Eindrapport. Thema Installaties 1. Module (vakcode): Beroepsproduct: Groep: Periode: Ingeleverd op: Projectl(e)id(en): Ingeleverd door: Tutor:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindrapport. Thema Installaties 1. Module (vakcode): Beroepsproduct: Groep: Periode: Ingeleverd op: Projectl(e)id(en): Ingeleverd door: Tutor:"

Transcriptie

1 1 Eindrapport Thema Installaties 1 Module (vakcode): Beroepsproduct: Groep: Periode: Ingeleverd op: Projectl(e)id(en): Ingeleverd door: Tutor: Thema Installaties 1 - THIN1 Eindrapport WP28A2 Blok 2.1 Donderdag 21 april 2011 Kevin Hasper ( ), Sanne Heinen ( ), Leen Hoogendoorn ( ), Martijn Huis ( ), Chris Ignacius ( ), Patrick IJsveld ( ), Stefan Immerzeel ( ) en Roger Yapo ( ) Patrick IJsveld Joep de Groot

2 2 Eindrapport Thema Installaties 1 WP28A2 s-gravenhage Haagsche Hogeschool

3 3 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Samenvatting 5 3. Opdrachtbeschrijving 6 4. Vermogensvraag 7 5. Concept keuze Onderbouwing keuze Uitwerking en beschrijving installatie Uitwerking en beschrijving componenten Kostenberekening Tekeningen en schema s Conclusies en aanbevelingen 20 Bijlagen 21 I. Onderzochte alternatieven 22 II. Literatuurlijst 24

4 4 1. Inleiding Tegenwoordig word er steeds meer aandacht besteed aan energiezuinig leven. Daarom zijn er ook steeds meer bedrijven die zich hierin verdiepen en duurzame producten ontwikkelen. Het doel van dit rapport is daarom van deze producten een zelfvoorzienende eenheid voor levering van elektriciteit, verwarming en koeling voor een verenigingspand te ontwikkelen. Daarom moest er een onderzoek gedaan worden naar welke soorten koel- energie- en verwarming- systemen er nu bestaan, wat zijn de voor en nadelen van deze systemen, en natuurlijk welke de goedkoopste zal zijn. Verder kunt u in dit verslag lezen welke soorten energie -, verwarming -, koel - en ventilatiesysteem er gekozen zijn en waarom deze systemen goed zijn voor het verenigingspand.

5 5 2. Samenvatting Het doel van dit project is een zelfvoorzienende eenheid voor de levering van elektriciteit, verwarming en koeling te ontwikkelen voor het verenigingspand. In dit rapport word dan ook beschreven of zo een zelfvoorzienende eenheid voor het verenigingspand te realiseren is en zo ja welke technieken daarvoor in aanmerking komen. De achtereenvolgende onderdelen van het eindrapport gaan in op de aspecten van zelfvoorzienendheid van een pand, zoals: - de vermogensvraag: wat is er precies nodig aan vermogen in het verenigingspand en welke systemen kunnen dit vermogen produceren. - concept keuze: waarom is er voor dit concept gekozen, hoe komt de installatie eruit te zien en hoe werken de componenten. - kostenberekening: hoeveel gaat het gekozen systeem kosten en worden de kosten dan binnen het budget gehouden. - tekeningen en schema s: door de tekeningen en schema s krijg je een goed overzicht van hoe het systeem in elkaar zit en waar het systeem precies komt in het verenigingspand. De conclusie is dat er mogelijkheden zijn om met verschillende technieken een pand zelfvoorzienend te maken. Voor het verenigingspand van HSRV Pelargos is er gekozen om voor een systeem te gaan die gebruik maakt van zonnecellen, HRe-Ketels en zonneboilers. Er is voor dit systeem gekozen omdat het zelfvoorzienend, betrouwbaar en milieuvriendelijk is.

6 6 3. Opdrachtbeschrijving In dit blok gaan we verder met de kennismaking van de opleiding werktuigbouwkunde. Het thema waar we onze aandacht op gaan richten is de installatietechniek/energie. We moeten in de rol als adviseur werkend voor een energietechnisch adviesbureau een zelfvoorzienende eenheid voor de levering van elektriciteit/verwarming/koeling voor een botenloods met aangrenzende sociëteitsruimte ontwikkelen. Hiervoor moeten we eerst een overzicht van de huidige gecombineerde elektriciteit/warmte opwekkingsystemen maken. In dit overzicht komt een verklaring van de werking, efficiëntie en inzet, achterliggende processen en de toekomstverwachtingen van deze systemen. Ook moet er een overzicht van de huidige systemen op gebied van verwarming en koeling in de installatie techniek gemaakt worden. Met deze informatie kunnen we een pakket van eisen gaan samenstellen om de zelfvoorzienende eenheid te ontwikkelen. Aan de hand van het PVE wordt er een systeem ontworpen, die wordt uitgewerkt met behulp van een keuze verantwoording, schema s, verklaring van de werking en een kort financieel plaatje.

7 7 4. Vermogensvraag Om een installatie te kunnen ontwerpen moet er gekeken worden naar hoeveel vermogen er wordt gevraagd door het verenigingspand. Ook moet er afzonderlijk worden gekeken naar de gevraagde hoeveelheid warmte en elektriciteit. Dit omdat warmte ook op andere manieren kan worden opgewekt waar niet tegelijkertijd elektriciteit wordt opgewekt, zoals bij zonnecollectoren. Warmte Om de hoeveelheid vermogen van warmte te berekenen moeten we eerst de oppervlakte en inhoud van het gebouw inschatten. Hiervoor hebben wij de bouwtekeningen gebruikt die de opdrachtgever online heeft geplaatst. Het gebouw heeft een lengte van 43 meter, en is 11,5 meter breed. De hoogte hebben wij geschat op ongeveer 3 meter. Dit komt neer op m 2. Hier gaat nog 164,62m² af, vanwege de trap bovenop het gebouw. De totale inhoud is hierdoor 1336,88m². De gemiddelde temperatuur is ongeveer 22graden Celsius, en daarbij hoort volgens internet de regel 85W per m² m³ 85W = ,8W 113,6348kW. Dit is dus nodig voor de verwarming. Verlichting De verlichting die gekozen is voor het belichten van het verenigingspand is led verlichting. Deze keuze is gemaakt omdat led verlichting het hoogste rendement heeft als je het over verlichting hebt. Ook zorgt dit licht voor meer sfeer dan tl-buizen die veel worden gebruikt in kantoren en schoolgebouwen. Bron: Led lampen hebben een rendement van 50%, of te wel de helft van het opgenomen vermogen wordt omgezet in licht. Bij een gloeilamp is dit slechts 10%. Soort lamp Licht opbrengst Led lampen 50% Spaar lampen 35% Gloeilampen 10% Oftewel 90% van de energie van een gloeilamp wordt omgezet in warmte, waar een lamp eigenlijk niet voor bedoeld is (hij moet immers licht geven). Voor het verenigingspand hebben we een lichtsterkte van 500 lux nodig. Deze 500 lux wordt over een oppervlakte van 43 11,5 = 494,5m² belicht. Om te bereken hoeveel vermogen we kwijt zijn aan het belichten van het verenigingspand maken we gebruik van de volgende formule: E = Φ/A Waarin: E = verlichtingssterkte in lux Φ = invallende lichtstroom in lumen A = ontvangend oppervlak in m²

8 8 Voor het verenigingspand is 500 lux nodig dus E = 500. Daarnaast is de oppervlakte van het verenigingspand 43 11,5 = 494,5m² dus A 494,5m². Als we deze gegevens in de formule van hierboven invullen krijgen we het volgende: 500 = Φ/494,5m² ,5m² = Φ ,5m² = lumen Om het verenigingspand te belichten hebben we dus een lichtstroom van lumen nodig. Een led lamp met een vermogen van 6 watt geeft een lichtstroom 400 lumen, dus om het vermogen voor het verenigingspand te berekenen moeten we het volgende sommetje maken /400 = 618, ,125 6 = 3708,75 watt Voor de belichting van het verenigingspand hebben we dus een vermogen van 3708,75watt nodig aan led lampen. Elektriciteit Voor het benodigde hoeveelheid vermogen voor elektriciteit moeten we het vermogen van alle apparaten in het gebouw optellen. Al deze apparaten opgeteld leiden tot een bepaald vermogen dat ook wel het piekvermogen wordt genoemd. Het piekvermogen is het vermogen dat alleen gebruikt wordt als alle apparatuur tegelijkertijd aanstaat. Apparaat Tv 75 watt Twee Koelkasten/vriezers 570 Audio Installatie 1000 Twee tapkolommen 736 Verlichting 3708,75 Waterkoker 2025 (Een computer met randapparatuur) Vijf computers met randapparatuur Koffiezetapparaat 2650 Beamer 200 Printer 480 Spelcomputer 200 DVD speler 29 Magnetron/oven 2000 ( = 241) = 1205 Vaatwasser 0,97kW 970 Frituur 1500 Airco 1,2Kw 1200 Keramische kookplaat 5250 Afzuigkap 80 TOTAAL Tabel 4.1 Elektrisch piekvermogen 19,429kW.

