Maar deze regels gelden ook voor judoka s die alleen maar recreatief judoën.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maar deze regels gelden ook voor judoka s die alleen maar recreatief judoën."

Transcriptie

1 Judowedstrijd regels 1. Hygiëne en Veiligheid Judopak moet schoon en droog zijn en mag niet vervelend ruiken, lengte van de jas en de broek moet volgens de afmetingen aan de JBN. normen voldoen. De nagels van handen en voeten moeten schoon en kort geknipt zijn. Je moet er fris en verzorgd uitzien. Lang haar dient men stevig op te binden, of in te vlechten. Haarspelden neus en oorringen zijn niet toegestaan (en mogen zelfs niet afgeplakt worden) Piercings waaronder ook sport piercings zijn niet toegestaan. Als een judoka niet aan deze voorschriften houdt, zal hij niet mogen deelnemen aan de Judowedstrijden op diverse toernooien. Maar deze regels gelden ook voor judoka s die alleen maar recreatief judoën. 2. Wedstrijdbanden en Judopakken Een wedstrijd judoka dient een rode, en een witte band, van zichzelf bij te hebben op een judotoernooi dit i.v.m. de duidelijkheid voor de scheidsrechter, als hij een judoka als winnaar aan moet wijzen zie scoringsborden. (Schrijf met een stift duidelijk je naam en de club op de judobanden i.v.m. verliezen of het uitlenen van je judobanden). Een Blauw judopak is alleen verplicht bij Nederlandse kampioenschappen, A-Toernooien, Europese en Wereld kampioenschappen en bij de Olympische spelen. Kleding voorschriften: (Kimono) judojas ( Zubon) Broek (Obi) judoband en een T-shirt voor meisjes (dames) Kimono: Op de linker mouw van de judojas is een mogelijkheid om een embleem van je judoclub er op laten bevestigen. Onderkant van de judojas moeten 20 cm elkaar overlappen. De mouwen van de judojas mogen niet langer zijn dan je pols gewrichten en mogen niet korter zijn dan 5cm boven het polsgewricht. Tussen de mouw en je arm moet, over de gehele lengte over je arm, centimeter ruimte zitten.

2 Zubon: Je judobroek moet zó lang zijn dat het je benen bedekt, je broekspijpen mogen niet langer zijn tot aan het enkelgewricht, ze mogen ook niet korter zijn dan 5cm boven je enkelgewricht. Tussen je broekspijp en je been moeten over heel de lengte van je been, centimeter ruimte zitten. Obi: Je judoband moet 4 tot 5 cm breed zijn. De kleur van je graduatie die je werkelijk met judo hebt behaald. Wordt op heuphoogte om de judojas gedragen. Met een stevige platte knoop vastmaken. Moet zó lang zijn dat je hem tweemaal om je heup kunt winden en dat er nog eens 20-30cm overblijft aan iedere kant van de knoop die je erin heb gelegd. Voor jeugdige judoka s gelden natuurlijk aangepaste, kleinere afmetingen. T-shirt: Meisjes (dames) moeten onder de (Kimono) judojas een effen wit of gebroken wit T-shirt dragen of effen witte of gebroken witte "bodystocking" voorzien van korte mouwen, redelijk sterk en lang genoeg om in de broek gedragen te worden. 3. Begin van de Wedstrijden De namen van de judoka s worden afgeroepen en de eerste judoka, die dient zijn rode band te dragen en ook zijn eigen kleur band. De tweede judoka dient een witte band te dragen en ook zijn eigen kleur band. De judoka s gaan aan de kant staan bij de kleuren op het scoringsbord. (rood/wit kant) De scheidsrechter verwijst naar de judoka s dat zij op mat te komen. En hij zegt Hajime en de judoka s groeten elkaar en gaan judoën.

3 4. Aanduidingen van de punten waarderingen op het scoringsbord Op een elektronisch scoringsbord staan diverse benamingen afgebeeld. O.a Yuko, Waza-ari, en ippon, maar ook staan er straffen op het bord afgebeeld. Dat zijn de shido s die kunnen oplopen tot maximaal 4 shido s. Deze benamingen worden omgezet in punten dat wil zeggen; Yuko = 5 punten, Waza- ari =7 punten, en een ippon = 10punten. Dit zijn de punten voor een judoka, die in zijn voordeel werken. Op een handmatig scoringsbord staat alleen de ippon niet vermeld. Voorbeelden bij te behalen van diverse resultaten. Yuko: Als een judoka zijn tegenstander op zijn dijen heeft geworpen of als hij zijn tegenstander gedurende 15 seconden in en houdgreep heeft kunnen houden. Waza-Ari: Is als een judoka zijn tegenstander het grootste gedeelte op zijn rug werpt of als hij zijn tegenstander gedurende 20 seconden in en houdgreep heeft kunnen houden. Ippon: Wordt gegeven bij het uitvoeren van een worp die perfect is uitgevoerd of als hij zijn tegenstander gedurende 25 seconden in en houdgreep heeft kunnen houden. Men krijgt ook een ippon als men 2 keer een waza-ari heeft gescoord, of door het afkloppen bij een armklem of verwurging. De punten van het scoringsbord gaat als volgt Wanneer een judoka bijv. 2 Yuko s en 1 waza-ari heeft behaald worden de punten niet bij elkaar opgeteld, maar aan het einde van de wedstrijd wordt de hoogste scoren gegeven. De scoren van deze judoka is dan 7 punten voor het behalen van een waza-ari. Een ander voorbeeld is als een judoka 3 Yuko s heeft behaald en zijn tegenstander behaald 1 waza-ari, dan wint degene met de waza-ari want dit is 7 punten en 3 Yuko s gelden maar als totaal 5 punten.

4 Golden score Als een wedstrijd met een gelijke stand is geëindigd, gaat men over tot de Golden score. Het scoringsbord wordt weer in de beginstand gezet en de wedstrijd wordt hervat met dezelfde wedstrijdduur. Als de scheidsrechter hajime heeft aangekondigd, proberen de beide judoka s zo snel mogelijk tot een score te komen. De judoka die het eerst een punt scoort (minimaal een Yuko) is de winnaar van de wedstrijd. Ook als een judoka in de golden scoretijd bestraft wordt bijv. met een (shido) wint ook de andere judoka deze wedstrijd. Osae-komi-waza (houdgreep) wordt tijdens de golden score niet meer afgebroken, maar de tijd loopt door totdat de houdgreep is verbroken of de maximale houdgreeptijd is bereikt. Mocht het zijn dat er na een golden score nog geen punten zijn behaald, dan zal de scheidsrechter gebruik maken van een hantei d.w.z. hij zal kijken welke judoka een klein voordeel heeft behaald bijv een kinza (een kleiner scoren dan een Yuko), of als een judoka zijn tegenstander minder dan 10 seconden in osea komi (houdgreep) heeft weten vast te houden. De scheidsrechter wijst dan een judoka aan en hij zegt Yusei-Gachi d.w.z. winnaar op beslissing van de scheidsrechter. Hantei op grote toernooien (vragen om een oordeel bij een gelijke eindstand na een golden score) Op de grotere judotoernooien bijv. Zuid-Nederlandse Nederlandse Europese Wereldkampioenschappen of Olympische Spelen, zijn er altijd 3 scheidsrechters op de Tatami (judomat); een hoofdscheidsrechter en twee hoekscheidsrechters. Als de wedstrijd onbeslist is geëindigd roept de scheidsrechter matté. Op het moment dat de hoofdscheidsrechter een hantei aanvraagt gaan de 2 hoekscheidsrechters staan en nemen de rode en de witte vlaggetjes in hun handen en tonen dan de kleur van de vlag van wie men denkt welke judoka deze wedstrijd heeft gewonnen.

5 5. Straffen 1 e Shido = waarschuwing 2 e Shido = 5 punten 3 e Shido = 7 punten 4 e Shido = 10 punten Dit zijn diverse voorbeelden die in het nadeel van een judoka werken in oplopende Shido s. Een judoka kan de straffen krijgen door o.a.; 1 e Door passief te judoën d.w.z. afhoudend en niet aanvallend judoën. 2 e Zich buiten de rode rand van de judomat begeven. 3 e Tegenstander met beiden armen naar de judomat brengen. 4 e Inklemmen van de vingers van de tegenstanders. 5 e Slaande bewegingen naar de judoka. 6 e Als een judoka te diep met zijn hoofd naar de mat gaat bijv. door een Uchi mata of bij het inzetten van een Harai Goshi. 7 e Door een schijn aanval te maken. 8 e Een tegenstander die op de mat ligt optillen en hem daarna weer op de mat te werpen. 9 e Geen aandacht slaan op de aanwijzigingen van de scheidsrechter. 10 e Tijdens de wedstrijd onnodig roepen, opmerkingen of gebaren maken met de bedoeling om de tegenstander of de scheidsrechter te kleineren. HANSOKU-MAKE Als een judoka direct een Hansoku-make krijgt van de scheidsrechter voor onsportief gedrag of voor een verboden handeling, wordt hij voor het verdere toernooi of kampioenschap van deelname uitgesloten d.m.v. diskwalificatie. 6. Verboden handelingen voor judoka s tot 12 jaar Tomoe-nage en hikomi-gaeshi = Sutemi,s = offerworpen. Ude-kansetsu- waza = armklem technieken. Shime-waza = omstrengeling techniek = verwurging. Sankaku-waza = driehoek technieken. Voorwaartse worp op één of twee knieën zowel staand of grondtechnieken (ippon seonage). Met twee handen de benen van de tegenstander er onderuit halen (morotegari/ryoashi-dori). Om het hoofd pakken waarbij de arm de nek omwringt zowel staand of met een grondtechniek zoals de (koshi-guruma).

6 7. Einde van een judowedstrijd Als een judoka weet te winnen met een ippon (10 punten). Mocht het zijn dat een dat een judoka, 2 x keer een Waza-ari maakt, dan zegt de scheidsrechter Waza-ari-awasete-ippon en wijst hij de winnaar aan. Een kan wedstrijd kan ook eerder afgelopen zijn als een judoka zijn tegenstander 25 seconden in een houdgreep weet te houden, dan wordt er op de mat een zakje gegooid of er klinkt een geluid signaal. Als een judoka bij zijn tegenstander een Waza-ari heeft gescoord en hij ook bij dezelfde judoka een houdgreep kan maken dan is de tijd van de houdgreep maar 20 seconden. Mocht het zijn dat er nog geen punten op het scoringsbord staan en een judoka weet een houdgreep te maken gelijktijdig als het eindsignaal wordt aangekondigd, moet de wedstrijdtijd automatisch verlengd worden totdat hiermee ippon gescoord wordt, of totdat de scheidsrechter Toketa of Mattè aankondigt. Mocht het zijn dat er na het eind signaal, aan beide kanten van de judoka s niets op het scoringsbord staat, dan gaat men over tot de Golden score. Wordt er dan in de wedstrijdtijd nog geen score behaald, dan wijst de scheidsrechter een judoka aan en hij zegt Yusei-Gachi d.w.z. winnaar op beslissing van de scheidsrechter. 8. Aanduidingen van de scheidsrechters en nummering Hajimè = Begin van de wedstrijd. Sore-made = Einde van de wedstrijd. Mattè = Stop. Osaekomi = Houdgreep. Sone-mama = Niet (meer) bewegen. Yoshi = Doorgaan. Toketa = Houdgreep verbroken. Koka = Is vervallen! Yuko = 5 punten (voordeel - judoka) Waza-ari = 7 punten (voordeel judoka) Waza-ari-awasete-ippo = Tweemaal een Waza-ari gescoord is samen een ippon. Ippon = 10 punten (max. score in een wedstrijd) Centrum (hoofd) scheidsrechter geeft aan een judoka een scoren, maar de hoekscheidsrechters geven een andere mening de centrumscheidsrechter herroept zijn beslissing (annuleert/ongeldig). Judoka valt te weinig aan en de scheidsrechter geeft de judoka daar een straf voor, een Shido.

7 Judoka is geblesseerd, een EHBO-er wordt gevraagd naar de mat te komen en er komt dan een kruisje op het scoringsbord te staan aan de kant van de judoka die geblesseerd is. Straffen die aan een judoka worden gegeven zie hierboven de beschrijvingen van de straffen. Judoka moet zijn judopak in orde maken. Hantai = Centrum (hoofd) scheidsrechter vraagt advies aan zijn hoekscheidsrechters. Hiki-Wake = Onbeslist. Deze beslissing kan alleen bij teams gegeven worden. Sogo-Gachi = winnaar door optelling van scores en/of bestraffingen. Hansoku Make = zeer zware straf en de judoka wordt voor verdere deelname aan het toernooi of kampioenschap uitgesloten d.m.v. diskwalificatie. Het kan ook gebeuren dat een judoka deze straf krijgt met oplopende straffen Met alleen shido s kan een judoka nog wel de volgende wedstrijden judoën.

Judo regels in begrijpelijke taal

Judo regels in begrijpelijke taal Datum: juli 2014 Inleiding Waarom deze uitleg over judoregels? Het huidige wedstrijdreglement is niet gemakkelijk te lezen. In deze uitgave vind je een eenvoudige uitleg van de spelregels. Zo wil de JBN

Nadere informatie

Uitleg judowedstrijdregels JBN

Uitleg judowedstrijdregels JBN Uitleg judowedstrijdregels JBN 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wedstrijdruimte 4. Scheidsrechters en tafeljury 5. Judopak 6. Regels 7. Scores 8. Grondtechnieken 9. Overtredingen 10. Scorebord 11. Meerderheidsregel

Nadere informatie

Met betrekking tot hygiëne van judoka s zijn de volgende punten van belang:

Met betrekking tot hygiëne van judoka s zijn de volgende punten van belang: Wedstrijdregels Hygiëne Met betrekking tot hygiëne van judoka s zijn de volgende punten van belang: Het judopak dient schoon, droog en zonder onprettige geur te zijn. Nagels van handen en voeten moeten

Nadere informatie

Uitleg judowedstrijdregels JBN

Uitleg judowedstrijdregels JBN Uitleg judowedstrijdregels JBN 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wedstrijdruimte 4. Scheidsrechters en tafeljury 5. Judopak 6. Regels 7. Scores 8. Grondtechnieken 9. Overtredingen 10. Scorebord 11. Meerderheidsregel

Nadere informatie

Budo Ryu Rotterdam d.vander.meer@gmail.com 0610464202. Maté

Budo Ryu Rotterdam d.vander.meer@gmail.com 0610464202. Maté Ha-Jime / Sore-Made Koka Ha-Jime Begin de wedstrijd. Sore-Made betekent einde van de wedstrijd (tijd is op, wordt niet bij een ippon gezegd) Koka is de kleinste score en is gelijk aan 3 punten. Het aantal

Nadere informatie

een staart met een elastiekje zonder ijzer. Ben je een jongen? Dan draag je geen T-shirt (ook geen hemd), dus gewoon een blote bast onder je judojas.

een staart met een elastiekje zonder ijzer. Ben je een jongen? Dan draag je geen T-shirt (ook geen hemd), dus gewoon een blote bast onder je judojas. DE EERSTE WEDSTRIJD Als je voor de eerste keer naar een wedstrijd gaat hebben jij en je ouders veel vragen.op verzoek proberen we op deze vragen hier antwoord te geven Staat jouw vraag er niet bij? Of

Nadere informatie

Informatieboekje Je eerste judowedstrijden

Informatieboekje Je eerste judowedstrijden Informatieboekje Je eerste judowedstrijden Hoe kun je jezelf aanmelden voor een judowedstrijd? Hoe bereid je jezelf voor op een judowedstrijd? Wat gebeurt er allemaal op een wedstrijddag? Hoe werkt dat

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over judo

Mijn spreekbeurt gaat over judo Mijn spreekbeurt gaat over judo Als je een spreekbeurt over judo wilt houden, lees dit dan eens door. We hebben een speciale spreekbeurtenkoffer vol met judospullen. Dat kun je dan allemaal laten zien.

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE JE EERSTE WEDSTIJDEN

INFORMATIEBOEKJE JE EERSTE WEDSTIJDEN INFORMATIEBOEKJE JE EERSTE WEDSTIJDEN Als je voor de eerste keer naar een wedstrijd gaat hebben jij en je ouders veel vragen. Op verzoek proberen we op deze vragen hier antwoord te geven. Staat jouw vraag

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over judo

Mijn spreekbeurt gaat over judo Mijn spreekbeurt gaat over judo Als je een spreekbeurt over judo wilt houden, lees dit dan eens door. We hebben een speciale spreekbeurtenkoffer vol met judospullen. Dat kun je dan allemaal laten zien.

Nadere informatie

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING (JBN regels voor Nederland) INHOUDSOPGAVE Pagina: Voorafgaande bepaling...73 Artikel 1- Algemeen...73 Artikel 2 - Verloop van wedstrijd...73 Artikel

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement jiujitsu fighting system JJIF. Datum: 3 september 2018.

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement jiujitsu fighting system JJIF. Datum: 3 september 2018. BondsVademecum Hoofdstuk 4.11 - Wedstrijdreglement jiujitsu fighting system JJIF Datum: 3 september 2018. Vastgesteld bij besluit bondsbestuur d.d. 3 september 2018 BondsVademecum hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement

Nadere informatie

JE EERSTE ECHTE WEDSTRIJD? Infoblad SG01 Revisie A

JE EERSTE ECHTE WEDSTRIJD? Infoblad SG01 Revisie A JE EERSTE ECHTE WEDSTRIJD? Infoblad SG01 Revisie A Waarheen en wanneer? Let op je e-mailbox, hier word alle wedstrijdinformatie, uitnodigingen en weegtijden naar toe gezonden door het wedstrijdsecretariaat,

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement aangepast judo. Datum: 3 september 2018.

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement aangepast judo. Datum: 3 september 2018. BondsVademecum Hoofdstuk 4.06 - Wedstrijdreglement aangepast judo Datum: 3 september 2018. Vastgesteld bij besluit bondsbestuur d.d. 3 september 2018 BondsVademecum hoofdstuk 4.06 - Wedstrijdreglement

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Lange Akker 10 9240 Zele Reglement ontmoetingen U11 en U13 1 Reglement ontmoetingen U11 en U13 1.LEEFTIJD. Het is niet toegelaten om jongens tegen meisjes

Nadere informatie

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT ALGEMEEN Dit wedstrijdreglement is gebaseerd op het wedstrijdreglement van de International Judo Federation (IJF), de IJF Referee Rules. Door het bondbestuur op advies van de Nationale

Nadere informatie

Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System

Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System Datum:1 januari 2018 Inhoud I. Algemeen... 3 Artikel 1. Toepassingsgebied... 3 Artikel 2. Wedstrijdkleding en persoonlijke verzorging... 3 Artikel 3. Wedstrijdruimte...

Nadere informatie

Examenvereisten bij Judoclub leopoldsburg. 4 de Kyu

Examenvereisten bij Judoclub leopoldsburg. 4 de Kyu Examenvereisten bij Judoclub leopoldsburg 4 de Kyu 1 Dojoregels Deze dojoregels moeten door iedere judoka gekend zijn en gerespecteerd worden. Wie dit niet kan of wenst te doen zal verzocht worden de club

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A 9240 Zele Reglement ontmoetingen U9, U11 en U13 Reglement U11 en U13 ontmoetingen 1 Reglement ontmoetingen U9, U11 en U13 1. LEEFTIJD

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A 9240 Zele Reglement ontmoetingen U11 en U13 Reglement U11 en U13 ontmoetingen 1 Reglement ontmoetingen U11 en U13 1. LEEFTIJD : Het is

Nadere informatie

Judo. De geschiedenis

Judo. De geschiedenis Judo De geschiedenis Rond 1880 zocht Jigoro Kano de beste zelfverdedigingsmethode. Hij bestudeerde verschillende bestaande gevechtssporten, waaronder ook het ju jutsu (= zelfverdediging). Iedere school

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2603 woorden 7 juli keer beoordeeld

6,7. Werkstuk door een scholier 2603 woorden 7 juli keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2603 woorden 7 juli 2007 6,7 48 keer beoordeeld Vak LO 1. Geschiedenis van judo: Hoe is judo ontstaan en wanneer. In 1860 was er een jongen hij hete Jigoro Kano hij woonde in

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Lange Akker 10 9240 Zele Reglement ontmoetingen U11 en U13 1 Reglement ontmoetingen U11 en U13 1.LEEFTIJD. Het is niet toegelaten om jongens tegen meisjes

Nadere informatie

JUDO. WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR DE JEUGD Aangepaste instructie ten behoeve van Streekontmoetingen. Algemeen 2. Wedstrijdruimte en wedstrijdduur 3

JUDO. WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR DE JEUGD Aangepaste instructie ten behoeve van Streekontmoetingen. Algemeen 2. Wedstrijdruimte en wedstrijdduur 3 JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR DE JEUGD Aangepaste instructie ten behoeve van Streekontmoetingen. Inhoud blz. Algemeen 2 Wedstrijdruimte en wedstrijdduur 3 Schrijversinstructie 4 Tijdwaarnemersinstructie

Nadere informatie

Voorafgaande bepalingen 2 HOOFDSTUK 1: DIVISIONING / INDELING 2

Voorafgaande bepalingen 2 HOOFDSTUK 1: DIVISIONING / INDELING 2 INHOUDSTAFEL Voorafgaande bepalingen 2 HOOFDSTUK 1: DIVISIONING / INDELING 2 Artikel 1.1: Niveaus 2 - Niveau 1 3 - Niveau 2 3 - Niveau 3 3 - Niveau 4 3 - Niveau 5 3 Artikel 1.2: Poules 4 HOOFDSTUK 2: WEDSTRIJDREGLEMENT

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen De informatie in dit document is bedoeld voor kinderen van 9 tot 11 jaar. Dit document bevat korte informatie over Judo. Het beschrijft puntsgewijs het

Nadere informatie

ARTIKELS INHOUD BLZ Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 9 Artikel 5

ARTIKELS INHOUD BLZ Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 9 Artikel 5 ARTIKELS INHOUD BLZ Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 9 Artikel 5 Scheidsrechters en officiëlen 10 Artikel 6 Positie en functie van

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement jujitsu IJJF

BondsVademecum. Hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement jujitsu IJJF BondsVademecum Hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement jujitsu IJJF Datum: 21 september 2014 BondsVademecum hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement Pag. 2/38 - - 21 september 2014 INHOUDSOPGAVE pagina: I ALGEMEEN...

Nadere informatie

Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System (inclusief opmerkingen. Deze maken geen deel uit van de regelmenten)

Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System (inclusief opmerkingen. Deze maken geen deel uit van de regelmenten) Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System (inclusief opmerkingen. Deze maken geen deel uit van de regelmenten) Datum:1 januari 2018 Inhoud I. Algemeen... 3 Artikel 1. Toepassingsgebied... 3 Artikel

Nadere informatie

G-JUDO REGLEMENT VLAANDEREN Ontwerp Alain Durinck LAATSTE AANPASSING G commissie 3 maart 2014

G-JUDO REGLEMENT VLAANDEREN Ontwerp Alain Durinck LAATSTE AANPASSING G commissie 3 maart 2014 G-JUDO VLAANDEREN G-REGLEMENT 1. DOEL G-judo Vlaanderen staat in voor de bevordering en ontwikkeling van een gezonde geest in een gezond lichaam. Zowel de motorische, fysieke als de verstandelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.7 ingaande per 1 augustus 2015)

Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.7 ingaande per 1 augustus 2015) Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.7 ingaande per 1 augustus 2015) 1 Artikel 01: Toepassingsgebied. a) Deze regels zijn van toepassing op alle door de JBN erkende Budo-toernooien en kampioenschappen.

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Lange Akker 10 9240 Zele Reglement -11 en -13 ontmoetingen -11 en -13 ontmoetingen 1 Reglement -11 en -13 ontmoetingen Geachte judoka s, organisatoren

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT NEWAZA-SYSTEM JIU-JITSU (Versie 2.3 / 1 januari 2014)

WEDSTRIJDREGLEMENT NEWAZA-SYSTEM JIU-JITSU (Versie 2.3 / 1 januari 2014) JUDO BOND NEDERLAND (JBN) WEDSTRIJDREGLEMENT NEWAZA-SYSTEM JIU-JITSU (Versie 2.3 / 1 januari 2014) Met opmerkingen (Geen onderdeel van de regels) AANGESLOTEN bij JJIF Ju-Jitsu International Federation

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. GEVECHTSZONE EN POSITIE OFFICIALS BUITEN DE MAT TEKENS VAN DE SCHEIDSRECHTER VERBODEN HANDELINGEN

INHOUDSOPGAVE 1. GEVECHTSZONE EN POSITIE OFFICIALS BUITEN DE MAT TEKENS VAN DE SCHEIDSRECHTER VERBODEN HANDELINGEN INHOUDSOPGAVE. GEVECHTSZONE EN POSITIE OFFICIALS.... BUITEN DE MAT... 3. TEKENS VAN DE SCHEIDSRECHTER... 3 4. VERBODEN HANDELINGEN... 4 5. SAMBO SCORE OVERZICHT... 5 6. TOEKENNING VAN PUNTEN... 5 . Gevechtszone

Nadere informatie

PLJM Goossens Weth. Jonkersstraat 29 4661 EB Halsteren Tel: 06-28772961 Mail: info@sportschoolshintai.nl

PLJM Goossens Weth. Jonkersstraat 29 4661 EB Halsteren Tel: 06-28772961 Mail: info@sportschoolshintai.nl JUDO SPREEKBEURT SPORTSCHOOL SHINTAI HALSTEREN ROOSENDAAL SPORTSCHOOL SHINTAI Spreekbeurt PLJM Goossens Weth. Jonkersstraat 29 4661 EB Halsteren Tel: 06-28772961 Mail: info@sportschoolshintai.nl Judo betekend

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A 9240 Zele Richtlijnen Kennismakingsontmoetingen U9 1 Richtlijnen en afspraken Kennismakingsontmoetingen U9 Geschreven door: Silvia Buysens

Nadere informatie

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 JUDOCLUB BOECHOUT NAAM: Seiryoku Zenyo Jita Kyoei Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 EXAMEN PROGRAMMA VOOR SHIKYO (ORANJE GORDEL OF 4

Nadere informatie

TECHNISCH TRAINEN UKEMI S. SHISEI: De lichaamshouding

TECHNISCH TRAINEN UKEMI S. SHISEI: De lichaamshouding TECHNISCH TRAINEN UKEMI S Valtechnieken; val breken: breken van de val door het lichaam te strekken, zodat de val geschiedt op een zo groot mogelijk oppervlak; het hoofd in de lijn van het lichaam te houden

Nadere informatie

Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.88 ingaande per 15 september 2015)

Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.88 ingaande per 15 september 2015) Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.88 ingaande per 15 september 2015) 1 Artikel 01: Toepassingsgebied. a) Deze regels zijn van toepassing op alle door de JBN erkende Budo-toernooien en kampioenschappen.

Nadere informatie

Inleiding. Versie 2013

Inleiding. Versie 2013 Inleiding Dit document is bedoeld om (toekomstige) tafeljury medewerkers enige theoretische kennis op te laten doen over de gang van zaken rond een judotoernooi en op de Friese Masters in het bijzonder.

Nadere informatie

Aanpassingen Judo 2013 vs 2019

Aanpassingen Judo 2013 vs 2019 Aanpassingen 2013 vs 2019 Januari 2019 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INDELING 3 Artikel 1: Geslacht 3 Artikel 2: Leeftijd 3 Artikel 3: Gewicht 3 Artikel 4: Bekwaamheidsniveau 3 HOOFDSTUK 2: WEDSTRIJDREGLEMENT

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF GROEN

EXAMEN LEERSTOF GROEN EXAMEN LEERSTOF GROEN Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 10 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

Wedstrijdreglement (versie ingaande per 1 januari 2016) (Als ingeleverd bij JJEU)

Wedstrijdreglement (versie ingaande per 1 januari 2016) (Als ingeleverd bij JJEU) Wedstrijdreglement (versie 0.9.1 ingaande per 1 januari 2016) (Als ingeleverd bij JJEU) 1 Artikel 01: Toepassingsgebied. a) Deze regels zijn van toepassing op alle door de JBN erkende Budo-toernooien en

Nadere informatie

Artikel Inhoud Blz. Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 7 Artikel 5

Artikel Inhoud Blz. Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 7 Artikel 5 Artikel Inhoud Blz. Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 7 Artikel 5 Scheidsrechters en officiëlen 7 Artikel 6 Positie en functie van de

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF BLAUW

EXAMEN LEERSTOF BLAUW EXAMEN LEERSTOF BLAUW Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 12 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Judo. Januari Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Judo. Januari Belgium Januari 2013 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INDELING 3 Artikel 1: Geslacht 3 Artikel 2: Leeftijd 3 Artikel 3: Gewicht 3 Artikel 4: Bekwaamheidsniveau 3 HOOFDSTUK 2: WEDSTRIJDREGLEMENT 4 Artikel 1: Verboden

Nadere informatie

INDELING 2 1. GESLACHT 2 2. LEEFTIJD 2 3. GEWICHT 2 4. BEKWAAMHEIDSNIVEAU 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 3 1. VERBODEN TECHNIEKEN 3 2. SANCTIES 4 SCORETABEL 4

INDELING 2 1. GESLACHT 2 2. LEEFTIJD 2 3. GEWICHT 2 4. BEKWAAMHEIDSNIVEAU 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 3 1. VERBODEN TECHNIEKEN 3 2. SANCTIES 4 SCORETABEL 4 Januari 2013 INHOUDSTAFEL INDELING 2 1. GESLACHT 2 2. LEEFTIJD 2 3. GEWICHT 2 4. BEKWAAMHEIDSNIVEAU 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 3 1. VERBODEN TECHNIEKEN 3 2. SANCTIES 4 SCORETABEL 4 WEDSTRIJDVELD, OFFICIALS EN

Nadere informatie

Special Needs Judo Foundation Regelgeving Special Needs Judo Uitgave 2016, versie 1.0/nl

Special Needs Judo Foundation Regelgeving Special Needs Judo Uitgave 2016, versie 1.0/nl Special Needs Judo Foundation Regelgeving Special Needs Judo Uitgave 2016, versie 1.0/nl 1. Dit document 1.1. Status van dit document Dit is een voorlopig document, dat de verschillende regels die in het

Nadere informatie

INTERNATIONAAL JUDO TOERNOOI VENRAY 2019 LAATSTE INFORMATIE

INTERNATIONAAL JUDO TOERNOOI VENRAY 2019 LAATSTE INFORMATIE Beste sportvrienden, 1. Algemeen Het weegschema van vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni 2019 is op onze website geplaatst, evenals de lijst van deelnemers. Wij verzoeken u vriendelijke de gegevens

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen De informatie in deze map is bedoeld voor kinderen van 9 tot 11 jaar. Deze map moet in het bezit blijven van degene die deze map van één van de docenten

Nadere informatie

OEFENPROGRAMMA 5 KYU WIT- GEEL GEEL 1 / 8

OEFENPROGRAMMA 5 KYU WIT- GEEL GEEL 1 / 8 OEFENPROGRAMMA 5 KYU WIT- GEEL GEEL 1 / 8 Obi (gordel) Rei (groeten) 2 / 8 Ukemi s (valtechnieken) Ushiro Ukemi (achterwaartse val) Yoko Ukemi (zijwaartse val) links en rechts = hidari en migi 3 / 8 Zempo

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT JIU-JITSU (Versie 2.5 / 5 maart 2015)

WEDSTRIJDREGLEMENT JIU-JITSU (Versie 2.5 / 5 maart 2015) JUDO BOND NEDERLAND (JBN) WEDSTRIJDREGLEMENT JIU-JITSU (Versie 2.5 / 5 maart 2015) Met opmerkingen (Geen onderdeel van de regels) AANGESLOTEN bij JJIF Ju-Jitsu International Federation INHOUDSOPGAVE pagina:

Nadere informatie

Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving (Versie 14 januari 2018)

Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving (Versie 14 januari 2018) Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving 2018 (Versie 14 januari 2018) Evaluatie van de punten in Criteria voor ippon: tachi-waza 1. Snelheid. 2. Kracht. 3. Impact op de rug. 4. Controle tot het

Nadere informatie

Voorwoord. Kijk voor actuele informatie over onze vereniging ook eens op onze website www.majuso.nl. Welkom bij Majuso en veel leesplezier.

Voorwoord. Kijk voor actuele informatie over onze vereniging ook eens op onze website www.majuso.nl. Welkom bij Majuso en veel leesplezier. Secretariaat J.L. Hendriks, De Groenling 4, 5993 HD Maasbree, 077-4651354 E-mail: info@majuso.nl Website: Voorwoord Dit boekje is bestemd voor jeugdleden en hun ouders/verzorgers en bedoeld om informatie

Nadere informatie

Judo Examengids Fit & Wellness Center Oosterbeek

Judo Examengids Fit & Wellness Center Oosterbeek Judo Examengids Fit & Wellness Center Oosterbeek Judo Examen eisen algemeen Geldend voor alle niveaus. 1. Je toont de juiste inzet en instelling voor, tijdens en na de judolessen. 2. Je bent voldoende

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF BRUIN

EXAMEN LEERSTOF BRUIN EXAMEN LEERSTOF BRUIN Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 14 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

Zoek de verschillen. Meivakantie

Zoek de verschillen. Meivakantie hermanboersma@hotmail.com Maandblad van Judoschool Herman Boersma. Locaties: Doorn en Leersum april 2016 oplage 118 www.judoschool-hermanboersma.nl 033-4729247. IBAN: NL90INGB0003915745 FOTO S VAN DE MAAND

Nadere informatie

Exameneisen Judo Shi-Sei

Exameneisen Judo Shi-Sei Exameneisen Judo Shi-Sei 24-08-2015, Poeldijk Beste Judoka( s), De examens van gele band en hoger worden vanaf heden op een andere wijze geëxamineerd. Het centrale examen wordt tweemaal per jaar afgenomen,

Nadere informatie

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU)

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) DEEL 1: GELE STREEP ALGEMEEN De DOJO (oefenzaal): op reglementaire wijze betreden TATAMI (mat): op reglementaire wijze betreden: Eerst met de linker

Nadere informatie

JUDO BOND NEDERLAND (JBN) WEDSTRIJDREGLEMENT JIU-JITSU (Versie 2.5 / 21 september 2014) AANGESLOTEN bij Ju-Jitsu International Federation

JUDO BOND NEDERLAND (JBN) WEDSTRIJDREGLEMENT JIU-JITSU (Versie 2.5 / 21 september 2014) AANGESLOTEN bij Ju-Jitsu International Federation JUDO BOND NEDERLAND (JBN) WEDSTRIJDREGLEMENT JIU-JITSU (Versie 2.5 / 21 september 2014) AANGESLOTEN bij JJIF Ju-Jitsu International Federation INHOUDSOPGAVE pagina: I. ALGEMEEN...3 ARTIKEL 1: TOEPASSINGSGEBIED...

Nadere informatie

Exameneisen Judo Shi-Sei

Exameneisen Judo Shi-Sei Exameneisen Judo Shi-Sei 24-08-2015, Poeldijk Beste Judoka( s), De examens van gele band en hoger worden vanaf heden op een andere wijze geëxamineerd. Het centrale examen wordt tweemaal per jaar afgenomen,

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF GEEL

EXAMEN LEERSTOF GEEL EXAMEN LEERSTOF GEEL Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 7 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) o o o U10 75 lessen 9 maanden

Nadere informatie

Reglementen Groundfight

Reglementen Groundfight VLAAMSE JU-JITSU FEDERATIE vzw (V.J.J.F. vzw) Reglementen Groundfight (versie 18/09/2012) I. ALGEMEENHEDEN. Artikel 01: Toepassingsgebied. a) Deze regels zijn van toepassing op alle door de V.J.J.F. vzw

Nadere informatie

Dit zijn de wedstrijdreglementen die toegepast worden op VJF erkende wedstrijden.

Dit zijn de wedstrijdreglementen die toegepast worden op VJF erkende wedstrijden. Artikel Inhoud Blz. Voorwoord 2 Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 7 Artikel 5 Scheidsrechters en officiëlen 7 Artikel 6 Positie en functie

Nadere informatie

Ground Fight. Het is de bedoeling om een constante actie na te streven tijdens de wedstrijdkamp.

Ground Fight. Het is de bedoeling om een constante actie na te streven tijdens de wedstrijdkamp. Ground Fight Zelfverdediging www.eurobudo.be bart@eurobudo.be INLEIDING Ground Fight is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Het is de bedoeling om een constante

Nadere informatie

Reglementen Groundfight

Reglementen Groundfight VLAAMSE JU-JITSU FEDERATIE vzw (V.J.J.F. vzw) Reglementen Groundfight (versie 23/01/2017) (2) I. ALGEMEENHEDEN. Artikel 01: Toepassingsgebied. a) Deze regels zijn van toepassing op alle door de V.J.J.F.

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje U9

Techniekenboekje. geel-oranje U9 Techniekenboekje geel-oranje U9 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het judo

Nadere informatie

Geel en gele wimpel VAL OEFENINGEN: WORPEN : HOUDGREPEN

Geel en gele wimpel VAL OEFENINGEN: WORPEN : HOUDGREPEN Geel en gele wimpel VAL OEFENINGEN: USHIRO UKEMI: YOKO UKEMI: ZEMPO KAITEN: Achterwaartse val Zijwaartse val Voorwaartse val WORPEN : O SOTO GARI: O UCHI GARI: KO UCHI GARI: UKI GOSHI: KOSHI GURUMA: Grote

Nadere informatie

Programmaboekje van gele tot en met bruine gordel

Programmaboekje van gele tot en met bruine gordel Programmaboekje van gele tot en met bruine gordel 1 Beste judoka s en ouders Hierbij vinden jullie de theoretische bundel die gekend moet zijn voor het judoexamen van gele tot en met bruine gordel. Wij

Nadere informatie

OEFENPROGRAMMA 2 KYU BLAUW 1/35

OEFENPROGRAMMA 2 KYU BLAUW 1/35 OEFENPROGRAMMA 2 KYU BLAUW 1/35 Obi (gordel) Rei (groeten) 2/35 Ukemi s (valtechnieken) Ushiro Ukemi (achterwaartse val) Yoko Ukemi (zijwaartse val) links en rechts = hidari en migi 3/35 Zempo Kaiten (schouderrol)

Nadere informatie

D1.1 Arbitrage Cultuur en geschiedenis

D1.1 Arbitrage Cultuur en geschiedenis D1.1 Arbitrage Cultuur en geschiedenis Principe: Jujitsu is de verzamelnaam om alle methoden van lege hand gevechten te groeperen. Deze werden gebruikt door krijgers uit de Japanse Middeleeuwen. De felle

Nadere informatie

Fudoshin Zoersel Kapelstraat 11 2980 Zoersel. Judoprogramma

Fudoshin Zoersel Kapelstraat 11 2980 Zoersel. Judoprogramma Fudoshin Zoersel Kapelstraat 11 2980 Zoersel Judoprogramma Versie: 25 augustus 2014 Voorwoord Beste Fudoshinleden, Onze judoclub bestaat al meer dan veertig jaar en is in die tijd gegroeid van een éénmanszaak

Nadere informatie

KBTS JUDO PROGRAMMA 2007-2008. Beste judoka s

KBTS JUDO PROGRAMMA 2007-2008. Beste judoka s KBTS JUDO Beste judoka s Wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin...en zwart! Elke judoka, groot of klein, wil af en toe wel eens een nieuwe gordel kunnen omknopen. Maar die gordels krijg je niet zomaar.

Nadere informatie

JUDOCLUB HIRANO BRECHT

JUDOCLUB HIRANO BRECHT JUDOCLUB HIRANO BRECHT Voorwoord Beste judobeoefenaar, We hebben in dit boekje een samenvatting proberen te geven van alle technieken welke je onder de knie dient te krijgen om je examen voor een hogere

Nadere informatie

WEDSTRIJD REGLEMENT (versie 2.1 / 1 januari 2011)

WEDSTRIJD REGLEMENT (versie 2.1 / 1 januari 2011) JU-JITSU INTERNATIONAL FEDERATION (JJIF) WEDSTRIJD REGLEMENT (versie 2.1 / 1 januari 2011) MEMBER of and GAISF General Associations of International Sports Federations IWGA International World Games Association

Nadere informatie

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA voor ORANJE GORDEL 4 e kyu (Gokyu)

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA voor ORANJE GORDEL 4 e kyu (Gokyu) JUDOCLUB TERVUREN LESPROGRAMMA voor ORANJE GORDEL 4 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, 2016 Vooraf Dit lesboekje geeft in een beknopte vorm het lesprogramma voor de oranje

Nadere informatie

4.1 Judo Wedstrijdreglement

4.1 Judo Wedstrijdreglement 4.1 Judo Wedstrijdreglement ALGEMEEN Dit wedstrijdreglement is gebaseerd op het wedstrijdreglement van de International Judo Federation (IJF), de IJF Referee Rules. Door de Nationale Scheidsrechter Commissie

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen De informatie in dit document is bedoeld voor jeugd van 12 jaar en ouder. Dit document bevat korte informatie over Judo. Het beschrijft puntsgewijs het

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Lange Akker 10 9240 Zele Handleiding Scorebord Software Handleiding Geschreven door: Kim Ramon sporttechnisch coördinator vertaling: Ippon.org Judo Timer

Nadere informatie

HANDLEIDING GORDELEXAMENS

HANDLEIDING GORDELEXAMENS HANDLEIDING GORDELEXAMENS KAN EXAMEN DOEN VOOR Gezien de trend in de Vlaamse Judofederatie (VJF) de graad (het kleur) van de gordels aan een bepaalde leeftijd te koppelen hebben wij, het bestuur, besloten

Nadere informatie

Ikgavoordeoverwinning,maar doormijninzetbenikeenwinnaar!

Ikgavoordeoverwinning,maar doormijninzetbenikeenwinnaar! Ikgavoordeoverwinning,maar doormijninzetbenikeenwinnaar! www.specialolympics.nl SpecialOlympicsNederland,Postbus200,3980CEBunnik,Tel.0306597310 Inhoudsopgave 1. Welkom... 1 2. Dagprogramma judo... 2 3.

Nadere informatie

Sport Fighting. Sport Fighting is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt.

Sport Fighting. Sport Fighting is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Sport Fighting INLEIDING Sport Fighting is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Het bestaat uit:! fase 1: Semi-Contact: stoot-, trap- & slagtechnieken,! fase 2: werptechnieken,!

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF ORANJE

EXAMEN LEERSTOF ORANJE EXAMEN LEERSTOF ORANJE Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 9 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

Inhoud... 2. Judo... 3. Jiu-jitsu... 4. De Vereniging... 4. Het bestuur... 4. Activiteiten... 5. Kosten... 6. Inschrijving en eerste lessen...

Inhoud... 2. Judo... 3. Jiu-jitsu... 4. De Vereniging... 4. Het bestuur... 4. Activiteiten... 5. Kosten... 6. Inschrijving en eerste lessen... Versie: januari 2016 Inhoud Inhoud... 2 Judo... 3 Jiu-jitsu... 4 De Vereniging... 4 Het bestuur... 4 Activiteiten... 5 Kosten... 6 Inschrijving en eerste lessen... 7 Verzekering... 7 Internet... 7 Houding

Nadere informatie

KINDER- en JEUGDPROGRAMMA JUDO -14 JAAR Inleiding.

KINDER- en JEUGDPROGRAMMA JUDO -14 JAAR Inleiding. KINDER- en JEUGDPROGRAMMA JUDO -14 JAAR Inleiding. De praktijk heeft ons geleerd dat het klassieke onderricht in het JUDO, het volgen van het GO KYO, een zeer moeilijke opdracht is voor onze trainers.

Nadere informatie

Vlaamse Judofederatie Parantee

Vlaamse Judofederatie Parantee Vlaamse Judofederatie Parantee EXAMENPROGRAMMA G-JUDO VAN WIT TOT ZWARTE GORDEL Het programma tot en met groene gordel (3 de Kyu) wordt vrijgelaten aan de hoofdtrainer van de G judoclub. Het aanleren van

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje-groen U11

Techniekenboekje. geel-oranje-groen U11 Techniekenboekje geel-oranje-groen U11 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het

Nadere informatie

Kick Light. - Hoofdbeschermer, gesloten bovenkant (geen hoofdbeschermers met gezichtsmasker)

Kick Light. - Hoofdbeschermer, gesloten bovenkant (geen hoofdbeschermers met gezichtsmasker) Kick Light Kledingvoorschriften dames/ heren: - Hoofdbeschermer, gesloten bovenkant (geen hoofdbeschermers met gezichtsmasker) - Mondbescherming (beugeldragend: beugelbitje of dubbele mondbescherming)

Nadere informatie

Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA

Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA Datum: 12/10/2008 Voor dit examen moet men kunnen uitvoeren: De 4 verschillende vallen (ukemi) De 4 worpen + van elke worp minstens 1 schakeling (nage-waza) De basis

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk 4.01 Judo wedstrijdreglement 2017

BondsVademecum. Hoofdstuk 4.01 Judo wedstrijdreglement 2017 BondsVademecum Hoofdstuk 4.01 Judo wedstrijdreglement 2017 1 februari 2017 BondsVademecum hoofdstuk 4.01 - Judo wedstrijdreglement 2017 Pag. 2/41 - - 1 februari 2017 ALGEMEEN Dit wedstrijdreglement is

Nadere informatie

Wedstrijdreglement jiu jitsu do JJIF Duo System

Wedstrijdreglement jiu jitsu do JJIF Duo System Wedstrijdreglement jiu jitsu do JJIF Duo System Datum:1 januari 2018 I. Algemeen Artikel 1. Toepassingsgebied a. Deze regels zijn van toepassing op de wedstrijden Duo System binnen het domein van de internationale

Nadere informatie

VZW Judoclub Lokeren Buitenbeentjes. Programma : Bijlage

VZW Judoclub Lokeren Buitenbeentjes. Programma : Bijlage VZW Judoclub Lokeren Buitenbeentjes Voorzitter Geert Pets Voorzitter@Jclokeren.be www.jclokeren.be Dojo : Kazernestraat 95 9160 Lokeren Secretaris Tom De Leenheer Everslaarstraat 153 9160 Lokeren 09 342

Nadere informatie

KBTS JUDO PROGRAMMA GRAADVERHOGINGEN. Beste judoka s

KBTS JUDO PROGRAMMA GRAADVERHOGINGEN. Beste judoka s PROGRAMMA GRAADVERHOGINGEN KBTS JUDO Beste judoka s Wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin...en zwart! Elke judoka, groot of klein, wil af en toe wel eens een nieuwe gordel kunnen omknopen. Maar die gordels

Nadere informatie

EBO-BATTLE. Mario den Edel. BESCHRIJVING van een nieuw WEDSTRIJDSYSTEEM INHOUDSOPGAVE. Uitleg en reglementen EBo Battle

EBO-BATTLE. Mario den Edel. BESCHRIJVING van een nieuw WEDSTRIJDSYSTEEM INHOUDSOPGAVE. Uitleg en reglementen EBo Battle EBO-BATTLE BESCHRIJVING van een nieuw WEDSTRIJDSYSTEEM INHOUDSOPGAVE Mario den Edel Uitleg en reglementen EBo Battle Algemeen 1. EBo no Kata Wedstrijden pagina. 3 2. Wat is de EBo Battle en waarom is het

Nadere informatie

Japanse (judo)woorden

Japanse (judo)woorden Algemeen Rei ha- jimé sore- madé matté Japanse (judo)woorden = groet = beginnen = einde = (tijdelijke) stop In een wedstrijd ippon wazari yuko shido hansoku- maké osae- komi toketa sonomama yoshi = vol

Nadere informatie

VERKORT REGLEMENT K1

VERKORT REGLEMENT K1 VERKORT REGLEMENT K1 Onderstaande regels zijn van toepassing : Artikel 4 WEDSTRIJDEN Losse Wedstrijden: Een wedstrijd bestaat uit: 1,5 minuut x 3 ronden (Nieuwelingen- of aspirantenklasse) 2 minuten x

Nadere informatie

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren,

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, JUDOCLUB TERVUREN LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, 2016 Vooraf Dit lesboekje geeft in een beknopte vorm het lesprogramma voor de gele gordel

Nadere informatie

Bestuur. Voorzitter: Harry Winters 06-50497691. Penningmeester/ Ledenadministratie: Emiel Kikkert 0523-747847. Secretaris: Hilda Vrieling 06-20601845

Bestuur. Voorzitter: Harry Winters 06-50497691. Penningmeester/ Ledenadministratie: Emiel Kikkert 0523-747847. Secretaris: Hilda Vrieling 06-20601845 INFORMATIEBOEKJE Bestuur Voorzitter: Harry Winters 06-50497691 Penningmeester/ Ledenadministratie: Emiel Kikkert 0523-747847 Secretaris: Hilda Vrieling 06-20601845 Wedstrijdsecretaris: Sonja ten Brink

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie