Ontwaakt Bewustzijn. door Nathan Wennegers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwaakt Bewustzijn. door Nathan Wennegers"

Transcriptie

1 Ontwaakt Bewustzijn door Nathan Wennegers

2 Trefwoord: zelfkennis / verlichting 2015 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave op enigerlei wijze worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt. No part of this book may be reproduced in any form or by any means without written permission from the publisher.

3 Liefde Kun je liefde beheersen? Sommige mensen beweren het te zijn. Ik zie liefde als een werkwoord. Geen zelfstandig naamwoord. Geen ding. Als liefde aanwezig is ervaar je dat. Je kunt het niet pakken of bezitten. Als je liefde bent praat je daar namelijk niet over. Dan ervaar je dat. Liefde verandert de wereld, ze zet de wereld in beweging. Het is niet als geld en macht. Het is onzichtbaar en op de achtergrond maar krachtiger dan wat dan ook in de wereld. Acceptatie Houdt het woord acceptatie geen actie in? Kunnen we ook zonder actie gevoelig zijn voor wat is? Actie betekent kiezen. Zonder deze actie is er sprake van enkel bewust zijn. Iets niet accepteren staat ook voor een bepaalde actie, niet waar? Moet ik crimineel- of psychotisch gedrag van een ander accepteren alleen maar omdat iedereen zogenaamd een is? Behoor ik mezelf te accepteren ook als ik snode plannen heb? Maar wat als ik gewoon gewaar ben en alles zie zoals het is naar zijn natuur. Zal ik dan ook niet reageren overeenkomstig dat inzicht wat samengaat met dat aanwezig zijn? Ik accepteer niets wat ik niet ken. En als ik het ken, erin doorgedrongen ben gaat dat accepteren dan niet gewoon vanzelf, zonder actie, zonder keuze?

4 Wat is de Waarheid? Wat is de Waarheid? Sowieso levend. Op geen enkele manier een of andere filosofie, theorie, kennis en dergelijke. Boeddha zei: de waarheid werkt. Jezus dat ie de waarheid was. Een boom is ook geen theorie. De boom is levend. De natuur zelf. Net als een bloem. De Waarheid kan niet aan het leven onderdoen. Zoals de thee bij het kopje hoort. En de zon bij de aarde. Als het leven volmaakt is. Als het leven stroomt. Als je volledig jezelf bent. Wanneer er geen sprake is van een innerlijk conflict. Wanneer het leven zingt. Als het getuigt, dat je haar zoon bent, haar dochter. Als Als je verlicht bent. Zelfbeheersing Bij velen niet echt populair. Waarom? Omdat men er zo vaak weer op terugkomt. Of dat we het hier nu hebben over stoppen met roken, alcohol drinken, porno, Vergeet waar je mee wil stoppen. Niet dat je er niet mee kunt of mag stoppen. Kunnen we vergeten het beeld dat we hebben van onszelf? Zodat iedere meetlat verdwijnt op die manier, wat we moeten en niet moeten, volgens dat zelfbeeld. Het is een kunst om volledig in vrijheid jezelf in alles gade te slaan zonder daarbij te vervallen in: ik en dat wat ik waarneem, want dan zit je in dualiteit. Kun je volledig gevoelig blijven voor wat is? Als we werkelijk in wezen ergens vanaf willen zal dat ook gaan, daar hoef je niet bang voor te zijn. Maar dan moet je ook stoppen om alles goed te praten. ;) Verandering betekent dat je in alle vrijheid een deur opent zonder dat bewust te zijn: ik en dat wat ik wil.

5 Ultieme werkelijkheid Wat gaat vooraf aan alles? Waar was jij voor dat je geboren werd? Wat is geen ervaring? Hoe realiseren we dat wat eigenlijk niet te realiseren valt, want het is er al. De bril op je neus die je kunt zoeken. En welk nut heeft het besef van de ultieme werkelijkheid voor ons, als het er toch al is? Ik besef de oergrond maar verandert dan daarbij de wereld? Het lijkt wel dat mensen zichzelf op de borst slaan met zulk ontdekking. Goed misschien ga je wat minder vastzitten aan van alles, zoals gedachten en bezittingen. Je relativeert makkelijker, want je bent immers niet dat wat zich openbaart in bewustzijn maar bewustzijn zelf. Zonder bewustzijn is er niets, beweer je stellig. Maar wat is een zon zonder aarde, een toneelspeler zonder publiek? Bewustzijn en de inhoud zijn gelijk aan elkaar, zoals een theekopje en de geurende thee. De waarnemer en het waargenomene zijn geen twee zaken. Ook al kun je het een naast het ander beschrijven. Er is geen afzonderlijk zelf hoe graag we ook willen dat het er wel zal zijn. Je bent wat je waarneemt en daar ligt nu juist de bevrijding, de nondualiteit. Ik en het leven is een volstrekte armzalige illusie. Observatie vertegenwoordigt geen afgescheidenheid. Als er niemand is binnen bewustzijn, dan is bewustzijn zijn inhoud.

6 Nondualiteit Je kunt er natuurlijk van alles onderbrengen, zen, advaita, Osho, Maar waar verwijst het nou precies naar? Niet-twee-heid wordt door de een wel als een ervaring gezien en door de ander niet. Je kunt je een voelen met alles en iedereen op bepaalde momenten. En je kunt realiseren (wordt er gezegd) dat je ware natuur geen ervaring is, dat er alleen maar sprake is van eenheid. Nu zeg ik: wat is er mis met dat wat reeds ervaren wordt? Dus niet uitkijken naar een ervaring van eenheid of zeggen dat niets eraan toedoet maar simpelweg in alle vrijheid kijken naar wat is, innerlijk en uiterlijk. Een leven zonder standpunt zeg maar. Wat nu, dat iedere uitleg niet voldoet hoogstens een vlucht lijkt te zijn voor gewoon wat is? Dat wijsheid niet ligt in een mooie ervaring of iets realiseren dat je zuiver bewustzijn noemt maar gewoon dat wat je nu bewust bent niet ontvluchten. Je onverdeeld voelen over wat is. En dat kan als er geen sprake is van een zelfbeeld. Dienen we een leraar te volgen? Dienen we een leraar te volgen of niet om volledig tot verlichting te komen? Van Jezus weten we niet wie zijn leraar was. Van Boeddha weten we dat ie pas volledig tot verlichting kwam toen ie juist alle leraren achter zich liet. Dat gold ook voor Jiddu Krishamurti. Van Osho weten we dat ie ook geen leraar had. En datzelfde geldt ook voor Sri Ramana Maharshi, niet waar? Wanneer zetten we de laatste stap, richting volledige vrijheid? Niet dat ik tegen leraren ben maar wel wanneer we ze beschouwen als autoriteit van de Waarheid.

7 Je gelukkig voelen kan dat? Voor sommige neo-verlichten is dat een soort van taboe, want het is een ervaring. Net als pijn ervaren. Je bent niets, niemand en daarin blijkt geen ruimte te zijn voor geluk. Het is komen en gaan van ervaringen, niet waar? Je bent bewustzijn zelf en dat is geen ervaring, punt. Ik beschouw zo n verlichting als een vastloper, niet volledig vrij zijn. Want het is juist het doel van ieder levend wezen om zich goed te voelen en niet in geestelijke en in emotionele armoede te leven. Het grootste bewijs daarvan is wel dat iedereen een relatie zoekt: emotioneel, geestelijk en seksueel. We willen dat het leven stroomt, door onszelf, hier en nu. Maar waarom bijten mensen/zoekers/vinders zich dan zo vast in de stelling: je bent enkel bewustzijn en dat is geen ervaring? Mogelijk omdat het de eerste stap is naar geluk, je eerst juist van alles en iedereen weten los te maken. Je komt dan in een soort van neutraal niemandsland. Je dramatiseert niet meer wat is, je leert naar alles te kijken zoals het is. Ook al heb je een shit dag en verandert dat kijken ernaar het niet, je kunt in ieder geval tegen jezelf zeggen: ik ben het niet, het openbaart zich alleen maar in mij. Goed Dat waarnemen kan worden tot dat de waarnemer het waargenomene is, zonder innerlijke verkramping. Als er dan sprake is van verdriet zal het feit dat er geen ik en het waargenomene bestaat, verdriet ter stond beëindigen. Zien is verlichten omdat we het licht der wereld zijn. Maar vastzitten in: ik ben bewustzijn maakt je dus niet gelukkig, misschien ook niet ongelukkiger maar ja, wie gaat niet voor de hoofdprijs?

8 Wat het ego is Als je positief staat tegenover alles en iedereen. Dan hoef je niet verder te lezen Maar als je twijfelt aan bepaalde dingen en ook twijfelt aan iets in jezelf, lees dan gerustig verder! We gebruiken het begrip ego gauw voor iets wat ons stoort in onszelf of bij een ander, niet waar? Maar het kan ook zijn dat je iets aanziet voor het ego maar het in werkelijkheid niet is. Jagen op spoken, zoiets. Of we denken iets te zien bij een ander maar dat blijkt dan een spiegeltje te zijn. We zien dan indirect iets van onszelf waar we eigenlijk nog mee worstelen, niet echt klaar zijn. Hoe dan ook, je kunt maar beter afrekenen met dat wat je leven beperkt. Alleen lukt dat maar weinig mensen, want de meesten vluchten naar geestelijke hulpverleners, guru s en of in het gebruik van drugs of medicijnen. En dat de rest van hun leven, als ze niet uitkijken, Het lijkt dat iedereen zijn eigen pad creëert. Dat we de vruchten plukken van onze eigen gedachten, gevoelens en daden. Hoe rekenen we af met dat wat we het ego noemen? 1) Wees alert. Wees zelfkritisch. 2) Neem geen genoegen met een halve waarheid. 3) Weet, begrijp dat haat niet haat verdrijft. 4) Zorg voor de juiste levensinstelling. Onderschat niet je houding en de eventuele gevolgen daarvan. 5) Maak van deze opsomming 1 t/m 4 geen pad, techniek en of regel. Maar kijk er gewoon naar, laat het even op je inwerken. Het ego is slimmer dan je denkt omdat het een deel is van je denken en als je denkt over het ego hoe aan te pakken, denkt het altijd met je mee. Het ego blijft je een stap voor, als je niet bereid bent ook voorbij het denken, bekende te gaan. Je bestaat niet alleen door het feit dat er denken is maar ook gevoelens en zintuigelijke ervaring. Zelfobservatie omvat alles wat er op dit moment is. Dring erin door! Het ego is als een slang onder het zand. Trap er niet op maar betrap het. Het ego is niets anders dan al die beelden die zeggen wat je vooral wel of niet moet doen. Het zelfbeeld weet precies wie jij bent en wat goed en slecht voor je is. Maar dat zelfbeeld is het ego, de gevangenis. Door volledig door te dringen tot je zelfbeeld (dat ontstaan is in de prille jaren) kun je het radicaal achter je laten, hier en nu. Mits je het met wortel en al pakt, zogezegd. Als het zelfbeeld verdwijnt overkomt je de bevrijding. Een leven dat vrij is als zichzelf, door zichzelf.

9 Geloven, waarom geloven we ergens in? Het maakt niet uit in wie of wat. Je gelooft omdat je niet weet, want als je feitelijk iets weet is er geen behoefte meer aan geloof. Ik denk dat de bakker vandaag gewoon open is bij ons om de hoek. Weten doe je niet, want weten is werken met feiten, en misschien is ie wel dicht vanwege bijzondere omstandigheid, niet waar? Alles kan. Omdat ik brood nodig heb, ga ik straks naar de bakker zonder deze eerst te bellen, met: Zijn jullie open vandaag? Want ze zijn toch altijd open door de weeks? Ik denk dat deze man schuldig is, zei de agent maar achteraf bleek dat helemaal niet te kloppen. Hoe vaak zitten we niet mis met ons denken, geloofden we het een maar bleek het andere waar te zijn? Ja, geloven doen we allemaal of we het willen of niet. Alleen denken mensen vaak veel te makkelijk het een en ander, zonder enig nuchter onderzoek. Zonder vertrouwen, zonder geloof zou ik regelmatig alle winkels eerst bellen, voordat ik ze zou bezoeken. Maar omdat mijn geloof gebaseerd is op ervaring, dat de winkels bij ons door de week normaal open zijn, is dat vertrouwen niet zo vreemd. Kan jij je geloof meteen laten vallen als ie niet blijkt te kloppen? We geloven ook in leraren en hun boodschap. Jezus, Boeddha, Osho, Eckhart Tolle, Nisargadatta, zonder deze ooit daadwerkelijk zelf ontmoet te hebben! En dan nog, al hebben of hadden we ze wel ontmoet zagen we dan slechts dat wat we wilden zien?