9 9 Uit tabel 4.1 blijkt dat het piekvermogen, het vermogen als alle apparatuur tegelijk aanstaat, 19,429kW is. Dit is ongeveer 20kW, aangezien we rekening moeten houden met vermogen die wordt gevraagd door overige apparatuur die aangesloten zit in stopcontacten. Apparaat Tv 75 watt Twee Koelkasten/vriezers 570 Twee tapkolommen 736 Verlichting 3708,75 Koffiezetapparaat 2650 (Een computer met randapparatuur) Vijf computers met randapparatuur Beamer 200 Printer 480 ( = 241) = 1205 Airco 1,2Kw 1200 TOTAAL Tabel 4.2 Elektrisch nominaal vermogen 10,825 kw Omdat het piekvermogen slecht tijdelijk wordt afgenomen is het handig om te kijken naar het nominaal vermogen (tabel 4.2). Dit is het gemiddelde vermogen dat wordt afgenomen. Over het algemeen wordt er maar even gebruik gemaakt van een koffiezetapparaat en een waterkoker, en slecht zelden staan ze gelijk aan. Ook de Audio Installatie wordt weinig gebruikt, namelijk alleen op de donderdagavond als er feest is in de socialiteit. Apparatuur zoals koelkasten, computers en airco worden veelvuldig gebruikt en zorgen voor de hoogte van het nominale vermogen. Het nominale vermogen is ongeveer 10,825kW. Ook hier moeten we rekening houden met vermogen die wordt gevraagd door overige apparatuur die aangesloten zit in stopcontacten. Hierdoor is het nominale vermogen rond de 11kW Douches Wij zijn uitgegaan van 25 man die tegelijk 70 liter water per persoon verbruiken. Dit komt neer op 1750 Liter water wat van 13 graden Celsius naar 50 graden Celsius verwarmt moet worden. Dit kost in de tijd dat er gedoucht wordt(10min) 11kWh.

10 10 Figuur 4.1 Energieverbruik verwarming In figuur 4.1 is te zien hoeveel kwh er gemiddeld wordt gebruikt voor de verwarming van het pand. In de winter zit dit rond het piekvermogen van 114kW, en in de zomermaanden is dit veel lager, omdat er overdag geen verwarming nodig is. Figuur 4.2 Energieverbruik elektriciteit In figuur 4.2 is te zien hoeveel energie er wordt afgenomen voor de elektriciteit in het gebouw. In de winter wordt er meer elektriciteit gebruikt omdat de mensen vaker binnen zitten door het weer, in de zomer wordt er minder elektriciteit afgenomen omdat de mensen dan vaker aan het roeien zijn en minder binnen zitten. In de zomervakantie zakt het stroomverbruik tot bijna 0 vanwege de zomerstop. Dan is er alleen nog een beetje elektriciteit nodig voor de koelkast en het alarm.

11 11 5. Conceptkeuze 5.1 Onderbouwing keuze Er is gekozen voor het concept met de zonnecellen, zonnecollectoren en de HRe ketels. Er is juist voor dit concept gekozen omdat dit milieuvriendelijk is, en tegelijkertijd is er een backup systeem ingebouwd. Hierdoor is de installatie ook betrouwbaarder dan de andere concepten die zijn uitgewerkt in het conceptrapport. 5.2 Uitwerking en beschrijving installatie Het concept wat wij gekozen hebben voor de installatie van het verenigingspand, moet zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. De installatie moet een elektrisch vermogen kunnen leveren van 11kWh, dit is het geschatte nominale vermogen, en een thermisch vermogen van 114kWh.We hebben gebruik gemaakt van een combinatie van verschillende technieken, om ervoor te zorgen dat er een back-up systeem aanwezig is. Op het dak worden zonnecollectoren en zonnecellen geplaatst. De zonnecollectoren leveren de warmte voor de douches, en de zonnecellen de elektriciteit. De warmte voor de radiatoren wordt geregeld door de HRe ketels. Ook helpen, in de zomermaanden, de zonnecollectoren mee aan de CV zodra er niemand aan het douchen is. De HRe ketels leveren ook nog 5kW aan elektriciteit. De overtollige stroom wordt opgeslagen in het net zodat er nog wat terugverdient kan worden. Zodra het nacht is en de zonnecellen niets meer leveren, en de ketels niet genoeg opwekken. Kan er weer stroom uit het net gehaald worden. Hierdoor levert het gebruik van zonnecellen ook nog wat op. 5.3 Uitwerking en beschrijving componenten De zonnecollectoren Een zonnecollector heeft als functie zonne-energie omzetten in warmte zodat het water wat er doorheen stroomt wordt verwarmt. De zonnecollector wordt op het dak aangesloten en aangesloten op een transportmedium om zo de opgevangen warmte te vervoeren. Het transportmedium(water) wordt naar een opslagvat/boiler vervoert. De vlakke plaatcollector wordt het meest gebruikt, en is opgebouwd uit een aantal onderdelen: De absorber: Dit is een zwarte plaat die de warmte van de zon opslaat en meer warmte opneemt dan dat deze afgeeft aan de omgeving. Een isolerende bak: Deze bak zorgt ervoor dat de absorber niet veel warmte kwijtraakt aan de omgeving. Een afdekplaat: Deze sluit de bak af zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Metalen/koperen buizen: Deze zorgen ervoor dat het water onder de absorber door kan stromen zodat het water op kan warmen. Het verkrijgen van warmte begint bij de lichtenergie die de zon uitstraalt. Deze energie wordt geabsorbeerd door de absorber. De absorber wordt warmer en geeft warmte-energie af aan het water. Een zonnecollector heeft een rendement van 85%. Dit wil zeggen dat 85% van de zonneenergie die op de zonnecollector valt wordt omgezet in warmte. Hoe hoger het optisch rendement, hoe meer zonne-energie er wordt omgezet in effectieve warmte. Per verbruik van 100 liter warm water aan 50 C per dag moet er tussen de 1,1 en 1,5 m2 zonnecollectoroppervlak worden voorzien.

12 12 Zonnecellen Zonnecellen worden gemaakt door een laag van silicium te nemen. Dit wordt als halfgeleider gebruikt. Voor het maken van de zonnecellen wordt er uit drie soorten silicium gekozen, namelijk: monokristallijn silicium, polykristallijn silicium of amorf silicium. Vervolgens wordt er aan de bovenkant een laag fosfor en aan de onderkant een laag borium toegevoegd. Als laatste stap wordt het geheel tussen twee glasplaten gezet. Deze glasplaten dienen als bescherming. Als de zon schijnt word het lichtenergie van de zon omgezet in elektrische energie doordat de elektronen onder de invloed van straling van de zon gaan bewegen en zo elektriciteit opwekken. Nadat de elektriciteit is opgewekt word het getransporteerd naar een transformator. De transformator zet op zijn beurt het opgewekte elektriciteit om in 230V. Het rendement van de zonnecellen is nog niet zo hoog. Bij de meest gebruikte commerciële zonnecel is het rendement 14%. Ketels en Micro WKK (HRe Ketels) Een ketel heeft als functie warmte op te wekken. Dit word gedaan door gas te verbranden dat van het gasnet afkomt en zo water op te warmen dat zich in een bak erboven bevind. Bij dit proces wordt gestreefd naar zo min mogelijk warmte verlies. De laatste decennia is het rendement van een cv-ketel door stijgende energieprijzen steeds belangrijker geworden. De nieuwste ontwikkeling op cv-ketel gebied is een gecombineerde ketel die de warmtevraag van de woning voorziet, en die met de restwarmte elektriciteit opwekt. Dit gebeurt doormiddel van een micro-wkk (HR ketel met een kleine stirlingmotor). Een micro-wkk kan de helft tot driekwart van de gemiddelde elektriciteit consumptie leveren. Figuur 5.1 Energie diagram De micro WKK werkt ook op gas, dus het gas verbruik zal iets stijgen als je een WKK in huis plaats. Dit word weer gecompenseerd door de energie die je ervoor terug krijgt. Het plaatsen van een micro WKK is simpel. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een gewone HR ketel alleen er moet nog een extra meter geplaatst worden voor het overtollige stroom. Dit gaat dan vervolgens weer terug naar het net. De WKK slaat net als bij een normale ketel aan als er om energie (warmte) gevraagd wordt. WTW-unit WTW-unit staat voor Warmte terug win unit. Dit systeem is een ventilatie systeem wat de warmte uit de vervuilde lucht haalt en weer in de schone lucht pompt. Dit levert een rendement op van rond de 60%. Het zorgt voor een goede ventilatie en warme ruimte. De ventilatie punten zijn: Keuken Toiletten Douches

13 13 Dit zijn de ruimtes die de ventilatie nodig hebben. De andere ruimtes worden door middel van natuurlijke ventilatie verzorgt. Hierboven afgebeeld staat een grafiek met de opwekking van de elektrische energie en de warmte energie. In de wintermaanden zullen de zonnecellen nog wel elektriciteit opwekken (wel minder maar de zon zal gewoon blijven schijnen). De zonnecollectoren zullen echter zo goed als geen warmte energie opwekken omdat het daarvoor buiten gewoon te koud is. (Zonnepanelen worden in kwp (kilowattpiek) gerekend) 6. Kostenberekening Om te bepalen wat het systeem gaat kosten, moet je weten wat er nodig is. De botenloods zal ongeveer 12 uur per dag open zijn. Dit komt neer op deze berekening: Voor elektriciteit een nominaal vermogen van: 11kW 12h=132kW Per 12uur Voor verwarming: 114kW 12h=1368kW Per 12uur Dit betekend dat er per dag voor de elektriciteit met een nominaal vermogen van 11kW een vermogen van 132kW nodig is. Voor de verwarming komt dit neer op een vermogen van 1368kW Per dag. Dit zijn de verbruiken tijdens de drukste tijd van het jaar. In de zomer zal

14 14 bijvoorbeeld een winterstop zijn van zo n 2 weken. Hierbij zal het verbruik van de verwarming minimaal zijn, en de elektriciteit ook niet veel(koelkasten etc.) Zonnecellen Wij houden er in ons concept rekening mee dat je op een normale dag van 8:00 18:00 licht voor de zonnecellen hebt(gemiddeld over de seizoenen) en dat er van 8:00 tot 20:00 in de loods,gezeten wordt. Met als uitzondering donderdag dan is er tot 0:00 vermogen nodig. Nu heb je dus 2 uur per dag, 4 dagen per week, dus 8 uur. Plus een keer 6 uur opgeslagen vermogen in de buffer. Je hebt dus 14 uur gebufferd elektrisch vermogen nodig. In het weekend zit er niemand in de botenloods dus is er voor 20uur gebufferd aan vermogen. Hieruit nemen wij de beslissing om een systeem te maken wat constant(met deze tijden) 11kW aan elektrisch vermogen kan leveren. Met een piek van 20kW. Dit is dus voor elektriciteit: 11kW met pieken van 20kW De zonnecellen kosten per geïnstalleerde kw gemiddeld 5000,-. Dit komt bij ons systeem er op neer dat het: = ,- Zonnecollectoren De zonnecollectoren in ons systeem zijn bedoeld voor de douches in de zomer en, als er niet gedoucht wordt, voor de CV. Wij zijn uitgegaan van 25 man die tegelijk 70 liter water per persoon verbruiken. Dit komt neer op 1750 Liter water wat van 13 graden Celsius naar 50 graden Celsius verwarmt moet worden. Dit kost in de tijd dat er gedoucht wordt(10min) 11kWh. De 11kWh die de zonnecollectoren kunnen leveren zodra er niemand aan het douchen is gaat naar de CV. De kosten voor een systeem met 11kWh zijn zeer verschillend per systeem. Een goede schatting is: 5000,- Omdat dit een relatief klein systeem is. Hier komen nog installatie kosten die kunnen oplopen tot 1500,-. HRe ketel De zonnecollector kan ongeveer op ongeveer 40 dagen warmte leveren aan de CV. Dit is een schatting naar aanleiding van de schema s van het KNMI. In deze 40 dagen helpt de zonnecollector voor ongeveer 11kWh mee. En de HRe ketels doen de rest, hierdoor zullen de stookkosten iets lager liggen. Wij kiezen voor de HRe-ketels waarvan op de volgende pagina de specificaties zijn afgebeeld in figuur 6.1:

15 15 Figuur 6.1 Specificaties HRe-ketel Met een benodigd vermogen van 114kW, en een ketel die 24kW levert: 114/24 = 4,75 We hebben dus 5 ketels nodig, dit komt neer op een prijs van: = Euro. WTW-unit De totale inhoud van de ruimtes die in aanmerking komen voor de WTW unit is De nodige ventilatie in een gebouw is: Bron: Het Bouwbesluit stelt in afdeling 3.10 van het Bouwbesluit de volgende eisen aan de ventilatiecapaciteit van een woning Ruimte Eis Verblijfsgebied > 0,9 dm 3 /s per m 2 vloeroppervlakte met een minimum van 7 dm 3 /s Verblijfsruimte > 0,7 dm 3 /s per m 2 vloeroppervlakte met een minimum van 7 dm 3 /s Toiletruimte > 7 dm 3 /s Badruimte > 14 dm 3 /s

16 16 Keuken > 21 dm 3 /s (opstelplaats max. 15 kw) Meterruimte > 2 dm 3 /s per m 3 netto-inhoud van de meterruimte, met een minimum van 2 dm 3 /s De ventilatie is ongeacht de inhoud van de ruimte. Het is een standaard maat voor ventilatie voor de verschillende ruimtes Voor de toilet ruimte wordt dit 7 dm 3 /s = 25,2 m³ per uur. Voor de badruimte wordt dit 14 dm 3 /s = 50,4 m³ per uur. En voor de keuken wordt dit 21 dm 3 /s = 75,6 m³ per uur. Dus dit wordt totaal minimaal 151,2 m³ per uur. Wij kiezen hierdoor voor deze unit: recu-novo v (verticaal) 30 (300m3/hr) Dit systeem heeft een prijs van 2000,- en een rendement van 60%. Door dit systeem kun je tijdens de hete zomermaanden en tijdens een feest genoeg ventileren, namelijk dubbel zoveel al het minimaal aanbevolen. Totale kosten Investeringskosten Zonnecellen: ,- Zonnecollectoren: 6 500,- HRe Ketel: ,- WTW-unit: 2 000,- Overige installatiekosten: 2 000, Totaal ,- Maandelijkse kosten: 150,-

17 17 7. Tekeningen en schema s Om een goed overzicht te krijgen van het systeem zijn schema s noodzakelijk. Ook wordt het systeem aangesloten aan de hand van dit soort schema s. Het eerste schema (Figuur 7.1) geeft een overzicht van de manieren waarop de zonne-energie en gas wordt omgevormd tot stroom. Hierin is het noodzakelijk dat de energie van de zonnepanelen opgeslagen word in de accu s. Waarna ze als de stroom nodig is omgezet worden in de AC/DC omvormer in de juiste spanning en voltage. En daarna word de stroom in het elektrisch distributie paneel naar alle stopcontacten en dergelijke geleid in het verenigingspand. Figuur 7.1 Schema elektriciteit Op de volgende pagina staat het schema van de warmte installatie (Figuur 7.2). Hierop is te zien met welke manieren zonne-energie en gas wordt omgezet in warmte waarmee het verenigingspand kan worden voorzien van verwarming(vloer). Met deze globale tekening kunnen installateurs de verwarming in het verenigingspand zien en kunnen ze hiermee inschatten wat voor onderdelen er nodig zijn, en hoe ze het moeten aansluiten.

18 Figuur 7.2 Warmte installatie 18

19 19 Verder is er nog een ruimte nodig waar alle apparatuur kan staan die nodig is om dit allemaal te realiseren. Daarom word er een gedeelte wat eigenlijk in gebruik was voor berging en toiletten gebruikt. Verder worden naast het dakterras, de zonnecollectoren en zonnecellen geplaatst. Zie hiervoor figuur 7.3 Figuur 7.3 plattegrond 8. Conclusies en aanbevelingen Na het project waarin wij een installatie hebben ontworpen zijn wij tot de conclusie gekomen dat het ontworpen concept haalbaar is. Dit komt door de relatief lage kosten van de gehele installatie, en omdat de installatie zich voor een klein deel terugverdiend. Bovendien is de installatie milieuvriendelijk doordat het grootste deel van de stroom wordt opgewekt door middel van zonne-energie. Door middel van het stroom op te slaan in het net, is er ook s avonds wanneer de zonnepanelen geen stroom opwekken, voldoende stroom. En als de zonnecollectoren s avonds geen warmte meer opleveren, zorgen de HRe ketels voor het warme water. Door deze twee back-up systemen is de installatie zeer betrouwbaar. Het systeem is zeer geschikt voor het pand van de studentenvereniging omdat dit systeem aan alle vasten eisen voldoet. Daarnaast is het systeem zowel zelfvoorzienend, betrouwbaar en milieuvriendelijk.

20 20 II. Literatuurlijst Studiewijzer Installatietechniek Bouwtekeningen https://blackboard.hhs.nl/webapps/portal/frameset.jsp?tab_id=_2_1&url=%2fwebapps%2fbla ckboard%2fexecute%2flauncher%3ftype%3dcourse%26id%3d_12814_1%26url%3d Sites over zonnepanelen Sites over HRe-keters Bronnen voor WTW unit: Informatie over vermogensberekeningen Bron voor led verlichting:

Eindrapport. Tennispark De Delftse Hout. Sla je slag. Module (vakcode): Beroepsproduc t: Groep: Periode: Ingeleverd op: Projectleden: Ingeleverd door:

Eindrapport. Tennispark De Delftse Hout. Sla je slag. Module (vakcode): Beroepsproduc t: Groep: Periode: Ingeleverd op: Projectleden: Ingeleverd door: Eindrapport Tennispark De Delftse Hout Sla je slag Module (vakcode): Beroepsproduc t: Thema Installatietechniek 1 THIN Eindrapport Groep: WP29C De Delftse Hout (3) Periode: Blok 2.1 Ingeleverd op: Projectleden:

Nadere informatie

Energietechniek. Coen Verwer Pieter Bosma Bart van Straalen Mario Kortenoever

Energietechniek. Coen Verwer Pieter Bosma Bart van Straalen Mario Kortenoever Energietechniek Coen Verwer Pieter Bosma Bart van Straalen Mario Kortenoever Energietechniek Coen Verwer, Pieter Bosma, Bart van Straalen, Mario Kortenoever Rijswijk 16/10/2007 Voorwoord Dit rapport is

Nadere informatie

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport:

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport: V.v.E. INSULINDE De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT Rapport: Haalbaarheidsonderzoek plaatsing zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex INSULINDE Groeidocument start januari 2015 R. Böhm

Nadere informatie

Zelfvoorzienend Terschelling

Zelfvoorzienend Terschelling Zelfvoorzienend Terschelling Martijn Jongsma & Daan Gunnink 31-01-2014 Inleiding Zelfvoorzienend Terschelling, een idee waarin Terschelling zelf in staat is om haar elektrische behoefte te verzorgen. Binnen

Nadere informatie

Permacultuur in het huis

Permacultuur in het huis Permacultuur in het huis Van energieverbruikende naar energieproducerende huizen 1 Permacultuur cursus over het huis... 3 Inleiding... 3 Energie en elektriciteit... 3 De watt... 3 De joule... 3 De kilowattuur

Nadere informatie

Adil El Boujdaini & Daan Groenewoud Dhr. Leeuwerink 5H5. Profielwerkstuk Zonne-energie

Adil El Boujdaini & Daan Groenewoud Dhr. Leeuwerink 5H5. Profielwerkstuk Zonne-energie Adil El Boujdaini & Daan Groenewoud Dhr. Leeuwerink 5H5 Profielwerkstuk Zonne-energie Inhoudsopgave Inleiding pag. 3 Wat is een PV-cel? pag. 4 - Wat is een PV-cel? - Hoe werkt een PV-cel? - Wat is de bestaande

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT VAN DE ZON

ELEKTRICITEIT VAN DE ZON ELEKTRICITEIT VAN DE ZON Een verhaal over zonnepanelen. Deel 1 Henk Bos AquaSolar Inleiding Voor alle schepen geldt dat de energievoorziening een probleem is. Zolang we voor de wal liggen is het meestal

Nadere informatie

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis Met gemak energie besparen. Mijn energieplan Energieadvies op maat plaats hier de foto van het huis Energieadvies op maat met Meer Met Minder HR++-glas of een voorzetraam? Een HR-ketel of slimmer stoken

Nadere informatie

Expertsessie Wij krijgen Kippen en Milieu Federatie Noord Holland Kom van dat gas af

Expertsessie Wij krijgen Kippen en Milieu Federatie Noord Holland Kom van dat gas af Organisatie: Datum: Locatie: Presentaties: Verslag: EnergieLokaal Wij krijgen Kippen en Servicepunt Hier opgewekt Noord- Holland 15 mei 2015 MiniRondeel Gaasterlandstraat 7 1079RH Amsterdam Bart Triep

Nadere informatie

Energielasten stabiel

Energielasten stabiel Energielasten stabiel Eindrapport Uitgevoerd in Opdracht van Agentschap NL Contactpersoon Dhr. A.J.A. Kock Auteurs: Rik Janssen Joris Berben Hans Schneider Rapportnummer: 100270/RJ/111660 BuildDesk Benelux

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen 05 mei 2015

Antwoorden op veel gestelde vragen 05 mei 2015 Antwoorden op veel gestelde vragen 05 mei 2015 1 Antwoorden op veel gestelde vragen Inhoudsopgave 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 3 1.1 Waarom bieden woningcorporaties zonnepanelen aan?...

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren)

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen versie 14 mei 2014

Antwoorden op veel gestelde vragen versie 14 mei 2014 Antwoorden op veel gestelde vragen versie 14 mei 2014 1 Antwoorden op veel gestelde vragen Inhoudsopgave 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 3 1.1 Waarom bieden woningcorporaties zonnepanelen

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Versie: augustus 2014 Atrivé Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids Zonne-energie in de historische omgeving Groene gids Overige groene gidsen of wegwijzers: Zonne-energieplannen en monumenten: wegwijzer voor vergunningverleners Zonne-energie en uw monument: wegwijzer

Nadere informatie

Een introductie in de wereld van zonne energie

Een introductie in de wereld van zonne energie Een introductie in de wereld van zonne energie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 5 Wie zijn wij?... 5 Wil je dit ebook printen?... 5 Een onder voorbehoudje... 5 Contact... 5 10 redenen om te

Nadere informatie

Energiekrant. Ruim baan voor woningisolatie! Maak kans op gratis zonnepanelen! Kom naar de Energiemarkt op 16 en 17 september.

Energiekrant. Ruim baan voor woningisolatie! Maak kans op gratis zonnepanelen! Kom naar de Energiemarkt op 16 en 17 september. Energiekrant Deze uitgave wordt u aangeboden door de gemeente Rheden september 2011 In deze krant: Isoleren; Juist nu! Uw woning isoleren levert vaak meer op dan u denkt. Maar wat is isoleren precies en

Nadere informatie

Universiteit Twente. Aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen SC Everstein

Universiteit Twente. Aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen SC Everstein Universiteit Twente Aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen SC Everstein Frank Verhoef 24 mei 2011 2 Voorwoord Universiteit Twente [Deze pagina is opzettelijk blanco gelaten] Voorwoord Het verslag

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek voor de duurzame renovatie van de installaties bij Vernieuwend Wonen Maastricht

Haalbaarheidsonderzoek voor de duurzame renovatie van de installaties bij Vernieuwend Wonen Maastricht Haalbaarheidsonderzoek voor de duurzame renovatie van de installaties bij Vernieuwend Wonen Maastricht TWEEDE VERSIE, CONCEPT 25 augustus 2008 ir. E.G. Israëls BOOM S/I Rotterdamseweg 183 C 2629 HD Delft

Nadere informatie

Energiebesparing in de Industrie

Energiebesparing in de Industrie Kenniscentrum Design en Technologie Energiebesparing in de Industrie Vademecum energiebesparingsmaatregelen in bestaande bedrijven Kom verder. Saxion. saxion.nl/energiebesparing Het project Energie Prestatie

Nadere informatie

ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens

ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens Welk type woning heeft U? Tot welk type bewoner behoort U? Welke woning/bewoner combinatie past bij U? - Grote Kans op Succes - Natuurlijk Duurzaam -

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Versie: Definitief Auteur: Onderzoeksbureau E.E.E.N. Datum: 27 januari 2012

Onderzoeksrapport Versie: Definitief Auteur: Onderzoeksbureau E.E.E.N. Datum: 27 januari 2012 Onderzoeksrapport Versie: Definitief Auteur: Onderzoeksbureau E.E.E.N. Datum: 27 januari 2012 Onderzoeksrapport Versie: Definitief Namen auteurs: Studentnummer: Edwin Barth 312809 Erwin Buls 330967 Elwin

Nadere informatie

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Adviesrapport wijk Rozendaal Leusden Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Contactpersoon E.J. Tuininga Adres Essex 15 Postcode, plaats 3831 EL Leusden Telefoon 033 7074508 E-mail tuininga@scarlet.nl

Nadere informatie

Eerste hulp bij energie besparen!

Eerste hulp bij energie besparen! Eerste hulp bij energie besparen! Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) wordt steeds belangrijker: zowel voor ondernemers als voor hun klanten, blijkt uit onderzoek van MVO Nederland. Een van de

Nadere informatie

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert.

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Het groene boekje Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Bespaartips in en rondom het huis Inleiding 5 Verwachte besparing gemiddelde eengezinswoning 6 A. BESPAREN IN EEN HANDOMDRAAI 9 Verwarmen

Nadere informatie

Installatietechniek. Eindrapport. TNW Zuid - Delft. Ivo Rewiersma Jorrit de Jong Martijn Hoogeboom Martijn van Paassen

Installatietechniek. Eindrapport. TNW Zuid - Delft. Ivo Rewiersma Jorrit de Jong Martijn Hoogeboom Martijn van Paassen Installatietechniek Eindrapport TNW Zuid - Delft Ivo Rewiersma Jorrit de Jong Martijn Hoogeboom Martijn van Paassen Vincent van der Hoeven Paul Kraan Maurice Kras Academy For Technology, Innovation and

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

Energiehelden in Breda

Energiehelden in Breda Energiehelden in Breda In dit boekje komt een aantal mensen aan het woord over hun eigen huis. Mensen die met liefde en zorg aan het (ver)bouwen zijn gegaan en heel veel aandacht hebben besteed aan de

Nadere informatie

Ik bouw mijn huis duurzaam in Almere. handleiding voor duurzame

Ik bouw mijn huis duurzaam in Almere. handleiding voor duurzame Ik bouw mijn huis duurzaam in Almere Een handleiding voor duurzame zelfbouwers Mensen maken de stad duurzaam Het begrip duurzaamheid heeft in de afgelopen decennia een grote ontwikkeling doorgemaakt. Werd

Nadere informatie

DUURZAME ENERGIETECHNIEKEN VOORBEELDEN VOOR HET OPWEKKEN, OPSLAAN EN BESPAREN VAN ENERGIE

DUURZAME ENERGIETECHNIEKEN VOORBEELDEN VOOR HET OPWEKKEN, OPSLAAN EN BESPAREN VAN ENERGIE DUURZAME ENERGIETECHNIEKEN VOORBEELDEN VOOR HET OPWEKKEN, OPSLAAN EN BESPAREN VAN ENERGIE Huis vol energie, SEV, 2011 Bijlage 3 Wij krijgen kippen, december 2011 INHOUDSOPGAVE Onderwerp blz. Technieken

Nadere informatie