De voetwassing, een les in nederigheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De voetwassing, een les in nederigheid"

Transcriptie

1 De voetwassing, een les in nederigheid Het evangelie naar Johannes 13:01-13:

2 Inleiding (1) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam. Tekenen 1. water in wijn (2:1-12) nieuwe vreugde 2. genezing zoon van hoveling (4:46-54) nieuwe gezondheid 3. genezing 38-jaar verlamde (5:1-18) nieuwe kracht 4. voeding van de 5000 (6:5-13) nieuw voedsel 5. Jezus lopend op de zee (6:16-21) nieuwe rust 6. Genezing van de blinde (9:1-41) nieuw perspektief 7. Opwekking van Lazarus (11:1-44) nieuw leven

3 Inleiding (2) Ik ben (tot hier toe): het Brood van het leven (6:35,41,48,51) het Licht van de wereld (8:12) de IKBEN(8:58; vglex 3:14) de Deur voor de schapen (10:7) de goede Herder (10:11,14) de Opstanding en het Leven (11:25)

4 Inleiding (3) Hoofdstuk 12: -De zalving in Bethanië -De intocht van de nederige Koning -De belangstelling van de heidenen (De Grieken willen Jezus zien) -Het uur is gekomen -De tarwekorrel die sterft -De crisis (vers 31) en de verhoging -Het ongeloof van de joden, de invulling van de profetie (37 e.v.) -Het einde van de prediking aan Israël; Jezus verbergt Zich (36)

5 Inleiding op hoofdstuk Het afscheid van Zijn intimi. Er had zich iets gevormd Jh1:11 Hij kwam tot het Zijne, maar de Zijnen hebben Hem niet aangenomen ( ) Jh13:1 ( ) heeft Hij de Zijnen, die in de wereld waren en die Hij liefgehad had, liefgehad tot het einde. (Zie ook Jh17: 7, 9, 11, 24, 25) In hoofdstuk 1-12 beweegt Jezus Zich tussen de Joden; Hij was omgeven door vijanden. Ondanks Zijn tekenen was er weinig geloof; wel veel haat. 2. Er komen lessen, bijvoorbeeld in nederigheid, maar er komt ook bemoediging. Er stond heel wat voor de deur: verraad, de gevangenneming, de kruisdood. Jh14: 1 Laat uw hart niet in beroering raken; u gelooft in God, geloof ook in Mij.

6 Inleiding op hoofdstuk vormt een sterk contrast met einde hoofdstuk 12 JH 12: 36 ( )Deze dingen sprak Jezus. En Hij ging weg en verborg Zich voor hen. De gesprekken met de joodse leiders zijn voorbij; hoofdstuk 13:1-7 is gericht tot Zijn leerlingen. Getuigenis t.o.v. Israël is voorbij geven belangrijke informatie over veranderingen die gaan komen: -Jezus wordt verworpen en zal de aarde verlaten -De trooster, de Heilige Geest, zal in de gelovige komen wonen -Het werk van Jezus gaat in de hemel door

7 Inleiding op hoofdstuk vormen een eenheid; die eenheid komt tot stand door de vorm-het is een aaneengesloten vertelling/preek van Jezus- (Vgl. hoofdstuk 13:1 en 18:1) die Hij houdt vanaf de paasmaaltijd. Het einde valt voor het vertrek naar Getsemane. Die eenheid komt voorts tot stand door de inhoud: a)liefde* is het sleutelwoord in de afscheidsrede; is ook een sleutelwoord in de periode van de zichtbare afwezigheid van Christus (vgleerste vers, 13:1) * 12 maal in Jh1-12 / 44 maal in Jh13-21 b)tijd: De ure is gekomen (vgl13: 1, 12: 23, 17: 1, 11) tegenover De ure is niet gekomen (2:4, 7:30, 8:20)

8 Inleiding op hoofdstuk c) Doel: verheerlijking (13:31, vooral hoofdstuk 17 vgl. vs 1 en 5) d) Wereld: komt in veertig maal voor en staat tegenover de discipelen (de Zijnen). Vgl. 13: 1, 14:19 en 16: 28 e) Haat (tegenover liefde) 15: 19, 17: 14 f) Heilige Geest (doel: het zenden van de Heilige Geest) 16: 7 e.v. g) Samenzijn (14: 3 en 17: 24) h) Reiniging (17: 17, 15: 3 e.v., hoofdstuk 13) i) Eenheid (17: 11, 22, 17: 21, 14:23) 6. Christus zal de 12 nooit meer samen zien; zonder Judas ziet Hij hen pas weer na de opstanding. Hij bereidt Zijn discipelen voor op Zijn dood.

9 Inleiding op hoofdstuk Deze hoofdstukken staan niet in de andere evangeliën. Ongetwijfeld heeft Mattheus alles gehoord, maar hij schreef over de Heer als Koning. In Johannes ontbreekt dan weer wat over de terugkeer van de Koning op aarde gezegd wordt (Mt 24 en 25). Een thema in Johannes is het eeuwige leven: ( ) kom ik terug en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben. In Johannes ontbreekt dan weer de instelling van het avondmaal.

10 tekst De paasmaaltijd en de voetwassing 13.1 En vóór het feest van het Pascha, toen Jezus wist dat Zijn uur gekomen was dat Hij uit deze wereld zou overgaan naar de Vader, heeft Hij de Zijnen, die in de wereld waren en die Hij liefgehad had, liefgehad tot het einde. 2 Toen dan de maaltijd plaatsvond en de duivel Judas Iskariot, de zoon van Simon, al in het hart gegeven had Hem te verraden, 3 stond Jezus, Die wist dat de Vader Hem alle dingen in handen gegeven had en dat Hij van God uitgegaan was en tot God heen ging, 4 op van de maaltijd, legde Zijn kleren af, nameen linnen doek en deeddie om Zijn middel. 5 Daarna goothij water in de waskom en begonde voeten van de discipelen te wassen en af te drogen met de linnen doek die Hij om Zijn middel had. 6 Zo kwamhij bij Simon Petrus en die zei tegen Hem: Heere, wilt Ú mij de voeten wassen? 7 Jezus antwoordde en zei tegen hem: Wat Ik doe, weet u nu niet, maar u zult het later inzien. 8 Petrus zei tegen Hem: U zult mijn voeten in der eeuwigheid niet wassen! Jezus antwoordde hem: Als Ik u niet was, hebt u geen deel met Mij. 9 Simon Petrus zei tegen Hem: Heere, niet alleen mijn voeten, maar ook mijn handen en mijn hoofd. 10 Jezus zei tegen hem: Wie gebaad heeft, heeft slechts nodig dat zijn voeten worden gewassen, want hij is al geheel rein. En u bent rein, maar niet allen.

11 tekst 11 Want Hij wistwie Hem verraden zou; daarom zei Hij: U bent niet allen rein. 12 Toen Hij dan hun voeten gewassen had en Zijn kleren weer had aangedaan, ging Hij weer aanliggen en zei tegen hen: Ziet u in wat Ik aan u gedaan heb? 13 U noemt Mij Meester en Heere, en u zegt het terecht, want Ik ben het. 14 Als Ik dan, de Heere en de Meester, uw voeten gewassen heb, moet ook u elkaars voeten wassen. 15 Want Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook u zult doen zoals Ik voor u heb gedaan. 16 Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Een slaaf is niet meer dan zijn heer, en een gezant niet meer dan hij die hem gezonden heeft. 17 Als u deze dingen weet, zalig bent u als u ze doet.18 Ik zeg dit niet van u allen; Ik weetwie Ik uitverkoren heb. Maar de Schrift moet vervuld worden: Wie Mijn brood eet, heeft zijn hiel tegen Mij opgeheven. 19 Nu al zeg Ik het u voordat het gebeurt, opdat wanneer het gebeurt, u zult geloven dat Ik het ben. 20 Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: als iemand hem ontvangt die Ik zal zenden, ontvangt hij Mij, en wie Mij ontvangt, ontvangt Hem Die Mij gezonden heeft.

12 Lessen voor de leerlingen en voor ons Van weten naar doen: Hoofdstuk 13 heeft een symbolische les (met het zicht op het kruis ontkleedt Christus Zich) en een spirituele les (nederigheid). Christus legt de discipelen uit dat weten leidt tot doen. De hoofdstukken zijn theoretisch maar ook praktisch: 1-3: Jezus wist 13-16:spirituele les (na weten ook 4-6: Jezus doet doen zoals Hij) 8-10: symbolische betekenis 17: conclusie: weten en doen 11: Jezus wist 12: Jezus doet

13 Lessen voor de leerlingen en voor ons 1)Nederigheid ( 1-5) 2) Heiligheid (6-11) 3) Gelukzaligheid* (12-17); dat is de volgorde in H 13. Contrast: hypocrisie (vs. 18 en verder) 1) Nederigheid Vers 1is een algemene inleiding op hoofdstuk Het uur is gekomen. Jezus gaat de Zijnen verlaten; Hij verlaat ook de wereld en gaat terug naar Zijn Vader. De Zijnen moeten voorlopig in die wereld blijven. De liefde voor de Zijnen gaat zo ver dat Christus voor hen (en vele anderen) sterft aan het kruis, ondanks het verraad, de verloochening en het verlaten. * HSV/NBG: zalig, TELOS/NBV: gelukkig

14 Lessen voor de leerlingen en voor ons Vers 2geeft het begin van een specifieke gebeurtenis: de paasmaaltijd (het eten van het geslachte paaslam), een maaltijd die onderbroken wordt voor de voetwassing en pas beëindigd wordt in vers 14:31. -herdenking hoe God Zijn volk had verlost uit Egypte -eten van bittere kruiden, ongezuurde broden en het paaslam -men dronk wijn en de psalmen werden gezongen Al voor deze maaltijd had de duivel Judas in het hart gegeven Jezus te verraden. Jezus wist dat (vgl. 6:70-71). Judas was een hypocriet en een dief (12:6). Judas was geen gelovige en miste dus ook de bescherming (schild) tegen aanvallen van satan.

15 Lessen voor de leerlingen en voor ons Vers 3, 4 en 5 geven het belang van het tijdstip maar ook de grootheid van Christus die ondanks Zijn Goddelijke natuur het nederige werk doet van een dienstknecht. In Oosterse landen was het wassen van de voeten de taak van de laagste dienstknecht. De leerlingen laten Jezus Zijn gang gaan. VglFil 2: 5-8 2)Heiligheid Vers 6-11 Petrus verwoordt mogelijk de gedachten van meerdere discipelen, maar Christus moet uitleggen wat de bedoeling is: -dat inzicht komt pas in de toekomst (na dood en opstanding en uitstorting van de Heilige Geest) -de vernedering past in het geheel van lijden en sterven; de voetwassing is slechts een aspect van Jezus totale werk -het afwijzen van een deel zou kunnen leiden tot het afwijzen van het geheel: wie zich niet door Jezus heeft laten wassen, heeft geen deel aan Hem

16 Lessen voor de leerlingen en voor ons -Pas als iemand gewassen is van zijn zonden kan hij in reinheid gemeenschap met God hebben. Die wassing gebeurt door het bloed van Christus -De voeten worden gewassen: wij zijn gereinigd ( geheel rein vers 10), maar we wandelen op deze aarde en worden dus besmet. Christus wast onze voeten dagelijks (en in dat besef moeten we ook leven; we moeten ons gedragen als overwinnaars ). Voor ons behoud moeten we naar Christus, maar ook voor onze onvolkomen wandel.de voetwassing is dan ook een beeld van genade. De uitersten in Petrus reacties leren ons ook nog de les dat we niet teveel vragen bij de wil of de werken van God moeten stellen. Probeer het niet te veranderen (zoals Petrus probeerde); Hij weet wat Hij doet.

17 Lessen voor de leerlingen en voor ons -Als Jezus Zich diep voor ons vernedert, wil dat niet zeggen dat we Hem allen toebehoren: U bent niet allen rein. 3)Gelukzaligheid Vers Jezus beëindigt de voetwassing en begint met Zijn lange rede (H 13-17); Hij benadrukt Zijn gezagspositie (13/14)* en geeft daarbij aan dat als Hij de voeten wast, de leerlingen dat zeker moeten doen: elkaar in nederigheid en liefde oprecht dienen! Daar is een bepaalde gemoedstoestand voor nodig, zoals die van de Heer, er moet voldoende Geest in ons zijn. Vers 15 is dan ook geen vrijblijvende opdracht, een opdracht die verder gaat dan alleen de voetwassing: Opdat ook u zult doen zoals ik voor u gedaan heb, waarbij de gezindheid belangrijker is dan de specifieke taak. *Rabbi = leraar / Heere = positie

18 Lessen voor de leerlingen en voor ons Hij draagt niet op wat ze moeten doen, maar zoals Hij dingen deed. Het liefhebben tot het einde (vs1) is het fundament van alles en Jezus vraagt dat ook van de Zijnen (vs34); wat dat betreft is er geen onderscheid tussen stand of rang (vs16). Daar komt nederigheid bij. Niemand van de discipelen had overwogen de voeten te wassen, Het moet vanzelfsprekend zijn elkaar de voeten te wassen. Theoretisch gezien is er geen probleem (vorige verzen); de moeilijkheid hangt af van de praktijk. Naast het kennen/weten staat het handelen/doen; het in praktijk brengen. Als dat lukt zal geluk/zaligheid je deel zijn (makarios= bij God in de gunst staan/gezegend zijn/gelukkig zijn).

19 Lessen voor leerlingen en voor ons De navolging van Christus laat zien dat iemand Hem begrepen heeft : werken zijn o.a. een antwoord op Zijn voorbeeld. Maar (vs18), dat geldt niet voor iedereen. Ondanks alles wat Judas heeft gezien en meegemaakt, is hij geen echte discipel. Hij volgt dan ook niet Jezus voorbeeld. Ter geruststelling van de leerlingen en ook ter bevestiging van hun geloof-vult Jezus nog aan met de rest van het vers en vers 19: Hij is Heer en meester, zelfs als satan in het hart van Judas vaart (Het is Zijn uur). Dit is de vervulling, o.a. van Ps. 41:10. Het eten van het brood slaat op vertrouwelijke omgang; het opheffen van de ziel is erger dan ergens op trappen, het is vertrappen.

20 Lessen voor de leerlingen en voor ons Vers 20: ondanks het verraad van Judas hoeven de discipelen niet te twijfelen aan het feit dat Hij de Messias is, de Ik Ben die Zijn discipelen uitzendt. De taak kan doorgaan. Jezus zendt Zijn apostelen uit. En wie Hem aanneemt, neemt ook de Vader aan.

21 Christus, hogepriester van een beter verbond Als de verrezen Christus spreekt met de discipelen, zijn zij nog erg gefocust op het Koninkrijk (vgl. Hnd1: 1-7). Tegenover de vragen van de discipelen stelt Jezus de komst van de Heilige Geest. Er breekt een nieuwe tijd aan, een tijd waarin Jezus als hogepriester actief zal zijn (vgl. Hebr4: 14-16, 5: 5 10, 7: 26 28, 8: 1-2) Wat Hij als hogepriester doet, wordt de komende lessen over hoofdstuk duidelijk. Hij is het Hoofd van de gemeente. Een van de taken zagen we vandaag: Hij reinigt Zijn gemeente; Hij wast onze voeten. In dit verband tot slot een parallel. In 13:3 staat en tot God heenging. In vers 4 legt Hij Zijn kleding af en neemt een linnen doek om Zich te omgorden.

22 Christus, hogepriester van een beter verbond Ex 28: 39: U moet vervolgens het onderkleed weven van fijn linnen ( ). Zie ook vs42, zie ook Ex 39: 27 Ook in Lev 16:4 (zie ook Lev 16: 24) wordt onderscheid gemaakt tussen het priesterlijk gewaad dat de hogepriester (hier Aaron) moet aantrekken en ook weer (vers 24) moet afleggen. Ook Jezus legde Zijn kleding af en omgorde Zich met linnen; ook Hij nam Zijn kleding weer op (13: 12). De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo n hogepriester hebben wij, Een die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen. Hij is een dienaar in het heiligdom en in de ware tabernakel, die de Heere heeft opgericht en niet een mens. (Hebr. 8: 1-2)

23 Vragen?

24 gespreksvragen 1.Wat is bijzonder aan het gegeven dat Jezus de voeten van de discipelen wast? 2. Wat is bijzonder aan het gegeven dat Hij onze voeten wast. 3. Welke les moest Petrus leren voordat hij de kudde kon gaan leiden? 4. Welke lessen kunnen wij leren uit Johannes 13? Is wat de Heer ons leert herkenbaar? 5. Wat is gemakkelijker, dienen of gediend worden? 6. Onderlinge liefde en nederigheid laten o.m. zien dat wij behoren bij de heer Jezus. Waarom zou Christus hieraan zo n waarde hechten? 7. Hoe bereidt Jezus Zijn discipelen voor op Zijn dood?

Liefde tussen verraad en verloochening

Liefde tussen verraad en verloochening Liefde tussen verraad en verloochening Het evangelie naar Johannes 13:21-13:38 15-december 2015 Inleiding (1) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend,

Nadere informatie

Ik ben de ware wijnstok

Ik ben de ware wijnstok Ik ben de ware wijnstok Het evangelie naar Johannes 15: 1-17 Inleiding (1) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam. Tekenen

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst 21 februari 2016, 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. P. Baas

Liturgie ochtenddienst 21 februari 2016, 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. P. Baas Liturgie ochtenddienst 21 februari 2016, 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. P. Baas Psalm 62: 1 (NB) 1. Mijn ziel is stil tot God mijn Heer, van Hem verwacht ik altijd weer mijn heil,-op

Nadere informatie

Appèldienst 14 februari 2016

Appèldienst 14 februari 2016 Appèldienst 14 februari 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- Leiding : Heimen Engeltjes Appèlwoord : ds. David ten Voorde Combo o.l.v. : Bern Jan Withaar

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

JEZUS centraal PRECAIR ONDERWERP! JEZUS MIJN MIDDELPUNT? KRIJGT JEZUS ALTIJD VOORRANG? JEZUS GEEFT HOUVAST!

JEZUS centraal PRECAIR ONDERWERP! JEZUS MIJN MIDDELPUNT? KRIJGT JEZUS ALTIJD VOORRANG? JEZUS GEEFT HOUVAST! PRECAIR ONDERWERP! JEZUS MIJN MIDDELPUNT? KRIJGT JEZUS ALTIJD VOORRANG? JEZUS GEEFT HOUVAST! DOOR JEZUS LIEFHEBBENDE BROEDERS EN ZUSTERS! DOOR JEZUS LIEFHEBBENDE EN TROUWE VADER! DOOR JEZUS LIEFHEBBENDE

Nadere informatie

Intocht en crisis* in Jeruzalem

Intocht en crisis* in Jeruzalem Intocht en crisis* in Jeruzalem Het evangelie naar Johannes 12:12-12:50 17-11-2015 *) letterlijk gebruikt in v31 Inleiding (1) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, de Zoon van God is

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 De andere trooster Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 Wie is Parakletos? Wist u dat op verzoek van Jezus een belangrijke gast bij u thuis woont? Niet alleen op uw adres, maar zelfs diep in

Nadere informatie

Het eeuwige Woord. Het evangelie naar Johannes 1:1-18. dinsdag 13 januari

Het eeuwige Woord. Het evangelie naar Johannes 1:1-18. dinsdag 13 januari Het eeuwige Woord Het evangelie naar Johannes 1:1-18 dinsdag 13 januari 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (ook: 1,2,3 Joh) (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield; 13:23,

Nadere informatie

de dienst van de voetwassing

de dienst van de voetwassing Appendix - Heilige en grote donderdag- bij p. 31 de dienst van de voetwassing Na het ambon-gebed gaat men in processie naar het wasbekken, met kaarsen en wierook, terwijl psalm 50 wordt gezongen. Daarna

Nadere informatie

Herder zoekt schaap. Het evangelie naar Johannes 10:1-42. dinsdag 6 oktober

Herder zoekt schaap. Het evangelie naar Johannes 10:1-42. dinsdag 6 oktober Herder zoekt schaap Het evangelie naar Johannes 10:1-42 1 Inleiding Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam. Tekenen (tot

Nadere informatie

Johannes. Raymond R. Hausoul

Johannes. Raymond R. Hausoul Johannes Raymond R. Hausoul Uniekheid van het vierde evangelie Uniekheid van het vierde evangelie 1 Voorbeelden tussen Lc en Jh a) Lc: Een foto van het kerstgebeuren b) Jh: Een röntgenfoto van het gebeuren

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Ik ben de opstanding en het leven

Ik ben de opstanding en het leven Ik ben de opstanding en het leven Het evangelie naar Johannes 11: 1-44 1 Inleiding Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam.

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

Liturgie Witte donderdag 24 maart, bijeenkomst wordt verzorgd door Kring Barabbas

Liturgie Witte donderdag 24 maart, bijeenkomst wordt verzorgd door Kring Barabbas In stilte binnenkomen. Op de beamer staat de volgende Bijbeltekst uit Johannes 13:1 Jezus wist dat Zijn tijd gekomen was en dat Hij uit de wereld terug zou keren naar de Vader. Hij had de mensen die Hem

Nadere informatie

21 februari 2019 Bodegraven

21 februari 2019 Bodegraven 21 februari 2019 Bodegraven samenzijn in de bovenzaal hogepriester in het heiligdom onttrokken aan het oog van de wereld onderwerp gesprekken: het gaan naar de Vader onttrokken aan het oog van de wereld

Nadere informatie

Het tabernakel- of tempelplan in het evangelie naar Johannes

Het tabernakel- of tempelplan in het evangelie naar Johannes Hugo Bouter Het tabernakel- of tempelplan in het evangelie naar Johannes Jezus antwoordde en zei tot hen: Breekt dit tempelhuis af en in drie dagen zal Ik het oprichten. Johannes 2:19 Wat is het tabernakel-

Nadere informatie

U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen. Stilte. Gebed van de witte donderdag

U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen. Stilte. Gebed van de witte donderdag -1- U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen Stilte Welkom en bemoediging V: Onze hulp is de Naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft A: Amen Zingen: psalm 116: 1, 2, 3, 4 2 Toen de

Nadere informatie

10 januari 2019 Bodegraven

10 januari 2019 Bodegraven 10 januari 2019 Bodegraven het slot van de vorige keer... 42 Toch geloofden velen in hem (evenals ook uit de oversten), maar vanwege de Farizeeën beleden zij het niet opdat zij niet uit de synagoge gezet

Nadere informatie

blijdschap na droefheid

blijdschap na droefheid blijdschap na droefheid Het evangelie naar Johannes 16:16-33 Terugblik (1) Jh 1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden van Jezus 7 (wonderen

Nadere informatie

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 De hoofdsom van de leer van de Heilige Doop omvat de volgende drie delen. In de eerste plaats zijn wij met onze kinderen in zonde ontvangen

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

31 mei uur AA Kramer

31 mei uur AA Kramer 31 mei 10.30 uur AA Kramer Orde van dienst: Votum en vredegroet. GK psalm 93 Wet GK psalm 40: 2, 3 Gebed Kindmoment: Jeremia GK gezang 76 Lezen: Johannes 13: 1-30 GK gezang 61: Nu legt Gij in de paaszaal.

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Overzicht 1. Inleiding 2. De Messias in het Oude Testament 3. De komst van Christus 4. Christus en Israël 5. Christus en de heidenen

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

De kern van het christelijke geloof

De kern van het christelijke geloof De kern van het christelijke geloof 16 september 2006 28 oktober 2006 25 november 2006 6 januari 2007 24 februari 2007 24 maart 2007 21 april 2007 De Vader De Zoon De Heilige Geest Vrede met God Geloof

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 13:1-20 8 maart 2015 Thema 7: Geroepen om te dienen

Deel het leven Johannes 13:1-20 8 maart 2015 Thema 7: Geroepen om te dienen Preek Gemeente van Christus, Wat heeft je geloof te maken met de afwas? Wat een vreemde vraag is dat! Geloof en afwas, hebben die iets met elkaar te maken dan? Bij geloof denk je aan naar de kerk gaan,

Nadere informatie

ORDE van dienst van Woord en Avondmaal Witte Donderdag 17 april 2014 Michaëlskerk uur

ORDE van dienst van Woord en Avondmaal Witte Donderdag 17 april 2014 Michaëlskerk uur ORDE van dienst van Woord en Avondmaal Witte Donderdag 17 april 2014 Michaëlskerk 19.30 uur Op de avond van de Witte Donderdag gedenken we de inzetting van het Heilig Avondmaal tijdens de viering van de

Nadere informatie

Wijn of zweep Relatie of religie

Wijn of zweep Relatie of religie Wijn of zweep Relatie of religie Het evangelie naar Johannes 2:1-25 dinsdag 10 februari 2015 1 Wijn of zweep? 2 Bijbeltekst Jh 2:1-6 (1) 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

De opstanding van Christus verandert de mens

De opstanding van Christus verandert de mens De opstanding van Christus verandert de mens Het evangelie naar Johannes 20:19-31 Terugblik (1) Jh1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden

Nadere informatie

Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte. november 2018

Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte. november 2018 Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte november 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

Orde van dienst. In deze dienst belijden vijftien gemeenteleden hun geloof. Een van hen wordt ook gedoopt. Maranathakerk, 25 maart 2018

Orde van dienst. In deze dienst belijden vijftien gemeenteleden hun geloof. Een van hen wordt ook gedoopt. Maranathakerk, 25 maart 2018 Orde van dienst In deze dienst belijden vijftien gemeenteleden hun geloof. Een van hen wordt ook gedoopt. Maranathakerk, 25 maart 2018 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel/piano: dhr. Marco Bouw Welkom en

Nadere informatie

Grote of Sint Nicolaas Kerk Protestantse gemeente Muiden Witte Donderdag 18 april 2019 VOORBEREIDING

Grote of Sint Nicolaas Kerk Protestantse gemeente Muiden Witte Donderdag 18 april 2019 VOORBEREIDING Grote of Sint Nicolaas Kerk Protestantse gemeente Muiden Witte Donderdag 18 april 2019 VOORGANGER: ds. Gerben Hoogterp ORGANIST: Koos Damman KLOKGELUI VOORBEREIDING ORGELSPEL: S. Bach, Schmücke dich, o

Nadere informatie

de geliefde mens bemind verraden Meditatieviering Witte Donderdag Hoevelaken

de geliefde mens bemind verraden Meditatieviering Witte Donderdag Hoevelaken de geliefde mens bemind verraden Meditatieviering Witte Donderdag Hoevelaken OPENING Openingszang Wachtend op wie nr. 1009 Groet Stilte Gebed Lied Altijd aanwezige nr. 1003 Een kruik met olie wordt op

Nadere informatie

t Salon - Voetwassing t Salon - Voetwassing t Salon Voeten gewassen?!

t Salon - Voetwassing t Salon - Voetwassing t Salon Voeten gewassen?! t Salon Voeten gewassen?! 11 1 Voetwassing Wanneer Jezus voor de laatste keer met zijn leerlingen aan tafel zit, stelt hij een duidelijk teken. Hij wast hen de voeten. In de kerk wordt dit verhaal wordt

Nadere informatie

Eerst zien of eerst geloven?

Eerst zien of eerst geloven? Eerst zien of eerst geloven? Het evangelie naar Johannes 4:43-54 dinsdag 7 april 2015 1 2 Bijbeltekst Joh 4:39-42 39 En velen van de Samaritanen uit die stad geloofden in Hem om het woord van de vrouw,

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Zij zullen als koningen heersen

Zij zullen als koningen heersen Wist u dat Elk kind van God reeds koning is? Bij God niet alleen de oudste koning wordt? Eerst zal (mee)regeren voor duizend jaar? Uiteindelijk zelfs tot in eeuwigheid? Zelfs over de hele aarde? Zij zullen

Nadere informatie

U daalde neer van Uw troon om mens te zijn. Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn. Van het kruis naar het graf. Uit het graf weer opgestaan.

U daalde neer van Uw troon om mens te zijn. Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn. Van het kruis naar het graf. Uit het graf weer opgestaan. U daalde neer van Uw troon om mens te zijn. Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn. Van het kruis naar het graf. Uit het graf weer opgestaan. Heer, ik prijs Uw grote naam. Vorige week 1 Korintiërs

Nadere informatie

Het Koninkrijk Gods. Synopsis van de evangeliën volgens Matteüs 8, 19, 20 en 22, Marcus 10, Lukas 10, 17 en 18 en Johannes 6

Het Koninkrijk Gods. Synopsis van de evangeliën volgens Matteüs 8, 19, 20 en 22, Marcus 10, Lukas 10, 17 en 18 en Johannes 6 Het Koninkrijk Gods Synopsis van de evangeliën volgens Matteüs 8, 19, 20 en 22, Marcus 10, Lukas 10, 17 en 18 en Johannes 6 Dit toneel is samengesteld uit een selectie van de meest sprekende dialogen uit

Nadere informatie

Morgen. Votum en groet Zingen Ps 133: 1,3. Wet Ps 97: 1,5 (schoollied) Gebed Lezen Fil 2: 1-8

Morgen. Votum en groet Zingen Ps 133: 1,3. Wet Ps 97: 1,5 (schoollied) Gebed Lezen Fil 2: 1-8 Morgen Votum en groet Zingen Ps 133: 1,3 Wet Zingen Ps 97: 1,5 (schoollied) Gebed Lezen Fil 2: 1-8 Zingen GK 119: 1,2 Lezen Luc. 22: 14-30 Zingen GK 119: 3 Lezen Joh 13: 1-20 Zingen GK 61: 1,3 Preek Joh

Nadere informatie

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn Morgen Votum en groet Zingen Ps 145: 1,2 Tien woorden Zingen Ps 145: 3 Gebed Schriftlezing Joh 20: 19-31 Zingen Ps 16: 1 Preek Joh 20: 24-29 Zingen Ps 67: 1,2,3 Gebed Collecte Zingen PvN 84 Wat hou ik

Nadere informatie

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8 - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, 2 Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen. Hier

Nadere informatie

Gelukkig wie nederig van hart is, voor hen is het koninkrijk. les 4 FOLLOW MENTOR

Gelukkig wie nederig van hart is, voor hen is het koninkrijk. les 4 FOLLOW MENTOR Gelukkig wie nederig van hart is, voor hen is het koninkrijk van de hemel les 4 DEEL 3 FOLLOW MENTOR ONS HART Matt 5:3 Mensen die nederig van hart zijn, mogen het koninkrijk van de hemel binnengaan. Er

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

kan geven aan zijn vleselijke begeerten. Bewaar uzelf in de liefde van God

kan geven aan zijn vleselijke begeerten. Bewaar uzelf in de liefde van God - 1 - Bewaar uzelf in de liefde van God We gaan lezen in de brief van Judas. Judas is de halfbroer van Jezus, geboren in het gezin van Jozef en Maria. We lezen daarover eerst in Marcus 6:3 waar staat:

Nadere informatie

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal 1 Week 3 2 Zondag Want alzo lief Johannes 3:14-21 Overdenk vandaag Gods liefde voor uw en mijn redding in Jezus de Messias. Gods liefde gaat uit naar een wereld verloren in zonden en schuld. Ook wij waren

Nadere informatie

18 oktober 2018 Bodegraven

18 oktober 2018 Bodegraven 18 oktober 2018 Bodegraven hfst.12 zalving te Bethanie (1-9) 1-2 3 4-6 7 8 9 Jezus & Lazarus opgewekt uit de doden de zalving - de handeling de afkeuring - gedaan de zalving - het doel de afkeuring -

Nadere informatie

Orde van dienst voor Witte donderdag 13 april 2017 in de St. Gudulakerk in Lochem mmv de Gudulacantorij vg. ds. Corien Veenhuizen orgel: Els

Orde van dienst voor Witte donderdag 13 april 2017 in de St. Gudulakerk in Lochem mmv de Gudulacantorij vg. ds. Corien Veenhuizen orgel: Els 1 2 Orde van dienst voor Witte donderdag 13 april 2017 in de St. Gudulakerk in Lochem mmv de Gudulacantorij vg. ds. Corien Veenhuizen orgel: Els Dijkerman 3 Toenadering stilte welkom: ouderling van dienst

Nadere informatie

Op weg de wereld in. Zondag 27 januari 2013 - Thema: Op weg de wereld in

Op weg de wereld in. Zondag 27 januari 2013 - Thema: Op weg de wereld in Op weg de wereld in beamen 1. Bevestigen dat men het met iets eens is ( Amen zeggen) (Leer ons het goddelijk beleid der liefde te beamen LK 481:3) 2. Iets projecteren met behulp van een beamer wereld 1.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Wondertekenen in het Johannesevangelie

Wondertekenen in het Johannesevangelie Hugo Bouter Wondertekenen in het Johannesevangelie De acht tekenen van Jezus in het Johannesevangelie Johannes 2:1 21:14 Tekenen bevestigden de prediking van het evangelie Volgens Handelingen 2:22 is het

Nadere informatie

Witte Donderdag 2013 Johannes 13: 1-15

Witte Donderdag 2013 Johannes 13: 1-15 Witte Donderdag 2013 Johannes 13: 1-15 Geliefden van God Hoe ver moeten we gaan? Dat is de titel van deze overdenking. Jezus geeft zijn leerlingen een voorbeeld. En zegt: Wat ik heb gedaan moeten jullie

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Komt tot de bruiloft

Komt tot de bruiloft LEER HEM KENNEN 20 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk Komt tot de bruiloft 1 Ds. F. van Roest zondag 30 november Christus eten wil zeggen: Zijn wezen, Zijn verdiensten, Zijn krachtige werking

Nadere informatie

Welke vraag werd er gesteld en welk antwoord gaf Jesaja?

Welke vraag werd er gesteld en welk antwoord gaf Jesaja? De roeping en opdracht van Jesaja. Welke vraag werd er gesteld en welk antwoord gaf Jesaja? Jesaja 6:8; zie 2 Timotheüs 2:21 8 Daarna hoorde ik de stem van de Heere. Hij zei: Wie zal Ik zenden? Wie zal

Nadere informatie

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST.

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. In de loop van jaren vroegen mensen ons regelmatig iets over dit onderwerp, tevens ontvangen we nog vaak e-mails van mensen die ons om uitleg vragen. Soms heeft men er

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem 1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem geboren zijn. 10Wie in de Zoon van God gelooft, draagt het

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Christus drievoudige ambt. Raymond R. Hausoul

Christus drievoudige ambt. Raymond R. Hausoul Christus drievoudige ambt Raymond R. Hausoul De Persoon van Christus De Persoon van Christus De Persoon van Christus De Persoon van Christus De Persoon van Christus Eerste vermelding bij Eusebius En ons

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Bewaar uzelf in de liefde Gods

Bewaar uzelf in de liefde Gods - 1 - Bewaar uzelf in de liefde Gods We gaan lezen in de brief van Judas. Judas is de halfbroer van Jezus, geboren in het gezin van Jozef en Maria. We lezen daarover eerst in Marcus 6:3 waar staat: Is

Nadere informatie

De boodschap voor Laodicea

De boodschap voor Laodicea Teun de Jager De boodschap voor Laodicea Overwinnen in een postmoderne christenheid (...) en u weet niet dat u arm, blind en naakt bent Openbaring 3:17 Lauwheid De brief aan Laodicea is, om het zo maar

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Parallellen tussen Joh. 17 en Ez. 37 Joh. 17 & Ez. 37:15-28

Parallellen tussen Joh. 17 en Ez. 37 Joh. 17 & Ez. 37:15-28 Parallellen tussen Joh. 17 en Ez. 37 Het hogepriesterlijke gebed (Joh. 17) tegen de achtergrond van de profetie in Ez. 37:15-28. Jezus maakt waar Ezechiël 37 over profeteerde. Acht vergelijkingen van Ez.

Nadere informatie

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman Let op de hogepriester De Bron 7-7-2019 Hans-J. Reumerman Afbeelding en schaduw van de hemelse dingen, volgens aanwijzing van God Heb 8:5 De tabernakel is geen museum voor joden! God laat aan Mozes de

Nadere informatie

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart - 1 - Hemelvaart Wat is het een voorrecht om Jezus' hemelvaart te gedenken en te vieren en het is zeer bemoedigend wat Jezus tot zijn discipelen sprak voordat Hij naar de hemel voer. We lezen daarover

Nadere informatie

Avondmaal vieren. Avondmaalsformulier 2. Viering op 4 e zondag voor Pasen :

Avondmaal vieren. Avondmaalsformulier 2. Viering op 4 e zondag voor Pasen : Avondmaal vieren - Psalmen en Gezangen uit Geref Kerkboek van de Gz zijn de 1 e regels 1 e couplet weergegeven Viering op 4 e zondag voor Pasen : Thema 4 e zondag : oculi meï Mijn ogen (oculi meï) zijn

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, De leer over de doop is als volgt samen te vatten:

Gemeente van onze Here Jezus Christus, De leer over de doop is als volgt samen te vatten: FORMULIER VOOR DE BEDIENING VAN DE HEILI- GE DOOP AAN VOLWASSENEN (Zij die in hun jeugd niet gedoopt zijn en op latere leeftijd te kennen geven de christelijke doop te willen ontvangen, dienen vooraf onderwezen

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

31 maart uur A de Snoo orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Annemarie Kreling

31 maart uur A de Snoo orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Annemarie Kreling 31 maart 2019 10.00 uur A de Snoo orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Annemarie Kreling Votum en groet GK 254:1, 2, 3 (Kom, laat ons vrolijk zingen) Gebed De wil van de Here GK 230:1, 2, 6 (Al kon ik

Nadere informatie

Online Bijbel voor kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Online Bijbel voor kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Online Bijbel voor kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit Het

Nadere informatie

14 april 2019 Palmpasen 10:30

14 april 2019 Palmpasen 10:30 14 april 2019 Palmpasen 10:30 Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Haddo Hans Hilbers Organist: L. van den Broek / W.J. Schaap Junior Andreasband o.l.v. Eva Arendsen Lector: Gert Broekhuis Koster:

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

Hebreeën 1. De tweede uitspraak betreft zijn betrokkenheid bij de schepping van de wereld. God heeft door de Zoon de wereld geschapen.

Hebreeën 1. De tweede uitspraak betreft zijn betrokkenheid bij de schepping van de wereld. God heeft door de Zoon de wereld geschapen. - 1 - Hebreeën 1 1 Nadat God voorheen vele malen en op vele wijzen tot de vaderen gesproken had door de profeten, heeft Hij in deze laatste dagen tot ons gesproken door de Zoon. God sprak vele malen en

Nadere informatie

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar?

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? De profeet Zacharia en de koning van Sion. Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? Zie Zacharia 9, 10, 11, 12, 13, 14 De hoofdstukken 9-14 handelen bijna uitsluitend over de toekomst.

Nadere informatie

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Bijbelrooster 13 november t/m 19 november Thema: Zalig zijn Dinsdag 13 november De armen van geest Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Dat het koninkrijk

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Verschil van het Nieuwe t.o.v. het Oude Verbond Hoe leef je vanuit

Nadere informatie

LIEFLIJKHEID, SAMENBINDING. Hoe heten de stokken die in onderstaand vers genoemd worden? de ene noemde Ik. de andere. en Ik weidde die schapen.

LIEFLIJKHEID, SAMENBINDING. Hoe heten de stokken die in onderstaand vers genoemd worden? de ene noemde Ik. de andere. en Ik weidde die schapen. De profeet Zacharia en de twee stokken. Hoe heten de stokken die in onderstaand vers genoemd worden? Zacharia 11:7, tweede deel Ik nam voor Mijzelf twee stokken de ene noemde Ik LIEFLIJKHEID, de andere

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie