Welke soorten drugs zijn er? Welke symptomen zijn er? Welke effecten en gevaren zijn er? Welke gevolgen heeft druggebruik?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke soorten drugs zijn er? Welke symptomen zijn er? Welke effecten en gevaren zijn er? Welke gevolgen heeft druggebruik?"

Transcriptie

1 Infowijzer Mijn kind gebruikt (misschien) drugs Voor ouders van kinderen die (misschien) drugs gebruiken. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers stelt de infowijzers samen en toetst alle bronnen af aan vooropgestelde kwaliteitscriteria. Je vindt ze terug via google, west-vlaanderen.bibliotheek.be of de lokale catalogus. We streven er naar betrouwbare informatie op te nemen, waarbij we zeker geen standpunt bepalen. Als bibliotheek zijn we niet verantwoordelijk voor de inhoud van de bronnen en de websites. Laatst bijgewerkt op 11/11/14. Inhoud 1. Een oriëntatie op drugs 2. Omgaan met druggebruik 3. Informatie voor jongeren 4. Wetgeving 5. Hulpverlening 6. Getuigenissen 7. Praten met anderen 1. Een oriëntatie op drugs Welke soorten drugs zijn er? Welke symptomen zijn er? Welke effecten en gevaren zijn er? Welke gevolgen heeft druggebruik? boek Drugs voor junkies en dummies Wesselink Filemon - Prometheus Vrijwel alle soorten drugs worden behandeld, waaronder alcohol, xtc, paddo's en mefedron, maar ook betelnoot en vluchtige stoffen. Per soort komen in een vast stramien aan de orde: informatie over de drug zelf, de geschiedenis en de wet, gebruikswijze maar ook dosering en gevaren. Bij enkele drugs wordt tevens de gebruikservaring van een van de schrijvers beschreven. Ook geschikt voor jongeren. boek Land van wiet en honing Michiels Karel - Houtekiet In dit boek komen allerlei wetenswaardigheden over wiet aan de orde. De geschiedenis van de wietplant, het telen en de manier van gebruiken komen aan bod. De genotsfactor maar ook de mogelijke gevaren krijgen aandacht. Een leesbaar boek doordrenkt met vele feitjes over wiet. De schrijver is een Belg en in het boek komt de Vlaamse kant van de zaak ook ruimschoots aan de orde. Met veel zwart-wittekeningen en - fotootjes. boek Uit je bol Hellinga Gerben - Prometheus De auteurs wijzen de weg in het doolhof van heilzame, riskante en ronduit schadelijke middelen. Zij benoemen de positieve kanten en de gevaren en scheiden kritisch het kaf van het koren. Bovendien geven ze het gebruik van deze stoffen een plaats in onze cultuur. Dit betekent dat de auteurs niet per definitie negatief staan tegenover het gebruik van drugs. Deze handleiding verschijnt sinds De vijfde editie is geheel geactualiseerd. Geschreven voor gebruikers en onderzoekers, ouders, leraren, hulpverleners.

2 De Druglijn boek Drugscompendium Van Parijs Ivan - Politeia Geïllustreerd handboek met een overzicht van alle illegale drugsproducten op de markt, gaande van de traditionele producten zoals marihuana en cocaïne tot de meest recente en minder gekende soorten zoals khat en mephedrone, de 'nieuwe' xtc. Van elke drug beschrijft de auteur de effecten en de risico's, hun verschijningsvormen, hoe ze gemaakt worden, het gebruik ervan, opdat je ze gemakkelijk kunt herkennen, onderscheiden en opsporen. Dit boek is geschreven voor politie en justitie, maar is ook bruikbaar voor de leek. Bij de Druglijn kan je terecht met alle vragen over drank, drugs, pillen en gokken. Je kan de Druglijn contacteren via telefoon ( ), of via Skype. Drugsinfo.nl Drugs ABC Deze website geeft uitgebreide informatie over de verschillende soorten drugs, hun effecten, de risico's... De informatie over wetgeving slaat op de Nederlandse situatie. Is mijn kind verslaafd aan verslavende middelen? Als je als ouder twijfelt of je kind verslaafd is, kan dit artikel je misschien helpen. Het beschrijft de kenmerken, de signalen en de ontwenningsverschijnselen. Op het eind wordt ook verwezen naar verwante artikelen. Productinfodossiers: evidence based informatie over drugs Informatie over effecten, risico's en behandeling van druggebruik, op de website van de 'Vereniging van alcohol- en andere drugsproblemen'. 2. Omgaan met druggebruik Hoe merk je dat je kind drugs gebruikt? Hoe kan je als ouder omgaan met een kind dat drugs gebruikt? Wat is de beste aanpak in de opvoeding? Hoe maak je drugs bespreekbaar binnen het gezin? boek In een ander land Van Deun Paul - De Spiegel Dit boekje werd geschreven voor ouders die een kind hebben met een drugsverslaving en hen willen helpen. Je kunt het boekje ook online lezen. Je vindt de online versie verderop in deze rubriek, onder de gelijknamige titel. boek Mijn kind en drugs Van Reybrouck Tomas - Houtekiet Dit boek beantwoordt veelgestelde vragen van ouders in verband met het druggebruik van hun kinderen. Hoe moet je er als ouder mee omgaan? Wanneer moet je ingrijpen? Hoe kan je je kind helpen? Is het jouw schuld? Met tips en voorbeelden uit de praktijk.

3 boek Jongeren en druggebruik Claeys Filip - Provincie West-Vlaanderen Dit boekje voor ouders geeft o.a. tips om preventief te praten over drugs en de signalen van druggebruik te herkennen. Het beschrijft hoe je het best kan reageren als je vermoedt dat je kind drugs gebruikt en wat je beter niet doet. Met beknopte uitleg over de gerechtelijke procedure en de mogelijke maatregelen bij druggebruik. Achteraan staat een overzicht van de hulporganisaties. boek Samen sterker Van Den Berg Aalt - Christofoor Na wat basisinformatie over drugs en verslaving volgt een uitgebreid deel over 'Plan van aanpak'. Je krijgt advies en tips om zelf effectief aan de slag te gaan met het druggebruik van je kind. De Druglijn - Jouw kind en drugs De website van De Druglijn voorziet heel wat nuttige informatie voor ouders. Je leert hoe je kan weten of je kind misschien drugs gebruikt, hoe je een gesprek met je tiener kan aangaan, welke grenzen je moet stellen en bij wie je terecht kan voor hulp. Cannabis en jongeren Groeimee Op de website Groeimee kun je informatie lezen over jongeren en cannabis. In een ander land Deze website bevat de integrale tekst van het boekje 'In een ander land', dat speciaal geschreven werd voor ouders die hun verslaafde kind willen begrijpen en helpen. 3. Informatie voor jongeren Hoe leg je aan je kind uit wat verslaving is? Hoe waarschuw je je kind voor de gevaren van drugs? Hier vind je boeken en websites gericht op kinderen en jongeren. boek Drugsverslaving Gay-Balmaz Myrte - Ellessy Dit boek is geschreven voor jongeren en gaat over drugs, verslaving en de mogelijke gevolgen. boek Drugs Deboo Ana - Corona Dit boek bevat informatie op kindermaat (veel foto's, duidelijke bewoordingen en uitleg over moeilijke woorden) over drugs en de gevaren van druggebruik.

4 boek Drugs Smith Andrea Claire Harte - Biblion Verschillende aspecten van drugs komen aan bod: soorten, culturele verschillen, handel, beleid, afkicken... Aantrekkelijke lay-out, voor kinderen vanaf 12 jaar. De informatie is al wat oud, maar nog bruikbaar. boek Gebruikt de juf drugs? Boonen Stefan - Biblion Jeugdboek voor kinderen vanaf 10 jaar om drugs thuis bespreekbaar te maken. Het geeft op een informatieve en realistische manier antwoorden op de vragen die kinderen rond drugs kunnen hebben. De informatie is al wat oud, maar nog bruikbaar. boek Hasj en Weed Connolly Sean - Corona Boek met basisinformatie over cannabis: de effecten ervan, de oorsprong en geschiedenis, de werking, enz. Vanaf 12 jaar. De informatie is al wat oud, maar nog bruikbaar. boek XTC Connolly Sean - Corona Basisinformatie over xtc en de invloed ervan op de gebruiker en zijn omgeving. Vanaf 12 jaar. De informatie is al wat oud, maar nog bruikbaar. boek Cocaïne Connolly Sean - Corona Basisinformatie over het gebruik van en de verslaving aan cocaïne, en de gevolgen voor de gebruiker en de omgeving. Vanaf 12 jaar. De informatie is al wat oud, maar nog bruikbaar. boek Amfetaminen Connolly Sean - Corona Basisinformatie over amfetaminen (speed) en de gevolgen voor de gebruiker en zijn omgeving. Ook de geschiedenis komt kort aan bod. Vanaf 12 jaar. De informatie is al wat oud, maar nog bruikbaar. boek LSD Connolly Sean - Corona Basisinformatie over lsd: wat het is, de geschiedenis, de gebruikers, de effecten, de verslaving... Vanaf 12 jaar. De informatie is al wat oud, maar nog bruikbaar. boek Heroïne Connolly Sean - Corona Basisinformatie over gebruik van heroïne en de invloed ervan op de gebruiker en zijn omgeving. Vanaf 12 jaar. De informatie is al wat oud, maar nog bruikbaar.

5 Jongerengids.be Op deze website kunnen kinderen en jongeren nuttige informatie en tips vinden, ook over drugs en verslaving. De vormgeving en het taalgebruik zijn aangepast aan de doelgroep. Awel Kinderen en jongeren kunnen met hun vragen over drugs terecht bij de kinder- en jongerentelefoon. Je kan ook via mail, chat of op het forum een vraag stellen. De Druglijn Bevat praktische tips om over drugs te praten en de signalen van druggebruik te herkennen. Hoe kan je merken dat je kind drugs gebruikt? Drughulp: druginfo, partydrugs, uitgaan en drugs, cocaine, speed, xtc, GHB, online hulp Drughulp geeft informatie aan jongeren over partydrugs. Bevat onder andere zelftests. 4. Wetgeving Wat bepaalt de wetgeving met betrekking tot druggebruik? Wat is de verantwoordelijkheid van de ouders? boek Drugwetgeving 2012 Dangreau Jorn - Larcier Dit wetboek brengt alle voorschriften die betrekking hebben op druggebruik samen en licht ze bevattelijk toe, inclusief alle relevante aspecten zoals drugs in het verkeer, op school, werk, drugstesten, crisissituaties, hulpverlening, zorgstructuren... VAD / Wetgeving over illegale drugs De VAD (Vereniging voor alcohol- en andere drugproblemen) geeft antwoord op een aantal veelvoorkomende vragen zoals 'Wat gebeurt er als je kind betrapt wordt met drugs?', 'Moet ik als ouder mee opdraaien?' en 'Mag de politie een huiszoeking doen?'. VAD - Recht op antwoord Brochure met informatie voor ouders over kinderen, drugs en de wet. Aan de hand van concrete vragen en ervaringen van ouders, beschrijft het de juridische wegen die je kan bewandelen als je kind drugs gebruikt en welke rechten en plichten je als ouder hebt. Ook de wet zelf wordt uitgelegd. 5. Hulpverlening Waar kan je als ouder terecht? Waar kan je kind terecht?

6 Wegwijs in de drughulpverlening De VAD geeft een overzicht van de verschillende soorten hulpverlening bij (drug)verslaving, van zelfhulp tot residentiële opname. Druglijn Bij de Druglijn kan je terecht met alle vragen over drank, drugs, pillen en gokken. Je kan De Druglijn contacteren via telefoon, mail of via Skype. Je blijft anoniem en krijgt een persoonlijk antwoord, ook online. De Druglijn bezorgt je betrouwbare informatie, maar luistert ook naar je verhaal, geeft een eerste advies en vertelt je waar je terecht kan voor hulp of preventie Trefpunt zelfhulp Het Trefpunt zelfhulp verzamelt alle gegevens van verenigingen rond een specifieke aandoening. Deze gegevens zijn via de ABC-balk (links bij 'gegevens') makkelijk op trefwoord te vinden. Telkens staan de werking, de regionale afdelingen en contactgegevens vermeld. De sociale kaart Op deze online sociale kaart vind je alle organisaties die zich bezighouden met drughulpverlening. Je kan zoeken op trefwoord(en) - te kiezen uit de alfabetische lijst - en per regio of gemeente. De Sleutel - hulpverlening De Sleutel situeert zich binnen de gezondheidszorg en richt zich naar mensen met drugproblemen en risicogroepen met een aanbod van preventie, crisisopvang, ambulante en residentiële hulpverlening en werkgelegenheid in Vlaanderen. De Sleutel heeft een overzichtelijke site met heel wat informatie en tips. 6. Getuigenissen Wat zijn de verhalen van andere ouders? Hoe gaan zij om met het druggebruik van hun kind? boek Dagboek van een drugsdode Veerman Eddy - AEM Het boek begint met de weergave van pagina s uit het dagboek van een 18-jarige drugsverslaafde jongen. Daarna vertelt zijn moeder over het hele traject dat ze met hem heeft meegemaakt. Een negental andere moeders beschrijft hoe het hen is vergaan met eenzelfde probleem. Tussen de verhalen door zijn algemenere hoofdstukken opgenomen over preventief jeugdbeleid en dergelijke. Het boek is veelal geschreven in de ik-vorm, waardoor het bijzonder persoonlijke verhalen zijn geworden. boek Sterven om te overleven Keogh Rachael - Just Publishers Levensverhaal van de een meisje dat jarenlang drugsverslaafd was. Rachael begint op elfjarige leeftijd met roken en hasj en alcohol gebruiken; als ze dertien is, heeft de heroïne haar in zijn greep. Toch weet ze af te kicken. Een rauw, eerlijk en openhartig relaas van een jonge vrouw die zelfdestructief was, maar uit de goot omhoog kroop en nu weer positief in het leven staat. Vanaf ca. 16 jaar.

7 boek De parttime-junkie Kelder Renee - Prometheus Een autobiografische roman over een meisje uit een links vrijzinnig milieu dat vanaf haar 19de verslaafd is aan de partydrug GHB, aan alcohol en diverse andere middelen. Renee leidde een dubbelleven vol leugens en (zelf)bedrog. boek Stoppen met blowen Stein Yoram - Nieuw Amsterdam De eerste helft van dit boek bevat heel wat informatie rond joints en drugs. De tweede helft bespreekt hoe je kan stoppen met een verslaving. Een ex-cannabisverslaafde doet zijn verhaal. boek Cokepunt Hansen Ruud - De Boekenmakers Een moeder vertelt wat het betekent als je ontdekt dat je kind verslaafd is en hoe je omgaat met de leugens, twijfels en teleurstellingen. De zoon getuigt over zijn kant van het verhaal: omgaan met de depressies, het gebruik van geweld en het schuldgevoel. boek Het begon met een blowtje Hélène - The House of Books Verhaal van een 12-jarig meisje Hélène en haar drugmisbruik. Ze drinkt thuis stiekem alcohol en rookt voor het eerst. Al snel volgen andere soorten drugs. Het boek richt zich tot jongeren die op een dag besluiten hun eerste joint te roken, en tot ouders die denken dat hun kinderen dat niet zullen doen. boek De moeder van David S., geb. 3 juli 1959 Keuls Yvonne - Ambo Dit verhaal beschrijft een aantal jaren uit de geschiedenis van een moeder waarvan de oudste zoon aan drugs verslaafd is. Ze ontdekt pas na lange tijd wat er aan de hand is. Haar huwelijk en het gezin dreigen stuk te gaan. Mama Len beseft dat ze afstand moet nemen. boek Een ongewoon gesprek met sla Rombaut Luc - Van Halewyck Kortverhalen vertellen de belevenissen van een gebruiker. Zowel de aangename als de onaangename effecten en gevolgen van drugs komen aan bod. Hoe gevaarlijk zijn drugs echt? Wat voel je als je een pil slikt? Hoe snel raak je verslaafd? Wat zijn de signalen? Hoe kan ik mijn kind testen? Dit boek bevat productinformatie, tips voor ouders en een lijst met websites, films en boeken. Dat doet mijn kind niet, toch? - YouTube In dit filmpje getuigt een moeder over haar zoon Ruben die als tiener experimenteert met cannabis, maar al vlug ook met harddrugs begint. Ze vertelt over haar ervaringen en emoties m.b.t. het druggebruik van haar zoon. Drughulp xtc - speed - cocaïne - GHB Jongeren getuigen hoe ze aan drugs zijn begonnen.

8 7. Praten met anderen Waar kan je in contact komen met andere ouders? DrugsForum - Het enige echte forum over drugs! Op dit forum kan je terecht om vragen te stellen, vragen van andere ouders te lezen of gewoon om steun te zoeken. Trefpunt Zelfhulp Hier vind je een overzicht van zelfhulpgroepen m.b.t. drugsverslaving. Je vindt er o.a. een praatgroep voor ouders. Bij elke organisatie staan de werking, de regionale afdelingen en contactgegevens vermeld.

Zelftests, en veel meer. 1 juni 2017

Zelftests, en veel meer. 1 juni 2017 Zelftests, en veel meer 1 juni 2017 1994 zichtbaarheid van het gebruik door media-aandacht, veranderende gebruikspatronen en de toegenomen maatschappelijke bespreekbaarheid. vragen aan hulpverlening en

Nadere informatie

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen Voor vragen over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen: De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09

Nadere informatie

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen Voor vragen over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen: De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09

Nadere informatie

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht BIJLAGE inspiratiemap Materialenoverzicht drugs 1 1. Brochures of affiches Hieronder vindt u een lijst met informatieve materialen over cannabis en andere drugs De materialen zijn verkrijgbaar bij VAD.

Nadere informatie

Drugpunt 24 februari 2015. Drugpunt Drugs Druggebruik begrijpen Vroeginterventie Opvallende verschijnselen In de praktijk Vragen

Drugpunt 24 februari 2015. Drugpunt Drugs Druggebruik begrijpen Vroeginterventie Opvallende verschijnselen In de praktijk Vragen Drugpunt 24 februari 2015 Drugpunt Drugs Druggebruik begrijpen Vroeginterventie Opvallende verschijnselen In de praktijk Vragen DRUGPUNT TEAM Filip Claeys filip.claeys@drugpunt.be 09/381 86 63 of 0498

Nadere informatie

8% MEER ÉN DIVERSERE VRAGEN VOOR DE DRUGLIJN IN 2016

8% MEER ÉN DIVERSERE VRAGEN VOOR DE DRUGLIJN IN 2016 8% MEER ÉN DIVERSERE VRAGEN VOOR DE DRUGLIJN IN 2016 Brussel, 14 juni 2017 2016 werd voor De DrugLijn het op twee na drukste jaar ooit. In totaal werden 6.544 bellers, skypers, mailers en chatters anoniem

Nadere informatie

V e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

V e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan V e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen De Druglijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09 330 35 25 www.sosnuchterheid.org Anonieme Alcoholisten Vlaanderen

Nadere informatie

Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP. Gezondheidsconferentie 2016

Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP. Gezondheidsconferentie 2016 Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP Gezondheidsconferentie 2016 Probleem KOAP? Aandacht voor KOAP Herkenning geven Opgroeien in een gezin met stress en negatieve interacties Jonge

Nadere informatie

Online zelftesten. Studievoormiddag Online Alcohol- en drughulpverlening 24 juni 2011

Online zelftesten. Studievoormiddag Online Alcohol- en drughulpverlening 24 juni 2011 Online zelftesten Studievoormiddag Online Alcohol- en drughulpverlening 24 juni 2011 Waarom online zelftesten? Online tools: anoniem kosteloos altijd toegankelijk werken drempelverlagend parallel aan de

Nadere informatie

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor wie meer wil weten over zelfverwonding en hoe je ermee omgaat.

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor wie meer wil weten over zelfverwonding en hoe je ermee omgaat. Infowijzer Omgaan met zelfverwonding Voor wie meer wil weten over zelfverwonding en hoe je ermee omgaat. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team

Nadere informatie

NODENBEVRAGING HORECA

NODENBEVRAGING HORECA NODENBEVRAGING HORECA VAD, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, wil nagaan hoe er in horecazaken in Vlaanderen omgegaan wordt met alcohol en andere drugs. Daarnaast willen we weten of u,

Nadere informatie

Infowijzer. Inhoud. Websites. Boeken en multimedia in de bibliotheek

Infowijzer. Inhoud. Websites. Boeken en multimedia in de bibliotheek Infowijzer Omgaan met kinderrechten Een lijst van informatiebronnen voor wie als ouder of opvoeder goed wil omgaan met de rechten van kinderen. De lijst is evenzeer bedoeld voor kinderen en jongeren die

Nadere informatie

Overzicht beschikbare informatie over alcohol, drugs, verslaving en psychiatrische aandoeningen.

Overzicht beschikbare informatie over alcohol, drugs, verslaving en psychiatrische aandoeningen. Overzicht beschikbare informatie over alcohol, drugs, verslaving en psychiatrische aandoeningen. Er is amper psycho-educatie materiaal beschikbaar voor dubbele diagnose cliënten over de interactie tussen

Nadere informatie

HOE KUNNEN OUDERS TABAK-, ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN OF UITSTELLEN?

HOE KUNNEN OUDERS TABAK-, ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN OF UITSTELLEN? HOE KUNNEN OUDERS TABAK-, ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN OF UITSTELLEN? Deinze 4 juni 2013 www.drugpunt.be/heelwatinhuis Drugpunt Leie & Schelde Filip Claeys Sanne Foulon www.drugpunt.be

Nadere informatie

Basisvorming drugs & & drugge g bruik i

Basisvorming drugs & & drugge g bruik i Basisvorming drugs & druggebruik 1. Drugpunt en PZ Deinze -Zulte 2. Productinformatie: soorten drugs 3. Wetgeving 4. Welke drugs worden door onze leerlingen gebruikt? Inhoud 5. Hoe moeten we dat druggebruik

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief drugs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief drugs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET DRUGS 3 SOORTEN DRUGS 3 WAT DOEN DRUGS? 4 VERSLAAFD AAN DRUGS

Nadere informatie

27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd

27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd 27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83 www.twitter.com/brijderjeugd Kikid Het is als ouder jouw verantwoordelijkheid, dat je kind NEE kan zeggen tegen drank!

Nadere informatie

DRUGS. Inhoudstafel: Heb je vragen over drugs? Heb je problemen met drugs? In deze wegwijzer staan alle diensten die jou kunnen helpen.

DRUGS. Inhoudstafel: Heb je vragen over drugs? Heb je problemen met drugs? In deze wegwijzer staan alle diensten die jou kunnen helpen. DRUGS Drugwegwijzer: alcohol tabak medicatie illegale drugs Inhoudstafel: Zoek je de juiste dienst? 4 Wil je informatie over drank, drugs, pillen, gokken? 5 Heb je een zoon of dochter die drugs gebruikt?

Nadere informatie

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Combigebruik. De meest gestelde vragen Combigebruik. De meest gestelde vragen V.U.: Paul Van Deun, Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs V.U.: VAD Frieda vzw, Vanderlindenstraat Matthys, Vereniging 15, voor 1030 Alcohol- Brussel en

Nadere informatie

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht BIJLAGE inspiratiemap Materialenoverzicht Alcohol 1 1. Brochures of affiches Hieronder vindt u een lijst met informatieve materialen over alcohol Deze materialen zijn verkrijgbaar bij VAD. www.vad.be,

Nadere informatie

Alcohol- en drugpreventie op school.

Alcohol- en drugpreventie op school. Alcohol- en drugpreventie op school. Aan de slag! Voor leerkrachten in het secundair onderwijs Alcohol, cannabis, psychoactieve medicatie, gokken en gamen zijn niet weg te denken uit de leefwereld van

Nadere informatie

3wwonen, werken & welzijn in Halle-Vilvoorde. Sociale Kaart WWKLD Wezembeek-Oppem Wemmel Kraainem Linkebeek en Drogenbos

3wwonen, werken & welzijn in Halle-Vilvoorde. Sociale Kaart WWKLD Wezembeek-Oppem Wemmel Kraainem Linkebeek en Drogenbos intergemeentelijke preventiedienst drugs en alcohol Sociale Kaart WWKLD Wezembeek-Oppem Wemmel Kraainem Linkebeek en Drogenbos provincie vlaams brabant wezembeek-oppem Wemmel kraainem linkebeek drogenbos

Nadere informatie

Alcohol- en drugpreventie op school.

Alcohol- en drugpreventie op school. Alcohol- en drugpreventie op school. Aan de slag! Voor leerkrachten in het secundair onderwijs Alcohol, cannabis, psychoactieve medicatie, gokken en gamen zijn niet weg te denken uit de leefwereld van

Nadere informatie

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Combigebruik. De meest gestelde vragen Combigebruik. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - juni 2011 (herziene herdruk) - D/2011/6030/10

Nadere informatie

Verstandelijke beperking en middelengebruik. Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking

Verstandelijke beperking en middelengebruik. Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking Verstandelijke beperking en middelengebruik Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking Johan woont al enkele jaren zelfstandig. Als begeleider ga jij twee

Nadere informatie

Verslavingspreventie

Verslavingspreventie Verslavingspreventie Mathijs.de.Croon@Novadic-Kentron.nl 073-689 90 90 Jaarlijks 8.000 cliënten bij NK (niet preventie) ambulant 85%, klinisch 15% cannabis 12% opiaten 10% cocaïne amfetamine e.d. 14% alcohol

Nadere informatie

Wegwijs voor ouders en opvoedingsfiguren bij. vragen over middelengebruik.

Wegwijs voor ouders en opvoedingsfiguren bij. vragen over middelengebruik. Wegwijs voor ouders en opvoedingsfiguren bij vragen over middelengebruik. Inhoudstafel 1. Enkele opvoedingstips 2. De eerste stap: praat erover 2.1 Stel vragen 2.2 Doe, al dan niet samen, een kennis- of

Nadere informatie

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1 zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd blijven. Veel jongeren experimenteren in de puberteit met roken, alcohol en drugs en een deel laat zich verleiden tot risicovol gedrag. Jongeren zijn extra

Nadere informatie

Hasj en wiet zijn drugs. Dat heet blowen. In deze folder vind je:

Hasj en wiet zijn drugs. Dat heet blowen. In deze folder vind je: Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Er wordt een soort sigaret gedraaid met tabak en hasj of wiet. Dat heet blowen. In deze folder

Nadere informatie

21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd

21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd 21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83 www.twitter.com/brijderjeugd Brijder jeugd Preventie Voorlichting (in de klas en aan docenten) ABC gesprekken Aanwezig bij verschillende ZAT

Nadere informatie

Cover NL tieners opvoeden over alcohol, roken en cannabis

Cover NL tieners opvoeden over alcohol, roken en cannabis Cover NL tieners opvoeden over alcohol, roken en cannabis 1 WERKEN AAN EEN GOEDE BAND Ook kleine kinderen worden groot. Je kind gaat naar het middelbaar. Het komt in een nieuwe leefwereld terecht. Er breekt

Nadere informatie

Vragenlijst Gezondheidscheck

Vragenlijst Gezondheidscheck Vragenlijst Gezondheidscheck Vraag Welk soort onderwijs volg je? In welke klas zit je? Hoe gaat het met je gezondheid? Kun je alles doen zonder lichamelijk klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, rugpijn)?

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Roken alcohol en drugs Roken, alcohol en drugs zijn schrikbeelden voor veel ouders. Dit geldt voor allochtone ouders én Nederlandse ouders. Sommige kinderen

Nadere informatie

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie Welkom Docent: Siri Kruit sirikruit@live.nl 1 Programma les 3 Kennismaking kort; theorie vorige lessen Preventie; nader bekeken Uitgaansdrugs: -presentatie -nabespreken

Nadere informatie

Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken

Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken V.U.: Paul Van Deun, Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - november 2017 - D/2017/6030/20

Nadere informatie

Wat je moet weten over hasj en wiet

Wat je moet weten over hasj en wiet Wat je moet weten over hasj en wiet 1 2 Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Er wordt een soort sigaret gedraaid met tabak en hasj

Nadere informatie

Antenne Gooi en Vechtstreek 2017

Antenne Gooi en Vechtstreek 2017 Dé expert op het gebied van verslaving Antenne Gooi en Vechtstreek 2017 Zicht op middelengebruik onder jonge mensen in de regio www.jellinek.nl/preventie Demografische gegevens Antenne is een initiatief

Nadere informatie

Drugs en urinetesting. Een folder voor ouders

Drugs en urinetesting. Een folder voor ouders Drugs en urinetesting. Een folder voor ouders V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - april 2015 (herziene herdruk) - D/2015/6030/12

Nadere informatie

VOORWOORD 3 INLEIDING 5 INHOUDSTAFEL 7 ALGEMEEN OVERZICHT 13 Overzicht volgens effect 13 Overzicht per categorie 25

VOORWOORD 3 INLEIDING 5 INHOUDSTAFEL 7 ALGEMEEN OVERZICHT 13 Overzicht volgens effect 13 Overzicht per categorie 25 DRUGSCOMPENDIUM INHOUDSTAFEL VOORWOORD 3 INLEIDING 5 INHOUDSTAFEL 7 ALGEMEEN OVERZICHT 13 Overzicht volgens effect 13 Overzicht per categorie 25 DEEL 1: VERDOVENDE MIDDELEN HOOFDSTUK 1: OPIUM, HEROÏNE

Nadere informatie

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan ggz voor doven & slechthorenden Verslaving Als iemand niet meer zonder... kan Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving Herkent u dit? Veel mensen gebruiken soms

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door B. 3143 woorden 3 maart 2013 7,7 3 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave 1980 Waargebeurd

Nadere informatie

lesbrief speciaal basisonderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

lesbrief speciaal basisonderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL lesbrief speciaal basisonderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: ROKEN EN BLOWEN 3 GEWOONTEN 3 CONTRACT 4 ROKEN EN JOUW GEZONDHEID

Nadere informatie

Hersenstichting Nederland. Hersenen en verslaving

Hersenstichting Nederland. Hersenen en verslaving Hersenstichting Nederland Hersenen en verslaving 1 Hersenen en verslaving Veel mensen gebruiken wel één of meer verslavende stoffen zoals alcohol, tabak of koffie. Maar wanneer is iemand nu verslaafd?

Nadere informatie

Onderzoek Alcohol & Drugs Leudal

Onderzoek Alcohol & Drugs Leudal Onderzoek Alcohol & Drugs Leudal Belangrijke toelichting Beste leerling, Welkom bij de GGD Jongerenmonitor! Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de leefstijl(alcohol & drugs) van jongeren. Het

Nadere informatie

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - april 2012 (herziene herdruk) - D/2012/6030/7

Nadere informatie

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie Welkom Docent: Siri Kruit sirikruit@live.nl iri Kruit Voorlichting en training 1 Programma Introductie - Kennismaking - Studiehandleiding, opbouw van de lessen

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 1948 woorden 6 maart keer beoordeeld. Drugs, wat, hoe en waarom? Wat iedereen over drugs zou moeten weten:

6,1. Werkstuk door een scholier 1948 woorden 6 maart keer beoordeeld. Drugs, wat, hoe en waarom? Wat iedereen over drugs zou moeten weten: Werkstuk door een scholier 1948 woorden 6 maart 2000 6,1 367 keer beoordeeld Vak Biologie Drugs, wat, hoe en waarom? Wat iedereen over drugs zou moeten weten: Veel mensen zijn bang voor drugs. Dat is jammer.

Nadere informatie

Inleiding. Bron: Nationale Drugsmonitor Jaarbericht 2007. Uitgave van Trimbosinstituut

Inleiding. Bron: Nationale Drugsmonitor Jaarbericht 2007. Uitgave van Trimbosinstituut : Alcohol, roken en drugs Inleiding In onze maatschappij zijn het gebruik van alcohol en andere drugs heel gewoon geworden roken en het drinken van alcoholische dranken gebeurt op recepties, feestjes,

Nadere informatie

Drugs en zwangerschap. De meest gestelde vragen

Drugs en zwangerschap. De meest gestelde vragen Drugs en zwangerschap. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - december 2011 (herziene herdruk) -

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 1 tot jaar Jongerenmonitor In 011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker.

ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker. ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN OUDERS ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker bernard.van.t.klooster@novadic-kentron.nl DEURNE- ZEILBERG 5 juni 2018 Wat heeft u zelf wel eens gebruikt? Cocaine

Nadere informatie

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER kleuter 2,5-6j 1 ste graad LO 6-8j 2 de graad LO 8-10j 3 de graad LO 10-12j doelstelling doelstelling doelstelling doelstelling Versterken

Nadere informatie

Inspiratiedag studenten

Inspiratiedag studenten Inspiratiedag studenten Drugsgebruik- en gebruikers Eva Ehrlich Inhoud Cijfers Quiz Werking Alcohol Drugs Breindoping Wat zijn drugs? Soms wordt uitgegaan van de werking van het middel, soms wordt gekeken

Nadere informatie

Alcohol, tabak en drugs tijdens de zwangerschap

Alcohol, tabak en drugs tijdens de zwangerschap Alcohol, tabak en drugs tijdens de zwangerschap V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - september 2012 (herziene herdruk)

Nadere informatie

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Doelstelling vandaag Wat is Preventie? Welke plannen heeft de overheid? Hoe wil de staatssecretaris ouders helpen? Welke rol spelen: Moedige Moeders? Huisartsen?

Nadere informatie

testbestand school, gemeente X 10 % % heeft soms

testbestand school, gemeente X 10 % % heeft soms 216-217 onderzoek onderzoeksperiode totaal aantal leerlingen klas 2 klas 2 VO sep-nov 215 28 aantal afwezig aantal mogelijke aantal vragenlijsten tijdens screening aandachtsleerlingen ingevuld 12 74 (38%)

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1306 woorden 5 juli keer beoordeeld. Drugs

Werkstuk door een scholier 1306 woorden 5 juli keer beoordeeld. Drugs Werkstuk door een scholier 1306 woorden 5 juli 2016 1 1 keer beoordeeld Vak Anders Drugs Sasja Mertens- 10-5-16 Inleiding Ik hou mijn werkstuk over drugs, omdat ik er meer over wil weten. Drugs vind ik

Nadere informatie

Signaleren & Bespreken

Signaleren & Bespreken Signaleren & Bespreken HIER KOMT NOG EEN FOTO! Help! Mijn kind gaat uit! Hoe signaleer ik druggebruik bij mijn kind? Hoe signaleer ik problematisch gebruik bij mijn kind? En wat als blijkt dat..? Op tijd..

Nadere informatie

Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven

Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven Marie-Claire Lambrechts Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs KU Leuven, Omgeving en Gezondheid Seminarie Gezondheid op de werkvloer, 22/2/18 Brussel

Nadere informatie

Wanneer spreekt men van overgewicht? Wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen? Wat kan je eraan doen? Welke rol heb je als ouder?

Wanneer spreekt men van overgewicht? Wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen? Wat kan je eraan doen? Welke rol heb je als ouder? Infowijzer Mijn kind is (te) dik Voor ouders die menen dat hun kind (te) dik is. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

a) In heel je leven... b) In de voorbije 12 maanden... c) In de voorbije 30 dagen... 1 2 3 4 5 6 7

a) In heel je leven... b) In de voorbije 12 maanden... c) In de voorbije 30 dagen... 1 2 3 4 5 6 7 1. Je bent 1 een jongen 2 een meisje 2. In welk jaar ben je geboren? Jaar 19 3. Welke van de volgende personen maken deel uit van je huisgezin? Kruis aan wat van toepassing is. 1 Vader 1 Stiefvader 1 Moeder

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 1 tot jaar Jongerenmonitor In 011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Speciaal onderwijs LESBRIEF OVER DRUGS UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144

Speciaal onderwijs LESBRIEF OVER DRUGS UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144 Speciaal onderwijs LESBRIEF OVER DRUGS UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144 Lesbrief over drugs INHOUD pagina Colofon: Deze lesbrief hoort bij het drugspreventieproject

Nadere informatie

Dat doet mijn kind toch niet?!

Dat doet mijn kind toch niet?! Dat doet mijn kind toch niet?! Informatie over alcohol en drugs 17 maart 2016 marion.kooij@brijder.nl 088 3583 880 06 30 26 24 83 www.twitter.com/brijderjeugd Brijder jeugd Preventie Voorlichting (in de

Nadere informatie

7,4. Boekverslag door een scholier 1883 woorden 18 oktober keer beoordeeld. Auteur Christiane F. Eerste uitgave 1978

7,4. Boekverslag door een scholier 1883 woorden 18 oktober keer beoordeeld. Auteur Christiane F. Eerste uitgave 1978 Boekverslag door een scholier 1883 woorden 18 oktober 2001 7,4 109 keer beoordeeld Auteur Christiane F. Genre Roman Eerste uitgave 1978 Vak Duits 2.3 Aantekeningen uit de achtergrondinformatie 2.3.1 De

Nadere informatie

ASSESSMENT MIDDELENGEBRUIK. Achternaam. Cliëntnummer. Naam interviewer

ASSESSMENT MIDDELENGEBRUIK. Achternaam. Cliëntnummer. Naam interviewer ASSESSMENT MIDDELENGEBRUIK Achternaam bij vrouwelijke cliënten meisjesnaam Geboortedatum Cliëntnummer Datum interview d d m m d d m m 1. Naam interviewer 2. 3. Interview is niet volledig afgenomen want:

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs en de wet De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren

Nadere informatie

DRUGSCOMPENDIIUM INHOUDSTAFEL

DRUGSCOMPENDIIUM INHOUDSTAFEL DRUGSCOMPENDIIUM INHOUDSTAFEL VOORWOORD 3 INLEIDING 5 HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN OVERZICHT 13 HOOFDSTUK 2: CANNABISPRODUCTEN 23 2.1. MARIHUANA 25 2.1.1. Algemeen 25 2.1.2. Gebruik 26 2.1.3. Risico s 27 2.2.

Nadere informatie

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie Welkom Docent: Siri Kruit s.r.kruit@hr.nl 1 Huiswerkopdracht : Programma les 2 Theorie basis informatie Cannabis -presentatie Voorlichtingsmateriaal -nabespreken

Nadere informatie

HOE HELP IK MIJN KIND NEE ZEGGEN TEGEN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN?

HOE HELP IK MIJN KIND NEE ZEGGEN TEGEN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? HOE HELP IK MIJN KIND NEE ZEGGEN TEGEN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? UW KIND EN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? U KUNT ER IETS AAN DOEN! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wegwijs in de alcohol en drugproblematiek. in het Pajottenland

Wegwijs in de alcohol en drugproblematiek. in het Pajottenland Wegwijs in de alcohol en drugproblematiek in het Pajottenland Informatieve sites Voor uzelf, of om door te geven aan de bezorgde ouder, de jongere of de volwassen gebruiker of ze eerst eens samen door

Nadere informatie

You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen

You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen V.U. Paul Van Deun VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - januari 2016 D/2016/6030/3 De DrugLijn is een initiatief van VAD - VAD wordt gefinancierd

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Uw kind en roken, drinken en blowen? U kunt er iets aan doen! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Aanmelden informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Vind je dat je in het weekend te veel coke, speed of xtc gebruikt? Heb je weer geblowd of gedronken, terwijl je dat

Nadere informatie

Beschrijvingen van de inhoud van het beeldmateriaal Drank, Drugs en Games

Beschrijvingen van de inhoud van het beeldmateriaal Drank, Drugs en Games Beschrijvingen van de inhoud van het beeldmateriaal Drank, Drugs en Games HOOFDPROGRAMMA In het hoofdprogramma komen drie jongeren aan het woord. 1. Mika is een slechthorende jongen die vertelt dat hij

Nadere informatie

Familiewerking CAT Gent

Familiewerking CAT Gent Familiewerking CAT Gent deelwerking CCG ECLIPS Congres Geestelijke Gezondheidszorg Gent, 15 september 2010 Tomas Van Reybrouck Speerpunten werking CAT: Ambulante werking voor mensen met verslavingsproblematiek

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Drugs

Werkstuk Nederlands Drugs Werkstuk Nederlands Drugs Werkstuk door een scholier 1954 woorden 27 mei 2008 5,8 36 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoudsopgave - Blz. 3. Voorwoord/Inleiding, - Blz. 3. Taakverdeling, - Blz. 4&5. Hoofdstuk

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Drugs

Spreekbeurt Nederlands Drugs Spreekbeurt Nederlands Drugs Spreekbeurt door een scholier 1756 woorden 20 december 2002 7,4 308 keer beoordeeld Vak Nederlands Drugs Inleiding: Drugs zijn stoffen die invloed hebben op je geest en op

Nadere informatie

Middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking. Arjetta Timmer Brijder Verslavingszorg

Middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking. Arjetta Timmer Brijder Verslavingszorg Middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking Arjetta Timmer Brijder Verslavingszorg Parnassia Bavo Groep Brijder Verslavingszorg Preventie Jeugd Zorg ambulant & klinisch Bereidheidliniaal

Nadere informatie

Presentatie Drugs op het werk Spreker Saskia Schluter Datum 04-2015

Presentatie Drugs op het werk Spreker Saskia Schluter Datum 04-2015 Presentatie Drugs op het werk Spreker Saskia Schluter Datum 04-2015 Controle Onlangs is door een grote opdrachtgever van STAR OGP een drugscontrole gehouden onder alle aanwezigen (dus medewerkers van diverse

Nadere informatie

Cannabis. De meest gestelde vragen

Cannabis. De meest gestelde vragen Cannabis. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - juli 2015 (herziene herdruk) - D/2015/6030/29 De

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Drugs

Opdracht Maatschappijleer Drugs Opdracht Maatschappijleer Drugs Opdracht door R. 3281 woorden 28 januari 2012 7,2 31 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1. Wat is drugs en waar komen ze vandaan? a. Wat zijn drugs? Drugs zijn verdovende

Nadere informatie

Regionaal overleg: Alcohol en andere drugs. CGG Kempen Ellen Van Eynde 17 maart 2015

Regionaal overleg: Alcohol en andere drugs. CGG Kempen Ellen Van Eynde 17 maart 2015 Regionaal overleg: Alcohol en andere drugs CGG Kempen Ellen Van Eynde 17 maart 2015 Kennismaking Preventiewerker van het Alcohol- en drugteam De Meander De Meander is onderdeel van het Centrum voor Geestelijke

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Drugs

Werkstuk Maatschappijleer Drugs Werkstuk Maatschappijleer Drugs Werkstuk door een scholier 2083 woorden 8 maart 2006 4,9 54 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Soorten drugs 4 Softdrugs 4 Harddrugs

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door een scholier 2184 woorden 6 januari 2003 6 7 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave

Nadere informatie

Liska Vulperhorst Preventiewerker

Liska Vulperhorst Preventiewerker Liska Vulperhorst Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Vijf circuits Behandeling & Begeleiding Sociale Verslavingszorg Forensische Verslavingszorg Verslavingsreclassering Preventie & Consultancy Programma

Nadere informatie

2 GENOTMIDDELEN EN VERSLAVING

2 GENOTMIDDELEN EN VERSLAVING 2 GENOTMIDDELEN EN VERSLAVING Dit is een van de onderdelen uit de catalogus van het Documentatiecentrum van de afdeling Gezondheidsbevordering van de GGD Den Haag. De materialen kunnen alleen geleend worden

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door een scholier 1976 woorden 20 april 2001 7,4 56 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 1 tot jaar Jongerenmonitor In 011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Mijn kind en drugs. De meest gestelde vragen

Mijn kind en drugs. De meest gestelde vragen Mijn kind en drugs. De meest gestelde vragen V.U.: Paul Van Deun, Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel mei 2016 (herziene herdruk) - D/2016/6030/7 De

Nadere informatie

Nuchter opvoeden Alcohol en Drugs in de Opvoeding. Floris Munneke Anita van Stralen

Nuchter opvoeden Alcohol en Drugs in de Opvoeding. Floris Munneke Anita van Stralen Nuchter opvoeden Alcohol en Drugs in de Opvoeding Floris Munneke Anita van Stralen Programma Trends Invloeden op het kind Wat vindt u? Het gesprek met uw kind Verwijsmogelijkheden Wat roept het onderwerp

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 1 tot jaar Jongerenmonitor In 011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Drugs

Werkstuk Biologie Drugs Werkstuk Biologie Drugs Werkstuk door D. 2795 woorden 23 mei 2001 6,9 329 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding. Dit werkstuk gaat over drugs. Misschien zonder dat je het weet heeft iedereen wel eens

Nadere informatie

Uw kind en genotmiddelen

Uw kind en genotmiddelen Welkom! Uw kind en genotmiddelen Pel van Hattum Gezondheidsbevorderaar Programma Genotmiddelen Ontwikkeling pubers Middelen: Energydrinks Roken Alcohol Opvoeding Genotmiddelen Indeling naar werking Verdovend

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 1 tot jaar Jongerenmonitor In 011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Uw kind en roken, drinken en blowen? U kunt er iets aan doen! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Dat doet mijn kind toch niet?! Informatie over alcohol en drugs

Dat doet mijn kind toch niet?! Informatie over alcohol en drugs Dat doet mijn kind toch niet?! Informatie over alcohol en drugs 16 oktober 2012 marion.kooij@brijder.nl 023 5307400 www.twitter.com/brijderjeugd Hoeveel alcoholspelletjes kent u? Kingsen Boeren Zap een

Nadere informatie

Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl

Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl www.gezondopvoeden.be Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl 1 Lies Racquet, 2014 = een website voor ouders van kinderen en jongeren met opvoedingsvragen over gezonde voeding, beweging,

Nadere informatie