profvoetbalpraat presenteert: Eredivisie haakt af in europa Michel hollander

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "profvoetbalpraat presenteert: Eredivisie haakt af in europa Michel hollander"

Transcriptie

1 profvoetbalpraat presenteert: Eredivisie haakt af in europa Michel hollander

2 Eredivisie haakt af in Europa Auteur Michel Hollander sprak voor zijn nieuwe boek met talloze toppers van naam en faam uit de Nederlandse voetbalwereld. Zij laten hun licht schijnen op thema s als de toekomst van het Nederlands voetbal, arbitrage, Oranje, G-voetbal, vrouwenvoetbal en homo-acceptatie in het voetbal. In dit e-book presenteert Michel Hollander de lezer een voorproefje van zijn te verschijnen boek. De visie van kopstukken op de eredivisie in Nederland. Waarom is het zo ernstig gesteld en is het 5 voor 12 bij de eredivisieclubs? Arno Vermeulen, Hans van Breukelen, Berry van Aerle, Adri van Tiggelen, Sjaak Troost, Frans Thijssen, Daphne Koster, Edward Sturing, Kees van Wonderen, Danny Hesp, Harrie Timmermans, Eric Meijers en Arno Arts. Deze toppers laten hun licht schijnen op de stelling De eredivisie haakt af in Europa. Auteur Michel Hollander (l) met Hans van Breukelen

3 Arno Vermeulen: De jongens nog eerder sterk maken Het niveauverschil tussen de eredivisie in Nederland en de grote competities in Europa wordt steeds groter. Het is een draaiend rad dat we niet kunnen stoppen. Gert-Jan Verbeek verwoordde het eens heel interessant: Spelers van 19 jaar spelen in Nederland in de eredivisie en dat vinden we heel normaal, maar ze zijn fysiek nog niet zo ontwikkeld, dat ze al goed genoeg zijn. Clubs moeten dus nóg eerder zorgen dat die jongens fysiek sterker worden en al vanaf hun 16e of 17e jaar worden klaargestoomd, omdat ze op hun 19e al in de eredivisie spelen. Als ik in Duitsland bij Vfl Bochum een jongen van 21 of 22 jaar in de selectie heb, noemen ze dat een talent. In Nederland speelt zo n speler dan al op het hoogste niveau. Dat is een wezenlijk verschil en logisch dat clubs het dan vooral in Europese wedstrijden moeilijk hebben en ook fysiek dus afhaken.

4 Hans van Breukelen: Wij raken onze toptalenten vroeg kwijt aan de grotere landen Op negentien- en twintigjarige leeftijd raken wij onze toptalenten al kwijt aan de grotere landen, zoals Engeland, Duitsland en Spanje, waardoor het érg lastig blijft om aan te haken bij deze landen. Het liefst behoud je deze talenten tot hun vijfentwintigste, maar het is niet tegen te houden. Als ze op hun 32 ste of 33 ste terugkeren in de eredivisie, zouden we het voor een deel kunnen oplossen. De KNVB kan clubs niet verplichten om bijvoorbeeld Memphis geen contract voor twee, maar voor vier jaar te laten tekenen bij PSV. Je hebt te maken met Europese regelgeving. Iedere club geeft grote talenten al een meerjarig contract, met de hoop om deze talenten voor veel geld te kunnen verkopen. De verkoop van Memphis naar Manchester United voor 30 miljoen was daar een goed voorbeeld van. (Dit interview is opgenomen ruim vóór aanstelling als technisch directeur bij de KNVB per 1 juli 2016)

5 Berry van Aerle: Tv-rechten maken de Eredivisie kapot De astronomische bedragen die de grote landen ontvangen voor tv-rechten vormen een van de belangrijkste oorzaken waardoor we met Nederland afhaken ten opzichte van de grote landen in Europa. Voor de seizoenen 2016/17 tot en met 2018/19 heeft de Premier League de tv-rechten verkocht aan Sky Sports en BT Sport. Door deze deal ontvangt de landskampioen in Engeland in miljoen euro prijzengeld, terwijl de club die als laatste eindigt, 133 miljoen euro krijgt bijgeschreven. De Nederlandse competitie zal daar nooit tegenop kunnen boksen en dat is het grote verschil. In de CL is gebleken dat het niveau van PSV en Manchester United niet ver uit elkaar liggen, terwijl de begrotingen wel mijlenver uit elkaar liggen. Dus het zegt niet altijd alles. PSV gaat de CL waarschijnlijk niet winnen, maar met de begroting die PSV heeft, kunnen ze blijkbaar goed meedoen in Europa tegen de Engelse en Spaanse clubs. Manchester kan natuurlijk ook de pech hebben dat ze een keer veel geblesseerden hebben en daardoor gelijkwaardig zijn aan een club met een véél lagere begroting. Toen PSV in de CL thuis tegen Atlético Madrid speelde, had PSV het moeilijk. Slechts één kans gecreëerd, maar het werd wel 0-0 en dat is dan tegen de Spaanse top. Natuurlijk zijn er uitschieters, zoals FC Barcelona, Real Madrid en Bayern München. Dat zijn clubs waar je je qua niveau niet mee kunt meten.

6 Adri van Tiggelen: Goed blijven scouten Zolang de begrotingen van clubs uit verschillende landen mijlenver uit elkaar blijven liggen, gaat Nederland niet aanhaken met de grotere landen. Clubs moeten goed blijven scouten en het inzicht hebben welke spelers ze in huis halen. Wat niet helpt, is de regeling voor het salaris van niet EU-spelers. In Nederland moeten deze spelers een torenhoog salaris verdienen, waardoor het voor veel clubs onhaalbaar wordt om zo n speler aan te trekken. In België kennen ze deze regel niet en kan een talent van buiten de EU komen voetballen tegen het reguliere salaris. Overigens zegt dit ook niet alles, want in de Europa League en Champions League kunnen Belgische clubs ook geen potten breken!

7 Sjaak Troost: Geduld wordt niet beloond In Nederland maken talenten steeds sneller de overstap naar het buitenland. Voor het niveau van het Nederlands voetbal zou het goed zijn, als clubs een talent twee jaar langer kunnen behouden, zodat je een nieuw talent uit de jeugd hebt klaarstaan die zonder problemen in de A-selectie kan instromen. Helaas werkt het niet zo, doordat er een groot contract ligt te wachten bij een buitenlandse club. Het duurt twee of drie jaar voordat een nieuw talent een volwassen speler wordt en een steunpilaar is in het elftal. Als zo n speler op z n top is, vertrekt hij al weer naar het buitenland. Wij zijn een opleidingsinstituut voor de buitenlandse subtop. Nog niet eens voor de top! Memphis was niet te houden bij PSV, maar er stond blijkbaar ook geen jeugdspeler klaar om hem op te volgen. Spelersmakelaars spelen daarin ook een grote rol. Zij denken: Het is nu het moment om te cashen! De clubliefde voor een club, die er vroeger wél was, is tegenwoordig ver te zoeken. De verschillen in salarissen met het buitenland zijn zó groot geworden. Spelers komen in een hele andere wereld terecht. In Nederland worden spelers redelijk verwend en denken dat ze zich meer kunnen permitteren, omdat ze boven het gras uitgroeien. Als een toptalent in Engeland gaat voetballen, zijn de orders van héél andere aard en er wordt meer van je verwacht. Het duurt twee of drie jaar voordat een nieuw talent een volwassen speler wordt en een steunpilaar is in het elftal.

8 Frans Thijssen: Zelfs de oudjes kunnen het niveau nog met gemak aan. Zelfs de oudjes kunnen het niveau in de eredivisie nog met gemak bijbenen. Dat is tekenend. Geld speelt natuurlijk een grote rol, waardoor spelers veel sneller weggekocht kunnen worden door buitenlandse clubs. We hadden de generatie topspelers Bergkamp en Kluivert, die ook naar het buitenland gingen. Tegenwoordig vertrekken middelmatige verdedigers ook al heel snel naar het buitenland. Het niveau van het Nederlands profvoetbal is niet geweldig en vaak ontbreekt de agressie om een wedstrijd écht te willen winnen. Er zijn té weinig spelers met exceptionele kwaliteiten, zoals een goede sliding maken. Een verdediger moet toch een goede sliding kunnen maken. Er wordt dan gezegd: Als je goed staat opgesteld, hoef je geen sliding te maken. Een verdediger komt altijd in een situatie terecht, waarbij hij in het uiterste geval een sliding moét maken om een aanvaller te stoppen of een doelpunt moet voorkomen. De toename van kunstgrasvelden in Nederland helpt daar zéker niet bij! In het verleden hadden de Nederlandse topclubs vier of vijf spelers in het elftal die een goede actie konden maken en daarmee dreigend waren voor de goal. Tegenwoordig hebben clubs, twee of drie spelers die boven de rest uitsteken in het elftal. Dit is niet iets van de laatste jaren, maar gaat al veel langer terug. Toen ik na mijn carrière in het buitenland weer in Nederland ging voetballen, eind jaren 80, begin jaren 90, merkte je al hoe makkelijk het was om het niveau aan te kunnen. Tot mijn 39 ste kon ik dat volhouden. Ik had natuurlijk veel ervaring opgedaan in het buitenland, zoals de jaren in Engeland bij Ipswich Town en Nottingham Forest. Het is te vergelijken met de terugkeer van Kuyt bij Feyenoord, die op relatief oudere leeftijd nog kan uitblinken in de Nederlandse competitie. Als het niveau in Nederland een stuk hoger had gelegen, was die aanpassing waarschijnlijk lastiger geweest. Het tekent wel het huidige niveau in de Nederlandse competitie.

9 daphne koster: het vrouwenvoetbal is véél meer waard! De groei van het vrouwenvoetbal is al ingezet sinds de oprichting van de Eredivisie Vrouwen en door de deelnames aan EK s en WK s. Speelsters die het Nederlands elftal halen, kunnen zich in de kijker spelen. Dan zie je al dat zij snel de overstap maken naar de grotere competities, omdat daar meer geld is te verdienen. De Engelse bond en sponsoren draaien de geldkraan open voor het vrouwenvoetbal, terwijl de organisatiestructuur bij de KNVB voornamelijk is gericht op het mannenvoetbal. Zowel het profvoetbal, als de amateurs. In potentie is het vrouwenvoetbal veel meer waard en als je dat op een andere manier gaat benaderen, dan krijg je er ook véél meer waarde voor terug. In 2007 is er voor het vrouwenvoetbal een nieuw tijdperk ingezet. AZ, Willem II, SC Heerenveen, ADO Den Haag en FC Twente hebben in de Eredivisie Vrouwen qua beeldvorming voor een enorme boost gezorgd. Vóór 2007 ben ik een paar keer uitgeroepen tot beste speelster, maar ik speelde bij Ter Leede en dat sprak weinig mensen tot de verbeelding. Toen ik bij AZ en later bij Ajax ging voetballen, kwam er meer interesse in mijn sportbeoefening. Dat heeft blijkbaar alleen maar met beeldvorming te maken. In Duitsland krijgt het vrouwenvoetbal meer aandacht dan in Nederland. Dat heeft alles met cultuur en de sportgeschiedenis te maken. Duitsland is er altijd bij op EK s en WK s en dan luidt de sportwet, dat je dán echt interessant wordt voor media en sponsoren. Toen de handbalsters zich in 2016 kwalificeerden voor de Olympische Spelen in Rio, was iedereen ineens geïnteresseerd in handbal. Dus je kunt nog zo goed presteren met Ajax, maar de echte media-aandacht krijg je pas als je presteert met Oranje.

10 Kees van Wonderen: De macht van het geld Spelers ontkennen het vaak, maar geld is de belangrijkste reden om de eredivisie in te ruilen voor een grotere club in het buitenland. Daarnaast willen ze zich met de besten meten en op het hoogste niveau spelen. Er zijn ook veel spelers in Nederland, die niet per se het hoogste niveau hoeven te halen in het buitenland, maar voor een club kiezen, waar ze veel speelminuten kunnen maken. En bij een buitenlandse club uit het rechterrijtje verdienen ze al véél meer dan bij een club uit de subtop in Nederland. Het is de macht van het geld en dat zal de komende jaren niet veranderen.

11 Edward Sturing: Hardlopers zijn doodlopers Als een club veel geld heeft, kunnen ze de beste spelers kopen en zo krijg je ook de beste competities. Dit vormt ook de Nederlandse traditionele top-3 met Ajax, PSV en Feijenoord. Natuurlijk heb je wel eens een uitschieter, zoals FC Twente, maar meestal gaat het daarna weer mis, doordat clubs op onverantwoorde wijze in de club investeren. Hierdoor is de aansluiting met de clubs in Europa al weer ver te zoeken. Vitesse kwam in de problemen, toen NUON geen hoofdsponsor meer was. Landelijk wil je met je club graag meedoen, dat wil Vitesse ook, maar je blijft altijd een regionale club, of je dat nou leuk vindt of niet.

12 Danny Hesp: Echte clubliefde is verleden tijd PSV heeft in de CL laten zien dat zij redelijk het niveau aankunnen van een aantal grote clubs uit Europa. De tijd zal leren of dit incidenteel was, want als PSV tegen Manchester United een topwedstrijd speelt, kan het niet zo zijn dat je deze vorm niet hebt tegen laagvliegers in de Eredivise. PSV is afhankelijk welke spelers naar het buitenland vertrekken en wat de middelen zijn om goede spelers aan te trekken of jeugdtalenten te laten doorstromen. Die dingen zijn bepalend om de concurrentie aan te gaan met de grotere clubs in Europa. Veel spelers zouden best in Nederland willen blijven voetballen, maar als zij een goede aanbieding krijgen uit het buitenland, is de keuze snel gemaakt! Misschien valt de Israëlische competitie best wel mee en kan je daar goed verdienen, terwijl we in Nederland denken dat het daar helemaal niks is. Marco Van Ginkel deed het erg goed bij Vitesse, maar is daarna in het buitenland niet geslaagd. Ik kan me de gedachte van zo n speler wel voorstellen: Ik doe het goed bij Vitesse, ik ben jong en sterk in mijn groei en het niveau bij Chelsea ligt hoger, waardoor ik me kan optrekken aan de betere spelers. En er staat een véél hoger salaris tegenover! Vitesse had kunnen zeggen: We bieden je een goed contract aan voor drie jaar, maar elke speler heeft een financieel plaatje in z n hoofd en het is de vrijheid van bewegen. Waarom zou een speler bij een Nederlandse club een contract voor vijf jaar tekenen, als hij in het buitenland véél meer geld kan verdienen? Toen Ajax in 95 de CL won, was het niveauverschil tussen de Nederlandse clubs ten opzichte van clubs in Europa niet zo groot als nu. Ajax had spelers die allemaal stuk voor stuk fantastisch konden voetballen. Ze waren jong, maar hadden wel ervaring en een goede mentaliteit en voetbalinzicht. Ajax speelde in 95 al als de Nederlandse voetbalschool: creatief voetbal en altijd op zoek naar oplossingen. Dus niet de nadruk op fysieke kracht en terughoudend spel. De drang om naar voren te voetballen. Je moet wel de spelers hebben die dat kunnen uitvoeren en Ajax had in 95 zo n lichting. De bal werd bijna nooit breed gespeeld, maar altijd vooruit. Jonge spelers met deze kwaliteiten zie je tegenwoordig bijna niet meer terug op de Nederlandse velden. In deze periode bleven spelers ook langer bij hun club. Er wordt tegenwoordig véél meer gescout, spelers gekocht en verkocht.

13 Harrie Timmermans: Zijn wij nou zo slim of zijn die anderen nou zo dom? In het seizoen 14/ 15 had Manchester United een begroting van 520 miljoen euro. De begroting van PSV wordt begrenst, omdat er veel minder fans en sponsors zijn dan in Engeland. Dat is een gegeven en dat hoeft geen bedreiging te zijn. Als je maar slimmer bent dan andere clubs. Luuk de Jong terughalen naar Nederland en het aantrekken van Guardado, die weer lijntjes kan uitzetten naar andere Mexicaanse talenten, waren slimme zetten van PSV. Nederlandse clubs moeten in die niche zitten, vóórdat buitenlandse clubs deze spelers ophalen met een zak geld. Nederlandse clubs moeten voorop durven lopen door spelers fysiek en mentaal sterker te maken, dan de clubs uit het buitenland. Een topsportklimaat creëren met een familiaire sfeer. Spelers die zich op hun gemak voelen, presteren beter en zij hebben dan meer plezier in het voetbal. Dáár zit het onderscheidend vermogen van PSV, maar ook de toekomst van het Nederlands voetbal. We moeten niet meegaan in die ratrace, maar blijven opereren vanuit de outsidersrol.

14 Eric Meijers: Nieuwe glorietijden nog mijlenver weg Het is een constatering dat het Nederlands voetbal internationaal bedroevend presteert! In de glorietijden van het Nederlands voetbal, hebben de Duitsers heel goed hun huiswerk gedaan in Nederland, maar ook in Engeland en in Spanje. Ik vrees dat wij de Duitsers de komende tien jaar niet meer gaan inhalen. Zij hebben nu óók het technisch vermogen en ze zijn tactisch gegroeid. Conditioneel waren ze al beter en fysiek sterker. Dat is een slechte ontwikkeling, maar Nederland zal ook weer z n huiswerk moeten doen in andere landen. Spelers moeten nóg meer meters afleggen in een wedstrijd, harder werken en conditioneel beter worden. In een wedstrijd moet het 200 ste sprintje nog net zo strak en snel zijn, als het eerste sprintje! Ik vrees dat wij de Duitsers de komende tien jaar niet meer gaan inhalen.

15 Arno Arts: De eredivisie is vermakelijk, maar niet goed genoeg Het geld regeert, waardoor de Nederlandse competitie voorlopig in Europa is afgehaakt. Spelers worden op steeds jongere leeftijd weggekocht. Nederland is een opleidingsland en hierin zullen we moeten berusten, want het is een utopie om te denken dat we weer tot de toonaangevende Europese competities gaan behoren. Het is hopen op een incidenteel Europees succesje, zodat je het gevoel krijgt dat geld niet altijd regeert. Daarom is in Nederland de jeugdopleiding en de scouting enorm belangrijk en we moeten het doen met onze eigen competitie die vermakelijk is en waar de stadions vol zitten Michel Hollander, Profvoetbalpraat.nl Realisatie e-book: Het Boekenschap

16 Meer dan 200 pagina s! Ruim 20 niet eerder gepubliceerde interviews met onder andere exinternationals en bestuurders Verrassende anekdotes en quotes Aandacht voor het vrouwenvoetbal, het G-voetbal en de homo-acceptatie in het voetbal Unieke inzichten over de toekomst van het Nederlands profvoetbal en Oranje klik hier voor hét voetbalboek van 2017 EN BETAAL GEEN 24,95 MAAR SLECHTS 19,95 Verplichte kost voor elke voetbalfan!

17 bestel nu klik hier voor hét voetbalboek van 2017 GRATIS VERZENDING IN FEBRUARI 2017 HET BOEK ALS EERSTE IN DE BUS! EERSTE DRUK, OP = OP! ACTIE GELDIG TOT EN BETAAL GEEN 24,95 MAAR SLECHTS 19,95 profvoetbalpraat.nl Michel hollander

1 ste Helft: Vragenronde 1 Nederlands clubvoetbal

1 ste Helft: Vragenronde 1 Nederlands clubvoetbal 1 ste Helft: Vragenronde 1 Nederlands clubvoetbal 1.1 Noem de laatste trainer van Ajax die als speler nooit voor het Nederlands Elftal uitkwam. 1.2 Noem de twee Tunesische internationals die in de Eredivisie

Nadere informatie

1 ste Helft: Vragenronde 1 Toen we nog meetelden

1 ste Helft: Vragenronde 1 Toen we nog meetelden 1 ste Helft: Vragenronde 1 Toen we nog meetelden 1.1 Welke doelman zat bij Feyenoord op de bank tijdens de gewonnen UEFA Cup-finale van 2002 tegen Borussia Dortmund? 1.2 Tegen welke tegenstander en in

Nadere informatie

1 ste Helft: Vragenronde 1 Recente gebeurtenissen

1 ste Helft: Vragenronde 1 Recente gebeurtenissen 1 ste Helft: Vragenronde 1 Recente gebeurtenissen 1.1 Welke drie Eredivisie teams werden dit seizoen door een club uit een lagere divisie uitgeschakeld in de KNVB-beker? 1.2 Welke twee Nederlanders maakten

Nadere informatie

Thomas Verhaar. Update

Thomas Verhaar. Update Update 28-01-2019 Met veel trots stelt V.O.C. de spelers aan jullie voor die eerst bij onze club een balletje hebben getrapt, voordat zij de overstap maakten naar een echte profclub. Thomas speelt sinds

Nadere informatie

VOETBAL QUIZ 2015 WIE IS DE VOETBALKENNER VAN VV BRUCHTERVELD?

VOETBAL QUIZ 2015 WIE IS DE VOETBALKENNER VAN VV BRUCHTERVELD? VOETBAL QUIZ 2015 WIE IS DE VOETBALKENNER VAN VV BRUCHTERVELD? DOOR ROBBERT REINDERS, ROY POTGIETER & ALWIN HUISJES INLEIDING QUIZ WELKOM UITLEG SPELREGELS RONDE 1 RONDE 2 KWART FINALE HALVE FINALE FINALE

Nadere informatie

Voetbalquiz. 11 editie!!!

Voetbalquiz. 11 editie!!! Voetbalquiz 11 editie!!! FINALE Voetbalquiz 20 januari 2018 Fift-fifty Waar? - Niet Waar? Vraag 1: Olympia 60 Kampioen in 1981/ 82!!!! Seizoen 81/82: Olympia 1 wint dubbel, ook de beker! A) Waar B) Niet

Nadere informatie

Programma Eredivisie

Programma Eredivisie pagina 1 van 16 JULI wo 01 do 02 vr 03 za 04 zo 05 ma 06 di 07 wo 08 do 09 vr 10 za 11 zo 12 ma 13 di 14 wo 15 do 16 Europa League voorronde 2 instroom NAC Breda vr 17 loting EL voorronde 3 loting CL voorronde

Nadere informatie

5,9. Biografie door G woorden 26 januari keer beoordeeld. Ik ga het over een paar dingen hebben. Vragen. Jeugd

5,9. Biografie door G woorden 26 januari keer beoordeeld. Ik ga het over een paar dingen hebben. Vragen. Jeugd Biografie door G. 1832 woorden 26 januari 2013 5,9 24 keer beoordeeld Vak Anders Ik ga het over een paar dingen hebben. 1. 2. 3. 4. Ik ga vertellen over zijn jonge jaren en hoe hij voetballer is geworden.

Nadere informatie

Teun van der Donk. Teun in JO18. Teun van der Donk

Teun van der Donk. Teun in JO18. Teun van der Donk Met veel trots stelt V.O.C. de spelers aan jullie voor die eerst bij onze club een balletje hebben getrapt, voordat zij de overstap maakten naar een echte profclub. Vier van onze zonen spelen bij Sparta:

Nadere informatie

Concept programma Eredivisie

Concept programma Eredivisie pagina 1 van 19 JULI za 10 zo 11 ma 12 di 13 wo 14 do 15 Europa League voorronde 2 instroom FC Utrecht vr 16 loting CL voorronde 3 loting EL voorronde 3 za 17 zo 18 ma 19 di 20 wo 21 do 22 return Europa

Nadere informatie

Programma Eredivisie

Programma Eredivisie pagina 1 van 20 JULI do 01 vr 02 za 03 zo 04 ma 05 di 06 wo 07 do 08 vr 09 za 10 zo 11 ma 12 di 13 wo 14 do 15 Europa League voorronde 2 instroom FC Utrecht vr 16 loting CL voorronde 3 loting EL voorronde

Nadere informatie

SPECO Sport & Media Essay: Vrouwenvoetbal Waarom investeert de KNVB zoveel geld in het vrouwenvoetbal?

SPECO Sport & Media Essay: Vrouwenvoetbal Waarom investeert de KNVB zoveel geld in het vrouwenvoetbal? SPECO Sport & Media Essay: Vrouwenvoetbal Waarom investeert de KNVB zoveel geld in het vrouwenvoetbal? Modulecode: Modulenaam: G11023 Sportbusiness; Wereld van de sport Studentnummer: 2740273 Studentnaam:

Nadere informatie

SCHOOLVOETBAL-TOERNOOI gemeente Zeevang 10 april 2013

SCHOOLVOETBAL-TOERNOOI gemeente Zeevang 10 april 2013 SCHOOLVOETBAL-TOERNOOI gemeente Zeevang 10 april 2013 Sport-Koepel POULEINDELINGEN jongens groep 3 en 4 POULE A 1 Frankrijk OBS t Kraaiennest 2 Engeland OBS t Kraaiennest 3 Italië OBS t Kraaiennest 4 Portugal

Nadere informatie

Naar het eerste onderdeel

Naar het eerste onderdeel Volgende Start de quiz Naar het eerste onderdeel Start dit onderdeel 1. Wie maakte de 4000 ste eredivisietreffer voor Feyenoord? A. Sekou Cissé B. John Guidetti C. Jerson Cabral 2. Coen Dillen maakte ooit

Nadere informatie

Rapportage TIP Weert Raadpleging juni Inhoudsopgave. Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018

Rapportage TIP Weert Raadpleging juni Inhoudsopgave. Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 Inhoudsopgave Rapportage TIP Weert Raadpleging 18 14 juni 2018 Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 1 Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 We sluiten de vragenlijst af met een luchtig onderwerp dit keer.

Nadere informatie

Rabobank Schoolvoetbaltoernooi 2010

Rabobank Schoolvoetbaltoernooi 2010 Jongens groep 3/4 poule A PSV 0-2 0-5 0-7 (3) Borussia Dortmund 2-0 1-1 4 2 (2) Fiorentina 1-1 5-0 4 5 (1) 9.50 uur A1 PSV - Borussia Dortmund 0-2 10.40 uur A1 Borussia Dortmund - Fiorentina 1-1 11.30

Nadere informatie

Naam team: Vragen Eerste Ronde VVKVoetbalQuiz 2016. Totaal te behalen: 8 punten PUNTEN VRAAG ANTWOORD. Thema: Wit

Naam team: Vragen Eerste Ronde VVKVoetbalQuiz 2016. Totaal te behalen: 8 punten PUNTEN VRAAG ANTWOORD. Thema: Wit Vragen Eerste Ronde VVKVoetbalQuiz 2016 PUNTEN VRAAG ANTWOORD Thema: Wit 2 Het is vandaag Witte Donderdag. Welke Zeeuwse club speelt helemaal in het wit (van top tot teen dus)? 4 Wit is de kleur van de

Nadere informatie

EVC EVC. Keetzijde VX EDAM EVC. Schoolvoetbal Toernooi. Deelnemende scholen: O.B.S De Piramide De Trimaran De Nieuwe School

EVC EVC. Keetzijde VX EDAM EVC. Schoolvoetbal Toernooi. Deelnemende scholen: O.B.S De Piramide De Trimaran De Nieuwe School EVC EVC Keetzijde 20 1135 VX EDAM EVC Schoolvoetbal Toernooi 2017 Deelnemende scholen: O.B.S De Piramide De Trimaran De Nieuwe School 3-5-2017 Wedstrijdreglement EVC SCHOOLVOETBALTOERNOOI 1 Alle wedstrijden

Nadere informatie

Programma Eredivisie

Programma Eredivisie pagina 1 van 19 JULI do 01 vr 02 za 03 zo 04 ma 05 di 06 wo 07 do 08 vr 09 za 10 zo 11 ma 12 di 13 wo 14 do 15 Europa League voorronde 2 vr 16 loting CL voorronde 3 loting EL voorronde 3 za 17 zo 18 ma

Nadere informatie

Ron Jans Spelers mogen falen, maar niet bang zijn om fouten te maken

Ron Jans Spelers mogen falen, maar niet bang zijn om fouten te maken Ron Jans Spelers mogen falen, maar niet bang zijn om fouten te maken Toen hij als achttienjarige het betaald voetbal binnenkwam bij zijn eigen vereniging PEC Zwolle, kreeg Ron Jans te maken met verbaal

Nadere informatie

6,9. Spreekbeurt door een scholier 2221 woorden 25 maart keer beoordeeld. 1. Jeugd. 2. Cruijff als speler bij Ajax

6,9. Spreekbeurt door een scholier 2221 woorden 25 maart keer beoordeeld. 1. Jeugd. 2. Cruijff als speler bij Ajax Spreekbeurt door een scholier 2221 woorden 25 maart 2002 6,9 652 keer beoordeeld Vak LO 1. Jeugd 2. Cruijff als speler bij Ajax in Oranje bij Barcelona in Amerika weer in Nederland 3. Cruijff als trainer

Nadere informatie

VERVOLG PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2012/'13

VERVOLG PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2012/'13 KNVB BEKER ACHTSTE FINALES 18 vrijdag 21 december 2012 AZ FC Twente 20:00 18 vrijdag 21 december 2012 SC Veendam Sparta Rotterdam 20:00 18 zaterdag 22 december 2012 sc Heerenveen Vitesse 18:45 18 vrijdag

Nadere informatie

JCS zondag 31 juli 2016 Feyenoord PSV 18:00

JCS zondag 31 juli 2016 Feyenoord PSV 18:00 vr CL vr dins. 26 / woensdag 27 juli 2016 Ajax donderdag 28 juli 2016 AZ / Heracles Almelo JCS zondag 31 juli 2016 Feyenoord PSV 18:00 vr CL vr din. 2 / woe. 3 augustus 2016 Ajax donderdag 4 augustus 2016

Nadere informatie

dins. 29 / woensdag 30 juli 2014 Feyenoord donderdag 31 juli 2014 PSV / FC Groningen JCS zondag 3 augustus 2014 PEC Zwolle Ajax 18:00

dins. 29 / woensdag 30 juli 2014 Feyenoord donderdag 31 juli 2014 PSV / FC Groningen JCS zondag 3 augustus 2014 PEC Zwolle Ajax 18:00 vr vr CL vr donderdag 17 + 24 juli 2014 FC Groningen vrijdag 18 juli 2014 loting Q3 CL + dins. 29 / woensdag 30 juli 2014 Feyenoord donderdag 31 juli 2014 PSV / FC Groningen JCS zondag 3 augustus 2014

Nadere informatie

Programma Eredivisie

Programma Eredivisie pagina 1 van 19 JULI vr 01 za 02 zo 03 ma 04 di 05 wo 06 do 07 vr 08 za 09 zo 10 ma 11 di 12 wo 13 do 14 Europa League voorronde 2 instroom ADO Den Haag vr 15 loting CL voorronde 3 loting EL voorronde

Nadere informatie

JEUGDZAALVOETBAL VOOR VELDVOETBALVE- RENIGINGEN JEUGDZAALVOETBAL VOOR VELDVOETBALVERENIGINGEN

JEUGDZAALVOETBAL VOOR VELDVOETBALVE- RENIGINGEN JEUGDZAALVOETBAL VOOR VELDVOETBALVERENIGINGEN JEUGDZAALVOETBAL VOOR VELDVOETBALVE- RENIGINGEN JEUGDZAALVOETBAL VOOR VELDVOETBALVERENIGINGEN De beste voetballers van nu, zijn begonnen in de zaal: Cristiano Ronaldo, Neymar, Iniesta, om er maar een paar

Nadere informatie

U kunt uw team (en deelnamegeld) inleveren bij onderstaande contactpersonen:

U kunt uw team (en deelnamegeld) inleveren bij onderstaande contactpersonen: Geel gearceerd de wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen. Wat is Super Elf? Super Elf is een voetbalcompetitie in spelvorm (soort van Coach van het Jaar, zoals dit gespeeld wordt bij het Noord-Hollands

Nadere informatie

TRIPLE DOUBLE SPORTMARKETING

TRIPLE DOUBLE SPORTMARKETING TRIPLE DOUBLE SPORTMARKETING Bob van Oosterhout, Triple Double sportmarketing Ondernemers Sociëteit KAN Nijmegen, 14 mei 2012 @bovano WARMING UP TRIPLE DOUBLE; EVEN VOORSTELLEN Sportmarketingbureau gevestigd

Nadere informatie

PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2015/'16 EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE

PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2015/'16 EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE vr EL vr EL donderdag 2 + 9 juli 2015 Go Ahead Eagles donderdag 16 + 23 juli 2015 Go Ahead Eagles vrijdag 17 juli 2015 loting Q3 CL + EL PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2015/'16 vr CL vr EL dins. 28

Nadere informatie

CONCEPT PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2015/'16 EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE

CONCEPT PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2015/'16 EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE vr EL vr EL donderdag 2 + 9 juli 2015 Go Ahead Eagles donderdag 16 + 23 juli 2015 Go Ahead Eagles vrijdag 17 juli 2015 loting Q3 CL + EL CONCEPT PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2015/'16 vr CL vr EL dins.

Nadere informatie

Wedstrijd. 10.20 10.35 Ajax Feyenoord 1 A PSV AZ 1 B Heerenveen Vitesse 2 A Groningen Den Haag 2 B

Wedstrijd. 10.20 10.35 Ajax Feyenoord 1 A PSV AZ 1 B Heerenveen Vitesse 2 A Groningen Den Haag 2 B SPEELSCHEMA E+F - POULE Tijd 10.00 10.15 Wedstrijd Veld 10.20 10.35 Ajax Feyenoord 1 A PSV AZ 1 B Heerenveen Vitesse 2 A Groningen Den Haag 2 B 10.40-10.55 FC Utrecht FC Twente 1 A Ajax PSV 1 B Feyenoord

Nadere informatie

PRESENTATIEGIDS TOPSPORT SCHUURMAN BZC 2013-2014 EREDIVISIE

PRESENTATIEGIDS TOPSPORT SCHUURMAN BZC 2013-2014 EREDIVISIE PRESENTATIEGIDS TOPSPORT SCHUURMAN BZC 2013-2014 EREDIVISIE JEUGDOPLEIDING Ruim tien jaar geleden geloofden nog maar weinig mensen dat het voor Schuurman BZC mogelijk zou worden in de eredivisie waterpolo

Nadere informatie

EVC EVC. Keetzijde VX EDAM. Schoolvoetbal Toernooi. EVC-Rabobank. Deelnemende scholen: O.B.S De Piramide De Trimaran De Nieuwe School

EVC EVC. Keetzijde VX EDAM. Schoolvoetbal Toernooi. EVC-Rabobank. Deelnemende scholen: O.B.S De Piramide De Trimaran De Nieuwe School EVC EVC Keetzijde 20 1135 VX EDAM EVC-Rabobank Schoolvoetbal Toernooi 2016 Deelnemende scholen: O.B.S De Piramide De Trimaran De Nieuwe School 4-5-2016 Wedstrijdreglement EVC SCHOOLVOETBALTOERNOOI 1 Alle

Nadere informatie

JO OBBINK CUP hal ABC

JO OBBINK CUP hal ABC VELD: JO8 1-2-3 OBBINK CUP hal ABC Spanje Frankrijk Duitsland Nederland Tijd: Wedstrijd: Uitslag: 08:30-08:46 A Spanje - Frankrijk.. -.. 08:30-08:46 B Duitsland - Nederland.. -.. 08:47-09:03 A Spanje -

Nadere informatie

3,2. Sectorwerkstuk door een scholier 2330 woorden 10 februari keer beoordeeld. Handel en administratie

3,2. Sectorwerkstuk door een scholier 2330 woorden 10 februari keer beoordeeld. Handel en administratie Sectorwerkstuk door een scholier 2330 woorden 10 februari 2011 3,2 33 keer beoordeeld Vak Handel en administratie Hoe is de commercie in het Nederlandse voetbal? Eerst zullen we in het kort uitleggen wat

Nadere informatie

DE TRANSFER: EEN DRIETRAPSPAKKET VAN SCOUTEN, ONDERHANDELEN EN INPASSEN

DE TRANSFER: EEN DRIETRAPSPAKKET VAN SCOUTEN, ONDERHANDELEN EN INPASSEN Kennissessie DE TRANSFER: EEN DRIETRAPSPAKKET VAN SCOUTEN, ONDERHANDELEN EN INPASSEN - Door Michel Doesburg en Carlos Aalbers, respectievelijk hoofd scouting van AZ en FC Groningen KENNISSESSIE : DE TRANSFER:

Nadere informatie

ONZE JEUGD STICHTING JEUGDOPLEIDING HELMOND SPORT DE TOEKOMST IS NIET TE STOPPEN

ONZE JEUGD STICHTING JEUGDOPLEIDING HELMOND SPORT DE TOEKOMST IS NIET TE STOPPEN ONZE JEUGD STICHTING JEUGDOPLEIDING HELMOND SPORT DE TOEKOMST IS NIET TE STOPPEN VOORWOORD TALENTONTWIKKELING BRENGT IEDEREEN VERDER Op de voorzijde van deze brochure staan drie van onze jongste talenten

Nadere informatie

Speelronde 1. Speelronde 2. Speelronde 3. Vrijdag 6 augustus 2010 Roda JC FC Twente

Speelronde 1. Speelronde 2. Speelronde 3. Vrijdag 6 augustus 2010 Roda JC FC Twente Speelronde 1 Vrijdag 6 augustus 2010 Roda JC FC Twente Zaterdag 7 augustus 2010 Heracles Almelo Willem II NEC - VVV Venlo SC Heerenveen - PSV De Graafschap - Excelsior Zondag 8 augustus 2010 Vitesse ADO

Nadere informatie

PROGRAMMA EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE SEIZOEN 2012/'13

PROGRAMMA EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE SEIZOEN 2012/'13 vr EL vr EL vr CL vr EL donderdag 5 + 12 juli 2012 FC Twente donderdag 19 + 26 juli 2012 Vitesse, FC Twente din. 31 juli / woe. 1 aug. 2012 Feyenoord donderdag 2 augustus 2012 sc Heerenveen, FC Twente,

Nadere informatie

A B A T O DAY

A B A T O DAY 1 COVER STORY THEMA-AVOND OVER DE CARRIÈRE VAN ÉÉN VAN DE SUCCESVOLSTE VOETBALCOACHES VAN NEDERLAND LOUIS VAN GAAL Alle stoelen waren bezet, toen op de speciale thema-avond Louis van Gaal naar de ABA Lounge

Nadere informatie

CONCEPT PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2014/'15

CONCEPT PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2014/'15 vr vr CL vr donderdag 17 + 24 juli 2014 FC Groningen vrijdag 18 juli 2014 loting Q3 CL + dins. 29 / woensdag 30 juli 2014 Feyenoord donderdag 31 juli 2014 PSV / FC Groningen JCS zondag 3 augustus 2014

Nadere informatie

CONCEPT PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2014/'15

CONCEPT PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2014/'15 vr vr CL vr donderdag 17 + 24 juli 2014 FC Groningen vrijdag 18 juli 2014 loting Q3 CL + dins. 29 / woensdag 30 juli 2014 Feyenoord donderdag 31 juli 2014 PSV / FC Groningen JCS zondag 3 augustus 2014

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 1 Introductie Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voorwoord... 2 2 Inleiding... 2 3 Uitgangspunten en doelstellingen... 3 3.1

Nadere informatie

KNVB DISTRICT ZUID II. Informatiebrochure Jeugdplan Nederland 2012/'13

KNVB DISTRICT ZUID II. Informatiebrochure Jeugdplan Nederland 2012/'13 KNVB DISTRICT ZUID II Informatiebrochure Jeugdplan Nederland 2012/'13 Met de jeugd op de goede weg... Als je goed bent in iets, er veel plezier aan beleeft en je de gelegenheid krijgt je talent steeds

Nadere informatie

Een nieuw bekertoernooi voor België en Nederland - 18 augustus 2015

Een nieuw bekertoernooi voor België en Nederland - 18 augustus 2015 Een nieuw bekertoernooi voor België en Nederland - 18 augustus 2015 door: Tsjalle van der Burg De Eredivisie is begonnen en de voetbaltribunes zitten weer behoorlijk vol. Toch genereert onze competitie

Nadere informatie

Programma Eredivisie

Programma Eredivisie pagina 1 van 18 AUGUSTUS vr 01 loting CL voorronde 3 loting UC voorronde 2 za 02 zo 03 ma 04 di 05 wo 06 do 07 vr 08 za 09 zo 10 ma 11 di 12 Champions League voorronde 3 wo 13 Champions League voorronde

Nadere informatie

OVER CONTACT DOELGROEP

OVER CONTACT DOELGROEP PLANNING /2019 OVER Alle jonge voetballers in Nederland kennen GOAL!. Het is het grootste voetbalmerk voor de jeugd in Nederland. Voetbalhelden uit binnen- en buitenland staan centraal. Van Cristiano Ronaldo

Nadere informatie

Zeist, KNVB wedstrijdorganisatie BV, 28-06-2013 pagina 1 van 15

Zeist, KNVB wedstrijdorganisatie BV, 28-06-2013 pagina 1 van 15 vr donderdag 18 + 25 juli 2013 FC Utrecht JCS zaterdag 27 juli 2013 AZ Ajax 20:00 vr CL vr din. 30 / woe. 31 juli 2013 PSV donderdag 1 augustus 2013 Vitesse, FC Utrecht 1 vrijdag 2 augustus 2013 Ajax Roda

Nadere informatie

Sponsorplan. Internationaal Vogido O14 toernooi

Sponsorplan. Internationaal Vogido O14 toernooi Sponsorplan Internationaal Vogido O14 RKSV VOGIDO Vogido C-Toernooi Tegelerweg 66 7535 CJ Enschede info@vogidoc.nl www.vogidoc.nl Wie zijn wij? Sponsorplan internationaal Vogido O14 Sinds 2003 vind op

Nadere informatie

DE KWESTIE MoneyCount indd 14 MoneyCount indd : :18

DE KWESTIE MoneyCount indd 14 MoneyCount indd : :18 DE KWESTIE MoneyCount-2012-02.indd 14 28-05-12 17:18 FINANCIAL FAIR PLAY MOET EUROPEES VOETBAL WEER EERLIJK EN SPANNEND MAKEN Eerlijke concurrentie en financieel gezonde clubs. Dat is de inzet van de Europese

Nadere informatie

Persoonlijk Sponsorplan FC UTRECHT VROUWEN Adopteer nu uw favoriete speelster en steun het FC Utrecht vrouwenvoetbal bij haar ontwikkeling

Persoonlijk Sponsorplan FC UTRECHT VROUWEN Adopteer nu uw favoriete speelster en steun het FC Utrecht vrouwenvoetbal bij haar ontwikkeling Persoonlijk Sponsorplan FC UTRECHT VROUWEN Adopteer nu uw favoriete speelster en steun het FC Utrecht vrouwenvoetbal bij haar ontwikkeling Stichting Vrouwen Voetbal Utrecht Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht

Nadere informatie

CONCEPT PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2013/'14 EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE. Zeist, KNVB wedstrijdorganisatie BV, pagina 1 van 14

CONCEPT PROGRAMMA BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2013/'14 EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE. Zeist, KNVB wedstrijdorganisatie BV, pagina 1 van 14 vr donderdag 18 + 25 juli 2013 FC Utrecht JCS zaterdag 27 juli 2013 AZ Ajax vr CL vr din. 30 / woe. 31 juli 2013 PSV donderdag 1 augustus 2013 Vitesse, FC Utrecht 1 vrijdag 2 augustus 2013 Ajax Roda JC

Nadere informatie

PROGRAMMA BETAALD VOETBAL EREDIVISIE SEIZOEN 2013/'14

PROGRAMMA BETAALD VOETBAL EREDIVISIE SEIZOEN 2013/'14 vr EL donderdag 18 + 25 juli 2013 FC Utrecht JCS zaterdag 27 juli 2013 AZ Ajax 20:00 vr CL din. 30 / woe. 31 juli 2013 PSV vr EL donderdag 1 augustus 2013 Vitesse, FC Utrecht 1 vrijdag 2 augustus 2013

Nadere informatie

Puntentelling voetbalkenner 2013/2014

Puntentelling voetbalkenner 2013/2014 Puntentelling voetbalkenner 2013/2014 Puntentelling Voetbalkenner 2013-2014 In totaal zijn er 180 punten te verdienen. De puntentelling ziet er als volgt uit: Vraag 1: Wat wordt de uitslag? SC Heerenveen

Nadere informatie

Rapportage TIP Roermond Raadpleging juni 2018

Rapportage TIP Roermond Raadpleging juni 2018 Rapportage TIP Roermond Raadpleging 21 14 juni 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 2 1. Onderzoeksverantwoording Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Toponderzoek Fout!

Nadere informatie

Bedumer.nl - er gebeurt veel meer in Bedum

Bedumer.nl - er gebeurt veel meer in Bedum Arjen Robben Arjen Robben (23 januari 1984 te Bedum). van V.V. Bedum tot één van de beste spelers van de wereld. In zijn jonge voetbaljaren speelt Robben bij de plaatselijke voetbalvereniging VV Bedum.

Nadere informatie

Rapportage TiP Venlo raadpleging juni Inhoudsopgave. Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018

Rapportage TiP Venlo raadpleging juni Inhoudsopgave. Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 Rapportage TiP Venlo raadpleging 18 14 juni 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 1 Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 De vragenlijst bevat dit keer een onderwerp met

Nadere informatie

Gemiddeld % THUISWEDSTRIJDEN op kunstgras voor alle jeugdopleidingen in de EREDIVISIE TOTAAL 62,8 % 38,5 % 46,1 % 54,7 % 77,3 % 78,1 % 74,1 % 70,8 %

Gemiddeld % THUISWEDSTRIJDEN op kunstgras voor alle jeugdopleidingen in de EREDIVISIE TOTAAL 62,8 % 38,5 % 46,1 % 54,7 % 77,3 % 78,1 % 74,1 % 70,8 % Benchmarkrapport GEBRUIK KUNSGRAS IN JEUGDOPLEIDINGEN BEAALD VOEBAL GEMIDDELD HUISEDSRIJDEN OP KUNSGRAS VOOR ALLE JEUGDOPLEIDINGEN VAN DE BVO S IN NEDERLAND BELOFEN 58,1 62,1 68,3 76,8 66, 6 78,4 64,1

Nadere informatie

ONTWIKKELEN SPEELWIJZE

ONTWIKKELEN SPEELWIJZE WFA EN VVON ORGANISEREN 6e NATIONALE VOETBAL SYMPOSIUM ONTWIKKELEN SPEELWIJZE WOENSDAG 8 FEBRUARI 2017 VAN 15:30 TOT 20:30 BILDERBERG HOTEL T SPEULDERBOS GARDEREN INSCHRIJVEN VIA WWW.VVON.NL PROGRAMMA

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

GEEN RESPECT, GEEN VOETBAL!

GEEN RESPECT, GEEN VOETBAL! GEEN RESPECT, GEEN VOETBAL! Ergert u zich ook zo aan die voetballers die de scheidsrechter manipuleren en misleiden? Scheidsrechters, die als maar op hun vingers worden getikt bij het maken van beslissingen

Nadere informatie

Mini's 4 tegen 4 Teams

Mini's 4 tegen 4 Teams Ajax Feyenoord PSV Mini's 4 tegen 4 Tijd veld wedstrijd scheidr. uitslag 11.00-11.10 1 Ajax PSV - 11.15-11.25 1 Feyenoord PSV - 11.30-11.40 1 Ajax Feyenoord - 12.30-12.40 1 Feyenoord Ajax -

Nadere informatie

ZONDAG 10 JUNI VREDENBURCH

ZONDAG 10 JUNI VREDENBURCH ZONDAG 10 JUNI 2018 - VREDENBURCH LEX IMMERS CUP 2 VOORWOORD VAN LEX IMMERS Toen ik vorig jaar werd gevraagd wat ik er van zou vinden als er een jeugd - toernooi naar mij zou worden vernoemd, ook nog te

Nadere informatie

Voetbalreisgids VFL Wolfsburg

Voetbalreisgids VFL Wolfsburg Voetbalreisgids VFL Wolfsburg Ga voorbereid op reis naar VFL Wolfsburg en haal het maximale uit uw voetbalweekend! Informatie over VoetbalreizenXL, VFL Wolfsburg en de reis met praktische informatie. 0

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Handbal Ik hou mijn spreekbeurt over handbal omdat ik zelf aan deze sport doe en ik het een mooie sport vind. Ik ga het vandaag hebben over wat handbal precies inhoudt, de leeftijdsindeling, de wedstrijden,

Nadere informatie

Teun van der Donk. Teun in O17. Teun van der Donk

Teun van der Donk. Teun in O17. Teun van der Donk Met veel trots stelt V.O.C de spelers aan jullie voor die eerst bij onze club een balletje hebben getrapt, voordat zij de overstap maakten naar een echte profclub. Drie zonen spelen bij Sparta: Thomas

Nadere informatie

Een spreekbeurt over ADO Den Haag

Een spreekbeurt over ADO Den Haag Een spreekbeurt over ADO Den Haag Wij ontvangen veel berichten van kinderen die graag een spreekbeurt over ADO Den Haag willen houden. Zij weten alleen niet waar of hoe ze moeten beginnen. Wij helpen je

Nadere informatie

Persinformatie Vrouwenvoetbal

Persinformatie Vrouwenvoetbal Persinformatie Vrouwenvoetbal 17 juni 2016 Achilles 29 Achilles 29 is de eerste en enige voetbalclub in Nederland die als amateurvereniging een aantal jaren in het betaald voetbal heeft gespeeld. In de

Nadere informatie

Perspresentatie Financiële Benchmark Eredivisie. Seizoen 06/07

Perspresentatie Financiële Benchmark Eredivisie. Seizoen 06/07 Perspresentatie Financiële Benchmark Eredivisie Seizoen 06/07 Financiële Benchmark Eredivisie seizoen 06/07 Aanleiding Maart 2008 is het eerste financiële benchmarkonderzoek voor de Eredivisie afgerond.

Nadere informatie

Galgenwaard Kuip Arena Poule X Poule Y Poule Z a FC Utrecht Sparta b Heerenveen Feyenoord c FC Twente AZ d FC Groningen Ajax e PSV Vitesse

Galgenwaard Kuip Arena Poule X Poule Y Poule Z a FC Utrecht Sparta b Heerenveen Feyenoord c FC Twente AZ d FC Groningen Ajax e PSV Vitesse Ford Swart Toernooi 2012 VVIJ Ochtendprogramma 8:30 uur 20 minuten / wedstrijd veld 1A veld 2A veld 3A veld 4A veld 5A Poule K Poule M Poule O Poule Q Poule S VVIJ F8 Desto F5 Desto F8 VVIJ Glasgow Rangers

Nadere informatie

011 Toernooi 22 augustus 2015

011 Toernooi 22 augustus 2015 011 Toernooi 22 augustus 2015 Toernooi info Voorwoord Graag wil ik u allen van harte welkom heten op de eerste editie van het Brabantia-ING BVO toernooi U11. Het deelnemersveld staat garant voor een aantrekkelijk

Nadere informatie

Competitieprogramma 2006/'07

Competitieprogramma 2006/'07 Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Betaald voetbal Competitieprogram /' Erevisie 4 juli Program Erevisie seien /' pagina 1 van 3 juli AUGUSTUS 17 31 Ronde 1 Sparta - Vitesse 1 ADO Den Haag - sc Heerenveen

Nadere informatie

SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT

SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT SPORTCOMMUNITY TOOL NEXT MOVE JEZUS SPREEKT SAMENVATTING Een man gaat naar het buitenland en vertrouwt zijn slaven een deel van hun bezit toe. Hij geeft ze geld en als hij na jaren terugkomt, verwacht

Nadere informatie

RKVVM. Nieuwsbrief #01/14. Op weg naar RKVVM 2.0

RKVVM. Nieuwsbrief #01/14. Op weg naar RKVVM 2.0 www.rkvvm.nl RKVVM Nieuwsbrief #01/14 In deze editie RKVVM 2.0 Kort Nieuws AED-cursus in de kantine Van vrijwilligers voor vrijwilligers Vader en zoon in de picture! Uit de oude doos Op weg naar RKVVM

Nadere informatie

Nieuws Selectie 2019/2020

Nieuws Selectie 2019/2020 Nieuws Selectie 2019/2020 Tamer Ugur. Ik ben 32 jaar, afkomstig uit IJsselstein nu woonachtig in Nieuwegein. Positie: 10 of voor de verdediging. In het verleden ook veelal als linker middenvelder-buitenspeler

Nadere informatie

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum HET WATERPOLO OPLEIDINGSCENTRUM: DE OPLEIDING TOT TOPSPORTER Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) streeft er naar spelers en speelsters in

Nadere informatie

CONCEPT PROGRAMMA EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE SEIZOEN 2012/'13

CONCEPT PROGRAMMA EREDIVISIE / JUPILER LEAGUE SEIZOEN 2012/'13 vr EL vr EL vr CL vr EL donderdag 5 + 12 juli 2012 FC Twente donderdag 19 + 26 juli 2012 Vitesse, FC Twente din. 31 juli / woe. 1 aug. 2012 Feyenoord donderdag 2 augustus 2012 sc Heerenveen, FC Twente,

Nadere informatie

Deze zullen te vinden zijn op METO 5 WebSite ofwel http://www.rkvvmeto.nl/

Deze zullen te vinden zijn op METO 5 WebSite ofwel http://www.rkvvmeto.nl/ Beste Metoaanen, Voor de 3 de maal organiseert METO 5 (ex-meto 4) ook dit jaar weer een METO 5 Champions League 2006/2007 pool en weer simpelweg om de EER en een VERRASSING! Hierbij zijn dus GEEN prijzen

Nadere informatie

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen ONZE CLUB Samen HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL VOORWOORD Philippe van Esch SAMEN NOG BETER WORDEN Helmond Sport wil een open club zijn, waar je makkelijk binnen kunt stappen.

Nadere informatie

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Het talentvolle meisje centraal Dit is waar elke ambitieuze speelster van droomt: ooit uitkomen voor Nederland, liefst natuurlijk op een groot

Nadere informatie

Sponsormagazine v.v. De Alblas

Sponsormagazine v.v. De Alblas Sponsormagazine v.v. De Alblas Waarom dit sponsorboek? Sponsoring is een belangrijk onderdeel in het verenigingsleven. Financiële bijdragen in de vorm van sponsoring zijn voor verenigingen belangrijk om

Nadere informatie

De toekomst van de training bij FC Oudewater voor Junioren

De toekomst van de training bij FC Oudewater voor Junioren www.survio.com 31-10-2017 11:41:07 Algemeen Enquête naam De toekomst van de training bij FC Oudewater voor Junioren Auteur Hans van Raay Taal Nederlands Enquête URL https://www.survio.com/survey/d/w5e7d4m1r3f9d4m8g

Nadere informatie

Stichting Ontwikkeling Vrouwenvoetbal Nederland

Stichting Ontwikkeling Vrouwenvoetbal Nederland 2015 Stichting Ontwikkeling Vrouwenvoetbal Nederland TEXTBOOK COMPETITIESTRUCTUUR WERKGROEP VV3HOEK VV3HOEK donderdag 28 mei 2015 Textbook van het ideale ecosysteem van COMPETITIESTRUCTUUR voor de echte

Nadere informatie

Voetbalreisgids Newcastle United

Voetbalreisgids Newcastle United Voetbalreisgids Newcastle United Ga voorbereid op reis naar Newcastle United en haal het maximale uit uw voetbalweekend! Informatie over VoetbalreizenXL, Newcastle United en de reis met praktische informatie.

Nadere informatie

TelsTar. 50 jaar Telstar

TelsTar. 50 jaar Telstar TelsTar d e w i t t e l e e u w i n n e n 50 jaar Telstar S P O NS O R W O R D E N V A N D E W I T T E L E E U W I N N E N Vrouwen en meisjes voetbal is de snelst groeiende sport in Nederland (132.000

Nadere informatie

Deel 3: Kids en Oranje

Deel 3: Kids en Oranje Juni 2014 Deel 3: Kids en Oranje Wat gaat het worden? Wat gaat het worden? Dé centrale vraag waarin de betrokkenheid bij en de liefde voor voetbal als geen ander in samenkomen. ING gaat met de WKpool,

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJK JAARVERSLAG 2016 / fcutrecht.nl/maatschappelijk

MAATSCHAPPELIJK JAARVERSLAG 2016 / fcutrecht.nl/maatschappelijk MAATSCHAPPELIJK JAARVERSLAG 2016 / 2017 fcutrecht.nl/maatschappelijk maatschappelijk@fcutrecht.nl STADION GALGENWAARD HET MOOISTE PLEKKIE OP AARD BLINDENTRIBUNE ROLSTOELTRIBUNE 123 512 OUDERENVAK voor

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2008-II

Eindexamen m&o havo 2008-II Opgave 6 Bij deze opgave horen vier informatiebronnen (informatiebron 5 tot en met 8) en een formuleblad. In informatiebron 5 staat een beschrijving van de aan voetbal gerelateerde activiteiten van Ajax.

Nadere informatie

G E E F T I J D E N K A N S E N A A N J O N G E V O E T B A L L E R S

G E E F T I J D E N K A N S E N A A N J O N G E V O E T B A L L E R S p. 1 StampMedia dossier Laure Van Gestel 20 april 2010 G E E F T I J D E N K A N S E N A A N J O N G E V O E T B A L L E R S Het nationaal elftal van België staat momenteel op de 68ste plaats op de FIFAwereldranglijst,

Nadere informatie

Betoog Nederlands Voetbal

Betoog Nederlands Voetbal Betoog Nederlands Voetbal Betoog door een scholier 2593 woorden 20 juni 2006 6,2 80 keer beoordeeld Vak Nederlands Het Betoog Voetbal. Daar gaan we weer, zullen sommigen denken. Er is op het moment een

Nadere informatie

1 Gaat u WK wedstrijden voetbal kijken dit jaar?

1 Gaat u WK wedstrijden voetbal kijken dit jaar? Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 De vragenlijst bevat dit keer een onderwerp met een ludiek tintje. Op 14 juni zal de openingswedstrijd van het wereld kampioenschap voetbal (WK) worden afgetrapt in

Nadere informatie

011 Toernooi 23 augustus 2014. Toernooi info

011 Toernooi 23 augustus 2014. Toernooi info 011 Toernooi 23 augustus 2014 Toernooi info Voorwoord Voor de 3e keer al weer organiseren wij dit seizoen het 011 (23/8) en 013(24/8) toernooi. Over het 011 toernooi hebben we wel het een en ander te vermelden.

Nadere informatie

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB.NL/CAMPUS CAMPUS KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN Het moderne voetbal vraagt om goed voorbereid samenspel én talent. Met spelers die sterker zijn dankzij hun

Nadere informatie

5,6. Keuzeopdracht door een scholier 1557 woorden 5 december keer beoordeeld. Hoe komen voetbalclubs aan hun geld?

5,6. Keuzeopdracht door een scholier 1557 woorden 5 december keer beoordeeld. Hoe komen voetbalclubs aan hun geld? Keuzeopdracht door een scholier 1557 woorden 5 december 2001 5,6 181 keer beoordeeld Vak Economie Hoe komen voetbalclubs aan hun geld? Amsterdamsche Football Club Ajax Er zijn natuurlijk verschillende

Nadere informatie

Allereerst verzoek ik u deze pleitnotities aan het zittingsverbaal te hechten.

Allereerst verzoek ik u deze pleitnotities aan het zittingsverbaal te hechten. Inzake Kenmerk Zitting : Sv Ajax / Gemeente Den Haag : B.319.0698.002 : Vrijdag 13 september te 11:15 en 11:40 uur P L E I T N O T I T I E S Geachte commissie! Allereerst verzoek ik u deze pleitnotities

Nadere informatie

SARTO KALENDER SEIZOEN 2008/2009

SARTO KALENDER SEIZOEN 2008/2009 KALENDER SEIZOEN 2008/2009 / KNVB vrijdag 01-08-2008 Zomer BO/VO zaterdag 02-08-2008 Zomer BO/VO zondag 03-08-2008 Zomer BO/VO 32 maandag 04-08-2008 Zomer BO/VO dinsdag 05-08-2008 Zomer BO/VO CL 2e kwalificatieronde

Nadere informatie

(Ned.tijd) uur Hongarije Nederlands beach soccer team (vr), Siofok Beach Stadium, Siofok

(Ned.tijd) uur Hongarije Nederlands beach soccer team (vr), Siofok Beach Stadium, Siofok KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND KNVB-agenda Datum Tijd Activiteit 03-08 21.00 uur Hongarije Nederlands beach soccer team (vr), Siofok Beach Stadium, Siofok 04-08 21.00 uur Hongarije Nederlands beach

Nadere informatie

VROUWEN. één team één passie één doel

VROUWEN. één team één passie één doel VROUWEN één team één passie één doel Je hoeft geen visionair te zijn om te zien dat je hier met een enorme groeimarkt te maken hebt. Dat schept ook nieuwe kansen voor Roetgerink Mode en Schoenen. Paul

Nadere informatie

Benchmark Betaald Voetbal

Benchmark Betaald Voetbal Perspresentatie Benchmark Betaald Voetbal Seizoen 2008/ 09 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Netto omzet Netto omzet vs. behaalde punten 4 Opbouw netto omzet 6 Trend netto omzet vs. behaalde punten 8 Netto

Nadere informatie

6 Gaat u WK wedstrijden voetbal kijken dit jaar?

6 Gaat u WK wedstrijden voetbal kijken dit jaar? Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 We sluiten de vragenlijst af met een luchtig onderwerp dit keer. Op 14 Juni zal de openingswedstrijd van het wereld kampioenschap voetbal (WK) worden afgetrapt in Rusland.

Nadere informatie