwerkingsverband? Een dossier delen met derden Kan een inhoudelijk dossier worden gedeeld in een samenwerkingsverband? EEn dossier delen met derden Kan een inhoudelijk dossier worden gedeeld in een samenwerkingsverband?

Nadere informatie

Aanscherping en verbetering meldcode en werkwijze Veilig Thuis

Aanscherping en verbetering meldcode en werkwijze Veilig Thuis Aanscherping en verbetering meldcode en werkwijze Veilig Thuis Jan-Dirk Sprokkereef Utrecht, Dinsdag 15 november 2016 Agenda 1. Aanleiding 2. Analyse 3. Advies 2 Aanleiding Noodzaak tot aanscherping Meldcode

Nadere informatie

Privacy aspecten van apps

Privacy aspecten van apps Privacy aspecten van apps mr. Peter van der Veen Senior juridisch adviseur e: vanderveen@considerati.com t : @pvdveee Over Considerati Considerati is een juridisch adviesbureau gespecialiseerd in ICT-recht

Nadere informatie

Beleidsvisie zorgvuldige gegevensuitwisseling over sectoren heen in het kader van de decentralisaties

Beleidsvisie zorgvuldige gegevensuitwisseling over sectoren heen in het kader van de decentralisaties Beleidsvisie zorgvuldige gegevensuitwisseling over sectoren heen in het kader van de decentralisaties 1 Inhoud: Managementsamenvatting 3 Inleiding/probleemstelling 6 Hoofdstuk 1 De maatschappelijke opgave

Nadere informatie

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De

Nadere informatie

PRIVACY BELEID SOCIAAL DOMEIN GEMEENTE HEERHUGOWAARD

PRIVACY BELEID SOCIAAL DOMEIN GEMEENTE HEERHUGOWAARD PRIVACY BELEID SOCIAAL DOMEIN GEMEENTE HEERHUGOWAARD 1. Inleiding De komende decentralisaties dwingen tot en maken het voor gemeenten mogelijk om dienstverlening in het sociaal domein aan burgers beter

Nadere informatie

Opleidingsprogramma De Wmo-professional

Opleidingsprogramma De Wmo-professional Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma De Wmo-professional Gekanteld werken Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet helpen

Nadere informatie

Onderzoeksrapport op basis van inlichtingen van 41 gemeenten

Onderzoeksrapport op basis van inlichtingen van 41 gemeenten Onderzoeksrapport Verwerking van persoonsgegevens in het sociaal domein: De rol van toestemming Onderzoeksrapport op basis van inlichtingen van 41 gemeenten Rapport De rol van toestemming in het sociaal

Nadere informatie

Convenant privacy en gegevensuitwisseling

Convenant privacy en gegevensuitwisseling Convenant privacy en gegevensuitwisseling Inleiding Met het oog op de omgang met privacy van alle partijen die samenwerken in/met de KrimpenWijzer en het Krimpen Sociaal Team, wordt dit convenant/reglement

Nadere informatie

onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET

onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET masterclass research data management Maastricht 4 april 2014 presentatie van vandaag uitleg begrippenkader - privacy - juridisch huidige en toekomstige wet- en regelgeving

Nadere informatie

MinVWS_instrument_jeugdzorg_wt 19-4-2011 16:33 Pagina 1. Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling

MinVWS_instrument_jeugdzorg_wt 19-4-2011 16:33 Pagina 1. Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling MinVWS_instrument_jeugdzorg_wt 19-4-2011 16:33 Pagina 1 Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling Versie 1.0 voorjaar 2011 MinVWS_instrument_jeugdzorg_wt 19-4-2011 16:33 Pagina

Nadere informatie

Zorgvuldig en bewust. Gegevensverwerking en Privacy in een gedecentraliseerd sociaal domein

Zorgvuldig en bewust. Gegevensverwerking en Privacy in een gedecentraliseerd sociaal domein Zorgvuldig en bewust Gegevensverwerking en Privacy in een gedecentraliseerd sociaal domein 1 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 3 Inleiding 7 Hoofdstuk 1 De Maatschappelijke opgave voor gemeenten en

Nadere informatie

Privacyreglement expertteam gezinsondersteuning Almere

Privacyreglement expertteam gezinsondersteuning Almere Privacyreglement expertteam gezinsondersteuning Almere Inleiding Dit privacyreglement is een onlosmakelijk onderdeel van het Convenant Expertteam gezinsondersteuning Almere en geldt voor alle convenantpartners

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Versie 26april 2016 (EvA/BC/2016/FAQ-list)

Versie 26april 2016 (EvA/BC/2016/FAQ-list) Veelgestelde vragen Jeugdgezondheidszorg In deze lijst met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op vragen rondom privacy, inzage van dossiers, etc. Staat uw vraag er niet tussen of zijn de antwoorden

