HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL"

Transcriptie

1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Dit reglement werd opgesteld in uitvoering van artikel 4 a) van het Organiek Reglement van de Studentenraad. HOOFDSTUK I - Installatie van een nieuwe Studentenraad Artikel 1 De verkiezingen van de leden van de Studentenraad, voorzien bij artikel 6 van het Organiek Reglement van de Studentenraad, worden ingericht overeenkomstig de statutaire bepalingen en volgens de modaliteiten die door de Raad van Bestuur van de Vrije Universiteit Brussel op voorstel van de Studentenraad, in het kiesreglement zijn vastgelegd. Artikel 2 Gedurende de zitting volgend op de datum van afsluiting van de kiesverrichtingen en ten laatste op de zitting van de maand juli neemt de Raad van Bestuur van de Vrije Universiteit Brussel akte van de uitslag van de verkiezingen voor de Studentenraad. Na de aanvang van de nieuwe mandaten vergadert de ontslagnemende Studentenraad nog éénmaal met als enig punt op de agenda de nog goed te keuren syntheseverslagen van de Studentenraad. Behalve het aanbrengen van verbeteringen aan en de goedkeuring van de syntheseverslagen kunnen op deze zitting van de Studentenraad geen beslissingen worden genomen. Artikel 3 Tot de verkiezing van de Voorzitter zetelt de nieuw verkozen Studentenraad onder voorzitterschap van het oudste aanwezig lid. De agenda van deze vergadering voorziet in de opgegeven volgorde uitsluitend de volgende punten: 1. Verwelkoming van de leden 2. Installatie van de nieuwe Studentenraad 3. Verkiezing van de Voorzitter en drie Vice-Voorzitters 4. Vastlegging datum eerste vergadering Artikel 4 De verkiezing van de Voorzitter geschiedt als volgt: a) De kandidaten bezorgen, ten laatste voor het begin van de vergadering waarop de Voorzitter verkozen wordt, hun kandidatuur, omvattende een motivatiebrief en een curriculum vitae aan het secretariaat. b) De kandidaten krijgen op de vergadering de kans hun kandidatuur toe te lichten. c) De leden krijgen de gelegenheid om de kandidaten vragen te stellen. d) De leden bespreken de kandidaturen. Deze bespreking wordt niet genotuleerd. De kandidaten kan gevraagd worden om tijdens de bespreking de vergadering te verlaten. Hiertoe volstaat het verzoek van tenminste één lid.

2 2 e) Na de bespreking vervoegen desgevallend de kandidaten terug de vergadering en wordt geheim gestemd. Alle leden van de Studentenraad, ook de kandidaten nemen deel aan de stemming, waarbij een stem wordt uitgebracht op één kandidaat. f) Om verkozen te zijn moet de kandidaat de volstrekte meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen op zijn naam behalen. Stemmen uitgebracht op naam van een persoon die geen kandidaat is, worden als ongeldig beschouwd. g) Indien nodig wordt herstemd tot de kandidaat de vereiste meerderheid behaalt. Tussen de verschillende stemronden mogen de kandidaturen ingetrokken worden of mogen nieuwe kandidaturen ingediend worden. Artikel 5 De verkiezing van de drie Vice-Voorzitters geschiedt volgens de procedure vermeld in artikel 4. Artikel 6 Een gemotiveerde motie van wantrouwen tegen een lid van het Bestuur kan ingediend worden door 5 leden uit de Studentenraad of 1 lid van het Bestuur. Deze motie wordt onmiddellijk en ten laatste 14 dagen voor de vergadering meegedeeld aan het lid van het Bestuur dat het voorwerp van de motie van wantrouwen uitmaakt. Dit lid heeft het recht stukken ter verdediging als bijlage bij de uitnodiging mee te sturen en het recht om ter zitting gehoord te worden. Bij de behandeling van de motie van wantrouwen is het gewone aanwezigheidsquorum van toepassing. De beslissing wordt bij gewone meerderheid van stemmen genomen. De studentenraad zal desgevallend conform art. 4 en 5 overgaan tot de herinvulling van de functie voor de resterende termijn van het mandaat. Artikel 7 De Voorzitter en de drie Vice-Voorzitters vormen samen het Bestuur. Beslissingen worden door het Bestuur bij voorkeur in consensus genomen. Bij gebrek aan een consensus worden de beslissingen bij meerderheid getroffen. Bij staking van stemmen werkt de Voorzitter een nieuw voorstel uit en legt dit binnen een termijn van een week voor aan het Bestuur. Artikel 8 De bevoegdheden van de Studentenraad en de hieraan verbonden functies zijn van kracht vanaf het begin van het academiejaar.

3 3 HOOFDSTUK II Uitnodiging tot de vergadering Artikel 9 De Studentenraad wordt bijeengeroepen door de Voorzitter, of bij afwezigheid van de Voorzitter door één der Vice-Voorzitters. Behoudens in dringende en onvoorziene gevallen gebeurt de bijeenroeping ten minste vijf volle werkdagen voor de vergadering. Punten waarvoor de documenten laattijdig werden overgemaakt, kunnen slechts op de agenda geplaatst worden mits, bij de goedkeuring van de agenda, de dringende noodzakelijkheid aanvaard wordt door de leden. De goedkeuring van de agenda wordt daartoe als eerste punt van de vergadering behandeld. De uitnodiging, agenda en bijlagen met betrekking tot iedere vergadering worden elektronisch overgemaakt via de VUB- account van de studentenvertegenwoordiger. De uitnodiging vermeldt de dag, het uur en de plaats van de vergadering, alsmede de agenda. De Studentenraad komt samen, wanneer het Bestuur het nuttig vindt. Indien er minstens vijf leden schriftelijk om verzoeken, is de Voorzitter er toe gehouden de Studentenraad bijeen te roepen voor een vergadering, die moet belegd worden binnen de tien werkdagen volgende op de ontvangst van het verzoekschrift. HOOFDSTUK III De agenda Artikel 10 Het Bestuur stelt de agenda op na raadpleging van de Vice-Rector Studentenbeleid en de Secretaris van de Raad. De Voorzitter van de Raad van Bestuur, de Vice-Rector Studentenbeleid of zijn afgevaardigde, en de Algemeen Directeur of zijn afgevaardigde kunnen een punt rechtstreeks op de agenda van de Studentenraad plaatsen. Elk voorstel dat gesteund wordt door tenminste dertig studenten wordt voorgelegd aan de Studentenraad. De initiatiefnemer wordt uitgenodigd om zijn voorstel toe te lichten. Deze punten worden op de agenda van de eerstvolgende vergadering geplaatst op voorwaarde dat het verzoek de Voorzitter ten minste twaalf werkdagen voor de datum van deze vergadering bereikte. Twee leden van de Studentenraad kunnen aan de Voorzitter schriftelijk een verzoek richten om een punt op de agenda te brengen. Artikel 11 Behoudens hetgeen wordt bepaald in artikel 12 van dit reglement mogen geen andere punten op de vergadering besproken worden dan die vermeld op de agenda, bekendgemaakt met de uitnodiging.

