Vragen en antwoorden rond de overstap van rode naar witte diesel. (Per 18 december 2012, deel 3)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen en antwoorden rond de overstap van rode naar witte diesel. (Per 18 december 2012, deel 3)"

Transcriptie

1 Vragen en antwoorden rond de overstap van rode naar witte diesel. (Per 18 december 2012, deel 3) 1. Ik heb op mijn IBC voor rode diesel de sticker UN Moet ik deze sticker aanpassen wanneer ik in 2013 witte diesel vervoer of opsla? Nee, dat hoeft niet. UN 1202 betekent dat er dieselolie of gasolie in de IBC zit. Het maakt daarbij niet uit of deze olie rood of wit is. 2. Ik heb met mijn bedrijf meerdere vestigingen met meerdere opslagplaatsen voor rode diesel. Hoe doe ik na 1 januari aangifte? De accijnsheffing over de voorraad geldt voor alle opslagtanks, maar ook voor de voorraad in een tankauto die op het terrein van uw bedrijf staat of die onderweg is naar uw bedrijf. Op grond van de Wet op de accijns wordt de accijns geheven van de eigenaar van de in een opslagplaats voorhanden minerale oliën. Het gaat er dus om wie de eigenaar is van de in een opslagplaats of opslagtank voorhanden minerale oliën. Bent u de eigenaar van de minerale oliën die zijn opgeslagen op de verschillende vestigingen van uw bedrijf, dan moet u de hoeveelheid rode diesel in alle tanks bij elkaar optellen. Uw bedrijf zal over de totale hoeveelheid aangifte moeten doen als die hoeveelheid hoger is dan 1380 liter. 3. Ik heb een opslagtank gehuurd van mijn leverancier. Wie moet er nu aangifte doen over de voorraad rode diesel? Op grond van de Wet op de accijns wordt de accijns geheven van de eigenaar van de in een opslagplaats voorhanden minerale oliën. Het gaat er dus om wie de eigenaar is van de minerale oliën. Het is niet van belang wie de eigenaar is van de opslagtank zelf. 4. Vanaf 01 juli 2013 mag je dus geen rode diesel meer in voorraad of in brandstoftanks van machines hebben? Voor de periode 1 juli t/m 31 december 2013 kan de inspecteur in naar behoren gerechtvaardigde gevallen toestaan dat rode diesel voorhanden is in brandstoftanks of opslagtanks, waarin dit vóór 1 januari 2013 ook was toegestaan. Het is de bedoeling dat de Douane hiervoor landelijk geldend beleid gaat vaststellen. Dit zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld noodvoorraden bij ziekenhuizen, datacenters, tuinders, e.d. Een ander voorbeeld zijn oogstmachines, die in 2012 met een volle brandstoftank zijn gestald en pas weer in het najaar van 2013 worden gebruikt (zie ook vraag 5 van de Nieuwsbrief Douane van december 2012). 5. Hoe moet ik maaiboten bevoorraden? Twee mogelijkheden: 1. De eigenaar of exploitant van het schip koopt hoogbelaste rode diesel in. Daar is de accijns van betaald. De leverancier van de brandstof kan vervolgens de accijns terugvragen (artikel 70 Wet op de accijns). 2. De rode diesel wordt geleverd vanuit een accijnsgoederenplaats met vrijstelling van accijns (artikel 66 Wet op de accijns).

2 In beide gevallen moet een bunkerverklaring worden verstrekt. Zie voor de eisen aan een bunkerverklaring: artikel 19 Uitvoeringsbesluit accijns en artikel 29 Uitvoeringsregeling accijns (mogelijkheid 2; vrijstelling) en artikel 25 Uitvoeringsbesluit accijns en artikel 33, tweede lid, Uitvoeringsregeling accijns (mogelijkheid 1; teruggaaf). Let op: deze diesel moet zijn voorzien van de wettelijk voorgeschreven herkenningsmiddelen (Solvent Yellow 124 en rode kleurstof)! Voor zogenoemde blanke diesel kan geen teruggaaf van accijns worden verkregen. 6. Wat is een bunkerverklaring en hoe kom ik daar aan? Zie de bij vraag 5 genoemde artikelen van het Uitvoeringsbesluit accijns en de Uitvoeringsregeling accijns. Hierin staan de gegevens die in de bunkerverklaring moeten worden vermeld. Er is geen vastgesteld model voor een bunkerverklaring. 7. Hoe vraag ik de accijns voor deze rode diesel met bunkerverklaring terug? Artikel 70, derde lid, van de Wet op de accijns bepaalt dat de teruggaaf wordt verleend aan degene die de brandstof heeft geleverd. Artikel 25, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit accijns bepaalt dat de teruggaaf van accijns wordt verleend indien: a. degene die om teruggaaf verzoekt in zijn administratie een verklaring opneemt van de eigenaar of exploitant van het schip of luchtvaartuig of zijn vertegenwoordiger aan boord van het schip of luchtvaartuig dat de accijnsgoederen worden gebruikt voor het in de artikelen 66 en 66a van de wet bedoelde gebruik; b. de verklaring in tweevoud geschiedt met gebruikmaking van een door degene die de levering heeft verricht opgesteld bescheid; c. de eigenaar of exploitant van het schip of luchtvaartuig of zijn vertegenwoordiger aan boord van het schip of luchtvaartuig beide exemplaren van de verklaring ondertekent; en d. een exemplaar van de verklaring op overzichtelijke wijze wordt bewaard bij de administratie aan boord van het schip of bij de administratie van de eigenaar of exploitant van het luchtvaartuig. Zie ook artikel 33, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling accijns. Daarin wordt bepaald welke gegevens in ieder geval in de bunkerverklaring moeten worden vermeld. Het verzoek om teruggaaf moet worden gedaan met een elektronisch formulier dat u kunt downloaden op 8. Mag ik voor mijn maaiboten een IBC op het bedrijf hebben waarin ik rode diesel op sla, waarvoor ik een bunkerverklaring aanvraag? Ja, dat mag. U moet dan echter wel een vergunning hebben van de inspecteur om de rode diesel onder vrijstelling van accijns te ontvangen en in een IBC op te slaan. U moet daartoe een schriftelijk verzoek indienen bij de inspecteur, waarin u verwijst naar beleidsregel 4.9 van de Beleidsregels accijnswetgeving, Staatscourant 17 december 2012, 25933).

3 9. Waarom gaat de rode kleurstof eruit? Dat is niet handig i.v.m. diefstal. De rode kleurstof was puur een fiscaal merkteken. De Europese accijnswetgeving bepaalt dat het verboden is aan gasolie en halfzware olie andere merk- of kleurstoffen toe te voegen dan die welke zijn voorgeschreven in de EU-accijnswetgeving of in het nationale recht van de EU-lidstaten. Los hiervan: het toevoegen van merk- of kleurstoffen aan minerale oliën mag alleen plaatsvinden in een accijnsgoederenplaats. 10. Hoeveel bedraagt het accijnsverschil tussen rode en witte diesel? Tot en met 31 december 2012 bedraagt het accijnsverschil 17,194 cent per liter. Het tariefonderscheid tussen hoogbelaste en laagbelaste gasolie en halfzware olie verdwijnt met ingang van 1 januari Alle gasolie en halfzware olie wordt dan belast tegen hetzelfde tarief. Dat geldt ook voor de rode diesel die op 1 januari 2013 in een opslagplaats in Nederland in voorraad is en waarover de accijns al is betaald. Over die hoeveelheid moet het accijnsverschil worden bijbetaald. Dit verschil is 18,142 cent per liter. 11. Wat is de boete voor het gebruik met rode diesel terwijl dat niet is toegestaan? Bij het aantreffen van rode diesel in de brandstoftank van een motorvoertuig waar dit verboden is, bedraagt de boete 4,53 per liter tankinhoud. Daarbij geldt een minimum van 226,00 en een maximum van 7800,00. Bij recidive (herhaling) wordt het bedrag per liter verdubbeld. Bij een derde maal gaat het OM vervolgen en zal de rechter uitspraak doen. 12. Een paar weken nadat ik in België getankt hebt, zitten er nog steeds rode sporen in de tank. Hoe lang is de Belgische dieselfactuur geldig? Er is geen algemeen geldend antwoord te geven op de vraag naar de geldigheid van een Belgische factuur. Als u een paar dagen geleden in België hebt getankt en u heeft uw voertuig daarna nauwelijks gebruikt, is het te verwachten dat er nog sporen van de rode diesel in de tank zitten. Als de Douane een controle instelt, moet u kunnen aantonen dat de rode diesel in België is getankt. De Douane kan zo nodig een nadere controle instellen aan de hand van uw administratie. 13. Ik mag in België rode diesel tanken en de Nederlandse grens over rijden en daar de brandstoftank leeg maken. Krijg ik nu een naheffing omdat ik die diesel niet in België verbruik? Zie vraag 9 van de Nieuwsbrief Douane van december Ik zet in een schuur net over de Belgische grens een paar IBC s met rode diesel neer. Mag ik daar steeds tanken? Dat wordt lastig met de bewijslast. Hoe toont u aan dat u daar daadwerkelijk getankt hebt? U kunt wellicht wel aantonen dat u die IBC s heeft laten vullen met Belgische rode diesel. Maar wanneer en hoeveel u vervolgens daadwerkelijk heeft getankt is moeilijk aan te tonen. Een betere oplossing is dan ook om rode diesel bij een tankstation te tanken.

4 15. Is het niet beter dat het voor iedereen, zowel Nederlander als Belg, verboden wordt om in Nederland met rood te rijden. Dat gaat niet lukken. Op grond van de Europese accijnswetgeving mag geen accijns worden geheven van de brandstof die aanwezig is in het normale brandstofreservoir van bedrijfsmotorrijtuigen die over de grens worden gebracht. Wij mogen dus in Nederland in die gevallen geen accijns heffen. We mogen dit ook niet verbieden. Deze regeling geldt voor bedrijfsmotorrijtuigen, dus niet voor generatoren, aggregaten e.d. 16. Ook de Belgen moeten zich toch aan de Nederlandse wet houden? Ja, zowel een Nederlands bedrijf als een Belgisch bedrijf moet aantonen dat er in België getankt is. Als een Belgisch bedrijf in Nederland tankt dan zal het blanke diesel moeten tanken. 17. Ik heb een Nederlands bedrijf met een Belgische vestiging; moet ik dan ook aantonen dat ik in België getankt heb? Ook een Belgisch bedrijf of een Belgische vestiging van een Nederlands bedrijf moet aantonen dat de rode diesel in België is getankt. Zie antwoord op vraag Mijn trekker heeft GPS, is dat voldoende als ik wil aantonen dat ik in België getankt heb? Nee, aan GPS is niet te zien dat u getankt heeft. 19. Ik werk met collega samen in België, ik daar met hem, hij hier met mij, we nemen van elkaar diesel in. Hoe zit het hier met de aantoonbaarheid? Wij nemen aan dat met de vraag het volgende wordt bedoeld: als u brandstof in België inneemt van uw collega mag dit rode diesel zijn (als het in België wettelijk is toegestaan om rode diesel te tanken). Als uw Belgische collega in Nederland werkt en diesel inneemt bij u, dan moet dit blanke diesel zijn. Wij nemen ook aan dat het hier gaat over de brandstof die zich bevindt in het normale brandstofreservoir van bedrijfsmotorrijtuigen. In deze situatie is er sprake van twee bedrijven. Omdat een en ander in contracten zal worden vastgelegd, zal het relatief eenvoudiger zijn om aan te tonen door wie en waar de brandstof is getankt. 20. Zeefmachines, aggregaten, pompen vallen niet onder bedrijfsvoertuigen of bedrijfsrijtuigen. Mogen die de grens over met rode diesel in de brandstoftank? Nee, dit is niet toegestaan. Bij bedrijfsmotorrijtuigen die in België rode olie getankt hebben en naar Nederland worden overgebracht is geen accijns verschuldigd in Nederland als deze rode olie zich bevindt in het normale brandstofreservoir van dat bedrijfsmotorrijtuig. Deze rode olie mag in Nederland verbruikt worden. Apparaten zoals een generator, aggregaat of pomp zijn geen bedrijfsmotorrijtuig. Bij binnenkomst in Nederland is accijns verschuldigd over de brandstof die zich in het normale brandstofreservoir van dat apparaat bevindt. Dat is nu (2012) al het geval en dat verandert niet per 1 januari Daarnaast is het per 1 januari 2013 verboden om rode olie voorhanden te hebben in het normale brandstofreservoir van dat apparaat.

5 Dit geldt ook als het apparaat wordt overgebracht van België naar Nederland. Op grond van de overgangsregeling mag rode diesel die zich bevindt in de interne brandstoftanks van het apparaat worden opgebruikt tot 1 juli 2013 en mag deze tot 1 juli 2013 nog voorhanden zijn in de interne brandstoftanks van deze apparaten. 21. Heeft de douane middelen om te kijken hoeveel er nog van de Euromarker in zit zodat ik de diesel in een vrachtauto mag gebruiken? Dit kan worden onderzocht door het Douanelaboratorium. De Douane kan dit echter niet ter plekke controleren. 22. Zolang ik in België mag tanken, zal ik altijd roze diesel in de tank hebben. Dat mag straks toch niet meer? Indien u kunt aantonen dat de bestanddelen van rode diesel afkomstig zijn van een tankbeurt in België is dat wel toegestaan. 23. Mag een Belgisch bedrijf dat in Nederland aan het werk is de Belgische mazout in bulk laten bezorgen op het werk? Nee. 24. Met een rupskraan reist altijd een IBC mee. Als die in België wordt gevuld met rood, wordt deze half leeg gemaakt en mee terug genomen naar NL. Op grond van artikel 91, tweede lid, onderdeel c, van de Wet op de accijns (tekst m.i.v. 1 januari 2013) mag rode diesel voorhanden zijn in ladingtanks van vaartuigen, voertuigen en treinwagons. Een IBC valt daar niet onder. Dit is dus verboden. 25. Is het straks nog toegestaan om de rode diesel voor verwarmingsdoeleinden te gebruiken (bijvoorbeeld de werkplaats of het woonhuis)? Nee.

Rode diesel verdwijnt vanaf 1 januari 2013

Rode diesel verdwijnt vanaf 1 januari 2013 Informatieblad Maart 2013 Rode diesel verdwijnt vanaf 1 januari 2013 Op dit informatieblad staan veel gestelde vragen over het vervallen van het accijnstarief voor rode diesel per 1 januari 2013 naar aanleiding

Nadere informatie

Rode diesel verdwijnt vanaf 1 januari 2013

Rode diesel verdwijnt vanaf 1 januari 2013 Informatieblad Januari 2014 Rode diesel verdwijnt vanaf 1 januari 2013 Op dit informatieblad staan veel gestelde vragen over het vervallen van het accijnstarief voor rode diesel per 1 januari 2013 naar

Nadere informatie

VRAGEN RODE DIESEL NA 1-1-2013

VRAGEN RODE DIESEL NA 1-1-2013 Begin oktober 2012 heeft NOVE aan haar leden in de NOVE-Nieuwsbrief gevraagd of er onduidelijkheden zijn ten aanzien de wijziging van de Wet op de Accijns per 1 januari 2013 die hoofdzakelijk betrekking

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 64300 13 november 2017 Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 30 oktober 2017 nr. 2017/18920 Belastingdienst/Douane Landelijk

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1997 1998 Nr. 36 25 349 Wijziging van de Wet op de accijns GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 30 september 1997 Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25933 17 december 2012 Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 30 november 2012 nr. BLKB2012/1557M Belastingdienst/Douane

Nadere informatie

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatieblad November 2012 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de opslag van alcoholvrije dranken en een Vergunning inrichting voor

Nadere informatie

Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving. Belastingdienst/Douane Landelijk Kantoor. Besluit van 30 november 2012, nr.

Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving. Belastingdienst/Douane Landelijk Kantoor. Besluit van 30 november 2012, nr. Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving Belastingdienst/Douane Landelijk Kantoor Besluit van 30 november 2012, nr. BLKB2012/1557M De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. Dit besluit

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving. Gebruikte begrippen en inhoudsopgave. 15 december 2015

STAATSCOURANT. Nr Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving. Gebruikte begrippen en inhoudsopgave. 15 december 2015 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 45343 15 december 2015 Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 1 december 2015 nr. BLKB2015/1192M Belastingdienst/Douane

Nadere informatie

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Douane Belastingdienst Informatieblad April 2018 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de opslag van alcoholvrije dranken en een Vergunning

Nadere informatie

Mededeling nr. 18. Kolenbelasting. Douane Belastingdienst

Mededeling nr. 18. Kolenbelasting. Douane Belastingdienst Douane Belastingdienst Mededeling 26 maart 2013 Mededeling nr. 18 Kolenbelasting DO 118-1Z*1FD 18.1 Inleiding Met ingang van 1 januari 2008 is onder de naam kolen belasting een nieuwe belasting ingesteld

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 2386 23 december 2008 Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 10 december 2008 Nr. BCPP2008/2542M Belastingdienst/Centrum

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns ARTIKEL I. 31 december 2009

STAATSCOURANT. Wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns ARTIKEL I. 31 december 2009 STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20624 31 december 2009 Wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns 17 december 2009 Nr. DV 2009/751 Directoraat-Generaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1996 1997 25 349 Wijziging van de Wet op de accijns Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN 1. Inleiding 1 Richtlijn 93/89/EEG van de Raad van de Europese

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4806 31 maart 2010 Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 18 maart 2010 Nr. DGB2010/990M Belastingdienst/Douane Landelijk

Nadere informatie

Bunkergeleidedocument

Bunkergeleidedocument Bunkergeleidedocument 1. Volgnummer: 2. Vergunning erkend bunkeraar 2.1. Vergunningsnummer: 2.2. Naam: 2.3. Adres en huisnummer: 2.4. Postcode en gemeente: 3. Douanestatus en douaneaangifte van de minerale

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving. Gebruikte begrippen en inhoudsopgave. 20 februari 2012

STAATSCOURANT. Nr Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving. Gebruikte begrippen en inhoudsopgave. 20 februari 2012 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3076 20 februari 2012 Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 2 februari 2012 Nr. BLKB2011/2264M Belastingdienst/Douane

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 19143 14 december 2009 Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 7 december 2009 Nr. CPP2009/2274M Belastingdienst/Centrum

Nadere informatie

Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving

Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving FI Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 21 maart 2008/Nr. CPP2007/3285M Belastingdienst/ Centrum voor procesen productontwikkeling, Keten Douane. De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende

Nadere informatie

Gebruikte begrippen en inhoudsopgave

Gebruikte begrippen en inhoudsopgave Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving Belastingdienst/Douane Landelijk Kantoor Besluit van 2 februari 2012, nr. BLKB2011/2264M De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. Dit besluit

Nadere informatie

Vergunningen voor accijnsgoederenplaatsen

Vergunningen voor accijnsgoederenplaatsen Douane Belastingdienst Informatieblad Juli 2013 Vergunningen voor accijnsgoederenplaatsen Informatie over het gebruik van de Vergunning opslag in een accijnsgoederenplaats en de Vergunning vervaardiging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1986-1987 19943 Wijziging van de Wet op de accijns van minerale oliën (bevoorrading van schepen) Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING Inleiding Het wetsvoorstel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Beleidsregels

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Beleidsregels STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 45344 15 december 2015 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Beleidsregels 1 december 2015 nr. BLKB2015/1193M Belastingdienst/Douane

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 537 Besluit van 19 december 2003 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit belastingen op milieugrondslag en het Uitvoeringsbesluit accijns Wij

Nadere informatie

Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving. Gebruikte begrippen en inhoudsopgave

Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving. Gebruikte begrippen en inhoudsopgave Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 1 Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving Belastingdienst/ Centrum voor proces- en productontwikkeling, Keten Douane Besluit van 25 juni 2008, nr. BCPP2008/1351M,

Nadere informatie

Vereisten voor het inboeken van een vloeibare biobrandstof

Vereisten voor het inboeken van een vloeibare biobrandstof Vereisten voor het inboeken van een vloeibare biobrandstof Inleiding De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving inzake hernieuwbare

Nadere informatie

Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte

Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte Douane Belastingdienst Informatieblad 10 September 2014 Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte (bij accijnsgoederen, verbruiksbelastinggoederen en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2386 249 23 23december 2008 Accijns. Beleidsregels accijnswetgeving 10 december 2008 Nr. BCPP2008/2542M Belastingdienst/Centrum

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Beleidsregels.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Beleidsregels. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 64302 13 november 2017 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Beleidsregels. Belastingdienst/Douane Landelijk kantoor

Nadere informatie

Tarievenlijst Accijns en verbruiksbelastingen

Tarievenlijst Accijns en verbruiksbelastingen Douane Belastingdienst Tarievenlijst Accijns en verbruiksbelastingen ACC 055-2Z*67FOL , anders dan zwavelvrij bestemd voor luchtvaartuigen, voor wegverkeer, niet voor wegverkeer Gebruiksaanwijzing Met

Nadere informatie

Procedure Accijnszegels

Procedure Accijnszegels Brochure Mei 2013 Procedure Accijnszegels Deze brochure geeft een overzicht van de nieuwe procedures rond accijnszegels vanaf 1 juni 2012. Er gelden nieuwe regels voor onder andere het verkrijgen van accijnszegels

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 663 Besluit van 13 december 1995 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit belastingen op milieugrondslag in verband met de invoering van een

Nadere informatie

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013)

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013) Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013) VOORSTEL VAN WET Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Nadere informatie

Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte

Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte Douane Belastingdienst Informatieblad April 2015 Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte (bij accijnsgoederen, verbruiksbelastinggoederen en bij keuze

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20631 31 december 2009 Bijstellingsregeling accijns, motorrijtuigenbelasting en belastingen op milieugrondslag 2010 14

Nadere informatie

Informatie over het gebruik van de Vergunning vervaardiging in een accijnsgoederenplaats

Informatie over het gebruik van de Vergunning vervaardiging in een accijnsgoederenplaats 1234567 Informatie over het gebruik van de Vergunning vervaardiging in een Deze informatie is bestemd voor u als houder van een Vergunning. Deze vergunning geldt voor één van de volgende accijnsgoederen:

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFESSIONELE DIESEL

HANDLEIDING PROFESSIONELE DIESEL 1 HANDLEIDING PROFESSIONELE DIESEL Wijzigingen: December 2012: punten 31, 62 en 63 2 INLEIDING 1. Artikel 429, 5 van de Programmawet van 27 december 2004 (B.S. 31 december 2004) behandelt de vrijstelling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 130 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Fiscale vereenvoudigingswet 2010) Nr. 12 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1994 1995 24 250 Wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag in verband met de invoering van een regulerende energiebelasting Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP

Nadere informatie

Gelet op het vorenstaande wordt in afwijking van de wettelijke bepalingen de volgende proefregeling getroffen.

Gelet op het vorenstaande wordt in afwijking van de wettelijke bepalingen de volgende proefregeling getroffen. Accijns. Aanvraag accijnszegels die niet zijn voorzien van kleinhandelsprijs en hoeveelheid. Belastingdienst/ Douane Landelijk Kantoor, Vaktechniek Accijns Besluit van 8 juni 2011, nr. DGB 2011/2295M,

Nadere informatie

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 1. In de alfabetische opsomming wordt ingevoegd:

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 1. In de alfabetische opsomming wordt ingevoegd: Nota van wijziging Wijziging van de Wet milieubeheer (jaarverplichting hernieuwbare energie vervoer, hernieuwbare brandstofeenheden en elektronisch register hernieuwbare energie vervoer) Het voorstel van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 32 031 Wijziging van de Wet op de accijns in verband met Richtlijn nr. 2008/118/EG van de Raad van 16 december 2008 (PbEU L 9) (Implementatie horizontale

Nadere informatie

Bijstellingsregeling accijns, motorrijtuigenbelasting en belastingen op milieugrondslag 2008

Bijstellingsregeling accijns, motorrijtuigenbelasting en belastingen op milieugrondslag 2008 Bijstellingsregeling accijns, motorrijtuigenbelasting en belastingen op milieugrondslag 2008 1 Bijstellingsregeling accijns, motorrijtuigenbelasting en belastingen op milieugrondslag 2008 Directoraat-generaal

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 33 287 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Wet uitwerking fiscale maatregelen egrotingsakkoord 2013) GEWIJZIGD VOORSTEL

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 684 Besluit van 19 december 2006 tot wijziging van enige fiscale Uitvoeringsbesluiten Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte

Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte Douane Belastingdienst Informatieblad Januari 2017 Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte (bij accijnsgoederen, verbruiksbelastinggoederen en bij keuze

Nadere informatie

: Landsverordening accijns minerale oliën. Citeertitel: Landsverordening accijns minerale oliën

: Landsverordening accijns minerale oliën. Citeertitel: Landsverordening accijns minerale oliën Intitulé : Landsverordening accijns minerale oliën Citeertitel: Landsverordening accijns minerale oliën Vindplaats : AB 1989 no. GT 56 Wijzigingen: AB 1994 no. 3; AB 1997 nos. 33, 34; AB 2002 no. 87(inwtr.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19386 15 december 2010 Wijziging van de Regeling scheepsafvalstoffen Rijn- en binnenvaart en de Binnenvaartregeling 29

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 662 Wet van 13 december 1995 tot wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag in verband met de invoering van een regulerende energiebelasting

Nadere informatie

Q8 LIBERTY CARD VRIJHEID EN VOORDELEN VOOR U EN UW BEDRIJF. - ENKEL VOOR BEDRIJVEN -

Q8 LIBERTY CARD VRIJHEID EN VOORDELEN VOOR U EN UW BEDRIJF. - ENKEL VOOR BEDRIJVEN - Q8 LIBERTY CARD VRIJHEID EN VOORDELEN VOOR U EN UW BEDRIJF. - ENKEL VOOR BEDRIJVEN - UW VRIJHEID ONDERWEG De vrijheid hebben om te kiezen waar u tankt, dat is de Q8 Liberty Card. Waar u ook bent in de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken. Beleidsregels.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken. Beleidsregels. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25935 17 december 2012 Verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken. Beleidsregels. 30 november 2012 nr. BLKB2012/1558M

Nadere informatie

Raadsvoorstel 78L. Gemeenteraad. Vergadering 3 november 2016 verbeterd exemplaar. Onderwerp : Verordening Parkeerbelastingen Helmond 2017

Raadsvoorstel 78L. Gemeenteraad. Vergadering 3 november 2016 verbeterd exemplaar. Onderwerp : Verordening Parkeerbelastingen Helmond 2017 Raadsvoorstel 78L Vergadering 3 november 2016 verbeterd exemplaar Gemeenteraad Onderwerp : Verordening Parkeerbelastingen Helmond 2017 B&W vergadering : 11 oktober 2016 Dienst / afdeling : FIN.BEL Aan

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFESSIONELE DIESEL

HANDLEIDING PROFESSIONELE DIESEL 1 HANDLEIDING PROFESSIONELE DIESEL Bericht aan de Belgische bedrijven: Voortaan kan u uw terugbetalingsaanvraag online indienen via de applicatie PDIE. Meer informatie vindt u onder de punten 17, 18 en

Nadere informatie

Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de vervaardiging van verbruiksbelastinggoederen

Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de vervaardiging van verbruiksbelastinggoederen Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de vervaardiging van verbruiksbelastinggoederen versie 3, januari 2009 Deze informatie is bestemd voor vergunninghouders van een inrichting

Nadere informatie

Procedure Accijnszegels

Procedure Accijnszegels Douane Belastingdienst Brochure Januari 2017 Procedure Accijnszegels Deze brochure geeft een overzicht van de procedures rond accijnszegels. Accijnszegels Vraagt u voor het eerst accijnszegels aan? Neem

Nadere informatie

Teruggaaf van BPM voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer worden gebruikt

Teruggaaf van BPM voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer worden gebruikt 2006 Teruggaaf van BPM voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer In deze brochure leest u hoe u de belasting van personenauto s en motorrijwielen (BPM) voor personenauto s die voor taxivervoer

Nadere informatie

Wet belastingen op milieugrondslag

Wet belastingen op milieugrondslag Vastgestelde tekst per 1 april 2014 Wet belastingen op milieugrondslag HOOFDSTUK IV. AFVALSTOFFENBELASTING AFDELING 1. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 22 1. Voor de toepassing van dit hoofdstuk en de daarop

Nadere informatie

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2013) Na artikel VIIc worden drie artikelen ingevoegd, luidende:

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2013) Na artikel VIIc worden drie artikelen ingevoegd, luidende: 33 402 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2013) DERDE NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 1 Artikel III, onderdeel E, vervalt. 2 Na

Nadere informatie

CO 2 emissie inventarisatie januari- December 2013 (3-A-1)

CO 2 emissie inventarisatie januari- December 2013 (3-A-1) Gebr. van der Lee CO 2 emissie inventarisatie januari- December 2013 (3-A-1) CO²- Bewust Lelystad, april 2014 Inhoudsopgave 1. CO2-emissie inventaris... 3 1.1 Grondslag CO2-emissie inventaris... 3 1.2.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12696 28 juni 2012 Wijziging van enkele belastingwetten (Wet uitwerking fiscale maatregelen Stabiliteitsprogramma Nederland

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

BTW BIJ IN- en UITVOER. Marja van den Oetelaar/Samatha Speelman

BTW BIJ IN- en UITVOER. Marja van den Oetelaar/Samatha Speelman BTW BIJ IN- en UITVOER Marja van den Oetelaar/Samatha Speelman Douaneschuld Douaneschuld ontstaat: - Invoer (in vrije verkeer brengen) - Onttrekking aan het douanetoezicht - Niet voldoen aan verplichtingen

Nadere informatie

Van inkoop tot uitlaatpijp, 100% inzicht in uw brandstofverbruik. Harrewijn brandstofmanagement - 21 april 2015

Van inkoop tot uitlaatpijp, 100% inzicht in uw brandstofverbruik. Harrewijn brandstofmanagement - 21 april 2015 Van inkoop tot uitlaatpijp, 100% inzicht in uw brandstofverbruik Harrewijn brandstofmanagement - 21 april 2015 Brandstof enkele voorbeelden 20 miljoen liter diesel* 62.700.000 kg CO2 97,3% van de CO2 uitstoot

Nadere informatie

Jaar: 2012 Nummer: 90 Besluit: Gemeenteraad 8 november 2012 Gemeenteblad VERORDENING PARKEERBELASTINGEN HELMOND 2013

Jaar: 2012 Nummer: 90 Besluit: Gemeenteraad 8 november 2012 Gemeenteblad VERORDENING PARKEERBELASTINGEN HELMOND 2013 Jaar: 2012 Nummer: 90 Besluit: Gemeenteraad 8 november 2012 Gemeenteblad VERORDENING PARKEERBELASTINGEN HELMOND 2013 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Uitgegeven: 13 mei 2009

Uitgegeven: 13 mei 2009 Uitgegeven: 13 mei 2009 2009 no. 39 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Regeling van 12 mei 2009 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme, houdende regels betreffende

Nadere informatie

Teruggaaf van bpm voor taxi s

Teruggaaf van bpm voor taxi s Belastingdienst Teruggaaf van bpm voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer worden gebruikt Gebruikt u een personenauto voor taxivervoer of openbaar vervoer? Dan kunt u de belasting van personenauto

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 11 SEPTEMBER 2014 F.13.0101.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.13.0101.F R. C., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 752 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2014) Nr. 60 VIJFDE NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 15 november

Nadere informatie

Rolnummer 4056. Arrest nr. 74/2007 van 10 mei 2007 A R R E S T

Rolnummer 4056. Arrest nr. 74/2007 van 10 mei 2007 A R R E S T Rolnummer 4056 Arrest nr. 74/2007 van 10 mei 2007 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen over artikel 8, 1, van de wet van 22 oktober 1997 betreffende de structuur en de accijnstarieven inzake minerale

Nadere informatie

Jaar: 2010 Nummer: 92 Besluit: Gemeenteraad 11 november 2010 Gemeenteblad VERORDENING PARKEERBELASTINGEN HELMOND 2011

Jaar: 2010 Nummer: 92 Besluit: Gemeenteraad 11 november 2010 Gemeenteblad VERORDENING PARKEERBELASTINGEN HELMOND 2011 Jaar: 2010 Nummer: 92 Besluit: Gemeenteraad 11 november 2010 Gemeenteblad VERORDENING PARKEERBELASTINGEN HELMOND 2011 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Personenauto s. Motorrijtuigenbelasting

Personenauto s. Motorrijtuigenbelasting Personenauto s Motorrijtuigenbelasting Zodra het kenteken van een personenauto op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Ook als u de personenauto niet gebruikt. Voor vrachtauto s, bestelauto

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 6

HRo - Omzetbelasting -- Deel 6 Omzetbelasting les 6 programma Belastbare feiten Internationale handel OB-heffing bij internationale handel intracommunautaire transacties Artikel 1 Onder de naam 'omzetbelasting' wordt een belasting geheven

Nadere informatie

gelet op de Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998 en Algemene wet bestuursrecht

gelet op de Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998 en Algemene wet bestuursrecht Groningen, 7 april 2009 BESLUIT van GEDEPUTEERDE STATEN van Provincie Groningen inhoudende het bekendmaken van regels betreffende de subsidiëring van het stimuleren van het realiseren en exploiteren van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STTSCOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34288 30 december 2013 ijstellingsregeling accijns, belasting van personenauto s en motorrijwielen, motorrijtuigenbelasting,

Nadere informatie

Inhoud. Achtergrond& doelstelling Onderzoeksopzet Belangrijkste bevindingen Resultaten in detail

Inhoud. Achtergrond& doelstelling Onderzoeksopzet Belangrijkste bevindingen Resultaten in detail Tanken en aankopen over de grens rapportage In opdracht van: BOVAG, NOVE, VNPI Trendbox BV Amsterdam, 24 juli 2013 Inhoud Achtergrond& doelstelling Onderzoeksopzet Belangrijkste bevindingen Resultaten

Nadere informatie

CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1)

CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1) Gebr. van der Lee CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1) CO²- Bewust Directie: E. van der Lee Communicatiemanager: T. Hoebee KAM-Coördinator: A. Werkmeester Lelystad, september 11 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Excise Movement and Control System (EMCS)

Excise Movement and Control System (EMCS) 1234567 2010 3 Excise Movement and Control System (EMCS) 3 Verzendt of vervoert u goederen onder schorsing van accijns? Dan is deze brochure voor u bestemd. Op 1 januari 2011 start de volgende fase van

Nadere informatie

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Douane Belastingdienst De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Ondernemers Bonaire 1 De Douane verandert Vanaf 01-01-2011 zal in de openbare lichamen, Bonaire, Sint Eustatius en Saba nieuwe

Nadere informatie

BIJLAGE II. Verlaagde belastingniveaus en belastingvrijstellingen bedoeld in artikel 18, lid 1

BIJLAGE II. Verlaagde belastingniveaus en belastingvrijstellingen bedoeld in artikel 18, lid 1 31.10.2003 L 283/65 BIJLAGE II Verlaagde belastingniveaus en belastingvrijstellingen bedoeld in artikel 18, lid 1 1. BELGIË: voor vloeibaar petroleumgas (LPG), aardgas en methaan; voor een verlaagd belastingniveau

Nadere informatie

VERZOEK TOT TERUGGAAF ENERGIEBELASTING (EB) 2009 op grond van artikel 66 van de Wet belastingen op milieugrondslag

VERZOEK TOT TERUGGAAF ENERGIEBELASTING (EB) 2009 op grond van artikel 66 van de Wet belastingen op milieugrondslag VERZOEK TOT TERUGGAAF ENERGIEBELASTING (EB) 2009 op grond van artikel 66 van de Gegevens aanvrager/verbruiker: Naam:..... Adres:..... Postcode:. Plaats:... Telefoonnummer:. Indien het verzoek niet door

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2003 2004 29 207 Wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag en de Wet op de Accijns (implementatie richtlijn Energiebelastingen) A GEWIJZIGD VOORSTEL

Nadere informatie

Raadsvoorstel 86I. Gemeenteraad. Vergadering 6 november Onderwerp : Verordening Parkeerbelastingen Helmond 2015

Raadsvoorstel 86I. Gemeenteraad. Vergadering 6 november Onderwerp : Verordening Parkeerbelastingen Helmond 2015 Raadsvoorstel 86I Vergadering 6 november 2014 Gemeenteraad Onderwerp : Verordening Parkeerbelastingen Helmond 2015 B&W vergadering : 16 september 2014 Dienst / afdeling : FC.BLV Aan de gemeenteraad, In

Nadere informatie

Automobiellink. EindejaarsautomobieLLink ACM start onderzoek naar Volkswagen

Automobiellink. EindejaarsautomobieLLink ACM start onderzoek naar Volkswagen 23 december 2016 - nummer 465 Automobiellink EindejaarsautomobieLLink 2016 De leden van het Automotive Team van Loyens & Loeff hopen dat u een goed jaar achter de rug heeft en wensen u fijne feestdagen

Nadere informatie

ZEEVAARTBUNKERPROCEDURE 2019 AGENDA

ZEEVAARTBUNKERPROCEDURE 2019 AGENDA ZEEVAARTBUNKERPROCEDURE 2019 Antwerpen, 9 April 2019 AGENDA Welkom Noodzaak wijziging Overgangsmaatregelen Werkwijze Zeevaartbunkerprocedure 2019 Toelichting NL Douane Vragen NL of BE Douane 1 NOODZAAK

Nadere informatie

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014 RAADSBESLUIT 13R. 00389 Gemeente Woerden 13R.00389 ^^^^^^ 3b gemeente WOERDEN Agendapunt: 7. H-2.3 Onderwerp: Verordening hondenbelasting 2014 De raad van de gemeente Woerden; gelezen het voorstel d.d.

Nadere informatie

Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte

Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte Douane Belastingdienst Informatieblad April 2018 Informatie over gebruik nationale aanvullende code (nac) in DTV, AGS en Aanvullende aangifte (bij accijnsgoederen, verbruiksbelastinggoederen en bij keuze

Nadere informatie

Tariefdifferentiatie tractoren en mobiele werktuigen

Tariefdifferentiatie tractoren en mobiele werktuigen Tariefdifferentiatie tractoren en mobiele werktuigen Eindrapport Opdrachtgever: Ministerie van Financiën ECORYS Nederland BV Dr. Bjørn Volkerink Marjan van Schijndel Lars Meindert Afke Mulder Wesley van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1990-1991 21368 Wet op de accijns Nr. 12HERDRUK TWEEDE NOTA VAN WUZIGING Ontvangen 13 december 1990 In het voorstel van wet worden de volgende wijzigingen

Nadere informatie

Het tarief van de naheffingsaanslag parkeerbelastingen is conform bestendige gedragslijn verhoogd naar het wettelijk vastgestelde maximum van 51,--.

Het tarief van de naheffingsaanslag parkeerbelastingen is conform bestendige gedragslijn verhoogd naar het wettelijk vastgestelde maximum van 51,--. Raadsvoorstel 116 Vergadering 5 november 2009 Gemeenteraad Onderwerp : Verordening Parkeerbelastingen Helmond 2010 B&W vergadering : 8 september 2009 Dienst / afdeling : MO/BV Aan de gemeenteraad, In 2008

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STTSCOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47103 30 december 2015 ijstellingsregeling accijns, belasting van personenauto s en motorrijwielen, motorrijtuigenbelasting,

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding voor levering brandstoffen via een passysteem voor de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg d.d.

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding voor levering brandstoffen via een passysteem voor de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg d.d. Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding voor levering brandstoffen via een passysteem voor de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg d.d. 2 juli 2015 Hfst/ Blz. Vraag par. 1 3.14 9 We begrijpen dat u de bepalingen

Nadere informatie

Personenauto s. Motorrijtuigenbelasting. Belastingdienst

Personenauto s. Motorrijtuigenbelasting. Belastingdienst Belastingdienst Personenauto s Motorrijtuigenbelasting Zodra een personenauto op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Ook als u de personenauto niet gebruikt. In deze brochure leest u

Nadere informatie

Algemene wet inzake rijksbelastingen. Wijziging Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst 1998

Algemene wet inzake rijksbelastingen. Wijziging Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst 1998 Algemene wet inzake rijksbelastingen. Wijziging Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst 1998 1 Algemene wet inzake rijksbelastingen. Wijziging Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst 1998 Belastingdienst/Centrum

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d 2013; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet; vast te stellen de : Artikel 1 Begripsomschrijvingen Besluit: VERORDENING

Nadere informatie

Evaluatierapport Belastinguitgaven op het terrein van de accijnzen

Evaluatierapport Belastinguitgaven op het terrein van de accijnzen Evaluatierapport Belastinguitgaven op het terrein van de accijnzen Inleiding In de Wet op de accijns is een aantal vrijstellingen en verlaagde tarieven opgenomen die kwalificeren als belastinguitgaven

Nadere informatie

Jos van der Graaf B.V.

Jos van der Graaf B.V. Jos van der Graaf B.V. Ketenanalyse Dieselverbruik Auteurs Eindverantwoordelijk : M. Wanner en J.K. Hoogendijk : E.A. van der Graaf IKZ05 Jos van der Graaf Ketenanalyse Dieselverbruik Revisie 0 Datum 10-09-2018

Nadere informatie

Veel gestelde vragen ;

Veel gestelde vragen ; Veel gestelde vragen ; Kan ik Yellow Miracle Oil(YMO olie) in de motor doen als daar een mineraal&synthetische motor olie reeds is? Antwoord ; Ja, u kan YMO olie gebruiken samen met de grote merken, zowel

Nadere informatie

BTW Service Datum: SolarNRG Mercuriusplein 40, 2685 LP Poeldijk, , fax: , btwservice.solarnrg.

BTW Service Datum: SolarNRG Mercuriusplein 40, 2685 LP Poeldijk, , fax: , btwservice.solarnrg. BTW Service Datum: 05-05-2017 SolarNRG Mercuriusplein 40, 2685 LP Poeldijk, 0174 444 171, fax: 0174 444 412, info@solarnrg.nl, btwservice.solarnrg.nl 1 Inhoud 1 Algemene informatie... 2 1.1 Achtergrond...

Nadere informatie