Nadere informatie

CONCEPT Privacy Governance binnen het Sociaal Domein. Organisatiemodel privacy-inrichting in een gedecentraliseerd sociaal domein

CONCEPT Privacy Governance binnen het Sociaal Domein. Organisatiemodel privacy-inrichting in een gedecentraliseerd sociaal domein CONCEPT Privacy Governance binnen het Sociaal Domein Organisatiemodel privacy-inrichting in een gedecentraliseerd sociaal domein 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 Doel van dit document... 3 1.1 Doel... 3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

LEERTUIN PRIVACY EN GEGEVENSUITWISSELING JEUGDREGIO NOORD MIDDEN DRENTHE

LEERTUIN PRIVACY EN GEGEVENSUITWISSELING JEUGDREGIO NOORD MIDDEN DRENTHE LEERTUIN PRIVACY EN GEGEVENSUITWISSELING JEUGDREGIO NOORD MIDDEN DRENTHE WELKOM PROGRAMMA Actuele stand van zaken rondom privacy en gegevensuitwisseling Informatie over de Leertuin Voorbeelden uit de praktijk

Nadere informatie

DPO Opleiding Considerati

DPO Opleiding Considerati DPO Opleiding Considerati De DPO opleiding richt zich op de twee volgende kennisgebieden en biedt de cursist de mogelijkheid hierin blijvende inzichten te verkrijgen. Kennisgebied De Algemene Verordening

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

Privacy Impact Assessment Gemeentelijke 3D informatiehuishouding

Privacy Impact Assessment Gemeentelijke 3D informatiehuishouding Privacy Impact Assessment Gemeentelijke 3D informatiehuishouding Aandachtspunten, risico s en suggesties voor gegevensverwerking bij de uitvoering van de gemeentelijke taken en werkzaamheden in een gedecentraliseerd

Nadere informatie

Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg

Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg Aanleiding voor deze notitie Op 9 maart 2017 heeft het college ingestemd met het vrijgeven van de concept verordening sociaal domein voor

Nadere informatie

Privacy Protocol Sociaal Domein 2015

Privacy Protocol Sociaal Domein 2015 Privacy Protocol Sociaal Domein 2015 Privacy Protocol Sociaal Domein NMB mei 2015 1 Inleiding Privacy Protocol Sociaal Domein De gemeenten Naarden, Muiden en Bussum willen integrale en effectieve ondersteuning

Nadere informatie

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 11/21/2016 Programma Voorstellen, wie zijn wij? Schaalwandelen Landelijk beeld, hoe ontschot zijn we werkelijk? Eindhoven vertelt Samen

Nadere informatie

Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling

Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling Uitgave van het Centrum voor Jeugd en Gezin Opsterland. Bij het samenstellen van deze uitgave is gebruik gemaakt van Samenwerken in

Nadere informatie

Privacybeleid. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 18 april Bekendgemaakt op 4 mei 2017 IO

Privacybeleid. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 18 april Bekendgemaakt op 4 mei 2017 IO Privacybeleid Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 18 april 2017 Bekendgemaakt op 4 mei 2017 IO-17-33194 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Algemeen...3 1.2 Reikwijdte en afbakening privacy...3

Nadere informatie

Privacyverordening gemeente Utrecht. Utrecht.nl

Privacyverordening gemeente Utrecht. Utrecht.nl Privacyverordening gemeente Utrecht Naar een nieuwe Privacyverordening Gemeentelijke Privacyverordening 2003 verouderd. Nieuw: Gemeentelijke privacyfunctionaris sinds 2015 Functionaris Gegevensbescherming

Nadere informatie

Privacy Impact Assessment Gemeentelijke 3D informatiehuishouding

Privacy Impact Assessment Gemeentelijke 3D informatiehuishouding Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Privacy Impact Assessment Gemeentelijke 3D informatiehuishouding Aandachtspunten, risico s en suggesties voor gegevensverwerking bij de uitvoering

Nadere informatie

Doel en werking SISA 1. Wat is SISA en hoe werkt het? 2. Waar is SISA voor bedoeld? 3. Wat is de meerwaarde van het werken met SISA?

Doel en werking SISA 1. Wat is SISA en hoe werkt het? 2. Waar is SISA voor bedoeld? 3. Wat is de meerwaarde van het werken met SISA? Doel en werking SISA 1. Wat is SISA en hoe werkt het? SISA is een computersysteem dat professionals die bij dezelfde jeugdige (0 tot 23 jaar) betrokken zijn bij elkaar brengt. Door het afgeven van een

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

Borging privacy op P4 data ODA zomersessie 7 juli 2017

Borging privacy op P4 data ODA zomersessie 7 juli 2017 Borging privacy op P4 data ODA zomersessie 7 juli 2017 Datum: 7-7-2017 Erik Linschoten: Senior Projectadviseur Slimme Meters Liander / Voorzitter Beleidscommissie Privacy en Security Slimme meters Netbeheer