4 4 Artikel 12 De hoogdringendheid, vereist om ter zitting bijkomende punten op de agenda te brengen en die alsnog te behandelen, is alleen aan te nemen wanneer het voorstel uitgaat van ten minste één van de leden van het Bestuur en daartoe beslist wordt door de volstrekte meerderheid der aanwezige leden. Dit gebeurt als eerste punt op de agenda. De notulen dienen alsdan deze beslissing uitdrukkelijk te vermelden alsmede de volgorde der punten van de gewijzigde agenda die wordt vastgelegd volgens de bepalingen van artikel 14 van dit reglement. HOOFDSTUK IV Wijze van vergaderen, beraadslagen beslissen Artikel 13 De vergaderingen van de Studentenraad zijn open voor alle leden van de universitaire gemeenschap, tenzij de Studentenraad daar bij volstrekte meerderheid van stemmen anders over beslist. De vergadering van de Studentenraad wordt geopend en gesloten verklaard door devoorzitter, die de vergadering voorzit. Als de Voorzitter verhinderd is, wordt hij (zij) vervangen door een der Vice-Voorzitters. Indien ook de Vice-Voorzitters verhinderd zijn, wordt de Studentenraad door het oudste aanwezige stemgerechtigde lid voorgezeten. Het Secretariaat van de Studentenraad wordt waargenomen door het Secretariaat van de Raad. Artikel 14 De punten die op de agenda voorkomen, worden, voor zover de Studentenraad er voor de vergadering niet anders over beslist, besproken in de volgorde die vooraf door het Bestuur werd bepaald. Ieder lid van de Studentenraad kan echter bij het begin van de vergadering bij ordemotie vragen dat een punt dat op de agenda voorkomt met absolute prioriteit of voor een ander punt van de agenda behandeld zou worden. De Studentenraad beslist bij gewone meerderheid van stemmen over het voorstel tot wijziging van de volgorde der agendapunten. Artikel 15 De Voorzitter licht ieder punt toe dat ter bespreking wordt voorgelegd. Hij kan evenwel elk ander lid van de Studentenraad met de toelichting belasten, hetzij omdat het nauw verband houdt met de werkzaamheden of belangstelling van dit lid, hetzij omdat dit lid, volgens de voorgeschreven procedure, erom verzocht dit punt op de agenda te brengen.

5 5 Artikel 16 De Voorzitter verleent het woord aan de leden van de Studentenraad in de volgorde waarin zij erom verzocht hebben. De Voorzitter heeft het recht aan de besprekingen deel te nemen zonder afstand te moeten doen van zijn Voorzitterschap. De Voorzitter mag de duur van de en/of het aantal interventies voor elk lid beperken of het woord ontnemen aan de spreker. De Voorzitter kan eveneens, wanneer hij oordeelt dat de leden voldoende voorgelicht zijn, een punt ter stemming leggen. Op aanvraag van een lid kan de Voorzitter de vergadering schorsen voor een maximumduur van vijftien minuten. Deze opsomming is niet limitatief. Artikel 17 In de rondvraag kan niet gestemd worden en kunnen geen beslissingen genomen worden. De Voorzitter mag weigeren tot de bespreking van een punt in de rondvraag over te gaan wanneer hij meent dat deze bespreking tot een stemming aanleiding zou kunnen geven. Teneinde de besprekingen in de rondvraag over onvoorbereide punten zoveel mogelijk te beperken, wordt bij voorkeur een schriftelijke vraag gesteld aan de Voorzitter. De Voorzitter is ertoe gehouden binnen de zes weken volgend op de datum van ontvangst, schriftelijk op deze vragen te antwoorden. Deze vragen en antwoorden worden ter kennis gebracht aan alle leden van de Studentenraad. Indien het antwoord van de Voorzitter aan het lid van de Studentenraad geen voldoening zou schenken, behoudt dit lid het recht te vragen het punt op de agenda in te schrijven volgens de procedure voorzien in artikel 10, derde lid, van dit reglement. Artikel 18 De Studentenraad kan voor of gedurende de bespreking van een punt op de agenda, op voorstel van tenminste één lid, bij gewone meerderheid beslissen het desbetreffende punt af te voeren en naar een latere datum te verwijzen. Artikel 19 De Vice-Rector Studentenbeleid en de Algemene Directeur of hun afgevaardigden worden met raadgevende stem uitgenodigd. De verantwoordelijken van de Diensten Studentenvoorzieningen, met inbegrip van het BSG, VO en de Publicaties door studenten worden eveneens met raadgevende stem uitgenodigd.

