U I T T R E K S E L uit het register der beraadslagingen van de de G E M E E N T E R A A D zitting van 25 november 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "U I T T R E K S E L uit het register der beraadslagingen van de de G E M E E N T E R A A D zitting van 25 november 2013"

Transcriptie

1 U I T T R E K S E L uit het register der beraadslagingen van de de G E M E E N T E R A A D zitting van 25 november 2013 Aanwezig : de dames en heren Dirk Van Mechelen, burgemeester-voorzitter, Sabine Van Dooren, Luc Devriese, Luc Janssens, Koen Helsen, An Stokmans, Ria Janssens-Van Oncen, schepenen, Valerie Van Peel, OCMW-voorzitter, Frederic van Haaren, Marc De Smet, Lieve De Block, Harold van der Kraan, Gerda Van Langendonck, Betty Stassen, Gerd Van de Perck-Nelen, Sarah Buchmann, Sanne Loopmans, Marc Dekkers, Sonja Janssens, Bob Van Noten, Matthias De Caluwe, Annick Descheemaecker, Pieter Buysse, Mieke De Schepper, Gerd Gheysens, Mathias Adriaenssens, Peter Vanalme, leden, Sofie Claes, secretaris. Afwezig: de dames Ellen Slegers en Frieda De Nayer, leden, verontschuldigd. BELASTING MET BETREKKING OP OPENBARE WERKEN De gemeenteraad, vergaderd in openbare zitting, Gelet op artikel 42 betreffende de bevoegdheid van de gemeenteraad en artikel 253 betreffende het algemeen bestuurlijk toezicht van het gemeentedecreet van 15 juli 2005; Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenbeslechting van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012; Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de gevoerde bespreking, B E S L U I T met unanimiteit van de stemmen: Hoofdstuk I: INLEIDENDE BEPALINGEN Art. 1.- Het onderhavig reglement regelt gelijktijdig de volgende twee belastingregimes: - kohierbelasting op het verwerven van de zate van de openbare wegen of pleinen, hierna kortweg zatebelasting genoemd - kohierbelasting op het uitrusten van wegen of pleinen, hierna kortweg wegbelasting genoemd. Art. 2.- Aan een of meerdere van die kohierbelastingen, waardoor de door de gemeente gedane kosten worden teruggevorderd, worden gedurende 20 jaar onderworpen de aanpalende eigendommen langs weerszijden van openbare wegen of pleinen met bijhorigheden of langs weerszijden van gedeelten ervan, waarin of waarlangs of waarvoor de in artikel 1 aangestipte en verderop nader gepreciseerde verrichtingen of werken door de gemeentediensten of door openbare of private ondernemingen uitgevoerd werden.

2 2 Hoofdstuk II: ZATEBELASTING Art. 3.- Tot zatebelasting geven aanleiding de verrichtingen met het oog op het nieuw trekken, verlengd trekken, verbreed trekken of rechttrekken van wegen of pleinen met bijhorigheden. Deze verrichtingen geven alleszins tot zatebelasting aanleiding, ongeacht of er al dan niet inlijving van een particulier eigendom geweest is ingevolge afstand onder bezwarende titel, ruiling of onteigening. Op grond van de plaatselijke verschillen in omvang of kosten van deze verrichtingen kan de gemeenteraad voor de toepassingen van de zatebelasting de wegen of pleinen met bijhorigheden verdelen in stroken van minstens 200 meter lang en een afzonderlijke belastingberekening per strook doen toepassen. Art. 4.- Inzake zatebelasting wordt het bedrag van de terugvorderbare uitgaven door het college van burgemeester en schepenen vastgesteld bij wijze van optelling van de volgende posten: - de kosten voor het opmaken van de plans - de waarde tegen schattingsprijs van de terreinen, die bij deze gelegenheid door de gemeente of andere eigenaars kosteloos ingebracht of afgestaan worden, verminderd met de waarde tegen schattingsprijs van de grondoverschotten van de vroegere weg of plein met bijhorigheden - de kosten (onder meer gerechtskosten), verbonden aan de verwerving door onteigening, aankoop in der minne of hoe dan ook van de terreinen, die opgenomen worden in de zate van de weg of plein met bijhorigheden. Indien een terrein meer dan 5 jaar voor het einde van de verrichtingen verworven werd door onteigening, wordt niet met de toen betaalde prijs, doch met de actuele verkoopwaarde rekening gehouden - de kosten van alle noodzakelijke akten, certificaten en getuigschriften. Het bedrag van de terugvorderbare uitgaven wordt telkens evenwel hoogstens berekend op een gemiddelde breedte van de voorziene weg of plein met bijhorigheden van 24 meter. Art. 5.- De eenheidsuitgave per strekkende meter (e) wordt bekomen door het bedrag van de terugvorderbare zate-uitgaven, te delen door de totale lengte in meter van al de eigendommen langs weerszijden van de weg(en) of plein(en) en bijhorigheden, waarin of waarlangs of waarvoor terugvorderbare uitgaven gedaan werden (bij het opmeten van deze totale lengte wordt evenwel niet meer in aanmerking genomen dan het aantal meters dat bezijden de uitgevoerde verrichtingen gelegen is). Wanneer het gaat om een afgeschuinde of afgeronde hoek, gevormd door twee wegen of door een weg en een plein en bijhorigheden, wordt zijn lengte voor de helft aangerekend aan elke wegzijde of aan de respectieve weg -en pleinzijden.