Nadere informatie

Vision without action is Daydreaming. Action without vision is a Nightmare Japanse spreuk. Ellen Loykens & Marieke Boelhouwer

Vision without action is Daydreaming. Action without vision is a Nightmare Japanse spreuk. Ellen Loykens & Marieke Boelhouwer Vision without action is Daydreaming. Action without vision is a Nightmare Japanse spreuk Ellen Loykens & Marieke Boelhouwer 1. Introductie Verder 2. Doel, doelgroep en uitvoerders Verder 3. Organisatie

Nadere informatie

Kennis is macht. Kennis delen is kracht. Privacy en gegevensuitwisseling in de keten

Kennis is macht. Kennis delen is kracht. Privacy en gegevensuitwisseling in de keten Kennis is macht. Kennis delen is kracht. Privacy en gegevensuitwisseling in de keten 11 maart 2013, Lydia Taihuttu De overheid heeft geïnvesteerd in nieuw beleid voor zorg aan jongeren en de bestrijding

Nadere informatie

Privacy protocol zorgaanbieders Peelregio

Privacy protocol zorgaanbieders Peelregio Privacy protocol zorgaanbieders Peelregio Privacy protocol Privacy protocol behorende bij nader in te vullen (bijvoorbeeld: de basisovereenkomst Sociaal Domein/Wmo) De ondergetekenden van de basisovereenkomst,

Nadere informatie

Privacyconvenant Sociaal Wijkteam Haarlem. Convenantpartners: Gemeente Haarlem Dock Haarlem Effect Kontext MEE Zorgbalans.

Privacyconvenant Sociaal Wijkteam Haarlem. Convenantpartners: Gemeente Haarlem Dock Haarlem Effect Kontext MEE Zorgbalans. Privacyconvenant Sociaal Wijkteam Haarlem Convenantpartners: Gemeente Haarlem Dock Haarlem Effect Kontext MEE Zorgbalans overwegende dat: I. Het Rijk aan gemeenten meer taken en verantwoordelijkheden geeft

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Tea Hol Implementatieadviseur Rak 2011, namens het NJi Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling Verplichte meldcode Nieuw is

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Regie binnen het Sociale Domein (30 januari 2017)

Regie binnen het Sociale Domein (30 januari 2017) Regie binnen het Sociale Domein (30 januari 2017) voor aanbieders van zorg, het CJG, de gebiedsteams en het zorgloket in de gemeente Lochem Deze uitgangsnotitie is tot stand gekomen in overleg met managers

Nadere informatie

Regie binnen het Sociale Domein

Regie binnen het Sociale Domein Regie binnen het Sociale Domein voor aanbieders van zorg, het CJG, de gebiedsteams en het zorgloket in de gemeente Lochem Deze uitgangsnotitie is tot stand gekomen in overleg met managers CJG 4 kracht,

Nadere informatie

Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord

Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord 2012-2015 Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van ondertekening van het convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Nadere informatie

Informatie-analyse Wijkteam

Informatie-analyse Wijkteam Informatie-analyse In het kader de Transitie Sociaal Domein worden er veel verzameld en gedeeld. In dit verband is er een informatieanalyse uitgevoerd om inzichtelijk te maken hoe een werkt en wie er op

Nadere informatie

VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley

VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley In deze brochure de belangrijkste opbrengsten van vier jaar hard werken met een grote groep mensen. Niet alleen de projectleiders,

Nadere informatie

Raad op zaterdag 24 september 2016

Raad op zaterdag 24 september 2016 Raad op zaterdag 24 september 2016 Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe weet u of uw beleid effect heeft? Programma

Nadere informatie

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt.

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt. Opmerkingen/verzoeken Meer leesbare versie Graag zouden we zien dat er een meer leesbare/publieksvriendelijkere versie van de verordening komt. Er wordt in dit stuk er al wel vanuit gegaan dat iedereen

Nadere informatie

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West Informatie over uw privacy JGZ Zuid-Holland West Privacy JGZ Zuid-Holland West vindt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw privacygevoelige gegevens. Daarom hebben wij een privacyreglement. Dit

Nadere informatie

De meldcode en de aandachtsfunctionaris. Tea Hol Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling

De meldcode en de aandachtsfunctionaris. Tea Hol Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling De meldcode en de aandachtsfunctionaris Tea Hol Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling Verplichte meldcode Vanaf 1 juli 2013 is het een wettelijke verplichting tot

Nadere informatie

Regiemodel Jeugdhulp 2015

Regiemodel Jeugdhulp 2015 Regiemodel Jeugdhulp 2015 Visie op de inrichting van een nieuw stelsel voor jeugdhulp na de decentralisatie versie 1 november 2012 Registratienr. 12.0013899 1 INLEIDING... 2 1.1 Schets van de opbouw van

