JAARVERSLAG In 2010 is het aantal leden ongewijzigd gebleven: alle 25 Overijsselse gemeenten waren lid van de Vereniging.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG In 2010 is het aantal leden ongewijzigd gebleven: alle 25 Overijsselse gemeenten waren lid van de Vereniging."

Transcriptie

1

2 JAARVERSLAG 2010 LEDEN In 2010 is het aantal leden ongewijzigd gebleven: alle 25 Overijsselse gemeenten waren lid van de Vereniging. SAMENSTELLING BESTUUR In 2010 was de samenstelling van het bestuur als volgt: Voorzitter: mevrouw drs. M.G.E. Koomen, wethouder van Enschede Vice-voorzitter: mevrouw mr. drs. D. Husselman, raadslid van Zwolle Secretaris/penningmeester: A. Oeseburg, secretaris van Olst-Wijhe Overige leden: E. Goldsteen, wethouder van Dalfsen drs. A.G.M. Dashorst, griffier van Deventer A.B.A.M. Damer, secretaris van Dinkelland K.B. Loohuis, burgemeester van Haaksbergen mr. W. Meulman, burgemeester van Hardenberg drs. J. van der Noordt, secretaris van Hellendoorn mevrouw G. Bruins-Veltkamp, raadslid van Hof van Twente drs. mr. B. Koelewijn, burgemeester van Kampen F.T.J.M. Backhuijs, burgemeester van Oldenzaal A.C. Hofland, burgemeester van Rijssen-Holten J.G. van den Nouland, wethouder van Steenwijkerland J.E.F. Harmelink, wethouder van Tubbergen mevrouw dr. J.M.E. Traag, secretaris van de Regio Twente, is waarnemer namens de regionale samenwerkingsverbanden Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 26 april 2010 nam mevrouw Koomen de voorzittershamer over van de heer Brekelmans. BESTUURSBUREAU VAN DE VNG OVERIJSSEL Ondersteuning van het bestuur wordt verricht door mevrouw drs. G.L. Struik (beleidsadviseur) en mevrouw G.J.M. van den Enk (ondersteuning). Op het gebied van het Sociaal Domein heeft mevrouw M.J. Boltong, afdelingshoofd afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Wierden, zich vanaf medio 2010 voor onze afdeling ingezet. De heer M. van der Sluis, teamleider Cluster Ruimte, ondersteunde vanaf juli 2010 het Platform Ruimtelijk Domein. BESTUURSVERGADERINGEN Het bestuur vergaderde in 2010 vier keer. De volgende onderwerpen stonden onder andere op de agenda:

3 Overijsselse bestuurdersdag Bestuurlijke inrichting Nederland Ruimtelijke kwaliteit Bestuurlijke Werkconferentie Kwaliteit Overijssels Bestuur Investeren in Overijssel Kandidaatstellingsprocedure bestuur en commissies VNG Intergemeentelijk Overleg Vastgoed Overijssel Omgevingsvisie Vertegenwoordiging in provinciale overlegorganen Bestuurlijke inrichting van Nederland Actieprogramma Lokaal Bestuur Invulling vacatures in bestuur VNG afdeling Overijssel Samenstelling van en terugkoppeling uit platforms Sociaal en Ruimtelijk Domein Terugkoppeling uit VNG-commissies en provinciale overlegorganen Financieel toezicht COMMUNICATIE De communicatie met de leden en andere belanghebbenden gebeurt via diverse kanalen. Naast individuele communicatie per brief en communiceert de VNGO via nieuwsflits, internet, ledenvergadering en platformvergaderingen. Internet. Tot dit moment is de website van de VNGO onderdeel van de website landelijke VNG. Het bestuur heeft besloten een eigen website te laten ontwikkelen. Op dit moment wordt daaraan de laatste hand gelegd. Nieuwsflits. De nieuwsflits van de VNGO verschijnt digitaal en is bestemd voor burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiers en secretarissen. Daarnaast ontvangen geïnteresseerde partners een exemplaar. De nieuwsflits wordt ook gezonden aan de vertegenwoordigers in de diverse ambtelijke en bestuurlijke overleg- en werkgroepen. Op deze manier hopen wij te bereiken dat met deze vertegenwoordigers een terugkoppeling plaatsvindt over onderwerpen die op de agenda staan en de onderlinge communicatie wordt verbeterd. In 2010 verscheen de Nieuwsflits vijf keer. ALGEMENE LEDENVERGADERING / OVERIJSSELSE BESTUURDERSDAG De gecombineerde algemene ledenvergadering / Overijsselse Bestuurdersdag vond plaats op 26 april in Hengelo. Op de agenda van de ledenvergadering stonden de navolgende onderwerpen: - Jaarverslag Rekening en balans Begroting Benoeming kascommissie - Vacatures bestuur Aansluitend aan de ALV vond de themabijeenkomst Nét gekozen en nu kiezen plaats. Naast collegeleden werden ook raads- en statenleden uitgenodigd. Het aantal deelnemers bedroeg 140.

