1. Onze dorpen blijvend leefbaar! Helvoirt blijvend leefbaar! Jeugd Haaren blijvend leefbaar! Zorg en ondersteuning 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Onze dorpen blijvend leefbaar! Helvoirt blijvend leefbaar! Jeugd Haaren blijvend leefbaar! Zorg en ondersteuning 6"

Transcriptie

1

2 Inhoudsopgave 1. Onze dorpen blijvend leefbaar! 3 2. Jeugd 5 3. Zorg en ondersteuning 6 4. Verenigingen en voorzieningen Helvoirt blijvend leefbaar! Haaren blijvend leefbaar! Tot slot Kandidatenlijst Ondernemers en economische ontwikkeling 9 6. Milieu en duurzaamheid Woningbouw Verkeer en veiligheid Van samenwerking naar samenvoeging Biezenmortel blijvend leefbaar! Esch blijvend leefbaar! 16

3 1. Onze dorpen blijvend leefbaar! Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt: 4 dorpen waar het heerlijk is voor kinderen om op te groeien Met een basisschool die - samen met de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk - kinderen van 0 tot 12 jaar begeleidt en opvangt (De brede school). Met jeugdverenigingen en volop faciliteiten om te sporten, binnen in de sportzaal en buiten op het sportpark. Met voorzieningen die ervoor zorgen dat kinderen veilig op straat kunnen spelen. Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt: 4 dorpen waar het heerlijk is om te wonen en te leven Met woningbouwplannen voor starters, doorstromers en senioren. Met verenigingen, vrijwilligers en ondernemers die de dorpen levendig houden. Met elk jaar grote en kleine activiteiten op de agenda. Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt: 4 dorpen waar we goed voor elkaar zorgen Met een luisterend oor voor de meningen van inwoners. Met mogelijkheden voor inwoners om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven en zelf de regie te voeren. Inwoners krijgen hulp en ondersteuning bij zorg, inkomen, werk en het dagelijkse eten. Gemeente staat - samen met maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en mantelzorgers - klaar om te helpen. Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt: 4 dorpen die voor belangrijke keuzes staan Uitbreiding van taken, de financiële situatie en de kwetsbaarheid van de organisatie vragen om samenwerking. Samenvoeging zorgt voor kostenbesparingen: dé manier om de levendigheid en het voorzieningenniveau in onze dorpen te behouden. Daarom gaat Samenwerking 95 de vier dorpen toekomstbestendig en blijvend leefbaar maken.

4 2. Jeugd In 2017 zijn de brede scholen van nu kindercentra geworden voor 0- tot 12-jarigen. Bij voorkeur binnen één organisatie. Hier kunt u als ouders ook terecht voor opvoed- en opgroeivragen. We staan voor een betere en efficiëntere jeugdzorg. Het is belangrijk dat het gezin (en omgeving) daarbij de regie voeren. In onze gemeente zorgen we ervoor dat jongeren naar school gaan. Kinderen en jongeren krijgen van Samenwerking 95 grote prioriteit. Ze zijn waardevol en vormen de toekomst van onze gemeenschap. Investeren in hun opleiding, welzijn en volwassenwording is van groot belang. Zo kunnen ze zich optimaal ontwikkelen en ontplooien. Kinderen moeten in het eigen dorp naar school kunnen, veilig over straat kunnen lopen of fietsen, ruimte hebben om buiten te spelen en gebruik kunnen maken van verenigingen in de eigen omgeving. De jeugdzorg wordt een belangrijke nieuwe taak voor gemeenten. Samenwerking 95 wil die rol samen met gespecialiseerde organisaties en andere gemeenten oppakken. Waar nodig kunt u een beroep doen op professionele hulpverlening. Het is zaak dat u toegang en indicatie eenvoudig en via één coördinator kunt regelen. 3. Zorg en ondersteuning Vrijwilligers en mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Over twee jaar zijn er in onze dorpen steunpunten voor wanneer u als inwoner actief bent als vrijwilliger of mantelzorger. We investeren in een digitaal platform voor mantelzorg. Zo vindt vragen, aanbieden en afstemmen van mantelzorg eenvoudig plaats. Als inwoner geeft u zelf aan welke hulp u nodig hebt. De gemeente stemt de hulpverlening daarop af. Professioneel als het professioneel moet, eenvoudig als het eenvoudig kan. Maatwerk moet mogelijk zijn. LoketWegwijs blijft het centrale punt voor Wmovoorzieningen, zoals huishoudelijke hulp, aanpassingen in de woning, vervoer in de regio, rolstoel, inkomen en minimabeleid. Als inwoner weet u het beste hoe we de zorg in uw dorp kunnen verbeteren. Daarom komt er in elk dorp een zorgdenktank.