Nadere informatie

Informatienota. Inleiding

Informatienota. Inleiding Informatienota Vergadering : Voorstelnummer : Registratienummer : 13.014527 Portefeuillehouder : W. Hompe Afdeling : KCC 2 Bijlage(n) : B&W-datum/nummer : juli 2013, nummer Commissie/datum : Samenleving,

Nadere informatie

Werkproces onderzoek opzet. 1. Algemeen kader

Werkproces onderzoek opzet. 1. Algemeen kader Werkproces onderzoek opzet 1. Algemeen kader Dit werkproces start op het moment dat de consulent Wmo de melding heeft aangenomen, of op het moment dat het KCC de melding van een ondersteuningsvraag doorgeeft

Nadere informatie

Zorgaanbieder Verbinding

Zorgaanbieder Verbinding Gezamenlijk werkproces Sociaal Wijkteam en zorgaanbieders DIAH In de werkgroep is afgesproken om het werkproces van het sociaal wijkteam en de zorgaanbieders DIAH in kaart te brengen. En dan met name waar

Nadere informatie

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( )

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( ) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates (0650814004) 2015.005622Z- Inleiding Op 1 januari 2015 is, vanwege

Nadere informatie

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld Stappenplan VeiligHeidsHuizen Triage-instrument voor professionals in het veld Inhoud 1 : Inleiding 4 Aanleiding 4 Instrument versus intuïtie 5 Wat u in hoofdstukken 2 en 3 vindt 5 2 : Instrument 6 Aannames

Nadere informatie

Informatievoorziening voor Raadsleden

Informatievoorziening voor Raadsleden Informatievoorziening voor Raadsleden Raad op Zaterdag 22 november Den Bosch Hans Versteeg, VNG Informatie is overal Informatie is geld Informatie is lastig Informatie is belangrijk Drie voorbeelden:

Nadere informatie

Veilig mobiel werken. Workshop VIAG 7 oktober 2013

Veilig mobiel werken. Workshop VIAG 7 oktober 2013 1 Veilig mobiel werken Workshop VIAG 7 oktober 2013 Stelling 1: 2 Heeft u inzicht in de opbrengsten van mobiel werken Ja, dit biedt veel toegevoegde waarde voor de organisatie Ja, dit biedt geen toegevoegde

Nadere informatie

DE MELDCODE IN UW PRAKTIJK

DE MELDCODE IN UW PRAKTIJK DE MELDCODE IN UW PRAKTIJK Een onmisbare handleiding voor eerstelijnspraktijken die de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling gaan implementeren. 4 INTRODUCTIE DE MELDCODE IN UW PRAKTIJK 6 8 12

Nadere informatie

Pilot Sociaal Team. Stand van zaken januari 2014

Pilot Sociaal Team. Stand van zaken januari 2014 Pilot Sociaal Team Geme eente Gulpen Wittem en Vaals Stand van zaken januari 2014 Aanleiding Transities in het sociale domein -> Nieuwe grote taken en taakstellinge n. Drietal wetten: de Jeugdwet, de Participatiewet

Nadere informatie

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Workshop Landelijk Congres Huiselijk Geweld 16 november 2009 Inhoud Waar hebben we het over Juridisch Kader Achtergrond Afweging: geheim doorbreken? Stappenplan Casusposities

Nadere informatie

Privacyreglement. ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp

Privacyreglement. ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp Privacyreglement ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp 1 Vastgesteld MT Altra 11 november 2016 INHOUDSOPGAVE Algemene bepalingen 1. Begripsbepalingen 2. Reikwijdte Rechtmatige verwerking persoonsgegevens 3. Doel

Nadere informatie

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Presentatie Privacy Binnen het programma doorontwikkeling veiligheidshuizen is Privacy een belangrijk onderwerp.

Nadere informatie

GDPR Basic guidelines for clients

GDPR Basic guidelines for clients GDPR? General Data Protection Regulation Europese Regelgeving, met lokale toepassing door Privacy Commissie. Je moet compliant zijn tegen 25 mei 2018 Doel: Betere regulering van Privacy & Gegevensbescherming.

Nadere informatie

Mirabeau Academy LEGAL COMPLIANCE & SECURITY Training

Mirabeau Academy LEGAL COMPLIANCE & SECURITY Training Mirabeau Academy LEGAL COMPLIANCE & SECURITY Training LEGAL COMPLIANCE & SECURITY Wet- en regelgeving bepaalt steeds nadrukkelijker de grenzen waarbinnen digitale dienstverlening zich mag bewegen. De regels

Nadere informatie

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017 NVIA Data Modellen Privacy PIM POPPE September 2017 Wat aan de orde komt 1. Introductie 2. Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) 3. Belangrijkste Implicaties 4. Lessen van andere veranderingen

Nadere informatie