Oefeningen tekentechniek: perspectief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oefeningen tekentechniek: perspectief"

Transcriptie

1 Naam: Rik van Lonkhuizen Studentnummer: Onderwerp: opdrachten automotive design Keuzevak: automotive design Doorlooptijd: 11 februari 2014 t/m 18 april 2014

2 Oefeningen tekentechniek: perspectief Hier bevinden zich de drie perspectieven van één kubus en één cilinder. Hierbij is er een perspectief getekend met een lage ooghoogte, een gemiddelde ooghoogte en een hoge ooghoogte. De lage ooghoogte kan als volgt beschreven/vergeleken worden: hoe een klein dier of kind tegen een gebouw aankijkt. Een gemiddelde ooghoogte hierbij kan je als volgt beschrijven/vergelijken: als de hoogte van het gebouw en de persoon of dier die het aanschouwt even hoog is. Je kijk dan als het ware tegen het gehele gebouw op. En tot slot de hoge ooghoogte, die op de volgende manier beschreven/vergeleken worden: als je je hoog in de lucht bevindt, in bijvoorbeeld een helikopter, en je van bovenaf het gebouw aanschouwd. De kubus: De cilinder:

3 Hoe zie ik mezelf in 2030 In het jaar 2030 ziet mijn leven er totaal anders uit. In dit jaar, 13 jaar nadat ik mijn studie autotechniek heb afgerond, woon ik in een luxe 5 sterren appartement middenin de stad Tokyo. In mijn ondergrondse garage staan de 4 meest bekendste Japanse auto s geplaatst, zoals de veilside rx7, de Mitsubishi evo, de Subaru impreza sti en de Nissan skyline r34 nismo. Ik ben de hoofdeigenaar van een bekende Japanse tuning bedrijf waar alles draait op het gebied van hot import tuning, waarmee ik vervolgens mijn centen verdient. Het is een goed lopend bedrijf, hierdoor is het voor mij dus ook mogelijk om dit zeer luxe appartement met deze prachtig mooie auto s te bezitten. Dream garage: In het jaar 2030 heb ik van mijn grote hobby mijn werk gemaakt, namelijk het ontwerpen, stylen en tunnen van de meest bekendste en gewilde Japanse auto s. Ik ben 5 dagen in de week van s ochtends vroeg tot s avonds op de zaak te vinden. Al hoewel ik de hoofdeigenaar van mijn tunings bedrijf ben bevind ik me niet de gehele dag in het kantoor, maar ben ik grotendeels van de werktijd op de werkplaats te vinden. Hier houdt ik me bezig met het tunen en stylen van auto s.

4 In mijn vrije tijd ben ik vaak in mijn ondergrondse garage te vinden waar ik aan het sleutelen ben aan mijn auto s. Ook ben ik vaak op de weg te vinden waar ik lekker sportief kan gaan rijden en mijn auto s kan gaan showen aan de buitenwereld. Hierbij zijn er in de stad ook vaak meetings, waarbij andere auto liefhebbers bij één komen. Familie en vrienden zijn zeer belangrijk voor mij, zo breng ik veel tijd met ze door. Ik heb veel vrienden die ook een passie voor auto s hebben, dit maakt het dus extra leuk om met de auto s bezig te zijn. Mijn bedrijf zie ik ook meer als een familie bedrijf, omdat zowel mijn vrouw, mijn oudste zoon, mijn broer en vele vrienden hier werken. Dit allemaal maakt mijn werk helemaal geweldig, en daarom vind ik het dus ook leuk om dit werk uit te voeren. Ik hoor jullie al denken: waarom Tokyo?. Tokyo staat heel erg bekend op het gebied van het tunnen en stylen van allerlei soorten auto s. Zo bestaat mijn dream garage bijvoorbeeld alleen maar uit Japanse auto s. Het leek mij dus het best om hier een tuningsgarage te beginnen, omdat de vraag naar getunde auto s hier zeer groot is. Ook heb ik deze stad al vaak op films gezien, zoals Fast and furious 3 waardoor het altijd al een droom voor me geweest is om deze stad ooit eens te gaan bezoeken.

5 Gestelde eisen aan de auto die ik ga ontwerpen Gedurende dit onderzoek moet ik een eigen voertuig gaan ontwerpen. Het idee hierbij is dat het voertuig hierbij gedurende twintig jaar nog een gat in de markt is en dan nog steeds verkocht wordt. Ik ben van plan om een sportieve auto te maken qua model en prestaties. Om een sportief model te gaan creëren ga ik gebruik maken van strakke lijnen. Om de sportieve prestaties te behalen wordt het voertuig aangedreven door de huidige benzinemotor, en hierbij alleen de achterwielen. Verder moet het een voertuig worden die een zitplek biedt voor minimaal 4 personen inclusief de bestuurder. Ook moet er een bagageruimte aanwezig zijn. Mijn ontwerpen top 5 aan de hand van de eisen Hier bevinden zich de ontwerpen die ik gedurende dit keuzevak heb gecreëerd. Ze zijn in een top 5 geplaatst, en de eerste drie bevatten een korte toelichting met de reden erin waarom ze deze plek hebben behaald. Nummer 1 Dit ontwerp staat op de eerste plek, omdat het voertuig qua model er toekomstgericht uitziet. Dit laatste omdat het model en de gehele constructie van het voertuig heel speciaal is en gedurfd door de strakke sportieve ronde lijnen. Dit ontwerp zie ik dus over 12 jaar wel internationaal rondrijden. Nummer 2 Dit ontwerp verdient de tweede plek, omdat het net zoals het eerste model hele speciale samenhang heeft van lijnen heeft die het uiteindelijke voertuig uitbeelden. Zo bevat dit voertuig in vergelijking met die op nummer 1 veel rechte lijnen, maar komen er ook veel rondingen in voor die het geheel weer wat moderniseren met als voorbeeld de spoiler. Nummer 3 Dit model staat op de derde plek omdat het qua samenhang van lijnen niet het beste model is, maar toch bevat het ontwerp wel vormen die je niet terug ziet komen in de voertuigen in het heden maar uit het verleden, zoals de brede wielkassen. Dit model stelt dan ook meer een oldtimer voor die gemoderniseerd is.

6 Nummer 4 Nummer 5 Gedurende dit keuzevak ga ik het voertuig nummer 1 uitwerken in dit verslag. Geheel ontwerp auto nummer 1 Hier bevinden zich de drie aanzichten, zijkant, voorkant en achterkant, die ik handmatig heb getekend en zelf heb verzonnen en gebaseerd heb aan de gestelde eisen. Het zijaanzicht:

7 Het vooraanzicht: Het achteraanzicht: Packaging eigen ontworpen auto: nummer 1 Deze eigen ontworpen auto is qua model en prestaties een sportieve auto. Het is een auto met een lengte van 4,40 meter, een hoogte van 1,60 meter, een breedte van 2,10 meter, een wielbasis van 2,40 meter, een vooroverhang van 0,90 meter en een achteroverhang van 1,10 meter. Deze auto bevat 4 zitplaatsen, 2 voorin inclusief die van de bestuurder en 2 achterin. De brandstofmotor bevindt zich achterin, waar hij ook rechtsreeks de achterwielen aandrijft. Voor de duidelijkheid heeft deze auto achterwielaandrijving. De kofferruimte bevindt zich dus als het ware voorin.

8 Het zijaanzicht: In deze packaging van het zijaanzicht zijn de vierzitplaatsen te zien van zowel de bestuurder als van de passagiers. Ook is de kofferruimte te zien die zich voorin bevindt, en de brandstofmotor die zich achterin bevindt. De motor drijft hierbij de achterwielen aan. Het vooraanzicht: In deze packaging van het vooraanzicht zijn de twee zitplaatsen te zien van de bestuurder en de passagier. Ook is de kofferruimte te zien die zich geheel voorin bevindt, dus nog voor de bestuurder- en passagier plaats. Het achteraanzicht: In deze packaging van het achteraanzicht zijn de twee passagiers te zien die zich achterin bevinden. Ook is de brandstofmotor te zien, die achterin geplaatst is en zich achter de passagiers bevindt. De motor drijft de achterwielen aan.

9 Overige: 3d-ontwerpen Hier bevindt zich een door mijn ontworpen auto die gebaseerd is op de huidige mini cooper s. Dit ontwerp heb ik gecreëerd omdat de huidige mini cooper s mij zeer aanspreekt qua model. Bij dit ontwerp heb ik aan dit huidige model aanpassingen verricht die mij de auto meer aan doen spreken, zoals de achter spoiler, de vernieuwde voorbumper met radiateur en de brede banden geplaatst in de brede wielkassen.

10 Packaging Toyota supra Deze auto, de Toyota supra, wordt aangedreven door een brandstofmotor die voorin is geplaatst. Dit voertuig is achterwiel aangedreven met een cardanas die vanuit de conventionele wisselbak het differentieel laat draaien. Deze cardanas loopt dus naar de achteras toe waar hij via de differentieel, die zich ook aan de achterkant bevindt, de achterwielen aandrijft (zie ook de tekening). Het is een vierpersonen auto, gewoonweg 2 zitplaatsen voorin inclusief die van de bestuurder en 2 zitplaatsen achterin. Achterin bevindt zich nog een kofferruimte. Elektrische auto ontwerp Gedurende de komende 20 jaar denk ik dat er steeds meer elektrische auto s wereldwijd gaan rondrijden. Hierdoor heb ik binnen dit keuzevak, automotive design, ook een elektrisch aangedreven auto ontworpen. Hieronder bevindt zich het zijaanzicht betreffende dit voertuig:

KEUZEVAK: AUTOMOTIVE DESIGN. 3e kwartaal. Gemaakt door: Dave Edcius Opleiding: Automotive Engineering Klas: ATR2D. Dave Edcius

KEUZEVAK: AUTOMOTIVE DESIGN. 3e kwartaal. Gemaakt door: Dave Edcius Opleiding: Automotive Engineering Klas: ATR2D. Dave Edcius KEUZEVAK: AUTOMOTIVE DESIGN 3e kwartaal Gemaakt door: Dave Edcius Opleiding: Automotive Engineering Klas: ATR2D Dave Edcius 0885781@hr.nl Inhoud Opdracht 1: Tekentechnieken (aanzichten, perspectief)...