6 6 Artikel 20 De Studentenraad kan slechts geldig beslissen indien tenminste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is.indien het aanwezigheidsquorum niet bereikt wordt, wordt een nieuwe vergadering gehouden met dezelfde agenda in de werkweek volgende op de desbetreffende vergadering. Op deze nieuwe bijeenkomst is het aanwezigheidsquorum niet meer vereist. Artikel 21 Behoudens andersluidende statutaire beschikkingen of meerderheden voorzien in dit reglement, worden de beslissingen genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. Wanneer dit reglement de volstrekte meerderheid vereist, wordt deze meerderheid als volgt bepaald : de volstrekte meerderheid is gelijk aan het getal dat onmiddellijk groter is dan het aantal uitgebrachte stemmen, gedeeld door twee. Onthoudingen, ongeldige en blancostemmen worden geacht niet uitgebracht te zijn. Artikel 22 Een voorstel kan slechts goedgekeurd worden indien minstens de helft van de stemgerechtigde leden een stem hebben uitgebracht en indien er meer ja- dan neen-stemmen zijn. Wanneer een twee derden meerderheid vereist is, kan een voorstel slechts goedgekeurd worden indien minstens de helft van de stemgerechtigde leden een stem hebben uitgebracht en indien minstens twee derden van deze stemmen ja-stemmen zijn. Artikel 23 Indien bij het nemen van een besluit over een zaak geen der leden de stemming vraagt, wordt het voorstel geacht te zijn aangenomen. Wanneer echter, na het beëindigen van de discussie, een lid van de Studentenraad erom verzoekt, wordt een voorstel ter stemming gelegd. De stemming gebeurt normaal bij handopsteken. Elk lid van de Studentenraad kan echter eisen tot geheime stemming over te gaan. Kwesties die personen aanbelangen, worden steeds bij geheime stemming beslist. Artikel 24 Beslissingen van de Studentenraad zijn in principe onherroepelijk tenzij door de Raad van Bestuur of het Bestuurscollege wordt vastgesteld dat de genomen beslissingen in strijd zijn met het Organiek Statuut van de Vrije Universiteit Brussel of met het Organiek Reglement van de Studentenraad. Over eenzelfde voorstel kan in de Studentenraad geen tweede stemming plaatsgrijpen, tenzij de Studentenraad oordeelt dat nieuwe feiten met betrekking tot het voorstel een herbehandeling van het agendapunt noodzakelijk maken.

7 7 Artikel 25 Onmiddellijk na de stemming geeft het Secretariaat van de Raad de uitslag ervan te kennen. De uitslag wordt opgenomen in de notulen. Artikel 26 Het lid dat zich onthoudt, mag na de stemming zijn onthouding motiveren. Artikel 27 Voor het uitvoeren van zijn beslissingen beschikt de Studentenraad in functie van de inhoudelijke materie over de hulp van administratieve hoofden van de afdelingen Studentenbeleid, Onderwijszaken, Cel Internationale Mobiliteit en de Algemene Diensten. HOOFDSTUK V De notulen Artikel 28 Het Secretariaat van de Raad maakt een ontwerp van syntheseverslag op van iedere vergadering. Dit ontwerp wordt ten laatste medegedeeld samen met de agenda van de zitting van de Studentenraad waarop het ontwerp ter goedkeuring wordt voorgelegd. Artikel 29 Op uitnodiging van de Voorzitter laten de leden hun eventuele opmerkingen kennen en beslist de Studentenraad ter zitting over de eventueel gemaakte opmerkingen. Wanneer het opmerkingen betreft over tussenkomsten van de leden worden deze bij voorkeur schriftelijk voor of tijdens de zitting aan de Secretaris overhandigd. Artikel 30 Ieder lid heeft het recht te eisen dat in de op te stellen notulen akte zou genomen worden van zijn ter zitting afgelegde verklaringen. Artikel 31 Ieder lid mag bij het goedkeuren van de notulen van de vorige zitting vragen de door hem afgelegde verklaringen op te nemen. De Studentenraad beslist over de gegrondheid van het verzoek en in voorkomend geval over de conformiteit met de inhoud van de afgelegde verklaring. Artikel 32 De goedgekeurde notulen van de Studentenraad worden door het Secretariaat van de Raad in chronologische volgorde bewaard.

8 8 Artikel 33 De leden van de Studentenraad hebben steeds het recht, zowel de notulen van de voorbije jaren als die van het lopende jaar te raadplegen. Artikel 34 De beslissingen van de Studentenraad worden als uittreksel uit de notulen ondertekend door de Voorzitter. Afschriften van uittreksels die in rechte of anderszins dienen te worden aangewend, worden, voor zover zij behoren tot de bevoegdheden vermeld in art. 4 c) van het Organiek Reglement van de Studentenraad, ondertekend door de Voorzitter van de Studentenraad, de Voorzitter van de Raad van Bestuur en de Rector. HOOFDSTUK VI Rechten en plichten van de leden van de Studentenraad Artikel 35 De aanwezigheid op de vergaderingen van de Studentenraad is moreel verplicht voor ieder op regelmatige wijze uitgenodigd lid. De afwezigheid op de vergaderingen wordt zo mogelijk op voorhand schriftelijk medegedeeld aan de Voorzitter of de Secretaris. Artikel 36 Als leden worden beschouwd effectief verkozen en plaatsvervangende leden. Effectief verkozen leden kunnen de vergaderingen van de Studentenraad bijwonen met stemrecht. Plaatsvervangende leden kunnen de vergaderingen van de Studentenraad bijwonen zonder stemrecht. Bij afwezigheid van het effectief lid kan het plaatsvervangend lid evenwel de vergadering als stemgerechtigd lid bijwonen. Artikel 37 Wanneer tijdens de zitting een geval behandeld wordt dat het persoonlijk belang van een lid raakt, hetzij dat het hemzelf betreft, hetzij dat het over zijn echtgeno(o)t(e) of zijn verwanten gaat, verlaat het betrokken lid de vergadering op het ogenblik dat de kwestie wordt aangesneden. Over het al dan niet geraakt worden aan het persoonlijk belang van een lid van de Studentenraad, wordt door de Studentenraad met gewone meerderheid beslist.

