ONDERZOEK NAAR DE AARD EN OORZAAK VAN HET BREKEN VAN EEN M5 BOUT.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERZOEK NAAR DE AARD EN OORZAAK VAN HET BREKEN VAN EEN M5 BOUT."

Transcriptie

1 ONDERZOEK NAAR DE AARD EN OORZAAK VAN HET BREKEN VAN EEN M5 BOUT. Opdrachtgever : Optisport Dordrecht B.V., Dordrecht Referentie opdrachtgever : Sportboulevard Dordrecht Kenmerk KG-M/83/MV/NR/9 Project nr VO Rapportnummer : SL 485/13 Datum rapport : 08 februari 2013 Onderzoeker /auteur : J. Vlasblom Distributie : Optisport Dordrecht B.V. - Dhr. M. Vierboom (2x) Element Materials Technology Rotterdam b.v., archief (1x)

2 Pagina 2 van 12 Inleiding. Element Materials Technology Rotterdam b.v. is door Optisport Dordrecht B.V. gevraagd om onderzoek te verrichten naar aanleiding van een gebroken M5 bout. De volgende informatie is door Optisport Dordrecht B.V verstrekt: De M5 bout diende ter bevestiging van een lamp die in het zwembad van Sportboulevard Dordrecht in Dordrecht hing. Door het breken van de M5 bout is de lamp naar beneden gevallen. Het materiaal van de bout is een niet nader gespecificeerd type roestvast staal. Voor onderzoek is het afgebroken einde van de M5 bout aangeboden. Zie figuur 1. Element Materials Technology Rotterdam b.v. is gevraagd om de aard en de oorzaak van het breken van de M5 bout vast te stellen. Onder andere is gevraagd om vast te stellen of er naast de breuk meerdere scheuren in het boutmateriaal aanwezig waren, maar ook of er sprake is geweest van bijvoorbeeld een montagefout. Uitgevoerd onderzoek. Het materiaal van de M5 bout is geidentificeerd middels röntgen fluorescentie analyse. De boutsectie en het breukvlak zijn visueel- en stereomicroscopisch onderzocht. De aangetroffen producten op de M5 bout zijn chemisch geanalyseerd met behulp van een energie dispersieve röntgen micro-analyse (EDX) probe van een raster elektronen microscoop (REM). Van het breukvlak van de M5 is een dwarsdoorsnede gemaakt die is geprepareerd voor macroscopisch- en lichtmicroscopisch onderzoek.

3 Pagina 3 van 12 Resultaten. Materiaalidentificatie middels Röntgen fluorescentie analyse. Middels röntgen fluorescentie onderzoek is het M5 boutmateriaal geïdentificeerd als zijnde roestvast staal van het type AISI 304(L) 1. Visueel- en stereomicroscopisch onderzoek. De boutsectie had de volgende afmetingen: Ø 4,9mm x 23,4mm lengte. De breuk bevond zich in het dal van de schroefdraad en stond loodrecht op de langsrichting van de bout. Het breukvlak zelf had een onregelmatig uiterlijk en toonde neerslag van bruine producten. Ook in vrijwel alle dalen van de schroefdraad bevond zich een neerslag van bruine producten. Het betrof in beide gevallen zeer waarschijnlijk roest. Zie figuur 1 en 2. Er is geen enkele vorm van deformatie, zoals bijvoorbeeld een diameterreductie ter plaatse van de breuk, van het bout materiaal aangetroffen. 1 Het koolstofgehalte, en daarmee of het roestvast staal een standaardkwaliteit of een laag koolstof kwaliteit (L) betreft, kan met Röntgenfluorescentie-analyse niet vastgesteld worden.

4 Pagina 4 van 12 Energie dispersieve semi-kwantitatieve röntgen micro-analyse (EDX). De aangetroffen producten in de dalen van de schroefdraad zijn geanalyseerd met behulp van een EDX-probe van een raster elektronen microscoop. De resultaten van de analyse staan vermeld in tabel 1. Tabel 1. Resultaten EDX *) analyse producten in een dal van de schroefdraad. Element Wt% C Zeer veel O 20 Na 0.4 Al 0.1 Si 0.3 S 0.2 Cl 3.4 K 0.2 Ca 0.2 Cr 2.8 Fe 11 Ni 0.9 Cu 0.8 Zn 0.5 Total: *) Opmerking: EDX is een semi-kwantitatieve analysemethode. De detectielimiet hangt af van het te meten element, de samenstelling van de omringende matrix en de gebruikte versnelspanning. In het algemeen kan worden gesteld dat de detectielimiet 0,3 tot 0,5 massa% bedraagt. De nauwkeurigheid van de resultaten hangt eveneens af van element en matrix, en bedraagt één tot enkele procenten. EDX analyse wordt uitgevoerd op een relatief klein oppervlak. Dit houdt in dat lokale verschillen in chemische samenstelling relatief grote invloed kunnen hebben op het analyseresultaat. Middels EDX kan het koolstof- en stikstofgehalte niet bij benadering met enigszins redelijke nauwkeurigheid worden bepaald. Koolstof- en stikstofgehaltes worden daarom ingeschat op basis van ervaring, gebaseerd op de grootte van de betreffende pieken in het EDX-spectrum, of aangeduid in termen van bijvoorbeeld "veel" of "weinig". Bij de berekening van de andere percentages (waarbij het totaal als 100% wordt genomen) is het aandeel van koolstof en stikstof hierdoor niet inbegrepen. Gezien de samenstelling van de producten betreft het inderdaad corrosieproducten, te weten oxiden, hydroxiden en mogelijk ook carbonaten van de samenstellende elementen van het roestvast stalen bout materiaal. Verder is er veel chloor (Cl), maar ook o.a. natrium (Na), zwavel (S), kalium (K) en calcium (Ca) aangetroffen. Deze elementen zijn vermoedelijk gebonden als zouten en afkomstig van het corrosieve medium dat tot corrosie heeft geleid.

5 Pagina 5 van 12 Macroscopisch- en lichtmicroscopisch onderzoek Van het breukvlak van de M5 bout is een dwarsdoorsnede, overeenkomend met een langsdoorsnede van de bout, gemaakt die is geprepareerd voor macroscopisch- en lichtmicroscopisch onderzoek. De microstructuur van het M5 bout materiaal bestond uit austeniet met tweeling korrelgrenzen, mogelijk met fijne banen van delta-ferriet in langsrichting. De microstructuur toonde de gebruikelijke deformatiebanen die verband houdende met het rollen van de schroefdraad. Het breukvlak had een grillig verloop, verliep transkristallijn, en toonde scheurvertakkingen. De breuk was geïnitieerd vanuit het dal van de schroefdraad. Behalve in het dal van de schroefdraad ter plaatse van de breuk liepen vanuit meerdere dalen van de schroefdraad grillige, transkristallijne en relatief sterk vertakte scheuren het M5 bout materiaal in. Enkele tandflanken van de schroefdraad toonden wat corrosieaantasting en wel georiënteerd langs via de aanwezige deformatie banen in de microstructuur van het M5 bout materiaal. Zie figuur 3, 4 en 5. Discussie. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de M5 bout is gebroken ten gevolge van spanningscorrosie. Behalve breuk door spanningscorrosie zijn er meerder spanningscorrosie scheuren in het boutmateriaal aangetroffen. Zowel de breuk als scheuren lopen vanuit de dalen van de schroefdraad het boutmateriaal in. De EDX analyse toont o.a. chloor (Cl), duidende op de aanwezigheid aan van chloriden (Cl - ). Er is in dit geval dan ook sprake van breuk- en scheuren als gevolg van chloride spanningscorrosie (Cl-SCC). Voor chloride spanningscorrosie in dit boutmateriaal (austenitisch roestvast staal), zijn behalve spanningen in het materiaal (residuele materiaalspanningen en bedrijfsspanningen), een corrosief vocht/medium met chloriden en een temperatuur hoger dan ca. 30 C nodig. Dergelijke condities zijn in het zwembad niet ongebruikelijk: de atmosfeer boven een zwembad heeft een relatie hoge luchtvochtigheid en bevat chloorhoudende dampen verband houdende met de behandeling van het badwater. Het vocht en de chloorhoudende dampen kunnen leiden tot de vorming van chloriden houdend condensaat, met name op koudere oppervlakken. Het is bekend dat roestvast staal onder dergelijke condities spanningscorrosie kan vertonen.

6 Pagina 6 van 12 De condities van temperatuur en medium met chloriden waren dus aanwezig. Gezien de microstructuur (deformatiebanen) had het bout materiaal mogelijk (een normaal niveau aan) inwendige spanningen, relaterende aan de bout fabricage. Maar doordat de M5 bout in dit geval werd gebuikt voor het monteren van een lamp zullen met name de trekspanningen in het materiaal (bedrijfsspanningen) tot de scheurvorming hebben bijgedragen. Na monteren blijft de M5 bout bovendien onder spanning staan, die hoger kan zijn dan verband houdende met het gewicht van de lamp zelf. In dit geval is dus aan alle voorwaarden van spanningscorrosie voldaan. Naar mate de materiaalspanningen, en/of het chloridegehalte en/of de temperatuur van het medium hoger zijn neemt wel de kans op spanningscorrosie toe. Er is zeker geen sprake geweest van een montagefout, de bout toonde geen deformatie die gerelateerd zou kunnen zijn aan de montage. Aantasting van roestvast staal door chloride spanningscorrosie is vaak lastig zichtbaar, en na substantiële scheurgroei kan er vervolgens plotselinge breuk optreden door gebrek aan resterende dragende doorsnede. Voorzichtigheid is dan ook geboden bij het toepassen van roestvast stalen constructies en bevestigingsmiddelen voor zwembaden. Een en ander staat beschreven in de praktijkrichtlijn voor inspectie en onderhoud van (ophangconstructies), bevestigingsmiddelen en voorzieningen in overdekte zwembaden, uitgegeven in 2004 door het toenmalige Nederlands Corrosie Centrum (NCC), in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

7 Pagina 7 van 12 Conclusies. - De M5 bout is gebroken door chloride spanningscorrosie. - Naast de breuk zijn er meerdere spanningscorrosie scheuren aangetroffen. Alle specifieke kenmerken van het (de) bovengenoemde objekt(en) zijn, voor zover toegankelijk en relevant, geverifieerd door Element Materials Technology Rotterdam b.v.(element). Overige informatie is aangeleverd door de opdrachtgever. Deze informatie is voor zover mogelijk geverifieerd en verder ongewijzigd in dit rapport overgenomen. Wij verklaren dat de onderzoeksresultaten correct zijn weergegeven en dat het (de) bovengenoemd(e) onderzoeksobjekt(en) is (zijn) onderzocht conform de eisen van de opdrachtgever en/of de bovengenoemde procedure(s) en/of code(s)/specificatie(s). In voorkomende gevallen wordt door Element een destruktief onderzoek uitbesteed (op het rapport gemerkt met 'U'). Meningen, interpretaties en adviezen weergegeven in dit rapport vallen buiten het dekkingsgebied van alle mogelijke RvA accreditaties, maar zijn naar waarheid en eerlijkheid gegeven volgens het beste weten van het betrokken Element personeel. Als, bij reproduktie, slechts delen van dit rapport worden gekopieerd, draagt Element geen enkele verantwoording voor inhoud, strekking en conclusies in dat kopie. Digitale versies van dit rapport hebben geen rechtsgeldigheid. Rechtsgeldigheid hebben slechts de rapporten die op Element papier zijn uitgebracht en tevens van een geautoriseerde ondertekening zijn voorzien. Geautoriseerd voor Element Materials Technology Rotterdam b.v, 8 februari 2013 J. Vlasblom(groepsleider SMO)

8 Pagina 8 van 12 Figuur 1. Overzicht van de voor onderzoek ontvangen gebroken M5 boutsectie. De breuk bevind zich in de grond van de schroefdraad en staat vrijwel loodrecht op de lengterichting van de bout (zie pijl). In vrijwel alle dalen van de schroefdraad bevind zich een neerslag van bruine producten.

9 Pagina 9 van 12 Figuur 2. Overzicht van het breukvlak. Het breukvlak heeft een onregelmatig uiterlijk en toont neerslag van bruine producten. De breuk bevind zich in de grond van de schroefdraad

10 Pagina 10 van 12 Figuur 3. Macroscopische opname van de dwarsdoorsnede van het breukvlak, is langsdoorsnede van de bout. Het breukvlak heeft een grillig verloop en is geïnitieerd vanuit het dal van de schroefdraad. Zie witte pijl). Behalve de breuk lopen vanuit meerdere dalen van de schroefdraad grillige en vertakte scheuren het M5 bout materiaal in. Zie rode pijlen).

11 Pagina 11 van 12 breukvlak Figuur 4. Lichtmicroscopische opname van het breukvlak. Het breukvlak heeft een grillig verloop, verloopt transkristallijn, en is relatief sterk vertakt. Zie pijlen.

12 Pagina 12 van 12 Figuur 5. Micro opname van een dal van de schroefdraad. Vanuit het dal dal van de schroefdraad loopt een grillige, transkristallijne en relatief sterk vertakte scheur het M5 bout materiaal in. Zie zwarte pijl. De tandflank van de schroefdraad toont wat corrosieaantasting en wel via de aanwezige deformatie banen in de microstructuur van het M5 bout materiaal. Zie witte pijl.

ONDERZOEK NAAR DE CONDITIE VAN ONDERDELEN VAN EEN WILDEN PERSLUCHT MEMBRAANPOMP.

ONDERZOEK NAAR DE CONDITIE VAN ONDERDELEN VAN EEN WILDEN PERSLUCHT MEMBRAANPOMP. ONDERZOEK NAAR DE CONDITIE VAN ONDERDELEN VAN EEN WILDEN PERSLUCHT MEMBRAANPOMP. Opdrachtgever Ref. opdrachtgever : De Onderzoeksraad Voor Veiligheid : Ing. R. Smits MSHE Rapport nummer : SL 11.9064 Datum

Nadere informatie

Ophangconstructies. Henk Meijer technisch coördinator

Ophangconstructies. Henk Meijer technisch coördinator Henk Meijer technisch coördinator Inhoud presentatie: 1. Wetgeving / richtlijnen 2. Programma van Eisen - Sportfondsen Nederland 3. Samenvatting / Afronding 4. Vragen Incidenten in Nederland november 2011:

Nadere informatie

Praktijk richtlijn voor inspectie en onderhoud van (ophang)constructies, bevestigingsmiddelen en voorzieningen in overdekte zwembaden

Praktijk richtlijn voor inspectie en onderhoud van (ophang)constructies, bevestigingsmiddelen en voorzieningen in overdekte zwembaden Projectnummer: 007.63056/01.01 Praktijk richtlijn voor inspectie en onderhoud van (ophang)constructies, bevestigingsmiddelen en voorzieningen in overdekte zwembaden Inhoudsopgave 1 Doelstelling en inleiding

Nadere informatie

a s s o r t i m e n t l o g i s t i e k

a s s o r t i m e n t l o g i s t i e k compleet in duplex technische informatie a s s o r t i m e n t l o g i s t i e k compleet in duplex Met trots presenteren wij ons -programma, met uitgebreide technische informatie, ons assortiment en op

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

R&D. Metallurgische (las)eigenschappen van slijtvaste witte gietijzers. Annemiek van Kalken Ludwik Kowalski

R&D. Metallurgische (las)eigenschappen van slijtvaste witte gietijzers. Annemiek van Kalken Ludwik Kowalski Metallurgische (las)eigenschappen van slijtvaste witte s Annemiek van Kalken Ludwik Kowalski MID 7 juni 2010 Inhoud s Producten van wit Producten van wit Definitie van slijtvastheid Slijtvastheid: Weerstand

Nadere informatie

Inspectierapport. Collage van toestanden van o.a. de ophangconstructies in zwembaden in Nederland en België.

Inspectierapport. Collage van toestanden van o.a. de ophangconstructies in zwembaden in Nederland en België. Inspectierapport Collage van toestanden van o.a. de ophangconstructies in zwembaden in Nederland en België. Opdrachtgever: De heer/mevrouw Straat Plaats postcode Auteur: J. van Duijn Rapportnummer: 1-21921

Nadere informatie

Het falen van constructies door scheuren of breuk

Het falen van constructies door scheuren of breuk Het falen van constructies door scheuren of breuk in relatie tot lassen dr.ir. Peter van Houten IWE Element Materials Technology, Element, metaalkundige laboratoria Veendam, Amsterdam, Hengelo, Breda,

Nadere informatie

Falen bij hoge temperatuur

Falen bij hoge temperatuur Falen bij hoge temperatuur Bijzondere aspecten van hoge temperatuur breuken in metalen Henk Kolkman oktober 2009 Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR Inleiding

Nadere informatie

Datum 16 december 2011 Betreft Beantwoording van het verzoek om brief n.a.v. het dodelijke ongeval in zwembad Tilburg

Datum 16 december 2011 Betreft Beantwoording van het verzoek om brief n.a.v. het dodelijke ongeval in zwembad Tilburg > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 200 Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

TNO Quality Services BV

TNO Quality Services BV TNO Quality Services BV Retouradres: Postbus 6235, 5600 HE Eindhoven Flameguard B.V. t.a.v. De heer F. Vogelzangs Postbus 6572 6503 GB NIJMEGEN Onderwerp Analyse Flameguard De Rondom 1 Postbus 6235 5600

Nadere informatie

I www.gns-nederland.nl T +31 (0)40 368 22 70 E info@gns-nederland.nl INHOUDSOPGAVE

I www.gns-nederland.nl T +31 (0)40 368 22 70 E info@gns-nederland.nl INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Technische informatie Roestvaststaal 1.1 Algemene informatie 2 1.2 Korte typering veel gebruikte kwaliteiten 3 Hoofdstuk 2: Mechanische eigenschappen 2.1 RVS stafmateriaal en

Nadere informatie

Technische informatie Roestvast staaltypen

Technische informatie Roestvast staaltypen Technische informatie Roestvast staaltypen UW WERELD, ONZE KENNIS Eigenschappen van enkele veelvoorkomende roestvast staaltypen. In dit artikel wordt aandacht geschonken aan enkele veelvoorkomende austenitische

Nadere informatie

Falen of Presteren - Omgaan met het proces Corrosie Ing. Erik Schuring, ECN

Falen of Presteren - Omgaan met het proces Corrosie Ing. Erik Schuring, ECN Falen of Presteren - Omgaan met het proces Corrosie Ing. Erik Schuring, ECN De Studiekern Corrosie en de VeMet-Contactgroep Fractografie van de Bond voor Materialenkennis (BvM) organiseerden op woensdag

Nadere informatie

Compleet in Duplex TECHNISCHE INFORMATIE ASSORTIMENT LOGISTIEK

Compleet in Duplex TECHNISCHE INFORMATIE ASSORTIMENT LOGISTIEK Compleet in Duplex TECHNISCHE INFORMATIE ASSORTIMENT LOGISTIEK Compleet in Duplex Met trots presenteren wij ons Duplex-programma, met uitgebreide technische informatie, ons assortiment en op uw wensen

Nadere informatie

Vermoeiingsbeproeving

Vermoeiingsbeproeving Laskennis opgefrist (nr. 69) Vermoeiingsbeproeving Deel 1: Inleiding en ontwikkeling Vermoeiing als specifiek faalmechanisme is vanaf het vroegste begin van de 19e eeuw onderkend. Het was echter de ontwikkeling

Nadere informatie

Ongevalbeschrijving & Lessons Learned

Ongevalbeschrijving & Lessons Learned Ongevalbeschrijving & Lessons Learned Onderwerp: Ongeval 19 november 2013 Total Raffinaderij Antwerpen Datum: 18 maart 2014 Op 19 november 2013 heeft zich bij de Total raffinaderij in Antwerpen België

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde H3 Reacties

Samenvatting Scheikunde H3 Reacties Samenvatting Scheikunde H3 Reacties Samenvatting door L. 710 woorden 7 december 2016 6,8 24 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Scheikunde Hoofdstuk 3: Reacties 3.2 Kenmerken van een chemische

Nadere informatie

Hygroscopische eigenschappen

Hygroscopische eigenschappen 2013/12 Hout Hygroscopische eigenschappen Hout en vocht Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht. Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Gebeurt dit ongelijkmatig,

Nadere informatie

Slakinsluitsels in een smeedijzeren baar uit het 17 e eeuwse scheepswrak Aanloop Molengat. Datum 7 januari 2012

Slakinsluitsels in een smeedijzeren baar uit het 17 e eeuwse scheepswrak Aanloop Molengat. Datum 7 januari 2012 Slakinsluitsels in een smeedijzeren baar uit het 17 e eeuwse scheepswrak Aanloop Molengat Datum 7 januari 2012 lsaanloop Molengat Slakinsluitsels in een smeedijzeren baar uit het scheepswrak Aanloop Molengat

Nadere informatie

MIG ROESTVASTSTAAL CBL MIG 308 LSI

MIG ROESTVASTSTAAL CBL MIG 308 LSI CBL MIG 308 LSI Is een massieve draad voor het lassen van austenitisch roestvast staal, zoals 304 en 304L. De lasbaarheid is uitstekend in alle posities. Normen: AWS A5.9: ER 308 LSi EN 12072: 19 9 L Si

Nadere informatie

Mechanische beproeving CTOD beproeving

Mechanische beproeving CTOD beproeving Laskennis opgefrist (nr. 67) Mechanische beproeving CTOD beproeving In een eerder gepubliceerde aflevering van Laskennis opgefrist (zie Lastechniek oktober 2005) is het concept van de breukmechanica geïntroduceerd

Nadere informatie

5 Formules en reactievergelijkingen

5 Formules en reactievergelijkingen 5 Formules en reactievergelijkingen Stoffen bestaan uit moleculen en moleculen uit atomen (5.1) Stoffen bestaan uit moleculen. Een zuivere stof bestaat uit één soort moleculen. Een molecuul is een groepje

Nadere informatie

Kanzi&appels& Gelderland,&2013& Resultaten)

Kanzi&appels& Gelderland,&2013& Resultaten) Kanzi&appels& Gelderland,&2013& Deondernemerheefteengangbareteelt.Zijnfocusbijdedemowastekijkenof hijdegewassengezonderenweerbaarderkankrijgen. Vanwegeintensiefspuitenmetgewasbeschermingsmiddeleniservoorgekozen

Nadere informatie

Corrosie en selectie van roestvrij staal bij warmtewisselaars

Corrosie en selectie van roestvrij staal bij warmtewisselaars Wijbenga info sheet 1: Corrosie en selectie van roestvrij staal bij warmtewisselaars 1. Inleiding Binnen de koudetechniek wordt veel gebruik gemaakt van roestvrij stalen warmtewisselaars. Het is een misvatting

Nadere informatie

STAAL SERVICE VLAANDEREN STERK IN METAAL EN SERVICE NON-FERRO & SPECIAAL-STAAL

STAAL SERVICE VLAANDEREN STERK IN METAAL EN SERVICE NON-FERRO & SPECIAAL-STAAL STAAL SERVICE VLAANDEREN STERK IN METAAL EN SERVICE NON-FERRO & SPECIAAL-STAAL INDUSTRIEPARK NOORD II ZANDVOORTSTRAAT 17 B-2800 MECHELEN TEL. 0032 15 20 29 60 FAX 0032 15 20 29 30 EMAIL: SALES@STAALSERVICEVLAANDEREN.BE

Nadere informatie

zijn er nog verrassingen?

zijn er nog verrassingen? Corrosie: zijn er nog verrassingen? Ed Reddering TNO Industrie en Techniek Den Helder Definitie corrosie Corrosie kan worden gedefinieerd als: De ongewenste aantasting van een materiaal ten gevolge van

Nadere informatie

1) Stoffen, moleculen en atomen

1) Stoffen, moleculen en atomen Herhaling leerstof klas 3 1) Stoffen, moleculen en atomen Scheikundigen houden zich bezig met stoffen. Betekenissen van stof zijn onder andere: - Het materiaal waar kleding van gemaakt is; - Fijne vuildeeltjes;

Nadere informatie

Technische Data DIN. Max HRC Min Max Vickers-

Technische Data DIN. Max HRC Min Max Vickers- Klasse aanduiding bouten en schroeven De klassenaanduiding van de mechanische eigenschappen van bouten en schroeven bestaat uit 2 getallen, gescheiden door een punt. - 8.8 Het eerste getal geeft 1/10 van

Nadere informatie

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 302 Herz. 7 2015/6 PTV 302/7 2015 BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE

Nadere informatie

Duplex staal; Kort verleden doch een grote toekomst

Duplex staal; Kort verleden doch een grote toekomst Jubileum Duplex staal; Kort verleden doch een grote toekomst Corrosievaste RVS-soorten zijn onder te verdelen in enkele grote groepen. Indien men dit doet aan de hand van de structuur, dan zijn de hoofdgroepen

Nadere informatie

Variantenstudie versterking Scheffersplein

Variantenstudie versterking Scheffersplein Variantenstudie versterking Scheffersplein Iv-Infra b.v. i Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht Objectnummer opdrachtgever: 108021 Project: Variantenstudie versterking Scheffersplein Projectnummer: INPA110670

Nadere informatie

Why edit if we deliver grinded (or fully grinded) Präzi Flachstahl Corrosiebestendige stalen

Why edit if we deliver grinded (or fully grinded) Präzi Flachstahl Corrosiebestendige stalen Why edit if we deliver grinded (or fully grinded) Präzi Flachstahl Corrosiebestendige stalen Inhoud Wie zijn TTL group N.V. en Präzi Flachstahl AG Wat is staal Wat is corrosie Corrosiebestendige stalen

Nadere informatie

Uitkragende Galerijvloeren

Uitkragende Galerijvloeren Uitkragende Galerijvloeren IR. DIK-GERT MANS N A M E N S P L AT F O R M C O N S T R U C T I E V E V E I L I G H E I D D.G. M A N S @ M EG E D. N L Aanleiding Mei 2011 Een galerijplaat van de 5 e woonlaag

