Introductie Sinds het internet toegankelijker is geworden, zijn er allerlei sites en diensten bijgekomen die muziek aanbieden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductie Sinds het internet toegankelijker is geworden, zijn er allerlei sites en diensten bijgekomen die muziek aanbieden."

Transcriptie

1 Introductie Sinds het internet toegankelijker is geworden, zijn er allerlei sites en diensten bijgekomen die muziek aanbieden. De traditionele platenindustrie lijkt terrein te verliezen en steeds meer mensen halen hun muziek van het wereldwijde web. Maar hoe werkt dat precies? Hoe vindt u als muziekliefhebber uw weg door de wirwar aan websites om bij uw favoriete muziek terecht te komen? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor deze webwijzer, waarin u wegwijs wordt gemaakt op internet. Diverse onderwerpen komen aan bod. Zoals wat downloaden en streamen inhoudt, hoe het zit met auteursrechten en waar betrouwbare informatie over muziek is te vinden.

2 Een stukje internetgeschiedenis Het succes van digitale muziek op internet was niet mogelijk zonder een aantal op zichzelf staande voorvallen die de platenindustrie een aantal gevoelige slagen toebracht. Eigenlijk begon deze ontwikkeling al in de jaren zeventig, toen disco hoogtij vierde en waarmee door de platenmaatschappijen grof geld werd verdiend. Helaas gooide een Amerikaanse lokale dj roet in het eten met zijn anti-disco radioshows, die daarmee een regelrechte rel met sneeuwbaleffect veroorzaakte. Discomuziek raakte in diskrediet en de muziekindustrie zat met de handen in het haar. Het waren Michael Jackson met zijn album Thriller (1982) en het tv-station MTV, die de platenindustrie een nieuwe impuls gaven. Hiermee kon het tij tijdelijk worden gekeerd. In 1996 kreeg de muziekindustrie echter opnieuw een zware slag te verduren toen wizkid Shawn Fanning op eigen houtje het muziekruilprogramma Napstar ontwikkelde. Dit was het eerste door een breed publiek benut uitwisselingsnetwerk van digitale bestanden, waarmee je muziek kon downloaden. Niet veel later kwam Steve Jobs van Apple met zijn ipod mp3-speler en de online muziekwinkel itunes, waarmee hij ongeveer de touwtjes van de platenbonzen overnam. In 2006 deed het Zweedse bedrijf Spotify zijn intrede. Zij boden geen muziekdownloads meer aan, maar streaming-materiaal. Dit werkt als een soort radiozender op internet, alleen bepaalt de gebruiker zelf welke muziek er wordt afgespeeld. Sinds 18 mei 2010 is Spotify ook voor de Nederlandse luisteraar te gebruiken. Hiermee wordt de rol van digitale muziek steeds groter en neemt de invloed van de traditionele muziekindustrie steeds verder af.

3 Downloaden en streamen Het op de computer binnenhalen van muziek kan op twee manieren. De eerste is door middel van downloaden. Hierbij wordt een digitaal muziekbestand (bijvoorbeeld een mp3) van een andere computer (de server) gekopieerd en op de eigen computer opgeslagen. De meeste muziek wordt via itunes gedownload, maar kan ook via zogenaamde peer-to-peernetwerken en nieuwsgroepen. Het voordeel van downloaden is dat je ook zonder internet het muziekbestand kunt afspelen. Enkele nadelen zijn dat bij overmatig downloaden de harde schijf snel vol raakt en de titels soms niet corresponderen met de bestandsinhoud. Bovendien bestaat het risico dat er virussen worden binnengehaald. Streaming is de tweede manier waarop je muziek van internet kunt binnenhalen. Hierbij wordt het muziekbestand niet meer op de computer opgeslagen en kan de muziek direct worden afgespeeld. Naast muziekbestanden, zijn zelfs hele radio-uitzendingen (podcasts) op deze manier via internet te beluisteren. Vandaar daar veel radiostations deze techniek gebruiken om luisteraars van over de hele wereld naar uitzendingen via hun website te laten luisteren. Hierbij kan het gaan om live audiomateriaal, maar ook om eerder opgenomen fragmenten. Dit maakt het bijvoorbeeld makkelijker om auteursrechten van een dergelijk bestand te handhaven. Tegelijk hangt hier ook een prijskaartje aan, omdat eventuele auteursrechten door de aanbieder aan de gebruiker van een streamdienst worden doorberekend. Een ander nadeel is dat muziek via streaming alleen met een snelle internetverbinding kan worden afgespeeld. Populaire streamdiensten zijn onder andere Spotify, Grooveshark en Last.fm.

4 Auteursrechten Bij het downloaden is het van belang voortdurend in de gaten te houden wat wel en niet mag. Auteursrechtenorganisaties als Buma Stemra en Stichting BREIN hebben de spelregels in kaart gebracht. Maar tot op heden is de wetgeving omtrent het downloaden nog steeds in ontwikkeling. Zo besliste het gerechtshof in Den Haag eind 2010 dat het downloaden van muziek- en filmfragmenten uit illegale bronnen voor privégebruik in Nederland niet (meer) strafbaar is, desondanks kun je er logischerwijs van uitgaan dat bij gratis nieuwsgroepen en Bittorent geen auteursrechten worden afgedragen. Bij peer-to-peer-uitwisselingsprogramma s zoals edonkey of Bittorent is het praktisch gezien bijna onmogelijk om het uploaden te voorkomen, omdat het bestand dat je downloadt automatisch weer voor andere gebruikers in het netwerk wordt aangeboden. Weiger je andere computers uit het netwerk toegang tot je computer te verlenen, dan kun je niet meer deelnemen aan het netwerk. Het up- en downloaden van auteursrechterlijk vrijgegeven materiaal is niet strafbaar. Het verspreiden van illegaal materiaal is echter wel strafbaar. Heb je legaal materiaal gedownload, dan krijg je vaak nog te maken met het DRM (Digital Rights Management). Dit heeft weinig met rechten te maken, eerder met technische beperkingen die in de download zijn verwerkt. Zo kan de rechthebbende(n) vaststellen dat een muziekstuk slechts een bepaald aantal keer (al dan niet gratis) beluisterd kan worden. Of dat je de download alleen maar kunt afspelen op apparaten van de aanbieder. Eventuele restricties staan doorgaans vermeld in de gebruikersovereenkomst.

5 Downloaddiensten itunes In 2001 werd itunes geïntroduceerd als een programma waarmee muziek- en videobestanden kunnen worden afgespeeld, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is een zeer uitgebreide toepassing om muziek afkomstig uit allerlei bronnen te integreren en af te spelen. Je kunt er tracks van fysieke cd s mee importeren, gekochte downloads op afspelen of bijvoorbeeld podcasts (radio-uitzendingen op internet) mee beluisteren. Het programma is gericht op het eenvoudig beheren van een bibliotheek met audio- en videobestanden. Hiermee kun je op verschillende manieren zoeken in je eigen digitale collectie. Het downloaden en gebruik van itunes is gratis. Voor de aanschaf van digitale downloads moet wel worden betaald. De meeste geavanceerde functies werken pas als je je hebt aangemeld en over een creditcard beschikt. Als je geen creditcard hebt, kun je gebruik maken van Click&Buy. Hiermee kun je via elke Nederlandse bank gebruikmaken van de itunes store. Heb je geen van beide, dan is er in winkels een itunes Gift Card te koop. Deze werkt als een prepaid kaart, waarmee je tracks en complete albums kunt downloaden. Ook zijn er cd-hoesjes en ander aanverwant artwork mee te downloaden. Andere downloadaanbieders Rhapsody is een andere populaire downloaddienst met een database van ruim 11 miljoen titels en bijna één miljoen gebruikers. Hoewel het zwaartepunt op populaire muziek ligt, is er ook veel klassieke muziek te vinden. Liefhebbers van dit genre kunnen ook een kijkje nemen op de site van het label Deutsche Grammophon, waar ook veel downloads in hoge geluidskwaliteit te vinden zijn. Andere gerenommeerde downloadsites zijn: 7digital.com; emusic.com en classicsonline.com (klassiek).

6 Streamdiensten Spotify Spotify wordt wel gezien als het streaming-alternatief voor itunes. Je kunt putten uit een database van miljoenen liedjes, waarbij de database razendsnel is te doorzoeken en bestanden direct beginnen te spelen. Jazz en klassieke muziek zijn volop vertegenwoordigd. Popmuziek is zeker niet compleet, maar dat is slechts een kwestie van tijd. De gratis dienst Spotify Open is beperkt tot twintig uur streamen in de eerste zes maanden (daarna tien uur per maand), met reclameboodschappen tussendoor. Met Spotify Unlimited kun je voor 4,95 euro per maand onbeperkt streamen. De Premiumversie (9,95 euro per maand) geeft ook toegang tot de mobiele Spotify-speler. Het onderstaande filmpje geeft een kort introductie over Spotify. Grooveshark Net als bij Spotify heb je toegang tot tientallen miljoenen tracks, maar Grooveshark heeft het voordeel dat de site onbeperkt gratis toegankelijk is. Het aardige aan Grooveshark is ook dat er allerlei afwijkende titels en bootlegs te vinden zijn, maar helaas ook veel dubbelingen en slechte kopieën. Vaak is dat niet aan de titel zien en merk je pas bij beluistering. Als je je mp3-verzameling uploadt naar de Grooveshark-server kun je hier ook al je digitale muziek beheren. Tevens bestaat de mogelijkheid om nieuwe afspeellijsten te maken. Betalende klanten kunnen net als bij Spotify de speler op hun mobiele telefoon installeren. Last.fm Zoals de naam aan aangeeft, is Last.fm een meer radioachtige streamdienst. Zoeken op artiest of nummer is lastiger, maar de scrobbling-functie werkt uitstekend. Last.fm zoekt namelijk op basis van genre en niet alleen op artiest. Ook kun je Last.fm verbinden met andere muziekapplicaties als itunes, Spotify en Grooveshark. De recommender houdt je luistergedrag bij, waarmee je je muzikale smaak kunt uitbreiden met de suggesties van Last.fm. Helaas is de site niet (meer) gratis. De eerste dertig tracks krijg je voor niets, daarna heb je voor drie euro per maand onbeperkt toegang tot de volledige collectie.

7 Informatie over muziek op internet AllMusic AllMusic is in 1991 begonnen als uitgever van naslagwerken over muziek. In 1995 werd de website gelanceerd. AllMusic heeft een eigen staf van muziekjournalisten en publiceert daarnaast bijdragen van freelance schrijvers. In totaal zijn er zo n 900 medewerkers bij betrokken. Inmiddels zijn er ruim Engelstalige recensies van albums en circa biografieën te vinden van artiesten en componisten. Dit maakt AllMusic tot een van de meest veelomvattende online bronnen van achtergrondinformatie over muziek. De site biedt ook muziek aan, maar deze is moeilijk te vinden en bovendien slecht geordend. Discogs Anders dan Allmusic is Discogs een voornamelijk door gebruikers gevulde database met informatie over artiesten, platenlabels en de daarop verschenen opnames. De biografische gegevens over artiesten zijn meestal beknopt maar over het algemeen correct. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Wikipedia wordt de aangeleverde informatie streng in de gaten gehouden door zowel de uitbaters van de site als de gebruikers. De site bevat naar het schijnt discografische gegevens van artiesten en zo n platenlabels. De informatie die Discogs aanbiedt over de geluidsdragers zelf (platen, cd s etc.) is zeer gedetailleerd.

8 Muziekweb Anders dan bovengenoemde muziek- en informatieaanbieders is Muziekweb een site die zowel toegang geeft tot de muziek zelf als uitgebreide informatie over muziek verschaft. De site is gekoppeld aan een database van circa cd s, die te leen zijn. Ook kun je clipjes van dertig seconden beluisteren. De database is in twee categorieën onderverdeeld: klassiek en populair. Onder laatstgenoemde vallen popmuziek, jazz en wereldmuziek met al hun subgenres. Onder de tab populair of klassiek kun je zoeken op componist, artiest en titel Tevens bestaat de mogelijkheid op cd-label te zoeken of op catalogusnummer. Naast het fysiek lenen van cd s (rechtstreeks via de Centrale Discotheek of via de lokale bieb middels Leendirect) bestaat ook de mogelijkheid om tracks digitaal te lenen via de service Digileen. Inmiddels bestaat deze dienst uit ca titels in alle muziekgenres. Iedereen in Nederland met een pc en een snelle internetverbinding kan digitaal muziek lenen. Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is de gratis software downloaden en installeren. Hiermee kun je muziek opzoeken, downloaden en afspelen. In juli 2011 zal Digileen downloaddienst overgaan in een streamdienst. Zoals gezegd is Muziekweb naast een dienst waar álle muziek te vinden moet zijn, ook een website die informatie biedt over muziek. Deze informatievoorziening gebeurt op verschillende manieren. Muziekweb probeert zo professioneel mogelijk en in de volle breedte van het cd-aanbod (pop, jazz, wereldmuziek en klassiek) te recenseren. Naast recensies zijn er ook werk- of albumbeschrijvingen en componisten- en artiestenbiografieën te vinden. Deze zijn herkenbaar aan het groene icoontje met een i. Daarnaast biedt Muziekweb ook algemene muziekinformatie in de vorm van nieuwsberichten, digitale tijdlijnen, webwijzers, genrebeschrijvingen en het geven van muziekadvies. Naast het verschaffen van informatie over muziek staat individuele smaakontwikkeling hoog op de agenda van muziekweb. Bovendien maakt de Centrale Discotheek gebruik van folders die een opstapje kunnen vormen naar nieuw te ontdekken muziek. Vaak zijn ze gekoppeld aan een uitgebreidere webwijzer.

Internetmuziekdienst Spotify groeit snel; er zijn al meer dan 10 miljoen gebruikers in de zeven aangesloten landen. Wat kun je er wel en niet mee?

Internetmuziekdienst Spotify groeit snel; er zijn al meer dan 10 miljoen gebruikers in de zeven aangesloten landen. Wat kun je er wel en niet mee? Wat is Spotify Internetmuziekdienst Spotify groeit snel; er zijn al meer dan 10 miljoen gebruikers in de zeven aangesloten landen. Wat kun je er wel en niet mee? L egaal Spotify is een legale online muziekdienst.

Nadere informatie

Muziek downloaden MP3 WMA Liedjes of albums? Collectie Waar?

Muziek downloaden MP3 WMA Liedjes of albums? Collectie Waar? Muziek downloaden Muziek downloaden kan op verschillende manieren en bij verschillende diensten. Op deze pagina leggen we uit wat de mogelijkheden zijn. Formaten Verschillende download diensten bieden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia Music

Gebruikershandleiding Nokia Music Gebruikershandleiding Nokia Music Uitgave 1.0 NL Nokia Music Met Nokia Music op uw Windows Phone kunt u tracks downloaden op uw telefoon en uw compatibele computer. Veeg op het startscherm naar links en

Nadere informatie

Rick Vorstenbosch & RIan Schobers

Rick Vorstenbosch & RIan Schobers Rick Vorstenbosch & RIan Schobers Spotify Analyse Trendcanvas Dit canvas was gemaakt in de tweede week van World Of Digital Publishing. Met een blik op Vinyl Revival en toenemende verkoopcijfers zou een

Nadere informatie

In dit hoofdstuk krijgt u tips over de volgende onderwerpen:

In dit hoofdstuk krijgt u tips over de volgende onderwerpen: 203 6. Entertainment Voor het afspelen van muziek kunt u een aantal instellingen opgeven. Zo geeft u met de instelling volumebegrenzing aan dat geluid niet harder dan een bepaald niveau mag worden afgespeeld.

Nadere informatie

8. Muziek-cd s branden

8. Muziek-cd s branden 233 8. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is bij jongeren heel populair.

Nadere informatie

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden.

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden. 1 Veilig downloaden Eén van de meest populaire bezigheden op internet is downloaden. Het gaat dan om downloaden van muziek en software, maar ook bijvoorbeeld films en foto s. Zeker sinds de meeste computergebruikers

Nadere informatie

5. Nummers beheren in de Bibliotheek

5. Nummers beheren in de Bibliotheek 75 5. Nummers beheren in de Bibliotheek U heeft nu een aantal nummers in uw itunes Bibliotheek staan. In de Bibliotheek kunt u allerlei informatie over deze nummers opslaan. Deze informatie kunt u handmatig

Nadere informatie

Vele mensen onder ons gebruiken gebruiken hun Pc vooral voor het Downloaden van Muziek, Films en programma s en zelfs boeken of tijdschriften.

Vele mensen onder ons gebruiken gebruiken hun Pc vooral voor het Downloaden van Muziek, Films en programma s en zelfs boeken of tijdschriften. Download special. Ik wil beginnen met een kleine waarschuwing dat ik ( Helping Hand Almere) GEEN verantwoording neem voor de negatieve gevolgen van deze Special voor het Downloaden, van Software, Films

Nadere informatie

Bron afbeeldingen: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/

Bron afbeeldingen: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Digitale audiobestanden Inleiding In deze handleiding leert u de basisbegrippen rond audiobestanden: wat voor soorten bestanden ("formaten") zijn er, wat zijn de meest gebruikte players, hoe kunt u audiobestanden

Nadere informatie

Mogelijkheden om muziek van internet te halen om te gebruiken bij de montage van films.

Mogelijkheden om muziek van internet te halen om te gebruiken bij de montage van films. Mogelijkheden om muziek van internet te halen om te gebruiken bij de montage van films. 1. Downloaden van een Torrent Site 2. Kopen in de itunes Store 3. Muziek gebruiken uit de YouTube Audio Bibliotheek

Nadere informatie

2. Starten met MediaMonkey

2. Starten met MediaMonkey 25 2. Starten met MediaMonkey MediaMonkey is een gebruikersvriendelijk programma voor het opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. Met MediaMonkey kunt u geluidsbestanden en muziek-cd s beluisteren.

Nadere informatie

2. Uw muziek beheren in de bibliotheek

2. Uw muziek beheren in de bibliotheek 29 2. Uw muziek beheren in de bibliotheek U heeft nu een aantal nummers in uw itunes-bibliotheek staan. In de bibliotheek kunt u allerlei informatie over deze nummers opslaan. Deze informatie kunt u handmatig

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Welkom bij de HCC Haaglanden. Het is vandaag Dinsdag 11 mei 2010 Een presentatie over Geheugen, Torrent en ITunes

Welkom bij de HCC Haaglanden. Het is vandaag Dinsdag 11 mei 2010 Een presentatie over Geheugen, Torrent en ITunes Welkom bij de HCC Haaglanden Het is vandaag Dinsdag 11 mei 2010 Een presentatie over Geheugen, Torrent en ITunes Interngeheugen.com Een programmaatje wat je computer aftast wat er aan geheugen bijgeplaatst

Nadere informatie

itunes itunes itunes Pieter van Groenewoud P i eter van G ro en ewo u d www.pearson.nl

itunes itunes itunes Pieter van Groenewoud P i eter van G ro en ewo u d www.pearson.nl Van Groenewoud itunes Pieter van Groenewoud itunes is een van de meest gebruikte muziekbeheerprogramma s op de pc en Mac. Maar het is al lang niet meer alleen een muziekprogramma. Je kunt naast muziek

Nadere informatie

Hoe komt u aan MP3- bestanden? Wat is MP3? Zelf MP3's maken.

Hoe komt u aan MP3- bestanden? Wat is MP3? Zelf MP3's maken. Wat is MP3? MP3 is een format voor computerbestanden, vergelijkbaar met andere bekende formaten, zoals "doc" voor Worddocumenten. Het MP3-format werd ontwikkeld door het Frauenhofer Institut, met als doel

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden

7. Muziek-cd s branden 205 7. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is heel populair. Het branden

Nadere informatie

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie.

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. 123 3. Werken met muziek itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. In itunes kunt u bijvoorbeeld de tracks van een muziek-cd kopiëren en

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Wijzigingsformulier exploitatie auteursrechten

Wijzigingsformulier exploitatie auteursrechten Siriusdreef 22-28 Postbus 3080 2130 KB Hoofddorp t +31 (0)23 799 79 99 f +31 (0)23 799 77 77 info@bumastemra.nl www.bumastemra.nl Vereniging Buma en Stichting Stemra zijn de auteursrechtenorganisaties

Nadere informatie

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen?

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen? Voor wie kopiëren wil: U vindt deze cursus goed en wenst er kopieën van te maken. Bedenk dan ook eens: dat de auteurs met de opbrengst ervan hun kosten moeten dekken; dat kopiëren zonder toestemming niet

Nadere informatie

Belangrijke opmerkingen: De te behandelen cd s moeten proper en in krasvrije toestand zijn en het moeten originelen zijn, kopieën worden niet

Belangrijke opmerkingen: De te behandelen cd s moeten proper en in krasvrije toestand zijn en het moeten originelen zijn, kopieën worden niet Digitale muziek is veel toegankelijker dan cd s. In een goed opgemaakte bibliotheek (metadata) vindt u snel en moeiteloos de muziek die u wilt horen. Bovendien is het plaats besparend! Online diensten

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot afwijzing van een klacht.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot afwijzing van een klacht. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer: 5981/ 6 Betreft zaak: Consumentenbond vs Apple Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot afwijzing van een klacht.

Nadere informatie

Muziek downloaden. PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012

Muziek downloaden. PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012 PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012 Muziek downloaden kan op verschillende manieren en bij verschillende diensten. In deze presentatie proberen we uit te leggen wat de mogelijkheden zijn. Formaten Verschillende

Nadere informatie

READY FOR THE DIGITAL REVOLUTION?

READY FOR THE DIGITAL REVOLUTION? 20:15 LM READY FOR THE DIGITAL REVOLUTION? WAAROM LES MILLS DIGITAL? - LES MILLS BLIJFT INNOVEREN, GAAT MET HAAR TIJD MEE EN HEEFT MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN (EEN SCHONER MILIEU) HOOG IN HET

Nadere informatie

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio Component NAC-HD1E

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio Component NAC-HD1E 3-213-272-41(1) Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio Component NAC-HD1E In deze handleiding worden de algemene aansluitingen en handelingen beschreven waarmee u muziek kunt

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia Music

Gebruikershandleiding Nokia Music Gebruikershandleiding Nokia Music Uitgave 1.0 NL Aan de slag met de applicatie Nokia Music Met Nokia Music kunt u nieuwe muziek ontdekken en naar uw oude favorieten luisteren. U kunt Nokia Music gratis

Nadere informatie

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld.

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Internet Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Om de webpagina s te openen is een internet-browser of kortweg browser nodig. De bekendste zijn INTERNET EXPLORER, GOOGLE CHROME

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Het plaatsen van de batterij in de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Niesbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 9 Toets kennis... 10 Voor

Nadere informatie

Audio Domotica. Bjorn Berkvens! Maurice Appelhof! Thom Snippe

Audio Domotica. Bjorn Berkvens! Maurice Appelhof! Thom Snippe 1 Audio Domotica Bjorn Berkvens! Maurice Appelhof! Thom Snippe 2 1857: Fonautograaf 1850 1860 1870 1880 1890 1900 3 1878: Fonograaf 1857: Fonautograaf 1850 1860 1870 1880 1890 1900 4 1886: Grafofoon 1878:

Nadere informatie

De kwalitatieve aspecten van internetradio. Management Summary T.b.v. RAB Amstelveen. Uitgevoerd door: Intomart GfK bv

De kwalitatieve aspecten van internetradio. Management Summary T.b.v. RAB Amstelveen. Uitgevoerd door: Intomart GfK bv De kwalitatieve aspecten van internetradio Management Summary T.b.v. RAB Amstelveen Uitgevoerd door: Intomart GfK bv Uw contact: Inge Monsees Tel.: +31 (0)35-6258411 / Fax: +31 (0)35-6246532 E-mail: inge.monsees@intomartgfk.nl

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij muziek Muziek en auteursrecht Wanneer je een liedje op de radio hoort, luister je naar de zanger of zangeres die het liedje zingt. Maar wist je dat er heel veel mensen meewerken

Nadere informatie

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening 2-890-158-41(1) Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio System NAS-50HDE In deze handleiding worden de algemene aansluitingen en handelingen beschreven waarmee u muziek kunt

Nadere informatie

Geluiden voor de Toekomst Muziekweb in de 21e eeuw Ingmar Vroomen

Geluiden voor de Toekomst Muziekweb in de 21e eeuw Ingmar Vroomen Geluiden voor de Toekomst Muziekweb in de 21e eeuw Ingmar Vroomen ingmar@muziekweb.nl Bron: https://nos.nl/op3/artikel/2128065-dit-is-waarom-twintigersvinylplaten-kopen.html Bron: https://nvpi.nl/nvpi-audio/2018/04/24/omzet-nederlandse-muziekindustrie-stijgt-door-in-2017/

Nadere informatie

4. Foto s, video en muziek

4. Foto s, video en muziek 89 4. Foto s, video en muziek Met de app Camera kunt u de camera aan de achterkant van de iphone gebruiken om een foto of video te maken. De iphone heeft een extra camera aan de voorkant waarmee u gemakkelijk

Nadere informatie

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd.

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd. Interessante Apps voor de ipad! Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de

Nadere informatie

2. Muziek afspelen met Windows Media Player

2. Muziek afspelen met Windows Media Player 29 2. Muziek afspelen met Windows Media Player De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd van een pure rekenmachine voor bedrijven in een machine voor internet en entertainment. Windows

Nadere informatie

De zakelijke kant van muziek

De zakelijke kant van muziek De zakelijke kant van muziek Leerlingentekst en opdrachten Muziek en tekst: eigendom, rechten en geld verdienen Je bent gek op muziek en wat is nou leuker dan van je hobby je werk maken? Als je een bandje

Nadere informatie

Frostwire handleiding. Inleiding. Voor- en nadelen van Frostwire. Installatie van Frostwire

Frostwire handleiding. Inleiding. Voor- en nadelen van Frostwire. Installatie van Frostwire Frostwire handleiding Welkom bij de handleiding van Frostwire, een programma om te downloaden via Peer 2 Peer (P2P). Wat komt er aan bod in deze handleiding? Inleiding Voor- en nadelen van Frostwire Installatie

Nadere informatie

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen Muziek op de ipad Muziek en audiobestanden toevoegen U kunt op de volgende manieren muziek en audiobestanden op de ipad zetten: U kunt via de i Tunes Store op de ipad materiaal kopen en downloaden. Tik

Nadere informatie

HET DIGITALE AANBOD VAN BEELD EN MUZIEK

HET DIGITALE AANBOD VAN BEELD EN MUZIEK HET DIGITALE AANBOD VAN BEELD EN MUZIEK Stand van zaken per 1 oktober 2009 Per 1 oktober 2009 telt Nederland 19 film- en videodiensten en 31 muziekdiensten. Ze zijn opgenomen in bijgaand overzicht. Naast

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

Wijzigingsformulier exploitatie auteursrechten

Wijzigingsformulier exploitatie auteursrechten Siriusdreef 22-28 Postbus 3080 2130 KB Hoofddorp t +31 (0)23 799 79 99 f +31 (0)23 799 77 77 info@bumastemra.nl www.bumastemra.nl Vereniging Buma en Stichting Stemra zijn de auteursrechtenorganisaties

Nadere informatie

Handleiding gebruik Uitzending op internet van vieringen van de Werkhofgemeenschap

Handleiding gebruik Uitzending op internet van vieringen van de Werkhofgemeenschap Handleiding gebruik Uitzending op internet van vieringen van de Werkhofgemeenschap De vieringen van de Werkhofgemeenschap worden op zondag live uitgezonden. In het nu volgende gedeelte worden een aantal

Nadere informatie

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen en inzien_folder_a5_def.indd 2 11-04-11 12:37 lenen & inzien Bibliotheek Den Haag heeft veel te bieden, maar u zult vooral plezier

Nadere informatie

Van cassettebandje tot ipo(a)d Van analoog naar digitaal (AAA DDD) Muziek bewaren, kopiëren, vervoeren en afspelen

Van cassettebandje tot ipo(a)d Van analoog naar digitaal (AAA DDD) Muziek bewaren, kopiëren, vervoeren en afspelen Van cassettebandje tot ipo(a)d Van analoog naar digitaal (AAA DDD) Muziek bewaren, kopiëren, vervoeren en afspelen Enkele termen Analoog (A) (Veranderings)gegevens worden vergelijkenderwijs (naar analogie)

Nadere informatie

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9 29 2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9 De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd van een pure rekenmachine voor bedrijven in een machine voor internet en entertainment.

Nadere informatie

Eigen muziek, video s en foto s op TV. (8-11-2012) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/

Eigen muziek, video s en foto s op TV. (8-11-2012) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/ Eigen muziek, video s en foto s op TV. (8-11-2012) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/ Inhoud Voorwoord... 2 Wat heb je hiervoor nodig?... 3 1 De mediabestanden op je computer.... 4 2 De

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

Aansluiting uitgever (incl. specificatie)

Aansluiting uitgever (incl. specificatie) Siriusdreef 22-28 Postbus 3080 2130 KB Hoofddorp t +31 (0)23 799 79 99 f +31 (0)23 799 77 77 info@bumastemra.nl www.bumastemra.nl Vereniging Buma en Stichting Stemra zijn de auteursrechtenorganisaties

Nadere informatie

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven:

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven: Lesbrief 1 Introductie auteursrecht Voorbereiding Doelen: - De leerlingen worden zich bewust van het bestaan en het belang van auteursrecht en leren verschillende begrippen rondom auteursrecht kennen.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Uw muziek met itunes

Studio Visual Steps. Uw muziek met itunes Studio Visual Steps Uw muziek met itunes Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: maart 2013 Alle rechten

Nadere informatie

OS X update en Apple Music

OS X update en Apple Music OS X update en Apple Music Handleiding van Auteur: leofact Augustus 2015 handleiding: OS X update en Apple Music Het is een mooie zomer voor de computerliefhebber. Microsoft is net uitgekomen met Windows

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek Muziek en Werk

Samenvatting onderzoek Muziek en Werk Samenvatting onderzoek Muziek en Werk In opdracht van Randstad zijn er twee onderzoeken uitgevoerd door R2Research. Met het eerste onderzoek is het fundament gelegd voor de link tussen Werk en Muziek.

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler 1 Installatie van de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Digitale muzieklicenties FAIR PLAY MUSIC

Digitale muzieklicenties FAIR PLAY MUSIC Digitale muzieklicenties FAIR PLAY MUSIC MUZIEK VERDIENT FAIR PLAY Steeds meer mensen en bedrijven hebben een website die ze aankleden met muziek. Muziek zorgt namelijk voor de juiste sfeer. Veel sites

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie. Wat is icloud?

Hoofdstuk 1. Introductie. Wat is icloud? Hoofdstuk 1 Introductie Wat is icloud? HOOFDSTUK 1 INTRODUCTIE De kans dat je niet alleen een iphone hebt, maar bijvoorbeeld ook een ipad en een computer is groot. En daarbij ontstaat meteen de centrale

Nadere informatie

iq AirPort met ipad/ipod ios4-6 Gebruiksaanwijzing

iq AirPort met ipad/ipod ios4-6 Gebruiksaanwijzing iq AirPort met ipad/ipod ios4-6 Gebruiksaanwijzing iq + AirPort Express + ipad De eenvoudige bediening van dit systeem maakt het perfect voor klanten die voor het eerst een zelfspelend systeem gebruiken.

Nadere informatie

WSB Radio Player. Handleiding

WSB Radio Player. Handleiding WSB Radio Player Handleiding Inhoudstafel Inhoudstafel 1 0. Inleiding 2 1. Toepassingsgebied 2 2. Installeren 2 2.1 Recentste versie downloaden 2 2.2 Installatie 3 2.3 De start 4 2.4 Initialiseren 4 3.

Nadere informatie

Dit kunt u vinden op internet via deze link: http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/help/

Dit kunt u vinden op internet via deze link: http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/help/ BELANGRIJKE NOOT OVER e-books: e-books in epub formaat, zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management) Om digitale E-Books te downloaden en lezen op uw ereader, epub formaat, heeft u het programma

Nadere informatie

Spotify HOE MAAKT SPOTIFY GEBRUIK VAN PERSUASIVE DESIGN, EMOTIONAL DESIGN & NUDGING? MARJOLEIN VOGEL MS302E

Spotify HOE MAAKT SPOTIFY GEBRUIK VAN PERSUASIVE DESIGN, EMOTIONAL DESIGN & NUDGING? MARJOLEIN VOGEL MS302E Spotify HOE MAAKT SPOTIFY GEBRUIK VAN PERSUASIVE DESIGN, EMOTIONAL DESIGN & NUDGING? MARJOLEIN VOGEL MS302E persuasive design Overtuigingsprincipes Robert Cialdini Spotify is een streamingservice die muziek,

Nadere informatie

1. Luister je naar de radio?

1. Luister je naar de radio? Muziek In hoeverre ben je het (on)eens met de volgende stellingen? 10 95% 1. Luister je naar de radio? (n=538) 9 8 7 6 5 4 3 2 1 5% Ja Nee Weet niet Toelichting: Ja Alleen naar muziek De hele dag door...3fm

Nadere informatie

Streaming Diensten. Streaming Diensten 2-6-2015. Mathieu Geelen 1. Wat is streaming? De techniek. Agenda: Twee veel gebruikte manieren:

Streaming Diensten. Streaming Diensten 2-6-2015. Mathieu Geelen 1. Wat is streaming? De techniek. Agenda: Twee veel gebruikte manieren: 2-6-2015 Agenda: Presentator: Mathieu Geelen Wat is streaming? Wat zijn streaming diensten? Wat heb je er voor nodig? (Hard- en software) Software; media-players en apps. Enkele diensten nader bekeken;

Nadere informatie

Wat is digitaal lezen?

Wat is digitaal lezen? Lezen op de tablet Wat is digitaal lezen? Digitaal lezen: het doornemen van een elektronisch document. Kinderen lezen al dagelijks digitaal, denk aan: - Digibord - Websites - E-mails, sms jes etc. Het

Nadere informatie

Programma. Helemaal in de wolken. Zoals het is. Zoals het was. Alle informatie staat op:

Programma. Helemaal in de wolken. Zoals het is. Zoals het was. Alle informatie staat op: Programma Helemaal in de wolken Edo Postma ProBiblio - Wat is de cloud - Voor- en nadelen - Verschillende toepassingen opslag, office, foto, muziek, etc. Alle informatie staat op: www.blijfbij.online Zoals

Nadere informatie

Podcasting: Haal een micro in de klas. Cindy De Smet

Podcasting: Haal een micro in de klas. Cindy De Smet Podcasting: Haal een micro in de klas Cindy De Smet Over de auteur: Voor meer info, contacteer: Cindy De Smet (Lector Media Hogent) Email-adres: cindy@smetty.be Op het web: www.smetty.be www.edublogs.be

Nadere informatie

Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s

Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s 2016 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL. 2 EEN TOELATING VERKRIJGEN. 3 CONTACT OPNEMEN 3 ALGEMENE PRINCIPES 4 FM - UITZENDINGEN van landelijke,

Nadere informatie

Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s

Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s 2015 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL. 2 EEN TOELATING VERKRIJGEN. 3 CONTACT OPNEMEN 3 ALGEMENE PRINCIPES 4 FM - UITZENDINGEN van landelijke,

Nadere informatie

Automatisering maakte veel mogelijk: zoals een voor iedereen thuis toegankelijke catalogus met veel informatie en muziekadvies op www.muziekweb.nl.

Automatisering maakte veel mogelijk: zoals een voor iedereen thuis toegankelijke catalogus met veel informatie en muziekadvies op www.muziekweb.nl. Inleiding In 1961 begon de CDR, (Stichting) Centrale Discotheek Rotterdam, met het uitlenen van lp s. Bij de opening stonden 1200, hoofdzakelijk klassieke lp s te wachten, om te worden geleend. Boeken

Nadere informatie

STINGRAY MUSIC MOBIELE APP MET VIBES-KANALEN GEBRUIKERSHANDLEIDING VERSIE 2.0

STINGRAY MUSIC MOBIELE APP MET VIBES-KANALEN GEBRUIKERSHANDLEIDING VERSIE 2.0 STINGRAY MUSIC MOBIELE APP MET VIBES-KANALEN GEBRUIKERSHANDLEIDING VERSIE 2.0 Inhoudsopgave Over Stingray Music Mobiele App... 2 Van start gaan... 3 Download de App... 3 Maak verbinding met de App... 3

Nadere informatie

Handleiding RotsRadio Airtime

Handleiding RotsRadio Airtime Handleiding RotsRadio Airtime RotsRadio maakt gebruik van Airtime, een systeem waarmee een groep gebruikers een radiostation kan onderhouden. Met je eigen inloggegevens kan je inhoud toevoegen aan RotsRadio.

Nadere informatie

LABELS Hier vind je een overzicht van al onze labels. Zoek op label en rangschik deze op bruikbaarheid door een hoeveelheid aan hartjes te geven.

LABELS Hier vind je een overzicht van al onze labels. Zoek op label en rangschik deze op bruikbaarheid door een hoeveelheid aan hartjes te geven. MusicDIRECTOR Manual NIEUW RELEASES Krijg inspiratie door random gegenereerde muzikale suggesties van de nieuwste muziek op MusicDIRECTOR of doe een geavanceerde zoekopdracht. GENRES Blader door muzikale

Nadere informatie

Special. iteufel Air: opvallend onopvallend Dynamisch, modern en innovatief. mensen, muziek en film

Special. iteufel Air: opvallend onopvallend Dynamisch, modern en innovatief. mensen, muziek en film XXS VERSIE losse verkoop > 0 00 euro mensen, muziek en film 6 pagina s 4 e JAARGANG _nummer 19 Special iteufel Air: opvallend onopvallend Dynamisch, modern en innovatief Heeft u ook interesse in een Hifidelity

Nadere informatie

BiblioNu in het digitale tijdperk. Inleiding. www.biblionu.nl. Onderwerpen in deze brochure: BiblioNu op internet

BiblioNu in het digitale tijdperk. Inleiding. www.biblionu.nl. Onderwerpen in deze brochure: BiblioNu op internet Inleiding Naar aanleiding van vragen van de commissie over de voorbereiding van BiblioNu op de lopende en voortschrijdende digitale ontwikkelingen bied ik u hierbij een kort overzicht aan van de huidige

Nadere informatie

Downloadverbod zal industrie niet helpen

Downloadverbod zal industrie niet helpen Downloadverbod zal industrie niet helpen Een wettelijk downloadverbod zal geen invloed hebben op het koopgedrag van internetgebruikers. Zo n verbod, voorgesteld door het kabinet, kan zelfs een averechts

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Audiovisuele Hulpmiddelen. Enquête KNZV Limburg september 2014

Audiovisuele Hulpmiddelen. Enquête KNZV Limburg september 2014 Audiovisuele Hulpmiddelen Enquête KNZV Limburg september 2014 Inleiding In september 2014 is door KNZV Limburg een enquête formulier inzake een inventarisatie audiovisuele hulpmiddelen ter ondersteuning

Nadere informatie

CONCEPT DESIGN GELUID

CONCEPT DESIGN GELUID CONCEPT DESIGN GELUID GELUID CONCEPT 1 PRESENTATIE Music Explorer 1 PROBLEEM Video en audio streaming services ( YouTube, Spotify, Pandora enz.) hebben een vernieuwende manier nodig om hun bezoekers kennis

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

In de wolken. Mogelijkheden

In de wolken. Mogelijkheden itunes is van huis uit het programma waarmee u uw mediabestanden op uw computer beheert en waarmee u uw ipod, iphone en ipad van media voorziet en synchroniseert. icloud heeft zijn intrede gedaan met de

Nadere informatie

Randstad & Muziek basisonderzoek

Randstad & Muziek basisonderzoek Randstad & Muziek basisonderzoek Randstad & Muziek Inhoudsopgave HK 1: Opzet en aanleiding onderzoek Inleiding......3 Onderzoeksopzet...4 Onderzoeksverantwoording...5 Muziekbeleving toelichting...6 HK

Nadere informatie

5. Auteursrecht op internet: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een pleidooi voor collectief beheer 1

5. Auteursrecht op internet: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een pleidooi voor collectief beheer 1 5. Auteursrecht op internet: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een pleidooi voor collectief beheer 1 Erwin Angad-Gaur E r worden, zowel nationaal als internationaal, veel discussies gevoerd over

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Onze onderzoeksvraag luidt: Brengt Napster veel schade aan de platenmaatschappijen en de artiesten?

Onze onderzoeksvraag luidt: Brengt Napster veel schade aan de platenmaatschappijen en de artiesten? Werkstuk door een scholier 2191 woorden 28 mei 2001 7,6 30 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Voorwoord Wij hebben dit onderwerp gekozen, omdat het een actueel onderwerp is en heel veel mensen gebruik

Nadere informatie

Lees de veiligheidsinstructies eerst aandachtig door voodat u het volume verandert.

Lees de veiligheidsinstructies eerst aandachtig door voodat u het volume verandert. In deze snelle opstarthandleiding zullen we u laten zien hoe de basisfuncties werken. Wilt u een meer specifiekere omschrijving dan kunt u een uitgebreide handleiding downloaden van onze website: www.denver-electronics.com

Nadere informatie

4. Muziek. In dit hoofdstuk leert u:

4. Muziek. In dit hoofdstuk leert u: 81 4. Muziek Op een Windows 10-computer kunt u muziek afspelen met Windows Media Player. Behalve het afspelen van muziek, kunt u met dit programma ook muziek van cd s naar uw computer kopiëren. De muziek

Nadere informatie

Vul de ontbrekende woorden in kijk als je twijfelt nog eens naar de tekst

Vul de ontbrekende woorden in kijk als je twijfelt nog eens naar de tekst Alles op een rijtje Vul de ontbrekende woorden in kijk als je twijfelt nog eens naar de tekst Iemand die anderen pest, is een speler die niet aan... play doet. Mensen die anderen pesten,... de wedstrijd

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht bij muziek. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Auteursrecht bij muziek. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 2 Auteursrecht bij muziek Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten wie er allemaal betrokken zijn in het proces rondom het maken van muziek en welke rechten deze betrokkenen hebben. - De leerlingen

Nadere informatie

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT!

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT! BELANGRIJKE NOOT OVER e-books: e-books in epub formaat, zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management) Om digitale E-Books te kopen, downloaden en lezen op uw ereader, epub formaat, heeft u het programma

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

In de wolken. Mogelijkheden

In de wolken. Mogelijkheden itunes is van huis uit het programma waarmee u uw mediabestanden op uw computer beheert en waarmee u uw ipod, iphone en ipad van media voorziet en synchroniseert. icloud heeft zijn intrede gedaan met de

Nadere informatie

34 interessante manieren om audio te gebruiken in de klas. reative Commons Attribution

34 interessante manieren om audio te gebruiken in de klas. reative Commons Attribution 34 interessante manieren om audio te gebruiken in de klas. reative Commons Attribution 1. Gebruik muziek als timer Classtools.net heeft gebruiksklare voorbeelden. Je kan er zelfs je eigen muziek uploaden.

Nadere informatie

KINDEREN, MUZIEK & FILM EN HET INTERNET

KINDEREN, MUZIEK & FILM EN HET INTERNET KINDEREN, MUZIEK & FILM EN HET INTERNET Een folder voor ouders over p2p, file-sharing en downloaden Wat is P2P? Als ouder of verzorger heeft u uw kinderen vast wel eens horen praten over file-sharing,

Nadere informatie

VEILIGHEID EN AUTEURSRECHT een handleiding voor overheid en bedrijven

VEILIGHEID EN AUTEURSRECHT een handleiding voor overheid en bedrijven VEILIGHEID EN AUTEURSRECHT een handleiding voor overheid en bedrijven INTRODUCTIE Mensen die muziek maken zijn, net als in iedere andere bedrijfstak, afhankelijk van een redelijke vergoeding voor hun creativiteit

Nadere informatie