4 Alle 25 gemeenten waren vertegenwoordigd. De rode draad van de middag was de vraag of we uitvoering kunnen geven aan een noodzakelijk besluitvormingsproces in een lastige context. Hoe kunnen we dat aanpakken? Waar moeten we rekening mee houden? Na de opening door de voorzitter van de VNG Overijssel mevrouw Koomen, ging de heer De Vet, directeur van de VNG, in op de rol van de landelijke VNG en de bezuinigingen. Vervolgens was het woord aan de heer Van Gunsteren, bestuurskundige en schrijver, en de heer Schoonen, hoofdredacteur van Trouw. De heer van Gunsteren gaf een inkijkje in de Kunst van het stoppen: U kunt het, U wilt het, U doet het niet. De heer Schoonen zoomde in op de rol die bestuurders spelen in de mediademocratie. De inleidingenreeks werd afgesloten door de heer Jansen, Commissaris der Koningin in Overijssel die een betoog hield over onder meer taken en rol van volksvertegenwoordigers. Aansluitend ontstond er, aan de hand van een aantal stellingen waarover gestemd kon worden, onder bezielende en deskundige leiding van Martin Steenbeeke, een levendige discussie. De bestuurdersdag werd afgesloten met een drankje en een buffet. Hierbij was ruim gelegenheid voor informeel contact. SAMENSTELLING KASCOMMISSIE De financiële stukken over 2010 werden gecontroleerd door: drs. mr. B. Koelewijn, burgemeester van Rijssen-Holten (thans Kampen) H.W. van Rinsum, secretaris van Oldenzaal H. Hutten, wethouder van Staphorst PLATFORM SOCIAAL EN RUIMTELIJK DOMEIN EN KLANKBORDGROEP WMO De rol en de werkwijze van de bestuurlijke platforms Ruimtelijk en Sociaal Domein en klankbordgroep WMO zijn afgeleid van de taken van de afdeling. De platforms zijn ondersteunend voor de bestuurlijke activiteiten van de VNG afdeling Overijssel. Informatie halen en brengen, zijn de sleutelwoorden voor de functie van beide platforms. Elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen, ontwikkelingen signaleren, gemeenten attenderen op die ontwikkelen en initiatieven nemen over de manier waarop de gemeentelijke belangen het beste gediend kunnen worden. Niet de zaken van de individuele gemeenten overnemen, maar elkaar wijzen op de mogelijkheden, discussies en kortsluiten of gezamenlijke actie mogelijk een groter effect kan hebben. De platforms zijn in hoge mate zelfsturend bij het uitvoeren van hun activiteiten. Binnen de gegeven rol van een platform worden de activiteiten bepaald door: 1. verzoeken en initiatieven vanuit bestuur VNG afdeling Overijssel; 2. verenigingsactiviteiten (landelijke agenda VNG); 3. verzoeken om samenwerking vanuit de provincie Overijssel; 4. overige verzoeken om medewerking. De Klankbordgroep WMO is sinds medio 2010 onderdeel van het Platform Sociaal Domein. Elke gemeente is vertegenwoordigd in zowel het Platform Ruimtelijk Domein als het Platform Sociaal Domein. Afhankelijk van de agenda schuiven ook regelmatig leden van het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel aan.

5 Platform Sociaal Domein. Het Platform SD vergaderde onder leiding van Bert Otten in 2010 één keer en wel op 10 februari. Tijdens deze bijeenkomst werd specifiek stil gestaan bij het arbeidsmarktbeleid van de Overijsselse gemeenten. De centrale vraag was: kunnen we, op regionaal niveau, efficiënter werken in ons arbeidsmarktbeleid (en daarmee bezuinigingen te voorkomen)?. Om op deze vraag antwoord te krijgen gingen de leden met elkaar in gesprek over: Op welke manier werken gemeenten regionaal met elkaar samen in het kader van de arbeidsmarktbeleid? Wat maakt regionaal arbeidsmarktbeleid succesvol? Wat zijn de faalfactoren in regionaal arbeidsmarktbeleid? Daarnaast verzorgde Jan de Jong, regiomanager van Randstad Twente, een presentatie over de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Platform Ruimtelijk Domein. In 2010 kwam dit platform drie keer bijeen en wel op 18 februari (voorzitter Gerard Elferink), 3 september en 21 oktober (voorzitter Douwe Prinsse). De bijeenkomst van 18 februari stond in het teken van informatie-uitwisseling over de omgevingsvisie, kennistraject voor raadsleden, serious gaming, het Wiel van Overijssel, het Atelier Overijssel, Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving, salderings- en saneringssregeling in relatie tot Omgevingsvisie. De heer H.P. Benschop van het Trendbureau Overijssel informeerde de leden van het platform over de onlangs gepresenteerde trendverkenningen en gaf een inkijkje in de komende trendverkenningen. In de vergadering van 3 september werd ruim tijd ingeruimd om met elkaar kennis te maken. Er zijn veel nieuwe portefeuillehouders en dus nieuwe gezichten. Samen werd besproken hoe vorm en inhoud gegeven kan worden aan het platform. Op 20 oktober werden een aantal inhoudelijke thema s met elkaar besproken. Eén van de thema s was Ruimtelijke Kwaliteit. Speciale gast was Boudewijn Rip, die de leden deelgenoot maakte van de gids Buitenkansen waar de gemeente Enschede mee werkt. Verder schoof Gerard Elferink (atelierleider) aan om toe te lichten waar het Atelier Overijssel voor staat, wat de Overijsselse bestuurders van het Atelier mogen verwachten en op welke manier bestuurlijk Overijssel betrokken wordt bij de activiteiten en planvorming van Atelier Overijssel. OVERLEG MET HET COLLEGE VAN GEDEPUTEERDE STATEN Dit jaarlijks overleg vond plaats op 9 september. Het bestuur kijkt terug op een prettig verlopen overleg. In alle openheid werd, onder leiding van C. Visser gediscussieerd over de bestuurlijke inrichting van Nederland en verzorgde Marcel Meijs, gemeentesecretaris van Enschede een inleiding. Gezamenlijk is geconcludeerd dat een mogelijke route geen blauwdruk is of een structuurdiscussie over gemeenten, regio s of provincies. Veel meer een proces waarin maatschappelijke opgaven uitgangspunt zijn en hoe wij die gaan oppakken en uitvoeren. Dus denken vanuit het vraagstuk in plaats van denken vanuit de structuur. In een brief van 23 september 2010 nr zijn de uitkomsten van dit overleg ter kennis gebracht van de leden.

6 CONTACTEN MET DE VNG Vaste contactmomenten tussen de provinciale afdelingen van de VNG en bestuur en directie van de VNG zijn de bestuurdersdag en het bezoek van de directie aan de bestuursvergadering van de afdelingen. Afgesproken is dat dit contact minimaal één keer per jaar plaatsvindt. De heer De Vet is in 2010 helaas niet in de gelegenheid geweest de bestuursvergadering van de VNG afdeling Overijssel bij te wonen. Wel had hij een actieve inbreng tijdens de Overijsselse bestuurdersdag OVERIGE BIJEENKOMSTEN Wethoudersbijeenkomst 26 mei 2011 In deze bijeenkomst die georganiseerd werd door het Actieprogramma Lokaal Bestuur en de VNG Overijssel met medewerking van de wethoudersvereniging konden nieuwe wethouders vragen stellen aan ervaren wethouders. Tijdens het speeddaten werd geanimeerd en intensief uitgewisseld wat de eerste ervaringen waren. In het panel daarna met ervaren wethouders werd duidelijk dat er zeer diverse bestuurstijlen zijn. Een duidelijke boodschap was 'Blijf bij jezélf. In het volgende panel met burgemeester, secretaris en griffier kwam aan de orde wat deze verschillende functies met elkaar te maken hebben. De burgemeester als coördinator van het college, om het college bij elkaar te houden. De gemeentesecretaris als eerste adviseur van het college, maar ook directeur van de organisatie wat een spanningsveld kan opleveren. En de griffier die weliswaar bij de raad hoort, maar een goed klankbord kan zijn voor de wethouder en het samenspel tussen raad en wethouder kan versoepelen. Een inspirerende bijeenkomst die door de deelnemers positief is gewaardeerd. Bijeenkomst Burgerparticipatie op 22 september 2010 te Hellendoorn Op 22 september organiseerde het Actieprogramma Lokaal Bestuur samen met de VNG Overijssel een bijeenkomst over burgerparticipatie. Vijftien bestuurders namen aan deze bijeenkomst deel. Burgemeester Hans van Overbeeke van Hellendoorn heette de deelnemers aan de bijeenkomst welkom en lichtte toe hoe de praktijk van burgerparticipatie in Hellendoorn verloopt. In het tweede onderdeel van de bijeenkomst ging Guido Enthoven van het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie in op burgerparticipatie en bezuinigingen. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden schetste hij de drie mogelijke rollen voor burgers: die van adviseur, medebeslisser en verantwoordelijke. Aansluitend was er ruimschoots tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Overijssel brede dialoog Bestuurlijke inrichting van Nederland op 29 september 2010 in Kampen Overijsselse gemeenten werken op grote schaal met elkaar samen, maar willen liever geen blauwdruk uit Den Haag over hoe ze deze samenwerking moeten invullen. Dit kan geconcludeerd worden uit de provinciale bijeenkomst die woensdagavond 29 september gehouden werd in het stadhuis van Kampen. Een bont gezelschap van gemeenteraadsleden, -secretarissen, wethouders en burgemeesters had de moeite genomen om naar Hanzestad Kampen af te reizen. Myra Koomen, voorzitter van VNG Overijssel leidde de bijeenkomst in na het welkomstwoord van burgemeester Bort Koelewijn (Kampen). Samenwerking is hier uitgevonden concludeerde Albertine van Vliet facilitator tijdens deze avond. Met de woorden de VNG heeft vanavond naar u geluisterd sloot Cees-Jan de Vet, directeur VNG:de bijeenkomst af.

7 Bestuurlijke werkconferentie Kwaliteit Overijssels Bestuur op 10 november 2010 Met het regeerakkoord op zak, wetende dat er taken overgeheveld gaan worden naar provincie en gemeenten, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan over bestuurskracht. Het is tijd om samen het huis van Thorbecke te renoveren! Was de oproep aan de Overijsselse bestuurders om deel te nemen aan deze bestuurlijke werkconferentie. Centrale vraag van de bijeenkomst was of het Overijsselse bestuur het Huis van Thorbecke, dat in Zwolle momenteel daadwerkelijk te koop staat, wil verkopen of het uit de verkoop wil halen en een interne verbouwing starten? Hoe kunnen we het Huis van Thorbecke zo optimaal mogelijk benutten en de bestuurslagen elkaar laten versterken? Overijsselse bestuurders hebben 10 november besloten het Huis van Thorbecke niet te koop te zetten, maar om het noodzakelijkerwijs te gaan verbouwen. Een gezamenlijke Overijsselse innovatieroute wordt uitgestippeld voor de komende jaren rond samenwerking, taakverdeling en toezicht. Daarbij moeten we niet de bestuurlijke werkelijkheid uit het oog verliezen; het gaat om de samenwerking èn de betrokkenheid van de Overijsselse burger. Zo zorgen we er samen voor dat de inwoners van Overijssel ook in de toekomst kunnen blijven profiteren van een optimaal woon-, werk- en leefklimaat. Raadsledenbijeenkomst Omgaan met de media op 25 november 2010 Hoe buig ik een negatieve pers om naar een positieve en waarom lukt het me maar niet om iets in de krant krijgen waren vragen die door raadsleden voorgelegd werden aan journalist en communicatieadviseur Maarten Bouwhuis. Is het bericht dat je wilt brengen interessant genoeg voor de pers? Hoe schrijf je een goed persbericht en hoe en op welk moment breng je in een interview jouw kernboodschap naar voren? Deze punten kwamen aan de orde in één van de interactieve workshops georganiseerd door het Actieprogramma Lokaal Bestuur in samenwerking met de VNG Overijssel. In een andere groep liet Jetty Huitinga de aanwezigen kennismaken met de nieuwe media Twitter, Linkedin, Hyves en Facebook. Wanneer gebruik je deze media en waarvoor gebruik je ze? Wat zijn de kansen en waar zitten de valkuilen? Daarnaast besteedde Jetty aandacht aan de opbouw van een persbericht: wat moet er in staan, wat zet je op welke plek en hoe maak je een aansprekende titel. De avond, georganiseerd in het gemeentehuis in Borne, eindigde met een hapje en een drankje. De aanwezigen waren unaniem van mening dat het een goede, maar te korte bijeenkomst was waarop een vervolg zou moeten komen. TOT BESLUIT In dit jaarverslag hebben we een beknopt overzicht van de activiteiten van de afdeling in het jaar 2010 gegeven. Graag wil het afdelingsbestuur alle bestuurders en ambtenaren die zich in het afgelopen jaar hebben ingezet voor het werk van de afdeling Overijssel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, hartelijk bedanken voor de werkzaamheden, die zij in het belang van de Overijsselse gemeenten hebben verricht. Raalte, maart 2011.

