Introductie Sinds het internet toegankelijker is geworden, zijn er allerlei sites en diensten bijgekomen die muziek aanbieden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductie Sinds het internet toegankelijker is geworden, zijn er allerlei sites en diensten bijgekomen die muziek aanbieden."

Transcriptie

1 Introductie Sinds het internet toegankelijker is geworden, zijn er allerlei sites en diensten bijgekomen die muziek aanbieden. De traditionele platenindustrie lijkt terrein te verliezen en steeds meer mensen halen hun muziek van het wereldwijde web. Maar hoe werkt dat precies? Hoe vindt u als muziekliefhebber uw weg door de wirwar aan websites om bij uw favoriete muziek terecht te komen? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor deze webwijzer, waarin u wegwijs wordt gemaakt op internet. Diverse onderwerpen komen aan bod. Zoals wat downloaden en streamen inhoudt, hoe het zit met auteursrechten en waar betrouwbare informatie over muziek is te vinden.

2 Een stukje internetgeschiedenis Het succes van digitale muziek op internet was niet mogelijk zonder een aantal op zichzelf staande voorvallen die de platenindustrie een aantal gevoelige slagen toebracht. Eigenlijk begon deze ontwikkeling al in de jaren zeventig, toen disco hoogtij vierde en waarmee door de platenmaatschappijen grof geld werd verdiend. Helaas gooide een Amerikaanse lokale dj roet in het eten met zijn anti-disco radioshows, die daarmee een regelrechte rel met sneeuwbaleffect veroorzaakte. Discomuziek raakte in diskrediet en de muziekindustrie zat met de handen in het haar. Het waren Michael Jackson met zijn album Thriller (1982) en het tv-station MTV, die de platenindustrie een nieuwe impuls gaven. Hiermee kon het tij tijdelijk worden gekeerd. In 1996 kreeg de muziekindustrie echter opnieuw een zware slag te verduren toen wizkid Shawn Fanning op eigen houtje het muziekruilprogramma Napstar ontwikkelde. Dit was het eerste door een breed publiek benut uitwisselingsnetwerk van digitale bestanden, waarmee je muziek kon downloaden. Niet veel later kwam Steve Jobs van Apple met zijn ipod mp3-speler en de online muziekwinkel itunes, waarmee hij ongeveer de touwtjes van de platenbonzen overnam. In 2006 deed het Zweedse bedrijf Spotify zijn intrede. Zij boden geen muziekdownloads meer aan, maar streaming-materiaal. Dit werkt als een soort radiozender op internet, alleen bepaalt de gebruiker zelf welke muziek er wordt afgespeeld. Sinds 18 mei 2010 is Spotify ook voor de Nederlandse luisteraar te gebruiken. Hiermee wordt de rol van digitale muziek steeds groter en neemt de invloed van de traditionele muziekindustrie steeds verder af.

3 Downloaden en streamen Het op de computer binnenhalen van muziek kan op twee manieren. De eerste is door middel van downloaden. Hierbij wordt een digitaal muziekbestand (bijvoorbeeld een mp3) van een andere computer (de server) gekopieerd en op de eigen computer opgeslagen. De meeste muziek wordt via itunes gedownload, maar kan ook via zogenaamde peer-to-peernetwerken en nieuwsgroepen. Het voordeel van downloaden is dat je ook zonder internet het muziekbestand kunt afspelen. Enkele nadelen zijn dat bij overmatig downloaden de harde schijf snel vol raakt en de titels soms niet corresponderen met de bestandsinhoud. Bovendien bestaat het risico dat er virussen worden binnengehaald. Streaming is de tweede manier waarop je muziek van internet kunt binnenhalen. Hierbij wordt het muziekbestand niet meer op de computer opgeslagen en kan de muziek direct worden afgespeeld. Naast muziekbestanden, zijn zelfs hele radio-uitzendingen (podcasts) op deze manier via internet te beluisteren. Vandaar daar veel radiostations deze techniek gebruiken om luisteraars van over de hele wereld naar uitzendingen via hun website te laten luisteren. Hierbij kan het gaan om live audiomateriaal, maar ook om eerder opgenomen fragmenten. Dit maakt het bijvoorbeeld makkelijker om auteursrechten van een dergelijk bestand te handhaven. Tegelijk hangt hier ook een prijskaartje aan, omdat eventuele auteursrechten door de aanbieder aan de gebruiker van een streamdienst worden doorberekend. Een ander nadeel is dat muziek via streaming alleen met een snelle internetverbinding kan worden afgespeeld. Populaire streamdiensten zijn onder andere Spotify, Grooveshark en Last.fm.

4 Auteursrechten Bij het downloaden is het van belang voortdurend in de gaten te houden wat wel en niet mag. Auteursrechtenorganisaties als Buma Stemra en Stichting BREIN hebben de spelregels in kaart gebracht. Maar tot op heden is de wetgeving omtrent het downloaden nog steeds in ontwikkeling. Zo besliste het gerechtshof in Den Haag eind 2010 dat het downloaden van muziek- en filmfragmenten uit illegale bronnen voor privégebruik in Nederland niet (meer) strafbaar is, desondanks kun je er logischerwijs van uitgaan dat bij gratis nieuwsgroepen en Bittorent geen auteursrechten worden afgedragen. Bij peer-to-peer-uitwisselingsprogramma s zoals edonkey of Bittorent is het praktisch gezien bijna onmogelijk om het uploaden te voorkomen, omdat het bestand dat je downloadt automatisch weer voor andere gebruikers in het netwerk wordt aangeboden. Weiger je andere computers uit het netwerk toegang tot je computer te verlenen, dan kun je niet meer deelnemen aan het netwerk. Het up- en downloaden van auteursrechterlijk vrijgegeven materiaal is niet strafbaar. Het verspreiden van illegaal materiaal is echter wel strafbaar. Heb je legaal materiaal gedownload, dan krijg je vaak nog te maken met het DRM (Digital Rights Management). Dit heeft weinig met rechten te maken, eerder met technische beperkingen die in de download zijn verwerkt. Zo kan de rechthebbende(n) vaststellen dat een muziekstuk slechts een bepaald aantal keer (al dan niet gratis) beluisterd kan worden. Of dat je de download alleen maar kunt afspelen op apparaten van de aanbieder. Eventuele restricties staan doorgaans vermeld in de gebruikersovereenkomst.

5 Downloaddiensten itunes In 2001 werd itunes geïntroduceerd als een programma waarmee muziek- en videobestanden kunnen worden afgespeeld, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is een zeer uitgebreide toepassing om muziek afkomstig uit allerlei bronnen te integreren en af te spelen. Je kunt er tracks van fysieke cd s mee importeren, gekochte downloads op afspelen of bijvoorbeeld podcasts (radio-uitzendingen op internet) mee beluisteren. Het programma is gericht op het eenvoudig beheren van een bibliotheek met audio- en videobestanden. Hiermee kun je op verschillende manieren zoeken in je eigen digitale collectie. Het downloaden en gebruik van itunes is gratis. Voor de aanschaf van digitale downloads moet wel worden betaald. De meeste geavanceerde functies werken pas als je je hebt aangemeld en over een creditcard beschikt. Als je geen creditcard hebt, kun je gebruik maken van Click&Buy. Hiermee kun je via elke Nederlandse bank gebruikmaken van de itunes store. Heb je geen van beide, dan is er in winkels een itunes Gift Card te koop. Deze werkt als een prepaid kaart, waarmee je tracks en complete albums kunt downloaden. Ook zijn er cd-hoesjes en ander aanverwant artwork mee te downloaden. Andere downloadaanbieders Rhapsody is een andere populaire downloaddienst met een database van ruim 11 miljoen titels en bijna één miljoen gebruikers. Hoewel het zwaartepunt op populaire muziek ligt, is er ook veel klassieke muziek te vinden. Liefhebbers van dit genre kunnen ook een kijkje nemen op de site van het label Deutsche Grammophon, waar ook veel downloads in hoge geluidskwaliteit te vinden zijn. Andere gerenommeerde downloadsites zijn: 7digital.com; emusic.com en classicsonline.com (klassiek).

6 Streamdiensten Spotify Spotify wordt wel gezien als het streaming-alternatief voor itunes. Je kunt putten uit een database van miljoenen liedjes, waarbij de database razendsnel is te doorzoeken en bestanden direct beginnen te spelen. Jazz en klassieke muziek zijn volop vertegenwoordigd. Popmuziek is zeker niet compleet, maar dat is slechts een kwestie van tijd. De gratis dienst Spotify Open is beperkt tot twintig uur streamen in de eerste zes maanden (daarna tien uur per maand), met reclameboodschappen tussendoor. Met Spotify Unlimited kun je voor 4,95 euro per maand onbeperkt streamen. De Premiumversie (9,95 euro per maand) geeft ook toegang tot de mobiele Spotify-speler. Het onderstaande filmpje geeft een kort introductie over Spotify. Grooveshark Net als bij Spotify heb je toegang tot tientallen miljoenen tracks, maar Grooveshark heeft het voordeel dat de site onbeperkt gratis toegankelijk is. Het aardige aan Grooveshark is ook dat er allerlei afwijkende titels en bootlegs te vinden zijn, maar helaas ook veel dubbelingen en slechte kopieën. Vaak is dat niet aan de titel zien en merk je pas bij beluistering. Als je je mp3-verzameling uploadt naar de Grooveshark-server kun je hier ook al je digitale muziek beheren. Tevens bestaat de mogelijkheid om nieuwe afspeellijsten te maken. Betalende klanten kunnen net als bij Spotify de speler op hun mobiele telefoon installeren. Last.fm Zoals de naam aan aangeeft, is Last.fm een meer radioachtige streamdienst. Zoeken op artiest of nummer is lastiger, maar de scrobbling-functie werkt uitstekend. Last.fm zoekt namelijk op basis van genre en niet alleen op artiest. Ook kun je Last.fm verbinden met andere muziekapplicaties als itunes, Spotify en Grooveshark. De recommender houdt je luistergedrag bij, waarmee je je muzikale smaak kunt uitbreiden met de suggesties van Last.fm. Helaas is de site niet (meer) gratis. De eerste dertig tracks krijg je voor niets, daarna heb je voor drie euro per maand onbeperkt toegang tot de volledige collectie.

7 Informatie over muziek op internet AllMusic AllMusic is in 1991 begonnen als uitgever van naslagwerken over muziek. In 1995 werd de website gelanceerd. AllMusic heeft een eigen staf van muziekjournalisten en publiceert daarnaast bijdragen van freelance schrijvers. In totaal zijn er zo n 900 medewerkers bij betrokken. Inmiddels zijn er ruim Engelstalige recensies van albums en circa biografieën te vinden van artiesten en componisten. Dit maakt AllMusic tot een van de meest veelomvattende online bronnen van achtergrondinformatie over muziek. De site biedt ook muziek aan, maar deze is moeilijk te vinden en bovendien slecht geordend. Discogs Anders dan Allmusic is Discogs een voornamelijk door gebruikers gevulde database met informatie over artiesten, platenlabels en de daarop verschenen opnames. De biografische gegevens over artiesten zijn meestal beknopt maar over het algemeen correct. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Wikipedia wordt de aangeleverde informatie streng in de gaten gehouden door zowel de uitbaters van de site als de gebruikers. De site bevat naar het schijnt discografische gegevens van artiesten en zo n platenlabels. De informatie die Discogs aanbiedt over de geluidsdragers zelf (platen, cd s etc.) is zeer gedetailleerd.

8 Muziekweb Anders dan bovengenoemde muziek- en informatieaanbieders is Muziekweb een site die zowel toegang geeft tot de muziek zelf als uitgebreide informatie over muziek verschaft. De site is gekoppeld aan een database van circa cd s, die te leen zijn. Ook kun je clipjes van dertig seconden beluisteren. De database is in twee categorieën onderverdeeld: klassiek en populair. Onder laatstgenoemde vallen popmuziek, jazz en wereldmuziek met al hun subgenres. Onder de tab populair of klassiek kun je zoeken op componist, artiest en titel Tevens bestaat de mogelijkheid op cd-label te zoeken of op catalogusnummer. Naast het fysiek lenen van cd s (rechtstreeks via de Centrale Discotheek of via de lokale bieb middels Leendirect) bestaat ook de mogelijkheid om tracks digitaal te lenen via de service Digileen. Inmiddels bestaat deze dienst uit ca titels in alle muziekgenres. Iedereen in Nederland met een pc en een snelle internetverbinding kan digitaal muziek lenen. Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is de gratis software downloaden en installeren. Hiermee kun je muziek opzoeken, downloaden en afspelen. In juli 2011 zal Digileen downloaddienst overgaan in een streamdienst. Zoals gezegd is Muziekweb naast een dienst waar álle muziek te vinden moet zijn, ook een website die informatie biedt over muziek. Deze informatievoorziening gebeurt op verschillende manieren. Muziekweb probeert zo professioneel mogelijk en in de volle breedte van het cd-aanbod (pop, jazz, wereldmuziek en klassiek) te recenseren. Naast recensies zijn er ook werk- of albumbeschrijvingen en componisten- en artiestenbiografieën te vinden. Deze zijn herkenbaar aan het groene icoontje met een i. Daarnaast biedt Muziekweb ook algemene muziekinformatie in de vorm van nieuwsberichten, digitale tijdlijnen, webwijzers, genrebeschrijvingen en het geven van muziekadvies. Naast het verschaffen van informatie over muziek staat individuele smaakontwikkeling hoog op de agenda van muziekweb. Bovendien maakt de Centrale Discotheek gebruik van folders die een opstapje kunnen vormen naar nieuw te ontdekken muziek. Vaak zijn ze gekoppeld aan een uitgebreidere webwijzer.

Digitale muziek, een kans voor de openbare bibliotheek?

Digitale muziek, een kans voor de openbare bibliotheek? Digitale muziek, een kans voor de openbare bibliotheek? Dit is een onderzoek naar de eventuele meerwaarde van de AVMafdeling binnen het proces van digitale muziekontlening. Promotor: Karla De Greeve Scriptie

Nadere informatie

Tijd Om Harde Noten Te Kraken. De Benodigde Veranderingen in de Muziekindustrie; in een Juridische Context. Begeleidster: dr. T. van der Linden-Smith

Tijd Om Harde Noten Te Kraken. De Benodigde Veranderingen in de Muziekindustrie; in een Juridische Context. Begeleidster: dr. T. van der Linden-Smith Tijd Om Harde Noten Te Kraken De Benodigde Veranderingen in de Muziekindustrie; in een Juridische Context Begeleidster: dr. T. van der Linden-Smith Toïne Haverkamp 3418332 22-6-2012 Inhoudsopgave Introductie

Nadere informatie

Waar moet het management vandaag de dag op inzetten om de inkomsten van de artiest zo hoog mogelijk te houden? FIEN VANHUYSSE

Waar moet het management vandaag de dag op inzetten om de inkomsten van de artiest zo hoog mogelijk te houden? FIEN VANHUYSSE Waar moet het management vandaag de dag op inzetten om de inkomsten van de artiest zo hoog mogelijk te houden? FIEN VANHUYSSE KATHO DEPARTEMENT HANDELSWETENSCHAPPEN EN BEDRIJFSKUNDE HANTAL, BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT,

Nadere informatie

E-music - Best Practice Rapport Op welke manier kan sociale media een effectieve bijdrage leveren aan de carrière van een opkomende artiest?

E-music - Best Practice Rapport Op welke manier kan sociale media een effectieve bijdrage leveren aan de carrière van een opkomende artiest? E-music - Best Practice Rapport Op welke manier kan sociale media een effectieve bijdrage leveren aan de carrière van een opkomende artiest? Sophie Bode 1611727 Dominique Odekerken 1606952 Jorike Vendrig

Nadere informatie

Online streaming: De redding van de muziekindustrie?

Online streaming: De redding van de muziekindustrie? KU LEUVEN FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN MASTER OF SCIENCE IN DE COMMUNICATIEWETENSCHAPPEN Online streaming: De redding van de muziekindustrie? Promotor : Prof. Dr. G. DE MEYER Assessor: J. DIELS Verslaggever:

Nadere informatie

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014 White Paper - Quality as a Service & Common Questions CeneSam, Februari 2014 Executive Summary Een voordeel van Cloud computing is dat software en gegevens in datacenters staan die beheerd worden door

Nadere informatie

Audiovisuele verslaglegging van vertegenwoordigende organen

Audiovisuele verslaglegging van vertegenwoordigende organen Audiovisuele verslaglegging van vertegenwoordigende organen In opdracht van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Project: 2007.050 Publicatienummer: 2007.050-0717 Datum: Utrecht, 10

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN HET AUTEURSRECHT

DE TOEKOMST VAN HET AUTEURSRECHT DE TOEKOMST VAN HET AUTEURSRECHT BIJDRAGEN SYMPOSIUM 15.10.2004 Prof. dr. ir. E. Huizer Mr. Chr.A. Alberdingk Thijm Prof. mr. P.B. Hugenholtz Mr. K.J. Koelman XS4ALL Bits of Freedom DE TOEKOMST VAN HET

Nadere informatie

DEEL 3. beter internetgebruik>

DEEL 3. beter internetgebruik> 109 DEEL 3 beter internetgebruik> 3 110 111 INHOUD DEEL 1 - ZOEKEN OP INTERNET Voorwoord 3 1 Wat is het internet? 9 1.1 Inleiding 9 1.2 De stappen van systematisch zoeken 11 2 Stap 1: het formuleren van

Nadere informatie

Privacy op het internet

Privacy op het internet Privacy op het internet Optimale strategie voor de internetgebruiker Eindwerk voorgedragen door Joke Lamin tot het behalen van het diploma Bachelor in de Grafische en Digitale Media, afstudeerrichting

Nadere informatie

Deel 2. De Vijfde dimensie op weg naar volwassenheid. Inleiding

Deel 2. De Vijfde dimensie op weg naar volwassenheid. Inleiding Deel 2. De Vijfde dimensie op weg naar volwassenheid Inleiding Vrijwel alle veranderingen in de samenleving hangen dus direct of indirect samen met technologische ontwikkelingen. Dat kan heel evident zijn,

Nadere informatie

BiblioNu in het digitale tijdperk. Inleiding. www.biblionu.nl. Onderwerpen in deze brochure: BiblioNu op internet

BiblioNu in het digitale tijdperk. Inleiding. www.biblionu.nl. Onderwerpen in deze brochure: BiblioNu op internet Inleiding Naar aanleiding van vragen van de commissie over de voorbereiding van BiblioNu op de lopende en voortschrijdende digitale ontwikkelingen bied ik u hierbij een kort overzicht aan van de huidige

Nadere informatie

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving WAAR LIGGEN DE RISICO S EN WAAR IS DE CONTROLE? Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving Smartphones en tablets, zowel zakelijk als privéeigendom, overspoelen de werkomgeving. Op deze apparaten wordt

Nadere informatie

Handleiding radiostreaming

Handleiding radiostreaming Handleiding radiostreaming Instellingen en gebruik van radiostreaming inclusief AutoDJ configuratie In deze handleiding leert U hoe U uw livestream kunt opzetten, AutoDJ kunt configureren, muziek uploaden

Nadere informatie

de stichting STICHTING BESCHERMING RECHTEN ENTERTAINMENT INDUSTRIE NEDERLAND, BREIN gevestigd te Amsterdam, eiseres

de stichting STICHTING BESCHERMING RECHTEN ENTERTAINMENT INDUSTRIE NEDERLAND, BREIN gevestigd te Amsterdam, eiseres Rechtbank Utrecht Zitting 2 juni 2009, 13.00 uur. Rolnummer 250077 HA ZA 08-1124 Pleitnota mr. D.J.G. Visser inzake: de stichting STICHTING BESCHERMING RECHTEN ENTERTAINMENT INDUSTRIE NEDERLAND, BREIN

Nadere informatie

Interview Jon van Eerd

Interview Jon van Eerd Magazine voor musici en acteurs In dit nummer (december 2012) Interview Jon van Eerd Nieuw thuiskopiestelsel per 1 Januari 2013 Online businessmodellen Het regeerakkoord Entertainment in de cloud December

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Cursusadministratie Software. Whitepaper

Cursusadministratie Software. Whitepaper Cursusadministratie Software Huur of Koop Whitepaper Januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding: Koop versus huur... 3 Hoofdstuk 1... 4 1.1 Belangrijke trends bij SaaS-applicaties... 4 1.2

Nadere informatie

Ontwikkeling van een gebruikersinterface voor een mobiele playlist generator

Ontwikkeling van een gebruikersinterface voor een mobiele playlist generator Ontwikkeling van een gebruikersinterface voor een mobiele playlist generator Matthias Snellings Thesis voorgedragen tot het behalen van de graad van Master in de ingenieurswetenschappen: computerwetenschappen

Nadere informatie

Communicatiekaart van Nederland

Communicatiekaart van Nederland Communicatiekaart van Nederland Deel 2 van 2 : Hoofdstuk 7 t/m 12 Ook verkrijgbaar : Deel 1 : Hoofdstuk 1 tot en met 6 Bronvermelding: Titel: Communicatiekaart van Nederland Zesde druk Auteur: Piet Bakker

Nadere informatie

DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD. Alles over gratis onlinesoftware

DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD. Alles over gratis onlinesoftware Welkom in de cloud DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD Alles over gratis onlinesoftware 1 e druk, februari 2014 Copyright 2014 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties

Nadere informatie

Antivirus software versus Malware

Antivirus software versus Malware Antivirus software versus Malware Bachelorscriptie door Anne Westerhof (0815012) Samenvatting Vroeger waren de enige kwaadaardige programma s virussen en als reactie hierop werd antivirus software uitgebracht.

Nadere informatie

Met het knopje links boven schakel je tussen de lens aan de voorzijde en de lens aan de achterzijde:

Met het knopje links boven schakel je tussen de lens aan de voorzijde en de lens aan de achterzijde: 13. Multimedia Naast surfen op internet is mediaconsumptie een van de belangrijkste redenen om een Android-tablet te gebruiken. Je kunt veel meer doen dan alleen maar foto s en video s maken en bekijken.

Nadere informatie

IE(-rechten), P2P en ISP: handhaving van auteursrechten op internet nog mogelijk?

IE(-rechten), P2P en ISP: handhaving van auteursrechten op internet nog mogelijk? IE(-rechten), P2P en ISP: handhaving van auteursrechten op internet nog mogelijk? Inleiding Internettechnologie creëert nieuwe markten en nieuwe mogelijkheden. Het open karakter van internet brengt mee

Nadere informatie

Evaluatie i-pad pilot

Evaluatie i-pad pilot Evaluatie i-pad pilot Docenten onderbouw bb-kb Inhoud Prerequisite... 3 Beginnen met de IPAD... 4 Executie... 7 Evaluatie ipad pilot juni 2012... 114 Conclusie/vervolgvraag:... 14 2 Prerequisite Waarom

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl

Eerste Hulp Bij Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl + Eerste Hulp Bij Internet Rechtswinkel de Clinic Inleiding: Internet is gigantisch. Het is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Internet is toegankelijk vóór iedereen en te gebruiken dóór iedereen.

Nadere informatie

infonummer 10 DE STAND VAN ZAKEN Piraterij in Nederland BREIN - de kunst werk te beschermen

infonummer 10 DE STAND VAN ZAKEN Piraterij in Nederland BREIN - de kunst werk te beschermen BREIN IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND TUSSEN NVPI, SENA, NVGD, MPA, NUV, VIDEMA, NVF EN BUMA/STEMRA infonummer 10 ISSN: 1567-9357 Piraterij in Nederland DE STAND VAN ZAKEN Illegaal gebruik van muziek, film

Nadere informatie

C o m p u t e r C l u b A r n h e m

C o m p u t e r C l u b A r n h e m ComputerClubArnhem C o m p u t e r C l u b A r n h e m De eenvoud van een computer De ComputerClub is ondergebracht bij de APNSA Arnhem VOORWOORD Dit blad is gemaakt om de beginnende computergebruiker

Nadere informatie

Wel zo veilig! Tips van InterNLnet voor internet en veiligheid

Wel zo veilig! Tips van InterNLnet voor internet en veiligheid Wel zo veilig! Tips van InterNLnet voor internet en veiligheid Inhoud 1 Feiten en cijfers over internet 1. Feiten en cijfers over internet 2. Checklist 3. Bescherm uw kind 4. Bescherm uw bedrijf 5. Bescherm

Nadere informatie

Sander van Vugt GOOGLE. kantoor. in de cloud

Sander van Vugt GOOGLE. kantoor. in de cloud GOOGLE Sander van Vugt kantoor in de cloud Google: kantoor in de cloud Sander van Vugt Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 ea Den Haag

Nadere informatie