Signalenlijst KOPP. Vooraf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Signalenlijst KOPP. Vooraf"

Transcriptie

1 Signalenkaart Kopp Deze kaart is een bewerking door CGG Mandel en Leie Kortrijk en de regionale werkgroep Kopp- Zuid West-Vlaanderen van de kopp-signalenkaart van CGG Vlaams- Brabant Oost Vestiging Leuven. Deze laatste is op zijn beurt aangepast op basis van gelijknamig materiaal origineel ontwikkeld door de Werkgroep Kopp Midden-Limburg in Nederland.

2 Signalenlijst KOPP Vooraf Deze Signalenlijst Kopp helpt u bij het screenen van gezinnen met een ouder (of beide ouders) met psychische problemen. Aan de hand van deze lijst overloopt u onderwerpen die relevant zijn voor een goede risico-inschatting aangaande de kinderen. Het overrlopen van de Signalenkaart Kopp is uiteraard een momentopname. Je bekomt een inschatting van het risico op basis van de informatie waarover je op dat moment beschikt. Het kan zinvol zijn om na enige tijd, wanneer je bijkomende informatie over de cliënt hebt, de lijst nog een keer te overlopen. Het overlopen van de risicofactoren hoeft niet met de lijst in de hand. Wanneer de hulpverlener de lijst bij gesprekken waarin de kinderen ter sprake komen in zijn achterhoofd houdt is dit even zinvol. Toch kan het overlopen van de lijst, op voorwaarde dat er ook gefocust wordt op wat goed loopt, ouders versterken in hun ouderrol. Bij elk van de te screenen onderwerpen geldt : Negatieve scores betekenen een risicofactor voor het kind. - Veel negatieve scores vereisen een (preventieve) interventie. - De Signalenkaart helpt u bij de interventiekeuze door per onderwerp een overzicht te geven van mogelijke interventies. Positieve scores wijzen over het algemeen op de aanwezigheid van een beschermende factor. - Indien nodig kunt u een dergelijke factor nog versterken. - Indien mogelijk kunt u sluimerende beschermende factoren activeren. Vraagtekens wijzen erop dat u over het onderwerp nog geen duidelijk oordeel kunt vormen. - Probeer in volgende gesprekken meer informatie te verzamelen over deze items om een beter beeld te krijgen op de risico-factoren voor de kinderen.

3 CHECKEN BIJ DE OUDERS 1. ERKENNING VAN PROBLEMEN. - Is er bij de ouder erkenning van de eigen problematiek. - Is er (h)erkenning, van de psychiatrische problematiek, door de andere ouder. Mogelijke interventie bij veel negatieve scores : - Ziekte-inzicht als aandachtspunt in de gesprekken met ouder en/of partner. 2. INVLOED VAN PROBLEMEN VAN OUDERS OP DE KINDEREN. - Is er kennis van de ouder ivm de invloed van ouder-problemen op het kind. - Is er kennis van de partner over deze invloed. - Is er kennis van ouders over mogelijkheden om kinderen te ondersteunen. - Gebruiken ouders hulpverlenings- en ondersteuningsmogelijkheden, zo ja : bevraag die. - Praten ouders met de kinderen over de problemen. Mogelijke interventie bij veel negatieve scores : - Ouders informatie geven over Kopp. (Vb. Brochures : en hoe gaat het met de kinderen) - Ouders adviseren over hoe te praten met hun kinderen over Kopp. - Indien nodig een gesprek tussen ouders en kind begeleiden. - Aan ouders kinder- en/of jongerenbrochures en/of literatuur aanreiken. - Info geven over ondersteuningsgroepen voor kinderen. 3. GEZINSINTERACTIES. - Hoe is de communicatie binnen het gezin. - Hoe is de relatie tussen de ouders. - Is er stabiliteit in de gezinssituatie. - Is er toegankelijkheid voor derden binnen het gezin. - Bevraag wie die derden zijn. Mogelijke interventies bij veel negatieve scores. - Indien vragen bij de communicatie binnen het gezin en/of de relatie tussen de ouders : deze punten als aandachtspunten in de begeleiding/behandeling opnemen. - Bij vragen rond de stabiliteit van de gezinssituatie : bespreken met de ouders wat de opvangmogelijkheden voor het kind kunnen zijn in (toekomstige) crisissituaties. Indien nodig : bespreken van het inschakelen van gezinszorg.

4 Mogelijke interventies bij veel negatieve scores (vervolg) - Bij zorgen ivm de toegankelijkheid van het gezin : ouders stimuleren met derden over de problematiek te praten. Ouders stimuleren een sociaal netwerk te onderhouden en/of uit te bouwen voor zichzelf en voor hun kinderen. Indien nodig en mogelijk : inschakelen van de buurtwerking. 4. OUDERROL CLIENT. - Emotionele betrokkenheid. - Liefdevolle omgang. - Invoelend vermogen. - Geduld. - Het kunnen bieden van structuur. - Het kunnen geven van leiding. - Het kunnen rekening houden met leeftijdsgebonden mogelijkheden en beperktheden van de kinderen. - Is de cliënt een goed identificatieobject. - Is er continuïteit in het bieden van zorg. - Is de ouder voorspelbaar in zijn gedrag. - Is er een positieve betrokkenheid tov het kind. - Heeft de ouder voldoende ouderlijke vaardigheden. - Kan de ouder probleemoplossend denken en handelen. 5. OUDERROL ANDERE OUDER. - De mate van zich goed voelen bij de ander. - De beschikbaarheid voor de kinderen. - Het kunnen aanbieden van structuur. - Is de ouder een goed identificatieobject. - Kan de ouder continuïteit bieden in de zorg. - Worden er (compenserende) activiteiten aangeboden. - Is er een positieve betrokkenheid tov het kind. - Heeft de ouder voldoende ouderlijke vaardigheden. - Kan de ouder probleemoplossend denken en handelen. Mogelijke interventies bij veel negatieve scores bij vraag 4, maar een voldoende aantal positieve scores bij vraag 5. - Bespreken van het aanbieden van opvoedingsondersteuning. Mogelijke interventies bij veel negatieve scores bij vraag 4, én bij vraag 5. - Bespreken van het aanbieden van opvoedingsondersteuning.

5 Mogelijke interventies bij veel negatieve scores bij vraag 4, én bij vraag 5 (vervolg) - Nagaan en bespreken in welke mate er compensatie kan zijn van die dingen die minder goed lopen door derden. - Bespreken hoe, via de uitbouw van een sociaal netwerk, omgevingssteun kan ingeschakeld worden. - Bespreken van verwijzing, naargelang de situatie naar : Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Ondersteunende instanties zoals : thuisbegeleiding, dagcentra,.. Diensten voor gezinshulp. Comité voor Bijzondere Jeugdzorg. Naschoolse opvang door derden 6. PEDAGOGISCHE VAARDIGHEDEN VAN DE OUDER MET PSYCHISCHE PROBLEMEN (KOPP). - Kan de ouder structuur bieden. - Kan de ouder leiding geven. - Kan de ouder rekening houden met leeftijdsgebonden mogelijkheden en beperkingen van het kind. - Wat zijn de pedagogische vaardigheden van de ouder. - Kan de ouder in dit kader probleemoplossend denken en handelen. - Kan de ouder begrenzen. - Is de ouder consequent. 7. PEDAGOGISCHE VAARDIGHEDEN VAN DE ANDERE OUDER. - Kan de ouder structuur bieden. - Kan de ouder leiding geven. - Kan de ouder rekening houden met leeftijdsgebonden mogelijkheden en beperkingen van het kind. - Wat zijn de pedagogische vaardigheden van de ouder. - Kan de ouder in dit kader probleemoplossend denken en handelen. - Kan de ouder begrenzen. - Is de ouder consequent Mogelijke interventies bij veel negatieve scores bij vraag 6, maar een voldoende aantal positieve scores bij vraag 7. - Bespreken van het aanbieden van opvoedingsondersteuning. Mogelijke interventies bij veel negatieve scores bij vraag 6, én bij vraag 7. - Bespreken van het aanbieden van opvoedingsondersteuning. - Nagaan en bespreken in welke mate er compensatie kan zijn van die dingen die minder goed lopen door derden.

6 Mogelijke interventies bij veel negatieve scores bij vraag 6, én bij vraag 7 (vervolg) - Bespreken hoe, via de uitbouw van een sociaal netwerk, omgevingssteun kan ingeschakeld worden. - Bespreken van verwijzing, naargelang de situatie naar : Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Ondersteunende instanties zoals : thuisbegeleiding, dagcentra,.. Diensten voor gezinshulp. Comité voor Bijzondere Jeugdzorg. Naschoolse opvang door derden

7 CHECKEN PER KIND : 1. ZICHT VAN HET KIND OP DE PROBLEMEN. - Beschikt het kind over de juiste, op zijn leeftijd afgestemde, informatie over de problemen. - Heeft het kind zicht op de mogelijke invloed van de problemen op hemzelf. Mogelijke interventie bij veel negatieve scores : - Informatie aanreiken door middel van kinder- en of jongerenbrochures. Deze info door kind met zijn ouder laten doornemen en deze info met het kind zelf doornemen. - Literatuur aanbieden. Deze samen met ouder en kind doornemen. 2. ONDERSTEUNING VAN HET KIND DOOR : - Broers en zussen. - Familie. - Vrienden en/of kennissen van de ouders. - Directe omgeving (buren). - Eigen vrienden en vriendinnen. - Leerkrachten. - Vrijetijdsbesteding. - Hulpverlening. - Voor het kind belangrijke derden. Peilen wie die zijn. Mogelijke interventie bij veel negatieve scores : - Via gesprekken het kind en zijn ouders stimuleren om steun te zoeken. - In overleg met de ouders afspreken wie kan ingeschakeld worden als steunfiguren. - Kinder- en jeugdbrochures, literatuur aanreiken en samen doornemen. - Voor + 14ers deelname aan ondersteuningsgroepen (Similes) bespreken stimuleren. - Voor kinderen tussen 9 en 13 jaar een deelname aan een ondersteuningsgroep (binnen CGG) bespreken en voorstellen. 3. COPINGVAARDIGHEDEN VAN HET KIND. Nagaan of het kind : - Uiting kan geven aan zijn gevoelens. - In staat is aandacht, hulp of info te vragen. - Grenzen kan stellen. - Afstand kan nemen. - Kan omgaan met diverse reacties uit de omgeving. - Compenserende activiteiten kan ondernemen.

8 4. SPECIFIEKE REACTIES VAN HET KIND. Nagaan of het kind : - Zich schuldig voelt over de situatie. - Zich schaamt over de situatie. - Lijdt onder een negatief zelfbeeld. - Lijdt onder een te sterke verantwoordelijkheidsgevoel. - De dingen die gebeuren niet binnen de juiste context kan plaatsen en daardoor heel wat onbeantwoorde vragen heeft. - Andere specifieke reacties heeft op de situatie. Mogelijke interventie bij veel negatieve scores op vraag 3 & 4. : In overleg met de ouders het kind, ter preventie, doorverwijzen naar het kinderteam van het CGG met als doel : - Via gesprek met het kind aandacht geven aan betreffende problemen. - Samen de beschikbare informatie bronnen voor kinderen door te nemen. - Ondersteuning te bieden aan het kind via bijeenkomsten voor kinderen. - Indien wenselijk nadere screening via CBCL. 5. NIET-SPECIFIEKE REACTIES VAN HET KIND. Nagaan of het kind last heeft van : - Slaapproblemen. - Eetstoornissen. - Gedragsstoornissen. - Angststoornissen. - Depressiviteit. - Gespannenheid. - Concentratiestoornissen. - Psychosomatische klachten. - Verminderde schoolprestaties. - Bedplassen. - Andere. Mogelijke interventie bij veel negatieve scores op vraag 5 : In overleg met de ouders doorverwijzen naar het kinderteam van CGG met als doel : - Via gesprek met het kind aandacht geven aan betreffende problemen. - Samen de beschikbare informatie bronnen voor kinderen door te nemen. - Ondersteuning te bieden aan het kind via bijeenkomsten voor kinderen. - Indien wenselijk nadere screening via CBCL. - Intensievere therapie.

9 Draaglast BIJLAGE 1 Draagkracht Risicofactoren (-) Beschermende factoren (+) Microsysteem kindfactoren handicap laag zelfbeeld hoge intelligentie positief zelfbeeld ouderfactoren ziekte/verslaving trauma s niet opvoedingscompetent stabiele persoonlijkheid goede gezondheid positieve jeugdervaringen opvoedingscompetentie gezinsfactoren echtscheiding/ruzies affectieve gezinsrelatie Mesosysteem sociale factoren sociaal isolement conflicten weinig sociale bindingen sociale steun steun familie/vrienden goede sociale bindingen armoede gebrekkige opleiding Macrosysteem sociaal-economische gezinsfactoren goed inkomen opleiding minderheidsgroep andere subculturele normen en waarden werkloosheid discriminatie culturele factoren maatschappelijke factoren meerderheid normen en waarden in overeenstemming met de dominante cultuur stabiel economisch klimaat tolerante samenleving

SIK-lijst Instructie voor gebruik en basisinformatie jeugdige en ouder

SIK-lijst Instructie voor gebruik en basisinformatie jeugdige en ouder Bijlage 2 SIK-lijst Instructie voor gebruik en basisinformatie jeugdige en ouder Richtlijnen Jeugdhulp / KOPP / richtlijn / pagina 53 Hoe te gebruiken? U kunt de SIK-lijst voor, tijdens of na het gesprek

Nadere informatie

Handleiding bij de SIK-lijst

Handleiding bij de SIK-lijst Bijlage 3 Handleiding bij de SIK-lijst Richtlijnen Jeugdhulp / KOPP / richtlijn / pagina 61 Handleiding SIK-lijst 6 Deze handleiding geeft suggesties voor observaties die gedaan kunnen worden en voor vragen

Nadere informatie

Lijst voor Screening en Interventie Keuze 1 (SIK-lijst)

Lijst voor Screening en Interventie Keuze 1 (SIK-lijst) Lijst voor Screening en Interventie Keuze 1 (SIK-lijst) Preventieprogramma KOPP/KVO Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problematiek / Kinderen van Verslaafde Ouders Inleiding De lijst voor Screening

Nadere informatie

Lijst voor Screening en Interventie Keuze 1 (SIK-lijst)

Lijst voor Screening en Interventie Keuze 1 (SIK-lijst) Lijst voor Screening en Interventie Keuze 1 (SIK-lijst) Preventieprogramma KOPP/KVO Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problematiek / Kinderen van Verslaafde Ouders Inleiding De lijst voor Screening

Nadere informatie

Opgroeien met ziekte en zorg. Training voor professionals

Opgroeien met ziekte en zorg. Training voor professionals Opgroeien met ziekte en zorg Training voor professionals Wat is jouw kracht? Aanleiding 2BeCool wil jonge mantelzorgers in beeld brengen en passende ondersteuning bieden. Jonge mantelzorgers vallen nauwelijks

Nadere informatie

Het kind van. Het onzichtbare kind Samen een kindreflex maken in de GGZ. Kris Holemans - Familieplatform Geestelijke Gezondheid

Het kind van. Het onzichtbare kind Samen een kindreflex maken in de GGZ. Kris Holemans - Familieplatform Geestelijke Gezondheid Het kind van Het onzichtbare kind Samen een kindreflex maken in de GGZ Kris Holemans - Familieplatform Geestelijke Gezondheid PROGRAMMA o KOPP KOAP: het kind van o (KOPP KOAP: de ouder met ) o Aanpak o

Nadere informatie

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Lucie Nijskens Wim Rasker - coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Wat is doorstart? Preventief programma gericht op opvoedings- en gezinsondersteuning voor gezinnen met schoolgaande

Nadere informatie

Disclosure. (Potentiële) belangenverstrengeling. Geen. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. n.v.t.

Disclosure. (Potentiële) belangenverstrengeling. Geen. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. n.v.t. Disclosure (Potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven n.v.t. Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

OPGROEIEN MET ZIEKTE EN ZORG. Training voor professionals

OPGROEIEN MET ZIEKTE EN ZORG. Training voor professionals OPGROEIEN MET ZIEKTE EN ZORG Training voor professionals WAT IS JOUW KRACHT? AANLEIDING De gemeente Zoetermeer wil jonge mantelzorgers in beeld brengen en passende ondersteuning bieden. Jonge mantelzorgers

Nadere informatie

Herkennen gevolgen en signalen voor jeugdigen

Herkennen gevolgen en signalen voor jeugdigen Herkennen gevolgen en signalen voor jeugdigen u Eventuele psychische en/of verslavingsproblemen bij de ouders kunnen van invloed zijn op de opvoeding, ontwikkeling en (toekomstige) psychische gezondheid

Nadere informatie

5, Aanleiding. 1.2 Het project. Scriptie door een scholier 1403 woorden 3 december keer beoordeeld.

5, Aanleiding. 1.2 Het project. Scriptie door een scholier 1403 woorden 3 december keer beoordeeld. Scriptie door een scholier 1403 woorden 3 december 2002 5,7 41 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Conflictensituatie als grenzen stellen aan puber Als je over opvoeden spreekt, spreek je ook altijd

Nadere informatie

Familiewerking CAT Gent

Familiewerking CAT Gent Familiewerking CAT Gent deelwerking CCG ECLIPS Congres Geestelijke Gezondheidszorg Gent, 15 september 2010 Tomas Van Reybrouck Speerpunten werking CAT: Ambulante werking voor mensen met verslavingsproblematiek

Nadere informatie

Vraag 4 Vul in het antwoordformulier in het schema in om welke vorm van mishandeling het gaat:

Vraag 4 Vul in het antwoordformulier in het schema in om welke vorm van mishandeling het gaat: Feedbackvragen Casus Janna Vraag 1 Lees de tekst Definitie van kindermishandeling en bekijk de Kennismaking en de scènes 1, 2 en 3. Beantwoord daarna de vraag. Welke van de volgende facetten of kenmerken

Nadere informatie

Aandachtspunten en tips voor gesprekken met ouders en kinderen 7

Aandachtspunten en tips voor gesprekken met ouders en kinderen 7 Bijlage 4 Aandachtspunten en tips voor gesprekken met ouders en kinderen 7 Richtlijnen Jeugdhulp / KOPP / richtlijn / pagina 69 Deze bijlage geeft hulpverleners tips en suggesties voor het gesprek met

Nadere informatie

Je eigen gevoelens. Schaamte

Je eigen gevoelens. Schaamte Je eigen gevoelens Voor ouders, partners, broers, zussen en kinderen van mensen met een ernstig drugsprobleem is het heel belangrijk om inzicht te krijgen in de problemen van het verslaafde familielid,

Nadere informatie

Kinderen van psychisch zieke of verslaafde ouders in beeld krijgen. 8 tips voor een oudergesprek

Kinderen van psychisch zieke of verslaafde ouders in beeld krijgen. 8 tips voor een oudergesprek Kinderen van psychisch zieke of verslaafde ouders in beeld krijgen 8 tips voor een oudergesprek Psychische en verslavingsproblemen hebben invloed op het sociale, emotionele en cognitieve functioneren van

Nadere informatie

In deze brochure beschrijven we wat video-hometraining inhoudt en welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen.

In deze brochure beschrijven we wat video-hometraining inhoudt en welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen. Amarilis Thuisbegeleidingsdienst Amarilis biedt video-hometraining aan. Dit is een intensieve methodiek waarbij gebruik gemaakt wordt van video-opnames in het gezin met als doel de contactuele-, relationele-

Nadere informatie

Sterk in verbondenheid

Sterk in verbondenheid Similes verenigt de families met een psychisch ziek gezinslid Similes verenigt gezinnen met een psychisch ziek familielid Sterk in verbondenheid presentatie Jef Geldof 17 januari 2012 ouders, broers en

Nadere informatie

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Moderator: Ludo Serrien Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) vzw Kristien Nys Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) Alain Slock Centrum

Nadere informatie

De kracht van ontmoeting tussen families

De kracht van ontmoeting tussen families De kracht van ontmoeting tussen families Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres - Antwerpen Leen Stroobants Coördinator Similes Limburg 18 september 2012 Familieleden ervaren problemen Begrijpen niet wat

Nadere informatie

Inleiding : Aanzet tot een project Impact van middelenmisbruik op de kinderen Het antwoord van ons project: Uitbouw van een netwerk Acties gericht

Inleiding : Aanzet tot een project Impact van middelenmisbruik op de kinderen Het antwoord van ons project: Uitbouw van een netwerk Acties gericht Inleiding : Aanzet tot een project Impact van middelenmisbruik op de kinderen Het antwoord van ons project: Uitbouw van een netwerk Acties gericht naar de kinderen Acties gericht naar hulpverlening en

Nadere informatie

Ervaren problemen door professionals

Ervaren problemen door professionals LVG en Verslaving Lectoraat GGZ-Verpleegkunde Ervaren problemen door professionals Kennisdeling 11 november 2010, Koos de Haan, deel 2 1 Wat komt aan bod? Onderzoek naar problemen door professionals ervaren

Nadere informatie

Onderlegger Licht Diagnostisch Instrument tbv bepaling van het gezinsprofiel. 1. Psychische en/of psychiatrische problemen van de ouder(s)

Onderlegger Licht Diagnostisch Instrument tbv bepaling van het gezinsprofiel. 1. Psychische en/of psychiatrische problemen van de ouder(s) A. Ouderfactoren: gegeven het feit dat de interventies van de gezinscoach en de nazorgwerker gericht zijn op gedragsverandering van de gezinsleden, is het zinvol om de factoren te herkennen die (mede)

Nadere informatie

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden?

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden? Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders Wat kan Altra bieden? Problemen & Risico s Beschermende factoren Bouwstenen jeugdhulp van Altra Verlies familie en verlatingsangst Veilige basis, vertrouwen

Nadere informatie

DE KLEINTJES VAN DE HULPVERLENER

DE KLEINTJES VAN DE HULPVERLENER DE KLEINTJES VAN DE HULPVERLENER De hulpverlener moet ook meer op de kleintjes letten. Reeds enkele jaren wordt binnen de RIAGG Oost-Veluwe aandacht besteed aan kinderen van ouders met psychiatrische problematiek.

Nadere informatie

Verpleegkunde en de preventie van zelfdoding: Een multidisciplinair perspectief

Verpleegkunde en de preventie van zelfdoding: Een multidisciplinair perspectief Verpleegkunde en de preventie van zelfdoding: Een multidisciplinair perspectief Saskia Aerts saskia.aerts@preventiezelfdoding.be 7 november 2017 Klinische vragen Welke uitgangspunten en basisprincipes

Nadere informatie

Behoefte aan begeleiding vanwege een lichamelijke beperking.

Behoefte aan begeleiding vanwege een lichamelijke beperking. Bijlage 4 Ondersteuningsprofielen Jeugd (vooralsnog concept) Sociaal Domein Fryslân Profiel 1 Behoefte aan het verbeteren van psychosociaal functioneren jeugdige en verbeteren van gezinscommunicatie. Profiel

Nadere informatie

Signaleren en dan? De samenwerking tussen gezondheidszorg en jeugdzorg bij zorg/risico-zwangeren. Roermond, 3 september

Signaleren en dan? De samenwerking tussen gezondheidszorg en jeugdzorg bij zorg/risico-zwangeren. Roermond, 3 september Signaleren en dan? De samenwerking tussen gezondheidszorg en jeugdzorg bij zorg/risico-zwangeren Roermond, 3 september Mevr. N. Coebergh, vertrouwensarts AMK Limburg Dhr. H. Haanstra, kinderarts Maasziekenhuis

Nadere informatie

cursus: Opvoeden en opgroeien in de buurt

cursus: Opvoeden en opgroeien in de buurt cursus: Opvoeden en opgroeien in de buurt > Inhoud > Over deze cursus 3 > Risico- en beschermende factoren 6 > De buurt 11 > Jongeren 18 > Reflectie 24 > Theoriebron 1: Risico- en beschermende factoren

Nadere informatie

Ondersteuningsprofielen

Ondersteuningsprofielen Ondersteuningsprofielen Bijlage bij inkoopdocumenten segment B en C In het kader van de inkoop specialistische jeugdhulp 2017 Jeugdregio s Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland Versie Publicatie

Nadere informatie

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN MISSIE WIE IS ZORGBUREAU JOKIJO? JoKiJo is een kleinschalig, betrokken zorgbureau dat hulp richt op de specifieke hulpvraag, wensen en behoeften van iedere

Nadere informatie

Werkmodel voor vroegdetectie en preventie bij KOPP

Werkmodel voor vroegdetectie en preventie bij KOPP Werkmodel voor vroegdetectie en preventie bij KOPP KOPP-event: KOPP-el in zorg Donderdag 5 december 2013 Berchem Ben Kwanten KOPP-Vlaanderen Uitgangspunt en realiteit Als ouder psychische/psychiatrische

Nadere informatie

Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw OLO

Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw OLO Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Onthaal, pedagogisch adviseren en outreach Doelgroep: Algemene opvoedingsondersteuning (Opvoedingswinkel)

Nadere informatie

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. RADAR verbindt verschillende actoren en organisaties om de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren

Nadere informatie

Op weg naar meer kennis over wat werkt voor multiprobleemgezinnen (MPG) MSc L. (Loraine) Visscher, Universitair Medisch Centrum Groningen

Op weg naar meer kennis over wat werkt voor multiprobleemgezinnen (MPG) MSc L. (Loraine) Visscher, Universitair Medisch Centrum Groningen Op weg naar meer kennis over wat werkt voor multiprobleemgezinnen (MPG) MSc L. (Loraine) Visscher, Universitair Medisch Centrum Groningen Consortium ZOP&MPG Aanleiding In de Databank Effectieve Interventies

Nadere informatie

Signaleringskaart Jonge mantelzorgers 4 12 jaar

Signaleringskaart Jonge mantelzorgers 4 12 jaar Signaleringskaart Jonge mantelzorgers 4 12 jaar Herken signalen die kunnen duiden op Jonge mantelzorgers 4-6, 6-9, 9-12, 12-18 Risicogroepen Jonge mantelzorger in beeld. Wat nu? Heeft u vragen rondom jonge

Nadere informatie

Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters

Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters Myriam Vanoudenhove VWVJ/VCLB Melissa Peeters VCLB Monica Bulcke VWVJ Zorg om de jeugd in Vlaanderen Departement

Nadere informatie

AMBULANTE HULP ZORG AAN HUIS. Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner of kind. Hoe vind ik mijn weg in de. Nederlandse samenleving

AMBULANTE HULP ZORG AAN HUIS. Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner of kind. Hoe vind ik mijn weg in de. Nederlandse samenleving ZORG AAN HUIS AMBULANTE HULP Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner of kind Hoe vind ik mijn weg in de Nederlandse samenleving Hoe stimuleer ik mijn kind Intensieve gezinsbehandeling Ambulante hulp

Nadere informatie

Aandacht voor de kinderen van de cliënt KOPP & schouders Francisca Goedhart Désiré Groeneweg Stichting Labyrint-In Perspectief 22 november 2013 Landelijke stichting voor familieleden van en andere direct

Nadere informatie

Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP. Gezondheidsconferentie 2016

Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP. Gezondheidsconferentie 2016 Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP Gezondheidsconferentie 2016 Probleem KOAP? Aandacht voor KOAP Herkenning geven Opgroeien in een gezin met stress en negatieve interacties Jonge

Nadere informatie

Kinderen & huiselijk geweld. Fransien Jans & Anke van Schooten

Kinderen & huiselijk geweld. Fransien Jans & Anke van Schooten Kinderen & huiselijk geweld Fransien Jans & Anke van Schooten Programma Inzoomen op doelgroep Hoe krijgen we de gezinnen binnen? Bossche kindspoor Hoe maken we context? Gezinsveiligheidsplan Hoe ziet behandeling

Nadere informatie

Programma: Opgroeien in armoede Wat zijn werkzame elementen?

Programma: Opgroeien in armoede Wat zijn werkzame elementen? Programma: Opgroeien in armoede Wat zijn werkzame elementen? door Alie van der Wal, Projectadviseur Kansfonds Bijeenkomst Splinter Armoedeplatform van Zeeland 27 februari 2019 Armoede definitie Een huishouden

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij autisme

Cognitieve gedragstherapie bij autisme Cognitieve gedragstherapie bij autisme Caroline Schuurman, gz-psycholoog Centrum Autisme Rivierduinen Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van autisme bij volwassenen Utrecht, 14 juni 2011 CGT bij autisme

Nadere informatie

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Een zaak van iedereen! Wat is armoede? Geen centen Opboksen Schaamte Schrik, bang zijn Isolement Vreet energie Gebrek aan kansen Verlies van zelfvertrouwen

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme.

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme. Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme www.hetraster.be Individuele begeleiding Zorgpakket Wegwijs (3 gesprekken van 2 uur op de

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Inleiding 11. 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt. 2 Elementen van een sociaal- psychiatrische methodiek 45 Ben Venneman

Inleiding 11. 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt. 2 Elementen van een sociaal- psychiatrische methodiek 45 Ben Venneman Inhoud Inleiding 11 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt 1.1 Inleiding 19 1.2 Stand houden ondanks golfbewegingen 19 1.3 Uitgangspunten van de sociale psychiatrie 24 1.4 Sociale psychiatrie in

Nadere informatie

Zelfdoding in de psychiatrische kliniek: over het omgaan met de (on)draaglijkheid van het leven.

Zelfdoding in de psychiatrische kliniek: over het omgaan met de (on)draaglijkheid van het leven. Zelfdoding in de psychiatrische kliniek: over het omgaan met de (on)draaglijkheid van het leven. Alix Kuylen Psycholoog intensieve behandeleenheid Susanne Cuijpers Verpleegkundig specialist GGZ Inhoud

Nadere informatie

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? - Normaal begaafde kinderen van 4 tot 13 jaar, woonachtig in de regio Gelderland-Zuid, die in hun gedrag signalen afgeven die mogelijk duiden op een problematische

Nadere informatie

It's about People. Verzorgen Zonder Zorgen Maak jezelf weerbaar tegen stress en voorkom burn-out

It's about People. Verzorgen Zonder Zorgen Maak jezelf weerbaar tegen stress en voorkom burn-out It's about People Verzorgen Zonder Zorgen Maak jezelf weerbaar tegen stress en voorkom burn-out What s in a name? Burn-out Overspannenheid Stress Verzorgen Zonder Zorgen Een individueel afgestemd online

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Signaleringskaart Jonge mantelzorgers jaar

Signaleringskaart Jonge mantelzorgers jaar Signaleringskaart Jonge mantelzorgers 12 16 jaar Herken signalen die kunnen duiden op Jonge mantelzorgers 4-6, 6-9, 9-12, 12-18 Risicogroepen Jonge mantelzorger in beeld. Wat nu? Heeft u vragen rondom

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme.

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme. Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme www.hetraster.be Individuele begeleiding Zorgpakket Wegwijs (3 gesprekken van 2 uur op de

Nadere informatie

Balans in evenwicht. Praktische tips voor familieleden van een palliatieve persoon. Ann Herman St. Jozefskliniek Izegem 27/09/11

Balans in evenwicht. Praktische tips voor familieleden van een palliatieve persoon. Ann Herman St. Jozefskliniek Izegem 27/09/11 Balans in evenwicht Praktische tips voor familieleden van een palliatieve persoon Historiek Binnen de werkgroep Sociaal werk van de Federatie Palliatieve Zorg werkten we geruime tijd rond de taakinhoud

Nadere informatie

Preventieoverzicht opvoeden

Preventieoverzicht opvoeden 0-4 Ouders met kinderen 0-4 Stevig Ouderschap Stevig Ouderschap is een preventieprogramma dat zich richt op risicogezinnen en dat dmv. vroegtijdige opvoedingsondersteuning problemen op dit gebied wil voorkomen.

Nadere informatie

Voorstelling werking Minor Ndako

Voorstelling werking Minor Ndako Trauma en veerkracht Karine Boel en Lesly Cheyns Voorstelling werking Minor Ndako 1 Basishouding Verbindend : belang van veilige hechting netwerk Krachtgericht werken -> uitgaan vanuit krachten en talenten

Nadere informatie

De resultaten van het project

De resultaten van het project De resultaten van het project Project (On)Beperkte Opvang Mensen met Licht Verstandelijke Beperkingen in de Maatschappelijke Opvang Peter van den Broek Landelijk projectleider Agenda Het project De instrumenten

Nadere informatie

Samen sterker Terug Op Pad. Vroegtijdige ecologische aanpak van gedragsproblemen bij jonge kinderen

Samen sterker Terug Op Pad. Vroegtijdige ecologische aanpak van gedragsproblemen bij jonge kinderen Samen sterker Terug Op Pad Vroegtijdige ecologische aanpak van gedragsproblemen bij jonge kinderen STOP project van VBJK Steunpunt en Trainingscentrum Opvoeding Gesubsidieerd door het Ministerie van de

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

BEVRAGING WERKVELD ERGOTHERAPIE IN DE PSYCHIATRIE

BEVRAGING WERKVELD ERGOTHERAPIE IN DE PSYCHIATRIE BEVRAGING WERKVELD ERGOTHERAPIE IN DE PSYCHIATRIE Geachte, Beste, Voor u ligt een bevraging m.b.t. uw werk als ergotherapie in de psychiatrie. Met deze bevraging willen wij graag meer zicht krijgen op

Nadere informatie

Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie vzw. Zelfdoding: Signalen, mythen en aanpak

Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie vzw. Zelfdoding: Signalen, mythen en aanpak 1 Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie vzw Zelfdoding: Signalen, mythen en aanpak Masterclass Amsterdam NAP Stefaan Boel 11 januari 2017 2 3 4 Zelfdoding is een permanente

Nadere informatie

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen Kristel Bovijn Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Het VK is het meldpunt voor vermoedens van kindermishandeling, -verwaarlozing

Nadere informatie

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos Bijlage 2 Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos A1 Uitbrengen jaarkrant A2 Advertentie huis aan huis bladen A3 Consultatie B1 Brochures

Nadere informatie

Humanitas Tandem Achterhoek. Presentatie Marianne de Veer Coördinator

Humanitas Tandem Achterhoek. Presentatie Marianne de Veer Coördinator Humanitas Tandem Achterhoek Presentatie Marianne de Veer Coördinator Humanitas Tandem Doel: Sociaal isolement doorbreken en/of dreigend isolement voorkomen De weg vinden naar nieuwe vrienden en kennissen

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Klachtencommissie Let op!

Klachtencommissie Let op! klachten commissie U kunt bij HVO-Querido te maken krijgen met iets waarover u niet tevreden bent. Neem dan contact met ons op; meestal komen we er samen uit. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u

Nadere informatie

Signaleringslijst Erger Voorkomen - Toelichting

Signaleringslijst Erger Voorkomen - Toelichting Signaleringslijst Erger Voorkomen - Toelichting Met deze lijst worden achtergronden van jeugdigen in kaart gebracht. Met behulp van deze achtergronden kan worden vastgesteld of jeugdigeen een risico lopen

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Arosa biedt veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Vrouwen, mannen en hun kinderen kunnen bij Arosa terecht voor opvang en begeleiding. Arosa

Nadere informatie

Vormingsaanbod Psychiatrisch Expertiseteam (PET)

Vormingsaanbod Psychiatrisch Expertiseteam (PET) Vormingsaanbod Psychiatrisch Expertiseteam (PET) Steeds meer krijgen zorgverstrekkers en medewerkers uit de eerste lijn tijdens hun werk te maken met mensen met (een vermoeden van) geestelijke gezondheidsproblemen.

Nadere informatie

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Inleiding Binnen de vermaatschappelijking van zorg: belang van ondersteuning van familie

Nadere informatie

Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014

Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014 Wat is een suïcidepreventiebeleid? Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014 Een stappenplan waarin uitgeschreven staat hoe er binnen een organisatie met suïcidaliteit wordt omgegaan en

Nadere informatie

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Presentatie Stichting Landelijke Koepel Familieraden Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Ton Bellemakers Preventiewerker VICTAS & Annemiek Baak-Wilbrink Orthopedagoog

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

Daidalos vzw. Veiligheidsondersteunend beleid

Daidalos vzw. Veiligheidsondersteunend beleid Daidalos vzw Veiligheidsondersteunend beleid Daidalos vzw: Situering Voorziening Bijzondere Jeugdbijstand Mobiele/ semi-ambulante hulpverlening bij Problematische opvoedingssituaties (POS): hoofdzakelijk

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Psychisch of Psychiatrie? 12-06-2012

Psychisch of Psychiatrie? 12-06-2012 Wat is een psychische stoornis? Een psychische stoornis is een patroon van denken, voelen en gedrag dat binnen de geldende cultuur ongebruikelijk is. Het patroon veroorzaakt last bij de persoon zelf en/of

Nadere informatie

Psychogeriatrie of gerontopsychiatrie.

Psychogeriatrie of gerontopsychiatrie. Psychogeriatrie of gerontopsychiatrie. Psychogeriatrie : geneeskunde cognitieve beperkingen Gerontopsychiatrie psychiatrische ziekenhuizen - curatief Bedenkingen Binnen gerontopsychiatrie goede balans

Nadere informatie

De Kindreflex: de ontwikkeling van een Vlaamse Kindcheck met toepassing in de geestelijke gezondheidszorg

De Kindreflex: de ontwikkeling van een Vlaamse Kindcheck met toepassing in de geestelijke gezondheidszorg Bijlagen bij SWVG Rapport 13/2018-09 De Kindreflex: de ontwikkeling van een Vlaamse Kindcheck met toepassing in de geestelijke gezondheidszorg Bijlage 1: Eerste versie van het stappenplan dat werd voorgelegd

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Document opgesteld door: vzw de Keeting vzw Recht-Op Kroonstraat 64/66 Lange Lobroekstraat 34 2800 Mechelen 2060 Antwerpen email: info@dekeeting.be

Nadere informatie

BETREFT ZRM METING EN ANALYSE en METING MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT

BETREFT ZRM METING EN ANALYSE en METING MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT Bijlage 4 BETREFT ZRM METING EN ANALYSE en METING MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT Voor een deel van de verantwoording voor het eerste halfjaar van 2016 is gebruik gemaakt van de ZelfRedzaamheid Matrix. Hieronder

Nadere informatie

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten met advies,

Nadere informatie

Informatiesite voor ondersteuning aan ouders met een verstandelijke beperking

Informatiesite voor ondersteuning aan ouders met een verstandelijke beperking - Website van VILANS i.s.m. VU Amsterdam en Werkgezelschap Ouderschap en kinderwens. (www.watwerktvoorouders.nl). Informatiesite voor ondersteuning aan ouders met een verstandelijke beperking Welkom Lopen

Nadere informatie

Thuisbegeleiding nodig?

Thuisbegeleiding nodig? Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding nodig? Als problemen u boven het hoofd groeien Evean. Midden in het leven. Praktische en psychosociale ondersteuning gewoon bij u thuis Soms loopt het leven niet op rolletjes.

Nadere informatie

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS U heeft zich aangemeld bij MET ggz voor begeleiding bij of behandeling van uw psychische klachten. Dat is een hele stap! Veel ouders die bij ons in zorg komen geven aan dat

Nadere informatie

Ongemerkt problematisch. Marieke Zwaanswijk (onderzoeker NIVEL) Marijke Lutjenhuis (huisarts)

Ongemerkt problematisch. Marieke Zwaanswijk (onderzoeker NIVEL) Marijke Lutjenhuis (huisarts) Ongemerkt problematisch Marieke Zwaanswijk (onderzoeker NIVEL) Marijke Lutjenhuis (huisarts) Kijk, als een kind zich opzettelijk uit de auto gooit, dan is het vrij duidelijk dat er iets mis is. Dan heb

Nadere informatie

Effectieve besluitvorming in onderwijs en jeugdhulp: Basis voor integraal arrangeren

Effectieve besluitvorming in onderwijs en jeugdhulp: Basis voor integraal arrangeren Effectieve besluitvorming in onderwijs en jeugdhulp: Basis voor integraal arrangeren Handvatten voor samenwerkingsafspraken en inrichting van werkprocessen. Voor scholen, samenwerkingsverbanden, jeugdhulporganisaties

Nadere informatie

Coalitie Erbij. De gezichten van eenzaamheid Amsterdam, 24 november 2015

Coalitie Erbij. De gezichten van eenzaamheid Amsterdam, 24 november 2015 Coalitie Erbij De gezichten van eenzaamheid Amsterdam, 24 november 2015 1. De landelijke Coalitie Erbij in 2 minuten 2. Wat is eenzaamheid? 3. De gezichten van eenzaamheid 4. De lokale aanpak van eenzaamheid

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

In de put, uit de put

In de put, uit de put In de put, uit de put Ouderen In de put, uit de put Introductie Wachten tot het beter gaat? Wachten in de hoop dat het gepieker en verdriet vanzelf overgaat? In de put, uit de put 1 Veel piekeren, weinig

Nadere informatie

Suïcidepreventie. Marian de Groot Directeur handicap + studie Mede namens 113-Online

Suïcidepreventie. Marian de Groot Directeur handicap + studie Mede namens 113-Online Suïcidepreventie Marian de Groot Directeur handicap + studie Mede namens 113-Online Missie en visie @113 Taboe op praten over zelfmoord doorbreken Drempels bij zoeken en vinden van hulp verlagen Landelijk

Nadere informatie

Maak het waar met de cliëntenraad

Maak het waar met de cliëntenraad Maak het waar met de cliëntenraad Ouderen Maak het waar met de cliëntenraad Wat is de Cliëntenraad ouderen De cliëntenraad is een groep van vijf tot tien mensen die met de directeur overlegt over bepaalde

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

Inventarisatielijst oorzaken eenzaamheid

Inventarisatielijst oorzaken eenzaamheid Inventarisatielijst oorzaken eenzaamheid Naam patiënt: Geboortedatum patiënt: Datum afname: Geslacht: o Man o Vrouw Naam verpleegkundige/ ouderenadviseur: 1 Woonomgeving De volgende vragen gaan over leven

Nadere informatie

Implementatie van een werkmodel voor vroegdetectie en preventie bij KOPP in Vlaamse GGZ-voorzieningen voor volwassenen:

Implementatie van een werkmodel voor vroegdetectie en preventie bij KOPP in Vlaamse GGZ-voorzieningen voor volwassenen: Implementatie van een werkmodel voor vroegdetectie en preventie bij KOPP in Vlaamse GGZ-voorzieningen voor volwassenen: een stand van zaken. Ben Kwanten KOPP-Vlaanderen Zesde Vlaams Geestelijk Gezondheidscongres

Nadere informatie

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS 2 Als u psychische problemen heeft of last van stress, is de zorg voor kinderen soms een hele klus. Ouders en gezinnen verdienen onder deze omstandigheden extra aandacht en

Nadere informatie

Het kind in beeld. Sandra Rijnaars-Hekel en Arie van der Meer Brijder Verslavingszorg Programma Verslaving en Ouderschap 18 oktober 2016

Het kind in beeld. Sandra Rijnaars-Hekel en Arie van der Meer Brijder Verslavingszorg Programma Verslaving en Ouderschap 18 oktober 2016 Het kind in beeld Sandra Rijnaars-Hekel en Arie van der Meer Brijder Verslavingszorg Programma Verslaving en Ouderschap 18 oktober 2016 1 2 11 vleugels 110 kamers behandelruimten 3 Ouder & Kind 11 kamers

Nadere informatie

Praten met familie 29-09- 15. Hulpverleners: Last of lust. Last / lastig. Lust. Stichting Labyrint-in Perspectief

Praten met familie 29-09- 15. Hulpverleners: Last of lust. Last / lastig. Lust. Stichting Labyrint-in Perspectief Praten met familie Francisca Goedhart, Stichting Labyrint- in Perspectief Jacklin Goudsblom, GGZ Noor Holland Noord en PIMM trainer. Hulpverleners: Last of lust Last / lastig (hulpverlener = hv) Lust (hulpverlener

Nadere informatie

Gezinsondersteuning bij opvoeding Sterker in de samenleving.

Gezinsondersteuning bij opvoeding Sterker in de samenleving. Gezinsondersteuning bij opvoeding Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Wesley heeft een licht verstandelijke beperking. Het is een leuke jongen, maar de laatste tijd zijn er wat spanningen en uitdagingen

Nadere informatie