5 De komende jaren breiden we het aantal taken in maatschappelijke ondersteuning uit. Mensen kloppen met hun zorgvraag steeds vaker bij de gemeente aan. Samenwerking 95 staat daarbij voor maatwerk: zorg, ondersteuning en voorzieningen dicht bij de mensen. Daarbij willen we intensief samenwerken met zorginstellingen, verenigingen en andere gemeenten. Ook gaan we meer gebruik maken van de hulp van onze inwoners. Vrijwilligerswerk is nodig om lokale voorzieningen en diensten in stand te houden. En vanzelfsprekend stimuleren en ondersteunen we Initiatieven en inzet van bewoners, bedrijven en organisaties van harte. Samenwerking 95 blijft daarin investeren om belemmeringen weg te nemen. Alle inwoners van Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt moeten meedoen aan onze samenleving. 4. Verenigingen en voorzieningen (Sport)verenigingen kunnen rekenen op waardering en ondersteuning. Er komen geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Een basisschool, gemeenschapshuis, sportcomplex, kinderopvang en peuterspeelzaal zijn basisvoorzieningen in alle dorpen. Samenwerking 95 wil (mee)investeren om onze sportparken te verbeteren en te moderniseren. De betrokkenheid van Samenwerking 95 met het verenigingsleven is groot. Een bloeiend verenigingsleven in onze vier dorpen heeft een positief effect op de leefbaarheid. Sportverenigingen nemen een bijzondere plaats in. Ze hebben niet alleen een sociale functie, maar leveren ook een bijdrage aan de volksgezondheid. Sporten is gezond en voorkomt overgewicht. Verenigingen kunnen dus blijven rekenen op onze waardering en ondersteuning in de vorm van subsidies. Samenwerking 95 is er voorstander van dat de gemeente (mee)investeert in de bestaande accommodaties om deze toekomstbestendig te maken. Verder willen we de verbanden tussen scholen, verenigingen en sportparken versterken. De opbrengst voor de volksgezondheid en de sociale cohesie zal veel hoger zijn dan de kosten. Een basisschool, gemeenschapshuis, sportcomplex en peuterspeelzaal zijn basisvoorzieningen voor alle vier de dorpen. Samenwerking 95 geeft de hoogste prioriteit aan het in stand houden van deze voorzieningen.

6 5. Ondernemers en economische ontwikkeling Er is binnen de gemeente één aanspreekpunt om ondernemers te informeren en te adviseren. Ondernemers kunnen hier ook terecht met suggesties om lokaal beleid te verbeteren. Agrarische bedrijven moeten zich kunnen moderniseren en ontwikkelen. Samenwerking 95 ondersteunt de mogelijkheden voor nevenactiviteiten van agrariërs. Extra aandacht voor recreatie en toerisme is belangrijk. Ondernemers, bedrijven en winkels zorgen voor leefbaarheid en werkgelegenheid. Ze vertolken een onmisbare rol in onze dorpen. Samenwerking 95 wil het ondernemersklimaat blijven stimuleren. Daarnaast willen we de (jeugd)werkloosheid terugdringen en kansen scheppen voor mensen met een arbeidshandicap. Daarbij werken we graag samen met ondernemers, ook in regionaal verband. De agrarische sector biedt veel werkgelegenheid én bepaalt ook de uitstraling van het buitengebied van Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt. Agrarisch ondernemerschap kent ook een schaduwzijde. Investeren is noodzakelijk om aan steeds strenger wordende milieueisen te voldoen. En tegelijkertijd zorgt weerstand in de directe omgeving voor een remmende werking. Samenwerking 95 vindt dat grens met de huidige regels bereikt is. Bedrijven moeten de ruimte krijgen om te zich ontwikkelen en te moderniseren. Goede recreatieve voorzieningen trekken meer dagjesmensen. Opbrengsten uit recreatie dragen bij aan de levendigheid en instandhouding van andere voorzieningen. Samenwerking 95 stimuleert en ondersteunt deze initiatieven dan ook van harte. 6. Milieu en duurzaamheid Samenwerking 95 gaat voor een gemeente waar (opwekking van) duurzame energie de ruimte krijgt. We zetten in op een duurzame toekomst. Schaliegasboringen horen daar niet in thuis. Duurzame ondernemers en organisaties als DEH en HEET blijven we faciliteren. De groeninzamelpunten in de dorpen blijven bestaan. Duurzaamheid is één van de afwegingskaders bij zowel grote als kleine plannen. Naast de financiële en maatschappelijke meerwaarde van plannen.

7 Binnen de land- en tuinbouw en veehouderij gaat Samenwerking 95 voor een duurzame ontwikkeling. Onze aandacht richt zich op de ondernemer én de omgeving. Als gemeente scoren we goed met afvalscheiding, onder andere door de aanwezigheid van een milieustraat, groeninzamelplaatsen en de afvalinzameling. In de komende periode blijven we ons inzetten om onze prestaties te verbeteren. Samenwerking 95 is blij met de milieustraat, de groeninzamelplaatsen en de afvalinzameling. Na goede oplossingen voor hard plastic en piepschuim blijven we zoeken naar verbeteringen. We willen graag onze voorsprong behouden. Duurzaamheid is ook in de komende periode een heet hangijzer. Bij woningbouw weegt het energiegebruik in de toekomst steeds zwaarder. Duurzaamheid blijft ook voor de landbouw en voor veehouderijen een rol spelen. Daarom is het niet alleen belangrijk om ontwikkelingen op de voet te volgen. Ook initiatieven voor een beter milieu en duurzaamheid dragen we een warm hart toe. Samenwerking 95 ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de ondernemers in Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt. We zijn trots op de prachtige natuur in de vier dorpen. Het is essentieel dat deze natuurgebieden toegankelijk blijven voor inwoners en toeristen. 7. Woningbouw Betaalbaarheid is een speerpunt bij woningbouw. Voldoende woningbouwplannen per dorp. Stapsgewijze uitvoering woningbouwplannen met duidelijke communicatie van planning. Veel inwoners willen in onze gemeente blijven wonen. Een evenwichtig huizenbestand is daarbij van belang. In onze gemeente is er een tekort aan betaalbare woningen en seniorenwoningen. Samenwerking 95 blijft zich hard maken voor starterswoningen, goedkope doorstroomwoningen en sociale woningbouw. Het is beter om elk jaar een aantal woningen te bouwen. Dat is beter dan in één keer heel veel bouwen en dan jaren niets. Daarom gaan we plannen faseren en per woningbouwlocatie een duidelijke planning opstellen.

8 Samenwerking 95 wil in elk dorp blijven bouwen. Ook als we opgaan in een grotere gemeente. Daarom zetten we de komende periode in op voldoende bouwplannen per dorp. 8. Verkeer en veiligheid Blijvend investeren in de N65 in combinatie met veilige oversteekplaatsen. Speciale aandacht voor de spoorwegovergang in Esch, vanwege de forse toename van het aantal treinen. Focus op veilige overgang en extra maatregelen tegen geluid en trillingen. Veroorzaker moet daarvoor de kosten dragen. Samenwerking 95 geeft verkeer blijvend aandacht. Als de veiligheid van het verkeer aantoonbaar in het geding is, nemen we maatregelen. We willen aansluiten bij de gebruikelijke gang van het verkeer. Speciale aandacht hebben we voor kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers. Zij moeten de N65 veilig kunnen oversteken. Ook hier maken we graag gebruik van uw kennis en ervaring. Als inwoner weet u het beste wat er verbeterd kan worden. Samenwerking 95 hecht veel waarde aan een groter veiligheidsgevoel. Sociale controle in buurten en wijken en contacten tussen mensen onderling dragen daaraan een steentje bij. Ook de zichtbaarheid van de politie speelt hierbij een belangrijke rol. 9. Van samenwerking naar samenvoeging Intensief samenwerken met andere gemeenten (met samenvoeging als insteek). Werk maken van een efficiënte organisatie. Focus op goede duurzame voorzieningen, een bloeiend verenigingsleven en voldoende woningbouwlocaties. Samenwerking 95 maakt werk van groene, levendige dorpen waar u als inwoner tevreden over bent. Daarom steunen we met liefde en plezier verenigingen en activiteiten. We vinden het belangrijk dat het voorzieningenniveau op peil is. We richten onze pijlen op voldoende woningen zijn voor starters, doorstromers en senioren. We maken ons sterk voor de bouw van brede scholen en woonzorgcentra. Vanzelfsprekend steken we tijd en energie in het onderhoud van wegen en de aanleg van voldoende groen. Als gemeente organiseren we toekomstige taken voor jeugd, zorg en werk zo dicht mogelijk in de buurt. En lest best: Samenwerking 95 wil dat de financiën op orde zijn en dat gemeenschappelijke voorzieningen voor u als inwoner betaalbaar zijn.