Nadere informatie

Keuzevak Automotive Design

Keuzevak Automotive Design Keuzevak Automotive Design Roeland Wielaard 0914800 Automotive Engineering 11-04-16 1 Inhoudsopgave Opdracht 1 blz 3 Opdracht 2 blz 4 Opdracht 3 blz 7 Opdracht 4 blz 10 Opdracht 5 blz 15 Opdracht 6 blz

Nadere informatie

AUTOMOTIVE DESIGN. Keuzevak. Jay Ghering 0887070

AUTOMOTIVE DESIGN. Keuzevak. Jay Ghering 0887070 AUTOMOTIVE DESIGN Keuzevak Jay Ghering 0887070 Inhoud Inleiding... 2 Opdrachten... 4 Module Automotive design, opdracht I_1... 4 Module Automotive design, opdracht I_3... 7 Module Automotive design, opdracht

Nadere informatie

Automotive design. -Individueel verslag- Jep Noordeloos Hogeschool Rotterdam Klas IP2A

Automotive design. -Individueel verslag- Jep Noordeloos Hogeschool Rotterdam Klas IP2A Automotive design -Individueel verslag- Jep Noordeloos 0917095 Hogeschool Rotterdam Klas IP2A Inhoudsopgave Tekentechnieken...- 3 - Mobiliteit in het jaar 2030...- 5 - Ontwerpen in een team...- 7 - Packaging...-

Nadere informatie

!!!!!!!!! Automotive design! Individueel verslag Sander van Leengoed 0859975! Docent: Dhr. Hogt! Datum: donderdag - 17 april 2014

!!!!!!!!! Automotive design! Individueel verslag Sander van Leengoed 0859975! Docent: Dhr. Hogt! Datum: donderdag - 17 april 2014 Automotive design Individueel verslag Sander van Leengoed 0859975 Docent: Dhr. Hogt Datum: donderdag - 17 april 2014 Inhoudsopgave 1. Tekentechnieken (aanzichten,perspectief) 2. Mobiel in het jaar 2030

Nadere informatie

Sidney Beckers. pagina en bestuurslid. Geboorte datum: Woon omgeving: Auto: Starlet EP

Sidney Beckers. pagina en bestuurslid. Geboorte datum: Woon omgeving: Auto: Starlet EP Naam: Forum naam: Functie in de club: pagina en bestuurslid Sidney Beckers XX-33 Beheerder Facebook Geboorte datum: 27-02-1991 Woon omgeving: Venlo Auto: Starlet EP71 1989 Hobby s: Toneel, vriendin en

Nadere informatie

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend Fiat 500L Veelzijdige familievriend Autotest Het is een hele mond vol, maar dit is de "Fiat 500L 1.4 T-Jet BiFuel Trekking". We kunnen natuurlijk al deze afkortingen en vaktermen gaan verklaren, maar het

Nadere informatie

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte Hyundai i30 Wagon De verstandigste Autotest Met de i30 wil Hyundai een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken. De i30 zoekt daarom de optimale balans tussen rijplezier, functionaliteit en prijs. Bovendien

Nadere informatie

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht Lexus CT 200h Onmogelijk goed Autotest "Belasting betalen zou fiscaal aftrekbaar moeten zijn", sprak een grappenmaker ooit. Mensen hebben vaak de meest onmogelijke wensen. Zo zou een auto zeer snel en

Nadere informatie

Opel Insignia Sports Tourer

Opel Insignia Sports Tourer Opel Insignia Sports Tourer Opel met inhoud Autotest De succesformule van Opel is eenvoudig: maak de meest geavanceerde techniek bereikbaar voor het grote publiek. De voordelige modellen van Opel bieden

Nadere informatie

LIFE ON STAGE. De ster van de show. Maak kennis met de nieuwe Kia pro_cee d

LIFE ON STAGE. De ster van de show. Maak kennis met de nieuwe Kia pro_cee d De nieuwe Kia De ster van de show Puur rijplezier bent u er klaar voor? De nieuwe Kia pro_cee d laat uw hart sneller kloppen met zijn superscherpe design en zijn vernieuwende technologie. Ermee rijden

Nadere informatie

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Renault Clio RS. De leukste thuis. soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet Renault Clio RS De leukste thuis Autotest De nieuwe Renault Clio is een auto van deze tijd. Achter een braaf gezichtje gaan zuinige motoren en moderne techniek schuil. Met lichtgewicht bouw, een optimale

Nadere informatie

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting Lexus RX450h De verlosser Autotest De SUV krijgt harde klappen. Ooit was een SUV (Sports Utility Vehicle) de ultieme luxeauto die de weelde van een limousine combineerde met de prestaties van een snelle

Nadere informatie

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte Opel Grandland X Groots en meeslepend Autotest Wereldwijd is de Sports Utility Vehicle (SUV) het meest verkochte type auto. Opel speelt daar slim op in door niet één, maar meerdere SUVs aan te bieden.

Nadere informatie

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte Opel Grandland X Groots en meeslepend Autotest Wereldwijd is de Sports Utility Vehicle (SUV) het meest verkochte type auto. Opel speelt daar slim op in door niet één, maar meerdere SUVs aan te bieden.

Nadere informatie

Toyota Aygo v VVT-i Sport

Toyota Aygo v VVT-i Sport Anton Lefeber 28 januari 2006 Intro De jongste, kleinste en guitigste Toyota van dit moment doet het (qua verkopen dan) in Nederland wellicht wat minder dan verwacht. Een correctiefactor in de vorm van

Nadere informatie

Ford Grand C-Max 1.6 EcoBoost Titanium

Ford Grand C-Max 1.6 EcoBoost Titanium Wilbert Huls 11 juni 2011 Maatje groter Ford heeft relatief laat een MPV in de compacte middenklasse geïntroduceerd. In 2003 kwam op basis van de Focus de Focus C-Max als kleiner alternatief voor de grote

Nadere informatie

Jaguar XF Sportbrake ( )

Jaguar XF Sportbrake ( ) Jaguar XF Sportbrake (2012-2015) Hart voor de zaak Autotest Er zijn van die mensen die iedere dag met tegenzin naar hun werk gaan. Dat geldt zeker niet voor de ontwerpers van de Jaguar XF Sportbrake. Zij

Nadere informatie

Mini Countryman ( )

