Proficiat! Veel plezier!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Proficiat! Veel plezier!"

Transcriptie

1

2 Proficiat! Je hebt de museumstand over de bakker gevonden! Dit boekje vertelt je alles over de bakker van vroeger en nu. Tussendoor krijg je leuke opdrachtjes om samen met vrienden of familie uit te voeren. Veel plezier!

3 De bakker vroeger Vroeger kon je in het dorp niet naar de bakker om brood te halen, want er was simpelweg geen bakker. Iedereen bakte thuis eenmaal per week zelf brood. Men bakte in het bakkot, een klein huisje dat ver verwijderd stond van het woonhuis omdat door het vuur van de oven het bakkot makkelijk in brand kon vliegen. Je bevindt je momenteel in zo n bakkot met bakoven. In de oven van het bakkot werd een vuur van rijshout gestookt. Dit zijn fijne takjes die men verzamelt bij het snoeien. Wanneer de stenen in de oven waren opgewarmd, haalde men met een rakelijzer de as weg en maakte men de ovenvloer schoon met de ovenwis. Dan kon men de broden die moesten gebakken worden erop leggen. Het bakken kon beginnen! Maar geen brood zonder deeg natuurlijk. Het deeg werd in een trog gemaakt. Dit was een lange bak waarin met handen of voeten bloem, water en zout gekneed werden. Om het deeg te laten rijzen (luchtiger laten worden) voegde men er zuurdeeg aan toe. Dit was een bolletje deeg dat al zuur geworden was. Pas veel later werd er biergist in de plaats gebruikt. In de stad bakte een bakker het brood. Elk brood dat de bakker verkocht, moest gemerkt worden. Dat wil zeggen dat op elk brood de beginletter van de naam van de bakker stond. De bakker bakte deze letter in zijn broden. Zo kon men van een brood dat niet genoeg woog of met beschimmelde bloem gebakken was, de bakker terugvinden. Die bakker werd dan natuurlijk gestraft. Veel bakkers hadden een eigen broodstempel. Je vindt er zo twee in de trog. Zie je ze? Vandaag worden sommige broden nog steeds gemerkt. Ken jij nog etenswaren of zaken die gemerkt worden? Weet je ook hoe deze gemerkt worden? De oudste broden waren roggeringen. Dit waren platte ronde broden met een gat in het midden. Ze werden aan een stok aan het plafond gehangen zodat de muizen er niet bij konden. Deze roggeringen hingen soms weken aan het plafond en werden keihard. Om ze te kunnen opeten moest je ze in pap, bier of soep soppen. Vind je de roggeringen hier terug in het bakkot? Ga nu verder naar de bakkersstand in het museum, dat is nummer 2 op jullie plattegrond.

4 Soorten beleg Vandaag beleggen wij onze boterham met kaas, confituur, choco, speculaaspasta. Maar vroeger at men gewoonlijk niets bij brood. Het werd in soep of melk gesopt en zo opgegeten. Als er dan toch iets op gesmeerd werd, was het vaak smout. Smout is gesmolten dierenvet waaraan een beetje zout is toegevoegd. Vraag maar eens aan je ouders of grootouders of zij nog smout op hun boterham gestreken hebben. En of ze dat lekker vonden. Wat vind jij trouwens het lekkerste beleg? Op zondag werd er soms een potje appel- of perenstroop op tafel gezet. Rijke mensen aten boter of een stuk kaas bij hun brood. Heel arme mensen strooiden zout op hun brood, om toch maar een beetje smaak te hebben. Bekijk alle voorwerpen in de museumstand en bedenk welke smaak ze zouden hebben. Smaken ze zout of zuur? Schrijf vier verschillende smaken op je krijtbordje. Zoek voor elke smaak een voedingsproduct uit de stand. Taarten die de bakker op zondag overhad, durfde hij op maandag en zelfs op dinsdag nog te verkopen. Hij gaf er gewoon een andere naam aan: bodding. Bodding was niets minder dan een oude taart! Het klonk alleen iets beter. Maar bodding was ook de naam van een recept. De bakker mengde oud brood, suiker, melk, rozijnen en kaneel en bakte daarvan een soort taart. Broodpudding noemen wij dat nu. Speciale bakkers Maar er waren ook bakkers die geen brood bakten. Zo waren er beschuit- en speculaasbakkers. Een beschuitbakker was gespecialiseerd in het maken van beschuiten. Dit zijn een soort harde, lichte koeken die in een beschuitblik lang kunnen bewaren. Beschuiten werden vaak meegenomen op zee, juist omdat ze zo lang bewaarden. Zoek het beschuitblik in de museumstand. Een speculaasbakker bakte speculaaskoeken. Uit stevige planken sneed hij eerst figuurtjes. Die figuren holde hij uit en vulde ze met speculaasdeeg. Naast brood maakte de bakker ook zoete lekkernijen zoals peperkoek, marsepein, taart en bodding.

5 Zo verkreeg hij koekjes in een leuke vorm. Vaak waren de koekjes te mooi om op te eten. Vandaag wordt nog veel speculaas gemaakt in opvallende vormen. Vooral Sinterklaas voelt zich goed in speculaas! Kies in gedachten één voorwerp uit de museumstand. Teken iets op je krijtbordje waarvan jij vindt dat het bij dat voorwerp hoort. Er werd ook taaitaai gemaakt. Dit leek heel goed op speculaas, maar omdat er geen suiker in zat was het heel droog en taai. Men noemde de koeken dan ook maar taaitaai. Deze koeken waren zo hard dat ze maanden aan de muur konden blijven hangen zonder te bederven. Ze dienden eigenlijk meer als kleine kunstwerkjes. De bakker vandaag Vandaag bestaan er verschillende soorten bakkers. Zo zijn er de bakkers die als beroep brood, koeken en allerlei lekkernijen bakken en verkopen. Zo n bakker wordt een ambachtelijke of warme bakker genoemd. Er zijn ook bakkers die niet zelf bakken. Ze kopen hun brood en koeken bij een collega of bij een industriële bakker en verkopen die alleen door. Zo n bakker wordt een koude bakker genoemd. Als laatste is er nog de industriële bakker. Hij heeft een bedrijf waar er brood gebakken wordt om te verkopen aan koude bakkers en aan supermarkten. Deze industriële bakkerij is meestal heel groot en er werken veel mensen. Kies één voorwerp uit de museumstand. Verzin een nieuwe, nog niet bestaande naam voor dit voorwerp. Bijvoorbeeld: een kopje wordt een drankenhouder. In een bakkerij worden vandaag allerlei hulpmiddelen en machines gebruikt. Vroeger gebeurde alles met de hand, nu bestaat er voor bijna iedere bewerking een machine.

6 Zo zijn er bijvoorbeeld kneedmachines die het deeg kneden, mengmachines die de ingrediënten mengen, rijskasten waar de broden in rijzen en nog zoveel meer. Deze machines worden niet in alle bakkerijen gebruikt. Sommige kleine bakkers houden ervan om met de hand te werken en dus geen machines te gebruiken. De broden en taarten worden 's nachts gebakken zodat ze de volgende morgen vers in de winkel kunnen liggen. De bakker staat dus tussen twee en vier uur s nachts op om het deeg te bereiden. Daarna begint hij te bakken. De bakker van vandaag verkoopt meer dan alleen brood. Je kan er ook koffiekoeken, taart, snoep, marsepein, speculaas en andere lekkernijen kopen. Er zijn zelfs bakkers die broodbeleg, dranken en andere etenswaren verkopen. Hun winkels zijn als het ware tot kleine supermarktjes uitgegroeid. Hopelijk heb je genoten van de rondleiding en de opdrachten. Leg dit boekje gewoon terug waar je het vond. Je kan met je plattegrond nu op zoek naar een volgend beroep of terug gaan naar het cafeetje waar je je atributen en verkleedkledij kan afgeven. Daar liggen trouwens ook mooie kleurplaten en je kan er leuke spelletjes ontlenen. Of waag je kans bij de tombola! Nodige voorwerpen in tasje Plattegrond Schrijfbordje Broodje Colofon Tekst en tekeningen: Marcus Dauwe Foto's: Steven De Baere, Bardelaeremuseum, Plattelandsklassen Redactie: Provinciaal Museumconsulentschap Oost-Vlaanderen, Erfgoedcel Meetjesland Copywriting: Katrien Van Hecke Lay out en druk: Printing Partners, Eeklo Tip: dit boekje is ook te downloaden vanop de website van Erfgoedcel Meetjesland (www.erfgoedcelmeetjesland.be), doorklikken naar projecten.

Van akker tot bakker

Van akker tot bakker Meetjesland Landbouw en gezonde voeding 3de graad 2de graad ASO 7 Van akker tot bakker Het bedrijf Etienne Hamerlinck en Linda Dellaert Meerbeke 11-9940 Evergem Linda is een opgewekte boerin die maar al

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Winkelen, shoppen, kopen, verkopen, het winkeltje, de kiosk, de markt, de galerij: waar hebben we allemaal centen voor nodig? En waar halen we wat?

Winkelen, shoppen, kopen, verkopen, het winkeltje, de kiosk, de markt, de galerij: waar hebben we allemaal centen voor nodig? En waar halen we wat? TINGELINGELING! Winkelen, shoppen, kopen, verkopen, het winkeltje, de kiosk, de markt, de galerij: waar hebben we allemaal centen voor nodig? En waar halen we wat? Tingelingeling! doet de bel van de winkel.

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Eerste Leerjaar. www.lessenpakket.be

Eerste Leerjaar. www.lessenpakket.be Eerste Leerjaar 1 Kijken en proeven de grote variatie aan broodsoorten ervaren, via multisensorieel waarnemen; vaststellen dat smaken verschillen van de ene tot de andere persoon; broodvarianten uit andere

Nadere informatie

Lerarenhandleiding groep 3 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs

Lerarenhandleiding groep 3 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Lerarenhandleiding groep 3 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Inhoudsopgave Les 1: Proeven met al je zintuigen 6 Les 2: De jamfabriek 9 Kopieerblad 1 18 Kopieerblad 2 19 Les 3: Ontbijt:

Nadere informatie

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het:

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het: DE SCHIJF VAN VIJF IN KINDERTAAL Gezond eten en veel bewegen: waarom zou je? Gezond eten en veel bewegen is goed voor je. Dat hoor je waarschijnlijk zo vaak dat je het irritant vindt. Vraag je je weleens

Nadere informatie

* Educatief materiaal bij de voorstelling Andere Koek, groep 1 en 2

* Educatief materiaal bij de voorstelling Andere Koek, groep 1 en 2 * Educatief materiaal bij de voorstelling Andere Koek, groep 1 en 2 Voor veel kinderen is het bijwonen van een muziektheatervoorstelling op zich al een educatief moment. Toch denken we dat met dit materiaal

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Inhoudsopgave Les 1: Speurneuzen 6 Les 2: Waar komt ons eten vandaan? 9 Kopieerblad 1 20 Les 3: Lekker uit de Schijf van

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Beginnerslessen Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over vakantie. Een gesprek voeren over vrije tijd. Een vakantiehuisje huren Informatie vinden op het vliegveld.

Nadere informatie

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen 2014 TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen Wat is een domeinnaam? Zonder een webadres heb je geen website. Als mensen naar je website toe willen dan

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESDOELEN Leerlingen ervan bewust maken dat de hersenen van belang zijn bij alles wat je denkt en doet. Leerlingen bewust maken van de voor-

Nadere informatie

Werkbladen. Zon op school Peelland

Werkbladen. Zon op school Peelland Peelland Werkbladen Het project Zon op School is tot stand gekomen door samenwerking van een aantal organisaties in Zeeland; het Zeeuws Platform Duurzame Ontwikkeling (ZPDO), het Regionaal Pedagogisch

Nadere informatie

Auto & een uitkering 'Eerst de mens dan de regel'

Auto & een uitkering 'Eerst de mens dan de regel' jaargang 2 nr. 5 > oktober 2010 is een uitgave van Sociale Zekerheid Amersfoort Auto & een uitkering 'Eerst de mens dan de regel' 'Dit is voor mij een KANSZ!' Stad met een hart Auto & een uitkering U heeft

Nadere informatie

Informatieboekje. Vlaaienactie 2011. Scoutinggroep Don Bosco Soest

Informatieboekje. Vlaaienactie 2011. Scoutinggroep Don Bosco Soest Informatieboekje Vlaaienactie 2011 Inhoud Voorwoord 1. Waarom een vlaaienactie?...7 1.1. Geld verdienen voor de groep... 7 1.2. Geld verdienen voor je speltak... 7 1.3. Bekendheid voor de groep... 7 1.4.

Nadere informatie

Activiteitenprogramma BSO Boris Buitelaar Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Later als ik groot ben: Politie

Activiteitenprogramma BSO Boris Buitelaar Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Later als ik groot ben: Politie Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli Later als ik groot ben: Politie Maandag 6 juli: Stoere politie Politiewerk is stoer voor jongens én voor meisjes. Deze week kom je van alles over de politie te weten.

Nadere informatie

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld Euro bankbiljetten ons geld Spreekbeurt over geld Introductie Jij wilt een spreekbeurt houden over geld en wij willen je daarbij graag helpen. Dit is een spreekbeurt pakket dat is gemaakt door het bedrijf

Nadere informatie

DE LANGE SOESTER. Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken!

DE LANGE SOESTER. Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken! DE LANGE SOESTER Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken! De Lange Soester is een eenmalige uitgave van Banketbakkerij Lex Verkley 14 september 2011 Thé Complet barstensvol zoete zaligheden Wat

Nadere informatie

Boekje met opdrachten

Boekje met opdrachten Boekje met opdrachten Welkom bij de Bibliotheekservice Fryslân. Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken. Het zelf maken van computerprogramma s heet programmeren.

Nadere informatie

*************************************************************************************************

************************************************************************************************* DEEL 1: Hoe kies je je vrienden WERKBLAD 1 In deze film zien we een aantal mensen dat voor ons belangrijk is: Daniël zijn moeder Ali Johnny de klusjesman Miyagi de leraar van Johnny Let goed op de uitspraken

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool De industriële revolutie is eigenlijk in Engeland begonnen. De meeste mensen waren boer, en rond 1700 hadden veel van deze boeren verdienden

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

LES 1: Ik kan helpen in de keuken

LES 1: Ik kan helpen in de keuken WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 1: Ik kan helpen in de keuken 1 Vind je het lekker om warm te eten? Ja, want...... Nee, want...... 2 Mag je helpen met boodschappen doen? Ja Nee, omdat......

Nadere informatie

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept!

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Bananen Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over bananen, waar ze vandaan komen en waarom ze gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt onder te

Nadere informatie