8 BIJLAGE BIJ JAARVERSLAG 2010 VERTEGENWOORDIGINGEN VNGO IN VNG-BESTUUR, VNG COMMISSIES EN PROVINCIALE OVERLEGORGANEN. LANDELIJKE VNG EN COMMISSIES: Bestuur VNG E. Dannenberg, wethouder van Zwolle A.P. Heidema, burgemeester van Deventer College voor Arbeidszaken B. Koelewijn, burgemeester van Kampen D.J.E. Lievers, wethouder van hengelo R. Cazemier, burgemeester van Dinkelland Commissie Europa en Internationaal Mw. M.A. van Hees, wethouder van Enschede Mw. J.H.M. Hermans-Vloedbeld, burgemeester van Almelo Commissie Financiën W. Meulman, burgemeester van Hardenberg Commissie bestuur en Veiligheid H.J. Meijer, burgemeester van Zwolle Commissie Werk en Inkomen Mevr. M. ten Heuw, wethouder van Hengelo Mevr. M.G.E. Koomen, wethouder van Enschede Commissie Ruimte en Wonen A.P. Heidema, burgemeester van Deventer (voorzitter) Commissie Gezondheid en Welzijn E. Dannenberg, werthouder van Zwolle (voorzitter) Mw. J. Oude Alink, wethouder van Hengelo Commissie Milieu en Mobiliteit P.H. Treep, wethouder van Kampen Commissie Onderwijs, Cultuur en Sport J.F. Hassink, wethouder van Losser M. Ahne, wethouder van Deventer

9 PROVINCIALE OVERLEGORGANEN: Adviesraad van het Innovatiefonds R.G. Welten, burgemeester van Borne Stichting GBKN Overijssel F.T.J.M. Backhuijs, burgemeester van Oldenzaal Provinciale Commissie Landelijk Gebied J.E.F. Harmelink, wethouder van Tubbergen (lid) C.L. Visser, burgemeester van Twenterand (plv. lid) Provinciale Commissie Fysieke leefomgeving J. Andela, wethouder van Almelo (namens 5 grote gemeenten) R.G. Welten, burgemeester van Borne (namens overige gemeenten) Subcommissie Fysieke Leefomgeving Overijssel J.D. Alssema, burgemeester van Staphorst Vereniging van Gemeenten Aandeelhouders binnen Noord Nederland (VEGANN) W. Mulder, wethouder van Hengelo Stuurgroep Reanimatie Industrieel en Agrarisch Erfgoed R.G. Welten, burgemeester van Borne Raad van Advies Transfercentrum Wonen Welzijn en Zorg Twente (TWT) E. Wallinga, wethouder van Enschede RIBO D. Prinsse, wethouder van Hardenberg Comité van Toezicht programma Leader+ Oost-Nederland W. Meulman, burgemeester van Hardenberg Stuurgroep EPD Oost W. Meulman, burgemeester van Hardenberg Stuurgroep Kwaliteit Overijssels Bestuur Mw. M.G.E Koomen, wethouder van Enschede A.C. Hofland, burgemeester van Rijssen-Holten B. Koelewijn, burgemeester van Kampen

JAARVERSLAG 2011. In 2011 is het aantal leden ongewijzigd gebleven: alle 25 Overijsselse gemeenten waren lid van de Vereniging.

JAARVERSLAG 2011. In 2011 is het aantal leden ongewijzigd gebleven: alle 25 Overijsselse gemeenten waren lid van de Vereniging. JAARVERSLAG 2011 LEDEN In 2011 is het aantal leden ongewijzigd gebleven: alle 25 Overijsselse gemeenten waren lid van de Vereniging. SAMENSTELLING BESTUUR Na de Algemene Ledenvergadering op 18 mei 2011

Nadere informatie

VERSLAG van de op 29 september 2010 om uur in het gemeentehuis van Raalte gehouden bestuursvergadering.

VERSLAG van de op 29 september 2010 om uur in het gemeentehuis van Raalte gehouden bestuursvergadering. VERSLAG van de op 29 september 2010 om 15.00 uur in het gemeentehuis van Raalte gehouden bestuursvergadering. AANWEZIG: mevrouw Koomen, mevrouw Bruins, de heren Dashorst, Damer, Loohuis, Meulman, Van der

Nadere informatie

Pilot: Tien in Twente een innovatie aanpak overlast verwarde personen

Pilot: Tien in Twente een innovatie aanpak overlast verwarde personen Deze intentieverklaring is aangegaan op 1 september 2016 en heeft een looptijd van ruim 2 jaar en eindigt derhalve op 31 december 2018. Bij deze intentieverklaring zijn de volgende partijen betrokken:

Nadere informatie

Demografie in Overijssel. Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Conferentie Wonen in Beweging 22 september 2010

Demografie in Overijssel. Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Conferentie Wonen in Beweging 22 september 2010 Demografie in Overijssel Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Conferentie Wonen in Beweging 22 september 2010 Demografie Overijssel 1.400.000 Ontwikkeling bevolking Overijssel, 2007-2040 (in absolute

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2015

Klanttevredenheidsonderzoek 2015 Klanttevredenheidsonderzoek 2015 Uitgevoerd door de Wetenschapswinkel van de Universiteit Twente Laura van Neck December 2015 1 Colofon Onderzoek uitgevoerd door: Wetenschapswinkel Universiteit Twente

Nadere informatie

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Vacatures. 1. De Algemene Leden Najaarsvergadering op 25 november a.s.in het stadhuis van Almere, gevolgd door de themabijeenkomst over verbonden partijen, zal voor

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst Naar een duurzame drinkwatervoorziening in Overijssel, bij het Maatregelprogramma gebiedsdossiers drinkwaterwinningen

Bestuursovereenkomst Naar een duurzame drinkwatervoorziening in Overijssel, bij het Maatregelprogramma gebiedsdossiers drinkwaterwinningen Bestuursovereenkomst Naar een duurzame drinkwatervoorziening in Overijssel, bij het Maatregelprogramma gebiedsdossiers drinkwaterwinningen 2013-2015 Bestuursovereenkomst Naar een duurzame drinkwatervoorziening

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel februari 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Ontwikkeling omvang niet-werkende

Nadere informatie

Inhoud. / / / raadsledenbijeenkomsten 2013/2014

Inhoud.  /  /  / raadsledenbijeenkomsten 2013/2014 Inhoud 15 november 2013 Startpagina voor (nieuwe) raadsleden Raad op Zaterdag in teken decentralisaties Decentralisatie AWBZ/Wmo: hoe verder? College op Vrijdag Inspiratiefestival maatschappelijke initiatieven