10 Het einde van smart Verdriet, angst, verlangen, Je kunt er niet om heen. Of toch? Velen lijken het kunstje te gebruiken: ik ben het niet, ik ben niet de ervaring maar dat noem ik, jezelf dissociëren van iets of iemand. Er op een afstandje naar gaan kijken met de woorden: Ik ben bewustzijn waarin alles zich manifesteert. Laat staan dat het waar is, dat je dat echt begrepen hebt, gezien, zogenaamd gerealiseerd, wat dan? Want dan is alles er nog gewoon, lijkt me in die filosofie: angst, verdriet, verlangen, Er gebeurt iets verschrikkelijks aangrijpends in je leven en daar is dan die angst of verdriet. Je weet (zeg je tegen jezelf) dat je het niet bent Maar verdwijnt het dan terstond door dit tegen jezelf te zeggen of blijft het en dramatiseer je het niet? Als je enkel bewustzijn bent, zul je niet je angst of verdriet gaan dramatiseren, dat volg ik hier dan sowieso uit. Maar het is er dan nog wel! Als je werkelijk een licht voor jezelf bent, zal verdriet of angst als het opduikt en door jou direct wordt waargenomen ook verdwijnen. En dat maakt voor mij Het verschil. ;) Zien is transformatie anders is zien enkel zien zonder de kracht van transformatie in zich te hebben. Zien is ook contact, zien is ook ervaren. Zien is nondualistisch. Geen licht buiten de grot maar in de grot. Je kijkt niet langer tegen iets aan maar bent het (verdriet, eenzaamheid, et cetera), en omdat je het licht bent kan het niet bestaan in jou. Het is slechts een stapje in de goede richting door te weten dat je niet van deze wereld bent. Dan volgt de praktijk! En daarin ligt de transformatie of niet. De waarnemer niets anders is dan het waargenomene. Zonder dat dan daarbij verdriet etc. versterkt wordt of op een afstandje gehouden. Nee, het verdwijnt terstond. Zoals licht buiten de grot de duisternis in de grot niet doet verdwijnen. Doet het licht dat doordringt meteen de duisternis verdwijnen. Teveel mensen beweren enkel bewustzijn te zijn maar daarmee hebben ze niet als een Boeddha einde gemaakt aan het leed diep in zichzelf enkel dramatiseren ze het niet meer. Dat is een stap

11 Wat is inzicht? Het vermogen vrij en ongehinderd te kijken naar wat is. Inzicht is geen ervaring tijdens een satsang of bij het lezen van een boek. Inzicht is ongehinderd en in alle vrijheid kijken naar jezelf als onderdeel van het moment, alles en iedereen. Vanuit inzicht leven geeft vreugde aan jouw bestaan. Ieder ander vorm van inzicht is tijdelijk net als de vreugde daarvan. Inzicht is geen gevolg, maar hoort bij het leven zelf. Het is geen residu maar onderdeel van wat is. Je kijkt naar jezelf en dat is tijdloos. Je kunt alleen maar hier en nu doordringen tot jezelf. Je kunt het niet vasthouden anders zal je het verliezen. Je hebt er geen grip op, er is geen weg naar, geen techniek voor. Er is sprake van inzicht als je hersenen hier en nu er op reageren. Zodat vrijheid volkomen ervaren wordt. Blinde vlekken Als je nog jam aan je lippen hebt, kan het zijn dat je dat volledig ontgaat na het eten van je boterham. In relatie kun je er dus opgewezen worden. Anders loop je er dus gewoon meerond. Zo kan het zijn dat bepaalde herhalende gedachten, iets na laten op ons als mens. Misschien is het malen zo vanzelfsprekend geworden, dat je er gewoon geen erg in hebt: dat het iets met je doet of gedaan heeft. Nu kan een ander je daar op wijzen. En dat kan pijnlijk zijn, want we hadden al ergens moeite mee, anders herhalen gedachten zich niet zo nadrukkelijk. Onbewust proberen we iets achter ons te laten (keer op keer, zonder dat er iets in de praktijk verandert) en nu wijs jij me op iets, dat me doet dwingen te kijken naar mezelf en naar dat wat nooit verandert of blijkt te veranderen. Pijnlijk hoor!

12 Heb je een leraar nodig? Sommigen beweren van wel. Anderen van niet. Sowieso lijkt het me verstandig om de uiterlijke en innerlijke autoriteit te negeren, iets of iemand die de baas wil spelen. Een leraar hoeft niet op te roepen tot afhankelijkheid. En iemand die alleen zijn of haar pad gaat hoeft zich daarbij niet te verzetten tegen alles en iedereen. Mensen ontmoeten elkaar nu eenmaal, er is dan kans op verandering tijdens zo n ontmoeting. Het gaan zien van blinde vlekken. Zeggen dat je een leraar nodig hebt of beweren juist van niet, kan verdacht zijn Het vraagt intelligentie om vrij te zijn en in staat te zijn te leren, wanneer we alleen zijn of met elkaar. Liefde voor de waarheid houdt ons vrij maar zijn we dan ook verlicht? Nee, verlicht ben je pas als je je vrij en gelukkig acht. Niet in theorie maar werkelijk, innerlijk. Het kan niet zo zijn, dat verlichting enkel een knop is die is om gegaan en een andere plaat heeft opgezet: alles is okee. Nee, niet alles is okee. Er gebeuren verschrikkelijke dingen. Er is veel leed onder de mens, door ziekte, eenzaamheid, oorlog, hongersnood, criminaliteit, verslaving, huishoudelijk geweld, incest, Verlichting gaat dan ook niet over wat ons overkomt maar hoe we reageren op wat ons overkomt. Verkramp jij of blijf je innerlijk een licht voor jezelf?

13 Als ik zo vrij mag zijn? Je kunt een methode liefhebben zoals die van mindfulness, vipassana, zazen, maar ben je ook vrij daar buitenom? Moet je eerst aan een infuus, genaamd een of andere techniek? Dat je je veiliger en beter kunt voelen door bijvoorbeeld vipassana te beoefenen, zal ik hier niet bevechten. Maar is dat enkel je doel? We willen ons allemaal beter en veiliger voelen, daarom sluiten we een verzekering af, slikken we medicijnen, geloven we in de politie en politiek, eten en drinken we op tijd, en dergelijke. Maar wanneer het gaat om volledige innerlijke bevrijding, zal een techniek dan het antwoord zijn? Je gebruikt een beperking, omdat je tegen jezelf zegt iets te moeten doen, zoals een uur zitten op een dag en je dan verder houden aan de oefening. Je onderwerpt je geest en lichaam met als doel vrij te worden of te zijn op dat moment. Gaat aan vrijheid onderwerping vooraf? Als er geen sprake is van welke weg en techniek ook, wat gebeurt er dan in jouw geest? Dan is er inzicht hier en nu, zonder beperking. En als je je dan plotseling door iets of iemand rottig mocht voelen, is er meteen dat contact met het moment zelf. En wat zal er gebeuren met dat gevoel als er direct, gelijktijdig aandacht voor is, niet oppervlakkig, maar aandacht die zich door niets en niemand laat weerhouden om ergens in door te dringen? Zoals de zon aanwezig is hier op aarde en de aarde doet veranderen, zonder dan de zon zelf daar last van ondervindt. Maar het lijkt dat we denken dat als je aandacht geeft aan pijn, de pijn juist verergert. Maar dat kan als er sprake is van ik en het object pijn, in de plaats van dat je het waargenomene bent, erin doordringt. Als we aandacht cultiveren, zal het er niet altijd zijn. Als we aandacht ontdekken als onze wezenlijke natuur, heeft het geen begin en eind.

14 Mijn boeddha beeld Misschien kun je niet zeggen wat verlichting is, want dan waren we het mogelijk allemaal. Zoals je kunt zeggen wat Amsterdam is en Koningsdag en mensen massaal daarna direct zullen afreizen. Verlichting moet daarom wel een innerlijke reis zijn. En je hebt altijd gidsen die daarbij een handje willen helpen. Maar goed advies is duur. Misschien staan we daarbij wel eerder klaar om iemand anders de weg te wijzen, dan zelf innerlijk echt verder te gaan. Je vormt makkelijk een clubje hier op het internet of daar buiten en beweert HET te kennen. Volgens mij is verlichting iets waarvan je vroeger of later in door zal dringen, als je innerlijk je weg gaat. Een van de mooie voorbeeld verhalen vind ik die over het leven van de prins Siddhartha. Die alles had. Maar toch iets miste, namelijk het doel van het leven. Hij zag lijden om zich heen en vroeg zich af of daar een remedie voor bestond. Hij verliet zijn huis en haard, tevens vrouw en kind, om de Waarheid alleen elders te gaan zoeken. In het woud ontmoette hij leraren die zeiden de Waarheid te kennen of er iets van af te weten. Hij was een gretig leerling. Hij bereikte snel wat hem werd voorgehouden maar hij nam er geen genoegen mee, niet totaal! De Waarheid moest groter, indringender, verlossender zijn! Hij bewandelde extreme paden maar daar kwam ie gelukkig op terug, anders zou ie gestorven zijn voordat ie zijn levensdoel zou hebben bereikt. Na zo n zes jaar, alleen ergens in de natuur op een stille plek bereikte hij zijn verlichting. Natuurlijk gaat het hier over een verhaal dat heel moeilijk te verifiëren is, want het speelde zich zo n vijfentwintighonderd jaar geleden ergens in India af. Mogelijk werd de kern van zijn boodschap behouden en kennen we dat als de boeddha-dharma. Een van de meest opvallende dingen die Gautama Boeddha leerde was, dat je hem niet hoefde te geloven. Maar hij zei: onderzoek zelf de leringen op waarheid. Ook vroeg hij helemaal niet dat men beelden van hem moest maken tijdens of na zijn leven hier op aarde. Kijk je nu om je heen, dan zijn boeddha beelden overal te verkrijgen en is de boeddha-dharma tot boeddhisme vervallen, tot een geloof. Het mooie vind ikzelf van zijn leer is, wees alert, wees een licht voor jezelf.

15 Verlichting Je kunt op geen een mogelijke manier verlicht worden, omdat er geen manieren ernaar zijn. Je kunt ongemanierd verlicht worden. In keuzeloos gewaarzijn kan ons brein voorgoed veranderen. Want als je doordringt tot je hardnekkige zelfbeeld, dan moet het wel verdwijnen. Zoals duisternis geen licht verdraagt. Zelfkennis is meer dan de ervaring van nondualiteit en de gebonden gedachte daaraan. Je kunt leven met een conclusie maar dat maakt je nog niet vrij. Misschien vrij in je voorstellingsvermogen maar niet in werkelijkheid. Verlichting is geen theorie of conclusie maar het werkelijk vrij zijn van verkramping, dat de aanwezigheid van het ego met zich meebrengt. Want waar het zelfbeeld bestaat, bestaat tevens een maatstaf, waar langs we onszelf leggen, keer op keer, bij iedere ervaring. Zodat we nooit zonder schaduw zijn. Nooit gewoon ervaren in alle vrijheid. Denken aan verlichting Denken aan verlichting maakt je nog niet verlicht, omdat je daarmee eigenlijk dat wat is uit de weg gaat. Mogelijk je geestelijke pijn. En in de plaats te zien wat je ziet, te voelen wat je voelt, ga je liever op zoek naar verlichting voor die pijn. Iedere poging om verlicht te worden is gedoemd te mislukken, tot dat je geheel helder en direct gevoelig bent voor wat is (zonder zelfbeeld achter je kiezen daarbij te hebben of welke maatstaf ook)!

16 Een leraar volgen? Voor mij belemmert de leraar, als ie zichzelf belangrijker vindt dan de leerling. En de leerling belemmert de leraar, wanneer deze wordt gezien als een autoriteit. In hoeverre is er werkelijk oog voor dat wat we de Waarheid noemen? Kunnen we niet enkel geheel onafhankelijk zien wat is? Rest al het anderen niet slechts op een of andere verwachting? Die wel moet uitkomen, en daardoor beperkt is! Boodschap van verlichting Ben jij werkelijk vrij, innerlijk verlicht? Of verkramp je bij het zien, horen, voelen van je eigen leven? Als we in wezen vrij zijn, zijn we in staat werkelijk te kijken naar alles wat is. Ben jij van moment tot moment alert, zonder enige inspanning? En houdt dit directe waarnemen stand of verkrampt het mee? Is ons leven in wezen verlicht of onderworpen, zijn we werkelijk keuzeloos gewaar? Het ego Het ego heeft alles te maken met wat je niet werkelijk bent maar wel naar verlangt. Het ego ontkent daarmee wat is. Zonder ego heb je volledig oog voor wat is. Misschien de dauwdruppel op een blad of het geknor in je buik. Kunnen we geheel gevoelig zijn voor wat is: innerlijk en uiterlijk zonder dat over te slaan omdat we verblind zijn door het ego?

17 Het volgen van een goeroe Het valt mij altijd weer op hoe graag mensen zelf willen gevolgd worden in de plaats dat ze volledig oprecht zijn in hun aandacht voor de problemen van iemand anders, die bijvoorbeeld tegenover hen zit. Of het is de hulpverlener, die zijn of haar titel aan het verdedigen is, en zijn of haar geld aan het verdienen is of de goeroe die ook in dat licht staat, van een zekere zelfvervulling! Enkel als er 100% aandacht is voor jezelf, kun je doordringen tot dat wat jou blokkeert om volledig gelukkig te zijn. En dan bedoel ik daarmee geen schuttersputjes graven als: Niets overkomt mij, er is geen ervaring, ik ben niet de wereld, ik ben enkel bewustzijn. Want op die manier zeg je eigenlijk: In theorie ben ik vrij maar vraag me niet of dat ik gelukkig ben. Het gaat hier niet om het gegeven dat je iets mag of niet: het hebben van een goeroe. Want dat zou immers kinderachtig zijn! Maar als het gegeven, het feit, wat is niet langer omzeild wordt en je kunt begrijpen dat niemand, werkelijk niemand een brug daarin is, durf je gevoelig te zijn voor wat is: gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Ongeacht dat ze vervelend ogen of niet. Voor het eerst kijk je misschien naar je eigen shit, rechtstreeks en niet door de ogen van een hulpverlener, niet onder invloed van medicijnen of zoals een goeroe het aangeeft. Zelfs niet door middel van een techniek, zoals mindfulness. Dan kun je ontdekken wat er aan vooraf gaat aan je eigen shit. De reden dat je je niet echt gelukkig voelt en vrij! Meestal geven we de wereld de schuld en kijken we niet naar het feit hoe wijzelf reageren op de wereld als we ons door de wereld om ons heen voelen opgesloten, aangevallen, vernederd, et cetera. Wat voor voordelen er ook lijken te zijn door het hebben van een geestelijke hulpverlener en of goeroe, uiteindelijk moet je bereid zijn geheel onafhankelijk te staan in en tegenover wat is. Je kunt onmogelijk volledig doordringen tot jezelf als je blijft denken aan iemand anders of door diens ogen kijkt. Begin eenvoudig weg met het observeren van jezelf. En dat doe je al. Alleen onderschat daarvan niet de dringende noodzaak. Pas als het observeren van onszelf normaal wordt kan het observeren van onszelf tot volledige kracht komen. Zodat dat wat ons weerhoudt om volledig vrij te zijn wordt gezien. En zien betekent loslaten. Zien betekent transformatie, mutatie van het brein. Ik ben niet tegen een goeroe, want het kan zijn dat hij/zij je redding is op het moment dat je een goeroe leert kennen. Net als een psychiater die rol kan vertegenwoordigen, niet waar? Het gaat niet om de positieve kanten van een goeroe maar om het neveneffect, die jou uiteindelijk zal beletten om volledig tot wasdom te komen. Het symbool van verlichting is de Boeddha, die vijfentwintighonderd jaar geleden moet hebben geleefd. Ook hij had diverse leraren maar omdat ie kritisch bleef, verliet hij hen weer, omdat hij ging voor de hoofdprijs, zogezegd. Alleen op een stille plek, onder een boom ontwaakte hij.

18 Dit is geen pleidooi voor het boeddhisme of de Boeddha. Zelfs van Jezus weten we niet dat ie een leraar had, dan God zelf. Zoals de Boeddha sprak over het rijk van de Waarheid, sprak Jezus over het rijk van God. Nogmaals, ik beweer hier niet dat je niet moet gaan naar een goeroe of juist wel! Maar je bereid bent in alle ernst stil te staan bij je leven, zoals deze nu zich openbaart aan jou, daar waar je bent.

19 Wie ben ik? Laat ik simpelweg gewoon meteen hier uit eigen ervaren spreken: Ik ervoer het zelfbeeld diep in mij, meegekregen in mijn jonge jaren en gevoed door mezelf en de mensen (ouders, familie, ) om mij heen. Ik dacht dat ik het niet meer had maar ontdekte plotseling de diep liggende wortels ervan verscholen in mijn aanwezigheid. Ik zag de beperkende invloed op mijn leven, hier en nu. Daardoor kon ik het loslaten. Als ik nu mezelf observeer, is er geen beeld hoe ik ben of zou moeten zijn. Want wie zegt mij wie ik ben of zou moeten zijn? Er is geen verkramping innerlijk als reactie op eigen gedrag, gedachten en gevoelens. In volledige vrijheid neem ik waar.

20 Meer informatie

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie?

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? door Nathan Wennegers Trefwoord: zelfkennis / meditatie 2015 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Honderd Vragen over Verslaving door Nathan Wennegers

Honderd Vragen over Verslaving door Nathan Wennegers Honderd Vragen over Verslaving door Nathan Wennegers 1) Waarom ik? Antwoord: Precies, het gaat juist over je ik, niet waar? Want wil een normaal intelligent mens verslaafd zijn? 2) Hoe bedoel je precies?

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Karma, Voortzetting en het Edele Achtvoudige Pad

Karma, Voortzetting en het Edele Achtvoudige Pad Karma, Voortzetting en het Edele Achtvoudige Pad Augustus 2005, Plum Village Vandaag wil ik graag spreken over reïncarnatie, wedergeboorte en voortzetting. Als we een sinaasappelboom bekijken, dan kunnen

Nadere informatie

Eric Schneider LEZINGEN TER BEWUSTWORDING. Denken en intuïtie

Eric Schneider LEZINGEN TER BEWUSTWORDING. Denken en intuïtie Denken en intuïtie Eric Schneider LEZINGEN TER BEWUSTWORDING Denken en intuïtie Den Haag, 2015 Eerste druk, november 2015 Vormgeving: Ron Goos Omslagontwerp: Ron Goos Eindredactie: Frank Janse Copyright

Nadere informatie

Opstel Levensbeschouwing boeddhisme

Opstel Levensbeschouwing boeddhisme Opstel Levensbeschouwing boeddhisme Opstel door Ayton 1267 woorden 17 januari 2018 4,7 5 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Verslag Boeddha (Boeddhisme) Van Ayton van Barreveld S1G Inhoud Inleiding

Nadere informatie

De Sleutel tot Geluk

De Sleutel tot Geluk De Sleutel tot Geluk dit is geen techniek of cursus door Nathan Wennegers Trefwoord: liefde / vergeven 2016 non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Universiteit van het leven

Universiteit van het leven Universiteit van het leven Eerste druk, april 2012 2012 Lucien M. Verkooijen Corrector: Elly van de Vlugt Fotografie: Fred van Welie Coverbeeld: schilderij De Parel, olieverf op paneel, door Lia Vonk isbn:

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Bezoeker: Het is een dagelijkse ervaring dat de wereld plotseling verschijnt als we wakker worden. Waar komt die vandaan?

Bezoeker: Het is een dagelijkse ervaring dat de wereld plotseling verschijnt als we wakker worden. Waar komt die vandaan? 1 Het gevoel Ik ben (7 mei 1970) Bezoeker: Het is een dagelijkse ervaring dat de wereld plotseling verschijnt als we wakker worden. Waar komt die vandaan? Shri Nisargadatta Maharaj: Voordat er iets verschijnt,

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

EO Grootnieuws 24 januari 2015 Ds. J. Ezinga

EO Grootnieuws 24 januari 2015 Ds. J. Ezinga Beste luisteraar, EO Grootnieuws 24 januari 2015 Ds. J. Ezinga Vandaag gaat het over praktische wijsheid. Wijsheid voor het gewone dagelijkse leven We krijgen antwoorden op vragen zoals : Hoe krijg ik

Nadere informatie

Daar in die duistere hoek

Daar in die duistere hoek Daar in die duistere hoek Borderline. Dagboek Candy Jadoul 1 Internet : www.jongboek.nl Email: info@jongboek.nl Trefwoord: Opbouw, denkwereld, oplossingen en tips Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les drie WELKOM BIJ LES DRIE VAN DEZE E-CURSUS WAARIN WE JE WILLEN LATEN ZIEN HOE JIJ GROTER KUNT WORDEN ZODAT JOUW PROBLEMEN

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1820 woorden 26 januari 2005 4,5 1 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Leed van boeddhist is diep én anders Hoe denken de Boeddhisten

Nadere informatie

Eric Schneider LEZINGEN TER BEWUSTWORDING. Hebben en zijn

Eric Schneider LEZINGEN TER BEWUSTWORDING. Hebben en zijn Hebben en zijn Eric Schneider LEZINGEN TER BEWUSTWORDING Hebben en zijn Den Haag, 2016 Eerste druk, februari 2016 Vormgeving: Ron Goos Omslagontwerp: Ron Goos Eindredactie: Frank Janse Copyright 2016 Eric

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Mijn verhaal. Over mij en over jou. Op zoek naar vrijheid, liefde, rust en geluk

Mijn verhaal. Over mij en over jou. Op zoek naar vrijheid, liefde, rust en geluk Mijn verhaal Over mij en over jou Op zoek naar vrijheid, liefde, rust en geluk 1 Mijn leven heeft geleid naar vrijheid in alle opzichten. Dat is altijd het allerbelangrijkste voor me geweest. En ik wist

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Je bent waardevol. Leven vanuit een positief zelfbeeld

Je bent waardevol. Leven vanuit een positief zelfbeeld Je bent waardevol Leven vanuit een positief zelfbeeld Voorwoord 8 Test: Heb jij last van een negatief zelfbeeld? 14 1. Zelfbeeld 16 2. Gebroken dromen 34 3. Gevangen in je gedachten 51 4. Het juk van verslavingen

Nadere informatie

TEKSTEN LIEDEREN, KOOR, GEDICHT EN OVERDENKING STARTZONDAG

TEKSTEN LIEDEREN, KOOR, GEDICHT EN OVERDENKING STARTZONDAG TEKSTEN LIEDEREN, KOOR, GEDICHT EN OVERDENKING STARTZONDAG 9-9-2018 Lef Hij was jong en slim en had verstand van zaken Oogstte bijval op de beurs en in de kroeg Iedereen wist: deze jongen gaat het maken

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Heling in de nieuwe tijd

Heling in de nieuwe tijd Heling in de nieuwe tijd Op zoek naar jouw ware zelf Zoals we hier bij elkaar zijn, zijn we allemaal lichtwezens. We zijn in ons diepste wezen allemaal al heel. Door het proces van de dualiteit wat we

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Module 7. Oefening 22

Module 7. Oefening 22 Module 7 Volgende sleutels uit deel II van het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: Sleutel 9: Jij bent machtig. Blz. 64 Sleutel 10: Je bent hier en nu aanwezig Blz. 68 Sleutel 11, B: Wat

Nadere informatie

Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring! Wil jij stoppen met lijden?

Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring! Wil jij stoppen met lijden? Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring! Wil jij stoppen met lijden? Een verwarde geesttoestand Op het moment dat je piekert, jezelf zorgen maakt, last hebt van stress, je ongelukkig voelt,

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Serie: Mooie mensen zoals Jezus 1. Vrucht van de Geest Idealist? Toen ik klein was dacht ik echt dat kerkmensen alleen maar goed voor elkaar waren. Toen ik een jongere

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens 16-02-2014 Het thema van vandaag is Wijsheid Hoe we wijs kunnen handelen heb ik verstopt in de volgende preek Elk mens heeft een Licht in

Nadere informatie

Madelon blok Holistic coaching experience inspiration

Madelon blok Holistic coaching experience inspiration Probleemgevallen bestaan niet 5 inzichten voor jongeren over verandering GRATIS E-Book Madelon blok Holistic coaching experience inspiration Inleiding Met handen in het haar kloppen ouders soms bij mij

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Jouw superrelatie start nu!

Jouw superrelatie start nu! Jouw superrelatie start nu! Inleiding Herinner jij je je eerste liefde nog? Was je ook zo ontzettend verliefd? Je kon aan niets anders meer denken. Je hoofd en hart stroomden helemaal over. Je had de meest

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Voor Noa Mali Zulueta Acea

Voor Noa Mali Zulueta Acea Voor Noa Mali Zulueta Acea Lichtflits Momenten van inzicht Lichtflits Momenten van inzicht Anniek Oosting Schrijfster: Anniek Oosting Coverontwerp: Anniek Oosting ISBN:9789402123234 Lichtflits/Anniek Oosting/2014

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

ZELFKENNIS VS VERSLAVING

ZELFKENNIS VS VERSLAVING ZELFKENNIS VS VERSLAVING door Nathan Wennegers 1 ISBN: Trefwoord: zelfkennis / verslaving 2016 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave op enigerlei

Nadere informatie

Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk

Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk 1 Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk IT ONLY TAKES ONE PERSON TO CHANGE YOUR LIFE YOU. First published on September 21, 2017 in Tilburg, Netherlands. INHOUD Introdu ctie Oefening Hoofdstuk 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Het. beste. deel komt nog. Troost in tijden van ziekte en verdriet CORRIE TEN BOOM

Het. beste. deel komt nog. Troost in tijden van ziekte en verdriet CORRIE TEN BOOM Corrie ten Boom Het beste deel komt nog Troost in tijden van ziekte en verdriet CORRIE TEN BOOM Het beste deel komt nog Copyright 2013 Corrie ten Boom Fonds Original Copyright 1977 by Corrie ten Boom

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

Het Beeld van Onszelf

Het Beeld van Onszelf Het Beeld van Onszelf Onze natuurlijke staat van zijn is bewust-zijn, een bewustzijn dat niet van iets is, maar een allesomvattende staat van zuiver ervaren. Binnen dit bewustzijn is onze geest evenwichtig,

Nadere informatie

De drie Poorten van de Wijsheid

De drie Poorten van de Wijsheid De drie Poorten van de Wijsheid Een koning had als enig kind een jonge, dappere, edelmoedige en intelligente zoon. Om de vorming van de Prins met betrekking tot het Leven te vervolmaken, stuurde de koning

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Save the World Inspirerende teksten voor wereldverbeteraars. Anna Maria Bezemer

Save the World Inspirerende teksten voor wereldverbeteraars. Anna Maria Bezemer Save the World Inspirerende teksten voor wereldverbeteraars Anna Maria Bezemer Copyright 2017 Anna Maria Bezemer Uitgegeven door Atomo Advies in Loenen aan de Vecht 2017 www.atomo.nl, www.inspiratiekaartjes.nl

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Colofon Auteur: Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Basisvaardigheden

Nadere informatie

Opmerkzaam zijn. Sterrelaansessies - januari inleiding

Opmerkzaam zijn. Sterrelaansessies - januari inleiding Sterrelaansessies - januari 1990 Opmerkzaam zijn inleiding De vorige keer is de kwestie van de waarnemer in jezelf uitvoerig aan de orde gesteld. Ik was op het moment zelf niet alert genoeg om op te merken

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

Mijn Inzicht en het verhaal erachter

Mijn Inzicht en het verhaal erachter Mijn Inzicht en het verhaal erachter Woord vooraf: Regelmatig kwamen de vragen via het internet en onlangs op een lezing wat de basis vormt van mijn inzicht waar ik de laatste tijd over praat en schrijf.

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Module 5 Heel je relatie met geld

Module 5 Heel je relatie met geld Module 5 Heel je relatie met geld Inleiding In deze module gaan we nog wat dieper in op jouw relatie met geld. Veel coaches, therapeuten en trainers werken heel hard maar verdienen erg weinig (te weinig!).

Nadere informatie

(IBAN:) NL28INGB (BIC: INGBNL2A)

(IBAN:) NL28INGB (BIC: INGBNL2A) Goed Nieuwsbrief Nr. 39 augustus 2015 De Goed Nieuwsbrief is een uitgave van Roelof Tichelaar en heeft als doelstelling: - de verspreiding van christelijke spiritualiteit - het informeren over geestelijke

Nadere informatie

Seksuele vorming Ik Sova. Ik.indd 1 29/09/14 07:58

Seksuele vorming Ik Sova. Ik.indd 1 29/09/14 07:58 Seksuele vorming Colofon Auteur: Mandy Rooker, werkzaam bij On(der)wijs Goed! Eindredactie: Daphne Ariaens Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Seksuele

Nadere informatie

YVONNE THUIJS GOEDE RELATIE MET JE KIND

YVONNE THUIJS GOEDE RELATIE MET JE KIND YVONNE THUIJS het geheim van een GOEDE RELATIE MET JE KIND - www.blij-kind-24-7.nl - kijk naar je kind maak tijd vrij... en geef aandacht, vertrouwen en liefde 1 aandacht blij kind 24 7 betekent groeien

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Overtuiging: ik ben niet goed genoeg (dus ik moet er heel hard voor werken) Tappen: Ook al doe ik helemaal niets, ik ben helemaal mezelf

Overtuiging: ik ben niet goed genoeg (dus ik moet er heel hard voor werken) Tappen: Ook al doe ik helemaal niets, ik ben helemaal mezelf De negatieve overtuigingen van gisteren hebben je misschien meer inzicht gegeven, maar we gaan ze niet uitgebreid analyseren, we gaan ze gewoon loslaten. Dat helpt je veel meer. Je negatieve overtuigingen

Nadere informatie

Leven. Akasha. vanuit je. Een workshop in boekvorm. Thorsten Weiss. Uitgeverij Akasha

Leven. Akasha. vanuit je. Een workshop in boekvorm. Thorsten Weiss. Uitgeverij Akasha Leven vanuit je Akasha Een workshop in boekvorm Thorsten Weiss Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord 7 1 Wacht niet op 2012 9 2 Volg de stem van je hart 15 2.1 Oefening: Je grote visioen 20 3 Activeer je

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) =======

Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) ======= Landelijke Ontmoetingsdag 1 april 2017 door: Rita Renema-Mentink Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) Het leven is anders geworden Het dagelijks leven is zo vertrouwd,

Nadere informatie

Lodewijk het lieve beestje

Lodewijk het lieve beestje Lodewijk het lieve beestje Uitgeverij, training en diensten Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Vormgeving: Force digitale producties Illustraties:

Nadere informatie

Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben

Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben In de afgelopen twee weken mochten we horen dat bidden vooral vertrouwd omgaan met God is. En wij mogen betrokken zijn bij het werk van de Vader: de komst

Nadere informatie

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Toespraak van Jiun roshi op de eerste dag van een vijfdaagse zen-retraite, geredigeerd en enigszins ingekort door Myoko Sint Het is vandaag de eerste

Nadere informatie

Transformationeel ondernemen

Transformationeel ondernemen Transformationeel ondernemen Dit rapport maakt deel uit van de Denkonomie- serie, met o.a. uitgaven als: Transformationeel - ZIJN ondernemen wat je wilt worden - Het nieuwe verkopen - Wetenschap en spiritualiteit

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17)

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Collecte voor Benin vanavond. Flyer in postvakjes: Benin bidt! (achterkant: bidt u mee?) Eerste aandacht hierin naar groei in geloof / kerk-zijn / uitstraling.

Nadere informatie

KAN JE JE EIGEN TOEK OMST CREËREN? Machteld Sikkema GeniusinMotion. Ja, dat kan en ik leer je hoe.

KAN JE JE EIGEN TOEK OMST CREËREN? Machteld Sikkema GeniusinMotion. Ja, dat kan en ik leer je hoe. Jij bent helemaal en als enige verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt in jouw leven. Of je het nu leuk vindt of niet, of je het bewust hebt gecreëerd of onbewust, jij bent de creator van je eigen omstandigheden.

Nadere informatie

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap Alleen dan pas! in nood leren we delen bij gevaar elkaar bij te staan moet eerst een halve wereld vergaan om met elkaar te kunnen leven dan pas samen te kunnen vechten voor een beter bestaan! Groeien in

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Bijbellezen. hoezo moeilijk?

Bijbellezen. hoezo moeilijk? Bijbellezen hoezo moeilijk? Inhoudsopgave Bijbellezen gaat niet vanzelf, door: Herman van Wijngaarden 1 Wat heb je er dan voor nodig?, door: Diane Palm 4 Aan de slag met de Bijbel 6 Een oefening met bijbellezen

Nadere informatie

glijden. Ik zie ze zachtjes wegstromen, oplossen en verdwijnen, om nooit meer terug te keren.

glijden. Ik zie ze zachtjes wegstromen, oplossen en verdwijnen, om nooit meer terug te keren. INLEIDING Welkom in de affirmatiewereld. Je hebt ervoor gekozen om gebruik te gaan maken van het gereedschap dat in dit boek beschreven wordt en je hebt daarmee de bewuste beslissing genomen om je leven

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Exemplaren zijn te bestellen via de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgeverij: Uitgeverij Elikser Ossekop LE Leeuwarden

Exemplaren zijn te bestellen via de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgeverij: Uitgeverij Elikser Ossekop LE Leeuwarden Ontsluiting Colofon ISBN: 978 90 8954 520 6 1e druk 2013 2013, AnnemarieA Exemplaren zijn te bestellen via de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgeverij: Uitgeverij Elikser Ossekop 4 8911 LE Leeuwarden

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 De waarschuwingen ter harte nemen De waarschuwingen zijn er juist om de grote rijkdom en de kracht van Gods naam te ontdekken en te ontvangen Zijn naam is onze redding Petrus laat dat in

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24 Doe alle moeite om door

Nadere informatie

E-boekje: Stap in je Grootsheid!

E-boekje: Stap in je Grootsheid! E-boekje: Stap in je Grootsheid! By Caroline Laan In je grootsheid staan is worden wie je werkelijk bent, wie je bent onder alle lagen die over je essentie heen liggen. Je volledige potentie leven en dat

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

De kracht van overtuigingen. Satori. Online Tantra Leren

De kracht van overtuigingen. Satori. Online Tantra Leren De kracht van overtuigingen Satori Online Tantra Leren OTL 2015 Alles in deze uitgave mag gekopieerd, vermenigvuldigd, gedeeld en verspreid worden, door elk medium. Gebruik het om licht en wijsheid te

Nadere informatie