Safety Regulations. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Safety Regulations. Persoonlijke beschermingsmiddelen"

Transcriptie

1 Pagina: 1 van 9 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de terminal van Oiltanking Amsterdam B.V., in het vervolg OTA genoemd, uitgevoerd worden. 3. Doel Dit voorschrift beschrijft welke persoonlijke beschermingsmiddelen OTA voorschrijft wanneer het niet mogelijk is om gevaren en risico s bij de bron weg te nemen. 4. Definities PBM s: Bron: Oorsprong waar het risico of gevaar vandaan komt 5. Uitvoering 5.1 Inleiding Op de OTA terminal gelden regels en voorschriften die nageleefd dienen te worden ten behoeve van het waarborgen van een veilige werkomgeving. Gevaren of risico s dienen zo veel mogelijk bij de bron te worden bestreden. Hierbij kan men denken aan andere werkmethodiek of het afschermen van de bron. Indien dit niet mogelijk is zal er gekozen worden voor het gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen om de gevaren en risico s te beperken. OTA verplicht standaard een aantal persoonlijke beschermingsmiddelen voor: 1. Veiligheidskleding 2. Hoofdbescherming 3. Voetbescherming 4. Handbescherming 5. Persoonlijk gasdetectie meter 6. Oogbescherming Taakafhankelijk schrijft OTA nog verschillende aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen voor: 1. Gelaatsbescherming 2. Gehoorbescherming 3. Valbeveiliging 4. Adembescherming 5. Zwemvesten De diverse persoonlijke beschermingsmiddelen dienen aan door OTA gestelde eisen te voldoen om gebruikt te mogen worden tijdens werkzaamheden op de OTA terminal.

2 Pagina: 2 van Standaard verplichte PBM s op de terminal OTA onderscheid twee gebieden: 1. Niet op terminal: gebied tot ketelhuis en tot tankput Op de terminal: het ketelhuis en daar voorbij en langs en voorbij tankput 19. Zodra de terminal wordt betreden (buiten gebied 1) dan zijn de volgende PBM s verplicht: - Veiligheidshelm, - S3 (of hoger) hoge veiligheidsschoenen, - Veiligheidsbril, - Brandvertragende antistatische veiligheidskleding met lange mouwen en pijpen, - Persoonlijke gasmeter: Ex/Ox/H2S.

3 Pagina: 3 van Veiligheidskleding Veiligheidskleding dient te allen tijde gesloten gedragen te worden. Veiligheidskleding dient in goede staat te verkeren, vrij van gaten en scheuren. Voor veiligheidskleding gelden de volgende algemene voorwaarden, waarbij minimaal aan de volgende standaard moet worden voldaan: Norm Beschrijving Pictogram ISO Bescherming door hoge zichtbaarheid bij dag, schemer en nacht Klasse 2: 0,5 m 2 fluo oppervlak en 0,13 m 2 reflecterend. ISO Bescherming tegen hitte en vlammen Klasse A1+A2 B1 C1 E3 ISO Bescherming bij lassen en verwante werkzaamheden Klasse 1 EN Bescherming tegen elektrostatische oplading (explosie en brand) EN Bescherming tegen vloeibare chemicaliën Wegwerpkleding Wanneer ten behoeve van de werkzaamheden wegwerpkleding gedragen dient te worden moet deze kleding ook aan de normen voor bescherming tegen hitte en vlammen, bescherming bij lassen en verwante werkzaamheden en bescherming tegen vloeibare chemicaliën voldoen. Aanvullend dient de wegwerpkleding te voldoen aan de volgende norm: EN Bescherming tegen vloeibare chemicaliën type 3 Na afloop van de werkzaamheden dient de wegwerpkleding te worden afgevoerd als chemisch afval.

4 Pagina: 4 van 9 Regenkleding Wanneer regenkleding gedragen wordt, dient deze kleding ook aan de normen voor bescherming tegen hitte en vlammen, bescherming bij lassen en verwante werkzaamheden en bescherming tegen vloeibare chemicaliën voldoen. Het dragen van dassen, sjaals, beide dienen ook antistatisch en brandvertragend te zijn, of loshangende kledingstukken bij werkzaamheden met (draaiende) machines is verboden. 5.4 Hoofdbescherming De hoofdbescherming die gedragen dient te worden op de OTA terminal moet voldoen aan de EN397 norm. Op de helm moet een CE normering en een productie datum staan. Vervangen van de hoofdbescherming De technische levensduur van de helm is afhankelijk van het materiaal van de helm en is bepaald door de fabrikant. Deze is verplicht om deze informatie beschikbaar te stellen. Indien de fabriek niet anders garandeert mag de helm maximaal 3 jaar na productiedatum gebruikt worden. Wanneer een helm van meer dan 1 meter op de grond valt is deze niet meer geschikt voor werkzaamheden en dient deze vervangen te worden. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal dient de helm ook vervangen te worden. 5.5 Voetbescherming De voetbescherming die gedragen dient te worden op de OTA terminal moet voldoen aan de EN345-1 norm, type S3: Hoog model, Stalen neus en gesloten hiel, Antistatisch, Energie absorberende hak, Chemisch resistent, Waterdichte schacht, Penetratiebestendige tussenzool. 5.6 Handbescherming Bij het uitvoeren van verschillende werkzaamheden zijn verschillende types handbescherming verplicht. Afhankelijk van de werkzaamheden en de daarbij behorende gevaren zal een passende vorm van handbescherming gekozen moeten worden. In het overzicht staan de door OTA minimaal verplichte type handbescherming bij de meest voorkomende werkzaamheden. In geval van werkzaamheden die minder vaak voorkomen en niet in het overzicht staan, dient contact opgenomen te worden met de HSSE afdeling voor afstemming van de meest geschikte handbescherming. Onder licht mechanisch werk word o.a. verstaan: Schilderen Sleutelwerk Steigerbouw Timmerwerk Housekeeping Onder zwaar mechanisch werk word o.a. verstaan: Grond-, graaf- en hovenierswerkzaamheden Staalbouw, bewapening en leidingwerk

5 Pagina: 5 van 9 Norm Beschrijving Pictogram EN 388 Bescherming tegen mechanische gevaren Inspectie werkzaamheden 2122 Licht mechanische werkzaamheden 4343 Zwaar mechanische werkzaamheden 4544 E&I werkzaamheden 4342 EN Bescherming bij las- en brandwerkzaamheden, 2 types: Type A: Type B: Zware laswerkzaamheden met geringe vinger gevoeligheid. Lichte laswerkzaamheden met grote vinger gevoeligheid. EN 374 Type A tevens te gebruiken bij branden Bescherming tegen vloeibare chemicaliën Het type handbescherming dient bepaald te worden op basis van het product waarmee gewerkt wordt. EN 381 Bescherming bij motorkettingzaag, handschoenen naar indeling van kettingsnelheid: Klasse 0 = 16 m/s Klasse 1 = 20 m/s Klasse 2 = 24 m/s Klasse 3 = 28 m/s 5.7 Gasdetectie apparatuur Op de OTA terminal is het dragen van een persoonlijke gasmeter verplicht. Voor meer informatie betreffende de gasdetectie apparatuur zie procedure OTA-SR Oogbescherming Om tijdens werkzaamheden te voorkomen dat stof splinters, chemicaliën of andere rondvliegende deeltjes in de ogen komen is het op de OTA terminal te allen tijde verplicht om oogbescherming te dragen. Afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden kunnen hier aanvullingen op gemaakt worden. Een veiligheidsbril, montuur en glazen, moet minimaal voldoen aan de basisnorm EN-166. Wanneer men met vloeistoffen werkt die schadelijk zijn wanner deze in de ogen terechtkomen dient men gebruik te maken van een overzetbril. Een overzetbril moet minimaal voldoen aan de norm EN- 170 Bij snijbranden, autogeen lassen, (hard) solderen dient men gebruik te maken van een lasbril. Een lasbril moet minimaal voldoen aan de norm EN-169. Het lasfilter moet minimaal voldoen aan UV-IR kleur 5.

6 Pagina: 6 van 9 EN 166 EN 170 EN Gelaatsbescherming Wanneer enkel een bril niet genoeg bescherming biedt omdat ook de gezichtshuid beschermd moet worden dient men aanvullend een gelaatscherm te dragen. Afhankelijk van de werkzaamheden dient het juiste gelaatsscherm gekozen te worden: Bij werkzaamheden waarbij (grof) stof, slijpspatten en vloeistoffen vrij kunnen komen die schadelijk kunnen zijn voor de gezichtshuid dient men gebruik te maken van een volgelaatscherm. Een volgelaatscherm dient ten minste te voldoen aan de EN166 1B norm. Het gelaatscherm dient aan de helm gemonteerd te worden! Het dragen van een veiligheidsbril blijft ook bij het dragen van het gelaatsscherm verplicht. Bij laswerkzaamheden dient de lasser voor een goede bescherming altijd gebruik te maken van een lasschild, lasscherm of een lashelm. Het glas dat in lasschilden, lasschermen en lashelmen wordt gebruikt, de lasruit, moet voldoen aan de EN 169 norm. Bij deze lasbescherming kan men vaak de keuze maken tussen 'gewone' lasruiten en automatische lasruiten. In onderstaande tabel vindt u de aanbevolen kleurwaarden voor de diverse lasprocessen. De gegevens in de tabel zijn indicatief. Stroomsterkte in Amperes (A) Lasproces 1, MMAW (elektroden) MAG TIG MIG MIG met lichte legering Gutsen Plasma snijden Microplasma booglassen Wanneer gebruik word gemaakt van een laskap met een ADF (Auto Darkening Filter) dient deze te voldoen aan de EN 379 norm. Gelaatsbescherming voor hovenierswerkzaamheden moeten voldoen aan de norm EN Oog- en gezichtsbescherming van geweven draad.

7 Pagina: 7 van 9 Slijpwerkzaamheden Laswerkzaamheden Hovernierswerkzaamheden 5.10 Gehoorbescherming Wanneer tijdens werkzaamheden de kans op blootstelling aan geluid kan leiden tot gehoorschade dient men gehoorbescherming te dragen. Bij dagelijkse blootstelling aan geluid groter dan 80 db (A) moet de werkgever gehoorbescherming beschikbaar stellen. Bij dagelijkse blootstelling aan geluid van 85 db (A) of meer moet de werknemer gehoorbescherming dragen De dagelijkse blootstelling mag nooit hoger zijn dan 87dB (A), inclusief de dempende werking van een individuele gehoorbeschermer. Rekenvoorbeeld: Boren is ongeveer 100 db (A) Gehoorkappen dempen tussen de 15 en 30 db (A) = 85 db (A) gehoorkappen bieden voldoende bescherming Type gehoorbescherming: Schuimplastic oorstoppen moeten voldoen aan EN (De schuimplastic oorstoppen moeten elk half uur opnieuw worden ingebracht om voor een goede demping te kunnen zorgen) Oorkappen moeten voldoen aan EN c.q Otoplastieken moeten voldoen aan EN Schuimplastic oorstoppen Oorkappen Otoplastieken 10 tot 15 db (A) reductie 15 tot 30 db (A) reductie 15 tot 25 db (A) reductie 5.11 Valbeveiliging Bij werkzaamheden op hoogte moeten maatregelen genomen worden om valgevaar te voorkomen. Daar waar dit niet door middel van collectieve maatregelen mogelijk is moet men gebruik maken van persoonlijke valbeveiliging. Persoonlijke valbeveiliging bestaat uit een valgordel in combinatie met een positioneringslijn of vanglijn met demper.

8 Pagina: 8 van 9 Valgordels moeten voldoen aan de EN 361 norm. Positioneringslijn moeten voldoen aan de EN 358 norm. Vanglijn + demper moeten voldoen aan de EN 354 en EN 355 norm. De vanglijn aan de gordel mag niet langer dan 2 meter zijn en de voorzien zijn van 2 haken zodat men te allen tijde vast kan blijven staan. De veiligheidshaken dienen altijd boven borsthoogte bevestigt te worden aan een ankerpunt. Valgordel Positioneringlijn Vanglijn + demper 5.12 Adembescherming Tijdens werkzaamheden kunnen diverse risico s aanwezig zijn waartegen de luchtwegen beschermd moeten worden. Adembeschermingsmiddelen dienen te zorgen dat de lucht bij het inademen vrij is van schadelijke verontreiniging. Adembescherming heeft 2 hoofdgroepen, afhankelijke- en onafhankelijke beschermingsmiddelen. Wanneer toe te passen: Onafhankelijke ademlucht (medische keuring en opleiding verplicht) Wanneer percentage zuurstof kleiner dan 18% of groter dan 21%; Wanneer stof/dampconcentraties boven 40 maal de grenswaarde en/of boven 1 vol.%; Bij gassen vanaf de grenswaarde; In besloten ruimten; in overleg met de HSSE afdeling kunnen uitzonderingen besproken worden. In geval van stoffen waarvoor geen geschikte filterbus is, bijv. butaan, methylchloride, argon, aardgas. Afhankelijke ademlucht Percentage zuurstof tussen 18 en 21%; Niet vallend onder criteria onafhankelijke adembescherming

9 Pagina: 9 van 9 Type Te gebruiken bij: Norm Stofmasker Fijnstof en earosolen. Minimale bescherming P3 EN 149: 2001 Halfgelaatmasker Gassen, dampen, nevel en stof. Filterbus afhankelijk van het medium EN 140: 1998 Volgelaatmasker Gassen, dampen, nevel en stof. Filterbus afhankelijk van het medium EN 146: 1998 Airstreamkap Gassen, dampen, nevel en stof. Filterbus afhankelijk van het medium EN 2941:1998 Filterbussen Het te gebruiken type filterbus is afhankelijk van het type product waar men mee werkt. Voor gas/damp filters is geen doorslagtijd aan te geven. Hangt grotendeels af van concentratie in de lucht. Indien de filter doorslaat direct de werkzaamheden staken. Gebruikte filters worden als chemisch afval afgevoerd: 5.13 Zwemvesten Wanneer tijdens werkzaamheden nabij het water geen hekwerk aanwezig of als er gewerkt word vanaf een schip of ponton dient men een zwemvest te dragen. Op de OTA terminal moet men minimaal de volgende zwemvesten gebruiken afhankelijk van het type werkzaamheden, koud- of heetwerk. Werkzaamheden Type Voorbeeld Koudwerk Heetwerk ISO

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een aanvulling op de persoonlijke veiligheid als de werkomgeving niet 100% veilig is. De werkgever moet de beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen. 1.1 Inleiding. 1.3 Oogbescherming. 1.4 Adembescherming. 1.5 Gehoorbescherming. 1.

Persoonlijke beschermingsmiddelen. 1.1 Inleiding. 1.3 Oogbescherming. 1.4 Adembescherming. 1.5 Gehoorbescherming. 1. Persoonlijke beschermingsmiddelen 1.1 Inleiding 1.2 Persoonlijke beschermingsmiddelen en de wet 1.3 Oogbescherming 1.4 Adembescherming 1.5 Gehoorbescherming 1.6 Hoofdbescherming 1.7 Hand/armbescherming

Nadere informatie

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen PBM (Persoonlijke Beschermings Middelen) is een verzamelnaam voor allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen tegen gevaar. PBM

Nadere informatie

WETGEVING & RICHTLIJNEN

WETGEVING & RICHTLIJNEN BLIK OP VEILIG Voor wie er geen oog voor heeft, zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Bijna dagelijks worden werknemers op de werkplaats blootgesteld aan een brede waaier van risico s. Zowel mechanische,

Nadere informatie

Persoonlijk beschermingsmiddel PBM

Persoonlijk beschermingsmiddel PBM Persoonlijk beschermingsmiddel PBM Definitie Uitrusting die je individueel draagt of vasthoudt om je te beschermen tegen gezondheids- en veiligheidsrisico s op het werk. (helm, lasscherm, ) Ook alle aanvullingen

Nadere informatie

A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen.

A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen. 1 A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken 1 Wat voor werk mag je tijdens schooldagen doen als je 14 jaar bent? Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Persoonlijke beschermingsmiddelen VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Persoonlijke beschermingsmiddelen VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft

Nadere informatie

Gehoorbescherming. Otoplastieken. Gehoorkappen

Gehoorbescherming. Otoplastieken. Gehoorkappen Arbocatalogus Arbo Spoor(t)! Gehoorbescherming Otoplastieken Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen en zijn persoonlijk. De demping van otoplastieken is 15 25 db(a). Moet voldoen aan de norm NEN-EN

Nadere informatie

Naam bedrijf/opdrachtgever: Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: Mag ook als bijlage worden toegevoegd

Naam bedrijf/opdrachtgever: Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: Mag ook als bijlage worden toegevoegd Blad : 1 van 5 ABU Arbochecklist - Productie Naam bedrijf/opdrachtgever: Ingevuld door: Datum: dd-mm-jjjj Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: Mag ook als bijlage worden toegevoegd 1 Je moet

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen CODEX Boek IX titel 2 w w w. c r e s e p t. b e Definitie PBM Iedere uitrusting die bestemd is om door de werknemer gedragen of vastgehouden te worden teneinde hem/haar

Nadere informatie

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Opdrachtgever Naam Adres Plaats Contactpersoon Telefoon E-mailadres Uitzendkracht wordt te werk gesteld te: Afdeling uzk Functie uzk Omschrijving werkzaamheden/specifieke

Nadere informatie

Waarmee kun je tijdens het lassen je ogen beschermen tegen infrarood en ultraviolet licht?

Waarmee kun je tijdens het lassen je ogen beschermen tegen infrarood en ultraviolet licht? Veiligheid bij het lassen Lassen is niet ongevaarlijk. Je werkt immers met elektrische stroom en gloeiend heet, vloeibaar metaal. Bovendien komen er vaak allerlei gassen vrij tijdens het lassen. Bij het

Nadere informatie

Arbochecklist Produktie/Technisch/Logistiek

Arbochecklist Produktie/Technisch/Logistiek Arbochecklist Produktie/Technisch/Logistiek Naam flexwerker : Naam bedrijf/opdrachtgever : Ingevuld door : Functie/opdrachtnaam : Datum : 1 Je moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten:

Nadere informatie

WAAROM? Omdat het moet... Wettelijk voorschrift (ARBO, ADN etc) Bedrijfsvoorschrift Omdat ik dat wil... Mijn gezondheid beschermen Bescherming van mijn bemanning PBM s is de laatste in de Hierarchy of

Nadere informatie

Veiligheidskleding & persoonlijke beschermingsmiddelen Veilig werken in alle omstandigheden

Veiligheidskleding & persoonlijke beschermingsmiddelen Veilig werken in alle omstandigheden Whitepaper Veiligheidskleding & persoonlijke beschermingsmiddelen Veilig werken in alle omstandigheden Inhoud Voorwoord......... 03 Wettelijk kader... 05 Soorten veiligheidskleding op een rij... 07 Persoonlijke

Nadere informatie

ArbochecklistProductie/Technisch/Logistiek

ArbochecklistProductie/Technisch/Logistiek ABU Arbochecklist - Productie Naam bedrijf/opdrachtgever: Ingevuld door: Datum: dd-mm-jjjj Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: 1 Je moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten:

Nadere informatie

Toolbox Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s)

Toolbox Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) info@fsadvies.nl www.fsadvies.nl 06-80044511 Toolbox Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) PBM s Waarom? Gehoorbescherming. 1. Een normaal gesprek voeren levert een geluidsniveau op van circa 60 db(a).

Nadere informatie

Overal waar dit als verplichting is aangegeven. Gehele terrein. Gehele terrein

Overal waar dit als verplichting is aangegeven. Gehele terrein. Gehele terrein Toolbox meeting Onderwerp: Gebruik PBM s Matrix en toelichting. PBM s Waar Wanneer Helm Tijdens hijsen, bij gevaar voor vallende voorwerpen. Gehoorbeschermers Overal waar dit als verplichting is aangegeven.

Nadere informatie

- 1 - Informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen. signalering

- 1 - Informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen. signalering - 1 - Informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen & signalering Op de werkvloer kun je te maken krijgen met een aantal risico s. Om deze risico s van het vak te bestrijden, kun je op verschillende

Nadere informatie

Baggeraar. De belangrijkste risico's voor de baggeraar zijn: Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid

Baggeraar. De belangrijkste risico's voor de baggeraar zijn: Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid Baggeraar De baggeraar wordt in zijn werk geconfronteerd met diverse en/of wisselende weersomstandigheden. Met harde wind en flinke golfslag wordt met het baggeren gestopt omdat dan de kans op schade aan

Nadere informatie

Informatiegids Oogbescherming

Informatiegids Oogbescherming Informatiegids Oogbescherming INHOUD Waarom oog- en gelaatsbescherming? Het oog en de gevaren Werking van het oog Soorten oogbescherming EN normeringen Markering van lens en montuur Lens typen en toepassingen

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van gasmetingen

Safety Regulations. Uitvoeren van gasmetingen Pagina: 1 van 5 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie 5.4 toevoeging gaswasunit naast verbrandingsunit. 5.5 herhalingsmeting bij nieuwe betreding gevaarlijke ruimte toegevoegd 5.6 Aanpassing voor werkzaamheden

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: HSEW Advisor W.Workum. GOEDGEKEURD: HSEW Manager F.J.

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: HSEW Advisor W.Workum. GOEDGEKEURD: HSEW Manager F.J. Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 21 INDEX 1 HOOFDBESCHERMING 2 VOETBESCHERMING 3 OOGEBESCHERMING 4 GEHOORBESCHERMING 5 ADEMHALINGSBESCHERMING 6 HAND EN ARM BESCHERMING 7 BESCHERMENDE KLEDING 8 VALBEVEILIGING

Nadere informatie

Bij de aanschaf van een helm is het verstandig om op de volgende kenmerken en eigenschappen te letten.

Bij de aanschaf van een helm is het verstandig om op de volgende kenmerken en eigenschappen te letten. Het hoofd mag gerust het belangrijkste lichaamsdeel genoemd worden. Het stuurt niet alleen de rest van je lichaam aan maar het hoofd bepaalt ook in belangrijke mate je uiterlijke kenmerken. Alle reden

Nadere informatie

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd):

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 1 5.1 Algemene instructies... 1 5.2 PBM Matrix... 2 5.3 Minimale voorwaarden

Nadere informatie

lawaai en stof gevaarlijke stoffen en straling veiligheid bij machines lichamelijke belasting door bijvoorbeeld tillen

lawaai en stof gevaarlijke stoffen en straling veiligheid bij machines lichamelijke belasting door bijvoorbeeld tillen Iedere werkomgeving is anders en brengt verschillende veiligheidsrisico s met zich mee. Werken in de detailhandel of logistiek brengt andere risico s met zich mee dan werken in de metaalindustrie of de

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek 1 U moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten: Indien ja, opleiding VCA (veilig werken I/II) veiligheidspaspoort SIR-pas Certificaat

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Veiligheidsbril en gelaatsbescherming