9 9 Artikel 38 Wanneer tijdens de zitting een agendapunt behandeld wordt dat een studentenkring rechtstreeks treft, verlaat het lid, dat tevens een bestuursfunctie vervult bij de betrokken studentenkring, de vergadering op het ogenblik dat de kwestie wordt aangesneden. Over de al dan niet rechtstreekse betrokkenheid van de studentenkring wordt door de Studentenraad met gewone meerderheid beslist. Artikel 39 Enkel de goedgekeurde verslagen van de vergaderingen worden verspreid. Elk lid van de Studentenraad kan evenwel uitdrukkelijk verzoeken zijn of haar tussenkomst niet in het verslag op te nemen. Dit geldt ook voor de personen waarvan sprake in artikel 19. De beslissingen van de Studentenraad mogen voorafgaand aan het goedgekeurde verslag openbaar gemaakt worden. Nochtans kan de Studentenraad bij volstrekte meerderheid van stemmen eisen bepaalde beslissingen tijdelijk geheim te houden. Artikel 40 De leden van de Studentenraad hebben geen gebiedende opdracht. In alle omstandigheden moet steeds het hoger belang van de Vrije Universiteit Brussel en zijn studentengemeenschap in aanmerking genomen worden. Artikel 41 Een lid dat wenst ontslag te nemen deelt dit onmiddellijk mee aan het Bestuur. Dit ontslag wordt op de eerstvolgende zitting geakteerd, waarna de plaatsvervanger effectief lid wordt. Wanneer het effectieve en het plaatsvervangende lid hun ontslag hebben gegeven wordt de desbetreffende functie niet meer in aanmerking genomen voor de berekening van het aanwezigheidsquorum. Een lid dat zowel verkozen werd voor de Raad van Bestuur als voor de Onderwijsraad kan slechts één stem uitbrengen in de Studentenraad. Desbetreffende functie wordt ook slechts één keer in aanmerking genomen voor de berekening van het aanwezigheidsquorum. Artikel 42 Een effectief lid dat vier maal per jaar afwezig is (al dan niet verontschuldigd) wordt verondersteld in de onmogelijkheid te verkeren regelmatig aan de vergadering van de Studentenraad deel te nemen. Na de derde afwezigheid wordt het betrokken lid verwittigd door de Voorzitter dat hij bij de vierde afwezigheid als ontslagnemend wordt beschouwd. Het ontslag wordt bevestigd door een stemming met gewone meerderheid. De plaatsvervanger voleindigt desgevallend het mandaat van desbetreffend effectief lid.

10 10 HOOFDSTUK VII De raadpleging van personen en commissies Artikel 43 Het Bestuur van de Studentenraad kan beslissen voor een specifiek agendapunt, alle personen voor zijn vergadering uit te nodigen of te horen, zo het hem voorkomt dat hij er een nuttige voorlichting mag van verwachten. Artikel 44 De Studentenraad kan zich laten bijstaan door commissies, die zowel algemene als bijzondere materies kunnen onderzoeken. Deze commissies worden door de Studentenraad ad hoc ingesteld. De Voorzitter van de Studentenraad of zijn afgevaardigde is gerechtigd aanwezig te zijn op de vergadering van deze commissies. Artikel 45 De voorzitters van deze commissies worden door de commissies zelf verkozen. Ze brengen verslag uit over hun werkzaamheden. De commissies verstrekken advies op vraag van de Studentenraad en kunnen voorstellen formuleren aan de Studentenraad. Artikel 46 De aanwezigheid op de vergaderingen van de Studentenraad is moreel verplicht voor ieder op regelmatige wijze uitgenodigde persoon (cfr. Art.19 en 43) of leden van een commissie (cfr. Art.44). De afwezigheid op de vergadering wordt zo mogelijk op voorhand schriftelijk meegedeeld aan de Voorzitter of Secretaris. HOOFDSTUK VIII Uitgaven en betalingen Artikel 47 Alle uitgaven en betalingen dienen te gebeuren volgens de vigerende VUB-regels. Artikel 48 Geschrapt bij beslissing code: STR.065/A7/03 d.d. 25/10/2012. Artikel 49 De Sociale Dienst Studenten kan, volgens de criteria vastgelegd in het studentenbeleidsplan zoals goedgekeurd door de Studentenraad, na gezamenlijk overleg sociale toelagen tot een bedrag van 1.750,00 per student en per academiejaar toekennen,. Zij kunnen ook volgens de geldende, en de door de Studentenraad goedgekeurde criteria medische kosten uitbetalen.

11 11 Artikel 50 De Vice-Rector Studentenbeleid kan, volgens de criteria vastgelegd in het studentenbeleidsplan zoals goedgekeurd door de Studentenraad, op voorstel van de Sociale Dienst Studenten of de Sociale Dienst Buitenlandse Studenten toelagen toekennen uit het Noodfonds tot een maximumbedrag van 9.000,00 per student en per academiejaar. Artikel 51 Het bestuur van de Studentenraad legt op de eerste plenaire vergadering van de nieuwe samengestelde Studentenraad een begroting ter goedkeuring voor aan de Studentenraad. Het bestuur dient uiterlijk op de laatste plenaire vergadering een financieel verslag voor te leggen dat door de Studentenraad moet worden goedgekeurd. Ieder lid van de Studentenraad krijgt op zijn verzoek inzage in de uitgaven. Hiervoor wendt hij zich tot de Voorzitter, die zo snel mogelijk de gevraagde informatie verstrekt. HOOFDSTUK IX Algemene bepalingen Artikel 52 Behoudens in geval van wijziging van het Organiek Reglement van de Studentenraad, is dit reglement slechts voor herziening vatbaar op voorstel hetzij van de Voorzitter, hetzij op schriftelijk verzoek van tenminste vier leden. Wijzigingen dienen goedgekeurd te worden met volstrekte meerderheid van stemmen.

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD Hoofdstuk I: Samenstelling van de Onderwijsraad. Art. 1: Dit reglement werd opgesteld in uitvoering van en rekening houdend met de bepalingen

Nadere informatie

Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2008 Bekendgemaakt op 31 januari 2008 Artikel 1 Hoofdstuk I Algemene bepaling Onverminderd

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Dit huishoudelijk reglement dient als aanvulling bij de statuten en geen enkele interpretatie die in strijd is met de statuten

Nadere informatie

ORGANIEK REGLEMENT VAN DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

ORGANIEK REGLEMENT VAN DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL ORGANIEK REGLEMENT VAN DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en bevoegdheden Artikel 1 De Studentenraad verdedigt de belangen van de studenten en verstrekt

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden uitoefent overeenkomstig zijn statuten. Algemene

Nadere informatie

Deontologische commissie huishoudelijk reglement

Deontologische commissie huishoudelijk reglement Deontologische commissie huishoudelijk reglement Goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 februari 2006 Bekendgemaakt op 23 februari 2006 Hoofdstuk I Algemene bepalingen Algemeen Artikel 1 De deontologische

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement 19/12/2010 Orchideeënlaan 17-1820 Steenokkerzee1 http://www.milieuraad.be/steenokkerzeel milieuraad1820@skynet.be Tel 02/254. 19.50 (secr. Milieudienst) Huishoudelijk reglement Artikel 1 Dit huishoudelijk

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement deelraad muziek en podium Aangepast reglement goedgekeurd door de Lierse gemeenteraad 25 maart 2013

Huishoudelijk reglement deelraad muziek en podium Aangepast reglement goedgekeurd door de Lierse gemeenteraad 25 maart 2013 Huishoudelijk reglement deelraad muziek en podium Aangepast reglement goedgekeurd door de Lierse gemeenteraad 25 maart 2013 Hoofdstuk I benaming en zetel artikel 1 De deelraad draagt als naam muziek en

Nadere informatie

Ouderraad : Huishoudelijk reglement

Ouderraad : Huishoudelijk reglement Ouderraad : Huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art.1. Art.2. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad en college van burgemeester

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk

Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk Artikel 1 - Verwijzing naar wettelijke basis De gemeenteraadbeslissing van 7 maart 2013 tot de delegatie van budgethouderschap aan wijkcomités en burgerinitiatieven.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER Titel I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1. De Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke

Nadere informatie

Statuten HoGent Studentenraad

Statuten HoGent Studentenraad Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 21 februari 2013) (Aanvulling zoals goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 16 mei 2013) Titel I- Algemene bepalingen

Nadere informatie

Model van Reglement van Inwendige Orde (RIO) voor de afdelingen en groepen van de HVV vzw

Model van Reglement van Inwendige Orde (RIO) voor de afdelingen en groepen van de HVV vzw Model van Reglement van Inwendige Orde (RIO) voor de afdelingen en groepen van de HVV vzw Inleiding In uitvoering van Titel VI artikels 24 en 25 van de statuten van de vzw HVV en van Titel 3: punten 1,

Nadere informatie

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Ouderraad: huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 8 mei 2014)

Huishoudelijk reglement HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 8 mei 2014) Huishoudelijk reglement HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 8 mei 2014) TITEL I: Inleidende bepalingen Art 1. Het huishoudelijk reglement regelt de te volgen procedures

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem Tel en fax 050/71.15.93 e-mail vbs.depapaver@telenet.be Hoofdstuk 1 Oprichting Ouderraad: huishoudelijk reglement Art.1. Art. 2. In uitvoering van

Nadere informatie

Algemeen reglement van de studentenraad en de stuvoraad. aan de Vrije Universiteit Brussel

Algemeen reglement van de studentenraad en de stuvoraad. aan de Vrije Universiteit Brussel Algemeen reglement van de studentenraad en de stuvoraad Inhoud aan de Vrije Universiteit Brussel TITEL I Samenstelling van de studentenraad en de stuvoraad... 4 HOOFDSTUK I Samenstelling van de studentenraad...

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Sportraad Mechelen

Huishoudelijk reglement Sportraad Mechelen Huishoudelijk reglement Sportraad Mechelen In werking getreden op 1 januari 2013. HOOFDSTUK 1: ALGEMENE VERGADERING 1.1 Bepalingen betreffende het bijeenroepen van de vergaderingen Artikel 1 Alle leden

Nadere informatie

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter.

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 : Doelstelling Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de GECORO zijn bevoegdheid uitoefent overeenkomstig het besluit van de gemeenteraad van 17 december

Nadere informatie

OCMW LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VAST BUREAU

OCMW LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VAST BUREAU OCMW LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VAST BUREAU Vastgesteld door het vast bureau in zitting van 11 januari 2019 Inhoud 1. Bijeenroeping... 3 2. Informatie voor de leden van het vast bureau... 3

Nadere informatie

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren ASV The Next Generation WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren A. VERKIEZING KERNTEAM Art. 1 Alle leden van ASV The Next Generation (verder: ASV TNG) kunnen zich kandidaat

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van het Comité voor het beheer van het merk INCERT

Huishoudelijk Reglement van het Comité voor het beheer van het merk INCERT Comité Electrotechnique Belge a.s.b.l. Belgisch Elektrotechnisch Comité v.z.w. Diamant Building Bd A. Reyerslaan, 80-1030 Bruxelles/Brussel Tel : 02/706 85 70 - Fax : 02/706 85 80 E-mail: paul.romanus@bec-ceb.be

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD (deelraad van de schoolraad) BINNEN HET NEDERLANDSTALIG GEMEENTELIJK ONDERWIJS GOEDGEKEURD BIJ BESLISSING VAN DE GEMEENTERAAD

Nadere informatie

goedkeuring door gemeenteraad

goedkeuring door gemeenteraad GEMEENTELIJK FEESTCOMITE p/a Markt 1 9340 LEDE Voorzitter Elsie Van den Abbeele uw kenmerk: ons kenmerk: bijlagen: dienst: patrimonium tel.: (053)60 68 50 fax: (053)80 33 09 e-mail: patrimonium@lede.be

Nadere informatie

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren ASV The Next Generation WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren A. VERKIEZING KERNTEAM Art. 1 Alle leden van ASV The Next Generation (verder: ASV TNG) kunnen zich kandidaat

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) van de stad Antwerpen

Huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) van de stad Antwerpen Huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) van de stad Antwerpen Hoofdstuk 1: Doelstelling, samenstelling en taken, openbaarheid en aanwezigheid Juridische

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Adviesraad Verkeer en Mobiliteit dewelke fungeert als opvolger van de Inspraakgroep

Nadere informatie

van het OCMW Maldegem voor de legislatuur

van het OCMW Maldegem voor de legislatuur Huishoudelijk reglement van het vast bureau van het VERSIE WIJZIGING VASTGESTELD VB GEPUBLICEERD 0 Nieuwe vaststelling 06-08-2019 Hoofdstuk I. Bijeenroeping en agenda Artikel 1 Bijeenroeping (artikel 50

Nadere informatie

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem HOOFDSTUK I: DOELSTELLING Artikel 1 De sportraad heeft in het algemeen tot doel de sport, de lichamelijke opvoeding en de openluchtrecreatie te

Nadere informatie

STAD LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

STAD LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN STAD LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN Vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 11 januari 2019 Inhoud 1. Bijeenroeping... 3

Nadere informatie

Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 8 mei 2014)

Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 8 mei 2014) Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 8 mei 2014) TITEL I Inleidende bepalingen Artikel 1. De HoGent Studentenraad (hierna genoemd HGSR) is de officiële rechtstreeks

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

Ontwerp Huishoudelijk Reglement VIL vzw

Ontwerp Huishoudelijk Reglement VIL vzw Ontwerp Huishoudelijk Reglement VIL vzw Versie Juni 2017 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 ALGEMENE VERGADERING... 2 UITNODIGING... 2 AGENDA... 2 WIJZE VAN VERGADEREN... 2 STEMMING... 3 NOTULEN...

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement HoGent Studentenraad

Huishoudelijk reglement HoGent Studentenraad Huishoudelijk reglement HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 5 oktober 2017) TITEL I: Inleidende bepalingen Artikel 1. Het huishoudelijk reglement regelt de te volgen

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK HUISHOUDELIJK REGLEMENT

RAAD VOOR HET VERBRUIK HUISHOUDELIJK REGLEMENT RAAD VOOR HET VERBRUIK HUISHOUDELIJK REGLEMENT Gelet op het koninklijk besluit van 20 februari 1964 houdende instelling van de Raad voor het Verbruik gewijzigd bij de K.B. van 2 juli 1964, 27 maart 1969,

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK 2019-2025 Artikel 1 - Oprichting Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal

Nadere informatie

Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad)

Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad) Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad) April 2010 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 3 Hoofdstuk 2: Vergaderschema, bijeenroepen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING De samenstelling en de werking van de GECORO zijn vastgelegd in: - artikel 1.3.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening dd.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND v.z.w. KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND, Globelaan 49, 1190 Brussel HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND Het huishoudelijk reglement van de v.z.w. Koninklijke Belgische

Nadere informatie

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente.

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente. ORGANIEK REGLEMENT VOOR HET BEHEERSORGAAN VAN STEDELIJK CULTUURCENTRUM DE HERBAKKER EEKLO Titel 1: Opdracht Artikel 1 Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid

Nadere informatie

stad brugge dienst welzijn / seniorenadviesraad BRUGGE

stad brugge dienst welzijn / seniorenadviesraad BRUGGE stad brugge dienst welzijn / seniorenadviesraad HUISHOUDELIJK REGLEMENT SENIORENADVIESRAAD BRUGGE ART. 1 DOELSTELLING De doelstelling van de Seniorenadviesraad Brugge is: Als een volwaardig contactorgaan

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Algemene bepalingen. 1 het DABM: het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;

Hoofdstuk I. Algemene bepalingen. 1 het DABM: het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid; / HR Huishoudelijk reglement van de Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte en Milieu, vermeld in artikel 16.2.9 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid Afdeling

Nadere informatie

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. ALGEMEEN Artikel 1. Dit huishoudelijk reglement wordt opgesteld door de controlecommissie

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE SPORTRAAD LOKEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE SPORTRAAD LOKEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE SPORTRAAD LOKEREN Dit huishoudelijk reglement regelt al wat niet door de statuten wordt bepaald en is in feite de praktische leidraad bij de werking van de Sportraad.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Deel 1 ALGEMENE VERGADERING Samenstelling van de Algemene Vergadering Procedure voor culturele verenigingen, organisaties en instellingen Art. 1 Een culturele organisatie, vereniging

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond culturele aangelegenheden van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond culturele aangelegenheden van het gemeentebestuur. STATUTEN CULTUURRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Cultuurraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke Huishoudelijk reglement Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE STATUTEN PER 8 JUNI 2018

GECOÖRDINEERDE STATUTEN PER 8 JUNI 2018 GECOÖRDINEERDE STATUTEN PER 8 JUNI 2018 Deze statuten werden opgesteld op 15 februari 1974 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 11 april 1974, werden gewijzigd ingevolge een beslissing van de

Nadere informatie

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 :

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : Algemeen : Art. 1 : De zetel van de gemeentelijke ouderenadviesraad is gevestigd in het gemeentehuis. Doelstellingen : Art. 2 : De gemeentelijke

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

Den Haag, 1 januari HH Reglement Versie 1.2. Pagina 1/7

Den Haag, 1 januari HH Reglement Versie 1.2. Pagina 1/7 Pagina 1/7 Pagina 2/7 Inhoudsopgave Algemene bepalingen 3 Artikel 1. Definities en afkortingen 3 Artikel 1. Lidmaatschap 3 Bestuur 3 Artikel 2. Aanstelling 3 Artikel 3. Taak voorzitter en vice-voorzitter

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE OPLEIDINGSCOMMISSIES VAN RITS SCHOOL OF ARTS d.d. 3 februari 2015

REGLEMENT VAN DE OPLEIDINGSCOMMISSIES VAN RITS SCHOOL OF ARTS d.d. 3 februari 2015 REGLEMENT VAN DE OPLEIDINGSCOMMISSIES VAN RITS SCHOOL OF ARTS d.d. 3 februari 2015 Hoofdstuk I. Algemeen reglement van de opleidingscommissies aan de Erasmushogeschool Brussel (goedgekeurd door het College

Nadere informatie

BEROEPSVERENIGING VAN WEDKANTOREN. Erkende Beroepsvereniging Waversesteenweg 1100/ OUDERGEM. Ondernemingsnummer van de Vereniging:

BEROEPSVERENIGING VAN WEDKANTOREN. Erkende Beroepsvereniging Waversesteenweg 1100/ OUDERGEM. Ondernemingsnummer van de Vereniging: BEROEPSVERENIGING VAN WEDKANTOREN Erkende Beroepsvereniging Waversesteenweg 1100/3 1160 OUDERGEM Ondernemingsnummer van de Vereniging: 0507.687.805 HUISHOUDELIJK REGLEMENT Huidig huishoudelijk reglement

Nadere informatie

STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM

STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Gemeentelijk samenlevingsforum". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Algemeen reglement van de studentenraad en de stuvoraad aan de Vrije Universiteit Brussel. Inhoud

Algemeen reglement van de studentenraad en de stuvoraad aan de Vrije Universiteit Brussel. Inhoud Algemeen reglement van de studentenraad en de stuvoraad aan de Vrije Universiteit Brussel Inhoud TITEL I Samenstelling van de studentenraad en de stuvoraad... 4 HOOFDSTUK I Samenstelling van de studentenraad...

Nadere informatie

S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING. 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM).

S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING. 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM). S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING ARTIKEL 1: naam 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM). ARTIKEL 2: zetel 1 De zetel van de vereniging is

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID [C 2016/35806] 22 APRIL 2016. Besluit van de Vlaamse Regering houdende de goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte en Milieu, vermeld

Nadere informatie

Gemeente en OCMW Kuurne

Gemeente en OCMW Kuurne Gemeente en OCMW Kuurne Huishoudelijk reglement voor het college van burgemeester en schepenen en vast bureau College van burgemeester en schepenen Vast bureau BIJEENROEPING EN AGENDA Artikel 1 vergaderdata

Nadere informatie

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel.

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel. STOS, vzw STATUTEN Oprichting en zetel. Artikel 1. De sinds 1956 opgerichte Soc. Turnrkirng Ontwikkeling Schoten is op 22 september 1998 omgevormd in een vereniging zonder winstoogmerk onder de benaming

Nadere informatie

STATUTEN SPORTRAAD OVERIJSE versie gemeenteraad van 23 oktober 2018

STATUTEN SPORTRAAD OVERIJSE versie gemeenteraad van 23 oktober 2018 STATUTEN SPORTRAAD OVERIJSE versie gemeenteraad van 23 oktober 2018 Artikel 1. Doelstelling van de sportraad Sportraad Overijse is een feitelijke vereniging, erkend door de gemeente, met een adviesfunctie

Nadere informatie

Algemeen reglement van de studentenraad en de stuvoraad aan de Vrije Universiteit Brussel

Algemeen reglement van de studentenraad en de stuvoraad aan de Vrije Universiteit Brussel Algemeen reglement van de studentenraad en de stuvoraad aan de Vrije Universiteit Brussel Inhoud TITEL I Samenstelling van de studentenraad en de stuvoraad... 4 HOOFDSTUK I Samenstelling van de studentenraad...

Nadere informatie

Statuten van de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking

Statuten van de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking Statuten van de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking Gelet op het huishoudelijk reglement van de adviesraden goedgekeurd door de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Artikel 1. Er wordt een stedelijke seniorenraad opgericht en erkend als adviesraad onder de naam seniorenraad Poperinge.

Artikel 1. Er wordt een stedelijke seniorenraad opgericht en erkend als adviesraad onder de naam seniorenraad Poperinge. Laatst gewijzigd : 17.08.2018 Goedgekeurd in de gemeenteraad : 24.09.2018 STATUTEN Algemeen Artikel 1. Er wordt een stedelijke seniorenraad opgericht en erkend als adviesraad onder de naam seniorenraad

Nadere informatie

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt:

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: Adventure Diving vzw H. Theresialaan 79, bus 3 1700 Dilbeek NIEUWE STATUTEN De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: HOOFDSTUK I Naam, zetel, doel

Nadere informatie

Statuten van de gemeentelijke cultuurraad van Heist-op-den-Berg

Statuten van de gemeentelijke cultuurraad van Heist-op-den-Berg 1 Statuten van de gemeentelijke cultuurraad van Heist-op-den-Berg Doelstellingen ARTIKEL 1 De cultuurraad heeft als doel het bevorderen van een integraal cultuurbeleid in het belang van alle inwoners van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Oprichting In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 6 augustus

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Lokaal Overleg Kinderopvang M.i.v. 25/06/2019 Het huishoudelijk reglement voor het Lokaal Overleg kinderopvang wordt als volgt vastgesteld: Art. 1 Het Lokaal Overleg wordt opgericht

Nadere informatie

Ethische Commissie voor de telecommunicatie

Ethische Commissie voor de telecommunicatie Ethische Commissie voor de telecommunicatie Ellipse Building Gebouw C Koning Albert II-laan 35 1030 BRUSSEL Huishoudelijk Reglement (versie 1) Aangenomen op 27 juni 2011 Goedgekeurd door de Minister op

Nadere informatie

Statuten HoGent Studentenraad

Statuten HoGent Studentenraad Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 5 oktober 2017) TITEL I Inleidende bepalingen Artikel 1. De HoGent Studentenraad (hierna genoemd HGSR) is de officiële rechtstreeks

Nadere informatie

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem.

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Huishoudelijk reglement De algemene vergadering van de cultuurraad Maldegem, Gelet op het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD FACULTEIT CAMPUS DEN HAAG

REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD FACULTEIT CAMPUS DEN HAAG REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD FACULTEIT CAMPUS DEN HAAG TER TOELICHTING: REGLEMENTAIR KADER De juridische grondslag van het Reglement van Orde van de Faculteitsraad ligt in het Reglement van de Faculteit

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking

Huishoudelijk reglement gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Huishoudelijk reglement gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Artikel 1 Verwijzing naar wettelijke basis Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2012 en latere wijzigingen tot uitvoering

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking", afgekort GROS.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING STAD NIEUWPOORT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING STAD NIEUWPOORT HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING STAD NIEUWPOORT Zoals aanvaard door de GECORO in zitting van 3 december 2013 en goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van

Nadere informatie

TITEL I. - Benaming, zetel, doel. Artikel 1. De vereniging draagt de naam Vereniging van de Vlaamse Provincies. TITEL II. Leden

TITEL I. - Benaming, zetel, doel. Artikel 1. De vereniging draagt de naam Vereniging van de Vlaamse Provincies. TITEL II. Leden 1 STATUTEN 27.03.1991 (bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 10.10.1991) gewijzigd op 27.01.1995 (BS 28/04/1995), 27.01.2001 (BS 27/09/2001), 6.12.2003 en 13.03.2004 (BS 06/01/2006 en 31.08.2007 (BS

Nadere informatie

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district.

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district. STATUTEN SENIORENRAAD BERCHEM ************************************* Opgesteld, rekening houdend met het Werkkader adviesraden en inspraak. Goedgekeurd door de seniorenraad tijdens de algemene vergadering

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar.

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar. Huishoudelijk Reglement MATRIMONIUM Algemeen Artikel 1. Te Amsterdam bestaat een vereniging van trouwambtenaren genaamd Matrimonium. Zij is opgericht op 20 oktober 2010. De bepalingen in dit reglement

Nadere informatie

REGLEMENT ORDE VAN DE ALGEMENE LEDENVERGADERING KONINKLIJKE COÖPERATIEVE BLOEMENVEILING FLORAHOLLAND U.A.

REGLEMENT ORDE VAN DE ALGEMENE LEDENVERGADERING KONINKLIJKE COÖPERATIEVE BLOEMENVEILING FLORAHOLLAND U.A. REGLEMENT ORDE VAN DE ALGEMENE LEDENVERGADERING KONINKLIJKE COÖPERATIEVE BLOEMENVEILING FLORAHOLLAND U.A. Vastgesteld op 12 december 2013 Inhoud Inleiding... 3 Artikel 1 - Status en inhoud van de regels...

Nadere informatie

STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE

STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER dd.6/2/03 REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE Gelet op het decreet van 13 juli 2001, houdende de organisatie van het overleg en de inspraak in het Gemeentelijk Cultuurbeleid. Gelet

Nadere informatie

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling STATUTEN VAN DE SENIORENRAAD Artikel 1 De statuten van de gemeentelijke seniorenraad worden als volgt goedgekeurd : Oprichting zetel - status Artikel 1 Er wordt een gemeentelijke seniorenraad opgericht.

Nadere informatie

- HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF PATRIMONIUM TEMSE -

- HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF PATRIMONIUM TEMSE - - HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF PATRIMONIUM TEMSE - HUISHOUDELIJK REGLEMENT ARTIKEL 1 Het huishoudelijk reglement is aanvaard door de raad van bestuur d.d. 17 februari 2014 en kan met eenvoudige meerderheid

Nadere informatie

ASOC Ramsel KC vzw. Statuten vzw. ASOC Ramsel

ASOC Ramsel KC vzw. Statuten vzw. ASOC Ramsel ASOC Ramsel KC vzw Statuten vzw ASOC Ramsel Benaming, zetel en doel Art. 1 : Op 29 november 2003 werd te Aarschot de ASOC Korfbal Club, bij verkorting ASOC KC als feitelijke vereniging opgericht. Op 16

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement culturele raad

Huishoudelijk reglement culturele raad Huishoudelijk reglement culturele raad Artikel 1 Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de Culturele Raad door het organiseren van de Algemene Vergadering, van het bestuur,

Nadere informatie

Organiek reglement raad van bestuur GCA

Organiek reglement raad van bestuur GCA Organiek reglement raad van bestuur GCA Titel I: Opdracht raad van bestuur Artikel 1. Er wordt een raad van bestuur opgericht die als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad en college van

Nadere informatie

Koninklijke Liberty Yacht Club vzw. Thonetlaan Antwerpen Statuten. 24 maart 2012

Koninklijke Liberty Yacht Club vzw. Thonetlaan Antwerpen Statuten. 24 maart 2012 Koninklijke Liberty Yacht Club vzw Thonetlaan 131 2050 Antwerpen 03 219 06 82 www.klyc.be info@klyc.be Statuten 24 maart 2012 Gesticht op 10 april 1934 als Arbeidersvereeniging voor Watertoerisme. Benaming

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement cultuurraad

Huishoudelijk reglement cultuurraad Huishoudelijk reglement cultuurraad Artikel 1 In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: 1. organiek reglement: het organiek reglement van de cultuurraad van Berlare; 2. erkende en aanvaarde

Nadere informatie

STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS

STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS 1. Naam, zetel, doel en duur van de vereniging. Artikel 1: De vereniging draagt de naam VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS, afgekort VOR. Artikel 2: De zetel

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) Gelet op artikel 4 van de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente over het gemeentelijke milieu en natuurbeleid,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement GECORO (Gemeentelijk commissie voor ruimtelijke ordening)

Huishoudelijk reglement GECORO (Gemeentelijk commissie voor ruimtelijke ordening) Huishoudelijk reglement GECORO (Gemeentelijk commissie voor ruimtelijke ordening) Gelet op het gemeentedecreet, Artikel 200; Gelet op Artikel s 1.3.3. en 1.3.4. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 Nieuwe Statuten De buitengewone Algemene Vergadering van de vereniging zonder winstgevend doel, Vereniging voor de Verenigde Naties,

Nadere informatie