Juridische Afdeling. Betreft: Programmawet van 20 juli 2006 Onverschuldigde betalingen: nieuwe verjaringstermijnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Juridische Afdeling. Betreft: Programmawet van 20 juli 2006 Onverschuldigde betalingen: nieuwe verjaringstermijnen"

Transcriptie

1 Trierstraat 70 B-1000 Brussel Juridische Afdeling CO 1360 datum uw ref. contact Herman Stuyver attaché telefoon Betreft: Programmawet van 20 juli 2006 Onverschuldigde betalingen: nieuwe verjaringstermijnen Mevrouw, Mijnheer, De programmawet van 20 juli 2006 bevat de volgende bepalingen: in Hoofdstuk 2, bepalingen betreffende de strijd tegen fraude met sociale uitkeringen, met als doel de overheidsinstellingen die kinderbijslag uitkeren aan hun personeel (contractueel en/of statutair) op te leggen hun dossiers te integreren in het Kadaster tegen 1 april 2007; in Hoofdstuk 3, bepalingen ter vervanging van artikel 120bis KBW dat de verjaringstermijnen bepaalt voor de terugvordering van ten onrechte betaalde gezinsbijslag. Deze omzendbrief bespreekt de bepalingen die artikel 120bis KBW vervangen. De onderrichtingen hierna hebben als doel u de mogelijkheid te bieden de toepassing van de nieuwe bepalingen, die in werking treden op 1 oktober 2006, voor te bereiden. Artikel 120bis KBW wordt vervangen vanaf 1 oktober Inhoudelijk voorzien de nieuwe wettelijke bepalingen het volgende: - in geval van een administratieve fout in het voordeel van een bijslagtrekkende die te goeder trouw is, de invoering van een nieuwe verjaringstermijn van een jaar; - in geval van fraude: vervanging van de termijn van 10 jaar door een termijn van 5 jaar; - in de andere gevallen: de vervanging van de termijn van 5 jaar door een termijn van 3 jaar.

2 pagina 2 De onderrichtingen hierna hebben betrekking op: - punt 2.1., een opnieuw onderzoeken van de basisbegrippen; - punt 2.2., een nieuwe verjaringstermijn in geval van administratieve fout; - punt 2.3., een beperking van de duur van de momenteel voorziene verjaringstermijnen; - punt 2.4., de vernieuwing van het stuiten van de verjaring; - punt 2.5., de toepassing van de nieuwe wet in de tijd; - punt 2.6., de administratieve en financiële maatregelen die deze wijzigingen begeleiden. 1. Opnieuw onderzoeken van de basisbegrippen Iedere onverschuldigde betaling van kinderbijslag is een betaling verricht in strijd met de wettelijke en reglementaire bepalingen. Deze onverschuldigde betaling vloeit voort uit een fout van de uitbetalingsinstelling. De wet voorziet verjaringstermijnen, die erop neerkomen dat de uitbetalingsinstelling na het verstrijken van een bepaalde tijdspanne niet meer de terugbetaling van de per vergissing betaalde sommen mag vragen. De duur van deze verjaringstermijnen is gemoduleerd op basis van de oorzaak van de onverschuldigde betaling. De nieuwe wet verdiept deze benadering door een nieuwe reden van onverschuldigde betaling te onderscheiden (de fout van de uitbetalingsinstelling) en koppelt er een nieuwe verjaringstermijn aan (1 jaar). Op basis van de nieuwe wet moeten de volgende gevallen onderscheiden worden: - de instelling heeft zich (door eigen fout) vergist: de fout is aan te rekenen aan de instelling en kan voortkomen uit het feit dat geen rekening is gehouden met de relevante regel van het recht (rechtsfout), of dat geen rekening is gehouden met relevante feiten (feitelijke fout): de verjaringstermijn is in dit geval een jaar als de sociaal verzekerde te goeder trouw de onverschuldigde betaling ontving (debet A);

3 pagina 3 - de instelling werd ertoe gebracht een fout te maken (debet B): de fout kan niet aangerekend worden aan de instelling omdat ze is uitgelokt, ofwel door de sociaal verzekerde (fraude of het niet doorgeven van gegevens), of door een derde; naar gelang er al dan niet fraude is gepleegd door de sociaal verzekerde, is een termijn van 5 jaar of van 3 jaar van toepassing. Volledigheidshalve moet ook het geval vermeld worden waar de instelling betaalde in de plaats van een instelling van een andere kinderbijslagregeling (debet C): het bedrag wordt niet direct van de sociaal verzekerde teruggevraagd en de terugvordering gebeurt via de bevoegde instelling; er is geen verjaringstermijn voor de regularisaties tussen instellingen. 2. Nieuwe verjaringstermijn in geval van fout van de instelling in het voordeel van een bijslagtrekkende die te goeder trouw is: 1 jaar (debetten A) Een verkorte verjaringstermijn van 1 jaar is van toepassing: - als de uitbetalingsinstelling bij de beslissing tot toekenning een rechtsfout of een materiële fout beging; en - als de bijslagtrekkende niet wist, of niet moest weten, dat hij geen recht had op de ten onrechte uitgekeerde bijslag. In administratieve zin spreekt men voortaan van debetten A als deze dubbele voorwaarde is vervuld Rechtsfout of materiële fout bij de beslissing tot toekenning De nieuwe wet voorziet het geval van een onverschuldigde betaling die voortvloeit uit een beslissing van een fonds dat er ten onrechte van uit ging dat aan de bijslagtrekkende gezinsbijslag verschuldigd was In geval van rechtsfout heeft de instelling de relevante rechtsregel niet toegepast. Bijvoorbeeld, bij een kind dat de lessen met beperkt leerplan voortzet na de periode van onvoorwaardelijk recht en een winstgevende activiteit uitoefent, past de dossierbeheerder per vergissing het criterium van de duur van de arbeidstijd toe (240 uur per kwartaal) in plaats van het criterium van het bedrag van de vergoeding (443,89 EUR per maand) om te bepalen of de activiteit al dan niet toegelaten is, en betaalt op deze basis ten onrechte kinderbijslag uit.

4 pagina De feitelijke fout veronderstelt daarentegen dat de instelling per vergissing geen rekening heeft gehouden met de feitelijke toestand. In het hierboven gegeven voorbeeld kan men zich voorstellen dat de dossierbeheerder geen kennis had genomen van het bestaan van een winstgevende activiteit die leidde tot een vergoeding hoger dan 443,89 EUR per maand. Er is maar sprake van een fout door de instelling ten opzichte van de feitelijke situatie vanaf het moment dat deze situatie bekend was bij de instelling of moest beschouwd worden als bekend, wat veronderstelt: - dat de sociaal verzekerde volledig en exact de gegevens meedeelde aan de uitbetalingsinstelling die hij moest leveren in het raam van het onderzoek van zijn recht op gezinsbijslag; - dat de uitbetalingsinstelling beschikte over exacte gegevens in het bezit van of meegedeeld door derden; - dat de uitbetalingsinstelling beschikte over de nodige termijn voor de verwerking van de informatie in zijn bezit. Deze drie elementen worden hierna besproken. De sociaal verzekerden kennen een verplichting tot verklaring van elementen die relevant zijn voor het onderzoek van hun rechten. Deze algemene verplichting voortkomend uit de jurisprudentie wordt gepreciseerd in het koninklijk besluit van 12 april , dat zowel de rechthebbende als de bijslagtrekkende oplegt om onmiddellijk het fonds in te lichten van elk element dat een weerslag zou kunnen hebben op hun recht op gezinsbijslag 2. De sociaal verzekerden zijn dus verplicht uit eigen beweging het bestaan van elementen te melden die een invloed zouden kunnen uitoefenen op hun recht. A fortiori zijn ze verplicht exact te antwoorden op vragen (o.a. de standaardformulieren) die de fondsen tot hen richten. Als het fonds ten onrechte bijslag uitkeerde omdat het niet beschikte over gegevens die de sociaal verzekerden moesten meedelen, uit eigen beweging of op verzoek van dit fonds, dan is de verjaringstermijn van een jaar niet van toepassing op de onverschuldigde betaling die voortvloeit uit deze feitelijke situatie. 1 Het koninklijk besluit van 12 april 1984 dat de verplichting bepaalt om iedere verandering mee te delen die de toekenning of betaling van gezinsbijslag in de kinderbijslagregeling voor werknemers zou kunnen wijzigen. 2 Als gevolg van deze verplichting laat het Gerechtelijk Wetboek toe om inhoudingen uit te voeren van 10 tot 100% wanneer het onverschuldigde bedrag voortvloeit uit het ontbreken van verklaringen van de sociaal verzekerde.

5 pagina 5 Op te merken valt echter dat de instellingen van sociale zekerheid krachtens artikel 11 van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid, verplicht zijn, wanneer sociale gegevens beschikbaar zijn in het netwerk, die te vragen aan de KSZ. De sociaal verzekerden kunnen dus niet worden verplicht gegevens door te sturen die via de fluxen ter beschikking staan van de fondsen en dus kan hen niet verweten worden gegevens die beschikbaar zijn in het netwerk niet te hebben meegedeeld in verband met een onverschuldigde betaling. De evaluatiefout moet begaan zijn door het fonds dat de beslissing tot toekenning nam. Als een fonds een fout beging door onjuiste informatie, geleverd door een andere instelling van sociale zekerheid of door iedere andere derde, dan is de verjaringstermijn van een jaar niet van toepassing op de onverschuldigde betaling voortvloeiend uit deze onjuiste informatie. Bij wijze van uitzondering op deze algemene regel gaat men ervan uit dat de diverse instellingen die kinderbijslag betalen krachtens de Kinderbijslagwet (privé- en overheidssector) een enkele en zelfde gemeenschap vormen (zie met name art. 173bis, KBW). Bijgevolg kan een uitbetalingsinstelling van kinderbijslag nooit beschouwd worden als een derde. Een redelijke termijn moet gelaten worden aan het fonds om de relevante informatie die het ontving te verwerken. De nieuwe bepalingen leiden ertoe een uitbetalingsinstelling te sanctioneren die per vergissing niet de nodige maatregelen trof om een correcte beslissing te nemen. Voor ervan uit te gaan dat een fout werd begaan, moet een redelijke termijn voor de verwerking van de ontvangen informatie verstreken zijn. Bij wijze van algemene regel bepaalt men dat het fonds beschikt over een termijn voor het verwerken van informatie van 15 kalenderdagen vanaf de datum van ontvangst van de informatie. In verband met de elektronische fluxen gaat men uit van het principe dat de datum van ontvangst van de informatie valt zeven dagen na de datum van verwerking van de informatie door de KSZ. Als de termijn van 15 kalenderdagen vanaf de ontvangst van de informatie verstreken is, moet men ervan uitgaan dat de informatie beschikbaar was, maar dat het fonds er per vergissing niet op gesteund heeft.

6 pagina 6 Welke gegevens worden de fondsen geacht te bezitten en te verwerken binnen de opgelegde termijnen? Het gaat om alle gegevens waarover ze beschikken met naleving van de werkprocedures gedefinieerd conform de administratieve onderrichtingen geldend voor het vaststellen van het recht en de berekening van het te betalen bedrag. De hierna vermelde termijnen en definities zullen eventueel aangepast worden op basis van de jurisprudentie die de rechtsmachten terzake zullen ontwikkelen Goede trouw van de debiteur bij de betaling De sociaal verzekerde die ten onrechte bijslag ontving ten gevolge van een fout die het fonds moet aangerekend worden is verplicht tot terugbetaling als hij wist of moest weten dat hij er geen recht op had. De wet wilde een sociaal verzekerde die te goeder trouw was, selectief beschermen tegen foutieve handelingen van de administratie. Deze voorwaarde van goede trouw is enkel vervuld wanneer de sociaal verzekerde niet kon twijfelen aan de gegrondheid van de beslissing tot uitbetaling die ten onrechte werd genomen ten opzichte van hem. De wettekst die het feit van weten of moeten weten voorziet, duidt aan dat men het standpunt moet innemen van een sociaal verzekerde die handelt met normale voorzichtigheid en toewijding, en niet dat van de concrete sociaal verzekerde die de onverschuldigde betaling ontving. Zo heeft het feit geen weerslag dat de concrete sociaal verzekerde het slachtoffer was van omstandigheden (ziekte, zwakzinnigheid, gebrekkige kennis van de taal, ) die op het moment van de betaling zijn begrip konden schaden. De materie zal geval per geval moeten geëvalueerd worden. Als algemene regel kan men stellen dat de bijslagtrekkende wist of moest weten als hij: - onverschuldigde bijslag ontving wegens frauduleuze handelingen of valse of bewust onjuiste 3 verklaringen afgelegd door hem; - voor de onverschuldigde betaling bijzondere of algemene informatie had (controleformulieren met precisies over een bepaalde situatie die de sociaal verzekerde kende) die de pertinentie weerlegt van de later ten onrechte genomen beslissing tot toekenning; - wegens de aard van de betaling zelf (o.a. dubbele betaling van een zelfde bedrag aan kinderbijslag voor eenzelfde periode; kennisgeving van de toekenning van een sociale toeslag terwijl de rechthebbende zich niet in een dergelijke situatie bevindt, ) onmogelijk niet op de hoogte kon zijn van het onverschuldigde karakter van de betaling. 3 In dergelijke omstandigheden is de verjaringstermijn van 5 jaar van toepassing.

7 pagina 7 3. Beperking van de andere verjaringstermijnen (debetten B) De huidige termijn van tien jaar in geval van fraude van de sociaal verzekerde wordt teruggebracht tot 5 jaar. De wettelijke definitie van fraude, die frauduleuze handelingen of valse of bewust onvolledige verklaringen omvat, blijft identiek ten opzichte van vroeger. De in dit verband tot nu toe ontwikkelde jurisprudentie blijft dus van toepassing. In gevallen waar er noch fraude is van de sociaal verzekerde, noch een administratieve fout in het voordeel van de bijslagtrekkende die te goeder trouw is, wordt de normale verjaringstermijn teruggebracht tot 3 jaar. OPMERKING De begrippen te goeder trouw bij de betaling debiteur die redelijkerwijze wist of moest weten dat hij een onverschuldigde betaling ontving, fraude en relevante informatie die moet meegedeeld worden door de rechthebbende/bijslagtrekkende zijn niet nieuw. Deze begrippen worden al gehanteerd, bij het bepalen van het percentage van de inhoudingen dat moet toegepast worden, voor het bepalen van de verjaringstermijn die moet ingeroepen worden (oude wetgeving, voor het begrip fraude) en bij het afzien van terugvordering als die sociaal tegenaangewezen is. Het is niet mogelijk een exhaustieve definitie te geven van de situaties die overeenkomen met deze algemene begrippen: de toepassing van deze begrippen zal afhangen van de kenmerken eigen aan de reële behandelde dossiers, onder voorbehoud van de controle a posteriori van de hoven en rechtbanken. 4. Het bijzondere geval van betalingen in plaats van een andere instelling (debetten C) De debetten C betreffen de bedragen die de kinderbijslagfondsen ten onrechte betaalden in plaats van een instelling van een andere kinderbijslagregeling, en dit ten belope van het bedrag verschuldigd door de andere kinderbijslagregeling. De kinderbijslagfondsen moeten de onverschuldigde betaling maar boekhoudkundig verwerken en opnemen in hun kwartaalaangifte als is vastgesteld dat de bijslag betaald door het fonds niet verschuldigd was en wanneer de instelling van de andere regeling het recht heeft vastgesteld. Het is mogelijk dat het bedrag dat kan terugbetaald worden door de andere regeling lager is dan het bedrag dat betaald is door de kinderbijslagfondsen. Het bedrag van het verschil dat niet kan terugbetaald worden door de andere instelling wordt een debet A of B.

8 pagina 8 Om te vermijden dat de kinderbijslagfondsen wegens de verjaring het bedrag van het verschil niet meer zouden kunnen terugvragen van de debiteur tijdens het onderzoek van het recht door de andere instelling, betekenen de fondsen de onverschuldigde betaling conservatoir aan de persoon die de betaling ontving, en dit om de verjaring te stuiten. Hiertoe zal de Rijksdienst de vereiste motiveringsmodules ter beschikking stellen van de kinderbijslagfondsen. Volledigheidshalve moet aangestipt worden dat de uitzonderlijke regularisaties tussen kinderbijslagfondsen eveneens vallen onder de debetten C. Deze regularisaties moeten verricht worden wanneer het oorspronkelijke fonds ten onrechte de betalingen voortzette nadat het opgehouden was bevoegd te zijn (zie omzendbrief 996/58 van 12 januari 2006 brevet van rechthebbende gids van de gebruiker, punt ). 5. Vernieuwing van het stuiten van de verjaring Een aangetekende brief met kennisgeving van de onverschuldigde betaling stuit de verjaring op de datum van verzending. Vanaf dat moment begint een nieuwe verjaringstermijn van dezelfde duur te lopen. Zo legt het stuiten van een verjaringstermijn van 1, 3 of 5 jaar het verzenden van een aangetekende brief op binnen respectievelijk het jaar, binnen 3 jaar en binnen 5 jaar na het eerste stuiten, en zo verder. Te noteren valt dat in geval van een debet C het fonds dat betaalde in plaats van een andere instelling het stuiten van de verjaring moet vernieuwen met het vermoeden dat er een negatief saldo zal overblijven na de terugbetaling door de bevoegde instelling: naar gelang dit saldo een debet A of een debet B vormt, en bij die laatste, of er al dan niet fraude is, zal het fonds rekening houden met de overeenkomstige verjaringstermijnen van respectievelijk 1, 3 of 5 jaar. 6. Toepassing van de wet in de tijd 6.1. Het nieuwe artikel 120bis KBW treedt in werking op 1 oktober De toepassing van de nieuwe wet houdt dus geen enkel probleem in voor bedragen die ten onrechte betaald zijn vanaf die datum. Die onverschuldigde betalingen zullen uiteraard vastgesteld worden na de datum van inwerkingtreding en dus teruggevorderd worden volgens de nieuwe verjaringstermijnen Maar de vraag hoe de nieuwe wet moet toegepast worden in de tijd voor onverschuldigde betalingen van vóór 1 oktober 2006 stelt zich wel. Daarvoor gelden de volgende regels.

9 pagina Eerste regel: geen terugwerkende kracht Als het debet verjaard was volgens de regels van toepassing vóór 1 oktober 2006, anders gezegd als het debet op 30 september 2006 verjaard is op basis van het op die datum geldende artikel 120bis (termijn van 5 of 10 jaar), begint door de wet geen nieuwe verjaringstermijn te lopen: dat debet is en blijft verjaard Tweede regel: onmiddellijke toepassing op 1 oktober 2006 Debetten die niet verjaard zijn op 30 september 2006 blijven terugvorderbaar volgens de door de nieuwe wet bepaalde regels vanaf 1 oktober Bij stuiting van de verjaring en hernieuwing van de stuiting van de verjaring moeten dus rekening gehouden worden met de nieuwe verjaringstermijnen vanaf 1 oktober Voorbeelden Door een administratieve vergissing wordt op 10 september 2005 ten onrechte betaald aan een debiteur die te goeder trouw is. Het debet wordt betekend op 31 oktober 2005 (oude verjaringstermijn: 5 jaar). Aangezien de nieuwe wet in werking treedt op 1 oktober 2006 (nieuwe verjaringstermijn: 1 jaar) moet binnen een jaar na die datum de verjaring opnieuw gestuit worden. Gebeurt dat niet, dan verjaart het debet op 1 oktober 2007 en kan vanaf die datum geen terugbetaling meer gevraagd worden van de debiteur. Volgens de oorspronkelijk geldende verjaringstermijn (5 jaar) zou het debet op 31 oktober 2010 verjaard zijn. Er wordt ten onrechte betaald op 10 maart Het gaat niet om een administratieve vergissing en ook niet om de gevolgen van fraude door de sociaal verzekerde (oude verjaringstermijn: 5 jaar). Aangezien de nieuwe wet in werking treedt op 1 oktober 2006 (nieuwe verjaringstermijn: 3 jaar) moet de verjaring gestuit worden binnen 3 jaar na die datum. Gebeurt dat niet, dan verjaart het debet op 1 oktober 2009 en kan vanaf die datum geen terugbetaling meer gevraagd worden van de debiteur. Volgens de oorspronkelijk geldende verjaringstermijn (5 jaar) zou het debet op 10 maart 2010 verjaard zijn.

10 pagina 10 Door fraude van de sociaal verzekerde wordt ten onrechte betaald op 10 mei 2002 (oude verjaringstermijn: 10 jaar). Aangezien de nieuwe wet in werking treedt op 1 oktober 2006 (nieuwe verjaringstermijn: 5 jaar) moet de verjaring gestuit worden binnen 5 jaar na die datum. Gebeurt dat niet, dan verjaart het debet op 1 oktober 2011 en kan vanaf die datum geen terugbetaling meer gevraagd worden van de debiteur. Volgens de oorspronkelijk geldende verjaringstermijn (5 jaar) zou het debet op 10 mei 2012 verjaard zijn Derde regel: de onmiddellijke toepassing op 1 oktober 2006 mag niet leiden tot een langere verjaringstermijn dan de oorspronkelijke Volgens de algemene regels mag in geval van verkorting van de verjaringstermijn de inwerkingtreding van de nieuwe wet geen verjaringstermijn veroorzaken die in totaal langer is dan de oude verjaringstermijn. Voorbeelden Er wordt ten onrechte betaald op 10 september Het gaat niet om een administratieve vergissing en ook niet om de gevolgen van fraude door de sociaal verzekerde (oude verjaringstermijn: 5 jaar). Aangezien de nieuwe wet in werking treedt op 1 oktober 2006 zou de toepassing van de nieuwe verjaringstermijn van 3 jaar vanaf die datum de totale verjaringstermijn op meer dan 6jaar brengen (verjaring op 1 oktober 2009). Dit debet verjaart dus op tien september 2008, dus op het einde van de oude verjaringstermijn vervangen door de nieuwe wet (5 jaar). Er wordt ten onrechte betaald op 10 april 2000, ingevolge fraude door de sociaal verzekerde (oude verjaringstermijn: 10 jaar). Aangezien de nieuwe wet in werking treedt op 1 oktober 2006 zou de toepassing van de nieuwe verjaringstermijn van 5 jaar vanaf die datum de totale verjaringstermijn op meer dan 11 jaar brengen (verjaring op 1 oktober 2011).

11 pagina 11 Dit debet verjaart dus op 10 april 2010, dus op het einde van de oude verjaringstermijn vervangen door de nieuwe wet (10 jaar). Ik dank u voor uw medewerking. Hoogachtend, Johan Verstraeten administrateur-generaal (get.)

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 09.11.2010 uw ref. contact Herman Stuyver attaché telefoon 02-237 23 98 02-237 21 11 Betreft: Ouderlijk

Nadere informatie

Bijlage 2: vragen - antwoorden

Bijlage 2: vragen - antwoorden Bijlage 2: vragen - antwoorden Voorafgaande opmerking: Het fonds kan altijd trachten met andere elementen in het dossier vast te stellen dat de sociaal verzekerde wist of redelijkerwijs moest weten dat

Nadere informatie

Juridische Afdeling CO 1363

Juridische Afdeling CO 1363 Trierstraat 70 B-1000 Brussel Juridische Afdeling CO 1363 datum 15.03.2007 III/06/CO 1363/DIM onze ref. uw ref. contact Koen De Fyn attaché telefoon 02-237 21 10 02-237 21 12 Betreft Afzien van terugvordering

Nadere informatie

Juridisch bulletin. www.rkw.be

Juridisch bulletin. www.rkw.be Juridisch bulletin www.rkw.be Dienstvoorschriften 2008 Inhoud 1 Ministeriële omzendbrieven 3 1.1 Ministeriële omzendbrief nr. 601 van 30 januari 2008 (Artikel 76bis, 1, KBW. Bedragen van de gezinsbijslag

Nadere informatie

Het recht op een forfaitaire bijslag moet onderzocht worden per kind.

Het recht op een forfaitaire bijslag moet onderzocht worden per kind. Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 22.12.2003 II/A/996/43/agy onze ref. uw ref. contact Annik Garigliany Adjunct-adviseur telefoon

Nadere informatie

Departement Controle

Departement Controle Trierstraat 70 B-1000 Brussel Departement Controle CO 1377 Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 08.12.2008 uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: Herziening

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal datum 25.02.2008 II/A/C/996/81/hh onze ref. uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: Sommendelegatie - Tegenstelbaarheid

Nadere informatie

De administrateur-generaal,

De administrateur-generaal, Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal, Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 26.09.2008 II/A/997/73/agy onze ref. uw ref. contact Annik Garigliany attaché telefoon 02-237

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 07.08.2006 uw ref. contact Annik Garigliany attaché telefoon 02-237 23 58 02-237 21 11 Betreft:

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 21.11.2006 uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: Vaststelling

Nadere informatie

Juridisch bulletin. Wetgeving

Juridisch bulletin. Wetgeving Juridisch bulletin Wetgeving 2009 www.rkw.be Inhoud 1 Wetten 3 1.1 Programmawet van 22 december 2008 (Eenoudertoeslag Onmiddellijke uitwerking Kinderen met een aandoening) 3 1.2 Wet houdende diverse bepalingen

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 13 januari 2003;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 13 januari 2003; TC/03/14 BERAADSLAGING NR. 03/10bis VAN 4 FEBRUARI 2003, AANGEPAST OP 19 JULI 2005, M.B.T. EEN AANVRAAG TOT MEDEDELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN DE RIJKSDIENST VOOR KINDERBIJSLAG VOOR WERKNEMERS (RKW) -

Nadere informatie

Juridisch bulletin.

Juridisch bulletin. Juridisch bulletin www.rkw.be Dienstvoorschriften 2010 Inhoud 1 Ministeriële omzendbrieven 3 1.1 Ministeriële omzendbrief nr. 610 van 23 maart 2010 (Jongere met een aandoening - toegelaten activiteit)

Nadere informatie

Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving

Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, 17 februari 2014 Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving Er is een nieuwe wettekst verschenen. Deze betreft: Wet van 21.12.13 houdende dringende diverse

Nadere informatie

Juridisch bulletin. Wetgeving

Juridisch bulletin. Wetgeving Juridisch bulletin Wetgeving 2008 www.rkw.be Inhoud 1 Wetten 4 1.1 Programmawet (I) van 8 juni 2008, BS van 16 juni 2008 (Jaarlijkse leeftijdsbijslag) 4 1.2 Wet houdende diverse bepalingen (I) (1) van

Nadere informatie

Departement Controle Juridische Afdeling. Betreft: Wet van 27 december 2005 houdende diverse bepalingen Vrijwilligerswerk

Departement Controle Juridische Afdeling. Betreft: Wet van 27 december 2005 houdende diverse bepalingen Vrijwilligerswerk Trierstraat 70 B-1000 Brussel Departement Controle Juridische Afdeling datum 7.06.2006 uw ref. CO 1357 contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: Wet van 27 december 2005

Nadere informatie

Recht op kinderbijslag voor jongeren die hun studies buiten het Belgische grondgebied voortzetten

Recht op kinderbijslag voor jongeren die hun studies buiten het Belgische grondgebied voortzetten Trierstraat 70 B-1000 Brussel Afzender FAMIFED Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 24.02.2016 uw kenm. contact Johan Buyck attaché telefoon 02-237 29 33 02-237 21 11 e-mail: johan.buyck@famifed.be Betreft:

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: Verwerking van de RIP-

Nadere informatie

De administrateur-generaal. Betreft: Handvest van de sociaal verzekerde - Informatie- en motiveringsplicht

De administrateur-generaal. Betreft: Handvest van de sociaal verzekerde - Informatie- en motiveringsplicht Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 08.04.2005 uw ref. contact Anne-Michèle Wauthier attaché telefoon 02-237 23 56 02-237 21 11 Betreft:

Nadere informatie

MAANDELIJKSE FINANCIËLE AANGIFTE - Februari 2015

MAANDELIJKSE FINANCIËLE AANGIFTE - Februari 2015 BIJLAGEN FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE KINDERBIJSLAG BLADZIJDE 1 DEPARTEMENT CONTROLE 01.02 / 28.02 Trierstraat 70-1000 BRUSSEL Tel.: 02/237 23 38 (Fr) - 02/237 23 06 (Nl) - Fax: 02/237 23 09 E-mail: fin.ctrl@famifed.be

Nadere informatie

Juridisch bulletin.

Juridisch bulletin. Juridisch bulletin www.rkw.be Dienstvoorschriften 2009 Inhoud 1 Ministeriële omzendbrieven 3 1.1 Ministeriële omzendbrief nr. 606 van 28 april 2009 (Kinderen met een aandoening - Genetische of chromosoomaandoeningen

Nadere informatie

Juridische afdeling Departement Controle CO 1356

Juridische afdeling Departement Controle CO 1356 Trierstraat 70 B-1000 Brussel Juridische afdeling Departement Controle CO 1356 datum 13.03.2006 III/06/CO 1356/FN onze ref. uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft:

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 16.03.2007 II/A/997/67/agy/bh onze ref. uw ref. contact Hugo Bogaert Annik Garigliany attachés

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 07.11.2006 uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: Brevet

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 20.12.2005 uw ref. contact Johan Buyck Attaché telefoon 02-237 29 33 02-237 21 11 Betreft: Flux

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 15.05.2008 II/C/999/146 onze ref. uw ref. contact Inge Vandenbosch attaché telefoon 02-237 25 29

Nadere informatie

Juridisch bulletin.

Juridisch bulletin. Juridisch bulletin www.rkw.be Dienstvoorschriften 2011 Inhoud 1 Ministeriële omzendbrieven 3 1.1 Ministeriële omzendbrief nr.611 van 12 oktober 2010 (Artikel 76bis, 1, KBW. Barema s van de gezinsbijslag)

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 21.02.2008 uw ref. contact Johan Buyck Vincentia Michiels attachés telefoon 02-237 29 33 02-237

Nadere informatie

Het recht op deze toeslag wordt gecontroleerd aan de hand van de gegevens over uw inkomsten, die we opvragen bij de FOD Financiën.

Het recht op deze toeslag wordt gecontroleerd aan de hand van de gegevens over uw inkomsten, die we opvragen bij de FOD Financiën. FISC brief 11: na ontvangst van de fiscale flux of P19fisc-A definitieve terugvordering van de toeslag op basis van de referentiemaanden van het inkomstenjaar + ambtshalve provisionele beslissing tot toekenning

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel uw ref. contact Hugo Bogaert sociaal inspecteur telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: Vaststelling

Nadere informatie

de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door de minister-president en de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin;

de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door de minister-president en de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Protocolakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Duitstalige Gemeenschap met betrekking tot de bevoegdheidswijziging tussen betaalinstellingen

Nadere informatie

Graag had ik cijfers verkregen betreffende de terugvordering van uitgekeerde kinderbijslag met uitsplitsing van de gegevens per jaar.

Graag had ik cijfers verkregen betreffende de terugvordering van uitgekeerde kinderbijslag met uitsplitsing van de gegevens per jaar. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 96 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 20 oktober 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Terugvorderingen Graag had ik cijfers verkregen

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15; SCSZ/07/007 1 BERAADSLAGING NR. 07/004 VAN 9 JANUARI 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK CIMIRE AAN DE RIJKSDIENST VOOR PENSIOENEN MET HET

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 18.12.2009 uw ref. contact Hugo Bogaert adviseur telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: Artikel

Nadere informatie

Dit document wordt u aangeboden door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid

Dit document wordt u aangeboden door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Dit document wordt u aangeboden door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Het kan vrij verspreid worden op voorwaarde dat de bron en het URL vermeld worden Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Sint-Pieterssteenweg

Nadere informatie

Departement Controle. Betreft: Eenoudergezinnen - Verhoging van de maandelijkse toeslag - Verhoging van de inkomensgrens

Departement Controle. Betreft: Eenoudergezinnen - Verhoging van de maandelijkse toeslag - Verhoging van de inkomensgrens Trierstraat 70 B-1000 Brussel Departement Controle CO 1375 Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 06.10.2008 II/C/CO1375/BH uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21

Nadere informatie

Juridische Afdeling Departement Controle CO 1369

Juridische Afdeling Departement Controle CO 1369 Trierstraat 70 B-1000 Brussel Juridische Afdeling Departement Controle CO 1369 datum 3 oktober 2007 III/07/CO 1369/UI uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: De

Nadere informatie

WET VAN 29 MAART 1976. betreffende de gezinsbijslag voor zelfstandigen. (B.S. 6 mei 1976)

WET VAN 29 MAART 1976. betreffende de gezinsbijslag voor zelfstandigen. (B.S. 6 mei 1976) WET VAN 29 MAART 1976 betreffende de gezinsbijslag voor zelfstandigen (B.S. 6 mei 1976) Gewijzigd door: - de wet van 17 maart 1993 (B.S. 22 april 1993) ; - de wet van 6 april 1995 (B.S. 26 juli 1995) ;

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel II/C/996/c 92./wam uw ref. contact Anne-Michèle Wauthier attaché telefoon 02-237 23 56 02-237 21 11 Betreft:

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 62.867/1 van 14 februari 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 26 juni 1987 tot uitvoering van

Nadere informatie

Raadpleging van de gegevens betreffende niet-vergoede werklozen flux L035 (P063 in de terminologie van het Kadaster)

Raadpleging van de gegevens betreffende niet-vergoede werklozen flux L035 (P063 in de terminologie van het Kadaster) Trierstraat 70 B-1000 Brussel dienst Monitoring Afzender FAMIFED Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 27.02.2015 onze ref. II/A/997/79bis/IVB-TG uw ref. contact Isabelle Van den Bossche - Guy Tillieux telefoon

Nadere informatie

Op deze vergadering werden vele vragen gesteld door de kinderbijslaginstellingen, en daarna ook per . Met deze dienstbrief willen we dan ook:

Op deze vergadering werden vele vragen gesteld door de kinderbijslaginstellingen, en daarna ook per  . Met deze dienstbrief willen we dan ook: Trierstraat 70 B-1000 Brussel dienst Departement Controle Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 16.12.2013 uw ref. contact Patricia Leeten wnd. adviseur telefoon 02-237 26 96 02-237 21 12 telefax

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming en het decreet van 6 juli 2018 betreffende de overname van de sectoren psychiatrische verzorgingstehuizen,

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID. Directie-generaal Sociaal Beleid. Domein Regelgeving Kinderbijslag. Ministeriële Omzendbrief nr.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID. Directie-generaal Sociaal Beleid. Domein Regelgeving Kinderbijslag. Ministeriële Omzendbrief nr. 1 FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Sociaal Beleid Domein Regelgeving Kinderbijslag Ministeriële Omzendbrief nr. 599 Omzendbrief aan de Mevrouwen Ministers, aan de Heren Ministers,

Nadere informatie

Op. lieten wij u weten dat wij vanaf. geen kinderbijslag meer konden betalen

Op. lieten wij u weten dat wij vanaf. geen kinderbijslag meer konden betalen OPNIEUW KINDERBIJSLAG VOOR EEN STUDENT (modules 5bis + 4 + 23 + 23bis) Op. lieten wij u weten dat wij vanaf. geen kinderbijslag meer konden betalen voor omdat hij/zij voor minder dan 27 studiepunten ingeschreven

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 2 juni 2005;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 2 juni 2005; SCSZ/05/91 1 BERAADSLAGING NR. 05/032 VAN 19 JULI 2005 M.B.T. DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE RIJKSDIENST VOOR ARBEIDSVOORZIENING AAN DE RIJKSDIENST VOOR KINDERBIJSLAG VOOR WERKNEMERS EN DE

Nadere informatie

PROGRAMMAWET (I) VAN 27 DECEMBER 2006. (B.S. 28 december 2006, 3e editie) Uittreksels

PROGRAMMAWET (I) VAN 27 DECEMBER 2006. (B.S. 28 december 2006, 3e editie) Uittreksels PROGRAMMAWET (I) VAN 27 DECEMBER 2006 (B.S. 28 december 2006, 3e editie) Uittreksels Aangevuld, gewijzigd of aangepast door: - de wet van 21 december 2007 houdende diverse bepalingen (I) (B.S. 31 december

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/08/002 BERAADSLAGING NR. 08/002 VAN 15 JANUARI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN BEPAALDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Juridisch bulletin. Dienstvoorschriften

Juridisch bulletin. Dienstvoorschriften Juridisch bulletin Dienstvoorschriften 2007 www.rkw.be Inhoud 1 Ministeriële omzendbrieven 3 1.1 Ministeriële omzenbrief 598 van 5 april 2007 (Kinderen met een aandoening Uitbreiding van de toepassing

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Page 1 of 6 J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Aanhef Inhoudstafel Einde Franstalige versie belgiëlex. be - Kruispuntbank Wetgeving ELI - Navigatie systeem via een

Nadere informatie

A. Verduidelijkingen over het begin van de toekenningsperiode als werkzoekende

A. Verduidelijkingen over het begin van de toekenningsperiode als werkzoekende Jonge schoolverlater ingeschreven als werkzoekende - Koninklijk besluit van 17 augustus 2007 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 augustus 1985 tot uitvoering van artikel 62, 5, KBW. A. Verduidelijkingen

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel uw ref. contact Annik Garigliany attaché telefoon 02-237 23 58 02-237 21 11 Betreft: Multifunctionele

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID. Directie-generaal Sociaal Beleid. Domein Regelgeving Kinderbijslag. Ministeriële omzendbrief nr.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID. Directie-generaal Sociaal Beleid. Domein Regelgeving Kinderbijslag. Ministeriële omzendbrief nr. FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Sociaal Beleid Domein Regelgeving Kinderbijslag Ministeriële omzendbrief nr. 596 Omzendbrief aan de mevrouwen Ministers, aan de heren Ministers,

Nadere informatie

Vlaanderen is sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor de kinderbijslag.

Vlaanderen is sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor de kinderbijslag. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 643 van CHRIS JANSSENS datum: 12 mei 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Controles Vlaanderen is sinds de zesde staatshervorming

Nadere informatie

Rolnummer 4880. Arrest nr. 34/2011 van 10 maart 2011 A R R E S T

Rolnummer 4880. Arrest nr. 34/2011 van 10 maart 2011 A R R E S T Rolnummer 4880 Arrest nr. 34/2011 van 10 maart 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over de wet van 28 juni 1966 betreffende de schadeloosstelling van de werknemers die ontslagen worden bij

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/182 BERAADSLAGING NR 08/065 VAN 4 NOVEMBER 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

GEBRUIKERSGIDS VOOR HET DMFA/PPL-BERICHT VAN DE STUDENT. Deze gids is bestemd voor de in het Kadaster geïntegreerde kinderbijslaginstellingen.

GEBRUIKERSGIDS VOOR HET DMFA/PPL-BERICHT VAN DE STUDENT. Deze gids is bestemd voor de in het Kadaster geïntegreerde kinderbijslaginstellingen. GEBRUIKERSGIDS VOOR HET DMFA/PPL-BERICHT VAN DE STUDENT CONTEXT Deze gids is bestemd voor de in het Kadaster geïntegreerde kinderbijslaginstellingen. Hij heeft betrekking op de kritische lezing van een

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Bijzondere Wet van 9 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Bijzondere Wet van 9 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de nadere regels over de rechten en plichten van begunstigden in hun contacten met uitbetalingsactoren en tot vaststelling van de regels voor de ambtshalve

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JOOST-TEN-NODE PREMIES VOOR DE RENOVATIE VAN WONINGEN GELEGEN OP HET GRONDGEBIED VAN DE GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JOOST-TEN-NODE PREMIES VOOR DE RENOVATIE VAN WONINGEN GELEGEN OP HET GRONDGEBIED VAN DE GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JOOST-TEN-NODE PREMIES VOOR DE RENOVATIE VAN WONINGEN GELEGEN OP HET GRONDGEBIED VAN DE GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE GEMEENTELIJK REGLEMENT HOOFDSTUK I PREMIE VOOR GEVELVERFRAAIING

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 18.08.2006 uw ref. contact Johan Buyck Vincentia Michiels attachés telefoon 02-237 29 33 02-237

Nadere informatie

GESCHILLENCOMMISSIE BESLISSING NR. 2019/ MEI 2019 REPERTORIUMNR. GC/19/A0009

GESCHILLENCOMMISSIE BESLISSING NR. 2019/ MEI 2019 REPERTORIUMNR. GC/19/A0009 Kind Gezin GESCHILLENCOMMISSIE BESLISSING NR. 2019/003 17 MEI 2019 REPERTORIUMNR. GC/19/A0009 INZAKE : F. J. (verzoekende partij), vertegenwoordigd door meester Vincent Christiaens. TEGEN :.. (verwerende

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 MAART 2011 S.09.0089.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0089.F L. A., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen RIJKSDIENST VOOR ARBEIDSVOORZIENING, Mr. Paul

Nadere informatie

Betreft: Toepassing van artikel 44bis KBW ingeval van plaatsing van het kind met een beschermd recht

Betreft: Toepassing van artikel 44bis KBW ingeval van plaatsing van het kind met een beschermd recht Trierstraat 70 B-1000 Brussel dienst Controle Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 21.12.2012 uw ref. contact Peter Savat Guy Tillieux sociaal inspecteurs telefoon 02-237 21 07 02-237 23 60

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS Het college van de gemeente Hellevoetsluis B E S L U I T : Vast te stellen: De volgende beleidsregels terugvordering Participatiewet

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 21 augustus 2006; A. JURIDISCHE CONTEXT EN ONDERWERP VAN DE AANVRAAG

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 21 augustus 2006; A. JURIDISCHE CONTEXT EN ONDERWERP VAN DE AANVRAAG SCSZ/06/130 1 BERAADSLAGING NR 06/072 VAN 19 SEPTEMBER 2006 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS BETREFFENDE WERKNEMERS IN ARBEIDSONGESCHIKTHEID INGEVOLGE ZIEKTE, INVALIDITEIT OF ZWANGERSCHAP,

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/196 BERAADSLAGING NR 08/074 VAN 2 DECEMBER 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Betreft: Raadpleging van de gegevens betreffende niet-vergoede werklozen flux L035 (P063 in de terminologie van het Kadaster)

Betreft: Raadpleging van de gegevens betreffende niet-vergoede werklozen flux L035 (P063 in de terminologie van het Kadaster) Trierstraat 70 B-1000 Brussel dienst Monitoring Afzender FAMIFED Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 17.12.2014 uw ref. contact Johan Buyck Hugo Bogaert Guy Tillieux Isabelle Van den Bossche telefoon 02-237

Nadere informatie

Informatie over de nieuwe procedure voor het beheer en de verwerking van de thuiscontroles via de toepassing FAMICONTROL

Informatie over de nieuwe procedure voor het beheer en de verwerking van de thuiscontroles via de toepassing FAMICONTROL Trierstraat 70 B-1000 Brussel dienst Departement Controle Afzender FAMIFED Trierstraat 70 B-1000 Brussel uw ref. contact Fabienne Cordenonsi Peter Savat attachés telefoon 02-237 23 07 (FR) 02-237 21 07

Nadere informatie

1. BEPALING VAN DE WERKLOZEN DIE HET RECHT OP EEN INSCHAKELINGSUITKERING NA 36 MAANDEN VERLIEZEN

1. BEPALING VAN DE WERKLOZEN DIE HET RECHT OP EEN INSCHAKELINGSUITKERING NA 36 MAANDEN VERLIEZEN Trierstraat 70 B-1000 Brussel dienst Monitoring Afzender FAMIFED Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 28.05.2015 onze ref. II/A/997/79ter/JOB-IVB uw ref. contact Johan Buyck Isabelle Van den Bossche telefoon

Nadere informatie

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING Dit model houdt geenszins een vrijstelling in van de verplichting om een deskundige te raadplegen om, indien nodig, de regels per geval

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE UITZENDKRACHTEN ---------------------------------------------

Nadere informatie

BAREMA VAN DE KINDERBIJSLAG

BAREMA VAN DE KINDERBIJSLAG BAREMA VAN DE KINDERBIJSLAG A. ALGEMENE KINDERBIJSLAGWET Schaal tegen spilindex 119,62 (Basis 2004 = 100) van toepassing op 01/07/2014 Aanpassingen: 1. Aanpassing van de grensbedragen voor de inkomsten

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB Afdeling Samenleving, november 2009 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag ingediend door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering op 19 juni 2000;

Gelet op de aanvraag ingediend door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering op 19 juni 2000; TC/00/96 BERAADSLAGING Nr. 00/68 VAN 25 JULI 2000 BETREFFENDE EEN MACHTIGINGS- AANVRAAG VANWEGE HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITS- VERZEKERING MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN HET PERSONEN-

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid; 1 SCSZ/06/153 BERAADSLAGING NR. 06/088 VAN 5 DECEMBER 2006 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE UITBETALINGSINSTELLINGEN VOOR WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN AAN DE KINDERBIJSLAGFONDSEN,

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 07.03.2008 II/C/996/82/BH onze ref. uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61

Nadere informatie

Juridisch bulletin. Wetgeving

Juridisch bulletin. Wetgeving Juridisch bulletin Wetgeving 2007 www.rkw.be Inhoud 1 Wetten 4 1.1 Programmawet (I) van 27 december 2006 (schoolpremie sociale toeslagen) 4 1.2 Wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (I)

Nadere informatie

Nieuwe maatregelen ter bestrijding van de werkloosheidsvallen, toegelicht bij CO 1362 van 16 februari 2007

Nieuwe maatregelen ter bestrijding van de werkloosheidsvallen, toegelicht bij CO 1362 van 16 februari 2007 Nieuwe maatregelen ter bestrijding van de werkloosheidsvallen, toegelicht bij CO 1362 van 16 februari 2007 Overzicht van de gestelde vragen en gegeven antwoorden Toekenning van een sociale toeslag na het

Nadere informatie

VR DOC.0395/2BIS

VR DOC.0395/2BIS VR 2018 2704 DOC.0395/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de nadere regels over de rechten en plichten van begunstigden in hun contacten met uitbetalingsactoren en tot vaststelling

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de toepassing van het gewijzigde artikel 48 KBW en de toepassing van de 240-uren norm

Vragen en antwoorden over de toepassing van het gewijzigde artikel 48 KBW en de toepassing van de 240-uren norm Vragen en antwoorden over de toepassing van het gewijzigde artikel 48 KBW en de toepassing van de 240-uren norm Ontstaan van een recht in de werknemersregeling als gevolg van een wijziging in de socio-professionele

Nadere informatie

Rolnummer 4612. Arrest nr. 162/2009 van 20 oktober 2009 A R R E S T

Rolnummer 4612. Arrest nr. 162/2009 van 20 oktober 2009 A R R E S T Rolnummer 4612 Arrest nr. 162/2009 van 20 oktober 2009 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 7, 13, tweede lid, van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag ingediend door de RKW bij brieven van 28 februari 1995 en 15 juni 1995;

Gelet op de aanvraag ingediend door de RKW bij brieven van 28 februari 1995 en 15 juni 1995; TC/95/24 BERAADSLAGING Nr. 95/48 VAN 12 SEPTEMBER 1995 BETREFFENDE EEN AANVRAAG VAN DE RIJKSDIENST VOOR KINDERBIJSLAG VOOR WERKNEMERS (RKW) TOT MACHTIGING, ALSOOK VOOR ALLE KINDERBIJSLAGFONDSEN, VOOR HET

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel uw ref. contact telefoon Johan Buyck Vincentia Michiels attachés 02-237 29 33 02-237 26 96 02-237 21

Nadere informatie

Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten

Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten Jozef II-straat 47 B-1000 BRUSSEL Tel. (02) 239 12 11 Aan mevrouw Aan de heer Gouverneur Burgemeester Voorzitter

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 DECEMBER 2014 S.13.0050.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0050.F RIJKSDIENST VOOR PENSIOENEN, openbare instelling, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen U. T., I.

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID. Directie-generaal Sociaal Beleid. Domein Regelgeving Kinderbijslag. Ministeriële omzendbrief nr.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID. Directie-generaal Sociaal Beleid. Domein Regelgeving Kinderbijslag. Ministeriële omzendbrief nr. FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Sociaal Beleid Domein Regelgeving Kinderbijslag Ministeriële omzendbrief nr. 593 Omzendbrief aan de mevrouwen Ministers, aan de heren Ministers,

Nadere informatie

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B123 Aflossingsregels terugvorderingsschulden

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B123 Aflossingsregels terugvorderingsschulden 49 Jaar: 2007 Nummer: Besluit: B&W 28 augustus 2007 Gemeenteblad RICHTLIJN nr. B123 Aflossingsregels terugvorderingsschulden Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikelen 17, 52, 54 en

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE ANTWERPEN Afdeling Antwerpen ARREST A.R. 2009/AA/408. Rep. Nr. Vierde kamer OPENBARE TERECHTZITTING VAN ZEVEN JUNI TWEEDUIZEND EN TIEN

ARBEIDSHOF TE ANTWERPEN Afdeling Antwerpen ARREST A.R. 2009/AA/408. Rep. Nr. Vierde kamer OPENBARE TERECHTZITTING VAN ZEVEN JUNI TWEEDUIZEND EN TIEN ARBEIDSHOF TE ANTWERPEN Afdeling Antwerpen ARREST Rep. Nr. A.R. 2009/AA/408 Vierde kamer Eindarrest op tegenspraak Gezinsbijslag OPENBARE TERECHTZITTING VAN ZEVEN JUNI TWEEDUIZEND EN TIEN In de zaak van:

Nadere informatie

FISC brief 1: provisionele ambtshalve beslissing tot toekenning

FISC brief 1: provisionele ambtshalve beslissing tot toekenning FISC brief 1: provisionele ambtshalve beslissing tot toekenning Volgens onze gegevens is X / bent u sinds... zes maanden werkloos / ziek. is X sinds... gepensioneerd. ontvangt X / u sinds... een overbruggingsuitkering

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/07/162 BERAADSLAGING NR. 07/059 VAN 6 NOVEMBER 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

2. Hoe de begindatum van de toekenningsperiode vaststellen? Wat is de precieze betekenis van de notie nieuwe studies in het koninklijk besluit?

2. Hoe de begindatum van de toekenningsperiode vaststellen? Wat is de precieze betekenis van de notie nieuwe studies in het koninklijk besluit? De werkzoekende schoolverlater - Koninklijk besluit van 17 augustus 2007 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 augustus 1985 tot uitvoering van artikel 62, 5, KBW Overzicht van de vragen en antwoorden

Nadere informatie

Toepassing van CO 1393 op het gebied van de sociale controle

Toepassing van CO 1393 op het gebied van de sociale controle Trierstraat 70 B-1000 Brussel dienst Departement Controle Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel II/C/996/106 onze ref. uw ref. contact telefoon Peter Savat Fabienne Cordenonsi attachés 02-237 21 07

Nadere informatie

Juridisch bulletin. Wetgeving

Juridisch bulletin. Wetgeving Juridisch bulletin Wetgeving 2006 www.rkw.be Inhoud 1. Wetten... 4 1.1. Wet van 7 maart 2006 tot wijziging van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers en van de wet van 27 december

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/027 BERAADSLAGING NR 10/015 VAN 2 MAART 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Business-rules: Wanneer en welke gegevens over betaling van kraamgeld, adoptiepremie en kinderbijslag in het Kadaster inbrengen?

Business-rules: Wanneer en welke gegevens over betaling van kraamgeld, adoptiepremie en kinderbijslag in het Kadaster inbrengen? Bijlage 1 bij dienstbrief 997/52bis Business-rules: Wanneer en welke gegevens over betaling van kraamgeld, adoptiepremie en kinderbijslag in het Kadaster inbrengen? Situatie (Voorafbetaling) kraamgeld

Nadere informatie

1. Deze circulaire heeft betrekking op de anciënniteitspremies die aan werknemers worden toegekend tijdens hun loopbaan bij een werkgever.

1. Deze circulaire heeft betrekking op de anciënniteitspremies die aan werknemers worden toegekend tijdens hun loopbaan bij een werkgever. Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Directie I/5B Circulaire nr. Ci.RH.241/608.543 (AAFisc Nr. 27/2011) dd. 23.05.2011 Personenbelasting Beroepsinkomen Anciënniteitspremie Vrijgesteld

Nadere informatie

BERAADSLAGING NR 04/022 VAN 6 JULI 2004 M.B.T.

BERAADSLAGING NR 04/022 VAN 6 JULI 2004 M.B.T. SCSZ/04/82 BERAADSLAGING NR 04/022 VAN 6 JULI 2004 M.B.T. DE MEDEDELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD DOOR HET RSVZ AAN DE RVP MET HET OOG OP DE UITBETALING VAN RUST- EN OVERLEVINGSPENSIOENEN

Nadere informatie

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Publicatieblad Nr. L 225 van 12/08/1998 blz. 0016-0021 DE RAAD VAN

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ Afdeling Samenleving, mei 2010 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST 1e blad. rep.nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 24 NOVEMBER 2011 7e KAMER OCMW - gewaarborgde gezinsbijslag tegensprekelijk definitief kennisgeving (art. 580, 2, Ger. W.) in de

Nadere informatie