3 3 De gemiddelde halve zatebreedte (h) wordt bekomen door de totale zateoppervlakte te delen door de totale lengte, waarvan sprake is in de voorgaande alinea, met dien verstande dat van dit quotiënt hoogstens 12 meter weerhouden blijft. De eenheidsuitgave per vierkante meter zate wordt bekomen door de eenheidsuitgave per strekkende meter (e) te delen door de gemiddelde halve zatebreedte (h) in meter en is dus gelijk aan e h Art. 6.- De eigenaar van een terreinoppervlakte, vallend in de te verwerven zate van een openbare weg of plein, kan deze oppervlakte of een gedeelte ervan kosteloos inbrengen bij de gemeentelijke verwervingsverrichtingen. Deze kosteloze grondafstand wordt van rechtswege ten goede gerekend aan de inbrenger of zijn aanpalend eigendom bij het vaststellen zoals hierna uiteengezet hetzij van het terugvorderbaar aandeel of -kapitaal op zijn aanpalend eigendom hetzij van de aan hem uit te keren zatevergoeding. Indien en naarmate echter bij de gemeente een schriftelijke aanvraag van de betrokken inbrenger toegekomen is om zijn kosteloos afgestane terreinoppervlakte of een gedeelte ervan niet aan hem of zijn aanpalend eigendom, maar aan een andere en (blijkens een bij de gemeente toegekomen stuk) schriftelijk akkoord gaande boordeigenaar of diens aanpalend eigendom ten goede te tellen, wordt bij de verdere uitvoering van dit belastingreglement door de gemeente gehandeld overeenkomstig hun aldus uitgedrukte gemeenschappelijke wens. Art Behoudens hetgeen in 2 hierna is bepaald, wordt inzake zatebelasting hetzij het terugvorderbaar aandeel of kapitaal (a) op een eigendom bezijden de weg(en) of plein(en) en bijhorigheden, waarin of waarlangs of waarvoor terugvorderbare uitgaven gedaan werden, hetzij het kapitaal (a) van de aan de krachtens artikel 6 aangeduide persoon uit te keren gemeentelijke zatevergoeding vastgesteld en aan de datum van 1 januari van het aanslagjaar gehecht door het college van burgemeester en schepenen. Het bedrag ervan wordt bekomen door de eenheidsuitgave per vierkante meter (e:h) te vermenigvuldigen met het verschil tussen: - als aftrektal: de gemiddelde helft van de voor het eigendom gelegen en in de verrichtingen beoogde terreinoppervlakte (gh) in vierkante meter, die zelf het product is van de aanpalende lengte (g) in meter van het eigendom met de gemiddelde halve zatebreedte (h) in meter, en - als aftrekker: de kosteloze grondafstand (s) in vierkante meter, die volgens de regeling van artikel 6 ten goede te rekenen is, en wordt bijgevolg vastgesteld door toepassing van de formule e a = --- (gh s) waarbij de gemeente te werk gaat als volgt: h

4 4 Indien gh van de formule gelijk is aan s en dus even veel kosteloze grondafstand ten goede gerekend werd als de hoger gezegde gemiddelde halve terreinoppervlakte- is het resultaat uit de formule nul en wordt dus geen terugvorderbaar aandeel of kapitaal en evenmin een zatevergoeding verrekend. Indien gh van de formule groter is dan s en dus minder kosteloze grondafstand ten goede gerekend werd dan hoger gezegde gemiddelde halve terreinoppervlakte- is het resultaat uit de formule algebraïsch positief voor de gemeente en wordt ten bate van de gemeente een terugvorderbaar aandeel of kapitaal (a) vastgesteld met inachtneming van het verschil tussen gh en s. Indien gh van de formule kleiner is dan s en dus meer kosteloze grondafstand ten goede gerekend werd dan de hoger gezegde gemiddelde halve terreinoppervlakte- is het resultaat uit de formule algebraïsch negatief voor de gemeente en wordt ten laste van de gemeente het kapitaal (a) van een uit te keren zatevergoeding vastgesteld met inachtneming van het verschil tussen gh en s. Voordat zij haar eerste aanslagjaar afsluit, bevrijdt de gemeente zich dan in éénmaal van haar schuld door de aan de krachtens artikel 6 aangeduide persoon een bedrag over te maken van - au waarin u gelijk is aan de met 1 verhoogde IRS op 20 jaar die op 30 juni van het jaar, voorafgaand aan het eerste aanslagjaar werd vastgesteld. 2 - Indien het gaat om een eigendom, dat binnen de gemeente hoeksgewijs paalt aan twee (of meer) openbare wegen en/of pleinen en bijhorigheden, die geen van beide aan het rijk of de provincie toebehoren, wordt de gezegende lengte (g) in meter van het eigendom echter eerst verminderd met de helft, doch alleszins hoogstens met 15 meter langs elke van de belastbare weg -of pleinzijden. In zover zij binnen de gemeente gelegen zijn, worden verscheiden aaneen palende eigendommen, die aan eenzelfde eigenaar toebehoren, in dezer voege als een enkel geheel in aanmerking genomen. Art. 8.- De gemeenschappelijke bepalingen van de artikels 14 tot en met 19 gelden ook inzake zatebelasting. Hoofdstuk. III: WEGBELASTING. Art. 9. Tot wegbelasting geven aanleiding de werken, die bestaan uit grondwerken, wegbedekkingen, plaatsing van trottoirbanden of aanbrenging van een wegenuitrusting van gelijk welke aard, indien deze werken geen onderhoudswerken zijn. Behoudens wanneer zij moeten dienen als fundering voor later uit te voeren definitieve verhardingswerken, worden als onderhoudswerken aanzien de wegverhardingen met uitschotkasseien, aanbrengen van slemlagen, het aanleggen van bestrijkingen of asfalttoplagen tot op 5 cm op een bestaande verharde weg.

5 5 Art. 10. Inzake wegbelasting wordt het bedrag van de terugvorderbare uitgaven door het college van burgemeester en schepenen vastgesteld bij wijze van afrekening van 50 % van de volgende kosten: - de kosten voor het opmaken van het ontwerp - de kosten van aanbesteding en toezicht - de kosten van de voor het uitvoeren van de werken nodige verplaatsing of afbraak van wegenuitrustingen, leidingen, bouwwerken en beplantingen - de kosten van de grondwerken, funderingen en wegbedekkingen, evenals van de uitvoering ervan - de kosten van de boordstenen en van hun plaatsing - de kosten, die, ingevolge de toestand van de bodem of uit welkdanige andere oorzaak, voortspruiten uit de bij het uitvoeren van de werken ondervonden technische moeilijkheden. Het bedrag van de terugvorderbare uitgaven wordt hier evenwel hoogstens berekend op een gemiddelde weg of pleinbreedte van 24 meter. De kosten voor aanleg en uitrusting van fietspaden en/of voetpaden worden niet teruggevorderd. Art. 11. De eenheidsuitgave per strekkende meter (e) wordt bekomen door het bedrag van de terugvorderbare weguitgaven te delen door de totale lengte in meter van alle eigendommen langs weerszijden van de weg(en) of plein(en) en bijhorigheden, waarin of waarlangs of waarvoor terugvorderbare uitgaven gedaan werden (bij het opmeten van deze totale lengte wordt evenwel niet meer in aanmerking genomen dat het aantal meters dat bezijden de uitgevoerde werken gelegen is). Wanneer het gaat om een afgeschuinde of afgeronde hoek, gevormd door twee wegen of door een weg en een plein en bijhorigheden, wordt zijn lengte voor de helft aangerekend aan elke wegzijde of aan de respectieve weg of pleinzijden. Art. 12. Inzake wegbelasting wordt het terugvorderbaar aandeel of kapitaal (a) op een eigendom bezijden de weg(en) of plein(en) en bijhorigheden, waarin of waarlangs of waarvoor terugvorderbare uitgaven gedaan werden, vastgesteld en aan de datum van 1 januari van het aanslagjaar gehecht door het college van burgemeester en schepenen. Het bedrag ervan wordt bekomen door de eenheidsuitgave per strekkende meter (e) te vermenigvuldigen met de aanpalende lengte (g) in meter van het eigendom en is dus a = eg Indien het gaat om een eigendom, dat binnen de gemeente hoeksgewijs paalt aan twee (of meer) openbare wegen en/of pleinen en bijhorigheden, die geen van beide aan het rijk of de provincie toebehoren, wordt de gezegde lengte (g) in meter van het eigendom echter eerst verminderd met de helft, doch alleszins hoogstens met 15 meter langs elke van de belastbare weg of pleinzijden.