Mini Countryman ( ) Mini Countryman (2010-2017) De MINI die alles kan Autotest De MINI Countryman is de eerste MINI die langer is dan vier meter. Het is ook de eerste MINI met vier deuren, vier volwaardige zitplaatsen en

Nadere informatie

Mazda CX SkyActiv-G TS+ Lease Pack

Mazda CX SkyActiv-G TS+ Lease Pack Bjorn Blokzijl 26 augustus 2012 Mazda's heropstanding Het Japanse merk Mazda was ooit een grote speler op de Nederlandse automarkt. Uitgezonderd enkele oplevingen in de verkoop, zakte het aantal verkochte

Nadere informatie

Toyota Avensis 1.8 VVT-i Wagon Panoramic Business

Toyota Avensis 1.8 VVT-i Wagon Panoramic Business Harold Rolloos 10 april 2009 Waardige opvolger De Toyota Avensis doet al jaren aardig mee in de leasemarkt. De auto springt er wat betreft zijn looks niet bovenuit, maar heeft wel de betrouwbaarheid mee,

Nadere informatie

Peugeot v 2-tronic Sporty

Peugeot v 2-tronic Sporty Wilbert Huls 1 juli 2005 Intro Peugeot geeft op haar eigen website aan 'De 1007 is de eerste in de nieuwe, viercijferige serie van Peugeot, met twee nullen in het midden waarmee speciale modellen worden

Nadere informatie

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN ALD FAQ WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN INHOUD 1. Is elektrisch rijden iets voor mij? 3 2. Welke soorten elektrische auto s zijn er? 3 3. Welke auto is voor mij geschikt? 4 4. Hoe ver kan ik rijden

Nadere informatie

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Honda Insight. Meer inzicht. De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving Honda Insight Meer inzicht Rij-impressie Tijdens het leven van een auto wordt een model continu aangepast. Gaandeweg krijgt de fabrikant nieuwe inzichten, werkt de fabriek efficiënter of ontwikkelt een

Nadere informatie

Aanwijzingen bij het gebruik van dit bestand.

Aanwijzingen bij het gebruik van dit bestand. en differentieel Inhoudsopgave Blz. 1 en differentieel Het planeetwiel-mechanisme Automatische versnelling Overeenkomsten? Blz. 2 Het differentieel Werking Vraagje Blz. 3 Porsche Cayenne Doorsnede-tekening

Nadere informatie

Citroën DS3 PureTech 110 S&S Inès de la Fressange

Citroën DS3 PureTech 110 S&S Inès de la Fressange Bjorn Blokzijl 21 september 2015 Vooral doorgaan! Citroën nam een grote gok om een aantal jaren geleden de naam 'DS' af te stoffen en te gebruiken voor een lijn luxueuze modellen. Puur kijkend naar de

Nadere informatie

Volkswagen e-up! Up en top groen

Volkswagen e-up! Up en top groen Bjorn Blokzijl 30 maart 2014 Up en top groen Met de Nissan Leaf als pionier op het gebied van volledig elektrisch aangedreven productieauto's, druppelen de laatste tijd steeds meer EV's de markt op. Door

Nadere informatie

Automotive Design. Pascal Cools

Automotive Design. Pascal Cools Automotive Design Pascal Cools 0875910 Inhoud Kubus... 3 Cilinder... 5 Packaging... 6 Mobiel in 2030... 7 Schetsen... 8 Ontwerp 1... 9 Ontwerp 2... 10 Ontwerp 3... 11 Definitief Persoonlijk Ontwerp...

Nadere informatie

Kia Sportage. Verdeel en heers

Kia Sportage. Verdeel en heers Kia Sportage Verdeel en heers Autotest Wat zijn de kenmerken van een goede SUV? Om te beginnen: een stoer uiterlijk, ruimte en veelzijdigheid. Daarnaast moet een SUV zich niet alleen thuisvoelen op de

Nadere informatie

Tentamen Octrooigemachtigden

Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Verdedigen van een octrooiaanvrage (deel B) elektrotechniek/werktuigkunde 6 oktober 14 13.4 17.4 uur 1 TENTAMENOPGAVE VERDEDIGEN VAN EEN OCTROOIAANVRAGE (B) E/W 14

Nadere informatie

Vooronderzoek CASUS PLUG-IN HYBRIDE WOUTER SCHOLTE & GINO VAN LUIJN

Vooronderzoek CASUS PLUG-IN HYBRIDE WOUTER SCHOLTE & GINO VAN LUIJN 2013 Vooronderzoek CASUS PLUG-IN HYBRIDE WOUTER SCHOLTE & GINO VAN LUIJN Inhoudsopgave Inleiding... 1 Motivatie keuze voertuig... 2 Voertuigspecificaties... 2 Maten en gewichten... 2 Aandrijving... 3 Voertuigdynamiek...

Nadere informatie

Subaru Impreza 2.0R Luxury

Subaru Impreza 2.0R Luxury Harold Rolloos 22 mei 2008 Blauw bommetje Subaru heeft natuurlijk in de autowereld - en zeker op rallygebied - een naam opgebouwd in de loop der jaren. De Impreza is na de Justy (het enige model dat standaard

Nadere informatie

Ford Fiesta 1.6 Sport

Ford Fiesta 1.6 Sport Harold Rolloos 7 augustus 2009 Partytime Sinds zijn introductie vorig jaar is de nieuwe Ford Fiesta een succesnummer. In de eerste plaats wordt hij vooral geroemd om zijn rijgedrag. En laten we zijn vlotte,

Nadere informatie

Opel Combo Life Technische fiche

Opel Combo Life Technische fiche Technische fiche Juli 2018 Lijntekeningen (m) Buiten afmetingen Wielbasis Totale lengte Breedte excl. spiegels Breedte met ingeklapte spiegels Breedte met uitgeklapte spiegels Totale hoogte Totale hoogte

Nadere informatie

Nissan Leaf. Stille revolutie. Gewoon elektrisch

Nissan Leaf. Stille revolutie. Gewoon elektrisch Nissan Leaf Stille revolutie Autotest 2011 was een gedenkwaardig jaar in de autoindustrie. Toen ontketende Nissan een revolutie door de eerste betaalbare en in massa geproduceerde elektrische auto te introduceren:

Nadere informatie

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto Toyota Prius Wagon Geen smoesjes meer Autotest Ik wil wel, maar ik kan niet. Dat was een veel gehoorde "smoes" van leaserijders die omwille van het milieu, het imago of de financiën eigenlijk een hybride-auto

Nadere informatie

Opel Vivaro Combi. Lijntekeningen (in mm) L1 H1. Afmetingen (in mm) L1 H1

Opel Vivaro Combi. Lijntekeningen (in mm) L1 H1. Afmetingen (in mm) L1 H1 Opel Vivaro Technische fiche Augustus 2017 Opel Vivaro Lijntekeningen (m) L1 H1 Buiten afmetingen Wielbasis Totale lengte Totale breedte Totale breedte incl. spiegels Totale hoogte Spoorbreedte voor Spoorbreedte

Nadere informatie

Volkswagen Polo ( )

Volkswagen Polo ( ) Volkswagen Polo (2009-2017) Zo goed als nieuw Autotest Vol trots kondigt Volkswagen de nieuwe Polo aan. Maar is dit wel een nieuwe auto? Volkswagen is namelijk niet met een schoon blad papier begonnen

Nadere informatie

Nissan Leaf Tekna. Nu meer geleafd?

Nissan Leaf Tekna. Nu meer geleafd? Bjorn Blokzijl 24 april 2013 Nu meer geleafd? Het is een koude, regenachtige morgen als we in het Noorse Oslo voor het eerst in de gefacelifte Leaf stappen. Reden dat we juist hier zijn en niet in een

Nadere informatie

Finnik Autorapport - Nissan Pulsar

Finnik Autorapport - Nissan Pulsar Finnik Autorapport - Nissan Pulsar Deze Nissan Pulsar komt uit 2015 en kostte toen 20.440. Deze originele Nederlandse auto staat sinds 2015 op kenteken en is voorzien van een benzine motor die 116 PK levert.

Nadere informatie

Volkswagen Jetta Hybrid Comfortline

Volkswagen Jetta Hybrid Comfortline Bjorn Blokzijl 18 mei 2013 Groene peper Als er één klasse is waar de afgelopen jaren om de gunst van de zakelijke rijder is gestreden, dan is het wel de compacte middenklasse. Waren het eerst enkel de

Nadere informatie

BDE01 - bijlage. Studierichting Autotechniek. Hogeschool Rotterdam Cluster engineering. Phoenics simulaties. Body Aerodynamics

BDE01 - bijlage. Studierichting Autotechniek. Hogeschool Rotterdam Cluster engineering. Phoenics simulaties. Body Aerodynamics Hogeschool Rotterdam Cluster engineering Studierichting Autotechniek BDE01 - bijlage Team: Body Aerodynamics Studenten: Martijn van den Berg 0765525 Rick van Buuren 0773975 Naomi Willemsen 0772583 Bart

Nadere informatie

Subaru Forester 2.0D Executive

Subaru Forester 2.0D Executive Harold Rolloos 14 oktober 2008 Met de trend mee Wil je tegenwoordig als autofabrikant in de zakelijke markt meedoen, dan moet je een dieselmotor in je programma hebben. Subaru deed jarenlang niet aan deze

Nadere informatie

Current state. Figuur 1: Ontwerp van de externe projectleider

Current state. Figuur 1: Ontwerp van de externe projectleider Current state Inleiding Het doel van het united mobility project is om een voertuig te ontwerpen en te bouwen. De vraag vanuit de opdrachtgever was om een zo zuinig mogelijk voertuig te ontwikkelen. Om

Nadere informatie

Nationaal Occasion Onderzoek

Nationaal Occasion Onderzoek Nationaal Occasion Onderzoek Resultaten 2014 Peter Odding 3 juli 2014 VWE in cijfers Nationaal Occasion Onderzoek 2014 Hoofdconclusie 1: Occasionverkopen dalen Occasionverkopen verder gedaald, echter tekenen

Nadere informatie

Renault Megane Estate

Renault Megane Estate Renault Megane Estate Geen half werk Autotest Het lijkt nauwelijks nieuws. De Renault Megane is er nu ook als stationcar. Een andere daklijn, iets meer bagageruime en klaar. Maar... ruim tachtig procent

Nadere informatie

Toyota Auris Touring Sports

Toyota Auris Touring Sports Toyota Auris Touring Sports Wind in de zeilen Autotest Het gaat slecht met de automarkt, maar het gaat goed met Toyota. In onzekere tijden zoeken kopers namelijk zekerheid en kiezen ze meer met het verstand

Nadere informatie

Lexus RX L 450h 4WD President Line

Lexus RX L 450h 4WD President Line Tony Vos 21 november 2018 Iedereen een beetje inschikken Het lijkt qua ontwikkelingskosten duur om pas bij een facelift van een bestaand model met een tweede carrosserieversie op de proppen te komen. Lexus

Nadere informatie

Samenvatting Lezingen en Excursies 2011 (deel 2)

Samenvatting Lezingen en Excursies 2011 (deel 2) Samenvatting Lezingen en Excursies 2011 (deel 2) 14 april 2011: FORD Oldtimers Deze avond waren we te gast bij de familie Nootenboom. Zij bezitten een privé verzameling van Ford oldtimers vanaf 1914 tot

Nadere informatie

Hyundai i10 ( )

Hyundai i10 ( ) Hyundai i10 (2008-2013) Schoon schip maken Autotest Hyundai heeft een nieuwe koers uitgezet. Het merk wil zich niet langer onderscheiden met alleen een lage prijs. Hyundai wil de nadruk leggen op betrouwbaarheid

Nadere informatie

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle +

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle + Bjorn Blokzijl 9 februari 2014 7% bijtelling, 100% verstandig Mitsubishi was in de jaren '90 van de vorige eeuw behoorlijk succesvol. Met modellen als de Colt, Lancer en Galant wisten de Japanners de nodige

Nadere informatie

Renault Mégane Estate 2.0 dci 160 Dynamique

Renault Mégane Estate 2.0 dci 160 Dynamique Jarno van Maanen 9 juni 2009 Groen Nu de hatchback- en de coupé-variant van de Mégane al een tijdje in de showroom staan, vond Renault het tijd voor een stationwagen, de Estate genaamd. Deze nieuwe gezinsauto

Nadere informatie

Renault Twingo RS. IJzervretertje. compromisloos karakter en dat is alleen maar bewonderenswaardig" "Renault heeft gekozen voor een

Renault Twingo RS. IJzervretertje. compromisloos karakter en dat is alleen maar bewonderenswaardig Renault heeft gekozen voor een Renault Twingo RS IJzervretertje Autotest De Renault Twingo is een braaf en verstandig stadsautootje. Dit exemplaar is echter verlaagd en verbreed. Rondom zijn spoilers en talloze badges met spannende

Nadere informatie

Toyota Auris 1.8 Full Hybrid Executive

Toyota Auris 1.8 Full Hybrid Executive Jarno van Maanen 20 juli 2010 Schoon geweten Met het succes van de Prius in het achterhoofd zet Toyota volledig in op hybride-techniek. Uiteindelijk wil de Japanse autofabrikant al haar modellen aanbieden

Nadere informatie

Mazda S-VT TS. Sentimenten

Mazda S-VT TS. Sentimenten Harold Rolloos 6 november 2009 Sentimenten Tijdens mijn jongere jaren reed mijn vader achtereenvolgens drie generaties van de Mazda 626 als hatchback. De achterbank was mijn territorium. Als ik hem naar

Nadere informatie

SunTuk Taxi. SunTuk - OnVolts. Contact informatie

SunTuk Taxi. SunTuk - OnVolts. Contact informatie SunTuk Taxi Contact informatie Cees de Graaf +31651673755 ceesdegraaf@planet.nl Timothy van Beelen +31641307489 info@onvolts-onderdelen.nl Voor productinformatie en verkoop, neem contact op met Timothy

Nadere informatie

Toyota Yaris v VVT-i Linea Luna

Toyota Yaris v VVT-i Linea Luna Wilbert Huls 6 januari 2006 Intro Toyota's kleinste heeft het altijd goed gedaan. De Starlet was in zijn verschillende gedaantes door de jaren heen een populaire auto en ook vandaag de dag rijden nog legio

Nadere informatie

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Mercedes-Benz C-Klasse Estate Mercedes-Benz C-Klasse Estate Meer klasse Autotest "Meer klasse", dat is wat de nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse kenmerkt. Voorheen was een C-Klasse namelijk niet alleen kleiner dan de grotere modellen, maar

Nadere informatie

Gebruikte auto s basispakket (tot 9 jaar - 200.000 km)

Gebruikte auto s basispakket (tot 9 jaar - 200.000 km) 6 of 12 maanden Garantie voor gebruikte auto s Gebruikte auto s basispakket (tot 9 jaar - 200.000 km) NL-NL-0fq (05/2013) I. Garantierichtlijnen Acceptatierichtlijnen CG Car-Garantie Versicherungs-Aktiengesellschaft

Nadere informatie

Inspectierapport V-818-JZ

Inspectierapport V-818-JZ Geïnspecteerd Door: Dennis Bartels Merk: Model: Opel Vivaro Tellerstand (km): 28962 Aantal deuren: 5 Type: Kenteken: Meldcode: Chassisnummer: Autotype: 1.6 Biturbo CDTI L2H1 Sport ECC V818JZ W0L1F7018GV660896

Nadere informatie

Toonaangevend in pneumatische massagesystemen

Toonaangevend in pneumatische massagesystemen MASSAGE Toonaangevend in pneumatische massagesystemen Het pneumatische massagesysteem bestaat uit vier kussens met gecomprimeerde lucht die achter de stoelbekleding worden geplaatst. De klant kan zelf

Nadere informatie

Chevrolet Aveo 1.4i 16v Style

Chevrolet Aveo 1.4i 16v Style Wilbert Huls 23 februari 2006 Intro Korte tijd geleden is Daewoo in Europa omgedoopt tot Chevrolet. De bestaande Daewoo's werden vanaf dat moment gewoon als Chevrolets geleverd. Het doel was puur een verbetering

Nadere informatie

1.0 Aanzichten (2) bovenaanzicht vooraanzicht zijaanzicht

1.0 Aanzichten (2) bovenaanzicht vooraanzicht zijaanzicht 1.0 Aanzichten (1) In de figuur hiernaast zie een afbeelding van een lucifer doosje. 1. Kijk je recht naar de voorkant dan zie je figuur a 2. Kijk je vanaf de zijkant dan zie je figuur b 3. Als recht op

Nadere informatie

MECHRON HEt 4 X 4 werkpaard

MECHRON HEt 4 X 4 werkpaard Kioti Mechron, wat gaan we doen vandaag? MECHRON HET 4 X 4 WERKPAARD Dit is de alleskunner, de Kioti Mechron. Hij staat klaar om je mee te nemen waar jij maar wil. De Mechron is de transporter van een

Nadere informatie

Nissan X-Trail 1.6 DCI Tekna

Nissan X-Trail 1.6 DCI Tekna Bjorn Blokzijl 7 december 2014 Twee halen, één betalen? In een automarkt waar elke niche wordt aangegrepen om een nieuwe auto te introduceren, is het uitzonderlijk dat een merk twee oude modellen samen

Nadere informatie

Peugeot RCZ 1.6 THP 200pk

Peugeot RCZ 1.6 THP 200pk Harold Rolloos 1 november 2010 Pure beauté Peugeot verbaasde vriend en vijand toen het merk op de proppen kwam met de RCZ. Ooit - drie jaar geleden om precies te zijn - een conceptcar op de IAA in Frankfurt,

Nadere informatie

Opel Vivaro Gesloten Bestelwagen

Opel Vivaro Gesloten Bestelwagen Lijntekeningen (m) L1 H1 Buiten afmetingen Wielbasis Totale lengte Totale breedte Totale breedte incl. spiegels Totale hoogte Spoorbreedte voor Spoorbreedte achter Vooroverhang Achteroverhang Binnen afmetingen

Nadere informatie

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk Toyota Yaris Hybrid Welkom bij de familie Autotest Waarom worden er alleen hybride-versies van grote auto's gemaakt? Juist mensen die voor kleine auto's kiezen, willen graag zo zuinig mogelijk rijden.

Nadere informatie

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen Toyota Yaris Hybrid Welkom bij de familie Autotest Waarom worden er alleen hybride-versies van grote auto's gemaakt? Juist mensen die voor kleine auto's kiezen, willen graag zo zuinig mogelijk rijden.

Nadere informatie

Inspectierapport 1-KHN-29

Inspectierapport 1-KHN-29 Geïnspecteerd Door: Dennis Bartels Merk: Model: Type: Kenteken: Renault Megane 1.5 dci Bose 1KHN29 Tellerstand (km): 185338 Aantal deuren: 5 Voertuig lengte (m): Voertuig breedte (m): Meldcode: 9510 Voertuig

Nadere informatie

STYLE DESIGN EN STIJL KOMEN SAMEN

STYLE DESIGN EN STIJL KOMEN SAMEN Hybrid DESIGN EN STIJL KOMEN SAMEN STYLE DE NIEUWE RAV4 IS GEMAAKT VOOR DIEGENEN DIE ZICH GRAAG ONDERSCHEIDEN. HIJ COMBINEERT ROBUUSTE, EIGENTIJDSE STYLING MET PUUR VAKMANSCHAP EN SLIM RIJCOMFORT. DE

Nadere informatie

Stap 1: Ga naar Stap 3: Gebruik de pijltjes om te navigeren tussen de bladzijden.

Stap 1: Ga naar   Stap 3: Gebruik de pijltjes om te navigeren tussen de bladzijden. Stap 1: Ga naar www.wiskundewereld.be/bzl-ruimtemeetkunde.html Stap 2: Klik rechts op de witte knop. Stap 3: Gebruik de pijltjes om te navigeren tussen de bladzijden. Stap 4: Links zie je waar je je in

Nadere informatie

Volkswagen Jetta 1.9 TDI Comfortline

Volkswagen Jetta 1.9 TDI Comfortline Wilbert Huls 27 december 2005 Intro De eerste auto van mijn ouders die ik me kan herinneren is een blauwgrijze Jetta, maar dat is al weer heel wat jaartjes geleden. Inmiddels is de Jetta weer terug van

Nadere informatie

Nissan Pixo 1.0 Visia

Nissan Pixo 1.0 Visia Michel van Breugel 26 augustus 2009 Nieuwe benjamin Nissan opent opnieuw de aanval, echter deze keer in een voor de Japanners onbekend segment. In het A-segment heeft Nissan namelijk niet eerder een model

Nadere informatie

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor Opel Ampera Nooit meer bang Autotest Klamme handen en zweet op het voorhoofd. Alle eigenaren van elektrische auto's delen dezelfde angst: hebben de accu's nog stroom genoeg om de bestemming te halen? De

Nadere informatie

Kia pro_cee'd 1.6 CRDI Super Pack

Kia pro_cee'd 1.6 CRDI Super Pack Pawel Piotrowski 22 maart 2013 Cee'd er prima uit! De nieuwe Kia pro_cee'd valt niet alleen op door zijn eigenzinnige naam, maar ook door zijn sportief gelijnde koetswerk. Met zijn lage daklijn en afwijkende

Nadere informatie

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting Dacia Logan MCV Meer van hetzelfde Rij-impressie Eigenlijk kan een test van de Logan MCV heel kort zijn: wie de meeste ruimte voor het minste geld zoekt, moet bij Dacia zijn. Alhoewel merkbaar is waarop

Nadere informatie

Renault Kangoo Maxi ZE

Renault Kangoo Maxi ZE Renault Kangoo Maxi ZE Groter, ruimer, verder Rij-impressie Zoekt u een bedrijfsauto of gezinsauto? Dan is groter en ruimer beter. Bijvoorbeeld de uiterst functionele Renault Kangoo. Moet het ook een elektrische

Nadere informatie

Citroën C3 ( )

Citroën C3 ( ) Citroën C3 (2010-2016) Kleurrijke persoonlijkheid Autotest Alle auto's lijken op elkaar. Zeker in het middensegment is het moeilijk kiezen omdat iedereen hetzelfde belooft. Alle auto's zouden voordelig,

Nadere informatie

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe Kia Carens Speciale aanbieding Autotest Een opvallende uitspraak van de ontwikkelaar van de nieuwe Kia Carens: "Wie op het uiterlijk van de meeste MPV's af gaat, denkt dat getrouwde mensen tegelijk met

Nadere informatie

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand Mercedes-Benz GLC Hoogstaand Autotest Er zijn vele redenen om te kiezen voor een SUV. Dankzij de extra ruimte biedt een SUV meer praktische mogelijkheden dan een gewone personenauto. De hoogte zorgt voor

Nadere informatie

11 T/M 18 MEI 2K19 EUROPEAN ADVENTURE OF A LIFETIME FASTEN YOUR SEATBELTS FOR THE DRIVE OF YOUR LIFE!

11 T/M 18 MEI 2K19 EUROPEAN ADVENTURE OF A LIFETIME FASTEN YOUR SEATBELTS FOR THE DRIVE OF YOUR LIFE! 11 T/M 18 MEI 2K19 EUROPEAN ADVENTURE OF A LIFETIME FASTEN YOUR SEATBELTS FOR THE DRIVE OF YOUR LIFE! 2K19 AMSTERDAM - BOEDAPEST DE CANNONBALL RUN 3000 LIFESTYLE RALLY - IS HIER! Met trots presenteren

Nadere informatie

Toyota C-HR. Ruwe bolster, blanke pit. Ruimte

Toyota C-HR. Ruwe bolster, blanke pit. Ruimte Toyota C-HR Ruwe bolster, blanke pit Test Ze zijn razend populair: "crossovers". Een "crossover" is een mix van een terreinwagen en een ander model auto. Meestal is die andere wagen een personenwagen.

Nadere informatie

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto Nissan Qashqai Rebel in maatpak Autotest Opeens was alles anders. Tot 2007 zagen middelgrote auto's in het middelste prijssegment er allemaal ongeveer hetzelfde uit. De Nissan Qashqai bracht daar op radicale

Nadere informatie

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen Volvo S60 Verantwoordelijkheid nemen Autotest Sedans? Die zijn moeilijk te verkopen in West-Europa. Op één uitzondering na: als er een pretentieus logo op de neus staat, dan zijn ze juist heel geliefd.

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2017 tijdvak 2 maandag 19 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten

Nadere informatie

1. INLEIDING... 3 2. PERSPECTIEVEN... 4 3. PROJECTIEMETHODEN... 8 4. AANZICHTEN TEKENEN... 10 5. PERSPECTIEF TEKENEN... 14 6. BRONVERMELDING...

1. INLEIDING... 3 2. PERSPECTIEVEN... 4 3. PROJECTIEMETHODEN... 8 4. AANZICHTEN TEKENEN... 10 5. PERSPECTIEF TEKENEN... 14 6. BRONVERMELDING... 1. INLEIDING... 3 2. PERSPECTIEVEN... 4 3. PROJECTIEMETHODEN... 8 4. AANZICHTEN TEKENEN... 10 5. PERSPECTIEF TEKENEN... 14 6. BRONVERMELDING... 22 Leerplandoelstellingen Perspectieftekenen 9. De afgewerkte

Nadere informatie

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling Peugeot 3008 HYbrid4 Een mooi vooruitzicht Autotest Eigenlijk is het vreemd. Alle hybride-auto's combineren een benzinemotor en een elektrische motor. Het doel van hybride-aandrijving is het verbruik van

Nadere informatie

Schooljaar: 2015-2016 TRANSPORT 3.2. Kenmerken / Eigenschappen van Transportmiddelen KLAS 2A 2B 2C 2D 2G. Algemene Techniek Mnr.

Schooljaar: 2015-2016 TRANSPORT 3.2. Kenmerken / Eigenschappen van Transportmiddelen KLAS 2A 2B 2C 2D 2G. Algemene Techniek Mnr. TRANSPORT 3.2 Schooljaar: 2015-2016 Kenmerken / Eigenschappen van Transportmiddelen KLAS 2A 2B 2C 2D 2G Algemene Techniek Mnr. Baromeo 3.2. De kenmerken van Transportmiddelen Hiernaast zie je een moderne

Nadere informatie

Skoda Octavia Scout 2.0 TDI

Skoda Octavia Scout 2.0 TDI Wilbert Huls 14 januari 2008 Plastic fantastic Plastic bumpers zijn weer helemaal hip. Waar meegespoten bumpers meer en meer standaard zijn geworden, brengen veel fabrikanten tegenwoordig hun modellen

Nadere informatie

Kia Picanto 1.1 X-clusive

Kia Picanto 1.1 X-clusive Jan Westerhof 7 december 2007 Dringen Het is dringen in de klasse van de Kia Picanto. De allerkleinste auto s lijken steeds populairder te worden. Kijk om je heen en je ziet ze veelvuldig rijden in de

Nadere informatie

6. Reglement sectie electro 1:10

6. Reglement sectie electro 1:10 6. Reglement sectie electro 1:10 Dit Reglement maakt deel uit van Het Huishoudelijk Reglement van MRM en is een aanvulling op het Algemeen Wedstrijd Reglement. 6.1 Technisch reglement Modelwagens die niet

Nadere informatie