9 Om deze ambities waar te maken, moeten we intensief samenwerken met andere gemeenten. Een efficiënt functionerende, gemeentelijke organisatie is daarvoor een belangrijke randvoorwaarde. Zo n organisatie is kostenbesparend, werkt effectiever, heeft meer kennis in huis, is minder kwetsbaar en staat toch dicht bij u als inwoner. Samenwerking 95 is ervan overtuigd dat samenwerking leidt tot samenvoeging. Met die wetenschap nemen we onze beslissingen. Dat betekent ook dat we geen onnodige, dure tussenstappen zetten. Ook na samenvoeging moeten onze 4 dorpen heerlijk zijn om in te wonen. Daarom maken we Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt nu toekomstbestendig. Met goede duurzame voorzieningen. Met een bloeiend verenigingsleven. En met voldoende woningbouwlocaties. 10. Biezenmortel blijvend leefbaar! Opknappen van de Heusdensebaan in Bouwen van woningen voor starters, doorstromers en senioren in de Engelenhoef. Afronding van De Slijkhoef. Nieuwe bestemming voor woningbouw. Oprichten van een zorgdenktank waar inwoners als ervaringsdeskundigen de gemeente adviseren over problemen en oplossingen. Ontwikkeling van een Kindcentrum voor 0- tot 12-jarigen. Blijvende waardering en subsidiering voor (sport)verenigingen. 11. Esch blijvend leefbaar! Afronding Venakkers met betaalbare woningen (in 3 fases). Bouwen in de Reigerskant voor starters, doorstromers en senioren (vanaf 2016). Oprichten van een denktank verkeer, om realistische betaalbare oplossingen te bedenken voor de verkeersproblemen. Bestrijden en voorkomen van toekomstige overlast door het spoor (samen met BOOS). Inzet van de BOA om doorgaand vrachtverkeer te controleren en het parkeerverbod voor vrachtwagens te handhaven. Oprichten van een zorgdenktank waar inwoners als ervaringsdeskundigen de gemeente adviseren over problemen en oplossingen. We ontwikkelen een Kindcentrum voor 0- tot 12-jarigen. Blijvende waardering en subsidiering voor (sport)verenigingen.

10 12. Haaren blijvend leefbaar! Afronding Wijngaert III met koop- en huurwoningen. Locatie Hasselbraam gereed maken voor woningbouw voor starters en senioren. Duidelijke planning opstellen voor woningbouw op de locaties: Haerens Hof, De Tiend, Hasselbraam en Boerenbond (samen met ontwikkelaars). Realisatie Brede School en ontwikkeling van een Kindcentrum voor 0- tot 12-jarigen Bouwen van woonzorgcentrum voor ouderen, met zowel lichte als zware zorgvragen. Oprichten van een zorgdenktank waar inwoners als ervaringsdeskundigen de gemeente adviseren over problemen en oplossingen. Verbetering van de bereikbaarheid en de parkeergelegenheid in het centrum. Bijvoorbeeld door de blauwe zone uit te breiden of extra parkeerplaatsen te creëren. Blijvende waardering en subsidiering voor (sport)verenigingen. 13. Helvoirt blijvend leefbaar! Realisatie van multifunctionele accommodatie HelvoirThuis met school, kinderopvang, peuterspeelzaal, ontmoetingscentrum, vereniging 55+, Centrum voor Jeugd en Gezin, Rabobank en huurwoningen. Bouwen van woonzorgcentrum voor ouderen, met zowel lichte als zware zorgvragen. Afronding centrumplan met koopwoningen in verschillende prijscategorieën. Realisatie woningen in Den Hoek in fasen. Aanpak veiligheid rondom de N65. Oprichten van een zorgdenktank waar inwoners als ervaringsdeskundigen de gemeente adviseren over problemen en oplossingen. We ontwikkelen een Kindcentrum voor 0- tot 12-jarigen. Blijvende waardering en subsidiering voor (sport)verenigingen.

11 14. Tot slot Bovenstaand programma is een impressie van onze plannen. Als we het na 3 maart mede voor het zeggen krijgen, zijn we nog veel meer van plan. Daar kunt u op rekenen! Mogen wij op u rekenen? Wilt u meer weten over Samenwerking 95 en de mensen die voor u klaar staan? Kijk op onze website We willen met onze plannen heel graag dicht bij u blijven staan. 15. Kandidatenlijst 1. Johan van den Brand - Haaren 2. Peter den Ouden - Esch 3. Sam Schoonus - Helvoirt 4. Marcel Nelissen - Biezenmortel 5. Bart Velthuizen - Haaren 6. Thijs Reijnen - Haaren 7. Sten Reijnen - Haaren 8. Daniëlle Robijns-van de Wiel - Haaren 9. Christ van Schijndel - Esch 10. Thomas Mallens - Biezenmortel 11. Gert Hoogaars - Helvoirt 12. Geert Jan van Schijndel - Boxtel 13. Peter Paul Grielen - Haaren 14. Rien Heesakkers - Haaren 15. Ilse Goutziers-Groenendaal - Helvoirt 16. Ralph Brands - Haaren 17. Adrie van den Brand - Helvoirt 18. Jan Peter van de Wiel - Haaren 19. Paul Oerlemans - Biezenmortel 20. Chris van Delft - Haaren 21. Frans van de Wiel - Haaren 22. Huub Poels - Helvoirt 23. Christien van Schijndel-Pijnenburg - Esch 24. Jan Pullens - Helvoirt 25. Marinus van Kempen - Haaren 26. Henk Bolenius - Helvoirt 27. Piet den Ouden - Esch

Bestuursakkoord gemeente Haaren Samen met onze inwoners voor toekomstbestendige dorpen

Bestuursakkoord gemeente Haaren Samen met onze inwoners voor toekomstbestendige dorpen Bestuursakkoord gemeente Haaren 2014 2018 Samen met onze inwoners voor toekomstbestendige dorpen Haaren, 8 mei 2014 Bestuursakkoord 2014-2018 2 Inleiding Hierbij bieden we u het bestuursakkoord 2014-2018

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk Verkiezingsprogramma okale artij ergeijk 2018-2022 Inleiding. De Lokale Partij Bergeijk is een onafhankelijke partij, die de belangen van alle inwoners van de gemeente Bergeijk wil behartigen. LPBergeijk

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen 2014 - Enkhuizen Hieronder vind je het SP-verkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Enkhuizen

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Agenda Aanvang 20.00 uur Inleiding DOP en resultaten enquête Pauze, koffie/thee Discussie in groepjes Afsluiting uiterlijk 22.30 uur Wat

Nadere informatie

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Leefbaar Grashoek Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Kerngesprekken, met wie? November 2013: verenigingen: sport en spel December 2013: verenigingen

Nadere informatie

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school als maatschappelijke onderneming Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school is de parel van dorp of wijk Unieke kansen in deze bestuurlijke periode Uniek: Door de combinatie van

Nadere informatie

1. Sociale samenhang en verenigingsleven

1. Sociale samenhang en verenigingsleven 1. Sociale samenhang en verenigingsleven De inwoners kennen elkaar: mee Er is contact tussen de inwoners: mee Er zijn weinig conflicten tussen inwoners: mee Weinig inwoners leven in isolement: helemaal

Nadere informatie

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma CDA Koggenland Verkiezingsprogramma 2018-2022 De samenleving zijn wij samen CDA Koggenland staat voor een gemeente waar het fijn wonen, goed werken en plezierig recreëren is. Daarom investeren we in voorzieningen

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Samen leven in Bernheze

Samen leven in Bernheze Samen leven in Bernheze Wij zijn samen Bernheze. Oud en Jong, werkend of nog naar school, of misschien al met pensioen. Wij zijn het die er samen voor zorgen dat het hier prettig leven is en wij zijn er

Nadere informatie

Kogerveldwijk in 2040: De hoofdpunten uit het perspectief Minder ongelijkheid in een wijk waar iedereen meedoet

Kogerveldwijk in 2040: De hoofdpunten uit het perspectief Minder ongelijkheid in een wijk waar iedereen meedoet Kogerveldwijk in 2040: De hoofdpunten uit het perspectief Minder ongelijkheid in een wijk waar iedereen meedoet De Kogerveldwijk gaat groeien. Er komen woningen en voorzieningen bij, de openbare ruimte

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Gemeentelijke dienstverlening. *gematigde tevredenheid over dienstverlening score 6,5 (54% score 7 of hoger)

Gemeentelijke dienstverlening. *gematigde tevredenheid over dienstverlening score 6,5 (54% score 7 of hoger) Resultaten per thema Woon en leefomgeving Relatie burgergemeente Gemeentelijke dienstverlening Zorg en Welzijn burgerparticipatie *tevredenheid eigen buurt scoort 7,9 (90% score 7 of * tevredenheid leefbaarheid

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Datum: donderdag 21 februari 2019 Tijd : Inloop 19.30 uur/ Start 20.00 uur Plaats : Bij Bomans

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Deze tijd vraagt om creativiteit

Deze tijd vraagt om creativiteit 12 april 2012 Werkplaats Onderneem met zin! Deze tijd vraagt om creativiteit Participeren/ Meedoen naar vermogen Schakelen en verbinden Wim Roelofs Integrale aanpak en noodzaak om te schakelen en te verbinden

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA CDA VIANEN VERKIEZINGSPROGRAMMA 2010-2014 Vianen zelfstandig, sociaal en leefbaar Uitgangspunten. Uitgangspunten voor ons verkiezingsprogramma zijn de CDA - kernwaarden: gerechtigheid, solidariteit, gespreide

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

1. Sociale samenhang en verenigingsleven

1. Sociale samenhang en verenigingsleven 1. Sociale samenhang en verenigingsleven 1. De inwoners kennen elkaar: helemaal mee eens 2. Er is contact tussen de inwoners: mee eens 3. Er zijn weinig conflicten tussen inwoners: helemaal mee eens 4.

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Maak van uw gemeente een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Op 3 maart 2010 gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK SCHAIJK IN ÉÉN WOORD 3 EVEN OPWARMEN AAN TAFEL! 7 8 9 ANALYSE VAN DE OPBRENGST Trots Samenwerking Werelddorp Verbreden Normen En Waarden Zorg

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

KOERSDOCUMENT SOCIAAL DOMEIN VIJFHEERENLANDEN Werkgroep Sociaal Domein Versie 1.0

KOERSDOCUMENT SOCIAAL DOMEIN VIJFHEERENLANDEN Werkgroep Sociaal Domein Versie 1.0 KOERSDOCUMENT SOCIAAL DOMEIN VIJFHEERENLANDEN 2018-2022 Werkgroep Sociaal Domein 22-06-2017 Versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding Visie Sociaal Domein Doelstellingen Sociaal Domein Meedoen in Vijfheerenlanden

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Samen sterk en sociaal

Samen sterk en sociaal Samen sterk en sociaal toekomstprogramma PvdA Horst aan de Maas, deel 2 januari 2014 Vastgesteld op 18 januari 2014. 1 Samen sterk en sociaal toekomstprogramma PvdA Horst aan de Maas Inhoudsopgave deel

Nadere informatie

Korte termijn visie 2014 2018

Korte termijn visie 2014 2018 Korte termijn visie 2014 2018 Wij willen een dorp met een constant of licht groeiend bewonersaantal, waarin alle basisvoorzieningen minimaal op het huidige peil blijven. Wij willen dat jong en oud elkaar

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 Verkiezingsprogramma CDA, lijst 3 Lingewaard Midden in de samenleving 1. Van vrijblijvend naar betrokken; mensen maken hun leefomgeving 1.1. Wij gaan voor een transparant

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota WELZIJN ALGEMEEN 1 Het zo optimaal mogelijk laten participeren van de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma VVD Heeze-Leende

Verkiezingsprogramma VVD Heeze-Leende Verkiezingsprogramma VVD Heeze-Leende 2018-2022 Heeze-Leende, een gemeente waar iedereen een bijdrage levert aan de maatschappij, kan wonen waar hij of zij wil en kan genieten van uitstekend onderwijs

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Inleiding Wij zijn CDA Woudenberg. Sinds jaar en dag een actieve partij binnen de gemeentepolitiek in ons dorp. Wij leveren een positieve bijdrage aan het

Nadere informatie

De sociale huisvester in de dorpen. Uitvoeringsagenda

De sociale huisvester in de dorpen. Uitvoeringsagenda De sociale huisvester in de dorpen Uitvoeringsagenda 2019-2022 Uitvoeringsagenda 2019-2022 De sociale huisvester Wij staan voor goede en betaalbare woningen voor onze primaire doelgroep en huurders met

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Daadkrachtig en betrokken

Verkiezingsprogramma. Daadkrachtig en betrokken Verkiezingsprogramma Daadkrachtig en betrokken Als Volkspartij voor Vrijheid en Democratie willen we betrokken zijn. Betrokken bij de inwoners en ondernemers van de Gemeente Veere. De VVD is er van overtuigd

Nadere informatie

Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014

Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014 Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014 Aantekeningen thema Maatschappelijk Vastgoed Functie kerk: Belangrijk: Trouw en rouw blijven behouden Beperkte functie nu zijn

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze lokale politieke partij is voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2016 De Groote Wielen

Wijk- en buurtmonitor 2016 De Groote Wielen Wijk- en buurtmonitor 2016 De Groote Wielen In het oostelijk deel van s-hertogenbosch ligt, midden in de polder, een nieuwe woonwijk: de Groote Wielen. In totaal komen er ongeveer 4.350 woningen, daarvan

Nadere informatie

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven.

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven. 1 Sittard-Geleen Voorop lopen naar een duurzame toekomst. De gemeente heeft als stip op de horizon een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2040 (of zoveel eerder als mogelijk). Belangrijke sleutel

Nadere informatie

V E R K I E Z I N G S P R O G R A M M A

V E R K I E Z I N G S P R O G R A M M A V E R K I E Z I N G S P R O G R A M M A 2018-2022 WESTSTELLINGWERFS BELANG UW BELANG! HEEFT U OOK GENOEG VAN POLITIEKE SPELLETJES? STEM WB! Wij staan voor eerlijke, laagdrempelige politiek waarbij wij

Nadere informatie

Samen leven in Leudal, klaar voor de toekomst!

Samen leven in Leudal, klaar voor de toekomst! Wat leeft en speelt er in jouw dorp? Naam dorp: Ell Herbestemming oude Ellenhof sociale huisvesting jongeren/ouderen Gymzaal upgraden naar sportzaal (competitie voor volleybal is nu onmogelijk) ook meer

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Haaren Gemeenteraadsverkiezingen Voor sterke dorpen die we goed gaan doorgeven!

Verkiezingsprogramma CDA Haaren Gemeenteraadsverkiezingen Voor sterke dorpen die we goed gaan doorgeven! Haaren BiezenmortelEschHelvoirtHaaren Verkiezingsprogramma CDA Haaren Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Voor sterke dorpen die we goed gaan doorgeven! Sterke dorpen zijn vitaal, levensvatbaar, duurzaam en

Nadere informatie

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding De Leidse regio: Oegstgeest Leiderdorp Zoeterwoude Voorschoten Leiden Een geweldige plek om te wonen, te werken, te studeren, te ondernemen, te bezoeken

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018 Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN Secretariaat: De Korenaar 21 5688 TS Oirschot Telefoon: 0499 479060 E mail: secretaris@vvdoirschot.nl Internet: www.vvdoirschot.nl Economisch herstel Verkiezingsprogramma 2014

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft:

Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft: Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft: Wat is er nodig om ook de komende 30 in een prachtig dorp te leven? Volledige resultaten beschikbaar op www.dorpsinitiatiefbes.nl 6 oktober 208 Introductie

Nadere informatie

Resultaten Brainstormen en Clusteren

Resultaten Brainstormen en Clusteren Pagina: 1 Resultaten Brainstormen en Clusteren Item 1: Waarover maak je je zorgen als je denkt aan de leefbaarheid, veiligheid en sociale betrokkenheid in Hooge? Item-Informatie: Waarover maak je je zorgen

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen voor Delft Goed onderwijs voor iedereen D66 wil extra aandacht voor: > > (dreigende) achterstanden > > cultuur, sport, techniek, digitale en sociale vaardigheden en

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA PROGRESSIEF AKKOORD GROENLINKS DEURNE

VERKIEZINGSPROGRAMMA PROGRESSIEF AKKOORD GROENLINKS DEURNE VERKIEZINGSPROGRAMMA PROGRESSIEF AKKOORD GROENLINKS DEURNE 2014-2018 Deurne gezond, minder beesten! Deurne sociaal, zorg voor burgers! Gemeentebestuur in dienst van inwoners! 2 DUURZAAMHEID Progressief

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

ENKHUIZEN: stabiel, solidair, slagvaardig. CDA Enkhuizen. Enkhuizen: stabiel, solidair, slagvaardig

ENKHUIZEN: stabiel, solidair, slagvaardig. CDA Enkhuizen. Enkhuizen: stabiel, solidair, slagvaardig CDA Enkhuizen Gemeenteprogramma 2018-2022 Enkhuizen: stabiel, solidair, slagvaardig GOUD IN HANDEN: ENKHUIZEN, IS HET WAARD! Pagina: 1 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA Enkhuizen

Nadere informatie

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen Inleiding Op 7 januari 2010 is het Dorpsplan Nieuwveen door de gemeente vastgesteld. Nieuwveen was het eerste dorp in de gemeente Nieuwkoop waar de gemeente dorpsgericht wilde werken met een dorpsraad.

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Heerle en Kruisland WELKOM

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Heerle en Kruisland WELKOM Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Heerle en Kruisland WELKOM Programma 19.30 uur Welkom 19.40 uur Presentatie resultaten door het PON 20.15 uur Koffie en naar de discussiegroepen 21.30 uur

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Dorpsraad Oostrum werkt samen met u aan het derde. Dorps Omgevings Programma (DOP) Enquête DOP 2017

Dorpsraad Oostrum werkt samen met u aan het derde. Dorps Omgevings Programma (DOP) Enquête DOP 2017 Dorpsraad Oostrum werkt samen met u aan het derde Dorps Omgevings Programma (DOP) Enquête DOP 2017 Ter verbetering van de leefbaarheid in Oostrum vragen wij 15 minuten van uw tijd. Deze enquête heeft tot

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Leiderdorp zelfstandig, zeker nu! Verkiezingsprogramma

Leiderdorp zelfstandig, zeker nu! Verkiezingsprogramma Leiderdorp zelfstandig, zeker nu! Verkiezingsprogramma 2018-2022 INHOUD VOORWOORD... 2 LEIDERDORP ZELFSTANDIG... 2 SOCIAAL DOMEIN EN GEZONDHEID... 2 Mee doen in de maatschappij - WMO... 2 Participatie

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Met elkaar, voor elkaar!

Met elkaar, voor elkaar! Beste lezer, De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vinden plaats in een onzekere tijd, de economische groei is even voorbij. Net als u delen wij de zorgen die dit met zich meebrengt. Want hoe zit het in

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: Puntentotaal vraag 3: (in te vullen door interne subsidiecommissie): AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: 1. Aanvrager Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats

Nadere informatie

Bijeenkomst Ôs/Oos Dörp: Welkom! 3 december 2015

Bijeenkomst Ôs/Oos Dörp: Welkom! 3 december 2015 Bijeenkomst Ôs/Oos Dörp: Welkom! 3 december 2015 Mededelingen Avondvoorzitter: Jan Custers Huishoudelijk: telefoon uit/stil, discussie graag via de microfoon. Wie is er allemaal aanwezig? Onderlinge rolverdeling:

Nadere informatie

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VVD is een volkspartij voor vrijheid van alle burgers, waarbij

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Kansrijk Sliedrecht

Verkiezingsprogramma Kansrijk Sliedrecht Verkiezingsprogramma Kansrijk Sliedrecht Sliedrecht is een dorp vol met kansen. Althans zo zien wij dat als CDA. Er zijn binnen Sliedrecht volop mogelijkheden om dingen (nog) beter te doen, anders te doen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard Verkiezingsprogramma 2018-2022 Lokaal Sociaal! PvdA Heerhugowaard: Lokaal en sociaal! Democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid, vrijheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democraten.

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Nu en straks

Verkiezingsprogramma Nu en straks Verkiezingsprogramma 2014-2018 Wonen Werken Leven Nu en straks Doe-Democratie Het CDA wil krachtige, actieve, zelfbewuste dorpsgemeenschappen waarin burgers met plezier wonen, zich geborgen weten, en waarin

Nadere informatie

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Engelen Engelen ligt ten noordwesten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit de dorpen Engelen en Bokhoven. Ook staat de wijk bekend om de kastelen. Engelen heeft zich in de

Nadere informatie

Opzet Dorpsontwikkelingsplan Buitengewoon wonen, werken en leven.

Opzet Dorpsontwikkelingsplan Buitengewoon wonen, werken en leven. Opzet Dorpsontwikkelingsplan 2 2012-2017 Buitengewoon wonen, werken en leven. Inleiding is een vervolg op het eerste dorpsplan (2004-2010). Dit nieuwe dorpsplan loopt vanaf 2011 tot 2017. Momenteel zijn

Nadere informatie

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen.

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen. Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen. Eenmalige budgetten voor onderwerpen die op korte termijn kunnen starten. De verschillende werkgroepen hebben eenmalig een budget aangevraagd en

Nadere informatie

Welkom! 4d vormgeven in Boxtel. #4dboxtel. 14 november 2013

Welkom! 4d vormgeven in Boxtel. #4dboxtel. 14 november 2013 Welkom! 4d vormgeven in Boxtel 14 november 2013 #4dboxtel Programma 19.30 Ontvangst inde kantine 20.00 Aftrap bijeenkomst door Bart Eigeman en inleiding door wethouder Willie van de Langenberg 20.15 Zes

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie