H A N D L E I D I N G. Voor de registratie van de MINIMALE VERPLEEGKUNDIGE GEGEVENS. ( versie )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "H A N D L E I D I N G. Voor de registratie van de MINIMALE VERPLEEGKUNDIGE GEGEVENS. ( versie )"

Transcriptie

1 1 H A N D L E I D I N G Voor de registratie van de MINIMALE VERPLEEGKUNDIGE GEGEVENS ( versie ) cfr. Artikel 2.2. van het Koningklijk Besluit van 14 augustus 1987 (Belgisch staatsblad van 25 augustus 1987 ). De lijst van 23 Minimale Verpleegkundige Gegevens ( M. V. G ) werd ontwikkeld via een nationaal wetenschappelijk onderzoekingsproject gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid en uitgevoerd door : - de Faculté des Sciences Econimiques et Sociales de Namur, en - het Centrum voor ziekenhuiswetenschap van de K. U.Leuven, in overleg met de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België. Deze HANDLEIDING bevat : - een inleiding en algemeen geldende regels met betrekking tot de registratie van de M. V. G., - de HERZIENE VERSIE van de definitie van de 23 items en de scoringsmogelijkheden, die van toepassing zijn vanaf de eerste registratieperiode van 1992.

2 2 MVG Handleiding Versie I N L E I D I N G De registratie van Minimale Verpleegkundige gegevens ( M. V. G ) werd ontwikkeld op vraag van de Minister van Volksgezondheid en Leefmilieu om, in functie optimatisering van het gezondheidsbeleid, informatie te verschaffen over de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen. Samen met de gegevens over de medische activiteiten ( via de medische registratie ) en andere statische gegevens is het de bedoeling een beeld te bekomen over de totale ziekenhuisactiviteit. In het kader van de M. V. G. moeten volgende gegevens meegedeeld worden aan de Minister die bevoegd is voor de Volksgezondheid ( cfr. K.B. van B.S , gewijzigd door het K.B. van B.S ) : - algemene gegevens betreffende de instelling, de verpleegeenheid en de patiënt ; - de uitgevoerde verpleegkundige activiteiten ( 23 items ), - de medische hoofddiagnose ( ICD)9-CM-code op 3 cijfers ) ; - personeelsgegevens per verpleegeenheid. Facultatief kunnen ook gegevens mbt. De behoeftegraad van de patiënten (A. D. L. : Activiteiten van het Dagelijks Leven ) geregistreerd worden. De M. V. G. worden niet permanent geregistreerd, doch tijdens Vier steekproefperioden per jaar : telkens van de 1 ste tot en met de 15 de van de maanden maart, juni, september, en december. Tijdens de steekproefperiode moeten de M. V. G. per verpleegeenheid en per patiënt voor elk van de 15 dagen geregistreerd worden. Nadien worden door het Ministerie van Volksgezondheid en Leefmilieu 5 dagen aangeduid, waarvan de gegevens via magneetdrager voor verwerking overgemaakt moeten worden. Dit document is een handleiding voor de registratie van de 23 items. Het is een herwerkte versie, die het document dd ( bijlage 1 van de omzendbrief van ) vervangt, en is een toepassing vanaf Hierbij dient vermeld dat de 23 items integraal behouden zijn. Enkel de definities en de omschrijving van de scoremogelijkheden werden nauwkeuriger geformuleerd.

3 3 De handleiding is als volgt ingedeeld: - vooraf worden een aantal algemene regels gegeven die gelden voor de registratie van al de 23 items ; - daarna volgen de richtlijnen voor elk van de items afzonderlijk, volgens een vaste indeling, namelijk : A. Definitie : geeft aan wat onder het item ( = de betrokken verpleegkundige Activiteit ) worden verstaan. B. Scoringsmogelijkheden : hier worden op overzichtelijke wijze de Toegelaten scores en hunrespectievelijke betekenis vermeld. C. Opmerkingen / Aandachtspunten : hier worden alle nodige bijkomende Toelichtingen, verduidelijkingen, bijzonderheden, uitzonderingen, specifieke gevallen e.d. opgesomd waarmee men rekening moet houden om het item correct te registreren. Voor aanwijzingen met betrekking tot alle andere aspecten van de registratie wordt verwezen naar de brochure Bundeling van de bestaande richtlijnen inzake de registratie van de Minimale Verpleegkundige Gegevens, oktober 1991.

4 4 A L G E M E E N G E L D E N D E R E G E L S 1. De registratie van de M. V. G. gebeurt PER DAG. Een REGISTRATIEDAG loopt van 0 uur tot 24 uur. Per dag wordt voor elk item de score bepaald op basis van de volledige periode van 24 uur. 2. In het kader van de M.V.G. worden uitsluitend effectief UIGEVOERDE activiteiten geregistreerd, dwz. dat er geen rekening gehouden wordt met de geplande activiteiten, noch met de wenselijke activiteiten op basis van de behoeften van de patiënt. 3. Alleen activiteiten die uitgevoerd zijn door de VERPLEEGEQUIPE worden geregistreerd. Onder verpleegequipe wordt verstaan : alle medewerkers die deel uitmaken van het team dat de zorgverlening op een verpleegeenheid verzekert, onder leiding van de hoofdverpleegkundige. 4. Alle M.V.G.-registraties moeten verifiëerbaar zijn in het VERPLEEGDOSSIER van de patiënt. De scores voor alle items worden bepaald op basis van de activiteiten die op de registratiedag in het verpleegdossier vermeld zijn. In de handleiding word per item aangegeven welke notities nodig zijn om de registratie te verantwoorden. 5. In het kader van de M.V.G.-registratie worden zowel de SOMATISCHE als de NIET-SOMATISCHE zorgen in aanmerking genomen. Daarom wordt onder het begrip ZORG of HULP verstaan : niet alleen de fysische of verpleeg-technische activiteiten, maar ook alle niet- somatische zorgen die gegeven worden zoals : informatie of uitleg geven, begeleiding of psychische ondersteuning bieden, aanleren van en aanmoedigen tot zelfzorg, enz. 6. Voor de eerste 4 items wordt eenzelfde principe gebruikt voor het onderscheiden van de 4 scoremogelijkheden, in een ordinale rangorde, namelijk : score 1 = geen hulp vanwege de verpleegequipe ; score 2 = ondersteunende hulp van technische of informatieve aard om de patiënt in staat te stellen de activiteit op autonome wijze te laten uitvoeren ; Score3 = gedeeltelijke hulp vanwege de verpleegequipe, waarbij de patiënt ook een deel van de activiteit op autonome wijze uitvoert ; score 4 = volledige hulp vanwege de verpleegequipe, waarbij de patiënt geen enkel onderdeel van de activiteit uitvoert.

5 5 Item 1 : zorgen M..B.T. HYGIËNE Het geheel van activiteiten met betrekking tot de globale hygiënische verzorging Van een patiënt aan de lavabo, in de douche, in het bad of bed, met ingrip van: - de zorgen die hiermee verband houden, zoals het poetsen van tanden, het scheren van de baard, het wassen van de haren, de verzorging van nagels, oren, neus, mond, navel, tepels, etc. ; - het uit- en / of aantrekken van nachtkledij ( slaapkleed, pyjama, operatiehemd, kamerjas). Er zijn 4 mogelijke scoremogelijkheden, naargelang de graad van hulp die geboden wordt door iemand van de verpleegequipe. 1 GEEN HULP Wanneer de verpleegequipe voor geen enkelaspect van de hygiëne van de patiënt instaat, of wanneer de patiënt geholpen wordt door iemand die geen deel uitmaakt van de verpleegequipe. 2 ONDERSTEUNENDE HULP Wanneer de verpleegequipe zorgt voor het klaarzetten en het opruimen van het materiaal en het installeren van de patiënt ( aan de lavabo, in bed, in de badkamer, enz.), maar de verpleegequipe biedt geen hulp bij het toilet zelf. 3 GEDEELTELIJKE HULP Wanneer de verpleegequipe een deel van de hygiënische zorgen uitvoert bij een patiënt die zelf ook een deel van zijn toilet uitvoert ( aan de lavabo, in bed of in bad). 4 VOLLEDIGE HULP Wanneer de hygiënische zorgen zorgen volledig uitgevoerd worden door iemand van de verpleegequipe. 1. Om de registratie te verantwoorden dient het niveau van hulp op elke regestratiedag duidelijk vermeld te staan in het verpleegdossier. 2. Indien in de loop van één registratiedag meer dan één scoremogelijkheid in aanmerking komt, dan wordt het hoogste cijfer geregistreerd. 3. Het louter frictioneren van de rug (in functie van comfort) wordt niet beschouwd als zorg mbt. hygiëne.

6 6 Item 2 : ZORGEN M.T.B. MOBILITEIT Het geheel van activiteiten met betrekking tot het installeren, opstaan en verplaatsen van een patiënt. Deze deelaspecten van mobiliteit worden als volgt omschreven : installeren = het aanpassen van de houding van de patiënt in het bed of in de zetel ; opstaan = het rechtkomen van een patiënt vanuit liggende of zittende houding; verplaatsen = het bewegen van de patiënt naar een andere plaats, ongeacht de hulpmiddelen die daartoe eventueel gebruikt worden. Er zijn vier scoremogelijkheden, naargelang de graad van hulp die geboden wordt door iemand van de verpleegequipe. 1. GEEN HULP Wanneer de verpleegequipe voor geen enkel aspect van de mobiliteit van de patiënt instaat, of wanneer de patiënt geholpen wordt door iemand die geen deel uitmaakt van de verpleegequipe, of wanneer de patiënt eventuele hulpmiddelen volledig zelfstandig hanteert. 2. ONDERSTEUNENDE HULP Wanneer de verpleegequipe technische hulpmiddelen (looprek, rolstoel, perfusiestaander, etc.) aanreikt, en/of uitleg geeft aan een patiënt, om hem in staat te stellen verder zelfstandig voor zijn mobiliteit in te staan. 3. GEDEELTELIJKE HULP Wanneer de verpleegequipe hulp biedt voor één of meer deelaspecten van mobiliteit bij een patiënt die ook zelf bepaalde aspecten zonder hulp van de verpleegequipe uitvoert. 4. VOLLEDIGE HULP Wanneer de verpleegequipe de patiënt volledig helpt bij alle aspecten van zijn mobilisatie. C. Opmerkingen / Aandachtspunten. 1. Om de registratie te verantwoorden dient het niveau van hulp op elke registratiedag duidelijk vermeld te staan in het verpleegdossier. 2. Indien in de loop van één registratiedag meer dan één scoremogelijkheid in aanmerking komt, dan wordt het hoogste cijfer geregistreerd.

7 7 ITEM 3 : ZORGEN M.B.T. URINAIRE EN/OF FAECALE UITSCHEIDING Het geheel van activiteiten voor, tijdens en na mictie en / of defaecatie via natuurlijke weg, blaassonde, stoma, of suprapubische blaascatheter, met inbegrip van : - het uit en aankleden van ondergoed; - het intiem toilet na micatie en/of defaecatie, ongeacht of patiënt continent of incontinent is. - het gebruik van techtnieken of hulpmiddelen om de micatie en/of defaecatie te bevorderen. Er zijn vier scoremogelijkheden, naargelang de graad van hulp die geboden wordt door iemand van de verpleegequipe. 1 GEEN HULP De verpleegequipe zorgt voor geen enkel aspect van de urinaire en faecale uitscheiding van de patiënt, of de patiënt wordt geholpen door iemand die geen deel uitmaakt van de verpleegequipe. 2 ONDERSTEUNENDE HULP Wanneer de verpleegequipe de nodige hulpmiddelen ( bedpan, urinaal, etc. ) aanreikt, en / of de patiënt helpt installeren (in bed op de toiletstoel of op toilet) zodat de patiënt verder op autonome wijze instaat voor zijn urinaire en/of faecale uitscheiding. 3 GEDEELTELIJKE HULP Wanneer de verpleegequipe hulp biedt bij micatie en/of defaecatie, aan een patiënt die ook bepaalde onderdelen van de zorgen mtb. micatie en/of defaecatie op autonome wijze uitvoert. 4 VOLLEDIGE HULP Wanneer de verpleegequipe de patiënt volledig helpt bij zijn urinaire en faecale uitscheiding.

8 8 1. Om de registratie te verantwoorden dient het niveau van hulp op elke registratiedag duidelijk vermeld te staan in het verpleegdossier. 2. Indien in de loop van één registratiedag meer dan één scoremogelijkheid In aanmerking komt dan wordt het hoogste cijfer geregistreerd. 3. De graad van hulp die geregistreerd wordt is onafhangkelijk van het feit of de patiënt continentof incontinent is, en of de uitscheiding gebeurt langs natuurlijke of andere weg. 4. Wanneer een patiënt geholpen wordt om zich naar toilet te verplaatsen, dan wordt hiermee rekening gehouden bij het bepalen van de score voor item 2 : zorgen mbt. Mobiliteit. Onder item 3 worden alleen zorgen mbt. urinaire en/of faecale uitscheiding geregistreerd. 5. Bij Ondersteunende hulp (score 2) kunnen de nodige hulpmiddelen zowel materiëel als psychologisch van aard zijn : zoals uitleg geven, stimuleren, aanmoedigen. Bijvb. Ook de psychologische hulpmiddeltjes om mictie te stimuleren. 6. Bij (Ondersteunende hulp (score 2 ) is het reinigen en opruimen van het materiaal (bedpan, urinaal, etc. ) inbegrepen. 7. Het plaatsen, verwijderen of vernieuwen van sonden om de urinaire en/of faecale uitscheiding te bevorderen wordt geregistreerd als Gedeeltelijke hulp (score 3).

9 9 Item 4 : ZORGEN M.T.B.T. VOEDING EN HYDRATATIE PER OS Het geheel van activiteiten met betrekking tot de inname van voedsels en drank per os. Er zijn vier scoremogelijkheden, naargelang de graad van hulp die geboden wordt door iemand van de verpleegequipe. 1 GEEN HULP De verpleegequipe helpt de patiënt met geen enkel aspect van de inname van voedsel en drank, of de patiënt wordt geholpen door iemand die geen deel uitmakt van de verpleegequipe, of de patiënt neemt geen voeding of drank per os gedurende de registratiedag. 2 ONDERSTEUNENDE HULP Wanneer de verpleegequipe voorbereidende hulp biedt (zoals het smeren en beleggen van boterhammen, het voorsnijden van vlees, het klaarzetten van drank in tas of drinkbeker, enz. ) zodat de patiënt verder zelfstandig kan eten en drinken. De aanwezigheid of het toezicht van de verpleegequipe TIJDENS de maaltijd is NIET vereist. 3 GEDEELTELIJKE HULP Wanneer de verpleegequipe gedeeltelijk hulp biedt bij eten en/of drinken aan een patiënt die bepaalde aspecten autonoom uitvoert. De aanwezigheid of het toezicht van de verpleegequipe TIJDENS de maaltijd is NIET CONTINU vereist. 4 VOLLEDIGE HULP Wanneer de verpleegequipe de patiënt volledig helpt bij alle inname van voedsel en drank per os. De aanwezigheid of het toezicht van de verpleegequipe TIJDENS de maaltijd is CONTINU vereist.

10 10 C. Opmerkingen / Aandachtspunten. 1. Om de registratie te verantwoorden dienr het niveau van hulp die effectief geboden werd per registratiedag, duidelijk vermeld te staan in het verpleegdossier. 2. Indien in de loop van één registratiedag meer dan één scoremogelijkheid in aanmerking komt, dan wordt het hoogste cijfer geregistreerd. 3. Het controleren van de juistheid van het menu of diëet van de patiënten, en het op- en afdienen van eten en/of drinken worden niet geregistreerd in het kader van M.V.G.. 4. Het opvolgen van de ingenomen hoeveelheden voedsel en/of drank ( zoals het bijhouden van een vochtbalans) wordt beschouwd als een fysische parameter (item 16). 5. Bij de scores 2, 3 en 4 wordt niet alleen de fysische hulp door iemand van de verpleegequipe in aanmerking genomen. Onder hulp wordt tevens verstaan: uitleg geven aan een patiënt en hem aansporen tot zelfzorg.

11 11 Item 5 : SONDEVOEDING A. Definitie. Het geheel van activiteiten met betrekking tot de continue of intermitterende voeding en hydratatie van een patiënt via een sonde langs de neus, de mond of een stoma. 0 NEEN De patiënt krijgt geen sondevoeding. 1 JA De patiënt heeft in de loop van de registratiedag sondevoeding gekregen door de verpleegequipe. 1. De aard en hoeveelheid van de sondevoeding en de methode van toedienen moet in het verpleegdossier vermeld zijn. 2. Het registreren van score 1 voor item 5 (Sondevoeding) belet niet dat ook voor item 4 (zorgen ivm.voeding ) een bepaald niveau van hulp(score 2, 3 en 4 ) kan gescoord worden, indien de verpleegequipe de patiënt, buiten de sondevoeding, tevens helpt met inname van voedsel of drank per os. 3. De aanwezigheid van een maagsonde volstaat niet om dit item te registreren: Er moet minstens één maal in de loop van de registratiedag sondevoeding gegeven worden. - een patiënt met maagsonde die nuchter blijft, komt niet in aanmerking ; - maagspoelingen, voor welk doel dan ook, worden niet geregistreerd in het kader van M.V.G.

12 12 Item 6 : BIJZONDERE MONDZORG Het geheel van activiteiten voor het reinigen en/of ontsmetten van de mond - buiten de algemeen hygiënische zorgen ter preventie en/of verzorging van aandoeningen van de mondslijmvliezenen lippen (zoals aften, stomatitis, Gingivitis, enz.). 00 NEEN Er werd geen bijzondere mondzorg uitgevoerd door de verpleegequipe FREKWENTIE OVER 24 UUR Noteer het aantal keer dat de bijzondere mondzorg werd uitgevoerd door de verpleegequipe tijdens de registratiedag. C. Opmerkingen / Aandachtspunten. 1. De aard en de frekwentie van de bijzondere mondzorg moet duidelijk vermeld staan in het verpleegdossier. 2. Het poetsen van de tanden en het reinigen van een kunstgebit worden beschouwd als een onderdeel van de algemene hygiënische zorgen en behoren bijgevolg tot item 1 : zorg mbt.hygiëne.

13 13 Item 7 : DECUBITUSPREVENTIE D.M.V. WISSELHOUDING A. Definitie. Het geheel van activiteiten m.b.t. het regelmatig veranderen van de houding van een patiënt om druknecrose van de weefsels op risicoplaatsen te vermijden. 00 NEEN Er wordt geen wisselhouding toegepast FREKWENTIE OVER 24 UUR Noteer het aantal keer dat de wisselhouding werd uitgevoerd door de verpleegequipe in de loop van de registratiedag. 1. Dit item kan slechts geregistreerd worden indien in het verpleegdossier een schema aanwezig is waaruit blijkt dat de patiënt minimum om de 4 uur van houding veranderd wordt, zowel overdag als s nachts. 2. Alle veranderingen van houding die bijdragen tot decubituspreventie (= wisselen van drukplaats ) worden in aanmerking genomen voor het bepalen van de frekwentie (zowel draaien in bed als opzetten in de zetel). 3. Veranderingen van houding die geen betrekking hebben op de preventie van decubitus, worden niet in aanmerking genomen (zoals aanpassen van functionele houdingen, houdingsdrainage, enz. ).

14 14 Item 8 : HULP BIJ DAGKLEDING A. Definitie. Het geheel van activiteiten met betrekking tot het aan- en/of uittrekken van dagkleding. 0 NEEN De patiënt werd niet geholpen bij het aan of uittrekken van dagkleding door iemand van de verpleegequipe. 1 JA Iemand van de verpleegequipe heeft de patiënt geholpen bij het aan- en/of uittrekken van de dagkleding. 1. Het begrip dagkleding omvat de ganse waaier van trainingspak tot stadskledij. Pyjama, kamerjas, en pantoffels daarentegen zijn geen dagkleding. 2. Dit item wordt slechts geregistreerd wanneer de patiënt geholpen wordt bij het aan-en/of uittrekken van de volledige dagkleding, met inbegrip van : bovenkleding én onderkleding én schoeisel. 3. Hulp bij dagkleding kan ook geregistreerd worden indien het slechts één maal wordt uitgevoerd (vb.bij opname of ontslag van de patiënt ).

15 15 Item 9 : ZORGEN AAN PATIËNT MET TRACHEACANULE OF ENDOTRACHEALE TUBE. Het geheel van activiteiten met betrekking tot de verzorging van een Tracheacanule of endotracheale tube. 0 NEEN De patiënt heeft geen tracheacanule of endotracheale tube ; of er werden Geen zorgen uitgevoerd door de verpleegequipe. 1 ZONDER KUNSTMATIGE VENTILATIE De patiënt heeft een tracheacanale of enotracheale tube, ZONDER kunstmatige ventilatie, waaraan in de loop van de registratiedag minstens éénmaal zorgen uitgevoerd werden door iemand van de verpleegequipe. 2 MET KUNSTMATIGE VENTILATIE De patiënt heeft een tracheacanale of endotracheale tube, en werd in de loop van de registratiedag occasioneel of continu ondersteund door middel van een beademingsapparaat. C. Opmerkingen / Aanvullingen. 1. Om de registratie te verantwoorden dienen de aard en de frekwentie van de zorgen aan de tracheacanule of endotracheale tube duidelijk vermeld te staan in het verpleegdossier. 2. Indien in de loop van een registratiedag meer dan één scoremogelijkheid in aanmerking komt, dan wordt score 2 geregistreerd. 3. Deze activiteit kan geregistreerd worden ongeacht de duur van aanwezigheid van de canule of tube, ongeacht de duur van de kunstmatige ventilatie tijdens de registratiedag. 4. Onder kunstmatige ventilatie wordt verstaan : alle gangbare methoden voor ondersteuning van de ademhaling door middel van een beademingsapparaat zoals : - continue kunstmatige beademing 24 u / 24 u ; - progressieve ontwenning van kunstmatige ventilatie, intermitterende ventilatie, e.d. ; - beademing enkel s nachts.

16 16 Item 10 : VERPLEEGKUNDIG ANAMNESEVERSLAG Betreft het voeren van een gestructureerd gesprek met de patiënt en/of zijn familie, met als doel informatie te verzamelen die van belang is om de nodige verpleegkundige zorgen te kunnen plannen en af te stemmen op de individuele noden van de patiënt. Deze informatie moet genoteerd worden in een verpleegkundig anamneseverslag. 0 NEEN Er werd GEEN verpleegkundig anamneseverslag gemaakt tijdens de registratiedag. 1 JA Er werd een verpleegkundig anamneseverslag gemaakt tijdens de registratiedag. C. Opmerkingen / Aanvullingen. 1. Per patiënt en per verblijf kan deze activiteit slechts éénmaal geregistreerd worden. Dit is meestal de dag van opname of één van de eerste dagen van het verblijf. 2. Uit het verpleegdossier moet duidelijk blijken op welke dag het verpleegkundig anamneseverslag opgemaakt is. 3. Uitzonderlijk kan deze aktiviteit opnieuw geregistreerd worden wanneer de behoefte aan specifieke bijkomende informatie een nieuwe anamnese noodzakelijk maakt. In dat geval moet er ook een nieuw anamneseverslag in het verpleegdossier aanwezig zijn.

17 17 Item 11 : ZELFSTANDIGHEIDSTRAINING Betreft het geven van voorlichting door de verpleegequipe aan de patiënt en/of familie waarbij informatie, kennis of vaardigheden overgedragen of geoefend worden om te leren omgaan met een ziekte of een nieuwe situatie. 0 NEEN Er werd geen zelfstandigheidstraining gegeven door de verpleegequipe. 1 OCCASIONEEL (theorie en/of praktijk) De verpleegequipe heeft aan de patiënt en/of familie occasioneel uitleg en/of oefeningen gegeven.occasionele zelfstandighheidstraining kan gebeuren op initiatief van de verpleegequipe, of op vraag van de patiënt. Ze kan éénmalig gebeuren, of over meer dagen gespreid. 2 VASTE PROGRAMMA (theorie en/of praktijk) De verpleegequipe heeft aan de patiënt en/of familie uitleg en/of oefeningen gegeven volgens een vooraf bepaald schema dat formeel vastligt op de verpleegeenheid in de vorm van een tekst, brochure, folder, videoband, of dergelijke. Zelfstandigheidstraining kan zowel collectief als individueel gegeven worden. 1. Om de registratie te verantwoorden dient het onderwerp van de zelfstandigheidstraining (occasioneel of vast programma) duidelijk vermeld te staan in het verpleegdossier. 2. Indien in de loop van één registratiedag beide scoringsmogelijkheden in aanmerking komen, dan wordt de score 2 geregistreerd. 3. Zelfstandigheidstraining (occasioneel of vast programma) veronderstelt een actieve inbreng van de verpleegequipe. Het enkel vertonen van een videoprogramma zonder verdere begeleiding en evaluatie is onvoldoende om deze activiteit te registreren. 4. De zelfstandigheidstraining (occasioneel of vast programma) dient geëvalueerd te worden : het resultaat of de reactie van de patiënt en/of familie op de zelfstandigheidstraining moet in het verpleegdossier terug te vinden zijn. 5. Zelfstandigheidstraining (occasioneel of vast programma) kan slechts gescoord worden indien er duidelijke educatieve doelstellingen aanwezig zijn,om de patiënt te leren omgaan met een ziekte of nieuwe situatie.

18 18 Item 12 : OPVANG EMOTIONELE CRISIS De opvang of begeleiding van een patiënt en/of familie waarbij ondersteuning geboden wordt voor een emotionele crisistoestand, die dermate ernstig is dat hij onoverkomelijk lijkt zonder hulp van de verpleegequipe. 0 NEEN Er werd geen opvang voor emotionele crisis geboden. 1 JA De verpleegequipe heeft in de loop van de registratiedag de patiënt en/of familie minstens éénmaal opgevangen omwille van emtionele crisis. 1. Om de registratie te verantwoorden moet van elke opvang van emotionele crisis een verslag genoteerd zijn in het verpleegdossier, waaruit blijkt : - het probleem ; - de verpleegkundige aanpak en het effect ervan ; - de eventuele vervolgactie. 2. Voor het registreren van dit item wordt NIET elke toestand van verhoogde emotionaliteit van een patiënt en/of familie in aanmerking genomen. Deze activiteit wordt slechts gescoord wanneer de emotionele crisistoestand dermate ernstig is, dat er doelgerichte bijstand door de verpleegequipe geboden werd.

19 19 Item 13 : ZORG AAN DE GEDESORIENTEERDE PATIENT A. Definitie. Het geheel van activiteiten met betrekking tot de verzorging van een patiënt die gedesoriënteerd is in tijd en/of ruimte. De desoriëntatie kan tijdelijk of blijvend van aard zijn, en kan het gevolg zijn van een fysische of chemische stoornis (vb. blindheid, medicatie ) of t.g.v. een psychische stoornis (vb.dementie, seniliteit). B. Scoringsmogelijkheden. 0 NEEN Geen specifieke zorgen met betrekking tot desoriëntatie. 1 MIDDELEN TER BESCHERMING Er worden maatregelen genomen ter bescherming van een gedesoriënteerde patiënt die het gevaar loopt zich te kwetsen of een last of risico vormt voor anderen omwille van zijn gedrag. Voorbeeld: onrusthekkens, polsbandjes, lendegordel, afzondering. 2 MAATREGELEN IVM. DE ORIENTATIE IN TIJD EN RUIMTE Er heeft met de gedesoriënteerde patiënt in de loop van de registratiedag doelgerichte therapeutische communicatie plaats gevonden volgens een programma van realiteits-oriëntatie-therapie (R.O.T.) 1. Om de score 1 te verantwoorden moet uit het verpleegdossier blijken dat deze maatregelen genomen werden omwille van een desoriëntatieprobleem; en de genomen maatregelen dienen duidelijk in het verpleegdossier vermeld te staan. Het fixeren van een patiënt om ongevallen te voorkomen bij een patiënt die niet gedesoriënteerd is, wordt niet gescoord onder dit item. 2. Om de score 2 te verantwoorden dient in het verpleegdossier vermeld te staan: welke de specifieke desoriëntatieproblemen van de patiënt zijn, welke doelstellingen men op korte/lange termijn nastreeft, het actieprogramma dat men voorziet, en de opvolging of evaluatie ervan. 3. Het enkel aanbrengen van hulpmiddelen ter oriëntatie (zoals naamplaatjes, klok, kalender, kleuren, pijlen, enz.) is onvoldoende om score 2 te verantwoorden. Er moet per registratiedag doelgerichte therapeutische communicatie plaatsvinden om de oriëntatie van de patiënt te bevorderen. 4. Indien in de loop van één registratiedag beide scoremogelijkheden in aanmerking komen, dan wordt score 2 geregistreerd.

20 20 Item 14 : AFZONDERINGSMAATREGELEN TER PREVENTIE VAN CONTAMINATIE. Het geheel van maatregelen om te voorkomen dat ziektekiemen, chemische of radioactieve stoffen zich kunnen verspreiden via lucht, of via direct of indirect contact met het besmet materiaal en excreties van een bepaalde patiënt naar zijn omgeving of omgekeerd. Deze maatregelen zijn : 1. Isolatie in een aparte kamer of ruimte. 2. Het dragen van een overschort. 3. Het dragen van handschoenen en/of masker. 4. Specifieke maatregelen voor het verwijderen van afval, linnen en materiaal. B. Scoringsmogelijkheden. 0 NEEN Er werden GEEN of minder, dan 3 van bovengenoemde maatregelen genomen. 1 JA Minstens 3 van bovenvermelde maatregelen werden toegepast bij een patiënt waarbij een reëel risico op contaminatie bestaat. 1. Om de registratie te verantwoorden dient de aard van het contaminatie-risico, evenals de te nemen afzonderingsmaatregelen in het verpleegdossier vermeld te zijn. 2. De te nemen maatregelen dienen duidelijk herkenbaar te zijn voor de omgeving (vb. via een zelfklever op de deur van de patiëntenkamer waarop de maatregelen vermeld staan.)

21 21 Item 15 : REGISTRATIE VAN VITALE PARAMETERS Het meten en noteren van één of meer van onderstaande parameters, die informatie geven over levensnoodzakelijke functies, ongeacht de gebruikte techniek of het gebruikte materiaal. Uitsluitend volgende parameters worden in aanmerking genomen voor de registratie van deze activiteit : - Lichaamstemperatuur ; - Hartfrekwentie ; - Bloeddruk ; - E.K.G. registratie ; - Ademhalingsfrequentie ; - Pulmonaire druk ; - Centrale veneuze druk (C.V.D.) ; - Neurologische tekens (comaschaal ) ; - Intracraniële druk. B. Scoringsmogelijkheden. 00 NEEN Er werden geen vitale parameters genoteerd in het verpleegdossier FREKWENTIE OVER 24 UUR Noteer de frekwentie over 24 uur van de vitale parameter, die het meest frekwent genoteerd werd in het verpleegdossier. 1. De frekwentie van de vitale parameters wordt bepaald op basis van de metingen die in het verpleegdossier genoteerd werden. 2. Bij het bepalen van de score van dit item wordt geen rekening gehouden met het aantal verschillende vitale parameters dat gecontroleerd werd. 3. Om de score te bepalen gaat men na welke van de hogervermelde vitale parameters het meest frekwent gemeten en genoteerd werd in de loop van de registratiedag (frekwentie over 24 uur ). 4. In geval van continue monitoring houdt men voor het bepalen van de frekwentie/24 u slechts rekening met het aantal keer dat de resultaten genoteerd werden in het verpleegdossier.

22 22 Item 16 : REGISTRATIE VAN FYSISCHE PARAMETERS. Het meten en noteren van één of meer parameters, die informatie geven over de Lichaamsfuncties, ongeacht de gebruikte techniek of het gebruikte materiaal, en met uitzondering van de vitale parameters, die onder item 15 geregistreerd worden. Fysische parameters zijn onder meer : - lengte en gewicht ; - debieten van lichaamsvochten; - omtrekmetingen ; - evaluatie van pijn, zwelling, roodheid, en bloedverlies ; - involutie van de uterus; - testen op lichaamsvochten en excrementa; - aflezen cuti- en andere huidreacties; NEEN Er werden geen fysische parameters genoteerd in het verpleegdossier FREKWENTIE OVER 24 UUR Noteer de frekwentie over 24 uur van de fysische parameter, die het meest frekwent genoteerd werd in het verpleegdossier. 1. De frekwentie van de fysische parameters wordt bepaald op basis van de metingen die in het verpleegdossier genoteerd werden. 2. Bij het bepalen van de score van dit item wordt geen rekening gehouden met het aantal verschillende fysische parameters dat gecontroleerd werd. 3. Om de score te bepalen gaan men na welke van de hogervermelde fysische parameters het meest frekwent gemeten en genoteerd werd in de loop van de registratiedag (frekwentie over 24 uur). 4. In geval van continue monitoring houdt men voor het bepalen van de frekwentie/24 u slechts rekening met het aantal keer dat de resultaten genoteerd werden in het verpleegdossier. 5. Het bijhouden van een vochtbalans wordt beschouwd als een geheel van verschillende fysische parameters. Voor elk van deze parameters afzonderlijk kan de frekwentie over 24 uur in aanmerking genomen worden voor het bepalen van de score.

23 23 Item 17 : TOEZICHT OP TRACTIE, GIPSVERBAND OP EXTERNE FIXATOR A. Definitie. Het geheel van activiteiten met betrekking tot het toezicht op een tractie, gipsverband of externe fixator, ongeacht het gebruikte systeem. B. Scoringsmogelijkheden. 0 NEEN Geen toezicht op tractie, gipsverband of externe fixator door de verpleegequipe. 1 JA De verpleegequipe heeft in de loop van de registratiedag toezicht gehouden op een tractie, gipsverband of externe fixator. 1. De richtlijnen voorzien voor het toezicht en onderhoud van een tractie, gipsverband of externe fixator, moeten vermeld zijn in het verpleegdossier.

24 24 Item 18 : AFNEMEN VAN BLOEDSTAAL Het afnemen van een bloedstaal via arteriële, veneuze of capillaire weg. 00 NEEN Er werden geen bloedstalen afgenomen door de verpleegequipe AANTAL AFNAMEMOMENTEN PER 24 UUR Noteer het aantal keer dat er bloedstalen afgenomen werden door de verpleegequipe, ongeacht het aantal stalen dat tegelijkertijd genomen werden. 1. Om de registratie te verantwoorden dient elke bloedafname vermeld te staan in het verpleegdossier. 2. Enkel de bloedafname die uitgevoerd werden door de verpleegequipe worden In aanmerking genomen ; bloedafnamen die gebeuren door een arts of door personeel van een laboratorium tellen niet mee.

25 25 Item 19 : TOEDIENING VAN MEDICATIE I.M./ S.C./ I.D. A. Definitie. Het geheel van activiteiten mbt. Het voorbereiden en het toedienen van producten via intramusculaire (I.M.), subcutane (S.C.) of intradermale (I.D.) weg, en/of het vullen van subcutaan ingeplante reservoirs. 00 NEEN Er werd geen medicatie I.M., S.C. OF I.D. toegediend door de verpleegequipe AANTAL DOSES PER 24 UUR Het totaal aantal door de verpleegequipe toegediende doses per 24 uur is de som van het aantal verschillende medicamenten vermenigvuldigd met hun respectievelijke frekwentie van toediening. 1. Om de registratie te verantwoorden dient de naam, de frekwentie en de toedieningsweg van de verschillende geneesmiddelen vermeld te staan in het verpleegdossier. 2. Enkel de door verpleegkundigen effectief toegediende inspuitingen worden meegeteld, en niet de geplande of voorbereide. 3. Oplosmiddelen die noodzakelijk zijn om een geneesmiddel te kunnen toedienen, worden niet meegeteld. 4. De verdunningsmiddelen daarentegen worden wel meegeteld. 5. Eenzelfde medicament, ongeacht het aantal verpakkingseenheden, toegediend via een zelfde toedieningsweg op een zelfde tijdstip, geldt slechts als 1 dosis bij het bepalen van de totaalscore.

26 26 Item 20 : TOEDIENING VAN MEDICATIE I.V. Het geheel van activiteiten mbt het voorbereiden en toedienen van producten en Oplossingen langs intraveneuze weg, met ingrip van : - rechtstreeks intraveneus; - via een infuusleiding; - via de infuusoplossing; - via speciale ingeplante catheters en reservoirs. 00 NEEN Er werd geen medicatie I.V. toegediend door de verpleegequipe AANTAL DOSES PER 24 UUR Het totaal aantal door de verpleegequipe toegediende doses per 24 uur is de som van het aantal verschillende medicamenten vermenigvuldigd met hun respectievelijke frekwentie van toediening, vermeerderd met het aantal eenheden infuusvloeistof en het aantal eenheden bloed of bloedderivaten. 1. Om de registratie te verantwoorden dient de naam, de frekwentie en de toedieningsweg van de toegediende geneesmiddelen en oplossingen duidelijk vermeld te staan in het verpleegdossier. 2. Enkel de door verpleegkundigen effectief IV toegediende producten worden meegeteld, en niet de geplande of voorbereide. 3. Oplosmiddelen die noodzakelijk zijn om een geneesmiddel te kunnen toedienen, worden niet meegeteld. 4. De verdunningsmiddelen daarentegen worden wel meegeteld. 5. Eenzelfde medicament, ongeacht het aantal verpakkingseenheden, toegediend via een zelfde toedieningsweg op een zelfde tijdstip, geldt slechts als 1 sosis bij het bepalen van de totaalscore.

27 27 Item 21 : TOEZICHT PERMANENT INTRAVENEUS INFUUS Het geheel van activiteiten met betrekking tot het toezicht op en de verzorging van een intraveneus infuus dat 24 uur loopt. 00 NEEN Geen toezicht op permanent intraveneus infuus door de verpleegequipe AANTAL PERMANENTE INFUSEN Noteer het aantal permanent lopende intraveneuze infuzen. C. Opmerkingen/ Aandachtspunten. 1. Onder een permanent intraveneus infuus wordt verstaan : een infuus dat minstens 24 uur gelopen heeft. Dit moeten niet noodzakelijk de 24 uur van de registratiedag zijn. Een tijdelijk lopend zij-infuus wordt hierbij niet in aanmerking genomen. 2. Een infuus voor het meten van de centrale veneuze druk wordt niet meegeteld bij het bepalen van de score voor dit item, tenzij het permanent loopt.

28 28 Item 22 : ZORGEN AAN EEN CHIRURGISCHE WONDE Het geheel van activiteiten met betrekking tot de verzorging van een wonde die ontstaan is ten gevolge van een diagnostisch of therapeutische interventie, waarbij de wonde minstens gereinigd en/of ontsmet wordt. 00 NEEN Geen zorgen aan chirurgische wonde door de verpleegequipe AANTAL PER 24 UUR De totaalscore per 24 uur wordt bekomen door het aantal verschillende chirurgische wonden die verzorgd werden door de verpleegequipe te vermenigvuldigen met hun respectievelijke frekwentie van verzorging. 1. Men spreekt slechts van een chirurgische wonde vanaf het moment dat er werkelijk een insnede gemaakt wordt ( vb.voor het plaatsen van een thoraxdrain). Een wonde van traumatische oorsprong die enkel gehecht werd, wordt geregistreerd onder item 23 : traumatische wondzorg. 2. Elke wonde die het gevolg is van een doelgerichte chirurgische interventie wordt in aanmerking genomen. 3. Van elke chirurgische wonde dient de lokalisatie, de verzorgingsmethodiek en de frekwentie van verzorgen vermeld te staan in het verpleegdossier. 4. Voor het bepalen van de totaalscore voor dit item over 24 uur wordt enkel rekening gehouden met de effectief uitgevoerde wondverzorging,en niet met de geplande of voorgeschreven. Of een wondverzorging effectief is uitgevoerd moet duidelijk blijken uit de rapportering ervan in het verpleegdossier. 5. De verzorging van punktieplaatsen en van insteekplaatsen van intraveneuze en andere catheters wordt niet in aanmerking genomen. Het betreft immers wonden die veroorzaakt zijn door een naaldprik.

29 29 Item 23 : ZORG AAN TRAUMATISCHE WONDE Het geheel van verpleegactiviteiten met betrekking tot de verzorging van een wonde die ontstaan is tengevolge van een trauwmatische of accidentele oorzaak, waarbij de wonde minstens gereinigd en/of ontsmet wordt. Onder traumatische wonde zijn tevens alle huidaandoeningen vervat. Voor dit item moeten TWEE aspekten gescoord worden : (a) DE VERZORGDE LICHAAMSOPPERVLAKTE : 0 = GEEN 1 = 1 tot 20% 2 = 21 tot 45% 3 = 46 tot 70% 4 = meer dan 70% (b) HET AANTAL VERZORGINGEN PER 24 UUR : 00 NEEN Geen zorgen aan traumatische wonde door de verpleegequipe AANTAL PER 24 UUR De totaalscore per 24 uur wordt bekomen door het aantal verschillende traumatische wonden die verzorgd werden door de verpleegequipe te vermenigvuldigen met hun respectievelijke frekwentie van verzorging. 1. Om de registratie te verantwoorden dient in het verpleegdossier vermeld te zijn : -de aard, lokatie en grootte van de wonde(n) ; -de verzorgingsmethodiek; -de frekwentie van verzorgen. 2. Wanneer er meer dan één wonde is, wordt de oppervlaktecategorie bepaald Op basis van de totaalsom van de verzorgde lichaamsoppervlakten, ongeacht het aantal wondverzorgingen. 3. Om de verzorgde lichaamsoppervlakte correct te kunnen bepalen is hieronder een tabel toegevoegd waarop de oppervlakte van de lichaamsdelen in percent is aangegeven.

30 30 OVERZICHTSTABEL VAN DE LICHAAMSDELEN IN PERCENT VAN DE TOTALE LICHAAMSOPPERVLAKTE. Hoofd Hals Romp vooraan Romp achteraan Zitvlak links Zitvlak rechts Genitaliën Bovenarm links Bovenaan rechts Onderarm links Onderarm rechts Hand links Hand rechts Bovenbeen links Bovenbeen rechts Onderbeen links Onderbeen rechts Voet links Voet rechts Lichaamsdeel Percentage ½ 2½ ½ 2½ 9 9 6½ 6½ 3 ½ 3 ½

Aanvullende tabellen op de algemene federale feedback MVG 2006

Aanvullende tabellen op de algemene federale feedback MVG 2006 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Aanvullende tabellen op de algemene federale feedback MVG 2006 Annelies Ghesquiere,

Nadere informatie

Coordinatie--Minimale-klinische-gegevens

Coordinatie--Minimale-klinische-gegevens 6 DECEMBER 1994. - Koninklijk besluit houdende bepaling van de regels volgens welke bepaalde statistische gegevens moeten worden medegedeeld aan de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid

Nadere informatie

Casus 3: De Intensieve patiënt OPLOSSING

Casus 3: De Intensieve patiënt OPLOSSING Casus 3: De Intensieve patiënt OPLOSSING Algemene regels Indien er naar een procedure/een verpleegplan wordt verwezen in de casus mag je er van uit gaan dat deze effectief aanwezig is en beschikbaar voor

Nadere informatie

Richtlijnen bij het gebruik van de evaluatieschaal

Richtlijnen bij het gebruik van de evaluatieschaal Richtlijnen bij het gebruik van de evaluatieschaal BIJLAGE II - art. 151 van het K.B. dd. 3/07/1996 rustoorden voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen en centra voor dagverzorging - art. 8 van de

Nadere informatie

Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden

Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden Ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Leefmilieu Bestuur Gezondheidszorgbeleid Dinsdag 17 september 2002 Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden Prof. Dr. W. Sermeus Prof. Dr. L.

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211 1150 BRUSSEL

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211 1150 BRUSSEL RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211 1150 BRUSSEL Dienst voor geneeskundige verzorging Richtlijnen bij het

Nadere informatie

FAQ ZORGKUNDIGE. 1. Welke verpleegkundige handelingen kunnen worden gedelegeerd aan de zorgkundige sinds de lijst van 12 januari 2006?

FAQ ZORGKUNDIGE. 1. Welke verpleegkundige handelingen kunnen worden gedelegeerd aan de zorgkundige sinds de lijst van 12 januari 2006? 1. Welke verpleegkundige handelingen kunnen worden gedelegeerd aan de zorgkundige sinds de lijst van 12 januari 2006? 2. Wat is er veranderd met de publicatie van het KB van 27 februari 2019? 3. Om welke

Nadere informatie

Casus 1: De chirurgische patiënt OPLOSSING

Casus 1: De chirurgische patiënt OPLOSSING Casus 1: De chirurgische patiënt OPLOSSING Algemene regels Indien er naar een procedure/een verpleegplan wordt verwezen in de casus mag je er van uit gaan dat deze effectief aanwezig is en beschikbaar

Nadere informatie

ITEM 1 : ZORGEN M.B.T. HYGIENE REGISTRATIE

ITEM 1 : ZORGEN M.B.T. HYGIENE REGISTRATIE ITEM 1 : ZORGEN M.B.T. HYGIENE 1. Het wegnemen van resten van kleefpleister 2. Pre-operatief scheren. 3. Het installeren van de patiënt aan de lavabo, zonder enige voorbereiding of hulpbij de hygiënische

Nadere informatie

Casus 4: De geriatrische patiënt OPLOSSING

Casus 4: De geriatrische patiënt OPLOSSING Casus 4: De geriatrische patiënt OPLOSSING Algemene regels Indien er naar een procedure/een verpleegplan wordt verwezen in de casus mag je er van uit gaan dat deze effectief aanwezig is en beschikbaar

Nadere informatie

Er was eens 09u35. Het San Joaquinpatiëntenclassificatiesysteem. Johan Engels. Op de dienst spoedgevallen 16/04/2013. Mevr.

Er was eens 09u35. Het San Joaquinpatiëntenclassificatiesysteem. Johan Engels. Op de dienst spoedgevallen 16/04/2013. Mevr. Het San Joaquinpatiëntenclassificatiesysteem Johan Engels Hoofdverpleegkundige H.-Hartziekenhuis Lier Er was eens 09u35 Op de dienst spoedgevallen Mevr. Heylen Leonie 86 jaar Samenwonend met echtgenoot

Nadere informatie

Onderzoek van de resultaten. Enkele klinische scenario s met behulp van de dynamische feedback tool

Onderzoek van de resultaten. Enkele klinische scenario s met behulp van de dynamische feedback tool Onderzoek van de resultaten Enkele klinische scenario s met behulp van de dynamische feedback tool Klinische scenario s 01 02 03 04 De chirurgische intensieve patient De patient op de ontwaakzaal (RE)

Nadere informatie

Casus 2: De pediatrische patiënt OPLOSSING

Casus 2: De pediatrische patiënt OPLOSSING Casus 2: De pediatrische patiënt OPLOSSING Algemene regels Indien er naar een procedure/een verpleegplan wordt verwezen in de casus mag je er van uit gaan dat deze effectief aanwezig is en beschikbaar

Nadere informatie

Federale Feedback MVG 1998

Federale Feedback MVG 1998 1 Federale Feedback MVG 1998 1. Introductie Dit document dient als toelichting bij de tabellen en grafieken van de «federale feedback» zoals hij nu beschikbaar is op het internet onder de vorm van HTML

Nadere informatie

AANVRAAG TOT OPNAME Administratieve gegevens

AANVRAAG TOT OPNAME Administratieve gegevens AANVRAAG TOT OPNAME Administratieve gegevens Identificatiegegevens Voornamen: Adres: Rijksregisternummer: Burgerlijke staat 0 Ongehuwd 0 Gehuwd met: 0 Gescheiden 0 Weduw(e)naar van: Huidige verblijfplaats:

Nadere informatie

BIJLAGE 41. heeft gedeeltelijke hulp nodig om zich te wassen boven of onder de gordel

BIJLAGE 41. heeft gedeeltelijke hulp nodig om zich te wassen boven of onder de gordel BIJLAGE 41 onder gesloten omslag over te maken aan de adviserend geneesheer EVALUATIESCHAAL TOT STAVING VAN DE AANVRAAG OM TEGEMOETKOMING IN EEN VERZORGINGSINRICHTING Identificatiegegevens rechthebbende

Nadere informatie

Samenwerking tussen zorgkundigen en verpleegkundigen

Samenwerking tussen zorgkundigen en verpleegkundigen 1 Trefpunt verpleegkunde 13 mei 2014 Samenwerking tussen zorgkundigen en verpleegkundigen A. Cools, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu H. Verreth, RIZIV 2 KB nr. 78 betreffende

Nadere informatie

WAT IS VERPLEEGKUNDE?

WAT IS VERPLEEGKUNDE? WAT IS VERPLEEGKUNDE? Aangepaste versie 9 juni 2007 A handelingen: Het observeren, het herkennen en het vastleggen van de gezondheidsstatus, zowel op psychisch, fysisch als sociaal vlak Het omschrijven

Nadere informatie

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

AANVRAAG TOT OPNAME IN EEN ASSISTENTIEWONING.

AANVRAAG TOT OPNAME IN EEN ASSISTENTIEWONING. AANVRAAG TOT OPNAME IN EEN ASSISTENTIEWONING. VZW ZORGGROEP ZUSTERS VAN BERLAAR Vak voorbehouden voor Woonassistent Groep assistentiewoningen Ten Gaerde Westerlosesteenweg 37 Datum aanvraag: 2220 Heist-op-den-Berg

Nadere informatie

Infobrochure. Intensieve Zorgen

Infobrochure. Intensieve Zorgen Infobrochure Intensieve Zorgen Infobrochure Intensieve Zorgen Telefoonnummer Intensieve Zorgen 056/ 62 33 78 Dit is een rechtstreeks nummer dat 24 op 24u bereikbaar is Bezoekuren 10u 45 tot 11u 15 15u

Nadere informatie

AANVRAGEN DOOR PROFESSIONELEN

AANVRAGEN DOOR PROFESSIONELEN AANVRAGEN DOOR PROFESSIONELEN THUISVERZORGING : KATZ-SCHAAL Katz is de naam van een Amerikaanse hoogleraar op rust maar intussen erg bekend geraakt door zijn A.D.L.-schaal. Onder ADL-activiteiten verstaan

Nadere informatie

... Contactpersoon. Telefoon.. Mutualiteit Verbond.. Inschrijvingsnummer Hoedanigheid. 2)... 3)...

... Contactpersoon. Telefoon.. Mutualiteit Verbond.. Inschrijvingsnummer Hoedanigheid. 2)... 3)... Dit document dient samen met de Katzschaal binnen gebracht te worden bij de maatschappelijk werker van het woonzorgcentrum. We hechten ook veel belang aan persoonlijk contact. Vandaar dat de inschrijving

Nadere informatie

Intensieve Zorgen. informatiebrochure

Intensieve Zorgen. informatiebrochure Intensieve Zorgen informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Bezoekuren 4. Medische opvolging 5. Geïnformeerde toestemming 6. Meebrengen 7. Contact 3 1.

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL SP LOCO1 BE

AFDELINGSPROFIEL SP LOCO1 BE AFDELINGSPROFIEL SP LOCO1 BE AFDELINGSPROFIEL SP-LOCO1 BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Debuysscher Verpleegkundig diensthoofd: Herman Andries Hoofdverpleegkundige: Anneleen Vantomme

Nadere informatie

WAT BLIJFT IN DE SCHEMERZONE en onrechtstreeks via Vlaams Statuut?

WAT BLIJFT IN DE SCHEMERZONE en onrechtstreeks via Vlaams Statuut? WAAROM DE WET OP DE ZORGKUNDIGEN? Om de verzorgenden toe te laten hun job legaal te laten uitoefenen en dus vervolging te vermijden omwille van het onwettig uitvoeren van verpleegkundige taken, is op federaal

Nadere informatie

MPG DEEL 4 STEEKPROEFGEGEVENS

MPG DEEL 4 STEEKPROEFGEGEVENS Steekproefgegevens MPG DEEL 4 STEEKPROEFGEGEVENS INHOUD 0. LINKEN TUSSEN DE BESTANDEN... 1 1. SAMPLE TEAM (ST) - FACULTATIEF... 2 1.1. NAAM... 2 1.2. INHOUD... 2 1.3. INDELING... 2 1.4. BESCHRIJVING VAN

Nadere informatie

Overzicht BSL e-learning verzorgenden en verpleegkundigen 2018

Overzicht BSL e-learning verzorgenden en verpleegkundigen 2018 Overzicht BSL e-learning verzorgenden en verpleegkundigen 2018 www.bsl.nl/elearningvenv Thema Risicovolle Voorbehouden Handelingen Bloedafname via venapunctie Bloedafname via venapunctie 2 punten V&VN

Nadere informatie

DBSO-opleidingskaart verzorgende/zorgkundige

DBSO-opleidingskaart verzorgende/zorgkundige DBSO-opleidingskaart Rubriek Personenzorg DBSO-opleidingskaart verzorgende/zorgkundige Kerntaken De verzorgende/zorgkundige staat de verpleegkundige bij op het vlak van zorgverlening. Hij/zij werkt binnen

Nadere informatie

Verpleegkundige registratie: codeerhandleiding VG-MZG versie 1.6 Samenvatting van wijzigingen/aanvullingen

Verpleegkundige registratie: codeerhandleiding VG-MZG versie 1.6 Samenvatting van wijzigingen/aanvullingen Geheel van activiteiten Uitgevoerde activiteiten Resultaten Verpleegkundige registratie: codeerhandleiding VG-MZG versie 1.6 Samenvatting van wijzigingen/aanvullingen Karolien Smets, vroedvrouw - Dimitri

Nadere informatie

1. PRIVACY WETGEVING:

1. PRIVACY WETGEVING: WOONZORGCENTRUM KLOOSTERHOF GROEP VAN ASSISTENTIEWONINGEN SOLLEVELD Document wordt pas definitief na intake door sociale dienst AANVRAAG TOT OPNAME GROEP VAN ASSISENTIEWONINGEN SOLLEVELD VZW RUSTHUIZEN

Nadere informatie

AANVRAAG TOT OPNAME. Te zenden naar: Datum intake: Datum aanvraag: Door:.. Aanvraag: Dringend Preventief. Sociale dienst: 1. ADMINISTRATIEVE GEGEVENS

AANVRAAG TOT OPNAME. Te zenden naar: Datum intake: Datum aanvraag: Door:.. Aanvraag: Dringend Preventief. Sociale dienst: 1. ADMINISTRATIEVE GEGEVENS AANVRAAG TOT OPNAME Document wordt pas definitief na intake sociale dienst. Vak voorbehouden voor medewerker sociale dienst. Datum intake: Datum aanvraag: Door:.. Aanvraag: Dringend Preventief Te zenden

Nadere informatie

Dienen er bijkomende. hygiënemaatregelen getroffen te. worden i.g.v. MRSA dragerschap?

Dienen er bijkomende. hygiënemaatregelen getroffen te. worden i.g.v. MRSA dragerschap? Dienen er bijkomende hygiënemaatregelen getroffen te worden i.g.v. MRSA dragerschap? A. Schuermans Dienst Ziekenhuishygiëne UZLeuven, Gasthuisberg MRSA dragerschap Gekoloniseerd: - neus, keel, perineum

Nadere informatie

AANVRAAG TOT OPNAME. vast verblijf

AANVRAAG TOT OPNAME. vast verblijf AANVRAAG TOT OPNAME vast verblijf Vak voorbehouden voor medewerker sociale dienst, dit document wordt pas definitief na intake door de sociale dienst Datum intake: Datum aanvraag: Door:.. Aanvraag: Open

Nadere informatie

Externe vraag tot opname op de dienst revalidatie

Externe vraag tot opname op de dienst revalidatie Externe vraag tot opname op de dienst revalidatie Gelieve dit formulier volledig ingevuld terug te zenden naar de revalidatiearts Dr. Daele en/ of hoofdverpleegkundige Mouha Marina. Tel. 012 39 71 68 Fax:

Nadere informatie

GELIEVE DEZE VRAGENLIJST VOLLEDIG IN TE VULLEN

GELIEVE DEZE VRAGENLIJST VOLLEDIG IN TE VULLEN UZ LEUVEN CAMPUS PELLENBERG TEL. 016 33 87 00 FAX 016 33 87 03 AANVRAAG TOT OPNAME GELIEVE DEZE VRAGENLIJST VOLLEDIG IN TE VULLEN Intern : EMD-nr.:... Extern: Zo extern, gelieve ons de beeldvorming op

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu. Het beeld van de Sp-diensten in de MVG 2000

FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu. Het beeld van de Sp-diensten in de MVG 2000 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Het beeld van de Sp-diensten in de MVG 2000 Anne Delvaux, Marc Janssens - 04/2004 1. Inleiding

Nadere informatie

AANMELDINGSDOCUMENT ZORG M./Mw..

AANMELDINGSDOCUMENT ZORG M./Mw.. AANMELDINGSDOCUMENT ZORG M./Mw.. (mag ingevuld worden door thuiszorg, verpleging in ziekenhuis, familie, betrokkene zelf, omcirkel steeds het van toepassing zijnde cijfer) FYSISCHE TOESTAND * Wassen 1

Nadere informatie

AANVRAAG TOT OPNAME. Datum intake: Datum aanvraag: Te zenden naar: Door:.. Aanvraag: Open afdeling. Sociale dienst: Gevraagde periode VAN TOT.

AANVRAAG TOT OPNAME. Datum intake: Datum aanvraag: Te zenden naar: Door:.. Aanvraag: Open afdeling. Sociale dienst: Gevraagde periode VAN TOT. Document wordt pas definitief na intake door sociale dienst AANVRAAG TOT OPNAME vast verblijf kortverblijf serviceflats Vak voorbehouden voor medewerker sociale dienst Datum intake: Datum aanvraag: Door:..

Nadere informatie

Deel I: Sociaal verslag

Deel I: Sociaal verslag Naam Patiënt.Voornaam Patiënt. Deel I: Sociaal verslag Voornaam: Geboortedatum: / / Geboorteplaats: Geslacht: M V Burgerlijke stand: gehuwd ongehuwd weduw(e)naar gescheiden Rijksregisternummer: Identiteitskaartnummer:

Nadere informatie

Nr Naam informatie-item Verplicht Type Lengte Invulkolom Codering Opmerkingen. 1.01 Naam X Alfanumeriek 40. X Alfanumeriek 40

Nr Naam informatie-item Verplicht Type Lengte Invulkolom Codering Opmerkingen. 1.01 Naam X Alfanumeriek 40. X Alfanumeriek 40 1 Blok 1 : PATID Algemene administratieve gegevens van de patiënt 1.01 Naam X Alfanumeriek 40 1.02 Voornaam X Alfanumeriek 40 1.03 Straat X Alfanumeriek 40 1.04 Nummer X Alfanumeriek 8 1.05 Postnummer

Nadere informatie

SP Locomotorisch. Dienst specifieke informatie

SP Locomotorisch. Dienst specifieke informatie SP Locomotorisch Dienst specifieke informatie Voorstelling van de dienst Sp-dienst wil zich binnen de Sint Jozefkliniek profileren als een dienst waar patiënten gerevalideerd moeten worden, na bv een CVA,

Nadere informatie

1.1. Inventaris van de diensten waar cytostatica mogen toegediend worden: In de ziekenhuizen worden op verschillende diensten cytostatica toegediend.

1.1. Inventaris van de diensten waar cytostatica mogen toegediend worden: In de ziekenhuizen worden op verschillende diensten cytostatica toegediend. 8.6. Toediening 1. Inleiding 1.1. Inventaris van de diensten waar cytostatica mogen toegediend worden: In de ziekenhuizen worden op verschillende diensten cytostatica toegediend. St.-Trudo: 2 diensten

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. onthaalbrochure

PATIËNTEN INFORMATIE. onthaalbrochure PATIËNTEN INFORMATIE M i d c a r e onthaalbrochure Beste patiënt en familie Midcare is een afdeling van het AZ Lokeren waar patiënten opgenomen worden waarbij de gezondheidstoestand een continue opvolging

Nadere informatie

Amandeloperatie bij volwassenen

Amandeloperatie bij volwassenen Amandeloperatie bij volwassenen Bij opname Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich aan bij het onthaal. De onthaalmedewerker bezorgt u een identificatiebandje, geeft u het kamernummer en verwijst

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING,

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Vlaamse Regering Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende de zorg- en bijstandsverlening in de thuiszorg DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu

Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu ZORGKUNDIGE Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu Koninklijk besluit tot vaststelling van de verpleegkundige activiteiten die de zorgkundige kan uitvoeren

Nadere informatie

AANVRAAG TOT OPNAME G - SP-AFDELING

AANVRAAG TOT OPNAME G - SP-AFDELING AANVRAAG TOT OPNAME G - SP-AFDELING Aanvraag G: Aanvraag Sp Chronische Aanvraag Sp Neuro: Aanvraag Sp Cardio - pneumo Om de opname van uw patiënt zo vlot mogelijk te laten verlopen, vragen wij u dit aanvraagdocument

Nadere informatie

Aanvraag tot opname. Sociaal verslag. Faxen naar of mailen naar Adres:

Aanvraag tot opname. Sociaal verslag. Faxen naar of mailen naar Adres: Aanvraag tot opname 1 Sociaal verslag Naam: Adres: Voornaam: Geboortedatum: / / Geboorteplaats: Geslacht: M V Burgerlijke stand: gehuwd ongehuwd weduw(e)naar gescheiden Rijksregisternummer: Identiteitskaartnummer:

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDIGE OVERDRACHT PALLIATIEVE ZORG

VERPLEEGKUNDIGE OVERDRACHT PALLIATIEVE ZORG Naam : Geslacht m v Adres : Postcode + plaats : Geboortedatum : Geboorteplaats : Huisarts + telefoon huisarts : Verzekeringsnummer : VERPLEEGKUNDIGE OVERDRACHT PALLIATIEVE ZORG 1. Verzorging van het lichaam

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM SINT JOZEF WIEKEVORST Document wordt pas definitief AANVRAAG TOT OPNAME

WOONZORGCENTRUM SINT JOZEF WIEKEVORST Document wordt pas definitief AANVRAAG TOT OPNAME WOONZORGCENTRUM SINT JOZEF WIEKEVORST Document wordt pas definitief ASSISTENTIEWONINGEN TER WIEKE na intake door sociale dienst AANVRAAG TOT OPNAME vast verblijf PREVENTIEVE WACHTLIJST kortverblijf DRINGENDE

Nadere informatie

1. ADMINISTRATIEVE GEGEVENS VAN DE KANDIDAAT BEWONER

1. ADMINISTRATIEVE GEGEVENS VAN DE KANDIDAAT BEWONER AANVRAAG TOT PLAATSING OP DE WACHTLIJST (Gelieve dit bundeltje VOLLEDIG ingevuld terug te bezorgen.) In de vullen door de Bekelaar: Type aanvraag: ROB / RVT / CVK Te zenden naar : WZC DE BEKELAAR Tav.

Nadere informatie

I n f o b r o c h u r e O P N A M E IN HET WOONZORGCENTRUM

I n f o b r o c h u r e O P N A M E IN HET WOONZORGCENTRUM O C M W Z E L Z A T E Home Bloemenbos Burg. J. Chalmetlaan 82 9060 Zelzate I n f o b r o c h u r e O P N A M E IN HET WOONZORGCENTRUM Deze brochure bevat informatie over het opnamebeleid van woonzorgcentrum

Nadere informatie

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Het doel van deze folder is om u te informeren over wat decubitus is en hoe u dit kunt voorkomen. Decubitus Decubitus

Nadere informatie

Vlot herstel na een darmoperatie

Vlot herstel na een darmoperatie Vlot herstel na een darmoperatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1 DE OPNAME...5 1.1 Wat brengt u mee naar het ziekenhuis? 1.2 Wat gebeurt er de dag van de opname? 2 DE OPERATIE...6 2.1 Voor

Nadere informatie

Verpleegtechnische handeling: Datum: Handtekening docent: Naam docent: Paraaf docent:

Verpleegtechnische handeling: Datum: Handtekening docent: Naam docent: Paraaf docent: Verpleegtechnische handeling: Datum: Handtekening docent: Naam docent: Paraaf docent: 1 A: Casus 1 Handen wassen volgens protocol Handen desinfecteren volgens protocol Verplaatsen zorgvrager in bed (met

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

OEFENINGEN BIJ HET OPLEIDINGHANDBOEK MZG

OEFENINGEN BIJ HET OPLEIDINGHANDBOEK MZG OEFENINGEN BIJ HET OPLEIDINGHANDBOEK MZG Een realisatie van de cel audit verpleegkunde van de dienst data management DG1 Concept en redactie Lieven De Maesschalck Brigitte De Maerteleire Josine Morren

Nadere informatie

Informatiebrochure. Het niet-chirurgisch dagziekenhuis

Informatiebrochure. Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Informatiebrochure Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Welkom Wij - directie, artsen en alle medewerkers van het dagziekenhuis - heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor ons ziekenhuis.

Nadere informatie

Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014

Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014 Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014 Basiscursus 1: Het bepalen van een bloedsuiker en het toedienen van insuline maandag 08 september van 09.00 12.00 maandag 24 november van 09.00 12.00

Nadere informatie

CM Zorgverblijven Aanvraag oriënterende zorg

CM Zorgverblijven Aanvraag oriënterende zorg CM Zorgverblijven Aanvraag oriënterende zorg Datum aanvraag: / / 1. Administratieve gegevens 1.1. Persoonlijke gegevens aanvrager Klever mutualiteit (verplicht) Ο Ο Ο Eenpersoonskamer ( 82,70/ dag) Tweepersoonskamer

Nadere informatie

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Afdeling LC1 T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

1 ALGEMENE INFORMATIE

1 ALGEMENE INFORMATIE AANVRAAG VOOR VERBLIJF GEZONDHEIDSCENTRUM KONINKLIJKE VILLA Geachte, Om uw verblijf zo goed mogelijk voor te bereiden, vragen wij U om onderstaand formulier zo correct mogelijk in te vullen. Velden aangeduid

Nadere informatie

Lu-DOTATATE therapie: patiënteninformatie voor opname en ontslag

Lu-DOTATATE therapie: patiënteninformatie voor opname en ontslag Lu-DOTATATE therapie: patiënteninformatie voor opname en ontslag informatie voor patiënten INLEIDING 3 OPNAME 4 Maatregelen THERAPIE 6 ONTSLAG 8 Leefregels VRAGEN 10 2 U onderging een reeks voorbereidende

Nadere informatie

Een opname op de afdeling intensieve zorgen

Een opname op de afdeling intensieve zorgen Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Een opname op de afdeling intensieve zorgen Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

WZC Ter Meeren is zeer verheugd u mogelijks in de toekomst als medebewoner/bezoeker kortverblijf te mogen ontvangen.

WZC Ter Meeren is zeer verheugd u mogelijks in de toekomst als medebewoner/bezoeker kortverblijf te mogen ontvangen. Geachte Heer, Mevrouw WZC Ter Meeren is zeer verheugd u mogelijks in de toekomst als medebewoner/bezoeker kortverblijf te mogen ontvangen. Goede zorg afgestemd op uw zorgnoden en wensen is voor ons een

Nadere informatie

Overzicht vaardigheden

Overzicht vaardigheden Overzicht vaardigheden hbo Verpleegkunde Versie 1.1 Noordhoff Health Het Spoor 8-14 3994 AK HOUTEN 088-522 68 66 zorgpadhbo@noordhoff.nl Noordhoff Health, aantoonbaar beter. www.noordhoff-health.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

BIJLAGEN STARTBEKWAME FASE BEROEPSOPDRACHT D

BIJLAGEN STARTBEKWAME FASE BEROEPSOPDRACHT D Beroepstaak D Verpleegtechnische vaardigheden en voorbehouden handelingen Crebo 95520 BIJLAGEN STARTBEKWAME FASE BEROEPSOPDRACHT D Bijlage 01 Overzicht verpleegtechnische en voorbehouden handelingen, die

Nadere informatie

31/05/ : In Art. 21septies van KB nr. 78 wordt al bepaald hoe de registratie van de zorgkundigen moet gebeuren.

31/05/ : In Art. 21septies van KB nr. 78 wordt al bepaald hoe de registratie van de zorgkundigen moet gebeuren. Bespreking van het ontwerp van K.B. tot legalisering en harmonisering van het verzorgend personeel in ROB/RVT/PVT als zorgkundigen overeenkomstig de wet van 10/8/2001, tot vaststelling van de verpleegkundige

Nadere informatie

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad.

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad. Schildklieroperatie zó gaan we met u op pad. Brochure bestemd voor patiënten die een schildklieroperatie ondergaan. (gehele of gedeeltelijke verwijdering van de schildklier) Dienst C2 Neus-, Keel-, Oorheelkunde

Nadere informatie

daghospitaal oncologie en algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Orale antikankertherapie

daghospitaal oncologie en algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Orale antikankertherapie daghospitaal oncologie en algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Orale antikankertherapie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Aandachtspunten bij inname 4 3. Algemene aandachtspunten tijdens de behandeling

Nadere informatie

Algemene feedback op basis van MVG 2004

Algemene feedback op basis van MVG 2004 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Algemene feedback op basis van MVG 2004 Anne Delvaux, Annelies Ghesquiere

Nadere informatie

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 WELKOM Welkom op afdeling LCO van campus Sint- Barbara. Een opname

Nadere informatie

Naamsesteenweg Heverlee (in te vullen door sociaal assistent)

Naamsesteenweg Heverlee (in te vullen door sociaal assistent) PVT Salvenbos Aanmeldingsprocedure Naamsesteenweg 492 3001 Heverlee (in te vullen door sociaal assistent) Datum van aanmelding: Is de kandidaat op de hoogte van alle gegevens die door middel van dit aanmeldingsformulier

Nadere informatie

Identificatienummer: Verblijfplaats: eigen woning / bij familie / verzorgings- of verpleeghuis / andere

Identificatienummer: Verblijfplaats: eigen woning / bij familie / verzorgings- of verpleeghuis / andere EASYcare assessment Naam: Identificatienummer: Adres: Telefoonnummer: geslacht: man / vrouw Geboortedatum: / / Verblijfplaats: eigen woning / bij familie / verzorgings- of verpleeghuis / andere Leeftijd

Nadere informatie

Kunstmatige beademing

Kunstmatige beademing Kunstmatige beademing INFORMATIEFOLDER VOOR FAMILIE EN NAASTEN KUNSTMATIGE BEADEMING Kunstmatige beademing is nodig als de patiënt om verschillende redenen hulp nodig heeft met ademhalen. Een beademingsapparaat

Nadere informatie

Neusoperatie. ... zó gaan we met u op pad. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst D2

Neusoperatie. ... zó gaan we met u op pad. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst D2 Neusoperatie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst D2 E-mail: myriam.jamaer@jessazh.be Tel: 011 33 90 70... zó gaan we met u op pad Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Aandachtspunten bij de verzorging van een zorgvrager met een verblijfskatheter. Bousery Patricia Docent KTA Brugge. Inleiding

Aandachtspunten bij de verzorging van een zorgvrager met een verblijfskatheter. Bousery Patricia Docent KTA Brugge. Inleiding Aandachtspunten bij de verzorging van een zorgvrager met een verblijfskatheter Inleiding KB februari 2006: Verpleegkundige handelingen die zorgkundigen, onder toezicht van een verpleegkundige, mogen verrichten.

Nadere informatie

BIJLAGEN STARTBEKWAME FASE BEROEPSOPDRACHT D

BIJLAGEN STARTBEKWAME FASE BEROEPSOPDRACHT D Beroepstaak D Verpleegtechnische vaardigheden en voorbehouden handelingen Crebo 95520 BIJLAGEN STARTBEKWAME FASE BEROEPSOPDRACHT D Bijlage 01 Overzicht verpleegtechnische en voorbehouden handelingen, die

Nadere informatie

verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg

verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf

Nadere informatie

Opleiding observatoren handhygiëne. Nationale Campagne Handhygiëne 2012-2013

Opleiding observatoren handhygiëne. Nationale Campagne Handhygiëne 2012-2013 Opleiding observatoren handhygiëne Nationale Campagne Handhygiëne 2012-2013 Overzicht Indicaties Bespreking 5 indicaties voor handhygiëne Oefening d.m.v. praktijksituaties (5) Observatierooster Toelichting

Nadere informatie

17 JUNI Koninklijk besluit betreffende de verklaring bij opname in een ziekenhuis

17 JUNI Koninklijk besluit betreffende de verklaring bij opname in een ziekenhuis 17 JUNI 2004. - Koninklijk besluit betreffende de verklaring bij opname in een ziekenhuis BS 14/07/2004 in voege sinds 01/09/2004 Gewijzigd door: KB 15/12/2008 BS 16/02/2009 KB 28/06/2011 BS 18/08/2011

Nadere informatie

Overzicht BSL e-learning verzorgenden en verpleegkundigen 2019

Overzicht BSL e-learning verzorgenden en verpleegkundigen 2019 Overzicht BSL e-learning verzorgenden en verpleegkundigen 2019 www.bsl.nl/elearningvenv Thema Risicovolle en Voorbehouden Handelingen Bloedafname via venapunctie Bloedafname via venapunctie 2 punten V&VN

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. intensieve zorgen onthaalbrochure

PATIËNTEN INFORMATIE. intensieve zorgen onthaalbrochure PATIËNTEN INFORMATIE intensieve zorgen onthaalbrochure Mevrouw, mijnheer Intensieve zorgen is een afdeling van het AZ Lokeren waar patiënten opgenomen worden waarbij de gezondheidstoestand een continue

Nadere informatie

DAGINDELING SP LOCOMOTORISCHE REVALIDATIE

DAGINDELING SP LOCOMOTORISCHE REVALIDATIE DAGINDELING SP LOCOMOTORISCHE REVALIDATIE TIJD TAAK 06.30u - 6.45u briefing door de nachtverpleegkundige aan de vroege diensten 6.45u - 08.45u verantwoordelijke vroeges starten met het nemen van de aangevraagde

Nadere informatie

PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam. Voornaam. Geboortedatum. Geslacht Man Vrouw. Telefoon (van de hotelgast) GSM (van de hotelgast) Adres (van de hotelgast)

PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam. Voornaam. Geboortedatum. Geslacht Man Vrouw. Telefoon (van de hotelgast) GSM (van de hotelgast) Adres (van de hotelgast) Beste hotelgast/ouder(s)/voogd, Om snel en juist te kunnen ingrijpen bij een eventueel probleem, vragen wij om deze infofiche zorgvuldig in te vullen. Om te vermijden dat foutieve info in omloop blijft,

Nadere informatie

WEEK VAN DE PATIËNTVEILIGHEID

WEEK VAN DE PATIËNTVEILIGHEID WEEK VAN DE PATIËNTVEILIGHEID UZ Leuven vindt het belangrijk om de verwachtingen van u als patiënt of familie te kennen. Zo kunnen we werken aan voortdurende verbetering van onze patiëntenzorg. Sinds eind

Nadere informatie

Overdrachtsformulier Palliatieve Zorg Ponsplaatje

Overdrachtsformulier Palliatieve Zorg Ponsplaatje Overdrachtsformulier Palliatieve Zorg Ponsplaatje Geboortedatum: M / V Adres: Woonplaats: Telnr : Zorgverzekeraar: Verzekeringsnr: BSN : Datum overplaatsing: Van : afd: Naar : Contactpersonen van de patiënt

Nadere informatie

Evaluatieverslag zelfredzaamheid patiënt

Evaluatieverslag zelfredzaamheid patiënt v.z.w. Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg Kempen Maatschappelijke zetel en secretariaat: Antwerpseweg A bus, Geel Tel.: -6 7 8 Fax: -8 7 Evaluatieverslag zelfredzaamheid patiënt Naam en

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie en functie van de prostaat 4 3. Voorbereiding voor de operatie 5 4. Ingreep 5 5. Mogelijke verwikkelingen 7

Nadere informatie

AANVRAAG ZORGVERBLIJF DRIE EIKEN

AANVRAAG ZORGVERBLIJF DRIE EIKEN AANVRAAG ZORGVERBLIJF DRIE EIKEN 1. Administratieve gegevens 1.1. Aanvrager Naam Voor Burgerlijke staat man / vrouw - alleenstaand gehuwd /samenwonend weduw(naar)e Naam partner Geboortedatum Rijksregisternummer

Nadere informatie

Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2.

Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2. Welkom Beste ouders Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2. Om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, geven wij u hierbij graag wat meer informatie over de dagelijkse gang van

Nadere informatie

UITGEBREID INLICHTINGENFORMULIER

UITGEBREID INLICHTINGENFORMULIER DE OLIJFBOOM UITGEBREID INLICHTINGENFORMULIER KAMER A. Administratief luik Datum aanvraag:. Kopie I.K resident nemen (beide kanten) Roepnaam resident:... Vignet van het ziekenfonds: Financiële draagkracht

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE Decubituspreventie

PATIËNTENBROCHURE Decubituspreventie PATIËNTENBROCHURE Decubituspreventie Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is decubitus?... 3 Hoe ontstaat decubitus?... 3 Wanneer heeft u meer kans op decubitus?... 3 Hoe kan u decubitus voorkomen?... 4 Welke

Nadere informatie

A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE

A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE ADVIES VERPLEEGDOSSIERS A. NOPENS HET VERPLEEGDOSSIER A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE Het bijhouden van een volledig verpleegdossier per patiënt is noodzakelijk voor het verkrijgen

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een peri-anaal abces? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Verpleegkundige (C3-C4)

INFORMATIEBROCHURE. Verpleegkundige (C3-C4) INFORMATIEBROCHURE Verpleegkundige (C3-C4) 2 OCMW Rijkevorsel Functiebeschrijving. Gegradueerde verpleegkundige van het hoger beroepsonderwijs verpleegkunde (HBO5). (voorheen gebrevetteerd verpleegkundige)

Nadere informatie

Zorgoverleg in het kader van de Geïntegreerde Diensten voor Thuisverzorging

Zorgoverleg in het kader van de Geïntegreerde Diensten voor Thuisverzorging Zorgoverleg in het kader van de Geïntegreerde Diensten voor Thuisverzorging Deze handleiding geeft u info over de noodzakelijke voorwaarden voor de opmaak van een GDT-zorgplan voor een patiënt met verminderde

Nadere informatie

Copyright Plantyn. Correct gebruik van PBM's: mondmasker, short en handschoenen 18

Copyright Plantyn. Correct gebruik van PBM's: mondmasker, short en handschoenen 18 INHOUDSTAFEL Voorwoord 9 Pictogrammen 10 Doelstellingen 11 Attitudefiche 13 Correcte handhygiëne 15 Handen wassen 17 Correct gebruik van PBM's: mondmasker, short en handschoenen 18 I HET JONGE KIND 19

Nadere informatie

HALLUX VALGUS OPERATIE

HALLUX VALGUS OPERATIE DR J DE VOS HALLUX VALGUS OPERATIE Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie voor hallux valgus en bevat alle informatie over de voorbereiding, het verloop en de

Nadere informatie