Nadere informatie

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen:

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen: raci-spacers INLEIDING In veel landen is het een voorschrift, dat bij pijpleidingen die wegen of dijken kruisen, gebruik gemaakt wordt van mantelbuizen. Om te voorkomen dat er contact ontstaat tussen de

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING C - 5 WITMETAAL UITGAVE: 1996 Index 1. Onderwerp...3 2. Eigenschappen...3 2.1. Metaalsoorten...3 2.1.1. Chemische samenstelling (in %)...3

Nadere informatie

Aantekening Scheikunde Chemie Overal

Aantekening Scheikunde Chemie Overal Aantekening Scheikunde Chemie Overal Aantekening door Jenayra 772 woorden 11 februari 2018 5,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Hoofdstuk 3 Scheikunde Paragraaf 3.1 Fossiele brandstoffen:

Nadere informatie

Schadeonderzoek aan austenitisch rvs op de aanwezigheid van MIC

Schadeonderzoek aan austenitisch rvs op de aanwezigheid van MIC Schadeonderzoek aan austenitisch rvs op de aanwezigheid van MIC Nils Verkleij Failure Analyst & Materials Consultant 2 Inhoud Korte uiteenzetting van: MIC Schadeonderzoek van MIC Tweetal praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD

GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 303 Herz. 4 2013/12 PTV 303/4 2013 GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD HERZIENING

Nadere informatie

NKI leverancier van BonFix

NKI leverancier van BonFix NKI leverancier van BonFix BONFIX messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen Algemeen De moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op: a Snelle en tijdsbesparende toepassingen,

Nadere informatie

Solid Mechanics (4MB00) Toets 2 versie 1

Solid Mechanics (4MB00) Toets 2 versie 1 Solid Mechanics (4MB00) Toets 2 versie 1 Faculteit : Werktuigbouwkunde Datum : 1 april 2015 Tijd : 13.45-15.30 uur Locatie : Matrix Atelier Deze toets bestaat uit 3 opgaven. De opgaven moeten worden gemaakt

Nadere informatie

Klas 4 GT. Atomen en ionen 3(4) VMBO-TG

Klas 4 GT. Atomen en ionen 3(4) VMBO-TG Klas 4 GT Atomen en ionen 3(4) VMBO-TG De kracht van het atoom Een atoom bevat enorme krachten proefwerkstof Proefwerk 14-10-05 Nask2 3(4) VMBO TG deel B hoofdstuk3 Hoofdstuk 4 atomen en ionen blz2 tot

Nadere informatie

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte?

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? 1. Wat is A.S.R.? A.S.R. is een expansieve reactie tussen alkaliën in het beton, water en reactief silica (mineraal) dat in het toeslagmateriaal voorkomt.

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon AntiCorrosion Reinforced Concrete

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon AntiCorrosion Reinforced Concrete Titel Tekst Orange Nano Guardon AntiCorrosion Reinforced Concrete Betonrot: kostbare bedreiging infrastructuur en vastgoed Infrastructuur en vastgoed vertegenwoordigen zowel qua functie als geld een enorme

Nadere informatie

Slakinsluitsels in een smeedijzeren baar uit het 17 e eeuwse scheepswrak Aanloop Molengat

Slakinsluitsels in een smeedijzeren baar uit het 17 e eeuwse scheepswrak Aanloop Molengat Slakinsluitsels in een smeedijzeren baar uit het 17 e eeuwse scheepswrak Aanloop Molengat Interne Rapportage Project Aanloop Molengat Ineke Joosten & Janneke Nienhuis Colofon Directie Projectnaam Versienummer

Nadere informatie

Onderzoek naar vocht en zoutbelasting van het Mikwe te Venlo

Onderzoek naar vocht en zoutbelasting van het Mikwe te Venlo Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft TNO-rapport 034-DTM-2010-04894 Onderzoek naar vocht en zoutbelasting van het Mikwe te Venlo www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

Vragen ex art. 39 veiligheid van zwembaden in de gemeente Bergen op Zoom 2, kenmerk LVDK/18029.

Vragen ex art. 39 veiligheid van zwembaden in de gemeente Bergen op Zoom 2, kenmerk LVDK/18029. Bergen op Zoom, 11 augustus 2018 Aan het College van Burgemeester en Wethouders der Gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Betreft: Vragen ex art. 39 veiligheid van zwembaden in de gemeente

Nadere informatie

SPECTROFOTOMETRISCHE BEPALING VAN HET ORGANISCH KOOLSTOFGEHALTE IN BODEM

SPECTROFOTOMETRISCHE BEPALING VAN HET ORGANISCH KOOLSTOFGEHALTE IN BODEM SPECTROFOTOMETRISCHE BEPALING VAN HET ORGANISCH KOOLSTOFGEHALTE IN BODEM 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze methode beschrijft de spectrofotometrische bepaling van het organisch koolstofgehalte in bodem

Nadere informatie

Corrosiemechanismen CORROSIEFICHE 1. Introductie

Corrosiemechanismen CORROSIEFICHE 1. Introductie Introductie Metaalvormig ijzer heeft de neiging terug te keren naar zijn natuurlijke staat, ijzeroxide, wanneer het wordt blootgesteld aan lucht en water. Dit fenomeen, corrosie, is toe te schrijven aan

Nadere informatie

XIII. Samenvatting. Samenvatting

XIII. Samenvatting. Samenvatting XIII In dit werk wordt de invloed van dimethyldisulfide (DMDS) en van zeven potentiële additieven op het stoomkraken van n-hexaan onderzocht aan de hand van experimenten in een continu volkomen gemengde

Nadere informatie

Monsternummer: 2011003250 Rapportagedatum: 06-09-2011. Instroom buffer. Analyse- resultaat

Monsternummer: 2011003250 Rapportagedatum: 06-09-2011. Instroom buffer. Analyse- resultaat 2011003250-OM-2312 Omegam Laboratoria HJE Wenckebachweg 120, 1096AR Amsterdam Monsternummer: 2011003250 Rapportagedatum: 06-09-2011 Op verzoek van: RWS, afdeling Monitoring Laboratorium., Lelystad Project:

Nadere informatie

Expertise Beoordeling van de invloed van kritische media op thermoplastische kunststoffen

Expertise Beoordeling van de invloed van kritische media op thermoplastische kunststoffen Expertise Beoordeling van de invloed van kritische media op thermoplastische kunststoffen Expertise Nr. 41-04142014-020 Bewerker: Dr. Boris Gibbesch Professie: Dr. rer. nat., Dipl.-Phys, MBA Marketing

Nadere informatie

Oppervlaktebehandeling van RVS na lassen

Oppervlaktebehandeling van RVS na lassen Oppervlaktebehandeling van RVS na lassen B.J.Jongenotter Maart 2008 Specialists in Metal Surface Treatment Inhoud Oppervlaktebehandeling van roestvast staal: Corrosiewerende eigenschappen van roestvast

Nadere informatie

Bepaling corrosiesnelheid van koperen leidingen voor en na de AquaCell waterontharder. Deel 2: Bepaling corrosiesnelheid na 10, 11 en 12 maanden

Bepaling corrosiesnelheid van koperen leidingen voor en na de AquaCell waterontharder. Deel 2: Bepaling corrosiesnelheid na 10, 11 en 12 maanden TNO-RAPPORT TNO 2012 R10424 Bevesierweg, Gebouw MML (Fort Harssens) -- 1781 CA Den Helder Postbus 505 1780 AM Den Helder www.tno.nl TNO-rapport TNO 2012 R10424 Bepaling corrosiesnelheid van koperen leidingen

Nadere informatie

Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen

Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen Leenders Repair clamps Type L3A Type L1A, L2A en L3A klemmen zijn roestvast stalen reparatie klemmen met aftakking voor het repareren van gebroken

Nadere informatie

Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. Reader. Reader Periode 3 Leerjaar 3. J. Kuiper. Transfer Database

Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. Reader. Reader Periode 3 Leerjaar 3. J. Kuiper. Transfer Database Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal Reader Reader Periode Leerjaar J. Kuiper Transfer Database ThiemeMeulenhoff ontwikkelt leermiddelen voor Primair Onderwijs, Algemeen Voortgezet Onderwijs, Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Grip op voeding Plantsapme*ngen vs wateranalyses

Grip op voeding Plantsapme*ngen vs wateranalyses Grip op voeding Plantsapme*ngen vs wateranalyses Landelijke Glasgroente dag De toekomst van de tuinbouw Sjoerd Smits, HortiNova Joan Timmermans NovaCropControl Even voorstellen Sinds 003 bezig met plantsapmengen

Nadere informatie

Corrosie en corrosiebestrijding

Corrosie en corrosiebestrijding Corrosie en corrosiebestrijding Paul J. Gellings Corrosie en corrosiebestrijding 1 Definitie van corrosie corrosie is de ongewenste aantasting van een materiaal door (elektro)chemische reacties met componenten

Nadere informatie

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal Antwoorden deel 1 Scheikunde Chemie overal Huiswerk 2. a. Zuivere berglucht is scheikundig gezien geen zuivere stof omdat er in lucht verschillende moleculen zitten (zuurstof, stikstof enz.) b. Niet vervuild

Nadere informatie

Tabel 1 van 2. Organische parameters - overig Q chemisch zuurstofverbruik (CZV) mg/l

Tabel 1 van 2. Organische parameters - overig Q chemisch zuurstofverbruik (CZV) mg/l Tabel 1 van 2 Monsterreferenties monster-1 = uw monsterreferentie nr. 1 monster-2 = uw monsterreferentie nr. 2 monster-3 = uw monsterreferentie nr. 3 Opgegeven bemonsteringsdatum : Onbekend Onbekend Onbekend

Nadere informatie

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal Antwoorden deel 1 Scheikunde Chemie overal Huiswerk 2. a. Zuivere berglucht is scheikundig gezien geen zuivere stof omdat er in lucht verschillende moleculen zitten (zuurstof, stikstof enz.) b. Niet vervuild

Nadere informatie

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : -

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : - 05-CVB-R0321 ORIENTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEDRAG BIJ BRAND VAN EEN HOUTEN VLOER-PLAFONDCONSTRUC- TIE MET EEN PLAFOND VAN LEEM OP RIET 22 december 2005 WTJB/GTTB Opdrachtgever: Leembouw Nederland Van

Nadere informatie

Titan Techniek. Glijdeuvels voor opname van dwarskrachten ter hoogte van dilatatievoegen CSTB AT 3/09-615

Titan Techniek. Glijdeuvels voor opname van dwarskrachten ter hoogte van dilatatievoegen CSTB AT 3/09-615 Titan Techniek Glijdeuvels voor opname van dwarskrachten ter hoogte van dilatatievoegen CSTB AT 3/09-615 Titan Glijdeuvels De Titan deuvels bezitten niet alleen zeer hoge mechanische kenmerken, maar dankzij

Nadere informatie

Deskundigenrapport toepassing en inspectie van roestvaststaal (RVS) in zwembaden

Deskundigenrapport toepassing en inspectie van roestvaststaal (RVS) in zwembaden TNO-rapport TNO 2013 R11051 Deskundigenrapport toepassing en inspectie van roestvaststaal (RVS) in zwembaden Technical Sciences Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl

Nadere informatie

Wat is roestvast staal? Fe Cr > 10,5% C < 1,2%

Wat is roestvast staal? Fe Cr > 10,5% C < 1,2% Wat is roestvast staal? Cr > 10,5% C < 1,2% wat is roestvast staal? Wat is roestvast staal? Ijzerlegering met 10,5% chroom en 1,2% koolstof, noodzakelijk voor de opbouw van een zelfherstellende oxidelaag

Nadere informatie

Het falen van stalen leidingen of vaten. Dr. Ir. Peter van Houten IWE Ir. Lammert Brantsma IWE,, IWI

Het falen van stalen leidingen of vaten. Dr. Ir. Peter van Houten IWE Ir. Lammert Brantsma IWE,, IWI Het falen van stalen leidingen of vaten Dr. Ir. Peter van Houten IWE Ir. Lammert Brantsma IWE,, IWI Schielab b.v. Schielab Breda Rotterdam Veendam Sittard www.schielab.nl Activiteiten Materiaal beproeving:

Nadere informatie

Tentamen MATERIAALKUNDE 2

Tentamen MATERIAALKUNDE 2 Universiteit Twente Faculteit der Construerende Technische Wetenschappen Leerstoel Productietechniek Module 3 WB Energie en Duurzaamheid 201500273 Tentamen MATERIAALKUNDE 2 19 april 2017, 08.45-11.45 uur

Nadere informatie

SOORTEN RVS - ROESTVAST STAAL EN HUN EIGENSCHAPPEN

SOORTEN RVS - ROESTVAST STAAL EN HUN EIGENSCHAPPEN SOORTEN RVS - ROESTVAST STAAL EN HUN EIGENSCHAPPEN Teneinde de vele roestvast-staaltypen te onderscheiden zijn diverse classificatiesystemen in gebruik. Een van de bekendste is het door het Amerikaanse

Nadere informatie

GALFAN. Een grote stap voorwaarts in de bescherming van staal. Texion Geokunststoffen nv -

GALFAN. Een grote stap voorwaarts in de bescherming van staal. Texion Geokunststoffen nv - GALFAN Een grote stap voorwaarts in de bescherming van staal Texion Geokunststoffen nv - www.texion.be Inleiding Staal, het meest gebruikte metaal, is zeer sterk en is geschikt voor vele doeleinden maar

Nadere informatie

Graaf de Ferrarisgebouw, verdieping 6 Koning Albert II-laan 20 bus 6 1000 Brussel

Graaf de Ferrarisgebouw, verdieping 6 Koning Albert II-laan 20 bus 6 1000 Brussel Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken Departement Mobiliteit en Openbare Werken Technisch Ondersteunende Diensten Expertise Beton en Staal (EBS) Graaf de Ferrarisgebouw, verdieping 6 Koning

Nadere informatie

Lasbaarheid van materialen - gietijzer

Lasbaarheid van materialen - gietijzer Laskennis opgefrist (nr. 3) Lasbaarheid van materialen - gietijzer In deze aflevering van de rubriek Laskennis Opgefrist aandacht voor gietijzer. Gietijzer is een ijzerlegering met meer dan 2 % koolstof,

Nadere informatie

Montagevoorschrift BUVA Hardglas Luifel

Montagevoorschrift BUVA Hardglas Luifel Montagevoorschrift BUVA hardglas luifel Inhoudsopgave Benaming Blad Algemene informatie Blad 1 Vervoer Blad 1 Voorbereiding Blad 2 Montage Blad 3 Afwerking Blad 3 Onderhoud en reinigingsvoorschriften RVS

Nadere informatie

Ionenbalans. Ministerieel besluit van 4 maart Belgisch Staatsblad van 25 maart 2016

Ionenbalans.   Ministerieel besluit van 4 maart Belgisch Staatsblad van 25 maart 2016 Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Versie december 2006 CMA/7/A.4 ontwerp INHOUD Inhoud 1 Toepassingsgebied 3 2 Principe 3 3 Opstelling

Nadere informatie

"VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN"

VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN d.d. 01-05-1995 "VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN" Uitgever: Stichting Keuringsbureau Hout SKH Huizermaatweg 29 1273 NA Huizen Postbus 50 1270 AB Huizen Telefoon: (035) 526 87 37 Fax:

Nadere informatie

Complementariteit van Micro-XRF en SEM-EDX in materiaalonderzoek. Jens Lenaerts

Complementariteit van Micro-XRF en SEM-EDX in materiaalonderzoek. Jens Lenaerts Complementariteit van Micro-XRF en SEM-EDX in materiaalonderzoek Jens Lenaerts Overzicht Specificaties Micro-XRF Specificaties SEM-EDX Vergelijkende studie van Micro-XRF vs. SEM-EDX Toepassingen in materiaalonderzoek

Nadere informatie

Opgave 1. n = m / M. e 500 mg soda (Na 2CO 3) = 0,00472 mol. Opgave 2. m = n x M

Opgave 1. n = m / M. e 500 mg soda (Na 2CO 3) = 0,00472 mol. Opgave 2. m = n x M Hoofdstuk 8 Rekenen met de mol bladzijde 1 Opgave 1 n = m / M a 64,0 g zuurstofgas (O 2) = 2,00 mol (want n = 64,0 / 32,0) enz b 10,0 g butaan (C 4H 10) = 0,172 mol c 1,00 g suiker (C 12H 22O 11) = 0,00292

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 8 Sterkteleer (deel 1) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Doel van de sterkteleer Berekenen van de vereiste afmetingen van constructieonderdelen

Nadere informatie

Corrosie, waarom wel en hoe niet. Jan Rademaker Senior consultant Element Materials Technology

Corrosie, waarom wel en hoe niet. Jan Rademaker Senior consultant Element Materials Technology Corrosie, waarom wel en hoe niet Jan Rademaker Senior consultant Element Materials Technology 1 Seminar corrosie 2012: Inleiding / 2 Inhoud seminar Inleiding Elektrochemie Verschijningsvormen corrosie

Nadere informatie

Effectmeting wijziging Regeling Bouwbesluit 2012

Effectmeting wijziging Regeling Bouwbesluit 2012 Effectmeting wijziging Regeling Bouwbesluit 2012 Roestvaststalen (RVS) constructies in zwembaden Versie 2.0 (definitief) Sira Consulting B.V. btw-nummer NL 8109.155.46.B01 BIC INGBNL2A IBAN NL05 INGB 0680

Nadere informatie

Electronenmicroscopisch onderzoek van vervuilde wietmonsters

Electronenmicroscopisch onderzoek van vervuilde wietmonsters Electronenmicroscopisch onderzoek van vervuilde wietmonsters J.G.C. van Amsterdam 1, J. van Marle 2, P. van Dijk 3, R. Niesink 3 en A. Opperhuizen 1 1 RIVM-Laboratorium voor GezondheidsBeschermingsOnderzoek

Nadere informatie

Hout. Houteigenschappen 2013/12

Hout. Houteigenschappen 2013/12 2013/12 Hout Houteigenschappen Hout is een natuurproduct. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen echter per soort enigszins variëren. Om tot optimaal gebruik en

Nadere informatie

INSLAGANKER W-ED/S, W-ED, S-BND, W-ED/A4, W-ED/HCR

INSLAGANKER W-ED/S, W-ED, S-BND, W-ED/A4, W-ED/HCR INSLAGANKER W-ED/S, W-ED, S-BND,.. Enkele bevestiging: Ongescheurd beton bevestiging: W-ED/S Staal verzinkt W-ED/A Roestvaststaal W-ED/S-BND (met kraag) Staal verzinkt W-ED/HCR Hoog corrosiebestendig staal

Nadere informatie

Inbraakwerende Smits Rolluiken / Zonwering BV aluminium rolluiken

Inbraakwerende Smits Rolluiken / Zonwering BV aluminium rolluiken Geïnstalleerd in bouwwerk ATT 08.31.286.01 uitgegeven: 01 december 2010 vervangt: 15 mei 2009 geldig tot: 15 maart 2013 Attesthouder Smits Rolluiken en Zonwering BV De Hork 11 / Postbus 285 5430 AG Cuijk

Nadere informatie

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT Bladnr. 1 van 6 2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS Bladnr. 2 van 6 PAR 01 TEKENINGEN... 02 PEILEN EN HOOFDAFMETINGEN... 03 KWALITEITSBORGING Bij het opstellen van een kwaliteitsplan, zoals bedoeld in

Nadere informatie

TNO for innovatïon. TNO-rapport TR 2015101761 Eindrapport

TNO for innovatïon. TNO-rapport TR 2015101761 Eindrapport TNO for innovatïon Iïfe TNO-rapport TR 2015101761 Eindrapport Retouradres: Postbus 80015, 3508TA Utrecht Ecovision T.a.v. dhr. T. van den Brink Mauritslaan 1 Willemstad, Curaçao Earth, Life and Social

Nadere informatie

Dit document is bedoeld als een handleiding. Het bedrijf of de persoon die het Zwarthout monteert is verantwoordelijk voor een juiste verwerking.

Dit document is bedoeld als een handleiding. Het bedrijf of de persoon die het Zwarthout monteert is verantwoordelijk voor een juiste verwerking. Verwerkingsvoorschriften Zwarthout Shou-Sugi-Ban Dit document is bedoeld als een handleiding. Het bedrijf of de persoon die het Zwarthout monteert is verantwoordelijk voor een juiste verwerking. Tijdens

Nadere informatie

AL-West B.V. ANALYSERAPPORT. TEC NV Nele Claeys INDUSTRIEPARK ROSTEYNE ZELZATE BELGIQUE. Geachte heer, mevrouw,

AL-West B.V. ANALYSERAPPORT. TEC NV Nele Claeys INDUSTRIEPARK ROSTEYNE ZELZATE BELGIQUE. Geachte heer, mevrouw, TEC NV Nele Claeys INDUSTRIEPARK ROSTEYNE 1 9060 ZELZATE BELGIQUE Datum Relatienr Opdrachtnr. 27.01.2017 35004683 634261 ANALYSERAPPORT Opdracht 634261 Bodem / Eluaat Opdrachtgever Uw referentie Opdrachtacceptatie

Nadere informatie

Notitie aan : P.G. Meijers Gasunie. van : R.P. Coster KEMA. kopie : Registratuur KEMA. P.C.A. Kassenberg

Notitie aan : P.G. Meijers Gasunie. van : R.P. Coster KEMA. kopie : Registratuur KEMA. P.C.A. Kassenberg 66912927-GCS 10-51061 28 juni 2010 RPC Notitie aan : P.G. Meijers Gasunie van : R.P. Coster KEMA kopie : Registratuur KEMA Registratuur Gasunie P.C.A. Kassenberg Gasunie Betreft : Risicoberekening gastransportleidingen

Nadere informatie

Inspectierapport. Zwembad De Lansingh te Krimpen a/d IJssel. Inspectie van de stalen fundatiekolommen van het gebouw van het

Inspectierapport. Zwembad De Lansingh te Krimpen a/d IJssel. Inspectie van de stalen fundatiekolommen van het gebouw van het Inspectierapport Inspectie van de stalen fundatiekolommen van het gebouw van het Zwembad De Lansingh te Krimpen a/d IJssel Opdrachtgever: Gemeente Krimpen a/d IJssel zwembad De Lansingh De heer Erik Hordijk

Nadere informatie

Onder de dekvloer Demtec ES Onder dekvloeren, hout en beton. Onder dekvloeren, hout en beton. . Soms wordt ook de (oude) ΔL w

Onder de dekvloer Demtec ES Onder dekvloeren, hout en beton. Onder dekvloeren, hout en beton. . Soms wordt ook de (oude) ΔL w GRANISOVLOERen Vilton Granisovloeren zijn dunne geluidisolerende vloersystemen voor zwevende dekvloeren. De akoestische vloeren zijn vervaardigd uit gerecycled rubbergranulaat. Er zijn verschillende soorten

Nadere informatie

CONDITIEBESCHRIJVING

CONDITIEBESCHRIJVING Drs. Maud Schermer Karel Doormanlaan 220 3572 NZ Utrecht 06 10 79 48 75 maud_schermer@hotmail.com www.schermer-restauratie.nl Porselein Aardewerk Glas Steen Emaille CONDITIEBESCHRIJVING Administratieve

Nadere informatie

WETENSWAARDIGHEDEN OVER AUSTENITISCH ROESTVAST STAAL

WETENSWAARDIGHEDEN OVER AUSTENITISCH ROESTVAST STAAL WETENSWAARDIGHEDEN OVER AUSTENITISCH ROESTVAST STAAL Vlinderklepafsluiters t.b.v. zuivel. Foto: Van Leeuwen Stainless. Een vraag die regelmatig vanuit de praktijk wordt gesteld is of AISI 304L beter is

Nadere informatie

jaar: 1989 nummer: 10

jaar: 1989 nummer: 10 jaar: 1989 nummer: 10 Gegeven een cylindervomtige geleider van 1 m lengte met een diameter van 5 mm. De weerstand van de geleider is R. De draad wordt uitgerekt tot een lengte van 1,2 m terwijl het volume

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 16 TOEVOEGMETAAL VOOR HET LASSEN IN EEN ATMOSFEER VAN INERT GAS VAN ALUMINIUMLEGERINGEN Al Mg Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd,

Nadere informatie

NIET OFFICIEEL DEEL VAN HET RID. Voorschriften voor kunststof recipiënten

NIET OFFICIEEL DEEL VAN HET RID. Voorschriften voor kunststof recipiënten NIET OFFICIEEL DEEL VAN HET RID Voorschriften voor kunststof recipiënten 1 Voorschriften voor de beproeving van kunststof recipiënten Richtlijnen bij paragraaf 6.1.5.2.7 of 6.5.4.3.6 Laboratoriumproeven

Nadere informatie

Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven

Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven Inventarisatie bladproblemen in de praktijk Hans Kok Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen PPO nr. 32 360 560 00 Maart 2008 2008 Wageningen,

Nadere informatie

Hierbij een korte omschrijving van onze indruk ten aanzien van een sterk corroderende rookgasbuis fabrikaat ME na observatie ter plaatse.

Hierbij een korte omschrijving van onze indruk ten aanzien van een sterk corroderende rookgasbuis fabrikaat ME na observatie ter plaatse. Hierbij een korte omschrijving van onze indruk ten aanzien van een sterk corroderende rookgasbuis fabrikaat ME na observatie ter plaatse. Locatie: Aartselaar, nabij Antwerpen. Tijdstip: 20-09-05 09:00

Nadere informatie

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT Bladnr. 1 van 6 2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS Bladnr. 2 van 6 PAR 01 TEKENINGEN... 02 PEILEN EN HOOFDAFMETINGEN... 03 KWALITEITSBORGING Bij het opstellen van een kwaliteitsplan, zoals bedoeld in

Nadere informatie