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel mei 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Omvang niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, februari 2019 Tekorten in de zorg bieden kansen voor werkzoekenden in Overijssel en Gelderland Noord In de drie regio s van Overijssel en Gelderland

Nadere informatie

verusse CIE Provinciale Staten van Overijssel

verusse CIE Provinciale Staten van Overijssel verusse CIE www.ovefijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Telefax 038 425 75 20 Uwkenmerk Uw brief Onskenmerk Datum

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Omvang niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel augustus 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Omvang niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, april 2015 Ruim 2.500 minder WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord in een tijd In april daalde het aantal WW-uitkeringen in alle regio

Nadere informatie

Belastinguitgave 2012

Belastinguitgave 2012 Belastinguitgave 2012 OZB-verhoging in aantal gemeenten gecompenseerd Onderzoek van de provincie Overijssel wijst uit dat de druk van de OZB (onroerendzaakbelastingen) in alle gemeenten toeneemt. In tien

Nadere informatie

Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse

Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse UITNODIGING voor gemeenteraadsleden, statenleden, overheidsbestuurders, ondernemers, professionals uit het onderwijsveld en maatschappelijke

Nadere informatie

Vergadering van de REGIORAAD 24 april 2013 Gemeentehuis te Hengelo

Vergadering van de REGIORAAD 24 april 2013 Gemeentehuis te Hengelo Vergadering van de REGIORAAD 2 april 2013 Gemeentehuis te Hengelo Informele Agenda - Visitatiecommissies: de resultaten van de drie onderzoeken naar doelmatigheid als overeengekomen in de Regioraad van

Nadere informatie

BB/U200900749 Lbr. 09/059

BB/U200900749 Lbr. 09/059 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Vacatures bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U200900749 Lbr. 09/059 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

BB/U201000350 Lbr. 10/026

BB/U201000350 Lbr. 10/026 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 Betreft Openstelling vacatures bestuur en commissies VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201000350 Lbr. 10/026 bijlage(n)

Nadere informatie

Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag

Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag 17 juni 2011, aanvang 9.30 uur in het gemeentehuis van Bunschoten (adres: Stadsspui 1-3752 CL - Bunschoten-Spakenburg; tel.(033)

Nadere informatie

Belastinguitgave 2006

Belastinguitgave 2006 Belastinguitgave 2006 Gemeentelijke belastingen Inhoud Stijgingen per gemeente Ontwikkelingen opbrengsten Overzicht tarieven Belastingdruk Reservepositie Personeelsbezetting Voor u ligt de Belastinguitgave

Nadere informatie

Belastinguitgave 2014

Belastinguitgave 2014 Belastinguitgave 2014 Overijsselse gemeenten zetten lijn beperking woonlasten voort De Overijsselse gemeenten blijven de woonlasten voor hun inwoners beperken. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, mei 2016 WW-uitkeringen Overijssel en Gelderland Noord nemen verder af In mei kende UWV net als in april minder nieuwe WW-uitkeringen toe in Overijssel

Nadere informatie

gemeente Hengelo Bijlage:

gemeente Hengelo Bijlage: A Overzicht vertegenwoordigingen Reactie termijn Opmerkingen Benoemen door Naam Vertegenwoordiging Grondslag Gemeenschappelijke regelingen: Verordening op de bestuurscommissie 1 Regio Twente Regio Twente

Nadere informatie

Mierlo, Renate van. VNG namens VNG Verzonden: vrijdag 15 november :45 Aan: Van:

Mierlo, Renate van. VNG namens VNG Verzonden: vrijdag 15 november :45 Aan: Van: Klik hier met de rechtermuisk nop afbeeldingen wilt downloaden. Ter bescherming van uw privacy is deze afbeelding Mierlo, Renate van Van: VNG namens VNG

Nadere informatie

Heroriëntatie Twentse samenwerking. Model formulering besluit in gemeenten REGELING REGIO TWENTE

Heroriëntatie Twentse samenwerking. Model formulering besluit in gemeenten REGELING REGIO TWENTE Heroriëntatie Twentse samenwerking Model formulering besluit in gemeenten REGELING REGIO TWENTE De gemeenteraden, colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Almelo, Borne,

Nadere informatie

Besluitenlijst Bestuurscommissie Agenda van Twente

Besluitenlijst Bestuurscommissie Agenda van Twente DATUM 16 november 2016 PLAATS Stadhuis Almelo TIJDSTIP 16:30-19:30 uur VOORZITTER dhr. P. Welman SECRETARIS S. van der Steen PAGINA 1 A. Hofland (Rijssen-Holten), A. den Dolder (Hellendoorn), T. Vleerbos

Nadere informatie

Vereniging van Brabantse Gemeenten Jaarverslag 2011

Vereniging van Brabantse Gemeenten Jaarverslag 2011 Vereniging van Brabantse Gemeenten Jaarverslag 2011 1 Inleiding De Vereniging van Brabantse gemeenten (VBG) is er op gericht om kwaliteit, creativiteit en bestuurskracht van de Brabantse gemeenten te bevorderen

Nadere informatie

CONVENANT. Samenwerkingsovereenkomst boa s domein I * regio Twente

CONVENANT. Samenwerkingsovereenkomst boa s domein I * regio Twente CONVENANT Samenwerkingsovereenkomst boa s domein I * regio Twente * Dit convenant geldt ook voor boa s domein II die kunnen worden ingezet voor domein I taken. Samenwerkingsovereenkomst boa s domein I

Nadere informatie

Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag

Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag 17 september 2010, aanvang 9.30 uur in het gemeentehuis van Nieuwegein (adres: Martinbaan 2 3439NN Nieuwegein) 1. Opening en mededelingen.

Nadere informatie

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden?

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden? Openingstoespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de jaarconferentie van het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving op 24 november 2011 in het provinciehuis Overijssel. Dank u wel, meneer Kristen, voor

Nadere informatie

Twente: de arbeidsmarktregio

Twente: de arbeidsmarktregio Twente: de arbeidsmarktregio oktober 2011 Twente in cijfers en feiten (algemeen) Regio met ca. 625.000 inwoners, + 2,5 miljoen binnen één uur rij-afstand Waarde van regio: 8 e stadsregio in Nederland in

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, februari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, februari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, februari 2017 Banenkrimp in zorg lijkt voorbij De WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord nemen af. De zorg draagt in grote mate bij aan

Nadere informatie

Verslag Dagelijks Bestuur van 6 mei 2013

Verslag Dagelijks Bestuur van 6 mei 2013 DATUM 6 mei 2013 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. P.E.J. den Oudsten SECRETARIS dr. ing. G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG AFWEZIG De heren P.E.J. den Oudsten, J.H. Coes, H. van Agteren, drs.

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 1 november 2017

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 1 november 2017 DATUM 1 november 2017 PLAATS Enschede, kamer H300 TIJDSTIP 09.00 10.30 uur VOORZITTER dr. G.O. van Veldhuizen SECRETARIS ir. G.H. Tamminga PAGINA 1 AANWEZIG AFWEZIG De heren dr. G.O. van Veldhuizen, mr.

Nadere informatie

Verslag DB van 19 maart 2012

Verslag DB van 19 maart 2012 DATUM 5 maart 2012 PLAATS Kamer 506 TIJDSTIP 14.30 18.00 uur VOORZITTER P.E.J. den Oudsten SECRETARIS dr. ing. G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG AFWEZIG mevrouw dr. ing. G.J.M. Vos, de heren P.E.J. den Oudsten,

Nadere informatie

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadsledennieuwsbrief 29 JUNI 2017

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadsledennieuwsbrief 29 JUNI 2017 Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadsledennieuwsbrief 29 JUNI 2017 De rol van raadsleden bij Samen Organiseren Samen Organiseren is een nieuwe werkwijze, door

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2017 Afname WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord In augustus neemt het aantal WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U Lbr. 12/028

ons kenmerk BB/U Lbr. 12/028 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Invulling vacatures bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201200302 Lbr. 12/028 bijlage(n)

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, mei 2017 Ruim tweeduizend minder WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord Ook in mei daalt het aantal lopende WW-uitkeringen in Overijssel

Nadere informatie

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Van: Onderwerp: griffie Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Vooraankondiging VBG bijeenkomst Omgevingswet De Vereniging Brabantse Gemeenten en De Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, december 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, december 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, december 2018 Sterke daling WW-uitkeringen Overijssel en Gelderland Noord in 2018 In de drie regio s van Overijssel en Gelderland Noord verstrekt

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2018 Stijging WW-uitkeringen uit onderwijs in Overijssel en Gelderland Noord Het aantal WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord

Nadere informatie

Integrale Veiligheidszorg in Twente

Integrale Veiligheidszorg in Twente Integrale Veiligheidszorg in Twente -Achtergrond -Werkwijze & organisatie Platform IVZ -Actieplan IVZ 2009-2010 - Evaluatietraject -Resultaten Platform IVZ -Vervolg samenwerking in Twente Platform IVZ

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, juli 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, juli 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, juli 2017 WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord dalen verder In juli daalt het aantal lopende WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland

Nadere informatie

Profiel. Regio Twente. Secretaris/algemeen directeur

Profiel. Regio Twente. Secretaris/algemeen directeur Profiel Regio Twente Secretaris/algemeen directeur Regio Twente Secretaris/algemeen directeur Regio Twente Regio Twente is het samenwerkingsverband van veertien Twentse gemeenten met een verzorgingsgebied

Nadere informatie

Verslag portefeuillehoudersoverleg Milieu, Duurzaamheid en Afval 7 maart 2012

Verslag portefeuillehoudersoverleg Milieu, Duurzaamheid en Afval 7 maart 2012 Verslag portefeuillehoudersoverleg Milieu, Duurzaamheid en Afval 7 maart 2012 Datum : 7 maart 2012 Plaats : Gemeentehuis Hengelo Tijdstip : 9.00 11.00 uur Voorzitter : De heer Cazemier (Dinkelland) Secretaris

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, december 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, december 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, december 2016 Minder mensen doen beroep op WW-uitkering in Overijssel en Gelderland Noord In 2016 hoefden minder mensen een beroep te doen op een

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, juni 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, juni 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, juni 2016 Minder nieuwe WW-uitkeringen verstrekt in Overijssel en Gelderland Noord In de eerste helft van 2016 kende UWV minder nieuwe WW-uitkeringen

Nadere informatie

VNG maandag 3 september :23 gemeente Lbr. 12/077 - Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG.

VNG maandag 3 september :23 gemeente Lbr. 12/077 - Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG. Postreţļistrator Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: 6 Z //O VNG [VNG@VNG.NIL] maandag 3 september 2012 14:23 gemeente Lbr. 12/077 - Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG IN12.05174 nun Gcivic/-,;.::.

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, september 2017 Kansen op werk in Overijssel en Gelderland Noord Het aantal WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord daalt al en, ook weer

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, september 2016 Verdere banengroei bouw en detailhandel in Overijssel en Gelderland Noord Er werden minder WW-uitkeringen verstrekt in de september

Nadere informatie

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven:

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven: Uitgangssituatie In dit hoofdstuk bespreken we de huidige breedbandsituatie in de provincie Overijssel. Het vorige hoofdstuk heeft laten zien wat het potentieel van breedband is, in dit hoofdstuk komt

Nadere informatie

BB/U201200666 Lbr. 12/040

BB/U201200666 Lbr. 12/040 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201200666 Lbr. 12/040 bijlage(n)

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2016 WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord dalen, kansen werkzoekenden nemen toe De arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland

Nadere informatie

2010 gelijktijdig in te trekken. Na vaststelling op de gebruikelijke wijze te publiceren.

2010 gelijktijdig in te trekken. Na vaststelling op de gebruikelijke wijze te publiceren. B&W-vergadering van 20 mei 2014 Zaaknummer : 1039394 Aanwezig : burgemeester de heer dr. G.O. van Veldhuizen wethouder mevrouw A.J. de Jong wethouder mevrouw P.W. Douw van Dam wethouder de heer B.A. Tap

Nadere informatie

e MEI 2009 pagina 1 van 2 Keijzer L gemeente Zoetermeer B2üLZJlZjS4^ Coliege2_

e MEI 2009 pagina 1 van 2 Keijzer L gemeente Zoetermeer B2üLZJlZjS4^ Coliege2_ pagina 1 van 2 Keijzer L. Van: VNG LEDEN [vngleden@vng.nl] Verzonden: donderdag 7 mei 2009 16:39 Onderwerp: Ledenbrief: Vacatures bestuudijke organisatie VNG gemeente Zoetermeer B2üLZJlZjS4^ Coliege2_

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, januari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, januari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, januari 2017 Meer kansen voor werkzoekenden in Overijssel en Gelderland Noord De arbeidsmarkt herstelt verder. Dit blijkt uit de afgenomen WW-uitkeringen

Nadere informatie

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016. Gemeente Losser

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016. Gemeente Losser MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016 Gemeente Losser Voorwoord Groningen, oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Voor u ligt het resultaat van het in 2015 en 2016 gehouden onderzoek naar de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woonlastenstijging Twentse gemeenten meer dan landelijk gemiddelde

NIEUWSBRIEF. Woonlastenstijging Twentse gemeenten meer dan landelijk gemiddelde 04 2014 NIEUWSBRIEF Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de professionalisering van onze organisatie, de activiteiten van de afdelingen en nieuwe ontwikkelingen op ons vakgebied. Woonlastenstijging

Nadere informatie

Inhoudsopgave ledenbrief

Inhoudsopgave ledenbrief In de ALV spreken de leden zich vervolgens uit over de kandidaten op de voordracht van de adviescommissie en eventuele tegenkandidaten. Aanmelding kandidaten: - U kunt zich kandidaat stellen voor de vacatures

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014 DATUM 28 april 2014 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. J.H. Coes, plv. SECRETARIS dhr H.M. Bolhaar, plv PAGINA 1 De heren J.H. Coes, drs.mr. R.G. Welten, P. van Zwanenburg, drs. J. Bron,

Nadere informatie

Cultuureducatie facts

Cultuureducatie facts deskundigheidsbevordering leerkrachten deelnemende scholen aantal leerlingen 1,50 1,50,50 tot 1,- Almelo Borne gezamenlijk bovenschools budget Dalfsen + Dinkelland Haaksbergen + gemeenten Hardenberg Hellendoorn

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

Afsprakenkader. Intergemeentelijke samenwerking Bevolkingszorg en Crisiscommunicatie bij rampen, crises en sociale calamiteiten

Afsprakenkader. Intergemeentelijke samenwerking Bevolkingszorg en Crisiscommunicatie bij rampen, crises en sociale calamiteiten F01d Afsprakenkader Intergemeentelijke samenwerking Bevolkingszorg en Crisiscommunicatie bij rampen, crises en sociale calamiteiten Veiligheidsregio Twente Concept Versie 2.3, 11 november 2015 Autorisatie

Nadere informatie

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser.

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. pagina 1 van 6 Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadgevers geactualiseerd 24 SEPTEMBER 2015 Zoals u weet, heeft de VNG een reeks 'Raadgevers': factsheets met

Nadere informatie

Rapport BLIK OVER DE GRENS. Peiling over grensverkeer met Duitsland vanuit de Nederlandse EUREGIO-gemeenten Mei

Rapport BLIK OVER DE GRENS. Peiling over grensverkeer met Duitsland vanuit de Nederlandse EUREGIO-gemeenten Mei Rapport BLIK OVER DE GRENS Peiling over grensverkeer met Duitsland vanuit de Nederlandse EUREGIO-gemeenten Mei 2019 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

AGRESSIE EN GEWELD TEGEN POLITIEKE AMBTSDRAGERS IN OVERIJSSEL

AGRESSIE EN GEWELD TEGEN POLITIEKE AMBTSDRAGERS IN OVERIJSSEL Rapport AGRESSIE EN GEWELD TEGEN POLITIEKE AMBTSDRAGERS IN OVERIJSSEL Secundaire analyse Monitor Agressie en Geweld openbaar bestuur Januari 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst Platform IVZ

Dienstverleningsovereenkomst Platform IVZ Dienstverleningsovereenkomst Platform IVZ De ondergetekenden: 1. De veertien Twentse gemeenten, te dezen op grond van artikel 171, lid 1 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door hun burgemeesters, hierna

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, november 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, november 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, november 2016 Ruim 10.000 minder nieuwe WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord De arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord herstelt

Nadere informatie

Jaarverslag Pagina 1

Jaarverslag Pagina 1 Jaarverslag 2017 Pagina 1 INHOUDSOPGAVE 1 VERENIGINGS- EN BESTUURSZAKEN.. 3 1.1 Aantal leden.. 3 1.2 Jaarvergadering op 29 september 2017 te Hilversum.. 3 1.3 Samenstelling bestuur. 3 1.4 Kascommissie

Nadere informatie

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. 'Aan de slag als raadslid' o.a. in Goes, Leeuwarden en Doetinchem

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. 'Aan de slag als raadslid' o.a. in Goes, Leeuwarden en Doetinchem Page 1 of 7 Hoen, Eline 't Van: namens 1 Postbus Griffie OZ Onderwerp: FW: VNG Raadsledennieuwsbrief - september 2014 Van: VNG [mailto:noreply=vng.nl@mail209.atl121.mcsv.net] Namens VNG Verzonden: vrijdag

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, oktober 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, oktober 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, oktober 2016 Afname WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord bovengemiddeld De arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord ontwikkelt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woonlastenstijging Twentse gemeenten meer dan landelijk gemiddelde

NIEUWSBRIEF. Woonlastenstijging Twentse gemeenten meer dan landelijk gemiddelde 2015 01 NIEUWSBRIEF Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de professionalisering van onze organisatie, de activiteiten van de afdelingen en nieuwe ontwikkelingen op ons vakgebied. Woonlastenstijging

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, april 2019 WW-uitkeringen Overijssel en Gelderland Noord dalen in april Het aantal WW-uitkeringen daalt in april in de drie regio s van Overijssel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. TITEL Toekomstgerichte media-agenda

RAADSVOORSTEL. TITEL Toekomstgerichte media-agenda RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3802123v2 Aan : Gemeenteraad Datum : 14 juni 2011 Portefeuillehouder : Wethouder M.C. Barendregt Agendapunt : HB-6 B&W-vergadering : 31-05-2011

Nadere informatie

Verslag Dagelijks Bestuur

Verslag Dagelijks Bestuur Verslag Dagelijks Bestuur Datum : Maandag 7 februari 2011 Plaats : Regiokantoor, Bestuurskamer Tijdstip : 14.30 uur Voorzitter : P.E.J. den Oudsten Secretaris : dr. J.M.E. Traag Aanwezig : heren: P.E.J.

Nadere informatie

Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Arnhem-Leeuwarden INLEIDING In dit reglement legt het gerechtsbestuur van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vast voor welke zaken de rechtzoekende op welke van de zittingsplaatsen

Nadere informatie

Nationaal Programma. Positionering van volksvertegenwoordigers in de Regionale Energie Strategie. Opgesteld door Directie Democratie en Bestuur, BZK

Nationaal Programma. Positionering van volksvertegenwoordigers in de Regionale Energie Strategie. Opgesteld door Directie Democratie en Bestuur, BZK Nationaal Programma Positionering van volksvertegenwoordigers in de Regionale Energie Strategie Opgesteld door Directie Democratie en Bestuur, BZK Positionering van volksvertegenwoordigers in de Regionale

Nadere informatie

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen,

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen, Toespraak Drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in Overijssel, bij het afscheid van de heer Frank Kerckhaert als burgemeester van Hengelo op zaterdag 29 september 2012. Burgemeester

Nadere informatie

Inhoud Jaarverslag cliëntenraad 2013

Inhoud Jaarverslag cliëntenraad 2013 Jaarverslag cliëntenraad 2013 Jaarverslag cliëntenraad 2013 Inhoud Jaarverslag cliëntenraad 2013 Voorwoord 3 hoofdstuk 1 Functioneren van de cliëntenraad 4 1.1 Samenstelling 4 1.2 Vergaderingen 4 1.3 Onderwerpen

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Nanuru, MH (Anna) Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Hans Ganzeboom [hejganzeboom@gmail.com] vrijdag 29 januari 2016 10:00 Statengriffie commissie verkeer en vervoer op 3 februari 2016 MKBA-briefPS290116.docx;

Nadere informatie

Evaluatie. Campagne 2 seconden afstand chevrontekens

Evaluatie. Campagne 2 seconden afstand chevrontekens Evaluatie Campagne 2 seconden afstand chevrontekens Evaluatie Campagne 2 seconden afstand chevrontekens Mei 2018 Albertine Duiven, Ebelien Groefsema en Henk Walma Evaluatie campagne 2 seconden afstand

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Verslag portefeuillehoudersoverleg Milieu, Duurzaamheid en Afval 12 oktober 2011

Verslag portefeuillehoudersoverleg Milieu, Duurzaamheid en Afval 12 oktober 2011 Verslag portefeuillehoudersoverleg Milieu, Duurzaamheid en Afval 12 oktober 2011 Datum : 12 oktober 2011 Plaats : Gemeentehuis Haaksbergen Tijdstip : 9.30 11.10 uur Voorzitter : De heer De Putter (Wierden)

Nadere informatie

ONSKENMERK I ljq(^ / ^

ONSKENMERK I ljq(^ / ^ OIWANGEN 2 7 AUG. ZOU regio S015277 Raden van de aan Regio deelnemende gemeenten BEZOEKADRES Nijverheidstraat 30 7511 M Enschede POSTADRES Postbus 1400 7500 BK Ensclnede CONTACT 053 487 65 43 KvK NUMMER

Nadere informatie

BB/U Lbr. 16/075

BB/U Lbr. 16/075 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Wijziging Statuten en Huishoudelijk Reglement i.v.m. oprichting algemene directie uw kenmerk ons kenmerk BB/U201601386

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U201300227 Lbr. 13/013

ons kenmerk BB/U201300227 Lbr. 13/013 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Openstelling vacatures bestuur en commissies VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201300227 Lbr. 13/013 bijlage(n)

Nadere informatie

Bereik uw doelgroep met het crossmediale platform OverUIT

Bereik uw doelgroep met het crossmediale platform OverUIT Bereik uw doelgroep met het crossmediale platform OverUIT OverUIT 2015 Iedereen gaat op pad met OverUIT! RTV Oost en Wegener Media bundelen de krachten met het crossmediale platform OverUIT. OverUIT geeft

Nadere informatie

Dit is het ROC van Twente. Onderwijsvisie

Dit is het ROC van Twente. Onderwijsvisie in feiten en cijfers Dit is het ROC van Twente ROC van Twente is dé onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in de regio Twente. Ruim 2000 medewerkers verzorgen beroepsopleidingen,

Nadere informatie

BB/U Lbr. 10/077

BB/U Lbr. 10/077 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 Betreft Contributievoorstel 2011 en inrichting bestuurlijke organisatie Nederland uw kenmerk ons kenmerk BB/U201001360

Nadere informatie

VNG Ledenbrief Invulling adviescommissie Governance, VNG-bestuur en commissies

VNG Ledenbrief Invulling adviescommissie Governance, VNG-bestuur en commissies Van: VNG Aan: OW-Info Onderwerp: Lbr. 17/043 Invullling vacatures adviescommissie Governance, VNG-bestuur en commissies Datum: woensdag 9 augustus 2017 11:26:30 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser VNG

Nadere informatie

Nieuwsbrief VNG Flevoland Augustus 2015.

Nieuwsbrief VNG Flevoland Augustus 2015. Nieuwsbrief VNG Flevoland Augustus 2015. 22 augustus 2015 Backstage Lowlands Biddinghuizen is vervallen De aanvankelijk voor 22 augustus 2015 geplande thema bijeenkomst Veiligheid bij evenementen komt

Nadere informatie

Stuknummer: AI13.01539. Inlichten instantie via e-mail pagina 1 van 2

Stuknummer: AI13.01539. Inlichten instantie via e-mail pagina 1 van 2 Inlichten instantie via e-mail pagina 1 van 2 Info Den Helder - Openstelling vacatures bestuur en commissies VNG Van: VNG Aan: "'info{5jdenhelder.nl'" Datum: 19-2-2013

Nadere informatie

Bestuurlijke planning en control en concernsturing

Bestuurlijke planning en control en concernsturing Miniconferentie 19 september 2003 Bestuurlijke planning en control en concernsturing Respons voor provincies Hoe sluit de ambtelijke cyclus aan op de bestuurlijke? Wat is de balans tussen sturing en verantwoording?

Nadere informatie