Veiligheidsbril en gelaatsbescherming Pagina 1 van 5 Onderwerp Persoonlijk beschermingsmiddel 303 Veiligheidsbril en gelaatsbescherming 1. Toepassingsgebied De opsomming over het gebruik sluit aan bij de instructies die bestaan voor bepaalde

Nadere informatie

Besloten ruimten 18 juni 2018

Besloten ruimten 18 juni 2018 Besloten ruimten 18 juni 2018 Wat is een besloten ruimte? Een gesloten of deels open omgeving met een al dan niet vernauwde toegang die niet is ontworpen voor het normale verblijf van personen, en waar

Nadere informatie

Gelaatsbescherming. Perforama Nova. Perfo Nova

Gelaatsbescherming. Perforama Nova. Perfo Nova Inleiding in sommige gevallen biedt een veiligheidsbril alleen niet de juiste bescherming. wanneer men het gezicht en ogen wil beschermen tegen vloeistofspatten, rondvliegende deeltjes zoals; staal, steen,

Nadere informatie

Toolbox-meeting. Oog- en gezichtsbescherming

Toolbox-meeting. Oog- en gezichtsbescherming ARBOCOMMISSIE Toolbox-meeting Oog- en gezichtsbescherming pag. 1 van 3 Inleiding De ogen zijn waardevolle, maar ook zeer kwetsbare zintuigen. Ze zijn onmisbaar bij het merendeel van onze werkzaamheden

Nadere informatie

Normpakket: PBM s Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen - Beproevingsmethoden

Normpakket: PBM s Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen - Beproevingsmethoden Geluidleer - Gehoorbeschermingsmiddelen - Deel 2 : Schatting van het effectieve A- gewogen geluiddrukpeil bij het dragen van gehoorbeschermingsmiddelen (ISO NBN EN ISO 4869-2 1996 4869-2:1994)(+AC:2007)

Nadere informatie

3M Speedglas SL. Superlicht Supercomfortabel!

3M Speedglas SL. Superlicht Supercomfortabel! 3M Speedglas SL Superlicht Supercomfortabel! Als het om persoonlijke bescherming gaat vragen lassers om twee dingen: minder gewicht en meer comfort. De uitdaging waar wij voor stonden bij het ontwerpen

Nadere informatie

Met 360 gram, de nieuwe superlichtgewicht kampioen!

Met 360 gram, de nieuwe superlichtgewicht kampioen! Met 360 gram, de nieuwe superlichtgewicht kampioen! Het merk Speedglas staat voor de meest geavanceerde beschermingsproducten voor lassers. De Speedglas laskappen met automatisch donkerkleurende filters

Nadere informatie

Zicht op veilig werken.

Zicht op veilig werken. Zicht op veilig werken. Niet alle risico s voor lassers zijn duidelijk zichtbaar. Ogen, gelaat, hoofd- en luchtwegen zijn bij de mens van nature teer en kwetsbaar. Dat geldt des te meer in de harde wereld

Nadere informatie

Toolbox-meeting Voet- en been bescherming

Toolbox-meeting Voet- en been bescherming Toolbox-meeting Voet- en been bescherming Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Onder been- en voetbeschermingsmiddelen worden verstaan:

Nadere informatie

Koopwijzer Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Koopwijzer Persoonlijke Beschermingsmiddelen Koopwijzer Persoonlijke Beschermingsmiddelen Voor veilig en gezond werken b 14 5 6 7 8 9 10 11 12 c 1 Arbouw Verbetering van arbeidsomstandigheden in de bouwnijverheid Arbouw is opgericht door werkgevers-

Nadere informatie

Plafond- en wandmonteur

Plafond- en wandmonteur Plafond- en wandmonteur Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over het gezond en veilig monteren van wanden en plafonds Informatie voor de werknemer Zwaar werk Wanden en plafonds

Nadere informatie

1 INLEIDING. Het gebruik van Persoonlijke beschermingsmiddelen

1 INLEIDING. Het gebruik van Persoonlijke beschermingsmiddelen Beoordeeld en akkoord bevonden door: Plantmanager, Production Manager, Asset Manager, Manager Technology, Manager Human Resources & General Affairs, Finance Manager. Proceseigenaar SHEQ Manager Documentbeheerder

Nadere informatie

Toolbox PBM. Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Toolbox PBM. Persoonlijke Beschermingsmiddelen Toolbox PBM Persoonlijke Beschermingsmiddelen In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Afspraken Persoonlijke Beschermingsmiddelen Arbocatalogus Platte daken

Nadere informatie

Bescherm u medewerkers met de beste lasbescherming in de markt

Bescherm u medewerkers met de beste lasbescherming in de markt Bescherm u medewerkers met de beste lasbescherming in de markt Een schip, een olieplatform, een vliegtuig, een wolkenkrabber, een brug of een machine. Wat hebben deze zaken met elkaar gemeen? Ze zouden

Nadere informatie

BESCHERMINGSMIDDELEN

BESCHERMINGSMIDDELEN september 2010 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Het werken op een locatie

Nadere informatie

Deze norm omvat de algemene vereisten voor handschoenen waaraan deze moeten voldoen. De

Deze norm omvat de algemene vereisten voor handschoenen waaraan deze moeten voldoen. De NORMEN VEILIGHEIDSHANDSCHOENEN Arm- en handbescherming EN 420 Algemene vereisten voor handschoenen Deze norm omvat de algemene vereisten voor handschoenen waaraan deze moeten voldoen. De norm geeft de

Nadere informatie

dit boekje? Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6

dit boekje? Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6 lasrook te lijf! 2 lasrook te lijf! inhoud waarom dit boekje? 5xbeter 3 Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6 Voordat je gaat lassen 7 Lasrookpluim 8 Bronafzuiging

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Jezelf beschermen. Staat dat mij wel?

Hoofdstuk 9. Jezelf beschermen. Staat dat mij wel? Hoofdstuk 9 Jezelf beschermen Staat dat mij wel? Basisveiligheid VCA 143 JEZELF BESCHERMEN HOOFDSTUK 9 Jezelf beschermen 9.1 Hoe bescherm je jezelf? Jezelf beschermen doe je op allerlei manieren. In eerste

Nadere informatie

Procedure P103. Persoonlijke Beschermingsmiddelen [PBM s] Procesinformatie

Procedure P103. Persoonlijke Beschermingsmiddelen [PBM s] Procesinformatie Procedure P103 Persoonlijke Beschermingsmiddelen [PBM s] Procesinformatie Procesbeschrijving Proces beheersen HS&S risico s Doel De doelstelling van deze procedure is om te bereiken dat door het gebruik

Nadere informatie

Uitleg adembescherming

Uitleg adembescherming Uitleg adembescherming Stoffilters en -maskers (EN 149)... 2 Stofmaskers...3 Stoffilters...3 Indeling naar stofsoort of stoffilter- en stofmaskerklasse...4 Gafilters... 5 Meervoudige gasfilters... 5 AB-filters...

Nadere informatie

Laswerk. De belangrijkste risico's bij laswerk zijn: Fysieke belasting Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid

Laswerk. De belangrijkste risico's bij laswerk zijn: Fysieke belasting Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid Laswerk Het lassen van onder andere constructies, leidingen en machines, soms in de werkplaats van het bedrijf, maar vaak ook op bouwprojecten. Indien nodig worden constructiedelen en leidingen op maat

Nadere informatie

veiligheid op het werk

veiligheid op het werk veiligheid op het werk Regels en voorschriften droombanen voor Technisch talent Inhoud Veiligheid op het werk 1 Inleiding 3 2 Beleidsverklaring 4 3 Wet- en regelgeving 5 4 Veiligheid op kantoor 6 5 Veiligheid

Nadere informatie

veiligheid op het werk

veiligheid op het werk veiligheid op het werk Regels en voorschriften droombanen voor Technisch talent Inhoud Veiligheid op het werk 1 Inleiding 3 2 Beleidsverklaring 4 3 Wet- en regelgeving 5 4 Veiligheid op kantoor 6 5 Veiligheid

Nadere informatie

Vergelijkingstabel lensmateriaal met automatische lascasettes

Vergelijkingstabel lensmateriaal met automatische lascasettes Lasbescherming Lasbescherming Inleiding Sinds het begin van haar activiteiten in 1893, is north Safety Products toonaangevend in zowel het ontwerp als de productie van lasbeschermingsproducten. in 2005

Nadere informatie

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer Betonboorder Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je zaagt en boort. Apparatuur draag je vaak met de hand

Nadere informatie

LAS- & G ELAA TSBESCHERMING

LAS- & G ELAA TSBESCHERMING LAS- & GELAATSBESCHERMING Wereldwijd is North Safety Products de meest diverse fabrikant van persoonlijke beschermingsmiddelen, met in totaal 13 complete productgroepen welke in ISO 9001 gecertificeerde

Nadere informatie

Januari 2009 Rubriek 27-1

Januari 2009 Rubriek 27-1 Hoofd- en Gelaatsbescherming volgens EN 397 en EN 166 4750025610 144 Veiligheidshelm 2561 P.E. 6 punts kunst.binnenwerk wit 4750025611 144 Veiligheidshelm 2561 P.E. 6 punts kunst.binnenwerk geel 4750025612

Nadere informatie

Een gelaatscherm is een combinatie dat gedragen kan worden aan een hoofdband of in combinatie met een veiligheidsbril.

Een gelaatscherm is een combinatie dat gedragen kan worden aan een hoofdband of in combinatie met een veiligheidsbril. Inleiding Oog- en gelaatbescherming In talloze arbeidsomstandigheden lopen de ogen gevaar. Vaak worden onverantwoorde risico s genomen door oogbescherming niet te gebruiken waar het wel nodig is. Veel

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen Als je de tuin, de erfbeplanting of een kavel moet gaan bespuiten met een of ander gewasbeschermingsmiddel, moet je ook jezelf beschermen. De middelen zijn erg giftig

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van laswerkzaamheden

Safety Regulations. Uitvoeren van laswerkzaamheden Pagina: 1 van 9 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Diverse taalkundige aanpassingen. 2. Toepassingsgebied Dit voorzicht is van toepassing op het uitvoeren van alle laswerkzaamheden bij Oiltanking Amsterdam

Nadere informatie

PBM: ademhalingsbescherming

PBM: ademhalingsbescherming PBM: ademhalingsbescherming Inleiding Veel werknemers in de bouwnijverheid hebben last van stof. Ingeademd stof kan allerlei effecten op de gezondheid hebben. De effecten variëren van betrekkelijk onschuldig,

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP HOOGTE

VEILIG WERKEN OP HOOGTE VEILIG WERKEN OP HOOGTE RICHTLIJN VAN DE ALGEMENE SCHOORSTEENVEGERS PATROONS BOND Voor wie is de richtlijn bedoeld? Deze richtlijn geldt voor alle werkenden (werkgevers, medewerkers, zelfstandig werkenden)

Nadere informatie

PBM: hoofdbescherming

PBM: hoofdbescherming PBM: hoofdbescherming Inleiding In de bouwnijverheid kan een werknemer gewond raken aan zijn hoofd door: vallende, omvallende of wegschietende voorwerpen; chemicaliën; stoten van het hoofd. Het is daarom

Nadere informatie

PBM: gehoorbescherming

PBM: gehoorbescherming PBM: gehoorbescherming De wet Veel werknemers in de bouwnijvheid staan regelmatig in lawaai te werken. Boven de 80 decibel is geluid schadelijk voor het gehoor. Om gehoorbeschadiging te voorkomen, zijn

Nadere informatie

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Persoonlijke Beschermingsmiddelen 1 1 Persoonlijke Beschermingsmiddelen Welkom 2 2 1 Programma Voorstellen Verwachtingen / Afbakening Wettelijk kader Van hoofd tot voet (bevindingen uit de praktijk) 3 3 Wettelijk kader 1 Arbeidshygiënische

Nadere informatie

Preventiefiche. Bescherming van de ogen en het gezicht. 1 Beschrijving. 2 Risico s

Preventiefiche. Bescherming van de ogen en het gezicht. 1 Beschrijving. 2 Risico s 1 Beschrijving In deze fiche komt de bescherming van de ogen en het gezicht op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving die van kracht is in België en de preventiemaatregelen.

Nadere informatie

Veiligheidsnormen schoeisel

Veiligheidsnormen schoeisel Veiligheidsnormen schoeisel Algemeen (EN 344-1)...2 Veiligheidsschoenen (EN 345-1)...3 Beschermend schoeisel (EN 346-1)...4 Werkschoen (EN 347-1)...5 Aanvullende eisen...6 1 Veiligheidsnormen schoeisel

Nadere informatie

I Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) Documentinformatie

I Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) Documentinformatie I103-000 PBM s Doc. Nr: I103-000 Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-11-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V02 01-11-2017

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Bijlage 3 Werkvergunning Aanvraag werkzaamheden (in te vullen door opdrachtgever) Locatie: Afdeling: Verzamelplaats: Omschrijving van het werk: Werkwijze: O monteren/demonteren

Nadere informatie

I103 Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) Documentinformatie

I103 Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) Documentinformatie I103 PBM s Instructie Doc. Nr: I103 Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-04-2021 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V02 01-04-2018

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Verticale warmteopslagtank Goed! Zorg bij het werken op hoogte voor een stevige reling van 1.10 meter hoogte Fout! Gebruik bij werken op hoogte een veiligheidsharnas als er geen

Nadere informatie

PBM s voor de bescherming van de voeten en benen

PBM s voor de bescherming van de voeten en benen PBM s voor de bescherming van de voeten en benen Veiligheidsschoenen zijn naast beschermende handschoenen de meest gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s). Net als bij handschoenen zal de keuze

Nadere informatie

3 EHOORBESCHERMING G

3 EHOORBESCHERMING G 3 GEHOORBESCHERMING INLEIDING Bij het kiezen van een gehoorbescherming dient rekening te worden gehouden met de juiste geluiddemping en het draagcomfort. Bij het werken in een lawaaiige omgeving, of het

Nadere informatie

Bosch accessoires 11/12 Arbeidsveiligheid Overzicht 789. Arbeidsveiligheid

Bosch accessoires 11/12 Arbeidsveiligheid Overzicht 789. Arbeidsveiligheid Bosch accessoires 11/12 Arbeidsveiligheid Overzicht 789 Arbeidsveiligheid Nota bene de vakman zorgt ook voor zijn veiligheid! Bosch kwaliteit komt ook tot uitdrukking in een compleet programma met accessoires

Nadere informatie

Inhoudstafel. Procedure: Het betreden van besloten ruimten

Inhoudstafel. Procedure: Het betreden van besloten ruimten Het betreden van besloten n Inhoudstafel 1 Doel...1 2 Toepassingsgebied...1 3 Definities...1 4 Flowchart...1 5 Procedure...1 5.1 Werkwijze...1 5.2 Gasmeten...2 5.3 Mangatwacht...3 5.4 Lassen, slijpen,

Nadere informatie

Veiligheids- & Beschermingsmateriaal. Art.nr. Omschrijving Werkhandschoen nitril perfo. Art.nr. Omschrijving

Veiligheids- & Beschermingsmateriaal. Art.nr. Omschrijving Werkhandschoen nitril perfo. Art.nr. Omschrijving Signalisatievest - Verkrijgbaar in geel of oranje - Maat XL - Mesh polyester - EN 471 klasse 2 - Klittenbansluiting Werkhandschoen nitril perfo Nitril geïmpregneerde handschoen blauw, rug geperforeerd.

Nadere informatie

Schadelijk geluid (presentatie aug-2015)

Schadelijk geluid (presentatie aug-2015) Schadelijk geluid (presentatie aug-2015) Schadelijk geluid Normen / wetgeving Blootstelling Gebruik PBM s Schadelijk geluid Lawaaidoofheid is dat iemand permanente gehoorschade kan oplopen door (langdurige)

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Verticale warmteopslagtank Figuur 2 Fout! Bij hijsen draag je altijd een helm en werkschoenen Figuur 3 Goed! Zorg bij het werken op hoogte voor een stevige reling van 1.10 meter hoogte Figuur

Nadere informatie

Safety Regulations. Handleiding invullen werkvergunning

Safety Regulations. Handleiding invullen werkvergunning Pagina: 1 van 11 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de

Nadere informatie

PBM S. Maxx grip. Normen EN420 EN388 7S 8M 9L 10XL 11XXL. Artikelnummer Werkhandschoen Nitri Task. Normen EN420 EN388 7S 8M 9L 10XL

PBM S. Maxx grip. Normen EN420 EN388 7S 8M 9L 10XL 11XXL. Artikelnummer Werkhandschoen Nitri Task. Normen EN420 EN388 7S 8M 9L 10XL PBM S Een kleine blik op het gamma. Wij kunnen u helpen met persoonlijke beschermingsmiddelen voor elk gebruik. Aarzel niet om ons te contacteren. WERKHANDSCHOENEN Maxx grip Naadloos katoen/polyester handschoen

Nadere informatie

Oog- & Gelaatsbescherming

Oog- & Gelaatsbescherming Oog- & Gelaatsbescherming Hoe werkt een ADF?...6 Een snelle inleiding tot onze automatisch donkerkleurende lasfilters...7 3M Laskappen 9100 laskap...8 SL laskap... 10 100 laskappen... 11 ProTop laskap...