6 6 In zover zij binnen de gemeente gelegen zijn, worden verscheiden aaneen palende eigendommen, die aan eenzelfde eigenaar toebehoren, in dezer voege als een enkel geheel in aanmerking genomen. Art. 13. De gemeenschappelijke bepalingen van de artikels 14 tot en met 19 gelden ook inzake wegbelastingen. Hoofdstuk. IV: GEMEENSCHAPPELIJKE BEPALINGEN. A. Jaarlijkse belasting en belastingschuldigen. Art. 14. In elk van de gereglementeerde belastingregimes zijn de jaarlijkse belastingen gevestigd op een betrokken eigendom zoals dit zich op 1 januari van het aanslagjaar voordoet en belopen zij elk jaar het bedrag (b), waardoor het terugvorderbaar aandeel of kapitaal (a) in toepassing van de theorieën van samengestelde intrestberekening delgbaar is na 20 jaar. De toepasselijke intrestvoet of peruun (i), en bijgevolg ook de aan (1 + i) gelijkgestelde waarde u, is degene, die op 30 juni van het jaar, voorafgaand aan het eerste van de 20 opeenvolgende aanslagjaren, vastgesteld werd door de IRS op 20 jaar. In elk belastingregime wordt elke jaarlijkse belasting (b) op een eigendom bijgevolg vastgesteld door toepassing van de formule b = a (i ) i u 20-1 Art. 15. In elk van de gereglementeerde belastingregimes is elke jaarlijkse belasting op een eigendom verschuldigd door degene, die er op 1 januari van het betrokken aanslagjaar eigenaar van was. Ingeval, evenwel, op die datum een recht van opstal, een recht van erfpacht of een recht van vruchtgebruik bestaat, is de belastingschuld te voldoen door de opstalhouder, de erfpachter of de vruchtgebruiker, terwijl de eigenaar (respectievelijk naakte eigenaar) hoofdelijk mede belastingschuldig is. Ingeval, evenwel, op die datum een gebouw opgericht is met meerdere appartementen, waarop verschillende eigenaars een uitsluitend recht hebben, is de belastingschuld gedeeltelijk door ieder van hen te voldoen in de verhouding van het kadastraal inkomen van ieders afzonderlijk gedeelte. Ingeval, evenwel, op die datum een of meerdere straatwaartse gebouwen opgericht zijn over een doorgang, die niet aan de eigenaar(s) van de straatwaartse gebouwen toebehoort, is de belastingschuld volledig te voldoen door de eigenaar(s) van de straatwaartse gebouwen; tenzij de doorgang verbinding geeft met een of meerdere achterwaarts gelegen gebouwen. In dit laatste geval is de belastingschuld te voldoen voor ¾ door de eigenaar(s) van de straatwaartse gebouwen en voor ¼ door de eigenaar(s) van de achterwaartse gebouwen.

7 7

8 8 Indien een hier aangehaalde categorie van belastingschuldigen uit meerdere eigenaars bestaat, wordt hun gezamenlijke belastingschuld onder hen verdeeld in de verhouding van het kadastraal inkomen van ieders gebouw of gedeelte van gebouw. Terzake is bovendien eventueel alinea 2 van dit artikel toepasselijk. B. Inning van de jaarlijkse belasting. Art In elk geval van de gereglementeerde belastingregimes is de jaarlijkse belasting voor de eerste maal verschuldigd op 1 januari van het jaar, volgend op datgene waarin de voltooiing van de verrichtingen of werken betreffend het betrokken belastingregime plaatsgevonden heeft blijkens een vaststelling door het college van burgemeester en schepenen en op voorwaarde dat een bericht betreffend die voltooiing binnen een maand na de gezegde vaststelling gepubliceerd wordt, en in de volgende 19 jaren op 1 januari van elk jaar. De belasting is ondeelbaar en voor het gehele aanslagjaar verschuldigd door de eigenaar op 1 januari van het aanslagjaar. De vestiging en invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen terzake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het gelijknamig decreet van 30 mei 2008, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari Art In elk van de gereglementeerde belastingregimes wordt een jaarlijkse belasting niet toegepast, indien op 1 januari van haar aanslagjaar een van de volgende toestanden zich voordoet: a) Wanneer de actuele belastingschuldige vrijgesteld is ingevolge de wetten en besluiten b) Wanneer het een eigendom betreft zonder gebouw en geheel gelegen in een landelijke zone, zoals bepaald door de bevoegde gemeenteoverheid c) Wanneer het een eigendom betreft zonder gebouw en met een gemiddelde diepte van hoogstens 6 meter. d) Wanneer het een eigendom betreft zonder gebouw en waarop het ingevolge een beslissing van de overheid niet toegelaten of niet mogelijk is te bouwen. Voor de toepassing van de voorafgaande littera s b, c en d worden de eigendommen, die slechts gedeeltelijk binnen de gemeentegrenzen gelegen zijn, in hun geheel in aanmerking genomen. Verscheiden aaneen palende eigendommen, die aan eenzelfde eigenaar toebehoren, worden voor die toepassing als een geheel vormend beschouwd en als een enkel geheel in aanmerking genomen, zelfs indien slechts een ervan geheel of gedeeltelijk binnen de gemeentegrenzen gelegen mocht zijn. Wanneer de toestand om reden waarvan de belasting(en) niet toegepast werd(en) geheel of gedeeltelijk een einde neemt voor het verstrijken van een periode van 20 jaar te rekenen vanaf 1 januari van het eerste aanslagjaar, worden de resterende jaarlijkse belastingen jaar na jaar toegepast vanaf 1 januari van het jaar van deze eindeneming.

9 9 C. Bevrijding van de toekomstige jaarlijkse belastingen. Art. 18. In elk van de gereglementeerde belastingregimes kan een belastingschuldige van de jaarlijkse belasting het eigendom in eenmaal bevrijden van alle toekomstige jaarlijkse belastingen, zowel bij het begin van de looptijd van de belasting als op een ogenblik, waarop er van de 20 opeenvolgende jaarlijkse belastingen reeds een aantal (m) niet meer ter inning ingekohierd moeten worden. Indien hij daartoe wil overgaan, moet hij aan de gemeente een storting (w) doen van de in alle toekomstige jaarlijkse belastingen vervatte snede van het terugvorderbaar aandeel of kapitaal (a), vermeerderd met 1 jaarintrest op die totale snede. De toepasselijke intrestvoet of peruun (i), en bijgevolg ook de aan (1 + i) gelijkgestelde waarde u, is de IRS voor 20 jaar, die op 30 juni van het jaar, voorafgaand aan het eerste van de 20 opeenvolgende aanslagjaren, vastgesteld werd. Om tot de bedoelde bevrijding over te gaan, moet de belastingschuldige in toepassing van de theorieën van samengestelde intrestberekening bijgevolg op het gezegde ogenblik aan de gemeente een storting doen van het bedrag w, dat voorkomt uit de toepassing van de formule D. Slotbepalingen. u m - 1 w = a u ( ) u 20-1 Art Het onderhavig reglement is van kracht vanaf 1 januari 2014 tot en met 31 december Dit reglement vervangt elk voorgaande ten deze. Ingeval van opheffing of niet-hernieuwing van het onderhavig reglement of ingeval van verlaging van de mate van terugvorderbaarheid van de gedane uitgaven, waarvan sprake in de artikels 4 en 10, zullen aan de belastingplichtigen, die tot de bevrijding volgens artikel 18 overgegaan zijn, de bedragen terugbetaald worden, die ingevolge de gezegde opheffing, niet-hernieuwing of verlaging beschouwd moeten worden als zijnde ten onrechte toegevallen aan de gemeente V O O R E E N S L U I D E N D U I T T R E K S E L : De gemeentesecretaris Sofie Claes De burgemeester Dirk Van Mechelen

7. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld op 100% van de som van de verhaalbare uitgaven, verhoogd met de intresten.

7. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld op 100% van de som van de verhaalbare uitgaven, verhoogd met de intresten. GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM VERHAALBELASTING OP HET VERWERVEN VAN DE ZATE VAN DE WEG (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) Artikel 1. 1.De eigendommen, gelegen langs openbare wegen

Nadere informatie

Verhaalbelasting op het aanleggen van wegen voor de aanslagjaren ( )

Verhaalbelasting op het aanleggen van wegen voor de aanslagjaren ( ) Verhaalbelasting op het aanleggen van wegen voor de aanslagjaren 2014-2019 (0020 7321000) Artikel 1 Het reglement d.d. 20/12/2012 van de verhaalbelasting op het aanleggen van wegen voor de aanslagjaren

Nadere informatie

Verhaalbelasting op het aanleggen van voetpaden voor de aanslagjaren , met ingang van 01/07/2016

Verhaalbelasting op het aanleggen van voetpaden voor de aanslagjaren , met ingang van 01/07/2016 Verhaalbelasting op het aanleggen van voetpaden voor de aanslagjaren 2016-2019, met ingang van 01/07/2016 Artikel 1 Het belastingreglement d.d. 14/12/2015 van de verhaalbelasting op het aanleggen van voetpaden

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016

Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016 Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016 Aanwezig Jan Seynhaeve, burgemeester Mathieu Desmet, Geert Breughe, Lobke Maes, Bernard Galle, Stijn Tant, Marie

Nadere informatie

Verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren , met ingang van 01/07/2016

Verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren , met ingang van 01/07/2016 Verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren 2016-2019, met ingang van 01/07/2016 Artikel 1 Het belastingreglement d.d. 14/12/2015 van de verhaalbelasting op het aanleggen van riolen

Nadere informatie

VERHAALBELASTING OP HET AANLEGGEN VAN RIOLEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013)

VERHAALBELASTING OP HET AANLEGGEN VAN RIOLEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM VERHAALBELASTING OP HET AANLEGGEN VAN RIOLEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) Artikel 1. 1. De eigendommen, gelegen langs een openbare weg, waarin

Nadere informatie

Retributies en belastingen. Vaststellen van de verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren 2013-2018.

Retributies en belastingen. Vaststellen van de verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren 2013-2018. Retributies en belastingen. Vaststellen van de verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren 2013-2018. (040/362-04) Artikel 1 Er wordt voor de aanslagjaren 2013-2018 een verhaalbelasting

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016

Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016 Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016 Aanwezig Jan Seynhaeve, burgemeester Mathieu Desmet, Geert Breughe, Lobke Maes, Bernard Galle, Stijn Tant, Marie

Nadere informatie

besluit gemeenteraad maandag 14 december 2015

besluit gemeenteraad maandag 14 december 2015 besluit gemeenteraad maandag 14 december 2015 FINANCIËN - Belasting op de verwerving van de zate van de openbare wegen - Aanslagjaar 2016 - Stemming aanwezig De gemeenteraad in OPENBARE VERGADERING Feiten

Nadere informatie

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur.

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur. Gemeenteraad 16 december 2013 Gemeentebelasting op de wegbedekking (2014-2018). Artikel 1: 1. Worden onderworpen aan een jaarlijkse belasting strekkend tot gedeeltelijke terugbetaling van de door de gemeente

Nadere informatie

Gemeente Zandhoven Liersebaan 12 2240 Zandhoven. Technische Dienst 03-410 16 30 td@zandhoven.be

Gemeente Zandhoven Liersebaan 12 2240 Zandhoven. Technische Dienst 03-410 16 30 td@zandhoven.be Gemeente Zandhoven Liersebaan 12 2240 Zandhoven Technische Dienst 03-410 16 30 td@zandhoven.be Reglement inzake belasting op het verwerven van de zate van de openbare wegen Goedgekeurd door de gemeenteraad

Nadere informatie

De kosten voor onderhouds-, herstellings- of vernieuwingswerken worden niet teruggevorderd.

De kosten voor onderhouds-, herstellings- of vernieuwingswerken worden niet teruggevorderd. Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016 Aanwezig Jan Seynhaeve, burgemeester Mathieu Desmet, Geert Breughe, Lobke Maes, Bernard Galle, Stijn Tant, Marie

Nadere informatie

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur.

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur. Gemeenteraad 16 december 2013 Gemeentebelasting op de voetpadbedekking (2014-2018). Artikel 1: 1. Worden onderworpen aan een jaarlijkse belasting strekkend tot gedeeltelijke terugbetaling van de door de

Nadere informatie

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 26.09.2013

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 26.09.2013 UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 26.09.2013 Waren aanwezig : Claude CROES, burgemeester voorzitter gemeenteraad; Ann ACCOU, Regine VANWYNSBERGHE-ROORYCK,

Nadere informatie

----------------------------------

---------------------------------- GEMEENTE ELSENE #009/18.10.2012/A/0025# Punt: GEMEENTELIJKE FISCALITEIT VOOR DE DIENSTJAREN 2013, 2014 en 2015. Taksen: Verhaalbelasting voor de aanleg, de verbetering en de uitrusting van de openbare

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. ZITTING VAN: 18 december 2018

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. ZITTING VAN: 18 december 2018 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN: 18 december 2018 Gemeente 2470 RETIE Provincie ANTWERPEN AANWEZIG: Adriaensen Natalie - voorzitter Geuens Patrick - burgemeester Claessens Koen,

Nadere informatie

besluit gemeenteraad maandag 18 december 2017

besluit gemeenteraad maandag 18 december 2017 besluit gemeenteraad maandag 18 december 2017 Financien - Belasting verwerving zate aanslagjaar 2018 - Stemming aanwezig verontschuldigd Jeroen Truyens, voorzitter Koen T'Sijen, burgemeester Els Augustinus,

Nadere informatie

U I T T R E K S E L uit het register der beraadslagingen van de de G E M E E N T E R A A D zitting van 25 november 2013

U I T T R E K S E L uit het register der beraadslagingen van de de G E M E E N T E R A A D zitting van 25 november 2013 U I T T R E K S E L uit het register der beraadslagingen van de de G E M E E N T E R A A D zitting van 25 november 2013 Aanwezig : de dames en heren Dirk Van Mechelen, burgemeester-voorzitter, Sabine Van

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING VAN DINSDAG 26 NOVEMBER 2013

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING VAN DINSDAG 26 NOVEMBER 2013 PROVINCIE ANTWERPEN GEMEENTE KASTERLEE Postnummer 2460 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING VAN DINSDAG 26 NOVEMBER 2013 Aanwezig : Rob Guns,voorzitter; Ward Kennes, burgemeester

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE 2014-2019 Vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 27 maart 2014 en vervangen bij gemeenteraadsbeslissing

Nadere informatie

Belasting op onbebouwde percelen

Belasting op onbebouwde percelen Belasting op onbebouwde percelen Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in een niet- vervallen verkaveling Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in gebieden bestemd voor wonen Artikel

Nadere informatie

Samenvatting De gemeenteraad van de stad Turnhout hecht zijn goedkeuring aan het belastingreglement op gaanpaden.

Samenvatting De gemeenteraad van de stad Turnhout hecht zijn goedkeuring aan het belastingreglement op gaanpaden. UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 30 december 2013 Aanwezig: Hermans Luc - schepen-voorzitter Vos Eric - burgemeester Stijnen Francis, Segers Peter, Wittebolle Astrid, Anaf Hannes,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD.

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. Vergadering van 29 september 2014. Aanwezig: L. Jacobs, burgemeester-voorzitter; M. De Bock, J. Van den Bergh, S. Hoppenbrouwers,

Nadere informatie

MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING

MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING De gemeenteraad, Gelet op het decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997, met latere wijzigingen, hierna Vlaamse Wooncode genoemd; Gelet op

Nadere informatie

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( )

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( ) dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels (2014-2019) juridisch kader Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, in het

Nadere informatie

GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2013 ONDERWERP : AANLEG VAN DE WEGEN - VERHAALBELASTINGEN - HERNIEUWING

GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2013 ONDERWERP : AANLEG VAN DE WEGEN - VERHAALBELASTINGEN - HERNIEUWING BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST GEMEENTE ETTERBEEK UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE ZITTINGEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2013 ONDERWERP : AANLEG VAN DE WEGEN - VERHAALBELASTINGEN

Nadere informatie

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD,

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD, GEMEENTE GRIMBERGEN. Y484.01A UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 JANUARI 2009 ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf 2009.

Nadere informatie

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. GEMEENTERAAD Bekendmaking reglement/verordening Zitting van 28 februari 2019 Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019 over:

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT BELASTINGREGLEMENT OP HET SNOEIEN EN VERWIJDEREN VAN OVERHANGENDE TAKKEN OVER GEMEENTELIJKE EIGENDOM AANSLAGJAAR

BELASTINGREGLEMENT BELASTINGREGLEMENT OP HET SNOEIEN EN VERWIJDEREN VAN OVERHANGENDE TAKKEN OVER GEMEENTELIJKE EIGENDOM AANSLAGJAAR BELASTINGREGLEMENT BELASTINGREGLEMENT OP HET SNOEIEN EN VERWIJDEREN VAN OVERHANGENDE TAKKEN OVER GEMEENTELIJKE EIGENDOM Goedkeuring door de adviesraad op 27 november 2018 Goedgekeurd door het College van

Nadere informatie

Reglement houdende het heffen van een belasting op niet-bebouwde gronden en percelen.

Reglement houdende het heffen van een belasting op niet-bebouwde gronden en percelen. Reglement houdende het heffen van een belasting op niet-bebouwde gronden en percelen. Artikel 1 Er wordt vanaf 1 januari 2015 voor een termijn eindigend op 31 december 2019 een jaarlijkse rechtstreekse

Nadere informatie

BELASTING OP LEEGSTAND EN VERWAARLOZING VAN BEDRIJFSRUIMTEN

BELASTING OP LEEGSTAND EN VERWAARLOZING VAN BEDRIJFSRUIMTEN BELASTING OP LEEGSTAND EN VERWAARLOZING VAN BEDRIJFSRUIMTEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 december 2013 Artikel 1: 1. Voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019. wordt een jaarlijkse belasting

Nadere informatie

ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN

ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Er wordt voor de aanslagjaren 2018 tot en met 2019 jaarlijks een

Nadere informatie

Gelet op de nieuwe gemeentewet, meer bepaald artikel 117, alinea 1 en artikel 118, alinea 1 ;

Gelet op de nieuwe gemeentewet, meer bepaald artikel 117, alinea 1 en artikel 118, alinea 1 ; Leefkader / Stadsontwikkeling / Stedenbouwkundige vergunningen : Belastingreglement inzake diverse handelingen en werken onderworpen aan een stedenbouwkundige vergunning Wijzigingen en vernieuwing. Anderlecht,

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding. 3. Vrijstellingen van activeringsheffing. a. Hoe kan ik een vrijstelling verkrijgen? 4. Meer informatie.

INHOUD. Inleiding. 3. Vrijstellingen van activeringsheffing. a. Hoe kan ik een vrijstelling verkrijgen? 4. Meer informatie. ACTIVERINGSHEFFING INHOUD Inleiding 1. Register van onbebouwde percelen. a. Wanneer is een perceel onbebouwd? b. Zijn er uitzonderingen? C. Begrip eigenaar. d. Hoe wordt een onbebouwd perceel vastgesteld?

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 20 juni 2017 Dienst Financiën - Dienst Financiën

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 20 juni 2017 Dienst Financiën - Dienst Financiën Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 20 juni 2017 Dienst Financiën - Dienst Financiën 8 2017_GR_00084 Belastingen niet-bebouwde gronden - Goedkeuring belastingreglement op niet-bebouwde percelen

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Datum: 30 december 2013 Aanwezig: Agenda: Bert Doise, voorzitter; Marc Lewyllie, burgemeester; Wieland De Meyer, Etienne Cloet, Jean-Pierre Geelhand de Merxem,

Nadere informatie

BELASTING VOOR PANDEN OPGENOMEN IN HET LEEGSTANDSREGISTER (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013)

BELASTING VOOR PANDEN OPGENOMEN IN HET LEEGSTANDSREGISTER (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM BELASTING VOOR PANDEN OPGENOMEN IN HET LEEGSTANDSREGISTER (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) Art. 1. ALGEMENE BEPALINGEN 1.1. Definities De volgende

Nadere informatie

11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING)

11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING) 11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING) Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: 1 Bouwgrond: een perceel grond, met

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD G E M E E N T E D I L B E E K UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Openbare zitting Burgerzaken : Nr : Voorwerp : Aanpassing belastingreglement op aflevering administratieve stukken punt

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 december 2013

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 december 2013 Aanwezig: Afwezig: Alain Wyffels, Burgemeester Lieven Vanbelleghem, Johan Vanysacker, Marleen Soete, Frank Gheeraert, Schepenen Luc Maddelein, Robert Barthier, Jacqueline Mostaert, Frans Vandeputte, Peter

Nadere informatie

2. Kavel: het in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende perceel.

2. Kavel: het in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende perceel. ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Er wordt voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019 jaarlijks een

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 december 2015

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 december 2015 Aanwezig: Afwezig: Alain Wyffels, Burgemeester Lieven Vanbelleghem, Johan Vanysacker, Marleen Soete, Frank Gheeraert, Schepenen Robert Barthier, Jacqueline Mostaert, Frans Vandeputte, Peter Vantomme, Jean-Marie

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING gh BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad op 22 september 2014 Bekendgemaakt op 19 december 2013 en 23 september

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Zitting van 18 december 2017 ONDERSTEUNING

Ontwerpbesluit Zitting van 18 december 2017 ONDERSTEUNING Gemeenteraad Ontwerpbesluit Zitting van 18 december 2017 ONDERSTEUNING 2017_GR_00213 - Belastingen en retributies - Belasting op het afzetten of innemen van de openbare wegenis naar aanleiding van bouwen

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD G E M E E N T E D I L B E E K UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN. Zitting van 17 december 2013. Openbare zitting

DE GEMEENTERAAD G E M E E N T E D I L B E E K UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN. Zitting van 17 december 2013. Openbare zitting G E M E E N T E D I L B E E K UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Openbare zitting Financiën : Nr : Voorwerp : Aanpassing belastingreglement op aflevering administratieve stukken. Zitting

Nadere informatie

Als oppervlakte geldt de oppervlakte die is vastgelegd in de kadastrale legger.

Als oppervlakte geldt de oppervlakte die is vastgelegd in de kadastrale legger. Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad van 17 december 2014 Bekendgemaakt op 19 december 2013, 22 december 2014 Belastbaar feit Artikel 1 De Stad Gent heft

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Gemeentebestuur Bonheiden UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD EVB/lb Zitting van 25 juni 2014 Aanwezig: Steven Morrens, voorzitter Guido Vaganée, burgemeester Mieke Van den Brande, Jan Fonderie,

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad op 22 september 2014 Gewijzigd door de gemeenteraad op 17 december 2014 (treedt in werking op 1 januari 2015) Gewijzigd

Nadere informatie

ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED

ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED STADSBESTUUR BLANKENBERGE ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED Datum vaststelling gemeenteraad:

Nadere informatie

Punt 7: Goedkeuren belastingreglement op leegstand

Punt 7: Goedkeuren belastingreglement op leegstand Gemeentebestuur Ardooie Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 23 december 2013 Aanwezig : De Heer K. Callens, Burgemeester-Voorzitter; De Heer en mevr. Soenens K., Vande Vyvere C.,

Nadere informatie

Gelet op de financiële toestand van de gemeente;

Gelet op de financiële toestand van de gemeente; GEMEENTE VORST Openbare zitting van 17 december 2013. #007/17.12.2013/A/0029# UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Waren aanwezig : Dhr. Ghyssels, Burgemeester-Voorzitter ; Mevren. en Dhren.

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 19 december 2013 Pagina 1/5 Aanwezig De h. F. Ramon (voorzitter) De h. F. Benoit (burgemeester) De hh. J. Bossuyt, F. Watteeuw, mevr. A. Messelier

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen 9185 Wachtebeke Tel 09/345.01.35 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE Openbare zitting van 31 januari 2013

Nadere informatie

Belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen in het centrum van Kortrijk (2016/2020)

Belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen in het centrum van Kortrijk (2016/2020) Gemeenteraad 14 december 2015 Belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen in het centrum van Kortrijk (2016/2020) Punt 1 Het belastingreglement op de voor het publiek

Nadere informatie

Belastingsreglement op het indienen of melden van omgevingsvergunningen en andere ruimtelijke attesten of vergunningen

Belastingsreglement op het indienen of melden van omgevingsvergunningen en andere ruimtelijke attesten of vergunningen Belastingsreglement op het indienen of melden van omgevingsvergunningen en andere ruimtelijke attesten of vergunningen Artikel 1 - definities Voor dit belastingreglement zijn de definities van toepassing

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE B E K E N D M A K I N G ====================

GEMEENTE LENDELEDE B E K E N D M A K I N G ==================== Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE B E K E N D M A K I N G ==================== De gemeenteraad van de gemeente Lendelede, provincie West-Vlaanderen heeft in zitting van

Nadere informatie

GEMEENTE SINT-GILLIS. BELASTING OP DE LEEGSTAANDE VERWAARLOOSDE OF ONAFGEWERKTE GEBOUWEN EN VERWAARLOOSDE GRONDEN. Hernieuwing DE GEMEENTERAAD,

GEMEENTE SINT-GILLIS. BELASTING OP DE LEEGSTAANDE VERWAARLOOSDE OF ONAFGEWERKTE GEBOUWEN EN VERWAARLOOSDE GRONDEN. Hernieuwing DE GEMEENTERAAD, GEMEENTE SINT-GILLIS BELASTING OP DE LEEGSTAANDE VERWAARLOOSDE OF ONAFGEWERKTE GEBOUWEN EN VERWAARLOOSDE GRONDEN. Hernieuwing DE GEMEENTERAAD, Gelet op artikelen 117 en 118 van de Nieuwe gemeentewet; Gelet

Nadere informatie

Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg door:

Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg door: BELASTINGREGLEMENT OP DE INNAME VAN DE OPENBARE WEG ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg

Nadere informatie

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen.

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. BELASTINGREGLEMENT OP DE VESTIGINGEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. ARTIKEL 2: TARIEF EN BEREKENING

Nadere informatie

DEEL 1: BELASTING OP DE HORECAGELEGENHEDEN

DEEL 1: BELASTING OP DE HORECAGELEGENHEDEN BELASTINGREGLEMENT OP DE HORECA DEEL 1: BELASTING OP DE HORECAGELEGENHEDEN ARTIKEL 1.1: BELASTBAAR VOORWERP OF BELASTBAAR FEIT Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een belasting geheven op het

Nadere informatie

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2016 houdende het heffen van een belasting op de marktrechten;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2016 houdende het heffen van een belasting op de marktrechten; GEMEENTERAAD 20 DECEMBER 2016 Belasting op de marktrechten. Aanpassing DE RAAD, Juridische overwegingen Gelet op de artikelen 41, 162 en 170 van de grondwet; Gelet op de artikelen 42, 186 en 253 van het

Nadere informatie

Belastingsreglement voor het leegstandsregister

Belastingsreglement voor het leegstandsregister Reglement Belastingsreglement voor het leegstandsregister Vastgesteld door de gemeenteraad op 14 december 2016 Bekendgemaakt op www.maldegem.be op 23 december 2016 Argumentatie Langdurige leegstand van

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 4 december 2017 Interne zaken - Financiën en beleid

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 4 december 2017 Interne zaken - Financiën en beleid Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 4 december 2017 Interne zaken - Financiën en beleid 13 2017_GR_00014 Belasting op administratieve stukken - Belastingsreglement - Goedkeuring Samenstelling

Nadere informatie

De raad. Gelet op het gemeentedecreet;

De raad. Gelet op het gemeentedecreet; GR20131219 punt 25: gemeentebelastingen - contante belasting op de toestellen of voertuigen met luidsprekers voor het maken van reclame - opheffing - contante belasting op het innemen van de openbare weg

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 27 juni 2016 Wonen - Omgeving _GR_00086 Activeringsheffing - aanpassing - Ter beslissing

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 27 juni 2016 Wonen - Omgeving _GR_00086 Activeringsheffing - aanpassing - Ter beslissing Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 27 juni 2016 Wonen - Omgeving 9 2016_GR_00086 Activeringsheffing - aanpassing - Ter beslissing Samenstelling: Aanwezig: de heer Alain Wyffels; de heer Lieven

Nadere informatie

Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017

Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017 Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017 De Gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen; Gelet op het gemeentedecreet

Nadere informatie

143.4 Directe belastingen. Financiële dienst Ellen Moonen. besluit GEMEENTERAAD. vergadering 19/03/2019

143.4 Directe belastingen. Financiële dienst Ellen Moonen. besluit GEMEENTERAAD. vergadering 19/03/2019 Financiële dienst Ellen Moonen besluit GEMEENTERAAD 143.4 Directe belastingen vergadering 19/03/2019 Titel Agendapunt: Belasting op leegstaande woningen en gebouwen: 2019-2025 Toelichting Einde 2019 vervallen

Nadere informatie

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college 4 schepen E. Gryson Dienst financiële dienst Volgnummer dossier 39 Onderwerp Retributies en belastingen. Opheffen en opnieuw vaststellen

Nadere informatie

^ffi GEMEENïE ENEDE. o De beslissing van de gemeenteraad van 30 novembe r 2077 houdende het goedkeuren van het. Gemeenteraadszitti ng van

^ffi GEMEENïE ENEDE. o De beslissing van de gemeenteraad van 30 novembe r 2077 houdende het goedkeuren van het. Gemeenteraadszitti ng van ^ffi GEMEENïE ENEDE Gemeenteraadszitti ng van 20. 1 2.2OL8 Aanwezig Philippe De Coninck Bu rge meeste r-voorzitte r Servaas Van Eynde, Hubert Staelens, Chantal Bobelijn, David Vercauteren, Hilde Baetsle,

Nadere informatie

Retributiereglement van 30 december 2013 werken voor derden / kleine verkopen

Retributiereglement van 30 december 2013 werken voor derden / kleine verkopen Retributiereglement van 30 december 2013 werken voor derden / kleine verkopen Periode Artikel 1 Er wordt voor een termijn aanvangend op 1 januari 2014 en eindigend op 31 december 2018 wordt het onderstaand

Nadere informatie

Belastingreglement op verwaarlozing en verkrotting van woningen en gebouwen ( (1)

Belastingreglement op verwaarlozing en verkrotting van woningen en gebouwen ( (1) Gemeenteraadsbesluit van 18-12-2017 Bekendgemaakt op de website van de gemeente Herselt op 29-12-2017 Belastingreglement op verwaarlozing en verkrotting van woningen en gebouwen (1.713.113(1) TARIEFBEREKENING

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Datum: 30 januari 2013 Aanwezig: Agenda: De gemeenteraad, Bert Doise, voorzitter; Marc Lewyllie, burgemeester; Wieland De Meyer, Etienne Cloet, Jean-Pierre

Nadere informatie

Infobrochure Activeringsheffing 2017

Infobrochure Activeringsheffing 2017 Infobrochure Activeringsheffing 2017 Inhoud Inleiding 1. Register van onbebouwde percelen a. Wanneer is een perceel onbebouwd? b. Zijn er uitzonderingen? c. Begrip eigenaar d. Hoe wordt een onbebouwd perceel

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019.

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019. Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019. Het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel; Op voordracht van het dagelijks bestuur van 9 oktober

Nadere informatie

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 24.10.2013 Waren aanwezig : Claude CROES, burgemeester voorzitter gemeenteraad; Ann ACCOU, Regine VANWYNSBERGHE-ROORYCK,

Nadere informatie

Gelet op het gemeentedecreet, inzonderheid de artikelen 42 3, 43 2, 15 en 253 1, 3 ;

Gelet op het gemeentedecreet, inzonderheid de artikelen 42 3, 43 2, 15 en 253 1, 3 ; Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Roeselare Gemeente 8880 Ledegem UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 13 DECEMBER 2012. AANWEZIG : M. Bart Dochy, Burgemeester-voorzitter ;

Nadere informatie

Taksreglement op de bouwen, herbouwen, verbouwen en de plaatsing van reclameinrichtingen.

Taksreglement op de bouwen, herbouwen, verbouwen en de plaatsing van reclameinrichtingen. Taksreglement op de bouwen, herbouwen, verbouwen en de plaatsing van reclameinrichtingen. De gemeenteraad, in openbare vergadering van 17/12/2018, heeft het ondervermeld reglement goedgekeurd. Dit reglement

Nadere informatie

Belasting op leegstand van woningen en gebouwen, 2014-2019

Belasting op leegstand van woningen en gebouwen, 2014-2019 Belasting op leegstand van woningen en gebouwen, 2014-2019 goedgekeurd door de gemeenteraad op 31 maart 2014 gepubliceerd op website gemeente op 13 mei 2014 gemeenteraad Artikel 1A Vanaf de inwerkingtreding

Nadere informatie

Home GR Punt 6. Gemeentebelastingen - contante belasting op het afleveren van administratieve stukken - aanpassing

Home GR Punt 6. Gemeentebelastingen - contante belasting op het afleveren van administratieve stukken - aanpassing Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het plaatsen van cookies. Akkoord Meer informatie Home GR20161214 Punt 6. Gemeentebelastingen - contante

Nadere informatie

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college 1 schepen J. Maes Dienst financiële dienst Volgnummer dossier Onderwerp Retributies en belastingen. Opheffen en opnieuw vaststellen

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement tot toekenning van een verbeteringspremie voor woningen

Gemeentelijk reglement tot toekenning van een verbeteringspremie voor woningen Gemeentelijk reglement tot toekenning van een verbeteringspremie voor woningen TITEL I: DOEL Artikel 1 Om het woningenbestand in de gemeente Wielsbeke te verbeteren, wordt binnen de perken van het daartoe

Nadere informatie

Uittreksel uit het register der beraadslagingen van de Gemeenteraad. Rachid Madrane, Christina Karkan, Ahmed M Rabet, Gemeenteraadsleden.

Uittreksel uit het register der beraadslagingen van de Gemeenteraad. Rachid Madrane, Christina Karkan, Ahmed M Rabet, Gemeenteraadsleden. Uittreksel uit het register der beraadslagingen van de Gemeenteraad BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST GEMEENTE ETTERBEEK Aanwezig Verontschuldigd Vincent De Wolf, Burgemeester-voorzitter ; Patrick Lenaers,

Nadere informatie

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP 1. ALGEMEEN Bij het kopen van een onroerend goed moet rekening gehouden worden met de beschrijfkosten die bovenop de aankoopsom komen. De beschrijfkosten

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTE BORSBEEK ZITTING VAN MAANDAG 23 DECEMBER 2013 Aanwezig : Michaël Vermeiren, voorzitter Dis Van Berckelaer, burgemeester Walter Kiebooms, Ken Casier,

Nadere informatie

Auteur. Onderwerp. Datum

Auteur. Onderwerp. Datum Auteur FOD Financiën Onderwerp 19 vragen en antwoorden omtrent de fiscale aftrek voor de enige eigen woning Datum februari 2005 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit

Nadere informatie

Artikel 1: Algemene bepalingen

Artikel 1: Algemene bepalingen Stad Harelbeke Gemeentelijke belasting op woningen, kamers, gebouwen of andere woongelegenheden, opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister. (gecoördineerde versie wijzigingen gemeenteraad 20.01.2014)

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Aanwezig: Jean Marie De Groote, Voorzitter; Johan Van Durme, Burgemeester; Christ Meuleman, Marleen Verdonck, Wilfried Verspeeten,

Nadere informatie

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD PROVINCIE ANTWERPEN GEMEENTE ARENDONK GEMEENTERAAD 16.12.2013 Gemeentelijke leegstandsheffing. Gelet op het reglement gemeentelijke leegstandsheffing, goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 18.11.2013;

Nadere informatie

Verordening watersysteemheffing waterschap Vechtstromen 2015

Verordening watersysteemheffing waterschap Vechtstromen 2015 Verordening watersysteemheffing waterschap Vechtstromen 2015 Kenmerk: Het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van 28 oktober 2014; gelet op de

Nadere informatie

de zitting van de GEMEENTERAAD OP 25 FEBRUARI 2013

de zitting van de GEMEENTERAAD OP 25 FEBRUARI 2013 20130225-1- 3 de zitting van de GEMEENTERAAD OP 25 FEBRUARI 2013 Zitting geopend om 20.00 uur Aanwezig : de Dames en Heren, Dirk Van Mechelen burgemeester-voorzitter, Sabine Van Dooren, Luc Devriese, Luc

Nadere informatie

GEMEENTEBELASTING OP DE LEEGSTAND EN DE VERWAARLOZING VAN GEBOUWEN EN WONINGEN 2011 T/M 2013 - GOEDKEURING

GEMEENTEBELASTING OP DE LEEGSTAND EN DE VERWAARLOZING VAN GEBOUWEN EN WONINGEN 2011 T/M 2013 - GOEDKEURING GEMEENTEBELASTING OP DE LEEGSTAND EN DE VERWAARLOZING VAN GEBOUWEN EN WONINGEN 2011 T/M 2013 - GOEDKEURING De gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005, met latere wijzigingen; Gelet

Nadere informatie

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs.

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs. Belasting reglement Heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen opgenomen in de Vlaamse Inventaris van ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde woningen HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALING Art. 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

UITTREKSEL NOTULEN GEMEENTERAAD

UITTREKSEL NOTULEN GEMEENTERAAD UITTREKSEL NOTULEN GEMEENTERAAD Provincie Vlaams-Brabant Stad Scherpenheuvel-Zichem Zitting van 15 december 2016 Vaststelling van het belastingreglement op verwaarloosde gebouwen en verwaarloosde, ongeschikte

Nadere informatie

dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting juridisch kader

dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting juridisch kader dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting 2015-2019 juridisch kader beslissing: artikel 1: Met ingang van het aanslagjaar 2015 en voor een periode die eindigt op 31 december 2019

Nadere informatie

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college 4 schepen E. Gryson Dienst financiële dienst Volgnummer dossier 50 Onderwerp Retributies en belastingen. Opheffen en opnieuw vaststellen

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ZITTING van 28 januari 2014 Aanwezig : MM. Mevr. Joske Vermeir, raadslid voorzitter; Albert Beerens, burgemeester GEMEENTE Jan Couck,

Nadere informatie

Gelet op artikel 117 van de Nieuwe Gemeentewet ;

Gelet op artikel 117 van de Nieuwe Gemeentewet ; GEMEENTE VORST Openbare zitting van 8 oktober 2013. #007/08.10.2013/A/0016# UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Waren aanwezig : Dhr. Ghyssels, Burgemeester-Voorzitter ; Mevren. en Dhren.

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de in vordering en de geschillenprocedure van provincie en gemeentebelastingen;

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de in vordering en de geschillenprocedure van provincie en gemeentebelastingen; Belasting op leegstaande gebouwen 2014-2019 GR 17.12.2013 De raad in openbare zitting, Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 10 oktober 2010 waarbij een gemeentebelasting wordt vastgesteld op woningen

Nadere informatie

1 e zitting van de GEMEENTERAAD OP 3 JANUARI 2019

1 e zitting van de GEMEENTERAAD OP 3 JANUARI 2019 e zitting van de GEMEENTERAAD OP 3 JANUARI 09 Zitting geopend om 0.00 uur AGENDA. Kennisgeving geldigverklaring gemeenteraadsverkiezingen. Mededeling benoeming en eedaflegging burgemeester 3. Installatie

Nadere informatie

GEMEENTERAAD VAN 18 NOVEMBER 2013

GEMEENTERAAD VAN 18 NOVEMBER 2013 PROVINCIE WEST VLAANDEREN UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTE 8980 ZONNEBEKE GEMEENTERAAD VAN 18 NOVEMBER 2013 Aanwezig: Afwezig: Verontschuldigd: Dirk Cardoen: Burgemeester; Dirk Sioen,

Nadere informatie