Inbreng PvdA. Toekomst HG: Samenwerking in de regio - Voorstel toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) PROCES.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inbreng PvdA. Toekomst HG: Samenwerking in de regio - Voorstel toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) PROCES."

Transcriptie

1 Inbreng PvdA Toekomst HG: Samenwerking in de regio - Voorstel toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) PROCES Voorzitter, De afgelopen weken zijn intensief geweest voor ons allemaal. De tijdsdruk, die we onszelf hebben opgelegd, voelde soms als een Spartaans trainingskamp. De PvdA blijft van mening dat deze snelheid echt ten koste gaat van de zorgvuldigheid van dit proces. Het gevoelen dat we met gang de Drechtsteden ingeduwd worden, is dan ook lastig te onderdrukken. Met deze woorden opende ik namens onze fractie het debat op 18 december vorig jaar. En hoe bijzonder actueel zijn ze nog steeds [zeker met deze Spartaanse temperaturen]. Het door onszelf uitgestippelde tijdpad knelt, het gaat ten koste van de zorgvuldigheid van het doen van onderzoek, maar ook ten koste van het onderbouwen en beoordelen van voorliggend voorstel om toe te treden tot de Drechteden. Waarom dan toch die snelheid? Ik kom daar later uiteraard nog op terug voorzitter. De PvdA-fractie wil namelijk eerst van de gelegenheid gebruik maken om een ieder die een aandeel heeft gehad in de voorbereiding te bedanken. Want ondanks het knellende tijdpad ligt er vanavond wel een voorstel. Wij danken de gemeente Gorinchem en de Drechtsteden voor hun aanbod, de betrokken ambtenaren voor al het werk hier in huis, de OR en leidinggevenden voor hun adviezen en alle meedenkende inwoners, ondernemers en instellingen voor hun input. De PvdA hecht enorm veel waarde aan alle betrokkenheid als het gaat om de bestuurlijke toekomst van onze gemeente. Wij realiseren ons ook terdege dat de gemeenteraad en dus ook onze fractie dit soort beslissingen niet kan nemen zonder de kennis van dagelijks betrokkenen. Een keuze voor de toekomt moet volgens de PvdA dan ook het resultaat zijn van een weloverwogen en zorgvuldig doorlopen proces met voldoende ruimte voor inspraak, in de eerste plaats voor onze inwoners. En voorzitter, juist als het gaat om inspraak van onze inwoners wil de PvdA twee punten van kritiek benoemen als het gaat om het proces: 1) Ten eerste de uitvoering van de burgerpeiling. Wij concluderen dat het college de inwoners niet naar hun mening over toetreden tot de Drechtsteden durft te vragen. En dat ondanks de duidelijke opdracht van de gemeenteraad om dit

2 wel te doen! Echter, het woord Drechtsteden is door het college uit de vragenlijst geweerd. De burgerpeiling is daarmee niks meer dan een wassen neus of een voorgehouden worst en heeft geleid tot teleurstelling bij inwoners. Overigens hebben veel respondenten de open vraag (vraag 35) van de peiling benut om alsnog hun voorkeur (Drechtsteden / Gorinchem) duidelijk te maken. Helaas is na herhaaldelijk verzoek van onze fractie tot op de dag van vandaag geen inzage gegeven in deze antwoorden op de open vraag. Een trieste constatering! Weet de gemeenteraad nu wat de opinie is van onze inwoners? Een gezamenlijk met de VVD uitgevoerde (en niet representatieve) braderiepeiling met de VVD levert in ieder geval een duidelijke voorkeur voor samenwerking met Gorinchem op: 187 van 275 van de respondenten verkiezen deze optie boven het aansluiten bij Drechtsteden (75). Een indicatief getal, maar toch. 2) Het tweede kritiekpunt heeft ook alles te maken met inspraak. Vanuit de vorige inspraakronde in november 2014 hebben instellingen, bedrijven en inwoners onderzoeksvragen meegegeven. Deze zijn verwerkt in een startnotitie die als bron zou dienen voor het onderzoek. Nu het eindresultaat van het onderzoek bekend is, moet de PvdA concluderen dat niet alle onderzoeksvragen vanuit de startnotitie zijn beantwoord. Belangrijke vragen over de impact van toetreding tot de Drechtsteden bijvoorbeeld op het gebied van dienstverlening, maar ook op gebied van het o zo belangrijke sociale domein blijven vooralsnog onbeantwoord. Dat maakt een zorgvuldige afweging vanavond onmogelijk. En niet onbelangrijk, de toezegging om vragen van inwoners en andere betrokkenen mee te nemen in het onderzoek lijkt net zoals bij de burgerpeiling een wassen neus. Voorzitter, De PvdA-fractie concludeert dat daarmee aan twee belangrijke onderdelen (uitvoering burgerpeiling en startnotitie) van het raadsbesluit van 18 december 2014 onvoldoende is voldaan. De politieke consequenties die onze fractie daaraan verbindt zullen na de verantwoording door het college en het gevoerde debat daarover duidelijk worden.

3 INHOUD Voorzitter, Als het gaat om de inhoud van het voorstel is de PvdA snel klaar. Wij vinden het onverantwoord om op basis van de huidige informatie te besluiten om toe te treden tot de Drechteden. Sterker nog, de PvdA vindt het een zwaktebod van dat het college om dit voorstel überhaupt aan de raad voor te leggen. Het voorstel is namelijk onvoldragen, onvoldoende onderbouwd en staat bol van onzekerheden en risico s als het gaat om voor de PvdA (minstens) twee zeer belangrijke thema s: 1) De financiën 2) Het sociaal domein Ten eerste het thema financiën. Om te beginnen citeren wij de accountant die aangeeft dat van de opgenomen financiële gegevens in het onderzoeksrapport de bron ontbreekt, de uitgangspunten van de calculaties ontbreken en dat het daarmee niet goed mogelijk is om de juistheid en volledigheid van de bedragen te verifiëren. Dat vindt de PvdA nogal wat. De accountant kraakt de financiële onderbouwing van het rapport en daarmee het raadsvoorstel wat ons betreft. Ook de PvdA-fractie kraakt de onderbouwing van het thema financiën, dat is onder te verdelen in twee componenten: incidentele frictie- en transitiekosten structurele effecten op de begroting (exploitatie) De PvdA constateert dat de opgenomen frictiekosten met een bandbreedte van 1,4 2,8 miljoen euro aan de voorzichtige kant zijn. Met name als het gaat om personele consequenties en het uittreden uit de gemeenschappelijk regelingen Regionale Sociale Dienst, de Avelingen Groep en de bestuurlijke regio A&V, worden de frictiekosten onderschat. Een ander onderzoek (Louter) laat bijvoorbeeld zien dat voor deze drie GR en de kosten van uittreding voor Zederik 2 miljoen zouden zijn en voor Leerdam 3,6 miljoen. Nee, in HG houden we het maximaal op 1,1 miljoen. Erg positief gedacht wat de PvdA betreft. Ook de frictiekosten die ontstaan door het afvloeien van personeel zijn veel te positief ingeschat (1,3 miljoen voor 29 fte volgens voorstel). En wat te denken van het niet opnemen van een bedrag voor transitiekosten? Kosten voor het opschonen van bestanden en aansluiting op de systemen van Drechtsteden die sowieso wel gaan komen en vaak oplopen zo leert de ervaring.

4 Kortom voorzitter, Er komt een hele dikke rekening naar onze inwoners van minstens drie miljoen in plaats van maximaal drie miljoen zoals het college voorstelt. Dit is bijna 500 euro per huishouden. En wat levert het die huishoudens de komende jaren op? Financieel in elk geval niets. Het college denkt na het betere knip- en plakwerk nog een structureel begrotingsvoordeel te behalen van euro in het meest gunstige geval. Uitgaande van drie miljoen frictiekosten betekent dat een terugverdientijd van minstens 30 jaar. En dat dus in het meest gunstige geval! De kwaliteit en positieve dingen die Drechtsteden ongetwijfeld brengt, gaat zo wel erg veel geld, en niet te vergeten, menselijk kapitaal kosten. Overigens lijkt het de huishoudens ook op het gebied van dienstverlening geen winst op te leveren. Het college stelt namelijk voor het basispakket in de Drechtsteden af te nemen (DKCC) en dat gaat toch echt uit van minder service en minder korte lijnen richting onze inwoners dan nu het geval. En juist die service en korte lijnen is wat onze inwoners weten te waarderen aan de dienstverlening. Dat maakten alle participatiebijeenkomsten en de burgerpeiling wél duidelijk. Voorzitter, dat brengt mij op het tweede thema dat ook alles met dienstverlening en ondersteuning aan onze inwoners te maken heeft: het sociaal domein. Wat is nu de impact van toetreding tot de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) op het sociaal domein? Wat gebeurt er met de mensen die werken in de sociale werkvoorziening? Waar moeten bestaande minima straks aankloppen voor ondersteuning? En behouden zij hun huidige rechten? Allemaal vragen die aan de voorkant gesteld zijn, maar nog steeds onbeantwoord blijven. Volgens de accountant zijn in het rapport van BMC de inhoudelijke gevolgen (risico s en kansen) van de overstap naar het SDD voor het sociaal domein niet opgenomen. Daar kan de PvdA niet mee leven. Juist voor de groep inwoners waar we extra goed op moeten letten gaat nu veel veranderen met alle daarmee gepaarde onzekerheden. Voorzitter, U zult begrijpen dat wij niet kunnen instemmen met voorliggend voorstel. Het is onvoldoende onderbouwd, staat vol onzekerheden en risico s en biedt nog steeds geen garanties dat de kwetsbaarheden van de gemeente worden opgelost. Sterker nog, de organisatie zal zeker in het begin meer kwetsbaarheden ontwikkelen. Nieuwe kwetsbaarheden binnen de organisatie, het sociaal domein en de dienstverlening komen in de plaats voor de oude kwetsbaarheden.

5 De PvdA wil dan ook benadrukken dat de gemeenteraad de kwetsbaarheden van de organisatie goed in het oog moet houden. Het onderzoek naar verdergaande regionale samenwerking had en heeft namelijk het doel om de gesignaleerde kwetsbaarheden op het gebied van beleidstaken op te lossen en daarnaast effectiever om te gaan met PIOFACH-taken. De ruimtelijk-economische kracht van de Drechtsteden is mooi meegenomen, maar nooit het doel geweest van onze zoektocht naar regionale versterking. Voorzitter, wat willen wij dan wel? 1) Ten eerste willen wij het huidige voorstel van tafel 2) Ten tweede willen wij nader onderzoek naar de gevolgen van toetreding tot de Drechtsteden op het gebied van het sociaal domein, de dienstverlening en de financiën; 3) Tegelijkertijd willen we dat het gesprek met Gorinchem wordt aangegaan over de inhoud van de offerte, onder andere om meer duidelijkheid te krijgen over de financiële component van het voorstel. De PvdA blijft voorstander van een nauwere samenwerking met de gemeente Gorinchem. Wat we ook doen, we doen het met Gorinchem, blijft ons standpunt. De uitgangspunten van de samenwerking die Gorinchem heeft geschetst zoals gemeentelijke autonomie, gelijkwaardigheid en een eenvoudige wijze van samenwerken, onderschrijft de PvdA. Wij zien in de offerte van Gorinchem dan ook een prima basis om het gesprek daarover aan te gaan. De samenwerking met Gorinchem is voor ons een goed alternatief voor toetreding tot de Drechtsteden. Daarbij kunnen samen kwetsbaarheden worden opgelost en vanuit goed werkgeverschap een nieuwe organisatie worden gebouwd, waarbij geen rekening van meerdere miljoenen bij onze inwoners wordt gelegd, waarbij wordt voortgebouwd op bestaande relaties en het sociaal domein niet in onzekerheid wordt gestort. Voor de PvdA is namelijk het behouden van het goede ook een aspect van duurzaamheid! Tot zover voorzitter, Namens de PvdA-fractie Niek Verkaik

6 28 juni Van: PvdA-fractie Aan: College van B&W Behandelend ambtenaar: Angel Franken Onderwerp: Bestuurlijke Toekomst HG Geacht college, Ten behoeve van de behandeling van het onderwerp Bestuurlijke Toekomst HG ziet de PvdA-fractie graag de volgende vragen beantwoord: Burgerpeiling 1. Tijdens de Ontmoeting van 26 mei is aan de gemeenteraad toegezegd dat de beantwoording van de open vraag in de burgerpeiling inzichtelijk wordt gemaakt in de eindrapportage van BMC. Dit is helaas niet gebeurd. Waarom niet? Er is wel gekozen voor een samenvatting. Het verzoek is om alsnog inzage te geven in de specifieke antwoorden. 2. Tijdens de persconferentie zijn opmerkingen gemaakt over de burgerpeiling die hebben geleid tot onderstaand artikel in Het Kompas. Op welke vragen/antwoorden van de burgerpeiling is de fifty-fifty uitspraak gebaseerd? Er wordt gerefereerd aan gemaakte opmerkingen van inwoners. Het verzoek is om ook de raad inzage te geven in die gemaakte opmerkingen. Zie vraag 1. H'VELD-G'DAM Uit de burgerenquête kwam naar voren dat de helft van de inwoners voor Drechtsteden kiest en de andere helft voor Gorinchem. Dat zei burgemeester Roel Augusteijn vorige week nadat het college bekendmaakte dat het Drechtsteden aan de raad adviseert. In de enquête werd de vraag weliswaar niet direct gesteld, maar uit opmerkingen van inwoners werd dat duidelijk, stelt de burgemeester.,,de ene helft zei zus, de andere helft zei zo. Het resultaat was fiftyfifty'', aldus Augusteijn Validatie Deloitte 3. Deloitte beschrijft een aantal belangrijke aandachtspunten die vervolgens zijn voorzien van een reactie door het college en soms ook door een reactie van de GRD. Is de gemeente Gorinchem ook gevraagd een reactie te geven op de aandachtspunten die algemeen zijn en de gemeente Gorinchem betreffen? 4. Deloitte constateert dat het volgende als het gaat om het sociaal domein: In het rapport van BMC zijn de inhoudelijke gevolgen (risico s en kansen) voor de overstap naar de SDD voor het Sociale domein (onderdelen Participatie en WMO / AWBZ) in de gemeente Hardinxveld- Giessendam niet opgenomen. Anders geformuleerd: wat zijn de mogelijke wijzigingen op het gebied van het Sociale domen zoals dit nu door de Raad van Hardinxveld-Giessendam is vastgesteld ten opzichte van deelname aan de SDD. De inhoudelijke gevolgen zouden volgens de startnotitie (18/12) worden onderzocht (zie onderzoeksvragen/hoofdvraag 1c en verwerkte input vanuit samenleving). Waarom heeft het college daar geen gevolg aan gegeven? Personele consequenties 5. De beleidstaken zijn geïdentificeerd als een kwetsbaarheid. In hoeverre wordt deze kwetsbaarheid bij toetreding tot Drechteden dan wel inkopen van diensten bij Gorinchem

7 daadwerkelijk opgelost (gezien ook kanttekening 1.1, 1.3, 1.4, 1.5 en 1,8 van het raadsvoorstel)? 6. Op pagina 14/15 van het BMC Hoofdrapport wordt verondersteld dat 2,5 fte Wmo-personeel verdwijnt. Betekent dat ook dat wordt verondersteld dat het Wmo-loket lokaal verdwijnt? 7. Op pagina 14/15 van het BMC Hoofdrapport wordt verondersteld dat 3,6 fte communicatiepersoneel verdwijnt. Wat betekent dat voor de lokale communicatie richting inwoners, bedrijven en instellingen? 8. Geschatte frictiekosten zijn 1 tot 1,3 miljoen euro. Op welke wijze is dit bedrag berekend? 9. Is bij de berekening van deze frictiekosten van uitgegaan dat alle 29 fte (= meer personeel) binnen een jaar nieuw werk vindt? 10. Is bij berekening van deze frictiekosten rekening gehouden met het CARUWO? Dat wil zeggen de wettelijk verplichte kosten voor begeleiding naar werk (EUR per persoon) en de WW-verplichting van vijf jaar voor oudere werknemers? 11. Is er een sociaal plan voorhanden t.b.v. de mogelijke grootscheepse reorganisatie? Zo ja, wat zijn de geschatte kosten van het Sociaal Plan? Mogelijk toetreden 12. Het college stelt voor om toe te treden tot de GRD. Welke planning stelt het college (i.s.m. GRD) voor in het toetreden tot de GRD en verschillende dochterorganisaties? 13. Hoe wordt omgegaan met zitting van HG se raadsleden (beraadslaging en stemrecht) in de Drechtraad op het moment dat taken (deels) nog niet zijn overgedragen aan de GRD dan wel de dochterorganisaties? 14. Met andere woorden, wanneer treedt HG formeel toe als het raadsvoorstel wordt aangenomen? 15. Waarom zijn niet alle onderzoeksvragen (mede op basis van input/vragen vanuit bijeenkomsten met samenleving) zoals opgenomen in de startnotitie concreet beantwoord? Raadsvoorstel 16. Wordt met het voorliggende raadsvoorstel een financieel kader meegegeven aan het college? De bandbreedte van de frictiekosten is bijvoorbeeld niet opgenomen in de beslispunten, zoals toegezegd tijdens de Ontmoeting op 26 juni 17. Beslispunt 17: moet er niet sowieso een lening worden aangetrokken ter dekking van de frictiekosten? En zo ja, wat is dan de verwachte hoogte (bandbreedte)? 18. Het college geeft aan in reactie op de memo van de leidinggevenden dat EUR extra is opgenomen voor frictiekosten. Uit welke bedragen is deze 300K opgebouwd? 19. Argument 3.1: De BAG-taak en GEO-taak blijven met dit voorstel in principe bij de ambtelijke organisatie HG belegd. Een vergelijking met aansluiten bij de GBD is daarmee niet meer mogelijk. Waarom is financieel gezien alsnog de structurele besparing een op een overgenomen? (zie ook opmerking pagina 3 leidinggevenden) 20. Voor participatie in DKCC is een structurele besparing voorgesteld. Echter het besluit over aansluiten bij DKCC volgt later. Waarom is de structurele besparing toch alvast opgenomen? Wij zien de antwoorden op onze vragen graag tegemoet. Met vriendelijke groet, PvdA-fractie

8

Memo. 15 juni 2015. Attentiepunten raadsvoorstel inzake het Raadsvoorstel Toekomst HG: Samenwerking in de regio. Geacht college en directie,

Memo. 15 juni 2015. Attentiepunten raadsvoorstel inzake het Raadsvoorstel Toekomst HG: Samenwerking in de regio. Geacht college en directie, Memo Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Behandeld door: Aan: Het College van Burgemeester

Nadere informatie

Reactie op aandachtspunten Deloitte op impactanalyse

Reactie op aandachtspunten Deloitte op impactanalyse Reactie op aandachtspunten Deloitte op impactanalyse Middels een gezamenlijke opdracht van Hardinxveld-Giessendam en de GRD is Deloitte verzocht tot het kritisch doorlezen van de rapportages die opgesteld

Nadere informatie

Reactie college: Het college is zich hiervan bewust en wijst daar de gemeenteraad ook op in zijn kanttekening 1.2

Reactie college: Het college is zich hiervan bewust en wijst daar de gemeenteraad ook op in zijn kanttekening 1.2 gemeente Hardinxveld-Giessendam MEMO Aan : R. Vink Van : Het college van B&W Zaak : Datum : 12 juni 2015 Betreft : Reactie controller op stukken onderzoek toetreding Drechtsteden ca. Inleiding De controller

Nadere informatie

Afsluitend aan deze memo is een paragraaf conclusie/aanbevelingen opgenomen.

Afsluitend aan deze memo is een paragraaf conclusie/aanbevelingen opgenomen. gemeente Hardinxveld-Giessendam MEMO Aan : de gemeentesecretaris, Robert 't Hoen Van : R. Vink Zaak : 0523-1885 Datum : 12 juni 2015 Betreft : Reactie controller op stukken onderzoek toetreding Drechtsteden

Nadere informatie

MEMO BIJLAGE 2. Incidentele kosten

MEMO BIJLAGE 2. Incidentele kosten gemeente Hardinxveld-Giessendam MEMO BIJLAGE 2 Aan : Klankbordgroep toetreding Drechtsteden Van : Bestuurlijke stuurgroep toetreding Drechtsteden Kenmerk : Zaak : Datum : 8 november 2016 Betreft : Actuele

Nadere informatie

Schriftelijke vragen in verband met raadsvoorstel Toekomst Hardinxveld-Giessendam in de regio. (Debat en besluit op 2 en 9 juli 2015)

Schriftelijke vragen in verband met raadsvoorstel Toekomst Hardinxveld-Giessendam in de regio. (Debat en besluit op 2 en 9 juli 2015) Schriftelijke vragen Hardinxveld-Giessendam Schriftelijke vragen in verband met raadsvoorstel Toekomst Hardinxveld-Giessendam in de regio. (Debat en besluit op 2 en 9 juli 2015) Aan Van : College van Burgemeester

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: Onderwerp: Vaststelling herindelingsontwerp Datum B&W-vergadering: 17 juli 2012 Datum raadsvergadering: 30 juli 2012 Datum politieke avond: 11 juli 2012 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam.

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum raadsvergadering: 28 januari 2016 (Het Debat en Het Besluit) Agendapuntnummer: 3 (Het Debat) en 10 (Het Besluit) Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Laat ik voorop stellen dat ook de SP van mening dat er iets moet gebeuren aan het centrum van Kerkrade.

Laat ik voorop stellen dat ook de SP van mening dat er iets moet gebeuren aan het centrum van Kerkrade. Onderwerp: financiële kaders Centrumplan Bijdrage aan het debat van SP Fractievoorzitter Marianne Laumann in eerste termijn. Kerkrade-centrum staat aan de vooravond van de grootste herstructurering in

Nadere informatie

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00405 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen Datum: 25 oktober 2011 Afdeling Tel.nr Ruimtelijke en Maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum:

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum: Datum: 26-2-13 Onderwerp Oprichting Omgevingsdienst Brabant Noord per 1 april 2013 Status Besluitvormend Voorstel 1. Toestemming te verlenen voor het aangaan van een Gemeenschappelijke regeling ter oprichting

Nadere informatie

Informatiebrief van het college 2015 nummer 1338 Gorinchem, Onderwerp: Bestuurlijke oriëntatie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Informatiebrief van het college 2015 nummer 1338 Gorinchem, Onderwerp: Bestuurlijke oriëntatie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Informatiebrief van het college 2015 nummer 1338 Gorinchem, Onderwerp: Bestuurlijke oriëntatie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Geachte leden van de raad, 1. Inleiding Eerder heeft u raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z Datum Agendapunt Documentnummer R09S009/z160028046 Onderwerp Samenwerking Ermelo-Harderwijk- Raadsvoorstel Beoogd effect Behoud van bestuurlijke zelfstandigheid en autonomie door middel van samenwerking.

Nadere informatie

Jan Franx Jaarstukken 2017

Jan Franx Jaarstukken 2017 Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 800754 Jan Franx Jaarstukken 2017 Aan de raad, 1. Beslispunten 1. de Jaarstukken 2017 van de gemeente Gooise Meren met een positief resultaat van 4.856.000

Nadere informatie

Nadere toelichting Op 15 april 2010 presenteert de Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân (RKC) haar rapport inzake het grondbeleid in Achtkarspelen.

Nadere toelichting Op 15 april 2010 presenteert de Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân (RKC) haar rapport inzake het grondbeleid in Achtkarspelen. Aan de Gemeenteraad Raad Status 3 februari 2011 Besluitvormend Onderwerp Advies controlecommissie over rapport Rekenkamercommissie inzake grondbeleid Punt no. 6 Korte toelichting De controlecommissie heeft

Nadere informatie

(Voorheen) GR RSD en GR Avelingengroep thans Avres, portefeuillehouder Trudy Baggerman

(Voorheen) GR RSD en GR Avelingengroep thans Avres, portefeuillehouder Trudy Baggerman gemeente Hardinxveld-Giessendam MEMO Aan : De leden van de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam (incl.steunfracties) i.a.a. college van burgemeester en wethouders/leden PMT Van : Jan Matthijs Vaal Kenmerk

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. RAADSVOORSTEL Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad. Datum: 5 november Onderwerp Liquidatie MEE Zeeland

GEMEENTE REIMERSWAAL. RAADSVOORSTEL Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad. Datum: 5 november Onderwerp Liquidatie MEE Zeeland RAADSVOORSTEL Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad. Datum: 5 november 2015 Onderwerp Liquidatie MEE Zeeland case: 15.004294 programma/paragraaf: stimuleren doelgroepen sociale leefomgeving portefeuillehouder:

Nadere informatie

13 Stiens, 1 december 2015

13 Stiens, 1 december 2015 13 Stiens, 1 december 2015 Raadsvergadering: 10 december 2015 Voorstelnummer: 2015/56 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: R. Rozendal E-mail: r.rozendal@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576659.

Nadere informatie

Forumavond 11 september 2018

Forumavond 11 september 2018 Forum 2B - Beantwoording technische vragen 1. Opening -- 2. Afronding fase 1 Ambtelijke fusie Dorpsbelang Langedijk Nr. Vraag Antwoord 1. Haalbaarheidsonderzoek blz 6 Berenschot kwam januari 2018 met het

Nadere informatie

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575 W GEMEENTE VELSEN Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 11 mei 2017 18 april 2017 R17.022 Onderwerp: toekomst van de IJmondsamenwerking De raad

Nadere informatie

F~~.-~.:.. : -~..- :...""'_".,

F~~.-~.:.. : -~..- :...'_., F~~.-~.:.. : -~..- :.......""'_"., ~ I; 'RAADSVERGADERING ;x 11) J d.d. 2 5 APR. 2013 Gemeente Berg ~sztf9,?m- 1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II --:::::=-- ~ L 0

Nadere informatie

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer:

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer: Raadsvergadering 01-12-2015 Volgnummer 113-2015 Onderwerp Wijziging beleidsnota Reserves, voorzieningen, weerstandsvermogen en risicomanagement Programmanummer - Registratienummer Collegevergadering 29-09-2015

Nadere informatie

Advies OR inzake Werkbedrijf

Advies OR inzake Werkbedrijf Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Advies OR inzake Werkbedrijf Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De Ondernemingsraad heeft geadviseerd

Nadere informatie

Datum: 2 juni 2015 Zaaknr.: 0523 Documentnr.: Van afdeling : P&O Opgesteld door: A. Franken (AFR) Onderwerp

Datum: 2 juni 2015 Zaaknr.: 0523 Documentnr.: Van afdeling : P&O Opgesteld door: A. Franken (AFR) Onderwerp gemeente Hardinxveld-Giessendam RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT Datum: 2 juni 2015 Zaaknr.: 0523 Documentnr.: Van afdeling : P&O Opgesteld door: A. Franken (AFR) Portefeuillehouder Datum raadsbehandeling Onderwerp

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z0080A26718* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00193 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar W.D. Baars Zaaknummer Z.14-06940 Datum: 24 juni 2014 Afdeling Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 van de GR VKB

Onderwerp: Jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 van de GR VKB Vergadering gemeenteraad d.d. 28 juni 2018 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 van de GR VKB Korte inhoud: de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Inleiding. Aanpak

Inleiding. Aanpak 04-02-2016 Rekenkamerbrief Huisvesting brandweerkazerne en gemeentewerf, behorend bij het rapport Een goed raadsvoorstel is het halve werk, onderzoek naar de kwaliteit van raadsvoorstellen van de gemeente

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z00A2FAE6FA* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00235 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07632 Datum: 19 november 2014 Afdeling

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 16-036 Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) inclusief eigen frictiekosten Aan de raad, Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst

Nadere informatie

Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr Corsa kenmerk

Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr Corsa kenmerk Onderwerp Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr. 2014-037 Corsa kenmerk 14.0009805 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma de raad Ambtenaar G. Vonk Afdeling

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Tweede Termijn 9 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar moest ik in de tweede termijn starten met mijn excuus aan Mevrouw Vogelaar, die na de eerste termijn gevallen

Nadere informatie

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede).

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede). Raadsvoorstel Raadsvergadering: 25 september 2014 Agendapunt: september 2014-9 Voorstelnummer: 9 Landsmeer, B&W vergadering 16 september 2014 Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 2 november 2012 Agendapunt 19 Datum besluit B&W 2 oktober 2012 Onderwerp Instemmen met de hoofdlijnen

Nadere informatie

Raadsvergadering. Beoogd effect Toekomstbestendige sociale werkvoorziening voor speciale groepen op de arbeidsmarkt.

Raadsvergadering. Beoogd effect Toekomstbestendige sociale werkvoorziening voor speciale groepen op de arbeidsmarkt. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 april 2015 15-021 Onderwerp Overname aandelen BIGA Groep bv Aan de raad, Onderwerp Overname aandelen BIGA Groep bv Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met voorwaardelijke

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart 2014 Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Beslispunten De heren

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda.

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 1 oktober 2015 15-061 Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Aan de raad, Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Nota van reactie zienswijzen begrotingswijziging Veilig Thuis en crisisdienst 2017

Nota van reactie zienswijzen begrotingswijziging Veilig Thuis en crisisdienst 2017 Nota van reactie zienswijzen begrotingswijziging Veilig Thuis en crisisdienst 2017 Alblasserdam Kan zich vinden in voorgestelde begrotingswijziging. - (18 april 2017) Binnenmaas Cromstrijen Dordrecht Keurt

Nadere informatie

Sector : I Nr. : 10/63.13 Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân

Sector : I Nr. : 10/63.13 Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân AAN: De raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 10/63.13 Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Ferwert, 11 december 2013 Op meerdere

Nadere informatie

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder Raadsvergadering, 28 januari 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Regiegemeente Wijk bij Duurstede Nr.: 20140218 4 RV Agendapunt: 4 Datum: 30 december 2013 Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam

Nadere informatie

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN).

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN). Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14443 Datum : 29 mei 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T. de Jong Informatie

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 31 oktober Geachte raad, Agendapunt: 19. Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum:

Raadsvoorstel. 31 oktober Geachte raad, Agendapunt: 19. Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Raadsvoorstel Nummer: 169781 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 31 oktober 2017 Agendapunt: 19 Onderwerp: Uittreden gemeente Utrechtse Heuvelrug uit gemeenschappelijke regeling IW4 Geachte raad, Samenvatting:

Nadere informatie

Advies: Akkoord te gaan met de in bijgevoegde brief aangegeven technische wijzigingen en deze ter besluitvorming aan de raad voor te leggen

Advies: Akkoord te gaan met de in bijgevoegde brief aangegeven technische wijzigingen en deze ter besluitvorming aan de raad voor te leggen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: G. Kraaijkamp Tel.nr.: 0620094919 Nummer: 14A.00445 Datum: 27 mei 2014 Team: Onderwijs, Welzijn & Zorg Tekenstukken: Ja Persoverleg:

Nadere informatie

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking.

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking. Voorbereidende raadsvergadering: 11 oktober 2011 Besluitvormende raadsvergadering: 1 november 2011 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2011/46 Datum : 23 september 2011 Onderwerp

Nadere informatie

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding De wereld van het sociaal domein Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding Presentatie: Bestaat uit twee onderdelen : Inhoudelijk Financieel Wat komt er op ons

Nadere informatie

Hardinxveld-Giessendam zoekt een burgemeester. Gemeente in verandering

Hardinxveld-Giessendam zoekt een burgemeester. Gemeente in verandering Hardinxveld-Giessendam zoekt een burgemeester Gemeente in verandering Hardinxveld-Giessendam is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Deze profielschets geeft informatie over onze gemeente en beschrijft

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille.

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12BST02184 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelMeerjaren Investeringsprogramma 2013 na MKBA Inleiding De gemeente Eindhoven wil blijvend investeren in

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2015.0053399

Raadsvoorstel 2015.0053399 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2015.0053399 onderwerp Uitzonderingen eigen bijdrage Wmo 2015 Portefeuillehouder dr. Tom Hom steiier Tessa Kraemer Collegevergadering 17 november 2015 Raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden Raadsvoorstel: 2015-1401 Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet 2016-2020 Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden Datum: 3 september 2015 Portefeuillehouder: J. Freije Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen *19bs00036* Datum besluitraad : 14 mei 2019 Datum oordeelraad : 23 april 2019 Agendapunt : Datum B en W : 2 april 2019 Volgnummer : 19bs00036 19.017 Programma begroting : 0, 1, 3, 7 en 8 Gewijzigd voorstel

Nadere informatie

3. Vaststellen concept-besluitenlijst van de openbare vergadering van 15 juni 2016

3. Vaststellen concept-besluitenlijst van de openbare vergadering van 15 juni 2016 gemeente Hardinxveld-Giessendam BIJLAGE 1 Concept-besluitenlijst van de op woensdag 12 oktober gehouden openbare vergadering van de Klankbordgroep Koersplan HG. Aanvang 19.30 uur; Einde 21.00 uur. Aanwezig

Nadere informatie

Zaaknr.: 052311094 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: PenO. Opgesteld door: A. Franken. Datum: 23 december 2015

Zaaknr.: 052311094 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: PenO. Opgesteld door: A. Franken. Datum: 23 december 2015 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS-ADVIES Zaaknr.: 052311094 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: PenO Opgesteld door: A. Franken Datum: 23 december 2015 Overleg gepleegd met:

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? ' ř Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Datum: 25-6-13 Onderwerp Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Status Besluitvormend Voorstel Het college toestemming te verlenen tot het wijzigen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 193184 Datum : 17 november 2015 Programma : Woon en leefomgeving Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Onderwerp: Zienswijzen op de begrotingen voor 2014 van de Gemeenschappelijke Regelingen

Onderwerp: Zienswijzen op de begrotingen voor 2014 van de Gemeenschappelijke Regelingen Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, 21 mei 2013 Zaaknummer: 1011614 Onderwerp: Zienswijzen op de begrotingen voor 2014 van de Gemeenschappelijke Regelingen Beslispunten Wij

Nadere informatie

Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur.

Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur. Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur. 0. verslag Aanwezig zijn: De heer A. van Leeuwen, voorzitter. De heren W. Goudriaan, E.A.R. Meesters (vanaf

Nadere informatie

2018D22525 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2018D22525 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2018D22525 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte een aantal vragen en opmerkingen voor te leggen

Nadere informatie

Gemeente r Bergen op Zoom

Gemeente r Bergen op Zoom Gemeente r Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en

Nadere informatie

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 )

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 ) College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van dhr. H. Tuning Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren

Nadere informatie

Raadsvoorstel Onderwerp: Jaarstukken 2014 en zienswijze ontwerpbegroting 2016 GR Cocensus

Raadsvoorstel Onderwerp: Jaarstukken 2014 en zienswijze ontwerpbegroting 2016 GR Cocensus Agendapunt : 06. Voorstelnummer : 06-036 Raadsvergadering : 25 juni 2015 Naam opsteller : Dimitri Druiven Informatie op te vragen bij : Dimitri Druiven tst. 269 Portefeuillehouder(s) : R. Zeeman Zaaknummer

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Invlechting van Hardinxveld-Giessendam in de GRD en het Drechtsteden netwerk

Voortgangsrapportage Invlechting van Hardinxveld-Giessendam in de GRD en het Drechtsteden netwerk Voortgangsrapportage Invlechting van Hardinxveld-Giessendam in de GRD en het Drechtsteden netwerk 4e kwartaal 2016 1 1. Samenvatting resultaten 4 e kwartaal 2016 De gerealiseerde invlechtingskosten zijn

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 6 november 2018 Blad : 1 van 6

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 6 november 2018 Blad : 1 van 6 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum 590723 Onderwijs, Sport

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. De werkgroep Gemeenschappelijke Regelingen heeft de volgende reactie gegeven: Volgnr

VOORSTEL AAN DE RAAD. De werkgroep Gemeenschappelijke Regelingen heeft de volgende reactie gegeven: Volgnr Onderwerp Beleidsbegroting 2012 Regionale Ambulancevoorziening Volgnr. 2011-043 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar B.C. Koolstra Afdeling Samenleving Datum voorstel 17 mei 2011 Opiniërende

Nadere informatie

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor Leidse Regio Context Het Bedrijfsplan Leidse Regio (hierna ) bevat berekeningen van de benodigde middelen voor het. Deze worden uitgewerkt in een begroting

Nadere informatie

Op 8 april 2014 hebben wij het voorgenomen besluit omgezet in een definitief besluit.

Op 8 april 2014 hebben wij het voorgenomen besluit omgezet in een definitief besluit. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 26 mei 2014. Agenda nr: 13 Onderwerp: Reorganisatie ambtelijke organisatie. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Op 11 maart 2014

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid;

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid; 2.1.10 Raadsinformatiebrief fusie Westrom Risse 1 Dossier 1070 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1070 Vertrouwelijk Ja Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.10 Omschrijving Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 11 maart 2015

Voordracht voor de raadsvergadering van 11 maart 2015 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 11 maart 2015 Publicatiedatum 4 maart 2015 Agendapunt 24 Datum besluit enquêtecommissie 19 februari 2015 Onderwerp Kennisnemen van het voortgangsbericht

Nadere informatie

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland,

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland, gemeente Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Uw brief van Onderwerp resultaten Stuurgroep Standpuntbepaling Provinciale Herindeling Uw kenmerk Bijlagen 1 Ons

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Raadsvergadering. Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland 2005 met bijbehorend Liquidatieactieplan.

Raadsvergadering. Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland 2005 met bijbehorend Liquidatieactieplan. Raadsvergadering Nummer 19 december 2013 13-113 Onderwerp Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland 2005 met bijbehorend Liquidatieactieplan. Aan de raad, Onderwerp

Nadere informatie

Gemeente jñ Bergen op Zoom. RAADSVKGADERļNĢ. d.d. r^slissing: cru^ì - GRIFFIE ìergeņfl^zcof RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Gemeente jñ Bergen op Zoom. RAADSVKGADERļNĢ. d.d. r^slissing: cru^ì - GRIFFIE ìergeņfl^zcof RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente jñ Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

278542/ september 2017

278542/ september 2017 Agendapunt commissie: 5.2 steller telefoonnummer email Stefan Nieuwenburg 040-2083580 stefan.nieuwenburg@a2samenwer king.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 278542/278684 21 september 2017 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt 15 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 447274 Datum: Programma : Wmo, Jeugd, W&l Blad : Commissie : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Oplegvel Raadsvoorstel Rekenkamerrapport "De burger als baas"

gemeente Eindhoven Oplegvel Raadsvoorstel Rekenkamerrapport De burger als baas gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad RaadÂżnmmer O6.RXgXX.OOX. Oplegvel Raadsvoorstel Rekenkamerrapport "De burger als baas" 1 Samenvatting Begin december is het rapport van de rekenkamercommissie over

Nadere informatie

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Veluwerand

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Veluwerand Datum Agendapunt Nummer 7 R10S005 Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Met het wijzigen van artikel 24 van de Gemeenschappelijke Regeling van de Sociale Dienst Veluwerand

Nadere informatie

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands Advies aan gemeenteraad Datum advies: 23 mei 2017 Financiële consequenties: Zie beslispunt Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: 80328 Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens Afdelingsmanager: G.H.J.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering wfâż gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer Og.RgS.OOr Inboeknummer o3)orsog8 Beslisdatum B8cw x6 september soo3 Dossiernummer 338.35I Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering 1

Nadere informatie

: 22 januari 2013 : 4 februari : J.L.M. Vlaar : J.C. Teeuwen

: 22 januari 2013 : 4 februari : J.L.M. Vlaar : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 22 januari 2013 : 4 februari 2013 Documentnr. Zaaknummer : 990 : B0305-2047 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

: Z/19/029310/ Datum B&W : 26 februari 2019 Portefeuillehouder : Wethouder Mol Datum Commissie : Datum Raad : ibabs nr : Datum paraaf

: Z/19/029310/ Datum B&W : 26 februari 2019 Portefeuillehouder : Wethouder Mol Datum Commissie : Datum Raad : ibabs nr : Datum paraaf Zaaknummer : Z/19/029310/ Datum B&W : 26 februari 2019 121472 Portefeuillehouder : Wethouder Mol Datum Commissie : Datum Raad : Afdeling : RO Adviseur : Wouter Minkhorst Vertrouwelijk : Nee Aantal bijlages

Nadere informatie

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel *Z0184C81A92* documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Datum college : 26 augustus 2016 Portefeuillehouder : A.M. Henisch-Hulsman

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan 1 8 NOV. 215 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis ;adres Kerkbuurt 4, 1 5H BD Oostzaan Pöi adres Postbus 2, 1 53 AA Wormer Telefoon

Nadere informatie

Delegatie vaststelling Exploitatieplan art lid 3 Wet ruimtelijke ordening

Delegatie vaststelling Exploitatieplan art lid 3 Wet ruimtelijke ordening Onderwerp Volgnr. 2014-001 Delegatie vaststelling Exploitatieplan art. 6.12 lid 3 Wet ruimtelijke ordening Portefeuillehouder wethouder B. de Peuter Ambtenaar S. Ouwerkerk Afdeling Ruimte Datum voorstel

Nadere informatie

L. van Gerven raad september 2013

L. van Gerven raad september 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email L. van Gerven 040-2083487 Lge@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Verordening Starterslening. 13raad00533 26 september

Nadere informatie

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P.

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P. Onderwerp Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr. 2015-026 Corsa kenmerk 15.0006784 Portefeuillehouder wethouder P. Jorritsma Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel

Nadere informatie