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING WERKEN OP DAKEN Werken op daken is een zeer risicovolle activiteit. Vallen van daken veroorzaakt overwegend zeer zware verwondingen en zelfs de dood; meer nog dan bij andere vormen

Nadere informatie

Eisen aan veel gebruikte PBM s

Eisen aan veel gebruikte PBM s Eisen aan veel gebruikte PBM s OOG - EN GEZICHTSBESCHERMING Meest gebruikte brillen Veiligheidsbrillen Ruimzichtbrillen Brillen ter bescherming tegen röntgenstraling, laserstraling, ultraviolette, infrarode

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Goed! Werk van binnenuit met een hoogwerker voordat de schermdoekinstallatie is aangebracht Monteer de deksproeier van binnenuit door het luchtraamprofiel Gebruik een hoogwerker

Nadere informatie

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE guidelines S September 2012 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen

Nadere informatie

PBM: voetbescherming Welke soorten veiligheidsschoenen zijn er?

PBM: voetbescherming Welke soorten veiligheidsschoenen zijn er? PBM: voetbescherming Bij veel werkzaamheden in de bouw bestaat het risico om in scherpe voorwerpen te stappen of een vallend voorwerp op de voet te krijgen. Om dit risico te beperken moet de werkgever

Nadere informatie

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 Aluchemie Rotterdam Module Besloten ruimten Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 1 2 Een besloten ruimte is: Iedere ruimte die, onder normale omstandigheden, (grotendeels) van de omgeving is

Nadere informatie

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine Toolbox-Meeting Haakse Slijpmachine Inleiding Er vinden veel ongevallen met handslijpmachines (haakse slijper) en vaste slijpmachines plaats, daarom is het zinvol de medewerkers te wijzen op de gevaren

Nadere informatie

SHOP-IN-SHOP PBM GEVAVI COLLECTIE 2015 NIEUW! Nederland +31 (0)

SHOP-IN-SHOP PBM GEVAVI COLLECTIE 2015 NIEUW! Nederland +31 (0) PBM GEVAVI COLLECTIE 2015 NIEUW! Nederland +31 (0)38 425 9120 info@gevavi.nl www.gevavi.nl België +32 (0)13 61 84 88 info@gevavi.be www.gevavi.be SHOP-IN-SHOP HANDSCHOENEN * Bij deze 4 cijfers (prestatieniveaus)

Nadere informatie

De vroegere norm NBN F01-001 is tegenwoordig vervangen door de euronorm EN 22553 dewelke gebaseerd is op de ISO-norm ISO 2553.

De vroegere norm NBN F01-001 is tegenwoordig vervangen door de euronorm EN 22553 dewelke gebaseerd is op de ISO-norm ISO 2553. 1. Normering. De vroegere norm NBN F01-001 is tegenwoordig vervangen door de euronorm EN 22553 dewelke gebaseerd is op de ISO-norm ISO 2553. 2. Basisvorm van de aanduiding. Bestaande uit 2 delen: Pijl

Nadere informatie

Wat is adembescherming u waard?

Wat is adembescherming u waard? Wat is adembescherming u waard? Stof tot nadenken Jaarlijks overlijden 1200 mensen vervroegd door langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens hun werk*. Een onvoorstelbaar aantal als u bedenkt

Nadere informatie

OVT module: Persoonlijke Beschermings Middelen

OVT module: Persoonlijke Beschermings Middelen Inleiding Om veilig te kunnen werken kunnen individuele werknemers persoonlijke bescherming nodig hebben. Deze PBM s zijn beschermingsmiddelen die gericht zijn op bescherming van onder meer vitale onderdelen

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Goed! Voorkom inschakeling van elektrische pompen en kleppen Goed! Gebruik hulpmiddelen bij het werken in putten Fout! Gebruik een reddingsgordel en adembescherming in putten

Nadere informatie

Checklist inrichting werkplek

Checklist inrichting werkplek Checklist inrichting werkplek Opstelling: 1. stabiele en vaste opstelling 2. voldoende ruimte rondom arbeidsmiddel 3. uitsteeksels goed aangegeven en verlicht 4. geen gevaar van andere arbeidsmiddelen

Nadere informatie

Basisveiligheid-VCA Proefexamen 4

Basisveiligheid-VCA Proefexamen 4 asisveiligheid-v Proefexamen 4 Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts één de juiste is.

Nadere informatie

Coolegem Veiligheid. Postbus 953 3160 AD Rhoon Dienstenstraat 9 3161 GN Rhoon Nederland KvK 24184981 GELAATSBESCHERMING

Coolegem Veiligheid. Postbus 953 3160 AD Rhoon Dienstenstraat 9 3161 GN Rhoon Nederland KvK 24184981 GELAATSBESCHERMING GELAATSBESCHERMING UNIVET, PELTOR, MSA, NORTH, PROTECTOR Groep 3 univet gelaatsschermen pagina 3 Peltor vizieren pagina 3 Helmen met gelaatsschermen pagina 4 Lasschilden pagina 5 Lashelm met verse lucht

Nadere informatie

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE guidelines S april 2017 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat

Nadere informatie

Veiligheidskleding Een korte handleiding

Veiligheidskleding Een korte handleiding Veiligheidskleding Een korte handleiding Het dragen van veiligheidskleding is een belangrijke voorwaarde voor veilig werken. U kiest de juiste kleding door de risico s op de werkvloer en de veiligheidsnormen

Nadere informatie

Food Industry Veiligheid, hygiëne en milieu

Food Industry Veiligheid, hygiëne en milieu Food Industry Veiligheid, hygiëne en milieu Aandrijvingen Gereedschappen Veiligheid Veiligheid, hygiëne en milieu IMES beschikt over een totaal pakket persoonlijke beschermingsmiddelen, ook voor gebruik

Nadere informatie

veiligheid op het Werk

veiligheid op het Werk veiligheid op het Werk Regels en voorschriften!! TECHNISCH PERSONEEL vakwerk voor vakmensen inhoud 1. inleiding 1. Inleiding 3 2. Beleidsverklaring 4 3. Wet- en regelgeving 5 4. Veiligheid in technische

Nadere informatie